Az IMF és Stephen Hawking

2012.01.14. 08:10 donmartin_ka

Stephen Hawking mondotta egyszer: "Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én munkáimból, az nevetséges."

Nos, teljesen igaza van abban, hogy mi, emberek szeretünk olyan dolgokról beszélni, véleményt formálni, s végül állást foglalni, amikről igen szerény a tudáskészletünk. Persze, nem gondolom, hogy ez olyan nagy probléma lenne, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy "információmaximalisták" legyünk mindennel kapcsolatban, ami csak körülvesz bennünket.

Talán valami ilyesmi zajlik most az IMF körül, annyi különbséggel, hogy ezen vita kimenetele nagyobb hatással lesz az átlagemberre, mint Az idő rövid története. Nem szokásom Orbán Viktort és a Fideszt védeni, azonban nem tartom helyesnek, hogy sokan a "minél rosszabb, annál jobb" szemüvegen keresztül figyelik a fideszes fiúk munkásságát.
  
„Ideológiailag” nem vagyok elég képzett ahhoz, hogy akár megkíséreljem megmondani a tutit ájemef ügyben, de arra kérek mindenkit, hogy az érme mindkét oldalát nézegesse, úgyis a szimpatikusabbat tartjuk magunk felé az esetek többségében (én is).

Megkockáztatom, hogy Orbán kurucos dacossága mögött néha van józan, racionális gondolkodás is, s talán az IMF-hez köthető politikai lépések is ezek számát bővítik. Politikailag igenis ésszerű törekvés, hogy a Fidesz nem akar alárendelt szerepet játszani a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során, hiszen nem babra megy a játék, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kondíciókkal juthatunk hitelhez. Honnan tudhatnánk, hogy ki demonstrálta keménységét (Orbán vagy a Valutaalap) decemberben, amikor az IMF képviselői hazamentek karácsonyozni? Ebben a kérdésben csak találgatni tudunk, ez van.

Mindenesetre sajnálatos tény, hogy Orbán, akármilyen remek stratéga tud lenni, ez esetben elszámította magát, rosszul mérte fel az erőviszonyokat, gondolom, fő is a feje, hogy összeveszett az USA-val és nagyjából mindenkivel Európában. Ugyanis előbbi a legnagyobb szavazati súllyal rendelkező IMF tag, az Európai Unió, pedig a szavazatok 30 százalékával rendelkezik.

De miért idegenkedik Orbán az IMF-től? Ciki lenne, ha ezt a politikai csatát nem ő nyerné? Most jött rá, hogy a határ túlsó oldalán nem ő a JANI?  Szerintem ez is benne van a pakkban, de vegyük észre, hogy akiktől épp kölcsönt kérünk az nem valami jótékony alapítvány, őket nem a caritas vezérli! Nemzetközi Valutaalap elleni kritikákat sokan megfogalmaztak már, ezek közül kiemelném Joseph E. Stiglitz, Nobel díjas közgazdász véleményét, miszerint az IMF a hitelért cserébe az országok adottságait figyelmen kívül hagyva vár el olyan gazdaságpolitikai lépéseket, amik nagy kárt okozhatnak, s így a „segítség” előtti időszaknál rosszabb helyzetbe kerülhet a gazdaság. Etiópia és Argentína példája rávilágít arra, hogy az IMF munkásságának mérlege nem feltétlenül pozitív. 

Mire akarok kilyukadni mindezzel? Csupán annyira, hogy az ellenségem ellensége nem feltétlenül a barátom.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr343540054

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utalni valakit valamiert 2012.01.14. 16:57:38

Ha en utalok valakit, annak mindig oka van. Habar utalok, nem vagyok rossz ember, mert az utalatom mindig, kivetel nelkul, igazsagos. Az illeto csal, lop, hazudik, tehat rossz ember, vagy goromban viselkedik, gogos stb. Ellenben ha engem utalnak, az to...

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.14. 12:15:41

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Matolcsy, Varga és Fellegi Orbán előszobájában toporog 2012.01.14. 12:15:19

Mit árult el Varga, Matolcsy és Fellegi testbeszéde, miközben Simor letette a kabátját a miniszterelnök előszobájában? Tegnap reggel - a kormányzati tájékoztatás szerint - a jegybankelnök kérésére ült össze Simor András, Varga Mihály, Matolcsy Györg...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.14. 12:14:20

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.14. 12:13:24

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csúnya, vagy jó ájemeff?

Piacról veszek ma kölcsön 100 dolcsit, 110-et kell visszafizessek.

Ájemefftől veszek ma kölcsön 100 dolcsit, 104-et kell visszafizessek.

Kondíciói egyértelműen jobbak az ájemeffnek. Hogy beleszól gazdasági-próba-fülke forradalmunkba, az csak azért van, mert lopni nem szép dolog. Ájemeff, és senki sem szereti, ha meglopják, vagy ha az üzletfele másokat meglopott!

Ezért kér arra minket ájemeff, ugyan vennénk már komolyan a tulajdont (kötmanyup lenyúlása), a római jogot (utólagos törvénykezés - adózás), ... Vagy tehetünk amit akarunk, viszont akkor ő kölcsönt nem ad.

Etiópia és Argentína példáját nem ismerem, de nem lepődnék meg, ha kiderülne, az ottani "elit" sem volt jobb a mienknél.
Kedves rdos!

Amit a jogól írtál, abban teljesen igazad van!
A legjobb az lenne, ha nem kellene pénz senkitől...gondolom, hogy ebben is egyezik a véleményünk.
Nem volt szándékom "megmondani a tutit ájemef ügyben", csak szerettem volna írni arról, hogy az IMF (ami valóban az utsó reményünk) azért nem = vmi "égi jóval", ha megkapjuk a hitelt, akkor komoly megszorítások árán leszünk képesek visszafizetni...független nemzeti monetáris politika vs korlátlan nemzetközi tőkeáramlás­?ki tudja? sajnos van itthon egy fura attitűd úgy általában a hitelekkel kapcsolatban, amit nem értek...ezért is írtam meg ezt a kis szösszenetet...
üdv,
donmartin_ka
Én sem szeretem ha beleszólnak a dolgaimba,pedig jóval kisebb a tét,nyilván viktorbán sem szereti ha beleszólnak a dolgaiba mivel egyedülálló lehetőséget kapott és ő 1 világraszóló elme,senki sem ér fel hozzá,hiába csepegteti az igazságot nekünk elmeroggyantaknak.Hiába,ahhoz hogy kiderüljön valakiről ,hogy okos ember kéne 1 másik okos is.Mi idióták csak azt látjuk,hogy tőle minimum százszor erősebbel akasztott kurucosan tengelyt és nem értjük mire lehet ezzel menni,főleg ilyen mucsai módon.
Einstein és Hawkings - kiemelkedő tudósok. Az IMF közgazdasági ismereteihez viszont nem ér fel Orbán Viktor, nem egyenrangú partner. Egy teljes tévedés a poszt. A poszt írójának akkor lenne igaza, ha itt kezdettől fogva egy megtervezett koncepicó mentén haladna Orbán Viktor. De ez nem így van. Másfél éven keresztül szidta az IMF-et, hogy a választóinak megfeleljen, aztán 180 fokos fordulattal már mindent elfogadna. Káosz.
Jo iras, tetszett koszi.
En attol tartok, hogy az orszag hasonlit az egyszeri magyar emberhez, aki elkezdett hitelbol elni, majd a hiteleket hitelbol finanszirozni. A kulonbseg ott van, hogy a kormanynak nem lesz egy "kormanya", aki majd megmondja, hogy az egesz vilag nyelje le a vesztesegeket, amiket mar nem tud visszafizetni. Illetve ez az allamcsod, ha jol hiszem.
Ha nem magunkat a hajunknal fogva (ertsd: ujabb piaci hitelekbol) akarjuk kihuzni a csavabol, akkor valahol el kellene kezdeni a kiadasainkat csokkenteni. Erre P-unk es K-unk nem hajlando, mert akkor csak 40%-kal nyernenek, de az imf kiadascsokkentesert, meg valamennyi minimalis demokracia-visszaallitasert cserebe hajlando alacsonyabb kamatu hitelt adni, mint a piac.

Szerintem ha a kormany (P es K) megmondana, hogy na jo, akkor ezen es ezen fogunk sporolni matol kezdve, akkor nem kellene masnak diktalnia ezeket.
Sajnos igenis, valakinek el kell majd kezdenie takarekoskodnia, csak epp az a problema, hogy P-unk mar a bokrosi follendules ota az osztogatas hive, es nem a racionalitase. Es ezen nem hajlando valtoztatni onszantabol.
"ottani elit sem volt jobb a mienknél"
így van! a kilencvenes években Argentínában az akkori vezetés csődközelbe vitte az országot (túlzott privatizáció, hatalmas korrupció stb). Ezután az új vezetés nem tudott mit tenni 2001-ben bekövetkezett az államcsőd. 2000-ben az IMF 40 milliárd dolláros mentőcsomagot állított össze de nagy részét nem kapták meg mivel "nem feküdtek le" nem teljesítették a feltételeket. 2003-ban (új elnök) adósságcserét hajtottak végre, amelynek eredményeként 66%-kal csökkent a hitelek törlesztőrészlete, újratárgyalta szerződéseit az IMF-el és másokkal, valamint ismét államosított néhány korábban privatizált céget. Ezután a gazdaság folyamatosan növekedett, mára éllovassá váltak Dél-Amerikában. A csőd vesztese csak a nagytőke (pl bankok) voltak akik a befektetéseiknek csak a töredékét kapták vissza. Tehát a csőd nem a pokol és az IMF nem mentőangyal!
"Az IMF közgazdasági ismereteihez viszont nem ér fel Orbán Viktor, nem egyenrangú partner."-ezt nem teljesen értem...Stiglitz sem az?
Ja, Hawking is vett egy nagy fordulatot, amikor elismerte, hogy tévedett a feketelyukakkal kapcsolatban...
Van az a pénz, amennyiért Gíró Szász nem érti

Barroso és Clinton miért csak minket talál meg?

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1446_giro_szasz
@donmartin_ka: Milyen megszorítás? Mondjuk olyanok hogy küldjék el a közalkalmazottak 10%-t? Ezt már 10 éve meg kellett volna lépni?

Olyat hogy a BKV/MÁV pénznyelőket szintén reformálják meg, tegyék átláthatóvá a finanszírozást/pályázatokat/beszerzéseket/tanácsadói szerződéseket és ne ott pumpálják ki a pénzt a haveroknak? EZt már 20 éve meg kellett volna csinálni...sorolhatnánk.

Én kb. ilyen elvárásokat láttam a feltételek között. Szerintem ez ésszerű

2. Jelenleg nem is a megszorításokon megy a vita, hanem az erőfölényt sajnos már a jogi részeknél eljátszották (jegybank balhé). Ugyebár ha minden rendben lenne jogilag akkor lehetne vitatkozni, hogy ne minden feltételt benyelve kapjunk pénzt , de mivel annyira elszartuk a bemutatkozást (EU,nál is, tehát ők sem állnak mögöttünk...), hogy most még azt a szart is lenyomják a trokunkon amit eredetileg le tudtunk volna esetleg tárgyalni, tudod tárgyalni nem kuruckodni. Idézem a fidesz külügyi államtitkárát, nem ártana megfogadni: "szeliden mint a galamb, de háttérben ravasz mint a kígyó..."

Ehelyett mi vagyunk ordító oroszlán, ami valójában egy sebesült gyenge kismacska...ennél rosszabb szenárió és tárgyalási alap nem is lehetne. MIt várhatunk egy olyan kormánytól ahol egy számokat messziről sem ismerő matolcsy a gazdasági miniszter, és még olyan józan párt közeli jobboldali hangokra sem hallgat mint Járai?

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-476755
"Egy teljes tévedés a poszt." - írja Gogol.

Csatlakozom. Orbán már ott elkúrta, hogy olyan helyzetet teremtett, hogy az IMF-hez kénytelen fordulni, egyedüliként a kelet-európai országok közül.
Az már külön ciki, hogy milyen nagy garral, büszkén szidta az IMF-et, meg rúgta ki az országból.

poszt: "Politikailag igenis ésszerű törekvés, hogy a Fidesz nem akar alárendelt szerepet játszani a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során"
Egy ország akkor fodrul az IMF-hez, ha már senkitől nem kap pénzt, vagy csak olyan drágán, ami már nem éri meg. Tehát aki az IMF-hez fordul, mindig, kivétel nélkül alárendelt helyzetben van, mert ő a rászorult, ő a kiszolgáltatott, ő megy csődbe az IMF nélkül.

Megjegyzem ez is agyrém, hogy most az IMF-fel való csata a közbeszéd tárgya, sem az IMF-fel sem az EU-val, sem a magyar társadalommal, a kiskeresetűekkel, a szakszervezetekkel, a bankokkal és egyebekkel nem kéne _háborúzni_. Orbán képtelen felfogni, hogy létezik WIN-WIN tárgyalás, viszony, partnerség, noha pl. az EU-tagságunk épp erre alapoztuk és alapozzuk most is.

Orbán háborús pszichózisában mindent és mindenkit le akar győzni, minden tárgyalásban is győzni akar, nem megegyezni, ez az opció egyszerűen nincs benne az agyában. Azt hiszi, neki akkor jó, ha másnak rossz. Az ő győzelme számára nem más, mint a másik totális veresége.

Amúgy nem kéne megnézni, mik a mostani tárgyalások tartalma? Erről miért nem ír egy poszt sem? Pl. miért nincs igaza babban az EU-IMF párosnak, hogy nem kéne 40 évre bebetonozni a 16%-os adót, miközben az évente -500 milliárd a magyar államnak? És egyáltalán miféle "demokrata" az, aki a kormányok egy alapvető jogát, a gazdaságpolitikát nem 4, hanem 40 évre akarja meghatározni?

Ugyanígy van a többivel is. Mire lene jó, ha pár hónap alatt felélnénk a jegybanki tartalékot, és utána? Itt maradunk semmi nélkül kivérezve? De addig is játszuk a nagymagyart? Hol magyar érdek ez?
Az IMF-EU jó dolgokat vár el, a magyar érdekkel egybeeső dolgokat akarnak, Orbán viszont harcol, támad, háborúzik, tök függetlenül attól, hogy van-e értelme, hogy mi a magyar érdek.
Én úgy emléxem a történelem órák alapján hogy többször a világ ellen harcoltunk. Kétszer a németekkel a hátunk mögött, oszt mégis elvertek minket. Most még a németek is ellenünk vannak.
Valaki szólna ennek a pöcsfej Orbánnak hogy azzal a kis vacakkal játszadozzon, ami vele egyidős és ne az országgal?
És nekem miért kell szívnom a sok barom miatt aki erre a zsebnapólenora szavazott, amikor én ezt sosem tettem?
@paisano: "Ezután a gazdaság folyamatosan növekedett"

Tök jó ezeket olvasni sokszor a csődközelbe, vagy csődbe zuhant államokról.
De a gazdasági növekedés a tavalyi szinthez képest történő elmozdulást jelenti.

Tehát ha mondjuk Lettország egy év alatt zuhant 40%-ot, és után évente 7%-ot növekszik, akkor évek után sem tart még ott, mint az, aki kibekkelte a nehéz időket évi 2-3% csökkenéssel... nemde?
"Politikailag igenis ésszerű törekvés, hogy a Fidesz nem akar alárendelt szerepet játszani a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások során"
- Bassza meg! Ezzel a szarakodással, amivel kivívtuk Európa utálatát, már messze alárendelt szerepet játszunk.
Ez a Stiglitz-cikk az IMF-et utálok kedvenc gumicsontja, a jollyjoker, mindig ezzel jönnek :) Ha igaz, miért fordulunk az IMF-hez? Hisz az maga a rontás... :)
Bármilyen furcsa, egy Nobel-díjasnak is lehetnek túlzó, féligazságokat tartalmazó cikkei, amúgy ezt is 2002-ben írta, most 2012 van, kissé elavult...
De mondom, a kormány kinyilvánította, hogy kifejezetten az IMF-ellenében építi fel a gazdaságpolitikáját, aztán most mégis ott könyörgünk a küszöbükön. Orbán csinálta a gazdaságpolitikát, ő ragaszkodik Matolcsyhoz, hát tessék, itt a következmény.
Csak egy apró idézet a cikkhez -nem mellesleg Stiglitz emlegetett könyvéből, mely sokat elárul:

„Tudtam, hogy számít a szakmai meggyőződés, de azt is tudtam, hogy ugyanúgy számít a politika (…) Ahogy azonban átkerültem a nemzetközi játéktérbe, rá kellett jönnöm, hogy egyik szempont sem uralja a politikai döntéshozatalt, különösen nem a Nemzetközi Valutaalapnál. A döntések olyan alapon születtek, amely leginkább az ideológia és a rossz közgazdaságtan furcsa keverékekére hasonlított; olyan dogmára, amely néha mintha látványosan bizonyos érdekcsoportok törekvését takarta volna. Amikor a válságok bekövetkeztek, az IMF ódivatú, alkalmatlan, bár „standard” megoldásokat javasolt anélkül, hogy figyelembe vette volna, milyen hatásokkal járnak majd ezek azok számára, akiknek követniük kell őket. Nemigen láttam előrejelzést arról, hogyan hatnak az intézkedések a szegénységre. Nemigen láttam átgondolt vitákat és elemzéseket az egyes alternatív megoldásokból fakadó következményekről.”

És egy megjegyzés: Lehet, hogy Orbán Viktor csapata rosszul látja a helyzetet, de Stiglitz vezető pozícióban dolgozott a rendszerben.
A kommentelőknek: ettől függetlenül lehet kritizálni, de el kellene olvasni a könyvét előbb, majd elgondolkodni rajta, és megnézni, hogy mely bankokból kerültek ki az IMF vezetői. Én megtettem.
Valaki magyarázza már el Orbánnak és a széthülyített híveinek, hogy az evolúcióelmélet szerint nem az a túlélő, aki álladóan harcol (pláne a nagyobbakkal is), hanem az, aki alkalmazkodik.

És ez nem nemzeti büszkeség, meg szuverenitás kérdése, hanem csakis a józan észé.
@donmartin_ka:

Hawkings tévedhet a fekete lyukkal kapcsolatban, mert tudós. Orbán ne tévedjen a gazdasággal kapcsolatban, legalábbis ne ekkorát. Tőled idézek miért.

"Talán valami ilyesmi zajlik most az IMF körül, annyi különbséggel, hogy ezen vita kimenetele nagyobb hatással lesz az átlagemberre, mint Az idő rövid története."
@paisano: ebben mind tökéletesen igazad van, de ne haragudj, csúsztatsz is egy kicsit! Előszőr is: Argetína nyolcsszor akkor ország, mint mi, lakosai is többszöröse, de ami fő, jelentős mennyiségű ásványkinccsel (KŐOLAJ!) is rendelkezik. Szemben velünk, akiknek semmi jelentősebb exportcikkünk sincs. Így éltünk a hitelből, most fizetnünk kell az árát. Egyébként nagyon klassz ez a "szuverenitás" duma, de fogjuk már fel végre: MA a Földön NINCS ORSZÁG, amely valóban szuverén lenne (Még az USA és Kína sem!!!!) Mindegyik függ a másiktól. Orbán hibája pedig nem az, hogy a céljai rosszak, hanem az, hogy nagyon hülyén és erőszakosan akarta megvalósítani, most pedig nem meri beismerni a hülyeségét. (Ahogy eddig egy magyar kormány sem tette). És akkor mi van, ha elbukja a következő választásokat? De legalább emelt fővel távozhatna, hisz ő megtette, ami erejéből tellet - ha hajlandó változtatni!!!!!. (Amúgy is sok a megélhetési politikus, aki életében nem dolgozott, csak az észt ossza. Olvastam is valahol: talán 10 évben kellene korlátozni a hivatalviselést - mint a régi Rómában. Akkor talán dolgoznának -ÉRTÜNK!)
@Gogol: Teljes tévedés a kommented. Persze, hogy szidta az IMF-et, mert valóban nem kellett volna az IMF. Csak az IMF valamiért mégiscsak akart jönni, és, felhasználva befolyását és hatalmát, olyan nyomás alá helyezte fokozatosan az országunkat, hogy ma már valóban nem bízik a piac Mo-ban. Hiába nem rosszak a makroadatok, hiába csökkentettük az államadósságot. Olyan ez, mint amikor két ruhásszekrény beállít a kocsmádba, hogy akkor ezentúl ők védenék a helyet. Ellen tudsz nekik állni?

Ja hogy az IMF-nek ez mégis miért jó? Nyilvánvalóan Németo. és Franciao. nem akar még egy Görögországot és magasról leszarják azt, hogy nálunk mennyi a nyugdíj, mennyi a fizetés, mennyi az adó. Inkább adnak pénzt az IMF-en keresztül, ami után az általuk helyesnek vélt gazdaságpolitika majd meghozza az eredményt, azaz nem fog csődbe menni az ország. (Kár, hogy az IMF eddig elég kevés helyen járt sikerrel, Argentína, Etiópia, a Távol-Kelet, hát, egyik sem egy sikertörténet.)

A másik probléma pedig, hogy a magyar megoldás fertőz. Pl. bankadó, multiadó, de valószínűleg a végtörlesztés volt az utolsó csepp, amiért le kellett (le kellene) állítani Orbánt és ha lehet, eltávolítani a hatalomból. Mint Görögországban és Olaszországban, és aztán egy IMF-barát embert ültetni a helyébe. Csodát ők sem fognak tenni, de biztosan nem lesz ott bankadó, és végsősoron az IMF és az EU irányítása szerint ugrál majd a vezető. Ez lenne itthon is az érdekük.

A gazdasági szabadságharc kifejezés több, mint metafora.

(Bocs, kicsit hosszúra nyúlt.)
Ez a felületes, átgondolatlan poszt csak arra jó, hogy az egyébként is népszerű IMF gyalázást kicsit felpörgesse, többet nem ér.
Joseph E. Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász: "Fél évszázaddal a létrejötte után világos, hogy az IMF küldetése kudarcot vallott. Az IMF kudarcot vallott eredeti, a globális stabilitás létrehozását és megőrzését célzó küldetésében, de nem volt sikeresebb az által felvállalt új szerepekben, így a piacgazdaság irányításában sem". Mondja a cuclibek által fikázott Stiglitz. És a honi szakértők, akik tövig szopták a mindent elkúró Gyurcsány-Bajnai párost, utálják Stiglitzet. Na puff.
@rdos: Az ostoba faszt onnan lehet megismerni, hogy olyan dolgokban okoskodik, amihez lövése sincs.
Saját közép és hosszútávú érdekeit simán feláldozza, mert nem szimpatikus neki valami. Évtizedekre kiszolgáltatja a közösségét. De nem baj, mert akiknek ez az érdekük, azoknál a tőke és média, tehát megnyugtatja azzal a lelkét, hogy ez tulajdonképpen mindenképpen így jó.

Aztán néz nagy szemekkel, hogy mi a baj később.

Igen, te pontosan ilyen vagy.
Mi az IMF célja? Adósságcsapdába csalni országokat, megszedni magukat a hitelezésükből? Mivel az IMF a piaci kamatok alatt ad hitelt, valójában veszteséges, hiszen a forrásköltsége nyilván a piaci kamatokhoz igazodik. Tehát? Az IMF, amint ez olvasható is a céljai közt a globalizáció elősegítésén fáradozik, vagyis a nemzetközi szabadkereskedelmen, a tőke szabad áramlásán. Azért segít meg bajba jutott országokat, hogy azok ne essenek ki a nemzetközi vérkeringésből. Se mint fogyasztók, se mint termelők, se mint befektetési lehetőségek.

Tehát IMF-ügyben elsősorban arról kell döntenünk, hogy mit gondolunk a globalizációról. Ha azt gondoljuk, hogy félgyarmati státuszba kerülünk és nettó vesztesei vagyunk a folyamatnak, akkor ki kell szállni az egészből. Ennek legegyszerűbb módja, ha megtagadjuk az adósságaink további visszafizetését (államcsőd) és persze vállaljuk, hogy valamilyen módon önellátóak leszünk. Így nézve könnyen látható, hogy talán mégis csak rosszabb lenne úgy, mint így, vagyis mégsem vagyunk nettó vesztesek.

Egy kevésbé szélsőséges álláspont szerint a globalizáció kivétel nélkül mindenkinek növeli a jólétét, csak éppen a gazdag országoknak nagyon, a szegény országoknak kicsit. Vagyis olyan, mint országon belül a piacgazdaság, hogy ugyan nő a jólét, de az egyenlőtlenség is.

Ha ezt fogadjuk el, akkor viszont részt kell vennünk az egészben, és inkább megpróbálni megreformálni. Például csatlakozni Franciaországhoz Tobin-adó ügyben, és egyéb témákban is EU-s szintű kezdeményezéseket indítani.

Ha bent akarunk maradni, akkor természetesen az elmúlt 30 évben felhalmozott adósságainkért is felelősséget kell vállalni, amihez egyensúlyban lévő költségvetés kell. Nem olyan, ahol a tartós bevételkiesést (egykulcsos adó) egyszeri bevételekkel pótoljuk (manyup, különadók), hanem olyan, ami hosszú távon is működik. Ha ezt tettük volna a választások óta, remekül meglennénk IMF nélkül, hiszen az IMF valójában ezeket akarja kikényszeríteni, még egyszer azért, hogy bent tudjunk maradni a globalizált világban (amin mi picit nyerünk, ők - a Nyugat - meg sokat).

Egyébként már az IMF is többször módosított az álláspontján, és finomított a módszerein. Szóval itt is az a helyzet, mint a globalizációnál általában. Hogy nem bele kell szarni az arcukba, hanem együttműködni velük, és úgy reformálni.

Az, hogy azt mondjuk, szó sem lehet megszorításról, miközben egyébként a szegények ma mind rosszabbul keresnek, mint 2 éve (ld adójóváírás) és az ÁFA miatt még drágult is minden, szerintem megszorítás. Szóval elég nevetséges erre hivatkozva elutasítani az IMF-et.
@Zozi79: Az IMF nem akart jönni, úgy politizáltak Orbánék, hgoy teljesen legyengítették a bankrendszert, kiszámíthatatlanná tették a befektetői környezetet, önkényesen változtatgatták a jogrendszert, komoly tartalékok birtokában mégis emelkedett az államadósság. a spekulánsok megrohanták a legyengített országot. A te írásod teljes tévedés, felcseréli az okot és az okozatot. Az ok: Orbánék politikája, az okozat: az IMF bejövetele. Nem fordítva.
@sárkányfő: Én két szenáriót látok.

Vagy mindenben lefekszik az Orbán az EU IMF párosnak, mielőtt teljes csődbe rángatná az országot.

Ha nem akkor(trianoni tragédiával érne fel, és senkit sem érdekel kinek van igaza, mint Trianonnál a következmény számít hogy a nép és a polgárok szívnak), büszkén állíthatjuk majd igazunk volt és függetlenek voltunk, mondjuk este nem lesz világítás mint észak koreában, vakbélgyulladásba belehal valaki mert nem kap ellátást...de legalább büszke magyarként halhat meg, függetlenként, mint a belorussz testvéreink, tudva hogy nem feküdtünk le a gonosz nyugati hatalmaknak. Visegrádi országok meg élnek nyugodtan és boldogan körülöttünk lassan nyugati színvonalon a gaz nyugat által leigázva. Olyan észak-dél korea párhuzamnak tűnik ez nekem.

Második szenárió, hogy a fidesz belső értelmesebbje megszabadul ettől a barom bandától, orbánnal, matolcsyval és lázárral együtt és esetleg olyan értelmes emberek veszik át a helyüket mint Varga/Járai/Pokorni...stb.

Igazság szerint nekem a második verzió jobban tetszene..
@rdos: "Etiópia és Argentína példáját nem ismerem." Ez a baj. Ha ismernéd, tudnád, hogy az a 104 dollár nem is olyan kedvező.
@sárkányfő: Tök igazad van. De sajnos a sok "vallási fanatikus" nem ezt látja, nekik a "harc" a fontos a "rohadtjudeoplutokrataliberálbolsevikhazárulógecikelmúltnyócévgyurcsányahibás"ellen. Folytatva a jó magyar hagyományt: CSAKIS A JOBBOLDAL LEHET KORMÁNYON!!! (Mert ezt támogatja, hogy nincs IGAZI magyar baloldal!) Amúgy ez ugyanúgy egypártrendszer lenne, mint az előző, de nekik ez nem fontos. Még élvezik is, ha a jobbos faszt szopják, mert legalább addig is NEM AZOK vannak hatalmon. Már bocs a durva stílusért, de kezd már nagyon elegem lenni ebből az egészből. Jobb és baloldalból egyaránt!!! Mind mehetne a süllyesztőbe (A Jobbikkal együtt, ami mai beteg társadalmunk tökéletes szimptómája!)
@sárkányfő: "Az már külön ciki, hogy milyen nagy garral, büszkén szidta az IMF-et, meg rúgta ki az országból."

Az a ciki, hogy nettó valótlanságot valóságosként adsz elő.
A kormány részéről senki sem szidta a Valutaalapot. Sőt, ha jól emlékszem, Orbán a parlamentben meg is köszönte nekik, hogy 2008 őszén megmentették az országot a csődtől. S ki sem rúgta őket senki, mivel Gyurcsányék 2 éves hitelszerződést kötöttek a Valutaalappal, mely 2010 őszén járt le, s Orbánék nem kötöttek újabbat. Nos, nálad ebből lett, a valósággal szöges ellentétben, kirúgás. Hogy miképp? Ezzel neked kell elszámolnod!
Egyébként Stiglitz, aki a Világbank egyik vezetője is volt, és nem mellékesen Clinton tanácsadója is, egy egész könyvet írt arról, hogy mit is hogyan csinált az IMF, hány országot tett tönkre az erőltetett privatizációval, az országokra erőltetett elhibázott gazdaságpolitikával. A könyv címe A globalizációs és visszásságai. Tanulságos olvasmány. Még azoknak is, akik a honi cuclib média-hazugsággyár mantráit képesek csak befogadni.
Hali!

Már a megközelítésed is rossz.
Nem a politika a kályha ebben a kérdésben, az IMF meg aztán végképp, hanem a magyar gazdaság.
Mondhatnánk azt is, a PÉNZ.

Ha valaki képes mondjuk 1000 mrd Ft-s (GDP 3%-a) kárt okozni Magyarországnak (közvetve és közvetlenül szerintem többet), egy olyan törvénnyel amit aztán deklaráltan nem is alkalmaz (tehát a semmivel!!?? okozta ezt a kárt), nos annál fölöslegesek az ilyen "vizsgálatok" amiket teszel.

Stiglitzről pedig annyit, hogy az IMF nem szent és nyilván bénázik is, de az ilyen esetekben nem agysebészetről van szó.
Ergo, ha bevisznek a kórházba és úgy jössz ki onnan, hogy levágták mindkét lábad, akkor azt fogod mondani jogosan, hogy rosszabb a helyzeted annál, mint a bemeneteled előtt, de az orvosok meg azt, hogy a másik opció a hullaház volt.
Ajánlom figyelmedbe (no meg Stiglitznek) a "minden relatív" közhelyet.
Szinte minden kormányt/ ork bánt védő beszédben benne van, hogy nézzék meg Argentínát, mi lett IMF-fel együtt is. De senki se fogja fel, hogy az IMF-et a csőd szélén kérik az országok, ahol segítséggel vagy nélküle is átbillenhet, fel kéne fogni, hogy egymaga az IMF nem fogja kihúzni az országot a szarból. Ez olyan mint a rák, ha valaki minden évben elmegy szűrésre, jó eséllyel időben kiszűrik, de ha valaki végső stádiumban fordul az orvoshoz, az hiába segít. Mégse a dokit fogják hibásnak tartani, ahogy itt se az IMF hibája, ha mégis becsődöl az ország.
Ha ork bán nem zavarta volna el az IMF-et tavaly, 1000szer engedékenyebbek lettek volna, kimaradt volna egy 10%os forint gyengülés, nem 9-10%os hozamokkal kéne finanszírozni az államot. És mi lett volna az egyetlen csorba? Ork bán büszkesége... értitek???? Ezt nevezik felelős politizálásnak? ( és a sluszpoén, hogy akkor egy faroknagyobbító műtéttel még a büszkesége se csorbult volna akkorát:) )
@rdos:
"Kondíciói egyértelműen jobbak az ájemeffnek. Hogy beleszól gazdasági-próba-fülke forradalmunkba, az csak azért van, mert lopni nem szép dolog.

...

Etiópia és Argentína példáját nem ismerem, de nem lepődnék meg"...

Azért csak osszad az észt bátran, kit érdekel, hogy nem tudod miről beszélsz. Nehogy vedd a fáradtságot és utánanézz dolgoknak, böfögd vissza inkább amit a másik blogon egy hozzád hasonlóan tájékozott embertől halottál.

Szavazni mész, ugye?
@paisano: azért az évi 15%-os inflációt se hagyd ki, meg a lakossági devizabetétek einstandolását sem...
Stiglitz Nobel-díjáról meg annyit, hogy Keynes-nek és Hayek-nek is Nobel-díja van, pedig egymással gyökeresen ellenkezőt gondoltak, és ma már egyiküket sem alkalmazzuk kritikátlanul. Sajnos (még) ilyen a közgazdaságtan: tele van bizonytalansággal és pár évtized alatt megdőlő elméletekkel.

Nyilván sok kritika megállhat az IMF-fel szemben, de kizárólag Stiglitz-nek hinni ugyanolyan mellényúlás lehet, mint kizárólag "IMF-pártiaknak" hinni. A fenti okokból a dolog sajnos nem ilyen egyértelmű.
@héjakútmácsonya: A kommunikációjukkal kialakítgottak egy IMF ellenes légkört, mert azt gondolták, hogy azt a hitelfelvételt is a Gyurcsány kormány bűnei közé lehet sorolni. Nem számítottak arra, hogy ők is kénytelenek lesznek az IMF-hez fordulni. Ezért szívtak. Kicsit rövid az emlékezeted.
@travishenderson:

Stirlitz benyit Müller irodájába. Egyenest odaáll Müller elé, és azt mondja neki:
"Obergruppenführer, nem állna be a Szovjet hírszerzéshez? Jó a fizetés!"
Müller megdöbbenve mered Stirlitzre, aki folytatja:
"Bocsánat, nincs egy aszpirinje?"
Stirlitz tudta, hogy az emberek csak a beszélgetések végére emlékeznek.
@Gogol: Vicces amit írsz, mert tárgyszerű tévedésekkel van tele. Az államadósság azért "emelkedett", mert gyengült a forint és az adósság jelentős része deviza alapú elszámoláson van. A forint pedig az általam is írt nyomásgyakorlás miatt gyengült. Racionális módon nem magyarázható, hogy egy stabilan 3% alatti költségvetési hiánnyal, nem túl magas inflációval, nagyobb arányú államadósság-törlesztéssel, minimálisan, de növekvő foglalkoztatással és manapság szokásos növekedéssel rendelkező ország valutája miért gyengül.

A "jogrendszer változtatása" pedig magyarázat nélkül is nevetséges.
"Megkockáztatom, hogy Orbán kurucos dacossága mögött néha van józan, racionális gondolkodás is"

höhö haha hehe a hét vicce
@Gogol: Lófaszt, barátom. Az a legfőbb gond, hogy a Gyurcsány és Bajnai által felvett IMF-hiteleket most kell elkezdeni visszafizetni. Egészen pontosan 3500 milliárd forintot. Vagyis a Gyurcsány-Bajnai páros által 2008 októberére csődbe menedzselt Magyarországot olyan drága IMF-hitelekkel lehetett csak a teljes összeomlástól megmenteni, hogy az idén 3500 milliárdot kell visszafizetni az IMF-nek. Ez a GDP 14%-a. Hiába hazudoznak gőzerővel a cuclib hazugsággyárak, ez a legfőbb oka Magyarország mostani problémáinak.
Gyurcsány és Bajnai 2008 októbere és 2009 márciusa között 5000 milliárd IMF-hitelt vett fel fél év alatt! Az akk.hu adatai nyilvánosak, mindenki megtekintheti a táblázatokat.
@röhögő: "És nekem miért kell szívnom a sok barom miatt aki erre a zsebnapólenora szavazott, amikor én ezt sosem tettem?"

Azért, mert, minden ellenkező híresztelés és rémhír dacára, demokrácia van Magyarországon. Vagyis a többség döntött, s ennek következményei mindenkire érvényesek. Így volt ez a Progresszív Pityogó (alias Gyurcsány Ferenc) kormányzása idején is. No, de ha nem tetszik a rendszer, akkor lehet demokratikus keretek között kormányt buktatni. Sőt, ma már nem demokratikus keretek között is lehet, ugyanis Amerikából megüzenték ( lásd: Charls Gati, Mark Palmer), hogy akár polgárháború útján is le lehet váltani a magyar kormányt. Csak nehogy úgy járjanak a derék demokraták, mint '56-ban!!
@Zozi79:

Tehát, mi mindent tökéletesen csináltunk és jöttek a nyomásgyakorlók, és csak miattuk dőlt be a forint. Ez a véleményed? Válaszolj igennel, vagy nemmel.
@Zozi79: AZért barátom mert a 3% nem stabil. Közel sem..

2010-ben nem volt 3%.
2011-ben manyup pénz nélkül 6%
2012-ben a kormányon kívül senki sem hiszi hogy 3%lesz. NEm még a Járai sem és más jobboldali közgazdászok. Olyan veres jancsizás ez. Matolcsy kőbevési a 3%-t ami mégsem tűnik annyinak senkinek sem. 2010-s hiány is kőbe lett vésve, 2011-s is és egyik sem lett teljesítve a megígért szinten.

EU válságban van. Aki 2szer hazudott költségvetésben, és a 3. sem tűnik reálisnak annak nem fognak hinni azok akik az államadósságunkat finanszírozzák, ez egyenes út az IMF karjaiba...
Szerintem vizsgáljuk meg, ki is Stephen Hawking ellensége! Így talán kibogozhatjuk a bulváros kezdéstől a közmondásos befejezésig burjánzó logikai csomót, és kiderül, ki a szerző ellensége: Orbán Viktor vagy az IMF. Megfejtők mellőzzenek!
@travishenderson: Lehetséges, hgoy igazad van, nekem meg abban van tökéletesen igazam, hogy a Fidesz ezt a helyzetet nem tudta megoldani, pedig 2/3-addal kormányoz. Sőt, rosszabb lett a helyzet.
@Zozi79: Stabilan 3% alatt hiány? Ahol az egyik oldalon tartósan lemondunk 500 milliárd adóbevételről, a másik oldalon meg egyszeri tételekkel dolgozunk (manyup, különadók)? Lásd még túlzott deficit eljárás. És ahol egy év alatt 4-szer írjuk újra a költségvetést, és még két héttel az év vége előtt se tudjuk mennyi lesz az évvégi hiány? Talán ez is oka annak, hogy a piac nem bízik oly feltétlenül a magyar gazdaságban.

Az meg, hogy beolvasztjuk a manyup pénzeket nehezen nevezhető államadósság csökkentésnek. Az a pénz 20-30-40 év múlva hiányozni fog, hiszen abból lett volna a most aktívak majdani nyugdíjának egy része. A manyup pénz megtakarítás volt, ami az adósság ellentéte. Vagyis ezzel csak konszolidáltuk az adósságunkat (egy zsebbe vontuk össze), de nem csökkentettük. És ez független az árfolyamtól.
@Indriq: "Szinte minden kormányt/ ork bánt védő beszédben benne van, hogy nézzék meg Argentínát, mi lett IMF-fel együtt is. De senki se fogja fel, hogy az IMF-et a csőd szélén kérik az országok"

Akkor te sem fogadtad meg a tanácsot és nem nézted meg mi volt Argentínában, ugye? Vannak róla dokumentumfilmek, még csak olvasni sem nagyon kell. Nyugodtann nézz utána és ha megvan, akkor kezd el mesélni, hogy hogyan szokott lenni ez.

"Ha ork bán nem zavarta volna el az IMF-et tavaly, 1000szer engedékenyebbek lettek volna, kimaradt volna egy 10%os forint gyengülés, nem 9-10%os hozamokkal kéne finanszírozni az államot."

Éppen azt osztod keményen, hogy "mi lett volna", prófétaként bizonygatod a jövőbelátó képességedet, aztán közben fogalmad sincs, hogy mi történt az elmúlt pár évtizedben Argentínában.

Figyu: a próféták mindig így buknak ám le, a jelenről és a múltról ne mesélj, mert azt tudjuk ellenőrizni!
Mi ez a buta írás? Hitel kell, kétpofára habzsolni kell. Ilyen egyszerű. Ezt minden szélsőliberális bulizósfiatal tudja.
Íme, mi a gond ma Magyarország devizaadósságával. A két nagy demokrata és szakértő Gyurcsány és legjobb haverja, Bajnai kormányzása 2008 októberére ide juttatta az országot, így növekedett fél év alatt Magyarország devizaadóssága:
2008. júl. 15,692.5
2008. aug. 15,848.5
2008. szept. 15,972.7
2008. okt. 16,281.0
2008. nov. 17,687.7
2008. dec. 18,025.4
2009. jan. 18,888.1
2009. febr. 18,759.3
2009. márc. 20,373.5
Forrás: akk.hu
talán nem kellett volna elbaszni a gazdaságpolitikát egy remek Matolcsy gyurka kiválasztásával és akkor talán nem is kellene az IMFnél kuncsorogni péndzért, így nem is kellene az egész szarságról beszélni.
Szóval attól nyakig a szarban elmondjuk hogy Orbán céljai nem feltétlenül rosszak, vizsgáljuk meg az előző remek terveit amiért nyakig kerültünk a szarba.
@Gogol: Válaszolj igennel vagy nemmel?? Azt esetleg nem akarod meghatározni, hogy mit válaszoljak?? Jó vicc...

Amúgy, igen. Többé-kevésbé mindent a lehetőségekhez mérten jól csináltunk, bár én az egykulcsos adót nem vezettem volna még be. De a nyomásgyakorlást úgy sem úsztuk volna meg, a bankok ugyanis szentek az IMF világában.
@donmartin_ka: Jah csak Hawking elismerte, Orbán nem. Ne húzzunk már ilyen párhuzamokat...
@travishenderson: Teljesen értelmetlen, amit csinálsz. Arról írj, hgoy a Fidesz meg tudta-e oldani ezt? Ez a bűnbakkeresés szart sem ér. Börtönbe is zárhatod őket, annyit érsz el, hogy röhöghetsz rajtuk a koldusgúnyádban.
@Gogol

A fórumtársnak volt két állítása:

1. Orbán szidta az IMF-et.
2. Kirúgta az IMF-et az országból.

Egyik állítása sem igaz.

1. Orbán, búcsúzáskor, megköszönte a Valutalapnak, hogy 2008-ban megmentette az országot a csődtől. Nem kis nyomás volt, ahogy most is van, a kormányon, hogy újabb hitelszerződést kössön a Valutaalappal, de ezt, az ország szuverenitására és valamiféle hagymázas gazdasági szabadságharcra hivatkozva elutasította. Ami persze legitim törekvés. (A bibi, hogy ezt válságadókkal terhelt piac képtelen volt tolerálni.)

2. Gyurcsányék 2008-ban 2 éves hitelszerződést írtak alá a Valutaalappal, mely 2010 őszén lejárt, Orbánék pedig nem hosszabbítottak, tehát szó sem volt kirúgásról.
@héjakútmácsonya:

Te a Holdon élsz. Másról sem zeng a kormány másfél éve mint a gazdasági szabadságharcról, a "külföld nekünk nem diktál"-ról, meg a többi süketelésről.

