A magyar gazdaság jegesmedvéi

2011.10.17. 08:00 Kuku

Mindenki hallott már a védelmi pénzről, az alvilág kétértelmű szakkifejezéséről. Elvett pénz, amiért viszonzásul védelmi szolgáltatás jár a bevédővel és a többi bandával szemben. Bármennyire cinikus az összevetés, e "szolgáltatási szektor" következetesebb és előrelátóbb, mint az adókat kivető és beszedő magyar állam.

Ördögi kör

A magyar vállalkozások adóterhelése világviszonylatban is kimagasló, rég meghaladta azt a mértéket, melynek befizetése reális elvárás. Teljes szektorok süllyedtek az elméletileg megvetett és kockázatos, mégis elnézett és kényszerű adókerülésbe. Az erős piaci verseny és extrém magas béradók közti ellentmondás évtizedek óta bénítja a gazdaságot. A gépezet már ördögi körként működik, a vállalkozások egyedi kitörése reménytelen, szabadulni szinte csak az üzleti élettől való távolmaradással lehet. A próbálkozók több tíz százalékos öngyilkos felárral és azonnali piacvesztéssel szembesülnek. Az adófizetés jutalma lassú tönkremenés. A balsikerű kitörési kísérletet végignéző konkurensek először kíméletlenül megesznek, majd elfogyasztásod után levonják a realista tanulságot: "ne is gondolj fehéredésre, mert ugyanerre a sorsra jutsz". Nem kell sok áldozat, már egy-két tanmesébe illő bukás híre is ágazatokon átívelő országos tanulsággá érik. Védőoltássá, mely immunissá tesz a változásra.

Ha a piaci szabályokat felállító állam alvilági behajtó lenne, azonnal védence védelmére sietne, mivel ha nem teszi, bevétele elapad, rémhírén csorba esik, tétlenségén felbátorodva holnap más érdekeltségeibe harapnak, végül maga is válságba kerülhet. Valójában nem jók és rosszak szembenállásáról van itt szó. A legtöbb cégvezető tisztességes üzletről álmodik, tehetsége, ötletei, befektetett tőkéje és energiája szerinti legális haszonnal. Nem egy vakmerőségi versenyről, amiben még a siker is a lebukás miatti állandó stresszel jár. Rengeteg kreativitást, időt és energiát pazarlunk vállalkozásaink árnyékmenedzsmentjére. Kis gondolkodás után mindenki rájöhet, milyen negatív hatással van mindez az ország teljesítményére, versenyképességére, vállalkozókedvére és hangulatára.

Kontraszelekció adóemeléssel

Tiszta versenyre vágyunk, de akkor hol romlik el minden? A szabályozásnál. A felületességnél, rövidlátásnál és egy másik ördögi körnél, az állam állandó és égető finanszírozási kényszerénél. Mit csinál az állam, ha bajban van? Emeli az adókat. Ettől aztán még nagyobb bajba kerül. A mai transzparens piacok - azonos tartalom mellett - maximum pár százaléknyi árkülönbséget tolerálnak, miközben a szürke alkalmazás 20-40%-kal is olcsóbbá tehet egy szolgáltatást. A kivetett adót valóban be is fizető vállalkozások versenyhátránya tovább nő, piaci helyüket a kevesebb adót fizetők foglalják el. Így az emelt adó a piac egyre kisebb szeletéből folyik be a költségvetésbe, az adóbevétel csökken, a kör bezárul. Például 2006-ban az állam betiltotta a "kényszervállalkozást", és kötelezővé tette a méltányos munkaviszonyt. A jogkövetők és ijedősek azonnal reagáltak, alkalmazásba vették addigi számlás "kényszer-alvállalkozóikat", majd döbbenten látták, hogy senkin sem kérik számon az új szabályt. Aki nem hullt el az első csapásban (plusz költség), azt a második (folyamatos versenyhátrány) vérezteti ki. 2007-ben a pénzügyminiszter büszkén jelentette, hogy érezhetően nőtt az adóbevétel. És ez a felületesség a hiba. Azt senki sem vizsgálja, hogy a piac végül miként bánt (el) az adózó úttörőkkel.
Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt. Szándékával ellentétesen, a feketepiacon vagy minimálbéres foglalkoztatásban tartja rengeteg állampolgárát, amiből később komoly problémái adódnak, jöhet az újabb adóemelés. Elég csak a minimálbéres tömegek nyugdíjba vonulására gondolni.

Tökéletes(nek látszó) verseny

De van ennél rosszabb is. Sajnos közeledik a harmadik csapás, a hatékony állam és piaci testvére, az internet nyújtotta tökéletes ártranszparencia. A hatékony állam hatékony közbeszerzésbe kezdve maga is kénytelen lesz a legolcsóbb, "adómentes" szolgáltatásokat vásárolni. Ha valaki találkozott a versenyszférában már bevett technikának számító, a visszaéléseket tökéletesen kizáró elektronikus tenderekkel, tudja, miről beszélek. A döntést egy szoftver hozza, webes liciten beküldött árak között. A megrendelő nem beszállítói névvel találkozik, csupán egy árral. Az utolsó forint dönt. Ha a piacod szürke, és legálisan alkalmazol, Magyarországon ilyet nem nyersz, az tuti. Törvényes működés mellett ilyen tenderen indulni időfecsérlés, ahogy bármilyen legális gazdasági tevékenységbe kezdeni, amelynek piaci ára könnyen összehasonlítható. Az elektronikus tenderek ma még csak a legnagyobb üzletektől zárnak el, de az internet a termékek és szolgáltatások árának tökéletes összehasonlíthatósága felé tolja a gazdaságot. Egyre több részpiacon, egyre kisebb ügyletekben dönt majd az utolsó forint, ezért a befizetett adó is hatékonyabban fojtja majd meg az adózó vállalkozásokat.

Mi a megoldás?

Egy magas adókat megtartó, cserébe erős gondoskodó állam? Esetleg egy alacsony adót szedő, pénzért szolgáltató liberális állam? Ez politikai ízlés dolga, de egy biztos, a magas adókat kivető, de keveset beszedő, önmagát megfojtó gyenge állam életképtelen modell. Hasznos az adókivetés, hasznos a szabályozás, és a transzparencia is, de ezeknek védeniük és segíteniük kell a társadalmat fenntartó vállalkozásokat. Jobb nem szabályozni, mint a lécet magasra téve hátat fordítani neki. Jobb kevesebb adót előírni, de azt könyörtelenül és egyenlően beszedni (ennek költségét sem szabad sajnálni). Már a pályázati kiírással ki kell pontozni a fekete beszállítókat és csak utána indítani az árhatékony beszerzést. Az állami megrendelő szempontjából egy 1000 és egy 1200 forintos látszólagos árnál jóval többet mond, hogy 7% vagy 70% a pályázó eredménykimutatásának személyi kiadás sora. Hamar kiderül, hogy az államnak az olcsóbb ajánlat valójában jóval drágább. Ha nem adózó vállalkozás végzi el a munkát, a 200 forintos árelőnyt 400 forintos adóbevétel csökkenés árán kapja, de akár egy multi is járhat így, ágazati különadóval fizetve az olcsó fekete alvállalkozói helyett. A húsz éves mechanizmus felszámolásához olyan karizmatikus vállalatvezetőkre, hivatalnokokra és politikusokra van szükség, akik mindezt megértik, illetve megértetik velünk, sőt valamiféle szövetségkötést kezdeményeznek, és rendet is tesznek a piacon. Persze az ilyen ördögi köröket nem lehet pár százalékpontos változtatásokkal orvosolni. Új kezdetre, forradalmi változásra van szükség. Nem egy tizedik adóamnesztiára, vagy tízzel több adóellenőrre, hanem egy eddig példa nélküli gazdasági kiegyezésre az állam és a vállalkozások között.

Hamis felelősségvállalás

Látszólag új szelek fújnak az üzleti életben. Egyre többen és többet szónokolnak vállalati és társadalmi felelősségvállalásról, sőt, egyes PR igazgatók már egyenesen a Föld megmentéséről beszélnek. Pedig az a helyzet, hogy amíg a saját anyánk jövő havi nyugdíját, saját gyerekünk orvosi kezelésének árát sem fizetjük meg adóval, hogyan is törődhetnénk hitelesen ükunokáink és a jegesmedvék éghajlati problémáival? Előbb mentsük meg a fehér cégeket, akiknek adóiból majd bárki mást megmenthetünk! Az igazi vállalati felelősségvállalás a saját piacok kifehérítése. Ennek hiányában minden üzleti jótett csak hangzatos kommunikációs szemfényvesztés.

Egy gyakorlati példa

Végül engedjék meg, hogy elmeséljem saját történetünket. 2006-ban piacvezetőként egy egész szektort próbáltunk magunkkal csalogatni a közös útra, mikor a szürke bundát a színlelt szerződésekről szóló moratórium lejártával fehérre mostuk. Számlaképes kényszervállalkozóinkat alkalmazásba vettük. Előre rohantunk, és azonnal magunkra maradtunk. Vakmerőségünkkel 2007-ben még egy üzleti etikai díjat nyertünk, de tendert soha többé. Akkoriban 150 ember után havi 12 millió forint béradót és nyugdíjjárulékot utaltunk. Ez ma már csak havi 6 millió, 80 munkavállaló után. A bundánk már nem fehér, hanem véres. Se jobbak, se rosszabbak nem vagyunk másoknál. Talán bátrabbak, de lehet, hogy épp gyávábbak, vagy egyszerűen lúzerek. Elkeseredett és csalódott adófizetők. Jegesmedvék egy dél felé sodródó jégtáblán.

Kürti Gábor
Hajtás Pajtás Futárszolgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr513301467

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Állam, Erőszak, Monopólium 2011.10.17. 13:50:20

Mi a különbség egy állam és a maffia között? Komolyan. A maffia megvéd a többi maffiától és elsősorban önmagától (nem gyújtja fel a boltodat), de csak akkor, ha befizeted az általa kiszabott védelmi pénzt. Az állam megvéd a külső inváziótól (tö...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2011.10.17. 13:49:14

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért...

Trackback: A magyar gazdaság jegesmedvéi 2011.10.17. 11:07:01

Gazdasági kiegyezésre van szükség az állam és a vállalkozások között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jajj, de nagyon így van :(
Ez a kormány monopóliumokat hoz létre minden komolyabb gazdasági tevékenységre. Amikor mindez létrejött, onnan majd betartják és betartatják a szabályokat.
Tökéletes leírása a jelenlegi helyzetnek.
Nincs kiszállás a lefelé tartó spirálból.
Ez az írás nem az éppen regnáló kormány, vagy a friss adóemelés ellen íródott, hanem 20 év mókuskerekéről. Ha a lövészárok-rendszerben próbálja értelmezni valaki, akkor nem érti. Minden eddigi kormány hozzájárult az ördögi kör kialakulásához és fenntartásához. És ahhoz hogy ez megforduljon, szintén mindenkire szükség van. Fáj az újabb 1%, de sokkal jobban fáj az az irreális, és ellenőrizetlen több tíz százalék amivel a reálisan elvárható adómérték felett vagyunk.
Minden szavad igaz, sajnos.
szomorú történek, az utolsó sorokat olvasva válik igazán hitelessé.

Egyszer volt az a pöttyös verseny, ahol a csomagoláson található kód pontot ért, amivel aztán licitálhattál egyedi festésű Ladára, Audira, stb.

Éjjel nappal gyűjtöttem az eldobált rudispapírokat, több ezer pontot gyűjtve így. De télleg, vagyon komoly erőfeszítéseket tettem. A végén a több ezer becsületesen megszerzett pontom egy pöttyös bögrére volt elég. Az Audi valami 400000 ponttal kelt el.

Akkor megtanultam, hogy aki a leírt szabályok szerint játszik, az nem nyerhet.
Khm. Ez egy faszság. Nem védenek meg semmitől. A pénzt azért fizeted, hogy tőlük védve legyél. Azon kívül pont leszarnak, avagy húzkodnak még ingyen szolgáltatásra.
Angliai cégalapitásban vagyunk.

