Alázd a közmunkást, abból ért!

2013.08.10. 08:00 baum

pinter_orban-modositott1.jpgMost már tényleg eljutottunk arra a pontra, amikor megálljt kell parancsolni a megalomán kormányzati agymenésnek. Nagyon rossz irány, amennyiben az állam a lelkekre akar állandó nyomást helyezni. Ismerjük ezt a hangulatot a rendszerváltás előttről. Magunk mindig tartózkodtunk diktatorikus jelzőkkel illetni az Orbán-kormány intézkedéseit, óvatosan fogalmazva inkább a jogállam kereteinek tudatos leépítéséről szóltunk.

Nem tudni miért, de nálam egy talán nem is olyan fajsúlyos hír szólaltatta meg a vészharangot, hogy itt mégis többről van szó. Szeptemberben lép hatályba egy törvénymódosítás a nagyszerű Pintér Sándor nevével fémjelezve, melyben az áll, hogy ha a közmunkás privát szférájában nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy a lakás belseje, akkor egyszerűen ki kell rúgni.

Bazmeg, közmunkásnak lenni nem alamizsna. Ezek az emberek napi 8 órát dolgoznak, mégpedig havi 49 ezer forintért. Ezek az emberek nem társadalmon kívüliek. Hogyan képzeli magáról egy magát demokratának gondoló politikus, hogy megteheti, hogy ilyetén módon kategorizáljon állampolgárokat?!

Az egyik olvasata a dolognak az, hogy a közmunkásra a jelenlegi hatalom másodrendű polgárként tekint, olyan rabszolgaként, akinek kevesebb joga van, mint egy „normális” embernek, dolgozónak. Csak így magyarázható, hogy csak őket lehet ellenőrizgetni, a közszférában dolgozókat pedig például nem. Mondjuk félő, hogy most csap a fejéhez valamely minisztériumi főfasz, és várhatóan hamarosan kiterjed szélesebb társadalmi rétegekre a rendelkezés. Természetesen a morális északra hivatkozva.

Másrészt, ha valami gránitba ágyazza a középkori hűbéri viszonyokat, akkor az pont az ilyen szabályozás. Képzeljük el a gyakorlatban a dolgot: a helyi kiskirály amúgy is kényére-kedvére dolgoztatja a közmunkásokat, de ezentúl simán megfenyegetheti őket, hogy „úgy látom, nem elég tiszta a kerted.”

Kíváncsi vagyok, a 2010-es fideszes szavazók közül hányan gondolták, hogy ilyen országban akarnak élni, csak remélni tudom, hogy kevesen. Arról nem is beszélve, hogy milyen jogon megy be bárki egy magyar állampolgár lakásába, hogy ellenőrizzen ott bármit. Szégyen és gyalázat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr425453984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ahogy még a polkorrektek is tudják, itt a cigányok rendberakásáról van szó.

igen, undorító és felháborító, de a magyar társadalom egy elég nagy része szerint a cigányoknak nem segély kell, hanem munka és erőszakkal rendbe kell rakatni a portájukat.

ezeket képviseli a fidesz.

ennyi.
Ki lesz a következő réteg?
Mondjuk a nyugdíjasok?
A héten nem porszívóztál, és ezt meglátta az önkormányzati kommandó.
A következő hónapra nem kapsz...
Alfax 2013.08.10. 09:54:16

Van a törvényben olyan hogy "cigányok"?
Ugye hogy nincs.
Demokrácia van. Az nem kap, akire megharagszik a polgármester.
Ilyen még a Kádár alatt sem létezett, pedig mindenütt volt városi MSZMP párttitkár, állítólag nagyhatalmú...
nagyon helyes, mocskos tróger rendetlen senkiházinak egy rohadt fillért se az én adómból még közmunkás rabszolgaság címén se
@Alfax: És pont ezeknek a szimpátiáját akarja így elnyerni a Fidesz. Ez nem szól semmi másról.
@Uni1002: Azt rohadt jól csinálják, hogy kinéznek egy társadalmi csoportot, akiket be lehet állítani bűnbaknak, aztán egy darabig őket gyepálják. Majd jön a következő csoport, és így tovább.

Lassan már mindenki utál mindenkit, a rokkantak a tűzoltókat, a nyugdíjasok a pedagógusokat, a közmunkások a vállalkozókat. És mindenki együtt utálja a "döglődő" és "diktatórikus" Nyugatot és az EU-t.

Oszd meg és uralkodj.
A baj csak az, hogy a közmunkások közel felének köze sincs a kisebbséghez, egyszerűen szegény, és csak ez a rabszolgamunka jut neki. Nem elég, hogy a 40 fokban még a kötelezően előírt védőitalt sem osztják, még alá is íratják velük a nyilatkozatot, hogy nem igénylik!
Most meg ez? Tán majd házkutatási paranccsal járkálnak házról házra ellenőrizni a pókhálókat?
Hová fajul ez még?
Szégyen!
Szimpátiát, ezeknek?
Szavazást, mint olyat, kitöröltem a szótárból, ugyan minek?
Úgyis meg lesz ez is bundázva.
Ennyi szemét, aljas húzást még nem láttam,amit velünk, szegényekkel az utóbbi 4 évben megtettek, miért pont azt csinálnák tisztességesen?
Kiskunhalason a punk zenekar koncertjét is betiltotta egy mocskos féreg cenzor!
Nem tetszett neki, hogy hőn imádott vezért kritizálni merészelték.
Pedig igazándiból még durva sem volt a szöveg.
De a felcsúti diktátornak nem tetszik a kritika, csak ő alázhat embereket, meg a seggnyaló talpnyalói!
Életekben nem dolgoztak egyetlen percet sem, max. gyakornokok voltak, meg az iskolás évek alatt végeztek némi mezőgazdasági munkát.
Ja tényleg a katonaság alatt besúgást tekinthetjük munkaidőnek, ott a katonák vallási szokásairól jelentett az egyik politikusunk.
Mocskos közpatkányok! Ugattok? Annak örüljetek hogy nem Sopronkőhidán vagytok követ törni rohadékok!
"Én nem hogy vizet nem adnék ezeknek a férgeknek, hanem kötelezném őket hogy térítsék meg a szerszámok kopását, és járuljanak hozzá orbánia fejlődéséhez azzal hogy ÖNKÉNT!!! lemondanak a bérükről és megmarad vagyontárgyaikat az államra íratják!
1. - a közrabszolga nem ember!
2. - mivel nem ember jogai sincsenek!
3. - ha sokat pofáztok ti is közrabszolgák lesztek!"

Első al-felcsúti orbánc beszéde a posványosi mutyitalálkozón.
Kár hogy az előttem hozzászólók nem látják be, hogy ez a rendelt a civilizálódást szolgálja.
Nyolc óra közmunka az kb 30 perc tényleges munka végzést jelent. Hogy be kell sétálni az önkorihoz meg vissza. Egy normális ember rendbe tartja a portáját, van igénye a szépre. Megköveteljük tőlük hátha rájönnek a dzsuva a szemét meg a patkányok nem éppen
esztétikus kiegészítői egy kertes háznak.
Én is teljesen értelmetlennek tartom a közmunkát, de legalább nem a semmire kapják a segíjt.
Minden héten van valami önjelölt megmondóember aki jól megmondja, hogy mostmár aztán tényleg. Pár suttyó fröcsög 1-2 kommentet, a megmondóember elégedett. Aztán az élet megy tovább. Unalmas és kontraproduktív!
@Alfax: Nem várható el egy állampolgártól hogy a saját élőhelyét emberhez méltóan rendbe tartsa? Legalább nyírja le a kertjében a füvet, ha kigyullad a 40fokban a 1,5 méteres gaz és leég a szomszéd ház akkor a közmunkás majd állja a cehhet?
@Alfax:

Nem csak az a lényeg, minek szánják, hanem az is mi lehet az eredménye.
Az pedig benne van a cikkben.
Ha nem nyírom le a parlagfüvet, akkor jól megbüntetnek. Fizetek.

Vannak, akiket nem lehet megbüntetni, vannak akiktől csak a közmunkát meg a családi pótlékot lehet elvenni.
@Alfax: Az ugye megvan, hogy a PC viselkedés fő alapja az, hogy azért nem cigányozunk, buzizunk és négerezünk (vagy bármi más hasonló), mert pont az ilyen kis senkiházi Isten szindromás szerencsétlen mini-döbrögi, akikről a poszt szól bármikor téged is NEM véletlenül négernek nézhetnek.
Ugyebár a nácik vagy a komcsik alatt is pillanat alatt lettél ellenálló, zsidó vagy kulák, ha nem tetszett az arcod valakinek, akinek egy fokkal jobb kapcsolatai voltak.
Rend lesz, sikít a liberális aljanép.
@Gregbíró: Exactly. Nyugaton olyan bírságot b*sznak rád ha dzsuvás a kerted hogy többet nem fordul elő. Aki lusta betonozza le.

De ez jobb 5let a bírságnál, mert a bírságokat nem tudják behajtani az ügyes 'mágyárokon'.
@Ándi bácsi: Biztos kettőnk közül nekem van szelektív látásom, hova van írva, hogy konkrétan gazosan maradt kertről van szó?
Mert nekem olyanok jönnek le, hogy nincs pénzed megjavítani a kerítést, ugrik a meló. Nincs pénzed újravakolni a falat, ugrik a meló. Stb.
Nyilván a gazt pénz hiányában is ki lehet húzni.

Na de. Akkor megint jön a 20 forintos kérdés, hogy a dúskáló és jól élő "urakat" vajh miért nem b*sztatják a rend őrei amikor akár sok hektárnyi területen "termesztik" a parlagfüvet?
Mindig oda lyukadunk ki, hogy vannak az egyenlők és az egyenlőbbek.

Egy törvénynek akkor van értelme ha mindenkire vonatkozik.
@Alfax: A parlamenti diszno fideszes "ciganyokrol" beszelsz akik ilyen mocskot hagynak maguk utan?

Vegul is mindenki magabol indul ki

index.hu/kulfold/2010/07/27/fulzsirkostolas_es_fustbomba_a_parlamentben/
@komplikato: "Na de. Akkor megint jön a 20 forintos kérdés, hogy a dúskáló és jól élő "urakat" vajh miért nem b*sztatják a rend őrei amikor akár sok hektárnyi területen "termesztik" a parlagfüvet?"

Mer' nem mi? Tudod mit csinálnak? Küldenek egy papírt, hogy levégták a parlagfüvet, itt a bírság, meg 60 000 forintbe került a kaszálás, ki lehet fizetni.

Aztán ha nem fizetsz elég gyorsan, akkor viszik a bankszámládról.

De igazad van, nem basztatnak senkit. :)
@komplikato: Annyira igazad van, hogy itt van fentebb az Index cikk,
hogy milyen mocskos disznokent viselkednek a Parlamenti kepviselok.
Akkor fizess nekik te, és ne 49 ezer forintot, hanem 100-at. És még dolgozniuk se kelljen, de a portájuk is lehessen olyan, amilyennek ők gondolják.

Álságos, szar ember vagy, kedves blogger kolléga.
@komplikato: Nem tehetek róla hogy nem tudsz olvasni.

''nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy a lakás belseje,''
@Budai Andris: hogy klasszikust idézzek. "Kolléga? Mióta vagyok én kurva?" :))
Nem kell vacakolni.
A törvényt ki kell terjeszteni a teljes magyar népességre korlátozás nélkül, nem csak a közmunkásokra.

Ez így helyes és igazságos.

Aki megszeg egy önkormányzati rendeletet, az veszítse el a munkáját, és kész.
Minek itt lacafacázni?
@Nero Bianco: "A törvényt ki kell terjeszteni a teljes magyar népességre korlátozás nélkül, nem csak a közmunkásokra."

Az állam nem tudja elvenni a munkám, mert nem ő adja. Meg tud büntetni, meg is büntet. Megbüntet, ha nem vágom le a parlagfüvet, ha túl gyorsan megyek, ha nem veszem észre a balra kanyarodni tilos táblát, ha fizetés nélkül ráhajtok az autópályára, ha fizetés nélkül felszállok a buszra, nem fizetek rendszeres adót a saját lakásomra, ha nem adok be adóbevallást, ha nem mondom meg, hogy eladtam valamit az interneten, ha lemásolok fájlokat a haveroknak...

Ilyen világot élünk. Valakitől ezeket várják el, másoktól meg azt, hogy ne tartsanak döglött macskákat az udvarban.
@baum: Ha ez megvigasztal, semmivel nem vagy nagyobb álságos szar, mint a többi álságos szar.
@Nero Bianco: Ti kommunisták így is csináltátok, de most demokrácia van.
Mi az, hogy rend? Amikor én lendületesen dolgozom, akkor itt térdig lehet gázolni a szerverekben, mikrohullámú berendezésekben meg ilyenekben. Majd idejön egy ember, és olyan eszközökről mondja, hogy rendetlenség van, amiknek a nevét akkor se tudná kiejteni, ha megmondom neki, hogy mik azok?
@Bambano: "amiknek a nevét akkor se tudná kiejteni, ha megmondom neki, hogy mik azok?"

Ennek hogyan ejted a nevét?

vergiftet.files.wordpress.com/2012/05/patkc3a1ny.jpg
@$pi$:

Az állam azt vesz el tőled is meg bárki mástól is, amit csak akar.
Ezért jött létre a kétharmad, mert az emberek ezt szavazták meg.

Ha valaki nem tartja be a rendet, az fizessen a munkahelyével. Máskor majd meggondolja, hogy miként szeg szabályt.
Következetesség, szigorúság és rend.
Ez viszi előre az országot.
Azért választottunk vezetőket, hogy legyen, aki betartatja a rendet.

Ugyan miért ne lehetne elbocsátani egy tanárt vagy egy orvost, ha megszegi a helyi szabályokat? Nincs semmi ok a kivételezésre.
De ugyanígy a magánjogviszonyban foglalkoztatottakra is ki lehet terjeszteni a törvényt. A kétharmad megengedi, tessék használni a jogokat.
De, alamizsna. Ezeknek a többsége lófaszt se csinál, aki igen, az is elég alacsony hatékonysággal dolgozik.

És gondolom nem angolkert az elvárás otthonra, hanem hogy ne legyen gaztenger és szemétdomb, ennyit a hetvenéves nagyanyám egyedül és szar egészséggel is tudott produkálni nyolcszáz négyzetméteren, kb annyi özvegyi nyugdíjból élve, mint amit ezek a figurák a közmunkáért kapnak. Ez utóbbi egyébként azért ilyen nevetséges összeg, mert kurva kényelmes lenne normál fizetésért állami pénzen baszni a rezet, ez a 49ezer a motiváló tényező, hogy inkább rendes munkát vállaljanak, amiért rendes fizetés jár.

Persze nem vagyok én ekkora geci, értem én, hogy kissé árnyaltabb ennél a helyzet, de a valóság közelebb áll ahhoz, amit itt mondtam, mint a poszt hülyeségeihez. Nem volt kedvem mélyebben elemezni a dolgokat.
@Bambano: Ki mondta neked hogy odamegy egy ember? A Népszava írta meg?
@Nero Bianco: 'Ugyan miért ne lehetne elbocsátani egy tanárt vagy egy orvost, ha megszegi a helyi szabályokat? Nincs semmi ok a kivételezésre.'

Nincs bizony. Nyugodtan benyújthat a pártod ilyen tvjavaslatot, lejjebb már nem tud menni, gondolom.
@Nero Bianco: "Az állam azt vesz el tőled is meg bárki mástól is, amit csak akar."

Nem hiszem. Sok mindent elvehet, sőt sok mindent el is vesz. De nyilván nem mindent. Ez nyilvánvaló.

"Ugyan miért ne lehetne elbocsátani egy tanárt vagy egy orvost, ha megszegi a helyi szabályokat? Nincs semmi ok a kivételezésre."

Szerintem fogd fel a következőképpen: a közmunka adható. Nem kötelező elfogadni és adni sem. Aki nem tartja rendben a környezetét vagy megveri a munkavezetőt, annak nem adnak, a másiknak adnak. Aki kegyelemkenyéren él, az ne követeljen, kérjen.

Persze igazatok vannak dolgokban. Közmunkán lenni nyilván sz@r. Megalázó is. Sajnálni is lehet őket, meg kell is. Kiszolgáltatott helyzetben is vannak.

De gondolj bele: 50 éves matematikusnak lenni egy egyetemen szintén sz@r. Megalázó is. Sajnálni is lehet őket, meg kell is. Kiszolgáltatott helyzetben is vannak.