Az IMF kapcsán:
- Matolcsy: "a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát"

- Kövér: "az Orbán-kormány azért vonta ki magát az IMF befolyása alól, mert úgy gondolta, ez az egyetlen esély arra, hogy visszaszerezze az ország szuverenitásának maradékát." + "Ahol az IMF járt, és ahol a szervezet előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott abból mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett "

- Lázár: IMF és a nemzetközi pénzpiacok "diktátumai"

- Matolcsy: "Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül." + "Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet"

www.origo.hu/itthon/20111117-gyengeseget-jelent-mit-mondott-a-kormany-az-imfrol-korabban.html

Még több is, van de ennyi elég. A kormány eleve ellenségnek nézte az IMF-et, és az elvárásait meg diktátumoknak, holott a tökéletesen merev álláspont éppen a magyar kormányra volt jellemző:
"Fagyosabbá vált a viszony a hazánkban tartózkodó IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a Valutaalapot" " az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról"

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/13/beragott_a_kormanyra_az_imf_feszult_lett_a_viszony_az_imf_es_a_kormany_kozott/

Egyszóval a háborús pszichózis fogságába esett kormány maga utálta ki az IMF-t, és hangolta ellen a híveit. Ez a valóság, a valótlanságokkal pedig neked kell elszámolnod.
@travishenderson: ha objektív akarsz lenni akkor folytasdf a listát mostanáig. vagy az már nem nézne ki olyan szépen hogy hol ugrott ezek után baszomnagyot az államadósság?

@Pipas: szerinted a 2000-es évek Argentínája és 2012 Magyarországa BÁRMIBEN is összehasonlítható?
HÁ HÁ HÁ
na erre ne tegyünk fel komolyabb téteket.
@Zozi79: Na erre az igenre vártam. Túl mélyen vagy már ahhoz, hogy értelme lenne beszélgetni veled.
@travishenderson: "így növekedett fél év alatt Magyarország devizaadóssága:"

Teccik keverni a szezont a fazonnal+

Ez nem devizaadósság!
@Gogol: Ez kábé olyan duma, mint a második világháború után másfél évvel azon siránkozni, hogy még nincs minden újjáépítve. Gyurcsány és Bajnai gazdasági pusztítása ugyanis felér a második világháború káraival, legalább 8-10 év kell, mire az általuk okozott károkozás helyrehozható.
"IMF a hitelért cserébe az országok adottságait figyelmen kívül hagyva vár el olyan gazdaságpolitikai lépéseket, amik nagy kárt okozhatnak"
Ez a 90-es évek volt. Azóta az IMF is nagyot változott. Most már sokkal inkább országspecifikus lépéseket várnak el.

Az IMF munkásságának a legnagyobb rákfenéje az erkölcsi kockázat. Az, hogy az tagországok tudják, hogy van kihez fordulni, hogy ha elqrják. Ezért bátrabban folytatnak felelőtlen gazdaságpolitikát, illetve a radikális korrekció helyett lehet folytatni a tökölődést.
@Zozi79:

A strukturalis hiany nem 3%-os inkabb olyan 5% feletti.
Az IMF es a trader-ek sem hulyek. Az hogy a taho tanulatlan selmeczi gabi kiall es mondd valami hazugsagot, ezt pedig beveszik az ugyancsak taho es tanulatlan emberek az nem az IMF es a spekulansok hibaja.

Nyilvanvaloan ha egy trader penzt akar keresni akkor a fos instrumentumokat shortolja, a jokat meg longolja. Nincs itt semmilyen osszeeskuves, csak egyszeruen egyszerubb ilyen konteokat gyartani, mint elfogadni es beismerni hogy bizony ELKURTUK.
@paisano: "Ezután a gazdaság folyamatosan növekedett, mára éllovassá váltak Dél-Amerikában."

Gondolom a lovak számára gondolsz.

"A csőd vesztese csak a nagytőke (pl bankok) voltak akik a befektetéseiknek csak a töredékét kapták vissza."

Nem, dehogy. A csőd vesztesei a zemberek voltak, akik nagyon sokat szenvedtek, ne kívánd, hogy megtudd mennyit.
A csőd vesztesei Brazília és Uruguay is voltak, akiket a felelőtlen argetinok szintén majdnem bedöntöttek, mármint Brazíliát majdnem, Uruguayt viszont sikerült.

Az igazság az, hogy a kommentelők egy részének lövése sincs sem Argentínáról, sem az államcsődről. De rögtön lövése lesz, szó szerint, ha kiderül milyen is az valójában. Kommentelés helyett csordában boltot fosztogatni sem rossz móka.
@orient: "2011-ben manyup pénz nélkül 6%"

Nos, ha levonod a manyup pénzt (merthogy jövőre nem lesz), és korrekt ember vagy, akkor le hozzá kell adnod:

1) A MOL részvényeket, mert jövőre nem veszünk.
2) Az ÁFA EU döntést, mert jövőre nem lesz.
3) Az 1xxx milliárdos államkötvény bevonást.
4) Az állami nagyvállalatoknak folyósított egyszeri pénzeket.
5) és még pár dolgot...

Aztán rájössz, hogy a manyup pénzekből jövőre is szükséges fenntartásokra meglehetősen kevés ment ki.
Van némi irónia abban, hogy az S&P tegnapi leminősítési döntése után az érintett tagállamok és az EU Bizottság ugyanazt a sértett hisztit adja elő, mint a mi vezetőink (nem vették figyelembe a megkezdett, jelentős lépéseket bla-bla-bla). Persze nekünk ez se jó.
@travishenderson: "Gyurcsány és Bajnai gazdasági pusztítása"

Milyen pusztításról beszélsz? Egy viszonylag stabil gazdaságot vett át Orbán. Nehogy már a 320 Ft-os eurót, a 400 Ft feletti üzemanyagárakat az előző kormányok nyakába varrd!
Mindenkinek írom ezt, aki vagy a múltba mutogat, vagy a külső nyomásgyakorlást okolja. Kérdéesm van hozzátok: meg tudta oldani ezt a Fidesz? CSatát nyert? Sikeresnek mondható? Vagy inkább elbukott ezekben a kérdésekben? Mert ez itt a lényeg. Minden más lényegtelen. Vesztesek vagyunk és ti is azért mutogattok más irányba, hogy ne ezzel kelljen foglalkozni. Ne kelljen szembesülni a kudarccal.
@travishenderson:
Nem ez a baj, azaz ez egy menedzselheto problema lehetne.
A baj ott van hogy ezt a hitelt javareszt Orban koltotte el, kezdve a buko MOL uzlettol a MAV-os premiukon at egeszen az MTVA 110 milliardos tamogatasaig.
Szar ugy, de ez van, a problemamegoldas elso fazisa a problema elismerese, elegge fos bizonyitvanyt allit ki rolad hogy meg eddig sem jutottal el.
@orient: 2010-ben (amely év költségvetését Bajnaiék csinálták!) 3,2% volt tudomásom szerint. Tényleg nem 3%...

A manyup pénzek egyszeri egyenlegjavítása tény, na de az hol van könyvelve, hogy ezek a pénzek 10+ éven keresztül hiányoztak a bevételi oldalról?? Pedig más EU országok, ahol nem volt ez a buta rendszer, valós bevételként számítottak és mint ilyen, csökkentették a hiányt!
@Gogol: "Einstein és Hawkings - kiemelkedő tudósok. Az IMF közgazdasági ismereteihez viszont nem ér fel Orbán Viktor"

A probléma ott kezdődik, hogy a makroökonómia a fizikához képest sci-fi kategória... nevesnek mondott közgazdászok egymáshoz képes sokszor homlokegyenest máshogy érvelnek.
Ráadásul a közgazdaságtani modellek korántsem sterilek, a technológia fejlődése vagy a tömeges emberi hozzáállás megváltozása keresztülhúzza az elképzeléseket.
AZ IMF-nek alapvetően az a baja, hogy a kormány a bankszektorra és a multikra hárította a válság miatti teherviselés egy részét. Azok persze, amennyit tudtak, továbbhárítottak, de legalább egy részét kénytelenek voltak benyelni - most meg prüszkölnek, és ahol lehet, a kormány alá vágnak. Az IMF - őket védő - álláspontja szerint a terheket csak és kizárólag a lakosság viselheti különböző megszorítások formájában. Aki az IMF mellett van ebben a vitában, vegye figyelembe mondjuk Görögország példáját, és tegye hozzá azt is az álláspontjához: azt szeretné, ha a nyugdíjak és a bérek 25-30 százalékkal csökkennek. Ha a kormány megállapodik az IMF-fel, kiderül, hogy igazam volt-e... Az egy másik kérdés persze, hogy azzal se járunk jól, ha nincs megállapodás.
@travishenderson: A második világháborúhoz hasonlítod 2008-at. Neked nincs eszed.
@GaZe: "szerinted a 2000-es évek Argentínája és 2012 Magyarországa BÁRMIBEN is összehasonlítható?"

Milyen 2000-es évek barátom? Nézz utána, mondom, nem szégyen.

És nem az összehasonlításon van itt a hangsúly (bár természetesen összehasonlítható), hanem azon, hogy az IMF hosszú ideig ajnározta Argentínát, példaképpen állította a világ elé. Azt állították, hogy azért megy Argentínának ilyen baromi jól, mert megfogadták az IMF minden tanácsát. Aztán jöttek a bajok... és az IMF széttette a kezét mondván, hogy "nem vagyunk tévedhetetlenek".
@travishenderson:

Kérlek mondj az elmúlt 30 évből csak egy olyan kormányt, amelyik nem hagyott az utódjára, utódjaira lejáró adósságot.

Ha ez megvan, mondj olyan kormányt, amelyik a saját ciklusában lejáró adósságot nem újabb felvett hitelekből finanszírozta volna.

Kérlek áruld el, mitől is különleges az hogy a bármelyik kormány hitelt vesz fel, illetve a lejáró hiteleket refinanszírozza.

Sőt, a fidesz még azzal hetvenkedett, hogy önmagában a kormányváltással nyer az ország, mert a jobb megbízhatóság százmilliárdos tétel lesz, olcsóbb lesz az ország finanszírozása, stb...
@Sir Galahad: "Aki az IMF mellett van ebben a vitában, vegye figyelembe mondjuk Görögország példáját, és tegye hozzá azt is az álláspontjához: azt szeretné, ha a nyugdíjak és a bérek 25-30 százalékkal csökkennek."

Úgy van. És tegyük hozzá Romániában is ezt tették.
@zombizan: Érdekes, erre milyen kevesen figyeltek fel... :)
@travishenderson: Na akkor azért mert a Bajnai-Gyurcsány elszarta, ebből egyenes következik hogy az Orbán-Matolcsy azóta jól csinálja. Ezért bírálja őket még a jobboldali közgazdász értelmiség is. Leülhetsz egyes.
@Dr. 2llkedő: Igen, ez a teljes adósságállomány, ami tartalmazza a devizaadósságot is. De a lényeg kiválóan látszik: Gyurcsány és Bajnai fél év alatt 5000 milliárddal növelte az államadósságot, ami a korábbi összes államadósságot kb. 33%-kal növelte röpke fél év alatt. És most ez a Bajnai szakért. Erről ennyit.
@Pan Modry: Ha a spekuláns hónapokon keresztül azt hallja az IMF-től, hogy kéne adnunk hitelt, a kormánytól meg azt, hogy nem kell, szerinted kinek fog hinni? Szerinted fundamnetális alapon vagy hirek és pletykák alapján fog kereskedni? Na ugye. Ez a nyomásgyakorlás, ami ellen csak egyfajta gazdaságpolitika védte meg volna az országot: az IMF érdekeit kiszolgáló.
@orient: Nem, ebből csak az következi, hogy most kell visszafizetni, és ez a legfőbb probléma. Mint mondtam, az idén 3500 milliárdnyi lejáró hitel van, amit gyurcsány és Bajnai vettek fel.
@travishenderson: ja, és tedd hozzá, hogy emútnyócév.
@donmartin_ka: Sajnálatos módon te is rabja vagy annak a tévhitnek miszerint az imf hitelt csak komoly megszorítások révén lehet visszafízetni.Persze a látszólag tényleg igy ven,de....Az imf az érintett kormányok tervezett intézkedéseit minősíti,birálja el a visszafízetés biztonsága szempontjából.A megszorításokat a kormányok irják be a tervbe,mert más nem jut eszükbe.Ha egy határozottan növekvő gazdasági pálya törvényterveit,intézkedéscsomagját terjesztenék be amihez az imf támogatást (virtuális/fizikai) igénylik és ez reális is akkor az imf azt fogadja el.Aki meg Orbán és a fidesz bármely intézkedése mögött csak halovány racionalítást lát....hát az valami olyasmit lát amiről maga Orbán söt a fidesz teljes vezérkara sem tud.
@travishenderson: 10 év múlva meg 10 %os állampapírt kell visszafizetni a Fidesz töketlenkedése miatt barátom. Akkor hol leszel?
@sárkányfő: Mondj még egy olyan évet, amikor Magyarországnak 3500 miilárdnyi hitelt kellett visszafizetnie, amit az előző kormány vett fel! Segítek: ilyen év soha nem volt még.
@Pan Modry:

a 2011-es strukturális hiány 6,9%

www.portfolio.hu/gazdasag/tavaly_volt_7_szazalekos_a_hiany.160883.html

"a 2011-es többlet végül 3% körül lehet, ami a nyugdíjvagyon hatásának kiszűrésével számítva 6,9%-os hiányt jelent."
@travishenderson: Én úgy látom, neked kitörték a szocik a nyakadat, és azóta csak hátrafele tudsz nézni.
@Gogol: 2008. októbere és 2009. márciusa mennyi is volt a jegybanki alapkamat? És ki vette fel akkor 5000 milliárdnyi hitelt, amiből most 3500 milliárdot kell visszafizetni? Segítek: Gyurcsány és Bajnai.
@travishenderson: Oké, ezt má többször leírtad, hogy Gyurcsány és Bajnai. Orbán viktor megfelel neked? Most jó helyzetben vagyunk? Megoldotta?
@mendson: "Sajnálatos módon te is rabja vagy annak a tévhitnek miszerint az imf hitelt csak komoly megszorítások révén lehet visszafízetni.Persze a látszólag tényleg igy ven,de....Az imf az érintett kormányok tervezett intézkedéseit minősíti,birálja el a visszafízetés biztonsága szempontjából.A megszorításokat a kormányok irják be a tervbe,mert más nem jut eszükbe"

Te tudod rosszul, az IMF hitelt _már_felvenni_ is csak komoly megszorítások révén lehet. És ez természetes is, mert az IMF arra kötelezi az államot, hogy javítsa a mérleget, amit kétféleképpen lehet:

1) kiadások csökkentése (megszorítás)
2) bevételek növelése (megszorítás).

Elvégre az IMF nem mondhatja azt, hogy növekedjen a gazdaságod, találjatok olajat és nyissatok aranybányákat, aztán majd abból visszafizetitek.

Az IMF kölcsön *felvétele* eddig még mindig megszorításokkal járt.
@sárkányfő:
Na, akkor ala is becsultem kemenyen...
Igy meg a problema megnagyobb.

A Fidesz azt csinalja, mint az apuka aki a gyerek felsooktatasara eltett penzbol dorbezol es azt mondja a gyereknek hogy semmi gond, az apuka szamlajan honaprol honapra tobb penz van, csak epp azt felejti megemliteni, hogy a gyerek szamlajarol veszi el a penzt.
@travishenderson:

Ezek szerint a feltett kérdéseimre nem tudsz válaszolni.

Azt, hogy volt-e ilyen év, nem tudom, annyit nem ér, hogy utánanézzek, ugyanis nincs jelentősége. Illetve van, de éppen fordítva: minél több hitel jár legy adott kormány idejében, annál nagyobb a mozgástere! "Csak" annyi kell csinálnia, hogy jól kell kormányoznia, megbízhatónak kell lennie, következetesnek, szakmainak, hitelesnek, stb. és akkor a piac BÍZNI fog benne, lejjebb mennek a kockázati felárak, a kamatok, és OLCSÓBBAN tudja refinanszírozni a lejáró hiteleket, ami miatt kevesebb kamatterhet kell fizetni, azaz nő a mozgástere.

Újabb öngólt rúgtál, szép volt...
@donmartin_ka: "A legjobb az lenne, ha nem kellene pénz senkitől...gondolom, hogy ebben is egyezik a véleményünk."

Igazad van, csak hát az átkosbeli és módszerváltó bankár és politikus eftársak elpancsoltak 100 mrd dolcsit, hitelre, a semmire.

@Pipas: "Szavazni mész, ugye? " Persze hogy megyek, ha még lesznek választások :-(.

Olvasgatás nélkül is tudni vélem, Etiópiában a demokrácia nem túl régi gyökerű. A korrupciós listán Magyarország Etiópia és Argentína helyezése a lényeg. Ja, és a lényeg.

104-ért vagy 110-ért veszel 100-at?

@Zozi79: "Ha ismernéd, tudnád, hogy az a 104 dollár nem is olyan kedvező."

Miért is? De komolyan érdekel.

@bucbuc: Aha. Eszerint Te, kedves bucbuc, intelligens hímtag vagy. Elképzelni sem tudod, mennyire irigylem egódat.

Én ugyanis afféle töprengő, gyakorta el-el bizonytalanodó, gyakran "valódi érvek hatására nézetet váltó" vagyok.

Kedves bucbuc! Maga biztos olyan magabiztos.
Azt mondjátok meg kedves, szocialista elvtársak, hogy miért az imperialista nyugat nyomásgyakorlása az, hogy a kormány háromszor halasztja el a költségvetés benyújtását, mert nem készült el? Hogy pót-pót-költségvetést kell csinálni, mert nem jönnek össze a számok?

Itt ugyanis nem arról van szó, hogy az IMF elijesztette a befektetőket, hanem hogy egy olyan instabil környezetet sikerült létrehozni, amiben nagyon kockázatos befektetni. Ha az egyik képviselőnek hétfőn eszébe jut 50%-os adót kivetni, mert miért ne, akkor az péntekre már el van fogadva és 8 nap múlva érvényes.
Az a baj, hgoy a debil fideszesek bármit megtesznak azért, hogy a eltereljék a figyelmet a saját töketlenkedéseikről. Képtelenek beismerni, hogy orbán viktor tehetségtelen.
@travishenderson: "Gyurcsány és Bajnai fél év alatt 5000 milliárddal növelte az államadósságot,"

Igen ennyivel növelte, de nem azért mert elqrta, hanem azért, mert beköszöntött egy gazdasági világválság.
A mostani adósságunk (ami ugye csökkent):
2011.11.30 21 426,1 Mrd Ft
változás 1 385,1 Mrd Ft
2010.12.31 -hez képest.
@Gogol: "10 év múlva meg 10 %os állampapírt kell visszafizetni a Fidesz töketlenkedése miatt barátom. Akkor hol leszel?"

Idén az állampapír kinnlévőség kábé 7500 milliárd forintról cirka 6500 milliárd forintra csökkent.

De feltennék egy kérdést neked: tudsz mutatni egy grafikont, ahol az állampapírok kamatai láthatók a teljes szoci kormányzás alatt? Mert kötve hiszem, hogy 11,5% százalék alapkamat mellett 7%-os államkötvényt vett volna bárki az államtól. :)
@Dr. 2llkedő: "Igen ennyivel növelte, de nem azért mert elqrta, hanem azért, mert beköszöntött egy gazdasági világválság. "

Akkor Gyurcsány Fecó hazudott volna, amikor azt mondta, hogy "elqrtuk"? Mit kellett volna neki mondania ahhoz, hogy megrendüljön benne a bizalmad? :)))))
@Pipas: Megmondjam, mi ezzel az igazi probléma? Hogy ez a kormány pontosan ugyanolyan szar, mint az előző volt. Mert ezen folyik itt a vita. Ezt nem ismerik be a Fideszesek.
Egy fideszes árulja már el nekem, hogy melyik óvodában verték a fejükbe, hogy a ha bebizonyítják, hogy ők sem különbek szociknál (sőt...), az a galaxis valamelyik istenverte planétáján minősül pozitív állításnak?

és arról hallottak már, hogy a világ nem csak szocikból meg fideszékből áll? vagy ezt is tagadják, mint az államadósságot?
@rdos: azért, mert cserébe olyan dolgokat kér az IMF, melyek csak látszólag és ideiglenesen javítanak az államháztartás helyzetén. Lásd az unalomig ismételt Argentína esetét, vagy legutóbb pl. Románia, ahol 10-25%-kal csökkentették a nyugdíjakat és a közalkalmazotti fizetéseket. És nálunk sem azt fogja kérni, hogy növeljük a bankadó összegét...
@Pipas: Kedves Pipas!
Szeretek Veled beszélgetni, de azért ne kövessél már el Te is olyan hibát, hogy nem foglakozol az évszámokkal!
@Zozi79: És ki hívja be őket? A Fidesz.
@donmartin_ka:

Kedves Donmartin_ka.

Nézzük a rideg tényeket.

A mi országunk nem az IMF színrelépésével került rosszabb helyzetbe,

hanem Orbán Viktor futballokos húzásaival.

Üdv.: Dr.sm.
@travishenderson:
ez szép lista. kár hogy kihagytad a végét:
2011: 22 931 milliárd forint

és akkor még a manyup-tartalék feléléséről nem is szóltunk, ami további 3 000 milliárd ft hiány...
@Pipas: Argentin államcsőd: 1999–2002
Ezt a magyar nyelvi környezetben 2000-es éveknek hívják.
Nem szégyen nem tudni...
@Pipas:

Szerinted jobb lett volna, ha 2008 év végén csődbe megy az ország, sem mint hogy IMF-hitelt vegyen fel?

Ugyanezt gondolod most is, 2012-ben, inkább menjünk csődbe, mint IMF hitel?
@Pipas: Banánnal próbálkozz inkább, érvekkel minek fáradsz? :)
@sárkányfő:
Ezek a dilinyósok minden rosszat ki akarnak próbálni,
mielőtt elhiszik, hogy az rossz.

Egy öngyilkos szekta.
Szerintem Hawking okos.
A szerző meg találóan fogalmaz.
"Nos, teljesen igaza van abban, hogy mi, emberek szeretünk olyan dolgokról beszélni, véleményt formálni, s végül állást foglalni, amikről igen szerény a tudáskészletünk. "
A fenti két állítás igazolását l. fentebbi kommentekben.
@sárkányfő: „Másról sem zeng a kormány másfél éve mint a gazdasági szabadságharcról, a "külföld nekünk nem diktál"-ról, meg a többi süketelésről.”

Francois Baroin, francia pénzügyminiszter: Franciaország politikáját nem a (hitelminősítő) ügynökségek szabják meg. (index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/13/leminositettek_europat/)

Miről süketel ez a francia csávó?!?! Mi is volt az EB (Barroso) első reakciója a tavalyi leminősítési hullámra? Az, hogy korlátozni kellene a hitelminősítők működését. Amit szabad Jupiternek…

Az ún. gazdasági szabadságharc megbukott, jórészt épp a szabadságharcosok politikájának következtében, vagyis Orbánék leginkább maguknak köszönhetik ezt a hétmérföldes buktát.
Viszont ma már az is világos, hogy bezony nem kevés politikai szándék is meghúzódik a piac reakciói mögött.
(Az IMF egyébként megszorítás párti, s minden területen megszorítást kezdeményez, kivéve a pénzügyi szektort, ahol például Magyarországnak a válságadók mérséklését tanácsolja.)

„A kormány eleve ellenségnek nézte az IMF-et,…”

Ellenségnek éppen nem, de ellenfélnek valóban.

„Egyszóval a háborús pszichózis fogságába esett kormány maga utálta ki az IMF-t,…”

Akkor még egyszer: 2010 őszén lejárt a magyar állam és az IMF között köttetett hitelszerződés, Orbánék pedig, a nemzetközi nyomás ellenére sem hosszabbított szerződést. Ez nem kirúgás, nem kiutálás. Nem bontottak szerződést, csak épp nem kötöttek újabbat. Ennyi. Most viszont kell.

Akkor a végén én is idézek:

Orbán V, 2010.07.22.:

Az IMF-nek valójában köszönettel tartozunk azért, hogy amikor az előző kormányok, a Nemzeti Bank rossz politikája csődbe vagy csőd határára sodorta Magyarországot, akkor volt egy szervezet, amely kihúzott bennünket a bajból. Ezért én a magyar kormány vezetőjeként szeretnék a Nemzetközi Valutaalapnak a nekünk nyújtott segítségért köszönetet mondani,és egyben bejelenteni azt a tényt, hogy a szerződés három évre köttetett, és 2010 októberében lejár.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ez a szerződés egy rossz gazdaságpolitika következménye, és minden ilyen szerződés adósságcsapdába taszítja az országot. De ezért nekünk nem a nemzetközi pénzügyi szervezeteket kell felelőssé tenni, hanem saját magunkat, saját kormányainkat és saját nemzeti banki vezetőinket.
(www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat?p_ckl=39&p_uln=28&p_felsz=2&p_szoveg=&p_felszig=2)
@rdos:
"Olvasgatás nélkül is tudni vélem, Etiópiában a demokrácia nem túl régi gyökerű. A korrupciós listán Magyarország Etiópia és Argentína helyezése a lényeg. Ja, és a lényeg.

104-ért vagy 110-ért veszel 100-at?"

Tényleg javaslom, hogy nézz egy kicsit utána. Sokáig tartana most nekem beírkálni, hogy mi történt, de ezeket nálam tájékoztatottabb emberek leírták, filmet forgattak róla, elmondták. Nem kérlek arra, hogy higgy nekem, arra kérlek, hogy kételkedj és alakítsd ki a saját véleményedet, ne csak azt a két számot lásd, hanem nézd meg, hogy mi történt.

Hidd el, hogy iszonyatos nagy előny az, ha nem a saját kárunkon kell megtanulni valamit, hanem okulhatunk mások hibáiból.

A 'Memoria del saqueo' c. 2004-es dokumentumfilm tudod hogyan kezdődik? Jól ment a gazdaság, a mezőgazdasági és az ipari termelés bizakodóvá tette az embereket, olcsó volt a kölcsön, olcsó, 4%-os kamatra felvett kölcsönökkel még fejlettebb ipart akart építeni az ország.

Hoppá! Négy százalék! Éppen négy százalék!
@Pipas: Gyurcsány Ferenc mindig igazat mond. Főleg akkor, amikor hallgat. :)
@héjakútmácsonya: Ezt soha nem monda Bolgár György a Klubrádióban, tehát igaz nem lehet. :)
@Zozi79: Origóból tájékozódva a feltételek konkrétak.

Az IMF feltételei a magyar kormánnyal kötendő megállapodáshoz (forrás: Figyelő)
- jegybanki függetlenség visszaállítása;
- a Költségvetési Tanács megerősítése;
- szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon;
- a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük;
- az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedések beszüntetése;
- a tervezett reformok végig vitele
- a szociális juttatások rendszerének átalakítása
- a közösségi közlekedési vállalatok átszervezése
- a magáncsőd intézményének a bevezetése

forrása:
www.origo.hu/itthon/20120110-akormanystrategiajaazimfeseutargyalasokon.html
@Zozi79: "olyan nyomás alá helyezte fokozatosan az országunkat, hogy ma már valóban nem bízik a piac Mo-ban."
Izé, Ezért keményen megdolgozott Orbán Viktor és a kormány nevében nyilatkozó slepje, valahányszor kinyitották a szájukat a következményei forint leértékelés volt és az ország leminősítése.

"Hiába nem rosszak a makroadatok, hiába csökkentettük az államadósságot."
Az meg egy szép nagy kamu. Ha a hirtelen elvont pénzeket kivesszük a számadatok közül, akkor kijön, hogy másfél év alatt többet sikerült az adóssághoz lapátolnia a jelen kormánynak, mint előzőnek 5 év alatt. Ráadásul keringet itt egy érdekes elmélet a blogok közt arról, hogy nem csak az jóléti kiadások és infrastruktúra fejlesztés zajlik 40 éve hitelekből, hanem az ez idő alatt kimutatott összes GDP emelkedés is abból volt finanszírozva, így egy nagy kamu adat ... az a bizonyos okkal cikizett hitelkiugrás is azért volt a "Feriék" részéről, mert akkor marha csúnyán bezuhant a GDP "növekedése" minuszba.

"A másik probléma pedig, hogy a magyar megoldás fertőz. Pl. bankadó, multiadó, de valószínűleg a végtörlesztés volt az utolsó csepp, amiért le kellett (le kellene) állítani Orbánt és ha lehet, eltávolítani a hatalomból."

Persze jó verni a tamtamot, hogy mi találtuk ki, ha valaki figyelte a híreket, akkor láthatta, hogy a bankadót NEM mi találtuk ki, nem is mi alkalmaztuk először A difi, hogy mások ésszel és mértékkel tették. Az meg, hogy miért basztak ki sok százezer emberrel pár tízezer kedvéért a végtörlesztés mókával, vagy milyen negatív következményei vannak amik mind ELŐRE láthatóak voltak több blogot is teleírtak itt. Igen is kiszúrtak a többséggel aki nem tudott vég-törleszteni, kiszúrtak a forint és jen hitelesekkel, és elszabták vele a CDS mutatót így sikerült az ország saját adósságállományát is megnövelni. És sikerült elérni, hogy a jövőben a működéshez szükséges hiteleket ne kapják meg a kis és közép vállalkozások és cégek.

Egyébként meg mondták a szakértők, hogy az egykulcsos SZJA hirtelen ész nélküli bevezetése nagy lukat üt a költségvetésben és annak csődközeli helyzet lesz a következménye?
Mondták. Akkor előre látható volt?
Igen.
Ha előre látható volt, de meglépték, akkor miért kamuzzák, hogy a válság előre nem látható következménye?

Meg lett mondva előre, hogy a Manyup kinyírása lerontja az államkötvények értékét, eladhatóságát?
Igen.
Akkor látható volt, hogy az államkötvény eladás szar lesz?
Igen.
Akkor miért csodálkoznak rajta, hogy 10%-os hozamra sem kell senkinek? Hogy már ebből SEM tudják finanszírozni az ország hiteleinek kamatát?
@GaZe: "Argentin államcsőd: 1999–2002"

Kár, hogy a problémák évtizedekkel előtte kezdődtek. :) Tudod mi volt az első? Privatizáció és kölcsönfelvétel! Az IMF nem 1999-ben jelent meg Argentínában.

"During the National Reorganization Process (1976–1983) huge debt was acquired for money that was later lost in unfinished projects, the Falklands War, and the state's takeover of private debts; in this period, a neoliberal economic platform was introduced."

@sárkányfő: "Szerinted jobb lett volna, ha 2008 év végén csődbe megy az ország, sem mint hogy IMF-hitelt vegyen fel?"

Nem ettem meszet. Viszont arra azért a Fidesz kormány megtanított, hogy talán nem okvetlenül olyan fontos, hogy ekkora buzgóságot tanusítsunk az IMF hitelek felvételében. :) Az MSzP talán csinálhatott is volna valamit azonkívül, hogy vadul vette fel a hiteleket. :))))

@Gogol: "Megmondjam, mi ezzel az igazi probléma? Hogy ez a kormány pontosan ugyanolyan szar, mint az előző volt."

Szerintem nem annyira szar. Az előző kormány nem csinált semmit (azon kívül, hogy hiteleket vett fel és elopta, meg szétosztogatta). Ez a kormány legalább próbál valamit csinálni és nem is vesz fel hitelt (vagyis kevesebb hitelt vesz fel, mint amennyit visszafizet).

Elég szar kormányunk van só se róla, de azért összehasonlíthatatlanul jobb mint az előzőek. :(
@Pipas: Te vagy aki rosszul tudja.Az imf csak egyetlen egyet kér a hitel visszafizetést garantáló üzletmenetet.
@héjakútmácsonya:

Jössz te itt nekem a franciákkal, meg Barossoval, haggyá má a félrebeszéléssel... a vitánk tárgy az volt, hogy kiutálta-e a Fidesz az IMF-et, ellenségként kezelték-e, szították-e ellene a hangulatot? A válasz mindháromra: igen. És ezt a fenti idézetekkel be is bizonyítottam. Barosso szóba se került.

De ez téged nem zavar, továbbra is közlöd, hogy a kormány nem ellenségnek, hanem "ellenfélnek" nézte az IMF-et, holott ott van a neked írt válaszomban a Matolcsy-idézet, mely szerint szerintük "élet-halál harc" az IMF-fel a küzdelem.

és hiába ismételgeted, hogy lejárt a hitelszerződés, senki nem mondta hogy nem járt le, de ettől még voltak tárgyalások. a céljuk nem a hitelfelvétel volt, hanem csak a megegyezés a piaci bizalom növelés érekében, de a hitelt magát már nem akarták volna lehívni. Kellett vóna az IMF "pecsétje", jól nézett volna ki, növelte volna a piaci bizalmat, és ezután még olcsóbban vehettek volna fel egyéb, később lejáró hiteleket a piacról.

A kiutálást pedig a korábbi idézeteim többszörösen alátámasztják, miért írod le újra azt amit már egyszer tételesen cáfoltam? Egyáltalán elolvastad a amiket írtam?

Az Orbán-idézeted ruppót sem ér, nincs olyan nyilatkozata, aminek ne mondott volna már ellent, ha a választói előtt beszél, A-t mond, ha a befektetők előtt akkor X-t, mindig azt ami éppen jó neki, és fél év múlva meg megint mást, stb. Semmit sem ér a szava, de ezt ő maga is megmondta, ne a szavait nézd, a tetteit.
@Pipas: "Az IMF kölcsön *felvétele* eddig még mindig megszorításokkal járt."

Ha nincs megszorítás, akkor van a csőd. Ez független az IMF-től.
@Pipas: "Viszont arra azért a Fidesz kormány megtanított, hogy talán nem okvetlenül olyan fontos, hogy ekkora buzgóságot tanusítsunk az IMF hitelek felvételében."

Nem is lett volna szükség kuncsorognunk az IMF-nél, ha nem Kuszaszem a vak indián féle unortodox gazdaságpolitikát folytatunk.
@Pipas: te a fidesz kormánytól tanulsz? Édes istenem...
@mendson: "Te vagy aki rosszul tudja.Az imf csak egyetlen egyet kér a hitel visszafizetést garantáló üzletmenetet."

Kitől? Egyébként persze igazad van, az IMF mindig csak egyetlen egy dolgot szokott "kérni"... hogy azt csinálják, amit mond. :)))

Argentínában pl. azt is kérték, hogy a Peso értékét kössék a Dollárhoz: 1 Peso = 1 Dollár. Ennek például olyan hatása volt, mintha szőnyegbombázták volna az országot. :(
@sárkányfő: itt a pont. valóban államcsőd volt, és ezt az ajnározott gyurcsány bajnai csapat okozta. nekünk a szar ellapátolása maradt. úgy, hogy akik az asztalra szartak, ma ámerikából üzengetnek, illetve demokratikusnak nevezett álpártokat kreálnak, és finnyáskodnak ha mi, a szarlapátolók szarosak lettünk.
ezek a balosok, libsik, és nyaloncaik.
akik az imf-eu-diktátumainak örülnek, a szememben hazaárulók.
Argentína és Etiópia tényleg borzalmas bukás volt. De ha féltretennénk egy picit a kuruc-kommunista beállítódást, rájönnénk, hogy az IMF programok is fejlődtek Argentína óta, jobban figyelembe veszik az ország sajátosságait, stb, stb. Arról nem is beszélve, hogy az argentín helyzet megoldása az USA-nak (az IMF-en keresztül) sokkal lényegesebb volt, mint a miénk, akik ráadásul az amúgy is USA-barát EU-t gyengítenénk, ha csődbe mennénk.

Másodsorban pedig a jobb tárgyalási feltételek kiharcolásának elég furcsa módja az, ha sértegetve az "ellenfelet" először kimasírozunk, majd pár hét múlva visszakullogunk és hajlandóak vagyunk mindenre...
@FILTOL: "valóban államcsőd volt, és ezt az ajnározott gyurcsány bajnai csapat okozta."

Látom, nehéz megérteni, hogy nem ők okozták, hanem a világválság. De ez téged csak megzavar.
Létezik egy olyan - megélhető - helyzet, hogy az igazság biztos tudatában erőteljes hangsúlyokkal, meggyőződöttséged várfala mögül érvelsz. Hogy kinek, mindegy. Ahogy a szusz fogy, úgy vész el az esély is, hogy beszélgetőtársaidat felismerd. Válaszaik már ájultan érnek, ha válaszok egyáltalán. Lehet, kérdések voltak. Ha szerencsés vagy, átlépik várfaladat és fellocsolnak. Ha nem, elhagyják a kocsmaasztalt és megesznek valahol egy kebabot. Fejenként.
Egyszerű. Ha többet költesz, mint amennyi befolyik, problémát okoz. Ha kevesebbet költesz, mint amennyi befolyik, marad pénzed. Bajnait kivéve 2000 óta minden egyes vezetés többet költött, mint amennyi befolyt. Az IMF baltával és a helyi sajátosságok ismerete nélkül (a politikai célokon kívül) azt próbálja elérni, hogy kevesebbet költsünk, mint amennyi befolyik. Jobb lett volna, ha mi magunk döntünk ennek a módjáról, de Orbán, Medgyessy és Gyurcsány urak ezt a lehetőséget elkúrták, és ez az elkúrás ebben a pillanatban is folytatódik.

Ha nem így tettek volna, most gazdagabbak lennénk, és nem lenne szükség az IMF pénzére. Ha ezt az egyszerű (általános elsős tananyag, kivonás, összeadás, ilyenek.) összefüggést belátják, és alkalmazzák a kormányok, most lenne saját döntési lehetőségünk, önálló gazdaságpolitikánk, de ehhez a feljebb felsorolt urak egytől egyig gyávák voltak, és gyávák mind a mai napig.
@FILTOL: igen, a 2008-as "államcsődöt" biztosan a 2009-ben miniszterelnökké vált bajnai okozta :D
@FILTOL: "akik az imf-eu-diktátumainak örülnek, a szememben hazaárulók."

Mondd nyugodtan úgy, hogy aki nem ért egyet Orbán Viktorral, az hazaáruló, mert

Orbán Viktor = HAZA!
@kanbatu: csak annyit tennék hozzá (egyetértéssel), hogy gazdagabbak nem lennénk, de büszkébben lennénk kevésbé szegények.
@Dr. 2llkedő: "Nem is lett volna szükség kuncsorognunk az IMF-nél, ha nem Kuszaszem a vak indián féle unortodox gazdaságpolitikát folytatunk."

Nos igen. Ebben sok igazság van. A Matolcsyt például el kellene helyezni egy nagy dobozban, amire a következő feliratot javasolnám:

"Kinyitni csak háború esetén! Kizárólag idegen felségterületen bevethető!

(Biológiai fegyver, a Genfi Egyezmény tilja a használatát!)"
@FILTOL:
Áruld el nekem, te tényleg nem tudsz arról, hogy 2008 őszén kitört az elmúlt 80 év legnagyobb gazdasági világválsága, vagy csak egyszerűen nem vagy hajlandó róla beszélni?

hazaáruló pedig az, aki csődbe akarja vinni az országot.
"Orbán kurucos dacossága mögött néha van józan, racionális gondolkodás is"

Minden lépése ebbe az irányba mutat, ez volt a "Mesterterv":

Szelényi: Orbánék tudatosan az államcsődre játszanak
fn.hir24.hu/itthon/2012/01/11/szelenyi-orbanek-tudatosan-az-allamcsodre-jatszanak/

A kurucos, kocsmai hőzöngésnek belopolitikai oka van.
Orbán a Jobbik és a széljobb táborából akarja pótolni a Fidesztől elpártolt szavazókat, gyakorlatilag be akarja darálni őket a Fideszlecsóba.(Ezt szolgálja az egyfordulós választási rendszer is, aki jobbra szavaz vagy a Fideszre szavaz vagy a jobboldal ellenségének lesz kikiáltva)
Ugyanezt csinálta 2000 után is, amikor a MIÉP külső támogatására szorult. Ha valaki emlékszik rá, akkor 2001 végére Orbán akkor is sikeresen elszigetelődött nemzetközi színtéren.
Arról nem is beszélve, hogy a szalámitaktikája akkorr se jött be, választást vesztett és Csurka pártja is megsemmisült. Orbán képtelen a hibáiból tanulni, elszállt magától a nyaloncok hízelgése miatt és fejlődésképtelen.
Most is bukni fog, sőt gyakorlatilag MEGBUKOTTNAK TEKINTHETŐ.
@hatláb: mintha gazdasági, fejlesztési miniszter lett volna....cavinton barátom, cavinton.

@Dr. 2llkedő: ezt te mondod.

jah...és a mostani világválság, azt persze a patás okozta...
@hatláb: "igen, a 2008-as "államcsődöt" biztosan a 2009-ben miniszterelnökké vált bajnai okozta :D "

Megint egy ismert urbánus legenda. Bajnai ugyanis 2006-tól felelős beosztásokat tudhatott magának a hatalomban, ezért részben ős is felelőse a 2008-as megomlásnak[1].

[1] hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon
@sch.old: Szerintem gazdagabbak lennénk. A kevesebb állami kiadás ugyanis 2-3 éven belül lehetővé teszi a valódi adócsökkentést, amit ha jól csinálnak, a foglalkoztatottság és a gazdaság növekedéséhez vezet. A kevesebb állami kiadás pedig visszaterelné az embereket a munka világába minden adminisztratív kényszer nélkül.
Minél rosszabb, annál jobb. Ezt a taktikát követte a kormánypárt ellenzékben, ott bevált. Nem tűnik fel nekik a helyzet gyökeres változása a kormányra kerüléssel immár lassan két éve. Azt hiszik nemzetközi porondon is beválik elmenni a falig, megnézni, mi a hatás, aztán korrigálni amit feltétlenül muszáj. Eddig nem nagy a siker.
Még lehet csinálni, maradt mozgástér és idő, mert a (a százszor legyalázott MNB-nek köszönhető) devizatartalék engedi.
Nekimegyünk bárkinek aki szembe jön, nagy mellénnyel kijelentünk védhetetlen baromságokat. Barroso visszautasító választ kap, mert nem felejtjük el neki a 2010-es hiányszámmal kapcsolatos kioktatást. Utána meg küldjük a takarítót aki vért izzadva igyekszik menteni a menthetetlent. Martonyi és Fellegi a két kijelölt balek, kínos kapálózásuk szánalmas. Nekünk mindenki ellenség, mindenki a szuverenitásunkra tör.
Időközben sajna a szabadságharc költséges volt, a mocskosárulókomcsinépellenséglibsimiegymás kormány hagyományozta hiányt ezért nem csökkenthettük. (Illetve mégis, csak azt a számítási metódust a kutyánk sem veszi be) Így aztán visszajutottunk az IMF-hez EU-val spékelve. Mindkettőben részünk van, tagok vagyunk, ahogy azt nagyon helyesen több nyilatkozatban hangsúlyoztuk. Eleinte sallert és kokit osztogattunk, majd tájékoztattuk a nagyérdeműt arról, hogy a saját bankunkba bemegyünk és kötünk egy biztosítást.
Ezt követően ahogy nő a s.z.a.r. úgy vonulunk egyre hátrább az agarakkal. Nyilatkozunk itt, nyilatkozunk ott, szövegünkből sosem felejtjük ki a kuruc odamondogatást.
Meglepődve konstatáljuk, hogy a másik oldal tárgyalási kedve egyre lohad, szigorúan a bevett eljárásrendhez ragaszkodnak, belepofáznak mindenbe, a kákán is csomót keresnek. Mi eközben rámutatunk gyengeségeikre, tönkretesznek mindent amihez csak nyúlnak, ahol ők eddig voltak ott fű nem nőtt, meg arra, hogy az összes kifogásolt intézkedés számos EU ország bevett gyakorlata, őket bezzeg nem cseszegetik, satöbbi. Mégis hozzájuk fordulunk, aminek csak a hírére javultak a hitelhez jutási kondícióink és erősödött a forint árfolyama.

Lehet, hogy van realitás és ráció az elképzelésekben, lehet, bár egyáltalán nem biztos. Az viszont nagyon valószínű, hogy ezzel az impertinens taktikával csak rontunk a tárgyalási pozícióinkon, ezen keresztül a helyzetünkön. Jobb megállapodást érhetnénk el, abban biztos vagyok. Csak néhány órát kéne venni egy jobb tánc- és illemtanártól és alkalmazni a tanultakat. Ajánlanám Feleki Kamill száz évvel ezelőtti műsorát, de az már biztosan nincs meg az archívumokban.
@Pipas: Láttam én ezeket a filmeket. Ha jól rémlik Törökország is áldozat lett, úgy kb. 2000-ben.

Lehet a bankárokat szeretni, lehet nem szeretni (én sem szeretem őket). A fő gondot én abban látom, bár próbálja az ájemeff a protestáns kapitalista üzleti modellt a világban elterjeszteni (ezt jó dolognak tartom), de még sem tudja (rajta kívül álló okok miatt).