Miért?
- havi 200e Ft fizetésnél a bruttó=nettó
- havi 250e Ft fizetésnél a nettó 234e Ft
- havi 900e Ft fizetésnél a nettó 748e (összes cégköltség 996e, itthon 1156e)
- a kivett osztalék után az adó kb ugyanez, mint itthon
- ÉVTIZEDEK óta gyakorlatilag változatlan jogbiztonság
- nemzetközi porondon magyar céggel labdába se rúgsz, azonositják a politikai köpönyegforgatással
- nem látom a befizetett adó visszaforgatását, csak egyre több a korrupciós botrány

Nyugdij se igy, se úgy nem lesz nekünk, inkább félreteszem éveken keresztül a pluszpénzt, és magunkról gondoskodom.
Ugyan a mondanivalót értem és igazat is adok, de a hasonlat az nem jó. A maffia attól "véd meg", hogy ne érjen "véletlen baleset", ha esetleg nem vennéd igénybe a szolgáltásukat.
Nyilván nem a regnáló kormányról szól.

És kormány nyilván nem maffia.
Mert ha maffia lenne, akkor maffia módszereket alkalmazna. Mondjuk nyereséges, de állami megrendeléseket is kapó cégeket megkeresne és felajánlaná, hogy szívesen megvenné a cég egy részét. Ha nem adod, van eszközük a retorzióra.
De ilyet, csak a maffia csinál.
A bevéd, gondolom, olyan, mint a megszarik.

Aki ennyire nem beszéli az anyanyelvét, mi a lófasznak akar írni?
@Rwindx: A maffia megvéd a másik maffiától, mert nekik tejelsz. A hasonlat itt kerek, hogy az állam nem véd meg senkitől.
@_fű a szénakazalban: Nem szép, ez igaz, de a szlengben ez a "szakszó".
Te látsz különbséget az állam és a maffia között?
Én nem sokat. Hol 'balos', hol jobbos maffia van az ország élén.
Ha kíváncsi vagy a maffia működésére, drága Pintér urat is kérdezheted.
Mo-n csak a hulyek a szabalykovetok, ugyanis a szabalyokat hulyek alkotjak hulyeknek.
ha szabalykoveto szeretnel lenni, akkor azt ugy kell kezdeni, hogy kivandorolsz egy normalis orszagba.
apro segitseg: nem delre, es nem is keletre talalod ezeket az orszagokat.
@Kuku:

A szlengben ez a szakszó...
Szóval te is maffiózó vagy?
Büszke_troll: Konkrétan azt csinálják amit írsz."Mondjuk nyereséges, de állami megrendeléseket is kapó cégeket megkeresne és felajánlaná, hogy szívesen megvenné a cég egy részét. Ha nem adod, van eszközük a retorzióra.
" Sajnos. És használják az eszközöket is.
Erre a problémára van egy pofonegyszerű megoldás:
Ne vállalkozz itthon. Itegrálódj az EU-ba. Akkor több az esélyed.
Egyébként jogos amit írsz.
@intelCorei5: Jó, de én magyar vagyok, inkább itt lenne jó változtatni a rendszeren. Elmehetünk nyugatra, de akkor is csak azt élvezzük, amit az ottaniak már sokkal régebben megváltoztattak. Sőt, ha túl sokan megyünk, még a végén a magunk képére formáljuk őket is.
@Rwindx: a maffia megvedi a sajatjait, nem csak a "veletlen baleset" -tol
lasd: Parizs, ahol a maffia uralkodott, ott rend volt, nekik nem volt erdekuk hogy balhe legyen
@_fű a szénakazalban:

Kissé árnyékra vetődtél. A bevédés mint kifejezés már nagyon régóta használatban van, de ha nem hiszed google a barátod! nepszotar.com/?szo=bev%C3%A9d
Hajrá Magyarország...
A magyar szocialistalusta népnek szüksége van a szocializmusra. Orbán igyekszik, de sajnos sok esélye nincs a nép ellen.
Régebben csináltam egy szavazást, talán témába vág, esetleg megnézhetitek:

host1.easypolls.net/poll.html?p=4e931a9be5e2b0e4986fc49d
@tojás8: Ilyen biztosan nincs, mert nem hiszem.

Mégis ,ilyen retorziókat alkalmaznának? Rá küldik a NAV-ot, ANTSZT, stb.?
Ezek a hivatalok mindenki tudja, hogy megrendelésre nem dolgoznak.

Esetleg visszatartják az elvégzett állami munkáért a megérdemelt ellenértéket, míg csődbe nem megy a cég?

Á, ugyan már...
Jó a cikk.Konkrétan,mi már attól megyünk tönkre,hogy a szlovákiából áfázók által kialakított árak mindenkit kinyírnak.Mindegy melyik területről beszélünk, aki áfa mentesen kereskedik azzal nem tudunk konkurálni.Lásd búza, fa áruk, műszaki cikkek, háztartási szerek.Legálisan ezeken a piacokon képtelenség megmaradni.
A kitől véd meg a maffia vitához annyit tennék hozzá, hogy ez is attól függ merre laksz. Egy régi vicc szerint az ukrán és az orosz bűnöző között az a különbség, hogy az utóbbinak van pénze. Aki nem értené, mert nem ismeri a két ország közti különbséget, annak csak röviden: a nincstelen senkiházi verőlegények gyűlekezete tényleg azért fenyeget, hogy fizess nekik. A gazdag - sok esetben tanult - bűnöző, meg azért szed védelmi pénzt, mert érdekszférát építget és egész szektorokat - utcát, iparágat, városokat - vesz meg. Így neki valóban érdeke védeni a feudumát, mind a konkurrenciától és sok esetben az államtól is. (pl. küld egy könyvelőt vagy egy ügyvédet, ha jelzed, bajban vagy és nem tudsz fizetni....)

A bejegyzés hasonlata már évekkel ezelőtt nekem is eszembe jutott. mert ahol a jog az úr, az is egy életforma. Ahol meg a bűnszervezetek, az is ad egy választ. De hungarisztánban sem a jog (korrupt és ügyetlen), sem a bűn (pitiánerek) nem elég konzekvens, ráadásul összefonódik. Minden szürke....

Amikor feltörték az irodámat - vagy 15 éve történt - a helyszínelő rendőrök ajánlották fel, hogy őrzik, ameddig nem csináltatom meg az ajtót. Azt meg tudtuk, hogy a legjobb betörési tippet maguk a rendőrök szokták adni. Vagy pénzért vagy mert csak olyan hülyék, hogy kifecsegik. És itt be is zárult a kör.... az irodát nem bíztam a rendőrökre, de fél év múlva megint feltörték. Aztán harmadszor meg találkoztam az egyik betörővel, éppen az ajtózárat tanulmányozta és meg hátúlról érkeztem és nem hallotta meg. Elhajtottam, de azonnal hívtam a kerületi kapitányságot és bediktáltam az autó rendszámát, amibe beült. A diszpécser közölte, hogy lopott, körözés alatt van, aztán elköszönt. Gondoljon mindenki, amit akar....

Bocs, kicsit sztoriztam... amúgy az adókkal kapcsolatban igazad van. Aki adózik az tönkremegy... fülkeforradalom ide vagy oda.
21. éve legfőbb közszolgáink nem az ország érdekét szolgálják . Akkor kinek az érdekében ténykednek?

Egyszerű a válasz, közszolgáink a saját érdekeiket nézik.

Biztos hogy ez, csakis ez a magyarázat?

1987. óta építették ki átkosbeli eftársak a kapitalizmus intézmény rendszerét. Csináltak egy pártból több pártot. Részletek alább:

www.kibulizottorszag.net/tartalom.html
(mérete 120 kbyte)

Közben mi történt a gazdaságunkkal? A hajdanvolt cucializmus(nak nevezett bolsevzmus) utolsó 20 évének és az ebből kinőtt? kapitalizmus? első 20 évének főbb számait gyűjtöttem össze. Az eredmény vérlázító. Néhány nyugtalanító kérdés is felmerül.

h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/71.html
(mérete 12 kbyte)
Banánköztársaságban viselkedj úgy, mint a sikeres banántermelők, máskülönben úgy végzed, mint a banánok.

Bár mondjuk, ahhoz képest, hogy ez egy banana republic, bocsánat, csak Banana, a Republic szó nélkül, lehetne egy kicsivel melegebb télen.
Eddig is nálunk voltak a legmagasabb adók egész Európában, ezeket emelték most tovább.
Az adórendszer betarthatatlan és ezáltal éppen az állam a legnagyobb ösztönzője a feketegazdaságnak. Vagy betartod a szabályokat, és akkor tönkremész, vagy adócsalóvá válsz, akit az állam üldöz és büntet.
Nyugodt, békés termelőmunkára esélyed sincs.
Abszurd helyzet.
Immorális állam.
@Kuku:

"Minden eddigi kormány hozzájárult az ördögi kör kialakulásához és fenntartásához. És ahhoz hogy ez megforduljon, szintén mindenkire szükség van."

Aha... és majd meg is kérdezik az egyszerű pórnépet, hogy ő mit csinálna, és majd meg is fontolják a szavát. Hehehe...

Nézesd meg magad a kezelőorvossal, mert megfertőződtél a NENYI vírussal :)
@lianlian:

"Vagy betartod a szabályokat, és akkor tönkremész, vagy adócsalóvá válsz, akit az állam üldöz és büntet."

Ez ebben az országban 1948 óta így van.

A szabályok betarthatatlanok voltak, a stikliket elnézték, de csak azért, hogy mindenki mindig tudja és félje a tényt, hogy bármikor találnak olyan foltot az életében, ami miatt kaphat Recskre egy beutalót.
@Mária:
Nagyon pontos felismerés. Tedd túl magasra a lécet, és te dönts arról ki futhat át alatta. Ez tulajdonképpen feudális rendszer továbbélése, csak nem föld alapon.
Minden szava igaz az írásnak.

Én azonban nem intézném el annyival, hogy hülyék a politikusok. Pontosan tudják ők ezt a problémát. Kb értik is mit kellene csinálni.

Nem teszik azonban, mert ők a legnagyobb haszonélvezői/szereplői a fekete/szürke gazdaságnak.
Pontosan úgy ügyeskednek ahogy az egész vállalkozói szektor.
Ott volt a Joszif Tot ügy. Eladták fiktív személyeknek a sáros cégiket. Veress JAni is egy szimpla adócsaló volt, Matolcsy cégében is rebesgettek fura dolgokat.
A szocik is vitték a pénzt alapítványokon meg fiktív és off shore cégeken keresztül.

Most is viszik ugyan úgy. Az egész Alba Régia miből van finanszírozva, a Vidi miből van finanszírozva? Alapítanak egy fiktív céget, áutalnak rá pár milliárd közpénzt, a lóvét eltüntetik a céget meg eladják valami hajléktalannak.

Nem érdeke tehát a 20 éve regnáló rezsimeknek a szürke gazdaság, és a különböző okosságok/kiskapuk megszüntetése, egészen egyszerűen mert csak és kizárólag ennek segítségével tudnak létezni. Ugye említhetnénk még a pártfinanszírozást, a közbeszerzést stb.

Minden politikus maffiózó. Az a különbség csak, ahogy a poszt is helyesen írta, a klasszikus maffiózó nem hagyja éhen dögleni azt, akinek a vérét szívja.
@Kuku: Te/ti vagytok én/mi.
Csak nekünk a vállakozásunkra ráment immár a családi házunk is!
Lassan 1 éve nem tud a cég már semmit fizetni senkinek, és még NEM TÖRTÉNT SEMMI! A cég - papíron - él, tevékenykedik, létezik. Van alkalmazottja. Vizsgálják az Áfa befizetéseket (miután az adóhatóságnak kellene legjobban tudnia, hogy sem bért, sem járulékot, sem semmit nem fizetünk, ott rohad minden, ahol maradt. Olyan cukiságokról már ne is beszéljünk, hogy a Kamara szemináriumokra hív, pályázatokat ajánl, felmérések, konjunktúra tucatjait küldik a döglötten padlón lévő cégünk "prosperitásáról, piaci versenyképességéről" - MegaLOL, a burokrácia él és élni fog, mindörökké, ámen - szóval, mint a halottnak: még nő a haja és a körme...)

Sajnálom, hogy Matolcsyhoz valszeg nem jut el írásod. Talán ebből a tömör, precíz, jól érthető valóság-leírásból végre felfoghatná, melyik államnak a gazdasági csúcsminisztere.
Szerintem nem tudja.
Halvány fogalma nincs arról, hogy mi az: GAZDASÁGI REALITÁS!!!!!!!