A közmunkásnak annyit mondanak, hogy "mocsok van az udvarodon, szevasz", az egyetemi oktatónak meg annyit "a tudományág interdiszciplináris jellegéről alkotott túlhaladott elképzeléseid és a publikációd impaktfaktora alapján úgy döntöttünk, hogy szevasz".
@Ándi bácsi: Ja, rend, a maffia rendje. Mert az nektek rend, hogy ti loptok, éjjel-nappal, másokat meg kioktattok.
A fideszmaffia erkölcsrendészete.

Barnanyelvű, mond, jól megy a trafikod?
"a közmunkásra a jelenlegi hatalom másodrendű polgárként tekint, olyan rabszolgaként, akinek kevesebb joga van, mint egy „normális” embernek, dolgozónak"
Pontosan erről szól. Annyi kiegészítéssel, hogy mindenkire így tekintenek, aki nincs a belső körben.
@tobeor: "A fideszmaffia erkölcsrendészete."

Ennek nem sok köze van a fideszhez. Az állampolgárok nagy részének az akaratáról van szó.

Ezeket az szdsz is megcsinálhatta volna és akkor most ők lennének kormányon és a fidesz méltatlankodhatna, hogy "hű, de ezt így most hogyan"?

A politikusnak az a dolga, hogy olyat csináljon, ami tetszik az embereknek. Ha nem csinálnak semmit vagy olyasmit csinálnak, ami nem tetszik az embereknek, akkor mennek a süllyesztőbe.
@$pi$:

Segítek, mert magadtól nem megy.

Az még mindig érthető, mivel lehet igazolni a törvényt.

A koszos cigányokkal.

A kérdés az, mi akadályozza meg, hogy másra nem lesz használva?
@$pi$: Nem arról volt senkit, arról volt szó, hogy akik nagyban csinálják.
@$pi$:

Minden munka adható.
Sem elfogadni, sem adni nem kötelező.

Ugyan miért ne lehetne mondani egy tanárnak is akár, hogy "mocsok van az udvarodon, szevasz".
Nincs semmi logikus indok arra, hogy kivételezett legyen bármelyik munkavállaló.
@tobeor: Menj ki angliába, USAba aztán csinálj kupit a kertedben.

Ha futja rá a fizetésedből, aztán majd mesélj.
@Nero Bianco: Miért nem szólsz a parlamenti képviselődnek hogy ne legyen kivételezés?
@$pi$: Marhaság, a demokrácia még MINDIG NEM a többség diktatúráját jelenti, hacsak nem hitleri értelemben vagyunk demokrácia.

@Budai Andris: Matolcsy Tündérlala előtt MINIMÁLBÉR járt érte. Ráadásul a posztoló sem tájékozott, mert a közmunkás csak szeretne 8 órát melózni, legtöbbször 4 órás melót kap, mert a 25.000-ből is marhára meg lehet élni. Mennyi a létminimum? 93.000?

@Ándi bácsi: Felénk a lakás belseje nem az udvar.
@$pi$:

"Az állam azt vesz el tőled is meg bárki mástól is, amit csak akar."

Nem hiszem. Sok mindent elvehet, sőt sok mindent el is vesz. De nyilván nem mindent. Ez nyilvánvaló.

Fogadjunk?
@komplikato: Felénk meg a lakás belseje sem szemétdomb...:DD

Az a jó a hőzöngésetekben, hogy:

1. Sírtok hogy az állam ne herdálja a pénzt

2. Ha a magánvilágban elmennek background csekkolni, szaros a WC, gazos az udvar ki vagy rúgva

3. Utána sírtok hogy az állam mér csinál ilyet

Álságos, szar, kukaérett emberek vagytok.
@Nero Bianco: "Minden munka adható.
Sem elfogadni, sem adni nem kötelező."

Ó nem, a munka az nem "adható", az igazi munka az üzlet. Kizárólag akkor történik meg, amikor mindkét félnek előnyös.

"Ugyan miért ne lehetne mondani egy tanárnak is akár, hogy "mocsok van az udvarodon, szevasz"."

Szerintem mondják is, csak lehet, hogy nem udvart, hanem kicsit mást. Sőt, megjegyzem az egyetemi oktatók nagy része nem véglegesített, nem is kell indokolni, hogy kirúgják. Lejárt a szerződés, szevasz. Docenstől felfelé vannak az oktatók egyáltalán véglegesítve addig csak hosszabbítható szerződésen vannak, amit nem is lehet akármeddig hosszabbítani.
@$pi$: Ilyen szép képeket Budapest közepén található patakok partján is lehet lőni és nem kellenek hozzá kisebbségiek, elég ha "átlag" emberek ott szálnak át buszra vagy pláne ha van egy piac, vagy nagyobb élelmiszerlánc a közelben. Sok helyen erre jön még a közeli benzinkutak autó és tartálymosó szennyvize szépen belevezetve.

Vagy a Magyarok Gyűlésének helyszíne Bösztörpuszta, természetvédelmi terület, csak a patakba ne menj bele, amibe a helyi gyár engedi a vegyszereket.
@Baldrick68: "Fogadjunk?"

Fogadhatunk. Osztrák bankszámla? Amerikai bankszámla? Interneten lehet nyitni tíz perc...

Diploma. PhD. Elvehető? Nem hiszem. Nyelvtudás? Nem tudják elvenni. Amerikai állampolgárság? El tudja venni? Nem.

Hit, becsület, szerelem, tudás, tisztelet, becsület? Elvehetik?
A közmunkaprogramok tájékán is körül lehetne nézni, mert gyanús nagy disznóságok mennek ott. Gyakran hallani, hogy nincsenek betartva az előírások, pletykálnak a pénzek elsikkasztásáról is. A szervezés meg csapnivaló. Úgy sejtem egy alapos ellenőrzés után csúnya dolgok derülnének ki (váratlanul, nem haver ellenőrrel persze).

Ennek a törvénynek valamennyire még érthető is lenne a célja, de nem fogalmaz elég egyértelműen így bármire ráhúzható. Könnyen visszaélhetnek vele és lesz is aki vissza fog. Pl. ha úgy fogalmaznának, hogy közegészségügyi szempontból veszélyes a porta vagy lakás állapota, akkor a célt ugyanúgy elérnék vele, de nehezebb lenne a visszaélés.

Amúgy valóban úgy lenne korrekt és alkotmányos (egyenlőség elve) szerintem is, ha kiterjesztenék minden állami alkalmazottra a közmunkástól a politikusig.
@komplikato: Minimálbér? Aztán akkor hány közmunkás volt, és most mennyi? Volt rá pénzünk? Nem volt.
@Ándi bácsi:
"1. Sírtok hogy az állam ne herdálja a pénzt"

Ha sírunk, ha nem sírunk stadionokra és már baromságra szórják el, nem igaz?

"2. Ha a magánvilágban elmennek background csekkolni, szaros a WC, gazos az udvar ki vagy rúgva"

Ha "magánvilágban" a lakás állapotától függetlenül valaki megpróbálna bejönni csak mert alapon, kizárnám a francba és ráengedném a kutyát. normálisabb országokban ha nagyon ugrál még le is lőhetem.

"3. Utána sírtok hogy az állam mér csinál ilyet"

Ők azok akiknek meg k*rvára semmi köze hozzá a polgár mit csinál a lakásában, nyilván kivételt képeznek azok a dolgok, amiket törvény is rögzít, a többi környéken lakó védelmében. pl. tűzvédelmi előírás, stb. be is b*szna ha belepofáznának otthon mit csinálok én vagy bárki más. érdekes módon a gyagyás szemétgyűjtő fővárosi emberkéket sem basztatják, pedig az már tényleg az ÁNTSZ-re tartozik.
@komplikato: "Marhaság, a demokrácia még MINDIG NEM a többség diktatúráját jelenti, hacsak nem hitleri értelemben vagyunk demokrácia."

Ajajj, amióta Gyurcsány demokrata lett, azóta minden balos ezzel a dumával jön. Nem tűnt fel, hogy én nem beszéltem demokráciáról? :)
@Khonsu: Tök jó hogy így kifejted a tv-t meg nem olvastad.

Ilyen amikor a zemberek pletykálnak.
@komplikato: ''Ha "magánvilágban" a lakás állapotától függetlenül valaki megpróbálna bejönni csak mert alapon, kizárnám a francba és ráengedném a kutyát. normálisabb országokban ha nagyon ugrál még le is lőhetem.''

Ej bazdmeg....:DD

Talán nézd meg mi az a background check. Mo-n ugyan csak jó munkahelyeken van, nem csoda hogy nem hallottál róla, de nyugaton elterjedtebb...:)
@Budai Andris: Azt hazudták megoldják. Nem oldották meg, ezen nincs mit védeni. Ezeknek az embereknek nincs igazi munkájuk, mert azért MUNKABÉR is járna.

Ellenben minden más munkavállaló (amúgy is sárba döngölt) jogaival sem rendelkeznek. Rabszolgák.
Nem erről volt szó.

Ha meg annyira tenni akarnak valamit, akkor hagyják abba a gazdasági szerencsétlenkedést és a befektetők elüldözését. Hátha lesz munkahely ... de ne hazudozzanak, hogy most többet kap a közmunkás, amikor nem. Meg azt meg lehet belőle élni ... óóó párdon "tisztes megélhetést biztosít".

Valaki itt azt hazudozta egy komplett országnak, hogy tudják mekkora a baj, de MINDENRE van megoldásuk és felkészültek a kormányzásra.
@komplikato: "be is b*szna ha belepofáznának otthon mit csinálok én vagy bárki más"

Ez hülyeség. Otthon sem gyilkolhatsz, verekedhetsz, hamisíthatsz pénzt, krakkolhatsz benzint, készíthetsz kábítószert, követhetsz el nemi erőszakot, zsarolhatsz... néhány apró kivételtől eltekintve (pl. meztelen járkálás) otthon is csak azt csinálhatod, amit másutt.
@Ándi bácsi: Hol vagyunk mi attól a nyugattól? Ha itt olyan nyugat lenne, akkor bárki simán béréből tudna bérelni olyan lakást ami nem omlik rá alvás közben. Budapesten a lakóházak jelentős része ilyen, omlik kívül és belül, beázik, penészes. Aki olyan butus volt, hogy megvette, az nyilván azért fog állást bukni, mert szar a kéglije ... ha igen, olyan munkahelyre nem mennék. Nyilván Lázár János szintű suttyók irányítanák.
@Budai Andris:
Ne beszélj már hülyeségeket.
Közmunkaprogram meglehetősen régóta létezik.
Pénz is volt rá.

Tele a tököm a magadfajta ostoba hazudozókkal.
@$pi$: Neked se volt csillagos 5-ös anno szövegértelmezésből, mi? :D

@Ándi bácsi: A hozáállásod embertársaidhoz kb. olyan mint a viccben:
Jön a mikulás az etióp gyerekekhez.
- Sziasztok gyerekek!
- Szia!
- Jók voltatok?
- Iiiiigen!
- Szót fogadtatok a szüleiteknek?
- Iiiiigen!
- Megettétek rendesen az ebédet???
- ... nem.
- Hát akkor IDÉN SEM kaptok semmit!
@Nero Bianco: Tényleg? Akkor miért is pofázzuk azt, hogy Orbánék csak a közmunkával növelik a foglalkoztatottságot? Mert szerintem azért, mert kurvára sokkal többen lettek. Pénz meg itt semmire nincs (kivéve a focit persze).
Ez tényleg nem korrekt, ha valaki adott szint alatti koszban és rendetlenségben él akkor valahogyan észre kell téríteni.
Ez nem szegénység kérdése hanem igénytelenség. Érdekes, hogy egyes települések sokkal rendezettebbek mint mások, nem beszélve nyugatról ahol sok helyen ugyancsak ránkvernek ebben.
Azért (is) vagyunk szegény nép mert lusták és igénytelenek vagyunk.
@komplikato: Lakás? Miiiiivan?

Hogy jön ez ide?

Most lépünk a nyugat felé egyet, kevesebb lesz a szaros porta. Nagy probléma ez neked, úgy tünik.
@komplikato: Most hisztivel megoldottad a szaros portákat is?
@Nero Bianco: Ja, volt rá pénz. Faszom se érti miért volt 10% deficit.
@Budai Andris: Te ezt komolyan is gondolod, vagy csak hergelsz?
pár hete a szomszéd (szociális lakásban élő pár) valami olyan büdöset csinált a lakásában hogy a lépcsőházban se lehetett kibírni

jöttek is a szélsőliberálisok szagolgatni, nagyon élvezték a szabadság rodhadt hús szagát
@Ándi bácsi: Ez ugye ugyanaz a problémakör, hogy meg kell védeni a hajléktalanok jogát ahhoz, hogy egész nap a saját szarukban fetrengjenek bebaszva, nem lehet őket kényszeríteni arra, hogy felhagyjanak ezzel, mert az antidemokratikus. Ők is teljes jogú állampógárok, úgyhogy senki nem pofázhat bele, ha így akarják kinyírni magukat. Vannak persze, akik szerint ez nem kifejezetten humánus, de azok fasiszták.
@Gera:
Konkrétan spec nem tudom mi a bajod.

A korábbi közmunkaprogramok alapértelmezésben átmeneti esélyt nyújtottak az embereknek, és nem a munkahelyteremtés, hanem a szociális foglalkoztatás stratégiai eleme volt.

Ez mostanra annyiban változott csak, hogy a közmunkaprogramban a bérek csökkentek, stratégiai célja nincs, pusztán statisztikai, és nagyjából minden szarosseggű ándibácsi szerű takony abból merít erőt, hogy a közmunkásba törli a lábát.

Hát, nem egy nagy előrelépés mit ne mondjak.
@Gera: De ki nem szarja le őket?
@Ándi bácsi: íme a tervezet szövege:

"7. § (1) A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény (a továbbiakban: Kftv.) 1. §-a a következő (4a)-(4g) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha

a) a tanköteles gyermekének mulasztása miatt vele szemben

aa) szabálysértési eljárás van folyamatban, vagy

ab) e szabálysértés miatt három hónapon belül jogerősen elmarasztalták, vagy

b) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar, jogszabályban meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti."

Miben is tévedtem?
@Khonsu: Nem tévedtél, hiszen csak feltételezéseket írtál.

Én meg azt feltételezem hogy ez így kurvára jó.
@vuvuzela importőr: "Érdekes, hogy egyes települések sokkal rendezettebbek mint mások ..."

Erről lehet tudni, hogy svábok laknak ott. ;)
@Nero Bianco: Semmi bajom nincs, csak megjegyeztem, hogy nem mondhatjuk egyszerre azt, hogy nincs jóval több közmunkás és azt, hogy ezzel növelik a foglalkoztatottságot.

Ennek az egésznek nem az a stratégiai célja, hogy az embereket az állam tartsa el, hanem ugyanaz, mint amikor a rendszerváltás előtt az állam eljátszotta azt, hogy akkor most ezek az emberek dolgoznak különböző állam vállalatoknál, hiába került többe az egész, mint amennyi értéket termelnek. A cél az, hogy megpróbálják visszavezetni őket a kilátástalan és fenntarthatatlan segélyezésből a munkába.
b) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar, jogszabályban meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti."

Csak érdeklődnék a tisztánlátás végett mi számít majd rendezettségnek?
Ezt a rendezettséget azért kell önkormányzati szinten szabályozni, mert településenként mást takar?
@vuvuzela importőr: "Ez nem szegénység kérdése hanem igénytelenség."

Beszéld már meg egy szociológussal, hogy a kettő miért függ össze, ellentétben a TE állításoddal. Hogy miért marha nehéz visszavezetni egy hajléktalant a normális kerékvágásba? Vagy miért lesz depressziós egy munkanélküli? Vagy teszem azt egy háborúban egy jó életből kiszakított civilizált ember miért árulja el 2 perc alatt a sajátjait ha kap egy cigit, csokit vagy forró zuhanyt.
Vagy ezek kínos kérdések, mert még gondolkodni kéne rajtuk?
@$pi$:
"Fogadhatunk. Osztrák bankszámla? Amerikai bankszámla? Interneten lehet nyitni tíz perc..."
Remek, csak nem arra buzdítod az embereket hogy menekítsék a pénzüket az országból mert a Viktorék ellopják?

