A Hallgatói Fórum csak a kezdet

2012.02.17. 07:59 lapulevel

 Az oktatási rendszer „reformja” kapcsán nem általában egyetemfoglalásra van szükség, hanem a részvétel lehetőségének megteremtésére, mint amilyen a tegnapi Hallgatói Fórum volt. 

 

Egyetemfoglalás vagy Hallgatói Fórum?

Egyre szaporodtak az egyetemfoglalást követelő hangok, akik a lángoló autókban és egyetemekben látják az egyetlen megoldást, és értetlenül állnak a diákság passzivitása előtt. A legbénább az, amikor a kettő egymás mellett jelenik meg: „máshol már rég egyetemet foglaltak volna”/”már csak az egyetemfoglalás segíthet”. Díszítésként pedig néhány 68’-as firka vagy képsor s mindenki mindent ért: a szerző és hallgatóság alámerül Párizs lila ködében és gondolatban leköpi a magyar ugart.

Nem ezen szimbólumok hangulatteremtő funkcióját vonom kétségbe, még kevésbé az általuk kiharcolt vívmányokat. Én is tüntettem és foglaltam egyetemet Párizsban (ha nem is 68’-ban, de 40 évre rá), és amellett, hogy fasza volt, hiteles volt mind az eszköz, mind a cél. De jelenleg ez a romantika amellett, hogy teljesen elszakadt a valóságtól, totálisan kontraproduktív is, hiszen egy apolitikus, évtizedeken át a szolidáris érdekérvényesítés helyett a kiskapukeresésbe kényszerített társadalomban felcseperedett generációtól nem várható, hogy hirtelen radikális akciókba kezd. 

Ebből az következik, hogy költözzünk külföldre, dőljünk kardunkba, vagy terroristasejtként működjünk tovább, szembemenve és fennakadva a többség apolitikusságán? Nyilvánvalóan nem. A tüntetés hagyományos formái kimerülőben, a kormány cinikussága határtalan, az igény jogos, hogy valami történjen. De nem lehet öt lépést átugrani. Rengeteget tanultunk az elmúlt időszakban. Szervezni, tüntetni, sajtózni, közösen döntéseket hozni. Közben sokat tanultunk a saját társadalmunkról és annak passzivitásáról is. Ezen azzal tudunk változtatni, ha fokozatosan megteremtjük a részvétel lehetőségét. Ha képesek vagyunk bevonni embereket, mozgalmat építeni, kialakítani egy olyan politikai kultúrát, ahol nem ciki politikailag aktívnak lenni. Ahol közösen nemcsak megvitatjuk a közös ügyeket, hanem képesek vagyunk nyomást is gyakorolni. Ha bebizonyítjuk, hogy elérhetünk sikereket a megosztó, cinikus hatalommal szemben.

Mire való a Hallgatói Fórum?

Fontos, hogy ez ma Magyarországon nem forradalmat, hanem fokozatos építkezést jelent. Az oktatási rendszer „reformja” kapcsán nem általában egyetemfoglalásra van szükség, hanem a részvétel lehetőségének megteremtésére, mint amilyen a tegnapi Hallgatói Fórum volt. A fórum egy „miniparlament”, ahol szervezett keretek között megvalósulhat a közös vita és véleményformálás. Ugyanakkor a közös döntéshozatal is. A szájtépésen túl tehát döntést hoz a fórum arról, hogy mit fog tenni, meddig megy el követelései érvényesítése érdekében, mi a következő lépés. Ezáltal válik a folyamat részvételivé. Az Occupy-módszerek és kézjelek – még ha bohózatnak is tűnnek – persze szükséges eszközei a vitának. De a lényeg, hogy lehetővé válik az arról folytatott vita: mit tegyünk? Az elmúlt egy évben egy rakat szakmai konferencián, kerekasztal-beszélgetésen kritizálták a kormány tevékenységét, de a jelenlévők mint érdeklődők és nem mint cselekvők voltak jelen. A tegnapi ÁJK-s foglalással és a Hallgatói Fórummal igazából ez változott meg. Közösen döntöttünk, hogy meddig maradunk bent, mit követelünk a kormánytól, és hogyan folytatódjon a szerveződés. Senki nem tudta előre, hogy mi lesz a végkifejlet, ugyanakkor arra mindenki hatással lehetett.

A HÖK elhatárolódik a hallgatóktól

Ezért egyszerre groteszk és érthető a HÖK (felső vezetésének) reakciója. A hajdani állampárthoz és állami szakszervezethez hasonlóan azt az elvet vallja, hogy „mi képviselünk titeket”, ezért ti ne szóljatok bele semmibe. WTF? Ráadásul előbbiekhez hasonlóan a HÖK is monolit tömbként van jelen, monolit tömbként szavaz. Közel annyira legitim, mint ahogy a Kommunista Párt legitim volt, hiszen megnyerte a választásokat - más kérdés, hogy csak rá lehetett szavazni. A HÖK szavazatai ráadásul ezáltal egyben megvásárolhatóak is, a korrupció esélye nagyobb. Ezzel szemben olyan mozgalomra lenne szükség, ami a diákok aktív részvételén alapul, ahol utóbbiak hoznak döntéseket, fogalmaznak meg követeléseket, és delegálnak képviselőket. Ennek alapjai a hallgatói fórumok és a helyi sejtek szervezése.

A tegnapi nap tanulsága az, hogy Hallgatói Fórumot az érintettek szabadon tarthatnak. A(z időközben újraalakult) Hallgatói Hálózat 2006-ban és tavaly júniusban is fórumot szervezett, de az egyetemek vezetése lezáratta az épületeket. A tegnapi fórumot senki sem jelentette be, utólag azonban maga a miniszterelnök is üdvözölte az akciót. Emellett az ÁJK dékánjának magatartásából is látszott, hogy belátja: érdemes megengednie, hogy a felsőoktatásban illetékesek, hallgatók és tanárok fórumot tarthassanak, amely pótolja a törvény előkészítésének mulasztásait, célokat fogalmaz meg, és képes azokért kiállni. A tiltások fényében két napja a fórum szervezése egy ambiciózus lépésnek tűnt, a reakciókat látva azonban ma már a további akciók természetes kiindulópontjaként tekinthetünk rá.

a szerző a tegnapi Hallgatói Fórum egyik szervezője és a Hallgatói Hálózat tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr494119906

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak a bunkók 2012.02.18. 11:09:44

Mostanság egyre többször van részünk abban az örömben, hogy magyar filmesekre figyel fel a világ. Tegnap óta Fliegauf Bence van soron: Csak a szél című, a 2008-2008-es romagyilkosságok által ihletett mozija a berlini filmfesztivál egyik esélyese. Lenne...

Trackback: Parajelenség a Deák téri metroállomáson 2012.02.18. 08:18:42

Egyre inkább biztos, hogy az idegenek Magyarországon készülnek inváziós hadjáratukra, ahogy azt már lelepleztük előző posztunkban.A mai napon a Deák téren gyanútlanul a metrojáratukra váró fiatalok egyik pillanatról a másikra elveszítették a nadrágjuka...