A gazdasági realitás: a mindennapi kenyér és annak fedél alatt történő elfogyasztásának lehetősége vagy lehetetlensége.
Ma már sok-sok helyen úszik kenyér, fedél, biztonságos MÁRÓL (nem, nem holnapról írok, csak a máról) Magyarország vidéki régióiban már régesrég nem beszélhetünk.

Nagyon fáj kimondanom: Orbán gazdaságpolitikája=Gyurcsány=Bokros reloaded.
Csak azóta (Bokros, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) a helyzet rosszabbodott.
Az ország majd több mint a felének háborús csapásokkal mérhetőek már a károk. Demográfiailag (a szaporodó, nem szűnő, aktív 20-40 közötti képzett és képzetlen, szorgalmas népesség kényszer-kivándorlása még tovább növeli a még agonizáló néhány tucat "fehér"-vállalkozás terheit).

Megszűnnek azok is, nem kell aggódni: még egy-két hét, hónap és vége Magyarország legitimen, törvényt betartóan működő kis és közép vállalkozásainak. RIP.

Maradnak az öregek, a munkaképtelenek, a segélyből élők és egy viziló-méretű bürokrácia a semmi felett majd csak ellebeg...

Gratula - bár a fenti okokból szomorkás ez a gratula - a kitűnő, még egy gazdaságpolitikai analfabétának vagy kártevőnek - lásd Matolcsy - is tökéletesen érthető írásodért.
Hátha vannak még regnáló gazdpolitikusaink között nyitott, tiszta elméjűek is;-)

Bízzunk benne?!

Nem is tudom....
Elgondolkodtató írás. Tényleg igényle a lövészáriokból való kimászást. Majd meglátjuk a kommenteket...
Olyan szó, hogy "bevéd", nincs is.
Manapság az állam idehaza lassan úgy működik, mint a lyuk a zoknin. Nő-nő és azt hiszi, hogy mindent megtehet, ő uralkodik a zokni felett, elvesz belőle napról-napra egy kicsit. Aztán egyszer csak elfogy a zokni és ezzel együtt eltűnik a lyuk is.

Na szép lassan itt tartunk, csak még nem veszik észre.
@nu pagagyí: de vártam már ezt a kommentet! Ugyanis ez annak a felismerése, hogy az állam, ha nem is teljeskörűen, de lényegét tekintve VISSZATÉR A KÁDÁRISTA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMPOLITIKÁHOZ. Mindenkinek legyen munkahelye - bújtatott munkanélküliség (lásd egymillió új munkahely-közmunkaprogram). Fizetések - minimálbér szintjén. Oktatás - alacsony szintű a tömegeknek, kiugrási lehetőség államilag felügyelve és részben támogatva CSAK a tehetségeseknek és/vagy csókosoknak(lásd Hoffmann Rózsa koncepcióját). "Szép" és "európai" jövőkép. Pfejj.
Bevédeni a kapus a szokta a labdát, amikor elkapja ugyan, de beesik vele a gólvonal mögé.

A maffia vagy az állam megvéd.

Amúgy elég nevetséges azt mondani, hogy a maffia megvéd a védelmi pénz ellenében. Annyiban véd meg (és nem be), amennyiben mondjuk az oroszlán megvédi az elejtett zsákmányát a sakáloktól. Köszönöm szépen az ilyen védelmet.
@hallari: A nagy túrósat tér vissza "lényegét tekintve". A közmunkával való munkahelyteremtés már legalább 100 éve létezik, legnagyobb mértékben az USA-ban alkalmazták a New Deal idején (és most Obama is alkalmazni tervezni). Az egykulcsos adó éppen nem a kádári restauráció irányába mutat. A minimálbért éppen emelik, nem egészen értem, hogy ebben mi a kádári.

Mellesleg a Kádár-rendszerből éppenséggel azt szokták visszasírni, hogy mindenkinek volt munkája. Nem attól leszünk "európaiak", hogy magas a munkanélküliség...

>támogatva CSAK a tehetségeseknek

Ööö, ezt nem értem, ha nem a tehetségeseknek adjuk a kiugrási lehetőséget, akkor kinek? Hiszen az tud kiugrani, aki tehetséges, ugyebár... A csókosak meg - a csókosok segítése régi magyar hagyomány, olyasvalami, ami nem rendszerszinten, hanem közerkölcsök szintjén kéne kezelni.
@Büszke_troll: Bizony! Ilyet csak a maffia csinál! :-)
@Kuku: állj.

"Minden eddigi kormány hozzájárult az ördögi kör kialakulásához."

Ez így van.
Mivel nyerte a Fidesz a választásokat? Drasztikus váltás ígéretével.
Mi lett belőle?
"Kétharmados fülkeforradalom" - azért az idézőjel, mert ez nem az én véleményem. A Fidesz mindenesetre ezt állítja.

ÉS MI TÖRTÉNIK VALÓJÁBAN?
Magyarország ennyire gyorsan még nem ment a gödör mélye felé, mint most. Lehet ezt a válságra fogni, csak közben a lengyelek 4%-os gazdasági fejlődést produkáltak úgy, hogy ezt két(!) év alatt alapozták meg. Mióta is van uralmon a Fidesz? Másfél éve. A gazdasági fejlődés üteme pedig megfeleződött. Mennyi joguk van akkor az "emúttnyócév"-re mutogatni? A világon semmi.

A KÉTHARMADDAL ITT LETT VOLNA A TÖRTÉNELMI LEHETŐSÉG, HOGY FELSZÁMOLJÁK EZT A ROSSZ RENDSZERT, DE EHELYETT PONT A VÁLSÁGOT MÉLYÍTETTÉK.

És már a jövő évi költségvetésen is látszik, hogy nem a javulás irányába viszik az országot. Sajnos.
@triarius: Az Indexes bloggerek nagy részének modus vivendije a Fidesz szapulása. Igazán vehetnének már egy kóchengeres szapulógépet, rengeteg energiát megtakarítanának.
@triarius:
Jó, akkor megvéd, nekem mindegy, felénk így mondják.
De az egész maffiás hasonlat nem a lényeg, csak egy kis felpiszkálás. Azt szeretném vele kidomborítani, hogy ha valahonnan bevételed származik, akkor azt a fejős tehenet gondozgatod, véded, ápolod. Azonban a mindenkori magyar állam sajnos nem felelős gazdája a teheneinek.
És eszem ágában sincs orbánviktorozni ezzel az írással, mert éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy összefogás alakuljon ki a kérdésben, ne bunkós botként használják egymás ellen. Ha ezt a vonalat nem sikerül védenem, akkor ez csak egy fejezete az adok-kapoknak. A Fent és Lent azért jó ugródeszka az írásnak, mert - szerintem - nem vallási szinten politizál. Ma már ez is nagy eredmény.
@Rwindx: Nem olvastad a Keresztapát Mario Puzzótól...
Mi egy apró betéti társaságot üzemeltetünk, ameddig bírjuk.

Nem vagyunk a "kreatív könyvelés" nagymesterei, ezért idén a bevétel több, mint 70 százalékát fizettük be adók, járulékok és mindenféle képtelen hozzájárulás és díj képében.

A kis cég el tud(na) tartani 2-3 embert, de nem fog, ha így mennek tovább a dolgok.
@Kuku: Ahogy mondani szokták, minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megérdemel.
@_fű a szénakazalban: Jó a meglátásod, de a stílusérték, kérlek.:-)
Valamit azért vegyünk figyelembe, drasztikus változtatásokat is kötik a "fizika" törvényei. Egy államcsődben, az IMF által szabott felételek mellett eleve nehéz korlátlanul refomrálni. Bizonyos dolgobra pedig éppúgy elég az 51% mint a 2/3.

Érdemes azoban megnézni hogy a sok kis intézkedés merre mutat. 2002től szinte minden intézkedésnél a fejünket fogtuk legyen az 2002es pénzszórás, a keletre áramló multik (mint pl PSA/Toyota) módszeres averziója magyarország felé, egészen a Járai által vezetett ellenzéki monetári politikáig.

Bizony a teljes kereskedlmi média fújt a miniműlbéremelésre, de racionálisn megnézve bizony volt értelme. Sok apró intézkedést láttunk az elmúlt 2 évben ami védhető volt, és nem úgy mint a 2002 utűni időkben.

Ettől függetléenül a mostani gárda 2/3os mandátuma az ország rendbetételére szólt, kifogást nem fognak díjazni a váalsztók...

A gond az hogy melyik erő lenne az alternatíva?
bele sem merek godnolni hogy hogy néz majd esetleg ki a következő ciklusban az országgyűlés ha ezt most elkúrják...
A cikk alapján egy dolgot lehet tenni, a szerző cégét szét kell szedje az apeh a 2007 előtti feketézésért.

Egyébként aki azt hiszi hogy pusztán politikai ízlés kérdése, nagy legyen-e az állam, annak figyelmébe ajánlom azért a vásárlóerő kérdését is.
@polly graph: Nekem egy apró evás BT-m van. Befizetem a bruttó bevétel 30%-át, plusz közterhek, cégautóadó, összességében nagyjából a bruttó bevétel 36-38%-a az, ami az államkasszába megy, plusz az önkorminak is megy az adó, összesen alulról közelíti a 40%-ot, vagy ha a nettó bevételre vetítem, akkor 20% körül van.
@triarius: dehogyisnem tér vissza. A New Deal-t ne hasonlítsd a mai M.o.-hoz, teljesen más világ volt akkor, aranyfedezet, kevés hitel stb. Obama közmunka-programját meg épp most szavazták le, úgyhogy már ott sem realitás. Az egykulcsos adó is PONT a kádárizmusra hajaz, hiszen akkor az állami vállalat fizetett 44% TB járulékot minden dolgozó után és slussz. Nem volt különbségtétel. Ma viszont ezt kombinálni a versenyszférás fizetésekkel ráadásul még igazságtalan is. Ha pedig tényleg megvalósítják ezt az egymillió plusz munkahelyet (haha), aminek javarésze közmunka, akkor már kevéssé kell aggódni az igazságtalanság miatt, mert ezek az emberek jó, ha a minimálbért megkapják.
"A minimálbért éppen emelik" - és az adókat is, a gázolaj is most lett közel 400 Ft (egy hónapja 359 volt az Auchan-nál!), az áfát is emelik, ingatlanadót is terveznek, meg a többsávos adózást is vissza akarják hozni úgyhogy nem értem, mire vagy büszke?
A munkanélküliség kérdésében meg úgy látom szándékosan mosod össze a tényeket, úgyhogy elmagyarázom: attól, hogy mindenkinek van állása, még nem jó egy gazdaság szerkezete, erre pont a kádárista Magyarország a legjobb példa. A jó szerkezetű gazdaságban a munkások nem lézengenek csikkszedéssel, hanem minőségi befektetőknek végeznek minőségi munkát. Ahhoz azonban, hogy idevonzzuk ezeket a befektetőket, a kormánynak HITELES és MEGBÍZHATÓ gazdaságpolitikát kéne felmutatnia. Na ez sehol nincs.

