Az IMF tajtékozva követeli a vérünket

2010.07.20. 08:00 napon tamás

Egyet szögezzünk le: az IMF egyetlen legitim érdeke, ha már a rabszíjukon vagyunk, hogy a hitel-visszafizetés feltételeként a 3,8% hiánycélt számonkérje.

Ahhoz, hogy ezt a kormány banksarccal, vagy az elsőszülött gyermekek szerveinek eladásából fedezi, semmi köze az IMF-nek. Mert nem tartozik az érdekkörébe – elvileg édesmindegy nekik, hogyan teljesül a hiány.

Miért favorizálják mégis a kisembersarcolást a banksarccal szemben?

Miért rángatják a forintot, egy olyan érvvel, ami mint láttuk nem érv? Hogyan merészel az IMF egy Simor-fizetés és a hisztiző bankok miatt egy 1982 óta IMF tag ország állampolgárainak kárt okozni, szabad döntésében egy kormányt aljas eszközökkel zsarolni? És bár balfék a kormány: egy olyan tárgyalási szituációban, ahol bármely fél engedhet (elvileg), tehát ugyanakkora  a felelősség, miért a saját jobb érdekeinket védő kormányt hibáztatjuk, miért nem az IMF-et, ami - ha nem hallanánk - tajtékozva követeli a vérünket, a mi kárunkra "stabilizálná" bele az államháztartást a semmibe?

Egyrészt nem - a nép választotta - magyar kormány izmozik az IMF-el, hanem a senki által nem választott IMF mutatja meg a magyar kormánynak, hogyha nem azt teszi, amit diktálnak, mire képes a forinttal.

Miután tudja, milyen devizaeladósodott a magyar lakosság egy része, így a kiszolgáltatottak megmogyorózásán keresztül presszionálja a magyar kormányt (ami lehet egyéb ügyekben hülye, de van felhatalmazása).

Az IMF-nek ezt az aljas hatalmi politikáját – miközben az időleges függőséget tudomásul vesszük - össztársadalmilag kell visszautasítani.

Ha a magyar állam van jogviszonyban velük, akkor mi magyar állampolgárok is. Lépjünk föl közvetlenül!

Az IMF saját programjától és érdekeitől eltérően, kooptálta és elfogadta a magyar bankok és a Magyarországgal kommunikáló piacok érdekeit. Ezért szorgalmaz egy bankadó nélküli hagyományos megszorítást. S a lépéseit követő forintgyengülésen ismét nyerészkedhetnek a hitelkihelyező bankok. Visszautasítjuk az IMF alapító statútumától idegen összejátszást a hazai banki szereplőkkel!

Teljesen mindegy, hogy milyen amatőr a pénzügyi kormányzatunk, célkitűzési védhetőek. Az IMF - bankok által bújtogatott garázdálkodása a forintárfolyammal - azonban elfogadhatatlan.

Először mi magyar állampolgárok tiltakozzunk ellene közvetlenül, majd szólítsuk fel a  kormányt, hogy mihamarabb szabaduljunk ebből a megalázó alávetettségből.

Van az IMF-nek magyar címe is, itt lakik, ha valaki véletelnül arra jár:

 

Iryna Ivaschenko
Resident Representative
in Budapest
H-1054 Budapest Szabadság tér 7
Hungary

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr392161844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Professzorok Batthyány Köre a hiteltárgyalások megszakadásáról 2010.07.21. 08:55:18

Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy az IMF és az EU tárgyaló  delegációja a hét végén megszakította Magyarországgal a hitelmegállapodás-felülvizsgálati tárgyalásokat. Annak ellenére tette ezt, hogy a magyar tárgyaló fél egyértelműen elkötelezte ...

Trackback: A haldoklás fázisai 2010.07.20. 16:12:50

"But there also remains an inescapable feeling that Orban and his inner circle simply do not get it.As if to prove the point, Gyorgy Matolcsy, economy minister, appeared on television early on Monday and insisted that further austerity packages we...

Trackback: Reform, megszorítás vagy bankadó? 2010.07.20. 15:59:04

"Magyarország megkezdte a szerkezeti reformokat és azokat folytatni is fogja. Először a politikai osztályt operálta meg (= országgyűlési és önkormányzati képviselők számának megfelezése). Folytatjuk az adóreformot. Az egész három-négy éves ...

Trackback: Mindent vinnének 2010.07.20. 14:55:25

Lassan, lassacskán bontakozik ki a kép a Nagy Tervről, amiről nem lehetett beszélni, mert hazudni kellett volna: Minden kell. Minden. Kellenek az önkormányzatok is, bár igazán velük senki soha nem törődött Magyarországon, de most azok is kellenek. Min...

Trackback: Hogyan segíthetné elő Simor András a megegyezést az IMF-fel? 2010.07.20. 14:15:44

Úgy ha önként lemondana fizetése egy részéről. Az IMF és a EU delegációja megállapodás nélkül hagyta el Magyarországot. A tárgyalások megszakításának legfőbb okai között szerepel egy igen meglepő kifogás is, mégpedig Simor András (és valószínűleg még...

Trackback: IMF: Miért ebben van valami újdonság? 2010.07.20. 14:05:50

Barátaim, ne legyünk naívak!Van valami újdonság abban, hogy az IMF diktál nekünk?Hiszen 1989-ben meg lett hirdetve: gyertek ide vazzeg, olyan országot hozunk létre nektek, ahol viszonylag kultúremberek laknak, szeretnek dolgozni, olcsóság van...

Trackback: Ostobaság vagy függetlenségi harc? 2010.07.20. 13:50:00

Az IMF és az EU megszakította a tárgyalásokat a magyar kormánnyal, és bennem ezrével horkannak fel válaszra váró, kínzó kérdések... Hová lett Magyarország szuverenitása? Kik, mikor és mivel tékozolták el

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.20. 13:25:00

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: IMF-blamázs: hol rontották el? 2010.07.20. 12:36:28

A külföldhöz való zsigeri igazodás rossz stratégia volt, de annak puszta tagadása sem lesz automatikusan jó. Nem az a baj, hogy a kormány nem ért egyet az IMF-fel, hanem, hogy ezt bután teszi. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Az elmúlt évek szocial...

Trackback: Mi lett volna, ha megállapodik az IMF a kormánnyal? 2010.07.20. 12:30:02

A hétvégi IMF-EU hazapakolásról eléggé megoszlanak a vélemények: egyesek a kormány kudarcának tartják, mások meg büszkék arra, hogy Matolcsyék nem “feküdtek le” az IMF-nek. A következő posztban nem foglalok állást a kérdéssel kapcsolatban, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerinted a bank ado nem egy megszoritas? Gondolod hogy a bankok majd a zsebukbe nyulnak es mosolyogva leadjak a profituk 1/3-at hogy fedezzek viktatorek fedezet nelkuli ado csokkenteset?
TE fogok kifizetni ezt a 200 milliardot is, ne legyenek ketsegeid felole! Ebreszto! Ez mar a sokadik demagog post itt.
@ir srac:

jaja persze

és az ő teherviselő képességük nem hatványozottan nagyobb? van más választás, ha nem a gazdaság érdemi szereplőit akarod szétkúrni?

a magyarországi bankok a nemzetközi szabályozáshoz képest is méltánytalanul engedékeny szabályok szerint hiteleztek devizát és profitáltak belőle. Ezt el lehet venni.

Amúgy a magyar bankok elképesztően kártékony szereplői a gazdaságnak, tisztuljon a profil.

A bankok semmilyen likviditását nem veszélyezteti ez az adó, ügyfelekre hárítása hamis érv, nyugodtan tiltakozz ellene, ha hátrány érne, ott leszünk, segítünk.
Hogy mekkora geci ez az IMF... amikor van egy ilyen kis galambszarnyi banánköztársaság, mint Mo, tele elkúrt kormányokkal, könygázos nemzetiünnepekkel, kivonulós ellenzékkel, meg persze TOTÁLISAN AGYATLANUL felvett devizahitelekkel, akkor amikor beüt a kormányokat elsöprő economy crash, akkro ezek adnak lóvét arra, hogy mo-n ne legyen forradalom (valódi) és ne legyenek lincselések, felkoncolások, éhséglázadások stb.
Hogy ezek tényleg mekkora gecik...
És most meg érted, beszólnak, hogy szeretnék látni, hogy a pénzük hogyan is térül meg... FELHÁBORÍTÓ!!!
És a magyar narancsos Orbán kabinett meg semmitmondások, népmesék és lózungok garmadával áll elő egy tárgyalássorozaton, akkor ezek a geci IMF-esek abbahagyják a tárgyalásokat! Hallatlan!! Hát mi az hogy nem adnak nekünk ingyen lóvét, annyit amennyit csak kérünk, akkor és úgy ahogyan azt mi kérjük??
Hát mekkora kizsigerelő tetvek ezek?
Mert ugye senki de senki nem mondta, hogy ész nélkül kell devizában eladósodni, hogy nem alanyi jogon jár a hitelre vett ingatlan, kocsi, plazmatévé, de ugyan ejj, ennek az apró bakinak az árát fizesse már meg az IMF.

Ne haragudj de ez a post ez valami nevetséges.
Szerintem jelentkezz Matolcsynál, bizonyára akadni fog valami munka, hiszen mindenféle racionalitást nélkülöző közgazdaságtan atyjának mindig szüksége van megerősítésre.

Egyszer még lehet baki így beshortolni a forintot, de kétszer már a jó édes kurva anyukájukat.
(mindezt megfejelve azzal, hogy a Kósa-Szíjjártó bölcsessége előtt lám-lám, óriási tételben adott el valaki OTP részvényeket. Na ki volt az? Bezony, hogy a Csányi Sanyi bácsi, Orbán Viktroll Nemzeti Miniszterelnök nagy komájának kicsi fija. Holá! Ennyit a "Zország" HOSSZÚTÁVÚ érdekeiről.)
@napon tamás: sztem ezt a cikket fűzd be az indymediara, óriási sikered lesz vele.
és mond meg, hogy az összes bank egy tetves geci, minden bajnak az okozója, amiért adott kölcsönt az ész nélkül fogyasztási cikkekre költő lakosságnak.
Nyilván az a hibás aki adta kölcsönt, nem az aki felvette.
Egyértelmű.

Elhiszem, hogy szar belátni, hogy MI voltunk a hülyék, meg hogy ezt még évtizedekig is szopni fogjuk, csak ezért nem a bankok a felelősek egy személyben. Bár nyilván kényelmesebb ezt állítani.
De mondjad csak, nyomjál ki 1/3-os bankadót.
Aztán 440-es euróval meg 390-es svájci franknál majd add meg a lakcímedet arcképpel, hogy neked köszönhető... Biztos attól is tök népszerű lennél, mert a Zország hosszútávú érdekei...
@gauche caviar:

Az IMF pénzre nem túlfogyaztás miatt volt szükség ez bornírt baromság.

Nem, nincs joga megmondani milyen szerkezetű legyen az állami redisztribúció, erer váalsztók hatalmaznak föl kormányokat. Sőt nincs joga a magyarországi külföldi tulajdonú kerbankok érdekeit képviselni, akár a saját programjával meg érdekeivel szemben is.

Na de képviseld már az IMF érdekét a sajátoddal szemben mert az a kurva racionális, smithiánus antropológia.
@napon tamás: "A bankok semmilyen likviditását nem veszélyezteti ez az adó, ügyfelekre hárítása hamis érv, nyugodtan tiltakozz ellene, ha hátrány érne, ott leszünk, segítünk."
Te amúgy nagyjából tudod mi a különbség egy állami kombinát és egy versenyszférás vállalat között? Hogy pl egy versenyszférás cégnek a bevételeiből kell, hogy kigazdálkodja amije van, ez nem az állami újraelosztás, hogy nem baj ha hülyeséget csinálunk, majd elveszünk máshonnan, majd beszedünk még pénzt, majd valamire nem költünk, vagy majd elkúrunk pár évet.
Ha nem tudják tartani a célszámokat, akkor azt kitől mástól húzzák be, mint az ügyféltől?
Komolyan mondom, az utóbbi idők legdemagógabb és legostobábban antikapitalista postja ez.
Ezt vedd dícséretnek, valamiben kiemelkedőnek kell lenni.

("hamis érv"... ez aztán a cáfolat... ebből egyből meg is értettem miért nem érv az ügyfelekre való áthárítás.
"ott leszünk, segítünk" Persze persze. Blogon, kommentbe beírva nyilván. Csak ha majd a rosé fröccsöd vagy a fesztivál lóvéd úszik el, majd akkro nyilván "újra fognak definiálódni" ezek a nagy szavak.)
az IMF nem szentek gyulekezete, az biztos

viszont ha az ember nyakig szarban van, akkor nem illik feluton szembekopni a traktorost aki megprobal kihuzni belole

sot, azt csinal amit akar velunk, mert mi voltunk olyan hulyek hogy belemasztunk a szarba
@napon tamás: "ügyfelekre hárítása hamis érv"

kurvara tevedsz, egy oligopol piacrol van szo ahol a kivetett ado joval nagyobb reszet a kereslet fogja megfizetni, azaz te meg en meg mindenki

a magyar bankokkal semmi mast nem kene csinalni, mint feldarabolni oket es figyelni a versenyre

ja, hogy csanyi 'jooligarcha'

HOPPACSKA
@gramercy: amugy meg a bankokra kivetett ado kb. annak a tobblet-kamatnak a fizetesere se lesz eleg, amit a forint ket rangatasa (most meg kosa-szijjarto) okozott

ha nem shortolgatnanak a fiukak, akkor nem kene plusz nehany szaz milliard se
@napon tamás: nyilván nem. hiszen a magyar lakosságnak akkora megtakarításai voltak, hogy izé, azért kellett imf hitel. nézzél már KSH statisztikákat, hogy miben és mennyi hitelt vett fel a lakosság, baszki.
Lófasz tartalékai nincsenek, mert mindenki jobban akart élni, mint 4 éve.
És kurvára azért kellett imf hitel mert ezt a pénzpiacok is kajakra vágták, hogy mo-n olyan üres a kassza és annyira sebezhető a lakosság - ezáltal a politikai is (ahogy ezt te is írod, csak épp, mintha erről az imf tehetne) hogy ihajjcsuhajj.

De nyilván az IMF a geci, hogy nem hagyta bedőlni a picsába a magyar köztársaságot, és adott lóvét.

Látszik, hogy te még nem igazán voltál olyan helyzetben amikor nem a szád ízének megfelelően vettél fel hitelt.
Akkor nem ugrálnál itt fikázva a hitelnyujtódat, hanem értenéd, hogy ha te kérsz lóvét, te fizetsz.

Szerintem némileg kevergeted a szezont a fazonnal.
A stabilitást és a függetlenséget kéri számon, nem megmondja mi legyen a belső disztribúció (ami alapvetően egy geci nagy faszság mo-n, elég ha a nyugdíj, tb, máv, stb kasszákra gondolsz. Ezek azért kívülről is látszanak és asszem eléggé érthető, hogy miért jelzi a kölcsön adó, hogy amennyiben továbbra is napi szinten ójatunk játékgépezni a kocsmában, akkor nem folyosít a jövőben több lóvét)

A saját érdekeimet ott képviseltem amikor nem vettem fel 30 évre devizahitelt.
Hogy most itt nyafoghassak, hogy fujj IMF.
Hanem azt tudom mondani, hogy jó édes anyját ennek a balfasz kormánynak, amelyik majd egy hónapon belül megint 290 fölé tolta az eurót.
Pedig elég lett volna annyi hogy kussolnak önkormányzatig, mindent az előző 8 évre fognak és ennyi.
De ehelyett emgy ashortolás, faszkodás.
És rádásul még egy kurva szerkezeti átalakításról egy kurva szó nem esett.
Mi lesz itt majd akkor...
@gauche caviar:

a pénzügyi szolgáltatás, speciális szolgáltatás stringens szabályozás alanya mindenhol. Tehát szabályopzható, hogy ne "szedje be" az ügyféltől. főleg ha magyar bankok "célszámai" messze rentábilisabbá teszik a magyar hitelezést, mint pl. az olaszt.

www.pszaf.hu/data/cms178440/pszafhu_hitelintinf_2008Q3.xls

az ügyfelekre hárítás nem egy természeti jelenség kényszerűsége, van ellene kormányzati, társadalmi ellenerő. és ennek megszervezésében tisztességes emberek részt vesznek.

El lehet dönteni, h. körömszakadtáig önsorsrontó módon alkalmazkodsz és ehhez gyűjtesz érveket, vagy megbecsülöd magad és a saját magad mellett érvelsz, ha még nem veszett el az arcod.
@napon tamás: bocs, erre csak ennyit tudok mondani:
www.youtube.com/watch?v=-5Sh5omf7CU

jelentkezz az Orbán kormányban bértollnoknak, garantált a felvételed. Hiszen mindent lehet csak akarni kell, tisztességes, nemzeti érzelmű emberek, stb.
A kockát meg gurítjuk amíg gömb nem lesz belőle. Mert akkor már fel lehet venni és ölben vinni.

(Érvelj már nekem magad mellett, hogy ha te vettél fel hitelt, és tudod , hogy milyen felvételekkel, még papírt is aláírtál, akkor mit akarsz te variálgatni? Azt hiszem te valahol nagyon szerepet tévesztettél. Nem az IMF vett fel hitelt Mo-tól, hanem fordítva.
Esetleg még azt lehet anekdotázni amit a csaj mondott, hogy "szoktam otthon kombinéban énekelni és táncolni, de ettől még nem vagyok Madonna".)
@gramercy:
"Az egyik képviselő szerint a higgadtnak tűnő Orbán arról beszélt, hogy egy fontos kérdésben volt vita az IMF-fel, és ez a bankadó. A valutaalap tárgyalóiról a kormányfő azt mondta, úgy viselkedtek, mintha a magyar bankok érdekvédelmi szervezetétől jöttek volna - mondta a képviselő, aki szerint Orbán ugyanakkor azt is közölte, hogy szerinte az IMF a bankadóról szóló csütörtöki parlamenti szavazásig fog nyomást gyakorolni Magyarországra, ezután pedig majd konszolidálódik a helyzet."

A traktoros nemcsak kihúzni akar, hanem előtte megesket/kötelez, hogy perwollal mosd ki a ruháidat. Amihez nyilván semmi köze.
Amikor azt mondod köszi, de nekem jó az ariel, azt azért nem értékelném szembeköpésnek, ugyanis minden jogod megvan, hogy megválaszd a mosóporodat:)
@Zser: "ugyanis minden jogod megvan, hogy megválaszd a mosóporodat"

jo, es mi van ha a traktoros odebball es nincs senki mas a lathataron, csak az ehhalal?
@gauche caviar:

azon célok amire figyelemmel pénzt kaptunk:

"The IMF arrangement is designed to facilitate the rapid reduction of financial market stress in Hungary, while supporting the country's longer-run economic goals by creating conditions necessary to facilitate appropriate reforms in government finances and in the banking sector. Specifically, the IMF-supported economic program is based on two key objectives: to implement a substantial fiscal adjustment to ensure that the government's debt-financing needs will decline; and to maintain adequate liquidity and strong levels of capital in the banking system."

www.imf.org/external/np/sec/pr/2008/pr08275.htm

a kormány intézkedése mindkettőt kielégíti. Mit akar még az IMF?

és még, még sok tényszerű ad hominem érvet, hogy ki hova jelentkezzen.
@gramercy:
tehát abban egyetértünk, hogy az IMF túllépett egy határt és csak az erősebb kutya baszik elven feszkózik.

Magyarország helyzete pedig nem egyenlő az általad vázolt pusztai helyzettel.

Megy a szkander, most dől el, h mit lehet megtenni az új kormánnyal.
ez mind szép és jó, és az IMF valóban egy köcsög szervezet. dehát egyrészt nagyon nincs hova ugrálni, másrészt a legvalószínűbb forgatókönyv azért mégiscsak az, hogy október 3.áig megy a keménykedés, aztán majd hirtelen belátják, hogy hoppá hát ezt nem lehet tovább csinálni, és kapjuk a pofánkba a megszoritást (vagy reformot, ki hogy nevezi - bár ugye ez utóbbi kifejezés érdekes módon eddig elég nagy szitokszó volt). én legalábbis nem várok ennél többet.
addig meg persze ugráljon az euró, kit érdekel
@csadag:
szerintem elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy "október 3.áig megy a keménykedés" és a szereplők belátják nem lenne jó még egy görögválság, amikor van alternatíva. pláne, hogy az egész régiót veszélyeztetné a mi padlózásunk. (mégha visszatetsző is, akkor is zsarolási potenciál, egyébként meg ők sem szépen játszanak, akkor meg?)

Az IMF ezt a kivonulósdit rutinból nyomta.

az ejróra meg az okosok azt mondják, hogy amúgy is 350 körül lenne a helye, bár én ezt megítélni nem tudom.
A bankok féltik a munka nélküli milliárdjaikat, így zsarolásképpen 300 Ft-os eurót csináltak.
Mocskos banda.
Örülök, hogy valaki a dolognak végre ezt az oldalát is megvilágította.

Nem arról van szó, hogy a magyar kormány a világválság közepette dőzsölni akar mások pénzén, hanem csak arról, hogy a maga módszereivel akarja csökkenteni a hiányt. Az IMF és az EU most a bankok érdekvédelmi szervezeteként lép fel, ami egyébként nem feladatuk.
napon tamás!

... ez megérne egy mély pszichológusi elemzést. Közgazdaságilag értelmezhetetlen.
hát az a baj, hogy vmelyik okos ezt mondja, vmelyik meg azt. szoval én mint hülye nem tudom eldönteni, csak annyit látok, hogy kurvára nem stabil. és ez biztos nem jó
egyébként meg persze esély mindenre van, de egyrészt az IMF ha nekünk bármiféle engedményt tenne a (vagy jogos, vagy jogtalan az most mindegy) keménykedés után akkor jogosan pofázna mindenki más ugyanilyen elbírálásért, másrészt pedig a Vezérlő Tábornok Úr és csapata eddig nem tett semmit, ami miatt ne gondolnám azt, hogy a választásokat után fordul majd a kocka.
traktor ide vagy oda a törpééknek már 8 éve a kezükben van a kulcs az ország fellendítéséhez. csakhogy titkolják. vagy nem merik kimondani: vissza a cocializmusba! ezekre szavaztatok! kolbászt, pálinkát meg 500 -as eurót nektek hehe!
Látott már valaki IMF-szerződést? Mert elvileg jogállamban élünk, meg nemzetközi jogi keretek között. Ha azokban benne van a mindenbe beleszólás, akkor oké, ha meg nem, akkor meg nem oké.
Én kötöttem volna egy egyességet: oké, nem lesz bankadó, de az IMF képviselői kötelesek magyar bankban tartani a pénzüket, az ÁSZF-nek megfelelően. Tudjátok, számlavezetési díj, pénzkivételi díj, meg a többi finomság, ami "idegenben" nem feltétlenül létezik. Csak hogy lássák, mi is fáj annyira a magyar embereknek, és mitől olyan marha nyereségesek a bankok.
Viissza kell adni azt a tetves pénzt a kibaszott IMF-nek és nem fog tovább köcsögölni.

Ez a rém egyszerű megoldás egyik okostojásnak sem jut eszébe?!
Az IMF nem a bankadó tényét, hanem a mértékét és a szabályozatlanság hiányát kifogásolta (értsd: ha már adó, akkor fizessék a haverok is, s el kellene dönteni, átmeneti lesz vagy állandó, ha átmeneti, akkor meddig)

De a fő gond nem is ez, hanem a hosszú távú tervezés hiánya volt. Vagyis az, hogy a jövői évi költségvetésnek még a sarokszámai sincsenek meg.
Kértünk az ájemeftől valamit, elvtársak? Akarnánk onnét valamit? Nos, akkor ők is kérnek néhány apró szívességet. Persze ha a pénzük nem kell...