Trackback: Bezárva a jogi karra - szuperszubjektív élménybeszámoló, és ami a híradásokból kimaradt 2012.02.17. 12:28:02

  (forrás: Vámpírpillangó) Ez most kicsit hosszú lesz, meg tényleg csak az, amit én láttam. Plusz okosság a végére.  Tandíjpártiságom miatt viszonylag nagy dilemmát jelentett, elmenjek-e a Hallgatói Hálózat szerdai megmozdulására: egyértelműe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha az egyetemi hallgatók pusztán arra jönnek rá, hogy képesek jövőt alakító csoporttá összefogni magukat, ez hatalmas győzelem.
hajrá fiatalok! hajrá értelmiség!!! szerintem simán eléritek hogy még több IMF hitelt vegyünk fel és még szolgaibb nép legyünk!

úú de jó lesz

multik is kellenek hogy legyen munkahely, vagy bárki aki munkát tud adni és kiadja a parancsokat

hajrá értelmiség!
Csak a corvinusra is be merjetek jönni. Pofán lesztek baszva, hogy az ájékáig repültök mocsok libsik!
Vajon miért utálja úgy az egyetemistákat ez a 2 derék legény előttem?
@endike: Vörös Csepel, hallasd a hangod! Váci út, felelj neki!

Nem a fiatalok és nem az értelmiség vitte ebbe a gyalázatosan szar helyzetbe az országot, hanem a módszerváltáskor kialakult gazdasági "elit", amelynek tagjai értelmiséginek még nagy jóindulattal sem nevezhetőek, moszkovita neveltetésben részesült mini-oligarcháknak annál inkább.

Nekik lenne igazán érdekük, hogy ne legyen olyan, aki írni-olvasni tud, legfeljebb annyit, hogy sms-t tudjon küldeni a P*nciszájú Timire vagy a Kopaszseggű Rómeóra.
@Dr. Mesterlövész: @kvpsgb: Szerintem csak endike utálja, kvpsgb inkább egy öntudatos közgazdász-palántának tűnik.

Ezzel kapcsolatosan azt kérem, hogy az esetleges áldozatok ne az ÁJK felé repüljenek, onnan nehéz őket az egyirányú utcák miatt elszállítani. Szájkaratézzátok őket inkább simán a Fővám térre. Ahogy elnéztem a legutóbbi tüntetőket, azokhoz tényleg hozzá sem kell nyúlni, hogy összeessenek, elég, ha csúnyán néztek rá.
"Egyre szaporodtak az egyetemfoglalást követelő hangok, akik a lángoló autókban és egyetemekben látják az egyetlen megoldást, és értetlenül állnak a diákság passzivitása előtt."

minnél rosszabb, annál jobb????? b.sszátok meg, lehet gyúrni 2014-re és le lehet váltani orbánt...

2006ban az mtv-nél gyújtottak autót, a jobbik elég sokat tüntetett, de orbánék "csak" nem álltak többet szóba ferkóval --> ki tudták várni 2010-et

ti meg autót gyújtogatnátok??? melyik eszement örült liberális ötlete ez?

ugye tudjátok, hgyha nem határolódtok el nagyon-nagyon-nagyon hangosan az ilyenektől, akkor 2014ben orbán váltótársa nem az lmp lesz, hanem a jobbik... (az mszp biztosan nem)

gyújtogatni, persze...

jelzem: a tandíjnak nem örülök, de egy poz. példáját eredményét látom: a huszonéves hülyegyerekeknek dolgozni kell majd hétközben, nem részegeskedni...

@kvpsgb: látom, más is emlékszik még a liberálisok tetteire...
@AdamK: "Ha az egyetemi hallgatók pusztán arra jönnek rá, hogy képesek jövőt alakító csoporttá összefogni magukat, ez hatalmas győzelem."

Az egyetemi hallgatók nem rendelkeznek olyan képzettséggel, szakmai- vagy élettapasztalattal, amely lehetővé tenné számukra a tetteik súlyának felmérését, vagy a megfelelő cselekvés kiválasztását. Ezért lehet őket jól manipulálni, ezért szeretik őket mozgósítani a politikai pártok.

Ha kevésbé cizelláltan szeretném megfogalmazni: az egyetem egy búra, ami alatt nem látszik a valóság. Majd 10-15-20 év kemény meló, házastárs, gyerekek, hitelek, lakás, megélhetési vagy egészségi gondok, és ha mindezt megoldottad, utána lehet jelentkezni szóra. Addig csak szépen pssssszt.
@kvpsgb: Hát nekünk tényleg nem kellene ez az IMF hitel!
@Dr. Mesterlövész: mert nem szeretik a mi Nagy Bölcs Vezérünket.
Én ettől nem várok sokat. Itt mindenki "egyetemistákról", meg "egyetemi hallgatókról" úgy általában beszél. Pedig a nyilvánvalóan látszik, hogy csak az egyetemisták egy tördéke politikailag aktív. A HH is csak kb. 100-at tudott most megmozgatni abból a jópár ezerből (tízezerből?) akik Budapesten tanulnak.
Nem feltétlenül CSAK azért, mert a többség inaktív, hanem azért is mert az egyetemisták politikai nézetei korántsem egységesek. Rengeteg köztük például a fideszes meg a jobbikos és ahogy ismerem őket, előbb nyelnének savat, minthogy beálljanak a HH-val egy sorba.

Hol megosztottság van, ott megosztottság van. 68-ban egészen más volt a helyzet.
Nem olyan rég az igaz hithű magyarok népszavazták le a tandíjat. Hiába ami egyszer bűn az máskor indokolt, ésszerű döntés. Hamar felejtenek páran. Nem mintha a tandíj rossz ötlet lenne. De akkor a népszavazáskor esetleg hazugságokkal indolotak és szándékosan a saját pártjuk érdekét szem előtt tartva az ország szempontjából káros és anyagi veszteséget okozó döntésre buzdították a polgárjaikat. Akik ezt be is nyelték. Most pedig az ellenkezőjét állítják ugyanolyan meggyőződéssel. Ez az ami röhej a fideszben. Ez a magatartás. Aki pedig ezt feltétel nélkül benyeli az elég sötét.
A tandíjamúgy rendben van. A röghöz kötés viszont kabaré.
A kormány cinikussága határtalan?
Majd' agyonröhögtem magam. :-)

(Magyar Alaptörvény bemutatása angol e-könyvben: www.nki.gov.hu/images/nemzetkozi/the_basic_law_of_hungary.epub PC-n ezzel olvasható: www.adobe.com/products/digitaleditions/ )
Továbbra is az a gond, hogy gyújtogatással, forradalommal rendet tenni nem lehet.

Max. nagyobb kéoszt.

Hiteles munkával, programmal rendelkező párt kellene, vagy legalább a Fidesz válna azzzá hamár.

Amíg nem lesz Magyaroszágon, olyan politikai erő, aki a Zsiga Marcelhez hasonló szemeteket nem csak kivágna magából, hanem börtönnek büntetné, hogy elretentse a többieket a szemétségektől, addig itt változni semmi nem fog.

Tandíj egyébként valamelyest rendben van, ahogy tiltakozni is szabad ellene.

A legnagyobb gáz, hogy a Fidesz ugyanolyan hiteltelen szar lett, mint az MSZP......
@Doubledecker: "A legnagyobb gáz, hogy a Fidesz ugyanolyan hiteltelen szar lett, mint az MSZP...... "

A FIDESZ már 1995-től hiteltelen szar lett, amikor az MSZP-ben még Bokros és Horn vitte a józan politizálást. Ezért ez a mondat így lenne helyes:

A legnagyobb gáz, hogy az MSZP 2002 után ugyanolyan hiteltelen szar lett, mint az FIDESZ......
Úgy tudom, a Hlózat a Tanszabadságért támogatta a Ha-Ha demonstrációt. És a mai Népszabiban is van erről - a kormány döntéséről és a H-Ha rendezvényről - olyan írás, ami a hallgatói kezdeményezést támogatja!
HÖK = politikus, lehúzda képző.
@is: Horn meg a józan politizálás. Na köszi szépen. Tényleg még ő kéne ide. :D Beszarok egyes embereken
1956 hogy kezdődött?
Végre lemondott a fideszes Schmitt "sumák cum-laude" Pál ?