Ugyanis korrupt, köztörvényes, idegen érdekeket gátlástalanul kiszolgáló elitünk van. Nekünk is és a világ legtöbb országának is. Vegyük esetünket.

Módszerváltásunk után 21 évvel a pártállami titkosszolgálati archívumok továbbra is titkosak. Egyszerűen fogalmazva, nem tudjuk, mai közszereplők, és főleg a közszolgák kik voltak az átkosban? Mindez 2009-ben újabb évtizedekre meg lett hosszabbítva, kordonka országlása alatt maszop + fityesz 100%-osan megszavazta!

Ha az archívumok megnyílnának, az is kiderülne, a magyar titkosszolgálatok valójában Moszkvát szolgálták (Laborcz Sándor ügye csak pár éves!). A szolgálatok a módszerváltás során a III/3 felét leszámítva intaktak maradtak. Abban is követik a Dzerzsinszkíj akadémiai hagyományokat hogy 5-10 évente átfestik a cégért, + nevet váltanak.

Az is kiderülne, nem a spionkodás volt a szolgálatok legfőbb feladata, hanem a dezinformáció. Ebben az úságíró eftársak végezték a nagybani manipulálást, egyedi sorsokra természetesen a sokkal macerásabb és fajlagosan költségesebb spionokat kellett használni.

Ez az érintetlenül maradt kapcsolati háló ma a pályázati közpénzek ellopására fordítódik, úgy hogy a korrupció melegágyát jelentő bürokráciát a mindenkor hatalmon lévő eftársak csak fokozzák.

Röviden. Lehet ellenséget látni ájemeffben. Még az is lehet, hogy tényleg ellenünk van. Nem hiszem, de kizárni nem lehet.

Az igazi ellenségünk saját politikumunk, lakájmédejánk, vagy pl. írástudatlan kisdoktor, őt védő dékán, ....
@Dr. 2llkedő: Te vagy az iskola példája, hogy egy zsidóval értelmetlen beszélgetni, legfeljebb meg hallgatni és csendben bólogatni, mint kutyus a kalap tartóban.
Akkor - nyelvileg - "gazdagabbak lennék majd", vagy stílusosabban: "(meg)gazdagodnánk". Az igekötő használata egyéni ízlés és az állításba vetett hit kérdése. A többi olyan gazdaságpolitikai fikció, amihez hozzászólni, tehetség híján nem tudok.
tegnap a S&P leminositette fel europat.
az IMF penze _keves_
sem kina, sem a nemetek nem akarodzanak 100milliardokkal alaptoket emelni az imf-ben. a tobbieknek vagy nincs penzuk (usa,japan), vagy tul kicsik, hogy szamitsanak.

az imf szerintem arra fogja hasznalni a keves penztet, hogy keszenleti hiteleket ad europaban a meg mentheto allamoknak. a tul nagy bajban levoket emg a sorsara hagyja:
a gorogok, ciprusiak, a magyarok es a portugalok mennek a levesbe.
Oszt jó napot!
@Pipas:

2006-tól már kőkemény megszorítások voltak, ha meghallgattad a híres öszödi-beszédet, akkor ennek előkészítéséről és a 2006-os helyzetértékeléséről te is hallottál. Bajnai büszkén vállalhatja a 2006-tól kezdődő a szerepét.

Az igazi elkúrás 2000 - 2006 között volt. Előbb az Orbán-féle elengedés, Chikán -> Matolcsy csere, és a "megveszem a választóimat kilóra" mottójú ingatlan-támogatás, ami bő tíz évre sok évre évi vagy százmilliárd osztogatás kódolt a költségvetésbe, aztán jött az idióta Medgyessy és a 2x 100 napos programjai (Fidesz_: megszavazta), és végül Gyurcsány,a ki az újraválasztás miatt szintén elengedte a költségvetést...

értem én, hogy nagy az igény Bajnai fikázására, de találj ki jobbat.
@Pipas: Sajnálatos módon ez nem igaz.Az akkori elnök akart kimászni az inflációból azzal, hogy hozzá kötötte a pesot a dollárhoz.Ha szépen végig olvasod az események lefutását akkor simán meglátod az Orbán kormányt az akkori argentin vezetésben.Például kirugták a bankelnököt, hogy hozzáférjenek a devizatartalékhoz ami közvetlenül okozta a töke menekülését az országbó.Mivel olvasgattam amiket itt irsz ezért pontosítok,nem csak az a TÖKE, hanem a sok sok kisbetétes is vitte a lóvét át braziliába. a.De ami a lényeg, az argentin kormányzat cselekedetei vezettek az államcsödhöz és nem az,mert addigra már öket is kirugták az országból.És még egyszer, ha a focista és kuszaszem egy olyan hiteles,reális és -bizalmi okokból- már törvénykezési szakaszban lévő programmal áll elő, hogy miként fogja a gazdaság fejlödését beinditani és ettől milyen ütemi GDP növekedést vár, mondjuk a következő 3 évben,ami fedezni fogja a növekvő adóbevételek révén a hitelt,nos azt azonnal elfogadja az imf.A többi szöveg az "én ugy gondolom,hogy ő ugy gondolja,hogy én azt gondolom.... és igy tovább" hablaty.
ha orban nem lett volna akkora marha, hogy huzza az idot, akkor mar november/december kornyeken megegyezhetett volna.
akkor lenne penzunk. igy nem lesz.
Magyar vagyok.
Demokrata vagyok.
Konzervativ vagyok.
Valasztottam.
Kitartok a valasztasom mellett.
A hazamat akkor is megvedem ha nem azok vezetik akikre szavaztam.
Nem szavaztam Egyesult Europai Allamokra.
Nekem,mint magyar valasztonak nem diktal se amerika,se izrael, se az unio.
Ha megis akkor pontosan azt fogom csinalni amit mashol tesznek az emberek az elnyomas ellen. Mert ez itt az en hazam,es en kiallok erte akkor is ha az ellen hatalmas. Ez itt az en hazam es valasztottam, itt az ido hogy mindenki valasszon, itt marad es kiall az orszagert vagy elmegy es soha nem jon vissza.
@Pipas: Tehát akkor mindenki felelős az államcsődért, aki 2008 előtt felelős beosztást tudhatott maga mögött, értem. :D

Mellesleg teljesen egyetértek veled, úgyhogy akár nevezhetnénk a gyurcsány-bajnai által okozott államcsődöt akár gyurcsány-bajnai-medgyessi-orbán államcsődnek is.

OFF: wikipédiáról idézni nem illendő
@sárkányfő: „Jössz te itt nekem a franciákkal, meg Barossoval, haggyá má a félrebeszéléssel... a vitánk tárgy az volt, hogy kiutálta-e a Fidesz az IMF-et, ellenségként kezelték-e, szították-e ellene a hangulatot? A válasz mindháromra: igen. És ezt a fenti idézetekkel be is bizonyítottam. „

Én is idéztem. Olvastad?? Akkor?

Nem utálta ki a Fidesz az IMF-et, mivel lejárt a szerződés, tehát már nem volt a magyar állam és az IMF között szerződéses viszony, így már csak a hitel visszafizetése volt/van hátra. S az, hogy Orbánék nem kötöttek új szerződést a valutaalappal nem kiutálás, főleg nem kirúgás. Te pedig azt állítod, hogy a kormány kirúgta az IMF-et. Ez nem igaz. Nem lettek kirúgva, sőt, a legfelső szinten köszönték meg nekik a hitelt, mely megmentette az országot a csődtől.
Matolcsy, Kövér, meg mások támadták, ez igaz. Miért ne? Most meg szívják.

„Barosso szóba se került.”

De, én hoztam szóba, miután te felhánytorgattad, hogy a kormány azt mondja: nekünk nem diktál a külföld. S Barrosót azért hoztam erre fel szóba, mivel az ő reakciója volt tavaly az eurozónabeli leminősítésekre, hogy korlátozni kéne a hitelminősítőket.
A francia pénzügyminisztert pedig azért idéztem, csakis a te kedvedért, hogy lásd, nem csak a magyar kormány mondja, hogy nekünk nem diktál a külföld, hanem a francia is. Tehát ez a „nekünk nem diktál a külföld” egy korrekt, európai reakció vélt, vagy valós sérelmekre.

„és hiába ismételgeted, hogy lejárt a hitelszerződés,…”

Veszem észre, továbbra is konokul mantrázod, hogy kirúgta a kormány a Valutaalapot.

„… senki nem mondta hogy nem járt le, de ettől még voltak tárgyalások.”

S a tárgyalások eredménye az volt, hogy köszönjük a hitelt, azt kamatostul visszafizetjük, de a továbbiakban nem tartunk igényt az IMF hitelére. Ez, szerintem, teljesen korrekt. Persze a piac hitelmegállapodást szeretett volna, a kormány meg nem. Utóbbi döntött. No, meg azért az előbbi is döntött.

Már írtam, nyilván elkerülte becses figyelmed, Orbánék javarészt önmaguknak köszönhetik politikájuk totális kudarcát, azt, hogy a hagymázas gazdasági szabadságharc következtében ott tartunk, ahol a part szakad, kábé 2008 őszén. Azt ígérték, növelik az ország érdekérvényesítő képességét, bő másfél éves kormányzás után ez közel nulla.
@Zozi79:

"A "jogrendszer változtatása" pedig magyarázat nélkül is nevetséges. "

Már miért lenne nevetséges? Pont, hogy nagyon is sokat számít.

Orbánék is valószínűleg ugyanígy azt hitték, hogy nevetséges, jórészt ezzel a "hittel" (ami úgy tűnik fideszes köz-hit) kúrták el a dolgot borzasztóan.

Aztán persze hogy megy a magyarázkodás, mutogatás Gyurcsányékra, stb., amit talán még a vérigfideszesek beszopnak, de már csak ők.
OFF: 2008 csak a válság "tetőzése" volt. Igazából 2006-ban indult amcsi cégek, bankok és pénzügyi cégek betérdelésével. 2008-ban bedőlt az USA ingatlan piaca és rántotta magával a bankokat. A bankok miatt meg mentek a levesbe nagy gyárak, ha emlékszik még valaki kérdésessé vált pl. összes nagy autógyártó cégük közül melyik marad, melyik nem. Persze minket látványosan csak 2008-ban ért el, de ettől függetlenül kisebb hatásai már előtte is voltak, kevésbé látványosak.
@rdos: Igen, azt hiszem egyetértek veled. Talán annyi különbséggel, hogy én egy kicsit sötétebben látom az IMF-t mint te.

Azt gondolom, hogy az IMF-et különféle nagyhatalmak (elsősorban az USA) saját céljai elérésére használja. Tulajdonképpen túszulejtették az IMF-et, titkos eszközökkel a háttérből irányítják. Mostanában ez egyre nyilvánvalóbb, egyre kevésbé titkolják.
@FILTOL:
Szerintem eridj inkább zuhanyozni, mert nagyon bűzlesz a más és saját xarotokban való dagonyától :O)))

És mielőtt nagyon belemélyednél az önsajnálatba, hazudozásba, talán olvasd át, hogy mit is igérgetett a Fidesz a válasttási programjában:
www.slideshare.net/Mariabloghu/fidesz-vlasztsi-program-2010

Ja, ezt azóta törölték a Fijjugok a Fidesz oldaláról, szerinted miért?
program2010.fidesz.hu/
@mikka: annyira, de annyira jó lenne végre megérteni, hogy itt senki nem diktál nekünk, egyszerűen elmondják, hogy ők mit fognak tenni, ha mi ezt vagy azt tesszük. Ne legyünk már országszinten 15 éves lázadó kamaszok. Sajnos, az ájemef az erősebb kutya. Ezekkel a játékszabályokkal kellene megpróbálni játszani.
Szerintem legyen államcsőd. Én meg szépen lelépek a haldokló nyugatra, viszem magammal a megtakarításaimat, adóforintjaimat. Nem én leszek egyedül. Nekem ez az ország már semmit sem jelent. 20 éve mondogatják, na most még egy kicsit, aztán jobb lesz... így sosem. Ameddig a mindenkori vezetés a saját hatalmát tartja legfontosabbnak, az ország polgárainak bőrére mindenből presztízskérdést csinál, és a kompromisszumkészség legapróbb jelét nem mutatja, itt nem lesz semmi. Fel kellene ismerni, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban azokkal, akitől a pénzt várjuk, ha már voltunk annyira ostobák hogy a mindenki által használt tcp/ip helyett saját, soha ki nem próbált protokolt kezdtünk el erőltetni, bétateszt nélkül, élesben.
@héjakútmácsonya: Lejárt a szerződés vagy sem, ez mit számít? Volt IMF elleni hecckampány a Fidesz/Orbán részéről vagy nem volt? Volt. Akkor nincs miről beszélni. És a fő kérdés, ha lejárt a szerződés és nem i volt "szükségünk" az IMF-re, akkor miért kellett ellen kampány? Hmmm?
Ráadásul ennek igen sok köze volt a leértékeléseinknek, meg a CDS, forint/CHS árfolyamok romlásához is.
@Dr. 2llkedő: ".. nem ők okozták, hanem a világválság."

Vannak, akik most meg Orbánékat mentegetik ezzel a szöveggel. Nem ők, nem, a világválság az oka.
@hatláb: "Tehát akkor mindenki felelős az államcsődért, aki 2008 előtt felelős beosztást tudhatott maga mögött, értem. :D"

Igen, ez így kicsit sommás, de nagyjából igaz. A felelősség mértéke változó persze, a pénzügyminiszternek nyilván nagyobb a felelőssége mint egy mezei képviselőnek. Adott esetben *nagyságrendekkel* nagyobb a szerepe.

"Mellesleg teljesen egyetértek veled, úgyhogy akár nevezhetnénk a gyurcsány-bajnai által okozott államcsődöt akár gyurcsány-bajnai-medgyessi-orbán államcsődnek is."

Úgy van! Fenntartva persze, hogy nem "egyenlő" a felelősségük, de felelősek.

"OFF: wikipédiáról idézni nem illendő"

Ezt nem tudtam. Miért?
Orbán a Bajnai-korszak után:
"Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/merkel_kemeny_uzenetet_kuldott_orbannak/
@sch.old: Nem fikció.

Egyszerű példa:
Segélyt kapok - minek dolgozzak?

Nem kapok segélyt - csak kéne valami munka.

Ugyanez a másik oldalról:
Leadózom a gatyámat, ha felveszek egy alkalmazottat - hülye leszek alkalmazottat tartani.

Kicsi az adó, ha felveszek egy alkalmazottat - na felveszem ezt a szerencsétlent, mert így már kitermeli a munkabérét adóval együtt, és úgyse kap mostantól segélyt, ezért megbecsüli majd a munkahelyét.

Valahogy így.
@malloc: "viszem magammal a megtakarításaimat, adóforintjaimat. "
Ha súlyos államcsőd lesz hiperinflációval, akkor már nem viszel/veszel ki már semmit a bankokból. :(
@Pipas:
Azért szálltak be az oroszok, kínaiak meglehetősen szép összegekkel az IMFbe.
(a napokban kaptunk az orosz tesókaságtól egy kemény tockost, hogy csak akkor hajlandóak Magyarországon beruházni, ha az IMF programot megkötjük, mivel Orbán szavainak már ők sem hisznek)

Ja, és azért mondja Orbán, hogy az IMF a mi bankunk:))))
@Link Elek: De egy barom, nem pénzre van szükségünk, az van ott ül rajta A Lévy Simor, nekünk védelemre volna szükségünk az uzsorások a spekulánsok ellen. Pont Simor akadályoz meg minden kísérletet a megegyezésre. Érdekes milyen sebsebéggel intézte Gyurcsánynak a hitelt még az EU nak is elfelejtett szólni, az angol miniszter elnök fel is hívta telefonon, hogy mit kapkod először az EU val kellet volna tárgyalni. Orbánnak egy büdös vasat sem fognak adni a Die Zeit nevű fajsúlyos mértékadó újság szerint.
@FILTOL: "jah...és a mostani világválság, azt persze a patás okozta..."

A mostani válság nem olyan, mint a 2008-as. Az hirtelen jött, és bedöntötte azokat az országokat is, akikkel gazdasági kapcsolatban vagyunk.

Viktor viszont kászülhetett a válságra, de ő ehelyett egymillió munkahelyet, meg 7%-os gazdasági növekedést, meg európa motorját vízionálta. És most azok az országok (elsősorban Németország) nincs olyan rossz helyzetben, mint 2008 után.
@Pipas: "Igen, ez így kicsit sommás, de nagyjából igaz."
Szerintem meg nem. Ellenpélda. Nem szeretem a jelenlegi kormányt, pláne azért amit tesz, a nagy gazdasági ember kísérleteivel ... de nem gondolnám azt, hogy mindenki aki felelős beosztásban van most, az mind tehet is róla. A felelősség ott van, hogy nem szólnak nem így kéne. Aztán ha olyan a "főnökük" mint az én projekt vezetőm, akkor ha megszólalnak is lehet nem elküldik őket csak simán ignoráva lesznek és kész. :(
@alfacharlybravo: "Te vagy az iskola példája, hogy egy zsidóval értelmetlen beszélgetni,"

Látod, megint bakot lőttél! Nem vagyok zsidó, sőt vallásos se nem vagyok. Max a Buddhizmus áll hozzám a legközelebb. (Tudod, ahol a szeretetről van szó)
@Putyilov gyári melós: Jól van csak elfejtettek szólni a választóknak, hogy csak zsidó barát kormánya lehet Mo, nak. Ez hiba volt.
@malloc: "Szerintem legyen államcsőd. Én meg szépen lelépek a haldokló nyugatra, viszem magammal a megtakarításaimat, adóforintjaimat."

No, az adóforintjaiddal sokra mész. Baba kis csajokat kapsz az "adóforintjaidért" az államcsőd után. :)
@malloc: ha így gondolod, akkor szabadítsd fel magad után a helyet, mert nekem itt nincs kedvem szemétgyűjtést csinálni minden szivárgó kód után (ha jól értettem malloc-free :)
@Dr. 2llkedő: Bejegyzésedből szinte árad s szeretet. És segg nyalóik.
Aki szerint jó irányba halad a kormány, mondja már el MI az az irány? Hogy lesz gazdasági növ. mondjuk az 1 kulcsos adóból? 1 millió munkahely pluszban, vagy a megszűnő 2 mellett? Mi az elképzelés? Mi Matolcsy gazd.politikája? Őszintén,cinizmus nélkül érdekelne. Szerintem nem vagyok egyedül ezzel.
A stílus maga az ember. Aki sallert oszt meg kokit, az menjen Felcsútra fociedzőnek!
@Pipas: "OFF: wikipédiáról idézni nem illendő"

"Ezt nem tudtam. Miért?"

Sajnos a Wiki-t már bárki szerkesztheti, így válnak hitelessé téves adatok, városi legendák, sztereotípiák.

A WikiLeaks anno azért indult, mert pl. politikai és gazdasági kérdésekben a különböző aktuális kormányok saját emberei elkezdték a saját magukra vonatkozó kérdéseket gyorsan átszerkeszteni. A WL meg szépen letárolta az eredeti szócikkeket és mellé tették, hogy milyen IP-ről ki és mikor írta át. nagyon tanulságos volt. Ha pedig most megnézzük a magyar kormányra és gazdasági adatokra vonatkozó Wiki bejegyzéseket, akkor tisztára gagyi propaganda érzésünk támadhat. Vajh miért?
@alfacharlybravo: "Bejegyzésedből szinte árad s szeretet."

Valszeg nem tudod, hogy mi a szeretet, de rá se ránts!
@Kompli: Ezért mondtam, hogy "kicsit sommás" és csak "nagyjából igaz".
@Putyilov gyári melós: akkor hátradőlhetsz nem? ha már megbukott mit vergődsz itt?

@Dr. 2llkedő: ja? az más...persze, hóógyne. most épp az európúnnyós pénz van bajban. az smafu.

@hatláb: nem érted...csak simán beszoptad a bajnai a nagy országmentő szakértő dumát.
@Kompli: No igen, a wikinek vannak ilyen részei. De azért az, hogy ki mikor volt milyen miniszter, azt csak nem hamisítják nem? Én eddig ilyen kérdésekben bíztam bennük, de persze vannak olyan dolgok ott is, amit el sem érdemes olvasni.
@hatláb:

Bajnai 2008. május 15-étől a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője 2009. április 16-ig, amikor is kormányfő lett. Azt megelőzően pedig önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig, az előtt pedig, 2006. július 1-jétől 2007. június 30-áig, fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos. Ebből is látszik, neki semmi köze nem volt a 2008 őszére államcsőddel fenyegető magyar pénzügyi helyzethez. Ő csak ott volt. A világválság meg csak dübörgött. Igaz, ő volt az is, aki azt nyilatkozta néhány héttel a világválság magyar felségterületre való betörése előtt, hogy mi, magyarok, csak a hírekben fogunk találkozni vele, mármint nem ővele, hanem a világválsággal.

A félreértések elkerülése vegétt, valóban nem Bajani okozta a 2008-as világválságot. Minthogy azóta újra és újra fellengoló világválságért sem Orbán a felelős.
@Dr. 2llkedő: inkább az együttérzésről, lenne szó, de nem baj.
@naezjó?: " MI az az irány?"

Gyenge kezdés után erős visszaesés!
@kanbatu: Erről gondoltam, hogy fikció, csak most részletezted is. Így részletes fikció, de ettől nem értek jobban hozzá. Bocs.
A fene tudja, nem vagyok látnok. Lehet egy államcsőd után hamarabb épülne fel az ország, mint így. Vagy legalább lenne akkora sokk végre a lakosságnak, hogy kissé öntudatosabban menne választani, nem lógná el, öntudatosabban költekezne és venne fel hitelt, már ha.
Viszont biztosan fájdalmas lenne, pláne a már amúgy is csóróknak, lenne sok öngyilok, abban eddig is "vezettünk", meg némi lázongás gyújtogatással és bolt kipakolással.
Lehet a jelenlegi kormány valami oltári mázlival vagy irányváltással kihúzza magát hajánál fogva a sáros gödörből, de nem vagyok bizakodó.
@héjakútmácsonya:
Te ugye viccelsz. Ez nem dedó, hogy egyik idézet üsse a másikat. Talán olvasd el az idézetek tartalmát, amiket be is linkeltem forrással együtt....

Vitattad, hogy ellenségként kezelte a Fidesz az IMF-et, és szította a hangulatot ellen? Igen, vitattad. Cáfoltalak konkrét idézetekkel? Igen, cáfoltalak. Akkor talán ideje lenne ezt elismerni...

A kiutálás pedig igenis a kirúgás egy formája, ne nézzük már egymást hülyének. A lejárt szerződést meg ne hozd már fel megint mint egy papagáj, épp most írtam le neked, hpogy ÚJ szerződésről ment a tárgyalás, nem bírod felfogni?

És azt se találd már ki, hogy a fél Fidesz Orbántól függetlenül szidta az IMF-et, miközben a Fideszben fingani sem lehet Orbán külön engedélye nélkül. A kettős beszédre is tojok, Orbán régóta játsza a jó zsarut, a rossz zsaru szerepét meg odalöki a szolgáinak, ez egy óvodást meg téged talán megtéveszt, de engem nem. Mint írtam, Orbán maga kérte hogy ne nézzük a szavait csak a a tetteit. Mit tett: elüldözte az IMf-et, ezt tette, és a kormánya nem is titkolta a hozzáállását, hogy ellenségnek nézik az IMF-et.

Kár erőlködnöd, nem fog sikerülni a történelem-hamisítás.

Barossonak továbbra sincs köze ahhoz, hogy A fidesz hogy viszonyult az IMf-hez. A vita tárgya pedig ez volt és nem Barosso vagy a franciák, akik egyébként sose mondták, hogy élet-halál hartc folyna az IMF és az országuk között, de ha mondták volna, ez akkor se cáfolná mindazt amit leírtam arról, hogy mit tett a Fidesz.
@FILTOL: A szeretet irányít. Az együttérzés az egy másik dolog. Ha van benned szeretet, akkor sokmindent másként látsz.
    Varsó – Magyarország védelmében szólalt fel a lengyel szejmben az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) képviselője, és egy Magyarországot támogató határozat megszavazását indítványozta, hangsúlyozva, hogy “Magyarországnak joga van saját alkotmányához”.
    Stanislaw Pieta képviselő felszólalásában “precedens nélküli fenyegetések, feddés és nyomásgyakorlás sorozatának” nevezte azt, ami Magyarország esetében az unió részéről történik. Hangsúlyozta, hogy “az EU egyrészt kiáll Olaszország, Görögország és Portugália mellett, biztosítja több milliós támogatásukat, míg Magyarországot zsarolja és beavatkozik belső ügyeibe”.     
A képviselő azt is kifejtette, hogy a “demokratikus mandátum nélküli” uniónak tiszteletben kell tartania a szabadságot és a demokráciát. “El a vörös kezekkel a független Magyarországtól”  - mondta felindultan.     Pieta és Arkadiusz Czartoryski (PiS) egy külön sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Lengyelország többször is számíthatott a magyarok szolidaritására, egyebek közt 1920-ban, amikor fegyverekkel támogatták az oroszokkal harcoló lengyeleket. Bejelentették, hogy január 17-én délben az Európai Bizottság varsói székhelye előtt tiltakozni fognak.    
 A képviselők kifejtették, hogy más országok kormányai ellen nem fogott össze a világ, miközben a magyar gazdaság jobb állapotban van, mint más országok gazdasága. Véleményük szerint “Magyarország elnyomása után rövid időn belül várható, hogy Lengyelországot is megtörik”.
Bata Alexandra
MTI

Share
@Pipas: Ja igen, akkor jogos. Ennyire MÉG nem szokták hamisítani. :)
@travishenderson: Igen csak a vita nem arról szól miért vagyunk itt, ezt mindenki tudja. A kérdés és vita arról szól hogyan lehet kimászni belőle.

1.Nálam egy biztos EU tagjaként kell megoldani. EU-val szembemenni öngyilkosság. MInden EU feltételt meg kell tárgyalni és el kell fogadni.

2.IMF-el meg kell egyezni, nem feltétel nélkül. Alkudozzunk, tárgyaljunk okosan, de nem kurucosan, hanem ravaszan.

A mostani kezelése a helyzetnek csőd. Ha az EU-val megegyeznénk és jóban lennénk sokkal jobb feltételeket hozhatnánk ki a helyzetből, értsd tárgyalási alapunk sokkal erősebb lenne.

Ennyit akartam mondani és azt hogy a mostani kormánynak történelmi jelentőségű 2/3-s hatalma van amit kicsinyes dolgokra, és saját érdekekre használnak ki ahelyett hogy az országot növekedési pályára állítanák és megteremtenék MO jövőjét. Igen a szociális háló lefaragásával, közszféra rendezésével, egészségügy rendbetételével, állami pénznyelők BKV/MÁV átláthatóvá tételével. A legkönnyebben úgy menne ha a mostani dilettáns slep eltűnne a fideszből és az értelmesebb Varga/Járai vonal venné át vezetést. Értelmesek is, szakemberek is, 2/3-juk is meglenne hozzá...
@sárkányfő: "hazaáruló pedig az, aki csődbe akarja vinni az országot."

Gyurcsánynak ez majdnem sikerült. Persze nem direkt, csak úgy spontán. Gazdasági minisztere a dübörgő világválság és a majdnem államcsőd idején Bajnai Gordon volt.
@Kompli: "Lehet egy államcsőd után hamarabb épülne fel az ország, mint így."

Most még van szabadságunk, van szuverenitásunk. Egy csőd esetén biztos, hogy elveszítjük.
@mikka: "Magyarországnak joga van saját alkotmányához"
Szerintem is. Jó lenne egy normális Alkotmány ... a vérgagyi Alaptörvény HELYETT.
@héjakútmácsonya: ő csak ott volt. mindig ezt játsszák, annyira unalmas már.
@héjakútmácsonya: "Gyurcsánynak ez majdnem sikerült. Persze nem direkt, csak úgy spontán. Gazdasági minisztere a dübörgő világválság és a majdnem államcsőd idején Bajnai Gordon volt."

Lejárt lemez! Ezzel már nem sokra mész. Anno, mikor még Viktor ellenzékben volt, jó volt ez a megtévesztés. Most már lassan visszafelé fog elsülni.
@mikka: Helyes! Polak-Wenger dva bratanki, ido sabli, ido sklanki. :)
@Dr. 2llkedő: "Most még van szabadságunk, van szuverenitásunk."
A szuverenitásra írta azt valaki, hogy vagy évezrede egymástól függnek európai országai, jó ideje meg az egész világ. Másrészt "addig jó" amíg csak más országoktól függünk. Ha majd a nagy cégektől fogunk, akkor lesz igazán gáz.

Amikor Mátyás idején a legnagyobb és legerősebb volt az ország akkor nem voltunk függőek? Mert akkor pl. tök feleslegesen akarta elfoglalni az osztrákok kereskedelmi útvonalait ...
@Dr. 2llkedő: muhahhhahhaaa...lejárt lemez LOL
a múúúúltat végkép eltörööööölni.
jujj de szánalmas egy duma ez hallod.
@orient: "MInden EU feltételt meg kell tárgyalni és el kell fogadni."

Meglehetősen kevés értelme van a "tárgyalásnak", ha már előtte elhatározod, hogy el fogod fogadni a feltételeket, nemdebár?
@FILTOL: "a múúúúltat végkép eltörööööölni."

Senki nem törli el. Éppen azt írtam, hogy most már egyre többen látják ezt a megtévesztést, és nem dőlnek be a hazugságnak. Ezért írtam azt, hogy visszanyal a fagyi.
@héjakútmácsonya:

"Megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val"
"A tárgyalások a 2008 őszén összeállított hitelcsomaggal összefüggésben zajlottak, de a mostani kudarc nagy valószínűséggel kihatással lesz a kormány azon tervének sikerére is, hogy egy újabb, 2011-ben induló, készenléti hitelcsomagot kapjon az IMF-től."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/17/megszakadtak_a_targyalasok_az_imf-fel_es_az_eu-val/

Az idézet végét olvastad ugye? "készenléti hitelcsomag" volt a Fidesz célja.

Persze gondolom most beidézel egy francia minisztert és ezzel cáfolsz.... :)
@Dr. 2llkedő: de mi a hazugság könyörgöm, világosan leírtuk, államcsődig vitték az országot, bajnai is ott volt, mint korméánytag.
tény?
igen.
akkor ki hazudik?
@Dr. 2llkedő: ja. hinajana. dharmáról nem vitatkozom. legalább van egy közös pont.
@sárkányfő: Ha jól emlékszem azért szakadt meg akkor a tárgyalás mert "készenléti csomag" helyett csak másféle hiteleket kaphattak volna. Legalább is rémlik egy cikk, hogy ennek lehetőségét elbuktuk.
@mikka: Gyönyörű eszmék. Sajnos ezeket követik Belorussziában és Észek korában is. Büszke független népek, nekik senki sem mondja meg mit csináljanak, csak éppen éhen döglenek. Azt viszont büszkén! Dél korea meg lefeküdt a szemét nyugatnak és a világ egyik legfejlettebb országa. Gratulálok, még több ilyen ember és a mostani MO is elpusztul mint Trianonkor. A mostani háborúkat nem fegyverekkel vívják hanem pénzzel és gazdasággal. A nagyon független rossz oldalra állók éhen döglenek, a jó oldalra állók meg erősek és azt csinálnak amit akarnak mint pl. Szlovákia. Na ők függetlenek, sárba tiporhatják az EU jogokat, bármit amit akarnak senkinek egy szava sincs miért? MErt erős a gazdaságuk. A te nagy hazafiságod fogja romlásba vinni az országunkat. NEm kell mindent úgy csinálni ahogy a nyugat mondja de bizonyos szabályokat le kell nyelni és akkor a nagy dolgokba nem szólhatnak bele mert erősek vagyunk..Ezt már a te általad tisztelt Szt. István felismerte. Ő is a nyugathoz akart tartozni, ha olyan lett volna mint te meg az orbán akkor maradt volna pogány az ország és a nyugat kiirtott volna minket. Ugyan ez igaz Deák Ferencre is aki értelmes politikával sokkal többet ért el mint Kossuth Lajos és megteremtette az alapját MO aranykorának az 1867-s kiegyezéssel, ami szintén valamilyen Osztrák alárendeltséggel és uralommal járt, de nagyfokú szabadsággal is és egyik legjobb , leggazdagabb gazdasággal a 19. sz-i európában. Kicsit vissza léne nézni a történelembe és tanulni a hibáinkból.
@héjakútmácsonya: És mikor is volt a világválság a csúcsán? Nem 2008-ban? És ennek ellenére mikor is volt még közelebb a csődhöz Magyarország? Az elmúlt hetekben vagy 2008-ban?

Mikor is volt a legrosszabb a forint?
Mikor is volt a legrosszabb CDS?
Melyik kormány is indított háborút az ország nemzetközi kapcsolatai, az ország nemzetközi érdekérvényesítő képessége ellen, hogy aztán annál nehezebb legyen kérni a segítséget ha baj van?
@FILTOL: Na most ők vitték államcsődig? Az a baj, hogy nincs elég infom átlag emberként erről, de semmi köze nem volt a világválságnak hozzá? Ha meg a jelenlegi viszi csődben, akkor csak az előző banda tehet róla ÉS a világválság? Nincs ebben valami fura?
(Félreértés elkerülése végett szvsz összes eddigi kormány gazdaság politikája egy halom trágya volt, beleértve a jelenlegit is, tehát nem gondolom, hogy nem tehettek a csődről ...)
@Kompli: Egy minimálbéres segédmunkásnak van szabadsága? Szabadon mehet a Kanári szigetekre? Igan. Miért nem megy? Mert nincsen pénze. Aki a börtönben van, az mehet a Kanári szigetekre? Nem. Miért? Mert rabosították.

Vagyis egyik se jut el a Kanári szigetekre, pedig az egyik szabad, a másik nem.

Az én jogaimat (szabadságomat) mások jogai (szabadsága) korlátozza. Mindig függünk valamitől, valakitől. Tehát a szabadságot, és a szuverenitást eszerint kell értelmezni.
Az előző példára visszatérve, a minimálbéres azért szabad, mert megteheti, hogy pluszmunkával, fusival, tanulással esetleg elérje, hogy legyen pénze az útra. A börtönlakó nem tudja megtenni.
@orient: Ő is a nyugathoz akart tartozni" ez hüjeség, de nincs időm most történelmi vizekre evezni.

csak még egy dolog. amikor leminősítenek minket mindenki ujjong, és tapsikol. ha a magyar bárki mond valamit, akkor kiröhögik, BEZZEG ha az ekb tisztviselője vág oda a leminősítőknek ld. ma, az MÁS.
@FILTOL: "de mi a hazugság könyörgöm, világosan leírtuk, államcsődig vitték az országot"

Ott a hazugság, hogy a válság kirobbanásáig nem volt csődközelben az ország.
Ennyi.
@Pipas: Igen. Ezek a fránya árnyalatok :-).

Mint ideológiailag képzett eftárstól kérdem tőled, de kamion (Tanú szófordulatát alkalmaztam, nem sértő szándékkal).

Szerinted az lehet-e, hogy az USA és CCCP, ma Oroszország soha sem voltak ellenségek? Hogy csak játszásiból idegháborúztak egymással? Még egyszerűbben fogalmazva, a (ruszki) tankok és (ami) bankok egy db hatalmi csoportosulás két db "fegyverneme"?

Szerinted az hogy lehet, hogy a nyugat elfogadott minket demokráciának 20 évig, holott így belülről éreztük eddig is, meglehetősen formális a demokráciánk? Mára a látszatra sem ügyelnek (ma narancs színű) eftársak.

Szerinted az hogy lehet, hogy a magántulajdon szentsége mentén moralizáló nyugat, a hazai 1944-es zsidó deportálások (és rablások), az 1946-os németek kitelepítése és ingatlanjainak rablása, a nagybirtokok gyárak, majd legvégén 1 személyes suszter műhelynek a kártalanítás nélküli államosítása, a földhöz (rablással) juttatott magyar parasztok kétszeri kolhozokba pofozása, szóval ez a sok történelmi rablás mind rendben van?

Egy Törley utóddal hozott össze a véletlen 25 éve Ny. Berlinben. Ő 1946 óta élt ott, de kitűnő magyarsággal beszélt, segíteni akart, pedig nem is szorultunk rá (menekültnek nézett minket, ami igaz is volt, de az eső elől menekültünk). A vicc, hogy nem a családi gyárat sajnálta. Azon kesergett, évtizedekkel később, hogy azt mondták rá, Ő nem magyar.

Röviden. Rengeteg bűnt követtek el a szövetségesek is velünk szemben (trianonig már nem is megyek vissza), valahogy ez a mai napig rendben van. Ebben piszok nagy az egyetértés. Lehet hogy a háború még mindig folyik ellenünk?
Hello!

Jó poszt, de azt hittem jobban ki lesz fejtve a gondolatmenet.

Az IMF valóban nem jótékonysági szervezet, és a példák is helyesek voltak, de (Sajnos nem tudom idézni a cikket) rávilágítottak már gazdasági szakemberek arra, amire a szerző is, mégpedig, hogy az IMF is változik, és "ők" is rájöttek már arra, hogy ha a végletekig kicsontoznak egy országot a megszorításaikkal, abból sokszor nagyobb baj lesz mint amin eredetileg segíteni akartak.

Tehát nem feltétlenül követnék el ugyanazokat a hibákat Magyarországgal szemben (is) mint amiket a posztban is említett Argentínával szemben.

Legalábbis saját érdekünkben nagyon kell remélnünk, mert akármennyire is keménykedik a mi Szeretett Vezérünk, de előbb vagy utóbb, neki, vagy valamelyik politikai ellenfelének be kell adnia a derekát.
Azaz a Mi derekunkat.

Gyanítom, hogy nem orbán viktor és gyurcsány ferenc családjának lesznek akkor komoly gondjai minden hónapban, hanem konkrétan azok nagy részének (is) akik valamikor rájuk szavaztak.

És akkor rohadtul mindegy lesz, hogy ki mire szavazott, mindenképpen szívni fogunk, a jelenleginél is sokkal jobban.

Szóval nem rossz, hogy a Szerző megpróbált konstruktív lenni, de ez így nincs rendesen kifejtve, pedig a téma simán elbírná.

Az meg a magánvéleményem, hogy a mostani kedves vezetőnk, mindenki ferije és az ő sameszaik is nyugodtan elmehetnének kicsit a fenébe, mert bármennyire is igyekszik mindkét oldal a sok birka előtt a másikra kenni a fekáliát, be kéne látni végre, hogy azért amiben most ülünk úgy nagyjából a teljes politikai "Elit" felelős.
Úgy 22 évre visszamenőleg.

A gond csak az, hogy kedves polgártársaim nagy részét már régen is, most meg pláne be lehet hülyíteni azzal, hogy mindkét oldal, mutogat egymásra, a kisebb pártok pedig mutogatnak mindkettőre. Lásd pl. jobbik. kisbetűvel.
A polgár meg választ egy neki ellenszenves arcot, arcokat és egy darabig vért és lángot köpköd a "másik" oldalra.

Mondjuk úgy 3-400 éve ezzel a taktikával hülyítenek minket, de ez valahogy elég kevés embernek tűnt fel idáig úgy látom.

A; Kenyeret és cirkuszt a népnek.
B; Oszd meg és uralkodj.
C; Keress egy réteget, mutogass rájuk újjal, állítsd be őket minden rossz okozójának.
Stb.

Örökzöldek vaze.
És mi mindig bedőlünk.

"Frigyes"
@Kompli:
Ilyenek miatt:

"Fagyosabbá vált a viszony a hazánkban tartózkodó IMF-delegáció és a kormány között, mert a magyar fél kész tények elé állította a Valutaalapot "

"a bajok fő forrása az, hogy az Orbán-kormány lényegében nem hajlandó tárgyalni az idei intézkedések tartalmáról"

"a szervezet egyik felsővezetője a levelében éreztette, hogy nem szeretik, ha kész tények elé vannak állítva, és ha az érdemi egyeztetésnek nem hagy teret a kabinet."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/13/beragott_a_kormanyra_az_imf_feszult_lett_a_viszony_az_imf_es_a_kormany_kozott/
@sárkányfő: Itt azért van egy súlyos tévedés, ami mellett nem szabad elmenni szó nélkül.

Tegyük fel, hogy 8 évig napi két doboz cigit elszív valaki. Tegyük fel, hogy aztán csökkenti az adagot, két évig csak napi fél dobozt szív. Jön a tüdőrák... aztán azt gondolja, hogy "az elmúlt három hónapban valamit elrontottam, mert igen megbetegedtem"... :)

Ne feledkezzünk meg a kumulatív/felhalmozódó hatásokról!
@Pipas: Figyeld a részletet. EU-t mondtam nem IMF-t. Sajnos az EU az egyetlan akkorra befolyással rendelkező szervezet aki tud most nekünk segíteni és támogatni diplomáciailag. Ezt még Járai is felismerte, idézem:
"Az európai uniós szabályoknak 150 százalékig meg kell felelni"

Forrás:

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-476755

MEllesleg amit kérnek az mind reális és az ország érdeke is. Semmit sem csorbul a függetlenségünk max. a kurucos önérzetünk. És cserébe lenne egy igen befolyásos támogatónk az IMF tárgyalásokra, ez nagyon megkönnyítené a feltételeinket..
@Pipas: Azért engem kissé pofánvágott, pedig sok jót nem vártam tőle, mikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy az EU "végre" felhozott jogi érveket is a vitatott kérdésekben.

Csak nekem fura, hogy az EU a saját törvényeit egy zárt fiókba tartotta egyetlen példányban, amit senki, egyetlen tagállam kormánya és/vagy jogi képviselete sem ismerhet? De most hirtelen elővették és kinyilatkoztatták?

Ezt a baromságot pl. ki veszi be?

Igen is ismertek voltak a játékszabályok. Már induláskor is. Azóta összes módosítással szintén. Na most ha megszegtük tagként a szabályokat, akkor jogosan kérheti az EU, hogy a szabályok szerint játszunk. Ha nem szegtük meg, akkor már rég ki kellett volna nyilatkoztatni, hogy mi rendesen ezen törvények alapján jártunk el. Erre mindenki jön itt a vakító kamu dumával, hogy "az Eu ránk akarja kényszeríteni", mit basszus? Ha én állampolgár vagyok, rám vonatkozik a törvény AKKOR IS ha nem ismerem. Ha ezek után megszegem a törvényt és kapok a pofámra, akkor én is háboroghatok, hogy de hát ne szóljanak be nekem????
@rdos: Sok igazság van abban amit mondasz.

Általános iskolában alacsony, különc figura voltam, az iskolatársaim rengeteget terrorizáltak. Körülálltak, lökdöstek, gúnyoltak, kinevettek. Ez volt a szerep, amit nekem osztottak, de nyilván én is hibás voltam benne... mindegy, kitörni ebből nem tudtam.

Középiskolában egy teljesen más társaságba kerültem, ahol nem tudták, hogy engem kell szopatni. Találtak valaki mást, én egy teljesen normális, sőt bizonyos tekintetben elég népszerű tagja lettem a közösségnek.

A lényeg: a gyerekek és az államok/vállalatok végtelenül önzőek, kegyetlenek és erkölcstelenek. A világ pedig igazságtalan, bármit is jelentsen az "igazság". :(
@sárkányfő: Nos, ha szemét akarnék lenni, akkor ahhoz a koldushoz hasonlítanám, aki pénzt kérdezget boltokban(!) és amikor kollégám adott neki egy ezrest (a marha), akkor közölte a faszi, hogy neki kétezer kell. Utána meg visszajárt és kiverte a balhét, hogy mi az, hogy nincs ezresünk neki, hiszen biztos jól megy a boltnak. Nyilván az éhbéres eladó meg majd jól ellopja neki a kasszából.
Ha egy sima bankba bemegyek ÉN szabhatok feltételeket a hitelemhez vagy a bank?
@Pipas:
Nem feledkezünk meg. Például felhalmozódott 3 billió forint manyup-pénz is, amit egy az egyben lenyúltak.

Ha azt azonnal adósság-törlesztése fordítják (és mást sem kúrnak el), akkor 11%-kal tudják csökkenteni az államadósságot.