Kérjenek csak az elvtársak kölcsön a szomszédtól! Ha ő adna, de tudni szeretné, mi lesz a pénzével a jövő hónapban, akkor el lehet küldeni bátran a ...sunyiba. Kis kotnyeles! Okvetetlenkedik itt! Ez erőre és jellemszilárdságra vall, persze pénz nem lesz belőle, csak a régi dicsőségünk az éji homályban.
Álomszép utunk lesz!
egyetértek, a köcsög bibsi földalattiak társasága húzzon el a vérbe. a pénzét majd megkapja, ne baszakodjanak velünk. hajrá kormány!
@napon tamás:

"ügyfelekre hárítása hamis érv"

"Becslés a T/581. számú törvényjavaslat külső tételeket érintő költségvetési hatásairól:
www.mkkt.hu/koltsegvetesi-hatasvizsgalatok
@ir srac:
áh, a magyar bankok jóformán állami segítséggel rabolták le a lakosságot. (azt a lakosságot, akik az előző kormány idején hülyeparasztok voltak, akik minek-vesznek-fel-devizahitelt. mostmeg: szegénydevizahitelesek, akik éhen fognak halni orbán miatt.)
bekapatták mindenkivel a pannonpuma és a dübörgőgazdaság faszát, és európa legnyereségesebb intézményeivé váltak ezáltal.
@gauche caviar:
Totálisan agyatlan devizahitel? 15%-os forint- és 6%-os CHF-kamat mellett?
@vauvauvau: mi sem egyszerűbb :S
A csak nevében magyar jegybankelnök 9 millás fizetését, ami 2ésfél szerese a FED elnökének, Bernanke fizetésének meg az IMF védi kintről. Muhaha. 100 éve kellett volna sipitozni tán a világkormány miatt, most már kissé késő. Főleg miután Gyurcsány és Veres 5 milliárd ojróért eladta a Magyar Koronát Almuniának, az ország függetlenségével együtt tavaly (Magyar Közlöny 2009 ápr.) és még senki nem végezte ki emiatt.
Egyébként az ilyen, kormányok és nemzetek felett álló és titkos szerződésekkel, átláthatatlan döntési mechanizmussal működő szervezeteknek az a nevük hogy szabadkőművesség. Kinek kell ez?
Röviden és tömören arról van szó, hogy jelen pillanatban az IMF képviseli a magyar adófizetők érdekeit, az őket totálisan kizsákmányoló nyuggerhordákkal, és a nyuggerhordák érdekeit képvislő kormánnyal szemben.

Nem szapulni kéne őket, hanem áldani a nevüket.
@napon tamás: Már miért ne lenne joga megmondani az IMF-nek, hogy mire költsük az ő pénzét?
Ez gondolom már a hitel felvételekor tiszta volt.

Ha nem tetszik, nem kell felvenni a hitelt.

Ja, hogy akkor csődbe megy az ország?...
@mikrovp:

Félre tetszik értelmezni. az IMF nem csak úgy beledumál a költségvetésbe, hanem csak azt mondja, hogy bizonyos feltételekkel kaphatunk további lóvét. Ha kihúzzuk nélküle, akkor jó nekünk. Ha nem, akkor így jártunk.
IMF vagy nem IMF, engem aztán nem érdekel. Külföldön lakom, ált. évente egyszer járok haza, de most év közben, nyáron is hazajövök nyaralni, mert baromi jó nekem, hogy ilyen gyenge a forint, sokkal olcsóbb így itthon minden!

Szóval hajrá, csak így tovább, ha további gyengülés lesz, tuti jön csomó turista!

Ezt a devizahitel dolgot meg nem vágom... ki az, aki nem a hazai valutát veszi fel hitelre? Na mind1
tavaly, a fene nagy válság idején 300 mrd felett volt a szektor nyeresége

20 éve vannak itt, még egyszer nem volt veszteséges évük

amikor GyF a nemzeti csüccsöt összehoztak, az imf már a spájzban volt és alig 2 héten belül szerződtek is a "segítségről", aminek majd a negyede/ötöde a bankokhoz ment, mert majd hiteleznek

akik qrvára nem hiteleztek, hanem nyomták haza a zsét, az anyacégeknek

amikor a svájci alapkamat/frank ára csökkent és az ország épp nem volt "veszélyes", akkor sem csökkentették a törlesztőrészletet, csak módjával, idővel
viszont ha bármi történt (tüsszentett egy bankár Zürichben), azonnal felqrták a törlesztőrészleteket

amikor a Frank ára 210 Ft fölé ment, azonnal szüneteltették a hitelezést, mert a gondolat hogy utána 170 Ft-on fizessen vissza az ügyfél, számukra elfogadhatatlan

viszont boldognak és boldogtalannak adták a hitelt 150Ft körül, mert megy az még lejjebb

mocskos utolsó tróger banda a bankárbrancs: itt az ideje fizetni vagy takarodni az országból
Egy kis olvasgatni való a sci-fi őskorából. Anno nem gondoltam volna, hogy most - és miről-kiről - jut eszembe.
Jerome Bixby: Élni jó

Találós kérdés: ki is a mi kis Anthony fiúnk?

link:
www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/scifi/miksz/elni_jo.htm
Ez a cikk egy teljesen idióta gyűlöletkeltés az IMF ellen. Jó magyar szokás szerint: semmi felelősség vállalás, frusztráció, mindenki ellenünk van, ők tehetnek mindenről, stb.
És erre a primitivizmusra bőven van kereslet, naná, hiszen kimondja, hogy mi nem tehetünk semmiről.

Az IMF-et nem az érdekli, hogy miből tartjuk a hiánycélt, hanem az, hogy olyan programot mutatnak-e neki, ami alapján gazdaságilag valószínűsíthető a hiány tartása. Na ez nem történt meg.
A pénzpiac pedig összetett és nagyon érzékeny rendszer, ez már a múltkor szerintem elég egyértelműen bebizonyosodott, amikor két senki böfögött egyet és megmozdultak a világ tőzsdéi.
Birom ezt a sok fröcsögő senkiházit, kicsit talán utána kéne olvasni, milyen szervezet ez az IMF mivel van összeköttetésben és GONDOLKODNI, az agyament hülyeségek helyett...

Fidesz stratégia jeles borítsuk a bilit de mivel a sok paraszt úgyse értené meg a high level dolgokat ezért vigyük le az ő szintjükre...

Bankadó => remekül kommunikálható a kis ember felé, ugyanakkor szépen borítja a bilit, hogy miafaszköze van ehhez a nyugatnak....

Simorfizetés => remekül kommunikálható, ugyanakkor szintén borul a bili, mi köze hozzá az EKBnek?

részemről gratulálok így tovább, persze ez akkor lenne jó stratégia ha mindenki átlátná ennek a fontosságát és kicsit kiállnánk végre magunkért... részemről inkább szenvedek egyenesen, mint abban a tudatban hogy olyan mélyre benyaltunk amilyenre csak tudtunk de ez sem elég...
Hatalmas hozzáértésről tanúskodik az a felfogás, hogy a bankok, meg az IMF gyengíti a forintot.
Ha valakinek dunsztja sincs a piac működéséről, és minden mögött nagy és hatalmas tőkeistenek velejéig romlott gonosz gyülekezetét látja, és nem magát a piacot, az ne írjon erről.
Gondolom a Kósa-Szijjártó duó beszólásai utáni gyengülésért is az IMF a felelős. Mert ők és kész. Miért? Mert. Ennyi az érvetek kb..
De nem csodálkozom, h ezt a sok sz*rt meg lehet etetni itt a többséggel, ha a dolgok objektív átlátásának a minimális szándéka sincs meg itt senkiben.
Külön grat a cím mellékeléséért a post alján! Legutóbb az USA-ban tiltakozott így egy nagyon nyugodt kis muszlim közösség, Mohamed ábrázolása miatt. Vonuljon föl mindenki zászlóstul, meg devizahitel szerződés másolatostul az IMF kirendeltsége elé ez az! Menjünk közösen ordibálni, attól lesz erős a forint.. Istenem, komolyan..
Elnézést, de mintha az IMF-nek az lett volna a problémája, hogy nincs 2011-re költségvetési terv. Mintha azt kifogásolták volna, hogy MINDEN ÉVBEN EGY-EGY SARCCAL nem lehet stabilizálni a költségvetést.

A jegybank függetlenségét az EU Központi Bank kitizálta.

Szerintem mélységesen alávaló dolog azt állítani, hogy a "kisemberek" azért adósodtak el devizában, mert nem bírtak megélni. Nem. Komoly összegeket vettek fel a "kisemberek" autóra, plazmatévére és egyéb, könnyen nélkülözhető dolgokra. Vannak persze lakáshitelek, amelyeket azért vettek fel devizában a "polgárok", mert akkor így olcsóbb volt (én is). Amikor 240 Ft volt az EURO széles néptömegek nem mentek tüntetni a bankok elé, hogy "hadd adjuk vissza a pénzeteket".

A bankok nem ebben teljesítenek rosszul, hanem abban, hogy sem pénzügyi kultúrában, sem a marzsokban nem az anyabank országainak megfelelően működnek. Itt betét meg hitel van (ennyit ért meg a jónép) és a marzsok akkorák, hogy beleszédül az ember. Ezt sima szabályozással vissza lehetett volna fogni - ennek hiányában nyugat-európa fejőstehenei voltunk. (Ötlet: minden devizahitel költsége fixen, forintban fizetendő.)

A bankadó ráadásul azért igazságtalan még így is, mert Csányi elvtárs és Spéder elvtárs MAGÁNBANKJA (OTP, FHB) kapott állami segítséget, az összes többit anyuci tartotta meg, ha kellett - de a bankadót minden bankra EGYSÉGESEN vetik ki (és persze Járai biztosítójára még véletlenül sem).

Az a nézet, hogy a bankadó nem terül szét a lakosságra, egész egyszerűen ostobaság. Munkahelyek szűnhetnek meg a bankoknál (erre már volt példa a válság alatt) és azt a komoly áru és szolgáltatás mennyiséget, amelyet eddig a bankszektor megrendelt, elhalasztják, így a beszállítók is komolyan ráfaraghatnak. Biztos vagyok abban, hogy közvetlenül is hatása lesz a szolgáltatások díjára a sarcnak.

Egyébként ma a bankok, holnap a bevásárlóközpontok, holnapután a telekom szolgáltatók... mindig ki lehet nézni egy-egy iparágat, ahol MÉG van pénz.

És hagyjuk azt a hülye dumát, hogy a Fidesz megfelezte a közigazgatást. Szó nincs erről, 15% bértömeg csökkénsről beszéltek.
látom sokan besz#pták azt az orbitális faszságot, hogy (egyedül) az IMF rángatja forintot...
Sajnos nem kellett volna az IMF-től hiteleket felvenni, és akkor nem is lenne para.
nagyon jó poszt, matolcsy írta tuti :D
kb. ennyit érthet az egész pénzpiacból az is
A bankok profitja óriási. El lehet képzelni, hogy mekkora lehetőségeik vannak, összehasonlítva pl. a nonprofit szervezeteknél fellelhető lehetőségekkel. (Merthogy ez utóbbiaknál is vannak nokiás doboznyi lehetőségek.)
Az igazgató nem kérdezi meg a bankban sem a könyvelőt, hogy mennyi a profit, hanem a könyvelő kérdezi meg az igazgatót, hogy mennyi legyen.
Jézusom, hogy lehet ennyire tájékozatlanul, tudatlanul billentyűt ragadni??

Csak pár gondolat:

Nem az a baja az IMF-nek a bankadóval, hogy megsarcolnánk a bankár haverokat, hanem az, hogy visszafogná a gazdasági növekedést, nehéz helyzetbe hozná a magyar vállalkozásokat, akiknek szükségük van a hitelekre. És igenis egy jelentős részét Te meg én fizetnénk ki. És tévedés, hogy nem akarnának bankadót. Csak ne ekkorát és ne arra költsük, hogy lukakat foltozunk be belőle. Az EU-ban is vélhetően lesz bankadó (sok tagállamban már most is van, mint ahogy nálunk is volt eddig is külön bankadó, még GyF vezette be), de ezekből tartalékokat fognak képezni, hogy legyen hová nyúlni, ha támad a görög vírus.

Az IMF nem "rángat" semmit az égvilágon, főleg nem a forintot. Semmi köze hozzá. A forintot a piac árazza be, ha azt látják, hogy az IMF és az EU nem bízik a magyar gazdaság fellendülésében (mert nincs hozzá program a kormány részéről), akkor bizony eladják a forintot, ha sokat adnak el belőle, akkor az bizony olcsó lesz.

Mi az, hogy a "mi kárunkra stabilizálná az államháztartást"??? Hát kié az államháztartás, ha nem a miénk??? Kinek az érdeke az államháztartás stabilizálása, ha nem a miénk???

Értem én, sokkal egyszerűbb a világ, ha a gonosz karvalytőke meg a hősies Orbán küzdelmeként látjuk, de ha ennyire futja, talán nem kéne blogokat írni.
@mikrovp: csak a teljesseg kedveert minden szerzodes titkos, mert csak a szerzodo felekre tartozik a tartalma.

Persze mindenkinek szuveren joga az altala kotott szerzodeseket nyilvanossagra hozni, hacsak ezt kifejezetten nem tiltja a szerzodes valamelyik pontja (szokta).

Az hogy pl a Magyar Allam bizonyos szerzodeseket nyilvanossagra hoz, az pedig a Magyar Allam dontese (mondjuk nem igazan szokta ezt tenni :)
nyugi nyugi, mindenki nyugodjon meg
orbán rendbe fogja tenni az országot, most még egy kicsit szétlopják a haverokkal, mert 8 évig éheztek szegények, de utána már tényleg az ország sorsa lesz a fontos
valamikor párszáz év múlva
egyébként is a fidesz 8 éve mondja, hogy van megoldás, csak most meg nem tudják mi az :D
ZSENIK
A bankszövetség elnőke:-"Természetesen a kivetett adó 75%-át átháritjuk az ügyfelekre."

Szóval ki adóztat meg kit?
Miért nem azt kényszeritik ki az Orbánék, hogy kisebb kamat,kezelési és utalási költséggel müködjenek?

Adott egy elvárás(nem csak az IMF részéről).Van egy nagyon merev költségvetés.Ezt hangoztatta a Bajnai kormány.
Nincsenek csontvázak, és talán ki kellene állni az emberek elé és elmondani.- lehet tévedtünk.

Jahhh ahoz gerinc kéne.
mérhetetlenül primitív post, amely szinte kizárólag tárgyi és szakmai hibákon alapul. ezzel talán a sarki kocsmában lehet plusz pontokat nyerni, de aki kicsit is ért hozzá, rögtön látja az itt rejlő demagógiát.
Az IMF akkor adott hitelt, amikor más erre nem volt hajlandó. Ezt feltételekkel adta/adja, szigorú költségvetési politikáért cserébe. Ebbe nem csak maga a hiány tartozik bele, hanem az eszközök is: a jelenlegi bankadó terv enistand jellege és mértéke olyan egyszeri tétel, ami hosszabb távon káros (kockázati prémiumok növekedése), és a kamatmarzsok növekedésén keresztül az egész gazdaságra átterül. A kormány azért ezt választotta, mert ez a leginkább népszerűséghajhász mód a nép tipikus plebejus/hippi gazdasági rémképei közepette (osztályharc, kizsákmányolás, minenért-a-bankok-a-hibásak, karvalytőke, stb.).

Jó hírem van: nem kötelező engedni az IMF-nek. Vagy olyan hiteles gazdaságpolitikát kell letenni az asztalra, hogy mások is hajlandóak legyenek hasonló feltételekkel hitelezni, vagy drasztikusan lecsökkenteni a hiányt, hogy ne legyen szükség rá. Ja, hogy az megszorításokkal járna? Juj.
Ha egy kis fogalmad lenne a gazdaságról akkor rájönnél, hogy az IMF érdeke egy jól működő, gazdaságilag fejlődő ország legyen magyarország, mivel úgy tudunk neki rendesen fizetni, és még aggódnia sem kell.
Az IMF-nek az a baja a bankadóval, hogy míg semmi más hosszútávó fejlődési perspektívát nem tett le az asztalra a kormány. Addig az összes közgazdász egyetért abban hogy a bankadó negatív hatással lesz a gazdaságra. Egész konkrétan azért, mert a gazdaság leggyorsabban hitelekből, vállalkozoi, stb.. hitelekből kivitelezhető, azaz úhj cégek, termelés, stb...
A bankok szerinted miből adnak hitelt?
Elárulom a nyereségükből (ritkább esetben más banktól kölcsönből)
Szerinted ha a nyereségüket leadózzák, ugyannyi marad hitelre, és ez gazdaságélénkítő hatású???
Mielőtt publikálsz valamit, menj el egy kis gondolkozás tréningre.
IMF-EU elvileg a 200 helyett 100mrd-os bankadót javasolt, a különbség 100mrd - vajon mekkora károkat okoz a kormány izmozása, mert szerintem már bőven többet bukott az ország, mint amennyi a 100mrd lett volna... Zseniális.
@Свобода: ott van az igazság, örülök, hogy a kommentek vége felé valaki kimondta. A bankadó egyébként most mindegy (tegyük fel, hogy az ájemefesek magukat védik, pont leszarom), de az, hogy kurvára fingja sincs a kormánynak, mi lesz jövőre, valamint esze ágában sincs az alapvető strukturális reformlépések megtétele (hiszen eleddig pont ezt fikázták, és itt most megint mindegy, hogy mennyire voltak azok jó reformtervek), no, az már fáj az ájemefnek. Idejön, vaze, kérdezi, mi van, erre éneklünk neki valami nemzetiegyüttműködéses nótát. Kissé berágott. Igaza van, mert nála a della. Az én főnököm is folyton beleugat mindenbe, meg ikérdezi a melómat, mégse baszogatom, mert fizet rendesen!
Aki nem azt a véleményt képviseli, mint mi, az aljas, és ellenünk van?

Ez a blog is ugyanolyan, mint a többi hasonló. Politikai szekértoló szar. Annyi a különbség, hogy most nem a kommunisták csinálják, hanem ti.
csak azt szeretném kérdezni a szerzőtől, hogy ez most komoly?
@napon tamás:

A banki adóról szóló törvénytervezetet már benyújtották. A hatásvizsgálat által említett, az áthárítást kiküszöbölő vagy mérsékelő fogyasztóvédelmi szabályok hol is vannak?...
@gabor.voros: dehát ez rohadtul nem így van, ez a naív marketingszöveg, a valós dolog teljesn más... Argentínának is gondolom azért lett elege az IMFBől mert realizálták hogy ez a jóravaló szervezet arra törekszik hogy nekik jobb legyen. :) Elképesztő magas szintű naivitás.
@gauche caviar:

Demagóg vagy ezerrel. Az általad felsoroltaknak semmi köze nincs a tárgyalásokhoz. Ovis szintű az érveléstechnikád.
Hát, aki ezt a posztot írta, inkább strandolni ment volna:
"Mert nem tartozik az érdekkörébe – elvileg édesmindegy nekik, hogyan teljesül a hiány"
Vagy onnan jött kisebb napszúrással. Ennél még egy mezei újságolvasó is többet tud az IMF-ről - de a magyar _országgyűlési képviselőválasztásról_
is: "Egyrészt nem - a nép választotta - magyar kormány izmozik az IMF-el" is.
Köszönjük, Edina, ...
@pokesz70:
"Kinek az érdeke az államháztartás stabilizálása, ha nem a miénk???"

pl lehetne azok érdeke is, akik instabillá teszik folyamatosam, cirka 60 éve. vagy a "mienk" az csak az a társaság, akinek a kárára tették instabillá az államháztartást?
Kedves blogoló!

Ritka nagy marhaságokat írtál.
Először is nem csak az IMF, hanem az Eu is itt volt. Vagyis nem minden kritika az IMF-től érkezett. A bankadóval elsősorban az EU-nak voltak, vannak aggályai, és csak másodsorban az IMF-nek.
Másodszor: a bankok nem a vállalati szférában, hanem a lakossági szférában fogják tovább hárítani a bankadó költségeit. Vagyis a kisemberek fogják megfizetni végső soron.
Harmadszor: a kormány úgy ahogy van egy gazdasági dilettáns gittegylet (legalábbis úgy viselkedik).
Negyedszer: még egyelőre nem a látomásaikban élő gazdasági növekedést kellene erőltetni, hanem a hiánycélok betartását.
Ötödször: az hogy a kormánynak elképzelése sincs a 2011-es év költségvetéséről, az csak a kormány hibája.
végül is teljesen érthető a posztíró álláspontja: kivenni a sztorit a valóságból, meghinteni az ősmagyar népmesei felfogással - mi vagyunk a maroknyi Jó, akik élethalálharcot vívunk a pusztításunkra összegyűlt Gonosz seregeivel -, látszatigazságokat összefűzni álérvekkel és úgy tálalni, hogy van Harmadik Út, van Magyar Faszaság.

ez a taktika (technika) az elmúlt száz évben kétszer is sikeres volt: egyszer az Első, másodszor a Második Nagy Háborúba lépéskor.

a többi az kacagány és röhögény... :-D
vazze ezt a postot a Szíjjártó írta
@iPmuP: szóval szerinted agy hitelezőnek nem az az érdeke hogy az adósnak rendbe legyenek a dolgai, és jól tudjon fizetni? biztos hogy én vagyok a naiv?
Rohadt zsidók a rohadt bankjukkal együtt! Költsék az összes pénzüket gyógyszerre!
Habár, amilyen egy undorító, belterjes faj, előbb-utóbb kipusztul!

A cikk jó, a hitelnyújtó max. abba pofázhat bele, hogy lesz-e miből visszafizetni, ahhoz, hogy miből, kurvára semmi köze. Pláne nem, hogy egy büdös zsidó eszméletlen fizetéséről, és a válságokat okozó bankok megregulázásáról lenne szó!
Ennyi ökörséget egy rakáson!

Az IFM-nek természetesen érdeke, hogy rászorítsa Mo-t a normális működésre. Az újraelosztás magas mértéke valójában egyfajta túlfogyasztás. Az ún. jóléti állam fogalmi ökörsége.

Egyszerű példát mondok, hogy mindenki megértse. Ha hitelt veszel fel a lakásra, akkor a bank rászorít téged, hogy köss biztosítást a lakásra. Nehogy elússzon a fedezet, mert akkor véged, ha történik valami a lakással. Tehát téged és magát védi.

Épp így értelmes dolog, ha megpróbálják megtanítani a buta kormányoknak a piacgazdaságot és a fenntartható államszerkezet kialakítását segítik. Ekkor fog működni a hitel visszafizetése, különben mindkét fél szívni fog.

Buta, demagóg post.
Remek írás, tökéletes paródia, amint a szerzői kommentek is zseniálisak. Már-már hihető, hogy komolyan gondolod. Egészen kicsit kellett volna csak jobban felkészülni a pszeudoérvekből, hogy ne azt a kettőt ismételgesd, ami mindenkinek egyből eszébe jutna, és csuklóból lehet lerázni. Ennek ellenére láthatóan sokan bedőltek, és ehhez őszintén gratulálok!
1. az orbán okozott kárt a magyar állampolgároknak, nem az imf

2. nem zsaroltak, az orbán kormány ment fejjel a falnak totális dilettantizmusa miatt

3. még jó hogy az imf képviseli a magyar érdeket, és nem lehet kisütni a szemét komoly reformok helyett átmeneti bankadóval

4. a kisebb 2011-es hiány magyar érdek, evidens módon. nagyobb hiányt több államadóssággal lehetne pótolni + euró követelmény is a 3%-os hiány, stb, stb.

5. ha ez poszt a vérfideszes hülyék szatírája volt, akkor oké, ha nem, akkor neked kiégette az agyad a szijjártó
Kedves Posztíró!

Az IMF nem egy hatalmas rákos daganat, ami élősködik az ország testén, és ha ellenkezik a hős kormány, akkor rángatja kedvére a forint árfolyamát és így büntet. A forint-euró viszony pontosan úgy, mint más árak is, attól függ, hogy hányan akarnak forintot eladni és eurót venni és fordítva. Hős kormányunk azt éri el, hogy akinek forintban van pénze, az inkább szabadulna tőle és venne helyette eurót, emiatt száll el az árfolyam. Megjegyzem, aki vmilyen oknál fogva hétfőn vett 280 Ft-ért eurót, majd pénteken 292 Ft-ért eladta azt, az (292-280)/280*100% = 4,3 %-os hozamot könyvelhetett el. Úgy néz ki, hogy hős kormányunknak a spekulánsok inkább barátok, semmint ellenségek
Az IMF-nek a fő problémája nem a bankadó volt, hanem hogy semmi konkrét tervet nem kaptak hogy mivel fogják szinten tartani Viktorék a 2011-es költségvetést.

A bankadót meg azért bírálták mert azok ugye (és főleg) vállalkozásoknak hiteleznek. Ha ezt csökkentik vagy rosszabb feltételekkel teszik, akkor miből is fog beindulni a gazdaság, amire annyira várnak Matolcsyék? Mert hogy állami pénzből nem, mert azt kizárja az első bekezdés.
Ahogyan a kormányunkat se nagyon tudom hibáztatni ezért a helyzetért, úgy az IMF-et sem.

