Az Isten se megy Haza, ha otthon a Család?

2012.02.22. 08:14 tintas

Ha van tudatos vásárlói mozgalom, most már lehet tudatos heteró szülő is az ember, csak jelentkezni kell az új mozgalomhoz. A gyengébbek kedvéért ezt nem ellenzéki erők szervezik, szóval nehéz lenne eltéveszteni.

Ez év február 24-én jön létre a Magyar Családtudományi Társaság (Hungarian Family Science Society), melyben szerepet vállal Kopp Mária, Bagdy Emőke, Pongrácz Tiborné, illetve kiemelt támogatóként Pálinkás József MTA-elnök is támogatja a társaságot. Az MCST alapszabálya és küldetésnyilatkozata innen tölthető le, azonban mielőtt bővebb kritikának vetnénk alá az újdonász kezdeményezést, az alábbiakban szemezgessünk a küldetésnyilatkozat fontosabb részeiből.

"A nemiség, a párkapcsolatok, a házasság és a család témakörben még mindig igen sok a káros és nem igaz nézet szinte az egész társadalomban és ezen változtatni érdemes.”

A fenti szöveg a harmadik ok arra, amiért létrejön az MCST, emellett az első oknak az abortuszok és az individualizáció komoly megnövekedését tartják, míg másodiknak az elköteleződés nélküli kapcsolatok növekvő preferálását az értéktelített házasság helyett. De folytassuk csak a harmadik ok további részleteivel:

 

“Itt nem értékpluralizmusról van szó, hanem a jó és a rossz, az érték és a károkozás, az erkölcsös és az erkölcstelen, az emberséges és az embertelen, a szabadság és a hazugság összekeveréséről. Az értékpluralizmus különböző értékek egyidejű fennmaradását segíti, mint például a hűség, szeretet, szerelem, barátság vagy szabadság, de nem értékeket és azok ellentétét, például hűséget és hűtlenséget, szeretetet és önzést. Ezek azonos értékekként való kezelése maga az anarchia, ami a kultúra megszűnését jelenti, kegyetlen és embertelen, kiszolgáltatottságot előidéző és fenntartó társadalmi létet teremt. Mindez tapasztalható is. Erről szól a család körüli válság. A média, különösen a fiataloknak szánt média, sugallta emberkép botrányosan primitív, hazug, káros és kultúra ellenes. A testi-lelki egészséget ajánló produktív életpálya, a felelősségteljes párkapcsolatok, és a majdani házasságra történő felkészítés helyett, egyéjszakás kalandokra, szingli, mingli, biszexuális és poligám életmódra buzdítanak, miközben a hűséget és a házasságot elavultnak, egészségtelennek, sőt néha nevetségesnek tüntetik fel. Az egyetlen nemi társra való törekvés, pedig fel sem merül a palettájukon. Teszik mindezt büntetlenül a huszonegyedik század Európájában és így hazánkban is. Az lehet, hogy egy újság ezek miatt tud anyagilag fennmaradni, de az országnak okozott kár nagyságrendekkel nagyobb."

 

Erre mondják a szerkesztők, hogy érdemes újraolvasni a szövegeit minden tollforgatónak, mert hiába él az európai kultúra Parmenidész óta az argumentatív szövegalkotással, még mindig több ezer év rutintalanságával műveljük.

 

Az idézett szöveg elején azt olvassuk, hogy az értékpluralizmus csak pozitív előjelű értékek esetén tartható fenn. Tehát a szeretet és a hűség esetében van lehetőség választani? Nincs, mert ezek egyidejű fenntartása szükséges a barátsággal és szerelemmel együtt. Ez utóbbiak között viszont muszáj lesz választani, ha az MCST tagjai akarunk lenni.

 

A szöveg második felében ugyanis az érték nélküli és ezért az értékpluralizmusból kiszorított kvázi-értékek (hűtlenség, önzés) kicserélődnek a szingli, biszex és egyéb szexuális preferenciákra. Ilyen például a szerintük a médiában reklámozott mingli is (szerintem sok médiafogyasztó guglizná meg ezt, ezért egy kis időt megspórolnék nekik). A felsorolásból elővigyázatosan kihagyták a homoszexuálisokat, és csupán az alapszabályból közölt részletekkel, implicit módon (“I. A házasság - egy férfi és egy nő szabad, elkötelezett, szeretetteli, hűséges kapcsolata”) ragadják őket tökön.