Talpra magyar , itt az idő!

Meddig tűrsz még, hallgasd a hangod, mert a tavaszi szél vizet áraszt...
"A HÖK elhatárolódik a hallgatóktól"
Minő meglepetés. :D
@Doubledecker: lesz majd olyan párt, ha lesz miből, kikből. 2014-re valószínűleg nem lesz, ha akkor valami véletlen folytán nem a Fidesz nyer, akkor a sok hülye visszaszavazta a tanulásképtelen MSZP-t.
El vagyunk már késve azzal, hogy két év alatt össze lehessen kapni egy hiteles arcokból álló, jól szervezett, teljesítőképes pártot. De ezek a "gyerekek" most valami újat mutattak, a változtatás lehetőségét. Vannak köztük oktatók, akik nem pártok véleményére, hanem józanul gondolkodni és cselekedni taníthatják őket (végül is, még csak egy ablak sem tört be, nem igaz?). Köztük, illetve követőik között lehetnek a jövő azon vezetői, akik teljesen hiányoznak a mai magyar politikából; csak arra kell ügyelniük, hogy ne essenek át a ló túlsó oldalára, mert akkor ők is mennek a kukába, és akkor jókat röhöghetünk rajtuk.
Én ma még inkább nem röhögnék, ehelyett azt mondom: szép volt, bátor volt, hasznos lehet, tessék észnél maradni.
A világ legdemokratikusabb országának útmutatása a megoldásra - www.youtube.com/watch?v=kPDVmr-X9fY
@FeroxX88: Tévedés. A HÖK a Lézer Jani képző.
@Mankurt: Miért? Emlékszel hasonlóra a 70 százalékos többségük birtokában, mint amit a Fidesz csinál?
@Never: "Az egyetemi hallgatók nem rendelkeznek olyan képzettséggel, szakmai- vagy élettapasztalattal, amely lehetővé tenné számukra a tetteik súlyának felmérését, vagy a megfelelő cselekvés kiválasztását. Ezért lehet őket jól manipulálni, ezért szeretik őket mozgósítani a politikai pártok.

Ha kevésbé cizelláltan szeretném megfogalmazni: az egyetem egy búra, ami alatt nem látszik a valóság. Majd 10-15-20 év kemény meló, házastárs, gyerekek, hitelek, lakás, megélhetési vagy egészségi gondok, és ha mindezt megoldottad, utána lehet jelentkezni szóra. Addig csak szépen pssssszt."

Ez bölcs volt. És igazad is van. Csak a forradalmat nem az igát húzó családos emberek szokták csinálni. A mélyre ható társadalmi változásokat viszont a forradalmak és háborúk hozzák létre.
@jozicsenko: "jelzem: a tandíjnak nem örülök, de egy poz. példáját eredményét látom: a huszonéves hülyegyerekeknek dolgozni kell majd hétközben, nem részegeskedni.." - A szociális népszavazáson a tandíj ellen, vagy mellette szavaztál?
@endike: "hajrá fiatalok! hajrá értelmiség!!! szerintem simán eléritek hogy még több IMF hitelt vegyünk fel és még szolgaibb nép legyünk!"
- Tőled is kérdezem, hogy a szociális népszavazáson a tandíj ellen, vagy mellette szavaztál?
@diesel12: @belekotty: Most is van és lesz államilag támogatott hely, így nem értem a kérdést. Érdekes amikor Bokros bevezette a tandíjat, volt egy-két tüntetést, aztán csend, pedig ott kellett perkálni...
'Ráadásul előbbiekhez hasonlóan a HÖK is monolit tömbként van jelen, monolit tömbként szavaz. Közel annyira legitim, mint ahogy a Kommunista Párt legitim volt, hiszen megnyerte a választásokat - más kérdés, hogy csak rá lehetett szavazni.'

A HÖK a legtöbb egyetemen nem éppen a Tisztességes Úriemberek Egyletének szinonimája, de ez úgy hülyeség, ahogy van. A HÖK-be bárki jelöltetheti magát a kari választásokon, ezt a Kommunista Párthoz hasonlítani ostoba és rosszindulatú húzás. Tetszik, nem tetszik, a HÖK-nek jóval nagyobb az egyetemi legitimitása, mint a Hallgatói Hálózatnak (ami egyébként szintén indíthat jelölteket a HÖK-választásokon).
@miro1: Hát Bokros alatt tényleg kellett perkálni...fél évre kétezer forintot. Orbánnak köszönhetően mostantól félévenként akár egymilliót! Teljesen igazad van!
@belekotty: ellene

és védje a fene a fideszt, de van jóóóó pár dolog, ami miatt értem, hogy miért hozták ezt a döntést:
-qrvára nincs egyensúlyban az ország, meg kell takarítani valahol
-ennek esett áldozatul a K+F, az eü, az oktatás, a rendvédelmisek nyugdíja
-a legnagyobb tételt, a nyugdíjasokat (még) nem bántották

egyszerűen mennek a kisebb ellenállás irányába: sz.patják a hallgatókat a tandíjjal /azért nem értek velük egyet, mert én a részemről a túl magas mszmp-s nyugdíjakon spórolnék ennyit/

de mondd: horngyulásan mindenkire kivették a tandíjat?

vagy választhatsz olyan szakot, ahol nem kell tandíjat fizetni

igaz, hogy pl vegyészként, gépészként majd TANULNI kell, dehát aranyöcsém: a diák inni megy az egyetemre vagy tanulni?
Nagyon egyszerű - gyújtsatok fel autókat - de utána szépen fizessétek is ki azt a pár milliót amibe az általatok felgyújtott kocsi került. A hőzöngés ingyen van, egyetemet is lehet foglalni ingyen - végül is, az hogy egy bölcsész vagy jogász épp tanul vagy tüntet a végeredmény szempontjából édesmindegy, de ha kárt okoztok akkor azt fizetni kell.

