Soha nem hagyjuk le a Keletet

2010.03.24. 10:00 volankombi

Amikor arról írtunk, hogy soha nem érjük utol a Nyugatot, akkor többen is bekommenteltek azzal, hogy igazából nincs is olyan, hogy Nyugat, azok az országok nagyon is különválasztják magukat, és különbözőek a problémáik. Na de mi az, ami létezik? Amiről elhisszük, hogy van. Ha angolok lennénk, akkor mi is azonnal szóltunk volna, hogy ácsi, ne moss össze a csigazabálókkal, meg különben is nekünk pakisztáni bevándorlóink vannak, nekik meg arabok, ami tök más – de a magyarok mentális képébe igenis keményen beleégették azt, hogy fel kell zárkózni a gazdag/kulturált/satöbbi Nyugathoz, ahol minden jobb; és van ennek egy másik oldala is. Hogy el kéne szakadni a Kelettől a Nyugat felé. Erről lesz most szó.

Ha van átjárhatóság az ún. „kétfele szakadt újságírásban” Magyarországon, akkor az a metaforák azonossága. Értik egymás nyelvét: mindenki Nyugat fele hajt, és mindenki Keletről akar elmenekülni. A provincializmus egyenlő a Balkán pokla, ami fele süllyedünk; a korrupciókirályok keleti kényurak. A magyar értelmiségi jellemzően soha nem volt még Bukarestben (az erdélyi sem), de rettentő ideges lesz, ha Budapestet összekeverik azzal a koszfészekkel, és picit kínosan érzi magát, ha azt olvassa Bartóktól, hogy a román folklór a leggazdagabb a világon. Amikor azt mondjuk, hogy még a szlovákok is megelőztek minket gazdaságilag, akkor nem az fáj, hogy nekünk rossz a teljesítményünk, hanem hogy nehogymár ezek. Az Élet és Irodalom ebből a szempontból pontosan ugyanazt a nyelvezetet használja, mint a Magyar Nemzet, csak éppen az ellenség és a megoldás más (hagyjuk most a sámánkodókat).

Így aztán a magyar értelmiségi elmegy Horvátországba nyaralni meg Párizsba hétvégézni, mert ő oda való, ott érzi otthon magát – és lemarad egy csomó mindenről. Ha teheti, saját jószántából soha nem tudja meg, hogy Belgrádban sokkal durvább éjszakai élet van, mint Budapesten, vagy hogy a bukaresti fiatalok sokkal jobban öltözködnek, mint mi, vagy hogy Törökországban mennyivel könnyebb vállalkozni, és ezért látott olyan sok cégtáblát az isztambuli utcaképen a National Geographicban. Pedig ezeket már csak a poén kedvéért is megérné, de ő hermetikusan elzárja magát ezektől az igencsak közeli valóságoktól, és sem fizikailag, sem a párbeszéd szintjén nem száll alá a fertelmes Balkánra azon az egykét kockázatmentes kalandon kívül, amikor lemegy bulizni a Gödörbe, ahova egyébként szintén a nagy Nyugatról, egyenesen Berlinből és New Yorkból érkezett a balkánfanatik trendiség. Épp elég baj, hogy ilyen közel van a káosz, és nekünk kell tartanunk a frontot, mint a Nyugat utolsó védőbástyája.

Mielőtt megint elkezdenénk ostorozni magunkat, hogy mekkora hülyék vagyunk, és elrohannánk megvenni a repjegyet Szófiába, vegyük észre azt is, hogy ezzel az attitűddel nem vagyunk ám egyedül. Körölüttünk mindenki ugyanezt csinálja. Ahogy a magyar neolib/neokon számára Budapest a kultúra utolsó fellegvára, ahol hellyel-közzel még lehet némi európai levegőt lehet szívni, úgy ugyanez a hely a román számára Bukarest, a bolgár számára Szófia, a török számára Isztambul; és ugyanazokat a szövegeket kell hallgatnod tőlük, mint itthon. Az a benyomásod támad, hogy tökmindegy, merre jársz, tőled eggyel keletre már csak a kietlen pusztaság van, ahol terroristafejű barbárok rabolnak ki, és az adott ország mindaddig abban a veszélyben van, hogy ugyanide süllyed, amíg nem ért be a Nyugat plazmatévészínű álomkikötőjébe.

A felzárkózást viszont valamiért mindenki egyedül próbálja megoldani; egymástól kommunikáció szempontjából szinte hermetikusan elzárt országok ugyanazzal az attitűddel és ugyanazokkal a technikákkal igyekeznek reménytelenül eljutni ugyanoda, és még valami beteges versenyhangulata is van a dolognak (ld. "még a szlovákok is jobban teljesítenek"). Az egymás közti párbeszéd javarészt kimerül a kisebbségvédelmi egyezmények aláírásában és/vagy egymás lefasisztázásában, és egy pillanatra sem merül fel a gyakorlati együttműködés lehetősége. Egymás utálása amúgy is a legnépszerűbb nemzetek közti sport errefelé: a magyarok a románokat, a románok a szerbeket, a szerbek az albánokat, az albánok a görögöket, a görögök a törököket, a törökök az örményeket, az örmények az azeriket, ez csak egy irány volt, hogy eljussunk a Kaszpi-tengerig, amúgy mindenki mindenkit, de legalábbis a szomszédokat.

És ez bizony megéri a Nyugatnak – annak a Nyugatnak, amely ugye a saját számára nem is létezik, de amikor megjelenik egy szétesett országban a pénzével, ahol messiásként tekintenek rá azért, ahonnan jött, pedig ő csak be akarja fektetni a pénzét, akkor hülye lesz lemondani a készen kapott helyzeti előnyről, és szól a többieknek is, hogy gyertek, mert itt jó. A nyugati jó üzletember, és a valóban létező szakértelmét hozzáadja ehhez az előnyhöz – ha nálunk egy boltot vagy egy kocsmát francia nyit, vagy egy építési beruházásban osztrák van, az alapból mindenki szerint jó lesz; és ha közben tényleg jó, amit csinál, akkor remekül fog neki menni a biznisz. Az már igazán nem az ő problémája, hogy van egy ilyen kultusz, és őneki sokkal több lehetősége van, mert úgy alakult a történelem, hogy nincs kifosztva a föld, ahonnan ő érkezik. Nyilván kormányzati szinten van tudatosság, az egyes országok védik a saját érdekeiket például EU-szinten is, és az elmúlt évszázadokban ezeknek az országoknak volt hegemóniája, de a folyamatban ez így áll össze. És a nyugati elkezdi magát nyugatinak érezni, pedig előtte mondjuk csak német volt. Az, hogy ezek a népek marakodnak egymással ahelyett, hogy összefognának, egyáltalán nem zavarja, sőt örül neki, mert amíg ő építkezik, a helyiek el vannak foglalva mással – háborúk után pedig kiváló befektetési lehetőségek vannak az építőiparban, és azokat az épületeket nyilván nem a helyiek fogják felépíteni, mert ők elköltötték a pénzüket a fegyverre, amivel szétlőtték a várost.

