Önnek pszichológiai problémája van Trianonnal?

2010.06.14. 08:00 istvanffy

A Trianon évforduló kapcsán a médiát telenyilatkozó megmondóemberek szövegében volt egy közös vonás: a politikai kérdést a pszichológia nyelvén próbáltak megoldani. Szerintük Trianon egy „trauma” ami nincs „feldolgozva”, „kibeszélve”, nem tudunk rajta „túllépni”.

A feszültség szerintük Trianon körül csak azért van, mert a magyar társadalom eddig nem volt olyan felelős, felnőtt gondolkodású, hogy úgy nemzetileg lefeküdjön a díványra, és jól kibeszélje a „traumát”. Ha az megtörténne, állítólag "meggyógyulnánk" és mehetnénk is tovább.

Akkor nézzünk egy másik negatív tapasztalatot a 20. századból: volt egy 40 éves orosz katonai megszállás. Nem volt piskóta. Van most körülötte feszültség? Benne van a levegőben? Matricákat gyártunk róla? Rajta van a pólókon? Nem.

Mi történt? Emlékszik valaki olyanra, hogy össznemzetileg kibeszéltük és feldolgoztuk volna? Nem.

Az orosz csapatok egyszerűen hazamentek oda, ahonnan jöttek. És mivel már nincsenek itt, nem zavarnak minket. Mert egy idegen megszálláson csak úgy lehet túllépni, ha megszűnik a megszállás.

Mi az, ami miatt Trianon nem „gyógyul be”? Az, hogy nagy magyar közösségek az akaratuk ellenére más államokban, nevezzük nevén a gyereket, más népek uralma alatt élnek, akik változó intenzitással potenciális ellenségként kezelik őket.

Trianon nem egy pszichológiai trauma, hanem a hatalmi és gazdasági viszonyoknak egy bizonyos elrendezése. Politikai és gazdasági viszonyokat pedig nem lehet „kibeszélni” és „feldolgozni”. Az egy másik műfaj.

Ha valaki a 80-as évek ellenzéki köreiben azzal állt volna elő, hogy a megszálló orosz hadsereg problémáját úgy lehet megoldani, hogy azt „kibeszéljük” és ezáltal „túllépünk rajta” és „meggyógyulunk”, a hallgatói valószínűleg azt gondolták volna, hogy az illetőnek beleszartak a fejébe és elfelejtették lehúzni.

Ha viszont manapság valaki azt nyilatkozza, hogy azt a problémát, hogy magyar közösségek akaratuk ellenére idegen államok és más népek uralma alá kerültek, úgy lehet megoldani, hogy ezt „kibeszéljük” és ezáltal „meggyógyulunk”, akkor azt az illetőt felelős gondolkodású értelmiséginek tartják.

Trianon ugyanúgy nem pszichológiai probléma, ahogy a magyar honfoglalás sem pszichológiai probléma volt az itt élő szlávok számára. Akik Trianont megpróbálják elpszichologizálni, azt próbálják (gyávaságból?) letagadni, hogy itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó. Azokat pedig csak a saját szabályaik szerint lehet megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr1002074542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szurkolj Szlovákiának! 2010.06.16. 11:53:02

Itt a lehetőség javítani kapcsolatainkat.A blogíró igényét jellemzi a tömegsport és egyéb, a törzsi ösztönök kiélésére hivatott tőkés fogyasztási cikkek iránti igénye szempontjából: tegnap tudtam meg, hogy Szlovákia a focivébé dél-afrikai résztvevüje.E...

Trackback: Irány a Híd! 2010.06.14. 11:28:55

Szlovákiában kihirdették hivatalosan is a választási végeredményt. 34%-al a Fico pártja az Irány Szociáldemokrácia nyert. A köztársasági elnök ezért a jelenlegi miniszterelnököt kéri fel elsőként kormányalakításra. Ez a procedúra sokáig is elhúzódhat, ...

Trackback: Nem. Nem. Soha. 2010.06.14. 09:09:13

A történelem nagy tanulsága, hogy semmi nem tart örökké. Sem az, ami húsz éve van, sem az, ami kilencven éve. Trianon 90. évfordulója nagyon tanulságos volt. A békeszerződés győztesei egységesen ugyanazzal a hévvel és magabiztossággal álltak ki Trian...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A két dolgot, a trianoni diktátumot és a szovjet megszállást azért nem lehet összehasonítani, mert a szovjet megszállásnak vége van már, de a román szlovák és szerb megszállásnak még nincs.
Mindent csak szép sorjában! A szovjet megszállás átbeszélése akkor válik aktuálissá, ha a trianoni trauma megoldódik. Persze, nem fog. Tekintettel ázsiai eredetünkre, Európa mindig a szlávokat fogja preferálni. Max. valami "oszd meg és uralkodj" alapon, időnként egy marék üveggyönggyel vesznek rá, hogy továbbra is lábtörlőjük legyünk.
Azért a kettő marhára nem ugyanaz...
Hogy lehet ezt összehasonlítani azzal, hogy szétszaggattak egy országot????

Amúgy meg... Ha Trianon-al nem kell foglalkozni, akkor áruld el nekem barátom, hogy a holokauszttal miért kell???

Nekem Trianon fáj, a zsidőknak a holokauszt... Én azt szarom le, de jó magasról.
"Az, hogy nagy magyar közösségek az akaratuk ellenére más államokban, nevezzük nevén a gyereket, más népek uralma alatt élnek, akik változó intenzitással potenciális ellenségként kezelik őket."

Azért nem "gyógyul" és nem is gyógyulhat be, mert kelet-Európában a nemzetek egyszerűen nem tanulták meg - nem is volt alkalmuk rá -, hogyan kell felelős és értelmes módon kezelni a kissebbségeket. És csak a szóban forgó kissebbségek lelkületének, beállítottságának, kulturális és vallási hasonlóságaiknak köszönhetik, hogy nem eredményezett ez olyan helyzetet, amit ma a közel-keleten látunk. A szomorú az, hogy hiába a sokszintű hasonlóság, ez nem segíthette az összezárt közösségek békülését, mert nagyon sokuk a elcsatolások/hozzácsatolások mellé kapott egy olyan csodálatos kommunista vezetést és mentalitást, ami - többek között - a közösség-építést és a társadalmi-kulturális fejlődést vasököllel döngölte ahol érte. És eredménnyel, ezt meg kell adni, hiszen melyik nyugati államban lehetett volna elképzelhető az, hogy egy kissebbséget - amelyik ráadásul nem betelepült, hanem generációs szülőföldjével együtt kényszerrel csatolták el - hazátlan bevándorlóként kezelnek? Az sem meglepő, hogy a huzamos kommunizmus gyengülése előtérbe hozta a nacionalista érzelmeket, ami viszont szélsőségekbe torkollva éppúgy gátolja a békés együttélést és a kissebbségek jogainak tiszteletbentartását. Hogyan várható el megbékélés és gyógyulás, ha még 2010-ben is, aktuális politikai kormányzó erők pl. Romániában a magyarságot magyar etnikumhoz tartozó románoknak nevezik és nem fogadják el, ha román állampolgárok nyiltan magyar nemzetiségűnek vallják magukat (nem kamu, láttam és hallottam megtörténni, élő adásban)?

Ugyan már, gyógyulás...

"„kibeszéljük” és ezáltal „meggyógyulunk”, akkor azt az illetőt felelős gondolkodású értelmiséginek tartják."

Naná, hiszen a mai "felelős" politizálás az általában üres fecsegésben, demagógiában és értelmetlen retorikai elemekben merül ki.
Ez olyan, mintha a németeknek nem kellett volna feldolgozniuk a náci korszakot lelkileg.

Mintha elég lett volna annyit mondani a világháború után, hogy "hol vannak már a nácik? Sehol, nincs mit beszélni".

De ez nem így van, nem így volt.
Azoknak, akik esetleg nem olvasták végig, de bőszen kommentelnek:

"Akik Trianont megpróbálják elpszichologizálni, azt próbálják (gyávaságból?) letagadni, hogy itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó. Azokat pedig csak a saját szabályaik szerint lehet megoldani."

Vagyis a szerző nem arról írt, hogy nem kell feldolgozni a problémát, hanem azt, hogy nem kibeszélni kell elsősorban, hanem kimondani róla a valóságot kőkeményen.
Gratulálok, X számú megemlékezés meghallgatása és sokminden elolvasása után végre értelmes emberi beszéd.
@baum: ok.... de hogy jön ide a 40 év orosz megszállás? ne hülyéskedjünk már. a nagymama szüzességén, a komiszkenyeren, és az időn kívül a nemzet sokat nem veszített az oroszok miatt. Amit igen, azt nagyrészt a vidám magyar baloldal miatt veszítette, mint az esetek nagy többségében(pl trianon egy jelentős részét is a tanácsköztársaságnak, és a magyarországi elszovjetizálódástól való nyugati félelemnek (is) köszönhetjük.),nem az orosz megszállás miatt.
De van kibeszélnivaló, megértenivaló, felfognivaló. A magyar közvélemény ugyanis nem tudja (részben nem akarja) tudomásulvenni, hogy annak a "Nagymagyarországnak" a területén, amit az autóira matricáz, a magyarajkúak mindig kisebbségben voltak. Már a Monarchia idején igyekeztek ezt elködösíteni, pl. a Révai Lexikonban a statisztikai adatokat általában Horvátoszággal együtt (rajta van a matricán!) adták meg, de a nemzetiségi megoszlást Horvátország nélkül. (Igy is épp csak kijött 50%).

"Erdély fővárosa", Kolozsvár az I. VH előtt magyar többségű volt, ezt mindenki tudja. DE ki tartja számon, hogy Kolozs vármegyében (Kolozsvárral együtt) az 1910-es magyar népszámlálás szerint is 52%-os romén többség volt - mint ahogy Erdély egészében is román többség volt, már a török idők óta?! Nomár most, nem volt elvitathatatlan joga ennek a román többségnek, hogy Romániához csatlakozzék?!

Nyilván meg lehetett - sőt kellett - volna vonni a határokat jobban, de a Habsburg monarchián belül inkább csak látszat-államisággal rendelkező Magyar Királyság szétesése elkerülhetetlen volt. Bibó szerint pl. szükségszerően követlezett a dualista rendszer "duplán hazug" voltából... A béketárgyalásokon is Aponyi X nyelven állt ki az 1000-éves Magyarország integritása mellett, ahelyett, hogy néprajzilag indokolt határokról próbált voplna alkudozni...
Én sem értem honnét jön a párhuzam de páran tényleg csak a címig jutottak el :)
Ha egy vonat levágja a két lábad, és a jobb karod, elég kibeszélni, és meggyógyulsz, megoldódik a problémád, minden renden lesz?

Teljesen egyetértek a blogolóval.
"volt egy 40 éves orosz katonai megszállás. Nem volt piskóta"

Igaz, akkoriban nem volt jellemző hajléktalannak lenni, éhenhalni, kicsit jobb volt a közbiztonság, viszonylag olcsó volt az élelmiszer.
Cserébe nem mehettél nyugatra. (szólásszabadságot hagyjuk, az most sincs igazán)
Szarul éltünk? Mihez képest?
Most meg a nyakunkra ült egy olyan párt, ami jó eséllyel Rákosiékat megszégyenítő dolgokat fog még elkövetni.
Ehh...
Egyetértek a szöveggel, és azt még hozzáfűzném, hogy Trianonról megemlékezni kéne már, nem pedig csámcsogni rajta (ugyanez igaz a holokausztra, és minden más múltbeli tragédiára). Egyébként is, 90 éve volt már, nem lehet megváltoztatni, revizionálni, akkor meg minek lovagolni rajta?

A feldolgozás meg alapból kiüt :D Mit kell feldolgozni, élt bárki is akkor? Igen, az elvontan értelmezett nemzetnek nagy tragédia volt, de az egyes egyéneknek nem, mert 30-40-50-60 évvel utána születtek. És ez ugyanez igaz a határon túli magyarokra, ők beleszülettek ebbe...