"Diploma. PhD. Elvehető?"
Várd ki a végét, benyújtanak egy egyéni indítványt és el lehet venni.
De azt is csinálhatják, hogy "utánad nyúlnak" és kb. feldughatod a diplomádat mert csak a mekibe mehetsz krumplit sütni vele. Volt már erre példa a kommunizmusban nem is egyszer, az ellenzéki értelmiségiek között elég visszatérő motívum volt, csak segédmunkásként dolgozhatott. És ugye te magad mondtad: "Nem tűnt fel, hogy én nem beszéltem demokráciáról..."

"Nyelvtudás?"
Elvenni nem tudják de lásd az előző pontot.

"Amerikai állampolgárság?"
Húha hogyan lehet amerikai állampolgárságra szert tenni csak úgy?
Szerintem az itt élő zemberek 99.9% -nak nincs olyanja.

"Hit, becsület, szerelem, tudás, tisztelet, becsület?"
Kicsit tanulmányozd a kommunizmust ha már úgy is "Nem tűnt fel, hogy én nem beszéltem demokráciáról...", milyen faszántosan törték meg azokat az embereket akik nem álltak be a sorba.

Most annyival könnyebb a dolog hogy a határok nyitva vannak EGYENLŐRE.
Mielőtt még bérreteggésel vádolnál, pont a jobbikosok ábrándoznak arról, hogy ki kellene lépni az EU-ból a francba meg ez a felcsuti bohóc haknizik állandóan azzal hogy EU nekünk ne pofázzon.

Most akkor játszunk el a gondolattal egy kicsit, hogy kiléptünk a gaz EU-ból, jó?
Hopp az alábbi országok fognak körbevenni bennünket a schengeni határokkal: Szlovákia, Románia,Horvátország, Szlovénia, Ausztria.
Milyen vicces lesz, amikor turulba született hazánkfiai meglátogatják "édes erdélyt" és a határon a román határőr nézegeti majd az EU-n kívüli útlevelünket és majd basztat mintha valami elbaszott albán menekültek lennénk ja és ugyanez a szlovákok részéről.
@Gera: "A cél az, hogy megpróbálják visszavezetni őket a kilátástalan és fenntarthatatlan segélyezésből a munkába."

Úgy érted ezt hazudták. Eredmény??????
@Ay: "Ezt a rendezettséget azért kell önkormányzati szinten szabályozni, mert településenként mást takar? "

Önkormányzati rendelet. A törvények keretrendszerében az önkormányzat úgy szabályozhatja, ahogyan akarja. Vagy 20 éve vannak önkormányzati rendeletek.
@Dinkainka: Kiskunhalason szoci polgi és önkormi van...
@komplikato: Ez egy hihetetlenül lassú folyamat.
@Ándi bácsi:

Szerintem ezzel a résszel van a gond:

"önkormányzati rendeletben előírt"

Szinte bármit rendeletbe lehet foglalni, és szerintem lesz pár eszement aki bele is foglal majd hajmeresztő dolgokat.

"rendezettségének"

Ez is sokmindent jelenthet, nézőpont kérdése.

Vannak közegészségügyi és tűzvédelmi előírások, ha azok betartását ellenőrzik az teljesen korrekt és ugyanúgy kivédi a mocskot, gazt (allergia), stb., de nehezebben használható fel kicsinyes szívatásra, ha valamelyik kiskirálynak ahhoz támadna kedve.
@Baldrick68: "Most annyival könnyebb a dolog hogy a határok nyitva vannak EGYENLŐRE."

Hah, mi az, hogy "egyenlőre"? Mivel egyenlőek a határok? A szó amit keresel az az "egyelőre".

"Húha hogyan lehet amerikai állampolgárságra szert tenni csak úgy?"

Hogyan érted, hogy "csak úgy"? Ki mondta, hogy "csak úgy" lehet?

"Remek, csak nem arra buzdítod az embereket hogy menekítsék a pénzüket az országból mert a Viktorék ellopják?"

Azt csinálsz amit akarsz. Én csak felsoroltam pár dolgot, amit az állam nem tud elvenni tőled.
Ez azt is jelenti, hogy bármelyik civil, azaz állampolgár, teszem azt közmunkás, bejelentkezhet bármely állami pénzből fizetett vezetőhöz, munkavállalóhoz, képviselőhöz, hogy megnézze rend van-e a szekrényében, le van-e törölve a por, el van-e rendesen mosogatva, elég tiszta-e a toalettje, cserélt-e rendesen ruháját, megmosta-e a fülét rendesen, nincs-e gyászkeret a körmén. El is képzelem, amint az egyszeri polgibá benéz a közmunkáshoz, majd a közmunkás tesz látogatást polgibánál. Csak aztán rendesen ellenőrizgetni ám, ágy alatt is, nem csak ott, ahol a papok táncolnak.:)
Ha valaki nem akar dolgozni tényleg az fogja motiválni, ha nem akarja rendben tartani a portáját, azaz otthon sem akar dolgozni, majd nem kap közmunkát?
@Gera:
"A cél az, hogy megpróbálják visszavezetni őket a kilátástalan és fenntarthatatlan segélyezésből a munkába. "

A cél korábban is ez volt, csak az eszközök voltak mások.
És a mostani elvek alapján kialakított eszközrendszer a gyakorlatban alkalmatlan a cél elérésére.
Az pedig, hogy a helyi kiskirályok csicskáztatják a közmunkásokat, az mindenképpen távolabb visz a céltól.
@$pi$: Nem értem az értelmét :))
Ha x településen csak össze kell csak söpörni, és éjjel 1 és kettő óra között szabad majd kert sarkába szarni, akkor majd jól átjelentkeznek oda Y faluból, ahol esetleg a fű 4,3 cm hosszú lehet és csakis 78,6 fokos szöget kell bezárni a talajjal? És akkor ott kaphat közmunkát???

Tudod azt nem értem, hogy ezt az egyébként sem annyira objektív valamit, miért nem lehet központilag szabályozni?
Ne a helyi képviselők egyedi agymenései határozzák meg a rendezett kert fogalmát.
Ezt nem értem
@Khonsu: "Szinte bármit rendeletbe lehet foglalni, és szerintem lesz pár eszement aki bele is foglal majd hajmeresztő dolgokat."

Rohadtul nem. Az önkormányzati rendeletek igencsak szigorú szabályok közé vannak zárva. Nagyon furcsa lenne, ha nem így lenne, nagyon amatőrnek kell lenni, hogy azt gondolja az ember, hogy az önkormányzat olyan rendeletet hoz, amilyet csak akar.
@Khonsu: A demokratikus rend része az önkormányzatiság.

Szinte bármit rendeletbe lehet foglalni, kivéve ami bármilyen más jogszabályba ütközik.

Rendezettség - majd az önkori rendelet részletezi. Mekkora botrány már hogy minden falu/város rendes többsége akarja a szarosoknak megmondani mi a rend?
@Ay:
"Tudod azt nem értem, hogy ezt az egyébként sem annyira objektív valamit, miért nem lehet központilag szabályozni?"

Azért, hogy jobban megfeleljen a helyi sajátosságoknak, hogy jobban megfeleljen a közösségnek. Ez az "önkormányzat" lényege...
@$pi$: A rendezett kert fogalma helyi sajátosság?
Mesélj...
@Khonsu: Most mi is ezzel a baj? az, hogy a segélyért elvárjuk, hogy maga is tegyen valamit; hogy a kölköt járassa iskolába; hogy ne legyen az utca és a kert egy disz
@$pi$:
"Az önkormányzati rendeletek igencsak szigorú szabályok közé vannak zárva. "

Egy frászt.
Az AB ugyan elmeszelte elsőre a jogszabályt, de a parlament másodszorra átverte.
Az önkori most gyakorlatilag olyanokért cseszegetheti a polgárt, amiért csak akarja.
@$pi$: Pont ez a baj az egésszel, hogy mindenki önkormányzatonként úgy értelmezi és alkalmazza ahogy ő gondolja. És innentől lehet arra használni valóban, hogy "tiszta udvar, rendes ház" legyen mindenhol, meg lehet úgy alkalmazni, hogy annak legyen rossz akit a polgi meg haverjai utálnak.
@Nero Bianco: Nekem nem tűnt fel, hogy ezt a célt eddig sikerült volna elérni. Természetesen semmi garancia nincs rá, hogy így menni fog, de az tény, hogy eddig nem ment.

Ezt a csicskáztatást meg egyre kevésbé értem az előbb beidézett javaslat fényében. Lehet, hogy lemaradtam valamiről? Itt mindenesetre a lakás belsejéről szó nincs, az ingatlanra vonatkozó betartandó szabályok meg azok, akik a település összes lakójára érvényesek.
@DFK:
"Most mi is ezzel a baj?"

Az, hogy a gyakorlatban nem működik.
Az a baj.
De az nagy.
@komplikato: sőt, az emberölés szankcionálása is visszaélésre adhat lehetőséget, hát tiltakozzunk ellene.
@Gera: Félre értés van közöttünk. Még csak érintőlegesen sem képzeltem, gondoltam vagy céloztam rá, hogy TÉNYLEG célja lett volna a közmunkások halálra szivatásának a "munkába való visszavezetés".

Csak és kizárólag 3 célja van a jelenlegi közmunkás programnak.

1. Lenyomják a béreket, ha nem is kínai szintre, de amennyire lehet. Sikerült.

2. Megfélemlítésre használják az egész Közmunkás témát. Akinek MÉG van melója, annak intő példa, akinek meg közmunkája van, azzal meg azt tesznek amit akarnak. Érdemes néha beszámolókat olvasni, kb. munkaszolgálatos szint némelyik helyen.

3. A haveroknak legyen olcsó vagy ingyen rabszolga. Lásd ingyenes mutyi földön közpénzen dolgoztatott közmunkások ...
@komplikato: "Pont ez a baj az egésszel, hogy mindenki önkormányzatonként úgy értelmezi és alkalmazza ahogy ő gondolja."

Csak bizonyos kereket közt. A helyi viszonyoknak megfelelően. Az önkormányzat ugye azt jelenti, hogy a helyi közösségek önmagukat kormányozzák, ennek az eszköze pedig az önkormányzati rendelet.

Legalább húsz éve létezik, nyilván nem is a magyarok találták ki és működik. Ahol a kóbor kutyák gondot okoznak, ott a kutyákról írnak rendeletet, ahol van patak, ott a patakról és ahol patkányok vannak, ott a patkányokról.

Meglehetősen liberális elképzelés, nem?
@Nero Bianco: Az, hogy eddig nem kértek semmit a segílyért, mert az csak jár, na az baj.
@DFK: Ezért nincs halálbüntetés, nem igaz? Mert sokan visszaéltek vele.
@$pi$:

Nem tagadom amatőr vagyok ebben, ugyanis nem vagyok jogász, de akkor magyarázd már el nekem, hogy konkrétan a rendezettség fogalmának meghatározása egész pontosan milyen szigorú szabályok közé is van szorítva a rendeletalkotásban?
@Gera:
"Ezt a csicskáztatást meg egyre kevésbé értem"

A közfoglalkoztatás jogszabályi környezete jelentősen megváltozott.
Szinte minden államilag garantált munkavállalói jogot kivettek belőle.

A közmunkás egy harmadrendű munkavállalóvá devalválódott. Így senki nem fog egyel feljebb lépni, mert a rendszer maga nem engedi.
A mostani szabályozás tényleg az éllami csicskáztatás bebetonozása.
@$pi$: "a helyi közösségek önmagukat kormányozzák, ennek az eszköze pedig az önkormányzati rendelet."

Jaj, hagyjuk már a rizsát. A drága apósom falujában 3 polgármester váltotta egymást, tök más pártokból. Mind a hármat az emberek választották. Egyik sem tette amiért szavazatot kapott, de mindhárom szétlopta az önkormányzati pénzeket.

Vagy gondolom a pécsiek is halál boldogok, hogy a "visszaszerzett" vízmű éves 5 milliárdos buktáját fizethetik.
@komplikato: Mi a megoldás? Havi 100000 ft segély életfogyt? Ezt ki termelné ki? Annyira elég abból, hogy a jogokhoz ne társuljanak kötelességek is.
@Nero Bianco: Ja, csak az Alaptv-be, tv-be, kormányrendeletbe, Min.rendeletbe és Önk rendeletbe nem ütközhet új önkrmi rendelet.

Másba ütközhet, csak más nincs..:OO
@komplikato: Ja az lenne a jó ha a büdöscigány mondaná meg mit csináljon a polgármester. Ha már nem maszopos.
@Gera:
A lakás belsejéről is szó van, itt csak egy kis idézet a különböző települések szabályiról, hozzáfűzni valóm meg csak annyi, hogy a mi havi tisztítószer számlánk kb 10 ezer forint havonta. nme könnyű kigazdálkodni sem 22, sem 48 ezerből.
"Zalakomárban például az elvárások átvétele mellett az aktív korúak ellátásának feltételéül szabták, hogy megmunkálják a kertet a nyilvántartott művelési ág alapján. Pacsán pedig belevették a rendeletbe: a kerítést olyan állapotban kell tartani, hogy az állatok ne kóborolhassanak el, és a gyerekek ne szaladhassanak ki az utcára. Keszthelyen abban az esetben is megvonható a segély, ha a lakásban a járófelületek szemetesek, a burkolatok, berendezési és felszerelési tárgyak és textíliák szennyezettek. Az országban létezik olyan szabályozás is, amely előírja, maximum milyen magas lehet a fű az udvarban, Várbalog község pedig arról híresült el, hogy kimondta: a segélyezettnek és a vele egy háztartásban élőknek rendszeresen tisztálkodniuk kell, a ruhájukat napi szinten tisztán kell tartani, és tiszta helyen tárolni ahhoz, hogy ne vonják el a juttatásukat."
Kérdés ezután, az állampolgárok is ellenőrizhetnek minden közpénzből fizetett személyt, hogy megfelelnek-e ezeknek a kritériumoknak?
@DFK: Nem, a gond nem ezzel van, hanem azzal, hogy könnyen felhasználható olyanra is ami már nem ezt a (amúgy támogatandó) célt szolgálja, hanem durva túlkapásokra ad lehetőséget. Úgy kéne megfogalmazni, hogy ennek lehetőségét kivédje és onnantól semmi gond nem lenne ezzel.
@komplikato: A te elképzelésed analógiájára még börtön se járhatna érte, hiszen biztos vissza fognak élni vele.
@Khonsu: "milyen szigorú szabályok közé is van szorítva a rendeletalkotásban"

Nem adhatok jogi tanácsot, mert én sem vagyok jogász. Mindenesetre az önkormányzati rendeletek a jogi hierarchiába illeszkednek, nem ellenkezhetnek a felsőbb jogszabályokkal.

Mint ahogyan megbüntethetnek azért, ha nem irtod a parlagfüvet, de nem tehetnek felelőssé azért, mert nem sikerült kiirtanod. Csak azért büntetnek, mert nem tettél meg minden tőled elvárhatót.
@Gera: "... az ingatlanra vonatkozó betartandó szabályok meg azok, akik a település összes lakójára érvényesek."

Akkor biztos nekem van szövegértelmezési problémám, hogy ezzel akkor is CSAK a közmunkásokat szívathatják? De őket nagyon.
@Khonsu: konkrétan mutasd be, hogyan fognak visszaélni vele.
@DFK: Ez nem az elképzelésem analógiája, a közelében sincs annak. Arról regéltem, hogy a civilizált világ nagy részén miért nincs halálbüntetés. Az ilyen Hitler, Sztálin, Pol Pot és hasonszőrű állatok okán nincs.
@$pi$: Azt válaszold meg, hogy a rendezett kert a településenként más jelent? Helyi sajátosság a rendezettség, vagy mi?
@komplikato: Mi a szivatás azon, ha a mindenkire vonatkozó szabályokat betartatják?
@Khonsu: Most írtam. De nyilván fellebbezhető is az önkori közmunkából kizáró döntése a rendes szabályok szerint ad absurdum perelhető az önkori.

Majd a bíró eldönti csúnya volt-e a ganajdomb vagy nem.

Ilyen a demokrácia.
@komplikato: "Jaj, hagyjuk már a rizsát. A drága apósom falujában 3 polgármester váltotta egymást, tök más pártokból."

Ki választotta őket, a svédek vagy a belgák? Vagy talán a fidesz? Esetleg az oroszok vagy a tatárok?
@DFK:
"Az, hogy eddig nem kértek semmit a segílyért, mert az csak jár, na az baj. "

A segély az segély, azért nem kérhet senki semmit direktben.
Munkaadóként meglehetősen sok pénzt perkáltam az államnak a dolgozóim illetve magam után az államnak ilyen célra.