Amikor nemrég Beirútban voltam, egy kocsmában összehaverkodtunk egy dán csávóval, aki rendszeresen jár Libanonba és a környező országokba, mert milyen olcsó és milyen kedvesek az emberek. Elmesélte, hogy nem gáz, hogy hajnali repülővel megy haza, mert az európaiakat mindig beküldik a VIP-váróba, ahol van ingyen pezsgő is. „Valamiért szeretik az európaiakat” – mondta. Hát nem mennél be ingyen pezsgőzgetni, ha már beengednek az útleveled miatt?

 

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr111860401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jól látod a helyzetet....
Nem szoktam hosszú posztokat elolvasni, de ez igazán jó volt, bravo. Jó a stílus, és igen, szívesen pezsgőznék a reptéren, de majd legközelebb, mert előbb felfedezzük Dél-Franciaországot :)) Amúgy jártam már keletebbre is párszor, tényleg frankó, de mondjuk Törökország keleti fele inkább csak rutinos utazóknak, barátnő társságában pedig csak bevállalós csajszival ajánlható.
Nagyon király poszt. Különösen nagy öröm így kampányidőszakban, hogy nem szerepelnek benne a fidesz, maszp, jobbik szavak és mégis index címlapos lett.

Egy itt élő német kérdezi tőlem folyton, hogy a magyarok a szlovákokkal felső szinten miért kisebbségi jogokról, és egyéb megfoghatatlan dolgokról tárgyalnak, ahelyett, hogy folyamatosan gazdasági együttműködésről egyeztetnének. És ez felmerül a többi szomszéd kapcsán is.
A Magyar mindig is egy majom volt. Csöpög a nyála amerika után, (emléxem mindenki cikinek érezte, ha ki volt írva egy üzletre, hogy "Ruhabolt", és nem "Butik". Ami Butik volt, az volt a menő.. És sok más, a majom amerikaiaktól elhappolt hazug szarságot sikerült itthon meghonosítani. Azután vágytunk a tőkére, meg a nyugatra, meg a szabadságra, meg az utazásra, meg a demokráciára, és ez lett belőle. A Magyar magára csukta a rácsot, és veszedelmesen rázza belülről. A nyugat meg röhög rajta, mi tartjuk el a bankárokat, a multikat, az óriáscégeket. És közben egyre több adót fizetünk, mert a Disznó Magyar Politikus egyre többet lop. Büntetés nélkül, és egyre pofátlanabbul, és így pótolni kell a hiányzó részt...
Én még talán annyit tennék hozzá, hogy a felhozott példáidban mindenhol csak a fővárosok szerepelnek.
Tehát úgy néz ki a dolog, hogy nem csak nálunk, de máshol is a fővárost nyomják, a vidéket meg hagyják lemaradni.
Így amikor valaki azt mondja általánosítva (ami nem szép dolog, pfuj-pfuj), hogy a románok ilyenek meg olyanok, akkor ő jó eséllyel egy általa ismert sztereotip példa alapján jelenti ki ezt, mert egyszer megvágta egy koszos román rendőr a határ túloldalán Nagylak és Arad között.

És ebben akár igaza is van, de nem gondol bele, hogy Bukarestben esetleg tényleg annyival több pénz-gazdasági-kultúrális lehetőség összpontosul, mint Budapesten, és egy románnak hasonló véleménye lesz az észak kelet Magyarországi kisebbségről, és ez alapján minősíti a budapestieket is, pedig itt is sokkal több a lehetőség, és ugye ez itt már Nyugat szerintünk is, míg BAZ megye kelet.
(ugyanerre a román példára a post-ban szereplő összes ország felhúzható)
Tetszett a poszt, sok igazság van benne.
Szomorú a helyzet, hogy ennyire nem fogunk össze, de ez is a románok miatt van! :)
Mindig jót vigyorgok akkor, amikor társaságban hallom, a hogy a "bunkó amerikaiak" nem tudják, hogy Budapest Magyarország, Bukarest viszont Románia fővárosa.

Ilyenkor mindig bedobom azt a kérdést, hogy ők tudják-e, hogy mi Wyoming állam és a szomszédos Idaho állam fővárosa...

Föl se tételezem, hogy ti nem tudjátok, de azért leírom, hogy Wyoming fővárosa Cheyenne, Idaho fővárosa pedig Boise :-))))

(Ha megkérdeznék, hogy miért pont ezzel a két USA tagállammal IQtesztelek, akkor elmondom, hogy azért, mert ezen két állam területén van az általuk jól ismert Yellowstone nemzeti park.)
Hmm... azért írkálsz te is alaptalan általánosításokat (belgrádi éjszakai élet, bukaresti öltözködés).

Én jártam többször Bukarestben, Szófiában, Kijevben, Belgrádban, Isztambulban és még 25 fővárosban szerte a világon, és azért nem minden szempontból alaptalanok azok a vélemények, hogy a kelet némileg veszélyesebb és elmaradottabb (mondjuk ha nagyon keletre megyünk, már változik, lásd Dél-Korea, Tajvan, Japán).