És ha annyira felbuzog mindenkiben a nagy hazafiság és magán viseli a határon túli magyarok sorsát, az egyetlen dolog, ami hosszútávon is előremutató tendenciát mutat e téren, egyértelműen az EU, mégpedig a továbblépés politikai unió felé. Észre kéne már venni, hogy a nemzetállamoknak leáldozott (alapból is csak viszályokat és ellenségeskedést szítottak), s ez az egyetlen út, ha még akarunk valamit kezdeni ezen a világon. S hogy ez hogy jön Trianonhoz? Addig amíg ezen lovagolnak, és megy az ellenségeskedés itt Kelet-Európában, addig soha nem lesz itt politikai unió. Túl kéne már lépni ezeken, mert ennél röhejesebb dolog kevesebb van... És egy integrált Európában még a kisebbségek (határon túli magyarok) sorsa is jobbra fordulna.
Arról nem is beszélve, hogy egy kis tízmilliós Magyarország SENKIT nem érdekel ezen a világon, egy EU viszont már igen, ahhoz az út pedig trianon túllépésén vezet magyar (és szlovák, román, szerb, stb.) részről.
ezt nem lehet kibeszélni, csak beszélni róla. És szívósan követelni a magyar kisebbségnek minden lehetséges és nemzetközileg BÁRHOL bevezetett jogot. Itthon meg felépíteni egy erős, vonzó dinamikus Magyarországot. Ennyi. (Egyelőre...)
Egy nemzeti tragédiát nem lehet "kibeszélni", és ettől "meggyógyulni", igaza van a posztírónak, ez teljes marhaság. (Nem akarok náczulni, de ott vannak például a zsidók, egyfolytában a Holokausztról beszélnek, meégsem tűnik úgy, hogy nagyon feldolgozták volna.) Viszont szerintem még a szovjet megszállás sincsen feldolgozva, és egy jó darabig még nem is lesz...
Az beszélt jól, aki az igazság kimondását sürgette. Ez igaz az összes XX. századi tragédiára, ahol a magyar szerepet teljesen más, érzelmileg elvakított megvilágításban látjuk, mint nagyjából bárki a környékünkön. Ilyen a holokauszti is, amit persze a németek hajtottak végre, a magyarok meg ott se voltak.. Kedvenc példám, amikor "hősként" definiáljuk a doni _áldozatokat_. Mintha valami nemes célért harcoltak volna ott..
Szerény nyomott véleményem szerint trianonért a mostani Magyarországnak nemzetközi pert kellene fontolgatni kártérítésért.Gyakorlatilag felbecsülhetetlen értékkel bírtak az elvett ásványi lelőhelyek, erdők,vasutak egyéb anyagi javak etc.De meg lehet próbálni számszerűsíteni.Mondjuk 10000csillió euró a négyzeten.Adva van egy kis ország- a mai hazánk- ami nem túl fényesen áll semmilyen tekintetben.Mivel a "béke" emberi léptékkel belátható időn belül nem revideálható,akkor legalább materializáljuk a veszteséget, és tartsuk fent az igényt.Jó példa Németország, amelyik sokkal súlyosabban benne volt ,főleg a 2. vh.-ban, és lám, napjainkra megszűnt az őket sujtó retorzió....
Szerintem rossz a parhuzam, mert a 40 ev kommunizmust nem sirja vissza senki.
@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: ja, meg elvihettek a gulágra, mindenki spicli volt, a parasztoktól elvettek mindent, ha olyat mondtál, ami nem volt kívánatos, bezártak, megvertek, bármikor elvették az otthonod, és akárhova száműzhettek az országon belül, nem hallgathattál, olvashattál, nézhettél amit akarsz, saját hazádban másodrendű polgár voltál az itt állomásozók mellett és még millió szarság volt akkor, igazán széééép, finom világ tényleg...
Nekem egész életemben Magyarország úgy nézett ki a térkepen, ahogyan most. Én ebben a Magyarországban nőttem fel. Ennyi.
@Megfigyelo:
Erdélyben a magyarság által befogadásra kerültek a románok, majd többen és többen lettek és ezek után elvették Erdélyt, a magyar többségű részekkel együtt, és ezek után módszeresen kezdték elüldözni, vagy durvább esetben megsemmisíteni, az őket befogadó nemzetet.

Ez jogos?
Ez igazságos?

Ez olyan, mintha vendégül látnál valakit, mert mondjuk elmost a házát az árvíz, majd az a valaki, kezdi magát otthonérezni, és néhány nála erősebb barátjával megállapodik, hogy márpedig az a lakás neki jár, mert egy hónapja lakja, és nekik is jobb lenne, ha nem Te hanem ő lakna ott, majd kitúr téged a házadból és te örülhetsz, ha meghúzhatod magadat a kert végében lévő sufniban...

Ebbe könnyen bele lehetne nyugodni?
@a17r15:
CSah Tamás jut eszembe erről:
"El, ne feledjétek, azt, hogy vannak köztünk, keskenyvágányú vasutasok is."
Tehát akkor neked Ady román, Mikszáth tót, Kosztolányi pedig jugoszláv?
@Opinion: Gratulálok. Bár végülis nem történt semmi, csak kiiratkoztál a morális lényként értékelhető emberek sorából.
@baum: szar ez a világos szürke ezen a háttéren, alig olvashatók a kommentek.
amúgy meg ez az egész trianonosdi arra jó, hogy más, nagyobb problémákról elterelje a figyelmet. vegyük a napi híreket, húzzuk ki azokat, amik trianont hangsúlyozzák, s a maradékot nagyítsuk/kicsinyítsük reálértékére. ha trianon reálértékét 0.01-nek vesszük, s a médiában 100x-os szorzóval látjuk 1-nek, akkor a többit is kezeljük ennek megfelelően.
oroszok? hazamentek. meghatározták agyarország 40 évét, de távozásukkor az utolsó lekapcsolta a villanyt - a fejekben is.
ha trianon helyett new york-ban, londonban vagy washingtonban ülnek össze a világ nagyjai döntés hozni, akkor most new york, lonodn, washington a szitokszó?
a meleg büszkeség napja után a magyar büszkeség napját is meg lehetne hirdetni. ugyanazok a tollas-boás kamionok vonulhatnának az andrássyn, csak a táncosokat kellene átöltöztetni.
"itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó. Azokat pedig csak a saját szabályaik szerint lehet megoldani."

Vagyis? Ez konkrétan nem jelent semmit. Az az értelmezés is rém gyenge, hogy @baum: "nem kibeszélni kell elsősorban, hanem kimondani róla a valóságot kőkeményen."

A valóság "kőkeményen" le van írva a történelemkönyvekben. Továbbra sem értem: mi lenne a javaslat?
@borisz: '56 után? Annyira nem volt jellemző. Most nem történhet meg? Csak nem Gulagnak híjják, hanem amcsi fogolytábornak, ha véletlenül azt hiszik, hogy a Bin Ladenékkel vagy...
Nem sírom vissza azt az időt, max. a gyerekkoromat, de ne csináljunk már úgy, mintha manapság minden szép és jó lenne, bezzeg a gengszterváltás előtt...
@fludd:

Ennyi erovel az oskozossegig is visszamehetnenk
@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Vannak ám még helyek, ahol átélheted a szívednek oly' kedves kommunista diktatúrát. Észak-Koreát javaslom...

@baum: Erre még senki nem világított rá, legalábbis én még nem hallottam. Pedig igaz: mi a francot akarunk itt kibeszélni? Nem kibeszélni kell, hanem beledugni Európa orrát a 90 éves piszkukba, tagadhatatlanná, maszatolhatatlanná és feledhetetlenné tenni a trianoni diktátumot (ja, egyúttal végre-valahára ne "békeszerződésnek" nevezzük a törikönyvekben, ha már nem az volt!), és vizsgáljuk meg a kártérítés lehetőségeit.

Mert ha jár a holokauszt-áldozat zsidóknak, ha jár a kommunizmus áldozatainak (kárpótlási jegy), ha járt az orosz megszállás alatt évtizedeket rohadó országoknak (nekünk is), akkor jár a darabokra tépett Magyarországnak is.

Igenis legyen végre tökünk benyújtani a számlát!
Úgy bírom. A trianonisták elmondják, hogy nemnemsoha, nemfelejtünk, stb, akkorse, ha eltelt 90 év, de ha a holokausztról kerül szó - kapcs/ford - megy a nyifogás meg a nyüsszögés, hogy holokausztbiznisz, meg mér kell folyton evvel foglalkozni, meg el kéne már felejteni, merugye...

Ti is csak trianonbizniszeltek, de ha nagy hirtelen visszakapnán Erdélyt, aszondanák a románok: oké iúk, nesztek, a tietek: hát asszem csak pislognánk, köhögnénk...

A 90-es évek elején Európa és a világ egyik legerősebb gazdasága - a német - visszakapott a háború utáni területéhez mérhető 1/3-nyi részt.Olyat, ami amúgy a többi keleti blokkhoz képest nem is volt annyira elmaradott - t.i. DDR-t.

Azóta is azt nyögik, adókban, mindenben.

Mi meg majd jól felszólítanánk a románokat, hogy oké visszaadtátok, de nem bírjuk lóvéval, járuljatok hozzá?

Igen, a témát nem pszichológialag kell kezelni. Hanem történelmileg és gazdaságilag.

Csak az utóbbinak a kulcsszava: racionalitás.
amúgy meg ha a szomszédaink helyáben lennék, összehívnék egy nem-magyar értekezletet, s visszaadnék minden területet a magyaroknak. várnék pár évet, s enyém lenne az egész ország. ha németország egyesítését veszem alapul, a nyelvében és infrastruktúrájában (szinte teljesen) egységes két ország összeborulását mind a mai napig nyögik. a nagy és erős nyugatnémetek meggyengültek, a kezdeti eufória után majdnem meghaltak. ha ezt a kis országot nézem, ahol a hatalomvágyon kívül nincs egység semmiben, nagyon gyors halál jönne, ha a szomszédok visszaadnák sirámaink területeit. jah, arról nem is beszélve, hogy kérdezzük csak meg az erdélyieket, felvidékieket, kárpátaljaiakat, vajdaságiakat, az alpokalján élőket, hogy akarnak-e ismét magyarországhoz tartozni, vagy sem. mert ha nem, és a politika mégis akarja, az ugyanolyan tett lenne, mint ami történhetett 90 éve.
@fludd: Ez a "befogadás" már az évszázadok ködébe vesző dolog. Nem véletlenül írtam, hogy már a török idők óta román többség volt Erdályben - pl. Hunyadi János anyanyelve is s (magyar) történészek szerint minden bizonnyal román volt. (Mátyásé talán a magyar...) Ilyen alaponn Slotáék is joggal mondhatják, hogy a magyarok csak egy gyütt-ment ázsiai lovashorda, hiszen a szlávok már jóval előttük itt voltak...
HA megnézzük az ország történelmét, akkor az látható, hogy a 16. századtól az országot megszállás alatt tartják, ezek-azok. A törököket nem szerettük, de nem tudtunk tőlük szabadulni. A hasburgok kiírtották a magyar arisztokrata réteget, az ország vezetőit. Jópárszor lázadtak a magyarok ez ellen a rendszer ellen, de megmaradt bizonyos területeken az önrendelkezés látszata. Trianonban ezt a látszatot veszítettük el és ennek az illuziónak az elvesztése, mint midegyiké (gondoljunk csak a hitelből vett ház elvesztésére) nagyon fájdalmas tud lenni. Trianon visszaállítása az önrendelkezés látszatának visszaállítását jelentené. Ezért akarja ezt, aki akarja, de lám-lám pl a szlovákok nem is akarják annyira.
@kewcheg: Te tényleg hülye vagy, vagy csak ironizálsz?
@Megfigyelo:
Minden szavad arany.

@post

Sajnos Trianont azért kaptuk, mert rosszul bántunk a nemzetiségekkel, akiknek ebből elegük lett.
Az elcsatolt területen élő 11M ember 35% volt csak magyar, így az az igazság, hogy a többség érdekében történt, ami történt

El kell olvasni Apponyi Albert trianoni "védőbeszéde"-t (Wikipedia), ami jól tükrözi, hogy amit kaptunk az nagy részben. arroganciánk, nagyképűségünk és azt megelöző tetteink következménye is volt.

Jelenleg Európa integrációja zajlik, ahol nyitottak a határok, így felesleges folyton a múltba révedni.
Én akkor sem értem, hogy miért probléma ez még. Megtörtént. Azoknak, akiknek Trianon a mindennapjaikban problémát okozott, kénytelenek voltak együtt élni a helyzettel, ami lassan azért normalizálódik/normalizálódott. Nem ismerem ugyan az itt hozzászólókat, de van egy olyan sanda gyanum, hogy elég kevesen éltek 1920-ban.
Akik akkor a problémát okozták az új országokba került magyaroknak már nem élnek. Ők szellemüket hátra hagyták ugyan egy fogyatkozó kisebbségnek, akik ugyanolyan attitüddel rendelkeznek ebben a témában, mint a "Trianon traumát" hangoztatók idehaza. Vannak vélt sérelmeik, amiket az országukban lakó magyarokon akarnak levezetni - és ugyanez igaz azokra is, akik idehaza hangoztatják Trianon igazságtalanságát, illetve továbbra is felszínen tartják ezt a témát olyan formában, ami nem viszi előre egyik érintett nemzetet sem.
@Spiro: És ami ebben a témában épp kibontakozni látszik annak nem a területek visszacsatolása, hanem egy új Trianon lehet az eredménye. Mint ahogy a II. Vh-nak sem a területek visszakapása lett az eredménye. A jelenlegi felosztás nagyon jó azoknak, akik ebbe a felosztásba beleszólhatnak, mi sajna ebben a pillanatban nem vagyunk ezen a listán.
@istvanffy: "A Trianon évforduló kapcsán a médiát telenyilatkozó megmondóemberek szövegében volt egy közös vonás: a politikai kérdést a pszichológia nyelvén próbáltak megoldani. Szerintük Trianon egy „trauma” ami nincs „feldolgozva”, „kibeszélve”, nem tudunk rajta „túllépni”."

Könnyen bizonyítható, hogy így van: még ma is beszélünk róla, ma is vitázunk róla. Tehát kibeszéletlen, földolgozatlan. Szemben például a 40 éves szovjet uralommal, melynek megítéléséről nemzeti konszenzus van, szemben például a török elnyomással, melynek megítéléséről nemzeti konszenzus van, stb.
"Trianon nem egy pszichológiai trauma, hanem a hatalmi és gazdasági viszonyoknak egy bizonyos elrendezése."