A tehetségesek támogatása pedig nem úgy értendő, hogy a támogatással van bajom, hanem a Hoffmann R.-féle koncepciót kielemezték egy olyan oldalon, ahol leginkább tanárok szoktak kommentelni, és azt szűrtem le belőle, hogy az állam jelentősen csökkenteni kívánja a felsőktatási helyeket és csak olyanok kerülhetnek be oda, akiket ŐK tehetségesnek ítélnek vagy csókosok. Tehát hiába értem el mondjuk egy olyan eredményt, amivel most el tudnék csípni egy főiskolai helyet, ha megtelt a szűk keret, amibe a helyi vezetők javaslata alapján kerültek a diákok, akkor esélyem sincs - szemben a mai viszonyokkal, amikor jóval bővebbek a lehetőségek.
Megdöbbentően jó cikk.
Ha valaki offshore eszközökkel (szlovák, angol cég, stb)túl tud élni ezen a megfojtott piacon, akkor ez a járható út. A probléma nem is a pénz kicsorgása (milyen pénz? hahahaha), hanem az, hogy ha valaki csinál mondjuk az említett példánál maradva egy angol céget, minden jól megy, majd ezért megtalálja a magyar állam bácsi, akkor nemcsak a cég lesz külföldi, hanem gyorsan a tulajdonosa is. Obama is nagyokat ugrált, míg ezzel nem szembesült, azóta csak a kisembereket meri kergetni. A versenyképességhez első sorban jogbiztonság, másodsorban alacsony adók szükségesek. Nem véletlenül 3. éve Svájc a világ legversenyképesebb országa, amikor arról van szó, hogy belátható időn belül utolérjük őket, akkor már a gondolatért is kiosztanék egy-két pofont, mert ez nem futóverseny. Egyébként szegénynek lenni versenyképesség szempontjából egyáltalán nem hátrányos(ki lehet használni), de buta diktatúrát építeni és ezt folyamatosan sulykolni a hazai és külföldi befektetőkbe (nehogy elfelejtsék egy pillanatra is, ehhez heti min. 1 botrány szükséges!), szóval ez oltári nagy baromság.
@Szumi: kár, hogy mindezt érvanyaggal teszik, amik jelentős részben nemzetközi porondról származnak. A mai az mondjuk kivétel, viszont hajszálpontosan leírja a helyzetet. Ha meg azzal jönnél, hogy ez nem a Fidesz hibája, akkor ajánlom figyelmedbe a kommentemet:

hallari 2011.10.17. 12:59:33
@hallari: Állj! A lengyelek NEM két év alatt alapozták meg a gazdaságukat, hanem jóval korábban. Az egész berendezkedésük a belső piacra épít, ha kimész, nem látsz külföldi élelmiszert, csak lengyelt. Csak nagy nehezen kapsz pl. német sört, mert tele van a polc hazaival. Minden húsipari termékük, pékipari termékük hazai. Jóval nagyobb függetlenségben élnek mint mások Európában, ezért nem érezték meg a válságot, és ezért képesek nőni akkor is, amikor mások recesszióba süllyednek.
@Kuku:
Hát mondjuk a Hajtás Pajtás nyugodtan tekinthető biciklismaffiának.

A szabályokra magasról szaró, de a jogaikért nagyon hangosan ordibáló, maguknak mindenféle teljesen alaptalan előnyöket (bicikliút - amikor megépítettek egy csomót, akkor nem, mégis inkább kerékpársáv, kíváncsi leszek, mi lesz a következő) követelő társaság.

A cég futárainak közlekedési (és egyéb) kultúráját már nem is említeném.
(Tudom, persze, rá vannak szorítva, mert kilométer után kapják a fizetést, ami megint csak a cég szemétsége.)
Maffiás hasonlat:
Való igaz, a maffia elsősorban magától védi meg az "ügyfelét". De ez még mindig jobb az államnál, ami miután agyonadóztatja a vállalkozásokat, még ott szopatja ahol tudja a hülye jogszabályokkal, büntetésekkel. Szóval magától se védi meg, csak a pénzt szedi be.
Ismerős vállalkozás egy kirívó példa magyarországon, mindent legálisan próbál csinálni. (Informatikai szektor, itt sok a pénz, így ez itt nem lehetetlen). De ennek ellenére az észnélküli szőrszálhasogató büntetések miatt annyi pénz megy el ügyvédekre, amennyiből már a feketézésből is ki lehetne mosdatni a céget. És mivel a mostani adózás miatt egyre kevésbé képes versenyt tartani az iparági átlagfizetésekkel, bármilyen jól is akarja csinálni, kénytelen lesz plusz pénzt összecsalni, ha talpon akar maradni.

(ráadásként a maffia azon felül h "megvéd magától" csak annyit vesz el, amennyit a vállalkozás még éppen képes kitermelni összeomlás nélkül. MAgyarországon mindent elvesznek, aztán ha összeomlik a cég kit érdekel...)
A bütykölésnek, halogatásnak, tologatásnak, elodázásnak, sumákolásnak, az egyszerűbb(nek látszó, ám hosszútávon mégis csak több bajt okozó) megoldások preferálásának, a felelősséggel végig nem gondolt gondolatnak (magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/ospatkan.htm) óriási hagyománya van az emberiség történetében. Mondhatni, nagymesterei vagyunk mindezeknek.

Mivel azonban minden tettünk számtalan (kalkulált és nem kalkulált) következménnyel jár önmagunkra és másokra nézve egyaránt, már a kezdeti hibás elgondolás magában hordozza a végkifejletet. Ezért a gondolkodás megváltoztatása nélkül minden változás felszíni marad.

Bocs, ha nagyon eltávolodtam a konkrétumoktól - de szerintem adott rendszerben gondolkodva a fentiek miatt nem létezik valódi megoldás.
Már-már marxi alaposságú elemzés-leírás. A közgazdászról beszélek, nem az ideológusról. Szerencsére nem követi említett szerzőt a forradalmi megoldásvíziókban, minthogy megoldás aligha létezik.
Nemrégen példálózott nekem valaki Szicíliával, hogy ott milyen jó, rendet tart a maffia, mosolyog a paraszt. Ez ugyebár a keresztény típusú, nem az eddig említett barbár változatok. De mi van, ha nem akarok paraszt lenni, se maffiatag? Marad a marha, mint lehetőség. Meg a középkor. Szerintem erről szól a cikk.
Ha lehet egyáltalán megoldás, ahhoz talán pont az ilyen írásokon át vezet az út.
Elmenni esetleg tisztességesebb, mint belenyomorodni a felkínált két(?) pozícióba (pláne azok csahosává lenni), ám az nemcsak a szülők/rokonok/barátok magára hagyása lehet. A múlt rendszerben is rengetegen távoztak (Bizony, még 88-ban is sokan vagy elmentek, vagy beléptek a pártba!), és lehet, hogy az ország mai gyenge immunrendszere részben ennek is köszönhető.

Ezért a bevéd szó használatát pillanatnyilag magasról átszarom ...
@magyar ember teli szájjal:
2006 előtt moratórium élt több évig (ez is sokat elárul a hozzáállásról), így megtűrt dolog volt a számlaképesség elvárása. 2006. július 1. után is csak azok büntethetők, akik a moratórium lejártáig nem változtattak. A Hajtás Pajtás a moratórium lejárta előtt mindenkit alkalmazásba vett.
@Kuku: "És eszem ágában sincs orbánviktorozni ezzel az írással, mert éppen abban vagyunk érdekeltek, hogy összefogás alakuljon ki a kérdésben, ne bunkós botként használják egymás ellen." Nemes gondolat. Kár, hogy triarius és szumi (feltételezésem szerint kormánypárti bérkommentelők)ebben nem partnerek. Ami messziről mutatja, hogy egy összefogási kísérletnek kb. mennyi esélye van. "Aki nincs velünk, ellenünk van" mondta Kádár '56 után, és ezt a szemléletet a mai kormánypárt is magáévá tette. A legnagyobb baj pedig az, hogy hiába mondasz TÉNYEKEN ALAPULÓ ÉRVEKET nekik, megfontolás tárgyává sem teszik. A nyugdíjvagyon-államosításból is így lett "nyugdíjvédelem". Bocs, hogy szétoffoltam a topikodat (általában kerülöm ma már a politikai blogokat a szívem kímélése miatt), de ezt nem bírtam szó nélkül hagyni. Amúgy a cikk nagyon jó, mint volt kőműves alá tudom húzni minden szavát.
@hallari: Kíváncsi vagyok én arra, hogy azokat az embereket, akik általában a közmunkára jelentkeznek, hová MÁSHOVÁ tudnád küldeni? Mondjuk a borsodi cigányokat? Hová? Úgy tényleg?
Akkor már nem jobb, ha legalább valamit dolgoznak, és mégiscsak értéket termelnek, még ha közmunka formájában is? Ugyan már, mitől lenne egészségesebb a gazdaság, ha ezek segélyt kapnának, és semmit nem tennének érte?

>állam jelentősen csökkenteni kívánja a >felsőktatási helyeket

NAGYON HELYES!!!
Nekem három diplomám van. Az elsőt a Kádár-rendszerben szereztem, a másik kettőt saját pénzemen, mindenféle támogatás nélkül. Amikor az első diplomámat szereztem, kemény szóbeli - írásbeli felvételi volt, plusz hozott pontok. És csak helyre lehetett jelentkezni, ha az nem jött össze, akkor egy év múlva próbálkozhattál megint. Ahová én jelentkeztem, ott kb. tízszeres volt a túljelentkezés.

Teljesen ostoba és értelmetlen dolog volt így felduzzasztani a felsőoktatást. Dunát lehet rekeszteni fölösleges jogászokkal, közgazdászokkal, médiaszakértőkkel, művelődésszervezőkkel és rekreációs testnevelőkkel. Közben meg nincs elég hentes, buszsofőr, CNC-esztergályos, hegesztő. Igenis, aki nem elég tehetséges, az ne járjon mondvacsinált, béka feneke alatti szintű főiskolákra vagy egyetemekre, ahonnan kikerülve aztán leginkább árufeltöltő lesz a teszkóban. Abból legyen szakmunkás. A saját gyerekeimet is erre nevelem. Iszonyú mennyiségű idő meg energia megy el a fölösleges szakokra.

>kiket ŐK tehetségesnek ítélnek vagy csókosok

Még nem mondtad, hogy RENDSZER SZINTEN hol vannak benne a csókosok????
Amúgy meg ki más ítélje meg, hogy alkalmas-e a jelölt, mint maga az intézmény. Régen is úgy volt, hogy azon az egyetemen szóbeliztél, ahová menni akartál, és akkor ők eldöntötték, hogy szerintük alkalmas vagy-e. 100 évig így működött a rendszer, és nem volt rossz.

Az mégiscsak abszurd, hogy mondjuk egy magyartarnári helyre jelenleg úgy nyer felvételt valaki, hogy meg sem kell szólalnia... És ha beszédhibás, ha nem tud mások előtt megszólalni, milyen tanár lesz így belőle? A mostani rendszer az abszurd, remélem, minél előbb megváltoztatják.
@Dig, Lazarus!: Sőt, magasról be is szarhatod, hogy még stílusosabb legyél.

Azt a szicíliai nagy rendet meg nem olyan biztos ám, hogy annyira akarnánk itthon.
Érdekes, hogy 2007-ben minden klappolt, ma meg, hogy a 2007-es 29% helyett 27%-nyi járulékot és 500 milliós adóalapig mindössze 10% társasági adót kell fizetni a 2007-ben érvényes 5 millióg 10, a felett 16% helyett, most minden sz@r.:)
Magyar magyarnak farkasa. Minden dolgozó adozóra jut kb 6 ember. Ebből 2 nyugger(kedvezményes és sima), 2 közszolga, 1,5 cigo, 0,5 gyerek.
Szted örömmel adózom?
csak pár szó..
Ha belegondolunk 20 éve ugyanazok és sleppjeik kísérleteznek 20 éve nem tudják az országot rendes pályára állítani..20 év..egy rendes munkahelyen 3 hónap a próba idő..
20 elcseszett év..büntetlenül, felelősségvállalás nélkül tehetik amit akarnak..ha nem sikerült..majd más néven, új szlogennel újra.
csak gondoljatok bele..20 év..és sehol nem tartunk..
20 év..qva sok..erre a *****
és most teremtettünk egy gólemet ami szarrá tapos minket, nem csak az a pár balfasz aki ezeket hozta helyzetbe..hanem a kollektíve.
@Sequoyah: Nem hiszem, hogy jobb lenne. Egyrészt a maffia a beszedett pénzért semmit nem szolgáltat. Az hogy megvéd, kérdéses. Tudod, leginkább kitől véd meg? A másik maffiától (a piac felosztása). Szóval egy olyan problémát old meg, amely nélküle nem is létezne.

Aztán azt se felejtsük el, hogy aki nem áll be a sorba, annak könnyen kigyullad a boltja, esetleg verekedés talál benne kitörni, vagy részek duhajok összetörik a berendezést. És ez csak az első figyelmeztetés, a következő figyelmeztetést a lefűrészelt csövű puska (lupara) fogja kézbesíteni. És ez csak a racket, de a maffia fő működési területe nem is ez, hanem a közbeszerzések, meg a kábítószer. Sok százmilliárd euróba kerül ez az olasz meg az európai adófizetőknek. Szóval nagyon-nagyon rossz hasonlat ez a maffiázás.
@magyar ember teli szájjal: moratorium? tudod, allitolag addig turte az allam a kenyszervallalkozosdit. egyebkent meg szetszedte, tobbszor is. de azert okos kovetkeztetes :)
@Szumi: olyan hogy szumi van?
@klarky: ez a hasonlat nagyon tetszett. :)

@hallari: a minimálbér emelése nem valami jó dolog. Túlnyomásos munkaerőpiacon a minimálbér csak a vállalkozások által biztosított munkahelyek számát csökkenti.