Olyan ez, mint ha azt mondanád, hogy a nyugdíj is csak állami ajándék, nem pedig járulékkal szerzett jog.

Van persze egy másik réteg, aki kiesett már a rendszerből.
És tényleg képtelen munkát szerezni a megadott határidőn belül.

De ez a rendszer azokon sem segít.
Sőt, inkább ront.

Itt pusztán arról van szó, hogy ki lett találva egy réteg, amelyikbe bele lehet rúgni.
@Khonsu: csak az Alaptv-be, tv-be, kormányrendeletbe, Min.rendeletbe és Önk rendeletbe nem ütközhet új önkrmi rendelet.

Másba ütközhet, csak más nincs..:OO
@Ay: "Helyi sajátosság a rendezettség, vagy mi? "

Voltál már sváb faluban? :)
@káeurópaibankoló: A helyi pógárok szépen elküldik a halál faszára azt az önkormányzati testületet, ami olyan szabályokat hoz rájuk nézve, ami nem tetszik nekik. Ha ez nem történik meg, az bizonyára azért van, mert a többségük egyetért ezekkel a szabályokkal.

A poszt meg a fenti törvénymódosításról szól, mást nem kéne idekeverni.
@Gera: Mondjuk az, hogy CSAK rajtuk kérik számon? Hiszen a nem közmunkástól nem veszik el a közmunkát nem? :D
@komplikato: mert őket a köz által segélyezzük, s a liberálisokon kívül mindenki töke tele van azzal, hogy a segílyt hangosan követelők még a gazt sem képesek kihúzni a kertjükben, hogy a gyerekeik nem járnak iskolába, ha mégis, akkor koszosak, büdösek.
És igen, az előírás mindenkire vonatkozik. ha én nem tartom rendben az utcát, parlagfüves a kertem, akkor jön a pénzbüntetés. persze ez neked biztosan újdonság.
@Nero Bianco: 'Olyan ez, mint ha azt mondanád, hogy a nyugdíj is csak állami ajándék, nem pedig járulékkal szerzett jog.'

- Na te soha nem voltál munkaadó...:)
@komplikato: csak hát ez közel sem analóg a közmunkáért (gyk segély) rendezett környezetet kéréssel. Akinek erről Pol Pot jut eszébe...
@Nero Bianco: De, a segélyért nyugodtan lehet kérni dolgokat.
@$pi$: Megleplek lehet, de voltam.
S mond a rendezettség minimuma az itt magasabb mint a cigánysoron amit elvárnak majd? Mert valami azt súgja nem a sváb falu rendezettsége okán rakták be a törvénybe ezt, hanem a cigánysor rendezetlensége okán.

Szóval a rendezettség mint minimálisan elvárt feltétel, konkrétan mit takar? Minden faluban mást?
Akkor lesznek majd közmunkások és közmunkásabbak?
@Gera: Pont ide kapcsolódik, ugyanis nevezett önkormányzatok ezeket a szabályokat hozták, és ezen szabályok alapján lehet megvonni a közmunkástól a munkát.
Az államnak dolgozókat és képviselőket is közpénzből fizetjük, tehát, ha az ő lakásuk redvás, esetleg a fülük koszos, tőlük is megvonható a kinevezés?
Mi jogon dönti el az esetleg koszos fülű polgármester a közmunkástól, hogy ne kapjon munkát, amikor az egyszeri állampolgárnak sincs joga elküldeni a francba a polgit, ha koszos a füle. Mi köze a koszos fülnek vagy a koszos függönynek a munkavégzés hatékonyságához? Másrészt mennyire koszos az a koszos, ami már a munka megvonhatóságát jelenti?
A helyi pógárok meg nem küldenek el senki a halálfaszára, mert a helyi pógások is be vannak szarva, hogy kihajítják őket abból az 1-2 állami állásból, ami létezik, és fülüket-farkukat behúzva asszisztálnak ahhoz, hogy egy nap rajtuk csattanjon az ostor. Először a közmunkások, utána ők. Lásd bizonyos minisztériumoknál dolgozók megfigyelhetősége. esetükben konkrétan még azt is lehallgathatják, hogy hányszor és milyen hangosan finganak majd.
@komplikato: Bizonyára a többi pógárral szemben is van valami lehetősége az önkormányzatnak a rendeletek betartatására, a közmunkások esetében ez kiegészül még ezzel is.
@DFK: Ja hogy neked valami beállt agyadba és úgy tudod közmunkás = koszos nem fürdő rendetlen emberek? Kezdem érteni a meg nem értésed gyökereit ...
@Ándi bácsi: A helyi önkormányzatoknak nálunk is joga van a közterületek és ingatlanok rendjét - településrendezési, hulladékkezelési, közegészségügyi szempontok alapján- betartani ill. betartatni. Ehhez persze megfelelő helyi szintű szabályozásara és annak ellenőrzésére volna szükség.

A szabálysértési tv. biztosítja a rend megsértőivel szembeni jogi szankciókat:pénzbírság, börtön, közérdekű munka.

Ennyi -és persze nem több- követelhető meg a közmunkásoktól, vagyis az elbírálás nem lehet szubjektív.

Amennyiben a szóban forgó BM rendelet nem irányul többre, vagyis csupán az ingatlanok helyi szinten megfogalmazott és rögzített rendjének betartatására irányul, akkor nem nevezhető önkényesnek ill. diszkriminatívnak.
@Ay: Igen minden faluban mást, mit értetlenkedsz már?

Ha az egész önkori cigány akkor a falu putri lesz, mint amerikában a nigger negyedek. Joguk van úgy élni, ha nem akarnak rendes utcába költözni, de ha már oda mennek akkor alkalmazkodnak.
@káeurópaibankoló: Ott a javaslat, a kert-udvar és az ingatlanhoz kapcsolódó bizonyos közterületek tisztántartásáról lehet szó.
@Ay: "Akkor lesznek majd közmunkások és közmunkásabbak? "

Jajj, ne értetlenkedj már. Ha nem tetszik, hogy vannak önkormányzati rendeletek, akkor tiltakozzál ellenük. Vannak, hús évig senki sem mondta, hogy az ördögtől valók.

Ha a központi szabványügyi hivatal határozná meg, hogy mi a tiszta udvar, akkor boldog lennél? nem, akkor azon háborognál, hogy miért szólnak bele mi van a településen.
@Gera: Ja értem és nyilván ők is szó szerint éhen döglenek miatta? Valahogy nem érzitek a dolgok súlyát.
@DFK:

Valakivel nézeteltérése támadt egy önkormányzati mutyáknak, mert pl nem volt eléggé szolgalelkű és meg-meg monddogatta a véleményét ahelyett, hogy kussolt volna, ahogy rabszolgához illik. Ekkor elmegy szépen és megnézi közmunkásunk telkét amíg az dolgozik (ekkor még csak kívülről), majd hoznak egy rendeletet ami úgy van összerakva, hogy emberünk telke ne feleljen meg neki, aztán rögtön ellenőrzés, mielőtt közmunkásunkhoz eljutna a rendelet híre. Probléma megoldva, renitens eltávolítva, többiek ezzel megfélemlítve. A lehetőségek száma végtelen, és innentől elég, ha valamelyik önkormányzati fejesnek nem tetszik a közmunkás ábrázata, vagy valamely rokonának, haverjának útban van valamiért.
@Gera: Sarkíthatok?
A polgármester és az ellenőr valamilyen kalandvágyból együtt mennek ki Kolompár Mélymagyar közmunkás kertjét ellenőrizni. A polgármester kertében jó félméter magas a fű, az ellenőrében csak 46,4 cm. Ez esetben Kolompár Mélymagyar közmunkást kizárhatják a közmunkaprogramból arra hivatkozva, hogy csak a 2-8 cm fűhosszúságú kert a rendezett???
@Measurer: Nem értek egyet. Ebben az esetben a közmunka és a közfizetés más dolgokra is lehetőséget ad, mint alapesetben.

Nem lenne túl logikus, hogy itt a közmunkától eltiltás a szankció, a normál esetben meg a közmunka a szankció, ugyanazért a tettért. A pénzbírság nem behajtható, az elzárás meg drága ha van rá egyáltalán lehetőség.

Persze jogilag biztosan reszelni kell rajta de nyomják csak át a cél üdvös, az eszköz praktikusnak tünik.
@káeurópaibankoló: "Az államnak dolgozókat és képviselőket is közpénzből fizetjük, tehát, ha az ő lakásuk redvás, esetleg a fülük koszos, tőlük is megvonható a kinevezés?"

Meg fogsz lepődni, de igen. Az egyetemi oktatónak pl. szólhatnak, hogy ne tartson előadást rövidnadrágban vagy hogy kollokviumra öltönyben kell mennie.

És? Elmentek hágába meg a taszhoz?
@$pi$: Igen akkor boldog lennék. Bár engem nem érint ez a közmunka, de igenis a "központi szabványügyi hivatal" határozza meg. Mert ez nem helyi sajátosság, hanem országos közmunkaprogram.
@Ay: Kolompár polgártársnak azt javaslom, tartsa be a helyi közösség szabályait. Ugyanezt javaslom a polgármesternek is, mert esetleg a következő választást bukja.
@Gera: Nemrég valakik megpróbáltak értelmes polgit keresni és valamiért(?) nagy balhé volt belőle. Nem is értem.
@Gera: De nem ez volt a kérdés. :)))
@komplikato: "Ja értem és nyilván ők is szó szerint éhen döglenek miatta?"

Ki döglött éhen? Mármint tudod mire gondolok, úgy "szó szerint"...
@$pi$: 1. Katedra nem a lakókörnyezet
2. Olvass híreket, a TASZ gyakorlatilag szétesett nemrég.
@$pi$: Nyilván akinek nincs állása, vagy közmunkás "bérből" (LOL) "él meg", az valakiknek a jóindulatából és pénzéből élhet még. Ha nincs ilyen kapcsolata vagy elveszti, akkor mitől ne halna éhen??? Vagy fagyna meg?
Gondolom az idei télen fagyoskodó százezrekről szóló infót is szelektíven nem láttad.
@komplikato: Már hogy döglenének éhen? Szépen betartják, ahogy rendes pógárhoz illik és kész.
@komplikato: 'TASZ gyakorlatilag szétesett nemrég.'

Soros Gyuri elzárta a pénzcsapot?
@Khonsu: Ez már erőst konteo gyanús. Az úgy megy ám, hogy azt mondja: reggel ellenőrzök, azt délutánra kész a rendelet, este meg kirugom a közmunkást. Hát, te nem láttál még önkormit működni, az tuti.
@Ay: "Igen akkor boldog lennék. Bár engem nem érint ez a közmunka, de igenis a "központi szabványügyi hivatal" határozza meg."

Akkor szólj az önkormányzatotoknak, hogy ők ilyen önkormányzati rendeletet hozzanak. Gyűjts aláírást és kérj népszavazást arra, hogy az önkormányzati rendeleteket tiltsák be.
@Gera: "Pintér Sándor nevével fémjelezve, melyben az áll, hogy ha a közmunkás privát szférájában nincs rendben a kiskert vagy kerítés előtti rész, vagy a lakás belseje, akkor egyszerűen ki kell rúgni", külön figyelemmel a "lakás belseje" idézet a fenti cikkből. Értő olvasás! Ezek után pedig kérdezem, ez miért csak a közmunkásra vonatkozik, és miért nem minden állami pénzből fizetett dolgozóra? vagy szerinted ezt nem fogják alkalmazni Kné Kiss Bözsike kirúgott pedagógusra, akiról köztudomású volt, hogy egyszer nem szavazott x-re, és ideje bosszút állni. Minek után úgy találtatott, hogy Kné Kiss Bozsike otthonában a függöny egy árnyalattal mintha sötétebb volna az elvárható habfehértől, amilyen a polgi mester vadiúj félmillás függönye, így tőle a közmunka megvonható. Vagy gondolod ezt a szabályt majd csak az ózdi vízpazarlókra fogják alkalmazni, akik képesek voltak családostul sorban egymás után megmosakodni a közkútnál?
Majd amikor hozzád néznek be végül, a te függönyödet csekkolják, a te lakásod poloskázzák, a te dugásod hallgatják le, azt mondod majd elég, vagy tapsolsz tovább?
A közmunka is munka, annak eldöntése pedig, hogy kapjon valaki ilyet az legyen, hogy képes-e elvégezni, jól dolgozik-e, elvégzi-e a munkáját. Ha más kritériumok is számítanak, akkor számítson másnál is, azaz mindenkinél, aki a köztől kapja a jövedelmét. Ha egy közmunkást ki lehet rúgni a koszos füle, a koszos függöny miatt, akkor lehessen egy polgármestert is, egy képviselőt is, meg egy állami cégigazgatót is. Ha pedig a munkahelyen a munkavégzés számít, akkor az számítson. Pont.
@komplikato:
"Olvass híreket, a TASZ gyakorlatilag szétesett nemrég. "

Szerencsére nem.
@káeurópaibankoló: Itt volt beidézve a konkrét szöveg és ennyi van benne: kert, udvar, egyéb kapcsolódó közterület.
@$pi$: Mikor mehetsz te ellenőrizni egy egyetemi oktató lakását, vagy egy minisztériumi dolgozóét, vagy akár egy polgármesterét, hogy elég tiszta-e a lakása?
Arról meg, hogy egyes egyetemi oktatók hogyan bírnak megjelenni 1-1 előadáson talán ne kezdjünk eszmei vitába. Vagy a mostani ing-farmer-nyakkendő nélküli munkaruha divaton a politikusok körében, mert eléggé ki tudok akadni rajta, amikor már szinte mindenütt így jelennek meg, ott is ahol bőven illene az öltöny-nyakkendő kombó.
@Gera: A fenti cikkből idéztem a lakás belsejét.
@komplikato: nem, nem. S azt is tudom, hogy a normál életvitelű közmunkásnak ezzel nem is lesz baja. Gondja annak lesz, aki baszik összeseperni az utcát, vagy méteres gaz áll az udvarán. Már megint a normalitás megkövetelése miatt fütyültök. Na miatattok szaros város, mert szerintetek mindenkinek joga van a szarhoz.
Köztisztvselőként bőven kereshet az ember 100ezer Ft alatt úgy, hogy sok éve dolgozik az államnak. Egyéb juttatásokat se kapnak már (sikerült megvonni a 13.havit, meg rengeteg egyéb pénzt) és ehhez képest a köztisztviselő esküt kell, hogy tegyen, hogy a magánéletében példamutató lesz, amikor otthon van, vagy az utcán.... mint MAGÁNEMBER.

Remélem, ez is legalább annyira szúrja a poszter úr szemét, mint az, hogy ha az állam feleennyiért ad munkát, akkor legalább a kerted nem néz ki pöcegödörnek...
@Khonsu: Nem mint ha eddig ne rúgtak volna ki bárkit pofára, vélemény miatt vagy csak úgy közmunkából, hiszen van minden helyre vagy 4x annyi ember aki vár. Mint írtam a direkt több rétegű megfélemlítés eszközévé vált az egész.
@káeurópaibankoló: Fordulj a parlamenti képviselődhöz, hogy adjon be módosítót.
@DFK: "S azt is tudom, hogy a normál életvitelű közmunkásnak ezzel nem is lesz baja."

A lényegi különbség kettőnk között. Én szinte biztos vagyok benne, hogy de.
@DFK:

Amiket hallani..., nekem már semmi sem elképzelhetetlen. De most akkor te következel, bizonyítsd be, hogy ezzel a törvénnyel nem lehet visszaélni. Lehetőleg példával.
@káeurópaibankoló: "Arról meg, hogy egyes egyetemi oktatók hogyan bírnak megjelenni 1-1 előadáson talán ne kezdjünk eszmei vitába."

Látod, ez is helytől függ. Van amelyik közösség elnézi, van amelyik nem.

"Mikor mehetsz te ellenőrizni egy egyetemi oktató lakását, vagy egy minisztériumi dolgozóét, vagy akár egy polgármesterét, hogy elég tiszta-e a lakása?"