Az IMF megelégelte azt, hogy mennyire rossz állapotban van az országunk, mert ez a nemzetközi gazdasági stabilitást veszélyezteti ugyanúgy, mint a görög válság pár hónapja, ami az EU eddigi legkomolyabb válságához is vezetett.

Ugyanakkor a jelenlegi kormányunk se hibáztatható a helyzetért (a kommunikációért esetleg, bár az érme másik oldala, hogy az IMF és az EU is egyszerűen elszokott attól, hogy Magyarország érdekeit erélyes kormánypolitikával próbálják érvényesíteni).

Azt kell felismernünk, hogy az országunk olyan kiszolgáltatott helyzetbe juttatta saját magát (ebben ott van javarészt az MSZP elmúlt nyolc éve, de mellette az egyes állampolgárok felelőtlen viselkedése - túlköltekezése, hitelfelvétele - is), hogy az IMF ténylegesen diktálhat az országunknak. Megtehetik. Nekünk pedig engedelmeskednünk kell, mert irdatlan összegeket törlesztünk nekik, miközben padlón a gazdaságunk.

A Fidesz szeretné a gazdaságot anélkül stabilizálni, hogy az átlagembereket kelljen tovább sanyargatni. Van, aki szerint azért mert egy kormánynak ez a kötelessége, mások szerint csak propaganda az egész, hagyjuk. Ez nem tesz jót az IMF által képviselt érdekeknek (amik szintén nem a sátántól valók), ezért ők nem mutatnak hajlandóságot ennek az elfogadására. És mivel Magyarország messze gyengébb az IMF-nél, hát az ő akaratuk érvényesül.

Ennyire egyszerű az egész.

Ne démonizáljunk egy nemzetközi szervezetet csak azért, mert védi az érdekeit, erőpozícióból amit ki is használ.

És kivételesen ne szídjuk a kormányunkat, hogy harcol a nemzetgazdaságunk és az állampolgárok érdekeiért. Voltaképpen épp ez a kötelességük. Könnyen lehet, hogy alulmaradnak, és a végén a nyakunkba szakadnak mindenféle megszorítások. De legalább próbálkoznak, ettől is elszoktunk már az elmúlt években.
@Italo Balbo: Bocs, természetesen pénteken kellet vásárolni és hétfőn eladni
azok a kellemes ötvenes évek! akkor is kiadták a pártközpontban az ukázt ha elbasztak valamit a kormányon levő faszkalapok, elvtárs kell egy cikk a nyugati imperialista neokolonista kutyák fikázására, egy kis vezéri dicsérettel, ne legyen hosszú de ostorozza a karvalytőkét rendesen! és most visszatérünk ezekhez a szép hagyományokhoz, szomorú de igaz....
@Lesből Támadó Szárítókötél: nem értem félre, így is van. Hitel csak bizonyos feltételekkel. Világos. Ez nem beledumálás? De az. Lehet nyelvtanilag elemezni, de ne má.
az euró árfolyam elúszását nem a kormány, hanem az IMF gerjesztette, azzal, hogy kivonult. Ha tényleg a kihelyezett hitelére akart volna vigyázni akkor ilyet nem tesz, mert ezzel a visszafizetés kockázata növekszik meg.

Viszont ha 200 milliárd HUF adót kell befizetni a bankoknak, akkor az nem mindegy, hogy a külföldi tulajdonos mennyit veszít a profitból. 10HUF euró ár különbség 25 millió EUR "nyereséget" jelent a bank tulajdonosoknak...
Na kinek volt érdeke a hisztis "tárgyalás megszakadás"?
(azt is tegyük hozzá, hogy nem a tárgyalások szakadtak meg, hanem csak nem kerültek egyetértő lezárásra egy közös sajtótájékoztatón)

Hihetetlen, hogy ennyi buta ember képzett közgazdásznak hiszi magát csak, hogy egy jót viktorozhasson. Reggelente remélem leköpik a tükröt...
@gabor.voros: Pontosan, tökéletesen igaz, ez a cél, hogy minél többet és minél hosszabb ideig fizessen egy ország, ez viszont nincs azzal összhangban hogy egy ország strukturálisan átalakuljon, és saját lábán megálljon és már ne legyen szüksége hitelre... Mondhatnék erről privát példát is de szerintem kezded kapisgálni...
Téved a cikk író,mert az MSZP befolyásolja
az IMF-et,nem közvetlenül,közvetve,bizonyitandó az ő megszoritó politikája az egyedül üdvözitő
lépés a költségvetés és hitelezés "helyrebillentésére".Elfeledve azt a sulyosbitó tényt,hogy ők kezdték a SFR alapú
hiteleket bevezetni.Egy szó ellenvetést sem tett
az MNB ekkor,sőt alájátszott nekik a 300ft-t érő
€-val.Ennyit a tényekről.Gyurcsány annyit kivívott magának,hogy jelenleg nem lehet hozzányúlni....egyelőre!!
@idelle:
pedig te gondolom olyan, de olyan elánnal igyekszel emlékeztetni a magyart arra, hogy csak idióta lehet, ha éppen pattog...ennek ellenére mégis vannak, akik ezt kétségbe vonják. ez tűrhetetlen!
@marklovassy: persze, hogy így van. De a mindannyiunkra vonatkozó fontos információkat mégis csak tudnunk kéne, hiszen választott, minket képviselő döntéshozóink és az általunk kinevezett/megbízott szakemberek a mi pénzünkről döntenek.
@salander: szerinted reális elvárás, egy hónapja regnáló kormánytól nyár elején számonkérni a következő évi költségvetést? Mikor lesz ennek a parlamenti vitája? Na majd akkor kell ezt a kérdést feszegetni, most 2010 van.
Az imf-nek nem érdeke egy jól működő magyar gazdaság.
Még véletlenül visszafizetné a felvett hiteleket kamatostul, és mi lenne azután az imf Magyar tagozatával?

Minél szarabbul megy az országnak annál jobb ezeknek.

Az FT szerint jelenleg nincs szüksége az országnak ujabb imf hitelre. Hihetünk a lapnak?
@european: Ezzel rohadtul nem a visszafizetés kockázatát növeli, hanem a gazdaságot gyengíti hogy idővel még több hitelre legyen szükségünk... elképesztő mennyi vérnaív ember van itt, emberek ébresztő!!!
Én nem értek hozzá, viszont az állítólagos szakik meg totál változó véleményekkel sokkolnak minket.

LAIKUSként csak azt látom, hogy mindenki megfizeti a tanulópénzt. Én soha nem mertem felvenni semmilyen hitelt, pedig sokszor jól jött volna, de nem mertem tovább nyújtózkodni, mint amíg a takaróm ér. A legrosszabb lehetőséget is bekalkulálom a döntéseimbe és 10-20 évre előre senki sem lehet biztos a fizetési potenciáljában. Így aránylag független maradtam, nem sokat érzek ebből az egészből, pontosan egyelőre semmit.

Aki meggondolatlanul vett fel hitelt, az most fizeti a tanulópénzt a meggondolatlanságáért. A butaság valahogy még mindig nem tudott együttérzést kiváltani belőlem. Most a bankoknak is ideje megfizetni, hogy ők mint a pénzügyletek tudói hagyták pénzügyi válságba dőlni a világot. Ha nem tudták, nem vették észre, akkor most ők is a tudatlanságuk, butaságuk miatt fizessenek (hiszen sokak által előre jelzett volt), ha meg tudták és egyéb öncélú, rosszindulatú szándékkal hagyták ezt, akkor meg még jobban megérdemlik a büntetést.

Olyan ez, mint a mesében. A jó elnyeri jutalmát, a rosszul döntők meg elnyerik büntijüket.
@iPmuP: visszafizetés kockázat növelése, a gazdaság gyengüléséből fakadó dolog, tehát egyenlőség jel kell ide.
Kerestem a cikkben az irónikus fordulópontot, de sajnos nem volt.
"a kormány intézkedése mindkettőt kielégíti. Mit akar még az IMF?"

b+, miert nem olvasod el magad.
azt aakarja hogy a bankok lerablasa helyett egy olyan mennyisegu adot szabjanak ki ami nem allitja meg a gazdasagot a hitelezes visszafogasa miatt.
@gauche caviar:
Úristen, mikor ilyen hozzászólásokat olvasok, mindig eszembe jut, hogy nyilván nem csak a kedves hozzáértő, de még nagyon sokan mások is ugyanebben a hitben élnek. Atyaég....aki valóban egy kicsit is úgy érzi, hogy az IMF nekünk jó az EU-val együtt, az kérem,h inkább maradjon csöndben, főleg ne mocskolódjon és OLVASSON TÖBB SZAKIRODALMAT. Köszi
A bankadóval és Simor fizetésével elsősorban nem az IMF-nek, hanem az EU-küldöttségnek volt problémája, mert konkrét EU-s jogszabályokat és iránymutatásokat sértenek. De azért csak gyártsátok az IMF-ről a teóriákat...
@gauche caviar: Nálad a pont.
Ez egy ritka ostoba, demagóg poszt.
Felelőtlenül eladósodó polgártársaim meg nyugodtan megszívhatják, oszt jónapot. A kormány(ok) pedig ne az én zsebemre játsszanak választási matematikát, hanem kezdjék el lebontani ezt a brutális méretű újraelosztó - és nekem igen drága - vízfejet. Épp itt az ideje, hogy valaki felpofozza ezt a hülye országot. Ha az IMF, hát legyen az IMF.
1924-ben, amikor a Népszövetségtől kértünk kölcsönt, akkor a Népszövetség nálunk állomásozó amerikai képviselőjének joga volt:

- Adót kivetni! itt nálunk Magyarországon! Ez (is) volt a kölcsön feltétele!

- Joga volt megvétózni a kiadásokat, ha úgy látta nem okos ötlet!

- magyar állami bevétlek fölött rendelkezett!

- minisztériumi költségvetéseket vétózhatott meg!

Merthogy ezek voltak a kölcsön feltételei, mi elfogadtuk, és jól is jártunk vele.

A középkorban, de inkább kőkorszakban élő szegény hülye magyaroknak fel kéne már fognia, hogy nincs önálló magyar gazdaság (ahogy más országoknak sincs ilyenje), csak gazdasági viszonyrendszer van a globális gazdasággal. Ezzel lehet okosan bánni, meg lehet magunkból hülyét csinálva magunknak kárt okozni.
@ó jaj:

"Magyarország 1922 szeptemberében csatlakozott a nemzetek Szövetségéhez. A háború utáni talpra állás egyik eszköze a népszövetségi kölcsön volt. A program végrehajtásának ellenőrzésére főbiztost és egy helyettest küldtek Budapestre. Mindkét fél igyekezett a másik fél számára is elfogadható személyt találni. Végül a tekintélyes, konzervatív bostoni ügyvédre, ifj. Jeremiah Smith (1870-1935) ügyvédre, a J. P. Morgan & Co. bankház bostoni irodájának ügyvédjére esett a választás, helyettese Royal Tyler lett.

A főbiztos ellenőrizte a magyar költségvetést, joga volt megvétózni olyan kiadásokat, amelyek megítélése szerint veszélyeztették a szanálást. A népszövetségi kölcsön felhasználása csak engedélyével történhetett meg. Fedezetül zárolt számlára helyezték az állami bevételeket, úgy mint a vámok, a cukoradó, a dohányjövedék, a sójövedelem bevételeit, valamint a kölcsönök visszafizetéséből befolyt összegeket. Ezek fölött a főbiztos rendelkezett. Új adók kivetését is jogában állt előírni. Rendszeresen küldte jelentéseit a pénzügyi helyzet minden részletre kiterjedő alakulásáról (például az állami alkalmazottak számáról) a népszövetség, olasz, román és csehszlovák tagokból álló pénzügyi bizottságnak Genfbe. Havonta kért jelentést az egyes minisztériumok költségvetéseiről, és hagyta jóvá terveiket egyetértése esetén. Beruházásokat a kölcsönből nem hagyott, nem hagyhatott jóvá.

Az ő, és Korányi Frigyes pénzügyminiszter aláírása látható azon a külföldi pénzpiacokra szánt, 1924. júliusi felhíváson, amely a magyar államkölcsön jegyzésére szólít.

Smith 1924. május 1-jétől a szanálási program elindulásától 1926. június 30-ig, a program befejezéséig tartózkodott Magyarországon. „Az ország hangulata a program életbelépésekor nem volt kedvezőnek mondható… A rekonstrukciós program iránt csakis kézzelfogható bizonyítékokkal lehetett volna bizalmat kelteni, de ez akkor még nem volt lehetséges.” – olvasható a főbiztos első jelentésében 1924 májusában. Bár a Népszövetség kalkulációja az átmeneti időszak pénzügyeivel kapcsolatban nem voltak helytelenek, az időzítéssel kapcsolatban azonban igen. Ennek következményeképp a végrehajtás során problémák merültek fel, de összességében nem veszélyeztették a program sikerét."

www.penzportal.hu/index.cgi?r=&v=&l=&feaz=3az43zcz39zrdc8&mf=&p=10401
@hidroponi: És azt hogyan szerinted? Elveszed a pénzt a vállalkozótól és akkor több marad majd neki?
@ETnick: "ha meg tudták és egyéb öncélú, rosszindulatú szándékkal hagyták ezt, akkor meg még jobban megérdemlik a büntetést. "

ja, mi vettünk fel hitelt és HUF mellett döntöttünk, pedig nagyon erősen érveltek a CHF/EUR hitel mellett és nagyon megdöbbentek rajtunk, milyen hülyék vagyunk. Tapasztalatom szerint a bankok direkt a deviza hitelekt eröltették és marketing eszközökkel rejtették el a sokszoros kockázatot. Ha elmagyarázták volna a népnek, hogy egy devizahitellel nem csak a kamataid, éppen visszafizetett tőkéd, de a teljes hátralévő tőkéd is elszállhat, ami duplán hat vissza a kamatterhedre....
Ban the IMF (International Monetary Fund) !! - Tiltsák be az IMF-et!

csatlakozz:)

www.facebook.com/group.php?gid=111101782273833&ref=ts
@_gram_:
akkor olvasgasd az indexet tovább, ott van egy csomó :)
Aki irta a posztott, vicces egy gyerek. Jol van mostmár lehet odairni hogy csak ez egy vicc.
ha meg komolyan gondolta akkor hááát tessen az IMF hitelt visszafizetni zsebből magácsskának is aztán az IMF majd nem fog minket cseszegetni

Fenn irták nem az a baj hogy bankado kell, hanem az hogy nagyott akar orbán és csak lyukfoldozgatásra akarja felhasználni
természetesen haverok azok nem fognak fizetni.

Simor fizetéséhez meg
Ezt a manit még Orbánék állapitották meg, ugy pofát alapállásba és lehet várni a bumerángot

Annyit lehet tenni hogy mikor simornak lejár a mandátuma akkor lehet hozzni előtte egy törvényt hogy max 2 millka lehet a fizu

de itt nem erről van szo hanem arrol hogy kipicsázzák Simort, mert orbánka levesébe bele tud köpni, nem Tudnak nagyokat hazudni. Pech ezt a békát le kell nyelned orbánka. Medgyessi is lenyelte :DD

Igy folytatják orbánék itt tényleg forradalom lesz, csak nem békés. Tiszta agyrém

És jo lenne ha lenne sarokpont 2011-be, mert igy bele a vakvilágba lesz ami lesz ez nem kormányzás
Az Euro csak akkor maradhat meg, ha az EU sokkal szigorúbb nyomást gyakorol az egyes országok gazdálkodására és én ebben nem látok semmi tragikusat, hogy óvodás gyerekek szintjén lévő pol.elittel rendelkező országok torkán időnként lenyomja valaki az 'addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér' elvét. Ha jól tudom nem az európai bankrendszer (kiv.londoni) miatt borult a bili, a pénzintézetek, mint gazdálkodó szervezetek fizetnek adót. Nekem sokkal szimpatikusabb lett volna, ha PSZÁF átvilágítja a pénzügyi szolgáltatásokat és kikényszeríti a sunyi mellekköltségek megszüntetését. Az IMF legnagyobb gondja nem Simor és a bankadó (ezt a Fidesz próbálja nyomni) hanem, hogy Orbánék úgy kormányoznak és úgy vesznek fel hitelt, hogy a jövő évi gazdasági adatokkal (jövő költségvetés) sincsenek tisztában. Gyenge elme kell ahhoz, hogy ha valaki nem jelzálogra (pl egy ország) vesz fel hitelt, akkor részletesen be kell mutatnia a jövedelemtermelő képességét, nemzetgazdaságban pedig ez a költségvetés. Orbánék nem akarnak a jövő évvel foglalkozni az önkormányzati választásokig, de ez meg nagyon karcsú az IMF-nek. A fő gondom, hogy nekem eddig nem a csavaros eszű kemény jelzők jutnak róluk eszembe, hanem a dilettáns, hazardírozó szélhámosok, és hogy másoknak se egyértelmű az ábra, azt az országkockázat emelkedése is jelzi.
Már ne is haragudj, de komplett hülye vagy.

Az IMF nem jótékonységi intézmény. Nem a lágy szívük miatt adnak pénzt. Sőt, pénzt egyáltalán nem adnak, csak hitelt.
A hitel lényege, hogy vissza kell fizetni, ráadásul kamatostul. Ezért a kamatért adják, ugye.
Csak a hozzád hasonló komplett hülyék adnak hitelt úgy, hogy nem látják biztosítottnak a visszafizetést.
Az IMF nem azért szól bele a gazdasági stratégiánkba, mert olyan borzasztóan szeret ezzel foglalkozni, hanem azért, mert pontosan tudja, hogy a bankadó egy ideiglenes látszatmegoldás. Ettől lehet, hogy egy-két évre megoldódnak a törlesztési gondok, de hosszú távon nem változik semmi.
Ezért nem fogadja el az IMF, nem a bankok nyöszörgése miatt. Struktúrális átalakításokra van szükség, amelyek szélesítik a bevételi forrásokat (pl. többen, vagy hatékonyabban adóznak) és szűkítik a kiadásokat (pl. külöböző támogatásokat, segélyeket, eddig alanyi jogon juttatott javakat vágnak vissza).
Ez nem sarc, hanem átalakítás. Egy más szemléletű működés.

Az meg, hogy az IMF játszana a forint árfolyammal... Minek írsz, ha ennyire nem értesz hozzá? A piacnak megvannak a maga törvényszerűségei. A kockázat növekedése értelemszerűen a forint gyengüléséhez vezet, mindenféle IMF-gonoszság nélkül.
Tudod, kevesebben fogadnak az artista túlélésére, ha a halálugrást biztonsági kötél nélkül hajtja végre. Ez ennyire egyszerű.
@ó jaj:

Nem jó példa. Háború után, vesztesként, megfogyatkozott szakembergárdával, lerombolt országgal példálózol. Akkor már miért nem Rákosi programját hozod?
@mikrovp:

De teljes mértékben joga van megszabni, milyen feltételekkel adja nekünk a lóvét. Ha nem tetszenek a feltételeik, akkor nem kell elfogadni, nemdebár? Akkor meg mit is pampogunk?
A postnak -- némi érzelmi felhangon túl -- igaza van.

Az volna jó, ha az élből lehülyézés helyett valaki (az itt vérben forgó szemmel, bátran, élből kommentelgető, szemellenzős, mellesleg gyáva nyulak közül) a fent felvetett néhány ténykérdésre válaszolna.

Nevezetesen:

-- Milyen felhatalmazása van az IMF-nek arra, hogy a papíron szereplő, közösen aláírt célkitűzésen túl, bármilyen igényt támasszon annak meghatározására, hogy kitűzött célok _hogyan_ teljesüljenek. (Ti: ezen kérdések miatt feneklettek meg a tárgyalások).

-- Milyen dolog az, hogy -- ismerve a tárgyalópartner helyzetét -- rá mutogatva, a fenti, semmilyen módon nem jogos célt az ajtó tárgyalópartnerre való rácsapásával próbáljuk megvalósítani? Nem nettó zsarolás ez véletlenül?

Még egyszer mondom, tényeket. Csak erre. Süketelést otthon, a családnak (vagy a főnöknek).

Ui.:

Esetleg emlékszik még valaki Argentína ill. Malajzia és az IMF meccsére?...
Kedves Balkaviar,
nagy kiralynak erzed magad, de csak egy gyurcsanyista balek vagy. Nezzük sorban:

1. ahogy Rona Peter bacsi megmondta, a hitelezes soran a felvevö kiszolgaltatott. olyan, mint a munkaviszony. a jogrendszernek vedeni kene a felvevöt, nem kiszolgaltatva hagyni. hitelt felvenni nem sokban különbözik a kabszertöl. radumalnak, felveszed es többe nincs menekves. miert kellene a hazai bankrendszernek dupla akkora megterülesi ratat biztositani, mint - teszem azt - az olasznak? a bankok qrvara atlatjak a szituaciot, ezt mutatja, hogy szo nelö
kül fizetnek. pontosan tudjak, milyen qrva jo dolguk van ezen a kretenekkel teli Magyarorszagon.

2. az EU is a bankadon gondolkozik, te agyatlan, mit faj ez neked? a regioban messze nalunk legmagasabbak a munkat terhelö jarulekok, azt akarnad meg növelni??? mi csaladilag iden be fogunk fizetni kb 20 mio adot (szja, eva, tanya, osztalekado), miközben a svajci ügyfelem 15%-ot fizet az evi 400ezer frankos bevetelere, te kreten. Minden reggel elmegyek egy tabla mellett, ami felhanytorgatja, hogy magasak az adok! ITT, ahol negyedannyi, mint otthon. Te mennyire vagy bejelentve, baratom? Lefogadom, hogy vagy nyugdijas, vagy rokkant, vagy egyetemista, vagy minimalberes vallalkozo vagy, különben nem beszelnel ekkora orbitalis f..sagokat.
Egybkent a csaladunk sem jart jol a bankadoval, a felesegem mhelyen masnap közöltek, hogy nincs beremeles 3 evig, se premium. Bazdmeg, baratom, ezt is mi fizetjük, nem te. Beszelhetsz, amit akarsz, csak lassam, hogy hozzajarulsz.

3. Ennek a hasonloan furcsan viselkedö fidesznek szive joga, hogy olyan forrasbol csengesse az IMF hitelt, ahonnan akarja. Nem szeretem a csavot, de ez a huzas stilusos volt, a magyar bankrendszer es az IMF hozzaallasa között nem sok különbseg van, amig az ügyfelek szopatasarol van szo, de halisten itthon lehet nekik parancsolni.

4. Arfolyam. Azert esett a forint es fog is meg esni, mert - ahogy valaki qrva hozzaertöen irta - shortolnak a dealerek. Akinek van egy csöpp esze, valtsa at a fölös forintjat, mert lesz ez meg rosszabb is. Qrva kis orszag vagyunk, jobb lenne kussolni es nem felhuzni az imf-et, e meg jobb lenne vegre hagyni a nyugdijakat elinflalni vagy a befizetett jarulekokhoz aranyitani, kicsit csökkenteni a 740 ezer magyar rokkantnyugdijas szamat (szlovakiaban ugyanez 75 ezer!) es bevezetni vegre a fizetös egeszsegügyet meg az egyeb fizetett adokbol levonhato ingatlanadot. Hidd el baratom, te is ugy jelentened be magad magasabb berre, mint a kisangyal, ha nem kapnal korhazi ellatast. Akkor elindulna egyfajta javulas az adofizetesi moralban, az talan segitene hosszu tavon.

A megoldas csak az lehet, hogy a nepseget munkara szoritsuk. Kicsit kevesebb eltartottat, kicsit több melost.

Üdv mindenkinek!
Dani
@napon tamás: "van más választás, ha nem a gazdaság érdemi szereplőit akarod szétkúrni?"

LOL, ez a nap beszólása. Ha a gazdaságot akarod szétkúrni, akkor a legjobb lépés a bankokat megszívatni. Ugyanis ha visszafogják az aktivitásukat vagy megdrágítják a szolgáltatásaikat, akkor a hitel szűke miatt (ami már jelenleg is gond) visszaesik a fogyasztás és a beruházási kedv. Gratulálok.