A minimálbért el kellene törölni, és helyette az alapvető életszínvonal biztosításához szociális segélyt kellene biztosítani, amit lehet bizonyos civil engedelmességi magatartáshoz kötni (pl.: szociális kártya, ha nem is büntetlen előélet, de jó magaviselet, faluhelyen kiskert/veteményes tartása gyermekek számának korlátozása -persze fogy a magyar, de a rossz körülmények között szocializálódott, különösen az etnikailag a társadalomtól elkülönülő ifjúság demográfiai katasztrófával járhat-); arról nem is beszélve, hogy lehet a vállalatokat arra kötelezni, hogy az alacsony bérek mellett igyekezzen szakképzést biztosítani a dolgozóknak.

Az EU erős dömpingkorlátokat állított fel a keleti/harmadik világbeli országokkal szemben, így igenis lehetséges, hogy az országban erős blue-collar munkaerőre épülő fizikai termelő szektor épüljön ki.

Emellett az állam persze kell, hogy támogassa a magasabb szintű képzési formákat (persze piaci elvek mentén), hogy az outsourcing minél magasabb hozzáadott értékű termelését/szolgáltatásait szerezzük meg, de ezt addig is finanszírozni kell.

Az olcsó munkaerő és gyenge forint által becsalogatott vállalkozások, és a könnyített adóterhek alatt fellélegző magyar kkv szektor biztosíthatja azt a fejlődési spirált, amit Kína, India, Indonézia követ.

Ez persze visszaveti rövid távon az életszínvonalat, de ideje belátni, hogy fontosabb a jövő biztosítása, mint egy fenntarthatatlan jóléti buborék dédelgetése. Arról nem is beszélve, hogy most még időben tudnánk lépni, hogy ne kelljen harmadik világi üzemeket képzelni robotoló gyerekekkel. Napról-napra zárul be ez az ablak, ahogy az EU gazdaságilag hanyatlik és perifériára szorul, a vásárlóereje pedig bármikor összeomolhat, ezzel elvágva az elsődleges exportlehetőségünket. Arról nem is beszélve, hogy a gyorsan fejlődő és tőkét felhalmozó harmadik világ egyre erősebb konkurenciát jelent számunkra.
@Dig, Lazarus!: Hát, aki szerint a maffia rendet tart, az életében nem járt még Dél-Olaszországban. A rendet tart azt jelenti, hogy szó nélkül felgyújtják a boltodat, ha versenytársa vagy valamelyik helyi boltosnak. Hogy a tengerbe meg a természetvédelmi területre a föld alá kerül a szemét. Addig tarthatsz nyitva, amíg a maffia engedi, ha az öregek aludni akarnak, neked is zárnod kell. A maffia azt jelenti, hogy maga az állam a bűnszövetkezet. Kijön a rendőr és 2x fizetsz büntetést egyszer, mert hibáztál, egyszer mert a rendőr is maffiózó. A "bevédésről" az jut eszembe, hogy van az a híres (talán éppen olasz) közmondás, hogy "Nem veheted el tőle az utolsót". Ez azt jelenti, hogy addig fosztogathatsz valakit, amíg van féltenivalója. Ha mindent elveszel tőle, akkor már nincs féltenivalója és nem félni, hanem támadni fog.
@vinyi: Ezért szeretem ezt a blogot, hogy az objektivitásnak vagy az egyenlő mércének még a látszatát is kerüli. :-))
@31/48: Nem inkább a lengyel meg a szlovák utat kéne követnünk? (Még ha vannak is átfedések). Ők mégiscsak közelebb vannak és jobban hasonlítanak ránk.
triarius a maffiáról: "egy olyan problémát old meg, amely nélküle nem is létezne."

Én meg a politikáról: Hm, hm.
@külföldi bankszámla: Ezzel még mindig nem azt mondtad, hogy nálunk jobb lenne. Lám, Te is leírtad, mi hogy megy Dél-Olaszországban. Ezek szerint az kiszámítható. Régóta így van.

Nálunk próbálj meg tervezni egy évre! Az utóbbi fél évről ne is beszéljünk...
@escéhá: A politikusokat te választod, a maffiózókat nem.
A politikai szféra olyan, amilyen, de működteti az államot. A maffia bűnszövetkezetet működtet.
Minden országnak olyan politikusai vannak, amilyeneket megérdemel.

@külföldi bankszámla: Nagyon szerencsétlen ez a jópofaságnak szánt maffia hasonlat. A maffia Olaszország rákfenéje. Egyedül Mussolini alatt tudtak hatékonyan fellépni ellene, nem véletlen, hogy a háború kitörése után a maffia vezetői azonnal megkeresték az amerikai hadsereget, és felajánlottak tevőleges segítségüket az ország megszállásához. Amely segítséget el is fogadtak.
2 gondolat:

1. A hasonlat nem egészen jó, mert a védelmi pénzt azért szedik, hogy ne verjék szét a boltodat. Na, pont ezt csinálja az állam is. A korrupcióval és egyebekkel karöltve.

2. "Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt."
Sajnos nem az állam jár rosszul hanem mi ADÓT fizetők. Az államnak egy feladata van. A befizetett adók fejében elvégzi a rá szabott feladatokat. Ezt sajnos itt abszolúte nem kéri számon (még) senki és sajnos következménye sincsen. Egyáltalán a feladatok sincsenek tisztázva. Ezért ömlik egy feneketlen zsebbe az általunk befizetett pénz...
A probléma a cikkel az, hogy azt sugallja, hogy a kis állam kevés adóval az ideális. Kétségtelenül széles a skála, és Észak-Korea kétségtelenül sokkal rosszabb Magyarországnál, de az állam = szupermaffia, és a politikusok = szupermaffiózók, mérettől függetlenül. Nem az a tolvaj, aki nem fizet adót, hanem az állam, amikor adózásra kényszerít. Amerikában Ron Paulnak hála, az emberek 6-8%-ának ez már nyivánvaló, itthon viszont 0.1%-nál is kevesebbnek.

Bevezetőként ajánlom a köv. cikket:

en.wikipedia.org/wiki/Anarcho-capitalism

Olvasható akár románul,bolgárul,vagy észtül is, magyarul temészetesen nem.
@triarius: Nem hiszek már abban, hogy én választom a politikusokat.

Csak egy példa: Semjén Zsolt hivatalosan az én képviselőm, de nem is tudtam rá szavazni, mert Bagó Zoltán helyett tették be már a választások után, ő ugyanis megzsarolt egy MDF-est, így "nagy meaculpázás" közepette Bagó ma Brüsszelben képvisel engem, míg Semjén elméletileg az országgyűlésben. De nincs rá ideje, mert itt vadász a susnyásban.

Ugyane miatt pl. Gyurcsányt sokáig illegitimezték, merthogy senki sem szavazott rá. Semjén Zsoltra se soha senki. Nem is volt rá mód.
@triarius: "A politikusokat te választod"

Biztos vagy Te ebben? Listás bejutók, dereng valami?
@escéhá: Arról nem is beszélve, hogy normális helyen ilyen paraziták, mint a Kicsi De Nem Párt soha nem jutott volna be a parlamentbe...
@triarius: Erre pontosan leírtam a választ, de a kedvedért még1x:
Igen, a maffia csak magától véd meg, jobb esetben a másik maffiától, de az állam még ennyire sem képes. Beszedi a pénzt, aztán tovább terrorizálja a vállalkozásokat.
@kovi1970: Jó, már az előző hozzászólásodra akartam reagálni, hogy ezt tudjuk, de ennyire nem akarok belemászni, ne OFF-oljunk, elvégre a maffiózókról beszélgetünk, nem a politikusokról. :-DDDD
@ZF2:

"Bizony a teljes kereskedlmi média fújt a miniműlbéremelésre, de racionálisn megnézve bizony volt értelme."

Hát persze, hogy volt. Vannak cégek, ahol mostanra emiatt senkit nem alkalmaznak 8 órában, legfeljebb 6 vagy 4 órában vannak az emberek bejelentve.
@Sét: A nép adta, a nép bármikor elvehetné...
@neocortex: Nem ezt sugallja a cikk, hogy kis állam. A cikk világosan kimondja, hogy vagy kevés adó + öngondoskodás, vagy sok adó és akkor erős állam.
A cikk az ellen emel szót, hogy az állam sok adót beszed, cserébe nem szolgáltat, nem ad belőle vissza.

(pl a vállalkozót agyonadóztatják, de nem segítik a vállakozását. A dolgozó fizeti a tb-t, de nem kap rendes ellátást. stb...)
@escéhá: Mér'? Magyarországon nem egy és ugyanaz a kettő?
El kell menni a szakadék széléig, és leesni.

Aztán új alapokról elkezdeni építkezni.

Szomorú, de ennek az országnak ez a sorsa.
@Sequoyah: Erre szoktam azt mondani, hogy azért fizetjük ezeket az irreális adókat, hogy ennek fejébe szanaszét szopassanak. De a mi bajunk ha hagyjuk. Pedig annak kéne dirigálni aki fizeti a cehhet...
@Mária: és akkor mi a megoldás? Csökkentjük a miniműlbért? Nincs olyan intézkedés ami ne ütne vissza, szerintem a miniműlbéremelés volt az egyik leginkább értelmes fehérítő intézkedés. Vagy pl a háztáji munka,io legalizálna egy csomó tényelges munkavégzést, amit viszont az embertelen terhekkel senki sem kezd el. A fehérítésnek szeritnem nincs fenntatrható alternatívája. Szép si volt amikor 10%-os hiányokat simán benyelt az EU és az IMF...
@kovi1970: Van egy mondás, hogy minden népnek olyan a kormánya, amilyet megérdemel...
És szétnézve ez nagyon igaz. Az emberek 90%-a pont úgy viselkedik kicsiben/közepesben, mint a (mindekori) kormány nagyban.
@kovi1970: Igen, biztos vagyok benne.
A listás bejutók is a szavazatok alapján alakulnak ki, ráadásul minden párt közzéteszi a listáját előre, tehát lehet tudni.
(Személy szerint én a tiszta egyéni választási rendszer híve vagyok).
@triarius:

"Egyrészt a maffia a beszedett pénzért semmit nem szolgáltat. Az hogy megvéd, kérdéses. Tudod, leginkább kitől véd meg?"

A kicsinyes és önző emberi természettől. Maffia ott van, ahol nincs erős és megfontolt állam, és nincsenek az okos és ésszerű államot támogató, szabálykövető polgárok.

Ilyenkor lép színre a maffia, hogy viszonylagos rendet tartson, mert ha az sem tartana rendet, akkor a sok ostoba anarchiát csinálna magának.
@Sequoyah: Nem hittem volna, hogy ezt komolyan gondolod. Annyira ordítóan hamis.

Mondjuk a maffia nem fizet nyugdíjat, nem tart fenn iskolát, nem működtet egészségügyi ellátórendszert...

Ha - ne adj Isten - mondjuk lesz egy balesetet, akkor talán a maffia fogja kiküldeni a mentőt, a helyszínelőket, esetleg a tűzoltókat? És ők fognak megoperálni a baleseti sebészeten?

Rendben, hogy ezeket a dolgokat nem az absztrakt vállalkozások kapják, hanem hús-vér emberek, dehát a vállalkozó is emberből van, nem?
@kovi1970: A probléma gyökere a választási rendszerben rejlik és a helyzet csak romlani fog.
Amig az állami dolgozók + nyugdijasok + segélyesek + megélehtési gyerekgyárosok nagyobb szavazatmennyiséget képviselnek, mint azok, akik a fenti kategóriák megélhetéséhez kapcsolódó összeget megteremtik, addig elég nehéz lenne vállalkozás és gazdaságbarát kormányt szerezni.
A pártok is szavazatokra hajtanak, igazi szavazóerőt pedig az eltartottak jelentenek, nem az értéket teremtők...
Ha így haladunk pár év múlva a délnorvégok és a nyugdijasok és állami dolgozók érdekeit képviselő pártok fognak majd minimum 80 %-ot képviselni. Akkor aztán előfordulhat, hogy 90 % jövedelemadó terhel minden tevékenységet és nyugdijak, segélyek, közszolgák bérei triplázodnak :)
@triarius: Nyilván sarkított a példa...
A befizetett összeghez képest az állam sem fog sok nyugdíjat fizetni, és a befizetésekhez képest se iskola, se egészségügyi rendszer, se utak, se mentők...
@escéhá: Most technikai, illetve kivételes dolgokba kötsz bele. A gyakorlatban azért 99%-ban azok lesznek képviselők, akikre szavaztak az emberek, közvetlenül (egyéniben), vagy közvetetten (listán).