Azt azonban én is tapasztaltam, hogy kelet felé haladva mintha kedvesebben fogadtak volna és emberileg közelebb állónak éreztem őket, mint a nyugatiakat. Ott valamiért sokkal inkább közönyösséget és enyhe lenézést érzékeltem velünk szemben,
monnyuk én azért megyek horvátba nyaralni mert közel van és végig autópálya vezet, míg konstancáig kb 2 nap kétszámjegyű utakon, igaz nem is vagyok értelmiségi, bár az tény h butapest kissé mezőváros a bukaresti nyüzsgéshez képest.
Jó poszt, friss gondolkozás! Mindenki tudja ugyanakkor, hogy személyes politikai egzisztenciák érdeke a folyamatos ellenségeskedés. Amíg ezt nem ismerik fel az emberek, és szavzataikkal folyamatosan támogatják a slota-féléket, nem lehet elekezdeni a bizniszről beszélni.
Épp ezért lennének fontosak az ilyen lényeglátó, szemfelnyitó cikkek. De legalább vagy ezer!:)
Ehhez jön még jónéhány kibeszéletlen történelmi sérelem, egymás ellen elkövetett bűnök megbocsátása, "jóvátétele" (nem holo értelemben ld. MÁV-per). Ezen segít a határok felnyitása, a határon átívelő (de nem mai értelemben vett "multi") vállalkozások támogatása. Erre jöttek rá 2-3oo éve "Nyugaton". Leszámoltak az általános korrupcióval, és elkezdtek üzletelni egymással. És ez inkább még erősítette is nemzeti azonosságtudatukat, jó értelemben vett versenyt támasztva egymásnak. na, nem írom tovább...:)
Kemény igazság... nagyon kemény...
a értelmes vitához persze először nagyjából 98%-ban át kellene írni a tényekkel hadilábon álló (velejéig hazug) mai szlovák és román történelem tankönyveket... nem lesz könnyű.
mindenképpen hasznos megpróbálni kicsit elemelkedni és kívülről szemlélni magunkat, helyzetünket.
ezzel kapsoltaban egyébként optimista vagyok. minél többeknek adatik meg a lehetőség, hogy külföldön éljen hosszabb-rövidebb ideig, annál nagyobb esélye van kialakuln annak a "kritikus tömegnek", aki aztán a kint tapasztalt normarendszert egyszer csak hatékonyan kezdik követelni idehaza is (teljesítmény, mint az értékelés alapja pl.)
Hát én meg nem értek egyet! Ez is egy a jelenlegi és nem történelmi távlatokban gondolkodó felfogás. A posztoló Nyugatnak és Keletnek az 1945 után kialakult szovjet és nyugati befolyási övezeteket tekinti. Magyarország fejletlenebb volt mindig mint pl. Franciaország. De Magyarország Szent István óta a nyugati kereszténységhez tartozott, s ha már a vallás sokat veszített is a jelentőségéből, az ebből adódó kultúra továbbra is ezekkel az országokkal köti inkább össze. Voltak leszakadásos idők, ilyen volt a török hódoltság és a '45-ös változás, aminek a következményeit még érezzük.Azért 1000 évet nem lehet 150+50 év alatt felülírni teljesen.
Budapest sokkal közelebb állt 100 éve Bécshez mint Bukarest bármikor is Budapesthez. Éppen ezért a helyzet bonyolultabb. Legközelebb kulturálisan a hozzánk hasonló leszakított, de mégis a Nyugathoz tartozó országok állnak hozzánk.: Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Horvátország. De a keleti kereszténységük ellenére a szerbek se állnak messze sok tekintetben. A románok, ukránok, bolgárok, bosnyákok, albánok és a görögök igenis más világ, a törökök főleg. Nehogy már egy osztrákhoz kevesebb közünk legyen mint egy törökhöz, aki biztos, hogy sokkal idegenebb számunkra. Úgyhogy igenis, eléggé más Budapest és Bukarest. Románia, a Balkán, más világ. Ha mi mások vagyunk mint Ausztria, akkor Románia kétszer annyira más. Mellesleg, ha valaki járt már Romániában, érezheti, hogy néha mintha Erdély határánál húzódna az igazi határ. Az erdélyi románokhoz képest is egészen más világ van a Kárpátokon túl. A városokban kevésbé, de a falvakban nagyon érződik.
@raly: akkor én bevállalós csajszi vagyok, mert kelet Törökország megvolt és jóvolt :)
Ugyan a katonai készültség kelet felé haladva fokozódik, de nem volt vészes, még a török-iráni határsávba is beengedtek ... (bár, paráztam, h az útlevelet nem adja vissza a katona). A szír határ környéke nem volt ennyire durva.

Oroszország is csudijó hely
@Pierr Kardán:
Lehet, hogy bedobod, csak két probléma van ezzel a felfogással.
1. Wyoming fővárosát az amerikaiak ugyanúgy nem tudják, mert a saját országukat se ismerik túlságosan.
2. Majd tudjuk mi is, ha ők meg tudják mi Bács-Kiskun székhelye. Ugyanis hiába állam az egyik, hiába megye a másik, nincs jelentősége. Wyoming nem önálló ország, nem önálló nemzet!
Nincs elnöke, nincs önálló pénzneme, nincs hadserege, nincs nemzeti himnusza, nincs nemzeti nyelve, az olimpián, vagy világbajnokságon önálló sportcsapata, nincs önálló karaktere. Hiába volt valaha önálló,telepesek által létrehozott egység, hiába tehet sok mindent önállóan, Wyoming-ot minden normális ember egy ország területi egységeként, s nem szuverén államként kezeli. Mert nem is az. Ugye te se azt a példát hoztad fel, hogy a "bunkó wyomingiak", hanem amerikaiak. Na ők egy ország, ők egy nemzet. Ezért Washington-t elvárhatják tőlünk, többet nem feltétlen. Tudni az amerikai államok fővárosait meg Párizst, Berlint, Londont, Rómát, Moszkvát, Prágát, Athént beazonosítani nehogy már egy kategória legyen!
Mert akkor jöhetnénk Ausztráliával, Brazíliával, Kanadával is.
Térjünk vissza a kérdésre, ha Wyomingnak meglesz az első olimpiai érme!
"Budapest sokkal közelebb állt 100 éve Bécshez mint Bukarest bármikor is Budapesthez. "

Szentpétervár meg közelebb volt Párizshoz anno :-)

Másik, hogy szép és jó dolog utazgatni, meg tapasztalatot gyűjteni, de míg nem tanul a magyar ember nyelveket, addig ugyanlyan idegennek, esetlennek, bunkónak fogják tartani bárhova is megy.
Amint meg tudsz szólalni adott ország nyelvén, vagy csak egy közös nyelven tudsz kommunikálni (ami feltételezi, hogy adott országban egy olyan értelmes emberrel jöjjön össze aki szintén beszéli azt a nyelvet) akkor rögtön kinyílik a másik ember is.