Amúgy mivel nem a nyereségre vetítik a bankadót, az is lehet, hogy néhány bankot veszteségbe tol. Természetesen az OTP jár jól, bővebben itt: bratwurst.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=18857
vegig sem olvasom a sok hulye hozzaszolast mert nincs ertelme
a posztolonak KURVARA igaza van

annak a sok "agyatlannak" meg akik azt mondjak hogy a evizahitelesek agyatlanul vettek fel a hiteleket uznem hogy hello 2005-ben az otpnel 2.4 szazelekra vettem fel CHF alapu hitelt amit 2008-ban egyoldaluan 8.14 -re emltek
tehat van egy 300%-os kamatemeles
mellette a CHF akkor 167 volt most tekintsunk el a hisztitol es nezzuk 200 ft atlagaron
ez mondjuk 20% emelkedes
na akkor a 300%-ot ami a bankon mulik hasonlitsd mar a 20%-hoz ami meg a nemzetkozi helyzeten mulik...
na akkor mitol olyan kurva magasak a torelsztoreszeltek??
uzenem ezt mindenkinek aki csak agyatlan jelzot tud hasznali egy devizahitelessel szemben
arrol nem is beszelve mekkora baromsag arrol beszelni hogy forintra at kell valtani es igy lehet oket megmenteni
NEM
a kamat legyen annyi mint amennyiert en felvettem es ne legyen egyoldalu modositas!!

en mar elinditottam hogy perelem az otp-t miatta
birosagtol fogom kerni hogy allitsak vissza az erdeti kamatot mivel a szerzodesben levo levego szoveg hogy ha a nemzetkozi helyzet fokozodik akkor ok egyoldaluan emelkednek elegge hamis

az imf meg pont ekkora hazugsag csak sokan ebbe sem latnak bele
gratulalok a szerzonek jo az iras bar meg lehetne reszletezni...!!
"Ezzel az ésszel fegyver nélkül is közveszélyes vagy"

Tisztázzunk valamit: Az IMF nem csinált semmit a forinttal. A forinttal (azaz magyarországgal) a piac csinált valamit, úgy hívják beárazás, ha tetszik ha nem.

A Kormányt nem a nép választotta, ezt azért így szögezzük le. Azon túlmenően hogy a "nép" fogalma enyhén szólva homályos, maradjunk annyiban max arról beszélhetünk hogy a szavazók (nem a lakosság vagy a szavazásra jogosultak) 60x%-a a Fideszre szavazott. A kormányt ráadásul nem választják akit választanak az a kormányfő, ( a parlamenti képviselők egyszerű többségével és a kormányprogram elfogadásával egyidőben) aki kinevezi a minisztereket. Ajánlanám az ALKOTMÁNY ide vonatkozó paragrafusait.

Na kb ennyire vagy tisztában azzal amit írsz.
@egyszerüen:

Neked nem érdeked, hogy több maradjon az államnak? Ha kórházba kerül valamelyik családtagod nem lesz gond, hogy mondjuk nem jut pénz tisztességes műszerekre, mert SA 2.5x annyit kap havonta mint a FED chairmanje?
Lehet szidni az imf-et meg a bankokat, egyik sem szent, de nem kéne elfelejteni, hogy sok-sok éve ők finanszírozzák a magyar társadalmat.. mert a magyar jómunkás ember mindent szeret, csak dolgozni nem... elvárja az ingyen oktatást, egészségügyet, közösségi közlekedést, stb., de megdolgozni érte nem akar. 25-30 éves koráig ülne az egyetemen, és 50 évesen már nyugdíjba menne... és ha ezt valaki az orra alá dörgöli, akkor az a gonosz... Márpedig eddig két kivétellel (bokros-bajnai) egyik kormányzat sem merte bevállalni.. inkább felvették a hiteleket, és kilóra megvették a népet: a nyugdíjasokat a 13. havival meg az időnkénti plusz emelésekkel, a fiatalokat az irreálisra növelt felsőoktatási kapacitással, a közszférát az ellenőrizhetetlen langyos-víz szituációval, a többit meg az irdatlan gázártámogatással és hasonlókkal... ennyi. Magunk főztük a szart, most meg is kéne enni... és közben azon gondolkodni, hogy legközelebb (vagyis most) talán nem kéne elqrni...
érdekes, hogy ennyi hozzászólóban csörgedezik a gazdaság minden fortélya. nem csoda, hogy ennyi munkanélküli közgazdász van mo-on. :) szeretnék egy szlovák politikust idézni (talán nem túl pontos): a gazdaságpolitikában csak jó és rossz döntések vannak, nincs jobb és baloldal.

jó lenne végre eldönteni azt, hogy orbán nyikhaj viktor cirkusza az imf-el jó vagy rossz. én mint hozzá nem értő, analfabéta úgy gondolom, hogy rossz. a jelenlegi gazdasági helyzetben jobb lenne, hogy ha orbánka nem ugrálna, nem játszaná az atyaúristent és elfogadná azt ami van. (ő egy putri ország elnöke és nem európa császára.) a sz*ros bandájával pedig igyekezzen egy normális pályára állítani a gazdaságot és kitalálna valami gazdaságélénkítő programot a pálinkafőzés helyett.

óriási nem? kedves fideszesek, ez megold ám mindent! meg a bankadó amit majd az ügyfelek fognak fizetni. de nyugodjatok meg, hogy ha valóban így lesz akkor érzésem szerint az osztrákoknál fognak sokan számlát nyitni. megéri nem? példaként álljon mindenki előtt a szlovák rendszámú autók garmadája mo-on. kinek jó ez?!

egyébként bevallom nem olvastam végig ezt a firkálást, csak a kommenteket nézegettem. ronda gonosz kizsákmányoló imf, pfej, jó lenne végre megtanulni, hogy a kölcsön nem ingyen pénz.
Van itt egy komment, ami tetszett, és bemásolom (innen: economist.com/blogs/easternapproaches/2010/07/hungary_and_imf )

So, as I understand it, here is how it goes:
- Be transparent on the state of the economy and the budget.
- Don't tell the truth about those *skeletons* you were saddled with, since that will be immediately punished by the markets. In fact, keep a cheerful face and try to pretend the skeletons don't exist.
- What, the semi-annual deficit reached 120% of the proposed target by June when last year, it was at 89%?

- Reform state enterprises and the public sector.
- What, those reforms have costs? No... remember the deficit.

- Cut the deficit by any means necessary. That's priority #1.
- Cut it by introducing a temporary tax on the financial sector, which you say remained profitable throughout 2008-2009 when it was bleeding everywhere else in Europe? Why, no! See, the banks are a special case and should not be treated like ordinary citizens or enterprises which are already under Europe's second highest tax burden after Belgium. That's because __________________ (no answer has been given here yet. Jobbik offered to write in something, but we shood them away. We will, of course, take suggestions from the audience)

- Painful austerity measures must be taken, and the state must lead the way.
- A HUF 2 million (€ 6900) salary cap that would, among others, affect the head of the central bank, who makes barely more than twice as much (€ 27,600/mo) as the chairman of the FED (€ 12.400/mo)? No! Plain no! The HCB's head requires a € 27.600 salary to maintain and couldn't subsist on € 6900 because ________________ (again, we are open to suggestions). Why not try those nurses (€ 240/mo) and teachers (€ 310/mo)?

Those are some mighty conflicting signals. In fact, that's the problem: the IMF delegation has systematically undermined any proposal to address the requirements it has put forward. What it seems to want is to raise taxes even further (except on banks) and cut public services/salaries even further (except on banks - a small thing but especially damaging for the tremendous hypocrisy). Yes, we have been down that road in the last years. It was disastrous, it killed growth, destroyed our competitiveness and pushed key sectors of the public sector (including law enforcement, education and healthcare) beyond the point of breakdown. It also produced Jobbik, which, let us not forget, grew to get 18% of the vote from a far right that previously could not gather the 5% to squeak into Parliament.

Today, the public attitude is still "we can do it, and we are willing to make sacrifices to make it happen". This is a crucial issue the technocrats don't get. If a way can be found to maintain a good fiscal balance while growing out of the current malaise and restoring the state to be able to fulfil its functions, that attitude will stay, and recovery, while not painless, will proceed. If the remedy being offered is only depression and social disaster without a perspective, there will be no recovery, and "banks instead of tanks" will become not just a slogan cultivated by right-wing cranks, but the prevailing attitude of the time - and not just in Hungary, but broader Europe as well.

Altogether, to sum it up: "No results without sacrifices, but no sacrifices without results."

Also, "Ugocsa Non Coronat". .) God bless our government and give it fortitude, for it will surely need it. :)
Teljesen egyetértek a poszttal, amíg hozzuk a számokat az IMF nem pofázzon bele a hogyanba. Argentínát is hogy "helyrehozták" a balfaszok, mikor megondták mit hogyan kell. Belepofázik a tövényhozásba? Jóhogynem legközelebb a választásokba fog beledumálni... hogy képzelik?

Ja és az IMF nem egy kereskeldelmi bank hanem tagországok befizetéseiből finanszírozó szervezet. Nem kellene elfelejteni hogy mi is tagország vagyunk.
Vegre valaki mas szemuvegen keresztul nezi ezt a tortenetet. Gratulalok a poszthoz!

Irina Ivasenko /mellozve a szornyu ukran nev atirast/ nem gondolom, hogy kompetens lenne az ugyben, de peticiot atvenni bizonyara kepes...
@Kicsidani: "3. Ennek a hasonloan furcsan viselkedö fidesznek szive joga, hogy olyan forrasbol csengesse az IMF hitelt, ahonnan akarja. Nem szeretem a csavot, de ez a huzas stilusos volt, a magyar bankrendszer es az IMF hozzaallasa között nem sok különbseg van, amig az ügyfelek szopatasarol van szo, de halisten itthon lehet nekik parancsolni. "

Az imf 100mrd-os bankadót szeretett volna, fidesz meg 200mrd-osat. A különbség 100mrd. Szerinted ennek az izmozásnak mekkora ára van a romló megítélésen és a nővekvő törlesztőkön keresztül? Hányszorosát fizesse meg az ország az izmozáson nyerni kívánt 100mrd-nak, csak hogy a végén megegyezzenek mondjuk 130mrd-ban?
@sidorovich: a történet lényege a gazdasági racionalitásról szól, meg arról, hogy teljesen természetes, ha a kölcsönt adó szereti rajta tartani a szemét az adóson, és hogy olyan okosan költsék el a pénzét, hogy az ne pazarláshoz, hanem építkezéshez, és azon keresztül a fejlődéshez a pénz visszafizetéséhez vezessen. Az érdek közös.

De aki képes gonosz hókuszpókuszt látni az imf-ben, az szerintem full reménytelen eset.
szerintem a cikkíró emlékezete igen szelektív,bankok már bejelentették,hogy 50 milliárdot önként és dalolva befizet,de a többit áthárítja az ügyfelekre.az állam törvényekkel tud ugyan szabályozni,de nem mindent,és a bankok az egész világon tudják,hogy kell visszaszerezni a pénzüket,ne írd nekem,hogy én szeretem a bankokat,mert nem!és ugyan ft-ban vettem fel hitelt,de az enyém is drágult,úgyhogy nem szeretem őket.azt meg ne mondjátok(Rogán),hogy nem az a baj,hogy 290.- az euró,hanem,hogy 2005-ben nem szóltak,hogy ne adósodjunk el devizában,mert szóltak,pl szólt Járai,majd jegybankelnök helyettesek többször is.viszont ha már itt vagyunk mit szól kedves cikkíró az egykulcsos jövedelmi jövedelmi adóhoz?a 16 % akkor hoz visz kevesebb pénzt el,ha Ft 220.000.-felett keres valaki,ma.-on2009- ben az átlagjövedelem FT 195.000.-Ft volt!hogy tetszik?
@combo: Visszaesik a fogyasztás. Amihez szerinted a hitel elengedhetetlen. Ez hogy jött ki neked? Végiggondoltad mit beszélsz?
@RAMBO: "Elnézést, de mintha az IMF-nek az lett volna a problémája, hogy nincs 2011-re költségvetési terv. Mintha azt kifogásolták volna, hogy MINDEN ÉVBEN EGY-EGY SARCCAL nem lehet stabilizálni a költségvetést. "

Ezzel kapcsolatban volt egy info, hogy pont az IMF küldöttség vezetője mondta az akkor még csak pár napos Orbán-kormánynak, hogy hagyják most a 2011-et, koncentráljanak 2010-re, mert nincs idő. Ha ugyanaz az illető, akkor kár, hogy nem készült róla hangfelvétel, ha valóban így volt...

Másrészt, a magyar kormány csak az idei banksarcról nem hajlandó tárgyalni, 2011-től már igen.
Ekkora baromságot rég olvastam, cimbi.

A "hogyan merészel kárt okozni" kérdést pedig inkább Orbánnak kellene feltenned.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a pali legfeljebb egy világtól elzárt, lakatlan sziget vezetésére lenne alkalmas.
@Kicsidani:
"A megoldas csak az lehet, hogy a nepseget munkara szoritsuk. Kicsit kevesebb eltartottat, kicsit több melost."

aha, és ehhez szerinted nem kell gazdaságélénkítés? Szerinted nincs most is olyan ember aki szeretne dolgozni de nincs állás?
azt hogy többen dolgozzanak úgy tudod elérni, hogy több gyár, több munkaheyl, stb... amihez bizony kell a banki hitel.
@Phxmike: Szerintem az olvasással is némi problémád lehet. Tudod van egy olyan kitétel hogy a THM nem tükrözi a hitel kamat és árfolyamkockázatát. Felvetted nem kényszerített rá senki (de tudom igen), és hát volt egy válság, gyengül a forint és ez van. Szóval nem kéne ez az egyoldalúan módosított szerződést c. populista duma, ha szerinted igazad van pereld be a bankot (bár nem ajánlanám) Miért nem forinthitelt vettél fel megtiltotta valaki ?? Ja hogy a devizának 2-3% al alacsonyabb volt a kamata , hát IJ.
Jó buli ez az IMF-EU hitel... csak nem nekünk... Az EU miből nyújtotta a 6,5 milliárd eurós hitelt ha saját pénze nincs? Maga is magánbefektetőktől vesz fel hitelt, az Európai Központi Bank(ECB) által. Az ECB kötvényt bocsát ki, lejegyzi a Deutsche Bank, a bevont pénz tulajdonosa így az Európai Bizottság, de az ECB egyenesen a Magyar Nemzeti Banknak küldi a pénzt, melynek címzettje a magyar kormány. Tehát két központi bank közötti műveletről van szó és a Deutsche Bankról, mely elsődleges forgalmazói joggal rendelkezik a magyar államkötvények jegyzésére itt Magyarországon a leányvállalatai által, csak éppen most nem jegyez, hogy miért nem? A nagyobb pénz reményében. A Deutsche Bank nem jegyez új magyar államkötvényt mert kockázatos(no persze) ellenben lejegyzi az Európai Központi Bank magyar államhitelt célzó kötvényét(ezek szerint mégsem olyan kockázatos?), mely pénz így eljut az MNB-be, ott tartalékba kerül, azaz az MNB Deutsche Bank papírokat jegyez(ha az MNB-be betétet helyeznek el, azt egy rendelet alapján külföldön kell befektetnie, mondjuk a Deutsche Bankban) és a pénz visszakerül kiindulópontjára, illetve el sem indult, minek vándoroljon? Az EU hitel valójában swap (csere), az MNB kevés kamatot kap tartalékáért, mert az euró alacsony kamatozású, a német bank sokat kap, mert a „kockázatos” magyar állam drágán kap hitelt az EU-tól és még a közvetítők sorának is fizet jutalékot, illetve az MNB saját monetáris tanácsa nagy alapkamatot szabott meg, de semmi baj, a különbözetet a központi költségvetés fizeti, illetve végső soron az adófizetők.
Ez a blog nagyon "cigányos".
Hogy felháborodhat a blogíró azon, amikor a cigány a segélyt elgépezi, elissza, majd amikor felelősségre vonják, hogy "hát ezt miért nem kenyérre költötte?" azt válaszolja, hogy "mi közöd hozzá kisköcsög?".

Így van Orbán és Matolcsy az IMF-el: "Mi közöd van hozzá kisköcsög hogy mire költöm a pénzedet?".
@József István: "Milyen felhatalmazása van az IMF-nek arra..." Talán annyi, hogy már unalmas nekik, hogy időről időre előkerül néhány olyan balfasz ország, ahol ész nélkül költekeznek és amikor kiborul a szar, akkor meg sírnak, hogy milyen rossz. Talán mert nekik is olcsóbb most, megelőző jelleggel rákényszeríteni a kormányt a minimum 20 éve halogatott érdemi reformokra, nem pedig egy totál csődbe ment országot kimosni a szarból...
Amúgy a radikális adócsökkentés nevében kivetett bankadónak van egy nagyon pozitív üzenete a külföldi befektetők felé: Magyarországon ne folytass olyan tevékenységet, ami nagy nyereséget termel (és így nagy társasági adó bevétel az országnak), mert jön egy politikus, elkezd luxusprofitozni, és kivet egy olyan adót, amelyre megmondja, hogy 200 md-ot akar beszedni, alkalmazkodni nem lehet az adóhoz, behajtja, punktum.

Amúgy ez az adó a Gyurcsány-féle különadóra hajaz (fizessenek a burzsujok). Az nem jött be.
Vegyük már észre, hogy MINDÍG az diktál, aki a pénzt adja, mert neki garancia kell. Magyarország és a kormányának puszta léte sajnos nem garancia. Mindenki, aki hitelért folyamodik, tudhatja, hogy a hitelfelvétel egy egyoldalú előnytelen szerződés aláírásával kezdődik, máskülönben nincs pénz.
Arról nem érdemes vitatkozni, hogy a bankadót áthárítják-e, mert pl a CIB már előremenekült és drágított. Áttételesen ez megszorítás, lefelé gyűrűzik, mint a lebaszás.
És még valami: a két sügér múlt havi beszéde után kicsit elszaladtak az árfolyamok, a mostani romlás még ezt tetézte. A kormány gondolom nem forint hitelt akar felvenni...
@ó jaj: Ez nem igaz. Lakáshitelszerződés: elő van írva, hogy miből lehet a törlesztőd? Nincs, csak be legyen fizetve.

Az ország rendkívül alacsony, 3.8% hiányt tervez, amiért fél Európa sírva térdepelne. Hitelt hozzá a piacról kapunk, jövőre 2-3% GDP bővülést prognosztizálnak az elemzők, amivel ez simán kézben tartható. A strukturális reformokhoz pénz kell, ezért van szükség arra, hogy elvegyünk azoktól, akik eddig is gennyesre keresték magukat.

Az IMF-nek a saját kis biznisze fáj ésez a gusztustalan bennük.
Ideje lenne egy olyan törvényt hozni már, ami a pénzügyi analfabétizmust bünteti. Értem ezt nem
csupán a kormányra , hanem a "posztíróra", a
hozzászólókra , az előző kormányra. Tisztelet a
kivételnek ( pl:"ó jaj", "Zalai Béla","Xmas","Hugo2010"," Msimon" "sidorovich",...)

üdv nektek olvasók
A poszt alapgondolata akár jónak is lehet nevezni, arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időben az index főoldalára kitett blogok teljesen szélsőséges és egyoldalú megnyilvánulásaihoz képest kifejezetten felüdítő.

Nem teljesen értem, hogy az IMF vagy akárki a nyár közepén miért kéri számon a 2011-es költségvetést bárkin. Nem emlékszem, hogy az utóbbi húsz évben lett volna ilyesmire példa, sőt hirtelen nem ugrik be egy kapitalista ország sem, ahol a jövő évi költségvetést már nyár folyamán bárkinek is a rendelkezésére bocsátották volna, talán nem véletlenül. Enyhén szólva nonszensz is lenne.

Az IMF és a sokak által szidott magyar "jóléti" államról meg csak annyit, hogy az utóbbi jó pár évtizedben, mintha az IMF és társai (akár a külföldi ker. bankok) óriási profitra tettek volna szert belőle.

Nyilvánvalóan ez az óriási profit már nem tartható fent tovább, mert az ország rendkívül rossz állapotban.

Az is jól belátható szerintem, hogy a bankadónak maximum egy részét tudják áthárítani, teljes áthárítás gyakorlatilag kizárt, ezért ez egy lényegesen szerencsésebb megszorítás, mintha mondjuk közvetlenül az adókat emelnék.

Egyes höbörgök azt állítják, hogy a bankok a nyereségükből hiteleznek, és, ha ezt elvesszük nem fognak. Badarság. A bankok nem a nyereségükből hiteleznek alapvetően. Nem is értem, hogy lehetett ilyet kitalálni :)
@combo:
"Amúgy a radikális adócsökkentés nevében kivetett bankadónak van egy nagyon pozitív üzenete a külföldi befektetők felé: Magyarországon ne folytass olyan tevékenységet, ami nagy nyereséget termel (és így nagy társasági adó bevétel az országnak), mert jön egy politikus, elkezd luxusprofitozni, és kivet egy olyan adót, amelyre megmondja, hogy 200 md-ot akar beszedni, alkalmazkodni nem lehet az adóhoz, behajtja, punktum..."
Ez hülyeség. Több külföldi példa is mutatja, a bankadót azért akarják kivetni, mivel a bankok folyamatosan az államokkal, polgárokkal akarják kifizettetni a felelőtlen ügyleteiket. Mint a legutóbbi pénzügyi krízis is mutatja. Az üzenet (nagyon helyesen) valóban az, ne gondold, hogy a vállalkozásod csődjét, majd az állampolgárok fizetik meg.
@european: Lehet ők is olvastak újságot az elmúlt egy évben amiből kiderül hogy a Fidesz folyamatosan azt kommunikálja, hogy már megvannak a tervek a gazdaság rendbetételére, csak azok az átkozott szocialisták nem akarják meglépni őket.

Több mint egy éven át egyértelmű volt, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választásokat, maximum a kétharmad lehetett kérdés. Öszöd óta tervezhették volna, hogy mit akarnak (azt le se írom, hogy milyen reformokat) csinálni.

Mégsem történt az égvilágon semmi az elmúlt 2 hónapban a Kósa-Szijjártó duó remeklésén, a "találtunk csontvázakat de majd Viktor elmondja" bizottságon meg azon kívül hogy Viktort a szőnyeg szélére állították Brüsszelben amikor megpróbálta kikönyörögni hogy elszállhasson a hiány.

Hogy a francba tehették meg, hogy az egész "29 pontot" is egy hétvége alatt kellett hogy megszüljék, mert abból sem volt meg semmi?

Az egész gazdaságnak azzal a ködös ábránddal mentek neki, hogy az EU meg az IMF majd hagyni fogja, hogy annyit költsenek amennyit akarnak. A nemzeti együttműködésre meg annak kitalálására hogy ki milyen pozícióba kerüljön persze volt idő.
@Rwindx: Argentinát az tette tönkre, hogy a pesot akkor is a dollárhoz kötötte, amikor annak semmi racinonális oka nem volt. Kajakra!

Tehát nem az IMF tette tönkre, hanem saját maguk.
@sidorovich: "Visszaesik a fogyasztás. Amihez szerinted a hitel elengedhetetlen. Ez hogy jött ki neked? Végiggondoltad mit beszélsz?"

Te Magyarországon élsz? Itt nem az a jellemző, hogy az ember mellényzsebből előhúz pár millát a lakás vagy az autó a kifizetéséhez. Kapaszkodj meg, sokan még egy hűtőszekrény vásárlásához is hitelt vesznek fel.
vegyétek már észre: vittorio visszahozza nekünk a szocializmust. HURRÁ!
Előre kell bocsátanom: nem vagyok egy kifejezett Orbán-fan, sosem szavaztam a Fideszre, viszont az IMF meg a nemzetközi pénzvilág egy dolgot tud és akar: minél több pénzt/hatalmat szerezni, akár komplett országok bedöntésével. Légypiszok vagyunk csak nekik és/vagy rabszolgák. Szorongatják a kisemberek tökét, hogy vehessenek még eggyel nagyobb jachtot (bár nyilván inkább egy jacht értékének inkább a sokezerszereséről beszélhetünk), és pörgetik bele a világot a termelj és fogyassz mókuskerekébe. Ők meg röhögnek a markukba, és ha bedől a pénzpiac stb. (mert bedöntik), ők (euró/dollár)milliós bónuszokkal állnak tovább mégis.
Óvatosan fogalmazok, mint JD "A Ravasz, az Agy..."-ban: elmennek ezek a picsába!
@combo: Tévedsz. A magyarországi bankok (=külföldi bankok magyar lányai) a szabályozatlanság miatt a legmagasabb profitot termelik szépen csendben. Pl. Európában sehol sincs olyan aljas pofátlanság, hogy hitelszerződésben egyoldalú szerződésmódosítás alapja lehet a banki alkalmazottak megváltozott bérigénye is (!).

Óriási probléma, hogy annyira tudatlan az ország, hogy azt hiszi, hogy idejön egy bank és ezek között a szar törvények közt majd nem megy el a végsőkig a profitmaximalizálásban. Ameddig a határok engedik, gyerekek. Ezt kellett volna rendbetenni annak tetves Gyurcsánynak és bűnbandájának de ők természetesen szartak rá.
@napon tamás: Te hülye vagy b+! Nem te vagy a matolcsi véletlenül?