Annak sincs akadálya, hogy bárki bölcsésznek tanuljon: ha valaki hisz benne hogy ezzel jól el tud helyezkedni, akkor felveszi a diákhitelt (vagy másféle hitelt) aztán szépen elmegy bölcsésznek, aztán a McDonald's-os fizetéséből majd szépen kicsengeti a részleteket.
Az egyetemista iszik és tanul, ez a hagyomány:) Azért még körül lehetne nézni, honnan lehetne lecsípni...pl. a képviselői juttatásokból...lehet, hogy nem sokat lehetne megspórolni, de a társadalom igazságérzetére jótékony hatással lenne. Egy szegény ország politikusai ne keressenek milliókat...pláne, ha baromi ostobák...aranyöcsém...
Egyetemista akkor pofázzon, ha nem mások munkájából él.
@miro1: nincs kerdes. Esetleg nem ertetted volna amit irtam. Vajon 2006-ban miert volt a tandij bun? Most miert szukseges ha akkor nem volt az. Egyebkent mint irtam nem a tandijjal van a problema. Azzal ahogy erveltek. Ami akkor rossz volt, az most jo.
De hogy mit nem ertettel az nem vilagos. Amit nem akarsz megerteni nem is fogod.
Semmi gondom a tandijjal, en is fizetek felevente 130ezret. De ugyan miert ert egyet minden kormanyparti a bevezetesevel ha 2006-ban rossz, igazsagtalan ez eselyegyenloseg elveszteset okozo dolognak tartottak? Most miert nem az???
@kpityu2: Gondolom a következő kommented a nyugdíjasokról fog szólni. Az egyetemistákat nem a szülei tartják el????
@kpityu2: gondolom az orvosokra is gondolsz, akik a szuleid vagy a gyerekeid latjak el ha baj van. NE pofazzanak hanem dolgozzanak.
Gratulalok.
@Hertelendi: Tényleg? Akkor mi a probléma? Anyu, apu megkapja a csekket, oszt' jó napot.
@diesel12: Így van. Ezért fizetjük őket.
Amúgy, a sok birka azt sem fogja fel, hogy tulajdonképpen nekik hasznos, ha a kormány csökkenti azokat az ingyenes helyeket, amikkel szart sem lehet érni, mert minden bokorban van belőlük.

Én a saját tapasztalatomból tudom: az a pár év (18-25) ajándék, idő amit tanulásra tudsz fordítani. És ha ezt az időt szarul használod ki, és olyan papírt szerzel amivel a seggedet lehet kitörölni, akkor később, meló mellett sokkal-sokkal nehezebb tanulni. Pláne hogy a szart sem érő papíroddal szart sem fizető melóhoz tudsz csak hozzájutni.

Szóval, ha valaki ebben a korban van és van esze, akkor vagy olyan dolgot tanul aminek piaca van (orvos, mérnök, stb) vagy ha ez nem megy akkor keres egy olyan szakmát amivel sokat lehet keresni. De abban reménykedni hogy szerzünk valami diplomát és azzal találunk majd valami tingli-tangli állást az államigazgatásban vagy valamelyik nagyobb cégnél igen naiv elképzelés - és egyre naivabb, mert ennél a helyzet csak szarabb lesz.
@miro1: Ha tényleg az ország anyagi helyzete miatt kell a felsőoktatásra fordított pénzt megvágni, akkor egyszerűen az elmúlt év állami finanszírozási helyek számát megszorzom 0,9, esetleg 0,8 ... értékkel, attól függően, hogy mennyi pénzt szánok rá. Ez elfogadható -legalábbis megtárgyalható-, rendben.
Ahol eddig 200, ott 160, ahol 300, ott 240 stb.
Ezzel felemelkedik a felvételi ponthatár, előre kb ki is számolható, mindenki ennek megfelelően kalkulálja be a felvételit.
Egyszerű, kiszámítható, az egyetemek és diákok számára +- 10% kiszámítható a jövő.

Ehhez képest, mint a margarétával, "szeret-nemszeret" elven, névtelen irodisták sunyin, a hátuk mögött álló lobbisták lihegésével a nyakukban -az állami finanszírozás kisztásának segítségével- eldöntik, hogy melyik egyetem támogatandó és melyik nem, melyik jó egyetem és melyik nem!
Így lehet, hogy a rangsorban 4. jogi képzés megkapja a jogász állami fin. képzés felét, míg a 2., 3. semmit.
És akkor legyen itt egy szemléletes példa: pl Miskolcon, Szegeden, Debrecenben valaki szín ötös vizsgákkal sem lehet áll. finanszírozású, maradnia kell fizetősnek, mert NINCS ÁLLAMI FINANSZÍROZÁSÚ HELY EGY SEM, míg a Pázmányon, aki tanul és előre kerül a tanulmányi rangsorban, az átkerülhet államiba.
Tehát hova terelik a tanulni akarókat...
Na ennyit arról, hogy a poltika nem szól bele az oktatásba. Nem tilthatja meg, még jó, de pénzzel, általa meghatározott lehetőségekkel terel.
A képmutatás és manipuláció magasiskolája:
"nem mondom meg a lónak, hogy jobbra,vagy balra, csak ezt a két szíjat húzgálom(gyeplő)!"
@kpityu2: nem mások munkájából él. Abban a korban van, amikor tanulni kell. Én jobbnak tartom, ha egy fiatal 17-23 éves koráig iskolába jár, mintha gyereket csinál, vagy börtönben ül. Szerintem az országnak is ez a jobb befektetés, olcsóbb, hasznosabb, drágábban eladható, mint a zorbán féle "be nem nőtt fejelágyú" csellengő fiatal. Én nem szeretném, ha 100 fiatalból csak 10-nek a sitten nőne be a fejelágya. Én sajnálom a pénzt börtönre. Inkább 2000 egyetemi férőhely, mint 150 fiatalkorúak börtöne (költségben kb egál)+ 20 bíró, ügyész.
@kvpsgb:

Kedves öntudatos Hímringyó aki a közgázon ingyen tanul!

Alig várom,hogy meglátogassák a Corvinust az átvertek tömege,-remélem te leszel az első akit helyben seggbe tologatnak!

Addig is szopogasd az ősmagyar Kisztitkár-Vezénylőtábornokod faszát,talán attól kifejlődik benned idővel a tolerancia!!!
@ember67: Ha zenész vagy, azt a nótát húzd amit rendelnek. Saját pénzeden azt tanulsz amit akarsz, de mások pénzén azt amire igény van. A jogászok GDP teremtő képessége elég alacsony.
@midnight coder: az a kérdés, hogy kiválasztható-e a jó szakma és hogyan. Most azt mondják, hogy a jog meg a közgazdász nem kell. Akkor mivel magyarázod, hogy magyar menedzsmentű 15 éves cég szinte nincs! Mivel magyarázod, hogy a németek, meg a franciák bármikor úgy megforgatnak minket üzletileg, hogy utána szédelegve a seggünkre esünk, szét se nézünk és már nem is miénk, ami 2 perce még a miénk volt? Jobban tekerik a csavarhúzót? Jog fontosságáról pedig a csúcs: Még a "TOKAJI" név is per tárgya!

Nem barátom, mi elsősorban jogi és közgazdasági téren vagyunk lemaradva a nemzetközi világban, ezért lehet ezzel az országgal szinte bármit megtenni gazdasági síkon!
...csak azt akartam érzékeltetni, hogy az "ez értékes diploma, ez meg szart se ér" buta egyszerűsítő szemlélet alkalmas a tömegek manipulálására, de a valójában kutyakemény társadalomtudomány, mely hozzáértést, tiszteletet érdemel. Én ezt a tiszteletet megadom, mert tudom, hogy nem értek hozzá, csak a szemléletet próbáltam vázolni.
@kpityu2: tudod mennyit kap egy kezdő belgyógyász? Mint egy utcaseprő.. Szerinted ugyanannyi hasznot is hajtanak?

Szóval nem ilyen egyszerű a probléma. Mondjuk annyiban egyetértek veled, hogy szerintem is szükség van tandíjra. Mindenkinek fizetnie kell azért a szolgáltatásért amit igénybe vesz.
@kpityu2: nézd a következő bejegyzésem... bejöttél az utcámba
A te világnézeted szerint egy kórboncnok ingyenélő: hááááát... Olvass orvostudományi könyveket. Szerinted egy tanár az 1x1 és az írni-olvasni után már úri passzióból tanít. Háááááát Miért érzem úgy, hogy a te munkahelyed felsővezetői sem 8 általánost végeztek...
@ember67: "Akkor mivel magyarázod, hogy magyar menedzsmentű 15 éves cég szinte nincs! Mivel magyarázod, hogy a németek, meg a franciák bármikor úgy megforgatnak minket üzletileg, hogy utána szédelegve a seggünkre esünk,"

A management-et az adja, aki a pénzt adja. A magyarországi befektetések esetében nagyon sokszor vannak magyar management tagok IS, de szinte soha nem kizárólagosan.