Ami a nyugati országoknak előnyük, hogy az ott lakók nagy része több nyelvet beszél, illetve olyan nyelvet beszél, ami közös kommunikációs nyelv lehet (pl angol).
@Bogyó 2: a szöveg Nyugatot és Keletet egy mentalitás határvonala mentén választja szét, nem pedig a hidegháborús befolyási övezetek szerint (ld. Török- és Görögország soha nem volt szovjet befolyási övezet). A probléma nyilván sokkal árnyaltabb, bizonyos dolgokban jobban hasonlítunk egy osztrákra, mint egy törökre, bizonyos tekintetben pedig kevésbé; de a poszt logikájánál maradva: pont arra mondja egy román intelligencia, amit te írtál, hogy na és, mi meg Rómához és Párizshoz állunk közelebb, mint Budapest. És ez a hasonló :)
nem tudom honnan nézte a posztoló pl Bukarestet. Én nemrég jártam ott, és egyáltalán nem láttam jobban öltözött embereket, sőt... persz az izlés az egy dolog. Valóban kedvesebbek, közvetlenebbek a román emberek mint a magyarok, de a város rondább, unalmasabb, koszosabb, törtetőbb, kulturálatlanabb, mint Bp. Talán azzal is baj van, ahogy mi Bp-et nézzük, nem? A vidékiek tartanak tőle, és tele vannak komplexussal, ha BP-re jönnek, ezért fikázzáők, a Pesten élők meg divatot csinálnak abból, hogyan lehet mindent minél jobban savazni itt.
Az egyik legnagyobb gond Mo-n az egészséges hazafiasság hiánya. Illetve baromira nem tudok egyetérteni ezzel a nyugatkultusz kérdéssel, bizonyára van egy jó széles rétege a társadalmunknak aki szépen megragadt a kilencvenes évek elejének azon ostoba szintjén, hogy ott minden jobb és ó báércsak egyszer én is amerikába.. több mint szánalmas.

Rengetek ország van a világban amelyik a fél karját odaadni millió s egy dologért ami itt magától értetődő. Pl egészségügy. Igen híííí na most lehet anyázni meg hülyének nézni.

bizony sok korántsem egyértelmű, h lemész a dokihoz és megnézi mivan veled. Több hónapos várólisták, szakember problémák, bizony bizony a csodás nyugaton.

Kultúra stb stb.

Szóval lehet Mo.-t szidni, sok katasztrofális vonása van, politika, korrupció stb stb. De azért világviszonylatban egy jó hely, nagy érték.

A sok szánalmas, saját hazáját folyton szidó gyökér meg szépen taxi-->ferihegy.

u.i.: nem vagyok jobbik szavazó, sem fidesz, ja és mszp sem, ja és lmp sem, ja és munkáspárt sem :)

Sok szerencsétlen hülye van itt, de hálisten viszonylagos kisebbségben.
@Bogyó 2: továbbra sincs kitalálva Magyarország. mit csinálunk európában, kik vagyunk, mi a célunk, hová megyünk, mik a jellegzetességeink. nem a paprika és a jó magyar bor kapcsán, hanem úgy igazán. lehet hogy ki kéne találnunk - egyébként a régióban elsőként - a közép-európai identitást, és így hirdetni magunkat a világban. se nem kelet, se nem nyugat, mégis egyedi és beletartozhatnak a kedvenc országaink is.
@Bogyó 2: "1. Wyoming fővárosát az amerikaiak ugyanúgy nem tudják, mert a saját országukat se ismerik túlságosan."

Jaja, meg hamburgert esznek "az amerikaiak".
LoL
@balage_81: A közép-európai gondolattal teljesen egyetértek, de ahhoz a szomszédainkkal kéne egy egészségesebb viszonyrendszer, ez egyenlőre illúzió,több ok miatt is. A nyugat iránti sóvárgás oka, hogy keletre tőlünk sokáig sz.r se volt, ny.-ra, viszont igen és ehhez képest lettünk benyomorítva a keleti blokkba.
egyébként meg ez egy szar poszt szerintem. Nem azért, mert azt sugallja, hogy Mo szar hely, és mindenki elhúzott mellettünk. hanem azért, mert általánosít. Semmivel nem különb az író szemléte, mint azoké, akikről ír, akik általánossaágban kijelentik, hogy a Balkán elmaradott koszfészek, a románok bugrisok, a nyugatiak meg nagyszerűek, és mi magyarok hülye, semmitérő lúzerek vagyunk. Egyáltalán milyen mércét kell használni, amikor népeket, országokat mérnek össze? GDP? Az egy főre jutó Gucci napszemüvegek száma? Az egy kerületre eső szórakozóhelyeké? Szerintem a Posztoló ugyanúgy "a Nyugathoz" viszonyít, mint azok, akikről olyan elmarasztalóan szól. Szerintem attól függ, mennyire jó egy ország, hogy mennyire becsülik meg a benne élők, menniyre érzik magukénak, mennyire ápolják, szeretik, és mennyire állnak ki mellette. Lehet Bukarestben olyan helyet találni, ahol majd szétdől a partitól a hely, anniyra nagy az élet, de Budapesten is lehet jól szórakozni, és fordítva is igaz. A Posztoló kikel az ellen, hogy Magyarországon lenézően és téves elképzelésekkel viszonyulnak a Balkánhoz. MIért nem amelett áll ki, ami Magyrországon élvezetes és jó? Mioért kéne magunkat folyton másokhoz mérni? Most a Balkán lett a divat, ahhoz kéne törleszkedni?
@delano:
"Egy itt élő német kérdezi tőlem folyton, hogy a magyarok a szlovákokkal felső szinten miért kisebbségi jogokról, és egyéb megfoghatatlan dolgokról tárgyalnak, ahelyett, hogy folyamatosan gazdasági együttműködésről egyeztetnének. És ez felmerül a többi szomszéd kapcsán is."

Nagyon igaz. Ezenkívül nekem állandó mániám a kultúra keveredése. Miért nincs már cseh/szlovák film a magyar királyi tévében évek óta? Román film meg soha nem is volt. Miért nem turnéznak nálunk szlovák rockbandák? Vagy éppen a magyarok mennek Szlovákiába? Nyilván a magyarok miatt mennek, ha mennek. Miért nincs egy rádióadó se, ahol lenne egy ilyen műsor, hogy "Mi a menő sláger mostanság a szomszédoknál?"
És még sorolhatnám, de gondolom értitek. Nyugatról minden sz*rt átveszünk, "keletről" meg semmi sem kell... A szlovák tévé pl. már ötödször adja le, egy-két év alatt, az utóbbi évek legbombasztikusabb cseh filmvígjátékát, a Kamenákot - akkora siker. Nálunk bemutatták...????
Ez alapvetés, hogy igénytelenebb helyre senki nem szeret menni pihenni. Régen röhögtünk, hogy a németek otthonról hozzák a vécépapírt, mert a 80-as években itthon ilyenre nem adtak.
Ma már én is vinném a budipapírt Isztambulba pl., sőt rászoktam a nedves papírra, már alig tudok nélküle létezni :-).
De egy másik pl. ükapám még biztos nem használt semmilyen deot, most viszont magamat sem tudnám elviselni gatyáig izzadtan, nemhogy az asszony.
Ez egy természetes irány, amerre mindenki igyekszik, csak a nyugat előrébb jár mint a kelet.
@Pierr Kardán:

Nagyon jó példa! Wyomingról feltétlenül érdemes sokat tudni. Nemhogy Cheyenne egy porfészek, de egész Wyoming az! A legértelmesebbek még a medvék arrafelé. A nagyhírű főváros népessége alig haladja meg Hódmezővásárhelyét, és mondjuk negyedakkora, mint Debrecené. Hadd ne essek már seggre!
Az egész állam teljes népessége annyi, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének.:D
@Terézágyú: jogos felvetés. Ha abból indulok ki, hogy van néhány igazán jó magyar zenei alkotás, amelyet akár némely külföldinél is jobban kedvelek, akkor biztos lehet ilyen szlovákban is. Csak hát ugye a szuvenyírnyihuhunyekukucskuprotku jelenség miatt valahogy a szláv nyelvű danolászás elijeszt minket :-).
Német ajkú énekesek közül se sokat fogad el a magyar fül - ki tudja miért?
@Bogyó 2: A szomorú az, hogy az átlagmagyar azt sem tudja, hogy mi a fővárosa mondjuk Észtországnak, Montenegrónak és Moldáviának. Pedig ezek az országok egészen közel vannak hozzánk és minden bizonnyal több közünk van hozzájuk mint egy átlagamerikainak Mo-hoz.
@jajjnemár: kiállunk mi azért is, ami jó Magyarországon, az egy másik téma. Itt most egyébként inkább hasonlóságokról volt szó, nem különbözőségekről, na mindegy. Nyilván ízlések és pofonok, de abban a bekezdésben a partizgató elitneokon-fiatalról volt szó, és annak a román változatáról, nem a panelekről.
@Sobrijóska:
"Csak hát ugye a szuvenyírnyihuhunyekukucskuprotku jelenség miatt valahogy a szláv nyelvű danolászás elijeszt minket :-)."

Na igen :) Éppen ezért kéne többet hallgatni ezeket :)
Nagyon sok közös szavunk is van ám - elvégre annyi ideig együtt laktunk :)

"Német ajkú énekesek közül se sokat fogad el a magyar fül - ki tudja miért? "

Ez is így van sajnos... Nena, Trio... ismerünk németül éneklőket még? Vagy Falco... Rammstein?
Valahogy csak az angol megy nálunk - és ez elég baj.
@jajjnemár: a hozzászólásod 99.99%-val egyetértek.

a posztoló azért nem pozitívumokról ír, mert egyrészt az nem hozna ennyi átkattintást (ez sem hazai, hanem emberi sajátság) másrészt mert tartok tőle, h ő is azon honfitársaink közé tartozik akik inkább kimondva, mintsem kimondatlanul egy keserű lenézéssel tekintenek Magyarországra és az itt élőkre.

Ha nem így van akkor elnézést kérek ismeretlenül is.
@volankombi: rendben van, ha kiálltok, és végső soron normál helyzetben azzal sincs baj szerintem, ha más országok erényeit viszonyítják a mieinkhez. A gondom a poszttal csak az, hogy most született meg. Úgy gondolom, hogy - bár mindekinek joga van véleményt formálni, meg élményeket megosztani - mostanában csakis az használna nekünk, Magyaroszágon élőknek, és magának az országnak, ha a pozitívumait ápolnánk, emelnénk ki, és kicsit pihentetnék az önostorozást. Önbizalmát nézve, az országunk elég rosszul áll, regenerálódnia kéne, es ez csak úgy mehet, ha az értékeinkre koncentrálunk. Egy ilyen blognak, ami be van linkelve az Indexre,hatása van az olvasói gondolkodására. Hidd el, kedves Posztoló, hogy jobban emeli az ember hangulatát, ha - még ha kicsit egyoldalúan, elfogultan is - arról beszélnénk, amiért JÓ itt élni. Egy beteg ágyánál sem a leghatékonyabb módszer, ha halálról beszél az ember, meg arról, hogy menniyvel jobb az egészségeseknek, mint annak, aki épp az ágyban fekszik. Ez most nem politikai állásfoglalás, vagy ilyesmi. Csupán arról szól, hogy könnyebb azt jobbá tenni, amit magunkénak érzünk és hiszünk benne.
köszi a lehetőséget, hogy hozzászólhattam.
..."mint a Nyugat utolsó védőbástyája"
Ilyenkor a Keleti és környékére, v a 8 kerületre gondoltál?-v netán az éjszakai Blaha környékére?

A mindennapi bakrablásos, fosztogató, korrupciós ügyeinkre? Az egész EU-ban nincs egy hónap alatt annyi gáz mind nálunk egy nap. Lehet ezeket a híreket nem is olvasod?
Nem látod a különbséget Ny-EU és mi közöttünk?
Pedig igaz a mondás:"A Balkán Bécstől kezdődik!"
"azokat az épületeket nyilván nem a helyiek fogják felépíteni, mert ők elköltötték a pénzüket a fegyverre, amivel szétlőtték a várost."

Nagyon mellé. Ha nincs pénzük, az építésért sem fognak fizetni. S mivel egyedül a munkaerejük maradt, ezért építenek ők.