Én a közmunkást sem ellenőrizhetem. De mondjuk ha van gyereked máris mehetnek ellenőrizni és el is vehetik a gyereket. Akkor is, ha nem vagy közmunkás.
@$pi$: Szerintem neked focista körökben kellene mozognod, ez itt az elmúlt félórában a második parádés csúsztatásod volt.
@káeurópaibankoló: Az szuper, de engem jobban érdekel, mi van a konkrét törvényjavaslatban.
@Csii: 'Köztisztvselőként bőven kereshet az ember 100ezer Ft alatt úgy, hogy sok éve dolgozik az államnak.'

Na mesélj.
@Ay: Elfogytak az érvek? :)
@komplikato: Nem is értem a relevanciát. Tehát aki magyarországi színvonalon szegénynek számít az természetes, hogy kupiban él? Szerencsére a tőlünk keletebbre élő országokban ezt az elméletet nem mindenhol ismerik máskülönben az egész egy nagy szemétdomb lenne. Ezt a koszos = áldozat és nem az ő hibája hülyeséget el lehetne felejteni. Sajnos eléggé versengünk a balkánnal rendetlenségben de ez inkább az egyes fejben lévő problémákat mutatja. Ez az önsajnálat, meg hogy mástól várjuk a gondok megoldását nem segít a felemelkedésben. Szerintem eddig még sosem segített senkinek.
@Nero Bianco: Én értelmezésemben a TASZ szétesett és nem lehetett nem észre venni, hogy időben közel hozzá az Amnesty magyar részlege is.
@Khonsu: Az nem semmi példával bizonyítani hogy nem lehet visszaélni egy tv-el, ami még tervezet....:)
@komplikato: Szégyen hova jutott az ország. Kedves vezetőink bármit megtehetnek már és még újra is választják őket, köszönhetően a töketlen ellenzéknek és civileknek, akik az égvilágon semmi értelmes alternatívát nem voltak képesek összehozni több mint 3 év alatt. Látsz még bármi reményt itt vagy kezdhetünk csomagolni?
@Ándi bácsi: Eleve a negatív exisztenciabizonyítás teljesen lehetetlen példa segítségével.

Nonszensz... mutass egy példát arra, hogy nincs olya hogy... vicc.
@Khonsu: "Látsz még bármi reményt itt vagy kezdhetünk csomagolni? "

Én látok. Fogj egy gereblyét és kapard össze a szemetet az udvarodon, aztán tedd ki a kukába. Meglásd nem lehetetlen. :)))
@vuvuzela importőr: "Ezt a koszos = áldozat és nem az ő hibája hülyeséget el lehetne felejteni."

Értelmezési probléma, mert hasonlót sem írtam.

Az egész végig nem arról szólt, hogy húúú de sajnálni kell aki egy szarkupacban lakik. Azokról volt szó, akikre majd gyorsan ráértelmezik vagy ráfogják, hogy ne legyen jogosult közmunkára De mint írtam sokat nem ront a jelenlegi helyzeten, eddig is a közmunkákat vezető kápók pofára rúgtak ki embereket. Mondjuk valaki pofázott, hogy nem kéne a prérin hagyni 40 embert egy 10 lites kanna langyos vízzel.
Nem dehogy, de azt javasolni, hogy javasoljam azt az önkormányzatomnak, hogy javasolják az államnak, hogy ők állapítsák meg központilag, hogy mi a rendezett enyhén szólva nem a kérdésre való felelet.

Vagy vegyük a másik kedvencemet:
@káeurópaibankoló: "Az államnak dolgozókat és képviselőket is közpénzből fizetjük, tehát, ha az ő lakásuk redvás, esetleg a fülük koszos, tőlük is megvonható a kinevezés?"

Meg fogsz lepődni, de igen. Az egyetemi oktatónak pl. szólhatnak, hogy ne tartson előadást rövidnadrágban vagy hogy kollokviumra öltönyben kell mennie.

Ha a közmunkásnak azt határoznák meg, hogy milyen öltözetben jelenjen meg a munkára, avagy a baleseti oktatáson mit vegyen fel egyet is értenék az okfejtéseddel. Avagy, ha az oktató lakását kertjét ellenőriznék, akkor is egyetértően bólogatnék.
Így viszont "csak" egy remek csúsztatást látok...
@komplikato:
Nem esett szét sem a TASZ sem az AI.

A TASZ-ról ráadásul első kézből vannak ismereteim.
És nem estek szét.
@Ándi bácsi: Ugyanilyen feltételek mellett elvárni, hogy példával igazoljam hogyan lehet vele visszaélni épp ekkora hülyeség, erre akartam utalni.

Te vakon megbízol bennük én meg nem, ennyi csupán a különbség közöttünk.
@$pi$: Az egész vita NEM a szemetes, gazos udvarról szólt, csak szerintetek.
Végig arról volt szó, hogy ennyire határok és előírások nélküli törvényt úgy fogják alkalmazni, ahogy kedvük van. Így annak lesz "koszos" udvara akire azt mondják. De megy a mellé duma.
@$pi$: Lakásban ezt nehéz lenne összehozni :)
@Khonsu: Én nem kértem hogy példával igazold hogyan lehet vele visszaélni.

Még csak vak sem vk, meg memóriám is van, ezért szavazok a fideszre jövőre.
@komplikato: Tehát, aki saját önbecsülése alapján rendbe tartja a környezetét, annak miképp is lesz baja ?
Attól, hogy üldözési mániás valaki, még nem lesz igaza. Nem kell minden bokor mögött fasisztát látni.
@komplikato: "ezető kápók pofára rúgtak ki embereket. Mondjuk valaki pofázott"

Üdvözöllek a munka világába. Tudod, a munkahely már csak ilyen: pofázol, kirúgnak. Melózol, lehet, hogy nem rúgnak ki.

Tudom, persze, nehéz ezt megszokni meg kellemetlen is, de hozzá lehet szokni. Én például egészen fiatal korom óta csinálom, tulajdonképpen ki lehet bírni.
@Khonsu: Én meg az eddigiek alapján egyáltalán nem.
A. Ki állítja, hogy Pintér demokratának gondolja magát?

B. A közhivatalnokok lakásába máris be lehet menni, poloskát telepíteni, lehallgatni, megfigyelni őket, leveliket felbontani, stb.

C. Az utcán a rendőr megállíthat bárkit és átkutathatja a ruháját (motozás). Ehhez is elég egy „alapos gyanú”.

Na, mi az: feldobom demokrácia, leesik fasizmus?

Magyarország.
@komplikato: Ezt értem, de kevered a dolgokat. A koncepcióval nincs bajom, a közmunkaprogram biztos ezernyi sebből vérzik emellett amik független problémák. Én csak azt mondom nem ördögtől való elvárás, hogy egy adott szintet hozzon az ember a környezetében ahol él. Én láttam elég csúnya, elhanyagolt udvart/kertet/házat és láttam olyat is ami rendben volt és egyikben sem jómódú lakott. A munka az munka, ki kevésbé fél tőle ki jobban.

Szóval ezért nem egészen értem a koncepció támadását, lehet, hogy invazív de az is igaz, hogy nem ártana 'civilizálódjunk' egy cseppet.
Támadjátok a konkrét megvalósítást, a jelenlegi társaság - szerintem - következetesen abban gyenge.
@komplikato: Ja, ja. Eddig is ezt csinálták, nagy is az esély a leváltásukra.
@komplikato: Ezt persze te is tudod, hogy nem igaz. Ma is vannak önkormi rendeletek, amik meghatározzák ezeket az elvárásokat. S vannak nem kevesen olyan segélyezettek, akik tojnak az egészre. Ez meg böki a segélyt fininszírozók (gyk. adófizető és az utcarészét rendben tartó) szemét.
@Tamás Csacsicska: 'C. Az utcán a rendőr megállíthat bárkit és átkutathatja a ruháját (motozás). Ehhez is elég egy „alapos gyanú”.'

- Magyarországon ugyan nincs ilyen, de az USA-ban igen és tényleg felháborító.
@$pi$: "Üdvözöllek a munka világába. Tudod, a munkahely már csak ilyen: pofázol, kirúgnak. Melózol, lehet, hogy nem rúgnak ki."

Látom még csak minimális szándék sem él benned, hogy megértsd amiről irok. A közmunka NEM MUNKA, mivel MUNKABÉR NEM jár érte. Szaros éhenhalási segély. Ezekre a melósokra ráállítanak olyan arcokat mint katonaságnál a tisztesek voltak (erőszakos ámde sík hülye arcok), akik kiélhetik a hajlamaikat rajtuk. A lényeg, hogy NER kompatibilis troll legyen. Ezek után ez az ember dönt arról, hogy éhen döglesz vagy sem. Mert csak. És semmi köze ahhoz dolgozol vagy sem. Ahhoz van köze nyalsz vagy sem.
@$pi$: nehéz lehet komplikatonak szembenézni a valósággal...
@Ándi bácsi: Sajnos azt kell mondjam jól teszed, mert nem született meg a kellően erős, elfogadható alternatíva. Magam részéről nem szavazok rájuk (most fogalmam sincs kire fogok, nincs semmi értelmes), inkább felkészülök a kivándorlásra, aztán ez a gond részemről megszűnik. (most még van valami ami egy ideig itt tart, de aztán pápá)
@Ándi bácsi: Ehhez képest Bp több helyéről volt ilyen beszámoló.
@komplikato: Na, hogy értsd: a segély, igen, a köz ajándéka, amit illenne megbecsülni.
@komplikato: "A közmunka NEM MUNKA, mivel MUNKABÉR NEM jár érte. Szaros éhenhalási segély."

Akkor miért e nagy sírás rívás? :)

"Ezekre a melósokra ráállítanak olyan arcokat mint katonaságnál a tisztesek voltak (erőszakos ámde sík hülye arcok), akik kiélhetik a hajlamaikat rajtuk."

Soha nem voltam segélyen, de rám mindig voltak ilyen arcok állítva.
@DFK: "nehéz lehet komplikatonak szembenézni a valósággal... "

Még szerencse, hogy elkerülhető. :)))
@$pi$: Elég kegyetlenül bánt veled a sors.
Ha az én alkalmazottjaim nem mernék elmondani mi a bajuk nagy szarban lennék.
Tudod perverz módon arra jöttem rá, ha jó a hangulat és kommunikálunk egymással sokkal hatékonyabban zajlik a termelés.
Meg ugye a nagyapám is mesélte, hogy az átkosban a kápó típusú művezetők közül ha egy megcsúszott a Duna partján levő műhelyeknél télen, s szegény csak a tavaszi olvadásnál kerültek elő, az összes többi kápós megértette, hogy nem helyes úton jár.
Nem csak multikon lehet szocializálódni, s azért mert a munkahelyek 80%-kánál ez a gyakorlat ez attól még nem helyes. S ha nem helyes nem kellene követendő példaként, vagy bevett gyakorlatként tekinteni erre.
@Gera: Valóban ez van a konkrét tv javaslatban: "b) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar, jogszabályban
meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) tisztántartására vonatkozó
kötelezettségét nem teljesíti." Ezek szerint néhány önkormi kicsit visszább kell hogy vegye az agarait.
Alapvetően meg azt gondolom a közmunka is munka, a munkáért munkabér jár, a munka értékélésének alapja pedig a munkavégzés hatékonysága kell legyen. Amennyiben a szezon összekeveredik a fazonnal a fejekben, abból lesz az ilyen árokkapargatós sehová sem vezető, helyi potentátok által csicskának nézett és ugráltatott közmunkának nevezett kegynyújtás. A törvény pont azokon nem fog, akiken eddig sem fogott. Aki nem akart dolgozni, nem volt hajlandó szocializálódni, az ennek hatására sem fog, de legalább kitenyésződök a hajbókoló közmunkasereg, aki ugrik hogy a 3 centis fűvel átmenjen a közmunkateszten. A többi meg a nehezen kihajbókolt fizetését drótkerítésre, meg oszlopokra költi, hogy következő 5 hónapos turnusba is beleférjen. Enni nem is fog belőle, mert ha nincs kerítése, legközelebb sem kap közmunkát. Vagy hogy?
@Alfax: Majd emlékezz a szavaidra, amikor a te kertedet vizsgálgatják, amíg 49 000 Ft-ért húzod az igát :)

Szép, új világ. Kár, hogy visszaüt.
@komplikato: Hol? Linkelnéd? Vagy a piacon mesélték?
@Ay: Ettől függetlenül még a most érvényes Munka Törvénykönyve szerint sem rúgható ki egy egyetemi oktató sem, ha koszos füllel tart előadást, akkor sem, ha rövid nadrágban tart előadást. Ez kevés egy azonnali hatályú, de egy rendes kirúgáshoz is.
@DFK: Igen. Nehéz. De sokkal szemben nekem már sikerűlt.
@Ay: Úgy vagy te munkaadó ahogy Nero Biaco..:DD
@káeurópaibankoló: És nem is volna helyénvaló...

Tudod azt nem értem, de biztos én vagyok a hülye, hogy vannak alapvető emberi normák, amelyek egyesek számára semmit nem jelentenek...

Hogy süllyedtünk idáig?
@Ándi bácsi: Ha munkát keresel bátran írj, ha megfelelsz szakmailag, szívesen látunk...
@káeurópaibankoló: Na és ki mondta hogy azt kell a kirúgási papírjára írni?
@Ándi bácsi: Az egyetemi oktatókat már azért is szankcionálhatják, ha nem népszerű a hallgatók körében. :(
@Ay: Ne kérdezd, fogalmam sincs. Én megértem a törvényalkotó szándékát, de sajnos már most borítékolható hogyan fognak visszaélni vele. Az összes ilyen rendelettel az a baj, hogy azokon csattan, akiken nem kellene. A legnagyobb baj, hogy kevesen veszik észre, hogy süllyedünk egyre lejjebb, és csak tapsolnak tovább, egész addig, míg rájuk nem kerül a sor.:(
@DFK: Akkor, hogy értsd ha DOLGOZIK, azért NEM segély járna, hanem MUNKABÉR. Valamint az egyre gázosabb Munka Törvény Könyve általi jogok is járnának ugyan ezen okokból. De nem járnak. Miért nem?
@Ándi bácsi: Szóval szerinted a törvény az smafú, dísznek van, te pedig simán visszaélsz vele?
@káeurópaibankoló: Te még sosem dolgoztál sehol.
@$pi$: Ezzel egyet is tudok érteni. Aki nem tudja eladni a tudományát az szar tanár, még ha nagy tudós is.
@káeurópaibankoló: "Én megértem a törvényalkotó szándékát ..."

Na ne, olyan országban lakunk ahol 200 éve minden törvény eleve a visszaélésre, kiskapukra és csalásra épít. A baj az, hogy én is érteni vélem a törvényalkotó szándékát és részben nem tetszik, részben pont a visszaélés lehetősége volt a cél.
@Ándi bácsi:

Kaliforniából írok kizárólag Neked: ilyen nincs Amerikában. Ha a rendőr megállít, akkor tényleg gáz van, nem úszod meg a dolgot feljelentés nélkül.

Hülyeségeket ne terjessz!
@Ándi bácsi: Kedves Ándi bá, én dolgoztam, nem is keveset, és ha az ilyen tefajtákat, akik visszaélnek a törvénnyel rajtakaptunk, azokat azonnal hatállyal rúgtuk ki, amely azonnali hatály olyan megalapozott volt, hogy ügyvéd nem vállalta volna, hogy megtámadhasd a Munkaügyön.
@Ándi bácsi: "Ezzel egyet is tudok érteni. Aki nem tudja eladni a tudományát az szar tanár, még ha nagy tudós is. "

Nem azért szokott népszerűtlen lenni, hanem azért mert elégtelent ad. :(
@káeurópaibankoló: Ők tudod, hogy fognak visszaélni vele?
Szerintem számukra ez azért fontos, mert nem akarnak szart sem költeni a közmunkaprogramra, s legalább majd lesz egy indok, hogy a kilencbilliónégyszártrillárd Ft közmunkaprogramra szánt pénz nagyrésze megmaradt mert nem volt megfelelő munkás hiába vizsgálták naponta őket kétszer, s így ezt a pénzt most elköltik másra, ők megpróbálták, de senki sem akarja a közmunkát. S így senkinek nem tűnik majd fel hogy az erre szánt pénzt már rég elköltötték másra, avagy meg sem volt, csak a propaganda miatt kellett ezt állítani....
@komplikato: Igen, pont ezért nyitottam ki én is a számat, mert a visszaélés már most borítékolható.
Azt nem értem, hogy a picsába nem tud ez az ország normálisan működni, itt mindenből képesek kihozni a visszáját.
@Tamás Csacsicska:

en.wikipedia.org/wiki/Patriot_Act

Ez alapján motoznak(+hallgatnak le és házutatnak, bírói végzés nélkül) Kaliforniában úgyhogy legyél résen.