Ennek a corporate management szabályokon túl (amelyek nagyon erősek) az is az oka, hogy nagyon sokszor vannak rossz tapasztalatok a magyar vezetőkkel, mert felfele nyalnak, lefele taposnak, egyébként pedig zsebbe dolgoznak. Ez NEM általános helyzet, de rosszabb a morál a középvezetői szinten, mint pl. Németországban.

Ennek nem az az oka, hogy rosszabb lenne feltétlenül az oktatás (bár egy kihelyezett gazdálkodási szakot egy főiskolán nem lehet összehasonlítani egy nagy hagyományokkal rendelkező egyetemmel), hanem az, hogy sokkal rosszabb az erkölcsi és etikai helyzet.

Akinek esze és gerince van, és megtalálja a megfelelő céget, amelyik ezt értékeli, igenis juthat felfele (csak itthon a médiában egyáltalán nincs hírértéke annak, hogy milliárdás - nem HUF - cégekben vannak magyar vezetők világszinten, ugyanis azok nem bújnak bele a kisstílű pesti szerkesztőcskék seggébe).
@kpityu2: "A jogászok GDP teremtő képessége elég alacsony."

A kijelentés közvetlenül igaz, közvetetten nem. Van egy kedves ismerősöm, aki azt mondta, hogy "Nem a jogász a drága, hanem a tudatlanság..."

Erre jó példa a négyes metró, az M6 projekt, a Malév privatizáció vagy a Ferihegy eladás.

Nem ismerem mélységeiben az ügyeket, de felületes szemlélőként úgy tűnik, hogy vagy dilettánsok voltak a rajtuk dolgozó jogászok, vagy pedig szándékosan kötöttek hátrányos szerződéseket, amelyek a GDP szépen kifejezhető hányadával rövidítik meg most a magyar költségvetést (tehát téged és engem).
@trollhunter89: Sajnos a rendszerváltás nem egy-két éves projekt. A szocialista rendszer felépített egy struktúrát, amelyet nem lehet lebontani és újat építeni, hanem "lakva" kell átalakítani. Ráadásul a folyamatok hajlamosak a kisebb ellenállás irányába haladni.
Az egészségügyben, rendészetben, kárelhárításban dolgozók hátrányban vannak, hiszen őket jogszabályok kötelezik a feladatuk elvégzésére. A következmények láthatóak a orvoselvándorlásban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a régi rendszert kell fenntartani, hanem azt, hogy az új rendszer járulékos költségeit is el kell számoltatni.
Ha nincs ingyen ebéd, akkor minőséget lehet követelni, de ha valaki ingyenkonyhára jár akkor ne követelőzzön, hanem köszönje meg szépen.
@Never: Közvetetten bármi igaz.
Lángoló autokat akar látni a nyorult poszt író! Te kár, hogy még szabadlábon vagy!
@kpityu2: "Közvetetten bármi igaz."

Akkor egy másik példa: azokat az összegeket, amelyeket nemzetközi cégek Magyarországon jogászra költenek, szintén hozzá lehet számítani a GDP-hez, bár csak szolgáltatás és nem termelés.

A jogász viszont szerintem többet kell, hogy érjen abban, amit megspórol egy cégnek, mint amennyibe kerül - tehát a GDP szempontjából elvileg dupla nyereség kell, hogy legyen.
Bocs lemaradt a jelző egy része: a nyomorult poszt iróból. Kohn Bendit rokona, szóval Te szeretnél gyújtogatni Magyarországon? Nagyon remélem, hogy nem sokáig irogathatsz ilyeneket a lázas agyaddal.
@reálisan: Tisztára mint Görögország. Ott is addig fogják gyújtogatni az autókat, amíg a németek hagyják csődbe menni az országot. Akkor aztán megehetik, amit főztek...

Én nem hiszek a vandalizmusban. Tüntetni úgy is lehet, hogy nem versz szét dolgokat.
@ember67: "A te világnézeted szerint egy kórboncnok ingyenélő"
Nem tudom ezt miből vezetted le. Egy társadalom mindenesetre szabályozhatja, hogy mely szakmákat milyen arányban támogat, az igényeihez igazodóan. Nem kötelező ehhez alkalmazkodni, de senki se várja el, hogy mások finanszírozzák a hobbiját.
@reálisan: Bárki, aki lángoló autókat szeretne, az szeretne embereket, akiknek a fél élete munkáját teszi tönkre, álmatlan éjszakákat csinál nekik.

Autó felgyújtva - munkahelyre hogyan jut, gyereket oviba hogy viszi, biztosítási ügyintézés (ha jó esetben volt casco), nem új értéket térít, tehát valami használt romot tud csak helyette venni, amit aztán hova tesz, mert ugye garázsa nincs, hiszen ezért tudták eleve felgyújtani.

Aki más autóját felgyújtja, kirakatát betöri, egyéb módon "lázad", az menjen börtönbe és ott kerülgessék hátulról a nyóckeres tesók.
Mindig mindenki elmondta, hogy feleslegesen képzünk olyan embereket, akikre a munkaerő piacnak nincs szüksége.
Azt is hallom, hogy közös adóforintokból ingyen kap, olyan diplomát, amiért az USA-ban több százezer dollárt fizetnek, majd kimegy külföldre és más ország gazdaságát erősíti az itt szerzett "ajándék" tudással. Logikusnak tűnik, hogy egy ilyen eladósított ország ne képezzen magának haszontalan szakembereket, vagy tőlünk gazdagabbaknak hasznosakat.
Biztosan van hibája a törvénynek, de azt hiszem örülni kell, hogy valaki végre felvállalta az alapos változtatást.
Aki pedig a "fejlett" nyugatot idealizálja, az előbb nézze meg, hogy ott mi folyik. Jobb helyzetű országok is lépnek drasztikusabbakat nálunk.
Ja, ráadásul süt az egészből az LMP.
Az ő erkölcsi alapjukat régen lebontották, az szdsz klón viselkedéssel.
@Never: Értem. Több jogász, nagyobb GDP. Zseniális.:D Rendes országokban a külföldi tőkebeáramlás nem cél, hanem eszköz.
@kpityu2: "Több jogász, nagyobb GDP." Nem, rosszul érted.

Több jogász (jelen formában) = a fos bővített újratermelése. Csak a jó jogász ér valamit, amelyik alapos, szigorú képzést kapott és jó esetben szerzett nemzetközi tapasztalatokat is.

