Egy közép-európai forradalom

2010.02.26. 08:00 Fent és Lent

Ha sikerült magunkat túltennünk azon a mítoszon, hogy egyszer talán utolérjük a Nyugatot, és az ebből fakadó beteges megfelelési kényszeren, akkor merre menjünk?

Ezen a ponton emelik fel intő ujjukat a rendszer fizetett prókátorai: Ha nem a Nyugat, akkor jön Ázsia! A szolganyáj, a szabad akaratától megfosztott arctalan tömeg, a despotikus uralom, a mindenbe beleszóló állam, a vezérkultusz, a szegénység és végül az élelmiszerhiány. Ezt akarjátok?

Abba lehet hagyni a paráztatást, a Nyugat nem egy hegycsúcs, amire izzadva próbálunk felkapaszkodni, bízva abban, hogy egy újabb 1000 év eltelte után talán végre feljutunk, a Kelet pedig nem a szakadék, ahova azonnal elkezdünk gurulni, amint abbahagyjuk a Nyugat felé való kapaszkodást. Ázsia nem szív be minket, legfeljebb néha katonailag megszáll, mert Ázsia nem a lelkünkben van.

Az hogy ott vagyunk, ahol vagyunk, és azok vagyunk, akik vagyunk, az nem anomália, nem egy átmeneti időszak, közép-európainak lenni nem rendszerhiba.


Két fasz között 

Közép-Európa mindig is a nyugati és az orosz érdekek között vergődött, hol innen, hol onnan baszták meg, időként pedig, hogy jelezzék hol a helyünk, egyszerre jöttek Keletről és Nyugatról, amit mi magyarok 1849-ben, a lengyelek pedig 1939-ben szenvedték el. 

Mivel minden rosszban van valami rosszabb, nekünk magyaroknak mindig is gyanús volt, hogy a körülöttünk lévő szláv népek, ha már választani kell, inkább Moszkva felé kacsintgatnak, míg bennünket a németes kultúránk Nyugathoz köt. Az a geopolitikai tévedés, hogy mi a térségben felsőbbrendűek vagyunk, és mi vagyunk a legkeletibb nyugati nép a minket körülölelő szláv tengerben, végül nem is vezethetett máshova, csak a trianoni katasztrófához. 

Trianon legkárosabb hosszú távú következménye az, hogy épp azokkal fordított minket szembe, akikkel azonosak a stratégiai érdekeink.


Viva la revolucion!

Ha össze akarjuk szedni magunk, akkor itt kell talpra állnunk, elfogadva közép-európai létünk összes jellegzetességét és szabályát. És azokkal kell összefognunk, akikkel azonosak az érdekeink, nem pedig azokkal, akikre állítólag hasonlítanunk kell.

Egy Közép-Európai Forradalom alappilléreinek kell lennie:

Közép-Európa népeinek egymásra utaltsága a nyugat-európai és az orosz nyomás között.

Belülről való fejlődés, vagyis a meglévő erőforrások mozgósítása és kihasználása legyen a gazdasági fejlődés motorja.

Valódi társadalmi önrendelkezés, a helyi közösségeknek meg kell adni a beleszólást az ügyeikbe.

Abszolút fókusz az utóbbi 20 évben elszabadult krónikus szegénység megszűntetésén.

A sikert az életminőség, nem pedig a GDP növekedésében kell mérni, amibe beletartozik a környezet, az oktatás, a kultúra, az egészségügy állapota, a városaink és falvaink élhetősége.