És csatold hogy honnan vetted ezt a marhaságot Magyarországgal kapcsolatban.
Amúgy kicsit elkalandozva a témától van egy logikus magyarázat arra, hogy miért építették/építik ki azt amit (a "Putynizmus" egyfajta változatát).

Orbán (és minden értelmes ember) már évek óta látja, hogy hatalmas vihar közeleg Európában és a világban. Azt hiszi, hogy rendszere elég erős lesz ahhoz, hogy őt és csatlósait a felszínen tartsa és ellenálljon neki.

Szerintem azonban ha egyszer feltámad ez a "vihar", akkor őket ugyanúgy elsöpri mint a többi kormányt akárhogy kapálódznak, tehát ez a szenvedés amiben a "szent cél" érdekében a lakosságnak része van teljesen hiábavaló. Az elkerülhetetlen ellen készülnek egy megnyerhetetlen ütközetre.
@káeurópaibankoló: Hogyne persze. A saját cégemtől úgy rúglak ki akkor és azért amiért akarlak, meg azt írok a papírodra amit csak akarsz. Ahogy minden munkaadó.

Mindig közös megegyezésre törekszem, de nem mindenáron.
@Khonsu: Amennyiben mégis ide tartozik, hogy a munkanélküliség és elégedetlenség ér el lassan egy olyan kritikus tömeget Európában, amit ha egyszer egy szikra begyújt...
@Ay: Szerintem az eredeti szándék jó volt, de aztán jön V. Tirpák Magát Aztsemtudjahovátegye Nagyonfontos Kiskirály Potentát, és közli Makk marci kertje gazos, mert az angol gyöp már 2 centis, és slussz közmunka. Bár, ha Makk Marci 3x oda-vissza fényesre nyalja, és hoz magával még x embert arra a bizonyos eseményre, amitől V. Tirpák Magát Aztsemtudjahovátegye Nagyonfontos Kiskirály Potentát továbbra is maradhat a kakasdombnyi királyságán rendkívül fontos embernek, akiből még a büfi is rózsaillatún távozik, egye fene kap még 1 hónapnyi csirkefarhátnyi közmunkát.
Ez az ország mindig a mikszáthi vidéki urambátyám rokonokon vérzett ki, akiknek egyetlen egy fontos tulajdonságuk van, hogy jó mélyen meg tudnak hajolni felfelé, és gusztustalanul tudják alázni, akik lejjebb vannak.
@Ándi bácsi: gondolkodtál már azon mint cégvezető, hogy egy ilyen "A saját cégemtől úgy rúglak ki akkor és azért amiért akarlak" hozzáállás morálisan hogy hat a többi alkalmazottadra ? Lehet ezt másképp is ám, mert ez mind mind a termelékenység rovására megy...
@káeurópaibankoló: Tudom, hogy ez így van, de mégis hinni szeretném, hogy nem...
@Ándi bácsi: Soha nem mennék egy hozzád hasonlóhoz dolgozni, már csak azért is, mert nehéz elképzelnem, hogy ezzel a mentalitással a piacról élsz. Tizedrangú al-al-al beszállítócska cég az államba nem ér.
Egyébként nem tudhatod, hogy nem lesz olyan alkalmazottad, aki mégis elmegy a munkaügyre. Kamu kirúgással vesztes ügyed van. Részemről pedig soha nem írok alá közös megegyezést, csak ha én kérem.
@Khonsu: Igen ezzel egyetértek, én is ezt látom Orbánnal kapcsolatban.

Csakhogy a brüsszeli központ is ezt tervezi! Adóközpontosítást, szuverenitás feladását. Ez persze átmenetileg akár még jó is lehet az EUs gazdaságoknak(a magyarnak nem valószínü), de az alap európai problémát nem oldja meg, csak pár évre kitolja a csődöt:

Egyre kevesebben egyre kevesebbet termelünk, és egyre többet fogyasztunk.
@Ay: Én is. Már csak a jópotentát urak érdekében is. ugyanis, ha teljesen tönkrevágják az országot megszűnik a kollektív dzsembori a hétszilvafák alatt, aztán csak a kutyabőr marad rágni.
@Ay: Müfaja válogatja. Ott ahol képzett drága munkaerő van ott valóban nem menő a paráztatás.

Építőiparban, összeszerelésben ez alap, olyan a munkaerő is hogy ez kell neki.

@Ándi bácsi: Mindennki ellen lehet találni vmit, mint a rendőr az izzókészlettel.

Nem azt mondom, hogy ezt kell csinálni de a lehetőség megvan rá. Ne tegyünk már úgy mintha a munkaadó-munkavállaló viszony mellérendelt volna mert az porhintés.

A bankvezért is kirúghatja a főrészvényes mert hasmenése van és ha nem megy el csendesen akkor elterjeszti róla hogy kecskékkel kefél és utána rúgja ki. Kell ez?
@Ándi bácsi: Ándi bár, ha egy főrészvényes egy civilizált országban azt terjeszti el egy bankvezérről, hogy kecskékkel kefél és utána rúgja ki, olyan perrel nézhet szembe, hogy csak na, és az egész vagyonát megkockáztatja a kártérítésért, amit ezek után fizetnie kell.
A magyarnak tartott bankokról meg ne beszéljünk, elég érdekes lenne bizonyos magyar bankvezérekről ilyet terjeszteni, az a személy szintén felkészülhet rá, hogy leperlik a gatyáját.
@káeurópaibankoló: Csak ha a bizonyos bankvezér tulajdonos. Ha nem az akkor ugyanolyan mint a portás, más munkaköri leírással.
Az a pénz, amit kapnak, fing. Ez nem kérdés, ez tény. Hogy én mit tennék a helyükben? Az első ellenőrzés után üzenném a fejeseknek, hogy bekaphatják, és erre buzdítanám minden munkatársamat. Aztán majd úgy egy hónap múlva meg lehet nézni az utcákat és tereket. Nápoly mesélhetne milyen az, ha senki sem viszi el a szart. Mindenki aki szerint jó ötlet ez az egész büntetősdi, képzelje el a helyzetet a közmunkások nélkül! Aztán képzelje el ugyanezt a helyzetet mondjuk 3 hónap elteltével...! Vagy, ha neadjisten a végén még neki kéne kimenni szemetet gyűjtögetni, meg rendbetenni a parkokat - vagy a pógármester háza táját -, mert senki sem maradt, köszönhetően a megaláztatásnak. Ha libsinek és demagógnak gondoljátok a fenti írást, kívánom, hogy a saját bőrötökön tapasztaljátok meg egy közmunkási beintés árnyoldalait is!
@Lurian: Ja, szakszervezetet a közmunkásoknak.

Mivel én adót fizetek megszabotálnám az ilyet, és ezt várom az önkoritól is.
@Ándi bácsi: Az építőiparban sem igénylik ezt, csak nincs választásuk...

A munkaadó-munkavállaló viszony nem mellérendelt, de ettől még lehetsz őszinte velük, kikérheted a véleményüket, megbeszélheted velük az ötleteidet.
Csak hogy értsd: Ezek az új szabályozások arra sarkalnának mint munkáltatót, hogy vágjak ki mindenkit és 25 év alattival, illetve tartósan munkanélkülivel oldjam meg a további működést. Nekem ehhez nincs gyomrom, akkor sem ha ezért baleknak tartottak. Mindenki óbégatott a környezetemben, hogy alád fognak vágni árban a többiek.. Ezután egyszerűen vázoltam az alkalmazottaknak, hogy milyen lehetőségek vannak: vagy elküldünk pár embert és a többi átveszi a munkáját, avagy kicsit megpróbál mindenki erősíteni és becserkészünk új megrendelőket, s ha nem megy akkor még mindig maradhat az elküldés. Mindenkinek az utóbbi tetszett, s milyen furcsa az élet senki nem vágott az ember alá, hanem megpróbálta eltenni magának a különbözetet, közben meg sírnak, hogy be kellett tanítani őket nincsenek úgy összeszokva stb stb. S voltam olyan "aljas, hogy a többletbevételünk egy részét az ő motiválásukra fordítottam.
Tudom balek vagyok, de ha éppen 100% kapacitással termelünk és egy régi kedves megrendelőnk kér még ezen felül meg tudom velük beszélni ezt. S ők maguk megszervezik, hogy miként lehet 105% megtermelni, túlórákkal feszítettebb tempóval. Ez szerintem egy szimbiózis mintsem mellérendelt alárendelt viszonyrendszerekben gondolkodjak...
@Ándi bácsi: Azt még mindig nem tudjuk, hogy milyen üzletben nyomulsz? Te vagy az a zseniális üzletmeber, aki termékeit hetedhét országba exportálja, imigyen is sokat téve a külker mérlegért, vagy 10ed rangú beszállítócska valamely állami közbeszerzésbe? Ergo téged is más adójából tartanak el, csak egy fokkal többe kerülsz, mint egy közmunkás, nagyobb a mellényed, azt már tudjuk, hogy a törvénytisztelet nem az erősséget, simán kikerülöd, és szeretsz visszaélni az erőfölényeddel.
@Ay: Én mondjuk nem tartom jónak érzelmeket keverni a céges munkába, de minenkinek a magánügye hogy mit csinál a cégével. Ez a munka azért szép, mert több jó megoldás is van, nincsenek sablonok, és rengeteg cégvezetési stílusárnyalat létezik.

A kormány is ugyanezt teszi. Meglát egy problémát - vagy éppen erre jön céltámogatás az EUból - (25 év alattiak munkanélkülisége), és elővesz vmi megoldást. Müködni fog? Senki nem tudja. A kormányt el lehet küldeni.
@káeurópaibankoló: Én kizárólag kereskedem(belföldi és export), bár van gyártásunk is szük körben, azt delegáltam másnak mert utálom. És emléxem mennyire más hozzáállás kell a zemberekhez a gyártásban mint egy tárgyaláson.

Végzettségem szerint meg jogász lennék szóval magasztos elvekben nem hiszek.
@Ándi bácsi: Szóval spekulálsz.:) A valódi termelést meg utálod. Mi lesz így a munkalapú társadalommal?;)
Az viszont nagy gáz, ha jogász vagy, és nem hiszel a magasztos elvekben. Jogásznak lenni és jogászkodni nem ugyanaz. Joggal való visszaélés pedig büntetendő, igaz itthon nehéz bizonyítani. Erre valók a magasztos elvek, meg a jogalkotó szándéka.
A fenti törvénnyel az a baj, hogy hiába értjük a jogalkotó szándékát, az eszköz nem megfelelő az elérésére, de sok visszaélésre ad lehetőséget. Különösen mert az átlag potentát jogérzéke (általad gúnyosan magasztos elveknek nevezett dolog) eléggé szegényes.
Meg persze vannak fogalmak is, amik összekeverése nem célszerű, ilyenek például: munka, munkabér, segély, rendezett környezet stb. Ha a közmunka segély szintjén működik, akkor legyen segély, és kész. Ha munka, mert szükség van az elvégzésére, akkor legyen munka, és fizessék meg. ha nincs munka, vagy nincs rá szükség, akkor ne legyen, és kész. Akkor költsék ezt az összeget másra. Ha a munkára szükség van, akkor a munka értékelésének alapja az elvégzett munka legyen. Gondolom te sem rúgnád ki a legjobb értékesítődet, mert gazos a kertje? Gondolom nem azért vetted fel, hogy otthon lekaszálja a füvet, te pedig ezért fizetést adsz neki? Gondolom, javítsd ki, ha tévedek, azért vetted fel, hogy értékesítsen, és ha rohadt sok profitot hoz, még akkor is meg fogod tartani, ha koszos a füle. legfeljebb rászólsz, hogy mossa meg. Kirúgni pedig csak akkor fogod, ha ügyfelet és profitot vesztesz miatta, nem párat sokat. mert ha sok profitot hoz, akkor is megtartod, ha pár kis üzletet buksz a koszos füle miatt.
@káeurópaibankoló: Mondtam hogy üzletelek, így nagyon is vágom a valós darwini szabályokat.

A cég a saját gyártmányait értékesíti, csak a gyártást én személy szerint inkább hanyagolom.

A jogszabály még át sem ment, az önkori rendeletek még tervezetben sem léteznek. Ilyenkor mindig vannak ellenvélemények, ami jó, de a véglegesnek is lesznek ellenzői, az is természetes.

'Gondolom te sem rúgnád ki a legjobb értékesítődet, mert gazos a kertje?' - Hát nyilván nem ennyire egyszerü, de rendetlen szakemberrel még nem találkoztam semmilyen szakmában(na jó müvészek közt igen). Igen, megtatanám ha hozza a nagy zsetont, naná.

Csakhogy a közmunka (beleértve az egyetemi tanárt) jellegében alapvetően eltér egy piaci tevékenységtől.

Mondjuk nálunk valahogy nem a piszkosfülü kupiimádók hasítanak, de ha lesz ilyen akkor kifejezetten ilyeneket keresek majd.
@Ándi bácsi: Utolsó bekezdés jó.:)
Az a baj, hogy a közmunka nagyon eltér a piaci tevékenységtől, annyira azért nem szabadna neki.
Másik, nem szabadna összekeverni a romaprogrammal. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a közmunka visszavehetősége azokról a romákról szólna, akik élnek a nagy mocsok kelős közepében, de ettől csak x részük lesz motivált a rend rakásra. A többi meg vagy elesik emiatt még ettől a bevételtől is, és még inkább antiszociális lesz, vagy úgysem merik tőlük megvonni, mert félnek tőlük. Azokat viszont bátran fogják egzecírozni, akik csak lecsúsztak anyagilag, függetlenül attól, hogy fehérek vagy barnák.
@káeurópaibankoló: arról nem is beszélve, hogy vannak magyarok is elég sokan, akik elég rendetlenek, és eléggé rendetlen a portájuk. Egyszerűen nem szabadna a közmunkának arról szólni kinek-mekkora rend van a portáján. Viszont, nyilván mivel komoly probléma ez, ha a közmunkával nevelni akarnak, akkor szépen közmunkában/kalákában lehet arra utasítani őket, hogy rakják szépen rendbe egymás portáját meg az utcát is.
Viszont a helyi szövetkezetek létesítése nagyon pozitív.
@Ándi Bácsi:

Források:

1/ Klubrádió, 2013.08.09. - „klub20130809-172853.mp3” - 3.39 – 4.06 perc között. Ugyanez egy másik forrásból:

2/ www.origo.hu/itthon/20130809-fokozott-rendori-ellenorzes-vasarnap-kilenc-pesti-keruletben.html
@Gera: Ajjaj, szerintem te csak fiatalember lehetsz :) Sajnos a mai generáció nagy része emlékszik a múlt rendszerre.

És BÁRMELY elnyomó rendszer alapja: a félelem. Ha egy közösségben eluralkodik a félelem, ott annak a kezében lesz a hatalom, aki ezt irányítja, gerjeszti. Nincs köze a közös jóhoz, közjóhoz.

A demokráciának van egy nagyon fontos tanulsága: nem attól működik a demokrácia, hogy ha 10 emberből 9 egyfajta értékrendre szavaz, akkor a maradéknak is kötelező ezt követni. Hanem attól, hogy az az egy és a kilenc ember között elindul egy PÁRBESZÉD. És a végén mindenki úgy él a másik mellett, hogy nem bántja a másikat. Ha jól tudom ezt hívják pluralizmusnak.

Demokrácia pluralizmus nélkül egy, a többség zsarnokságán alapuló rendszer lesz. Ez van MOST. négyévente, elmútnyócév-ente kapunk egy-egy új zsarnokot a nyakunkba. Aki felébred, az meg szürnyűlködik, hogy hova jutunk - teljes joggal.

Tehát a normális az lenne, ha észrevennénk, hogy amíg nem tekintjük a másik embert embernek, addig itt nem lesz jobb. Lehet, hogy rövid távon jobbnak néz ki, de az alapok rosszak, ezért menthetetlenül össze fog dőlni a mostani fülkeforradalmi rendszer is, mert NEM JOBB, mint az előző. Át lett festve a vörös narancsra, ennyi.
@Tamás Csacsicska: Bírói végzés nélkül Mo-n a rendőr nem motozhat, akkor sem, ha megírta a Zorigó.