Szerintem a magyar politikusi osztály elég pontosan tükrözi a magyar társadalmat, másképpen fogalmazva: a politikusok se nem jobban, se nem rosszabbak mint általában a magyar társadalom.
RESPECT, ZSENIALIS IRAS!

Tokeletesen leirja Kadarisztan osszeomlas elotti utolso eveit, az okozatot. Az okok azonban kimaradtak a cikkbol (bar nem errol szol valoban) - megpedig a hatalmas es pazarlo joleti rendszer, a maga 3.x(!!) millio nyugdijasaval, 0.8M (!!) rokkancsaval, segelyrendszerevel, stb.
Ehhez kurva sok penzt kell beszedni.
Ordogi kor - nincs kilepes. Ki merne felvallalni (politikus) hogy elmondja a zembereknek, hogy ennyi volt, nincs tobb penz, holnaptol megszoritas jon. NEM, nem a fizeteseken, hanem a kiadasokon. Senki.
Majd az allamcsod. Addig meg szepen lassan es biztosan csuszunk le balkani/albaniai szintre...
@Mária: Pontosan milyen rend teremtődik azáltal, hogy

- ha nem fizetsz "védelmi pénzt" felgyújtják a boltod?
- a közbeszerzéseket kenőpénz ellenében drágán kapják meg?
- virágzik a kábítószercsempészet?
- a veszélyes hulladékokat teljes áron kidobják a természetbe?

Mert a maffia ilyeneket csinál. Leginkább.
@Sequoyah: Hát, azért ha mondjuk elér egy baleset, csak jól jön az a tetves állam, hogy lesz egy mentő, meg kórház, meg tűzoltók, meg ilyesmi... Meg aztán te biztos nem segélyen élsz, de elég sokan igen, és az is csak jön valahonnan. Nem a maffiától.

@zuulululu: Nézd meg, hogy a rendőrök mekkora balhét rendeztek, amikor arról volt szó, hogy egy 45 éves egészséges embernek talán nem kéne nyugdíjba mennie, pedig az csak a jéghegy csúcsa. Amúgy persze igaz, ennyi improduktívot képtelenség eltartani. Másrészről az is igaz, hogy adósság nélkül az államháztartás egyenlege pluszos lenne, tehát lenne pénz a fontos dolgokra.
@triarius:

"A politikusokat te választod, a maffiózókat nem."

Ugyan már :)))

Belegondoltál már, hogy miért mindig ugyanazokat az arcokat tolják eléd már 20 éve, választásról választásra? Megkérdezted már, hogy hol vannak azok az új arcok, akik az unalomig ismert pofáknak lehetnének a konkurenciái?

Naugye.

Ennyit arról, hogy ki választja a politikusokat.
@triarius: A kérdéseid nagyon jók. Anyira, hogy még akkor is megállják a helyüket, ha a "maffia" szót kicseréled "állam"-ra.

Jó, a "védelmi pénz" helyett a "felgyújtják" szó köré kell tenni az idézőjelet. De a többi stimmt.
Anyira – Annyira, of course.
@Mária: Nono. Nincs naugye.
Bárki jelentkezhet politikusnak. Szoktak is. Helyi szinten meg aztán tényleg. A faluban, ahol lakom, négyévenként szinte lecserélődik az önkormányzat.

És tudod mit? Semmivel sem jobb egyik garnitúra mint a másik. Egész egyszerűen sehol nem látom azokat az arcokat, akik hűdemennyire jó meg nem korrupt politikusok lennének, csak valami miatt nem akarnak indulni a választáson. Nincsenek. Sehol.

Naugye.

A magyar társadalom ilyen politikusokat termel ki magából.
@escéhá: Szerintem egyáltalán nem stimmt. Ne mossunk már össze mindent mindennel, csak hogy mondjunk egy jó nagyot.
@triarius: Nem én mosom. Te teszed. Csak nem veszed észre. Mindez tényleg csak definíció kérdése. És amit mondasz az egészségügyi ellátásról pl. vagy oktatásról. Ott is a maffia van előnyben, ha picit is rálátnál.

Az igazi probléma, hogy maffia VAGY az államról, mint alternatíva beszélünk, miközben maffia ÉS az állam van. Ezért járunk mindketten tévúton tulajdonképpen.
@triarius: "hogy a rendőrök mekkora balhét rendeztek, amikor arról volt szó, hogy egy 45 éves egészséges embernek talán nem kéne nyugdíjba mennie"

- errol beszelek sajnos. Itt mar csak egy valodi allamcsod segit kijozanitani az allami csecsen logo drogosokat :(

"Másrészről az is igaz, hogy adósság nélkül az államháztartás egyenlege pluszos lenne,"

- Ez igaz. Csakhogy sajnos van adossag. Nem kicsi, sok.
@triarius: Nagyon nem érted mit akarunk mi ezzel a maffiás hasonlattal, mi?:S

Na épp ez az, hogy minden pénz segélyekre megy, vagy azzal egyenértékű dolgokra. Azaz olyanokra költjük, akik nem érdemlik meg (segély, rokkantnyugdíj, mutyizás), nem dolgoztak meg érte. (Azon felül, hogy ezen emberek egy töredéke része valóban megérdemli azt a segélyt...)
@triarius:

Bármilyen rend jobb, mint az anarchia.

Az emberi természet nagyon durva ám, ha nem irányítja semmi, ha nem érzi, hogy pofán vágják, ha csak saját magára gondol.

Ezért írtam fentebb, hogy a maffia jellegű irányítás ott lép be, ahol gyenge az állam, mert meglátja az űrt és kipótolja. És mert még mindig jobb, mint ha kontroll nélkül esik neki mindenki a másiknak.

Az persze gáz, ha az állam maga az, amelyik szerepet téveszt, és államhatalom helyett keresztapának gondolja magát :D
@zuulululu: Attól még hogy pluszos lenne, nem sokkal lennénk előrébb. Itt most nem az az 5% hiányzik a költségvetésből, hanem vagy 20-30, amit nem arra költenek amire kéne, hanem gyakorlatilag elherdálják...

(más kérdés, ha az államadósság nem lenne, akkor azt a pluszpénzt is elqrnák, ahogy a magánnyugdíj begszűntetésével megspórolt pénzekkel sem lett jobb a költségvetés)
@Sequoyah: Nagyon kicsavart gondolatmenet ez. A maffiát meg a segélyeket semmilyen szinten nem lehet megfeleltetni. Már csak azért sem, mert a segélyesek nem működtetnek bűnszövetkezetet (inkább saját maguk is bűnszövetkezetek áldozatai). Ha már hasonlat kell, inkább a római birodalomra emlékeztet, ahol a római polgárok elvárták a kenyeret és cirkuszt ingyen. Kenyérosztás ma is van, cirkusznak meg ott a Való Világ és társai.
@triarius: a lengyelek és a szlovákok is alapvetően az olcsó munkaerőre, kis államra és a vállalkozások támogatására építették a gazdaságukat (ld.: Dzurinda-reform), tehát az a szlovák és lengyel út. :)

Persze vannak sajátosságok, mint a lengyelek nálunknál jóval nagyobb belső piaca, valamint a szlovákok világgazdasági ritmussal nagyon jól időzített innovációs időszaka, de épp ezért vettem egy távolabbi és vegytisztább példát, mert nem lehet és nem is szabad egy modellt lemásolni, inkább csak szem előtt tartani a reálisan szóba jövő lehetőségeket.
@triarius: Azt kérdezed, ha mondjuk lesz egy balesetet, akkor talán a maffia fogja kiküldeni a mentőt, a helyszínelőket, esetleg a tűzoltókat?

Igen! Ez márt történelem!

Japánban a Kobei földrengés után az első segéyt több tucat kamionnyi (!) ilyenkor szükséges holmi helyszínre küldésével - a Yakuza nyújtotta, jóval megelőzve az aállami szerveket...
Puszi együttes önfényező dala arról millyen jó fej a Hajtás Pajtás. A Puszi együttesben a Hajtás Pajtás tulajdonosai zenélnek. Kersd a Bedobom a lovét c. számot

http://www.facebook.com/event.php?eid=177896202293163#!/pusziegyuttes?sk=app_178091127385
@triarius: Ez egy két külön gondolat volt, nem véletlenül válaszottam el egy üres sorral. Semmi köze a segélyeknek a maffiához.

De változatlanul úgy tartom, nem érted miért hasonlítgatjuk a maffiát és az államot.
A probléma attól kezdődik, hogy az állam alap felvetése: mindenki adócsaló.
Ezért úgy gondolja a mindenkori vezetés, magasan tartott adókból majd csak befolyik a kívánt mennyiség.
Persze a kiindulási pont politikusaink. Amíg ennyi becstelen "bizottságosdit", "nem vettem észre, hogy kétmillió felett keresek" stb. játszanak, miért várják el egy átlagembertől, hogy ne próbálja meg ő is.
A maffia és kormány közötti hasonlatosság pedig csak a naivak számára nem létezik...a módszerek különbözhetnek, de a cél ugyanaz...
Ennek a cikknek -több dolog mellett- az a nagy hibája, hogy nem nézi meg, milyen muszájdzsekibe van belepasszírozva a magyar állam. Ezért aztán olyan elvárásokat támaszt vele szemben, aminek nem felehet meg.

Magyarországon ez az adószint nem valami rejtett betyáros népiesség miatt alakult ki, hanem azért mert nyakig el van adósodva az ország az utóbbi 60 évben. Folyamatosan azzal kellett küzdeni, hogy a felszínen maradjon ez az ország. Először fizessünk a SZU-nak jóvátételt, aztán 56-ban csőd (utána ruszki hitel), 70-es évekre megint egy ganyi sincs, el kell adósodni a nyugati pénzvilág, és Japán felé. Rendszerváltáskor megint csődközeli állapot. Folyamatos IMF hitelek. Utána megint megszorítások, hogy ne csődöljön be az ország. Majd a nemzetközi pénzbőség miatt egy kis "lazítás" (nagyon magas kamatokkal hitelfelvétel), majd újra pofára esés, IMF hitel.

Magyarország a környező országokhoz képest sokkal jobban el volt adósodva az utóbbi évtizedekben. Ráadásul az adósság nagyon nagy hányada külső adósság most is.

Nincs túl sok mozgástér. Nyilván lehetne csinálni jobban is, de azt fontos megjegyezni, hogy aki legyengül, és könnyen támadható, azt kicsinálják a magas hitelkamatokkal. És mivel a piacgazdaság egy hierarchikus, a profitmaximalizálásra törekedő rendszer, ezt meg is teszik.

Ezt tudja jól ez a kormány is, ha néha el is feledkezik róla. Elég csak megnézni ki kihez igazodik rendszer szinten. Kire figyel, és kinek brillíroz a célszámokkal. A magángazdaságban hasonló a leosztás.

Magyarán szólva a szart is kiveri a vagyonos, irányító tőkés réteg az államokból, a kiszolgáltatott épphogy a felszínen lebegő cégekből, az meg a melósából, hogy versenyképes maradjon.

Miért várjuk a magyar államtól -aki ki van szolgáltatva a pénzügyi tőkének-, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa? A kereteken belül persze lehetne ügyesebben is csinálni, de még abba is beledöglenénk.

Ráadásul a folyamatosan szűkülő erőforrások miatt ez az öldöklő verseny csak rosszabb lesz.

Ameddig nem veszik el ettől a rétegtől az irányítást, és a tömegek nem kezdenek valamit a megszerzett hatalommal, addig marad az apu veri anyut, anyu meg Jolánkát, az meg a macskát társasjáték.