Az én családomnak igenis pszichológiai trauma volt, hogy a család egyik része (nagymamám testvére és a családja) Romániához került. Innentől kezdve a testvéreik, akik maradtak Magyarországon, alig látták őket. Valahányszor meg akartuk látogatni őket, útlevél kellett. Amikor beszélgettünk velük, akkor bizonyos kifejezések esetében már nem igazán tudták a helyes magyar megfelelőket.

Gondolom, nem csak mi voltunk/vagyunk ezzel így. Ilyen problémák a szovjet megszállásnál nem voltak. A ruszkik alig hagyták el a laktanyáikat, csak tudtuk, hogy ott vannak, ráadásul már el is mentek 20 éve.
Ha valakinek a nemzetállam az ideálja, vagyis az, hogy minden ország egynemzetiségű legyen, akkor annak be kell látnia, hogy a trianoni döntés jobb, igazságosabb helyzetet teremtett, mint ami előtte volt. Ugyanis Trianon előtt Magyarországon mindenféle nemzetiség élt vegyesen, és a magyarok speciel 50% alatt voltak. Trianon után minden országban az országnak megfelelő nemzetiség került többségbe. Az elszakított területeken 30% alá süllyedt a magyarok aránya, a többségi nemzetek pedig önrendelkezést kaptak. Magyarországon pedig 90% körüli lett a magyarok aránya. Tehát mindent egybevéve igazságosabb helyzet állt elő.

Persze ezzel fordult a kocka, mert míg Trianon előtt mi nyomtuk el a nálunk élő nemzetiségieket, Trianon után ezt a határon túlra szorult magyarok háromszorosan kapták vissza.

Azonban a nemzetállam mára már idejétmúlt fogalommá vált. Európában élünk, ahol már az országhatároknak nem kéne számítaniuk, és egyenlő jogokkal él mindenki, nemzetiségére tekintet nélkül. Ezért kéne végre abbahagyni a trianonozást, és a múlton való picsogás helyett inkább a jövővel foglalkozni.
@baum: Hogy lehet valamiről kimondani valamit, ha nem beszéljük ki? Valaki eldönti helyettünk a véleményünket és megcáfolhatatlanul kimond valamit?
Vagy pedig lehet róla beszélni, vitázni, érvelni - és mindennek lesz majdan egy eredője (kibeszélés).
@Rókakígyó: Rgy kicsit is optimistább lekületú nép a trianoni békével kapcsolatban mindenekelőtt ünnepelné, hogy 500 év(!) után újra független lett Magyarország, és persze egy kicsit sajnálkoznék, hogy hát kicsit kisebb területen, mint ami optimális lett volna. (Azt, hogy a trianoni béke helyreállította az ország függetlenségét, még nagyra értékelte gr. Bethlen István miniszterelnök -- persze hozzátéve, hogy a határokat nem tartja elfogadhatónak. Az irredenta propagandának sikerült teljesen kiverni a fejekből a trianoni béke és a független Magyarország konstituálása közötti kapcsolatot.)
Semmiféle különbség nincs aközött, hogy ennek vagy annak nevezzük. Ezek mind csak szavak, amik semmin nem változtatnak. Legfeljebb jót röhögnek rajtunk kelet-európában. A történelem során többnyire rosszul választottunk oldalt, a vesztesek közé tartoztunk, és most megnyomorítottak minket annyira, hogy már sose fogunk kigyógyulni belőle. Azóta nem voltak és most sincsenek karizmatikus vezetőink, csak szolgalelkű, jellegtelen technokraták. Hogy az Orbán vagy a Gyurcsány sleppjére szavaz valaki, netán a ratyik törpepártjára, ezt remélhetőleg senki nem gondolja valódi választási lehetőségnek.

Németországot is ugyanennyire megnyomorították az első világháború után, sőt jobban. De ők vissza tudtak jönni, mert volt egy karizmatikus vezetőjük. Meg persze sokkal több erőforrásuk, ami nekünk egyáltalán nincs. Tudomásul kell venni, hogy a helyzetünkből adódóan örök csicskaságra vagyunk ítélve, és a tényeken nem segít semmilyen nemzeti öntudat. Lehet trianonozni, de amíg nem tudjuk fegyverrel visszavenni az elcsatolt területeket, addig a legjobb kussban maradni, mert csak bohócot csinálunk megunkból. Sajnos soha nem fogjuk tudni, mindig egy jelentéktelen kis csatlósország maradunk, ahogy az előző évszázadokban is.
@un.no.1.: Mi köze a hősnek a nemes célokhoz?
@Aszi: Azért az a vicces ebben, hogy a nagy EURÓPA csak addig számít ebben a kontextusban, amíg az valaki más malmára tolná a vizecskét, amint pl a románok, szlovákok látnák kárát, mindjárt lenne húha, hogy azok a sz@r magyarok már megint. Akkor aztán senki nem mondaná, hogy EU így, meg úgy.. klassz
Én nem érzékelme az általad vázolt irányt, de úgy látom, hogy minden nemzeti érzelmet végső soron felülírják a gazdasági, egzisztenciális érdekek, illetve a múló idő mindent eltöröl.

Addig vonzó a nemzetiségek számára az anyaország állampolgárság, amíg ezáltal egy fejlettebb, gazdagabb, jobb életkörülményekkel rendelkező szabadabb országhoz lehet ezáltal tartozni.

Ezért nem tombolnak Burgenlandban a magyar nacionalisták, és ezért halványul Szlovákiában is ez a vágy (lásd parlamenti választások).

Másrészről az összes ember DNS-e szinte 100%-ban azonos, így a nemzeti hovatartozás erőltetése egy kissé patetikus, szerintem.
@istvanffy:
"Ha valaki a 80-as évek ellenzéki köreiben azzal állt volna elő, hogy a megszálló orosz hadsereg problémáját úgy lehet megoldani, hogy azt „kibeszéljük” és ezáltal „túllépünk rajta” és „meggyógyulunk”, a hallgatói valószínűleg azt gondolták volna, hogy az illetőnek beleszartak a fejébe és elfelejtették lehúzni.

Ha viszont manapság valaki azt nyilatkozza, hogy azt a problémát, hogy magyar közösségek akaratuk ellenére idegen államok és más népek uralma alá kerültek, úgy lehet megoldani, hogy ezt „kibeszéljük” és ezáltal „meggyógyulunk”, akkor azt az illetőt felelős gondolkodású értelmiséginek tartják."

No, mégegyszer: a 80-as években beszélni is tilos volt róla, de hidd el, a demokratikus ellenzék beszélt róla. Ma is beszélne róla, ha még tartana a szovjet megszállás. De nem tart, megszűnt. Akkor meg mi a lóbránert kell még kibeszélni a szovjet megszállásról, hiszen az nincs!!!!
Trianon következménye azonban létezik (elszakított nemzetrészek), melynek kibeszélése nem történt meg.
Nem történt meg a két világháború között, mert akkor a "mindentvissza" politikája uralkodott. Nem történt meg a 2. vh. után, mert akkor kuss volt a témáról.
Nem történt meg a rendszerváltás után sem, mert akkor is elpusmogás volt. Ezért aztán mindenféle érdekes nézetek "virágzanak" ma is: vannak a velünk élő hatvannégyvármegyések a maguk "mindentvissza" idiotizmusokkal és van a másik véglet, akik szerint a ahatáron túl nem magyarok, hanem csak "jé, ez tud magyarul is!" típusú szerbek, románok, szlovákok, stb. élnek.
Hát ez normális??? Nem kellene be4szélni róla, hogy ne ilyen idiotizmusok vegyenek körül bennünket? Nos, vannak akik szerint nem kellene beszélni. Mint a posztíró is.
Figyelem! Volt itt egy 150 évig tartó török uralom! Kárpótlást akarok!
Az előző @Rókakígyó-nak ment
Trianon következménye azonban létezik (elszakított nemzetrészek), melynek kibeszélése nem történt meg.

A következmény a kibeszélés után is megmarad.
A megoldás ugyanúgy politikai/katonai művelet lenne, mint ahogy az elcsatolás is az volt.

No Uraim? Ki szeretne fegyvert fogni?
szoval mi is a post lenyege? nem erzelmi alapon kell beszelni trianonrol hanem politikai alapon?
ja, akkor vegyuk vallunkra a puskat, oszt foglaljuk vissza erdelyt?
gratulalok.

"kőkeményen kimondani"
na, a post mindössze eztaz apróságot hagyta ki. mert hogy semmit nem mondott ki kőkeményen, csak hogy majd valakinek valamit ki kéne mondania kőkeményen.
ez így kb az mint amikor ülnek a restiben a lepukkant prolik, és szomorúan kijelentik, hogy trianon ejj ejj.

no, trianon kérdéskörben asszem meglehetősen beszédes a szlovák választás eredménye: az ott élő magyarok, az ÉRINTETTEK, magasrólszarnak a kőkeménykedésre, élni akarják a saját életüket, és nem a "csonka anyaországban" rekedtek frusztrációi szerint akarnak konfrontálódni értelmetlenül.

(trianont meg párhuzamba rakni a holokauszttal... /nem a post írója hanem valamelyik agyi rokkant kommentelő/ mintha a két dolog kizárná egymást. mintha az egyik lenne a másik oka, vagy ilyen ha ti úgy akkor mi meg így... ez a legtipikusabb ostoba magyaros gondolatkör, csöpögő önsajnálattal és rosszindulattal. talán ha az egyikkel tudnánk, mit kezdeni értelmesen, akkor a másik sem okozna gondot. de nem baj, a magyarok mindig csak valami ELLEN tudnak szerveződni, valami mellett sosem. )
Szerintem igen is kellene beszélni Trianonról, több okból is. Először, mert eléggé el volt hallgatva az elmúlt időkben, kevéssé ismert. Másodszor meg azért, mert a második világháborúba való belekeveredésünk alapvető indoka volt. Harmadszorra pedig azért, hogy ne legyen újabb Trianon. Nem tudom, hogy mekkora tragédia, hogy Magyarország több évszázados osztrák függőség után önálló lett. Sőt a párizsi (trianoni) béketárgyalások egyik alapvető kérdése volt az általános és teljes választójog bevezetése, a monarchia felszámolása. Nem tudom, hogy hány hazai történész foglalkozott a trianoni tárgyalások és a dicsőséges tanácsköztársaság közötti kapcsolattal. Ha tevékenyen részt vettünk volna a tárgyalásokon, biztosan jobb kondiciókat értünk volna el, de sajnos az események miatt ez problémás volt, a gyakori kormányváltás miatt nem volt meghatalmazása a küldötteknek, ezért kénytelenek voltak párizsba kirándulgatni a tárgyalások helyett. Továbbá jelentősen csökkentette az esélyeinket az, hogy a vitatott területeket demilitarizálták, de mi fegyveresen bevonultunk. Tényleg jó lenne ezeket a történelmi tényeket részletesen ismertetni, sőt a tárgyalások jegyzőkönyvét kiadni magyarul, sok téveszme szünne meg. Egyébként a japánok még a mai napig nem irták alá a szovjetekkel a második világháborút lezáró egyezményt, mert nem értenek egyet.
@Megfigyelo: Én tényleg hüje vagyok...:)
Szerintem is ne akarjunk már semmit az elvett javainkért...Ember! Maguk az aláíró hatalmak is lebegtették az aláírást követően, hogy adott esetben felül lesz vizsgálva a nem túl távoli jövőben a szerződés.Ergo, közvetve elismerték, hogy az nem igazságos, hosszú távon nem szolgálja senki érdekét....
@kalapácstollú: Hát a török elnyomásról mondjuk nemzeti konszenzus is van, de azért arról már nem biztos, hogy arról is, hogy hogyan is kell értékelni, hogy Thököly török vazallusként csinálta végig a felkelését, csapatokkal segítve az aktuális török hadjáratokat. Azt se nagyon szokták emlegetni (bár pl. Jókai megírta), hogy Bethlen Gábort a szultán egy 30.000-es tatár sereggel ültette az erdélyi trónra, s az országgyűlést, amelyik megválaztotta, Szkander bég hívatta össze... (Ezek a dolgok magyarázzák, hogy a török "nemzeti konszenzus" szerint a magyarok és törökök évszázadokig együtt háborúztak a bécsi császár ellen.)
@gauche caviar:
"Szoval mi is a post lenyege? nem erzelmi alapon kell beszelni trianonrol hanem politikai alapon?
ja, akkor vegyuk vallunkra a puskat, oszt foglaljuk vissza erdelyt?"

No... Végre valaki érti...:D
@Bellagio:
Bárhova visszamehetsz... Te dolgod.
De nem tudom, hogy mit szolnál, ha kijelentenék, hogy ahol laksz az holnaptól Ukrajna, és ukránul kell beszélned a hivatalokban, majd néhány nap mulva, megütnek, mert a telefonodon magyarul beszélsz valakivel?
De ha gondolod, mehetsz az ősközösségbe...
@Megfigyelo:
"Ezek a dolgok magyarázzák, hogy a török "nemzeti konszenzus" szerint a magyarok és törökök évszázadokig együtt háborúztak a bécsi császár ellen.)"
Bár OFF, de ez így is volt.
@Megfigyelo: Ezek azonban nem is jelentenek napjainkban is élő problémákat.
@Megfigyelo:
Azt meg honnan veszed, hogy a török idő óta román többség van Erdélyben?
Tudsz ehhez forrást megjelölni?