Segítek a rendőrségi tv-ben találod a kulcsot.
@mazolika: Mit hablatyolsz össze?

A kormányzás arról szól hogy valaki megmondja hogy a többi mit csinál.

Ezt a valakit demokratikusan megválasztják. Ha 100% akkor 100%, ha pedig ez a 100% kinevezi diktátornak akkor demokratikusan akartak diktatúrát.
@Gera: Na, ez a tipikus esete egy problémára adott rossz válasznak. Ha az a baj, hogy koszos a porta, akkor tessék a helyén kezelni. A helyi közösségek hozhatnak rendeletet a porta tisztán tartására, amit pl. pénzbírsággal büntetnek. Ez érvényes MINDENKIRE. Polgármestertől a legcsóróbb közmunkásig.

És ez nagy különbség, mert mindenkire érvényes és nem lesznek egyenlőbbek az egyenlők között. Ajánlom Orwell: Állatfarm-ját. Segít megérteni kicsit, hogy lásd, én mit látok olyan nagy gondnak abban, hogy "kiemelten" kezeljük a közmunkásokat.

Ez a hozzáállás még MINDIG másodrendű állampolgárnak kezeli a közmunkást. És így soha nem is lesz belőle egyenrangú velünk.
@Ándi bácsi: Ha a többség megunja a demokratikusan megválasztott diktátort, akkor milyen demokratikus lehetősége van egy diktatúrában a demokratikus többségnek leváltani a diktátort?
@mazolika: Akkor mire vársz? Az ellenzék mire vár? Terjesszék ki a dolgot minden közdolgozóra, nyújtsanak be módosítót.

A bírságolás vicces, röhögnek is rajta a cigányok, szerencsére nem így oldják meg.
@káeurópaibankoló: A köztisztviselő nem feltétlenül keres kétszer annyit, viszont ez rá is vonatkozik. Velük mi a helyzet? Mindkettő az államtól kapja a pénzét, elvárható, hogy odahaza se szarjanak maguk alá, ha már mindenki tudja, hogy az adózók pénzéből élnek.
@Csii: Van egy apró probléma.

A közmunka alanyi jogon jár, a köztisztviselőség nem.
@Ándi bácsi: A köztisztviselők közül több ezren léteznek, akiknek nincs diplomájuk, de egy évtizede dolgoznak köztisztként. A felelősségük ugyanúgy megvan, a fizetésük 80 körül van. Ha nem kiemelt helyen vannak, jobb főnöknél, akkor még rosszabb is lehet a helyzet. A köztisztek keresete közérkedű infó, könnyű utánanézni. Ha gondolod, nézd meg és cáfolj. Ha nincs diplomád, akkor biztosan nem kapsz kézhez húsz éven belül százat.
@mazolika: Persze az eddigi jogszabályok alapján kaphatnak a kupiért bírságot IS, meg közmunkától eltiltást IS, mostantól (talán).
@Csii: Pont ezt emeltem én is ki.
Másrészt pedig mi közünk hozzá, hogy ki mekkora kuplerájban él, amíg nem veszélyes a rendetlensége másokra. Ha meg veszélyes, akkor az egy külön ügy, az ezzel foglalkozó hatóság dolga. Vagy az lesz a trend, hogy az aktuális felettes majd minden munkavállalónál "családlátogatást" tesz, hogy ki van-e festve a kerítés, lekaszálva a fű stb? Utána pedig azon törjük a fejünket, hogy hány rozsdafolt a kerítés elegendő alap egy kirúgáshoz?

Bár a módosítás a közmunkára vonatkozik, nem a köztisztviselőkre.
@Ándi bácsi: Most megleptél. Régóta olvasom kiterjedt körű kommentáradatodat, és sose hittem volna, hogy a versenyszférában dolgozol, ahol elvileg időd sem lehetne ekkora aktivitásra. De úgy tűntél fel, mint reneszánsz ember, se a politikának, se a közjogi berendezkedésnek, se a kultúrának, se a társadalomtudománynak nincs olyan részterülete, ahol te magabiztosan meg ne nyilatkoztál volna.
Rendpárti, jobboldali, Fidesz-szavazó polgár... nincs ezzel nekem semmi bajom, magam is konzervatív vagyok sok tekintetben, de legalább ott hátrébb vonhatnád az agarakat, ahol a szegényekről van szó. Nem azt rovom fel, hogy nulla empátia, szánalom, szolidaritás van benned, hanem azt, hogy olyasmiben is te akarsz lenni a legokosabb, te akarod megmondani a tutit, amiről gőzöd sincs.
Komplikato (aki nyilván legalább olyan rendes, iskolázott, adófizető állampolgár, mint te) totál reménytelenül próbál itt érvelni, meggyőzni, még csak fel sem fogod, miről beszél.
Javaslom olvasásra egy feddhetetlen tisztességű, katolikus magyar úrinő, Solt Ottilia írásait a szegényekről és kiszolgáltatottakról. Nélküle én sem tudnám, hogy mit jelent ez a sors.
@Csii: Közalkalmazottra gondolsz.

A köztisztviselők jobban keresnek: www.kozszolga.hu/illetmenyalap
@Csii: Bizonyos pozíciókban lévő köztisztviselőkre majd más fog vonatkozni, a totális megfigyelés lehetősége.
@borzzz: Már hogyne nyilatkoznék meg mindenben, jogász közgazdász vezető tulajdonosként.

Komplikató semmilyen érvet nem írt nekem, csak hisztizett, mindig ezt csinálja. Az nem érv hogy szegény csórók sajnáljam őket és ezt fizessem meg.

Komplikató vegyen fel közmunkást 100ért otthonra, és leszarhatja jár-e iskolába a gyereke, szíve joga. Az én farkammal ne verje a csalánt.
@Ándi bácsi: Igen, végeredményben a kormány kezében van a hatalom. De nem mindegy, hogy HOGYAN kormányoz. Hogy előkészítik-e a döntéseket, megtervezik-e a végrehajtásukat. Hogy a végrehajtás közben hány ember válik járulékos veszteséggé. Na ez nem mindegy.

Lehet keményen, lágyan és rugalmasan is kormányozni. De a kemény törik, a lágy szakad. Most éppen keménykedik a kormányunk.
@Ándi bácsi:
"Ándi bácsi 2013.08.11. 04:25:14
@káeurópaibankoló: Megölik."
Normális ember nem öl embert, ahogy normális ember, nem szeretne diktatúrát. Pont azét, hogy ne fajuljanak el idáig a dolgok. Normális, civilizált ember tudja, hogy a szélsőségek felé való elhajlás veszélyes, és a következményeit is fel tudja mérni. Ha erre képes, akkor fel kell hívnia a többiek figyelmét azokra a veszélyekre, mely az elhajlások eredményeképp bekövetkezhetnek.
@mazolika: A vélemény szent, el kell menni szavazni.
@káeurópaibankoló: 'Normális ember nem öl embert, ahogy normális ember, nem szeretne diktatúrát.'

- Szerintem rengetegszer öltek és választottak diktátort teljesen normális emberek, mint te vagy én. Normális emberek abnormális körülmények között.

- A római 'alkotmányos' diktatúra (időlimites) nekem szimpi. Vmi hasonló van a magyar alk-ban is, csak a gazdasági vészhelyzetekre is ki kellene terjeszteni. Véleményem szerint az ilyen megoldás éppen megelőzi a csúnya diktatúrát.
@Ándi bácsi: Tudtam, hogy megvert az élet. De hogy ennyire :) Neked nem a közmunkásokkal van bajod, hanem a rendszerrel, ami lenyúlja a pénzed 2/3-át :D

Már értem, hogy honnan ez a kemény vezetési stílussal való szimpatizálás. Azért nem kell annyira belemerülni a versenyszféra mocsarába, hogy elveszítsd az emberségedet.
@Ándi bácsi: El is megyek :) De a vélemény szentségébe az is beletartozik, hogy ne érjen engem a véleményem miatt hátrány, nem? Szerinted ez most biztosítva van? Mindig?
@mazolika: Hát ha azt érzed hátránynak, hogy leugatlak, az vele jár...

Vállalni kell a véleményt, szerintem. Az unortodox véleményt is, az amerikai véleményszabadság tetszik, pedig már az ottani jog is eléggé eltorzult.
@Ándi bácsi: Hát nekem meg eléggé nem szimpi. Egyrészt a diktatúra azért egy személyes hatalmat jelent, ahol vagy támaszkodik a diktátor a tanácsadóira vagy nem. Senki sem tévedhetetlen és senki sem érthet mindenhez. Nincs ráírva senkire sem, hogy vajon meg fog-e tudni birkózni a kvázi korlátlan hatalommal vagy személyisége legrosszabb tulajdonságai jönnek elő. Plusz azért ez az ország már megért egyet s mást, megvan bennük a hajlam a rosszra, besúgásra, ártatlan emberek kiadására a halálba, emberek oktalan megalázására, erőfölénnyel való visszaélésre (ugye?), joggal való visszaélésre stb.? Ez a nép nem érett az ilyesmire. Ahogy te sem, mert akkor jogászként nem magasztos eszmének hívnád az alapvető jogokat, ha meg valakinek nem tetszik a feje, és ki akarod rúgni, akkor nem generálnál kamu indokokat a kirúgás okának. Hidd el, nekem is tele tököm, hogy engem csak a fizetnivalók várnak ebben az országban, de ha nekem kellene segítség valahogy egy rohadt passzus sem vonatkozik rám abból a több tízezer oldalból, de azt tudom, hogy nem a romák minden nyűgöm okozói.
@Ándi bácsi: Akkor talán ne :) Nem lehet egy embert jobban büntetni, mert gazos a kertje, mint a másikat. Nem fair. És mellesleg minden demokráciának ez az alapja. Hogy nincsenek jogi kiváltságok, csak azért mert szebb, okosabb, tehetségesebb, gazdagabb, hatalmasabb vagyok.

Mellesleg tanárként azt látom, hogy a büntetés SEMMIRE sem jó. Ha pedagógusként odáig eljutunk, hogy büntetni kelljen, akkor megbuktunk. Ugyanez igaz a gazos kertre is. Ha egy embernek gazos a kertje, és szerinted ez rossz, akkor tanítsd meg arra, hogy hogyan ne legyen az. Ehhez foglalkozni kell vele. A büntetés max ideig-óráig segít, de tartós változást nem érhetsz el vele,
@Ándi bácsi: Az ugatás jöhet :D Az nem hátrány.
Ami viszont hátrány: Előléptetés hátráltatása, munkahely elvesztése, cég ellehetetlenítése.
Amint elkezdődik a pedagógus életpályamodell bevezetése, már mindegyikre lesz élő példám erre a ciklusra IS.
@mazolika: Nem mondanám 'nem foglalkozásnak' hogy otthon vegetálás helyett ezek a zemberek(közmunkás) felkelnek, időre elmennek valahova dolgozni (vagy nem) aztán haza. Minimális felelősségérzetet megkövetel.
@káeurópaibankoló: Az ideális helyzet a demokrácia, ebben egyetértek.

De amikor azzal példálóznak, hogy a világ leggazdagabb/legfejlettebb országai demokráciák, seperc alatt levezethető hogy amikor ezek az országok elérték a mai pozíciójukat, nem voltak demokráciák (legalábbis mai értelemben).

Sajna mi a demokráciát IS kötelezően kaptuk. Nem vagyunk hozzá tökhülyék, mint az afgánok vagy az irakiak, de nem is nőttünk fel hozzá teljesen.

Márpedig sosem a gazdag örökösgyerek filozófiája érdekel, hanem a birodalomalapítóé.
@Ándi bácsi: Szerinted a "jogász közgazdász vezető tulajdonos" az élet minden aspektusát felöleli?
Komplikatót pont annyira ismerem, mint téged (a hsz-ei alapján), és nekem rohadtul nem tűnik hisztisnek, más faszával csalánt verőnek stb., inkább racionális, higgadt érvelőnek. Igaz, hogy ott van ő is minden kilométerkőnél, ahogy te is, de ez nem baj, felelős állampolgárnak bármiről lehet véleménye, de nála nem tapasztaltam még azt a fajta lekezelést, omnipotenciát, amit nálad.
Akkor nézzük a dolgot közgazdaságilag! Meggyőző számítások szólnak amellett, hogy a szegények, leszakadtak támogatása racionális döntés: az a költségvetésben igencsak szerény összeg, amit segélyek címén fizetünk ki, a megfizethetetlen társadalmi béke ára. Ha nő a munkanélküliség, mert rosszul áll a gazdaság szénája, akkor erősíteni kell a szociális ellátórendszert és a segélyezést, nem pedig fordítva, mert ha tömegek kerülnek kilátástalan helyzetbe, akkor az isten irgalmazzon nekünk. Tömegeket szorítani társadalmon kívülre önveszélyes dolog, józan fővel senki nem akarhat együtt élni olyan emberek sokaságával, akiknek már nincs semmi vesztenivalójuk.
Ha te nagy mellénnyel közgazdásznak nevezed magad, nyilván ismered a társadalmi költség fogalmát. (Nos, nem úgy tűnik, hogy ismered.) Én arra mondanám, hogy más faszával veri a csalánt, aki hozzád hasonlóan a társadalmi békével játszik.
@Ándi bácsi: Az, hogy az ellenzék azért látja, hogy a munkahely elvesztése nincs ARÁNYBAN az adott ember gazos kertjével.

Nem az a megoldás a rossz szabályra, hogy kiterjesztjük a teljes népességre, hanem a rossz szabály helyett hozunk jókat. Vagy helyben keresünk rá (nem jogi) megoldást.

És márpedig vannak megoldások. És az összesnek van egy közös eleme: lehet emberhez kötni.

Én a kormány helyében az erőforrásaimat arra költeném, hogy felkutassam ezeket az embereket és velük dolgoztatnám ki azokat a programokat, amik tényleg megoldást kínálnak. Mellé raknák pénzt, és jogi keretet.

Na, az ilyen programok megtámogatására alkalmaznám a jogászaimat, nem a gazos kert jogi büntethetőségének szigorítására.
@káeurópaibankoló: 'jogászként nem magasztos eszmének hívnád az alapvető jogokat, ha meg valakinek nem tetszik a feje, és ki akarod rúgni'

1. Már nem vk jogász.
2. Biza az alapvető jogok csak annyit érnek, amennyi megvalósul belőlük, az pedig a gazdasági teljesítőképességtől függ. Egyéni és társadalmi szinetn is. Sajnos jogállamot követelni azoknak, akik előtte óriási adósságot halmoztak fel szoc. kiadások miatt, meglehetősen álságos, sőt aljas. Először a gazdaságot kell gatyába rázni, ebben Marxnak volt igaza - ez az alap, a többi a felépítmény.
@borzzz: 'Meggyőző számítások szólnak amellett, hogy a szegények, leszakadtak támogatása racionális döntés'

- engem mint cégvezetőt érdekelne ez a számítás
@Ándi bácsi: Kik halmozták fel a hatalmas adósságokat?
@mazolika: HONK határozat(gazos a kert) ellen fel lehet lebbezni és bíróságon is megtámadható. Az ilyen jsz-ekben benne szokott lenni, hogy amennyiben az eljárás alá vont a nemkívánatos helyzetet megszüntette, akkor BLABLA. Nem eszik olyan forrón a kását.

Ez éppen elég garancia.
@káeurópaibankoló: Mo-n a mai adósság 90%-át a kommunista(89 előtti) és szociálliberális kormányok hozták létre, a maradék 10%-ot Antall.

Orbán ebből a szempontból teljesen hiteles.
@Ándi bácsi: Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy mi a kritériuma társadalmi szinten, hogy véleményed szerint egy ország jogállamot érdemeljen.
Jogállam az, hogy például téged sem ölhet meg senki büntetlenül. Vagy szerinted teljesen rendben van, hogy nem érdemlünk jogállamot, te sem, és aki erősebb nálad, irigyli a céged, asszonyod, kocsid stb. nyugodtan elveheti, megölhet, teheti amit akar, mert ez az ország nem érdemel jogállamot? Vagy magadnak akarsz jogállamot, a többi, a mások nem érdemlik meg? Vagy hogy?
@Ándi bácsi: A te szüleid mikor születtek, melyik államban éltek? Ők nem részesültek belőle? Te nem éltél 89 előtt meg a bizonyos elmúlt 8 évben sem?
@Ándi bácsi: Jól mondod. Akkor viszont miért is büntessük meg, ha nagy nála a gaz a munkahely elvesztésével? Minek ez a keménykedés?