A jogász olyan, mint a nőgyógyász vagy az urológus - jó esetben nem kell, de általában senki nem ússza meg egész életét nélküle. Ha pedig már egyszer kell, akkor kell, és akkor legyen a legjobb.
Ne gyújtogassanak. De gondolkodjanak. És akkor tudják, hogy változás kell, és annak a gondolkodó embertől kell jönnie. Nem kell a hangulatkeltés. Csak békésen, nyugodtan. Már elkezdődött :)
@Never: Hol a probléma? A magasan képzett jogász magas fizetést fog kapni, simán kiperkálja a képzésének költségeit. Mivel fizetett a képzésért, el fogja várni a magas színvonalú oktatást.
Nem hinném, hogy társadalmi érdek fűződne jogászok tömeges képzéséhez. A jogász gazdasági szempontból nem "őstermelő". Mivel farokverős szakma, ezért egyéni érdekből is elegendő ember fog erre a pályára menni, nem szükséges külön támogatni.
@Kalmár: "Biztosan van hibája a törvénynek, de azt hiszem örülni kell, hogy valaki végre felvállalta az alapos változtatást."
- Ebben egyetértünk. Akkor most légyszíves mondd meg nekem te mire szavaztál amikor a tandíjról volt szó.
@reálisan: "Te szeretnél gyújtogatni Magyarországon? " - Akkor 2006 az mi volt? Ti szerettek? Milyen érdekes akkor a gyújtogatás jogos népei felháborodás volt nektek.
@reálisan: "Lángoló autokat akar látni a nyorult poszt író! Te kár, hogy még szabadlábon vagy! " - Akik 2006-ban gyújtogattak, abból hányan ülnek?
@TuRuL_2k2: A HÖK a különböző egyetemi és kari tanácsokban fontos (vétó)jogkörökkel rendelkezik. Itt, vagyis a felsőbb vezetés szintjén áll elő az a probléma hogy monolit tömbként szavazatai egyben megvásárolhatóak. A HÖk egy erősen központosított szervezet, ahol az egyetemi Hökök döntenek az egyes kari Hökök finanszirozásáról. Alsóbb szinteken szabad a belépés de ez érdemben nem teszi lehetővé a vezetőség kontrollját. A kommunista pártba is szabadon be lehetett lépni. A párhuzam természetesen túlzás, de jelenleg amikor minimális a hallgatói részvétel (a Hök választásokon) és úgy kell összehalászni a szavazókat nem gondolom hogy legitimnek tarthatjuk a Hököt, mint a "diákság" egyetlen kéviselőjét. A Haha elsősorban nem képviselni akar, hanem megteremteni a részvétel lehetőségét. Ezt követen mindenki saját magát képviselheti. Erről szólt a hallgatói fórum, s erről fog szólni jövő hét szerdán is.
@midnight coder: "Amúgy, a sok birka azt sem fogja fel, hogy tulajdonképpen nekik hasznos, ha a kormány csökkenti azokat az ingyenes helyeket, amikkel szart sem lehet érni, mert minden bokorban van belőlük."
- Te akkor gondolom a tandíj mellett szavaztál, Orbán ellen, Gyurcsány mellett, ugye?
@belekotty: @jozicsenko: @midnight coder: @trollhunter89: @Never:
a poszt pont arról szól hogy NEM lángoló autókat akarok látni és kontraproduktívnak tartom ha vki lángoló autókban látja a megoldást.
@diesel12: "Semmi gondom a tandijjal, en is fizetek felevente 130ezret. De ugyan miert ert egyet minden kormanyparti a bevezetesevel ha 2006-ban rossz, igazsagtalan ez eselyegyenloseg elveszteset okozo dolognak tartottak? Most miert nem az??? "
- Mert azóta változott a világnézetük. Már sokadszorra. Aszerint hogy a Bölcs Vezér, Az Ember Aki Sohasem Hazudott éppen milyen világnézetet vall. Ebben a hónapban.
Köszönöm istenem, hogy nem vagyok Fideszes!

Mert ha az lennék, én már réges rég elsüllyedtem volna szégyeneben. Aki most Fideszesek, de nem süllyednek el, nyilván valami egészen más anyagból vannak gyúrva mint én, és a becsület teljes hiánya miatt viselik ilyen jól a szégyent.

Lássuk a tényeket:

2006-ban a Fidesz, sőt maga Orbán Viktor népszavazást kezdeményezett több kérdéseben, egyik a tandíj volt. Gyűjtötték az aláírásokat, kampányoltak, agitáltak a tandíj ELLEN.

Két évenyi Fideszes kampány után 2008 március 9-ei népszavazásos sikerült elérni, hogy a behergelt nép 82%-os aráynban elutasította a tandíjat.

Fideszes jelszavak a népszavazásra:
- "3 igennel sokat spórolhatsz!"
- "A jövő 3 igennel kezdődik!"
- "Igen, eltöröljük őket!"

Hát ez a történet. Tagadhatatlan. És most mi van? Ezek után? Itt a tandíj, a Fidesz szembe köpi egykori szavazóit, szembe köpi saját választóit, és persze önmagát is, bár ez a legkevesebb. És itt a neten is, közismert fideszesek a szokásos módon a kétely legkisebb jele nélkül darálják az aktuális mantrát...

köszönöm, köszönöm, köszönöm, hogy nem vagyok Fideszes...
@lapulevel: Nekem ne címezd, én értem! Csak az agymosott narancskomcsiknak a gyújtogatás most köztörvényes bűncselekmény, 2006-ban meg harc volt a diktatúra ellen. Változó világban élünk. Illetve az ő erkölcsük változik, attól függően hogy a Kedves Vezető éppen mivel mosta az agyukat.
@lapulevel: "a poszt pont arról szól hogy NEM lángoló autókat akarok látni és kontraproduktívnak tartom ha vki lángoló autókban látja a megoldást"

Sajnos a megmozdulással kapcsolatos egyéb posztok és főleg a hozzászólások egy jelentős része viszont a rombolás irányába megy.

Persze azt is tudom, hogy az internetes szájkaraténak nagy hagyományai vannak, a poszt-pubertáns, pattanásos, vasággyal együtt harminc kilós elsőéves nem fog autókat gyújtogatni...
@sárkányfő: Lehetne, hogy inkább szórólapozz valahol Komlón vagy Miskolcon? Itt éppen egy értelmes vita kezdett volna kialakulni...
@Hertelendi: Látszik szelektív az emlékezet, mert havonta kellett, és mindenkinek, nem volt államilag támogatott hely
@midnight coder: "Nagyon egyszerű - gyújtsatok fel autókat - de utána szépen fizessétek is ki azt a pár milliót amibe az általatok felgyújtott kocsi került." - Nem is tudom. Akik felgyújtották a TV székházat, azok már fizettek?
Egyre szaporodtak az egyetemfoglalást követelő hangok, akik a lángoló autókban és egyetemekben látják az egyetlen megoldást............

Nocsak-nocsak. Készülődik a söpredék?
@belekotty: "Te akkor gondolom a tandíj mellett szavaztál, Orbán ellen, Gyurcsány mellett, ugye"

Innen ismerszik meg az agyatlan pártdroid. Fogékony arra, ahogy a pártok és azok vezérei a saját kis hatalmuk (vagy amit ők annak gondolnak) érdekében tematizálják a gondolkodást, összekötik, ahogy "amit én mondok, az jó, amit a másik mond, az rossz, mindegy, hogy mit mondok".

A tandíj (és minden más téma) nem azért jó vagy rossz, mert ez vagy az mondja. Még az is lehet, hogy mindkettőnek igaza van, vagy egyiknek sem.
@miro1: Látszik szelektív az emlékezet. A tanulmányi eredménytől függött. És volt államilag támogatott hely, mert a tandíj messze nem fedezte a költségeket.
A söpredékhez még annyit: ha a mi kutyánk kölyke, akkor minden megengedett, csak azok a náczistafasisztoid jobboldaliak a rosszak?
@Never: "Innen ismerszik meg az agyatlan pártdroid." - Pontosan.
@Never: az általad felsorolt példák előkészítése és elqrása során neves - nem mellesleg búsásan megfizetett - jogászok tucatjai dolgoztak azon, hogy a nagy rablásuk "eredményeként" - amire a sok szerencsétlen adófizető rádöbben, hogy át lett ismét vágva, mint eddig is számos alkalommal - senkit ne lehessen becsukni.