És a többség vajon felogosít-e valakit, hogy a kisebbséget módzseresen kiírtsa, az etnikai arányokat mesterségesen befolyásolja, és a kisebbség jogait korlátozza? (na és a történelmet meghamisítsa...)
.. akik olyan blogbejegyzéseket írnak, amiknek az állításait nem tudják alátámasztani logikus érvekkel, illetve mások érzéseit figurázzák ki,illetve nézik le, saját nézeteiket helyezve felsőbbrendűleg előtérbe, néha teljesen illogikus eszmefuttatások által. Aztán ha valaki nem ért egyet velük, azt a legdemokratikusabb módon elhallgattatják, illetve kizárják,gondolom trollnak titulálva őket. Miközben jómaguk agymosást folytatnak,és manipulatív módon akarják alakítani a társadalom-tudatot. És mindezt demokratikusnak titulálják. És aki nem bólogat megértően, illetve egyetértően, az egyből kizáródik. Lehet azért,mert érvek nincsenek ellenük,és akkor a kizárás a leglogikusabb eljárás. A baj az,hogy ha valaki azt mondja: amit beszélsz, az hülyeség, azzal hogy leragasztod szigszalaggal a száját, neked még nem lesz igazad.sőt.
A szovjet megszállást kibeszéltük nagyrészt, sok hozzáfűznivaló nincsen: egy kicsi, gyenge ország rosszul politizált, erkölcstelen volt, aminek következtében nevetséges helyzetbe került. Erről filmek szólnak, senkinek nem szorul össze a gyomra, ha a 40 évre gondol (ahogy már inkább összeszorul, ha a török 150-re). Fel van dolgozva. A feldolgozás nem pszichoanalízist jelent, hanem gyászmunkát. Ahogy a halottat is el kell temetni: sírhatunk ahányszor csak eszünkbe jut, fájhat a hiánya, de elfogadtuk, megértettük, hogy meghalt, és nekünk tovább kell menni. Ezt a továbbmenetelt Trianon kapcsán nem tettük meg :
ld: lehetmaskentpkerdojel.blog.hu/2010/06/06/trianon_es_a_nemzet

Hatalmas félreértésben van a cikkíró. Kibeszélni egy problémát, és ezzel túllépni rajta nem ugyanaz, mint megoldani. A 80-as években nem azért lett volna sületlenség megoldásként a kibeszélést választani, mert ez nem old meg semmit, hanem akkor egy helyzetben voltunk, nem pedig egy helyzet után. Most egy helyzet után vagyunk, Trianon régen volt, és amíg a fejekben nem kerül helyre ez a dolog, addog mi magyarok Európa csúfjára szinte minden szomszédunkra fújunk, mint valami idióta, és közben ők is ránk. (Mert még sem Szlovákia, sem Románia nincsen túl a maga Trianonikus alapproblémáján velünk kapcsolatban). Ez van. Ez gyerekség és éretlenség.
@fludd: Ez annyira így van, hogy Szerbia ma is lóghatna akár a Balatonig, Románia a Dunáig, Szlovákiához pedig tartozhatna egész Északi-Középhg.. aztán lehetne mondani, hogy mennyire igazságos is volt Trianon.
@Natha És akkor lenne egy kb. 18 milliós Magyarország egy majdnem 7-milliós román kisebbséggel, Tényleg jobb lenne?!
@fludd: "Erdélyben a magyarság által befogadásra kerültek a románok"

Maradjunk annyiban, hogy a XIX.sz.-ban a magyar politika nem kezelte megfelelő súllyal a nemzetiségeket... a Kiegyezés is eléggé korlátozott volt e tekintetben.
@fludd: "És a többség vajon felogosít-e valakit, hogy a kisebbséget módzseresen kiírtsa, az etnikai arányokat mesterségesen befolyásolja, és a kisebbség jogait korlátozza?"

Szerintem is felháborító, hogy az erdélyi fejedelmek korlátozták a székelyek jogait, és megnyirbálták az autonómiájukat...
@dts: A terület-visszacsatolás abszurditásában egyetértek.

De azért az agyonbeszélt-agyonkárpótolt holokausztot ne hasonlítsuk Trianonhoz. Egyrészt teljesen már jellegű a kettő (szervezett népirtás vs. egy ország megnyomorítása), másrészt az egyikkel tele van a média, a másikról pedig évtizedekig pisszenni sem lehetett. Hány magyar film készült a holokausztról? És Trianonról? Nos, erről van szó...
@Megfigyelo: Milyen 7 milliós román kisebbség?
:D
@Nathan D'Xantine: Igen, de a mai Magyarország területének túlnyomó része török hódoltság volt... Az ottani török elnyomásról tényleg nemzeti konszenzus van Magyarországon...
Nevetséges ez az egész Trianonozás, nem telik el egy kis idő és mindenkinek a könyökén fog kijönni és még nagyobb közöny lesz az emberek egy jó nagy részében, mint ami eddig is volt. Mindez azért, mert egy tehetlen helyzetben vagyunk. Akkor most háborúzzunk, vagy csapkdjuk az asztalt Brüsszelben? Ez így biztos nem lesz eredményes. Viszont a gazdasági benyomulást lehetne támogatni, MOL, OTP, stb nagyvállalatok fektessenek be a határon túlon. Politikával meg minnél szélesebb körű előnyökért kell harcolni a magyar kisebbségnek. De a szélsőjobbos hőzöngés, meg bújtogatás, csak nagyobb elszigetelődéshez vezet. A kinti választások egyértelműen jelzik, hogy akkor most itt az esély a NORMÁLIS beszédre és cselekvésre.

Nem beszélgetni kell Trianonról, hanem felnőni a feladathoz, ami nem más, mint felállni kesergésből és végre nekállni dolgozni, a sokat skandált szebb jövőn... vagy min...
Ha igazságtételről beszélünk, nyilván nem a teljes 64 vármegyés visszacsatolást emlegetjük, mert értelmetlen pl. egész Horvátország visszavétele. Ugyanakkor a románok nyíltan azt valoották, hogy ahol román ember él, csak román fennhatóság alatt méltányos, azaz nagyívben tettek az arányokra. Nehogy valaki azt higyje, hogy tényleg akkora román többség volt.
@baum:

Mondjuk számomra az is érdekes, hogy eddig nagyon nem foglalkozott vele a média az Indexel az élen és váratlanul, most kijön egy jól megmondom félig sem hozzáértve és körültekintően íródott cikk. Aminek a lényege hogy mondjuk ki a valóságot kőkeményen? Eddig vajon miért nem írtak róla?
És vajon miért az aktuális kormány tevékenységével kapcsolatos kritizáláson alapszik megint egy újabb nagyszerű cikk?
@fludd: Az MTA 3 kötetes Erdály monográfiája. Az, amit Caucescu alatt nem volt szabad bbevinni Romániába...
@Megfigyelo: Hibásan.
A török a Habsburghoz képest elég sok mozgásteret hagyott. Népirtásban meg a másik oldal is ludas. (Sőt a harmadik is.)
Szóval ha már elnyomás, akkor inkább török, mint "osztrák"....
@Megfigyelo:
Kicsit kissebb terület az a terület 2/3-a, lakosság fele, ipar több, mint 50 %-a...

Ennek csak egy hülye örülhet.

És ahhoz mit szólsz, hogy ezek a népek a fegyverszüneti tárgyalások alatt, hadüzenet nélkül szállták meg az ortszágot? Szerinted ez fair play?

Akkor örülysz a sokezer ártatlanul lemészároltnak is akiket a megszálló seregek öltek meg, vagy a későbbi magyarirtások áldozatainak? Bontasz pezsgőt is?
@Megfigyelo: Szerintem nem kewcheg a hülye...
Igaza van abban hogy ez a "büntetés" túlzó! A történelmi Magyarországról az értékes nyersanyagokban gazadag vidékeket csatolták el. Olyan ez, mintha levágnánák a kezeidet, lábaidat, aztán a testetdet letennék a földre "éljél meg öcsém"! Sem nyersanyagunk, sem természeti kincsünk, látnivalónk nem maradt, ráadásul a szellemi tőke is elvándorol. Ezért életképtelen a mai Magyarország, és jelenlegi állapotában mindig az is marad. Azért ne gondoljunk már olyasmit hogy egy ország területének 72!%-os elcsatolása normális dolog. Akiben pedig kérdésként merül fel hogy szeretnének-e az elcsatolt részeken élők újra Mo.-hoz tartozni annak elárulom hogy igen is, és nem is. Igen, mert magyarnak érzik magukat, és nem mert pl. a székelyeket itthon lenézik, lerománozzák (tapasztalatból írom). Minden esetre a mai Magyarország megérdemelne valamilyen érdemleges kárpótlást. Ezzel a világnak foglalkoznia kellene valamilyen szinten, de ezt csak transzparaensekkel,zászlókkal felvonulva nem lehet elérni. Európának, és a világnak jó így ahogy van, ugyan úgy, ahogy a világ nagy része szerint a Palesztínába mesterségesen betelepített zsidó állam is jó úgy ahogy van... talán csak az a különbség hogy a palesztínok nem hagyják szó nélkül a megalázást, mint mi magyarok. sajnos el kell ismernünk hogy Európa lábtörlőjévé váltunk, metrt hagytuk hogy így legyen.
@utálom a kultúrtrollokat: Ha @senkifia kizárására akarsz utalni, akkor őt nem a véleménye miatt tiltottam ki egy hétre, hanem mert elég undorító módon személyében kezdte el sértegetni a szerzőt. Ezt nem tűrjük! A velünk ellenkező vélemény mehet, belefér, személyeskedés nem.
@Kult:
"Nevetséges ez az egész Trianonozás, nem telik el egy kis idő és mindenkinek a könyökén fog kijönni és még nagyobb közöny lesz az emberek egy jó nagy részében, mint ami eddig is volt."

Bár a "Trianonozás" tényleg fölösleges, azt azért jelzem hogy a tényleges indulatok csupán az ok megszűntekor fognak kifakulni.
Ez ugye három módon következhet be:
1. Kihalnak a kinti magyarok.
2. A határok számunkra kedvezően megváltoznak.
3. Megszűnnek a határok.
És ne mondja senki, hogy az utóbbi már megtörtént, vagy a közeljövőben meg fog történni. Illúzió.
@fludd: A legtávolabb áll tőlem, hogy dícsérjem a román nezetiségi politikát. Én a történelmi háttérről írtam, amit nem ismernek a nagyamagyar fanok, vagy ne akarnak figyelembe venni...
@Kult: Trianonon legfeljebb te nevetgélsz... Mi sosem fogunk ezen nevetni, akárhányszor említjük a témát.
@Nathan D'Xantine: Hát ha Erdályt magyarországho csatolnák, akkor lenne cirka 18 millió lakosa, ebből kb 7 millió román...
"Szerintük Trianon egy „trauma” ami nincs „feldolgozva”, „kibeszélve”, nem tudunk rajta „túllépni”."

Amennyiben ez létezik, elsősorban azokra a családokra vonatkozik, azoknak az ügye, akiket az elcsatolás keményen érintett és még nem beszélhették ki ezt magukból... nem "a" magyar társadalomra.
Nem tartom szerencsésnek az összemosó össznépi kollektivizálásokat... megemlékezni attól még persze jogos.