Méghogy szabályozni. Ezek a szar kormányok ebben a 20 évben semmit nem tudtak szabályozni. Nem elég egy törvényt meghozni, azt be is kéne valahogy tartatni.
@Muad\\\'Dib: Ha ez tényleg így van, akkor ne vonatkozzon azokra a cégekre, amiket az anyabankjuk váltott ki és nem a magyar állam. Ők adózzanak ott utána, ahol egy másik kormány ténylegesen őket váltotta ki. Itt meg fizessen az OTP meg az FHB. Legyünk már konzekvensek.
@salander:
Aha, tehát a legutóbbi krízis, nekünk semmibe nem került, ugye? Mert a mai gazdasági paletta, az olyan, hogy két ország teljesen független egymástól? Ha már konzekvensek vagyunk...
@Muad\\\'Dib: "Ez hülyeség. Több külföldi példa is mutatja, a bankadót azért akarják kivetni, mivel a bankok folyamatosan az államokkal, polgárokkal akarják kifizettetni a felelőtlen ügyleteiket. Mint a legutóbbi pénzügyi krízis is mutatja. Az üzenet (nagyon helyesen) valóban az, ne gondold, hogy a vállalkozásod csődjét, majd az állampolgárok fizetik meg."

Ez hülyeség. Az üzenet az, hogy ez népszerű intézkedés (a bankellenesség tapintható az országban), és nem tűnik megszorításnak (ha a bank drágít, akkor a bankot fogod szidni, nem a bankadót). Magyarországon amúgy kettő darab bankot segítettek meg, hitellel, amit visszafizettek. Tudod, a gazdáknak meg traktort szokott venni az állam, amikor baj van, vessünk ki rájuk gazdaadót.
@Decadurabolin: fentebb már leírtam, de "ismétlés a tudás anyja" :-) Az imf azért kérné a költségvetést, mert szeretné látni, hogy miből fogja törleszteni Mo a fennálló tartozásait... a bank is azért kér jövedelemigazolást, mert tudni szeretné, hogy van-e egyáltalán jövedelmed, amiből törlesztesz.
Igaz, hogy az IMF meg a bankok kerestek a nekünk nyújtott hiteleken... csakhogy a történet nem itt kezdődött, hanem ott, hogy szükségünk volt a hitelekre, mert a mindenkori kormányok másból nem tudták volna megvenni az elvárt népszerűségi mutatókat...
Arra meg, hogy az elmúlt húsz évben nem volt valamire példa csak annyit, hogy arra sem volt túl sok példa, hogy egy EU-tagország csődközeli helyzetbe kerüljön...
@combo:

De itt élek és pont ezt kellene megnehezíteni. Ez ugyanis egy szinten túl a totális eladósodáshoz vezet és gazdasági csődhöz. Nem volna szabad hitelezni olyanoknak, akiknek nem elérhető önerőből valami. Ez kb. olyan mint a nyomorult bennszülötteknek drogot osztogatnál.
BANKSARC:

"Egy kicsit egy gall falura hasonlít ezekben a napokban Magyarország" - írta a liberális lap. Orbán Viktor miniszterelnök bankadót akar bevezetni, amelynek az idén 700 millió eurót kell hoznia. Nagyjából ugyanennyinek kell a befolynia a német bankadóból is, csakhogy a német gazdaság hússzor nagyobb a magyarnál. "Ezzel meg is magyaráztuk az egész felbolydulást" - tette hozzá.
@sidorovich: Ugyanúgy ahogy most a fidesz is. Egyik se az állampolgárok számára normális körülmények megteremtésén munkálkodik. Annál inkább a saját és haverok zsebének megtömésén.
@salander: melyik magyarországi bankot váltott ki az anyabankja? erre tényleg kiváncsi vagyok, mert a legjobb tudomásom szerint, egyszerűen az anyabankoknak szivattyúzták ki a pénzt, más egyéb nem történt.
Off:
Olvasgatnám a kommenteket szívesen, de ez a szürke betűszín-halvány narancsos háttér miatt nagyon nehéz, így fel is adtam...
ez az első igazán komoly nemzetközi ügye viktoréknak. msot majd kiderül, hogy tényleg olyan keménylegények-e?!
@Kalimera: Itt meg 20-szor nagyobb a bankok nyeresége, mint a németeknél. :(
Persze ez nem indok az ilyen elbszott lépésnek. Lehetett volna sokkal okosabban is kiénekelni azt a sajtot...
@sidorovich:

1. akkor kapsz lakáshitelt, ha előre bebizonyítod, hogy tudod törleszteni, hozol fizetésigazolást, továbbá a kéglidre úgy rácsapja a bank a jelzálogot, mint a pinty. érted ugye mire utalok.. ? :)

2. a kölcsön feltételeit nem a hitelfelvevő állítja össze, hanem a kölcsön adó. a bank se tart fegyvert a fejedhez hogy vegyél fel kölcsönt. világgazdasági válság, görög csőd után egy ilyen szar balhés kis ország így kap kölcsönt, ha nem tetszik, nem kötelező, csak nem kéne hülyét csinálni magunkból, hogy mi mondjuk meg miért akar hülyén adni nekünk kölcsönt az imf... vicc az egész...
ráadásul amit az imf kér, az magyar érdek lenne...

azt a totál baromságot meg ne böfögd már vissza, hogy az imf a saját pecsenyéjét sütögeti, mivel épp azért fordulunk az imf-hez, mert az a piac kamatoknál olcsóbb...
@BTA: részben igazat is tudnék adni neked, de azért ilyen IMF igényekre senki sem lehetett felkészülve, több mint 3 hónapra vagyunk a költségvetés elfogadásának a hagyományos dátumától. Arról nem is beszélve, hogy pár hete vették át az apparátust, ráadásul ilyenkor az ország fele nyaral:)

Szóval továbbra is úgy gondolom teljesen szokatlan és irreális azaz igény, hogy július közepén 2011-es költségvetésről lehessen beszélni.
@Chuck Taylor: Kemények azok, mint a kőbunkó. Végigvisznek bármit még ha beledöglünk itt mindannyian akkor is.
@sidorovich: Ebben van igazság, de akkor ezt kellene rendbe tenni. Megjegyzem, hogy akkor is drágulni fognak a hitelek, mert a kockázatot beárazzák a bankok, de legalább igazságosabb.
Kedves Tamás, nem volt ön túl sokáig napon?
Először nevettem, aztán ciccegtem, végül hánytam.
Ez nem is suta vicc, hanem komoly vélemény? Na ne! Milyen a 2/3 zöme, ha ilyenek a "véleményformálók"?
Nem tudom, mi volt a valódi célja a blogírónak, de egy biztos: írása igaz. Egy bankot kizárólag az érdekli, hogy a kiadott hiteljét kamatostúl visszakapja. Ha az adós nem fizet, akkor a banknak lépnie kell.

Ami engem meghökkent, hogy mennyi pénze van a bankoknak ill. esetleg az IMFhez közelálló szervezeteknek, hogy bérkommentelőikön keresztül beírogassanak. Kívánom az országnak tiszta szívből, hogy legyőzze ezeket a szervezeteket és mocskosszájú beképzelt, felfuvalkodott HÓLYAG kommentelőit.
@combo: Mármint az előzőt az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban válaszoltam.
ha valaki az Argentin csődről akar olvasni magyarul: www.argentina.eoldal.hu/oldal/politikusok
Látom a kormány üzenete elég jól célbaért sokaknál:)
Ha jól tudom, mi az IMF-től és az EU-tól egy hitelkeretet kaptunk, negyedéves felülvizsgálattal, ami alapján eldöntik, hogy lehívhatjuk-e az épp aktuális részletet vagy sem. Ezeken a felülvizsgálaton megnézik, hogy mi történt az elöző időszakban, illetve megnézik, hogy mik a kormány tervei a jövővel kapcsolatban. Ha a két küldöttség úgy értékeli, hogy a következő időszak céljai segítik a szerződésben vállaltakat, akkor engedélyt adnak a részlet lehívására, ha nem, akkor megtagadják azt, illetve javaslatot adnak, hogy szerintük mit kellene tenni (nagyon leegyszerűsítve ez egy klasszikus hitelbírálati folyamat, ahol a kölcsönt adó megnézi, hogy megfelel-e a feltételeknek a hitelfelvevő).
A legfontosabb vállalásunk, hogy a államháztartás hiányát a drasztikusan csökkentjük. Az IMF/EU most azért vonult ki, mert nem látta a kormány terveiben, hogy ezt (főleg 2011-re vonatkozóan) miként fogják megoldani.
Önmagában nem a bankadóval volt/van problámájuk (nem is lehet vele, egy rakat más államban is van, vagy lesz hasonló), hanem a mértékével. Ráadásul a bankadót úgy akarják megalkotni, hogy azzal az OTP-nek kedveznek, mivel nem nyereségre (ahogy a legtöbb ország teszi és ez lenne az indokolt), hanem mérlegfőösszegre akarják kivetni. Ez persze nem tetszik annak a banknak, amelyik így a saját nyeresége sokszorosát kellene befizetni és ezért elég keményen lobbizik az adó ellen (valszeg azt sem használt az egész ügynek, hogy a kormány bár elkezdett tárgyalni az adóról a bankokkal, de az nem tárgyalás, hogy azt mondja, hogy ennyi lesz és kész).
Plusz probléma, hogy a bankadón túl egyelőre semmi nem látszik a kormány terveiből, márpedig még ez a nagy adó sem elég arra, hogy megoldja a költségvetés gondjait.
@kovi1970:

Nincs kizárva, lophatnak és lopni is fognak. Egy viszont biztos, az előzőek úgy loptak, hogy közben semmit sem csináltak (BG-t mert ő az IMF terminátora volt).

OV még csinálhat valamit, van ideje, addig élvezi a bizalmam. A víziókra, meg a kommentjósdákra szarok.
a posztíróval "csak" az a baj, hogy az IMF, mint minden bank a pénzét akarja viszontlátni. Ha van pénzze a posztolónak, adja az államnak és vessen rá keresztet. Ellenben, ha nem teszi, ne kritizálja, mert amikor sörre és virslire (meg lízingszuzukira és plazmatévére) kellett, akkor nem toltuk el a bankok kezeit, köszi, mégse, inkább felnő 2 generáció mint a germánoknál, sporólva, melózva, mire eljön a jólét.
elhittük, a kék útlevéllel életszínvolan is jár, elfelejtettük, szabad lehetsz, de az életszinvonal és a szabadság között nincs feltételn ok-okozati kapcsolat, utóbbiért meg kell dolgozni, és amíg "munka nélkül" feketézve segéllyen jobb élni, mint munka mellett, addig sok jóra ne számítson senki.
A tőke meg csak ilyen, oda megy, ahol profit van. Észak Koreában nincs profit, nem megy oda.
@combo:
A gazdák ritkán szoktak fiktív vetéseket és aratásokat csinálni emlékeim szerint. Egyébként pedig az előző húsz évben MINDEN kockázati tényezőt a hitelezőkre hárított a bank. Tudod, én rohadt boldog lennék, ha a cégnél, ahol dolgozom kijelenthetnénk a szerződésinkben, hogy mindenféle árfolyamkockázatot, és egyéb esetleges plusz költséget a partnereink viselnek. Dehát mi nem vagyunk bank...
1. Melyik országnak van Julius 15én jövő évi költségvetése?
2. Konrétan miért kellene Simornak annyit keresni mint Trichetnek?
3. Jó akkor ne legyen bankadó, adják vissza amit 90ben kaptak puszira, kamatokkal együtt.
4. Úgy tudom így is fogynak az állampapírok, akkor minek kéne nekünk az IMF hitel?
5. Ez csak egy ótvaros hangulatkeltés az önkori választások elött?
@Decadurabolin: Az ország fele nyaral? miből?
Én csak azt nem értek, hogy min csodálkozunk? Az IMF is csak olyan mint a kopaszra nyírt debella uzsorás? Vagy mint a szörös pajeszos magyar bankár. Kiveri belőled a sz*rt is, ha nem fizetsz. S soha nem tudod visszafizetni az (uzsora)kölcsönt. És az mindegy, hogy ez egy nép vagy egy személy.
A dolog ott lett igazán elb*szva, hogy eddig minden kormány (Kádártól Orbánig) többet költött, cseszett el, lopott vagy egyszerüen csak szavazatot vett olyan pénzből, amit az uzsrástól vett fel. Most meg sírunk, mint a fürdős k*rva, hogy nyakunkra jár a végrehajtó.

És még ma sem meri megmondani senki se, hogy: Emberek a ti (és gyerekeitek) élete már eleve el van cseszve, mert 25 évre el vagyunk adósodva előre, s ez az ország képtelen arra, hogy a jövedelméből egyszerre (még a mai szar szinten is) meg is éljen + hitelt (kamattal) fizessen vissza. Ergo, marad, hogy újabb hitelből fizetjük a hitelt meg a kamatot, úgy, hogy az forint árfolyamon keresztül azt vesznek el még tőlünk, amit akarnak. Ami még marad, azt viszik a multik. Joggal, mert mi adtuk el nekik mindent. De ezt senki el nem mondja. Hogy távolabb vagyunk Ausztriától, mint Kádár János idején. Mert ha ez leesne a fejekben, tán akkor lenne forradalom, igaz nem a fülkékben.
öcsém ez az iromány megérne egy államtitkári kinevezést
Ket tanulsag van:

- Szar a harag hatalom nelkul.
- Buszke koldus ehen doglik.
@KG2000: ez igen szép volt. remélem van hiteled.
@ó jaj: Tévedés. SOHASEM két véglet van, ezt tanácsnak szánom. Mindenki hajlamos két végletre egyszerűsíteni miközben nagyon ritka az, hogy csak két véglet közül lehet választani.

Jelenleg készenléti hitelről van szó, azaz egy olyan pénzről, amihez hozzányúlhaTUNK ha baj van. Mindezt úgy, hogy tele vannak a devizatartalékaink is. A baj egyelőre nincs a küszöbön, mint említettem, jó a hiányunk, GDB bővülés várható, pontosan törlesztünk, a hitelt a piacról szerezzük be. Egy lehetőségről tárgyaltunk az IMF-el.
@salander: Hát, döntően az OTP fog fizetni, hisz ez a legnagyobb bank Mo.-on, mérlegfőösszeg, és minden egyébb tekintetben is.
Ami a külföldi leánybankokat illeti:
Ők is fizessenek pusztán azért, mert több száz vállalkozást tettek tönkre egy tollvonással a válság kezdetekor, mérhetetlen károkat okozva, néhányukat csődbe döntve.(ld. pl. HERZ ).
És annál is inkább, mert az itt szerzett profitjukat inkább ebben a gazdaságban kéne hagyni, mert különben a világ végezetéig szopni fogunk. :(
Az IMF-et a tagországok befolyásos bankjai használják fel a bankadó ellen i lobbizásra.
Az összes többi duma
@genyamagyar: a be nem fizetett adóból, abból meg lesz a hiány. nézd meg a statisztikát, ma kb 120ezer ember fizet szja-t ténylegesen, további 800ezer minimálisat, mellette még "dolgozik" kb 2,8 millió, ezzel szemben volt jenhitelre lakás meg autó. nettó 50ből, mi?
@Lefetyke: tetszik nekem a beírásod, üdítő kivétel az IMFes bértollnokok között. Ilyen emberek kellenek az országnak!!!!!!!!!

Egy megállapításoddal nem értek egyet, illetve szerintem az igazság később derül ki, végérvényesen a 2010-es költségvetés végelszámolásánál:
"És mivel Magyarország messze gyengébb az IMF-nél, hát az ő akaratuk érvényesül."
A tény az, hogy az IMF-EU tárgyalóküldöttsége elment, hétfőn még bedöntötte a forintot, és az Országgyűlés csütörtökön elfogadja minden valószínűség szerint a bankadót. Én ezt a dolgot Gárdonyi Géza remelművével, Az egri csillagokkal hozom párhuzamba. A törökök nem tudták bevenni az egri várat, és el kellett vonulniuk. Az egri várvédők persze vérveszteséget szenvedtek (lásd forintbedöntés), de elérték a céljukat (lásd bankadó megszavazása). A regény itt végetér, de mi tudjuk, a törökök még egyszer visszajöttek, és akkor már elfoglalták Eger várát. Tudjuk, az IMF-EU visszajön, és újabb harc vár Magyarországra. A bértollnokokon és az MSZP-SZDSZ(LMP?) holdudvarán kívül minden más polgárnak az az érdeke, hogy akkor is Magyarország győzzön.
@genyamagyar: szerintem pénzből szoktak, de ha van más ötleted, szólj, kiváncsi vagyok rá :)
@Decadurabolin: ezt a szerződést 2008-ban kötötték... azóta minden negyedévben "felelni kell", mint az iskolában.... az új kormány jó előre tudhatta, hogy milyen beszámolási kötelezettségei lesznek...
Mellesleg egy költségvetés nem úgy készül (szerintem), hogy veszünk egy üres lapot és elkezdünk rá számokat irkálni. A tervezésnek kész eljárásai, eszközei vannak, amikbe az aktuális számokat kell beírni, azokhoz hozzáigazítani a többit, kalkulálni, oda-vissza egyeztetni, stb. És ennek már rég zajlania kellene... Persze ez is az abszurd magyar politikai stílus velejárója, hogy egy kormányváltás után megáll az élet. És emiatt persze jóval lassabban haladnak a szükséges munkákkal... Ráadásul a viktorék legalább 2 éve erre készülnek. Minden adat (szinte) a rendelkezésükre állt, csak akarni kellett volna... De sajnos újfent bebizonyosodott, hogy odafenn csak üresfejű pöcsök ülnek, akik baromira tudnak kampányolni, meg önmagukat fényezni, de amikor dolgozni kellene, egyből kussolnak... mert nem értenek semmihez. És van ember, aki ezeknek bármit is elhisz... ez az igazi tragédia...
@TemplarOmega:

"1. Melyik országnak van Julius 15én jövő évi költségvetése?"

Tervek sincsenek, illetve amit Matolcsy mond, az értelmezhetetlen.

"2. Konrétan miért kellene Simornak annyit keresni mint Trichetnek?"

Nem az a baj, hogy le akarja vinni a fidesz a fizetését, hanem az, hogy ebbe beleszól. Az sem tetszene az IMF-nek ha fel akarná emelni a fizetését. Simor független!

"3. Jó akkor ne legyen bankadó, adják vissza amit 90ben kaptak puszira, kamatokkal együtt."

az IMF nem azt mondta, hogy ne legyen bankadó. lásd fentebb.

"4. Úgy tudom így is fogynak az állampapírok, akkor minek kéne nekünk az IMF hitel?"

senki sem mondta, hogy le kell hívni a hiteleket, de ha a politkai szándék nem egyzik az IMF és EU javaslataival, akkor elfogy a bizalom az országgal szemben. Már meg is történt.

"5. Ez csak egy ótvaros hangulatkeltés az önkori választások elött? "

Az IMF-nek nincs köze az önkori választásokhoz, nem úgy, mint a fidesznek, aki emiatt tönkrebassza az országot.
@brand_boy: lépjünk ki az unióból, ott van példának észak korea, a profitot ott is koreai cég generálja és nem viszi ki az országból.
hajrá.

tényleg szar érzés, amikor a kupiból kifele jövet szólnak, fizetni kellene. (vegy be kéne vezetni az előre fizetést. hitel kell? fizesd vissza, kamatokkal és megkapod, csak annak mi értelme?)
Az anyad cimet is ird meg a blogra...
@Oleg Gontar: de ez se rossz:
"... vigyázz, óvakodj a vezetőktől, mert sokan vannak a sorainkból, akik szíveseben ülnének a General Motors karosszékében, mint amilyen szívesen felgyújtanák a Shell benzinkútját a sarok mögött, de mivel az elsőt nem tehetik meg, cselekszik hát az utóbbit. ezek a patkányemberek, akik évszázadok óta itt tartanak bennünket ahol vagyunk" - Charles Bukowski
@combo:

Rendbe kellett VOLNA. Megengedték ezeknek a tetveknek, hogy bármit aláírathassanak a félnótás állampolgárainkkal. Szartak a saját nemzetükre, nem érdekelte őket, hogy mi még nem állunk olyan pénzügyi szinten, hogy ne keveredjenek sokan bajba. Hagyták a gyerekeket éles késsel játszani és röhögnek, hogy kiszúrta az egyik szemét.

Mindezt úgy, hogy Európa más országaiban ILYEN NINCS. Még a ostblokker cseheknél is azonnali kibaszás jár annak a banknak aki egyoldalú szerződésmódosítást tart fenn magának.
@genyamagyar:
Te az előzményről beszélsz.
Na csak azért kérdeztem, hogy miből nyaral a fél ország, mert mint tudjuk csak a nyomort és a pestist, valamint az éh és döghalált hagyták ránk a szocik.

Vagy mégsem?
@KG2000: szarul de büszkén, avagy tetszettek volna háborút nyerni?

e van, aranyapám.
@hááááát: "A bankszövetség elnőke:-"Természetesen a kivetett adó 75%-át átháritjuk az ügyfelekre."

Akkor majd a kedves ügyfelek elhalasztják a hitelek felvételét, más megoldást, más forrásokat keresnek... ami végső soron a banknak sem lesz jó.
Ha rájönnek a zemberek, hogy kevesebb dologhoz kell az ő hitelük, mintsem azt gondolnák.
@KG2000: bocs, de mégis mit értesz az alatt, hogy Magyarország győzzön? Mit nyerünk akkor?
Nem mindegy neki. mert hosszú távon is tartós strukturális átalakulás a cél, ami az ország
potenciális növekedés hosszú távon is emeli.

vagyis egy olyan adó, amit
1, átterhelnek a "kisemberekre" és a kisvállalkozókra
2, jelentősen visszafogja a növekedést (azért mert nehezebben/drágábban kap majd hitelt a kisvállalkozó, kevesebb állást teremt, emiatt alacsonyabb a fogyasztás, emiatt megint visszaesik a termelés, megint kevesebb állás stb..

vagyis költsön az állam kevesebbet, pazaroljon kevesebbet, ne pedig adóból szedjenek be többet.. szerintem ez logikus, mert az állami költés a kevésbé hatékony, ezt a saját bőrön tapasztalta mindenki
Ha Orbánék kivetették volna a 200 M-ot adóként a nép és/vagy a KKV nyakába, az tökéletesen megfelelt volna az IMF-nek.
Vegyétek már észre (persze aki nem akarja, úgysem fogja), kizárólag a bankadó ellen megy a dolog. Simor fizetése miatt, meg az EKB parázik, hátha másnak is eszébe jut.
@kicsike viktorka: "öcsém ez az iromány megérne egy államtitkári kinevezést"

Szerintem ezen már túl van! :-)
Olvasta valaki az elatkozott kiralyokat?

Az kezdodik ugy, szarul megy a gazdasag akkor itt az ido hogy a zsido es lombard bankarokkal ujra megfizettessek a kivaltsagi jogaikat.

Ebbol a szemszogbol nezve a mostani magyar penzpolitika 700 eves lemaradasban van.

Ez a bankado karos, ha sokaig tart kimnennek es megcsinaljuk magunknak a vilagvalsagon felul a mi privat magyar valsagunk 2. osszeteviojet is. Hitel nelkul nem mukodik semmi. Ha meg nem tart sokaig 1-2 ev, akkor vegulis megha az utalatos bankok ellen iranyul is, ez nem mas mint sarc, es nem jobb mint anno a privatizacio volt. Nem megtermelt, hanem lopott javakkal fizettunk hogy pazarolhassunk tovabb. Privatizalni mar nincs mit, Bankado max 2 evig johet szoba, kb ennyivel toltuk odebb a reformok kenyszeru bevezeteset. Es 2 ev mulva mar ne feledjuk, valasztasra keszulodnek a partok, nem csinalnak megszoritasokat.

Szoval kidobunk megint 4 evet.
öcsém ez az iromány megérne egy államtitkári kinevezést
@TemplarOmega:
"Konrétan miért kellene Simornak annyit keresni mint Trichetnek?"

Nem annyit kell keresnie mint Trichetnek, hanem a kinevezésekor hatályos Orbán-kormány által alkotott törvényben rögzítettet.
@jjoey: Ha már a számba adsz ilyen dolgokat ám legyen.

Előbb fog az EU megszűnni,mint hogy euró legyen a fizetőeszköz Mo.-on.
Mekkora összegben mernél fogadni ellene ?
@Martian: "valószínüleg" azért probléma a forint gyengülés, meg az eladósodás mert az emberek eddig is így gondolkodtak. muhahaha.