Az meg egy mítosz, amit ők terjesztenek, hogy romokat vettek át, fentebb beidéztem Orbán szövegét, érdekes, külföldön még dicsérte is az ország állapotát. Egy percig nem fogom a szocikat védeni, mert elveszett 7 év volt amit csináltak (Bajnait nem számolom ide, ezért a 7 év), ahogy az egész 20 évből 18 elveszett volt (Bokros és bajnai volt hajlandó csak dolgozni) de a fideszes hazugságokat nem hagyom szó nélkül.

Tovább itt van nekik a 2/3. Épp arra hivatkozva kérték, hogy "gyorsabban tudjanak haladni". Tessék, megkapták. Hol vannak az eredmények? Eltelt bő másfél év, már jönnie kéne az első eredményeknek. Már erősebbnek kéne lennie a forintnak, mint 2010 nyarán volt, és pusztán ettől csökkennie kéne az emberek és az állam adósságának... A régió legjobb növekedését kéne produkálnunk, csak nálunk van 2/3. Ehhez képest idén recesszió, a tök utolsók vagyunk. És úgy általában a kormányzás: bóóóvli. Már az ország is: bóóóvli. Ez bizony a fidesz sara.
@sárkányfő: @sárkányfő: "Vitattad, hogy ellenségként kezelte a Fidesz az IMF-et, és szította a hangulatot ellen? Igen, vitattad."

Ezt most is vitatom. Vitatom, hogy ellenségként kezelte, ellenfélként igen, de nem ellenségként. Csúnya dolgokat is mondott az IMF-re, de meg is köszönte a hitelt.

„Cáfoltalak konkrét idézetekkel? Igen, cáfoltalak.”

Miért kérdezel, ha rögvest meg is válaszolod saját kérdésed, melyet nekem tetszel fel?

Neked viszont két állításod volt. Az egyik az, hogy a kormány kirúgta az IMF-et. Ez, ugye, nem igaz. Nyilván magad is beláttad, ezért finomítottad későbbi hozzászólásaidban a kirúgást kiutálásra, mely már képlékenyebb, nem olyan konkrét fogalom, mint az eredeti, így tovább játszadozhatsz vele.
A másik állításod pedig az volt, hogy a kormány és/vagy a Fidesz szidta az IMF-et. Legyen, szidta. Nevezzük hát szitkozódásnak Matolcsy élet-halál harcról szóló, Kövér szociális katasztrófáról szóló, Lázár IMF-diktátumokról szóló nyilatkozatait! Szóval szidták az IMF-et.

„Kár erőlködnöd, nem fog sikerülni a történelem-hamisítás.”

Ne aggódj, ilyen szándékok engem nem is vezéreltek. Amiről szó van, egyébként sem történelem, de ez már megint egy képlékeny téma.

„Barossonak továbbra sincs köze ahhoz, hogy A fidesz hogy viszonyult az IMf-hez.”

Még egyszer, második nekifutásra csak sikerül megértetnem veled mire fel hoztam Barrosót és a francia pénzügyminisztert példának!
Felhánytorgattad, hogy a kormány kivagyi módon azt szajkózza: nekünk a külföld nem diktál.
S lám, hogy reagált a francia miniszter országa leminősítésére: nekünk az ügynökségek nem diktálnak! S hogy reagált Barrosó a tavalyi leminősítésekre: felvetette a minősítők adminisztratív korlátozását. Szóval mindezeket nem szorosan az Orbán kontra IMF témához szántam, hanem a te külön kis felvetésedhez.
Ha jól emlékszek akkor az extra profitos szektor különadójának eltörlését, de a szociális háló nyirbálását is kéri az IMF. Nem nyugszanak addig amég nem mennek ki az emberek az utcára bankokat gyujtogatni és bankárokat akasztani? Pár gobbal kiszúrhatnák a középosztály szemét, de erre sem hajlandóak. Ja ha jók leszünk akkor ezer évig fizethetjük a semmit. Különben eddig is igen jól bejöttek az IMF tanácsok.
@orient: Azért ez nem ilyen egyszerű. Az euban is vannak balos meg jobbos pártok, megy is a hirig rendesen.

@Kompli: Pedig szerintem ez nagyjából így van. A jog, a jogszabályok rendszere igen bonyolult, sok a csűrés-csavarás, sokszor nem teljesen egyértelműek a dolgok... eh mit sokszor, soha sem egyértelműek.

A német liberális baloldal tesz egy pikírt megyjegyzést a magyar jobboldali kormányra és a demokráciára, a magyarok vitatják a vádakat és így tovább. Valahogy így:

-- A magyar kormány nem demokratikus.
-- Már miért ne lennénk demokratikusak, demokratikus úton választottak minket.
-- Leromboljátok a demokráciát, teljhatalomra törekedtek.
-- Már miben rombolnánk mi le a demokráciát?
-- A fékek és ellensúlyok rendszere került veszélybe.
-- A törvénymódosításaink demokratikusak, nincs velük semmi baj, amit eddig hibáztunk, azokat a kéréseitekre kijavítottuk.
-- A sajtószabadságot veszélyeztetitek.
-- Magyarországon sajtószabadság van és az is marad.

És ez így megy tovább és tovább anélkül, hogy egy fikarcnyit is közelebb kerülnénk az igazsághoz.
@héjakútmácsonya: "S lám, hogy reagált a francia miniszter országa leminősítésére: nekünk az ügynökségek nem diktálnak!"

Azért azt ne feledjük, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban se Barrosoval, se a franciákkal.

Amit szadad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.
@bkkzol: JA igen mert a 800 ezer rokkantnyugdíjas és 3 millió szociális segélyen élők országaként fényes gazdasági jövő áll MO előtt. Gratulálok.

A különadók kivezetését a kormány is tervezi IMF nélkül is 2013-tól. Már ők is felismerték hogy ilyen húzások recesszióba viszik a gazdaságot, ehhez nem kellett az IMF "tanácsa". Bankadó marad, ezt senki sem kérte megszüntetni.
@Pipas: Igen és a jobbos pártok is már ellenünk vannak az EU-ban. Még a Fidesz saját Néppártja is...
@Pipas: amiket itt írtál azt neveztem tárgyalásnak. De amikor az EU vezetése konkrétan szól ezt és ezt most meg KELL változtatni, na az már nem a liberális és más ellentétek vitája hanem az egységes szervezet kérése amit be kell tartani.
@sárkányfő: "Ehhez képest idén recesszió, a tök utolsók vagyunk. És úgy általában a kormányzás: bóóóvli. Már az ország is: bóóóvli. Ez bizony a fidesz sara. "

Ne feledkezz meg a kumulatív hatásokról könyörgöm. Magyarország folyamatos leminősítése 2006-ban kezdődött. A kölcsönök ott vannak, a tönkretett gazdaság ott van, a lakosság eladósodása ott van, az önkormányzatok eladósodása ott van.

Nem mondom, hogy a Fidesz fényesen muzsikált, de azt igenis mondom, hogy ha a Fidesz mindenben tökéletes döntéseket hozott volna az ország akkor is folyamatosan csúszott volna lefelé (legalábbis bizonyos mérőszámokat tekintve).

Az ország, a gazdaság, az ipar, az oktatás, a lakosság mind-mind iszonyatos tömeg a megfelelő tehetetlenséggel. Nem lehet egyik napról a másikra "rendbe tenni", "kijavítani a hibákat".
@bkkzol: Az "Extra Profit" éppen akkora értelmetlen kamu szóösszetétel, mint pl. a "Béke Harcos",
Olyan nincs, hogy extra profit. Alaptörvény, hogy valamit annyiért kell adni, amennyiért még elviszik. Ehhez tartozik az is, hogy az árakat a piac diktálja.
Na most nem a lakossággal van a baj, ha bármekkora árat megad a hitelért meg a benzinért, meg akármiért és nem próbál meg ellen lépést tenni? Miért nincs ennyi banki költség bármelyik másik civilizált országban mint nálunk? Ez pont olyan, mint az itthoni rossz kereskedelmi hozzáállás a boltok részéről a vevő felé árak, szolgáltatás és garancia ügyben. Köztudottan rossz. De erről a vásárlói szokások erősen tehetnek.
@Mercel: Na. Végre egy értelmes poszt (ha így kell írni, hogy poszt, még nem tudom).

A szerző (jó barátom) kezdő. Én meg először-másodszor olvasom. Jó helyzet, senkinek nincs felesleges előnye. Susztermattra semmi esély.

Szerintem úgy van: ha háborúnak értelmezzük a helyzetet, akkor a viselkedésünket azonnal ehhez alakítják az ösztöneink. Egyéni (személyes), csoportos (vállalt) ösztön irányít bennünket. Semmi csalóka remény. Húzz bele, adj neki! Ez hajt együtt a kávéházi kocsmafényben, meg egyedül, otthon etetve a macskát. Hogy tudniillik basszák meg az urak! Ez a húzóerő, ez a tehetetlenség, amiről Hawking többet tud már Newton-nál. Kicsivel. Én azt sejtem (valószínesítem), ez az erő nem lesz jó, nem lesz megfelelő még az első szökési sebesség eléréséhez sem. Helyben forgáshoz (szemek beleértve), talán.

Az iránya miatt.

Azt, hogy a zöldek örökök-e, érdeklődés híján nem tudom.
@Pipas: "Az ország, a gazdaság, az ipar, az oktatás, a lakosság mind-mind iszonyatos tömeg a megfelelő tehetetlenséggel. Nem lehet egyik napról a másikra "rendbe tenni", "kijavítani a hibákat"."

És akkor hol van a fidesz fantasztikus programja, ami mindenre tudja a megoldást? Annyira eldugták a maszop elöl, hogy azóta se találják?
@Pipas: Ez mind oké, csak úgy általában sokunk úgy érzi, hogy vagy meg sem próbálták, vagy amit tettek azt inkább ne tették volna. És azok a hivatkozások, hogy de hát jót akartak csak a csúnya válság meg a hülye előző kormány miatt nem sikerült, az jórészt kamu, hiszen bárki utánanézhet, hogy melyik intézkedést miért kritizálták előre és azt, hogy tényleg azokat a negatívumokat hozták amiket előre megmondtak. Ezek után én meg higgyek nekik, hogy nem volt előre látható ez meg az. Nem hiszek.
(Jó mondjuk politikusnak eleve akkor higgyél ha ló legel a sírján.)
@orient: "Igen és a jobbos pártok is már ellenünk vannak az EU-ban. Még a Fidesz saját Néppártja is... "

Ez is egy ismert urban legend, a baloldali sajtó kedvenc ferdítése. Lásd

"Kiállt a magyar kormány mellett a Fidesz európai parlamenti frakcióját is magában foglaló Európai Néppárt, amely eddig nem reagált a Brüsszelből érkezett bírálatokra."[1]

"egységes szervezet kérése amit be kell tartani"

(1) nem egységes szervezet
(2) ne ferdítsünk, fogalmazzunk világosan, hogy kiderüljön az igazság: kérést nem lehet "betartani".

Ha kérésről van szó, akkor vagy teljesítjük vagy pedig nem. Ha parancsról van szó, akkor csak végrehajtani tudjuk. Ha tanácsról van szó, akkor lehet betartani vagy visszautasítani.

Miről van szó szerinted? (Én nem tudom, komolyan kérdezem, nem retorikai fogásként.)

[1] www.origo.hu/itthon/20120106-megvedte-a-fideszt-az-europai-neppart.html
@Pipas: ""Kiállt a magyar kormány mellett a Fidesz európai parlamenti frakcióját is magában foglaló Európai Néppárt, amely eddig nem reagált a Brüsszelből érkezett bírálatokra."[1]"""

Hmmmm!

Miben is állt ki?

""""A magyar parlament egy olyan alaptörvényt hozott létre, amely lecserélte az ország sztálinista típusú, 1949-ben keletkezett alkotmányát. Magyarország volt az egyetlen állam Közép-Európában, amely a kommunizmus bukása óta nem hozott létre új alkotmányt.""""

Vagy nem tudta mit beszél, vagy csak a fidesz szövegét nyomta.
@naezjó?: Nem bizony, én is kíváncsi lennék a "titokra".

Bár erre a kérdésre (is) általában _meggyőződésből_ azt válaszolja egy fideszes, hogy gyurcsány elkúrta:)
@héjakútmácsonya:
"Miért kérdezel, ha rögvest meg is válaszolod saját kérdésed, melyet nekem tetszel fel?"
Úgy látszik, te nem vagy képes felismerni azt, amit úgy hívnak "költői kérdés". Ez az volt, és célja pedig az, hogy ráirányítsam a figyelmet valamire. Arra, hogy cáfoltalak.

Mivel elképesztő szívóssággal hajtod a magadét, miközben láthatóan igyekszel úgy tenni, mintha nem cáfoltalak volna, ismét megismétlem a nyilvánvalón cáfolat-értékű fideszes megszólalásokat:
- Matolcsy: "a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát"
- Kövér: "az Orbán-kormány azért vonta ki magát az IMF befolyása alól, mert úgy gondolta, ez az egyetlen esély arra, hogy visszaszerezze az ország szuverenitásának maradékát." + "Ahol az IMF járt, és ahol a szervezet előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott abból mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett "
- Lázár: IMF és a nemzetközi pénzpiacok "diktátumai"
- Matolcsy: "Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül." + "Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet"

www.origo.hu/itthon/20111117-gyengeseget-jelent-mit-mondott-a-kormany-az-imfrol-korabban.html

Ennyi. Kár ezen lovagolnod, ez egyértelmű. És még tuti lennének további idézetek is, csak nincs kedvem tovább keresgélni, ezek is éppen elegendőek.

"Neked viszont két állításod volt. Az egyik az, hogy a kormány kirúgta az IMF-et. Ez, ugye, nem igaz."
Nézd, ez már eddig is fárasztó volt, hogy levegőnek nézed a soraimat, de ez most már kezdi felvetni a tisztességtelen hozzáállás gyanúját. Az a terved, hogy folyamatosan figyelmen hagyod az állításaim lényegét? Ez nem vitakultúra... Éppen most írtam: "A kiutálás pedig igenis a kirúgás egy formája, ne nézzük már egymást hülyének." Ezt fenntartom, és ez nem finomítás, ez a politikában maga a kirúgás. Sőt, nem csak a politikában, még a magánéletben is, vagy egy társasági eseményen is.

"Felhánytorgattad, hogy a kormány kivagyi módon azt szajkózza: nekünk a külföld nem diktál.
S lám, hogy reagált a francia miniszter országa leminősítésére:..."
Én nem a francia vagy portugál kormány reakcióiról írtam, hanem a magyar kormányról, bárhogy erőlködsz. A vita témája az volt, hogy a te Fidesz hozzáállását nem ismerted el, tehát a vita szempontjából tök mindegy, kinek van-e joga mit mondani, a vita témája az volt, hogy mondták-e vagy sem? A jogát egyébként nem vitatom, nem is vitattam soha, a fidesznek alkotmányos joga idiótának lenni, hülyét csinálni magából, vagy éppen idiótaságokkal hergelni a híveit, meg ostoba idióta módon az orráig sem látva összeveszni olyan intézményekkel és országokkal, akikkel elemi érdekünk lenne jóban lenni.
@Dr. 2llkedő:
"És akkor hol van a fidesz fantasztikus programja, ami mindenre tudja a megoldást? Annyira eldugták a maszop elöl, hogy azóta se találják? "

Nem tudom miért mondod, hogy "fantasztikus". A helyzet az, hogy annó azt mondták: nehéz lesz, mindenkinek ki kell vennie a részét belőle, mindannyiunknak nehéz lesz.

Az ország ért el eredményeket (nem vettünk fel két éven keresztül IMF hitelt, volt gazdasági növekedés, van tartalék, visszafizettünk némi hitelt). Lehetett volna jobban is? Biztosan. Lehetett volna rosszabbul is? Persze.

De azt állítani, hogy mindazért a nehézségért, mindazért az állapotromlásért ami az elmúlt két évben történt a Fidesz a felelős, az nagyon naív dolog lenne. Mint amikor az érszűkületes beteg nem hajlandó beismerni, hogy a negyven év kávézás és cigizés az oka annak, hogy levágták a lábát.
@Dr. 2llkedő: Mellékes, az eredeti kijelentés az volt, hogy már a Néppárt is a Fidesz ellen van és nem mellette. Ezt azt hiszem sikerült cáfolnom. :)
@Pipas: Igen vannak kérések amikről lehet tárgyalni.

vannak követelések, ha azt az EU teszi akkor annak mint a szervezet tagjai leget kell tenni. Sajnos KELL. A szlovákoknak nem kell azt tenni. Ők szarhatnak rá és kapnak egy ejnye bejnyét, mert gazdaságilag nem megfoghatók, mi igen. Na ezen kéne dolgozni hogy mi is ilyen helyzetbe kerüljünk.

Egyébként értelmes vitapartnernek tűnsz, azért érdekelne, miért zavar, hogy az EU kiáll a jegybank függetlenségéért? MIért zavar hogy az EU ellenzi hogy a bírói kar nagy részét leváltsák és olyan ember kezébe tegyék az újabb kinevezéseket aki nyíltan, nem is búrkoltan a kormány és fidesz embere? Ez téged miben zavar? Szerintem ez az én szabadságomat csorbítja mert mondjuk ha a mostani BKV vezér aki a fidesz embere szintén (korábbban MSZP-s volt tudjuk) mondjuk fényes nappal a nyugati téren átvesz egy nokiásdobozt, átszámolja a pénzkötegeket, majd hangosan mindenki füle hallatára kijelenti hogy igen józsi akkor te kapod a pályázatot hiába 2x annyi mint a többi, de le van szarva én döntök és én ezt mnd levideózom és beadnám egy bíróságra akkor szerinted elítéli majd a "független" bíróság ahol csak fidesz és kormányközeli emberek fognak ülni mint a pártallami időkben, vagy az egészet szőnyeg alá söprik?

A fenti sztori kitalált, de az EU baja ezzel hogy sajnos ez lehet a valóság is a jelenlegi igazságügyi átrendezéssel. Szóval a te szavaiddal élve az EU KÖVETELÉSE az én, Te és minden állampolgár érdeke, nem pedig az ország függetlenségének eltiprása...
Csak egy kérdés: miért kéne azt gondolnom, hogy orbánnak halvány lila göze lenne arról, mi az az imf?

Mert éppen úton van a kétszer bukott miniszterelnöki cím felé???
@sch.old:

Nem tudom, hogy kell írni, egy darabig nekem is gondot okozott, aztán jobb híján követtem a szokást:)

A másik, hogy pont erre gondoltam:
" ha háborúnak értelmezzük a helyzetet, akkor a viselkedésünket azonnal ehhez alakítják az ösztöneink."
A gazdaság, és az állam irányítását pont, hogy nem szabadna háborúként beállítani.

- Mellesleg a háborúk elején az emberek utcára vonulnak és éljeneznek.

- Később utcára vonulnak mert éheznek.

- Közben rohadt hazaárulónak titulálják, és e szerint bánnak el azoknak akik az elején közepén azt mondják, ez egy ostoba háború, nem jó ez így, ők nem akarnak meghalni pár hülye politikus miatt..

- Még később rájönnek, hogy a háború rossz dolog, és különben is hová tűntek a többiek.

- A legvégén függetlenül attól, hogy "nyertek" / "veszítettek" ...vára örülnek, hogy vége a háborúnak.

- Aztán elkezdik a romokból felépíteni megint a kutyaházat, miközben az éppen aktuális politikus megmondja a tutit, mégpedig, hogy a háború rossz, és "ilyen soha többé nem történhet meg".

Mi most nem tudom hol tartunk.
De nem jó felé megyünk az tuti.

"Frigyes"
@Pipas: "A helyzet az, hogy annó azt mondták: nehéz lesz, mindenkinek ki kell vennie a részét belőle, mindannyiunknak nehéz lesz."

Ezt már csak közvetlenül a választások előtt hangoztaták, azt se nagydobra verve.

Már betettem:

Stirlitz benyit Müller irodájába. Egyenest odaáll Müller elé, és azt mondja neki:
"Obergruppenführer, nem állna be a Szovjet hírszerzéshez? Jó a fizetés!"
Müller megdöbbenve mered Stirlitzre, aki folytatja:
"Bocsánat, nincs egy aszpirinje?"
Stirlitz tudta, hogy az emberek csak a beszélgetések végére emlékeznek.

""""""9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. "
fidesz.hu a gazdasági világválságról.""""""
@Pipas:
"ha a Fidesz mindenben tökéletes döntéseket hozott volna az ország akkor is folyamatosan csúszott volna lefelé "

Ez nem igaz, és ne haragudj, de ez egy nagy butaság.
Ha jó kormányunk lenne, szépen emelkednénk, nincs egy eleve elrendeltetett végzete az országnak, ami az ország és a kormányok minden tettétől függetlenül a végzetes megsemmisülésbe torkollana.

Már Bajnai alatt gyönyörűen javultak a számainak, pedig neki nem volt se 2/3-a, se 4 éve.

Megjegyzem Bajnai előtt már Bokros is bebizonyította, hogy hónapok alatt, fél év alatt is új pályára lehet állítani egy országot, és egy után már jönnek is az első eredmények...

Nézd már meg könyörgöm hogy alakult pl. csak a kockázati mutatónk Bajnai alatt... 600-ról lement 170-re... aztán jött a Fidesz, azóta emelkedik, mostanság 700 körül jár... szintén rekord...
@Kompli: "Ez mind oké, csak úgy általában sokunk úgy érzi, hogy vagy meg sem próbálták, vagy amit tettek azt inkább ne tették volna."

Ez így van. Csakhát ez számomra mellékes. Ha fáj a lábam, akkor orvoshoz fordulok és nem index blogos szavazás alapján fogom eldönteni, hogy mi a baj, hogy mit tegyek.

Egy tömeg intelligenciahányadosát a következőképpen lehet kiszámítani: veszed a tömegben található legkisebb intelligenciahányadost, majd elosztod a tömeg létszámával. :)
@Pipas: "Mellékes, az eredeti kijelentés az volt, hogy már a Néppárt is a Fidesz ellen van és nem mellette."

Nem mellékes, mert amit beidéztem, arról éppen azt írtam, hogy vagy nem tudja mit beszél, vagy csak a fidesz odatett neki egy papírt, és ezt ők elmondták. Már csak haverságból, nem biztos, hogy meggyőződésből.
@Pipas: Két dolog ezzel kapcsolatban:

1. A választások előtt azt mondták, hogy egyrészt van bőven pénz csak ellopják (hol van most ez a pénz, kérdezném?), másrészt csak az a baj, hogy a szocialisták rosszul csinálják, ők, a Fidesz azonnal megjavítanak mindent. Csak válastzások _után_ kezdtek el kihátrláni a hazugságaikból.

2. Az elmúlt két év állapotromlásáért márpedig kizárólag a Fidesz a felelős. Név szerint Orbán, Matolcsy, Kósa, Szijjártó és a többi íkúbajnok. Ők kúrták el rögtön a legelején a baromságaikkal, és rombolnak azóta is eszetlenül.
@Pipas:

"Egy tömeg intelligenciahányadosát a következőképpen lehet kiszámítani: veszed a tömegben található legkisebb intelligenciahányadost, majd elosztod a tömeg létszámával."

Kiegészíteném azzal, hogy a leghangosabb emberek intelligenciahányadosával

Amúgy alapigazság.
+1

"Frigyes"
Két sor Kiss Anna "A kék lovag" c. verséből (Mikó és Gryllus is megzenésítette):

... Az egyfogú banyák szerint ilyenkor jár a kék lovag ...
... Sötétkék páncél mennydörög, és nincsen benne senkise ...
@P.Freddy: "Ők kúrták el rögtön a legelején a baromságaikkal, és rombolnak azóta is eszetlenül."

Ők kúrták el már kilenc és fél éve.
@Pipas:
Azt látni kéne, hogy az EU "kemény" elvárásai arról szólnak, hogy Magyarország tartsa be azt, amit vállalt, amihez csatlakozott, az EU alaptörvényét, és amit a másik 26 állam betart. Momentán tételesen megszegjük, ami egyébként kínos, nagyon nem szeretem, hogy a kormányom szégyent hoz a hazámra.

És igen, ebben nincs mozgásterünk. Miért is lenne? Itthon is bevezetjük, hogy a magyar jogrendszer módosítható tárgyalási alap legyen? valakinek nem tetszik egy törvény, akkor megszegi, és aztán elkezd tárgyalni a rendőrséggel/bírósággal, hogy a kedvéért azt a törvény módosítsák, vagy rá ne vonatkozzon?
@Dr. 2llkedő:

Meglehetősen vicces az álláspontod. A 2008-as majdnem államcsődhoz az éppen regnáló magyar kormánynak köze nem volt, arról a majdnem államcsődről csakis a csúnya világválság tehet, ha az nincs, akkor...

A mostani csődveszélyről, mely talán csak rémhír, pedig csakis a regnáló magyar kormány tehet, világválság pedig nincs, Görögországban dübörög a gazdaság, nagy és stabil a jólét, szintúgy Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, de még Franciaországban is.

Jól értem, ezt mondod?
"Nos, teljesen igaza van abban, hogy mi, emberek szeretünk olyan dolgokról beszélni, véleményt formálni, s végül állást foglalni, amikről igen szerény a tudáskészletünk. "

Na most ezekről a dolgokról sajnos nem tehetünk mást, mert nem ismerhetjük meg őket egykönnyen, sok a dezinformáció, és semmi befolyásunk rá :(

"Mire akarok kilyukadni mindezzel? Csupán annyira, hogy az ellenségem ellensége nem feltétlenül a barátom."

Pontosan. Kevés ilyen józan hang akad.
Kevese hiszik el azt is, hogy lehet egyszerre több oka is az ország mélyrepülésének pl. Pedig a legtöbb esetben nem egy valami okoz ilyesmit.
@héjakútmácsonya:

Nehéz a felfogásod!

Egy cunami nem ugyan az, mint egy árvíz.
@sárkányfő: Érdekes módon a szlovákokkal nem izmoztak a nyelvtörvény miatt, pedig az EU, és minden más törvényekbe is ütközik.

Érdekes módon a fő elvárás a bankok békén hagyása velünk szemben.
Nekem ez azért böki a csőröm.
@sárkányfő: Ugye? Mikor még csak tíz éve dohányoztam akkor milyen frankón éreztem magad... hát erről beszélek.

"ha jó kormányunk lenne, szépen emelkednénk"

Mint ahogy a repülőgép is szépen kezd emelkedni a zuhanórepülésből, ha visszaül a pilóta a székbe, ugye?

Vedd már észre, hogy a különböző matematikai és fizikai rendszereknek általában van tehetetlensége! Egy egész országnak meg a legtöbbször több évtizedes tehetetlensége van. Ne légy naív!
@Dr. 2llkedő: "Nem mellékes, mert amit beidéztem, arról éppen azt írtam, hogy vagy nem tudja mit beszél, vagy csak a fidesz odatett neki egy papírt, és ezt ők elmondták. Már csak haverságból, nem biztos, hogy meggyőződésből."

Az, hogy a Néppárt a Fidesz mellett nyilatkozott, az nyilván egyfajta belső egyeztetés után született, nyilván tükrözi a "hivatalos álláspontot". Az, hogy a két csávó, akire rábízták a nyilatkozat fogalmazását az vétett némi hibát, az már kevésbé lényeges.

Mint ahogy az is lényegtelen, hogy a múltkor az IMF a pénzügyminiszter nevét sem tudta az egyik nyilatkozatukban. :)
@Kompli: Az "újgyarmati" területeken nem lehet olyan törvényt hozni ami a fejlett államokban 50 éve vannak. Próbálnának meg Norvégiában 300-400% os THM-el reklámozni?! EU-s törvény az is hogy azonos munkáért azonos fizetés pl. Miért kell adó és tb kedvezményeket adni a külföldinek (a helyi adófizetők fizetik ezt meg). Lehet , hogy halottad, hogy EU-ban keletre haladva romlik az árúk minősége, vegyszeről az élelmiszerig. Ilyenkor nem gond az EU szabány? Az én kis cégem csak harmincad annyi adót fizet mint a Tesco. Akkor most mi van a 4 szemelyes boltommal. Én fizetek nagyon sokat vagy...
Becsülettel beraktam eddig mindazt a közösbe, amit be kellett. Sosem vártam érte cserébe mást, csak hogy megtarthassam azt amim van és amit elértem. Azt hiszem ezzel mindenki így van.
Azt viszont, hogy a mindenkori vezetés gyakorlatilag SimCityt játszik velünk, idestova 20 éve, azt már nem bírom. Tényleg ilyen emberekre bízzuk a jövőnket? Azért dolgozunk ennyit, hogy egyre rosszabb legyen?

Az adót az államcsőd után is meg kell termelni valakinek. Vagy lemaradtam valamiről és utána kánaán lesz?
@ColT: "Érdekes módon a szlovákokkal nem izmoztak a nyelvtörvény miatt, pedig az EU, és minden más törvényekbe is ütközik."

És felmentés kaptak a Benes dekrétumra![1]

"Érdekes módon a fő elvárás a bankok békén hagyása velünk szemben.
Nekem ez azért böki a csőröm."

Ugye?! És mégsem azt mondják, hogy "megkeresett egy bankár haverom", hanem azt, hogy "fékek és ellensúlyok rendszere", meg "aggódásunkat fejezzük ki a demokráciáért". :)

Közben azt akarják, hogy felvegyünk 20 milliárd euró kölcsönt (biztosítást nem hajlandóak kötni, kölcsönt akarnak adni) pedig az országnak 37 milliárd euró a tartaléka. A tartalékot elzárják a kormány elől, mondván, hogy a nemzeti bank az független kell, hogy legyen!

Holott az USA állampolgárok évtizedek óta acsarkodnak a nemzeti bankjuk magánkézben való "államtól független" működése ellen.

Félnek, hogy egy erős állam megmutathatja, hogy van kiút az életfogytiglani adósrabszolgaságból és akkor más államok is követhetik a példánkat. Féltik a bankárok a világhatalmukat!

[1] www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/831838
@Pipas: te, ha nem akarsz érdemben reagálni, akkor ne reagálj, de úgy ne tegyél már, mintha egyetértettem volna veled, miközben pont hogy nem ezt tettem.
Igen van tehetetlensége egy ország gazdaságának, lassan lehet megfordítani, mint egy óceánjárót. De ez nem évtizedek, hanem hónapok kérdése, pláne 2/3-dal, pláne a lenyúlt 3 billióval.

Mint írtam, Bokros és Bajnai is már bebizonyította, hogy hónapok, fél év alatt lehet gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani, és egy év után már jönnek az első eredmények is.
sárkányfő: "És mikor is volt a világválság a csúcsán? Nem 2008-ban?"

Nos, úgy tűnik, hogy nem. Újabb, meg még újabb csúcsokat dönt a válság.

„És ennek ellenére mikor is volt még közelebb a csődhöz Magyarország? Az elmúlt hetekben vagy 2008-ban?”

Nos, ha 2008 őszén nem köt megállapodást a magyar állam a Valutaalappal, akkor csődöt jelentett volna a kormány. Ez ma már tény, ezt ugye annak idején a Magyar Köztársaság miniszterelnöke is be/elismerte. Ma pedig úgy állunk, hogy csődöt emlegetnek innen-onnan, de hogy valóban csődveszély van-e, az nem állítható, nem elképzelhetetlen hogy a befektetők birkamentalitása és a csőd folytonos emlegetése önbeteljesítő jóslattá váljon, de a konkrét esélye az államcsődnek 2008 őszén jóval nagyobb volt, mint ma. (Lehetséges, hogy az államcsőd emlegetése csak egy kényszerítő eszköz, mellyel a kormányt megállapodásra akarják bírni a Valutaalappal?)
@ColT: nem ez a fő elvárás, ez az egyik elvárás. a szlovákokkal pedig izmoztak, de kétségtelenül mesze nem eleget. Az EU nem tökéletes, sajnos, de a szlovákok hibája minket nem hatalmaz fel semmire, pláne nem ha egy sokkal rosszabb helyzetben kezdünk izmozni az egész EU-val.
Ez egy fideszes agybaj, minden szarságuk után vagy a szocik vagy éppen a szlovákok mögé akarnak bújni... tök dedó.
@Dr. 2llkedő: "Azért azt ne feledjük, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban se Barrosoval, se a franciákkal."

Szóval akkor nem is a mentalitással van itt probléma, hanem a méretekkel? Aki kicsi, az ne ugasson?
orbán műfaja az alacsony kockázatú kuruckodás. most azért tűnik bárotnak sokak számára, mert későn értette meg, hogy valójában van kockázat. ez most nem kordonbontás a Kossuth téren 2008-ban. akkor nem félt, nagyon bátor volt. most beszart és kapkod.

nem kuruc ő, nem is állaférfi, hanem egy rendkívül rövid időhorizontú, gyáva kis pöcs. aki most az EU-val szemben jogászkodik.
@bkkzol: "Miért kell adó és tb kedvezményeket adni a külföldinek"

Azért mert más nem ad munkát. Ha neked kisboltod van akkor a vásárlóid a következők lehetnek:

1. -nyugdíjas aki a dolgozók adójából kapja a nyugdíját(megérdemelten mert idős és megdolgozott már érte..
2. -közalkalmazott, aki szintén a melós adójából kapja a fizetését(de megdolgozik érte mondjuk...)
3. -szociális segélyen lévő aki szintén a mi dolgozók adójából kapja a pénzét (ő már annyira nem érdemli meg mint a nyugdíjas, főleg ha egészséges potyautas...)
4. -vagy munkavállaló aki külföldi multinál dolgozik és fizeti az első 3 kategória költését is a boltodban
5. -vállalkozó aki vagy EU-s pályázaton dolgozik, vagy külföldi multinak szállít be, vagy szintén magáneberekből él akik az első 4 kategóriába tartozik

Na ebből a listából vedd ki a külföldi multit, lefestem:

Munkavállalóknak nem lesz munkája. Adót sem fognak fizetni X millióan ezért a nyugdíjasnak nem lesz nyugdíja, segélyesnek segélye, közalkalmazottnak bére és neked még annyi vásárlód sem lesz mint most, de ne legyen kétséged, fodrászhoz sem fognak járni az emberek majd otthon asszony, anyós, nagyi, anyu, nagynéni levágja a haját. Na ezért kap adómentességet a multi. Sza a rendszer, de ezen az ordibálás, és kuruckodás nem változtat. EU igen mert EU pénzekből lehet utakat fejleszteni, infrastruktúrát építeni, cégeket és pályázatokat támogatni ezáltal erősíteni a hazai ipart, gazdaságot KKV-kat akik kinőve esetleg, 10-20-30 év múlva külföldi multi nélkül is ellátják a piacot és országot munkával termeléssel. Addig a külföldi multik nélkül éhen halunk, igen te is a kis boltoddal.
@héjakútmácsonya: "Aki kicsi, az ne ugasson?"

Lehet így is mondani, főleg, ha nincs muníciója.
@malloc:

Nem maradtál le semmiről.
Nem lesz kánaán.
Azt, hogy mi lesz pontosan még senki nem tudja.
Államcsődöt sokféleképpen le lehet zongorázni.

Mondjuk részemről egyik kottára sem vagyok kíváncsi.

"Frigyes"
@ColT: nem figyeltél. sok minden nem tetszik az EU-nak és nem véletlenül: választási tv., stabilitási tv., média tv., igazságügyi tv.

ezek ugyanis alapértékekbe ütköznek. normális helyen
@héjakútmácsonya:
az hogy neked "úgy tűnik" az nem érv, és nem is igaz. itt van a világgazdaság görbéje:
www.google.com/publicdata/explore?ds=wb-wdi&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&ifdim=country&tdim=true&tstart=-314499600000&tend=1263423600000&hl=en&dl=en&q=hungary+gdp

Az pedig, hogy bár minden számunk kivétel nélkül rosszabb most mint 2008 év végén, és ez szerinted nem jelenti azt, hogy most rosszabbul állnánk, és ha az akkor számok alapján csődközelben voltunk, akkor a mostani még rosszabb számok alapján pláne csődközelben vagyunk, nos akkor te megbuktál elemi logikából.
@sárkányfő: "Igen van tehetetlensége egy ország gazdaságának, lassan lehet megfordítani, mint egy óceánjárót. De ez nem évtizedek, hanem hónapok kérdése, pláne 2/3-dal, pláne a lenyúlt 3 billióval."

Fenét! Csak a felsőoktatást helyreállítani (tudod, hogy legyen aki tervez valamit, hogy legyen, amit gyártsunk) alsó hangon egy évtized lenne. A "pár hónapos" tehetetlenség az egy pár tucat dolgozós cég, nem egy ország!

"Mint írtam, Bokros és Bajnai is már bebizonyította, hogy hónapok, fél év alatt lehet gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani, és egy év után már jönnek az első eredmények is."

(1) Bokrosnak nem kellett sem a Gyurcsányék által felvett kölcsönökkel, sem a gazdasági válsággal megközdenie.

Hátszélben el lehet érni látszólagos javulást rövidtávon, de a Bokros csomag az kábé olyan volt, mintha a repülőgépből kiengednéd az üzemanyagot, hogy kihúzd a dugóhúzóból. Lásd még Bokros "Burundiban sincs felsőoktatás" Lajos és az ő "IMF klasszikus" megoldásai.

(2) Bajnai Gordon a 'W' alakú gazdasági válság rövid felszállóágán volt miniszterelnök, amikor az összes nyavajás közgazdász azt hitte, hogy kifelé jövünk a válságból. Aztán megindult mindenki megint lefelé egy még mélyebb válság irányába.

A Bajnai ráadásul rövidtávú sikerek érdekében bármit megtehetett, rossz nyelvek szerint még az ENSz tagdíjat is visszatartotta, mondván, hogy majd a Fidesz kifizeti.

Nem tartom nagyra egyiküket sem, mert a beteget nem meggyógyítani akarták, csak átmeneti tünetmentességet akartak elérni.
@héjakútmácsonya: "Nos, úgy tűnik, hogy nem. Újabb, meg még újabb csúcsokat dönt a válság."

Ez tévedés!
Most legfeljebb válság gózok vannak, de nem az egész testre kiterjedő válság, mint 2008-ban volt. A vezető országok lehet, hogy rosszabb helyzetben vannak, mint 2008 elején, de stabilan állnak. És nekünk velük van gazdasági kapcsolatunk.
@Dr. 2llkedő: @P.Freddy: :)
@Pipas: Még1*. Mi a terv? Kötekedés nélkül:
''A helyzet az, hogy annó azt mondták: nehéz lesz, mindenkinek ki kell vennie a részét belőle, mindannyiunknak nehéz lesz.''
Mi? Mi lesz nehéz? Visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe? Európai alkotmányt létrehozni? Szerzett jogokat elveszíteni? Hol volt leírva? Melyik programban volt leírva, hogy 1 évig harcolunk, utána megállapodunk? EZ terv volt szerinted? Váratlan, kiszámíthatatlan következmény az 1 kulcsos adó utáni bevételkiesés? Alkotmányba írni jó ötlet-e? a 2/3 a programnak szólt-e, vagy Feri ellen? Félreértés ne essék, az eddigi politikai erők sem nagyon küzdöttek, hogy megismertessék az elképzelésieket a választókkal - vagy ha igen, nem nagyon ragaszkodtak hozzá - de országos felhatalmazásra hivatkozni olyan lépésekben, amikről 2010 előtt senki nem hallott, korrekt? Selyemzsinóros Bayer Zsolt sétál a békért, Az álomfő írni sem tud, kiváltható ez az előzők faszságaival?
''De azt állítani, hogy mindazért a nehézségért, mindazért az állapotromlásért ami az elmúlt két évben történt a Fidesz a felelős,az nagyon naív dolog lenne.'' igazad van, ezzel az állásponttal nem is érdemes vitába szállni. Érdekelne, hogy mit gondolsz a másik oldalról, hogy a Min.elnök szóvivője 2012 januárjában még mindig elmúlt8évezik. Hogy a fideszes retorikában a legnagyobb önkritika, hogy a törvényhozási ''kényszer'' őrületes tempója (mert az ugye indokolt volt) miatt esetleg becsúszhattak hibák... Nem kell, ami volt, de az sem, ami most van. Ilyen arroganciát Feritől láttam utoljára 2006 őszén, látták hova vezet, mégse okosabbak. Illetve azok, mindenkinél. Dölyfösség, Giró-Szász, Szíjjártó, azaz maga Orbán nélkül a fidesz sokkal elfogadottabb lenne. Meg ha kommunikálnának az itt élőkkel, nem csak Selmeczy revelációi lennének az útmutatások, na az még sokat segítene. Tisztelettel.
@héjakútmácsonya: Mielőtt véleményt alkotnék, le kell szögeznem, hogy mind a két nagy pártot útálom, mert az MSZMP utódjai, a többit pedig felejtsük el. Mármint jelenlegi pártot.
Tehát nem kívánom védeni Bajnait, de arról azért nem szabad megfeledkezni, hogy a fő hibás nem ő, még csak nem is Gyurcsány volt, hanem maga a begyöpösödött, hatalomféltő MSZP. Az már egy másik kérdés, hogy ilyen feltételek mellett pl. én nem vállalatam volna el a miniszter elnökséget.
Az IMF-el kapcsolatban pedig röviden csak annyit, hogy "mindig az erőssebb kutya...."
inkább dögöljünk éhen mindannyian, mint hogy a gennyes ránkerőltetett hiteleken keresztül szipolyozzák ki a vérünket
Nem tudom, de az EU kifogásai inkább afféle kocsmai kötözködésre emlékeztetnek, ami nagyjából úgy kezdődik, hogy anyád a lánctalpas. Ha valaki elfelejtette volna, így volt a médiatörvénnyel is. Az egész világ atomhalálhörgése zúdult a kormányra, aztán amikor a kormány kérte, hogy ugyan mutassák már meg azokat a konkrét jogszabályokat, amelyekre nincs példa az EU-ban, akkor találtak 2 vagy 3 technikai jellegű paragrafust. Ezeket a parlament módosította, azóta meg csönd van. Nem lennék meglepve, ha a most kifogásolt törvényekkel is így történne.
@FILTOL: arra kérlek idézz tőlem, mikor mondtam, hogy bajnai megmentette az országot :) nem megy, ugye? _beszoptad_ akkor barátom úgy látom az orbán-féle országmentő dumát, ezért vagy ennyire kiakadva? :)
@héjakútmácsonya:
"Aki kicsi, az ne ugasson?"
Hát, igen, valahogy így, pláne ha éppen rászorul a nagyok segítségére.

Nem mintha látnám bármi értelmét a veled folyó vitának, mert a neked aztán lehet idézni, érvelni, cáfolni, stb., lepereg rólad minden, de erre most azért reagálok, mert ez egy közkeletű tévedés, így nem is neked szól, hanem úgy általában mindenkinek.

Komolyan, agybaj, hogy sokak úgy képzelik a szuverenitást (miközben a világ egy nagy globális világgazdaság amely behálózza az egész földet), hogy majd mi egyenlőek leszünk a nagyokkal. Frászt. Nem leszünk egyenlőek. Hihetetlen, hogy ezt magyarázni kell. Hihetetlen, hogy sokak még nem ismerték fel, hogy Magyarország egy ici-pici egérke. Ez van, ebből kell kiindulni. Európa egy óriás, Németország egy nagy elefánt, Franciaország egy nagy oroszlán, és így tovább, mi meg picik vagyunk. Ha egy egérnek elefánt-szindrómája van, az csak neki rossz. Lehet nekimenni a falnak, de nem fog leomlani úgy, mintha egy elefánt ment volna neki, hanem mi koppanunk. észhez kéne már térni sokaknak. Egy kicsi országnak az erőpolitika nemzetközi vizeken röhejes, és főleg kontraproduktív. Okosnak kéne lenni, lépésről lépesre erősödni, ügyesen helyezkedni, okosan megtalálni a céljainkhoz a partnereket és azokkal szövetségben lépni előre, és így tovább, így lehet érvényesülni, fejlődni, előrelépni. De még így is a legszebb álmunk csak az lehet, hogy pár tíz (ötven...) év alatt egy belgium vagy finnország leszünk, ami egyébként szintén kisegerek, bár nálunk sokkal nagyobbak így is. Ez a realitás. Ha oroszlánnak hisszük magunkat belekötünk mindenkibe, meg fejjel rohanunk a falnak, az a színtiszta önsorsrontás.