De a terápia, az személyes ügy.
és mik lennének azok a "saját szabályok"?
én azt gondolom, hogy Nagy-Magyarország Trianontól függetlenül is szétszakadt volna, bár a történelemben sincs ha. Akárhogy is de túl kell lépni rajta, mert ebben az önmarcangolásban kicsináljuk magunkat. A határok változtak az idők folyamán, egyszer talán megint változnak, de ez jó ideig biztos nem aktuális, az én életemben legalábbis biztos nem.
a megmondóemberek közt társadalompszichológusok is voltak, akik szintén azt állítják, hogy egy nemzet közös tudata igenis produkálhat pszichológiai tüneteket. csak persze egy egész nemzetet nem lehet pszichiáterhez küldeni. És igenis trianonról beszélni kell. nem túllépni,meg elfelejteni. Hanem, szem előtt tartva a revízió lehetetlenségét, kikérni magunknak azt a nemzetközi hozzáállást,miszerint"Rég volt, elmúlt,különben is akkor és ott ez igazságos volt, és felejtsük el."Miközben rögtön trianon után volt francia politikus,aki azt nyilatkozta,hogy Magyarországot trianonnál nem megbüntették, hanem kivégezték. És aki az orosz megszállás és trianon között bármilyen párhuzamot von, annak nagyon el van borulva a realitásérzéke. Mert lehet mondani,hogy dehát az orosz megszállás hozta a gulágot,meg recsket, az orosz megszállás hozta 56 után a megtorlásokat, stb, de ez mind csak részigazság. Tény,hogy az oroszok itt voltak, és segítették a magyar(?) elvársakat. de a lényeget a magyar elvtársak tették, és nem az oroszok. Az andrássy 60ban nem az oroszok verték agyon az embereket, nem ők akasztottak,és lőttek agyon. Nem ők telepítettek ki, nem ők kiáltottak ki kuláknak és semmiztek ki, vagy vitte el, ha nem engedtél a 21ből. hanem kunbéla-leszármazottak tették ezt. Orosz árnyékban, persze. Mint ahogy a nyilasok is német árnyékba tették, amit tettek. és érdekes mód azzal kapcsolatba senki nem kívánja a németeket hibáztatni amiért megszállás volt.... csak egy röpke párhuzam.
Szóval trianon tragédiájának a legkevesebb köze nincs a 40 év orosz megszálláshoz. ez tény. trianonnál elment az ország kétharmada, és a nemzet egyharmada,erdők,hegyek,kikötők,olaj,arany, földgáz,stb. az oroszok csak a zoknijukat vitték el,mikor elmentek. meg egy két ezüst étkészletet. ennyi. nem kéne párhuzamot vonni. persze nagy divat manapság elbagatellizálni mindent,ami nemzeti érzéseket erősítene, és nemzeti érdekeket szolgálna. 40 év alatti sikeres agymosás által ezek mind valamiféle sátántól való dologgá váltak. miközben a környező(nyugati,illetve exszoi) országok mindmind nacionalisták voltak, és maradtak. Mert nacionalistának lenni nem jelenti azt,hogy mászt a földbe döngölsz,és megtiltod a nyelvhasználatát,és megvered az utcán,ha nem az állam nyelvén beszél. nacionalizus az,hogyha tudod,hogy az,amit a te néped-nemzeted jelent, az sokat ér. és a saját kultúrádat, nyelvedet, történelmedet szereted, és helyezed előtérbe máséval szemben. mert a román is ezt teszi, a szlovák is, az ukrán, szerb,osztrák, német,francia,angol. csak ha a magyar teszi, az nácizmus. és ne trianonozzunk. miért ne? kinek fáj? ja nekem nem. kedves posztírónak? az baj, de nem az én bajom. a románnak, szlováknak? ez van. tisztázzuk a dolgokat,mert ha nem, akkor 100 év múlva is itt fogunk tartani. nem lehet úgy megbékélni valakivel, aki elvette a házad, megdugta a feleségedet, és ellopta a cuccaid háromnegyedét, téged meg a sufniba száműzött,alsónadrágban, mert 10-ed magával jött neked, hogy ja én ezt felejtsem el, és legyünk barátok. nem. Ok, tartsd meg 100 év után magadnak a házat, már belaktad,és tele van veletek a ház. de igenis ismerd be, hogy suttyó voltál. ha nem te,akkor az apád. aztán lehet békülni,meg barátkozni.
A kibeszélni, egy módja a feldolgozni fogalomnak.
Egykor voltunk egy soknemzetiségű ország, jelentős természeti kincsekkel, és sajátos nemzetiségi politikával. Az elvesztett I. világháború kimenetele aránytalanúl a legnagyobb csonkítást végezte rajtunk. A "győztesek" a maradékot is szétszedték volna, amikor osztoztak a koncon.
A II. világháborút követően a történet megerősítést nyert, helybenhagyták a korábbi döntéseket.
Egyesek megpróbálják mindezt Károlyira és Kun Bélára kenni, mintha a szomszédok mohósága csak ezen múlott volna.
A nyilvánvalóan negatív szereplőt sem lehet kizárólagos bűnbakként eladni, ha ennél jóval erősebb érdekek alakították az akkori történelmet. Végülis csináltak nekünk egy nemzetállamot lényegében kissebbségek nélkűl. Azóta már csupán saját böszmeségünkben tobzódunk, mert megtaláltuk az új kissebbségeinket (cigányok zsidók) és folytatjuk a morális felmorzsolódást
@Megfigyelo:
Nem figyelsz...
Milyen román? :D
(Ajánlom figyelmedbe a szmájlit!)

Amúgy a környéken az alábbi népeknek lenne nehéz dícsérni a nemzetiségi politikáját:
-csehek
-szlovákok
-horvátok
-szerbek
-románok
-ukránok
-magyarok
-osztrákok
Khm...
@utálom a kultúrtrollokat:
"40 év alatti sikeres agymosás által ezek mind valamiféle sátántól való dologgá váltak."
Ugye, milyen bagatell a 40 éves szovjet(!) megszállás?
@Megfigyelo: Egyetértek veled természetesen. Ebből a szempontból viszont a tökéletes megoldás az lett volna, ha a magyarok önként adják át az ország 2/3-át az igazságosság jegyében. Ez kétség kívül nonszensz, így ránk nézve egy másoknak igazságos felosztás látszólagos tragédiát hozott, de egyben függetlenséget is, ahogy mondtad.
Az "önrendelkezés látszat"-án azt értettem, hogy rajtunk kívül álló hatalmak döntöttek az ország sorsa felett, legalábbis a területét és lakosságát illetően.
@blz42:
Imádom ha valaki ennyire jól tud érvelni, mint te...

Érezd már mennyire kettős mércével látod a világot.

Az egyik embernek ez fáj, a másiknak az. És pont.
Nekem meg jogom van tök leszarni a holokausztot.
@utálom a kultúrtrollokat: Egyáltalán nem az elfelejtésről beszélnek, akik a feldolgozatlanságot hiányolják. A meggyászolt nagyszülőkre, rokonokra is emlékszünk, beszélünk róluk, anekdotázunk és bizony gyakran meg is siratjuk őket újra meg újra. Ez rendben van. Beszélni kell róla, de amíg ebben a beszédben olyan szenvedély és gyűlölködés van, mint ami a jobboldali kommunikációból lejön, addig még csak ott tartunk, ahol a sír szélén a kisgyerek, hogy "Nem halhatott meg az én anyám, amikor olyan jó anya volt! Nem hiszem el! KI ölte meg, ki a felelős ezért? Nem igaz, hogy nincs itt egy orvos, aki segíteni tudna, amikor olyan kurva modern a gyógyászat!!?
Trianont el kell temetni, amihez egyszer rendesen ki kéne beszélni. És ha ez megtörténik onnan is észrevehető lesz, hogy egyszerre csak megoldódnak a problémák. Helyre lehet tenni a szlovák paranoiát, és helyre a román gigantomániát is, nagyot nevetni rajtuk, és sok pénzt fektetni be például székelyföldön, és nem problémázni azon, hogy Nagymagyarország meg egészen nagy Magyarország. Élni normálisan, aki akar nem magyarországi magyarokkal üzletelve, élve, odaköltözve, ideköltöztetve, és kész. Örülnénk egymás gazdasági és kulturális sikereinek. Ez így lenne normális. Ezzel szemben itt minden oldalról hisztéria és megbántottság és köpködés és düh. Ez még nincsen "kibeszélve".
Hozzánk valamennyire hasonló méltánytalanság csak a lengyelekkel fordult elő akiket 200 kilométerrel nyugatra toltak a németek rovására, megágyazva a további generációk gyűlöltségének.
@isti75:

Akkor te meg sírdogálj, mantrázd azt, hogy mi volt 90 éve, mekkora genyaság ez az egész, majd amikor elég elkeseredett, dühös és frusztrált vagy, irány a lövészárok és foglalj vissza 3 falut...

ez a pátosszal teli rinyálás egyszerűen szánalmas!
@ratman_: Ugyanennyire???
Hol élsz te?
Ajánlom tanulmányozásra:
hu.wikipedia.org/wiki/Versailles-i_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s

Hol van ez ezektől?
Ami a gazdaságot illeti, a korábbi Magyar Királyságból a termőföld 61,4%-a, a faállomány 88%-a, a vasúthálózat 62,2%-a, a kiépített utak 64,5%-a, a nyersvas 83,1%-a, az ipartelepek 55,7%-a, a hitel- és bankintézetek 67%-a került a szomszédos országok birtokába.

A békeszerződés eredményeképp a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát, (az ország Horvátország nélküli területe 282 870 km²-ről 92 963 km²-re csökkent) lakosságának több mint a felét, az 1910-ben még 20 886 487 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza.
És még komolyan mindíg ezzel kell foglalkozni?
Az embereknek nincs jobb dolguk?

Szánalmas!!!
@Opinion: Kérte valaki, hogy emlékezz meg róla?
@Nathan D'Xantine:
Az iskolákban tudtommal kötelező emléknap van/volt róla minden évben...
@Nathan D'Xantine: hangsúlyoznám, újfent, hogy az agymosást n(s)em az oroszok csinálták. Nem ők mondták Kádáréknak,hogy nyomják el a nemzeti érzéseket. illetve lehet,hogy mondták. de nem lett volna muszáj. mint ahogy 56 utáni esztelen megtorlás se volt muszáj,és még sok minden más sem. ezek nagyrészt szinte kizárólag a"magyar" baloldal számlájára írható gazemberség . akik persze az orosz árnyékban tehették mindezt. ...
Bár nem vagyok pszichológus, ez az egész trauma felfogás totál értelmezhetetlen. Traumáról akkor beszélünk, ha valakit valami nehezen feldolgozható, sokkoló hatás ért. Hogy lehet traumájuk azoknak az embereknek Trianontól, akik nem is éltek akkor? A trauma nem öröklődik. Az, hogy a fateromat megverték hatodikos korában, nekem nem okoz traumát.
Az országnak, a nemzetnek magának meg ugyanúgy nem lehet traumája, ahogy Ödipusz-komplexusa vagy teszem azt gerincsérve sem.
Ha adtok elég pénzt a csapból is ezt folyni, öt év alatt behülyítek 1 millió embert, hogy traumaként élje meg Mohácsot vagy az Aradi tizenhármat, és fel-alá masírozzon vitéz egyenruhában meg dobálja tojásokkal a melegeket nagy ünnepkor. Trianon mint trauma tetszés szerint bármivel behelyettesíthető.
@wow12: Biztos én hibáztam. Én még egy megemlékezésen se voltam. Vessetek meg érte!
@fludd: Én csak egy lehetséges megközelítést írtam le.
Totálisan hibás a trianon előtti Magyarorszég területi, népességi stb. százalékait emlegetni, az a Magyarország ugyanis nem volt egy független ország, csak a Habsburg birodalom egy )némi látszat-államisággal rendelkező) tartománya. A független Magyarországot a trianoni béke konstituálta, mint a Habsburg birodalom számos utódállamának egyikét. A trianoni béke kapcsán az egyetlen valóban jogos sérelem a határhoz közeli magyar többségű területek más utódállamokhoz való csatolása volt volt. (És esetleg Székelyföld lehetett volna magyar exclave.)
@utálom a kultúrtrollokat: Igazad van, így semmi képpen sem lesz a trianoni békediktátum feldolgozva, elfelejtve. Megbékélésről pedig méginkább szó sem lehet!!! Nagyon szépen leírtad a valóságot ami a megbékélés feltételeit illeti.
@Nathan D'Xantine: Nem ismerem a "szmájli" nyelvet, ahhoz én már öreg vagyok.
@utálom a kultúrtrollokat:
Kik tették trónra Kádárékat?
Kik tartották őket ott?
Köszönöm.
*
(Az internacionalista agymosás pedig igenis bolsevik tétel.)
@Puch Cavette:
Egyszer vannak a tények, amik tudomásulvétele a túlélés feltétele. Van viszont a történet folytatásának szándéka (revízió, sebek felszaggatása, érzelmek felkorbácsolása. Itt már érdemes eltünődni a lehetséges hozadékon. Az azóta születettek ehhez való viszonyán.
@Megfigyelo:
Arra céloztam hogy számos lehetőség nyílik ilyenkor.
A durvábbak:
- Foglaláskor mindenkit lelőni.
- Foglaláskor mindenkit kitelepíteni.
Az enyhébb:
- A kérdés felmerülésekor csodálkozva a kérdezőre nézni, és viszakérdezni: Milyen románok? Itt mindenki magyar.
*
A szmájli meg azért kell, hogy véletlen se vegye senki komolyan!
Miért ne háborodhatnék fel Trianonon? A zsidó szarokról meg kell emlékeznem (holokamuszt) de a Trianonról nem? Hát neked bizony a jó kurva anyád
@kewcheg: Syó sem volt felülvizsgálat lehetőségéről, ez egz "urban legend".
Nem értem, mit kell ezen ennyit rugózni. Ahogy már valaki fentebb is írta, az én életemben Magyarország mindig is ekkora volt. Így nőttünk fel, ezt szoktuk meg, és kész.

Ezen kívül: Kb. a terület 2/3-át csatolták el a Trianoni szerződéssel, az ország lakossága mégsem ilyen arányban csökkent. Egyáltalán nem. El lehet talán akkor gondolkodni, hogy az elcsatolt területek erkölcsi értelemben mennyire voltak a mieink, ha az "azé a föld, aki megműveli" elv általánosításával akarunk országhatárokat alakítgatni. Ilyen alapon a honfoglalás jogszerűségén is vitatkozhatnánk, nem jár-e valami kárpótlás a 800-as években itt élő népeknek...

És a legfontosabb: A Trianonban aláírt dokumentum egy békeszerződés. Azt valaki megfelelő felhatalmazással Magyarország nevében aláírta. Hogy jól tette-e, vagy sem, azon lehet vitatkozni. De, mint minden szerződés, ez is, jogokat és kötelezettségeket tartalmaz mindkét fél számára. És tessék tudomásul venni, hogy mi a vesztes oldalon álltunk. Esetünkben (talán kicsit sarkítva): elvesztettünk bizonyos területeket, cserébe béke van! Aki ezt a kérdést feszegeti, az (akaratlanul is) mindkét tényezőt egyszerre bolygatja. Lehet, hogy sok szempontbólné jó lenne, ha az érintett területek újra hozzánk tartoznának, de ki szeretné folytatni valamelyik világháborút a 21. század fegyvereivel!?