Egyébiránt Horvátországot sem a nyugatiak építették újjá, hanem saját maguk. Szerbiában sem épített a nyugat semmit, csak rombolt.
@Pierr Kardán: az ilyen lexikális jellegű tudásnak semmi köze az IQ-hoz. Miért is kéne ismernünk Wyoming fővárosát ? Történt ebben az államban valami érdemleges megszületése óta ?
Ellenben az amerikaiak nagyhatalmi státuszukat elég nagy arányban magyaroknak köszönhetik, mert ha nincs atombombájuk, talán japán gyarmata most.
Ne is beszéljünk Neumann-ról aki alájuk tolta a személyi számítógépet, ami gazdasági nagyhatalommá is tette őket. Szóval minden amerikainak illene tudnia hol van magyarország és mi a fővárosa. Persze, hogy fogalmuk sincs, arról csak részbe ők tehetnek. Nem is beszélve arról, hogy magyarország az ő általuk olyan nagyon tisztelt keresztény értékek és szabadság harcosa és védelmezője. szóval szégyen, hogy nem tudják és mi ezt hagyjuk.....
Ezekkel az ősi komplexusokkal nehéz ám mit kezdeni, a változáshoz emberöltőknek kell eltelnie.
Mit ne mondjak, én dolgoztam Svájcban egy évet és hadd ne vesézzem itt ki, hogy micsoda arcpirító blőd elképzelésekkel találkoztam, már ami a keleti blokkot, azon belül Magyarországot illeti.
Az ottani főnököm az első találkozásunkkor bemutatta a hűtőszekrény működését és fürkészve bámulta az arcomat, hogyan reagálok erre az elképesztő technikai találmányra.
Máskor meg előadta azt az okos eszmefuttatását, hogy ő nem érti a fejlődő országokat - pl. Magyarországot - hisz ott is vannak termőföldek, ott is süt a nap, ott is esik az eső, ott is lehet bányászni, mitől vannak mégis lemaradva? Talán csak dolgozni kéne, nem? Ez a baj, ugyebár?
Az a tény, hogy rajtunk hányan gyalogoltak keresztül az utóbbi 1000 évben, az nyilván semmilyen faktort nem rezegtet meg ebben az elméletben, de ráhagytam, mondjon ami akar.
Minden országnak megvannak a fixea ideái a világról, a szomszédairól, saját szerepükről. Ezt lehet utálni, lehet szeretni, de változtatni rajta nagyon nehéz.
Jó a poszt. Szerintem.
Persze, általánosít, de általánosítani muszáj! De, lehet jól és lehet rosszul. Lehet a megtapasztalt tényeket általánosítani és lehet minden alapot nélkülöző általánosításokkal élni. A szerző azt a tapasztalást általánosítja, hogy hajlamosak vagyunk tapasztalatok nélkül általánosítani. :)
Engem is idegesít az általános tudatlanságon alapuló provinciális gőg.
Magyarorszag egy nagy SZAR, az emberek teszik azza. Mentalis problemakkal kuszkodo soher bagazs. Az amerikait meg akkor szidjatok, vagy a nyugatiakat, ha titeket megsertettek mar, ha nem akkor kuss, a szarukat sem szagolhatnatok meg. Na ez a kulombseg ;^) Ilyenek is maradtok, ugy mondjuk meg 1000 evig. A negativ reagalasokkal csak a velemenyemet erositik meg. Na paaaaaaaaaa;^)
PUPAK 30 Te nagyon hulye vagy, a hidrogen bombarol akartal irni???? De ott is csak csapatban volt egy magyar szarmazasu, a szamitogep???? Te nagyon hulye vagy , menj vissza az elsobe, de a szomszed faluba menj tanulni;^)
@balage_81:

aaaa... basszus, hát persze, ezt pofázom én is mindig, ez a nagy feladat.. de nagyon ki kellene már találni!
@Dr.Hook: tény hogy egy ficóval nem egyszerű leülni és itthon is megvannak a magunk hülyéi, de az is igaz, hogy sem mi sem a szlovákok és románok (utóbbiak nálam már a balkán, nem közép-európa) nem találják igazán a helyüket. egyre nehezebb nemet mondani a ruszkiknak és kínának, végülis náluk a della meg a kőolaj, és egyre rosszabb nézni ahogy az atlantista politika tönkreteszi a hitelét irakban és afganisztánban. erre lenne jó ez az egész, új filozófiával feltölteni a közép-európai létet, amiben a visegrádi országok nagyonis egymásra találhatnának. nem akarok politizálni, de most pont jön egy társulat ami szeret társadalomfilozófiai elveket nyomatni, hát tessék, szabadon adjuk az ötletet ezen a blogon:)
@Terézágyú: nekem németül a Tokio Hotel jön csak be (meg is lepődtem), Falcotól pl. falra mászok :-).
@balage_81:
"tény hogy egy ficóval nem egyszerű leülni és itthon is megvannak a magunk hülyéi, de az is igaz, hogy sem mi sem a szlovákok és románok (utóbbiak nálam már a balkán, nem közép-európa) nem találják igazán a helyüket."

Hát erre írtam feljebb, hogy a kultúrában kéne közeledni. Mindjárt máshogy néznénk egymásra pl. a szlovákokkal, ha ismernénk egymás filmjeit/zenéit stb.
Én nagyon régen találkoztam csehekkel egy nyaralóhelyen, de mindjárt megtaláltuk a közös hangot: Rumcájsz :)
Meg náluk is ugyanez a kártya van (nem véletlenül), és kapásból tudtunk makaózni...
A ki kit néz le játékban az számít milyen környezetről beszélünk. Az átlag nyugati nem érti a kelet-európai finomságokat, ezért Ausztria, Románia közé sorol be akármi történik. Magyarországról nincs elég önálló hír a nyugati médiában, hogy külön kezeljék - volt egy időszak a pld 90-es évek eleje mikor elég hir mutatkozott az országról az önálló megjelenéshez.

A legjobb értékelést az autóval átutazó nyugat európából haza járó vendégmunkások adnák, az autópályák újabbak kevésbé zsúfoltak mint nyugatra, míg keletebbre szinte nem is léteznek. A schengeni határok itt vannak.

ki kit néz le? pld
észak-európai az európait,
német, benelux a dél-európait,
dél-európai a kelet európait
Jó poszt.

Tényleg ebben a "már a szlovákok is, már a románok is!" "Milyen ciki lesz már a szófiai reptéren €-t váltani" mentalitás uralja a magyar médiát az ÉS-től a kucuginfoig.

Tök gáz!

Pedig nem létezik a nagybetűs "Nyugat" vagy ha van, akkor az lehet Pozsonyban vagy Belgrádban is. És van!
Habár nincs sok értelme ilyen jellegű összehasonlításnak, de szerintem is igényesebben öltözködnek a románok, a nők legalábbis (nem is tudom, férfiakat nem figyeltem...). :) és vékonyabbak. :)
@Ленина: "A Magyar mindig is egy majom volt."

Legalább ne írd nagybetűvel a magyart, ha akkora tuskó, mert amúgy kisbetűvel írják helyesen.
Egyetértek veled, szerintem a hülye nagyhatalmak szétoszthatták volna egymás között ezt a pusztát? Minek ország egy olyan népnek, amelyik parancsra utálja egymást?
Ahhoz, hogy látni lehessen mit kell behozni kiváló mutató az NDK integráció költsége. Még 2 Magyarországnyit kellene az országra költeni.
@Bogyó 2: Talán éppen az a baj, hogy még mindig a múltban élünk és felsőbbrendűbbnek érezzük magunkat, csak azért, mert 100-150 évvel ezelőtt jobb helyzetben volt Magyarország, mint pl. Románia. Csak amíg mi így gondolkodunk, a románok szépen haladnak előre, és lehagynak minket. Egyébként nem tudom, hogy jártál-e mostanában Bukarestben. Több kolozsvári magyar értelmiségi ismerősöm is Bukarestbe költözött, mert ott "van élet". Pedig aztán Kolozsvárról sem mondható el, hogy egy poros kisváros...
Mondjuk a probléma rögtön ott kezdődik, hogy nem tanuljuk meg egymás nyelvét.

Nem tudom például, manapság mi a divat Bukarestben, de régen az ottani román értelmiségnek elég tekintélyes része tudott valamilyen szinten magyarul, ha mást nem, szótárral olvasni.