A fenébe hogy ezt a dedós dolgot magyarázni kell... :( A lakosság egy része 5 éves dedós szintjén van, nem fogadja el a realitást és daccal válaszol ha kiderül nem nagyfiú.
@Sir Galahad: Ezek szerint te nem olvasod a híreket és nem tudsz semmit.
A poszt írója a tökéletesen leírja saját magát az elején. Ez a baj pont. Az átlagember aki csak a közmédiából értesül a dolgokról tényleg nem tudja mi történik az IMF-fel. Aki ismer embereket az IMF-ben az tudja. Elárulom neked, hogy tudjuk ki demonstrálta keménységét a tárgyalásokon. Mindkétszer azért ment el az IMF mert Orbán diktatúrát szeretne építeni teljesen szar gazdaságpolitikával, az IMF pedig értelmes emberekből áll és ezt nem hagynák. Ennyi. Nincs emögött semmi más racionális érv vagy nagy terv. Azért kell ez az elbaszott IMD ellenes karvajtőkés spekulános hülyeség 0-24-ben a kormánytól, hogy az olyan embereket mint a poszt írója is agymossák.
@FILTOL:

Röhögök az elvakult sztálinista fanokon, akik bár qrvára vágynának legalább a mártíromságra, de még azt is elqrják és abból is bohózatot csinálnak :O)))
Szart sem ér ez a blog.Arról beszél,hogy nem érti, de lehet,hogy jó ami történik.:)
@naezjó?: "Érdekelne, hogy mit gondolsz a másik oldalról, hogy a Min.elnök szóvivője 2012 januárjában még mindig elmúlt8évezik"

Nagyon helyesen teszi, ezzel bebizonyítja, hogy van önkritikája. Az elmúlt nyolc év ugyanis az ő két évük és az MSzP utolsó hat éve.. :)

"Szerzett jogokat elveszíteni?"

Mi az, hogy "szerzett jogokat elveszíteni"? Miért lenne ez akkora nagy bűn? Eladom a lakásomat, elveszítem a jogomat arra, hogy bemenjek. És?

"EZ terv volt szerinted?"

Nyilván sokat hibáztak, ezt én soha nem is vitatom. Azt azonban nem várhatod el a kormánytól, hogy egy gazdasági válság közepén mindent évekre előre tudjon, ugye?

"a 2/3 a programnak szólt-e, vagy Feri ellen?"

A Feriről már szó sincs... mint ahogyan MDF-ről, SzDSz-ről és Torgyán Józsefről sincs szó. Feri egy politikai nulla kétszáz fős rajongótáborral.

"Selyemzsinóros Bayer Zsolt sétál a békért, Az álomfő írni sem tud, kiváltható ez az előzők faszságaival?"

Hát igen, nekünk ilyen uralkodóosztály jutott. Nagyjából jobban járnánk, ha tökéletesen véletlenszerűen kiválasztanánk 300 ember négyévente...

Tesis! Érted, tesis! :)
SCMITT PÁL ÁLJON KI ÉS TISZTÁZZA MAGÁT, VAGY MONDJON LE:

Ha halgat, elismeri!!

Nula tekintélye tovább romlott, nagyon gáz a magyar népre!

Mező Ferenc fideszes debreceni önkormányzati képviselő azonnali hatállyal lemondott képviselői mandátumáról, és párttagságát is felfüggesztette, miután nyelvvizsga csalási ügybe keveredett.
Mező ez utóbbit azzal magyarázta: nem akarta, hogy az eset miatt méltatlan támadás érje a Fideszt, mandátumáról pedig azért mondott le, hogy erkölcsileg ő maga se legyen támadható.

Itt a példa „köztársasági” elnök úr!
@Pipas: "amikor az összes nyavajás közgazdász azt hitte, hogy kifelé jövünk a válságból."

Ez így nem igaz. Az optimista becslések 4, a pesszimisták 10-12 évre tették a válság lecsengését akkor 2009-ban. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Bajnai kormány figyelembe vette ezeket a pénzügyi előrejelzéseket vagy sem.
Én a legtöbb dologban egyetértek Orbánnal, legalább is ami a célokat illeti, legalább is ami az én fejemben van, hogy mi lehet az ő fejében :)))

- Igen is, nem ördögtől való firtatni, hogy mi a rák is ez az államadósság, hogy jött ez össze? Oyan mint a képviselői költségtérítés, hogy bemondásra fizetik?

- Nem ördögtől való valamiféle nemzettudat építése, mert megkockáztatom, a világon nincs még egy ilyen nemzeti identitás nélkül élő, összefogásra képtelen népség mint a mienk.

- Nem ördögtől való az sem, hogy vizsgáljuk felül a rokkantkártyásokat, akik porche -kkel, meg mercédeszekkel parkolnak a rokik helyén.

Reggelig tudná sorolni. Rengeteg olyan dologhoz akarnak hozzányúlni, amihez már 1990 -ben kellett volna.

Az, hogy mindezt hogyan csinálják, az sajnos nem más lapra tartozik. Amihez hozzányúlnak, szarrá válik. Koncepciótlanul, kapkodva, stb...

Kár érte, mert ritka lehetőség volt.
@Pipas: ezt bebuktad, Bokrosnak még nagyobb adóssággal kellett küzdenie, mint bajnainak vagy Orbánnak. 1994-ben 88%-os volt az adósság.
nem csak magyar, de nemzetközi példák is vannak, egy országot nem évtizedekbe kerül jó útra vinni. ha nagy is a szar, maximum egy év alatt összejön.
A piaci bizalom, a kamatok pl. nagyon fontosak, ezeket 24 óra (!) alatt radikálisan, több százalékponttal lejjebb lehet vinni. Most pl. elég lenne kirúgni Matolcsyt, berakni helyére egy szakembert, aki hihető, jó programot is hirdet, abbahagyni a tök értelmetlen és káros kekeckedést az EU-val, és ezt nyilvánosan deklarálni is, és pár ilyen lépés, és 24 óra alatt minimum egy ponttal esnének a kamatok. és ha ezt így folytatják tovább, a kamatok tovább esnek. nyilván végig is kell csinálni a programokat, ami több hónap, netán fél-egy év, de semmiképpen nem évtizedek.
@Pipas: "Mi az, hogy "szerzett jogokat elveszíteni"? Miért lenne ez akkora nagy bűn? Eladom a lakásomat, elveszítem a jogomat arra, hogy bemenjek. És?"

Ööö. Fordítva. te eladod nekem a te lakásodat, van egy papírom róla, hogy az enyém. Lakhatok benne, lebonthatom, kiadhatom bérbe, eladhatom én is ... aztán valaki becsönget egy szép napon, hogy hello ez a lakás nem a magáé mert mostantól kiutaltuk pár jóelvtársnak.
@héjakútmácsonya: thank you captain obvious.

Kérlek sorold fel akkor a 2001 óta (amióta ugye nő az államadósság, és romlik az elsődleges egyenleg) a gazdasági és pénzügyminisztereket (a kormányfőket nem kell, azt már megtettem) és akkor talán egy kicsivel tisztább képet kapsz. De ez csak egy ötlet :)
@Kompli: Ezt szerintem a múltkor már megbeszéltük: a "kifelé jövünk"-ön én nyilván azt értettem, hogy "nem befelé begyünk", nem azt, hogy azonnal kinn leszünk.

Lásd a 'V' betű alakja vs. a 'W' betű alakja.
Szeretném felhívni valamire a figyelmet:
Jön a február, majd a május, az adóbevallások és befizetések időszaka.

Ez javítani fog az államkincstár helyzetén.
Orbánéknak már csak 2 hónapig kellene kibírniuk.
@Pipas: "Azt azonban nem várhatod el a kormánytól, hogy egy gazdasági válság közepén mindent évekre előre tudjon, ugye?"

Bocs, de a fidesz nyolc évnyi ellenzékiségében mindig mindent tudott.

Mint a rendőrök 25 évnyi szolgálat után jár a megérdemelt pihenés, vagy a 300 Ft-os vizitdíj, amivel ugye fizetőssé tettük az egészségügyet, helyette +1% egészségbiztosítási hozzájárulást fizet mindenki, ne legyen tandíj, helyette most mi is van?
@ColT:
A nyelvtörvény nem veszélyezteti a gazdasági stabilitást, a bankszívatás igen. Ergo a második érdekli az IMF-t, az első nem.
Jegybanki függetlenség hasonlóan.
Nota bene: az IMF még diktatúráknak is hitelez, ha azok befizették a tagdíjat. Ők nem foglalkoznak emberjogi kérdésekkel. A demokratikus intézmények rongálását az EU hánytorgatja.
@Kompli: Új példát mondok néked, mert látom, hogy kemény a te szíved és úgy tevél, mintha nem értenél engemet:

Az kocsmában volt jogom nékem dohány színi mindig is. Ezt a jogom bizony elveszítem én.

És akkor mi van? :)

Kit hat meg? Miért olyan égbekiáltó hatalmas nagy bűm ez? És a Patriot Act? Az sima liba mi?
@Kara kán: " az adóbevallások és befizetések időszaka."
Izé, amit adót befizettünk az elmúlt egy évben, az nem most fog 100%-ban megjelenni a pénztárban. Amit meg utólag fognak befizetni, igen csak töredéke. Meglátjuk.
@sárkányfő: Nagyon naív vagy szerintem.
@Kara kán:"Jön a február, majd a május, az adóbevallások és befizetések időszaka.

Ez javítani fog az államkincstár helyzetén"
.....egyáltalán nem jelent sokat, ugyanis az SZJA döntő többsége a cégek által be lett fizetve. Lesznek plusz fizetések, de visszafizetések is.
A cégek adói szintén nem jelentenek sokat, ugyanis a várható adó 90 %-ig fel kellett tölteni a folyószámlát december 20.-ig. A differenciát viszont amennyiben lesz, május végéig kell rendezni.
@Dr. 2llkedő: "Bocs, de a fidesz nyolc évnyi ellenzékiségében mindig mindent tudott."

De nem előre. :) Nagy különbség ám, hogy valamit utólag tudsz vagy előre. :)
@Szpókember:
Orbán még csak nem is titkolta, hogy diktatúrát akar.
Kötcsén egyértelműen benyögte, hogy 20-25 évig akar hatalmon maradni, 2006ban a szinglis Mikola kampányolt ugyanezzel. 20 év múlva kb. ott van Bóvli Viktor nyugdíjkorhatára.
A hetvenes években Kádár is vissza akart kb. a nyugdíjkorhatárán vonulni, csak nem engedték neki a nyaloncok.

Orbán, Pártunk és Ártányunk elmúlt másfél éve egyedül erről szólt, bebetonozni magát a hatalomba egy életre.

A háborús retorika, a függetlenséggel, szabaccságharccal való primitív bohóckodás, a rengeteg kocsmai szintű szájkarate mind erről szólt.
Ezeknek egy értelme van, aki nincs a Vezérrel az népellenség. Rákosi ezt úgy fogalmazta: Aki nincs velünk az ellenünk. Nagyjából ugyanezzel a primitív szintű, impirilaistaellenes, szabaccságharcos szómágiával etette ő is csápolókat, akik nosztalgiával gondolnak máig az 50-es, 60as évek propagandafilmjeire(Tenkes kapitánya és hasonlók).
Évekig be is vették neki és a közhiedelemmel ellentétben rengetegen imádták, ugyanúgy mint Vitéz Bóvlifalvi Viktor Vezénylő Tábornokot.
@Pipas: Sosem volt jogokba foglalva az egészségkárosításhoz (pláne máshoz) való jog. Ellenben normális alkotmányban van jog az élethez, az egészséghez, a tulajdonhoz, a munkához és a lakhatáshoz. Mondjuk a miénkből most pár dolog kimaradt.

A Patriot Act azért vágja ki nálunk a biztit, mert idehaza több száz éves nemzeti sport a törvény kijátszása, kiskapuzás, törvényszegés és arra büszkének levés. Jó amerikai polgár meg azt gondolja, hogy ha ez szükséges a saját és ország biztonságából, akkor helyesen teszik. Ettől még a törvény kiválóan alkalmas visszaélésekre, és nyilván én is eltúlzott marhaságnak vélem.

Te elmész dolgozni egy veszélyesebb szakmába, és a rázós melót szarul fizetik, de legalább ott van a korai nyugdíj, akkor te szépen aláírod a SZERZŐDÉST. Ami azért kell, nehogy valaki szegje a szabályokat. Majd jön valaki és közli veled, hogy háháhá megszívtad, mert marad a szar fizu (sőt nem fizetünk túlórát sem), de legalább nem mész nyugdíjba. És ez szerinted így oké? Ha a melóhelyeden közlik, hogy holnaptól 8 helyett 12 órázól, de a fizudat 20%-al még csökkentik is, akkor az is oké?
@Pipas: "De nem előre"

Dehogynem előre! Ha nem gondolkodik előre, akkor mi alapján mond bármit is? A "programjukat" is 25 évre előre vezették le.
Szerintem "Orbán kurucos dacossága mögött" a dilettánsok "majd mi megmutatjuk a nagyokosoknak, hogyan kell ezt csinálni" önhitt hozzáállása van. Ha nem így lenne, akkor egy neves szakembert és nem egy nímandot nevezett volna ki Gazdasági Miniszternek.
@Pipas: amit írtam, azt igazolják a közelmúlt történései (is). a válság egy része mindig bizalmi válság, ezt órák alatt javítani, a többi része nyilván időigényesebb.
@TrueY:
Matolcsy kinevezése olyan hiba, amelyet egy önmagától elszállt ember követette el.
Matolcsy Bülbülmadár azt búgta a Vezér fülébe, amit annak a kedvenc nótája, nagyság, növekedés.

Orbán 2010ben elszállt, mint a győzelmi zászló, egyszerűen beleélte magát egy hamis álomvilágba, elhitte a saját hazugságait, mint az összes elmebeteg diktátor.
Azóta is ennek a foglya, az ország meg a túsza.
@Putyilov gyári melós: Orbán Viktornál azt kell figyelni, hogy mit mond, és annak az inverzét kell venni, és azt fogja csinálni. Ebben legalább következetes.
@Kara kán: "Szeretném felhívni valamire a figyelmet:
Jön a február, majd a május, az adóbevallások és befizetések időszaka.
Ez javítani fog az államkincstár helyzetén.
Orbánéknak már csak 2 hónapig kellene kibírniuk. "

- Olyan ostoba vagy. Az SZJA csak a negyede az állam bevételeinek, aminek nagyrészét egyébként is a cégek előre befizették. A cég adókat pedig 90 százalékban becsengették decemberben.
@Kompli: "Ha a melóhelyeden közlik, hogy holnaptól 8 helyett 12 órázól, de a fizudat 20%-al még csökkentik is, akkor az is oké? "

Nem, nem oké, persze, hogy nem tetszik. Viszont lépten-nyomon megteszik szerteszéjjel a világba anélkül, hogy mindenki felhördülne diktatúrát kiáltva.
@röhögő:

Ez konkrétan így van.

Karakánnal ne vitatkozz mert képtelen normális érveket elfogadni / feldolgozni.:)
Saját tapasztalat.

"Frigyes"
@Kompli: "Ellenben normális alkotmányban van jog az élethez, az egészséghez, a tulajdonhoz, a munkához és a lakhatáshoz."

Jog az "élethez" meg az "egészséghez"? Ezeket mindig imádtam, lehet beperelni az öregséget meg a betegségeket. :)

Munkához meg legutoljára a szocializmusban volt jog, a világban mindenütt vannak munkanélküliek. Szintúgy a lakhatáshoz való jog. Mindenütt vannak hajléktalanok sajnos.
@Pipas: A jog nem jelent egyben lehetőséget!
@Pipas:
A szerzett jogokat a programról írtam, nem a jogosságáról. Bár a példa nem túl jó, mert nem te adtad el a lakásod.
Azért Feriről igencsak szó volt 2010 áprilisában. Lett volna nélküle 2/3? Nem azt akarom kicsikarni belőled, hogy igen szar az egész, hanem rosszak a kommunikált érvelések. Azért alkotmányoznak mert 2/3. Azért szabadságharc, mert 2/3. Melyik forinthitelest érdekelte hogy mi lesz a devizásokkal? De amit léptek, az mennyin is segített, és mennyin csapódik le? Az érvelés, a felhatalmazás mint indok az igazán vérlázító.
''Azt azonban nem várhatod el a kormánytól, hogy egy gazdasági válság közepén mindent évekre előre tudjon, ugye?'' Ez továbbra sem indokolja az egykulcsost alkotmányba írni. Tökéletesen jellemzi a gőgöt, mint az államháztartási tv.2015 áttolása. Még1*: kommunikáció, indoklás, felelősség. Ezzel a 2/3al történelmet írhattak volna, sajnos azt teszik. De a legjobban a megosztottság zavar, amiért Mo.-on O.V.-nak egyedülálló felelőssége van. Horn nem osztotta meg ennyire ezt az országot, pedig logikusabb lett volna. '' A haza nem lehet ellenzékben'', kokárdák áprilisban, nemzetárulók, internacionalista csürhe. De a legszebb a hazátlanok. Ez az az érvelés, ami mind a parlamentben, mind a kocsmában, mind pedig családi körben csak az árkokat ássa. Ezt nem tudom megbocsájtani.
@Pipas:
Csakhogy kicsit visszarántsalak a valóságba.

"Közben azt akarják, hogy felvegyünk 20 milliárd euró kölcsönt (biztosítást nem hajlandóak kötni, kölcsönt akarnak adni) pedig az országnak 37 milliárd euró a tartaléka. A tartalékot elzárják a kormány elől, mondván, hogy a nemzeti bank az független kell, hogy legyen!"
1. Nem az IMF akarja, hogy felvegyük a hitelt, hanem mi akarunk hitelt felvenni, hogy ne kényszerüljünk további megszorításokra. Sokkal súlyosabbakra, mint, amiket az IMF kér. Viszont, senki nem hajlandó adni, ezért most mi könyörgünk az IMF-nek, nem ő nekünk.
2. Ha azt elköltjük, akkor leszünk csak igazán szarban, mert a forintot úgy fogja rángatni, még a szél is, hogy becsinálunk. Ez a pénzügyi stabilitás legalapvetőbb feltétele.

Az USA-nak nincs nemzeti bankja. A FED egy az USA bankjaiból létrehozott szövetség és, mint olyan nem is lehet másban, csak magánkézben.

"Félnek, hogy egy erős állam megmutathatja, hogy van kiút az életfogytiglani adósrabszolgaságból és akkor más államok is követhetik a példánkat. Féltik a bankárok a világhatalmukat!"
1. Ez minket rohadtul nem fenyeget, mert gyengébbek vagyunk, mint a rendszerváltás óta bármikor.
2. Van kiút. Ott van pl. Chile, ahol a neoliberális elvek alkalmazásának köszönhetően nincs államadósság. Igaz, hogy egy diktatúra kellett, hogy végigverje az odavezető utat. Mert az bizony fáj ám. És lám, nem kopogtat az IMF, nem panaszkodnak a csúnya spekulánsokra.
@Dr. 2llkedő: Fű, a Lézer úr... nehogy már én védjem meg őt bárkitől is.

Egyébként nem tudom mi a bajod ezzel, akkoriban a Fidesznek joga volt ilyeneket követelni, az MSzP-nek meg most van joga ilyen követelésekkel kiállni. Meg is teszik lépten nyomon.

Én még olyanra is emlékszem, hogy "lassítsuk le a mozgólépcsőket, hogy a nyugdíjasok ne féljenek tőlük". Áááááááááárrrgghhhhh! Jah, meg ingyen Malév jegyet a nyugdíjasoknak, csökkentsük éjzakára a feszülséget, hogy a villanykörték ne fogyasszanak annyit, meg mit is... voltak ilyenek, az biztos.
Erről kb. ugyanaz a véleményem, mint amikor a maszop pár éve a Jobbik meg a gárda miatt siránkozott.
vagyis teccettek volna normálisan kormányozni és a probléma fel sem merül.
Orbán államférfinak képzeli magát, pedig csak ugyanolyan szaros politikus, mint a többi. Egy államférfi a döntései meghozatalakor nem a renoméját, hanem az ország hosszútávú érdekeit tartja szem előtt. Persze ehhez normális kommunikáció kell. Az elmúlt másfél év talán egyetlen normális intézkedése a fegyveres testületek kedvezményes nyugdíjának az eltörlése volt, mert egyszerűen nem bírja el az ország ennek a terhét. De ahelyett, hogy ezt normálisan megbeszélte volna velük, elkülde őket a bohócügyi államtitkárhoz. Pedig csak szóba kellett volna állnia velük, bár ahhoz kevés lett volna papírból felolvasni ezt meg azt. Ki is röhögték volna a hülye kis fecnikkel együtt. És ez csak egy példa a sok közül.
@naezjó?: "Nem azt akarom kicsikarni belőled, hogy igen szar az egész, hanem rosszak a kommunikált érvelések."

A kormány és a Fidesz érvelése? Hát az katasztrófa! Még amivel egyetértek azt is úgy magyarázzák, hogy kinyílik a bicska a zsebembe.

Csakhogy ezek az érvek nem nekünk szólnak ám, hanem a többségnek. De mondjuk akkor is gáz, nagyon gáz...
@Pipas: "Fű, a Lézer úr... nehogy már én védjem meg őt bárkitől is."

A lényeg az, hogy hazudtak. Vagy akkor, vagy most. És ez csak egy példa.
Ha akkor nem ellenzik, most már rég múködne a rendszer, csak nem lenne 2/3-uk. Ebből is látszik a fidesz ellenzéki politikája, hogy minél rosszabb az országnak, nekik annál jobb (igaz, most a jobboldal mondja ezt a baloldalra, csak a baloldal éppen azért hangoskodik, hogy ne qrják még jobban el, no de mindegy)
@Pipas:
Remélem az a többség a kisebbség :D
Az IMF egy olyan "bank", akinek a tagországok befizetéseiből van pénze (mi is tagország vagyunk). Nyilván alig várják ezek a tagok (pl. Németország), hogy Görögország után végre hitelezhessenek nekünk is, a piaci kamatnál alacsonyabb kamatra, biztos jó biznisz ez. Az sem egészen világos, hogy miért mindig minket akarnak térdre kényszeríteni, amikor olyan jók a mutatóink (0% körüli növekedés, manyup pénzektől eltekintve 1700 md forintos hiány stb., topon levő befektetői bizalom), a szlovákokat, cseheket, lengyeleket miért nem hajtják rabigába.

Egyébként olyannyira adósságcsapdába hajtják az országokat, hogy állandóan azt szajkózzák, nekünk is, hogy csökkentsük a hiányt...

Persze az IMF nem a máltai szeretetszolgálat. Ha egy kis szeparált sziget lennénk az Antarktisz környékén (és nem lennénk tagok), akkor valószínűleg nem segítenének. De egyes emberek sajnos nem tudják felfogni, hogy vannak win-win szituációk is. (Itt a win sajnos csak az egyéb lehetőségekhez képest win.)
így kell reagálni egy leminősítésre, amikor még nem a bóvliban vagyunk:

"Nem jó hír, de nem katasztrófa"
ahogy tette ma azt a francia pénzügyminiszter.

Nem úgy, hogy a karvajtőke összefogott ellenünk.
@Dr. 2llkedő: "A jog nem jelent egyben lehetőséget!"

Nade hogyan lehet azt mondani, hogy valakinek "joga van az egészséghez"? Ez olyan mint a "Brian élete" című filmben amikor kitalálják, hogy minden férfinak joga van gyereket szülni. :)
@combo: "manyup pénzektől eltekintve 1700 md forintos hiány stb"

Azt te csak szeretnéd! Ha a manyup pénzek nélkül csak 1700 milliárd lett volna a hiány, akkor a manyup pénzzel bőven plusszba lettünk volna. :)

"0% körüli növekedés"

Vagy mégsem? Az tavalyi éves növekedés elég jó volt (nem a legjobb persze), az ideitől aggódnak.
@Pipas: javaslom ismerkedés céljából javaslom a
JOGOM VAN HOZZÁ!
Önérvényesítő füzet
autizmussal élők számára
Autisták Országos Szövetsége
2010

írást.
@combo: Többen is írták a pofonegyszerű megoldást: 1700 md forinttal kell csökkenteni a költségvetés kiadási oldalát, és akkor nem kell hitel.

Nem kell pénzt kuncsorogni sem Kínától sem az oroszoktól, nem kell pucsítani sem az arab rosszfiúknak, se semmilyen befektetőknek. Ennyi.

Sajnos nem a kölcsönkérőnek van erkölcsi alapja diktálni... Ettől persze lehet, hogy Orbán tárgyalási taktikája jó (bár nem úgy tűnik, ez tény), a részletekbe sajnos tényleg nem látunk bele teljesen. Majd talán lesz egy Wikileaks2. :-)
Az a baj, hogy az állam mint olyan nem képes hitel nélkül működni, én legalábbis még nem nagyon hallottam olyanról, hogy "nullszaldós" állam. Innentől meg elég necces azt mondani, hogy bankok, takarodj.
Nem vagyok közgazdász, de gondolom ez részben azért van, mert bármit meg akar az állam csináltatni, azt piaci áron fogják neki elszámolni (eltekintve azoktól az esetektől, mikor haveri áron lezsírozva kétszer annyiért), miközben klasszikus piaci bevételei szegény államnak nincsenek (megint csak eltekintve azoktól az esetektől, mikor még klasszikátlan bevételei sincsenek, mert a nép b-szik adót fizetni). Ráadásul az állam kénytelen eltartai egy rakás olyan embert, akiket pl. egy vállalat azonnal kirúgna.
Ergo a bankoktól meg a hitelezéstől az állam akkor tud megszabadulni, ha kihirdeti, hogy az állam részére végzett bármilyen munkát kommunista szombat keretében végezteti, ha adót vet ki még a lapostetűre is, illetve ha mindenkit ivartalanít, akinek nincs magasabb végzettsége 8 általánosnál és/vagy alkoholista. Vajon mekkora eséllyel fog tudni az állam megszabadulni a hitelfelvételtől?
@Dr. 2llkedő: "A lényeg az, hogy hazudtak."

Hát ebből egyáltalán nem következik az, hogy hazudtak, csak annyi, hogy akkoriban nem támogattak valamit, amit mostanában támogatnak.

Attól, hogy fiatal koromban imádtam a nálam idősebb nőket, most pedig inkább a nálam fiatalabbakat kedvelem még nem következik, hogy hazudtam. Sőt, ha belegondolsz az sem biztos, hogy változott az ízlésem. :)))))
@Kovácsné: "Az a baj, hogy az állam mint olyan nem képes hitel nélkül működni, én legalábbis még nem nagyon hallottam olyanról, hogy "nullszaldós" állam. "

Hát ez az! Ezt nem vagyok képes megérteni sehogysem. Ha 3%-os a hiány, akkor az azt jelenti, hogy 97%-ban sikerült finanszírozni a kiadásokat. Akkor miért nem lehet 100%-ban?

Ez olyan, mintha minden nap elmennék a kocsmába 97 kisfröccsre való pénzzel és meginnék 100 kisfröccsöt. De a francba, ha megelégednék 97 kisfröccsel, akkor nem tiltanának ki a kocsmából!
@Pipas: Az üléspont határozza meg az álláspontot.

Itt nem arról van szó, hogy az óvodában neked teccett a Julcsika, mert olyan szép volt a copfja, most meg nem teccik, mert 50 éves, és el van hízva.

Sokkal rövidebb időszakról van szó. Az említett dologban pedig azzal vádekezett, amit most lesz@r, lényegtelennek mond, figyelmen kívül hagy, és visszamenőlegesen érvényesít.

A Te legondolásod szerint akkor egy politikai pártnál teljesen normális dolog, hogy a korral négy évenként változnak az ízlései.
@Kovácsné: Vannak szufficites országok is, például Svédország: hvg.hu/gazdasag/20120110_sved_koltsegvetes
@Pipas:
Azért, mert akkor kimennek a Zemberek tüntetni a megszorítások ellen.
A demokráciában az lesz vezető, aki boldogabbá tudja tenni a népet. Megszorítással nem lehet boldoggá tenni, jótékonykodással igen. Ilyen egyszerű.
@Pipas: Egy érett felnőtt következetes. Agy tini még nem eléggé érett, tapasztalt ahhoz, hogy következetes tudjon lenni.

Ezek szerint egy tini pártra bíztuk rá a sorsunkat.
@Lord_Valdez: "Megszorítással nem lehet boldoggá tenni,"

A boldogság nem ezen múlik.
@Dr. 2llkedő: Igen, gusztustalan is lehet az ilyen "véleményváltozás", lehet belőle "köpönyegforgatás". Sőt az is lehet, hogy közben az illető hazudik. Lézerből simán kinézem, de ennyira nem érdekel, hogy utánaolvassak. Ahhoz túl rövid az élet, hogy ilyenekkel foglalkozzam.

Én csak arra próbáltam utalni, hogy a "vélemény megváltoztatása" és a "hazugság" nem mosandóak egybe. Ne csökkentsük már a hazugság bűnét azzal, hogy mindenféle egyéb dologgal összemossuk.
@Lord_Valdez: Nyilván van benne valami. Ehhh, demokrácia, pfff! :) A hosszú távú célok feláldozása a rövid távú népszerűség oltárán.
@Pipas: "Én csak arra próbáltam utalni, hogy a "vélemény megváltoztatása" és a "hazugság" nem mosandóak egybe. "

Ebben igazad van, viszont ha hozzá veszed, hogy Orbán Viktor = HAZA, akkor érthető ez a köpönyegforgatás, és onnantól kezdve igaz, hogy hazudtak, mert az volt az érdekük. Mert sose az ország érdekével foglalkoztak.

Én mindig azt mondom (ezt tanították), ha jót nem tudsz tenni, akkor legalább ne tegyél rosszat. Ha nem értettek hozzá, nem értették a folyamatokat, akkor egyszerűen el kellett volna mondani az ellenvéleményt, és kész, de nem ellenezni. Ha rosszul sül el a dolog, akkor tényleg a kormány a hibás. De így? Így azt jelenti, hogy vagy nem értettek hozzá, vagy tényleg hazudtak. Egyik se jó.
@Dr. 2llkedő:
Lófaszt!

Orbán az utóbbi egy évben improvizál, méghozzá ész nélkül kapkodva, mint egy fuldokló, sódródik az árral, mint kutyaxar a vízesésben.
Ha az ember jól megnézi, már hónapok óta nincs kormánya, csak egymással hadakozó lobbyk.
Sőt, a Fidesz is megszűnöben, Pokorni, Kósa, Rogán, de még Lázár is háttérbe vonultak és várják a Főnök bukását.
Van egy Kiflicsücsök, aki időnként kirohan a botoxkezelőből és benyög valami hatalmas ökörséget két kezelés között, na ő jeleníti meg manapság pénzügyminisztert :O)))
@Pipas: Huhh, akkor megpróbálom elmagyarázni.
Mondjuk gumicukor kereskedésből élsz. A cukron keresel mondjuk 15%-ot. Ha a kereslet elégséges, akkor megéri 10%-on hitelt felvenned a készpénzeden felül, mert 5% hasznod még így is lesz. Ha minden évben veszel fel hitelt minden évben egyre többet keresel (pedig még törlesztesz is, ki érti...). Ha megnézed a könyvelést, mindig vettél fel hitelt, tehát a te logikád szerint rosszul döntöttél, pedig minden évben több pénzt keresel. A hasonlatodban is itt a hiba: ha fröccsöt iszol nem lesz több fröccsöd, de ha pénzhez jutsz, abból több pénzt csinálhatsz.
Remélem segítettem és kevésbé fogod ontani a hülyeségeket ezután :P
@Putyilov gyári melós: "Orbán az utóbbi egy évben improvizál, méghozzá ész nélkül kapkodva,"

Ismerős a mondás, hogy aki másnak vermet ás, az sírásó?

No most éppen ezért van a kapkodás, mert ki kellene kerülgetnie azokat a gödrőket, amiket ásott, csak hát azok majdnem össze érnek, így vannak helyek, amik már maguktól is beomlanak.
@Joaquin: Nos igen, ezt én is tudtam, ne hidd, hogy nem.

Viszont az állam az nem igazán ilyen elven működik ugye. Elsősorban azért, mert az állam nem termeléssel foglalkozik (legalábbis csak elenyésző mértékben "termel").

Ráadásul a te általad bemutatott modell feltételezi, hogy a felvett kölcsönt *visszafizetjük*, nem pedig újabb kölcsönöket veszünk fel.

És ráadásul te eleve azt írod, hogy "a cukron keresel mondjuk 15%" és nem azt, hogy "a cukron buksz 3%-ot". :)

Nehéz lenne persze megmagyaráznod, hogy az állam, amelyik folyamatosan veszteséges az tulajdonképpen jól működik, mert látjuk, hogy nem. Ugye... :)
Egy Viktorra "ralato" ember ugy parafrazealta, hogy nem tudjuk, mekkora a mozgasterunk, ezert el kell menni a falig. Jo metafora, mert latszik, hol a gondolatmenetben a hiba: gyalogoskent meg elmehetsz a falig, de autoval mar nem. Orszaggal meg vegkepp nem.
- Miért pl. ezt a cikket lehet kommentálni?
- Érdekel is valakit a mi véleményünk?
- "Mire akarok kilyukadni mindezzel? Csupán annyira, hogy az ellenségem ellensége nem feltétlenül a barátom."

Ez nem az egymás torkának ugrasztás kísérlete?
- Sezerintem nem orbánkodni, gyurcsánykodni, összefogni kellene végre.
Nem pártokban mérik az erőt, hanem a népben.
Emlékezzetek: amikor egypártrendszer volt, akkor is voltak olyanok, akik bírálták a hatalmat. Azonban akkor nem osztották megy az úgymond "ellenzékkel"
Kedves posztoló!
A politikáról való gondolkodás legnagyobb csapdája, ha azt sportmérkőzésnek látjuk, amelyben az a kérdés, ki kit győz le. Nem lehet a mai hazai politikai problémákat abban a dimenzióban vizsgálni, hogy "szembeszálltunk az erősebbel" és hogy ez jó taktika-e. Biztos, hogyha Orbán legyőzi az IMF-et, akkor mi, magyar állampolgárok győzünk vele együtt?
Csak két példán szeretném szemlélteni, mire gondolok. Az IMF egyik kifogása a magyar gazdaságpolitika ellen a "trükközés", tehát hogy egyszeri tételekkel érték el a tavalyi hiánycélt. Pl. ugye a nyugdíjmegtakarítások folyó kiadásokra való elköltésével. Miért kifogásolja ezt? Mert jövőre ez a pénz már nincs meg. Ha tehát a kabinet ugyanígy próbálja a hiánycélt elérni, akkor más forrást kell keresni. Mi lehet ez? Pl. a valutakészlet. Pl. a bankokban őrzött lakossági megtakarítások. Ha a kormány lesz olyan kedves, és ezekkel foltozza a költségvetés lukait, akkor ugyan a 12-es és a 13- költségvetési számok rendben lesznek, de mi, magyar lakosok ott állunk majd kirabolva és magas inflációval sújtva 2014-ben, és ráadásul abban az évben már nem is lehet tartani a hiánycélt, mert pénz már sehol sem lesz, dehát kit fog akkor már érdekelni a hiánycél?
2. Kifogásoéja az IMF pl. a bíráskodási rendszer átalakítását. Ez ugyan nem is közvetlenül gazdasági kérdés. Nem közvetlenül. De ugye ha mondjuk egy gazdasági bűnügyben az ügyész által kijelölt bíró dönt, aki eseteleg épp két hónapja lett bíró, betöltve egy 62 évesen nyugalmazott kartársa helyét, akkor erős a vélelem, hogy az ítélet az ügyész szempontjait egyoldalúan fogja érvényesíteni. (Ilyen gazdasági per volt pl. a Kádár-rendszerben a meggymagos vállalkozó esete.)
Mindkét példám azt bizonyítja, hogy az IMF követelményei kifejezetten a magyar lakosság érdekeit védik, és a másik fél, fájdalom a magyar kormány az, amelyik a mi érdekeinkkel egyáltalán nem törődik.
Célszerű lenne tehát ezt a problémát a tartalom oldaláról megvizsgálni, és nem olyan gyermekes nézőpontból szemlélni, hogy ki erős és ki gyenge, kit szeressünk és kit sajnáljunk.
Ostoba cikk, érdemi érvek nélkül. A helyes címe az "éljenek a dafke kurvák" lenne.
@zum trucc: Ezért kár volt koptatnod a billentyűzetet!
@eSzTi_2000:
"- Sezerintem nem orbánkodni, gyurcsánykodni, összefogni kellene végre."

Ahhoz, hogy ez összejöjjön, le kell tisztulni a képnek.
Egyetértek. Azonban reális lehetőséget a mai korosztály és hozzáállás figyelembe vételével nem nagyon látok.
Ön szerint?
@eSzTi_2000: Ezek a blogok, fórumok éppen arra jók, hogy akik eddig félinformációk ismeretében voltak, informálódjanak. Aki hithű, azt úgy se lehet megyőzni, viszont a bizonytalanok esetleg olyan ismereteket szerezhetnek, ami alapján tisztulhat a kép.
A demokrácia az egy nem létező dolog, tanultuk az ellenkezőjét, de ab ovo lehetetlen megvalósítani. Erre nagyon jó példa Orwell-Állatfarm c. regénye.
Ami pedig, a mostani világszintű viszonyokat érinti, ahhoz képest, ebben a kis országban történő oszd-meg-és-uralkodj hozzáállás csak az itt honos állampolgárokat érinti, magára a világ működéséhez viszonyítva nem sok jelentőséggel bír.
Ahogy a hisztifaktor helyét lassan kezdik átvenni a tények, érdekes információk derülnek ki
- arról hogy kik és miért érdekeltek a gazdaságpolitikai intézkedések elleni nemzetközi hangulatkeltésben (ezt eddig is tudtuk)
- arról hogy ki és miért fújta a Schmitt-plágiumvádat (talán a rejtélyes "szabadúszó"-ra is fény derül)
- arról hogy kik állnak a külföldi sajtó demokráciánk iránti aggodalommal és alaptalan vádaskodásokkal teli cikkei mögött (lásd Konrádra és Hellerre valló osztrák újságírók)

Sajnos a gazzdaságpolitika hatékonyságától, reális teljesítményétől függetlenül mindent elmond kormányunk nulla kommunikációs teljesítményéről, hogy most is az Európai Néppárt, az angol konzervatívok vagy a lengyelek érvelnek a védelmünkben a nemzetközi fórumokon, ahelyett hogy egy profi nemzetközi PR céget bíztak volna meg a nemzetközi sajtó megdolgozására.

És sajnos megint méltatlanul kevés szó esik arról hogy most is vannak olyanok akiknek semmi sem szent, akiknek egy híresztelésekre és nemzetközi dezinformációra alapított államcsőd sem lenne túl nagy ár hogy a mostani kormányt megbuktassák és a személyes és egzisztenciális sérelemikért bosszút álljanak. Azt gondolom, hogy ezeket a belföldi és külföldi személyeket joggal hívhatjuk gátlástalan hazaárulóknak, akiket ideje lenne végre nevükön nevezni.
A "sok lúd disznót győz" közmondásra akkor ne hajazzak, úgy-e?
Veszett fejsze nyele....
Autofocus:
Pali bácsi: "Plágium? Le sem tudom írni!"
(egyébként az önéletrajz (CV) róla lett elnevezve /ctrl-C ctrl-V)
@Autofocus: "ahelyett hogy egy profi nemzetközi PR céget bíztak volna meg a nemzetközi sajtó megdolgozására."

Egy trabantot egy profi nemzetközi PR cég se tud Porseként eladni.

"Azt gondolom, hogy ezeket a belföldi és külföldi személyeket joggal hívhatjuk gátlástalan hazaárulóknak, akiket ideje lenne végre nevükön nevezni."

Igen, mert aki Orbán tevékenységét bírálja, az a hazát bírálja, mert Orbán Viktor = HAZA, ebből adódóan aki ellene van, az hazaáruló.

Taps!
@Pipas: "... Közben azt akarják, hogy felvegyünk 20 milliárd euró kölcsönt..."
Hát, ha azt akarják, el kell öket a ...csába. Hiszen nem kell nekünk kölcsön. Följenek csak a saját levükben, mocskos bankárok.
Véleményem szerint meg kellene szüntetni a pártokat.
Az egypártrendszer sem jó. Átéltem, átélem.
Sajnos, ötletem nincs, mi lehetne a megoldás, de a derekamban, zsigereimben érzem, hogy nem jó az irány.
@Dr. 2llkedő: Ne aggódj, nem kopik olyan gyorsan, amúgy ki vagy te, hogy bárkit leszólj, persze érvek nélkül, hiszen érveid nincsenek. Attól tartok, te nem vagy demokrata, kicsit sem.
Amúgy meg, többi hozzászólásodat felületesen átfutva, alighanem simán nem értetted meg, amit írtam. De mégha hasonló véleményen vagyunk is, amit én kissé szégyellek, akkor sem kellene a te szerény képességeiddel meg különösen nem, ex catedra minősítgetned.
@Autofocus: "egy profi nemzetközi PR céget" - hmmm ha nincs más, én jelentkezem. Pénz nem akadály.
@ősbölény: Örülök hogy a bírák kérdését szóba hoztad. A bíróság mint független hatalmi ág sajátossága, hogy - helyesen - csak a törvényeknek vannak alárendelve a bírók, ugyanakkor ez a fajta érintetlenség, elmozdíthatatlanság vezetett ahhoz a paradox helyzethez, hogy míg a rendszerváltás elmúlt 20 évében a többi hatalmi ágban a választói akarat érvényesítése lehetővé tette a régi kommunisták nagy részének (nemzetközi összehasonlításban példátlanul méltányos) elbúcsúztatását, hogy ilyen találóan eufemisztikus kifejezéssel éljünk, a bírói karban a mai napig ott csücsülnek a marxista-leninista ideológia emlőin nevelkedett és a kádárista kontraszelekció révén pulpitushoz jutó veterán kommancs bírók.

A nyugdíjkorhatár egységesítésével jogilag támadhatatlan megoldás született hogy végre ott is befejeződhessen a rendszerváltás, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy azok érdekeltek a helyükön tatásukban, akik a rendszerváltást megelőző gazdasági privatizáció során olyan gazdasági érdekeltségekké konvertálhatták politikai hatalmukat, hogy egy nemzeti érdekeket előtérbe helyező kormány intézkedései miatti peres eljárásokban végső bástyaként a bíróságokban ülő megbízható öreg elvtársakban bízhattak már csak.

Tekintve hogy a magyar vállalatfinanszírozásba a (politikait megelőző) gazdasági rendszerváltáskor jelentős külföldi magántőke is beszállt, a PPP konstrukciók felülvizsgálatát meglengető kormány ellen most nemzetközi politikai össztüzet mozgósítottak ez ügyben is.
@sch.old: Sejtettem, hogy ez lesz a reakciója. Unatkozik? Tőzsdézzen.
@eSzTi_2000: Függetlenül attól hogy Schmitt kibnevezését vállalhatatlan szakmai és politikai hibának tartom a mai napig, gondolom belátod hogy ez a fajta támadás sem a tudományos teljesítmények tisztasága iránti legyőzhetetlen ragaszkodás jegyében fogant...
@eSzTi_2000: Az már megvolt. Más ötlet?
@zum trucc: "Ne aggódj, nem kopik olyan gyorsan, amúgy ki vagy te, hogy bárkit leszólj, persze érvek nélkül, hiszen érveid nincsenek. Attól tartok, te nem vagy demokrata, kicsit sem.
Amúgy meg, többi hozzászólásodat felületesen átfutva, alighanem simán nem értetted meg, amit írtam. De mégha hasonló véleményen vagyunk is, amit én kissé szégyellek, akkor sem kellene a te szerény képességeiddel meg különösen nem, ex catedra minősítgetned. "

- Ezen mit kellett volna értenie? Nem mondtál semmit csak beleokádtál a posztba.

