A menekültek a kormány játékszerei

foto_huszti_istvan.jpg

markoláb írása

Ebben a posztban arról szeretnék írni, hogy milyen szerepe, felelőssége van a magyar kormánynak a menekültkrízis eszkalálódásában. Külön bejegyzés tárgya lehetne az Európai Unió, egyes országok és politikusok felelőssége – ami kétségkívül nem vitatható –, de az utóbbi napok eseményei és a szemünk láttára alakuló magyarországi helyzet mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Azért nem, mert most már az egész világ megtapasztalhatta azt, amit mi, magyarok 2010 óta a saját bőrünkön érzünk: az orbáni rendszer végtelen arroganciáját, aljasságát és cinizmusát. A sorozatos és pofátlan hazugságokat, mások átverését, a felelősség folyamatos hárítását, a putyini tempót. Nyilatkozatok és cselekedetek állnak szemben a tényekkel és a valósággal. Példák sokaságával lehetne illusztrálni kormányzati és fideszes politikusok minden határon túlmenő szemtelenségét, cinizmusát, de egyetlen ember, a miniszterelnök megnyilvánulásai is elegendőek ehhez. Orbán Viktor a múlt héten Brüsszelben arról beszélt, hogy a bevándorlás német probléma. Most hadd ne soroljuk azokat az európai – és nemcsak uniós – országokat, amelyek ugyanúgy szenvednek a menekültválság miatt, mint a németek, arról nem beszélve, hogy mindenki számára világos, az egész EU-t érintő, rendkívül súlyos helyzettel állunk szemben. Aztán: Orbán szerint a menekültek Németországba akarnak menni, ehhez képest három hónapja még el akarták venni a magyarok munkáját. Továbbá: a miniszterelnök azt is mondta, a többség nem háborús övezetből érkezik, és persze előkerült a jól ismert gazdasági bevándorlók terminus. Nos, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint az idén nálunk regisztrált több mint 150 ezer menekült közül 100 ezren jöttek Szíriából, Irakból és Afganisztánból, és ebben az olyan, polgárháború és terrorizmus sújtotta afrikai országok, mint Eritrea, Nigéria és Szomália, nincsenek benne. Orbán azt is felrótta, hogy az EU nem segít nekünk, majd néhány nappal később kijelentette, Magyarországon rendelkezésre áll az anyagi háttér a menekülthelyzet kezeléséhez. Személy szerint sajnálja a menekülteket, mondta a napokban, de amikor szerencsétlen emberek ezrei tengődnek a Keletinél a szabad ég alatt, akkor azt állítják, az ő ellátásuk nem állami feladat. Inkább ne gyertek ide.

És itt lép be egy másik lényeges szempont, nevezetesen az állami szervek, hatóságok és vezetőik szemétkedései. A MÁV több tízezer forinttal húzott le minden egyes olyan menekültet, aki megvette a jegyét a Németországba tartó vonatokra, aztán leállította a Nyugatra irányuló vasúti közlekedést. A bevándorlási hivatal az év eleje óta tudhatja, egyre nagyobb menekültroham érkezik, mégis csigalassúságú az ügyintézés, és a hivatal vezetője szerint a migránsok lettek agresszívek és követelőzőek. (Itt is visszaköszön a kormányzati retorika.) A rendőrség pedig hol van? Amikor a menekültek vonatra akarnak szállni, elállják az útjukat, de ha az autópályákon indulnak meg az osztrák határ, vagy Budapest felé, alig pár tucat rendőr és rendőrautó „biztosítja” őket. Láthatjuk, Röszkénél sem képesek kezelni a helyzetet.

Persze, tudjuk. A cél nyilvánvaló. Minél inkább azt a látszatot kell kelteni, hogy a menekültek felborítják és megbénítják az ország életét, hogy nem lehet tőlük közlekedni, ellepik a közterületeket, agresszívek, koszosak, büdösek, kötekedőek, veszélyesek, és, tessék figyelni, most jön egy-két klasszikus: őrjöngenek, késelnek, járványveszély van miattuk. (Utóbbiaknak pont az ellenkezője igaz: a II. János Pál pápa téren szélsőjobbos futballhuligánok késeltek meg egy szír fiatalt, járvány pedig érdekes módon valahogy nem akart kitörni sem a nyári 38 fokos kánikulában, sem most.) De így lehet fenntartani azt a fajta kvázi harckészültséget, ami mindig is jellemezte Orbán Viktor politikáját, és amivel a társadalomban szítani lehet az indulatokat.