Másrészt ha olvasgatod a híreket az "áthárítás" nemcsak a hiteleseket fogja érinteni hanem azt is akinek van folyószámlája, betéte, megtakarítása. Emelni fogják a szolgáltatások (kp felvét, ki és befizetés, számlavezetés) díjait, a bent lévő pénzedre meg kevesebbet adnak.
@sunázósün:

Amit aztán miért ne lehetne csökkenteni?
@sidorovich: színtiszta félrebeszélést nyomsz.

1. előbb érveket írtál, azokat cáfoltam, erre most meg másról beszélsz. semmiféle végletet nem írtam, a hitelfelvétel napi rutinját írtam le. röhejes lakáshitelhez hasonlítani ezt, mivel a bank, ha bedől a hiteled, elveszi a lakásod. az országot nem veheti el az imf, ezért másképp keres garanciákat, pl. hogy jó irányba vigyük a költségvetést, ami nahát, magyar érdek is lenne, de sajnos a jelenlegi magyar kormány a magyar érdek ellenében harcol, sikerrel.

2. egy banknak mindegy, hogy tényleg felveszed, vagy csak esetleg a pénzt, természetesen mivel benne van a pakliban, hogy felveszed, úgy tárgyal veled, hogy ebből indul ki. ez tipikus félrebeszélés, nem érinti a lényeget.

amúgy kivételesen a mandíner kapta el a lényeget:
"A Nagy Nemzeti Szabadságharc tehát így néz ki: Az IMF azt mondja: csökkentsétek a hiányt, hogy az államadósságotok lassabban növekedjen. A Fidesz azt mondja: nem, mi gyorsabban akarjuk növelni az államadósságot" + a lényeg, hogy a bankadóból semmiféle strukturális átalakítás, ne adj istene növekedés (sőt ellenkezőleg hat) nem lesz, csak átmeneti megoldás.
@TemplarOmega:
4. index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/nem_kelt_el_eleg_allampapir/

Ez is mutatja, hogy a kettő összefügg. Növeli a befektetők biztonságérzetét, lehet hogy enélkül is elmenne csak magasabb hozamon.
Szerintem küldjünk az IMFnek egy fehér ló faszát, így szereztük az országot is régen. :)
A hitelükért meg jelentkezzenek úgy 50 év múlva.
Szép erény a türelem nekünk is volt eddig.
Nem az IMF mozgatja a forintárfolyamot, csak hatással van rá. Mint ahogy hatással van ugyanerre a magyar kormány is. Az mondjuk elég para, hogy a bankokat mindenhol próbálják most szopatni, és sehol sem sikerül. Mert azt lehet mondani, hogy Magyarország kicsi ehhez, de hogy az EU+USA is, az már csak nem kéne, hogy így legyen.
Zseniális + Gratula!

Csak így tovább!

Üdv, F.B.
@genyamagyar:
És azt is megnézted hogyan változtak az elmúlt 1-2 évben az utazási szokások?
Mert nekem az jött le külföldre tartó utaknál órási visszaesés van, és főleg a Balatonnál növekedés, értelemszerűen az árkülönbség miatt.

Esetleg ha nem úgy gondolod hogy számos óriási problémát hagytak maguk után a szocik, akkor nézzük meg miről is szól a poszt. Vagy ez lenne a jólét záloga, hogy az IMF-el kell egyezkedni? 2002 óta megduplázódott államadósságnak lehet köze a dolognak?
- Miért rángatják a forintot, egy olyan érvvel, ami mint láttuk nem érv?
...Nem ők rángatják, hanem a piac ....
- egy kormányt aljas eszközökkel zsarolni?
.... jóreggelt!!! ....

Egyrészt nem - a nép választotta - magyar kormány izmozik az IMF-el, hanem a senki által nem választott IMF mutatja meg a magyar kormánynak, hogyha nem azt teszi, amit diktálnak, mire képes a forinttal.

...Nos. Vállaltunk valamit, nem teljesítjük, ezért van a balhé ...
... ugyanúgy, ahogy a jelenlegi kormány is vállalt valamit a népe felé, ha nem teljesíti akkor remélem, hogy a nép is izmozik majd a kormány felé ...

Visszautasítjuk az IMF alapító statútumától idegen összejátszást a hazai banki szereplőkkel!
.... most akkor kivel is van baja a népnek?? ...nalátod, mindenkivel baja van mindenkinek.
Made in Hungary
Orbánnak éa az 52%-ot szerzett fidesznek pénz kell, de nem ő akarja pumpolni a népet, mert az népszerűtlen lenne az önkorm.vál. előtt, hanem olyan szitut állít elő, hogy kényteleneek legyenek a bankok pumplni az istenadtát. Ennyi.
Ügyes.
Jó a poszt! Végre egy normális hozzáállású írás az Index címlapján ez ügyben.

Érdekes, h én is épp ezt a képet találtam meg!:o) LOL
malacnews.freeblog.hu/archives/2010/07/19/Ostobasag_vagy_fuggetlensegi_harc/
www.fn.hu/belfold/20081029/gyurcsany_nem_imf_iranyitja/
Érdemes elolvasni...Mit brekegtek "ezek" mikor behívták a globális providentet...

"Gyurcsány Ferenc nem lát azonnali és sürgető kényszert a reformokra – válaszolta arra kérdésre, hogy a Világbank, az Európai Unió és az IMF vezetői reformokat, köztük a nyugdíjrendszer átalakítását szorgalmazták. Nem szeretném, ha Magyarországon az IMF vagy a Világbank csinálna politikát. Azt nekünk kell - szögezte le."

"A kormányfő biztonsági folyosónak, védőpajzsnak és garanciának nevezte az IMF-hitelkeretet, amelyet tervei szerint nem költenek el."

" Álláspontja szerint azért kaptak Magyarország kvótájához képest tízszeres összeget, mert jól végezték a dolgukat és jó érdekérvényesítők. Hangsúlyozta: a valutaalap meg sem kísérelt diktálni, mert Magyarország erős és szuverén ország."
---

Ezt mondta -akkor- az aki felvette...
Hogy is néz ki ma, másfél hónappal Orbánék hatalomra kerülése után ez a helyzet?

1.Nagyon is szeretnék haMagyarországon az IMF vagy a Világbank csinálna politikát. Azt nekik kell -

2. az IMF-hitelkeretet, amelynek nagyrését tervszerüen- már elköltötték.

3. A valutaalap megkísérelt diktálni, mert Magyarország nem erős és nem szuverén ország.

Legalábbis az IMF és kapcsolt társulatai szerint
@BTA: szerintem múltévben nem volt a bajnai kormánynak júliusban költségvetési terve 2010-re, valami nyilván volt, mert abban teljesen igazat adok neki, hogy nem egy üres papírra kezdik el írni a számokat, remélem :)

Viszont, az, hogy ez most gyenge lábakon áll - mármint a terv - szerintem teljesen "normális", a már említett pár hete történt apparátus átvétel miatt, és ismerve azt a tényt is, hogy ebben az országban nyáron gyakorlatilag alig lehet valamit elintézni, mert aki valamennyire is számít az nyaral valahol.

Másrészt én nem tudom, hogy pontosan miről is kell felelni negyedévente, mert szerintem ezt elégé nagy homályban tartják, a mostani tárgyalási kudarcoknál is csak a két fél különböző nyilatkozatait olvashattuk, ezekből az embernek persze lehet benyomása, de nem hiszem, hogy kellő információt ad arra, hogy a kulisszák mögé belássunk.

Viki vezér csapata mennyire jó vagy nem jó, ahhoz az elmúlt pár hét kevés idő volt, hogy véleményt mondhassak, de egy biztos, nem csak vikiről, hanem még gyurcsányról is jobban el tudom hinni, hogy a mi érdekeinket védi, mint az IMF-ről. Szándékokat nézve ebben biztos vagyok, az hogy ez miként sikerül az már egy másik dolog..
- Az IMF ellenünk van.

- Az MSZP az IMF-el van.

- A bankok is velük vannak.

- Gyurcsányék tehetnek mindenről.

- Aki őket védi, az ő bérkommentelő.

- Aki nincs velünk, az ellenünk van.

A világ nem olyan, mint amilyennek látszik. Van egy azon túl létező, a politika által konstruált valóság, amit csakis titkos hatalmi összefüggések irányítanak.

Tipikus kommunista, és hatalmi paranoid logika. Látszik, hogy az összeesküvéselméletek teljesen átszövik az átlagember elméjét, elegyednek a valósággal. Az igazság megismerésésének igénye, a minimális szkepticizmus teljesen kivesznek a fejekből.
@ó jaj: Nem, csak közben dolgozom is és kikerülök a kontextusból.

1. A lakáshitelnél a jelzálog megléte/nemléte hasonló ahhoz, amit Veres Jani és Feri aláírtak, itt valaki említette is azt a nyilatkozatot ahol még az Országház is fedezetként szolgál.
A bank vizsgálhatja a munkahelyi igazolásodat, csak esetenként a 15-20 éves szerződéseknél ez csak egy pillanatnyi nyugalomhoz elég.

2. Csak fura, hogy egy ilyen tárgyalásnál, ahol a hitel felvétele még fel sem merül, a bank máris rádcsapja az ajtót, mert nem vagy hajlandó abból megkeresni a törlesztőt, amiből neki tetszik.
Jo lenne már végre megérteni, hogy a globális pénzrendszerrel nem nagyon lehet szembe menni... (Vagyis lehet de csak ugy mind Északkóre, vagy Kuba) Az IMF ennek a rendszernek csak egy fontos de csak kis része. Nem az IMF "zsarol" minket, hanem a többi szereplő, a trendszer igy reagál ha valaki áthágja a pénzpiaci szabályokat, és veszít a bizalomból. A bizalomnak ára van...
huh, ennyi fogalmatlan kommentet rég olvastam. (a legjobb talán az volt, hogy a bankok a nyereségükből hiteleznek... :D) itt szinte mindenki úgy beszél az IMF-ről, mintha ott dolgozna, pedig állítom, a többség azt sem tudja, mit takar a 3 betű...
@fecsa: vagy pedig lehet elnezest es bunti korbacsutest kerni a gazdatol. a kettes szamu amerikai elnok, john adams eleg egyszeruen osszefoglalta a kepletet:
"Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni: karddal vagy adóssággal"
politicalpistachio.blogspot.com/2010/02/john-adams-quote-about-debt.html

az unokatestvere, samuel adams igy szola:
"Ha jobban szereted a vagyont mint az önrendelkezést, és többre
becsülöd a szolgaság nyugalmát a szabadság mozgalmas versengésénél,
akkor eredj haza békével. Nem kérünk sem a tanácsaidból, sem a
segítségedből. Kuporodj le, és nyalogad a kezet, amely táplál.
Kívánjuk, hogy láncaid kényelmesen feküdjenek a testeden, az utókor
pedig hadd felejtse el, hogy egykor a honfitársunk voltál."
quotes.liberty-tree.ca/quote/samuel_adams_quote_428d
@sidorovich: Azért mert ezekkel a feltételekkel lett kinevezve.
Világosan le van írva, hogy az épp aktuális elnökkel közösen módosítható az ő és a jövendő elnökök pénze.
Ez történt Járaival a mi kutyánk kölykével, csak akkor ugye emelte a lét a Fidesz érdekes mód.
Most meg szóba sem álltak Simorral pedig neki is cinkes lett volna, ha nem kompromisszum kész.
Így viszont a bunkóskodás után csak Orbán kerülhet szarba.
@latte:

a teátrálisra hangolt kivonulás és a sajtóközlemény szövegezése "The mission will therefore return to Washington, D.C. The IMF will continue to actively engage with the authorities with a view to bridging remaining differences.”szándékosan irányította a piac érzékenységét. Az árfolyamot ezúttal az IMF lökte. Tudatosan.
öcsém ez az iromány megérne egy államtitkári kinevezést
@sidorovich: Az aktuális hitelkeret felvételénél vagyunk. Ennek feltétele egy olyan program ami hihető...
A bankadó jelenlegi mértéke nem igazán hihetően garancia a bevételekre. Az IMF és mások is úgy látják h. ez nem fedezet mert amit hoz, annyit visz is. A masik baj hogy ez csak toldozgatas. Nem arrol van szó h. az IMF az EU a befektetők adóemelést akarnak látni. Hanem egy reális programot. Amiben lehet normális és működő bankadó, és lehet pl közig reform, eü reform, oktaási reform stb...
@napon tamás: És te honnan tudod, hogy ez szándékos, és tudatos volt? Milyen alapon gondolod ezt? Vagy ezt már nem kell bizonyítani, mert ez a szent igazság, és úgy van, aztán kész, mi?
valaki olvasta/publikálta már a tavaly kötött veres áltral aláírt imf szerződést, milyen feltételekkel biztosították a kölcsönt?

ha abban benne van a szerződéses feltételek között, hogy a magyar kormánynak milyen intézkedéseket kell végrehajtania - mert az valutaalap azok végrehajtásával látja megtérülni biztosított összeget - akkor azok nem teljesítése a magyar fél részéről szerződésszegés.
más kérdés, hogy ilyan feltételekkel (ha vannak) aláírható-e a szerződés, érvényesek-e, vagy jogellenesek ezek a feltételek.
milyen joghatóságot kötöttek ki a szerződésben?

csak mennek vakon a bemondások, de senki nem tud semmi konkrétumot?

én ennyit találtam. a szerződést nem. ha titkos jegyzékek vannak, azok értelemszerűen (?) érvénytelenek volnának.

www.imf.org/external/np/sec/pr/2008/pr08275.htm

magyarul www.imf.org/external/np/sec/pr/2008/hun/pr08275h.pdf

a pm honlapján semmi. 2008as cikkekben még teljes nyilvánosságot ígért a pm. valaki - egyszerű halandó - olvasta a szerződést?
@sidorovich:
1. na arra dobjál nekem egy linket, mikor volt az Országház fedezetként felajánlva bármilyen kölcsönnek. Ezt nagyon megnézném.

Bár semmilyen ingatlanfedezet nem garancia a normális gazdasági viselkedésre, és míg egy bankot nem érdekel, hogy a kölcsönt pénzben kapja vissza, vagy elveszi a házad, addig az eu - mivel össze vagyunk kötözve, bár mi jobban függünk tőlük, mint mi tülük, de akkor is - érthető módon többet akar. nem tudom eléggé hangsúlyozni, ez nekünk még inkább érdekünk lenne, az IMF képviseli ebben a vacak történetben a magyar érdeket.

2. tárgyaltak a feltételekről, hamar kiderült mi az ábra, elmentek. mi ebben a fura, ha egy ponton áthidalhatatlan különbség merül fel, nem érdemes tovább lépni, meg úgy tenni, mintha minden oké lenne. az imf-nek is drága az ideje, még én se pocsékolnék napokat a semmire.
@Agent Cooper:

MILYENNEK látszik a világ?

A világnak EGY értelmezése van, ami nyugatos, légkondis, optimista, minden más babona és pszichés zavar.

Csak kérdem milyen papok nyújtják az új biblia EGYETLEN autentikus értelmezését? Te már ministrálhatsz nekik?
röhej, az index lehoz egy több oldalas cikket, mintha egzakt elemzés lenne index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/mi_baja_az_imf-nek/ egyetlen szerződéses hivatkozás nélkül.
@genyamagyar: mint már korábban is kiderült, nem a hiánycélban van az összekülönbözés, hanem abban hogy az IMF-nek nem tetszik a bankadó. Szerintem bekaphassa.
@gerbanek:
"huh, ennyi fogalmatlan kommentet rég olvastam. (a legjobb talán az volt, hogy a bankok a nyereségükből hiteleznek... :D) itt szinte mindenki úgy beszél az IMF-ről, mintha ott dolgozna, pedig állítom, a többség azt sem tudja, mit takar a 3 betű."

tényleg mekkora hülyeség, igazad lehet, a bankok nyomják pénzt hatalmas printereken és abból adnak hitelt, nem a nyereségükből.

És még te nevezed az embereket fogalmatlannak?
@sidorovich: Hitelt a piacról kapunk, írod. Igen, viszonylag kedvező feltételekkel, amíg van mögöttünk mondjuk IMF hitel. Ha ugrik a megállapodás, majd nézd meg, a piac ad-e, és ha igen, milyen áron hitelt Magyarországnak!
@KG2000: "A bértollnokokon és az MSZP-SZDSZ(LMP?) holdudvarán kívül minden más polgárnak az az érdeke, hogy akkor is Magyarország győzzön."
Nem, az ország minden polgárának az az érdeke, hogy Magyarország győzzön, de nem szurkot kell a török fejére önteni, hanem gondolkozni kellene, ebben az esetben mi a győzelem? Hogy megmutatjuk, milyen fasza gyerekek vagyunk, és nem engedünk abból, ami kipattant az agyunkból, vagy komolyan megfontoljuk, az országnak mi a jó. Egyébként ha jól emlékszem, OV minimum 2 éve bejelentette, hogy kész a kormányzásra, lett volna idő átgondolni, mit, miért, hogyan.
@genyamagyar:

"ugy tudom fogynak az allampapirok" reszre (tudom idezet, de nem volt mar turelmem keresgelni meg)

www.ebroker.hu/pls/ebrk/new_cikkek_html_p.startup?p_cikk_id=288044805
@fecsa:
"..Nos. Vállaltunk valamit, nem teljesítjük, ezért van a balhé ..."
Szerintem nincs olyan az IMF válallások között hogy nem lehet ilyen mértékű a bankadó. A hiánycélokat tartani fogják, bár gyaníthatóan bepróbálkoztak egy enyhítési kéréssel a 2011-es évre vonatkozólag. Tartani kell az ideit és tartani kell a jövő évi 3% alattit, és tartani is fogják.
Én ehhez nem értek, de ha bank volnék, és nem törődnék állampolgárokkal, meg éhező gyerekekkel..., akkor nekem az volna a legjobb, ha túlzottan nem izmosodik meg az adósom, hanem inkább még rákényszerül, hogy hitelt vegyen fel tőlem, és azt jó sokáig fizesse vissza. Persze hivatkoznék szakmaiságra, meg demokráciára..., hogy az olyanok, mint most én (eredetiben, naivan) ne jöhessenek rá, hogy át akarom verni őket, hanem a barátjuknak gondoljanak. Közben arra is lenne gondom, hogy a hozzám hasonló hitelezők se lepleződjenek le, illetve hát minden úton védenénk egymás érdekeit.

Jó, hogy mifelénk nem így mennek a dolgok, hanem a bank segíti az ügyfél mielőbbi boldogulását és megerősödését - és közben még a demokráciát is őrzi.
Megható. Jó itt élni, ebben a szeretetben!
@ó jaj: Te nem emlékszel Balsay igaz szavaira?
Még a korona is zálogba lett adva.
Tegyük hozzá, hogy az IMF-nek nem a bank-adóval van baja, hanem a Lex Járaival. Így azért kissé más a leányzó fekvése.
öcsém ez az iromány megérne egy államtitkári kinevezést
Nem tudjuk, ájemef és a magyar delegáció miről tárgyalt. Azt tudjuk csak, hogy mit mondtak a külvilágnak.

Egy valamit tudunk biztosan. Az ájemeff megsértődött, idő előtt hazament. Hogy miért? A kérdés jó. Nem azért kapják a fizetésüket a népek az ájemeffben is és pölö a tisztelt házban a közt szolgálók is, hogy addig tárgyaljanak, amíg megegyezés nincs, amíg lehet? Mert hogy ez a dolguk. Hogy tárgyalni nehéz? Igen. Az. De persze vagont rakodni sem könnyű, igaz, mind másképp nehéz.

Sok az arrogancia, kevés az alázat.
Azért látszik, mennyire idióta ország a miénk. De nemzetközi téren leszarják a nagy magyar barom gondolkodást, mert ugye nálunk ha valaki pénzzel kisegít, azt utáljuk, dögöljön meg. Uraim, elvtársaim, méltóságos uraim... az IMF nem kényszerítette az országot felvenni a hitelt. Tetszettek volna belül megoldani, kicsit többet nélkülözni, és ne kuncsorogni segítségért. Vagy tudomásul venni, hogy AKI FIZET, AZ RENDELI A ZENÉT! Sok barom a hülye összeesküvés-elméletével... az IMF vissza akarja kapni a pénzét, csak ez érdekli!
@Decadurabolin: irigyellek, hogy tudsz még valami jól elképzelni a ferkóról vagy a vikiről... ezen én már rég túlvagyok.... Szerintem ezeket a legkevésbé az érdekli, hogy az ország hogyan áll, ez tükrözödött is a tetteikben (vikinél nézhetjük az első 4 évét). Lop, csal, hazudik mind, kivétel nélkül. Csak egy számít: saját maguknak és a haveroknak megcsípni a zsíros üzleteket... közben meg persze meg a vetítés, amit a nép benyel, mint kacsa a nokedlit...
Viszont az imf céljait inkább érzem hasznosabbnak számunkra: nem azért, mert ő lenne a reinkarnálódott terézanya, hanem mert egy csődbe ment országtól nehéz visszakapni a hiteleket. Márpedig az imf vissza akarja kapni - kamatostul - a nyújtott hiteleket. Ezért gyakorol nyomást, hogy végre elkezdődhessenek az érdemi reformok, mert azok nélkül ez nem megy. És a reformok nekünk is érdekünkben állnak. Itt az egyezőség, szerintem. Most már túl sok pénzt tolt bele Mo-ba az imf, hogy bukni hagyja... ha a viki nem hajlandó a megfelelően táncolni, akkor majd eltávolítják és jöhet a következő jelölt... Csak sajnos minél később állunk neki a rendrakásnak, annál drágább és hosszabb lesz... ezért nem tudom azt az érvelést sem elfogadni, hogy vikiék az önkorm. választások miatt nem játszanak nyílt lapokkal... most már az a 3 hónap is számít...
Az IMF nem bank, és főleg nem uzsorás.

Önsegélyező egyesület, amelynek mi is a tagjai vagyunk. Azért kaptunk (féláron) kölcsönt tőle, nehogy összedöntsük az egész rendszert.

Csak egy pillanatra próbáljátok meg ebből a szemszögből nézni a dolgot.
Ja és aa tiltakozásra buzdítás... drága posztoló, ennek egy módja van, visszaadjuk rögtön ahitel, többet nem veszünk fel, és akkor KUSS AZ IMF-nek, nem szólhat bele semmibe! Igen ám, de akkor nem 3%, hanem 0% ám a lehetőség!
@napon tamás: és mégis hogyan ?? Lement a lokál billiárdbárba,(Washington D.C.-be ha tetszik) elővette a dákóját és meglökte a HUF feliratú golyót ????

Ne viccelj.
@napon tamás: Az, hogy az IMF tudatosan manipulálja a forint árfolyamát, az vagy igaz, vagy nem. Ez nem értelmezés kérdése.

Különbség van aközött, hogy valaki AKÁR ÍGY IS LEHETNE, vagy valami ÍGY VAN.

Mi lesz a következő? Hogy az UFÓk manipulálják a forintot? Kábé ugyanannyi valós alapja van ennek is.
@szalai.mre: "Én ehhez nem értek, de ha bank volnék, és nem törődnék állampolgárokkal, meg éhező gyerekekkel..., akkor nekem az volna a legjobb, ha túlzottan nem izmosodik meg az adósom, hanem inkább még rákényszerül, hogy hitelt vegyen fel tőlem, és azt jó sokáig fizesse vissza."