"Ostoba cikk, érdemi érvek nélkül. A helyes címe az "éljenek a dafke kurvák" lenne."
@sch.old:
Frappáns, tetszik :-)
Egyet kérhetnék azonban? Nem itt kell reklámozni a tehetségünket. Én sem dicsekszem. Ön szerint ez korrekt?
@Dr. 2llkedő: Úgy gondolom, hogy egy ország időlegesen megengedheti magának akár a kapkodó gazdaságpolitika, akár a szar kommunikáció luxusát, de mindkettőt egyszerre sosem, ilyen vérzivataros világgazdasági környezetben pláne.
Bevallom, nem olvastam el az összes kommentet, tehát lehet, hogy valaki már írta.

Mint azt többen pedzegetik (Wall Street Journal, hvg), előfordulhat, hogy a Fidesz államcsődre készül. Beismerik azt is, hogy ettől nem lenne vége a világnak. Példának Argentínát szokták felhozni, ahol nagy felfordulást okozott a csőd (2002-ben -11% GDP), viszont azóta igen nagy a fellendülés (2003-2008: 9; 9; 9; 8,5; 8,5; 6,8 / 2009-ben stagnált /2010-ben ismét 9%).
(forrás: indexmundi(pont)com)

Hogy ebben lehet-e szerepe annak, hogy az ország erőforrásait immár nem az adósság finanszírozására (4%-on, vagy 10-en) kellett fordítani, hanem a fellendülés szolgálatába lehetett állítani, nos ezt döntse el mindenki maga.

Egy másik tanulságos számsor a nyomorszint alatt élők számának változása. 2001-ben 37%, 2003-ban 52%, 2010-ben 14% (2011: megint 30%)

Ezek persze csak számok, de akkor is érdekes...

Aki messiásként várja az IMF-et, vajon mire számít? Arra, hogy rend lesz, jólét és felzárkózás a Nyugathoz. Nem az lesz. Szopás lesz. Negyedszázaddal a rendszerváltozás után szerintem kimondhatjuk, hogy ez a vircsaft nem vezet sehova. Nemcsak nálunk, máshol se.

Az államcsőd is szopás lenne, de Argentína példája azt mutatja, hogy az az út talán vezet valahova.

Nem a csődtől kell félni, hanem attól, hogy a Fidesz le tudja-e vezényelni a "gazdasági szabadságharcot". Szerintem nem, és itt a bökkenő.
@Mercel: Csak a Karakán féle barmokat is le kell nyomnunk, mert valami tájékozatlan még elhiszi amit mond.
@Autofocus: Nem értek egyet, elnézést. Egy ilyen kis ország csakis úgy hívhatná fel a figyelmet magára, hogy "minden rendben van"
Mi más lehetősége lenne?
Először, véleményem szerint, itthon kellene kitakarítani az udvart, az után mások portáját bírálni....
Dalszöveg
Isten, hazánkért térdelünk elődbe.
Rút bűneinket jóságoddal född be!
Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed,
Érdemét idézzed!

István királynak szíve gazdagságát,
Szent Imre herceg kemény tisztaságát,
László királynak vitéz lovagságát:
Ó, ha csak ezt látnád!

Szent Erzsébetből hős szeretet árad,
Margit imái vezekelve szállnak,
Minket hiába, Uram, ne sirasson
Áldott Boldogasszony!

Ránk, bűnösökre minden verés ránkfér,
De könyörögnek ők tépett hazánkért.
Hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek:
Hazánkat így mentsd meg!
@unom_mar: Ön tud spanyolul? Volna néhány videofelvételem az argentín válságról. Tanulságos. Esetleg az izlandi 2008-as eseményeket is tanulmányozza. Hasznos információk rejlenek ott is.
@eSzTi_2000: "Először, véleményem szerint, itthon kellene kitakarítani az udvart, az után mások portáját bírálni...."

Miért, azok akik a mi portánkat bírálják, azoknál már nincs semmi takarítani való? :)
Szavak szavakkal nem vívnak csatát. Esetleg gondolatok ráncokkal. Vagy szempillák kacsintásokkal. Szóval, komoly dolgok. Nem csetepaték. Komolyan kezd foglalkoztatni, hogy életem első kommentelős napján (ha így kell írni - kommentelős) idejekorán lefekszem. Alternatíva: megnézem az Üvegtigris 3-at, reklámok nélkül. Szinte lehetetlen, hogy túléljem ezt.
Eleg fura cikk, sajnos eleg rossz is.

Egyreszrol nem nagyon ertem, hogy miert is gondolhatna barki, hogy ma a magyarorszag komolyan, valosan targyalasi pozicioban lenne az imf-el, feltetelek kapcsan.

Nem ertem, hogy a kormany "lepesei" mikeppen ertelmezhetoek egy alkufolyamat reszenek. A kormanykozeli forrasok hiaba kommunikaljak igy, a tenyek azok tenyek.

Ez az imf, meg ez az eu ugye nem egy arab piac ahol ugy alkudozunk, ahogy ket atlagos uzletember sem egy 100 ezer forintos szerzodesen.

Nem igazan alkupozicio erositese az, ha a masik fel altal kert kompromisszumoknak egyenesen az ellenkezojet teszi az egyik fel. Meg ha a masik fel sokkal, de sokkal okosabb, es elnezobb is.

Sot, ha megnezzuk, hogy esetleg nyaron, koraosszel hogy tudtunk volna leulni az imf-el, es ma hol tart ez a dolog, akkor azt kell gondolni, hogy egy zoldseges neni okosabb alkupartner barmelyik piacon. Nem gondolnam, hogy az orszagnak olyan vezetokre van szuksege, akiknel egy zoldseges okosabban egyezkedik.

Eszre kene venni, hogy az imf nem mindenaron akar hitelezni, es hat ebben a folyamatban az egyik fel adja a penzt.. kolcson. el lehet merengeni ugy a mindennapokbol, hogy ki az erosebb kutya. HIaba komplexebb ez a dolog, azert bizonyos dolgok egyszeruen is felismerhetoek, hiaba probalja azt belultetni az emberi fulekbe a kormanyzat es a sajtoja, hogy az imf-nek, eu-nak nagyobb szuksege van rank, min forditva, ez egy teoria, amit senki sem igazol es a tenyek sem ezt mutatjak. orszagot szarbol kimento helyzetben pedig nem szokas teoriakra epiteni milliok sorsat meghatarozo lepeseket.

Masreszt pont egy masik blogba irtam, hogy ez a szellemiseg amit ez a kormany es szekertoloi kepviselnek az osszeeskuves-elmeleteikkel, es ellensegkeresesukkel, sot szerzesukkel milyen komoly problema:

Szerintuk itt egy per zajlik magyarorszag ellen, meghozza koncepcios, tehat az itelet megvan. A per oka, h magyarorszag megszegte a 'birodalom' jatekszabalyait, azaz a nagy gonosz multik es toke altal hatterbol iranyitott vilagnak ( nalam ez piacok, meg valo vilag, naluk ez valami rejtelyes osszeeskuves, amire most racsodalkoznak) aki moresre tanit minket.

Ergo egy haboru/per van, igen, igy latjak, gondoljak.

Mondok peldat egy kormanykozeli tv-n a kozgazdaszok beszelgetesebol, ami azert elgondolkodtato hogy ezek az emberek hogy gondolkoznak, elnek: ugye mondja az egyik kozgazdasz, talan bogar, h igazabol az osztrak bankokkal van itt nagy afferunk, akiknek cca 25 mrd eur kitettsege van nalunk, ezt feltik ( nem is ertem miert...) szoval azt mondja, hogy veluk kene beszelni elso korben marmint az osztrakokkal un block mert azok erosen lobbiznak az euban a nemeteknel stb. Ez is valos lehet, teszem hozza a motivaciojukat es az aggodalmaikat is ertem.
A felvetes is jo egyebkent, csodalkoznek is, ha az osztrakok nem probalnanak nalunk egyezkedni (lassuk be, hivatalosan, latvanyosan nem ok a leghangosabb ordibalok az eu-ban ellenunk, pedig legtobb okuk nekik van, tehat a hatterben folynak dolgok, bar erool nehez jo kepet alkotni manapsag.)

A pikirt resze itt jon, es itt van ez a fajta gondolkodas elrohasztva, ezert nem vezet sehova: szal szerintuk a megoldas, hogy mondjuk meg ' ezeknek' hogy ha minket baszogatnak azzal maguk alatt is vagjak a fat, dolnek ok is, buknak ok is, szal jo lenne abbahagyni.

Ez a mentalitas, nem baratot szerezni, kozosen megoldast talalni, nem jo kapcsolatot apolni a legnagyobb finanszirozoinkkal, akik segitenenek nekunk esetleg... Nem, elkepeszto modon ellensegkent kell kezelni a rohadt labancokat, kushadjanak mert a mi kuruc harcunkba ha belebukunk, oket is rantjuk.

Es ezek a tanult, vezeto korei egy jelentos retegnek. Ezek az emberek meg mindig szazezrek gondolatait formaljak, es teszik oket egy oktalan, kilatastalan harc katonaiva. Vajon milyen eletet elnek ezek az emberek es milyen gondolkodasmodot probalnak taplalni masokba?
@Autofocus:
látom komcsizol. nem láttad még azt a listát, amelyik itt kering a neten, és mutatja a fidesz komcsijait? majd ha azokat kiszűrik, akkor elhiszem hogy bajuk van a komcsikkal. de amíg egy Pozsgayt kérnek fel alkotmány-írásra, egy Schmittet államfőnek, stb., addig ne vicceljünk.
egyébként ez színtiszta pártpropaganda amit nyomsz, gondolom a Hír tv-ből tájékozódsz.
@Pipas: Ez egy paradoxon, olyan, mint az óvodában a verekedés: Ő KEZDTE!
@eSzTi_2000: Igen. Korrekt. Bár a tehetség reklámozásával - mint szóhasználat - vannak fenntartásaim.
@zum trucc: "amúgy ki vagy te, hogy bárkit leszólj, persze érvek nélkül,"

Ha véletlenül végignézted volna a hozzászólásokat, akkor találhattál volna érveket.

Ebben mik az érvek?

"Ostoba cikk, érdemi érvek nélkül. A helyes címe az "éljenek a dafke kurvák" lenne."
Elnézést az ordításért:
Ne pártokban gondolkodjatok!

LEGYETEK EMBEREK!
@eSzTi_2000: Na. Ugye. Hasonlat egyben szóhasználati tévedés. Miért lenne paradoxon? Mondom én, mondom én ...
@sch.old: Megértem, hogy egy jó szakember jól keres. Azonban egy jó szekembernek nincs szüksége egy világvégi blogon reklámoznia magát. Erre már céloztam. Elnézést, nem sértésnek szántam.
@unom_mar: Ebben az ufó nyelvébe bezárt kis Kárpát-lavórban azt nem vesszük észre hogy az EU-ba belépésünkkel integrálódtunk az összeurópai politikai színtérbe, ahol szintén keményen megy az adok-kapok, csak éppen nagyobb tétekben.

Bár nyilván kevesen figyelik az úniós politikát amikor éppen nem rólunk van szó, de ha valamelyik tagállamnak a tyúkszemére lépnek, legyen szó halászati koncesszióról vagy energiapolitikáról, a falig elmegy a saját nemzeti érdekeinek védelmezése érdekében, sokszor vállalva a szabályszegési eljárás meglengetését is.
Az únió emiatt sosem lesz nemzetek feletti olvasztótégely, hanem esetenként más és más konstellációban felálló érdekszövetségek kényes egyensúlyát billegtetve táncol az integráció és dezintegráció vékony mezsgyéjén, amíg a világ más gazdasági régióinak egyre kevésbé kívül tartható versenyelőnye ki nem kényszeríti a szorosabb gazdasági együttműködést.

A mi középtávú érdekünk jelenleg a gazdaságpolitikai függetlenség megtartása az utolsó lehetséges pillanatig, mert más kitörési pontja nincs a gazdaságunknak mint egy nemzetközi tőke számára vonzó versenyképes adó- és szabályozási környezet. Sajnos a harmadik szükséges elem, a hosszú távú kiszámíthatóság ebből még hiányzik, de amikor már nem lesz hírértékű a gazdasági környezetet megalapozó jogalkotási dömping, beáll a status quó ezen a téren is, feltéve ha nem kap léket a nemzet hajója addig.
@Dr. 2llkedő: A "kurucos" kiállást értékeli, igaz, alacsonyra.
@unom_mar:
"Az államcsőd is szopás lenne, de Argentína példája azt mutatja, hogy az az út talán vezet valahova."

Argentínáról a múltkor néztem egy dokumentumfilmet. Gazdasági népirtás volt a címe és nem véletlenül. Felvételeket mutattak csecsemőkről és kisgyerekekről, amiket eddig csak Afrikából láttam. Tömeges erőszakos búncselekmények, rablások, gyilkosságok, emberrablások, az iskolás korú gyerekek 30-40%-a alultáplált.

Igen, jól mondod, vezet valahová.
@röhögő: okádni nem szoktam. Előző válaszomban elmondtam, értelmeztem, lefordítottam nagyon egyszerű szavakra, mit is írtam korábban. Ha neked a fordítás okádás, akkor olvasgasd az értelmező szótárt, te Schmitt.2.
@zum trucc: Ugyan, az IMF meg az EU politikusai nem szoktak "megsértődni", nem foglalkoznak a "hozzáállással". Mindenáron megpróbálják elérni a céljaikat, mert igen nagy pénzekről van szó.

Neked mit szólna a főnököd, ha nyélbe kellene ütni egy 20 milliárd eurós ügyletet és nem sikerülne, mert "megsértődtél". :)
Én ezt nem értem. Egy nyelven beszélünk. Ugyanaz a probléma. Mégis egymást marjuk?
Maholnap 70 éves leszek. Ezért tanultam meg a fiamtól a számítógépet?
@karnak: Azt megmondanád, hogy az írásod első mondatát, hogyan értelmezzem? Mi nem jó benne (a cikkben)? Csak azért, hogy léphessünk magasabb szintre. Előre is kösz.
@sárkányfő: A személyeskedésbe nem megyek bele, ugyanakkor ha érdekel a téma, talán a Fekete Doboz jutott annak idején legközelebb annak a konstrukciónak a megértéséhez, hogy az egykori állampárt hogyan szavatolta a rendszerváltó pártokba beépített ügynökei révén hogy ne történhessen meg a kőkemény elszámoltatás a politikai rendszerváltást követően. Antall egyik ősbűne az volt hogy a komcsikkal kötött paktumot betartotta (alapszabály hogy kommancsnak nem hiszünk, és velük nincs helye gentlemen's agreementnek sem) a másik ősbűne ebből következett, csak éppen ennek gazdasági jelentősége volt: azért nem kezdeményezhette az államadósság újratárgyalását (és jelentős, vagy teljes leírását) mert a - politikai hatalmukat addigra gazdasági tőkévé konvertáló - volt MSZMP-s elit privatizációit finanszírozó nemzetközi tőke kivonult volna pár évre, hogy aztán a tőke természetéből adódóan visszatérjen piacot és profitot szerezni a világgazdaság törvényei szerint.
@eSzTi_2000: Magam nem találtam magam reklámozva sehol. Távol is áll tőlem, mint sirálytól a tőkesúly. Csak a magyar nyelvet korrigálgatom itt-ott. Ha mégis sok vagyok, bocsássa meg!
@Autofocus: "Antall egyik ősbűne az volt hogy a komcsikkal kötött paktumot betartotta"

Ha nem tartja be, Hóbagoly nem lesz a helyettese, majd miniszterelnök.
@Autofocus: ez már régi nóta, kívülről tudom. hol a lusztrációs törvény? miért nem hozzák nyilvánosságra a III/III.-as aktákat? miért védik még mindig a spiclik jogait az áldozatok jogaival szemben? ott a 2/3, bármikor meghozhatnák a törvényeket, de nem teszik. miért? én támogatnám, de ők a komcsik pártján vannak.

és ismétlem: hogy van pofája egy pártnak komcsizni, amelyik egy, a kommunista korszakban miniszterhelyettesi szinten lévő emberből csinált államfőt (egy majom egyébként, de az most mindegy)? hogy van pofája a pártnak megújulásról beszélni, amikor a legnagyobb élő kommunista írta az alkotmányt? Martonyi, matolcsy meg a többiek mind komcsik voltak, mit keresnek a kormányban?
@sárkányfő: a trükkök százai az nem volt kínos?
azét az sokatmondó hogy amokor gyurcsány tételesen beismerte hogy hamisított, és csalt akkor nem vergődött az eu.
miért? mert kiszolgálta a pénzszivattyú bankokat és a tőkét.
most hogy a bankoknak be kellett szállni a romeltakarításba, igen a romokat ők IS okozták a chf kamuhitelekkel stb. most ajvé, itt a világvége diktátor ésatöbbi...
@eSzTi_2000: És mi van ha nemzetközi mércével mérve itthon minden rendben van, csak éppen van akinek az az érdeke hogy ne így tűnjön?
Belgiumnak másfél éve nincs kormánya. Minden rendben van? Igen és nem is, ahogy vesszük. Észak-Írországban maradéktalanul érvényesülnek a katolikus kisebbség jogai? Normális dolog hogy felgyújtották két éve a Párizs környéki kerületeket a bevándorlók, Londonban pedig nemrég fosztogattak az utcákon? Hogy Koppenhágában tömegek csaptak össze amikor Christiania ellen vonult a karhatalom? Érdekel téged itthon? Ugye nem.
Kezeljük helyükön a dolgokat, ez a nemzetközi cirkusz elsősorban a hazai közönségnek szól, más kérdés hogy legalább olyan ízléstelen, mint amikor egymással összevesző pár(t)ok az utcán szidalmazzák egymást és a publikum előtt hajbakapva teregetik ki a családi szennyest.
@sch.old: Elnézését kérem, csúnyán elnéztem. Kérem, tudja be a vénségemnek. Erre reagáltam volna, de úgy látszik mellément:

@Autofocus: "egy profi nemzetközi PR céget" - hmmm ha nincs más, én jelentkezem. Pénz nem akadály.

Itt be is fejezném a hozzászólásaimat, mivel nem tudom követni az eseményeket...

Minden jót kívánok!
@FILTOL: "amokor gyurcsány tételesen beismerte hogy hamisított"

Erről hol lehet olvasni?
@FILTOL: "igen a romokat ők IS okozták a chf kamuhitelekkel" - és azok a fideszes vezetők akik ezeket polgármesterekként felvették? Azok mennyire is hitelesek? Vagy olyanok vezessék az országot akiket ilyen kamu hitelekkel meg lehetett etetni?
@Pipas: Azt hiszem, nem nekem válaszoltál. Meg nem is ez a lényeges.Az IMF és az EU nem rövid távú haszonra utazik. Az IMF azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi pénzügyek nagyjából rendben menjenek, az EU meg azt, hogy a tagországok fejlődjenek minél gyorsabban, ehhez legyenek meg a nemzetközi feltételek. Na ez ellen tényleg érdemes "kuruckodni". Annak, akinek az anyja egy marék homokért riszálta magát, és így jött létre a Góbi-sivatag.
@Autofocus: "Kezeljük helyükön a dolgokat, ez a nemzetközi cirkusz elsősorban a hazai közönségnek szól,"

Kezeljük helyükön a dolgokat. Ha gazdasági érdekek fűznének ahhoz, hogy mi van tőlünk nyugatabbra, akkor foglalkoznék vel, és utána járnék külföldi portálokon, nem pedig aszerint gondolkodnék, hogy itt mit ír róla a Nol, vagy az MNO.

De mivel nincs üzleti kapcsolatom velük, ezért meghalgatom a híreket róluk, és kész.
@zum trucc: "Ostoba cikk, érdemi érvek nélkül. A helyes címe az "éljenek a dafke kurvák" lenne."

Pedig ez nekem csak egy sima okádásnak tűnik.
@eSzTi_2000: Őszintén: én sem értem. Pedig még csak ötven leszek (kopogta le Gábor).
Ne adja fel! Tényleg "ma lesz a holnap tegnapja" :)
@FILTOL: hol állítottam én, hogy a fidesz különb lenne a szociknál? sehol. akkor meg mi bajod van?

És miért is nem lehet nekem azt mondanom, hogy gáz, hogy Orbán az EU fekete bárányává züllesztette a hazámat? Miért nem zavarhat engem, hogy az EU befogja az orrát, ha a közelünkben jár? Bár ami azt illeti, ez a legkisebb gond, a fő gond hogy én érzem ezt a bűzt itt, minden nap reggeltől estig.
@sárkányfő: Nem is ők komcsiznak hanem én. Nagy különbség! Én ugyanis megtehetem. :-) Viszont, sajnos emiatt tényleg senki sem érdekelt a valódi lusztrációban.

Ugyanakkor a tapasztalati tények azt mutatják hogy a Fideszben a ki honnan jött kérdéstől függetlenül többségbe került a nemzeti érdekeket előtérbe helyező politika, ellentétben az MSZP és a néhai SZDSZ által alkotott koalíciókkal, meg hát azért a nyomokban komcsit tartalmaz meg az MSZP között van akkora különbség mint a sima étcsoki meg a piros mogyorós között.. :-) Nnyilván van aki ezt másképp látja, de jelenleg nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel.
A politikai csecsemőnek számító, és eddig nulla egész nulla politikai teljesítményt nyújtó LMP vagy jobbik joggal verhetné a mellényét hogy nincsenek a soraikban volt pártfunkcik, de politikai teljesítmény nélkül ennek önmagában elég karcsú a választási értéke.
@zum trucc: "Az IMF azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi pénzügyek nagyjából rendben menjenek"

Jah, az OTP meg azt szeretné elérni, hogy megvalósíthassam az álmaimat. Tutti!
Kedves autofocus!
Túl sok a bizonyítatlan állítás a kommentjeidben. Pl. amit nekem címeztél, abban ott lappang az az előfeltevés, hogy a 62 épven felüli bírák "kommancsok". Vajon miért lennének azok? Hol van erre felmérés? A rendszerváltás idején 40 év körüliek voltak, te azt gondolod, hogy az első szabad választáson a 40 éven felüliek mind a szocikra szavaztak? Akkor hány százalékot kaptak volna? A bíráskodásban is van selejt, és a bíráskodás rendszerében is van bizonyos mértékű visszacsatolás ezek megismétlődésének elkerülésére. Öt évfolyamot kiiktatni egy szerveteből, annak is főként az irányításából sanda szándékokra utal. És ez az intézkedés a többi hasonlóval együtt (a főbíró elmozdítása, egyzsemélyes hatalom biztosítása egy pártközeli figurának, visszamenőleges törvénykezés, stb, stb.) világosan utal arra, hogy a cél a jogállami biztosítékok kiiktatása. Ez az, amit az EU és az IMF nem akar engedni, nagyon helyesen.
A többi hozzászólásod is összeesküvés-elméletek merő halmaza, minden bizonyíték nélkül.
Ha netán azt állítanád, hogy amit én mondtam ebben a kommentben az igazságszolgáltatás fideszes megszállásáról, az szintén összeesküvés-elmélet, akkor azért vedd figyelembe az általam elősorolt tényeket véleményem alátámasztására.
@Pipas: Te reggel óta kommentelsz????
@Autofocus:
A tapasztalati tények azt mutatják hogy a Fideszben a ki honnan jött kérdéstől függetlenül többségbe került a nemzeti érdekeket háttérbe szorító, tisztán kommunista logikájú politika, amely a demokrácia helyébe a pártállam kiépítését tűzte ki célul, ezúttal sarló és kapaács helyett narancsos logóval, és természetesen mindennél fontosabb számukra a saját önös érdekeik, és a saját oligarcháik kövér zsírdisznóvá hizlalásának ügye.
@sch.old: Igaz, én sem szenilis vagyok, csak nem emlékszem a gyermekkoromra, mert régen volt.
Öröm volt Önnel beszélgetni, leszámítva a saját hibáimnak betudható nézeteltéréseket. Minden jót, remélem, Önnek sikerül, ami nekem nem adatott meg.
@sárkányfő: bocs, hogy belekontárkodok, de úgy veszem ki, hogy pókerben verhetőek. Vagy tévedek? (Pókerezni nem tudok, de olvastam pár könyvet, meg vannak így ismerőseim, tudjátok, akik tudnak.)
@eSzTi_2000: Ami tőlem telik. Meg a gyermekeimtől. Többet nem ígérhetek. Minden jót!
"Mindenesetre sajnálatos tény, hogy Orbán, akármilyen remek stratéga tud lenni..." magyarországi viszonylatban, ezt hozzá kell tenni.
Az én szememben a "remek stratéga" nem kajabál pillanatnyi haszonért "ruszkik haza"-t (aztán pislog, hogy még 20 év múlva is mennyire nullának nézik), nem harcoskodik "Free Tibet"-et, nem kajabál "van élet az EU-n kívül"-t, soros EU elnökként nem ordibálja a nyugat végét... egyáltalán egész pályafutása tele van egy pillanatnyi szónoki hatásvadász sikerekért való megdögléssel, utána meg szívás van. Szóval ezt talán hagyjuk. Persze kérdés, mi volt a cél? Ha 10 milla magyar méretes megszopatása, akkor remek stratéga.
@Gogol: Áh, filmeket nézek meg takarítok, meg bevásárolok... közbe meg követem az eseményeket. :)))

Multitaszkolok, információjunkie vagyok. :)
@ijontichy: Bejött neki nem? Úgy látszik ez kell a népnek...
Ja, és a legjellemzőbb: azért a Pali bácsi disszertációjának az ügyét úgy kezelni, hogy valakik (nyilván sanda szándékkel) csak úgy "fújták" ezt a plágiumvádat, mint valami üres buborékot, az azért az átlagnál is nagyobb önáltatásnak látszik. Ráadásul a törénet azért is kompromittáló, mert ízig-vérig kádárkori eset ez, annak ellenére, hogy 1992-ben történt.A pártkádereknek sok minden kijárt, bizonyos szakpolitikai területeken a tudományos fokozat is. Így lettek kandidátusok Pozsgay és Berecz elvtársak is, a sportvonalon is járhatott egy-egy DLA-fokozat. Még lábjegyzetek sem kellettek hozzá.
Ötödéves hallgató voltam, amikor egy történész docens kandidátusijáról derült ki, hogy szó szerint ellopta egy szovjet kollégája (magyarul is megjelent) Berlin, Október c. könyvét, pontosabban lefordíttatta a tanszéki adminisztrátorral. Abban legalább voltak lábjegyzetek. Egyébként egy kedves, cinikus ember volt, előadásairól egy órát késett és 10 perccel előbb abbahagyta, a plágium miatt áthelyezték az egyetemi könyvtárba. Csak tasnszéki párttitkár volt, ha magasabb a rangja, gondolom meg nem történtté teszik a dolgot.
Pali bácsi ebben a világban szocializálódott, ez számára természetes dolog volt.
Na mármost miközben te hosszú filippikákat eresztesz el, panaszolván a rendszerváltás után megmaradt "kádárista megalvadt struktúrákat" (by Tellér Gyula), Pali bácsi stiklijében ezt nem ismered fel, sőt az egészet el is tagadnád.
Több koherenciát a gondolkodásban, fiatalember!
@ősbölény: Természetesen nem szociológiai tanulmányokat publikálok hanem magánvéleményt fogalmazok meg egy kommentben, ezért nem teszem hozzá minden állításomhoz hogy tisztelet a kivételnek. Nyilván Dr. Völgyesi Miklós bíróról, aki a 2006-os októberi események kapcsán az egyik legkeményebben képviselte a bűnösök számonkérését, egyáltalán nem feltételezem at a fajta morális alkalmatlanságot amit számonkérek.

A mogyorós csokoládés hasonlatom ugyanakkor ide is áll, csak fordítva: a mogyorós csokiban is van csokoládé, nyilván az idősebb bírók némelyike is bizonyos világnézeti és szakmai személyiségfejlődésen ment végig, bár azt azért tudnod kell, hogy annak idején csak a népköztársaság és a Párt szempontjából megbízható személy lehetett bíró, mint ahogy az is kutatott és dolkumentumokkal alátámasztottan bizonyított (nem mint ha bárki az ellenkezőjét feltételezte volna) hogy az MSZMP KB ugyanúgy kézi vezérléssel irányította az LB (pro forma már akkor is "független"-nek hirdetett) ítélkezési munkáját mint ahogy az élet minden területén érvényesítette az állampárt hatalmi érdekeit (ilyen alapon nem is volt diktatúra, hiszen választások is voltak a kádár-rendszerben, nem?)

Azt gondolom hogy a janus arcú, vagyis kétlépcsős, kétarcú rendszerváltással kapcsolatos véleményem is elég általánosan ismert tényeken és kutatásokon alapul, a kilencvenes években több História szám is foglalkozott a témával. Mivel a szereplők nagy része él, nyugodtan meg lehet nézni az egykori állami válallatok vezetőinek életrajzait, vagy akár mind a privatizációs jogalkotás folyamatát (törvénytár), vagy az ÁVÜ majd ÁPV Rt. működése során akár csak a nyilvánosságra hozott dokumentumok is bőséges adatforrás annak aki számára ez nem közismert tény.

Végső soron elég szomorú hogy már húsz évvel a rendszerváltás után is megkérdőjelezi valaki ezeket a mindenki által ismert tényeket, és harminc év múlva meg valószíbnű hogy ugyanúgy vitatkozni fognak róla, mint ahogy ma a holokauszttal kapcsolatos tényeket megkérdőjelezik sokan.
@Pipas: "Jah, az OTP meg azt szeretné elérni, hogy megvalósíthassam az álmaimat. Tutti!"

Ha nem azt szeretné, akkor nem adna hitelt kib@szásból.
@Pipas:

"Tömeges erőszakos búncselekmények, rablások, gyilkosságok, emberrablások, az iskolás korú gyerekek 30-40%-a alultáplált."

Ilyen ugyebár más országokban nem fordulhat elő, csak azokban, amelyek fityiszt mutattak az IMF-nek. Az sem igaz például, hogy Mexikóban kb. 47000 halálos áldozata van a drogháborúnak 2006 óta.

Magyarországgal kapcsolatban a családhálón ezt találjuk:
"A felmérések szerint Magyarországon 20-25 ezren rendszeresen éheznek, és körülbelül 380 ezerre tehető az alultáplált, elégtelenül étkező gyerek száma"

Ez talán nem 30-40% (mennyi lehet? 20%?), de biztos több, mint a rendszerváltás környékén volt, és kevesebb, mint a megszorítások következtében lesz majd. És én nem érzem úgy, ha most mindenben az IMF kedvére teszünk, akkor biztosan elkerüljük a helyzet romlását.
@Dr. 2llkedő: Áh, nem kicseszésből adja, kamatra. :)
@unom_mar:
"Ilyen ugyebár más országokban nem fordulhat elő, csak azokban, amelyek fityiszt mutattak az IMF-nek."

Egyrészt Argentínában nem azért jutottak ide, mert fityiszt mutattak az IMF-nek, hanem azért, mert mindenben azt tették, amit az IMF mondott.

De persze ezt nem azért írtam, hanem arra írtam válaszul, hogy milyen jó is lenne nekünk az államcsőd. Hidd el, nem lenne jó.
@sch.old: Ha komoly a tét, nem verhetőek, mert átalakítják úgy a szabályokat, hogy csak ők nyerhessenek.
@Autofocus: Azt hiszem, a tévéből, hogy mellénye a Jobbiknak van, az LMP-nek nincs. Egyik sem öltözködik számomra divatosan, de hát kalucsnit verni is butaság lenne. Azt hiszem. De most nem is esik, úgyhogy elnézést.
@Pipas: "Áh, nem kicseszésből adja, kamatra."

Az lenne a kicseszés, ha nem adna. Ha pedig nem kamatra adná, akkor Máltai szeretetszolgálatnak hívnák.
@sárkányfő: "Ha komoly a tét, nem verhetőek, mert átalakítják úgy a szabályokat, hogy csak ők nyerhessenek."

Eddig még semmiben nem jött be a vágyuk.
@ősbölény: Nem a jogállami biztosítékok kiiktatása a cél, hanem a rendszerváltás befejezése. Azt szoktam mondani, hogy 20 évvel a rendszerváltás után ez ugyanolyan fájdalmas, de szükségszerű, mint az eltört de rosszul összeforradó csontok helyrerakása.
Más érdés hogy van amit én sem látnék feltétlenül szükségszerűnek, de az is igaz hogy nincs is mindenről információm a közvélemény nagy részével egyetemben.
Nem vagyok elfogult, Schmittet emberileg és szakmailag a plágiumvádak igazságtartalmától függetlenül alkalmatlannak tartottam, viszont pl. Simor Andrást hiába tartanám szakmailag alkalmasnak, ha személyében méltatlan produkciókkal elhíresült offshore-huszárként méltatlan a jegybank vezetésére. Erre viszont megint csak azt mondom, hogy ha kiderül hogy a pilóta lefeküdt a feleségünkkel, nem biztos hogy a levegőben kell kitekerni a nyakát, legalább várjuk meg amíg a repülő leszáll, vagyis itt is a döntés időzítése a problémás.
@Autofocus: "offshore-huszárként "
Írígység beszél belőled!
Ez a kételkedő egy akkora pöcs, hogy el sem hiszem.
@sárkányfő: Azt hiszem láttam egyszer egy ilyen csalós-pókeres filmet (Maverick, vagy vagy valami más város vagy folyó nevéről kapta a címét), de a gonosz abban is büdös módon megbűnhődött (meg másokat is beledobáltak a folyóba, tán a Mississippi, nem tudom, de hajó az volt, azon volt a pókerverseny), szóval szerintem nincs igazad. (Az viszont kultúrtörténeti tény, ahogy a pénznek nyoma veszett.)
játékelmélet...hmm...
@sch.old: Nagyon szellemes! Bár ha itt tartunk, az LMP lámpán átmenő piktogramja is nemsokára zöldből pirosra vált, mint a görögdinnye bele.
Ami az irigységet, rosszindulatot és kárörömöt illeti, ha ezeket Magyarországon forgómozgássá lehetne alakítani, be lehetne zárni Paksot. Én felőlem 16 milliót is kaphatna havonta jegybank elnökként tehát engem pont ez nem zavart (amúgy is végtelenül demagóg dolognak tartom azt a szocik végnapjaiban képmutató módon elkezdett és a Fidesz által populista módon folytatott fizetéscsökkentési látszatintézkedés halmazt, ami azt sugallja hogy az ország ettől jotányit is beljebb lesz. Vicces hogy ha megkérdezzük az utca emberét, 10-ből 9 azt várná el a képviselőktől vagy vezetőktől hogy kivételes szakmai tudás mellett megkérdőjelezhetetlen tisztességgel, a tisztséggel járó felelősséggel, de lehetőleg ingyen dolgozzanak a közjóért, mint ha a hobbipolitikus nemesség idejében élnénk.)
@FILTOL: "öszödön..."
Ott hol?
Anat Kálmán újságíró arról számolt be, hogy készített egy rádióműsort a magyarországi elitek konfliktusáról, de nem támadta hevesen Orbán Viktort. Igyekezett objektív lenni. A szerkesztője viszont olyan utasítást adott neki, hogy nem teheti ezt meg: „Nem világos, hogy Orbán Viktor egy veszélyes ember? György Konrád, Heller Ágnes és Dalos György ezt mondta!” A szerkesztő válaszút elé állította: vagy újraírja a forgatókönyvet, vagy nem megy adásba..."
@sárkányfő: Olvasok én, de mégy egyik hírben sem találkoztam olyannal, hogy ez meg ez a magyar törvényhely (szakasz, bekezdés) tételesen melyik uniós jogszabályba (szakasz, bekezdés) ütközik, vagy melyik az, amelyikhez hasonló nincs az Unió egyik országában sem. Egyelőre csak annyit olvastam, zajlik a vizsgálat, s hamarosan közzéteszik az eredményét. Hogy addig minek a hiszti, nem értem... illetve dehogynem.
@Dr. 2llkedő: huhh, a csecsemőnek minden új?

Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük.
egy kérdés lehet a műértő közönséghez?

az MNB miért nem vásárol a devizatartalékból 10 éves állampapírt?
@FILTOL: Ezek a tételes dolgok? Valami konkrétum?
@FILTOL: Ez a "nektek nem kell tudni" anno nagyon tetszett... megtiszteltetés volt megtapasztalni hogyan gondolkodik egy elhivatott demokrata! :)

@Sir Galahad: Ugye?!
@Sir Galahad: "vagy melyik az, amelyikhez hasonló nincs az Unió egyik országában sem."

Ez olyan, hogy van egy Mercid, amin Trabi fékek vannak.
Finanszíroznád a Dakaron indulást ezzel az autóval? Van rajta fék! Nézd meg, a Trabanton is ezt használják, ha ott jó, akkor ezen miért nem jó?
No, további jó szórakozást, és jóccakát Mindenkinek!
@Dr. 2llkedő: Ez nem így működik. Az Uniónak azt van joga vizsgálni, a mi jogszabályaink megfelelnek-e az uniósoknak, s ha nem, kezdeményezheti, hogy változtassunk rajta. Olyan joga nincs, hogy amiről úgy gondolja, esetleg nem fog működni (ez bármelyik törvénnyel előfordulhat, ezért van az Uniótól függetlenül is törvénymódosítás nem egyszer), azt visszavonatja nemzetközi médiahisztéria keretében.
@Sir Galahad: mondom hogy nem olvasol...
vagy csak a lakájmédiát, oszt onnan persze hogy hamis infókat szerzel be...

kezdetnek mindjárt olvasd el Barosso úr levelét, nyilvánosságra került, abban van konkrétum is, megnevezett törvénycikkel.

bár sokat olvasgatni sem kéne, elég szétnézni mi folyik itt, aztán összevetni azzal amit az ember egy normális demokráciától minimálisan elvárna, és utána máris verné a fejét a falba...
@FILTOL: Mert az MNB nem befektetési bank. Nem is vásárolhat állampapirokat.
@mirage8: "aki elkezdett hitelbol elni, majd a hiteleket hitelbol finanszirozni. " A hitelek kamatait is hitelből finanszírozzuk....
@Autofocus: Köszönöm. Mindenem a szellemesség. Ami bejárja - tervem szerint - Európát. Ahogy hasontársaidnak is írtam: a többi fikció. Jó benne lubickolni, magam sem vetem persze meg a gondolatgőzfürdőt, utána persze olvasok, az a hideg finn út. A lényeg: először forró, aztán hideg. Tudom, hogy ez nem az a fórum, de lássuk be: csak a kettő közötti idő, ami számít.
@Pipas: Tudod jó lenne ha elolvasnád az Argentin államcsőd történetét! Amíg a IMF-el együttműködött, addig nem volt gond. De Brazília bedőlt 99-ben és ez elrántotta az argentinokat, hiszen legnagyobb kereskedelmi partnere volt. Utána nem teljesítették az IMF feltételeket, amire az IMF nem folyósított.
Na akkor lett államcsőd!
@unom_mar: rossz példa. Argentína egy óriási ország, erőforrásokkal, nyersanyaggal nagy piaccal. A bankárok buktak egy nagy pénzt, de az ország meg van nélkülük. Magyarország népessége egyenlő Argentína egy nagyobb városával. Nyersanyagaink nincsenek, forrásaink nincsenek, iparunk nincs, cégeink, termelésünk csak nyugati multikból van. Egy államcsőd ezeket a gondokat nem oldja meg sőt a gazdaságot és recesszióba sújtja amiből nálunk nem kilábalás lenne. Az Argentin példa azért is sántít mert fő gondjuk abból adódott hogy rögzítették a nemzeti valutájukat a dollárhoz. Mintha mondjuk nálunk 1EUR=230 ft-n lenne rögzítve mikor valós értéke közelében sincs. Később az államcsőd feloldotta ezt a nehezéket és tulajdonképpen elinflalálták az adósságukat, olyan Bokros Lajos féle módon. Ezek mind olyan megoldásokat amik nekünk nem mennének. Külső források nélkül a piacról, a ami gazdaságunk évtizedekig recesszióban lehetne. Argentína jelenleg sem tud nagyon pénzt bevonni a piacokról, csak mivel nagy ország nem is kell nekik, megállnak a lábukon nélkülük is... mi nem állnánk meg.

A barom Jobbik mert EU zászlót éget nyilvánosan.
3000 milliárd forint manyup pénz füstölt el idén egy év alatt a költségvetésben igaz? Na kb. ennyi pénz küld nekünk az EU évente, EU-s pályázatokon keresztül. Kíváncsi lennék mennyire lenne jó, ha 3000 milliárd forinttal kevesebb pénz jönne be évente MO-ra, ezt ki pótólná a gazdaságban megmondaná kedves Vona Úr?

AZ a több száz ezer ember aki ez miatt utcára kerülne , bedölne a lakáshitele, gyerekeit miből etetné? Mindezt azért dobjuk el mert az EU beszólt a jegybank függetlenségéért és a bírák kinevezésébe ami teljesen jogos és minden magyar állampolgár érdeke, hogy politikailag független bírái legyenek az országnak???

A sok ökör dilettáns aki zászlót égetve ordibál kint a téren hogy vesszen az EU tudja mit veszít az ország az EU-val?
@röhögő: Jah, végülis addig nem volt gond, amíg fizették a hiteleket csak egyszerűen nőttek a hitelek, nőttek, aztán a végére olyan galádok voltak, hogy nem hallgattak az IMF-ra, hanem ahelyett, hogy fizettek voltak egyszerűen csődbe mentek.

Figyu, ne mond nekem, hogy olvassam el az 1999-ben és utána történt dolgokat, inkább olvasd el mi történt az előtte lévő mintegy három évtizedben. :)
@Lord_Valdez: Érdekes, az EU is hisztizik a banktörvény meg a demokrácia miatt, a szlovákoknál fel sem merült, hogy milyen dolog ez...

@Pipas: Ennyi... ez több, mint gyanús...

@fvipera: A nyelvtörvény nem ütközik alapértékekbe? Diszkrimináció?

@sárkányfő: A szlovákokkal kb. semmit nem izmoztak... ha annyira fontos lenne a demokrácia...
Érted, nem mondom, hogy a Fidesz nem balfasz, meg hülye, vagy hogy jó, amit csinálnak, de néha már a másik oldalon is nagyon kilóg a lóláb, hogy a francot a demokrácia érdekli ezeket...
Amúgy az EU törvény betartatási értelemben nagyon egy 0 szervezet, de ha az egyetlen eszközével (támogatás megvonása) él, akkor sokakat jobb belátásra tud bírni.

Nekem az b* a a csőröm, hogy OK, álljanak ki, mondják meg, hogy bocs, de mi a saját érdekeinket védjük, ti meg szarban vagytok, kussoljatok az egyértelmű, nem ilyen üres jópofizás.
@Autofocus: Természetesen gyanítottam, hogy nem az a mérce, mit tettek ezek a (példánkban szereplő) bírók 1990 előtt, hanem az, hogy mit tettek ezután. Neked Völgyesy Miklós azért jelent kivételt az általános, az egész korosztály érintő elítélés alól, mert 2006-ban számodra szimpatikus módon bíráskodott. Ez minden diktatúrának a morális alapja: aki engem kiszolgál, azt favorizálom, előtérbe helyezem, jutalmazom, dicsőítem. A többieket pedig nyugdíjazom.
Be lehet-e ezen a módon "fejezni" a rendszerváltást? A "cél szentesíti az eszközt" elve egy nagy hazugság. A cél nem szentesíti, hanem meghatároozza az eszközöket. Nemes célt nem lehet nemtelen eszközökkel szolgálni, mert ebben az esetben a cél maga semmisül meg. Maga a kommunizmus is ugyebár mennyi nemes célt tartalmazott: az emberek egyenlőségét, a "kizsákmányolás" megszüntetését, kulturális felemelkedést, stb, stb. de végül mi lett belőle: egyenlőtlenség, kizsákmányolás, hiánygazdaság és civilizatorikus leszakadás az élenjáróktól. Mert ők is úgy gondolták, hogy a magasztos célok szentesíthetik az olyan eszközöket, hogy pl. a felkészült, de "osztályidegen" fiatalokat nem engedik be az egyetemekre, diplomát és jó állást adnak viszont a műveletleneknek, ha megfelelő a származásuk és kellőképpen lojálisak is. (Azért ezt a példát hozom, mert ifjúkoromban ennek rengeteg esetével találkoztam.)
Amit Te itt hirdetsz, ez ugyanaz tökben. Csak nem vörös, hanem narancssárga. Sajnos nincs az a szín (az az ideológia), amelyben ez a gondolkodásmód elfogadható lenne.
@Pipas: Ja, ezek a rendes argentinok vették fel a hiteleket, csak vették fel. Ők nem hibáztak semmiben.
Az oroszokon és a kínaiakon miért nem uralkodik az IMF? Csak nem azért mert nem vesznek fel hiteleket?
@ColT: Az EU elvből nem szól bele két nemzetiség ügyeibe. Az tabu. Nem népek közötti igazságtételről szól az EU.
@Autofocus: Szerinted is cél tehát az külföldi tőke idevonzása. Szerintem is. És mit látunk: egy éve menekül a tőke, hiszen: különadó, visszamenőleges törvénykezés + (i)gazságszolgáltatási deficit előrevetülő árnyéka, stb. stb. stb. Mindez a gazdasági szabadságharc eredménye.
Még egyszer mondom: nekünk, magyaroknak az a jó, ha Orbán feladja ezt a szabadságharcot, ha megpróbál orthodox gazdaságpolitikát folytatni.
@ősbölény: "A többieket pedig nyugdíjazom."