A poszt tükrözi a szerkesztőség véleményét

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr601791291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán fészbukkos videója jutott erről a posztról eszembe.
Nagyon érdekes felvetés, amiről érdemes vitázni, de sajnos ez lehetetlenség. Bár kérdéses, a szerkesztőség csak Közép-Európában gondolkodik, vagy esetleg nyitna a Balkán és a többi Kelet-európai ország felé. (Különösen Lengyelország felé, elvégre baráti nemzet)

Sajnos nagy ellentétek vannak, mivel a minket körülvevő népek mindig "kedvesnek" nekünk valamivel, és néha egymásnak is. Én egy erős, antiglobalista és antiliberális, nem központosított, de szorosan együttműködő Európát szeretnék, természetes szövetségesnek az Usa és izrael helyett tökéletesen alkalmas lenne Oroszország és Japán. (Bár utóbbiaknak határvitáik vannak)
"Trianon legkárosabb hosszú távú következménye az, hogy épp azokkal fordított minket szembe, akikkel azonosak a stratégiai érdekeink."

ugyan már, ehhez nem kellett Trianon. vagy lettünk volna egy nulladik Jugoszlávia saját polgárháborúval?
Okos dolgok vannak ide is írva, az tény.

Ez, amit smartdrive kolléga is idézett,
talán ez a leginkább támadható mondat.

"Trianon legkárosabb hosszú távú következménye az, hogy épp azokkal fordított minket szembe, akikkel azonosak a stratégiai érdekeink."

Ahogy én láttam, a szembefordulás már korábban végbement, az 1830-as évektől folyamatosan. A vicc benne az, hogy 1848-49-ben azonnal meg is jelent az az addig ismeretlen motívum a magyar történelemben, hogy egy külső nagyhatalom kihasználja a Magyarhonon belüli nemzeti ellentéteket. Azóta is ezzel küzdünk, most is, mind a nyugat, mind Oroszország vonatkozásában (lásd energiaellátási, gázvezetékügyi küzdelmek).

Elemi érdekünk volna egy történelmi megbékélés a szomszéd népekkel hogy újra együtt keressük a boldogulásunkat minél többször, minél több ügyben.
Egy többnemzetiségű (nagyobb) államnak van-e létjogosultsága itt Közép-Európában?

A monarchia megbukott, Csehszlovákia megbukott, Jugoszlávia megbukott.

Mert az, hogy ad hoc jelleggel néhány közép-Európai ország azonos álláspontot képvisel bizonyos ügyekben még nem egy stratégiai összefogás.

Ezt a sok kis népet könnyű egymásnak ugrasztani, mindig lesz köztük olyan, amelyik "stratégiai érdekeit" a többi rovására, nem azokkal hanem nagyobb hatalommal összefogva óhajtaná elérni.

Még nagyobb léptékben is. Abban is biztos vagyok, hogy ha komolyabb nézeteltérésre kerülne sor az EU és az USA között, akkor több EU tagállam is Brüsszel helyett Washington mellé állna.

Pl. Nagy-Britannia, Írország, Lengyelország, Magyarország.

Koszovói nép nincs, az USA érdeke, hogy Európa minél több kicsi, gyenge országból álljon, amelyek egymással is veszekednek.