 

Vagyis értékpluralizmus címén egy lehetősége van az embernek: a házasság.

 

Hofi Géza annak idején értelmezte az Isten-Haza-Család hármasságát - ha a jövőben az MCST javaslatai szerint élnénk, akkor valódi értékpluralizmus tényleg csak akkor következne be, ha lenne olyan opció, hogy az isten se megy haza, ha otthon van a család. Az a szerencsénk, hogy túl sok ebben a ha…

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr824159613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Az egyetlen nemi társra való törekvés, pedig fel sem merül a palettájukon. Teszik mindezt büntetlenül a huszonegyedik század Európájában és így hazánkban is."

Ez az, húzzuk őket karóba! Egyem azt a családbarát inkvizítor szíveteket...

Kik ezek a tálib beteg állatok? Az ilyen elvakult álszent mintapolgároktól jobban kell félni, mint a szinglihordáktól. Azok legalább nem akarják, hogy mindenki úgy gondolkodjon, mint ők.
Azon kívül, hogy bicskanyitogatóan propagandaízű a megfogalmazás, mi baj van vele?
@GL-581 g: Itt a médiáról volt szó, azt írja, hogy "A média (...) sugallta emberkép botrányosan primitív (...) Az egyetlen nemi társra való törekvés, fel sem merül a palettájukon. Teszik mindezt büntetlenül..."

Ne félj, nem a szingliket kritizálják, ez a mondat a média felelősségéről és egyoldalú ábrázolásáról szól! :)
@zerge gorilla: Igazad van. :) Tegyük hozzá, hogy két bekezdéssel korábbi alanyra visszautalni szövegen belül elég értelemzavaró nyelvi illetlenség. Pontosan kilenc sorral utal vissza, ilyen esetben (főleg ennyire erős kijelentés esetén) illik újra megemlíteni, hogyaszongya "média".

Ettől függetlenül továbbra sem értem, hogy az ilyen szuperembereknek miért mindenre az a reakciójuk, hogy tilcsákbe, feszíccsékmeg, verjékagyon. Esetleg próbálják meg ŐK megnyerni a fiatalokat. Szálljanak vitába. Mutassanak más mintát a fiataloknak. Hajrá. Csak a régi középkori/20. századi reflexeket felejtsük már el végre. (Utóbbira persze képtelenek, tudom. Ahogy egy náci vagy egy kommunista sem lesz soha a sajtó- és véleményszabadság lelkes híve.)
@GL-581 g: Nem gondolom, hogy egy ilyen Magyar Családtudományi Társaságnak felhatalmazása lenne bármit is betiltani, bár nem ismerem a működési elképzeléseiket. :) Talán éppen a vitába szállás, egyéb minták bemutatása a céljuk, amit számon kértél rajtuk...
@zerge gorilla: Felhatalmazásuk nem valószínű, hogy van. De hivatkozási alapnak, a nemzeti igény megnyilatkozásának vagy "szakvéleménynek" bármikor elő lehet őket rángatni.

Lényeg a lényeg: ilyen agresszív, demagóg és szemellenzős csomagolásban a legpozitívabb üzenet is csak szemét.
@GL-581 g: "Lényeg a lényeg: ilyen agresszív, demagóg és szemellenzős csomagolásban a legpozitívabb üzenet is csak szemét."

Ez engem is nagyon zavar, pedig az alapokkal egyetértek. Bagdy Emőke neve viszont megnyugtatólag hat, róla ugyanis nem feltételezem, hogy ártalmas dolgokban venne részt.
@GL-581 g: feminista "szakvéleménnyel" már úgyis elég jól el vagyunk látva...
@GL-581 g: a pálinkás a magyar tőkfejek alfahímje!A kkor képzeld el milyenek a csorda tőbbi tagjai!Akkor már inkább magamba sunnyogok!Ahol lehet keresztbe teszek!
süti beállítások módosítása