Átadták az új Fővám és Kálvin teret! Képek

2013.06.03. 07:00 beeni

A napokban adták át teljes egészében a forgalomnak a felújított Fővám teret, és Kálvin teret. Mindkettőt a négyes metró építésének részeként rehabilitálták, a terek másik oldala már korábban elkészült. A 83-as troli június 1-től ismét eredeti útvonalán jár, végig visszaépítették neki a vezetéket. A következőkben a két tér és környezete elmúlt éveken átesett rehabilitációját mutatjuk be.

I. Fővám tér és környéke

fővám 83.jpg

A Corvinus és Duna közti macskaköves részre csak a troli, és a kerékpárosok hajthatnak be (már ha van kedvük hozzá).

201305311964.JPG

Nagy, kellemes, egyetemhez méltó tér lett a Corvinus mögött.

 

főv 3.JPG

A túlpartra néző padokkal.

fovam_teret.jpg

Itt a Fővám tér már 2009 óta átadott másik oldala. Ízléses, és élhető. De ha belegondolunk, hány éve is telt el a két oldal átadása között, azt azért nem mondhatjuk, hogy elsiették volna a dolgokat...

 

főv vás.JPG

A Vásárcsarnok és az Egyetem közti térre is nemrég költözött be az élet. Bizonyára emlékszünk még, milyen volt korábban az egymás hegyén-hátán parkoló autók között evickélni. Mára ez megszűnt, és az autósoknak új parkoló is épült, a tér mellett jobbra.

 

csarnok tér.JPG

Az utolsó simításokat végzik a Csarnok tér rehabilitációján. Itt azért voltak problémák: a pár hónapja átadott útburkolat feldarabolódott, és maga a kivitelezés sem éppen rohamtempóban ment végbe...

 

II. Kálvin tér és környéke

 

kálv új.JPG

A Kálvin tér frissen átadott része. Előtérben a Ráday utcára behajtó rész, egy igen gyalogosbarát megoldással: az utat a járda szintjére hozták, térelemekkel elválasztva.

 

Baross_utca-sétáló_utca.JPG

A szintén nem olyan rég átadott Baross utca, a Főkönyvtár és a Kálvin között. Talán emlékszünk még, amikor  az Üllői útról a nagy forgalmat terelték a Baross utcára, és indokolatlanul sok sávban pöfögtek az autók. De ennek már vége, a helyén ma sétálóutca van, és ma az Üllői útra megy a Baross utca forgalma, ahol van épp elég hely a járműveknek.

 

főu.JPG

Végül a szintén közelmúltban szépen megcsinált Új Főutca, a Kálvin tér felől.


A kellemes hangulatúvá varázsolt Fővám tér és Kálvin tér befejezésével Budapest egy új lépést tett előre az élhetőség útján. A Váci utca, az Új Főutca illetve a Ráday utca, Mikszáth tér, a CET és Corvinus környéke egy egésszé vált, egy kellemes belvárosi élettérré, amit többé nem főutak és kerülethatárok darabolnak szét, hanem terek kapcsolnak össze. Minden jó, ha a vége jó, attól tekintsünk most el, hogy hány év is kellett mindehhez, és reménykedjünk benne, hogy a díszburkolat ezúttal időtálló lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr395337567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát igen ,kellemes és élhető helyek lennének ezek ha nem volna tele a járőkelőket meg a pihenni vágyőkat zaklató ájfonárus, késárus és egyébb rosszarcú zugárúsokkal,meg bérkoldusokkal meg alkeszekkel.
@gall travis: Megelőztél, pont ezeket akartam én is írni.
nem árusok , hanem agresszív, és büdös hiénák zaklatják a környéken a turistákat is , akik eltorzult arccal menekülnek ..én 20percig ültem egy padon és néztem , ezt nem kéne hagyni ! a környék elég jó lett, de még a tisztasággal vannak gondok .
Kimondottan csinos a Kálvin téri műemlék-együttes előtt az üvegtetetjű lejárat!Mint egy óriás rák, ami hivalkodón elnyom mindent,ami régi.
süti beállítások módosítása