Mindenkit nyugdíjaznak, aki eléri a kort, ne alkoss vad elméleteket. :) Az MSzP ugyanezt csinálta a matematikus professzorokkal. :)
@röhögő: Hát én láttam olyan dokumentumfilmet, ahol nem ezt mondtak. Az első lépés az volt, hogy privatizálták a nagyvállalatokat. Az Argentin állami olajtársaság állítólag 50 milliárd dollárt ért, eladták egy külföldi cégnek 300 millióért. Ismerős? :)

A következő lépés az volt, hogy ezek a cégek nagymennyiségű hitelt vettek fel, mondván, hogy most az IMF (és néhány más bank) olyan jólétet teremt mint az állat.

Amikor a cégek atom eladósodtak, annyira, hogy már esélyük sem volt visszafizetni, akkor révették a kormányt, hogy tőkésítse fel a cégeket, vállalja át az adósságukat, merthogy a gazdaságnak erre volt szüksége.

Az utolsó lépés pedig nyilvánvaló, a kormány megszorításokat és adóemeléseket vezet be, hogy a lakossággal kifizettethesse a tartozásokat.

Nos, nem kezeskedhetek arról, hogy ez valóban így történt, csak elmeséltem egy dokumentumfilmet. Sok embert megszólítottak, azok ezt a történetet vázolták fel. Persze ettől még nem biztos, hogy ez tényleg így történt, de nekem elég hihetőnek, elég megalapozottnak tűnt.
(az) ország függ vezetőjétől akár gyökér akár levél függ alámenőitől vagy felmenőitől ahogy (az) ország függ és (az) ahogy (az) ország sík vagy dombos vagy hajlékony (lágy) szél járja át vagy nem így is úgy is (az) ugyan(az) a fúvalat érint meg. a többiek később jönnek, felzárkóznak, a helyüket lassan keresik majd. nem (az) ország vezetője fog járni a fejükben, hanem a csajok, a pasik semmi (az)ok.
@röhögő: "Az oroszokon és a kínaiakon miért nem uralkodik az IMF? Csak nem azért mert nem vesznek fel hiteleket?"

Nos ez alapján a minta alapján bármelyik áldozatot bűnösként tüntethetnéd fel.

-- A Mari nénit megölték három ezer forintért? Úgy, én a Julcsi nénit miért nem ölték meg, mi?

Ugyan már, ezt nyilván nem gondolod komolyan, ugye?
@Pipas: Mitől adósodtak el a cégek? Annyira? Kezd izgi lenni, most írd meg, de majd mennem kell. Fontos! Holnap ugyan dolgozom, de cigiszünetben bizti lesz annyi időm, hogy ... á mennem kell aludni. Bocs. De írd m
@Pipas: Ugyebár a bírák eredetileg 70 éves korukig bíráskodhattak volna, de az új törvény ezt leszállította 62 évre. Ha nem találtam volna ki magamtól, akkor autofocustól is megtudhattam volna, hogy azért tette ezt a kormány, hogy "befejezze a rendszerváltást". Vagy talán vitatod, hogy ennek aktuálpolitikai oka volt?
A matematikaprofesszorok esetére nem emlékszem. Mindenesetre nem nagyon tudok olyan szituációt elképzelni, amikor matematikusprofesszorok továbbszolgálása vagy nyugdíjazása hatással lehetne egy ország politikai viszonyaira. (Mondjuk teokráciákban a teológiai professzorok esetében már felmerülhetnének ilyen megfontolások...)
@sárkányfő: Az a helyzet, hogy elolvastam. Az egyetlen valamelyest konkrét utalás ez benne: "A törvények olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek ellentétesek lehetnek a Szerződéssel, és ütközhetnek a korábban kibocsátott európai szakpolitikai tanácsokkal. A Bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a jegybanktörvény jelenlegi formájában összhangban van-e az uniós alapszerződés 130. cikkelyével." Tehát: "ellentétesek lehetnek", "ütközhetnek", "kételyei vannak". A most zajló vizsgálat azt fogja tisztázni, hogy valóban így van-e - majd kiderül. Ha igen, akkor bizonyára megteszi a magyar Parlament a szükséges módosításokat. De még egyszer kérdezem: addig minek a hiszti? Ha csak nem azért, ami nyilvánvaló...
@ősbölény: "A matematikaprofesszorok esetére nem emlékszem."

Nem csak matematikusok voltak, hanem az egyetemen mindenki. Hoztak egy kötelező nyugdíjkorhatárt, a rossz nyelvek szerint azért, mert az öreg profoknak nagyon magas volt a fizetésük és spórolni kellett.

"A Bizottságnak súlyos kételyei vannak azzal kapcsolatban"

És aggodalmukat fejezték ki a fékek és egyensúlyok rendszere miatt. Jah, persze, hogyne. Én is így látom: politikai hangulatkeltés folyik a médián keresztül. Ebben a dologban nem a magyarok a szánalmas manipulátorok... bizony.
@ősbölény: Bocsi, az előző válaszom fele Sir Galahadnak ment. :)
@röhögő: Akkor a mi törvényeinkbe miért szól bele?
@sch.old: Hát a dokumentumfilm azt mondta, hogy direkt csinálták, hogy így szedték ki a pénzt az országból. Mondom én nyilván nem vállalhatok felelősséget ezekért a kijelentésekért, tekintsd általánosan elterjedt pletykának. :)

Itt egy film[1] pl. amiben ezt taglalják. Spanyolul van, de van hozzá angol felirat, le lehet tölteni meg valami részei a YouTube-on is fenn van.

[1] www.imdb.com/title/tt0400647/
Rossz alapon vitatkoztok. Mindenki alapvetésnek veszi, hogy a hitelt változatlan feltételekkel kell visszafizetni akkor is, ha a körülmények változtak. Ilyen törvény a fizikában sincs, csak a pénzvilágban. Ha csökkent a bevétel a világpiac visszaesése miatt, te a hitelt akkor is ugyanolyan feltételekkel, kamattal fizesd, mintha misem történt volna. Ez sehova sem vezet. Illetve igen, te mindenről mondj le a hitelező bankok bevétele érdekében.

Várom a fideszbérences kommenteket.
@belepo: És? Mit akarsz mondani?
@Pipas: Ez mind igaz, de ne feledjük, hogy a válság közvetlen kiváltó oka az IMF volt:

"Amikor Cavallo 2001. november végén közölte, hogy az IMF által kitűzött költségvetési célokat lehetetlen elérni, az IMF válaszreakcióként nem utalta át Argentínának a beígért 1,25 milliárd dollárnyi lehívható keretet. Ennek az ijesztő hírnek az lett a következménye, hogy az államba vetett bizalom drámai mértékben csökkent, ami a tőke gyors menekülését okozta, mély válságba taszítva a bankrendszert."
Józsi alkoholista, elitta mindenét, és most tőlem kér kölcsön. Én rendes vagyok és adok neki, de előírom, hogy miket kell megtenni azért, hogy
a.) Józsi visszafizesse a tartozását
b.) Józsi visszafizesse a tartozását és ne kerüljön újra ilyen méltatlan helyzetbe, sőt, forduljon jobbra az egész élete a kölcsönöm segítségével.
Ezek kurvára különböző megközelítések, kurvára különböző követeléseket jelentenek a gyakorlatban. A feltételekből könnyen visszavezethető, hogy mi lehet a hitelező eredeti célja. Lehetne sorolni a furcsaságokat a nemzetközi össztűzzel kapcsolatban, de minden egycsapásra világossá válik, ha belegondolunk abba, hogy akarnak-e bármi többet, mint hogy egyszerűen csak biztonsággal visszafizessük a lóvét.
A fenti példa megfejtése:
Az a.) az IMF elvárása, a b.) pedig egy szentimentális kép arról, hogy mik lehetnek az IMF elvárásai.
Valójában le se szarják, mi folyik itt, a lényeg, hogy anyagi terhet csak az állampolgárok nyakába lehessen rakni.
De majd hétfőn kiderül, hogy hazánkban másodszorra (az első a Gyurcsány buktatás volt) kit választ új miniszterelnöknek a frankfurti csoport - ezúttal Bécsben. A görögöket viszont már fel is lehet venni újabb "sikertörténetnek", mert úgy néz ki, sikerül összehozniuk egy államcsődöt, ráadásul az IMF-EU védőszárnyai alatt. Ezúton szeretnék gratulálni és további kellemes garázdálkodást kívánok nekik. Tessék csak nyugodtan leminősítgetni, meg fenyegetőzni, biztos sikerül idénre is összehozni egy válságot. A múltkorin is milyen faszán lehetett kaszálni. Egyeseknek.
@ősbölény: És vajon józan ésszel elgondolkodva elhihetjük-e, hogy egy országban akkor van demokrácia, ha a bírák nyugdíjkorhatára magasabb, mint az általános korhatár, és akkor nincs, ha ez az a két érték megegyezik? Van-é központi EU előírás arra, hogy hány éves korukig maradjanak aktívak a bírák?
@rockseiaXLL: Az a baj, hogy az IMF nem feltétlen olyan jófej banda, mint aminek látszik.

Mondjuk a dolog elvi síkon mozog, hogy jó fejek, vagy nem, mert aztán más ebből a kakiból ki nem rángat minket.
@ősbölény: Senki nem menekült el még azok közül sem, akik különadót kell, hogy fizessenek, Ne feledjük, az általános adókulcs olyan alacsony, hogy gyakran még különadóval együtt sem vészes az adóterhelés. A gyengébb HUF miatt pedig még most inkább megéri itt exportra termelő üzemeket létrehozni. Nem kell bedőlni minden siránkozásnak.

"A nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy az összes, folyamatban lévő befektetési tárgyalást tekintve a tervezett beruházások száma meghaladja a 90-et, ezeknek a következő 5-7 évben várható beruházási összértéke 6,5 milliárd euró körül mozog. A közvetlenül létrehozandó munkahelyek száma megközelíti a 25 ezret, a közvetett munkahelyteremtés pedig 65 ezer körül van."

szegedma.hu/hir/szeged/2011/12/iden-1-milliard-euro-lehet-a-tokebearamlas.html#more-155867

Semmiféle céget nem érint semmiféle "viszamenőleges törvénykezés".
@Blogger Géza: Én is azt mondtam, hogy az Argentin válságot egy az egyben az IMF csinálta. Hogy szándékosan vagy hozzá nem értésből, azt nem tudhatom persze.

@ColT: "más ebből a kakiból ki nem rángat minket"

És miből gondolod, hogy az IMF kirángat minket? Mert szerintem eszükbe sem jut ezen törni a fejüket, nekik az a céljuk, hogy fizessünk, hogy ezt nyakig a szarban tesszük vagy jólétben, az aztán nagyon hidegen hagyja őket.
@röhögő: Pedig érdekes módon az Európai Központi Banktól is ezt várják sokan , hogy most vegyen több állampapírt, így segítsen a válságon. No de amit szabad Jupiternek (EU), azt nyilván nem szabad a kisökörnek (Magyarország). Nekünk nyilván csak azt lenne szabad megtennünk, amit idefaxol az IMF meg Oli Rehn. Mintha mi nem is tagok lennénk ezekben a szervezetekben, hanem egyféle gyarmat.
@ColT: főleg, hogy a kaki előidézésében is komoly szerepük van...
Külföldi bankokra rászáll az orbán, aztán hirtelen megszűnik a demokrácia, meg trükkössé válik a költségvetés, aztán miután beszaratják a világot, hogy itt fehéroroszország lesz, még jól le is minősíttetnek. Simán ki tudnám rugdalni bármelyik magyar politikus fogait, nem arról van szó, de azért ne a klintonné akarjon már kormányozni Magyarországon basszameg.
@Pipas: "Az Argentin állami olajtársaság állítólag 50 milliárd dollárt ért, eladták egy külföldi cégnek 300 millióért.Ismerős?"

Ismerős. Erről tehát az IMF tehet nem a rohadt szemét argentin és itthon a magyar politikusok akik szarért eladták a saját hazájukat? Ne keverjük a szezont a fazonnal. Senki sem kényszerítette a politikusainkat hogy eladják ezeket a stratégiai vállalatokat csak saját zsebre megtették, őket hibáztasd ezért ne az IMF-t..

Magyarországot a saját kormányaink és politikusaink vitték csődközelbe: értsd lökték az IMF karjaiba. Igen lehet "elmúltnyólcévezni" mert fő szerepe volt ebben a szociknak, de ne hidd a mostaniak sokkal jobbak és tisztességesebbek. Érdekes miért nem tudták ezt megtenni mondjuk a többi visegrádi országban ilyen pofátlanul? Lengyeleknek még a stratégiai vállalataik nagy része állami kézben van. Miért lehetett megcsinálni mondjuk a románokkal is? Ja mert az ő politikusaik is olyan szemét , korrupt rohadékok mint a mieink? És érdekes IMF segítséggel de a románok már másznak ki a szarból, gazdasági növekedésük jövőre már jobb lesz minit a mienk és pont arra a pályára állnak majd mint a szlovákok, és alázzák majd az ottani magyarokat mert már gazdaságilag függetlenek lesznek, nem úgy mint mi, megtehetik hogy felrúgnak majd minden szabályt nekünk meg kuss lesz a nevünk.
@Pipas: Az OTP-vel kapcsolatos megállapításod érdektelen. Az IMF célja pedig tényleg a nemzetközi pénzügyi rend fenntartása. Nem mumus, hanem segít. Kicsit szigorú, persze. Most már.
@röhögő: Szerinted okádék a véleményem. Hát akkor csak kóstolgasd tovább, és ha elfogyott, szólj, van ott még, ahonnan ez jött.
@orient: "Erről tehát az IMF tehet nem a rohadt szemét argentin és itthon a magyar politikusok akik szarért eladták a saját hazájukat? Ne keverjük a szezont a fazonnal."

Te kevered a szezont a fazonnal, én soha nem mondtam, hogy az eladások korrumpálásáért az IMF a felelős.

Az viszont tagadhatatlan, hogy az IMF erőltette a privatizációt.
@zum trucc: Jah, érdektelen. Az IMF embereinek nyilván nem célja, hogy jó sok pénzt keressenek, érdektelen is ezt megemlíteni. Kizárólag segíteni akarnak, csupa Albert Schweitzer mind, egytől egyik.

Oh, silly me!
@rockseiaXLL: Tudod az a szomorú hogy tényleg fehérorszország lesz. NEm a diktatúra miatt, hanem éhezésben és gazdasági zuhanásban. Elárulom a Lukasenko, Ahmedinijad, penjan és mindenki aki szembe megy a nyugattal az eddig éhezett és szarul élt, és ezt a maszlagot nyomja nekik 10-20-30-40 éve a vezetés hogy a gaz nyugat miatt éhezünk és nincs áram, és ők tehetnek mindenről..blabla. Tudod mit lehet így van, sőt biztos, de ettől még a fehérorosz és észak koreai gyerekek, emberek még éhen döglenek. Őket nem érdekli hogy büszkén, függetlenül, a nyugat nem ugathat nekik, de attól még nincs mit enniük. Kádárék ugyan ezt a rizsát lökték 40 évig, mindenről a nyugat tehet meg a rohadt imperialisták. És igen, de ez nem lakatja jól a gyerekeimet és engem ez érdekel. Inkább tartozzunk a nyugathoz, adjunk fel valamennyi önállóságot, de cserébe legalább nem döglünk éhen. Ne áltasd magad a nagy orosz testvér hagyja éhen dögleni a fehérorosz és ukrán testvérét is...mert ingyen pénzt nem ad nekik. MI kapunk évente kb. 3000 milliárd forintot az EU amit sosem fizetünk vissza. Természetesen nem szeretetből teszik, hanem egységes nagy EU piacot akarnak építeni belőle az USA és Kína ellen, de a tényen nem változtat. EZ egy WIN-WIN szituáció. Ők is jól járnak, nekünk sem rossz. Arra várhatsz hogy EU után majd az oroszok 3000 milliárdot küldenek évente csak azért hogy itt piacot építsenek.
@Pipas: Akkor felhomályosítalak hogy Magyarországon a privatizálásokért az ANtal és Horn a felelős. Közelünkben sem volt még az IMF akkor...Én ismerek egy amerikai közgazdászt itt pesten aki részt vett a rendszerváltásban. Igen segíteni jött pénzügyi tanácsadóként. MIkor az antalék szarért hugyért eladták a stratégiai vállalatainkat, könyörgött nekik ne tegyék és ezzel tönkre fogják tenni magyarországot évtizedekre. EZ egy amcsi csapat volt aki mindenáron próbálta lebeszélni erről az őrültségről az antalékat akik szerinted hallgattak rájuk? Lószart zsebre tették a korrupt zsetont és szartak rá. Na az ismerősöm akkor mondott fel és mondta egy olyan országnak nem hajlandó segíteni ahol a saját politikusaik fosszák, rabolják és árusítják ki az országot pofátlanul. Lengyelek sokkal okosabban csinálták és tisztességesebben.
Furcsa módon mindig olyan dolgokat kellett privatizálnink ami "örök érték" energia szektor, víz...élelmiszeripar. A vasutnál is csak az egyetlen nyereséges részét vitték el. Miért választották külün? Az megint egy másik kérdés, hogy saját korrupt politikusaink miatt csinálhatták ezt meg. Antal kezdte és utánna sorban mindegyik kótyavetyélt. Volt a külyeségből volt aki szándékosan.
EU-s pénzek? Ugyan már? Fejlesztin csak a díszburkolatot lehet a falu főterén, az nem gond , hogy nincs csatorna. Arra majd ott lesz a "befektető". Infrastruktúra? Autópályákat a saját ingyen szerzett gyáraikhoz építettek, azt is a szerintük is korrupt saját nyugati cégeikkel. Hú , de jó, hogy az osztrák cég háromszor annyiért épít "nekünk" autópályát! Büsszelből a pénz Bécsig és Münchenig jutott, úgy hogy ezzzel "minket segítettek". És még el is hiszik.
@Pipas: az imf célja az hogy ne bukjon be az ország és ezáltal bizonyos körök ne vesszék el "befektetésüket" itt és legközelebb ilyen ne fordulhasson elő. Ez egyértelmű, nem egy szeretet brigádról beszélünk. AZonban WIN-WIN helyzetben nekik jó mert visszakapják a lóvéjukat , nekünk is jó mert nem megyünk csődbe és nem faljuk fel egymást élve. Államcsőd nem egy mókás dolog, bárhogy argentínáznak itt egyesek.
@bkkzol: "hogy az osztrák cég háromszor annyiért épít "nekünk" autópályát"

Megint tévedsz. NEm az osztrák épít 3szor annyiért hanem a rohadt magyar vállalkozó. Nézd meg a vegyépszert és más vállalatokat akik magyar tulajdonban vannak mennyiért építettek autópályát. Érdekes mondjuk más visegrádi országban nem volt 3x annyi, hanem jó áron csinálták. Ez megint a rohadt magyar korrupció miatt lett minden többszöröse mint máshol.

4 MEtrónál is olyan átláthatatlan a kivitelezői rendszer, hogy az EU mondta kifizetné akár a 80-90%-t is a projectnek, de mivel átláthatatlan (értsd: velejéig korrupt lopás az egész, szarik annyit adni, adja a minimumot csak). Mi mindent ilyen magyar módra csinálunk és bizony EU pénz nélkül itt 0 km autópálya fog épülni, nem 3x-s, hanem 0-s áron...nem kell mindent elhinni amit a kuruc infon olvasol.
@orient: Az USA hadseregének meg az a célja, hogy elvigye a demokráciát szegény araboknak. :)

Ahol ezermilliárdok mozognak, ott mindenféle érdekek feszülnek egymásnak.
@bkkzol: "Autópályákat a saját ingyen szerzett gyáraikhoz építettek"

MOnd ezt annak a több tízezer családnak aki mondjuk a győri audiból és azokhoz tartozó KKV-kból él és azonnal munkanélküli, hajléktalan földönfutó lesz ahogy a rohadt multi kiteszi a lábát.

A te imádott erős, független kínád pont az ilyen "ingyen" gyárakból keresi szarrá magát és diktál már szinte a fél világnak, de közben összesazrj magát nehogy az USA és EU csődbemenjen mert akkor a legyártott nyugati szarjait senki sem fogja megvenni. WIN-WIN pozíció megint csak. Jó a nyugatnak, de jó kínának is. Még egy nyugatellenes kommunista vezetés is felismerte a nyugati tőkének való behódolás szükségességét, de itt még mindig nem értik ezt a legtöbben.
@Pipas: nem az USA-nak az a célja hogy megkaparintsa az olajkészleteiket, de hogy a francba jön most ez ide már bocs :)
@orient: "Közelünkben sem volt még az IMF akkor..."

Én az Argentin privatizációról beszéltem. Bocsi, ha félreérthető voltam.
@orient: Csak egy példa volt, hogy mi a különbség a hivatalos cél meg a rejtett tervek közt. :)
@Pipas: Amit itt ki lehetett árusítani már megtették.Figyelj értem én az Orbánékat és nem az IMF-t akarom védeni. Szép cél és gesztus az Orbánéktól hogy védik az érdekeinket csak rosszul teszik.

1. Meg kell egyezni az EU-val ha törik ha szakad. Jó kapcsolatot kell velük ápolni és úgy menni az IMF tárgyalásra hogy az EU maximálisan mögöttünk áll.

2. AZ IMF el kezd feltételeket szabni a hitelhez mire az Orbánék azt mondják ok ezt és ezt igen, azt mondjuk nem, de cserébe mondjuk azt megcsináljuk (itt arra utalok , hogy kivesznek olyan elemeket esetleg ami népnyúzás és betesznek olyan megszorítást ami fájdalmas, de szükséges, pl. a Széll Kálmán tervben sok ilyen van...stb.)

De ha mindenfele csak ordibálnak és kuruckodnak akkor az nem vezet semmi jóra.

Persze meg kell birkózni a barom Vonával, akinek meghallgattam a mai beszédét. Hogy az az ökör nem ebben a világban él az is biztos. Keleti testvériségről beszél meg arról hogy ott testvérként tekintenek ránk és legyünk velük szövetségbe az EU ellen.
Kivel? Ki tekint ránk szövetségesként? Oroszok? Saját fajtájukat mint ukrán ott szopatják ahol az érdekük, tesznek ők ránk. Kína? Itt fűzte őket Orbán egy hétig, hogy mi legyünk Kína Európai kapuja(jó ötlet egyébként), erre mikor meglátta gondolom a gazdasági mutatóinkat a kis kínai, azonnal foglalt egy jegyet a pozsonyi gyorsra és aláírt ott, ennyit a nagy testvériségről Vona Úr. Pénz beszél a többi meg éhen döglik...És a sok ökör beveszi ezt ott a téren.

Nem irigylem az Orbánékat, hogy ezzel a maszlaggal kell felvenniük a versenyt, de remélem nem ebbe az irányba akarnak menni, mert akkor nagy éhínség jön még hazánkra. És a keleti testvéreink éppen éheznek, vagy éppen szarnak ránk és a nyugati tőkéssel üzletelnek ők is ezerrel és csak az érdekli őket. Ébresztő!
@orient: nézd már meg a vegyépszer tulajdoos összetételét! Igen, oda-vissza üzlet kína és nyugat között. A különbség "csak" annyi , hogy ott minden ki van fizetve.Rossz esetben is csökken a fejlődés (egy számjagyűre). Különben te voltál Kínában? Láttad, hogy mekkora a belső piac? Igen ott is sok szegény ember van de számold ki, hogy ha a lakosság 7-10% él közép szinten akkor az mekkora piac? 0,2 % igen gazdag! Akkor biztos összeszarják magukat, hogy kiesik az EU-s piac egy része. Egyébként meg biztos olcsobb lesz újaindítani a nemlétező termelést.
@bkkzol: hat itt kenytelen vagyok kozbeugatni, mert kb 10 eve projektfinanszirozassal is foglalkozom. Na most kb 90-es evek vegetol minden ami itthon epult, utak, iskolak, egyetemek, allamigazgatasi infrastruktura, villamos-palyak, kisvasut, csatornahalozatok eu-s tamogatasbol epultek. Olyan osszegekrol beszelunk, mint egy iskola egy kisvarosban 200-300 mio huf-ert, egy oktatas egy nagy idetelepult cegnel hogy a magyar szakkepzetlen es nyelvet nem beszelo emberek ve tudjak kapcsolni a gepeket, irjanak a szamitogeppel 50-200 mio, egy komolyabb autopalyaszakasz meg 20-70 mrd.
Az orszag osszes varosa kapott minimum 300-500 mio forintot azert hogy elhetove tegye azt, felujitsa az utcait, korforgalmat epitsen, legyen szamitogep es nyomtato az okmanyirodaban, legyen futes az onkormanyzati inteznenyekben, orvosi rendelokben, iskolakban .
Nagyvarosok ( mjv-k) eseteben ezek tizmilliardos osszegek.
Add ossze.
Jelenleg egy magyar kisebb ( mondjuk par ezres, eves kb 2 mrdos koltsegvetesu )telepulesnek az is gondot okoz, hogy osszeszedjen 10 milliot, ha az allam es az eu 75-25%-os megosztasban a forras 90 szazalekat biztositja.
Ma magyarorszagon az uthalozat ( es van kozut is nem csak nif, tehat autopalya) elkepzelhetetlen, kb pakisztani szinten lenne, egyetlen teljes es egy negyed ( m7) atopalyank lenne. Azokat meg nem tudtuk volna fenntartani, mert egy kis eldugott kozuti hid felujitasa zalaban 50 mios tetel, es az utfelujitasi alap tobb tizmilliardos tetel, inkabb szaz. Ez mind unios penz, mint ahogy az a tobb tiz milliard amit szennyvizhalozateputesre adnanak a kov ket evben, csak nyiregyhaza csatornazasara a belteruleten 7-10 mrdot kene kolteni ugy h az mar letezik csak olyan allapotu, es a kulteruletek is kb ennyibe voltak, vagy kerulnek.

Ma magyarorszagon nem lenne internet csak a 90-es evek szintjen, es nem sorolom tovabb turizmussal ( szallodak, furdok, stb) agrariummal ( minden tenyesztes, vagouzemek, tej, stb) ez mind mind abbol van.
Barmennyire is az ellenkezojet allitja valaki.

Az m3 epitesekor az elso durva lehuzasok orban kormanynak koszonhetoek, ahol s vegyepszer, ( nagy elek es kesobb fidesz erdekcsoport tulajdon) es a betonutepito szandekos csodbe vitelevel es az ott levo geppark szarhugyert atvetelevel a betonut ( dunai tulajdon ) mint fidesz-kozeli, kirabban utepitesben nem letezo cegek nyertek el szazmilliardos munkakat, kb dupla aron, mert a penz nem szamitott, minden csurgott vissza a fideszhez.
Magyar cegek magyar virtus.
Magyar alvallalkozok akik pekbol, cukraszbol, taxisbol hirtelen 'trans'-ok lettek es a lizingelt vagy tamogatasbol vett 3-10 billenos cuccal havi szazmillakert hordtak el a foldet, 50-80% marzs mellett, amit konyvelesben el se tudtak mar tuntetni.

A vegyepszer ott bukott el, h a nagy elek aki ezek az utepitesek miatt ugye kozel 5 evig top tiz leggazdagabb ( dunai is a betonuttal) eladott fidesz-kozeli uzletreszt simicskaek 'tanacsa' ellenere a 2000-es evek kozepen amikor mar reg mszp hatalom volt.

Onnantol a vegyepszer nem kapott munkat fideszes varosokban.

Ja az autopalya-epiteseknel emlekszunk
Talan orban apukajara aki asszem dolomit neven haromszoros aron adta kotelezo modon az utepitesi alapanyagot. Ki lehet szamolni mennyi penz ez, a ceg ma is mukodik, 5 eve a nagy utepito cegek ( akkor colas-csoport, hidepito ( amit a franciak eladtak nullaert nevleg a volt vezernek, ma a-hid neven fut, fidesz kozeli), betonut, swietelsky, mota, terrag-asdag, vegyepszer ossz arbevetele 500-1000 mrd forint korul lehetett, ezek kozul volt ev amikor a hidepito 130 mrd, a colas es csoporttagjai 200 korul, a tobbiek 50-150 korul mozogtak es a strabagot meg nem szamoltam, aki ma magyar aszfalt neven tengodik es nem kicsi. Emellett tobb kisebb ceg nyert meg el fivallalkozoi munkakat, oda is gondolhatunk osszesen egy szazast kb.

A colas es a terrag az szdsz es mszp-nek tolta a penzt, a swietelsky, strabag amerre a szel fuj, a vegyep beton fidesz ( a betonut volt vezetoi munkatarsai ma a nif vezere, az mfb csoport legtobbjenel valamilyen vezetok a kirmanyvaltas ota) a hid ma mar fidesz, es most itt a kozgep akinek az arbevetele a kormanyvaltas elotti szokasos 15 mrdrol 30-ra majd hirtelen 100-ra nott.

Ki a korrupt? Ki a korruptabb? Ki epit osztrakkent mit?
Milyen nincs eu forras?
Mirol beszelsz itt kerlek szepen? Ha nincs infod vagy hibas akkor inkabb ne, ha van akkor meg ne beszeljunk mar felre...
Ne legyen mar az a buta gondolkodas eluralkodo, hogy a vilagtortenelembol kiragadjuk a szamukra jol hanzo, de egyedulallo problemakat, mint argentina, meg h jo volt izlandnak az allamcsod, mert igen, ultem olyan mellett aki 100 ezret tett fel a ruletten csak a 26-osra es kiporgott, de az allamcsod az szar.

Az allamcsod az par embernek lehet jo, de azon a 10 000 emberen kivul mundenki szopja aki nem kap fizetest, az ertektelen penzebol nem tud az ures boltokban venni semmit, hogy a bezart iskolabol kimarado gyereke otthon egyen.

Az allamcsodot mindenki keruli azert is hivjak igy.

Ugyanmar, vagy gondolkozzunk vagy irjuk a komment ele, hogy , ezen nem gondolkodtam, nem ertek hozza, de hallottam az echo tvn, vagy olvastam a failbookon egy jobbikostol'

Az is ilyen magvas gondolat, hogy nem kell nekunk az imf penze. Nyilvan egy orszag amelyik adossagot folyamatosan ujabb kolcsonnel ( csak dragabbal ) fizet ki, es nem ad neki a vilagon mas penzt ( allampapirok ugye) annak az az egy aki adna annak a penze nem kell.

Hat nekem kell bazmeg, mert nem eszak koreaban szulettem es nem is szeretnek olyan irszagban megdogleni.
@karnak: nyugszik!nyugszik! Látom szépen harcolsz a kenyéradó gazdádért!
@Pipas: Igen, az IMF segít, mindig és mindenütt ezt tette, miért pont velünk tenne kivételt. A nagyon hülyék hisznek csak összeesküvés-elméletekben.
A fejlett világ nem a mi (gyarmatok, elmaradott területek, perifériák) kizsákmányolásunkból gazdagodott meg, hanem a saját hatékonysága miatt. E hatékonyság része a működő pénzügyi rendszer, ezért van az IMF is.
Mi most ostoba vezetőink miatt nevetséges színben feltűnő kis csipszarok vagyunk számukra.
@bkkzol: mondd Zolikám, te ennyire buta vagy, vagy csak fested magad?
@Pipas: Az igaz, de sajnos most már nagyjából ez a lehetőség maradt, mert különben összedől ez az egész ország :( .

Ott kezdődik, hogy ha a Kúrcsányék nem b*nak szét minket, akkor nem úgy esünk be a válságba, mint ahogy, 2008-ban, akkor másképp alakulnak a 2010-es választások, és most nem 2/3 -os Fidesz kormány van -> nem tudnak mindent szétbarmolni.
Na akkor lehet, hogy tudnánk izmozni az IMF-fel.

A bankos vonal miatt meg mindig lehülyéztek eddig is, amikor azt mondtam, hogy fogadok, hogy az IMF azért keménykedik, mert baszogatják a haverjaikat...

@rockseiaXLL: Ez igaz, szoktam is hangoztatni, hogy mi a fasz közük hozzá... Az előbb pont azt pedzegettem énis, ha visszaolvasol, hogy ha a mi belügyeink ilyen fontosak, akkor a szlovák mocsokságok, miért nem?
Talán nem is annyira a "demokrácia" a lényeg, hanem a zsé?
@zum trucc: "Igen, az IMF segít, mindig és mindenütt ezt tette"

Oly mértékben elrugaszkodtál a valóságtól, hogy képtelen vagyok vitatkozni veled. Az állításaid nélkülöznek bármiféle kapcsolatot a valós világgal... ami azonban nem hiányzik belőlük, az a tántoríthatatlan hit abban, hogy a te egyszerű és naív világképed az egyedül igaz, helyes és ráadásul erkölcsileg is "jó".

A világképed valószínűleg soha nem fog fejlődni, finomodni, árnyaltabb, kifinomultabb lenni, majdnem biztos, hogy örök életedben ilyen tündérmesébe illó képet fogsz a világról alkotni. Ez engem szomorúsággal tölt el, de téged ne zavarjon: kényelmes, gondtalan és megnyugtató gondolatok fognak eltölteni egész hátralévő életedben. Sajnos mindig ugyanazok a gondolatok, de ez ne zavarjon: ezt nem fogod észrevenni.
@ColT: "A bankos vonal miatt meg mindig lehülyéztek eddig is, amikor azt mondtam, hogy fogadok, hogy az IMF azért keménykedik, mert baszogatják a haverjaikat..."

Persze! Egyik kocsmába nem akarsz fizetni és illetlen megjegyzéseket teszel, a másikba már be sem engednek. Nyilvánvaló nem? :)
@karnak: Ja de lépjünk ki és majd a keleti testvéreink segítenek kiépíteni mindezt. Az más kérdés hogy a saját országukban sincs pénzük erre de majd nálunk fogják fizetni.
@bkkzol: Nézd már meg a Vegyépszer tulajdonosi összetételét amikor még épített is valamit az országban 10 éve. Fidesz közeli cég volt. Akkor csak apró részlet. Hogy lehet hogy nálunk utak, internet, iskolák, terek, csatornák, vízhálózat...stb. sokkal jobb állapotban van mint mondjuk a nagy gazdag orosz testvérnél, vagy a csicskáinál mint Fehéroroszország, ukrajna? HOgy hogy Ukrajna nem egy dinamikusan fejlődő gazdag ország pedig az EU nem szívja a vérét, és gázt tized annyiért kapja az orosz testvértől mint bárki más? Ugyan ez igaz a fehéroroszokra is.

Sőt mondok jobbat. Mondj nekem egy országot az EU-n kívül Európában ahol jó élet van és nincs rohadásig olajjal/gázzal, vagy off shore bankokkal (Norvégia-Svájc). Érdekes mi hogy az összes EU-n kívüli országban földutakon szaroznak, internet/telefon kb. olyan szinten mint nálunk 20 éve, csatornahálózatuk szintén...stb. Ezek mind létszügséglet jó gazdasághoz. Annyira mégsem szar ez az EU dolog.
A keletitestver-vonal annak a vekony tarsadalmi retegnek jo, amelyik politikai hatalmat kap. A keleti testverek ugyanis nem fognak azon szorozni, hogy fuggetlenek-e a hatalmai agak vagy tisztak-e a valasztasok. A keleti testverek adnak eleg lovet, hogy a hatalom, barmilyen is, szilard maradjon es ennyi, mert addig is jo az orszag pufferallamnak es gazcsonek a nyugat es o kozottuk.

Tehat a keletiek jo testverek Orbannak es Vonanak, mert az o almaik nem demokraciakompatibilisek. A keletiek nem jo testverek az orszag maradeknak.
@Pipas: "képtelen vagyok vitatkozni veled" Azt látom.
Viszont az a komplett jellemzés, amit rólam adtál az elgondolkodtató.
Nem igazán a tartalma, mert az a tőled megszokott tömény butaság, primitív képzelgés sértésekben megfogalmazva, hanem maga a tény.
Hogy egy ismeretlen embert részletesen jellemzel, még a fejlődési lehetőségeket is vázolod. Persze, mindezt tényleges ismeret, tudás nélkül, te tudod, az úgy van, mert sugallatot kaptál, és kész.
Hasonlóan megalapozatlan dolgokat írsz minden másról is, beleértve az IMF-t is, persze az IMF, meg én is, magasból és közvetlen irányzékkal szarik rád. Én is.
@Sir Galahad:
Hm, lassan haladunk, ha így állsz hozzá, saját magad takarod el önmagad elől az infókat.

Eleve ez a levél a diplomáciban már a sokadik lépés, ezeket a problémákat már ezerszer jelezték különféle utakon. Hidd el a háttérben sokkal egyenesebben fogalmaztak.... Az, hogy már magának az EB elnökéne kell levelet írni, az már önmagában is nagyon sokat mondó, nagy súlyú, egyfajta vészcsengőt jelent, hogy azt ne mondjam, igen kínos nekünk.
Az általad kiemelt szavak a diplomácia nyelvén íródtak, ha nem tudod azokat köznyelvere lefordítani, akkor én nem foglak utánképezni. Mint írtam nem csak a szavakat, hanem az előzményeket és a tényt, hogy B. ír, stb., mindezt együtt kéne értékelni...

És ha az Eb elnöke már arra kénytelen "felhívni a figyelmet", hogy magát az EU alapszerződését sértjük, az már nagyon gáz... ez az EU Alkotmánya. Ezt sértjük. pedig vállaltuk, aláírtuk, stb.
Megjegyzem nem az EU-t kéne meiatt túráztatni, ezt magunktól kéne tudni....

A 130. cikkely egyébként kereken kimondja a nemzeti jegybankok függetlenségét. és aki alapfokon érti Európa gondolkodását, az tudja, hogy A., nem hülyék, de nagyon nem, B., a függetlenség náluk nem süket duma, blabla, hanem intézményi garancia-elvárást jelent.
És végezetül, mivel mi ezt a cikkelyt megsértük, ezért az Eb-nek, Barossonak nem opció a kivizsgálás, netán a következmények kezdeményezése, hanem munkaköri és jogszabályi kötelessége. Ez a dolga, ezért van ott, ezért fizetik, ezt kérik tőle számon. És nem csak az ő személye fontos persze, az egész EU érdekelt abban, hogy ne legyen precedens (pláne egy pöttöm országból...) az EU Alkotmányának követkemény nélküli durva megsértésére, mert attól kezdve szabad a vásár.

Nem győzöm egyébként hagsúlyozni: ez az elvárás egy jó elvárás, ezért is fogadtuk el, ez magyar érdek, abszolút magyar érdek, mert j.bank függetlensége garantálja a pénzügyi rendszer stabilitását, és ha ez nincs, a piac nem bízik az adott országban, és azonnal drágul minden, stb. Az EU nem hülye, tudják mit jelent, ha a politika befolyása alá kerül a jegybnak, épp ezért tiltják.

Szóval a "hiszti" mind tartalilag, mind formailag abszolút jogos, sőt meglepően kicsi.

Ami inkább a kérdés, hogy Orbán miért kockáztatja és rombolja az ország nemzetközi kapcsolatait, tekintélyét, bizalmát, és ezeken keresztül miért rombolja a nemzetközi érdek-érvényesítő-képességünket? Miért éri meg ez a hatalmas és, ez a nagy blama? Mi is itt az a szent cél, amiért megéri szétverni az EU-val a kapcsolatunkat, és még a magyar pénzügyi stabailtás garanciáját is???
Jól van, ha megfogalmazták annál konkrétabban is, mint Barroso, lássuk! Én ilyet (mármint hogy melyik magyar törvényhely pontosan melyik uniós jogszabályba ütközik) ugyan nem találtam, de szívesen fogadom a segítséget... Egy dologban nincs igazad: "És végezetül, mivel mi ezt a cikkelyt megsértük..." (gondolom, megsértettük akart lenni), nos, épp az, hogy egyelőre vizsgálják, megsértettük-e. Abban viszont igazad van, hogy ezt nagyon helyes kivizsgálni. Ha kiderül, hogy bármelyik jogszabályunk tételesen sérti valamelyik uniós rendelkezést, a Parlament minden bizonnyal módosítani fogja. Megjegyzem, hasonló eljárások más uniós országok jogszabályaival kapcsolatban is folytak, folynak, ez azért nem a világvége. De azért már a vizsgálat vége előtt azt kijelenteni, hogy módosítsuk, vonjuk vissza? Ez engem a Tanú c. film klasszikus jelenetére emlékeztet, amelyben Pelikán József azt mondja: Ne haragudjon, Virág elvtárs, de ez az ítélet...
@sárkányfő: Bocsánat, nem jeleztem, hogy az előző beírás Neked szóló válasz.
@zum trucc: a festékkel nem lehet hosszú nyelvvet csinálni ami a bankárok seggéig elér! Milyen szép aki önként, érdeknélkül hülye!
@orient: Bocsi, nem vagyok fideszes! Utálom őket! Az "apuka kőbányájával" eggyütt. Vesd már le a szemüveged, hogy a EU a saját cégeit hozzah helyzetbe a szegény újjonan gyarmatosított országaiba. Véletlünül olyan közmű. vállalatkapja az EU támogatást ahol nyugati a tulaj. Naháát! Nagyon meg kell köszönni a az egyxik zsebből áttett pénz a másikba!
Egyébként nagyin szép a lojaitásod!
@bkkzol: Igen igazad van. Hasznot termel magának amiből mi is jól járunk. Igaz észak koreában nem termel hasznot magának csak dél koreában, hol is van világítás?

Kérdésemre nem válaszolsz csak mantrázol. Hol van jó élet európában EU-n kívül? Mondj egyet (nrovégián , svájcon kívül).

Nincs nekem lojalitásom, csak az EU és külföldi pénzből él 10 millió ember ma magyarországon. Igen te is, mert az egész gazdaságot ez mozgatja jelenleg és nélkülük se munka, se megélhetés nem lesz. Ez nem lojalitás hanem ésszerűség.