Még szerencse, hogy a bankok okosabbak.
@brand_boy: a fiskális politikáról a 8-11. pont szól. benne a 10. a kiigazításokról. ha csak ennyi volna, akkor kinyalhatnák. az extra bankadóról nyilván egy szó sincs.

tisztelettel kérdezném még egyszer - aki ahllja adja át - hol a teljes és hiteles szerződésszöveg? dudás, aki az indexes cikket jegyzi, találkozott-e vele?
@Agent Cooper:
Az IMF delegációja pontosan tudta, hogy milyen hatása van a hazautazásnak, legalábbis a legbutább indexes újságíró is tudta, feltételezem, hogy ők is.
@ó jaj: ja, szerintem is linkelt:)

Egyébként meg nem értem miért írjátok, hogy az IMF sértődötten elvonult és bedöntötte a forintot.
Matolcsy mondta, hogy egy szakasz lezárásra került.
Akkor meg minek maradjanak, ha végeztek?!
@Kalimera: Csakhogy nem a német gazdaság és a magyar gazdaság közötti arányokban kell gondolkodni, hanem abban hogy a magyarországra kitelepült bankok, sokkal, de sokkal nagyobb haszonkulccsal, már szinte államilag támogatott uzsorakamattal dolgoznak.
A bankadó nem a gazdaság teljesítményéből, hanem, a bankok uzsorakamatjából kerülne befizetésre!!!
@Bummer: Na és ebből hogy tudod levezetni azt, hogy eleve az volt a tervük, hogy hazamennek? Van erre valami minimális alapod? Valami apró tény, tudod, hogy is lássuk, ne csak elhigyjük neked.
Tetszik az is, hogy néhány eszement okos ember azt képzeli, a bankok a nyereségükből adják a hitelt... azért ekkora baromságokkal én nem dicsekednék. A bankok a BETÉTEKBŐL, vagy szintén hitelfelvételből adják a hitelt. Úgyhogy okos dolog a bankokban megingatni a bizalmat, mert így a betétesek kiveszik a pénzüket, és külföldi bankba teszik. (Egyébként én már régen ezt ajánlom minden barátomnak.) És nem igazán értem a nagy banki profit iránti lelkesedést... csak azoknak jó csali ez, akiknek fogalma sincs arról hogy a Bank az enm egy gonso bácsi, hanem részvényesek tömege, és én nem nagyon láttma, hogy óriási osztalékokat fizettek volna... a Banknak óriási tőkével kell alakulnia, és százalékban nem olyan baromi nagy a nyereség...
@maszek1: "államilag támogatott uzsorakamattal dolgoznak" hát igazíts ki ha tévedek de mintha pont tegnap mondta Orbán Viktor hogy többek között azért jutott ide az ország mert 2002 után a kormány megszűntette a támogatott lakáshiteleket.

Most akkor hogy is van ez ?????
Szép.
sosem olvastam olyan 'blogot', amit ilyen szócső izé.
Szerintem tényleg egyszerűbb megvenni a tv-t ilyen célra, nem? Ezt mindenki le fogja szarni, mert triviális, hogy ki pénzeli, és hogy miért.

nem mintha ez a komment sokáig itt maradna, legalábbis, ha nem csak írják, hanem 'moderálják' is.
@vero: Az még a böszme-brigád idejéből való !
És nyilván annyi info tartalma van, mint a mostaninak.
Illetve várjunk csak:
Ha akkor lehetett "elzálogosították az országozni", most mi a nagy titkolózás ?

Ezeket is tényleg meg kéne forradalmolni !
@Trebitsch: De elég biztos,mert ha nem megy a bolt az állam(nép) fizet !
Fuj, a cikkben az IMF minden előfordulását leköptem. Kérek tanácsot, mivel tö9röljem le a képernyőt.
Hello!

Ez a poszt tökéletes bizonyitéka a demokráciának, miszerint bárki bármilyen baromságot összehordhat, csak mert neki szíve joga, és technikailag lehetséges:)
Technikailag lehetséges volt.
De..
Anélkül, hogy védeném az IMF-et. Nem ők tukmálták ránk a nem kis mértékü "hitelt".
Ha hitelt veszel fel legalábbis elvileg tisztában kell lenned az utolsó apróbetüs résszel is. Olyan nincs, hogy utólag vakerálsz. Már csak azért sem, mert lehet, hogy morálisan és erkölcsileg igazad van, DE Te írtad alá a szerződést.
Itt a helyzet annyiból komplikáltabb, hogy nem "Te" vagy "Én" írtuk alá a szerződést, hanem az ország aktuális vezetői. Arról meg lehet vitázni melyik garnitúra jobb vagy rosszabb, a magam részéről gyurcsány bandájától épp úgy hánytam mint II. Orbán királyétól.
Ez az ország bevállalta, hogy végrehajt bizonyos államháztartási szabályokat. Az IMF ezt és a saját pénzét teljes joggal kérheti számon. Ráadásul itt nem csak egy szimpla kölcsön-adós viszonyról van szó, hanem arról is, hogy egy világméretü gazdasági válság valamilyen időszakában vagyunk, és nem egyedül, hanem az Európai Unió részeként. Ergó az (ahogy egyébként is) EU gazdasági szabályai is vonatkoznak ránk.
Ehez képest a mostani kormány pont azt csinálja mint eddig bármikor. Nagy mellénnyel (A semmire) pofátlan stílusban érveket nélkülözve handabandázik..
Ja, hogy ezt a világ más felén nem tolerálják?
Ja, hogy nem az IMF döntötte be a forintot, hanem II. orbánkirály? csendben megjegyzem, hogy másodszorra...
Vannak a nemzetközi pénzpiacok, vannak az elemzők.
Lehet ellenük csápolni, hörögni, ugatni, DE akkor is egy ilyen világban élünk.
Egy viszonylag kicsi, a térségben semmi kiemelkedőt nem felmutató, de állandóan problémás ország mire számíthat ha a világon mások mindig csak azt látják, hogy ezekkel már megint gond van...?
Erre. Hogy ha a stabilitást valami veszélyezteti akkor szépen leértékelik a pénzünk, kockázatosnak nyilvánítják az országot.
És bár tudom, hogy mostanában divat lett zsidózni, de nem feltétlenül "Grünn" papa teszi ezt, hanem lehet, hogy egy "árja" német szakértő. Vagy honkongi, vagy amerikai. Vagy cigány, hogy a hülye jobbosok is tudják mire verni a kommentem végén:D

A poszt írójának csak annyit (A kommenteket, most inkább végig sem olvastam), hogy ha nem gazdasági szakértő, de legalábbis nem elég tájékozott köz - és világgazdasági ügyekben és folyamatokban, akkor inkább írjon a kerületi vicclapba. Ott ez bejön. Esetleg a kurucinfo-ra, ott is bejön, bár feltűnést nem kelt.
Ja igen, így a végére.
Nem vagyok zsidó, cigány, IMF bérenc, komcsi, szoci, és még az istentudja mi nem vagyok aminek majd mindjárt nevezni fognak:)
És a szerzővel ellentétben elképzelhetőnek tartom, hogy tévedek valahol, vagy részben - De nem is teszek több száz ezrek által olvasott kinyilatkoztatást..

Na Bye.
frigyesvoltam
@index-cenzura.biz:
Miért ez a blog kinek a szócsöve?
Az ERSTE-nél van a vállalkozói folyószámlám, lassan egy három éve nincs rajta semmiféle pézmozgás... 1600 Ft-ot fizetek érte. Szóval, jó az a kis bankadó. Az IMF meg elporoszkálhat a náthás picsába.
@Pierre73: Mondjuk miért nem szünteted meg ?
Posztolónak maximálisan igaza van. Egyébként ilyen módszerekről Stiglitz és John Perkins is ír a könyveikben, amikor a valutaalapnak csúfolt uzsorás szervezetet ekézik.

Az ég szakadjon azokra is, akik a nyakunkra hozták ezeket.
@brand_boy: hát persze.
@Mercel: mi áll a szerződésben? hol van a szerződés?
Vazz hát ha nem tetszik akkor nem kell felvenni a hitelt az ímeftől.
Öcsém mit kell ezen így kiakadni.
Majd ad az abramovics vagy a billgates vagy a soros vagy az anyjakinyja.
Vagy nem kell annyit lopni és akkor nem kell a hitel...hoppá!
érdekes, hogy az IMF-et nem érdekli, hogy éhen döglik az ország lakossága
Be kellene tiltani a blogolást és kommentelést. Borzasztó, hogy ennyi fogalmatlan ember ilyen ordító marhaságokat írkál össze. Minden esetre gratula, jó tanulók vagytok, helyesen mondjátok vissza a kormány által fejetekbe töltött mondanivalót. Gazdasági ismeretek? Gondolkodás? Tájékozódás? Ugyan minek.
@Mercel:
Ha már párhuzamba állítod az IMF hitelt és a hétköznapi bankhitelt:
A bankodat szerinted érdekli, hogy milyen forrásból fizeted ki a havi törlesztőt?? Szerintem lesz@rja, hogy nagyanyád spórolt nyugdíjából, a konkurenstől bankrabolt zsákmányból, vagy esetleg Simor fizujából pótolod ki azt.
Akkor azt mondd meg légy szíves, az IMF-nek mégis mi köze van hozzá???
@Dinsdale Piranha:

Valamit hozzátehettél volna az ostoba kommentelők tájékozottabbá tételének ügyéhez
@www.Bisex.hu: ha a pénzintézet ezzel törődne, akkor egy kanyi vasat nem adna, hanem Bangladest segélyezné, mert ott rosszabb. Ha könyöradományt kért volna az ország, akkor nem az IMF-hez, hanem Terézanyuhoz kellett volna fordulni, Eredménytelenül, mert van sokkla szarabb helyzetű ország is...
@Dinsdale Piranha:
Igen, persze te, aki a napot szarta könnyen oktathatsz minket, ostoba kisembereket. Amúgy érdeklődjél nyugodtan egy Argentintól, hogy a hazájával mit tett a jószívű, kedves IMF. Viszont tény, után elintézték egy generáció tönkretételét, egy bocs tévedtünk-kel...
@tobias2:

na még egy utolsó hegyeset pökhetsz

ÁJEMMEFF!
www.ebroker.hu/pls/ebrk/new_cikkek_html_p.startup?p_cikk_id=288067288

Az elobb tanulsagokrol irtam. Az erosebb kutyas mondatot is ide lehet venni.

Egy erotlen szegeny orszag ne kemenyitsen, mert nevetseges, es meg nevetsegesebb lesz amikor majd kuszob alatt megyunk a penzert.
@para_zt: hülyeség amit írsz. Én is szoktam szerződéseket kötni, vállalkozóü vagyok, és ha nem felelnek meg a feltételek, akkor nem szerződök. Az IMF kikötötte a szerződésben, mibe szólhat bele. Ezért ami ott van, abba beleszólhat, Ha nem tetszik Magyarországnak, nem kellett volna szerződni. Ennyi.
Mi a f*sznak egyáltalán kellett hitelt felvenni? Aki többet költ mint keres annak ez a sorsa: RABSZOLGA LESZ!
Mellesleg: "Akinél a pénz az rendeli a zenét...." és nincs itt miért megsértődni!
"a hitel-visszafizetés feltételeként a 3,8% hiánycélt számonkérje."

Szerintem a kölcsönadás feltételeként...

"Ahhoz, hogy ezt a kormány banksarccal, vagy az elsőszülött gyermekek szerveinek eladásából fedezi, semmi köze az IMF-nek."

A hiányt nem fedezzük... Az a bevétel stb.
Itt ugye a hiány mértékének a beígért mértékét kell biztosítanunk, garantálnunk.
@Mercel:

"De nem is teszek több száz ezrek által olvasott kinyilatkoztatást."

Nyugi, ez sem megy 20ezer fölé.

Másrészt: mit jelent az, h "bedöntötték a forintot"?
a) Mennyi a forint ideális árfolyama? (Figyelj arra a mondásra, miszerint "beledöglünk az erős forintba"... ...érted? exportőrök is vannak ám!)
b) hány % minősül bedöntésnek?
c) hány napig tart az az árfolyamrontás, ami már bedöntésnek minősül?
@sssisss: ott a pont

...azért kellett hitelt felvenni mert már annyit nem termeltünk meg amennyit az elitünk el szándékozik lopni
@para_zt:
Nem is ez volt a kérdés, és nem is ezért vagyunk most (megint) szarban a jó öreg forintunkal, mert az IMF azt hinné, hogy nem tudjuk visszafizetni a felvett hitelt - de ezt sem én sem más nem is állította szerintem:)
Azért (is) az épp aktuális leértékelés, mert az úgynevezett hiánycélon alkudozik a kormány. Mármint, hogy nem akarja azt betartani. Csakhogy a Görög becsődölés után ez nem így működik.
Egy ország gazdasági helyzetét többek között stabilitás és a kiszámíthatóság adja meg. Na ez most nincs. Plusz szeretett vezetőnk épp dafkét játszik. Hát ez erősít éppen rá a stabil kis ország imázsára. (Ja nem gáz, majd megint lesz országimázs központ meg Happyend Kft, és ezt a kérdést jól megoldja):

Frigyes
Nem mellesleg elhangzott pár olyan vélemény is (nem itt), hogy az őszi önkormányzati választások után lesz nagy meglepi:)
@gauche caviar: Nézzél már meg egy átlagos magyar háztartást, hol van itt túlfogyasztás az EU többi országához képest?
Ez elég szánalmasra sikerült, ezért is kerültél index címlapra. Hogy jöjjön hülyét oltani a nép meg kattintgatni. Miköor tetszik megérteni, hogy nincs olyan, hogy neaZemberek fizessék meg?

Mégis kiből van pénze a banknak? És ha esik a bank részvényárfolyama, akkor ki bukik? Nem, részvényei nem csak a gyanús gazdagembereknek vannak, hanem szinte mindenkinek, akinek van egy kis megtakarítása, vagy magán/önkéntes nyugdíjpénztári tagsága. Nem sajnáltatom magunkat, csak mutatom, hogy rendszerben kéne gondolkodni.

Persze ez neked a poston belül sem megy, a devizahitelesekkel akar kicseszni szerinted az IMF, hogy "ők fizessék meg", mert a lépéseik forintot gyengítenek. Vagy mi. Nos, nem az IMF lépései gyengítik a forintot, hanem a magyar idióra kormány pöcs viselkedése. A lépéseik védhetetlenek, mert hogy ezt előre lehetett tudni. Ők úgy október óta adagolják ezt a magasabb hiányt (először csontvázakkal kezdték, pl. Varga Mihály az MTV este című műsorában). Az IMF meg rendszeresen üzengette, hógy lófatsz engedik meg. Erre a magyar kormány védhető módon mit csinál? Széllel szembe bepróbálkozik és ezért az IMF a hibás? Na ne már...

Védhetetlen az álláspont azért is, amit Görögországban láttál. Igen, az IMF vissza akarja kapni a pénzét, de ez teljesen érthető és normális. És mondok neked valamit - Mo. és a zemberek legnagyobb érdeke az, hogy visszakapja. Mert aki nem fizeti vissza, az többet nem kap hitelt. És ugye nem kell sokáig magyarázni, hogy mi lett volna, ha nem kapjuk meg ezt az IMF segélyt? Persze, arról nem a mostani kormány tehet, sőt, nem is a zemberek, csak néhány gazfickó (szép elképzelés, de legyen). De... miért volt szükség a hitelre? Mert túlzottan eladósodott az ország. Most mit akar a kormány? Növelni az eladósodottság mértékét. Csak te most valamiért szentül hiszed, hogy ez jó lesz. Az IMF viszont nem szeretné, ha az ő faszával kaszálnák a csalánt.

És mégegy adalék: politikai okokból sem engedhetik meg Mo-nak a keménykedést, mert ha nekünk összejön, akkor egyből elkezd lázadni majd a többi adós.
Jó, jó! De ki az az Irina??? Valaki toljon már egy linket a CV-jéről. Köszi...
Közben ráfutottam erre az interjúra. Ez talán jobb is mint egy személytelen CV.
tv2.hu/tenyek/video/interju-az-imf-magyar-irodajanak-vezetojevel-amcham-tv2-business-lounge-sorozat-2
@Vámpír\\\'08: a penztarcajahoz kepest van, es pont azert lett mert o is azt merte hogy a nemethez kepest hol kolt o tul, amikor kevesebb az autoja.
@Vámpír\\\'08: A túlfogyasztást a GDP-hez, a megtermelt értékekhez szokták viszonyítani. És úgy van. Átlagos EU országban nem számítana annak. Amúgy környezetileg is van, Mo ökológiai lábnyoma 1.5 (vagyis az ország átlagosan 1.5x annyit fogyaszt, mint ami az ország területéből fedezhető lenne). Persze ha csóringer nyuggereket vizionálsz amikor túlfogyasztásról hallasz, akkor igazságtalannak tartod a kijelentést, de rendszerben kéne gondolkodni. A tények pedig tényeg.
@Trebitsch:
Én nem láttam a szerződést, gondolom Te sem. De azt biztosra veszem, hogy nem volt benne, hogy Simor fizetésének csökkentésének tilalma nem szerepelt benne. Sem a bankok megadóztatásának tilalma.
Ahogy a Te vállakozói hitelszerződésedben sincs szerintem definiálva, hogy milyen tevékenységedből származó bevételből kell visszafizetned a hiteled. Kivéve talán, ha projektet finanszíroz a bank. De akkor sem hiszem, hogy ha fizetsz, megkérdi, hogy valóban onnan származik e a jövedelmed...
Egy biztos. A magyar bankszektor egy oligopol piac, és messze a tiszta piaci verseny állapota. Azért tudják ilyen magasan tartani a hitelkamataikat. És az is biztos, hogy a bankok vezetése és fő tulajdonosi körei (különösen a nagy nemzetközi láncokénak) jobb lobbipozícióban állnak az IMF-fel, mint a kormányunk.
@huvosvadasz: gratulálok, ez is egy jó példa... hogy a bank ne hárítsa át a költségeket a kisemberekre. De mint írtam, a bank nem egy csúnya bácsi aki kicseszik mindenkivel, hanem részvénytársaság. A bank adó miatt leesnek a bank részvényei, nem csak a csúnya nagykapitalistáké, hanem kicsiké is... sőt, a magánnyugdíjpénztárak is szeretik banki részvényben tartani a pénzt. Hát, majd jóval kisebb lesz a nyugdíj... de áthárításról persze szó sincs:)
@malacz69【ツ】rettegéselemző:
Igazad van van akik profitáltak/nak az aktuális gyengülésből - Nyilván akik kivitellel foglalkoznak azok valamilyen szinten jól járnak (makróban pl. egy ismerősömnek webshopja van, és neki most virul a feje, mivel a forgalmának a kb. 90%-a nem a Magyar piacról származik)
De.. lássuk be az ország lakosságának nagy része nem a külföldre exportálók közül kerül ki, igaz?
Másrészt, a benzinártól, a kenyérig mindenben lecsapódik nagyon gyorsan ha gyenge a nemzeti valuta. A valutahiteleskről nem is beszélve..
Én amúgy informatikával foglalkozom - elmondom neked, hogy a nyári szokásos árcsökkenésekkel szemben - elszálltak az árak. Nem kicsit.

Az, hogy hol a helye a forintnak szerintem pár közgazdasági szakember kivételével nem sokan tudják. Csak azt tudom neked mondani, hogy volt egy viszonylag hosszú időszak amikor 250 HUF körül volt. Amikor az USA dollár kb. 170 HUF volt. Svájci frankot nem tudom mert nem vág a szakmámba devizahitelem meg szerencsére nincs.
Szerintem a bedöntés - tehát ha egy bejelentés hatására érezhetően leértékelődik a nemzeti valuta, és tök mindegy ha fél napig vagy fél évig tart - attól még esett egy nagyot. Ha betörik egy ablak akkor is betört, ha három perc múlva jön az üveges - Nem?

Frigyes
@ó jaj: Nem Orbán okozta a kárt, hanem az MSZP nyolc éve.
Gyurcsányék pedig 4 éve mást sem csináltak mint megszorításokkal próbálták lefaragni a hiányt, ennek eredményeként nálunk már 2 évvel a válság előtt csökkent a növekedés. Megszorításokból nem lesz fellendülés, ez evidencia.
@sunázósün:
Ha így gondolod, visszamehetünk az özönvízig. Most is volt valami olyasféle..
Az MNB dolog nem IMF, ennek azért utánanézhettél volna. Az az EU tagságunkból következik. És ez ellen lehetne tenni, de egyeztetni kellene az EU-val. Vagy kilépni, én erre drukolnék, hogy meglássák itt, akkor mi lesz. És nem azt szabják meg, hogy miből fizetem vissza, hanem azt, mire kölzöm el a hitelt. Az IMF is ebbe szól bele, ezt is rosszul tudod, nem érdekli őket, milyen számláról jön majd a pénz, csak az, hogy hová megy el. Szóval, ha visszaadjuk, már nem is szólnak bele semmibe. És hidd ha, ha visszaadjuk, abszolút nem érdekli őket, honnan utaljuk.:)
A következő írás elnagyolt, pontatlan. Súlyos kérdésekre nehéz máshogy válaszolni. Ráadásul provokatívan is teszem, ha már lúd, legyen kövér. :)

-A világot a gazdag emberek irányítják.
-A gazdag ember még gazdagabb akar lenni, bármilyen áron.
-A gazdag ember nagyon nagy hasznot akar egy üzletéből, még nagy kockázat árán is, ugyanis:
-A gazdag ember ha elveszti a vagyona nagy részét, akkor is gazdag ember marad, a jóléte biztosított lesz, tehát:
-A gazdag embernek nem érdeke, hogy kisebb, de biztosabb üzleteket csináljon, mert abból neki csak kicsi bevétele lesz, amire neki nincsen szüksége.
-Tehát a gazdag embereket nem érdekli pl. az, hogy a fél világ gazdaságilag összeomlik, ugyanis ők akkor is elég jól meg tudnak majd élni, sőt, egy gazdasági anarchia a legjobb táptalaj arra hogy a gazdag emberek még gazdagabbak lehessenek.

De mielőtt bárki azt hinné, hogy a gazdag emberek a világ nagy gonoszai, én nem ezt állítom. Én azt állítom, hogy a világ problémáinak fő okozói az átlagos-közepes jólétben élő emberek, tehát az úgymod civilizált világ polgárainak nagy része. Ugyanis a gazdag emberek belőlük élnek! (A szegényekből is élnek persze, de a szegényeket ne hibáztassuk már, hiszen a gazdagokkal és az átlag jólétben élőkkel szemben ők marha kevés pénzért dolgoznak marha sokat, és sokuk épp hogy meg tud élni.)

Tehát most jöjjön pár tény az átlagos-közepes jólétben élőkről:
-Marha sokan vannak, elég jól élnek.
-Őket se érdekli, ha szétdől a világ, mert úgy gondolják, hogy ki kell használni az életet amíg jó. Tehát pl. megveszik az olcsó kínai árut, nem érdekli őket, hogy rabszolgák állítják elő azt. Bármilyen olcsóbb árut megvesznek, az se érdekli őket ha a saját országuk tönkre megy. Legtöbbjük megteheti hogy ha nagy baj van és minden kötél szakad, szépen elhúz egy másik országba.
-Simán megtehetnék hogy egy kicsit rosszabbul éljenek, még úgy is jól élnének.
-Ők az értelmiség. Legtöbbjük jóval több pénzt keres, mint amit a munkája ér. Ők csinálták ilyenre a világot, és csinálják még ilyenebbre.
-Legtöbbjük értelmiségi, liberális, valójában elvtelen ember. Az autó, szép lakás-ház, utazás, nyaralás, bulizás az életük értelme.
-Legtöbbjük valójában nem túl okos ember. Mindent, amit a globalizáció szelleme, a technikai világ szelleme, a civilizált világ szelleme, a gazdasági világ gurujai sugallnak, vakon elhisznek.
-A bankok főleg nekik adják a hiteleket, így ezek az emberek még nagyobb jólétben tudnak élni. A hitelekhez persze a sok kamat is jár, ezt ők fizetik, de miből? Abból a pénzből amit olyan munkáért kapnak, ami munka valójában jóval kevesebbet ér. De akkor kik azok, akik valójában sokat és keményen dolgoznak? Hát a szegények.

Most pedig jöjjenek a bankok.
-A fenti lista a gazdag emberekről a bankárokra is igaz. Sőt, a gazdag emberek legtöbbje és leggazdagabbjai, legbefolyásosabbjai bankárok.
-A bankár abból él, hogy valaki valamikor sok pénzt szerzett és aztán utána a bankár már csak ezt fekteti be és a kamatokból él. Nem nagyon kell dolgoznia, a bankárság ugyanis semmilyen szakértelmet nem igényel (azt az adminisztrációt amit igen, természetesen nem a bankár végzi hanem a kis alkalmazottak). A bankárok legtöbbje semmihez sem ért, és soha életében nem dolgozott.
-A bankár a második listában leírt közepes-átlagos jólétben élő emberekből él. Azok pedig a szegényekből. És itt a végére is értünk.

Összegezzünk hát:
-Gazdag ember: nem ért semmihez, sose dolgozott, marha jól él.
-Átlagos jólétben élő ember (az úgymond civilizált világ polgárainak nagy része): közepes mennyiségűt dolgozik, ahhoz képest jól él.
-Szegény ember: sokat dolgozik, rosszul él.