Ezért és az ország kifosztásáért, a következménynélküliségéért bizony a jogász-bölcsész.közgazdász társadalom totális erkölcstelensége nagyban felelős.
Ezért nem gondolom károsnak, ha ezeket a patkánytelepeket kiürítik, vagy szétverik.
@Never: Értelmes vita, amikor te is be beleszólsz? Már megint elgurult a gyógyszered?
Tudod, az, hogy te nem látod sem az összefüggést, sem a jelentőségét annak, hogy egy párt szembeköpi saját korábbi álláspontját, népszavazását, szembeköpi saját választóit, akik hittek benne, az nem jelenti azt, hogy az nem is számít. Ez csak azt jelenti, hogy te ezt nem vagy képes felismerni.
@Tita nick: Én úgy emléxem hogy a baloldal még nem gyújtogatott. A dislexiádat meg korrigáltasd, mert a poszt pont arról szól hogy nem akar gyújtogatásos diáklázadást.
@sárkányfő: Félreértetted. Felesleges nekiesned.
@ember67: Te is beláthatod felesleges ezen erőlködni, mert megszűnik az átmenetel lehetősége, mondjuk én nem azonnal vezettem volna be, hanem jövőre, de valamit tenni kell, mert nincs annyi diák akik miatt fenn kellene tartani a mostani felsőoktatási rendszert, sőt hosszútávon csökken, a felsőoktatásra alkalmas gyerekek száma, ez van és ráadásul túlképzés van egyes szakokon, ami csak a diplomás munkanélküliek számát neveli.
Lehet sírni is miatta, de ez van, másrészt a magyar adófizető nem Angliának, meg más nyugati országnak akar értelmiséget nevelni...
@belekotty: Ezt te is tudod hogy nem igaz én akkor jártam egyetemre, és 5.00 átlaggal sem kaptam kedvezményt...
@miro1: "Érdekes amikor Bokros bevezette a tandíjat, volt egy-két tüntetést, aztán csend, pedig ott kellett perkálni... " - Az messze nem fedezte a valódi költségeket és tanulmányi eredménytől függött.
@Foltos Gatya: szervusz foltos gatya elvtárs.még mindig magad alá szarsz?
@sárkányfő: "Értelmes vita, amikor te is be beleszólsz? Már megint elgurult a gyógyszered?"

Nem, köszönöm. Én már bevettem a piros bogyót, de ahogy nézem, te a kéket választottad...
@Never:
Tudod, sok idióta van itt a neten, de olyat mint, te akinek ekkora egója van, hogy ilyen bő lére eresztve lesajnálóan írsz a fiatalokról, hogy konkrétan lepisszegsz (!) minden embert aki még nincs minimum 30 éves, hát ilyet ritkán látni :)

Mond, hogy fér el az egód egy ilyen kicsi országban? :) Nem szűkös neked a Kárpát-medence? :)
A választójogot nem akarod elvenni a 30-35 év alattiaktól? :) Kitől kéne engedélyt kérniük a megszólalásra, ugye tőled személyesen? :)
@jozicsenko: Igen vegyészként tanulni kell. Én vegyészként végeztem és volt olyan félévem amikor heti 20 óra laborom volt. Jegyzőkönyvekkel együtt volt az 30 is. Szerves szigorlatra kb 5000 képletet kellett tudni. Első év első félévében a szervetlen vizsgán fejből kellett tudni a periódusos rendszert, a fizikai, kémiai tulajdonságokkal együtt, vagy repültél a Barcza profnál.

@miro1: No és mennyit fizettél és milyen szakon?
@Never: látom gyógyszerezed maga, ez jó hír, ezek szerint már megvan a betegségtudatot, ami a gyógyulás felé vezető út első lépése. azonban vagy a gyógyszered nem jó, vagy túl keveset vettél be belőle, ha olyan látványos összefüggéseket, amik csak épp a szemed nem verik, nem veszel észre.

Tandíj ügyben az van, hogy Fidesz látványosan elárulja saját korábbi álláspontját, és minden embert, akiket korábban behülyített a népszavazáson.
Néhány egyetemet leszámítva nem kap mást hallgató csak egy értéktelen papírt meg egy rakás hasonló végzettségű versenytársat, a HÖKösökről már nem is beszélve.
Erre áldoznak 5-6 évet az életükből, és egy rakás pénzt, mert úgye tandíjon kivül vannak még más költségek is.

Nyílván jó buli egyetemistának, főiskolásnak lenni.

Szóval, ha már megvolt a tüntetés a színvonal emeléséért, a szakszerűbb képzésért, versenyképesebb tudásért, akkor majd lehet tüntetni a több férőhelyért.
Orbán Viktor így buzdította a fiatalokat 2008-ban, hogy jól ikszeljenek a népszavazáson:

" A fiatalokhoz szólva elmondta, mindössze húsz percre van szükségük vasárnap, hogy mérlegeljenek. „Álmunkban sem jutott volna eszünkbe, ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked” – szögezte le. Orbán elmondta, a tandíj hírének hallatán 26 ezerrel esett a továbbtanulók száma."

"A Fidesz elnöke arra kérte a fiatalokat, hogy jöjjön meg az önbecsülésük. Azoknak, akik továbbtanulnak, több esélyük van jobb állásra, jobb fizetésre, de több adót is fognak fizetni – tette hozzá. Mint mondta, a fiatal visszaadja a köznek, amit diákként kapott, az pedig mindenkinek jó, ha több adót fognak fizetni."

"Magyarország jövője jobban függ a tudástól, mint a pénztől – szögezte le."

mno.hu/migr/orban_eltelt_az_ido_megbukott_a_kormany-374830
@sárkányfő: "látom gyógyszerezed maga, ez jó hír, ezek szerint már megvan a betegségtudatot, ami a gyógyulás felé vezető út első lépése. azonban vagy a gyógyszered nem jó, vagy túl keveset vettél be belőle"

A vita nem egy vérkomoly dolog, különösen itt nem - nem kell annyira mellre szívni :)))

(Javaslom a Mátrix megnézése után ismételten végiggondolni, hogy mit is írtam...)
@sárkányfő: "udod, sok idióta van itt a neten, de olyat mint, te akinek ekkora egója van, hogy ilyen bő lére eresztve lesajnálóan írsz a fiatalokról, hogy konkrétan lepisszegsz (!) "

Igen, a pisszegés bizony így van, méghozzá maximális jóindulat mellett.

A mostani, mindenáron az ifjúságot mint értéket és az öregséget mint problémát bemutató társadalom szerintem sokat veszít azáltal, hogy az ifjonti hévet többre becsüli a tapasztalatnál.

Nagyon sok pofáraesést el lehetne kerülni azáltal, ha hallgatnának idősebbekre, akik egyébként fiatalként sem voltak hülyék.

A mai törvényhozási ámokfutás nagy része annak köszönhető, hogy ezeket a jogszabályokat fiatalok készítik elő, készítik el és ellenőrzik - és egyszerűen nincs meg nekik a megfelelő tapasztalatuk.