Szóval mennyi esélye van ezeknek a közös stratégiai érdekeknek a képviseletére?
Így van, pont azokkal, akiket a legjobban szoktak utálni, a szlovákokkal és a románokkal kellene a legtestvéribb viszonyt kialakítani. Hiszen itt álünk egymás mellett, összekeveredve. Különösen a szlovákokkal, akik igen jelentős számban beolvadtak a magyarságba, azonos a vallási kötődésünk, hasonlóak a szokásaink, énekeink. Most már a határ se választ el egymástól.
Bizony regen, meg az EU elott jo lett volna latni egy Kozep - Europa-i erdekszovetseget amiben minden resztvevo egyenlo esellyel indulhatott volna, nem vazallusokka valni egy kettos standard-el mukodo EU-ban !
ez egy nagy álmodozó, a viléágot félreértő és népbutító faszság
@BéKa: "Megmondom mi a helyzet,kapja be mindenki.de főleg a moderátor és a szarházi zsideszesek ! Na ezen tessék elgondolkodni".
Jó ötlet, az EU-nak úgyis hamarosan vége, közép európai összefogásra van szükség.
@smartdrive: Kelet Európa népei olyan politikailag neutralizált gazdasági egysé¬get, amelyen belül a nyelv, a faj, a nemzetiség és a vallás tekintetei a legmesszemenőbb szabadságot élvezik. E nélkül a magasabb rendű és magasabb etikájú politikai tömörülés nélkül egész Kelet-Európa Balkanizálódik, egy késhegyig menő szüntelen komitácsi háború színhelyévé válik, s a vége csak az lehet, hogy a számbelileg nagyobb tömegek a numerikusan kisebb egységeket a szó szoros értelmében kiirtják! (Nyolcvan évre előre lá¬tott!) Ha demokratikus úton, a népek előzetes beleegyezésével jön létre a konföderáció, akkor centrális elhelyez¬kedésénél fogva is az új államszövetségnek Magyarország lett volna a központja.
Ferenc Ferdinándnak készen kidolgozott programja volt Magyarország feldarabolására! Hogyha Ferenc Ferdinánd életben marad, M.O. alighanem még Trianonnál is szomorúbb sorsnak nézett volna elébe!... egy jósnő megmondta, hogy világháború lesz miatta.
@smartdrive:
Mi az, hogy Trianon?

Mottó: „Századokon keresztül a magyar a hízelkedéshez szokott, amibűl honosaink nagy részének önmaga túl¬becsülése, gőgje s hiúsága támada: az igaz egyenes szótúl pedig elszokott...

„A közrestség nem engedi, hogy ott keresse a hibák gyökerét, ahol azok valódi fészke van, tudniillik saját szánakozásra méltó tudatlanságában s a legvilágosboknak sem elegendő gőgjében." Széchenyi.
„Súlyt helyezek arra, hogy elösmerjük, miszerint magunk voltunk okai elaljasodásunknak. mert az egyik legfőbb átkunk amaz önámítás, mely szerint hibáink okát mindig másban, magunkon kívül keressük a sanyarú politikai viszonyokra hárítva mindent, hagyjuk magunkat elbúsulni és elalunni a haza fájdalmat. A nemzet felemelkedő korszakát az önismeret vezette be." Vajda János
A blog egy zagyvaság. Közép európai forradalom itt soha nem lehet, mivel ennek lehetőségét Trianon már elintézte. A szomszéd népek utálnak minket és mi viszont őket. Közösen, önszántukból soha nem fognak velünk együtt haladni. Közös érdekeink lehetnének, de soha nem lesznek.
Egyébként is a forradalomhoz vagy nagy nyomor, vagy hatalmas sérelem és veszély, vagy egy elviselhetetlen diktatúra szükséges. Ez pedig nem fog bekövetkezni, mert: Az EU kínosan ügyel rá, hogy a feszültségek ne feszítsék szét a képződmény kereteit, annál is inkább mert ez gazdaságilag nem lenne
jó a fejlettebb államoknak. Elveszne egy
bejáratott piac, az olcsó munkaerő, és a
a nemzetközi bankármaffia uzsora civilizációja, és ezzel a mérhetetlen kamatjövedelem.
szerintem ez geopolitikai kérdés
az emberi társadalmak, főleg ilyen kontinens méretekben mint az eu olyanok mint egy galaxis, ahol a központi fekete lyuk körül keringenek a csillagok

per pillanat itt a súlypont, a fekete lyuk ha úgy tetszik, nyugat Európában, vagy a németeknél van, akörül "kering" egész Európa, ezen belül itt, kelet euban nem lehet alternatív gazadasági súlypontot, és önálló erőcentrumot képezni, ehhez nincs meg az anyag, a gazdasági erő, az erőforrás

az eu centrum gravitációs terében egy bármilyen kelet eu konglomerátum nagyon rövid időn belül szétesne
süti beállítások módosítása