Amúgy meg: Tessék észrevenni, hogy Európa merre fejlődik. Szép lassan minden szomszédunk EU tag, Schengeni tag és NATO tag lesz. Csak idő kérdése. Hogy milyen húzás a többszörös szövetségesek ellen hadakozni, abba nem mennék bele. De egyre inkább nincs is a határoknak jelentősége. Néhány nacionalista kirohanást leszámítva egyre kevésbé vesszük észre, ha átlépjük az országhatárt. Bizonyára a térképekre is egyre vékonyabb vonalakkal fogják berajzolni, mert egyre kisebb a jelentőségük a mindennapi életben. Mi meg egyre intenzívebben rugózunk valami múltbéli sérelmen, amit a világpolitika tulajdonképpen napról napra akaratlanul is próbál orvosolni, még ha kimondatlanul is.
@DominoFX: "Az én családomnak igenis pszichológiai trauma volt, hogy a család egyik része (nagymamám testvére és a családja) Romániához került."

Nem az egyéni traumákra gondoltam, amikor azt írtam, hogy ez nem pszicológiai probléma, hanem hogy nemzeti szinten ezt nem lehet pszichológiai megoldásokkal rendezni. Trianonnal kapcsolatos egyéni és családi traumák természetesen van egy tonnányi.

"A ruszkik alig hagyták el a laktanyáikat, csak tudtuk, hogy ott vannak"

Sztem az utolsó korszakra gondolsz, 1945 és 1960 között a ruszkik elég sok életet tettek tönkre.
@Nathan D'Xantine: Hát Te bizonyára nem emlékszel az 50-es évekre, amikor közönséges ember nem juthatott el "Csehkomáromba" sem. Mert annak, aki emlékszik, az a véleménye, hogy gyakorlatilag megszüntek a határok. Sőt a 80-as évekhez képest is, akkor is kellett útlevél, "ablak"...
@Nathan D'Xantine:

Már ne haragudj, de az állami megemlékezések tömkelegét kinek a kibasoztt adójából fizetik???
Hmmmm????

Elegem van, hogy minden második nap ezt hallom a TV-ben, hogy mekkora nagy tragédia történt és a mostani zsidók nagy rész munka helyett a kártérítésekből (megint az én adómból) nagyszerűen meg tud élni!!

És még csodálkoznak, hogy mindenki utálja őket!

Dolgozzanak és maradjanak kussban!
@wow12: Az a magyar Királyság nem volt független ország, csak egy Habsburg tartomány. Nem szabad azzal bármit összehasonlítani.
@Opinion:
Ja. Abból fizetik a BKV vezért is. Hidd el arra több megy el, és azügyben sem kérték ki a véleményemet.
Egyébként az alapkérdés az volt, hogy neked meg kell-e emlékezni róla. A válasz: Nem.
Csak ha nagyon szeretnél... ;-)
@Kult: Simán elmennék akár harcolni is... Gondolom te katona sem voltál. Genyaság inkább az, hogy "magyar ember" létedre így állsz hozzá ahhoz a kérdéshez hogy szétszakították országunk, és nemzetünk.
@Gery No1: Te jobb ha nem is foglakozol ilyen piti dolgokkal mint a nemzet szétszakítása, inkább figyel mikor lesz akciós darálthús a Tescoban.
@a17r15: Ott a pont. A többi csak hőzöngés/szófosás.
@Megfigyelo: Sólyom László nemrég meg kellett hogy álljon egy határon...
Öööö.... Hol is volt az?
Csak nem Szlovákia és Magyarország közt?
Bár nem vagyok pszichológus, ez az egész trauma felfogás totál értelmezhetetlen. Traumáról akkor beszélünk, ha valakit valami nehezen feldolgozható, sokkoló hatás ért. Hogy lehet traumájuk azoknak az embereknek Trianontól, akik nem is éltek akkor? A trauma nem öröklődik. Az, hogy a fateromat megverték hatodikos korában, nekem nem okoz traumát.
Az országnak, a nemzetnek magának meg ugyanúgy nem lehet traumája, ahogy Ödipusz-komplexusa vagy teszem azt gerincsérve sem.
Ha adtok elég pénzt a csapból is ezt folyni, öt év alatt behülyítek 1 millió embert, hogy traumaként élje meg Mohácsot vagy az Aradi tizenhármat, és fel-alá masírozzon vitéz egyenruhában meg dobálja tojásokkal a melegeket nagy ünnepkor. Trianon mint trauma tetszés szerint bármivel behelyettesíthető.
@Megfigyelo:
A Magyar Királyság nem volt Habsburg tartomány.
Ezt kéretik megjegyezni.
@Puch Cavette: Hidd el, ennek az országnak elég durva gerincproblémái vannak... :-)
A népesség többsége nyugalmat békét szeretne. Azok nevében ne akarjon háborút senki. Erre alkalmat ad a NATO, ahol bárki kitombolhatja magát afganisztáni és iraki hadszintereken és a kalandvágyók eljuthatnak a francia idegenlégióba is.
A BKV vezérnek van egy munkaszerződése...

Ez az ország itt meg ha jól tudom nem Izrael...
Izrael megemlékezik a 150 éves török uralomról, amikor a törökök 10000 számra ölték a magyarokat?

Trianon a magyar nép tragédiája. A Holokauszt nem. Akinek fáj, menjen Izraelbe és költsék ott az adófizetők pénzét. Ne az enyémet.
a cikket nem olvastam el, csak néhány hozzászólást, így is zsibbad az agyam a sok 'magyarozástól'. egyetértek azzal, hogy foglalkozni kell a problémával. trianon igazságtalanságát én abban látom, hogy olyan területeket is elvettek ahol csak magyarok éltek. úgy gondolom, hogy hangot kell adni a minket ért sérelmekért és nem szabad róla megfeledkezni. persze a legjobb talán az lenne, hogy ha sikerülne némi tiszteletet is kivívni. azt hiszem a magyar nemzet tragédiája trianonnal kapcsolatban az volt, hogy szembesülnie kellett azzal, hogy egyáltalán nem olyan nagyok és erősek mint amekkorának képzelték magukat. ezután jött a következő sokk, hogy még azt is elveszik ami jogosan az övék volt. a jövő szempontjából jobb lenne ezen túltenni magunkat és egy kicsi, hatékony, gazdaságilag erős, bátor nemzetet/országot felépíteni akit tisztelet övez és nem megvetés. és a jövő szempontjából érdemes szem előtt tartani a múltat, hogy ne essünk ugyanabba a hibába.
@Nathan D'Xantine:

A magyar királyság a habsburg birodalom "intézője" volt.
Ez a cikk butaság. Trianon egy történelmi trauma ugyanis, amelyet igenis fel kell dolgozni. A között, hogy valaki 40 évig itt ül a nyakadon és benne él a mindennapjaidban, és a között, hogy holnapra elnegyedelik az országot igenis van különbség. Pont azért tartunk itt (visszavisszamindentvissza) mert erről az előző rendszerben egy büdös szó sem esett. És igen egy ország társadalmának szüksége van arra, hogy ezeket a történéseket feldolgozza (beszélgess el egy némettel a harmadik birodalomról), kibeszélje egy társadalom szintjén.
@Megfigyelo: És arra mit mondasz, hogy az osztrákok is kaptak egy keskeny sávot, szinte színmagyar lakossággal, amit aztán jól el is neveztek burgenlandnak.(direkt kisbetűvel)ennek ugye az volt a magyarázata, hogy a Magyar Királyság körbe legyen kerítve,azaz, ha a szükség úgy hozza, az északi meg a déli szlávok közvetlenül érintkezni tudjanak egymással nyugaton, mert ez máshol nem volt kivitelezhető.Tehát ez a terület lényegében nem volt más, mint egy hadiútvonal, "korridor".abban remélem egyetértesz, hogy 2010-ben ennek a sávnak a meglétét már semmi nem indokolja.De a terület még mindig osztrák fennhatóság alatt van.Erre szerinted mi a megoldás?
Pikk 2010.06.14. 12:24:51: Te lennél a népesség többsége?
@Pikk: A Magyar Királyság a "Habsburg birodalom" (ilyen persze soha nem létezett jogilag) része volt. Ennyi.
@davidmoyes: 20 éve pofázunk Trianonról.
Jutottunk valamire?
"Akik Trianont megpróbálják elpszichologizálni, azt próbálják (gyávaságból?) letagadni, hogy itt valós politikai és hatalmi kérdésekről van szó."
Hát ez az!!! Azért traumatikus mert VALÓS!!
Az elpszichológizálás nem hazugság, hanem annak az üzenete, hogy kellene valamit kezdeni ezzel a dologgal...
Korrekt írás, meg is lepődtem.
@Nathan D'Xantine: Nem pofázunk róla. Érdemben.
Van a visszavissza oldal, meg a inkábbnemmondoksemmitmertmegsértődnek oldal.
Egy ország társadalmának, közvéleményének világos beszédre, állásfoglalásra van szüksége.
A (meg)emlékezést kicsit árnyalja a legújabbkori dilemma, hogy ki számít magyarnak. lásd Opinion
Egy okkal kevert nép esetén saját piszkunkba fulladunk bele - a ki mennyire és mitől - problémájába.
Az elődeinknek traumát okozott. De azt nem értem, nekünk miért okozna. Sajnálom, hogy sok magyar hátrányt szenved azért, mert a határokon kívül rekedt, de traumát nem okoz a kérdés. Az egész arra jó, hogy börfejű, bakancsos igazmagyarok hőbörögjenek és rossz hírünket vigyék a világba, lásd legutóbbi Trianon-palotás megmozdulást.
@Opinion: Ez egyszerűen nem igaz, Magyarországon csak azok kapnak havi 10-12 eFt nyugdíjat, akik maguk még átélték az üldöztetéseket, és azt sem kárpótlásként, hanem a meggyilkolt zsidók örökös nélkül maradt vagyonának a békszserődés álta előírt visszatérítéséből. (Ugyanis az örökös nélkül elhűnytak után általában az állam örököl. Azonban ezesetben a Magyar állam volt a gyilkos, és a nemzetközi jog nem engedi meg, hogy a gyilkos örököljön az áldozat után. Ezért a békeszerződés előírta, hogy ezt a vagyont a magyaroszági zsidó közösség örökli, de ezt Rákosi nem hajtotta végre. A rendszerváltás után az Alkotmánybíróság kötelezte az államot ennek a rendelkezésnek - legalább jelképes - végrehajtására.)
@SteveJobs: Én csak a népesség része vagyok, megfoszthatsz tőle, ha tudsz :)
Érdekes, izgalmas összehasonlítás. de a konklúzió?
Én azt tanultam, hogy azt a háborút mi kezdtük és mi vesztettük el.
Kezdtünk újat, még a maradékból is elvettek kicsit.
Jőjjön a harmadik, mert három a magyar igazság?