Ám van itt még egy érdekesség. Emlékszünk, hányszor hallottuk annak idején, 2009 körül, vagy korábban, hogy nincs kormányzás az országban? Hogy hol van és mit csinál az állam, miközben az országnak gyakorlatilag nem volt miniszterelnöke? Miközben bűnözők randalíroztak a főváros utcáin? Akkor talán tegyük fel a kérdést az utóbbi napokra aktualizálva: hol volt csütörtökön és pénteken éjjel a kormány, amikor futballhuligánok verték szét a Belvárost és a Népliget környékét? Hol volt a kormány, miközben a reménytelenségbe belefáradva ezrek vágtak neki gyalogszerrel a határnak? Hol volt a kormány, amikor a drótakadállyal „lezárt” határszakaszon ezrek sétálnak be az országba, és a rendőrség nem tud mit csinálni? Múlt pénteken, az egyik legkritikusabb napon a miniszterelnök focimeccsen, a belügyminiszter pedig szabadságon volt. Erről talán ennyit.

Azért azt se felejtsük el, hogy minden, amit az Orbán-rezsim menekültügyben tesz, az Európai Unió alpári, primitív és folyamatos fikázásán keresztül a kereszténységre való hivatkozással történik. Ha mindez még nem lenne elég, akkor gondoljunk csak arra, hogy a katolikus egyház vezetői tesznek minősíthetetlen nyilatkozatokat, majd a lehető legálszentebb módon próbálják magyarázni a bizonyítványt. Én a magam részéről úgy látom, a kormány a legaljasabb taktikával, a legbunkóbb módon kezeli a menekültügyet és hergeli a lakosságot. Azok a politikusok teszik ezt, akik Európa 21. századi védelmezőinek tartják magukat.

Csak a saját maguk kreálta világban azok. A valóságban: megélhetési keresztények. Hazug gazemberek.

Ahogy az elején írtam: most az egész világ megtapasztalhatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr367772704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ti hergeltek leginkább, csak elég elolvasni a zindexes szennyblogok terméseit...
'Azért nem, mert most már az egész világ megtapasztalhatta azt, amit mi, magyarok 2010 óta a saját bőrünkön érzünk: az orbáni rendszer végtelen arroganciáját, aljasságát és cinizmusát.'

Akkor végre nyer a ballenzék 2018ban!

Ja, mégse!
Egy módszeres és (szerintem) körültekintő, kiegyensúlyozott összefoglaló a menekültkérdésről:

egyvilag.blog.hu/2015/09/09/egyeb_a_menekultkerdesrol
"hol volt csütörtökön és pénteken éjjel a kormány, amikor futballhuligánok verték szét a Belvárost és a Népliget környékét?"

Többen is látták Orbánt amint futballhuligánnak öltözve csinálja a balhét. Beszámolt erről Szoci Manci és Libbadék Aprólék is
"A sorozatos és pofátlan hazugságokat, mások átverését, a felelősség folyamatos hárítását..."

Bár ebben a magyar kormány is erős, de most a németek és az osztrákok simán beelőznek minket.

De a legnagyobb felelősök maguk a "menekültek". Nem, itt határozottan nem életüket féltő emberekről van szó. Már Szerbiában és Görögországban sem kellett félteni az életüket. Egyértelműen arra apellálnak, hogy ha elég nagy tömegben jönnek, akkor elsöpörnek minden ellenállást, mert egy, a II. világháború sokkja miatt túlzottan pacifista kultúra várja őket.

Miattam akár jöhetnek is, de mivel nem hajtja többségüket a háttérből a közeli háború, elvárható, hogy ne csak mindenhova követelőzve vonuljanak és fogadják el: mivel nem életveszélyből jönnek, annyit fogadunk tőlük, amennyit mi tartunk jónak. És ne így viselkedjenek kollektíve: "Tessék kérem minket kulturált táborokkal fogadni, amiket a befogadók olyan ütemben húzzanak fel, ahogy mi jövünk." "Nem adunk ujjlenyomatot, mert nekünk Magyarország nem elég jó, nehogy ide toloncoljanak vissza." "Tudjuk, hogy a rendőreitek nem alkalmazhatnak tényleges erőt, ezért nem fogadunk szót nekik." "Nem várunk, amíg az egészségügyi vizsgálatokat elvégzik rajtunk, mert nem érdekel, mivel fertőzzük meg az itt lakókat."

Hogy a kormány politikai hasznot akar a helyzetből kihozni, az biztos. De szó sincs arról, hogy a "menekültek" a kormány játékszerei lennének. Inkább játékszerei az őket a vándorlásra felbiztató köröknek, az össz-európai huzavonának ("Minden szírt befogadunk!", "Ja, mégse!").
süti beállítások módosítása