A rendszerkritikus újbal egy arisztokrata étteremben

2013.03.26. 07:30 baum

fórum2.jpgAz óbudai Kéhli Vendéglőt nagy ívben elkerülte a gasztroforradalom. Hangulatában olyan, mint mikor egy kádár-korszakbeli film maró gúnnyal akarja ábrázolni azon éttermeket, ahol a nyugatnémet turistákat hamis magyarkodó romantikával telezabáltatják, megcigányzenéltetik, aztán lehúzzák valutával. Igény mindenesetre a mai napig van a hasonló intézmények iránt, és egy teljesen átlagos csütörtök este is viszonylag jó forgalmat generál. Ezt onnan tudom, hogy a múlt héten teljesen meglepő módon ide szervezték az LMP és a 4K! beszélgetését, melynek legfőbb témája az volt, hogy a Bajnai mögé be nem álló pártok mit tehetnek az Orbán-kormány leváltásáért, és miért nem fognak össze ennek érdekében az MSZP-ből kinőtt friss hajtásokkal, vagy magával a szocikkal.

A rendszerkritikus újbal összeborulásának egyik helyszínének talán választhattak volna szerencsésebb helyet a szervezők, amivel ki lehetett volna kerülni, hogy sztereóban hallja az ember a népi alkotmányozás szükségességéről szóló gondolatokat, miközben német kacaj keveredik a porcelán tömpe hangjával, amint találkozik villákkal-késekkel. Mindeközben a pirított hagyma-sült tarja kombó semmihez sem hasonlítható illata járta be a teret, s bordó felöltős pincérek sasszésztak el a politikai fórum szereplői mellett.

Az LMP-t a Vágó Gábor, a 4K!-t Istvánffy András képviselte. Bevezetőbeszédekkel kezdődött az est, ami meglehetősen őszinte és határozott volt. A lángtekintetű Vágó mindjárt azzal kezdte, hogy mivel a kétharmad létrejötte társadalmi jelenség leképzése csupán, amit a 20 év politikusaiból való kiábrándultság táplált, ezért 2014-ben egy ellenorbán megválasztása nem megoldás. A rendszer egészét kell megkérdőjelezni, gyakorlatilag új rendszerváltás kell. Nos, ebbe a Fent és Lent nem nagyon tud belekötni, e szavak hallatán előjött belőlem a mindenkiben látensen bennlakó tüntetésre járó hatvanas csávó, aki fennhangon mondja, hogy: „úgy van, nagyon úgy van”.

Istvánffy András a jellegzetes "ing alatt piros póló"-ornátusában arról beszélt, hogy az oligarchák rendszerét akarják leváltani, akik nem tesznek mást, mint kiszipolyozzák az ország erőforrásait. Orbánék annyiban mások, mint elődeik - gondolt itt elsősorban Gyurcsányra és Bajnaira -, hogy szervezettebbek. Az a különbség a Milla, Szolidaritás, meg a többi új szervezet meg a 4K! között, hogy előbbiek szerint az alapvető probléma a Fidesszel van, pedig a lófaszt. Ezt persze szó szerint nem így mondta, csak így jegyzeteltem le, Istvánffy Vágóhoz hasonlóan a rendszer részeinek látja a Fideszt, de az MSZP-t és Bajnait is. Ezért nagyon nem szeretné, hogy a ballib oldal restaurációja történjen meg. Erre Vágó is rákontrázott, hogy a rendszerváltáskor megtapasztalhattuk, hogy milyen eredménnyel járnak az elitpaktumok, arra jó az egész, hogy az elit átmentse magát.

fórum1.jpgEzután jött a számomra leghomályosabb rész, miszerint az egypárti alaptörvény illegitim, ezért Népi Alkotmányozási Folyamatra van szükség egyből a választások után. Meg is kérdeztem a két politikust, hogy mennyire fognak izgalomba jönni az emberek egy erre épülő kampánytól, miközben tudjuk, hogy a gazdaság romokban van, és hó végén nem feltétlen az alaptörvény egyoldalúsága okoz feszkót családon belül, még ha tudjuk is, hogy oly fontos a dolog. Azt válaszolták, szerintük meg lehet győzni erről a népet, hiszen az ország olyan, mint egy romos ház, az alapoktól kell újjáépíteni, a Fidesz válasza pedig az volt, hogy piros-fehér-zöldre mázolta a falait.