Szerintem igenis az egyesült Európa a megoldás. Ne feledjük, hogy az a bizonyos, az autómatricákon látható legnagyobb Magyarország csak az Osztrák Magyar Monarchiában létezett. Gazdasági, katonai, pénzügyi, vám és kulturális egyensúly volt. Ez is lehet azzá.
@davidmoyes: Dehogynem!
Ez mellébeszélés!
Szekérderéknyi könyv jelent meg a témában (fénykor az Antall-kormány idején volt), elemzések, dokumentumok.
Készültek róla dokumentumfilmek, zajlottak tévés kerekasztal beszélgetések, stb.
Nem tehetek róla, hogy a többség a Szomszédokat nézte!
Mi a fenét akarnak a kibeszélősök?
Menjünk ki a Rákos-patak partjára eleink szokása szerint és mindenki mondja el mit gondol erről?
Micsoda ordas baromság ez?
Miért nem lehet az igazat mondani?
Mit akarunk?
Bocsánatkérést a világtól?
A szomszédoktól?
A zsidóktól?
Vagy a földet akarjuk vissza?
Kárpótlást?
Mi a búbánatot?
És ha nem kapjuk meg?
Akkor mit vagyuk hajlandóak tenni, hogy megszerezzük?
Hm?
*
A rinyálás. Az megy nagy tételben.
Addig se kell semmit csinálni.
@Opinion: A holokausztban meggyílkolt magyar állampolgárok 99,9%-ának magyar volt az anyanyelve. Ez nem magyar tragédia?
@Pikk: Föleg azok szeretnének nyugalmat és békét akiknek odaadták a tőlünk elvett részeket...
@kewcheg: Minek?! Van ott még magyarajkű? Nem élnek jobban. munt ha Magyarországhoz tartoznának?...
@isti75:
Én senkinek nem adtam semmit és mégis békét és nyugalmat szeretnék, és nem is annyira magamnak mint a gyermekeimnek és unokáimnak.
@Rá Dios:
Nem. Nem csak az Osztrák-Magyar monarchiában létezett.
Lehet elővenni egy szabvány töriatlaszt!
@Megfigyelo: Ez mind igaz.Ismered az "osztrák mentalitást"? Felmerül bennem a kérdés, hogy ha Magyarország ugyanolyan szinten állna mint Ausztria,és adott esetben lenne egy népszavazás, akkor kire szavazna a többség? Persze, hogy a jelenlegi helyzetben jól felfogott anyagi érdeke miatt még talán Sopron is szívesebben csatolódna oda.De itt jön be a képbe a kártérítés.Ha ugyanis az osztrákoknak adott terület már nem illeti meg őket, mert az ok, amiért odaadták, megszűnt, akkor fizessenk."Vegyék meg" ha úgy tetszik, de "terézvárosi" módra, hanem ahogy kell...
@Nathan D'Xantine: "No Uraim? Ki szeretne fegyvert fogni?" Ha békésen nem megy akár erre is hajlandó lennék.
Ha ez a rengeteg kérdés felmerül, az mégis azt jelzi, hogy fogalmunk sincs mit gondoljunk... Tehát?
@Pikk: Persze hogy nem adtál. Tőled is egyszerűen elvették.
@isti75: Nekem már nem is jutott
@Nathan D'Xantine: 1526ütól 1918-ig Magyarország csak egyike volt a Habsburgok birtokainak, nem volt független ország. (Változó szintú önkormányzata volt csak, mint általában minden Habsburg tartomámynak. Mindegyiknek kicsit más.) Ez olyan tény, amin nem lehet vitatkozni.
...és még valami: akármit is akarunk azt nem tudjuk kifelé kommunikálni.. akkor meg?
Mi is a rinyálás?
@kewcheg: A soproni népszavazás is csak egy nagy választási csalás volt. Kalocsáról "áthelyezett" apácák billentették át a mérleget. (Aztán persze visszahelyezték őket...)
@Megfigyelo: Azt hiszem valamelyik különítményes (talán Prónay) ügyködött a "hűség" városa visszaszerzésében.
@Megfigyelo: ..hát a magyarok mindig is piti kis csalók voltak,külföldön is csak lopni tudnak.:)Ja, és a Kassán maradt honfitársaink is biztos jobban örültek, hogy a polgári demokrata Csehszlovákia állampolgáraivá váltak,ahelyett hogy a félfeudális, kakastollas Magyar Királyságban maradtak volna, ahol az uraságok cselédlányokkal vitézkedtek....
@Pikk: "Nekem már nem is jutott" Ha neked ez így megfelel...
@isti75: Jobb híján felel csak meg. Semmi kedvem az azóta születettekkel huzakodva magtanulni románul szlovákul szerbűl oroszul és vitatkozni azon, hogy az avarokat ki zavarta el innen előbb.
@Martian:
"Maradjunk annyiban, hogy a XIX.sz.-ban a magyar politika nem kezelte megfelelő súllyal a nemzetiségeket..."
Akkor ennyi erővel most jogos lenne elcsatolni a magyar részeket szlovákiából, és még jónéhányezer négyzetkilóméternyi szlovák többségű területet? Hiszen ők se kezelik megfelelő súllyal...
Ha azt mondom, hogy végtelenül ostoba az írás, akkor rózsaszínre festem a valóságot.
Párhuzamot vonni "traumában" Trianon és a 40 éves szovjet ittlét között......
Az egyiknek még ma is "szenvedői" vagyunk, a másik "elmúlt".
Vagy a buta posztírónak ugyanaz a trauma, ha lehúz mondjuk 1 évet egy börtönben, vagy gyilkosság áldozata lesz egy közeli hozzátartozója?
Balf*sz!
@Megfigyelo: Te minden fórumon ezt a poénodat sütögeted? Olvastam már PhxMike-kal való vitádat is. Elég vicces hozzáállás..
@Megfigyelo:
Én se mondom azt, hogy csak magyarok lakták a Kárpát medencét. Nem is lett volna egészséges.
Engem Trianon igazságtalansága háborít fel.Azok a nemzetek, akik másokat gyarmatosítottak (Angol, francia) vagy az őslakosokat szinte kiírtották, kérték számon rajtunk a nemzetiségi politikát...

Az első román nyelvtan könyvet Budapesten adták ki. öbb román iskola volt Erdélyben, mint a régi román részeken létszámarányosan.
Itt nem a nemzetiségi kérdést akarták megoldani, hanem meg akarták szüntetni annak a lehetőségét, hogy egy erős állam alakuljon ki Európa közepén. És szövetségeseket hoztak létre a maguk számára.

Nem nemzetiségi kérdés volt ez. Az csak ürügy volt. Miért nem tartottak mindenhol népszavazást a hovatartozásról? Hol marad a népek önrendelkezése?

Ez az ami felháborít. Nem is elsősorban a szomszédok viselkedése... bár az se a kisebbségek támogatásáról és a pozitív diszktriminációról szól...
@Pikk: Azért az avarkortól 1920-ig a szorgos magyar kezek építettek egyet s mást az elcsatolt területeken. Vasútvonalak, épületek, hidak,gyárak, kikötő, stb... Ezen "értéktárgyak" magyar tulajdonjogán nincs sok mindent vitatni sem román, sem szerb, sem tót nyelven.
Annakidején, amikor a franciák elvesztették Elzász-Lotharingiát a poroszok elleni háborúban, akkor Ernest Renan, francia történész azt mondta: "N'en parlons pas, mais pensons-y toujours" vagyis "Ne beszéljünk róla, de mindig gondoljunk rá." Lehetetlen elfelejteni egy ilyen méretű tragédiát. Lesz még alkalom a történelem folyamán, amikor talán meg tudunk győzni másokat is, hogy ez helytelen döntés volt. Nem kell feladni.

Eljön még a mi időnk is!
De igenis Trianon pszichológiai probléma is.

Az a határon túli magyar, aki szembesül a másik nemzetiség gyűlöletével, vagy akinek áldozatot kell vállalnia a maga, vagy a családja magyarságának fennmaradásáért, aki nem akar sodródni az árral, vagy éppen ellenkezőleg, az olyan problémákkal birkózik, amelyeknek nagyon jelentős pszichológiai aspektusa van.

Vagy az a magyarországi magyar, aki nem akar szembesülni a történelmi tényekkel és emiatt ellenségként tekint a környező országokra, nem képes megérteni érveiket, nézőpontjukat, sem azt, hogy maguk a határon túli magyarok mit akarnak, az szintén rászorulna egy ilyen össznemzeti pszichoterápiára.
Pedig a kibeszélés valamennyire jogos analógia. Amíg az ország egyik fele Trianon valamiféle visszacsinálásában hisz, a másik meg nem, addig nagy zűr van a magyar fejekben is.

Tud valaki kérdőíves felmérésről, hogy a lakosság hány százaléka támogatná a területi revíziót? Nem találtam ilyet, de fogadok, hogy ebben rohadtul megosztottak vagyunk. Amíg egy közösség ennyire megosztott egy kérdésben, addig valóban pszichés problémája van.
jó a post, szerző megjegyezve!
@fludd: ha úgy vesszük, Szlovákiában most hasonló primitív módon kezelik a magyar nemzetiséget, mint ahogy a XIX.sz.-ban Magyarországon a "tótokat", és az "oláhokat".
@isti75: Az tény, hogy sok mindenhez van közünk az azóta eltelt évszázadok során. De a lakosság "magyarsága" annyira sajátosan alakúlt, hogy az elcsatolást követően valahogy nem akartak visszatérni az anyanemzethez, inkább megpróbáktak boldogúlni a másik államban.
Trianon fizikai trauma
Mo. 1/3-a zsugorodott
a párizsi béke meg felülbírálta.............
ezek a tények,
de attól még fájhat
söt fantom fájdalmat is ismer az orvostudomány
Trianon vereség
az orosz csap hazamenetele gyözelem:)
@fludd: Igen ez is egy érdekes kérdés, hogy a mostani "világ urai" franciák angolok, amerikaiak úgy lettek nagyok hogy őslakosokat írtottak ki. Most pedig osztják az észt a demokráciáról (persze csak akkor, ha anyagi érdekeiket nem sérti a demokrácia).
Ja és kifelejtettem a Nagy-Magyarország matricásokat. Hát az ő fejükben is aktuális lenne egy kis (nagy?) takarítás.
@Mordeháj: de milyen jó, hogy a szomszédok mennyire megértenek minket, a mi érveinket (már ha vannak). Azért fordított esetben lenne itt ereszd el a hajamat - mellesleg így is van..
@uramfia: Ha a másik hülye, legyünk mi is azok? Mellesleg ez így is van. A mi részünkről legalább annyi félreértés, meg nem értés, hülyeség van, mint szlovák, román, stb. részről.
@Mordeháj: Nem. Mi legyünk nagyon ókosak és nyeljünk be mindent, amit megetetnek velünk! Igazad lehet..
@uramfia: Nem ókosak, hanem okosak. Teccikérteni? :)
Trianon tragédiája az volt, hogy elcsatoltak olyan területeket is, amik színmagyarok, vagy többségében magyarok lakta területek voltak, és ezeken a területeken jelenleg is negatívan megkülönböztetik őket. De ne vegyük már bele a horvát területeket meg az Adriát, hát mikor laktak ott magyarok?

A másik, a Magyar Királyság nagymagyarországnyi területtel utoljára 1526-ban létezett önállóan. Az Osztrák-Magyar Monarchán belül a Magyar Királyság (tetszik, nem tetszik) egy államszövetség része volt vegyes nemzetiséggel. Nem értem azokat, akik kizárólag a magyarok tulajdonának tekintik az elcsatolt területeken épített vasutat, gyárakat, városokat stb., vagy a természeti kincseket. Miért, az ott élő szerb, szlovák, román ember, aki történetesen az Osztrák-Magyar Monarchia lakosa volt, nem tekinthette ugyanúgy a sajátjának?
@Mordeháj: gondolom nem feltételezzük egymásról, hogy nem tudunk leírni helyesen egy ilyen szót, írhattam volna úgy is hogy "legyünk mi az óóóóóókosok", ha teccik érteni :)
Nem feltételeztem.
Én teccettem érteni, és feltételeztem Magáról, hogy majd Maga is tecceni fogja érteni. :) Szóval kérek szépen egy új választ.
na bazdmeg...
erdelyi magyar vagyok, es jol elvagyok kisebbsegkent, vannak roman barataim, es nme hianyzik magyarorszag - de ha eleg szorgalmasan keveritek a szart, talan sikerul meggyoznotok a omranokat, hogy valojaban haborut akarok EN, es akkor NEKEM lesz rosszabb.

magyarok: hagyjatok beken! Vagy talan a szlavok, akik a cikk szerint pannoniaban eltek a magyarok elott, kotelessegszeruen fajdalomban kene vonagljanak azota is, es ha valaki, akinek az elodei valaha nagyobb orszagban eltek, mint o, mereszel boldog lenni a mostani eleteben, akkor... mi legyen, vegezze ki a nemzetvedo bizottsag?

magyarorszag a magyarorszagiake, erdely az erdelyieke, ezen belul az erdelyi magyarok problemaja az erdelyi magyaroke, akiknek a tulnyomo resze ugy gondolkozik, mint en. El a kezekkel az idnetitasomtol! Hagyjatok beken!

en se olvasok tobbet fenteslentet...
oke, sikerult elegge felhuzni ahhoz, hogy elgepeljek dolgokat. ez van.

ékeyeteim meg vannak, de nincs kedvem rátok pazarolni.
@qscgu: Akkor úgy kell neked. Nyald a románjaid s*ggét. Bocs, hogy rád pazaroltam az időmet..
@Megfigyelo: Magyarország sosem volt Habsburg tartomány. A magyar király egy Habsburg volt. Ennyi. Horvátország(Horvát bánság) sem volt soha "magyar tartomány".
A magyar trónt a Habsburg-ház birtokolta. Pont.
Természetesen voltak olyan Habsburgok akik próbálták tartományként kezelni. Ez általában nem működött.
Az viszont tény, hogy Erdély a török időktől nem tartozik a magyar királysághoz 1848-ig.
@isti75: Ment békésen? Nem. Mégis itt írkálsz, nem pedig fegveres ellenállóként bolyongsz a Tátrában...
@uramfia: Ez szép példája volt a magyarok közti összetartásnak. Gratulálok.
Gondolom fel se merült benned, hogy ő esetleg jobban tudja mire van a kintieknek szüksége...
@Nathan D'Xantine: Nézd. Azt írta, neki a románokkal sokkal több közös dolga van, mint velünk. Illetve gyakorlatilag nekünk semmi közünk Erdélyhez, az erdélyi magyarokhoz. Az írásából az derül ki, sokkal erősebb közösséget érez a románokkal, és hagyjuk békén őt és az identitását. Elfogadom, még ha felháborít is. Megfogalmazta mire van szüksége, én pedig bíztattam a folytatásra. Mi a kifogásod?
@uramfia: "Nyald a románjaid s*ggét."
Ez.
De mivel elsőre sem akartad érteni, hát ezúttal sem fogod.
@Nathan D'Xantine: Sajnos értem.. de inkább nem akarom érteni..
kedves,

akikkel en baratkozom, azok tiszteletben tartjak, hogy magyar vagyok, nem itelnek meg ez alapjan, es osztjak az izlesem/erdeklodesem/stb. Egy olyan orszagban elek, ahol van szavazati jogom, magyarul tanultam az erttsegiig (ez utana meg olyan szakra mentem, amibol csak egy par vana az orszagban, es nincs eleg magyar diak ahhoz, hogy specialisan magyar szakot inditsunk), es vagany helyeken dogloztam, ahol annak ellenere megbecsultek, hogy meg a nyelvet se beszelem tokeletesen.