A fiatalokat könnyű behülyíteni dolgokra, utána meg ott lehet hagyni a szarban - kérdezd meg erről Horváth Ágnest, Ficsor Ádámot, Molnár Csabát - hogy csak a pirosas színűeket említsem, nem szólva a számos narancsos áldozatról.
@sárkányfő: A politikus pedig - ritka véletlen egybeesésektől eltekintve - csak a saját személyes érdekét nézi. Aki kiszolgálja a politikust (egyet, többet, egy pártot), azt kifacsarják és eldobják - vagy pedig be tudja magát nyalni a felsővezetésbe, de oda csak a főfőnök teljes béltraktusán keresztül vezet az út, felfele.

Nota bene: GONDOLKODJ. A saját eszeden kívül nem érdemes másra hallgatni.
@Never: ha a vita nem komoly dolog, akkor miért is reagáltál az eredeti kommentemre színtiszta személyeskedést hozzám intézve? És azt hiszed van aki nem ismeri a Mátrixos cuccot? Öregem, nem vagy semmi...
@Never:
Ez is szép volt:
"Nagyon sok pofáraesést el lehetne kerülni azáltal, ha hallgatnának idősebbekre, akik egyébként fiatalként sem voltak hülyék."

Szóval a ma idősebbjei fiatalon sem voltak hülyék, de persze a mosatni fiatalok nyilván hülyék.
Gyűjteni kéne az aranyköpéseidet, "Móricka mondta" címmel ki lehetne adni...
Tudod nagyon sok pofára esést kerülhetnél el, ha néha észrevennéd magadat, vagy az önkritika bármely formáját legalább minimálisan gyakorolnád.
@Never:
"A politikus pedig - ritka véletlen egybeesésektől eltekintve - csak a saját személyes érdekét nézi."

És ezt a nagyon bölcs okosságot, ezt teljesen egyedül sikerült kifejlesztened? :D
És olyan nagy okosságnak is tartod, hogy még szórod is másoknak, mert ők biztos nem tudják? :)

:DD
Never, ha az egód pénzre válthatnád, milliárdos lennél...
@sárkányfő: "És olyan nagy okosságnak is tartod, hogy még szórod is másoknak, mert ők biztos nem tudják? :)"

vesd össze

"Köszönöm istenem, hogy nem vagyok Fideszes!"

vagy

"Orbán Viktor így buzdította a fiatalokat 2008-ban"

Ha tényleg meg is érted, hogy mit jelent az, hogy a politikusok csak és kizárólag rövid távú érdekvezéreltek, akkor azt is tudnod kellene, hogy egyik vagy másik politikus szekerét tolni vagy ellene dolgozni egyszerű birka viselkedés. Mindezt puszta lelkesedésből tenni pedig még ostobaság is hozzá.

Ami energiát ebbe fektetsz, ahelyett tanulj, dolgozz, pihenj vagy alapíts családot. Mindegyik sokkal hasznosabb.

Mindezt nem az egóm mondatja velem, hanem az a sok-sok év, amit politikusok tevékenységének színfalak mögötti megfigyelésével volt szerencsétlenségem tölteni.
@Never: @sárkányfő: Ne egymást basztassátok, hanem a narancskomcsikat!
@fakopács: lásd amit @sárkányfő-nek írtam...
@Never:
Igen, pontosan ezt vártam, sejtettem, hogy te nem tudod megkülönböztetni az elvtelen politizálás tényének felismerését annak elfogadásától.
Köszönjük Emese...

Azért még oktass másokat, ne rendüljön egy percig se megingathatatlan mély hited önnön nagyszerűségedben :D
@sárkányfő: OK, menthetetlen vagy, látom.

Input: érvek. Output: doktrina.

Kellemes karriert kívánok valamelyik politikai pártban, a szellemi képességek már megvannak, most már csak a nyelvfelületet kell edzeni egy kicsit.

Beam me up, Scotty!
@Never: már érvelni se próbálsz, csak a minősítés folyik belőled... hát ez szépen jellemez téged.

ha lenne sejtelmed arról, mi a különbség a felismerés és az elfogadás között, ha tudnád mi a különbség egy jelenség értelmezése és morális megítélése között, akkor nem írnál olyan ostobaságokat, mint amilyeneket irkálsz... és pont emiatt a fogyatékosságod miatt vagy te alkalmas pártcsinovnyiknak, és én nem, de te ezt se érted, és nem is fogod felfogni soha ahogy elnézlek.
@sárkányfő: "már érvelni se próbálsz, csak a minősítés folyik belőled... hát ez szépen jellemez téged"

Nyugalom, az idegeskedés árt a vérnyomásodnak.

"ha lenne sejtelmed arról, mi a különbség a felismerés és az elfogadás között, ha tudnád mi a különbség egy jelenség értelmezése és morális megítélése között"

Lázadj, kicsi fiam, lázadj. Aztán majd meglátod, mi a hű lázadók jutalma a pártoknál.

" te alkalmas pártcsinovnyiknak, és én nem, de te ezt se érted, és nem is fogod felfogni soha ahogy elnézlek"

Ringasd bele magad ebbe, szedd be a kék pirulát, küzdj, és bízva bízzál.

Én közben megcsináltam pár elmaradt melót, amire a héten nem jutott időm, lefektettem aludni a gyerekeket, megebédeltem, megittam a kávémat, és most lemonyomom a reapert Mass Effect 2-ben. És közben baromi jól érzem magam.

Haters may hate...
@Never: hát ez vicces :) eddig is tudtam, hogy hülye vagy, de hogy ennyire? :D

nem csupán az értelmezést nem tudod megkülönböztetni az értékeléstől, de (hogy ez honnan a francból szedted elő a zavaros fejedből? :)) most már egy sima morális meglátást is összemosol valamiféle lázadással is :)

Jól van, menj csak játszani a gyerekeknek való akciójátékkal, lövöldözz csak ahogy a csövön kifér, ahhoz nem kell sok ész, ott nem zavarnak majd meg a virtuális szörnyek mindenféle kényelmetlen morális kérdésekkel, ez pont neked való...
@Never:
látom a fegyvered is akkora mint az egód...

figyu, menj szépen vissza játszani, bármennyit lövöldözöl, az itt nem számít, vitában érvek kellenének, nem golyók. ha majd képes leszel felfogni és megkülönböztetni alapvető fogalmakat (megítélés, elítélés, lázadás, stb..), akkor majd gyere vissza, addig is kellemes lövöldözést a Mass Effectben.
@lapulevel: köszönöm, hogy leírtátok - azért kérlek ezt azoknak is mondjátok el, aki csak felveti, hogy a célotok lehető legrosszabb "segítsége" lenne...

/de elég, ha 68ban DeGaulle válaszára gondoltok.../

@belekotty 2012.02.18. 11:24:59
tudom, láttam vegyészt előben :-) /veszprémben végeztem/
amit ki akartam hozni: a néhai felnőtt oktatási rendszer szépen lassan átalakult és nyitott a felsőoktatás irányába: egy szép kis iparág épült erre (nem ellene vagyok, de szerintem eltértek az eredeti céltól): ahol 20 éve még OKJ-s képzés volt, ott szépen lassan "akreditált"atták magukat és a tömegképzésen keresztül diplomagyárakká váltak...
hoffman rózsáék eredeti ötlete (= 5 egyetem, 9 főiskola?) eléggé sokkolt, ennél már csak ülök és várok, hogy mi lesz belőle...
süti beállítások módosítása