No, akkor nézzünk egy konkrét példát is, a magyarok ügyét az IMF-el:
1. a magyarnak hitel kell hogy legyen nagyobb lakás, autó, plazma (hogy "jobban élhessen")
2. a gazdagok adnak hitelt
3. a szegények nem tudnak már többet dolgozni, mert abba is beledöglenek amit addig csináltak
4. a gazdaság tönkre megy, az ország egy pénzintézet rabszolgája lesz
5. az átlagos jólétben élők kicsit szegényebbek lesznek, de továbbra is szépen meg tudnak élni
6. a szegények még szegényebbek lesznek

Köszönöm a figyelmet! :) Lehet belekötni! :-D
81-ben léptünk be az Ájemefbe.
Mit ad isten azóta csökken a népesség Mo.-on(ez volt ma a téma a Kossuth rádióban. Mármint a népességfogyás).

Tényeg úgy kéne élni,hogy ne legyünk soha többé kiszolgáltatva se nekik,se másnak.
Csináljuk meg,csináljuk meg !
Legyen ez a Kelet-európai Svájc !!!
WEST BALKÁN ba+ !
@Trebitsch:
Mennyivel esik a részvény szerinted a bankadó hallatán? Én benne voltam egy pozícióban az OTP-ben, mikor jött a bankadó. Gyorsan eladtam, mert azt hittem, zuhanás lesz. Nem lett.
Az eredményük kb egyharmadát vinné el a bankadó. Ne aggódj a nagy részvényesek miatt, nem ettől fognak éhen halni. Ja, és ha több nyereséget szeretnének, talán több pénzt kellene kihelyezni a vállalkozóknak (pl Neked), és nem a jegybankban parkoltatni....
@Trebitsch:
Tehát annyit kellett volna mondaniuk: Hiánycélt tartani, mert megígértétek, a többi nem érdekel. És pont.
@endike: Hűha gratula, a jelenlegi világ globális összefüggéseink kvinteszenciája ez !
Egy zanzásítot tökéletes pillanatfelvétel a Világról.
Bravissimo !
@huvosvadasz: Kár volt ennyi betűt beírogatnod, mert másról van szó. A kormány ugyanis többször kijelentette, hgy tartani fogja-akarja a 3,8%-os hiánycélt. A vita arról szólt, hogy hogyan teremti elő a kormány a pénzt. Csakhogy ahhoz neked, mint banknak SEMMI KÖZÖD, hogy én a törlesztést és a kamatokat kőművesként vagy szakácsként teremtem elő, amíg rendszeresen fizetek.

Egyébként pedig itt az IMF nyilatkozata:
www.imf.org/external/np/sec/pr/2010/pr10295.htm

"Difficult decisions will be needed not only on the revenue side--where the high financial sector levy, which is likely to adversely affect lending and growth, is planned to be temporary--but also on the spending side. In addition, the large loss-making state-owned enterprises need to be restructured to reduce their burden on the budget. In this context of fiscal adjustment, it is important that the vulnerable continue to be protected from the impact of the weak economy, although any further support should be provided in a targeted and transparent manner."

Kiemelném az állami vállalatok problémáját a fenti szövegből. Nos, a MÁV mellett a BKV a legnagyobb probléma, nem mellesleg a 600 milliárdos 4-es metró miatt. Ami egymagában 3 év bankadó, és ahogy kimutatta a VEKE, nem fog megtérülni még akkor sem, ha az utazók és a budapesti gazdaság azon hasznát is beleszámítják, amelyet nem lehet a jegyeken és bérleteken keresztül beszedni. MONDD CSAK MEG, MI IS LEGYEN PL. A DEMSZKY-HAGYÓ BKVval, és különösen a 4-es metróval!!!!!!!!!!!!

Talán Gyurcsányt személyesen "tisztelhetünk" benned, elvtárs???????????????? Stílusod alapján biztosan.
@huvosvadasz: Ja, 1-2% zsidó Ferrarival meg magánrepülőgéppel szaladgál, és halmoz fel százmilliárdos vagyonokat, a többség meg itt nyuggerezik, mert inkább a tulajdon anyjától sajnálja a százegynéhányezer forint nyugdíjat, mint attól a gusztustalan féreg Simortól a nyolcmilliót...
@endike: itt azon megy a vita, mit kellene csinálni. Amit írsz, az így van az egész világon. Ha nem illeszkedünk bele, akkor nekünk lesz a legszarabb az egész világon (pl. lehet kommunizmust csinálni). Tessék, lehet belekötni:)
@Vámpír\\\'08: ja öregem, gyurcsány miatt romlott tegnap 3%-kal a forint...
Francba a pajeszos ájemeffel, BÉKEKÖLCSÖNt akarunk!
@para_zt: de értsd már meg, hogy a partnerednek nem Te diktálod, hogy mit követelhet. Persze, az ideális lenne, ha én mondanám meg a szerződő partneremnek, hogy mit mondjon. De ha ilyen alapon képzeled el a jövődet, akkor nagy csalódás fog érni, ha a partnered nincs rád utalva. És az IMF egyáltalán nincs Magyarországra utalva! Pont azért mentek haza, mert a kormány a Te stratégiádat követte, megmondta nekik, mit mondjanak. Ők meg mást mondtak. Ennyi.
@endike: Nagyjából igazad van szerintem. Látszik, hogy nem bértollnok vagy, ami jó dolog:)))))))))))) Mindig szívesen olvasom az olyan véleményeket, amelyeknél látszik, hogy az írója saját gonodlatait írja meg ÉS MEGPRÓBÁL KIEGYENSÚLYOZOTT LENNI (mert Gyurcsány is a saját véleményét írja le, de még csak meg sem próbál kiegyensúlyozott lenni, még a stílus szintjén sem), még ha természetesen senki nem birtokolja a bölcsek kövét, és senki nem állíthatja, hogy nem manipulálható.
@ó jaj: ha jól emlékszem, Gyurcsányék alatt volt 320 is az euró. Meg ugye, ha ők nincsenek, nem is lett volna szükség erre az IMF hitelre. Vagy nem jól emlékszem, hogy nálunk már 2006-ban válság volt? Arra is rosszul emlékszem, hogy Gyurcsány azt mondta, minket ez a válság nem érint?
@para_zt: rosszul számolsz, a banki részvények esni fognak a bankadó megszavazása után. Sőt, nézzük a külföldi befektetőket, már is esenek a magyar banki részvények, a külföldiek szempontjából pont annyit, mint a forint:)
@brand_boy:

Azért ne vonjunk szoros párhuzamot az IMF tagság, és a népességfogyás között:)) Nem mellesleg pl. Németország népessége is fogy, és öregszik. Meg úgy általában egész európáé. Nem lehet mindenért a csúnya gonosz IMF-et hibáztatni. A népességfogyás a sokszorosan elhibázott népesség, gazdaságpolitika és még sokminden más következménye lehet.
A balkán, illetve kelet európa svájcáról meg csúnyán lekéstünk.
Ugorj el szlovéniába. (NEM szlovákiába:)
Na AZ kelet európa svájca. Boldog emberekkel gyönyörű tájakkal, stabil gazdasággal.
Sikerült ez nekik úgy, hogy csak hajszállal kerülték el a véres délszláv háborút. Kisebb hajszállal mint mi.. Sikerült úgy, hogy ők is a keleti blokk része voltak, és semmivel nem indultak jobb vagy roszabb pozícióból mit mi.
Tudod mi volt a titkuk?
A keleti blokk összeomlása után egy az egyben úgy ahogy volt elküldték vadászni a teljes politikai elitet. MIND. Szakemberek kerültek a helyükre, akiknek az volt a fontos, hogy az ország stabilizálódjon és emelkedjen.
És lőn. Stabilizálódtak, emelkedtek, és most ők az általad (is) vágyott "kelet európai svájc"
Na ez, az ami nekünk csak úgy fog sikerülni (unokáinkig számolva), hogy kivándorlunk svájcba, vagy szlovéniába:) Ha beengednek..

Frigyes
Addig még igaz is lehet, hogy az IMF-nek ne legyen ahhoz köze, hogy miből fogja a jelenlegi kormány a hiánycélt tartani: tudjuk, a bankokra kivetett különadóból + Simor András bércsökkentéséből :).
De azért kicsit lehet előregondolkodni, úgy meg pláne, hogy a Magyar Bankszövetség elnöke támpontot is adott hozzá: "...a külföldi befektetők megfontolás tárgyává tehetik, hogy Magyarországon a pénzintézeti tevékenység tud-e számukra olyan jövedelmet termelni a mostani kockázati környezetben, hogy hosszú távon itt kívánják aktivitásukat folytatni.
Emlékeztetett arra: a magyarországi bankok már 2006 óta fizetnek különadót, egy többletadót a normál vállalkozásokkal szemben. A most ismertetett mértékű elvonás a diszpreferenciát növeli, és egyértelműen versenyképességi hátrányt jelent az elkövetkezendő időszakban."
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/beleszakadnak_a_bankok_az_ujabb_adoba_36987

És azt is elég könnyű végiggondolni, hogy Mo. elvesztése néhány külföldi banknak nem fog problémát jelenteni, mint ahogy amúgy is már elkezdték a fiókok számának csökkentését az egyéb gazdasági nehézségek miatt. És akkor előáll az a helyzet, hogy alig lesz, akit meg lehet sarcolni.
@Vámpír\\\'08: hű öregem, erősen troll-gyanús vagy, képes vagy a tegnapi ft gyengülést gyurcsányra kenni, és talán még el is hiszed :D

ne is törődj vele, hogy volt itt múlt héten egy imf-delegáció, a buta világ ezzel hozza összefüggésbe a dolgokat :)

te is gyurcsányt kiálltazs, ha megcsíp egy szúnyog? neked is el kell magyarázni, hogy igen, gy. is elkúrta, de ettől még ezt speciel nem ő kúrta el, és speciel gy. bűnei nem adnak felmentést orbán bűneire?
és mi van a 320 ft euróval? rémlik egy világgazdasági válság? ami összeért a magyar válsággal? vagy csak direkt beszélsz összevissza meg 2006-ról, hogy le se lehessen írni, hogy a mostani (és előző) gyengülés a fidesz dilettantizmusa?

fidesztroll...
@Trebitsch:
A banki részvények nem a bankadó miatt esnek, hanem elsősorban az emelkedett országkockázat miatt. Egyébként azt gondolom, hogy az elemzések semmit nem érnek, csak annyit, hogy befolyásolják vele a piacot, olyan önbeteljesítő jóslat módjára. Nyilván a saját érdekeik szerint.
Emlékszel még tavaly márciusra, mikor az egyik elemző cég kijelentette hogy az OTP célárfolyama 1800 forint? Na, pont ennyire reálisak az elemzések. De nézheted a mai index cikket, hogy az elemzők a forint gyengülésével számolnak. A múlt héten az emelkedésével kalkuláltak. Pont ennyire releváns és egzakt az egész rendszer. Az egész egy mocskos sort biznisz.
Úúúristen.
A post íróját valaki világosítsa már fel az alapvető világgazdasági folyamatokról.
Micsoda hülyeség hogy az IMF rántgatja a forintot?
A piac rántgatja. Azok a befektetők akik hozzák ide a pénzüket vagy nem. Azok a befektetők akik megbíznak Magyarországban vagy nem.
Ilyen egyszerűen mozdul el a forint árfolyama. Erre jön egy önjelölt gazdasági szakember és bedobja hogy az IMF rántgatja a forintot.
Siralmas. De ebben az országban mindenki ért mindenhez. Főleg a focihoz és a közgazdaságtanhoz.
@kowee: Ne Csányizz, mert nem kapol hitelt ! :O
@para_zt: én a következő életemben két szakma közül szeretnék választani: vagy meteorológus, vagy elemző szeretnék lenni, semmi kockázat, csak marhaságokat kell pofázni jó pénzért. :)
Imádom én is visszaolvasni, amikor pár hónapja / éve Kohn v. Grün, az X. Y. elemzője szerint... és vagy eltalálja, vagy nem. :)))
@Mercel: Valóban, a rendszerváltás után megjelenő bármilyen olyan erőt, amely politkai felhangok nélkül, közgazdasági alapon jelezte, mit kell tenni, hazugság nélkül, a magyar választók azonnal kizárták apolitkai életből, végérvényesen. Most látszik egyre jobban a választók bölcsességénak az eredménye. De már nem lehet visszacsinálni, ezek az erők már elmentek, külföldön tevékenykednek, és igazuk van.
@Vámpír\\\'08: Rosszul emlékszel, nem volt 320.
Arról az apróságról sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy miután az IMF pénz jelentős részét a bankok megsegítésére fordítottuk, a megsegítettek, elfelejtették, hogy ezt azért kapták, hogy a gazdaság mozgásban tartásához (tehát nem a magánszektorban plazma TV vásárláshoz, hanem a vállalkozásoknak nyújtott hitelként) szükséges hiteleket biztosítsák. Ennek ellenére a mai napig gyakorlatilag lehetetlen hitelhez jutni, olyannyira megszigorították a feltételeket.

Ne lesz itt semmiféle visszaesés, ha néhányan kiszállnak a versenyből, mert most éppen ebben a visszaesésben ülünk..
Nehol azt gondolom az anarchia lenyegesen olcsobb lenne, lavirozni meg ugysem lehet, mert kicsi az orszag sulya.

Szoval menjenek ezek is a fenebe.
@Agent Cooper: javaslom a konteo.blog.hu-t, neked való:)
@Mercel: "semmivel nem indultak jobb vagy rosszabb pozícióból mit mi"

Nézd, mi vettük az ő Gorenjéjüket(igaz Ausztiában, (tehát még sógorék is jól jártak), és nem ők a mi Lehelünket. És szerintem ők nulláról indultak, és nem -20 Milliárdról $ ;)
@sunázósün: 316-ra emlékszem azért az is elég szar... de lehet, hogy akkor venni 330 volt...
jo cikk, errol ugatok mindenkinek, de persze rogton rasszista vagyok :D
@Long R3 IGF-1: Nemzeti Együttműködési Kölcsönt!

A kötelező jegyzés a fizetés/nyugdíj/segély 20 %-a. Ha nem elég, kötelező aranyékszer-beszolgáltatást!
@sunázósün: igazad van, utánanéztem, 2009. március 6-án volt 316 forint. :)
@Takács Bálint: moindanál erről részleteket? Én nem nagyon tudok arról, hogy külföldi bankok magyar foókjai kértek volna ebből a segélyből...
Az azért durva, hogy az embereknek halvány fingja sincs arról - a nagytudású posztolóval egyetemben -, hogy valójában miről is szólt az egész tárgyalás. NEM, ismétlem NEM MEGLÉVŐ HITELSZERZŐDÉSRŐL SZÓLT A TÁRGYALÁS! Ez a tárgyalás egy KÉSZENLÉTI HITELKERET MEGÁLLAPODÁSRÓL SZÓLT A JÖVŐRE VONATKOZÓAN, mivel az előző, mint lehetséges forrás számunkra lejáróban van. Innentől kezdve azonban én így látom a dolgokat:
Sokan hangoztatják, hogy valójában nincs is szüksége az országnak új megállapodásra, magunkat is tudjuk finanszírozni. Csak akkor kérem, a nagytudású kormány miért kezdett egyáltalán tárgyalásba, amikor azt is mondhatta volna, hogy nincs szükség újabb IMF-hitelre?
Ja, hogy ahhoz valami hitelességet is kellett volna mutatni a piacok felé, nem csak láthatatlan csontvázakat dobni, hogy azon rágódjanak! Hát igen kérem, előbb valami életképes hiánycsökkentési tervet kéne készíteni, és nem csak a lózungokat ismételni.
Na nembaj, nincs hitelünk, akkor adjunk magunknak azzal, hogy megállapodunk az IMF-el! Ja, hogy ők akkor állapodnak meg velünk, ha teljesítjük, vagy legalább közelítünk a feltételeikhez? Őőőőőő, akkor elküldjük őket a picsába! Várjunk csak, mi meg akartunk állapodni, mert nincs elég hitelünk a piacok előtt! Hoppá, ezt elkúrtuk!
ILYEN MÓDON SENKI NE CSODÁLKOZZON, HA ESIK ZUHAN A FORINT!
Ne haragudjatok, de ez a tárgyalás megszakadás az egész gazdasági kormányzat totális dilettantizmusára és alkalmatlanságára utal. Most meg akarnak állapodni az IMF-el vagy nem? Ezt kéne egyedül eldönteni.
@Takács Bálint: Csak két bank kapott támogatást (az egyik az OTP volt), de azok is visszafizették már.
@ó jaj: Pont arról beszéltem, hogy Gyurcsány azt mondta, minket a válság nem érint. És ugye ő mindig igazat mond. :)
Az pedig tény, hogy nálunk 2006 óta van recesszió. Két évvel előbb kezdődött, mint a válság. És a hatalmas államadósság bizony a nyolc éves MSZP kormányzás alatt keletkezett.
Mint ahogy az IMF hitelt is Gyurcsányék vették fel, most aztán a FIDESZ mozgástere nagyjából nulla.
@egyenlítő: igen, akkor azok a bankok fizessék az adót, akik a segélyt annak idején felvették. Akkor legalább az utolsó magyar bankok is kifinganak:()
Ez a poszt az elmúlt évek legprimitívebb írása amit olvastam.
Ha nem kell az IMF pénze akkor minek ülünk le velük tárgyalni???
Majd adjuk-vesszük egymás közt a kumiszt, úgyis jól elleszünk, nemde?
:-)
@ó jaj: amúgy anyádat sértegesd, én sem tettem. Jellemző a ballibes mentalitásodra, hogy ha valaki a tiéddel nem egyező véleményen van, akkor rögtön sértegetni kell.
@szempontpuska: röviden összefoglaltad, amit írtam ;)
@Vámpír\\\'08: Tok jo lenne akkor ha tudnak hogy 0 a mozgasteruk es kussolnanak hogy legalabb + karokat ne csinaljanak.
@Vámpír\\\'08: mit beszélsz félre? azt állította, hogy a tegnap ft gyengülés oka orbán. erre te gyurcsánnyal jöttél. ami komolytalan.

és miért is mondana mindig igazat gy.??? ezt a hülyeséget most honnan veszed, és mihez kapcsolódik?
vagy talán azért jössz gy.-vel, mert elhitted a szijjártótól, hogy aki nincs velünk az ellenünk van? és az mind gyurcsány hívő? mekkora iq kell ahhoz hogy valakinek ezzel mossák ki az agyát?
@Vámpír\\\'08:
" Jellemző a ballibes mentalitásodra, hogy ha valaki a tiéddel nem egyező véleményen van, akkor rögtön sértegetni kell."

aha, itt a lebukás. szóval aki azt meri mondani, hogy orbán miatt gyengült a ft tegnap, az ballibes :) tudtam én hogy ez van a háttérben...

köszönöm a részvételt, azt hiszem ez a szint ahová már nem követlek...
Az IMF tagok úgy lobbiznak, ahogy nekik jól esik... ha az a céljuk, hogy kierőszakoljanak valamit Magyarországból, akkor meg fogják tenni.

Mivel most csak külföldi tulajdonban lévő bankok működnek, ezért a bankok anyaországai (a tulajdonosok) nyomást fognak gyakorolni az IMF-en keresztül Magyarországra, hogy ne vezessék be a bankadót.

Amennyiben ellenállunk, mesterségesen fogják az árfolyamot mozgatni, elég csak kiadni egy ukázt a kereskedelmi bankok arbitrage osztályának, hogy úgy kereskedjenek, hogy a forint gyengüljön... ez ennyire egyszerű... és akkor kezdődik a csiki-csuki... az állam elad egy csomó tartalék devizát, kérdés kinek lesz hamarabb vége.
@ó jaj: én csak annyit mondtam szelíden, hogy Gyurcsányék sokkal jobban gyengítették a forintot, de az titeket nem zavart. És igen, aki nyolc év után még nem fordult el tőlük, az ellenünk van, minden magyar ellen. Te lehet hogy nem éltél még 2002-ben, de ha zongorázni tudnám a különbséget az akkori és a mostani állapotok között, eladnék pár millió lemezt.
@napon tamás: és még ráadásul ott a btk 177/B. § visszaélés közérdekű adattal - (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével
a) tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,
b) közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz vagy meghamisít,
c) hamis vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz, vétséget követ el ..."

+ az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény, amely közzétételre kötelez.
@vero:

ez is oké de nem a bTK szankció az érdekes, mert még nem kérték ki ezek szerint a 93. évi LXIII 19. § alapján. Tehát én a polgári peres utat mondom, hogy peresíthető igényünk lehet, hogy a szerződést (valszeg inkább PMIN és MINELN ellenjegyezte memorandum ) közérdekű adatként bármely állampolgár megismerhesse, ha PÜM nem adja ki 15 napon belül.

Ezt eddig tényleg senki nem kérte???

pászeg lérjük már ki TASZ???
@napon tamás: ebben is nagyon le vagy maradva. Szíjjártó már beégett úgy jó másfél éve a hozzáknyilvánosságraazimfszerződést-el
Nézz utána..!
Tudtommal az IMF többek között rákérdezett, mi lesz az egészségügyi reformmal. Ez lenne talán a kisembernyúzás? Vagy hogy mit akarnak tenni a MÁV-val és a BKV-val? Hogy Járai biztosítója is fizessen adót ugyanúgy, mint a többi pénzintézet?

Tudom, hogy a nariközpont ködgépe már beindult, de szerencsére még más forrásaink is vannak arra, hogy milyen elvárásaik voltak az IMF-nek: index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/ezek_miatt_ragott_be_a_bizottsag_es_az_imf/

Talán majd akkor fogunk az elvárt szinten hinni Viktoréknak, ha beépítik a Magyar Nemzethez közvetlenül bekötött interfészt az agyunkba.
@napon tamás: számomra is hihetetlen, hogy senki sem kérte és nem elérhető, mikor ekkora horderejű dologról van szó, mindenki publikál, beszél, ért hozzá.
persze ettől lehetséges, de az is büdös, hogy oviék követelték másfél éve a megismerhetőséget, aztán azóta is semmi.
nyakamat a titkos záradékra, de akkor gebasz. demokrácija, átláthatóság, eu -lópikula.
Meglatasom szerint az IMF tabukent szeretne kezelni a bankadot. Nyilvan nem akar a "bankok ostora" kepeben tetszelegni, aki követeli a fizetes fenntartasat, es ezert szegeny bankok kell helytalljanak. Kicsit olyannak erezheti a szitut, mint amikor a baratodhoz fordulsz kölcsönert, ö meg nevetve visszakerdez, hogy "de elöbb tudnal te adni nekem?" Az arfolyam meg azert esik, mert Londonban a dealerek beszartak es elkezdtek eladni. A short poziciot vagy felszivja a piac, magyaran vki megveszi, vagy pörög körbe es gyengiti az arfolyamot. Szintiszta spekulacio. Semmi zsido összeesküves meg hasonlo hülyesegek.
@Trebitsch: Nem írtam, hogy külföldi bankok voltak. Hol olvasol ilyesmit?

A hitelfelvétel szigorítása és a nagy gazdasági stop elősegítése, ellenben az ő saruk is.
@dozen: "amennyiben ellenállunk, mesterségesen fogják az árfolyamot mozgatni"
Ez így is történt. Az új kormány nem akarta tovább eladósítani a nemzetet? Pedig milyen jó közvetítői jutaléktól estek el az IMF küldöttei. Így most ránk uszították néhány barátjukat. De már kéredzkednek vissza a hátsó ajtón.
Úh! Polyp képregény, imádom Polyp képregényeit!
polyp.org.uk/cartoons.html

Alapvetően kellenek a GreenR blog ökopolitikájának megértéséhez is.
greenr.blog.hu/tags/polyp

Polyp Speechless című képregénykötetét pedig aki teheti, rendelje meg angliából, mert alapmű az emberi történelem és az ilyen IMF-es esetek megértéséhez.
www.speechlessthebook.org/
Radikalis elemzes:

"Románia, Csehország, Portugália, Görögország, Spanyolország, Írország, Németország, számos USA tagállam,… felesleges is továbbsorolni. A helyzet tehát az, hogy a munkásosztály egésze csak most kezdi majd el igazán érezni azt, amit a 2007-ben még pénzügyi zavarnak állítottak be odafenn. Felelőtlen hitelekről cikkeztek az újságok, és egy szót sem ejtettek arról, hogy ezek a “felelőtlen hitelek” jelentették az elmúlt időszakban azt a növekedési potenciált, amire a gazdaság egésze felépült. Az új rezsimet ugyanis a reformokra kondicionálták, a szlogen mától az, hogy “rendbe tesszük!”. Egymásra licitálnak a miniszterek és miniszterelnökök a százalékokban, azaz hogy milyen mély érvágást is végeznek el rajtunk."

rednews.hu/a-gyakorlat-elmelete/default/haduzenet.html
süti beállítások módosítása