Az egy illúzió, hogy majd mindenki normálisan élhet ebben a rendszerben, miközben egyre több embernek egyre kevesebb jut, és egyre kevesebb embernek egyre több. Az erőforrások újraelosztása nélkül nem lesz alapvető változás.

Miért változtatna ezen egy állam, aki maga is kiszolgáltatott ezeknek az erőknek, hasonlóan szocializálódva állami szinten is szürkén dolgoztat minisztériumokban is, és tagadja a rendszerszintű változtatás igényét?

Kivel egyezzen ki az állam?
A gazdaság mint tárgyaló fél akivel kiegyezhetne nem létezik. Egy közepes cég aki egy multinak szállít be, nem teheti meg azt amit egy multi, nem az az érdeke ami egy multinak. Aki pedig a közepes cégnek beszállít mint magyar szereplő, még inkább rá van szorulva, hogy minimalizálja a költségeit, mert még annyit sem engedhet meg magának mint akinek beszállít. Különböző tűrésküszöbök vannak különböző szinteken, és ágazatokban.

A kormány meg örül hogy él, azt sem tudja mi lesz holnapután.
@énisszeretlek:
Igazad van. Kényszerpálya.
Csakhogy - részben - épp emiatt az ördögi kör miatt alakult ki.
A kiegyezés is szabályozással menne. Korbács és cukorka. Ha nem így lesz, akkor egyszer majd azt mondja valaki, hogy a mai 40% a dolgozónak, 60% az államnak adószint helyett legyen 100% az államnak? És az is indokolt lesz, bármennyire is nevetünk csak rajta? Szerintem sokan fizetnének több adót mint ma, ha azzal úgy vehetnék meg a nyugalmukat, hogy nem mennének csődbe, mert tudják hogy a konkurenseik is fizetik.
@énisszeretlek: Még mindig egyről beszélünk. Akkor meg minek az állam? Egy államcsőd valóságos megváltás lenne ennek az országnak. Főleg lelkileg.
@énisszeretlek: "A kormány meg örül hogy él, azt sem tudja mi lesz holnapután."

Sajnos a kelleténél sokkal jobban él az adófizetők költségére. Az meg, hogy nem tudja mi lesz holnap a nagyfokú hozzá nem értésüknek köszönhető. Ingyenélők bandája...
@énisszeretlek: látom a mindenkori hatalom tagjait, ahogy opus dei tagként korbácsolják magukat amiért el kellett vállalniuk az ország vezetését...
Kormányokat védeni legalább akkora baromság, mint azt a népet, aki választja őket.
@Kuku: "Szerintem sokan fizetnének több adót mint ma, ha azzal úgy vehetnék meg a nyugalmukat, hogy nem mennének csődbe, mert tudják hogy a konkurenseik is fizetik."

Sajnos a SOK adónak ez a következménye. Az meg, hogy egyesek megtehetik az adóelkerülést az az állami alkalmazottak és vezetők köztörvényes bűne...
Cimbim cégét az állam megbüntette, mert megcsúszott a közteherrel. (havi áfa) Az inkasszó miatt nem tudta időben fizetni az embereit, amit egy másik állami szerv további büntetéssel honorált.

Az államban annyi sincs, hogy a valóban tisztességesen boldogulókkal megpróbáljon együtt működni. Az Apeh spec. elfogadhatna lejárt tartozást, ők könnyeben behajtják. Persze ha mindig azt nézzük mit miért nem lehet, és a vállalkozót automatice bűnözőként kezeljük, akkor nem tudom mit várnak?
Kedves Gábor, hát ez nagyon bírt tetszeni nekem amit ideírtál. Minden reménytelensége ellenére, minden erőmmel támogatnék minden olyan erőfeszítést, amely egy otthonosabb haza megteremtését szolgálná. Márcsak azért is, mert többen érdemelnénk meg egy rendesebb országot, mint akik nem. De legyen nekik is.
@NYJetsTD: Nem értek egyet veled. Az állam nem tudja hogy mi a különbség a birka nyírása és a nyúzása között.

A jelenlegi rezsim populista faszságaira fordított száz milliárdokat a járulékok csökkentésére kellett volna fenntartható módon fordítani. Ebből lett volna kiút, így viszont nincs! Mert az adó csökkentés ész nélkűl ugyanúgy nem old meg semmit mint annak a növelése.

Írom ezt úgy hogy 3 gyermeket nevelek, és a jobban járók táborába tartozom.
@klacus: Én viszont egyetértek veled, én is így gondolom. De akkor miben nem értünk egyet?
@NYJetsTD: A maffia kifinomultabb... nincs egyenlőségjel. :-))))
A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az ország vezetése egyszerű üzleti vállalkozás.
@klacus: ezért írtam, "a módszerek különbözhetnek, de a cél ugyanaz..."
A magánnyugdíjpénztáraknál alkalmazott módszernél és PR-nál mindent megmutatott az állam, mire képes és meddig hajlandó elmenni.

Máskülönben a vállalkozásokra jövőre ömlik majd a feketeleves. A gázolaj árának folyamatos emelkedése, a megemelt minimál bér, a bérfeszültségek, a hatóságok vegzálása megteszi a magáét. Sok redőny lesz lehúzva, de még több elköltöztetve...
Az állam is kvázi védelmi pénzt fizet a C-knek. Csak segélynek nevezi. Na, ezt kéne azonnal megszüntetni, amelyik meg elkezd gazemberkedni, kíméletlenül felhúzni...
@Mária: Csakhogy már azt is vitatom, hogy a maffia rendet vinne a rendetlenségbe. Vagyis az alaptételt. Mondjuk Oroszországban van Ukrajnában talán rend volt a maffia virágkora (kilencvenes évek) alatt? Nem hinném.
Ne keverjük össze a rendet a zavarosban való halászással!

Vagy egy másik példa: Japánban közismerten elég nagy rend van, és a kormány meglehetősen erős. Aztán mégis elég erős maffia van.

Szóval én vitatom az alaptételt.
@Véndiák: Kiragadott példát sok mindenre lehet találni, de azért bizton merem állítani, hogy a segélyek és hasonlók 99,9999999%-át Japánban sem a jakuza szokta küldeni... Annál inkább a kábítószert meg a bérgyilkosokat.
@énisszeretlek: Jó meglátások. Mellesleg ma a világon egy kormány sincs (hacsak nem az a bizonyos rejtett Világkormány), amelyik tudná, hogy mi lesz holnapután.
@kovi1970:
ugyan, hagyjuk már ezt a védelmi pénzezést! nem így van, kovi, fordítva ülsz a lovon. az nem védelmi pénz, hanem zsarolás, bmeg. nem azért szedik, hogy ne verjék szét a boltodat, hanem azzal fenyegetnek, hogy szétverik, ha nem fizetsz. te tényleg elhiszed, amit leírtál? vagy csak azt érted, amit kimond valaki, azt nem, hogy mit jelent, amit mond?
@Rókakígyó:

"A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az ország vezetése egyszerű üzleti vállalkozás."

A dolgok nemigen fognak addig változni, míg az állampolgári létezés egyszerű alattvalói vegetálás.
@Kivlov:

"Az állam is kvázi védelmi pénzt fizet a C-knek. Csak segélynek nevezi."

Ez ostobaság.

Magyarországon tudatosan és szisztematikusan lett leépítve a mezőgazdaság és a könnyűipar, pont az a két terület, ahol nem agysebészekre van szükség, hanem általános iskolát végzettekre is rá lehet bízni a legtöbb munkát.

És mivel nem lehet mindenki agysebész meg irodista, azok a rétegek, akik remekül ellennének a mezőgazdaságban, azok most munka nélkül vannak.

Sajnálatos, hogy vannak olyan, magukat agysebésznek képzelő irodisták, akik még egy ilyen egyszerű összefüggést se látnak át, és bedőlnek a faék egyszerűségű bűnbakképző trükköknek is.
baromi okos mindenki maffia ugyekben, de en inkabb arra lennek kivancsi melyikotok helyett fizetik ezek a csavok az anyukaja nyugdijat?
@palackos: Te is túl egyszerű vagy egy ilyen párhuzam felfogásához:)
@Kuku: (Ha nem lenne fidesz-ellenesként értelmezhető,amit írtál, akkor az Index nem teszi ki címlapra. De ezt csak zárójelben.)

Mindenesetre az egy alapvetően szép gondolat, hogy ha én bevallom és befizetem az adómat, akkor kényszerítsenek rá erre mindenkit. Ez történik, a kormányhivatalok közül úgy nagyjából a NAV az, amelyik legjobban dolgozik, teljesíti az elvárásokat. (Ugyanez már nem mondható el az Oszlatunk és Mérünk Rt-ről, mert még a mérési tarifát se teljesítették. Csak nyugdíjba menni szeretnek, addig meg pöcsöt vakarni.)

Eközben meg eljött a hitelek visszafizetésének az ideje. Az MSZPSZDSZ már előre röhögött, hogy mit fog tudni ezzel kezdeni a FIDESZ.
Hát ezt. Visszafizeti ahogy tudja, és amiből tudja. Másik lehetőség a görög "szarni bele" megoldás, de az csak a déli országoknak megy jól.
A magyar és a szlovák adófizetők bejelentett bér szerinti eloszlása:
kepfeltoltes.hu/110905/SLO_vs._HUN_ad_z_k_ar_nya_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Szerintem elég beszédes, hogy melyik a normál eloszlás, és melyik az 1 millió borítékos munkavállaló országa.
"Ez történik, a kormányhivatalok közül úgy nagyjából a NAV az, amelyik legjobban dolgozik, teljesíti az elvárásokat. "

Érdekes, mert szerintem a legszarabbul teljesítő hivatalról van szó.
Gyakorlatilag mindenki akit kérdezek kamu béren bejelentve dolgozik a kamionostól, a marketing menedzsertől a 2-300fős cégben dolgozó mérnök programozóig, értelemszerűen büntetlenül.
Van ahol borítékban 150-200ezrek vándorolnak munkavállalóként havonta, és a cég simán megoldja a könyvelését.

Én ezt nem nevezném jó teljesítménynek a NAV részéről, inkább olyan Görögös hozzáállás.....
@Kuku: azt majd az apeh eldönti, hogy van-e vaj a fületek mögöt ;)
@triarius:

Hehehe...

Október 23-án, a harmadik magyar köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóján, a legnagyobb _állami_és_nemzeti_ünnepen_ (mert a Tákolmányunkat újabban Húsvétkor ünnepeljük) a miniszterelnöknek Brüsszelben lesz halaszthatatlan tenivalója.

Miért is?
@triarius:
Nem tudom... Amíg nálunk itt volt a sarkon a Pigalle nevű mulató, addig olyan fegyelem volt az utcában... Tudták a rosszfiúk, hogy senkinek nem jó a balhé.
Kell a lóvé az inaktivaknak, mert szavazat tőlük van.

És nincs megoldás, nem lehet bevezetni a nettó adóbefizető szavazhat csak című megoldást.

Ebbena rendszerben ennyi nyugdíjassal és segélyessel törvényszerűen van halálra ítélve a rendszer.

Változás csak totális csőddel és vagy háborúval lehetséges.

Nem új dolog ez, 2003-tól világosan látszik, mint annyi minden más is, le is lett írva. Ti csak most csodálkoztok rá, elfogadni meg úgysem tudjátok.
@kafferbivalybalamber:
"Eközben meg eljött a hitelek visszafizetésének az ideje. Az MSZPSZDSZ már előre röhögött, hogy mit fog tudni ezzel kezdeni a FIDESZ."

Úgy látszik, az elmúlt pár évben kómában voltál...
Okos cikk és sajnos igaz is.

"Az adófizetés jutalma lassú tönkremenés."

Sajnos ez nem demagógia. 4000 Ft környezetvédelmi termékdíj befizetésének adminisztratív költsége 40 000 Ft. Ha nem keresel a termékdíj elszámolásával foglalkozó szakembert, egy csomó időd megy rá - úgyis elrontod - elrontod. A büntetés félmilliónál kezdődik. Nincs elnézés, nincs figyelmeztetés, nincs fellebbezés...

Nagyon meglátszik, hogy jelenlegi vezetőink többsége sohasem vállalkozott (dolgozott).
@magyar ember teli szájjal:
értem én :)
de szerencsére ez az egy jó ebben, hogy nyugi van
@Mária:
Ne orbánozzunk már. Tökre nem vág ide hogy hol van 23-án.
@magyar ember teli szájjal: Az elég baj. :)))
Mert vagy a fején van vaj, vagy a füle mögött valami.