Vona gábor Attilával példálózik miközben Attillát szépen leverték a nyugati hatalmak, a csapatait meg szépen kiírtották a néppel együtt. Szt. István meg ugye engedett a nyugatnak és felvette a kereszténységet, ne áltasd magad nem a nagy hite miatt tette, és a népe még mindig itt van a kárpát medencében. Hát szerintem ne Attila ámokfutását kövessük hanem István bölcsességét. Ha ez neked lojalitás akkor ennyit értesz az egészből , nem is vesztegetem rád az időm...
@bkkzol: Tudom, azért mert paranoiás vagy, még ne képzelje senki, hogy nem üldöznek.
Az azért szomorú, hogy elbasszuk a kalapács nyelét belföldön, és még rá is kenjük a bankokra. Jó, nyilván a hozzánemértésed miatt hiszel ostobaságokban, de ez nem igazán mentség.
@orient: ez ilyan szép ,mint az egységes EU törvényekkel, adóval takarózni. Ha minden egyenlő akkor iért 2500 euró a fizetés svédországban és 300 euró magyar honban. AZ elpvető élelmiszerek max.20%-kal drágábbak. EZ szép egyenlő eu!
ja, az EU-ba miért nem csatlakozott Norvégia, Svájc? Biztos nem tudták volna fizetni a részüket. Legyél erős! Ha kimozdulsz a gazdád irodájából nem lesz aszar az élet Jugoszláviában vagy Törökországban sem. Bár biztos rendszeresen látogatod ezen országokat is. Mikor voltál külföldön?Az egynapos bécsi kirándulást leszámítva? Eszem a statiszta agyatokat. Nem akartok ti rosszat, csak a gazdátok és a számítógépetek kötzött éltek.
@zum trucc: oh kedves hozzáértő! az hogy a bankok átbaszták az embereket tény. az is , hogy hülyék voltak, manipulálhatók. azért maradjunkj abba, hogy a (szellemi)nyomorékot nem szép dolog meglopni ha törvényes is. tudjuk jól hogy a média nagyhatalom, az az igaz amit a tv mond. kié a tv? na?
@bkkzol: Nem a bankok a hunyók. Én pl. 2005-ben forintalapú lakáshitelt vettem fel, azóta havi jelentéktelen 3000 forinttal csökkent a törlesztőm, persze magasabb induló értékről. Csak a hozzá nem értőket baszták át.
Hogy jön ide a TV? Elég rendetlen a gondolkodásod, az írásod is pongyola.
@Blogger Géza: Csak egy mondat Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács új elnökének tegnapi nyilatkozatából:
Kovács Árpád rámutatott: "csak a vak nem látja, hogy az országból van egyfajta tőkekiáramlás, pénzkiáramlás is mutatkozik."
index.hu/gazdasag/2012/01/10/kovacs_arpad_szerint_kell_az_imf-szerzodes/

Sokan vannak vakok...
@bkkzol: Megfogadtam, hogy nem válaszolok mert arrogáns vagy és az egyetlen érvelésed a másik leugatása és azt hiszed mindenkinél okosabb vagy, de ilyen magas labdát sajnos le kell csapjak:

Évekig éltem Beirutban, igen a 2006-s izraeli bombázáskor is ahol te összeszartad volna magad te nagy mindentudó ősmagyar. Feleségem arab. Libanon a kelet Svájca volt még a hetvenes években, majd jött a polgárháború. 1990 után a kilábalás amíg a nyugatellenes erők (igen olyanok mint itthon a jobbik) el nem kezdték oltani a népet hogy a nyugat tehet mindenről. Hariri-t felrobbantották és jött izrael is, de a legfőbb gond ott is a nyugatellenesség.

Én Doura negyedben laktam, de sokat voltam Dahia-ban is (Hezbollah negyed). Folyékonyan beszélek arabul.

Két pólusú világ van. Mindenhol Ázsiában is, közel keleten is. Akik a nyugati világgal és tőkével szembemennek és nincs olajuk azokat kicsinálják: Észak Korea, Szíria.
Akik pedig a hajlandóak üzletelni velük azoknak megy a gazdasága: Jordánia, Kína, EU.

Libanonban a keresztények és szunniták jellemzően nyugat pártiak. A síiták a hezbollah vezetésével nyugatellenesek. Szerinted Beirutban meg lehet mondani melyik negyedben ki lakik? Igen mert síitáknak áramra sincs pénzük, aprópénzből élnek amit Irán küld nekik de semmijük sincs. Szegények. Nekünk jól ment Libanonban ameddig a hezbollah át nem vette tavaly az irányítást és a saját bábját nem ültette a miniszterelnöki székbe. Na azóta van nagy szabadság ott is és menekül a tőke és a gazdaság romokban, sorban zárnak be a cégek és üzletek. Tudom , tudom a gaz nyugat miatt, de komolyan megéri ez? Két pólusú világban ha az erősebbel akarsz harcolni megteheted, de éhen halsz.

Törökországban nem voltam de a törökök ezerrel mennek a nyugati iga alá. Ők is EU tagok szeretnének lenni és a nyugati ezt az erőfeszítést megelőlegezi neki, ezért működik ott is a gazdaság, ha ugrálnának, fenyegetőznének, akkor olyan jó lenne ott mint Szíriában, este villany nélkül.

Jugoszlávia??? Olyan nincs is! Szlovénia már rég EU tag és gazdagabb mint bármelyik másik kelet eu ország. Horvátok idén lépnek be. Szerbia? Évente többször megfordulok ott is. Infrastruktúrájuk olyan szinten van mint nekünk volt 1990-ben. Mikor szerb haverjaim idejönnek Pestre úgy ámuldoznak itt mint mikor az '56-os magyar New Yorkba disszidált. Azóta kezdett el ott is nőni a gazdaság és fejődni az ország mióta felhagytak a hőbörgéssel és EU tagok akarnak lenni. Azóta áramlik oda a nyugati tőke. PEdig én emlékszem még a '90-s évek elején fejlettebbek voltak sokkal mint mi.

Norvégia , Svájc nem EU tag? Jól teszik. Szerintem a Németeknek, Svédeknek, ANgoloknak is ki kéne lépniük ha lenne eszük mert az ő adójuk és pénzük folyik a feneketlen kútba mint Görögország, Spanyolok, és mint mi és mind korrupt politikusok számláján vagy magyar vállalkozók élik fel. Na az ő szemszögükből valóban baromság az egész. Csak most már nincs kiút nekik sem. Tényen nem változtat, lehet szabadságharcolni a nyugati tőke ellen, olaj és nyersanyagok nélkül, de olyan élet lesz itt is mint mondjuk Szíriában, Szerbiában és Észak Koreában. Gondolkozol is néha vagy csak szajkózod a hülyeséget? Rossz emberrel kezdtél vitatkozni, én a világot nem a TV-ből ismerem meg 2 hetes nyaralásokból.
@Autofocus: Tekintve, hogy milyen kommunista kormányunk van, engem totál nem érdekel, hogy az idősebb bírók között is van egy-kettő. Az idősebb konszolidált kommancsban, aki megélt már több kisebb-nagyobb rendszerváltást is, jobban bízok, hogy ép ésszel és szívvel kezeli a jelenlegi hatalom erkölcstelenségeit és hisztijeit, mint a frissen kinevezett fidesz-kommancs vérebben.
@rockseiaXLL: nem akarom en itt a nagyokos jatszani, de tortenetesen jobban ertek bizonyos dokgokhoz, tobbet lattam bizonyos dolgokrol, es ritkan, de jelzem, ha valaki teliszajjal zagyval olyan temakrol amirol hallomasa van... Raadasul minden mondataban targyi tevedes van.

Ezert pl nem irkalok orvosi, csillagaszati blogokba megmondani a velemenyem, nem ertek ugyanis hozza.

Oriasi frappans, uj humordimenziokat megnyito fereglyuk dolog volt a kommented ugyanakkor, a 90-es evek index forumaiban siman nevettunk is volna rajta.
@bkkzol: gondolom nalad es nehany hasonlo gondolkodasu haverodnal ez az erv, ha valaki leir egy velemenyt, ami nem egyezik a te nagy es megcafolhatatlan hihetetlenul megalapozott faszsagoddal, akkor az a nyugat fizetett ugynoke.

Tul sok echo tv ember, nem vagyok az ellenseged en sem, hiaba keresed, azokat magatoknak gyartjatok hogy konnyen mrgmagyarazhato legyen a vilag.

Senki nem fizet azert mert ideirok vmit, de ha fizetsz, akkor egyetertek veled, ugy latom a fidesz eleg szep klienturat tart fenn igy.

Gratulalok egyebkent a gondolkodashoz, hogy minden ami magyarorszag gazdasagat erinti az ideoligia, hit, es minden mas, csak nem tenyek, szamok meg ilyen uri huncutsagok menten dol el szerinted.
@orient: nem erdemes mert akkor jon az akkor is, meg a hasonlo kaliberu ervek sora. Nem erdemes egy hivo embert eszervekkel, tenyekkel meggyozni, nem is lehet.
@bkkzol: "az hogy a bankok átbaszták az embereket tény."

A bankok nem basztak át senkit. Egyértelmúen le volt írva minden. Ja? Hogy nem készültél fel rendesen? Olyan, mint amikor a gyerek elmegy vizsgázni úgy, hogy előtte egy szót se tanul, oszt amikor a tanár kivágja, mint a macskát, akkor a tanár a hibás.
@karnak: "A vegyepszer ott bukott el, h a nagy elek aki ezek az utepitesek miatt ugye kozel 5 evig top tiz leggazdagabb"

Azt is tegyük hozzá ehhez a Nagy Elekhez, hogy tíz ével korábban települt át Magyarországra, így került be az első tízbe.
@Sir Galahad: erre a kérdésre könnyű válaszolni, de most mégsem válaszolok, hanem mielőtt válaszolnék ha nem bánod én azt várnám el, hogy előbb te válaszolj nekem. én igazán szép hosszú választ írtam neked, és a végén feltettem én is egy kérdést, amire azonban nem kaptam választ, legyen már kissé kölcsönös ez a csevej. az előző kommentem utolsó bekezdésére gondolok.
@sárkányfő: Azért nem válaszoltam az utolsó bekezdésedre, mert mivel nem vagyok Orbán Viktor, sőt még a fejébe sem látok bele, nem tudom, milyen célok, megfontolások vezérlik őt.
@Sir Galahad: nem is Orbán véleményére vagyok kíváncsi, hanem a tiédre. Hogy te erről mit gondolsz és/vagy mit sikerült kiolvasnod a kormány kommunikációjából, mert nekem nagy a homály.
pedig ha egy ügy mellett ekkora áldozatokat honak, egy egész országot sodornak veszélybe, akkor az igen komoly ügy lehet, csak fel nem foghatom, mi az?
Szerintem egyszerű erőpróba mindez a mozgástér bővítése érdekében, ami kétségtelenül szűkös. Más kormányok is próbálkoznak hasonlóval - más kérdés, hogy a magyar kicsit sután, ráadásul rosszul kommunikálva. A nemzetközi kommunikáció egyik jobboldali kormánynak sem volt erőssége, lévén a jobboldalnak nincsenek sok évtizedes külföldi kapcsolatai. Most pedig kíváncsian várom a választ a feltett kérdésre...
@Sir Galahad: tök véletlen hogy visszanéztem, kérlek legközelebb ne felejtsd el a "válasz" gombot.

a kérdésemet félreértetted. konkrétan a tartalom érdekel, nem az az álatlánosság amit szíjjártó odalök a sajtó elé. mi az ügy, ami miatt ezt csinálja Orbán, és mi az az előny, konkrétan, egyértelműen ami olyan nagy, hogy megéri a nemzetközi kapcsolatok felszántását?
@Dr. 2llkedő: ezt tudom, hozza is tehetjuk, de miert relevans ez, nem eletutat akartam en leirni:)

Akkoriban sok okos fazon jott erdelybol, nagy elek v pl a kossuth holdingnal a magyari a maga teruletukon meghatarozova valtak nalunk... biztos a mas gondolokdasmod (agresszivabbak, jobban kerestek a lehetosegeket, mivel nem itt szulettek jobban kerestek a kapcsolatokat pl).
@karnak: Nincs problémám az áttelepültekkel. Sőt!

Csak azért tíz év alatt bekerülni az első tízbe egy kicsit elgondolkodtató, főleg egy ilyen cég élén.
@Dr. 2llkedő: hat vadkapitalizmus volt, vagy az amerikai alom:), minden megtortenhetett, soforbol bankar, diploma nelkuli fulbevalos srac sportminiszter, belugyminiszterbol maffiavezer, pincerbol milliardos epitoipari vallalkozo... megvolt ezeknek a pikanteriaja, oka, es mondja. talan akkor meg semmi mas nem szamitott, mint a kapcsolatok, se tudas, se tapasztalat nem kellett.

szerencsere mara sikerult elerni azt a szintet, hogy egy bizonyara okos es tapasztalt, de ezen a szinten nimand lehet a fellegi miniszteri utodja, stb.

ez a fura kettos vilag azert most kicsit visszakoszon.
@karnak: Amit leírtál, az valóban megvolt. De nem egy áttelepült esetében. Az áttelepült mit privatizált? Milyen kapcsolatai voltak? Mennyi lovettát hozott magával?

Érdekes, hogy a magyar útépítő cégek vezetői nem kerültek be az első százba, pedig ők tudtak privatizélni, és meg voltak a megfelelő kapcsolataik.
@Dr. 2llkedő: de, a dunai a betonuttol benne volt, nem tudok rola h o attelepult volna, bar tevedhetek...

ok ketten lettek nevleg top-ok, de pont az M3 epitese miatt, ahol furfangos korulmenyek kozott ok lettek a fovallalkozok. gyakorlatilag a semmibol rajuk testaltak egy oriasi munkat, ugy hogy a betonut-beton szetrablas elotte megvolt, a vegyepszer meg ugye nem epitett utat sem elotte nagyon.

masok is megszedtek magukat azert, azert nem kell felteni a szijj laszlot a duna aszfalttal, pl. es ott vannak az olyan top-ok, mint demjan az arcadommal, simicska a kozgeppel, akik nem ebbol gazdagodtak meg, de a vagyonuk gyarapodasaban fontos az epites, beruhazas.

illetve a magasepitokrol nem beszeltunk, akiknel a 3 ev alatt 1-2 mrdos vagyon felhalmozodott, majd a ceg hirtelen bedolt, oket sem kell felteni.:)

a masik ok, hogy az eu-val egyben bejottek a kulfoldiek, akik megvettek a romokban hevero magyar vallalatokat, feltokesitettek, stb, igy a magyaroknak nem nagyon volt lehetoseg nagyban gondolkodni, 1-2 mrd-ot ossze lehetett hozni, de top 10-50-hez azert ennel joval tobb kellett, folyamatos 50-100 mrd-os arbevetel 10 even at.

ez ugye a beton-vegyep duonak a fidesszel sikerult, de a tobbieknek nem volt meg a hattere, forrasa, es kesobb tamogatottsaga sem, hogy 30-50 mrd-os munkakat vallaljanak, hiszen oda bank kell, es inkabb a nyugati valllalatokat preferaltak, akik ekvtizedek ota stabil mukodest mutatnak fel, es az anyavallalat mondjuk 100x akkora mint a magyar ceg.

egy fura kor volt meg, a viadom egy idoszakban, mint probalkozas, de az mas kavehaz sok szempontbol.
@karnak: Azért érdekes, hogy az M3-ból ennyit le tudtak nyúlni, a maszop-szadesz meg nem tudott nyolc év alatt a nagyságrenddel több utópályából legalább egy embert felnyomni az első tízbe.
de let tudtak nyulni, csak tobb ok miatt komplexebb volt:

- a vegyep es a beton nem csak az m3-bol kapott nagy reszeket, hanem egyeb helyeken is, tehat ok kb 4-5 evvel ezelottig, kozel tiz evig meghatarozoak voltak. ok elkezdtek mas iranyba is menni, azaz balra-kozepre, amikor jopar eve a szoclib kormany volt hatalmon. akkor ok is dolgoztak szazmilliardos bevetellel. ket evvel ezelottig a vegyep is aktivan dolgozott meg, a beton meg most is all, euroaszfalt neven.

- ahogy fentebb irtam, az elozo kormanyok meg mar okosan szetosztottak a temakat, igy a nagy multiknal (colas, hidepito, mota, swietelsky, strabag) nem tunt fel a nagy zse, es ott nem egy emberhez ilyen nyiltan kotheto cegekrol szolt a dolog. a penz meg ment el ugyanugy (kartellbotrany)

- a vegyep-beton eseteben nem volt apellata, mas piaci szereplo aki beleszoljon, megtamadjon dontest stb, illetve ahogy ma is a fidesz sokkal autokratikusabb rendszerben mukodott, aki ellenszegult volna, azt rovid uton kicsinaljak.
@sch.old: koszi a kerdest (marmint, hogy mi a rossz a cikkben).
nyilvan partvonalrol konnyu bekiabalni, jobb, mint amit en irnek, de:

ket oldala van az eremnek: nekem olyan, mint torok gabor tavalyi elemzesei, lebeg, nincs benne egyertelmu allasfoglalas (most nem a kell-e a hitel v szuverenitas kell az orszagnak, francba az eu-val allaspont kiabalasara gondolok), de ugy semmirol, igazabol talan egy kerdest tesz fel, de valaszt nem ad, az olvasora bizza, ezt sosem szerettem.

ugyanakkor pont a fentiek miatt a blogmotort felportgeti, mindenki minden suletlenseget leirhat, pont olyan "mindentudo", dogmatikus kommentek szuletnek a temahoz semmit nem ertok szajabol, amit a cikk maga nem vallal fel, ami egyebkent szimpatikus (persze akkor minek a poszt?:).

szoval az en izlesemnek olyan se eleje-se vege, es vonzza az idiotakat. persze ez lehet jo is bloggerkent, sok informaciot nyujt az olvasokrol, de talan jobb nem tudni, hogy milyen tajekozatlansaggal vegyes tudatlansag es elbizakodott nagykepuseg uralkodik a blogszferaban.

konkluziokent tehat a fo bajom, hogy a konkretumok nelkuli lebegtetett kerdessel meghagyja a lehetoseget hogy a kommentelok szegenysegi bizonyitvanyt allitsanak ki magukrol.

ez a blogoszferanak sem jo, es a ti blogotoknak sem, mert a minosegi kommentek es kommentelok eltunnek innen, hiszen idiota hadovalo, viktatorozo/kommunistazokkal nem erdemes komoly dolgokrol beszelni, sem olvasni nem jo oket.

(magamat nem a komoly es ertelmes kommentelok koze sorolom, nem vagyok en akkora ember)
Véleményem szerint a kormány alapvető problémája megalakulástól kezdve az volt, hogy tudta, nem élhet a megszorítások eszközével. Eleve mert a kampányban a Fidesz nem ezt ígérte, de azért sem, mert aki megszorításokat visz véghez, azt elsöpri a népharag. Ezért volt/van szükség mozgástérre. A kormány először azt gondolta, a válságból eredő plusz terheket egyszerűen a hiány növelésével vészeli át. Erre Brüsszel – amúgy helyesen – azonnal nemet mondott. A második ötlet az volt, hogy a terheket megosztja a bankszektorral, az energiaszektorral, a multikkal, akik persze ebből valamennyit vissza fognak hárítani az emberekre, de mindent azért nem tudnak. A harmadik a manyup-pénzek elvétele volt… s még ide lehetne hozni a végtörlesztést, stb. Ezek a lépések (a mozgástér bővítése) azonban nyilvánvaló üzleti érdekeket sértettek, s az érintettek lobbierejüknél fogva saját kormányukon vagy Brüsszelen keresztül igyekeztek revansot venni. Most ennek vagyunk tanúi.

A kérdésed, hogy vajon megérte-e ennyi konfliktust vállalni a mozgástér némi bővítéséért, nehezen válaszolható meg. A meccs még nem ért véget, bár vesztésre áll… ráadásként azért is, mert a kormány elég ügyetlen módon vitte végig az egészet, és csapnivalóan kommunikálta (a jobboldali magyar kormányoknak sosem volt erősségük a nemzetközi kommunikáció, lévén nincsenek sok évtizedes kapcsolataik). A kérdés, amit feszegettél, azért érdekes, mert az ellenzéknek ugyanez a gondja: megszorítások nélküli kormányzást kellene ígérni, különben nem választják meg, ha pedig így választják meg, és mégis megszorításokat vezet be, utóbb elsöpri a népharag. Eddig úgy tűnik, ezt a gordiuszi csomót nem sikerült átvágni. Ahogy látom, jobbára azzal próbálkoznak, hogy őszintén megmondják, megszorításokra lesz szükség – így aztán a támogatottságuk nem is mozdul. Kivétel a Jobbik, amely ügyes populizmussal sokat nyerhetne – rajtuk viszont az látszik, hogy ügyetlen populisták.

Nos, akkor most választ kapok a kérdésemre?
@sárkányfő: ... ehh megint elfelejtettem a "válasz" gombot, elnézést... mindenesetre itt van fentebb, amit neked szántam.
@Putyilov gyári melós: "Matolcsy kinevezése olyan hiba, amelyet egy önmagától elszállt ember követette el."
Szerintem ez nem hiba. Keresett egy "Idegen Toll" törzsfőnök kaliberű embert és mivel már egyszer bénázott Matolcsy újra megkapta, hogy bizonyíthasson.

"Orbán 2010ben elszállt, mint a győzelmi zászló, egyszerűen beleélte magát egy hamis álomvilágba, elhitte a saját hazugságait, mint az összes elmebeteg diktátor."
De ezt nem most tette. Az elmúlt 20 évben is láthatóak voltak a nyomai. Csak az emberek nem akarják ezeket észrevenni.
@Sir Galahad:
Bocs a kései válaszért, sok dolgom van.

Továbbra is két malomban őrülünk, bár ez már kétségtelenül egy őszinte próbálkozás volt.
Kétségtelen tény, hogy az érdek- és jogsérelmet nyugati cégek panaszkodnak otthon (ez amúgy várható volt, számolni kellett volna vele..), ami részben tényleg benne van a mostani helyzetben, de azért mégiscsak az a helyzet, hogy Barosso úr és a nyugat konkrétan a jegybank függetlenségének intézményi garanciáit látja sérülni. És ebben igazuk is van, erről szól a 130-as. A kérdés tehát az, miért éri meg a nemzetközi balhé emiatt? Miközben a jegybank függetlensége magyar érdek, lévén a piac azonnal büntetne, ha ez sérülni, ami elég fájdalmas lenne (nem azért mert magyarok vagyunk, ez tisztán biztonsági kérdés, bármelyik ország megszívná ezt, egyszerűen a befektetők, akár bel-, akár külföldiek, nem szeretnek oda fektetni, ahol nem érzik biztonságban a pénzük, és ami azt illeti, igazuk van, én is így volnék vele).

A másik, amit kifogásolnak a stabilitási törvények, amik súlypontja, hogy sarkalatos, azaz 2/3-os törvényekbe betonozzák az adótörvényeket, azaz a 16%-os adót. Ez mehetne simán feles törvénnyel is, 2014-ig úgyis az van, amit a Fidesz akar. Akkor most ez miért is éri meg emellett erőlködni? Miért rongáljuk a kapcsolatainkat emiatt, amikor felesként is működik a törvény?

És itt el lehet mondani ugyanazt, mint a másiknál: amit Orbán tesz, az nem magyar érdek, amit az EU követel, az a magyar érdek. Ugyanis a 16% évi 500 milliárdot vesz ki a költségvetésből. Azaz garantálja a hiányt, csak mert Orbánnak az a mániája, hogy a legnehezebb időkben "középosztályt" épít, ami a magyar viszonyok közt felsőosztálynak számít, ráadásul a szegényeken kell behajtani a hiányt, tehát elképesztő módon Anti-Robin Hoodként a szegényektől elvett javakon gazdagítjuk a kb. egyetlen réteget, amelyik nem szorul támogatásra ebben a csóró országban. hihetetlen...

és ez még csak a kisebb része. lehet rosszul dönteni, lehet nagyon nagy hibát csinálni, és lehet ahhoz ragaszkodni is még azután is, hogy kiderült semmi értelme, de sokat árt, és a rossz rendszer működteteésével folyamatosan rontani a helyzeten, emberek életén. ez még csak az idiotizmussal határos esztelenség és felelőtlenség. az a tény viszont, hogy 2/3-ba ágyazza Orbán adót, az antidemokratikus. nem is titkolja, hogy, idézem őt: "a következő 10 kormány kezét meg akarja kötni". na most ez már tényleg abszurd, hogy ott van neki tök egyedül a 2/3-a, de neki ez se elég, mindig többet akar. a helyzet azonban az, hogy a demokrácia szabályai szerint az embernek joga van arra, hogy 4 évente új kormányt válasszanak, és új gazdaságpolitikát is ezen keresztül. Orbán elveszi tőlünk ezt a jogot. Márpedig neki ehhez nincs joga, 4 évre választottuk, nem 40 évre, nem terjesztheti ki a 4 évét semmilyen szempontból, egyszerűen nincs joga 40 évre előre elvenni a következő kormányok gazdaságpolitikájának döntését az egyik legfontosabb kérdésben.

a 3. az omducmanus kérdése, ez is egy vicc... emiatt tengelyt akasztani??? abszurd, ráadásul ez is magyar érdek lenne...

összegezve Orbán összes mániája amit most számon kérnek rajta egyszerűen rossz nekünk önmagában is, mind gazdaságilag, mind jogilag, és mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze, szóval már csak magunk miatt is hagyni kéne ezeket, de hogy még külpolitikai ára is van, úgy meg pláne. egyik ügy sem olyan súlyú (sem önmagában, sem a 3 együtt), hogy emiatt informális, vagy pláne részlegesen formális elszigeteltségbe juttassuk az országunkat, megkockáztassunk látványos eljárásokat, kohéziós-alap felfüggesztést, hogy iszonyú károkat okozva a nyugati sajtó állandó témájává váljunk negatív értelemben, hogy elbizonytalanítsuk a tőkét, és a többi... egyszerűen végletesen aránytalan és abszurd az egész.

a legszebb az az önellentmondás, amit mondanak, és amit te sem bírsz kiverni a fejedből, hogy "mozgástér bővítés". bullshit... Ez az egész nem szól másról, mint a mozgástér gyors durva és hatékony szűkítéséről. Ma Magyarország sokkal kevesebbet tud elérni az EU-ban mint tudott fél éve, és ha így megy tovább, ez a mozgástér tovább fog szűkülni. lassan eljutunk görögország közelébe mozgástér szempontjából, amire egyébként bizonyíték az IMF visszahívása is, noha ezerszer elátkozátk és közölték hogy nem, IMF soha. a mozgástér bővítést éppen hogy a jó kapcsolatokkal (és gazd.politikával) tudnánk elérni, azzal hogy magunkra haragítjuk az EU-t, azzal csak magunkat szorítjuk sarokba. A világ már nagyon-nagyon régóta globalizálódik, ezt fel kéne fogni, manapság meg pláne. Az európai szintű érdekérvényesítő-képesség óriási érték, és egyre fontosabb. pláne egy ilyen icipicike pinduri kis nyitott gazdaságú, az európai országok (főleg németek) jóindulatától függő kis országnak, amelyet lényegében az export tart a víz felett... nagyon komolyan mondom, sokszor gondolok arra, hogy ha valaki szándékosan akarna károkat okozni az országnak, akkor se tudna mást csinálni, mint amit ez a kormány tesz.

egy szó mint száz, hagyjuk ezt a mozgástér bővítést, mert ami itt folyik, az mind gazdaságilag (ezt a számok, árfolyamok, stb. tényszerűen jelzik), mind a magyar jog, érdek és demokrácia szempontjából, mind pedig nemzetközi viszonyokban nem más mint ártalom, nem más mint a mozgástér radikális csökkentése.

tehát továbbra sem látom mi az a konkrét ügy, az a konkrét hozadék, az az intézkedés, ami ezt megérni, mert amik vannak, azok pont nem erről szólnak... és szerintem te se látsz ilyet, és senki sem... a kérdésemre nem tud válaszolni senki, mert nincs rá válasz... a válasz a hallgatás... tényleg művészet olyan politikát folytatni, ami egyszerre rossz minden szempontból, haszna meg semmi.

Némi korrekció arra amiket írtál: az nem gazdaságpolitika, hogy a friss kormány engedélyt kér Barossótol, hogy növelje a hiányt... tudom, biztos uncsi, de ha talán lett volna egy gazdasági programjuk, ami esetleg működik is, akkor erősödik az ország, a bizalom nő, erősödik a forint is, ezzel automatikusan csökken az adósság, az állami a céges és az egyéni is, stb... de ha már nem volt semmijük, akkor is kidolgozhattak volna pár hónap alatt egy koncepciót, csak észrevették, hogy kormányon vannak, és kottából kéne játszani, nem pedig imprózni összevissza.... ehhez képest lassan eltelik a ciklus fele, és már mindenki meg is szokta, hogy nincs koncepció, nincs terv, kapkodás van, napi szinten az események követése, nyakonöntve idióta sikerpropagandával, stb.
megjegyzem ezzel az ország egy óriási esélyt veszített el. érdemi reformokra egy ciklus első felében van esély, a másodikban már mindenki csak a követező választásra figyel, érdemi melót, pláne átmeneti népszerűség-csökkenéssel járó melót már senki nem vállal be. az ilyeneket a ciklus elején szokták/kéne letudni, és ha jól csinálják, a ciklus végére beérik a meló gyümölcse, ami szavazatokat is hoz. mivel most 2/3 van, ezt különösen könnyű lett volna megcsinálni. meg se próbálták. ez a ciklus már elveszett ebből a szempontból. az elherdált lehetőség, az elherdált támogatás, az elherdált 2/3... pedig mennyi jót lehetett volna ezzel tenni... de koncepció csak a pártállam kiépítésére volt, ebben kétségtelenül látszott, látszik a kőkemény elhatározás, a koncepció, a szisztematikus meló, minden. ebben jól is haladnak. ha csak fele ennyit törődtek volna a jó dolgokkal is, óriási eredményeket érhettek volna el.

a kommunikáció kapcsán is némi magyarázkodást érzek, a lengyel jobb oldalnak sincs évtizedes kapcsolatrendszere, mégis kiváló a sajtójuk (is)... meg eleve, hol lenne a baloldalnak, előnye 1989-ig hidegháború volt könyörögöm, nem voltak régebbi jó kapcsolatok, noha a 20 évvel ezelőtti vagy még régebbi állapotra egyébként sem lehet hivatkozni, jót kéne tenni és jól, és akkor nem lenne gond a jó eladásával, kommunikálásával sem. különben is Orbán a Néppárt alelnöke, Barosso, Merkel, Sarkozy pártcsaládjának tagja... kiváló kapcsolatai lehetnének, és voltak is... de a rosszat nem lehet jónak eladni, ezt kéne belátni... ez régi önámítás amikor rossz politikát azzal akarnak védeni, hogy csak a kommunikációja rossz... fenét.

a te kérdésedre a válasz: Orbán ebben az ügyben sem hagyott semmi kétséget (bár már annyira nem hisz neki senki, hogy ha az ellenkezőjét mondaná, azt se hinnék el): ő maga jelentette be a Kossuth rádióban, hogy a jegybanki tartalékot szerinte gazdaságélénkítésre kéne használni. ami felett ugyebár a független jegybank diszponál... már amíg valóban független... szóval ez a maga a nagy beismerés, de mondom. azok után amit a többi intézménnyel művelt (ÁSZ, KT, AB, stb...) senki nem hinné el neki egy percig sem, hogy valami csoda folytán éppen a jegybank függetlenségét nem akarná lezúzni... őszintén szólva csodálkozom is a kérdéseden, ez teljesen nyilvánvaló és közismert, pont ettől zeng ez az ország másfél éve.
@sárkányfő: Szép, hosszú választ írtál, elismerésem. Ugyanakkor továbbra is azt mondom, hogy amit a kormány tett, a mozgástér bővítésére szolgált (volna), s ha sikerült volna, igenis megérte volna a konfliktusokat, ami pedig most történik, válaszcsapás az érdeksérelmek miatt.

Tény, hogy a kifogásolt törvények egy részének nincs köze a gazdasághoz, de ezek alkalmasabbak arra, hogy úgymond az egyetemes európai értékek ürügyén borsot lehessen törni a kormány orra alá, egyúttal bizonytalanságot, bizalmatlanságot kelteni. Amióta a Benes-dekrétumok vagy a nyelvtörvény miatt szava sem volt az Uniónak Szlovákia ellen, mindenki tudja: ezeket az úgymond értékeket legfeljebb ehhez hasonló játszmákban veszik elő, ürügyként.

Meggyőződésem, hogy a most kifogásolt törvények ügyében a végeredmény ugyanaz lesz, mint a médiatörvénnyel kapcsolatban. Akkor is zúgott egész Európában az atomhalálhörgés, hogy vissza kell vonni, mert vége a sajtószabadságnak... aztán amikor konkrétan megvizsgálták, három vagy négy részletszabályt izzadtak ki nagy nehezen, ami tényleg megkérdőjelezhető; ezeket módosították, azóta csönd van. Mellesleg, aki úgy gondolja, hogy ezzel aztán vége lett a sajtószabadságnak, az nyisson ki mondjuk egy Népszavát... szóval most is egy hasonló hiszti megy, az igazi ok is hasonló.

Ami a magyar baloldal külföldi médiakapcsolatait illeti, nincs igazad. A 60-as, 70-es évektől igenis kialakultak és élnek mind a mai napig - ez ma már közhelyszerű igazság. Hogy a lengyel jobboldal ügyesebb ezen a téren, nem vitatom, de ez nem cáfolja azt, amit írtam.

A jegybanki felvetéshez nem igazán tudok hozzászólni. Nem vagyok közgazdász, így nem tudom eldönteni, helyes volna-e az ottani tartalékhoz hozzányúlni - az USÁ-ban például pont ez történik, más országokban viszont nem, fene tudja, kinek van igaza. Az mindenesetre elgondolkoztató, hogy amikor Gyurcsányék idején bővítették a Monetáris Tanácsot kormány által kinevezett tagokkal, meg se nyikkant senki, most meg... no és az is tény, hogy a jegybank jelenlegi vezetése leginkább is folyamatosan keresztbe tesz a kormánynak. Lehet, hogy jól teszi, nem biztos, hogy a kormány gondolkozik jól, de az ellenkezőjét ugyanígy el tudom képzelni - ez pedig érthetővé teszi a kormány reakcióját. Apróság: az esti híradóban hallom, Simor fizetéscsökkentése megint probléma. Nem tudom, ez miért függetlenségi kérdés...

Egy dologban nem vitázom: az adótörvény ügyében. Szerintem is hülyeség volt kétharmaddal bebetonozni, már csak azért is, mert amilyen bizonytalan a világgazdasági helyzet, soha nem lehet tudni, mikor lesz szükség a gyors módosítására.

Ellenben szeretném, ha végre tényleg választ adnál az eredetileg feltett kérdésemre. Annál is inkább, mivel megint tényként írod le a kifogásolt törvényekkel kapcsolatban, hogy "mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze". Információim szerint a vizsgálat még mindig nem zárult le, sehol senki nem írta le, hogy konkrétan melyik jogszabályi szakasz melyik uniós jogszabályba ütközik... te sem. És amíg ilyet nem olvastam, addig továbbra is nagyon átlátszónak tartom a folyamatos hisztériahadjáratot.
@Sir Galahad:

Hát valóban szép hosszú választ írtam, de a te válaszod alapján sajnos teljesen hiába írogattam.
Már nem is akartam erre most válaszolni, de ha már ennyit öltem ebbe a beszélgetésbe akkor csak nem akarom szó nélkül befejezni, noha csalódást keltő a vége. Abban a reményben kezdtem neki, hogy ez talán más lesz mint a megszokott, de nem, nem lett más.

Továbbra sem látom a választ, hogy mi az a konkrét terv, inzétzkedés, ami jót tenne az országgal, és és pláne mi az, ami ekkora háborút érne meg saját szövetségeseinkkel. A háború árát már megfizettük, eredményt nem értünk el, és a háború célja láthatatlan, ha egyáltalán van.

Azt is világos leírtam, miért jelenti a mozgástér automatikus szűkítését, ha háborúzunk azokkal, akik a szövetségeseink, akiktől pénzt és a szövetség biztonságát kapjuk. Ezt egy gyerek is előre látta volna. Az, hogy leírod, de szerinted ez mégis a mozgást bővítését célozta, meg megérte volna, ez az érvek és a "konkrétan miért érte volna meg?" kérdésre adott válasz hiánya miatt nem vehető komolyan, pláne hogy meg sem kísérelted az én logikámat érveimet cáfolni. Érvek nélkül semmi értelme vitának.

Ide kapcsolódik a mai vv, javaslom elolvasni:
velemenyvezer.blog.hu/2012/01/19/az_eu_megmutatja_hol_van_m

A kommetnek is jók (na nem a Lánczié, aki lényegében pártkatona), sőt tán jobbak mint a poszt. Pl.: "Mi vagyunk azok, akik nem értik meg, hogy a globalizált világban a nemzeti érdekeket nem az ökölvívás, hanem a társasjáték szabályai szerint érdemes képviselni."

Írod: "Tény, hogy a kifogásolt törvények egy részének nincs köze a gazdasághoz, de ezek alkalmasabbak arra, hogy úgymond az egyetemes európai értékek ürügyén borsot lehessen törni a kormány orra alá, egyúttal bizonytalanságot, bizalmatlanságot kelteni."
Világosan leírtam, hogy a konkért EU-s törvényekkel megyünk szembe. Nem, borsot törnek, hanem számon kérnek, joggal. Ha egy betörőt elfognak, annak sem borsot törnek az orra alá a perrel, hanem jogosan számon kérik.
A szlovák példa nagyon unalmas, és komolyan vehetetlen, bár mindenhol ezzel jönnek. Tök komolytalan. Azért mert egyszer hibázott az EU, vagy többször, azért még nem lehet nyíltan szemnbe menni vele. Sem praktikusan, sem elvi szinten, és mint írtam, minden kifogásuk nem csupán jogos, de magyar érdek lenne azokat követni. Az EU képviseli a magyar érdeket a mi kormányunkkal szemben. Szlovákiázni meg dedós dolog, sajnálom. Mintha azt mondanánk, hogy ha Pistike bepisilhetett, akkor mi miért nem? Ez vicc. Az sem ad neked felhatalmazást sikkasztásra, ha én sikkasztok, ez a logika gyerekes. Nem is szólva arról, hogy Fidesz hány és hány igazságtalan lépést tett meg idehaza? Akkor nem érdekli az "igazság", csak ha ő jön ki rosszul belőle? Ne vicceljünk már. Ja és azt pl. - sajnos - simán lenyelte volna a béna és lassú EU, hogy Orbán lerabolta a manyup-kasszákat.
Volt hogy már, többször is, hogy a Fidesz látta hasznát (mi meg a kárát) az EU hiányosságainak, szóval nem kéne a múlttal jönnie, mert a végén még abból is rosszul jön ki.

A médiatörvénnyel nem is értem hogy lehet példálózni, az a hazánk egyik nagy szégyene. Én ugyan utálom a fideszt, de soha nem támogatnám, hogy ne mondhassa el a véleményét. Mert ez a demokrácia. Ez faktum. Erre hatósági ügyesekdéssel kinyírják a Klubrádiót. Ez elfogadhatatlan, és szégyen. Különben is elég megnézni miket művelnek az MTV híradóban, és senkinek sem lehet kétsége, hogy mit gondol a Fidesz a sajtószabadságról. Az, hogy azért még van sajtószabadság az igaz, de ne játszuk a hülyét, nem a Fidesz miatt van, hanem a Fidesz akarata ellenére. Amúgy regisztrációhoz akarták kötni a blogolást is, de azt épp elmeszelte az EU, szóval ezért tudunk mi is itt szabadon írni, tehát itt is a Fidesz akarata ellenére van szabad kommunikáció. Épp mai hír, hogy március 15-re az egész belvárost akkurátusan lefoglalták. ez ugyanaz a logika, pont ugyanaz, mint az mtv híradóban: csak mi legyünk, foglaljuk el az egész teret, az ellezéknek nem maradjon semmi. aki többre értékeli a magyar demokráciát, mint a fideszt, az ezt nem fogadhatja el. megjegyzem épp a fideszesek kapálóznának legjobban, ha ők ennek az elszenvedői lennének - és ez elmondható sok más ügyről is.

Ami a magyar baloldal külföldi médiakapcsolatait illeti, igazam van. Nézd, amit leírtál az sok sebből vérzik. Hidegháború volt, tény. Semmilyen komoly kapcsolat nem volt hidegháborús ellenségek pártjai között. Ez elképesztően illogikus, értelmetlen, már majdnem történelem-hamisítás. nincs erről semmiféle közmegállapodás, ilyet nem is hallottam soha, tán valami jobbos blogon terjesztik, de abszurd. megjegyzem a jobboldal elképesztő mértékben hajlamos hazudni magának egy hamis világot, amit igaznak tart, és arra alapozva él át sérelmeket, hisz legendákban, stb., stb.
De ha így lett volna is (bár ez kizárt, abszurd), akkor sem lenne semmi jelentősége a mai nemzetközi vitákban. Ahogy Schmitt nem létező doktoriját nem lehet jól kommunikálni, ugyanúgy a fidesz egyéb dolgait sem. Nem kommunikáció probléma, ez önáltatás.

Egyébként itt jól kijön egy érezhető hiányosság a jobb oldalnak. Ahogy el sem bírják képzelni, hogy a nyugati országok nagykövetésgei, intézményei működnek és teszik a dolguk, azaz informálják hazájuk az itteni helyzetről, és emiatt azt hiszik hogy valmai belföldi elemek vezetik félre a nyugati kormányokat, ugyanígy azt sem értik, hogy anyugat legfőbb értéke a demokrácia. Azért nem értik, mert sokszor az az érzésem azt se tudják mi az, vagy nem hisznk benne és magukból kiindulva el sem tudják képzelni, higy mások komoylan vennék. Ez elképesztő, forradalmak, háborúk és sok száz éves polgári, politikai, társadalmi fejlődés eredményeként lett centiről centire kiküzdve a demokrácia nyugaton, ezért olyan stabil és ezért olyan fontos. Komolyan gondolják, és ha ezt valaki nem hiszi el, az végtelenül alulinformált, és saját magáról állít ki tudatlansági bizonyítványt.

"adótörvény ügyében. Szerintem is hülyeség volt kétharmaddal bebetonozni"
nem, ez nem csak hülyeség volt. az bocsánatos bűn lenne. nem volt hozzá joga. pont. ezt kéne megérteni, ez egy totális, abszolút határ, amit nem lehet átlépni. nem veheti el tőlem, tőled, és mindekitől a jogot, hogy szavazatunkkal 4 évente változtassunk a gazdaságpolitikán. ilyen nincs.

"Ellenben szeretném, ha végre tényleg választ adnál az eredetileg feltett kérdésemre. Annál is inkább, mivel megint tényként írod le a kifogásolt törvényekkel kapcsolatban, hogy "mint látjuk az EU jogrenddel sem fér össze". "
na itt is hiába írtam annyit... ott az EU Alaptörvény 130-as cikkely, már rég túltárgyaltuk.... az egy faktum: nem, nem lehet. pont. ott a másik tény is, hogy Orbán maga mondta el a rádióban, hogy fel aakrja használni a tartalékot. A technika is ismert, ugyanaz mint a médiánál vagy a bíróságoknál, a rendszer fölé építenek egy fideszes főembert és passz. Ezen nincs mit tárgyalni, az EU nyilván a szabályos eljárást követi, ami lassú és bürokratikus, de attól még nekünk nyilvánvaló a helyzet.

még egy dolgot leírok, bár valszeg semmi értelme, eddig is hiába írtam: tisztán érződni a netes vitákon (is), hogy amíg egyeseknek vannak értelmes érvei, addig érvvel, majd ha elfogytak, elkezdi ismételni azokat, noha már megcáfolták. ez nem csak erről szól, ezt naponta látom a neten is. a viták valójában nem arról szólnak amiről írnak. tisztán érződni hogy van egy elköteleződés a fidesz (vagy 2-3 éve a szocik) felé, és akkor védik tűzön-vízen-józan érveken át. a kötődés nem a ráció szintjén van, hanem mélyebben. ennek semmi értelme. ez gyermeki hozzáállás, fel kéne nőni.
@sárkányfő: Én is úgy látom, hogy elbeszélünk egymás mellett. Igazából nem is ez zavar, hanem hogy megint arra hivatkozol, az EU már megjelölte, hogy az Alaptörvény 130-as cikkelyébe ütköznek a vitatott törvények. Tudomásom szerint ez a központi bank függetlenségét rögzíti. Ezt a jegybanktörvény esetleg valóban sértheti, bár nem ért még egyszer leszögezni, hogy még mindig nem zárult le az a vizsgálat, ami ezt tisztázni hivatott. Ugyanakkor a többi kifogásolt magyar jogszabály, pl. bírák nyugdíjkorhatárának lejjebb vitele, vagy az egykulcsos adó rögzítése az alkotmányban fogalmilag kizárt, hogy sértse a központi bank függetlenségéről szóló cikkelyt. Értem, hogy neked sok minden nem tetszik, amit a kormány csinál, ellentétes a te felfogásoddal, meggyőződéseddel, de ez nem több, mint vélemény - az eredeti kérdésem ugyanis az volt, konkrétan milyen uniós jogszabályokba ütköznek a kifogásolt magyar törvények. Ez továbbra sem derült ki, így ami ez ügyben folyik, továbbra is csak hisztériakeltésnek minősíthető - nekem meg ez a véleményem. Azért örülök, hogy kulturált hangnemben próbáltunk vitázni, manapság már ennek is értéke van.
süti beállítások módosítása