Elképesztő, hogy egy ilyen apróság is mennyivel felvilágosultabbá teheti az embereket.
@volankombi: A határvonalról beszéltem. Az pedig a Lajtánál húzódik, fel a német nyelvű részekig. (Itt egyébként az is érdekes, mit gondol a posztoló a kelet-németekről.)Szerinte. Szerintem meg a törésvonal valahol most is a keleti és a nyugati kereszténység határánál van, s pont ezért nem tartozik ehhez a közösséghez Görögo. se, bár az elmúlt 50 év rajtuk meg sokat lendített, se az iszlám Töröko.
A nyugat nagy ívben tesz ránk, inkább haitinak küldenek segélyt meg pénzt, nem a balkáni országoknak, nem a görögöknek, nem nekünk segítenek, hanem haitinek. Tényleg borzasztó ami ott történt, de úgyis az egyesült államok ott a igazi jótevő. Sebaj, majd a bevándorlók miatt lesz sok gondjuk :))

Ettől függetlenül: erős, összetartó Európát, amiben a nyugat, a kelet és a balkán is fontos. (Törökország pedig nem, mivel nem európai...)
@volankombi: Maradjunk annyiban, hogy a románok csak szeretnének közelebb állni Párizshoz és Rómához. Egyedül az újlatin nyelv miatt tudnak erre alapozni, meg a hagyományos kisantant múlt miatt. De ahogy mi lejjebb vagyunk Bécshez, ők is lejjebb hozzánk, s ez nem felsőbbrendűségi érzés, hanem helyzet. Én egyébként nem gondolom ilyen sznobnak a magyar társadalmat. Elég sokan járnak Törökországba, de ugyanígy rendkívül népszerű dolog Prágába, Krakkóba járni, s tömve van nyaranta a horvát tengerpart magyarokkal, sőt a bolgár is egyre inkább.
Tetszik, nem tetszik, Bukarest egyszerűen nem nagyon tud mit nyújtani, elég ha megnézünk egy utazási prospektust, vagy egy híres városokról, épületekről szóló könyvet. Budapest, Prága sokkal szebb, érdekesebb. Nyugati is több van itt mint ott, nem véletlenül.
@balage_81: Igen én is úgy gondolom, mi közép-európaiak vagyunk. Határozottan le vagyunk maradva, főleg ebben az 50 évben a Nyugattól. A török idők karakteresebbre formálták a magyarságot, de lejjebb is szakították a Nyugattól. De az ország mindig is jelentős német befolyás alatt volt, kisebbségben létezve mellettük, ahogyan a csehek, lengyelek. Már Visegrád óta hasonló az utunk.De jelentős különbségek vannak köztünk és a balkáni népek között is. Múltunk, kultúránk okán.
@Terézágyú: Igen ebben nagyon igazad van! Néha olyan jó látni Macskajaj típusú filmeket, amilyeneket soha nem tudnának Hollywood-ban készíteni, nem is értenék. Mert ha különbözünk is a Balkántól, attól még valóban érdekelhet bennünket. A cseh filmeknek egyébként azért volt kultusza nálunk. Dunát, M2-őt kell nézni, ott van néha román, észt, szerb stb. film
@Lilibeth: Ez nem felsőbbrendűség, mert nem gondolom a franciát se annak magamhoz, s magamat se a románhoz. De nem vitakérdés, mi a fejlettségi sorrend. A románok sok szempontból haladnak előre, de ezek elsősorban pillanatnyi gazdasági mutatók, az emberek kultúrája, mentalitása ettől még nem változik meg egyből. Pl. patakban nálunk már a cigányok se mosnak, Romániában még sok helyen. S ez egy ideig akkor is így lesz, ha holnaptól bevezetik az eurót. Nem jártam Bukarestben, de jó hogy nagyobb az élet egy 2 milliós fővárosban mint egy 3 százezresben. De most inkább Pesttel kéne összehasonlítani.
itt a gond, nekem ez nagyon vérszegénynek tűnik
inforadio.hu/hir/kultura/hir-325207
@jajjnemár: szerintem ez a poszt nem a magyarokat fikázza, hanem egy általános képet nyújt. Igen, van benne általánosítás, mert ez egy blogposzt.