„Akinek vaj van a fején, nem menjen a napra.” (Ha valaki valamiben ludas, jobban jár, ha hallgat.) és a „Valami van a füle mögött.” (Valamit eltitkol.)
@Mária:
:D
A faék hasonlat tökéletes rád.
Mi a legtöbbször hangoztatott érv a gyerekgyártási segélyek megvonása ellen? Az, hogy akkor itt polgárháború lesz, meg harlem, hogy leszúrnak 500 Ft-ért is. Ergo csengetjük a védelmi pénzt a naplopóknak...
Kedves Gábor!

Nagyon jó a cikk, főleg a gondolatébresztő mivolta miatt. Én amióta tavaly nyáron rájöttem, hogy Orbánéknak minden szólam ellenére nem hogy kész tervük, de nagy vonalakban létező koncepciójuk sincs az ország semelyik súlyos problémájának valós megoldására, azóta úgy látom, hogy elkerülhetetlen lesz az, hogy az országban nagy számban jelen levő jó szakemberek összeálljanak, és a reformkorhoz hasonlóan az ország felemelkedéséért tegyenek. Össze kéne állnotok, és megszervezni egy olyan politikai formációt, ami ésszerű érveléssel operál, reális célokat tűz ki a legfontosabb problémákra (bakker, ennek kapcsán mai hír: a pár tucat MSZMPs főfunkci nyugdíja az egyik legégetőbb probléma szerintük, látszatpolitizálás rulez), hisz az átláthatóságban (kb. az volt az utóbbi 8 év egyetlen pozitív fejleménye, hogy a net miatt megnövekedett infópenetráció jópár stiklire fényt derített - nem is meglepő módon az egyik első intézkedés a közérdekű adatok körét jelentősen szűkítette) és végre definiálja feketén-fehéren, hogy mi az állam feladata és mi nem.
Tényleg ott tart lassan a dolog, hogy nem csinálja meg senki más, ha ti, a használató tudással és tapasztalattal bírók nem fogtok bele. Szerintem most érett meg az idő, mostanra már a széles tömegek is kezdik kapisgálni, hogy bolond likból bolond szél fú.
@Mária: így igaz, pláne, ha még hozzávesszük azt is, hogy valójában egyáltalán nem a legproblematikusabb összeg ez a költségvetésben, távolról sem (a nyugdíjak már annál inkább - ott elkerülhetetlen lesz egy komoly konszolidáció előbb-utóbb).
@NYJetsTD: Amúgy ha megfigyeled, pont ez megy a devizahiteleknél - a problémás hitelezettek költségét a teljesítőkön verik le (tehát kvázi a "
tisztességesen játszó játékost többletbüntetés éri). És ennek megbolygatása lenne az állam feladata, nem az idióta végtörlesztés (a marzsok szabályozása mármint). Hogy a bank ne kompenzálhassa a veszteségeit a rendszeresen törlesztők kárára. Én vettem fel amúgy hitelt 2004-ben (2008ra fizettem vissza), és teljesen érthetetlennek találom, hogy ahhoz képest, hogy hányféle garanciát kellett prezentálnom ahhoz, hogy megkapjam, hogyan lehet úgy egyáltalán veszteség egy ilyen hitelen...
@blacklord: ez sajnos egyértelmű. A 180-as CHF átváltást és a bankadót is főleg a fizetőképesek kontójára hárítják át a bankok.
Az állam csak a nép hülyítésére használja kommunikációjában a "nem engedünk a bankoknak" szlogent, egybites honfitársaink pedig szórják ezt szét fruttiként. Közben pedig a mindenkori hatalom behajolva megfogja a két bokáját bármilyen pénzért cserébe. Mosolyogva látom csányit minden második képen orbán oldalán... A miniszterelnök főnöke...
@NYJetsTD: azokra kell az orszáőg stratégiáját alapozni akik képesek építeni. Segélyen élők, oligarchák éppúgy nem lesznek rá alkalmasak mint a nyugdíjasok. Akár tesztik akár nem, a nyugati társadalmak alapja a középosztály nem a "munkásosztály" vagy egyébb letűnt korok kreációi. A modern társadalmak többsgében a mezőgazdaság elenyésző, és a szolgátlatóipar megelőzi a hagyományos értelemben vet ipart. És a középosztály messze a legnagyxobb is, egyéni vállalkozók, értelmiségiek, kisvállakozók éppúgy benen vannak mint üygvédek orvosok, a szellemi munkához nem feltétlenül kell diploma, és a kezdővagyonhoz sem kell felétlen örökölni vagy privatizálni...

És akár tetszik akár nem ez a "középosztály" részben mi vagyunk, akik a gép előtt ülünk. Akik próbákloznak, vállalkoznak igyxekeznek kitörni. Ezt a lelkesedést nyírták ki alig 4-5 év alatt. És egyelőre én is csak a szavakban látom a változást, de már ez is hatalmas előrelépés...
@ZF2: "A modern társadalmak többsgében a mezőgazdaság elenyésző, és a szolgátlatóipar megelőzi a hagyományos értelemben vet ipart."

Ha esetleg taglalnád, hogy a szolgáltató ipar mire is képes termelés nélkül. Több, mint 30 éve a szolgáltatóiparban vagyok, cseszhetném a szolgáltatást, ha nem lenne háttér hozzá.
Az irodában, diplomáikon üldögélők nem sokat tesznek ahhoz, hogy az ország fellendüljön.
Sőt, a felsőközépnek az volt az érdeke, hogy az aranytojást tojó tyúkot levágják, és ők egyék meg.
Termelő országból vásárló országgá váltunk. Még a csapvizet is külföldi kézből vesszük.
Hazai termék alig van, ha véletlenül mégis lenne, akkor azt felvásárolják/ták, és ellehetetlenítik.
De jó lesz belehúzni ott a monitor előtt, mert sokan lesznek, akiket el kell tartani.
@cso zsi: tetszik vagy sem ez a világ rendje, a VH utűni jóléti társadalmak mind erre épülnek, ott domináns a többi ágazat ahol nicns rendes szolgáltatóipar ("munkásosztályra (azaz inkább a vörös hadsereg jelenlétére) épülő" hiánygazdaság, ahol az ipar dominál, és az elmaradott harmadik viklág ahol ipar és szolgátatás helyett a mezőgazdaság). Németországot fejlett iparosodott országnak gondolnád, a GDP és a foglaloztatás közel 70% a szolgáltató szektor. Az 1%os mezőgazdaság (foglalkozatás 2,4-a%! ) pedig csak durva támogatásookal marad fenn. Mnideazonáltal persze az ábra csalóka, hiszen egy traktorgyár az ipar, egy traktorszerelő pedig szolgáltató, de azért jól érzékelteti az arányokat.
@ZF2: Akkor most vegyünk egy szolgáltatást, legyen a neve MÁV, vagy BKV.
Ha nem vesznek külföldön gyártott új, vagy félig széteső járműveket, akkor együtt szívunk. Pedig mindegyikből volt hazai gyártás, és ha az elavultságot leszámítjuk, egész jól bírták 25-50 évig a járművek. Mivel nincs járműgyártás, a beszállító cégek is tönkrementek, vagy profilt váltottak. Az ózdi kohászok pl. kitűnő almaszedők lehetnének.
Bánya sem kell, mert van gáz. Vagy nincs. Vagy nem annyiért, mint amikor szerződtünk rá. De nincs messze az az idő, amikor az árammal járunk így. Bár abból még van hazai termelés.
A traktor-szerelőd, és a traktorgyárosod is éhenhal egy idő után, ha nincs traktor, ami dolgozzon a földeken. Egy darabig meg lehet venni "máshonnan", de ha ott is elfogy, akkor nem lesz. És egyeseknek jó az a silány is, amit behoznak messzi földről. Amit ott támogatnak, nálunk meg épphogy megtűrnek.
Ha nincs termelés, nincs bevétel. Ha nincs bevétel, ott rohadnak meg a polcon az áruk (igen, a plazmatévé is), mert nincs aki megvegye.
De nem gond, aki "úgy járt", jó lesz modern kori rabszolgának, mert most az a menő. A házat elvitte a bank, a munkahelyet a válság, de fizetni kell mindenért. A nincsből nem megy. Ez az ember már vihető is közmunkára, hiszen látjuk, milyen rossz ember ő.
@cso zsi: akár teszik akár nem, nem a krumpli a hús és a panír a lesz az éttermi rátnott hús árának fő összetevője, hanem a pincér és a szakács, az étterem rezsije és a járulékos költségek. Persze, nem az állami monopóliumot kellene mintul állítani a szolgáltatásnál. De a hazai metrógyártás (bár kétség kívül jó dolog, és támogatandó) egy egyszeri dolog lesz (ahogy írtad, 20 évig foltozzűák pl a BKVnál), a ráépülő ipar lesz örök amivel a közlekedést szolgáltatják, a gépeket és az infrastruktúrát fenntartják. Ezek viszont (bár befolyásolják a GDP-t), nem a fő tényező.

Találtam még egy jó refeencia pontot: Szerbia. Régen egy virágzó szövetségi állam gerince, azóta hülye és rödivlátó politkiai döntések áldozata, szerintem a zártabb gazdaságok közé tartotik Agri 12%, Ipar 22, Szolg 65. Cserébe egy marha nyitott és gazdag Luxembourg: 0.4, 14, 86%.

Egy "követendő" példa ahol az ipar dominál: észeak korea: agriculture: 20.7% industry: 47.8%
services: 31.5% (CIA factbook, 2010cadat)

Aztán egy kicsiti kofrdítottabb: az exportorientált Japán: agriculture: 1.4%, industry: 24.9% , services: 73.8% (2010 est.)

És végül Kína: agriculture: 10.2%, industry: 46.9%, services: 43% (2010 est.). Azért ha GNPben számolnánk érdekes lenne kína adata...

Ezeket az arányokat még ők sem tudják megszegni.
@31/48: Szerinted ki dolgozna, ha megkapná a semmiért a létminimumot? Még több segélyt? Jól vagy? Ezért jutott ide ez az ország, mert kb. 2 millióan tartanak el 10-et.
@jet set: tessék? Hol mondtam olyasmit, hogy semmiért megkapná a létminimumot. Arról volt szó, hogy ahelyett, hogy a magas minimálbér miatt nincs elég piaci szektorbeli állás, ezért közmunkával és állami foglakoztatással csökkentik a fenyegetően magas munkanélküliséget. Ami ésszerűtlen és káros.

A szegényebbek támogatását inkább a minimálbér csökkentésével ÉS az emellé esetlegesen folyósított támogatással lehet elérni. Amely segélyt lehet kötni olyasmihez, hogy a, ne legyen gyeremeke -így nem használhatja ki a csalódi támogatásokat is egyszerre- b, legyen bejegyzett magánszektorbeli munkahelye c, egyéb, mint például falun a kiskert, tiszta rendezett élettér... stb.
@jet set: Sajna legjobb esetben is csak 1millió termelő munkahely van,de Demján úr szerint 1 ember tart el 20-at,amivel lehet ugyan vitatkozni,mindenesetre valami rálátása van a dolgokra.
A magyar adórendszer bevallottan túladóztató, szar,átláthatatlan és egymással ellentétes dolgok tömegével fordulnak elő benne.Mire van az a sok tanult ember ha nem arra ,hogy rendet tegyen végre?22 év kevés volt mint láthatjuk,vagy pedig hülyéket tartunk nem kevés pénzért,hehe.
@triarius: Írhattál volna 110%-ot is,de előtte nem ártana tájékozódni,magába a legtöbb államba is alaposan be van épülve a maffia,jakuza triád stb.Itthon is csak most kezdik el üldözni a kamatos pénz maffiozókat,az olajmaffiát meg örökre titkosítanák ha lehetne.
"Az igazi vesztes az állam, hiszen maga szolgáltatja ki az őt eltartó adófizetőt."

Tessék tudomásul venni, hogy az állam mi vagyunk. Adófizető állampolgárok. Mi fogunk egyedül veszíteni ha alkalmatlanokra bízzuk a gondnokságot...
Szopás, lassan 1 éves lesz ez a blogbejegyzés. Mondjuk még mindig aktuális...