Vannak magyar barataim, es vannak romanok is.

Te azt mondod, hogy csak, amiert a tortenelem pont igy sikerult, nincs jogom elvezni az eletem, hanem kotelessegem lenne minden nap szenvedni a nemzetert. Arrol nem is beszelve, hogy az elcsatolt reszek visszacsatolasa agyrem, mert a teruletek nagy resze sosem volt szinmagyar, es azota ami volt, az se az - vagy fraktalszeru hatarokat csinalsz, ami mondjuk a vegyeshazassagokbol szuletett embereket salamon-kiraly-szeruen osztja szet, vagy azt mondod, hogy x magyar heleytt ezutan x+y roman kell kisebbsegiket eljen. Hat hianyzik neked egy ekkora, es feltehetoen meglehetosen magyarellenes kisebbseg az orszagodban (ha, elvben, atcsatolnak Erdelyt, az is magyarellenesse valna, aki most nem az)?

Jogom van azzal baratkozni, akivel akarok, es az ilyen megmentesi probalkozasokkal csak megnehezititek az eletemet. Ha szlovakiat akartok csinalni Romaniabol, hat hajra, de ne tegyetek ugy, mint aki az en erdekemet vedi - a te celod, hogy martir legyek, es ha jol telik az eletem, akkor bunos vagyok a szemedben.

szerintem allj neki megkeresni azknak a leszarmozotthait, akik kiuztek Etelkozbol, mert nyilvanvalo modon ADDIG NEM LEHET NYUGODALMAD ES NEM LESZ JOGOD BOLDOG LENNI, amig le nem meszarolod oket, es vissza nem koltozol az oshazaba (vegso soron meg az emberi faj ugyis afrikabol ered, ha gondolod, mehetsz oda is).

legalabb mi itt nyugton lennenk addig is...
A celom az, hogy itt legyek boldog, nem pedig, hogy megvaltoztassam a hatarokat, amire amugy 0 az esely, es ha sikerulne is, tobb lenne a kar, mint a haszon. Ugyhogy azoknak, akik meg mindig a mindet vissza-val kampanyolak, igenis pszihologiai problemajuk van (az a fajta, amikor az ember tagadja a nyilvanvalo tenyeket).

szerintem az orszagok valtozank, a tortenelem mar cak ilyen, ha toroknek szulettem voln, akkor is lenne obb dolgom, mint az oszman birodalmat siratni reggeltol estig.

es ha elfogadjuk, hogy ez a helyzet, es nem is fog valtozni, akkor talan arra is ra lehetne jonni, hogy az onhergeles eredmenye az lesz, hogy a kornyezo allamok szelsosegesei, akik szerint a magyarok valojaban hatarmodositast akarnak, sokkal hitelesebben fognak tunni a normalis emberek szemeben is => a mi eletunk lesz megnehezitve.

ha segiteni akartok, adjatok osztondijakat vagy mittomen (nem mondom, hogy kulonosebben jogunk lenne ra, de ha ettol lesztek nyugodtabbak, csak tessek), de csak akkor segithet mindez valojaban, ha a meglevo politikai helyzet elismeresebol indultok ki. NINICS KEDVEM ETNIKAI KONFLIKTUSBAN ELNI, es a legtobb "segitokesz" magyarorszagi pont ehhez akar hozzasegiteni. Ennel a bekenhagyas szazszor jobb.
@qscgu: Még szerencse, hogy a nem kevés erdélyi ismerős közül egy sem gondolkodik teljesen úgy, mint te. Ők is szeretnek boldogan élni erdélyben, magyarként, és igazán örülnének, ha erdély (is) visszatérne. Nincs bajom a román-magyar vegyesházaságokkal, sem a románokkal, csak erdély egyszerűen a miénk. A történelem változik, ahogy a határok is, nemzetek tűnnek el vagy emelkednek fel, egyszer a fagyi visszanyal, és eljön a mi időnk. Addig is autonómia, kettős állampolgárság, erősödni gazdaságilag, politikailag és demográfiailag.
abszolút igaz. nem feldolgozni kell, hanem elfogadni akkor már. azt meg itthonról mi úgysem tudjuk, hogy milyen mondjuk Szlovákiában élni magyarként. több magyar ismerősöm is északi szomszédunkban lakik, és szinte mindenki jön Magyarországra tanulni...
@qscgu: Izé. Minden tiszteletem a tiéd!

De:
"...szerintem allj neki megkeresni azknak a leszarmozotthait, akik kiuztek Etelkozbol, mert nyilvanvalo modon ADDIG NEM LEHET NYUGODALMAD ES NEM LESZ JOGOD BOLDOG LENNI, amig le nem meszarolod oket..."

Ha el is fogadjunk, hogy elűztek minket onnan (mert egyébként nem) a besenyők, hát csúnyán ráfaragnánk, mert ők kétszáz éven belül "menedékjogot" kértek nálunk.
Nagy részük a mosoni-kapuhoz került "határőrnek". Úgyhogy a dologból csúnya önmészárlás keveredne ki. Ráadásul felesleges lenne, mert nem ők élnek a hajdani Etelköz területén. :-)
@FaTraktor: Erdély a mienk?
Nocsak! Térképhasználat? Alapfoka legalább?
nyugi, nathan, csak ironizaltam... arra probaltam ravilagitani, hogy vannak bizonyos dolgok a tortenelemben, amiken mar nincs ertelme ragodni.

szerintem elegge jol ilusztralja az egesz beszelgetes abszurd voltat, hogy mar az ilyen szintu ironiat se tudjuk megkulonboztetni a komoly javaslatoktol... :)
@Nathan D'Xantine: Igen. Történelem ismeret? Alapfoka legalább?
Erdely az enyem, es az erdelyi haveraime (akik egy resze roman, de van egy szasz is). Neked onnan Magyarorszagrol nincs tobb kozod hozza, csak amiert magyar vagy, mint mondjuk egy moldova koztarsasagbelinek (aki szinten roman) vagy egy nemetorszaginak (a szaszok jogan). Es ha mi, erdelyiek (a 99 szazalekunk) jol elvagyunk a roman allam fennhatosaga alatt, akkor neked nincs jogod ezt megkerdojelezni.

Olyanrol, hogy onrendelkezes, hallottal mar? Szerinted van jogunk nekunk, erdelyieknek, ilyesmihez? Mert ha mi ugy dontunk, hogy jol elvagyunk romania reszekent, akkor neked semmi jogod beleszolni kivulrol. Az onrednelkezes nem azt jelenti, hogy mas allamok polgarai donthetik el helyettunk, mi legyen (illetve, konkretabban azt, hogy etnikai konfliktusban eljunk, vagy nem).

Akar Ukrajnahoz is csatlakozhatnank, ha akarnank, neked akkor se lenne az egvilagon semmi jogod beleszolni.

amugy elhiszem, hogy neked pont erdelyi szelsojobbosok a haveraid (a nepesseg egy szazaleka, bar a pofajuk nagy), de csak azert, mert normalis ember nem all veled szoba.
roviden: nem vagyok a tulajdonod, halistennek.
@qscgu: Kissé átmentél a személyeskedésbe és beszólogatásokba, amikre - egy dolgot kivéve - nem nagyon reagálnak. Nézzük azt a kivételt: sok erdélyi ismerős van, nem egy, nem kettő, de nem is 13, hanem jóval több. Pax Hungaricás meg nincs közöttük, hiszen a pax hungarica az egyetlen magyar szélsőjobboldali szervezet. (Jó ott van még valami NAP is, de azzal sem szimpatizál egy sem)
@qscgu: Kedves hozzászóló!
Örülök, hogy visszatértél - még ha nem is válaszolsz az írásomra, mert modortalan volt. Azt azért megjegyezném, hogy azt írod, Erdély a tiéd, és az erdélyi haveroké. Nos ez nem igaz. Nem tudom, feltűnt-e, de Erdély a ROMÁNOKÉ - bocs. Érted ezt? A ROMÁNOKÉ!!! Neked ott BOZGOR a neved. Tudod mit jelent? Persze, hogy tudod, mert a románok így hívnak titeket. HONTALAN. És a hátad mögött viccből akkor is így hívnak, ha nem mondják neked.. Amiről itt mi beszélünk egy páran, az az, hogy ahol magyar többség él, csatlakozzon hozzánk úgy, hogy közben ott marad, a SAJÁT városában, falujában. Erdély magyarlakta része a NEMZETÉ, nem a tiéd, vagy a román haveroké.

És mégegy: ÖNRENDELKEZÉS? Na ez az amitek egy centi sem volt, mióta a Nagy Romániához tartoztok. Hiszen különben nem kerültetek volna ODA. Gondolkozz, kérlek..

Bármikor bármit el tudsz intézni magyarul az országon belül? Még senki nem köpött a hátad mögött amikor kiderült, hogy magyar vagy? Volt már olyan, hogy egy társaságban inkább románul beszéltél, mert kínos volt, hogy MAGYAR vagy?

Kedves Hozzászóló - mi egy nemzet vagyunk, és az a föld a TIÉD és a MIÉNK, de semmiképp nem BUKARESTÉ.
Ok, egy kicsit keveredhetnek a dolgok.

Azonban a lényeg az: meg kell különböztetni, hogy jelenleg kinek a kezén van, illetve kit is illet valójában..
uramfia, kettonk kozul en vagyok a romanszakerto, nem pedig te, magyarorszagrol. lehet, hogy tobb wasalbertet olvastal, mint en, nekem viszont huszonpar ev tapasztalatom van arrol,, hogy milyen erzes romaniaban elni. Es ha vannak is bajok, azokat majd mi, innen megoldjuk - anelkul, hogy a hatarmodositast kovetelokkel osszemosodnank.

:P
@qscgu: köszönöm, hogy azért válaszoltál. Lehet, hogy románszakértő vagy, én csakugyan nem vagyok az. Csak látok ezt azt - nem csak magyarországról. Ugyanakkor lehet, hogy én itt el tudtam olvasni néhány könyvet, amit te nem, mert nem is tudod, hogy léteznek. De vajon miért nem cáfoltad egyetlen kijelentésemet sem? Szerintem teljes Erdély visszacsatolása ma tökéletesen lehetetlen, és értelmetlen, de a valódi önrendelkezés nagyon fontos lenne NEKTEK (ami most nincs, és dédszüleidnek aztán pláne nem volt). Illetve minden olyan magyar terület visszacsatolása, ahol azt megszavazzák (-tok). Aztán ne haragudj, de szerintem a kisebbségi kérdés inkább legyen a románok problémája nálunk, mint a tiétek NÁLUK!!!
..illetve nem Wass Albertet olvasok, hanem történelmi szemelvényeket, hiteles dokumentumokat az utóbbi 90 év történéseiről. Raffayt, Jeszenszkyt, satöbbieket..
@FaTraktor: Hogyne. Pl ezért is tudom, hogy Erdélyt 1920-ban elvesztettük.
@Megfigyelo:

"1526ütól 1918-ig Magyarország csak egyike volt a Habsburgok birtokainak, nem volt független ország."

Attól mert ezt mindenhova beírod, még hülyeség marad és csak az elképesztő műveletlenségedet bizonyítja.
Törvények sora rendelkezik a Coprus Jurisban ami a Magyar Királyság önálló kormányzásáról rendelkezik.

Csak egy pl.

"1790/91. évi XII. törvénycikk

a törvényhozó és végrehajtó hatalom gyakorlásáról

Hogy a törvények alkotásának, eltörlésének s magyarázásának hatalma Magyarországban és a hozzá kapcsolt részekben, az 1741:VIII. törvénycikk rendeletének sérelme nélkül, a törvényesen megkoronázott fejedelmet és az országgyülésre törvényesen egybegyült országos karokat és rendeket közösen illeti, s rajtok kivül nem gyakorolható: Ő szent felsége magától és önként elismeri, s kegyesen kijelentette, hogy Ő a rendek ezek jogát sértetlenül megtartandja, és a mint azt dicsőült elődeitől kapta, azonképen csorbitatlanul szállitandja át felséges utódaira, biztositván az ország karait és rendeit, hogy soha sem fogja az országot és a kapcsolt részeket rendeletekkel vagy ugynevezett pátensekkel, melyek különben is az országnak soha egy törvényszékén sem fogadhatók el, kormányozni; pátensek kiadása csupán azon esetre tartatván fönn, midőn a törvénynyel egyébként megegyező dolgokban, a kellő eredménynyel való kihirdetés egyedül ez uton lenne eszközölhető. Továbbá:

Hogy a biróságoknak törvénynyel megállapitott vagy megállapitandó szervezete királyi hatalommal nem fog megváltoztattatni; sem a törvényes itéletek végrehajtása parancsokkal gátoltatni, sem hogy azt mások gátolják, megengedtetni nem fog; sem pedig a biróságok törvényes itéletei megmásittatni, vagy akár a királynak, avagy valamely politikai kormányszéknek felülvizsgálata alá vonatni nem fognak; hanem a valláskülönbség nélkül választandó birák az országnak érvényben álló, vagy ezután hozandó törvényei és bevett szokásai szerint tartanak törvényszékeket; a végrehajtó hatalmat pedig nem másként, mint a törvények értelmében gyakorolandja a királyi felség."
süti beállítások módosítása