@Bogyó 2: tökéletesen fejezed ki az általam kritizált hozzáállást :)
@balage_81: igen, ilyen próbálkozások vannak, meg a határok környékén mindenféle eseményeket rendeznek, de ezek kellő hangsúly és támogatás hiányában szerintem sem elég ütősek. Hát persze legalább valami.
@Bogyó 2: Nem gondolod, hogy az azért elgondolkodtató, hogy a kolozsvári egyetem humán szakán végzett friss diplomások inkább Bukarestbe mennek, mint Budapestre, pedig itt rokonság/ismerősök hada várná és még közelebb is van?
Tedd hozzá, hogy szerinted. Mert egy csomó mindent egyáltalán nem gondolok így, van amit viszont igen. De meg tudom indokolni.Az a baj, hogy sematikus képet festesz, s nem érted, hogy szerintem a helyzet bonyolultabb, mint csupán Keletre és Nyugatra osztani Európát.
De nézzük sorjában, most van időm.:-)
1.Hogy a Nyugat felé hajt mindenki, teljesen természetes, érthető és logikus, hadd ne magyarázzam. Ha nem így lenne, akkor írnál csak igazán posztot! Hogy közben azért elsiklunk a szomszéd értékei felett, az baj, s olvashattad tőlem is fentebb, ne kelljen ismételni.
2.Bukarestbe nemcsak a magyarok nem mennek, hanem más nemzetek se olyan számban, mint akár hozzánk. Hidd el, oka van, s nem azért mert hülye sznobok vagyunk, ahogyan azt érzékelteted. De győzz meg, miért érdemesebb Bukarestbe menni, mint (hogy ne nyugatit mondjak) mondjuk Moszkvába? Maradjunk abban, nem egy kategória Budapesttel, Prágával, vagy Krakkóval, s lehet, hogy nem voltunk ott, de nem is nagyon van, ami inspiráljon erre, s ezért fájhat nekünk, ha kevernek vele. Mert hiszem azt, hogy Budapest értéke nemcsak abban rejlik, hogy a miénk, hanem az idegennek is van mit benne értékelnie, s ez a jobbak közé emeli, Bukarest fölé, az érdekesebb európai városok társaságába.
3.Viszont egyáltalán nem érzem magam kínosan a román folklór gazdagságától, se a szlovákok teljesítményétől, vagy legalábbis nem azért mert szlovákok, hanem azért, mert kínos egy versenyben egy jó pozícióból rosszabba kerülni. 4.Horvátországot a Nyugathoz sorolod? Pedig ez érdekes, mert nem tudom miért nyugatibb mint mi, úgyhogy ez meg is töri a mondandód logikáját, nem hozható párhuzamba a párizsi hétvégével a horvát nyaralás. Pont, hogy ellentmond. Belgrád meg már Kelet, hozzánk hasonlóan....Furcsa. Szerintem mi teljesen együtt mozgunk a horvátokkal, sorolj bennünket bárhova, de külön?!
5.Azt szintén írtam, hogy egyszerűen nem igaz, hogy a magyar értelmiségi "sem fizikailag, sem a párbeszéd szintjén nem száll alá a fertelmes Balkánra " Egyrészt, Horvátország is a Balkán része és Görögország is, de igenis mennek Bulgáriába is egyre többen, és nemcsak értelmiségiek. Én is jártam az összes balkáni országban leszámítva Albániát és 3 volt jugoszláv köztársaságot. Persze, többen mennek Párizsba mint Szófiába, de biztos, hogy ez rosszul van így?
6.Az egymás közti együttműködések hiánya valóban fájó, de túl sok a sérelem, s ezek ma se csökkennek.
7.A szomszéd utálata meg ne is haragudj, de mindenütt "divat.". Kérdezd meg a franciákat a németekről, a németet a többiről, az íreket az angolokról, a portugálokat a spanyolokról vagy a koreait a kínairól, a kínait a japánról, indiait a pakisztániról, hadd ne folytassam.
8.A nyugati ember messiás keleten, igen. Jobban bíznak benne. De ez sem alaptalan. Gondolkodtál már azon, melyik diktatúra nélküli országokban a legjobb a közbiztonság? Merre divat az alkudozás, mert élből lehet tudni, hogy az első ár simán átverés? Merrefelé szövi át a korrupció az államot? Hol nem dobálják szét az utcán a szemetet? Na, ezért nagyobb a bizalom.
Hidd el, az emberek néha figyelmen kívül hagynak fontos dolgokat is, igaz, de azért alapvetően nem hülyék.
@Lilibeth: De, szerintem is elgondolkodtató. Kíváncsi vagyok, ők mit mondanak. Mindenesetre, ha a fene nagy életre hivatkoznak, az több mint kiábrándító. Ilyen alapon miért nem mennek New Yorkba. Az még talán fölözi Bukarestet.
De tényleg kíváncsi vagyok, mitől annyival nagyobb az élet, s ezt miként tudták megállapítani? Egyébként a legjobb az lenne, ha maradnának Kolozsváron, vagy ott ahonnan jöttek, de hát az nem olyan menő dolog.
gondolatébresztő szöveg, de a kommentek még jobbak!végre egy hely, ahol nem fröcsögnek a pártpolitikától, miközben a legfontosabb politikai problémák egyike a viszonyulásunk és az önképünk.
I wish i forget whothefuckis bazd meg!
ha tudnátok, hogy én mennyit agyalok ezen. tényleg jó felvetés. én úgy kezdtem ezzel foglalkozni, hogy észrevettem: nincs közép európai identitás. és tavaly volt egy 2 részes műsor az NDK széthullásáról. és ott egy faszi azon elmélkedett, hogy a 60-70-es években volt egy értelmiségi tér, amiben a közép eu-i értelmiség értette egymást. és ez a rendszerváltásokkal széthullott. és tényleg.

én éltem pár évet külföldön és soha nem értettem honfitársaim lenéző viselkedését más népségekkel szemben. ez a mai napig idegesít. különösen, hogy lassan ebben a régióban mi leszünk a csokker ország.

aztán abba is bele lehet bonyolódni, hogy a kultúra és a civilizáció két különböző, de összeérő fogalmi halmaz. és ezekben hol van kelet és nyugat.

valahol ezeket is el kell kezdeni megélni...
@jzs: Érdekes, hogy a külföldi éveid után nem érzed úgy, hogy inkább vagy közép-európai, mint német vagy francia - én, most éppen külföldön dolgozóként, sokkal több közösséget érzek a szlovák meg román kollégáimmal, mint az ausztrálokkal vagy olaszokkal. Konferenciákon is általában a lengyelekkel meg a szerbekkel szoktam elsőként összehaverkodni.

@volankombi: A cikked szinte minden szavával egyetértek. Mikor az emberek egy balkáni nyaralás után megkérdezik, hogy hogyan jutottam el Szkopjébe, nem tudják, hogy Belgrádba olcsóbban elvisz a vonat, mint Nyíregyházára, és hogy a Balkánon szinte mindenhova el lehet jutni busszal. Viszont a pezsgő belgrádi éjszakai élettel komoly kétségeket támasztottál bennem: ennyire nem működnek az ösztöneim, hogy nekem nem sikerült ezeket a helyeket megtalálnom? Négy nap, négy éjszaka jártuk a várost, és alig találtunk jó kocsmát. Kapsz egy üveg Stomakliját, ha adsz néhány tippet!

@Bogyó2: Néhány éve az Index beszámolt egy felmérésről, ahol a világ különböző országait ábrázolták egy kétdimenziós koordinátarendszerben, a közösségi és az egyéni értékek tiszteletének mentén. Magyarország ezen az ábrán Bosznia és Oroszország közvetlen szomszédságában helyezkedik el, és része az egykori szocialista tábor keleti frakciójának, míg Horvátország, Szlovákiával és Szlovéniával együtt, a "katolikus Európa" (Franciaország, Belgium stb.) blokk közelében található. A cikk címe egyébként ez volt: "Soha nem érjük utol Európa fejlett felét". Micsoda egybeesés...
@Makedonka: a folyón a hajókon, illetve a a vártól visszafele jövet a domb baloldali lejtőjén van a legtöbb éjszakai hely, valamint, ha nem voltál még ott, melegen ajánlom a Skadarlija nevű kis utcácskát is, bár azok inkább éttermek és a legtöbb bezár éjfél felé. Ott majd összehaverkodsz azokkal, akik elvisznek a buliba :)
@Ленина: Klasszikussá vált vicc. Hol áll a nyugat? A szakadék szélén! A kelet egy lépéssel előtte! Cigány hazajön Bécsből, no milyen a kapitalizmus? Haldoklik! De milyen? Szép halál! Milyen az uj demokrácia? Klasszikus! Egyiknek klassz, másiknak kuss!
@delano: Kik is a reklámozott pógárok? Nézd meg kormányod! A MAGYAR urak baromsága. A magyar urak ezer éven keresztül mindig szem előtt tartották, hogy hatalmuk csak addig biztos, amíg nincs magyar etnikumú polgárság. Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még elzavarnák őket és jogokat követelnének. A jelentkező kereskedő- és iparos hiányt enyhítendő, uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő sidókat.
süti beállítások módosítása