A politikai fórumra járóknak és az internetes trolloknak lehet egy jelentékeny közös halmaza. Ez abból derült ki számomra, hogy mindezek elhangzása után szinte az első hozzászóló arról érdeklődött, hogy nem kéne-e mégis összeállni a Bajnaiékkal. De mindezt olyan szeretettel és őszintén kérdezte, mintha nem fogott volna semmit az azt megelőzően elhangzottakból. Egy másik érdeklődő háromszor is szót kapott, az elsőben szinte lesütött szemmel és elcsukló hangon merte kimondani a szót, hogy szocialista. Másodjára már büszkén nézett körbe, hogy ő az, aztán utalásokat tett mindenféle próbálkozásokra az ideológiával kapcsolatban, Mao hosszú menetelése is szóba került, bár az nem derült ki, mire utalt ezzel. Szerencsére odáig nem jutott el, hogy újra szót kapjon, így a vörös terror kívánatos bevezetéséről nem esett szó. Más TGM bojkottra való felhívását hájpolta, amit rajta kívül mindenki elutasított.

Nem csoda, hogy két óra „lakossági fórum” után a moderátor lezárta a beszélgetést. Előtte azért sikerült megkérdeznem Vágót, hogy mit tartana nagyobb tragédiának, ha 2014 után egy Bajnai, vagy egy Orbán vezette kormány kerülne-e hatalomra. Az LMP-s politikus az Orbán-éra meghosszabbítását látná rosszabbnak, mert abban a beleszületés ad előrejutási lehetőséget, míg egy esetleges Bajnai vezette kormány alatt nagyobb lenne a társadalmi mobilitás.

Az étterem előtt még egy cigi belefért, ott kiderült, hogy szerencsére Vágó Gábor telefontöltési mizériája a múlté, vagy legalábbis nehéz elképzelni, hogy egy kikapcsolt telefon kijelzőjét nyomkodta volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr555171090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt azért kifejthetnéd. Én alapból jobboldali elveket vallok, de a 4K LMP közös terve az, amire leadnám nyugodt szívvel a szavazatomat.
@kavicsq: Ezt te is kifejthetnéd. A 4K szélsőbalos elveivel hogy fér össze a jobboldaliságod?
@iii: szerintem úgy, hogy a neolibnél minden jobb.
@alfax: Hát pedig éppen a neolib a jobboldali, pszt!
"az oligarchák rendszerét akarják leváltani, akik nem tesznek mást, mint kiszipolyozzák az ország erőforrásait."
Eddig már leszűrhették volna ezek az általad kedvelt okos politikusok, hogy az oligarchák mindig azok mögé állnak, akiket meg fognak választani, és ha lenne az LMP-nek elegendő választója, Vágó is tárgyalhatna lobbistákkal, és utána mosogathatná a kezeit, vagy kettős beszélne, hogy jaj, a csúnya bankok. Az ország vezetésébe az is beletartozik, hogy magunk mögé állítsunk mindenkit, aki segíteni tud, és hozza a pénzt, nem pedig viszi. Nem államosítással, hanem értelmes adórendszerrel meg szabályozással.
Bárki jobb az orbáni trágyadomb helyett.

"Csák Norisz" és O.Viktor beszélgetnek:
- Te hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni-kérdi Cs.N.
- Az összeset- feleli a kisgörény....
@iii: Mitől szélsőbal a 4K? Tudtommal demokratikus rendszerben gondolkodnak és senkit sem akarnak kirekeszteni. Szerintem a szót, amit keresel az a radikális, amit a szélsőjobbosoknak sikerült magukévá tenni és lejáratni.
@Kürtös: Jó, lehet, hogy a szélsőbal túlzás, de akik (az LMP/PM-mel ellentétben) még a buszjáratok magánüzemeltetése ellen is tiltakozik, az nem lehet egy jobboldali érzelmű kedvence. Már ha tudatában van annak, mit jelent a jobboldaliság.
Lehet most ideológiákon lovagolni, Magyarországon az elmúlt 20 évben egyáltalán nem volt jellemző, hogy a pártok ideológiák mentén politizáltak volna. Viszont a szélsőbalozást tényleg hagyjuk már, mert tényleg semmi alapja nincs.

A 4K! azért tiltakozott a buszjáratok kiszervezése ellen, mert az ismét egy újabb pénzpumpa lett: Széles újabb részt szerzett a budapesti tömegközlekedési piacból. Az más kérdés, hogy az újbal kívánatosabbnak tartja a közfeladatok ellátása terén az állami szerepvállalást . Ez meg nem összetévesztendő az eddigi tapasztalatokkal, a magyar államot is modernizálni kell, de attól még nem feltétlen helyes, ha magáncégek a tömegközlekedésen szednek profitot (és nézd meg, megemelték a jegy- és bérletárakat ismét).
A helyszínválasztás valóban rossz volt. Ja, és sajnálom kedves Baum, hogy nem sikerült odafigyelned a rendezvényen elhangzott fontos és tartalmas hozzászólásokra.
a rendszerváltoztatás jogát fenntartjuk! :) (úgy loptam)
süti beállítások módosítása