Ha tényleg megtanulja a felelősséget vállalni a saját munkájáért és a dolgaiért, akkor nem fog ebben az emberben előbb-utóbb felmerülni, hogy otthon is lekaszálja a füvét?

A munka nem büntetés, épp a megoldás része.
@káeurópaibankoló: Valós sikeres programok lennének jók, nem elméleti számítások.

A cigányfelzárkóztatás ezermilliárdokba került itthon eddig. És Angliában, ahol a tanulmány készült, a cigány ugyanolyan koszos és büdös mint Ózdon.
@Ándi bácsi: És akkor mi van? Köztisztviselőnek állsz, mert kell valami munka és az adódik. Mint egy közmunka, pont úgy. Kicsit jobban fizet, mint egy közmunka. Pár éve még hihető is volt, amikor azt ígérték nekik, hogy "életpálya" és "inflációkövető fizetés" stb.
Aztán nem lett belőle semmi. Egyik se kötelező, na de és akkor mi van? Hogy jön ez ide?
Vállalsz valamit mind a két esetben, pénzért.
@káeurópaibankoló: Az eladósodást nem menti hogy sokan részesedtek belőle, sőt. Költéssel egy demokrata is könnyebben marad hatalomban, mint megszorítással, ugye?

Mert az eladósodás nem gazdaságpolitika.
@káeurópaibankoló: Igen, valamiért a magyarországi köztisztviselők számára nem kellett előírni, hogy tegyék rendbe a gazt, szedjék össze a szemetüket. Lehet, hogy nekik enélkül is sikerült.

Úgy érzem, te nem egy olyan településen laksz, ahol hiába csinálsz szép házat-kertet, nem lehet eladni, mert a szomszédok 80%-a trágyatelepet üzemeltet. És élvezni se lehet. Kivéve, ha akkora c***** vagy, hogy ez neked bejön.
@káeurópaibankoló: Ez már megvan. Konkrétan úgy, ahogy mondod. Totális megfigyelés. Nem viccelnek, ez van. Teljes átvilágítás.
@Ándi bácsi: A köztisztek valamivel jobban keresnek, mint a közalkalmazottak. De a köztisztviselő annyit keres, amennyit mondtam, ettől függetlenül.
@Csii: Az egyikért tenni kell, a másiknak semmi feltétele.

Más kötelezettségekkel más jogok járnak szvsz.
@Csii: A linkre sok időt nem fecséreltél...:)
@Ándi bácsi: A felzárkóztatás igazad van, eddig is nagyon sokba került, de ha látnád, hogy a programokból mennyi pénz jutott el valóban hozzájuk, meg lennél lepődve.
Másrészt meg az automatizálás miatt egyre kevesebb munkáskézre lesz szükség, a romákat hamarosan követik Európa szerte a munkanélküli fehérek. Nem véletlen, hogy kitalálták az alanyi jogon járó minimum jövedelmet, amit most akarnak bevezetni. A végleg elállatiasodott embereket visszaterelni a civilizált útra hihetetlen nagy összegekbe és emberi erőforrásba kerül újra civilizálttá tenni. Arról nem is beszélve, hogy míg a teljes lepusztulás megvalósul egy ember életén belül, addig a civilizálttá tevés több generációs folyamat. Ezért kell mindenáron megelőzni, hogy az emberek ne csússzanak le. Ráadásul a magukra hagyott emberek többsége a folyamatos kudarcok és veszteségek miatt belecsúszik az úgynevezett "tanult tehetetlenség" állapotába, amikor is már önmaga képtelen tenni önmagáért. Ha nem segítik őket, nincs megfelelő stratégiájuk a visszakapaszkodásra.
@Ándi bácsi: Szerintem meg ott a bibi, hogy egy büntetés kiszabásánál a büntetésnek ARÁNYOSNAK kell lennie az elkövetett bűnnel.

Az arányosság elvét nézve, egyszerűen túlzottnak érzem ezt a szabályt. Gazos kert miatt ne veszíthesd el az állásodat.

És a BLABLA csak addig az, amíg kézhez nem kap az ember egy ilyet. Nem kívánom senkinek, hogy ilyet éljen át.
a megalazott kozmunkasnak is van szavazati joga.
@mazolika: 'büntetés kiszabásánál a büntetésnek ARÁNYOSNAK kell lennie az elkövetett bűnnel.'

- Az is. Dolgozni elmehet - máshova.

Egyébként a tv. is úgy fogalmaz hogy az önk. rendelet alapján kizárHATják 3 hónapra, tehát van mérlegelési tér + fellebbezés stb.

Én nem kényeztetném őket ennyire az fix.
@mazolika: Ez nem büntetés!
Ez arról szól, hogy ha az állam pénzét akarod kapni pedagógusként, akkor ne menj ápolatlanul a gyerekek közé, büdösen, másnaposan és főleg részegen. Ha meg közmunkát végzel, akkor ne egy olyan ember tisztítsa a közteret, aki otthon meg kinthagyja a mocskot. Nincs ebben semmi büntetés. Tudod, ha egy gyereknek nem adsz csokit meg egyéb jutalmat, mert nem érdemelte ki, attól még nincs büntetve. A büntetés akkor kezdődik, amikor valaki megkap valamit alanyi jogon (a drága jó cucilizmus, hajh de jó is dagonyázni a felelőtlenség langymeleg pocsolyájában), aztán egyszer csak megvonják, mert büntetni akarnak.

NEM. Itt arról van szó, hogy az legyen közmunkás, akiről elhihető, hogy tényleg tisztességesen rendet tart, tisztaságot, hiszen otthon is az van nála.

Vidéken végigmegy az ember, mindegyik portán ugat a kiba**ott kutya, ordenáré a kert, mocsokban-sittben gázolnak a gyerekek, akikre nem figyel senki... hát basszus, nézz már körül... Svájcban is, ha kell, odacsapnak. Aki nem tud viselkedni, azt megregulázzák. Idehaza meg jön az ombucman meg pár ájtatás értelmiségi, hogy megvédje azt, amikor emberek maguk alá szarnak. A kertet látni kívülről is, a köztér része ilyen módon, mert rálátsz. Ezért nem mehet a pornó úgy, hogy kintről rálássanak, mert hiába a te területed, mások nem biztos, hogy kíváncsiak rá.

Az, hogy törvényben is megjelenik az értelmes többség tisztaság utáni vágya, szerintem nem ördögtől való. Ha valaki nem képes minimálisan rendben tartani a portáját, akkor ne várja el, hogy az állam segítsen rajta.
@Ándi bácsi: Te meg arra nem fecséreltél időt, hogy kiszámold, mennyi jut KÉZBE az összegből.
@Hefe: A közmunkás megalázott de segélyesként még büszke volt....:)

Egyesek szerint.
@Ándi bácsi:
Az eladósodást bizony nem menti, mert valamilyen formában te is, a szüleid és mindannyian részesültünk belőle. A kérdés viszont az, hogy te ezek után azt állítod, nem érdemel jogállamot az, aki eladósodott. Én erre azt kérdeztem, magadra is vonatkoztatod-e ezt, azaz rendben van, hogy a te jogaidra is fütyülnek vagy sem. Erre nem válaszoltál.
Most épp nem megszorítás van. Meg rezsicsökkentés. Meg újabb és újabb csomagok. Növekedés, fejlődés meg nincs. ha közgazdász vagy, akkor tudod, hogy a hitel önmagában se nem jó, se nem rossz.
Számítások szerint Magyarországról 242 milliárd dollár került offshore számlákra, és ebben nincsenek benne a külföldi egyéb befektetések. A 242 milliárd dollár a teljes államadósság 2,5szerese. Ezt az összeget vajon a romák, a közszolgák, a tanárok, a rokkantak, a munkanélküliek, nyugdíjasok utalták külföldre? Vajon milyen ország lenne Magyarország, ha ez a pénz visszakerülne?
@káeurópaibankoló: 'az automatizálás miatt egyre kevesebb munkáskézre lesz szükség,'

- Ezt az első gőzgépek óta mondják a géprombolók (hajdani szélbalosok angliában)

'Nem véletlen, hogy kitalálták az alanyi jogon járó minimum jövedelmet, amit most akarnak bevezetni.'

....:D Lárifári. Ebből semmi nem lesz, bár Dubaiban van ilyen.

'Ha nem segítik őket, nincs megfelelő stratégiájuk a visszakapaszkodásra. '

- erre jó a közmunka, erre nem jó a segély.
@káeurópaibankoló: 1. Az előző ciklushoz képest a stagnálás óriási eredmény.

2. Nem én mondom hogy nem érdemel jogállamot aki eladósodott, ez olyan tv. az univerzumban, mint a gravitáció

- tehát, aki hitelből vett szoc. kiadásokon a jövőre terhelte a jelen érdekeit (hatalomban maradását), aljasabb a csúszómászónál. És nagyon hangos mostanában, a pofátlanja.
@Ándi bácsi: Az, hogy mennyi valósul meg az alapvető emberi jogokból, az emberektől függ, nem a gazdaság teljesítőképességétől.

A gazdasági teljesítőképesség is csak okozat, ahogy a jogok tiszteletben tartása is. Ugyanis az emberek mentalistása határozza meg, mindkettőt.

Tehát, amire több energiát kellene fordítani: az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása. Ez pedig csak értelmes párbeszéd mellett lehetséges. Ha nem így történik, akkor csak múló pillanatig tart minden. Ha enged a szorítás, minden visszarendeződik eredeti állapotába.
@mazolika: A párbeszéd humbug. A demokraták és a republikánusok ugyanúgy köpködik egymást mint a komcsik és a fideszesek.

Csak ott 4 évente van kampány, itt meg állandóan. Mert a magyar szívesen politizál, csak dolgozni ne kelljen.
@Ándi bácsi: Ándi bá, a trend az, hogy egyre kevesebb munkáskéz kell, és sajnos egyre több lesz a munkanélküli. Ezek közül mind több lesz tartós munkanélküli, aki megfelelő jövedelem és munka nélkül szépen lassan követi majd a romákat is az úton.
@Ándi bácsi: Azért reméljük, amikor az államkötvények lejárnak lesz vagy 10%-os a növekedés, hogy kitermelhessük a kamatait.
Bár a 242 milliárd offshore cashre nem mondtál semmit, pedig a teljes államadósság 2,5szerese, magánkézben!
@Ándi bácsi: A felelőtlen hiteligénylők (devizaspekulánsok, mondjuk ki) azért ordítanak, mert ők úgy érzik, hogy rászedték őket, pedig ők írták alá a szerződést, de abban meg le volt írva, hogy a Frank árfolyama szerint lesz nekik jobb vagy rosszabb.
A közszolgák is aláírtak egy papírt az állammal, ott fehéren-feketén le volt írva, hogy mi lesz és nem az lett, ráadásul az állam garantálta és garantálja, hazugság az egész. Ott nem volt szó arról, hogy bármitől is függne az ígéretek betartása. Törvény, amik nem lettek betartva, több egyszerűen meg lett szüntetve a fontosabb dolgokból (pl 13. havi fizetés).

Ha azóta már jobban átnézted a táblázatot és az abból kikövetkeztethető kézhez kapott fizetést, megmondanád, hogy miért nem tartod többre a munkáját jól végző köztisztviselőt, mint azt, aki hitelt vett fel és várja, hogy megsegítsék, mert rosszul spekulált?
@káeurópaibankoló: Nem, európában lesz talán több munkanélküli, mert európa lecsúszóban van.

A világ köszöni jól van.
@Ándi bácsi: Nem, Ándi bá, az egész világon több lesz a munkanélküli.
@káeurópaibankoló: Az államkötvények fele olyan kamaton mennek most, mint a válság előtt (tehát 4-5%on).
@káeurópaibankoló: Rengeteg munkáskéz kellene. Szabolcsban nemrég mutattak egy helyet, ahol növények összeszedése és feldolgozása a feladat. Nyilatkozták a helyi asszonyok, hogy ők már 50-60 évesek és utánuk már nincs senki, ha ők nem lesznek, akkor azt ott senki nem fogja csinálni, mert vannak fiatalok, de nem akarják csinálni. Kb egyik se.
Szép dolog, hogy a tévé mindenhová elviszi a képét az autóval és légkondis irodával bíró sikeres nyugati embernek, csak sajnos a lustaság és a semmittevés kultusza látványosan nem tesz jót az emberek nagy tömegének.
Ezek a munkák vannak és lesznek, csak nem végzik el őket.

Pont úgy, ahogy a kertjüket se teszik rendbe az emberek, ami pedig az övék és illene.
Elvárják a vezetékes vizet, meg azt, hogy fölszámolják a sort, legyen község a falu, legyen város a község, de hát azért tenni is kell.
@Ándi bácsi: Ettől függetlenül továbbra sem válaszoltál arra, hogy neked jár-e jogállam, mert te is részesültél az eladósodottságból, mondjuk a szüleid és gyerekkorod okán vagy tőled szabad a rablás?
Nem válaszoltál arra, hogy rendben van-e 242 milliárd dollár cash offshore magánszámlákra utalása, Ahogy arra sem, ha mindezen összegek rendelkezésre állnának itt tartana-e az ország, ahol? Arra sem válaszoltál, hogy ezeket az összegeket vajon azok utalták-e el, akik bármiféle szociális juttatást kapnak-e az államtól? Azt a kérdést már fel sem teszem, hogy a kiutalt összegekből elmaradt kamatveszteség mekkora az országra nézve, és mekkora a a kifizetendő kamat a helyette felvett hitelekre. Az még egy szép összeg lenne az elmúlt 20 évre kiszámolva.
@káeurópaibankoló: Az hogy egyre kevesebb munkáskéz kell, igaz.

Csak ebből még elméleikeg sem következik hogy több lesz a munkanélküli.
@Ándi bácsi: Így igaz, elméletileg nem következik belőle. Elméletileg az következik belőle, hogy sokkal több képzettebb dolgozóra lenne/lesz szükség. csak az irány itthon nem arrafelé vezet.
@káeurópaibankoló: Az offshore pénz hogy jön ide? Azzal együtt persze hogy ez nem egy hiteles adat, hanem megírta egy újságíró. És hogy jön ez az aktuálpolitikához?

Én ugyanabban a jogállamban élek mint te.
@káeurópaibankoló: Az előbb a világra is kivetítetted setét gondolataidat.

Szédülsz-e?
@Csii: Ezeket a munkákat sokan elvégeznék, ha meg lenne fizetve. Ahogy a 48 ezres közmunkáért is sorban állnak az emberek. Az alulfizetettség egy idő után azonban kontraproduktív, mert ha az emberek nap mint nap a nyomorúságra kelnek fel, kiveszik belőlük a motiváció.
Egyébként mi a baj azzal, hogy elviszi a tévé a légkondis munkahelyek hírét ezekre a helyekre, talán lesz 1-2 olyan bátor legényke/leányka aki azért fog tanulni, hogy ilyen helyen dolgozhasson. Vagy az bűn.
Saját tapasztalatom szerint mindig azok szólják meg az embereket, hogy nem akarnak kapálni-kaszálni, akik még életükben nem vettek kapanyelet a kezükbe. Aki végzett ilyen munkát ötször is meggondolja, hogy megszóljon másokat, hogy nem elég motivált a nyomorra elegendő összegért még a tűző napon megszakadni. Másrészt van eke, traktor, gép, azt hiszem túl vagyunk már a kapa korszakon.
@Ándi bácsi: Az offshore pénzt nem megírta egy újságíró, hanem James Henry, a McKinsey tanácsadócég korábbi vezető közgazdásza készített a Tax Justice Network számára. Reméltem közgazdászként össze tudod hasonlítani, hogy mekkora probléma, hogy az ország vagyonából 242 milliárd dollár offshore magánszámlákra került, és ha ez nem történt volna meg, akkor nemhogy egy büdös vas államadóssága nem lenne ennek az országnak, hanem 140 milliárd többlete lenne a kincstárnak.
@Ándi bácsi:
Te szédülsz-e, hogy az ország minden baját csak a segélyezettekben látod?
@káeurópaibankoló: Még ha van is valami az adatok mögött, akkor sincs semmi meglepő abban, hogy a külföldi tulajdonú hazai gazdaság tulajdonosai kiviszik a hasznot.

Na ki a szabad verseny pápája Magyarországon?
@káeurópaibankoló: Mondtam én ilyet? Ez a poszt a közmunkáról szól.
@DFK: Konteó-gyanús?
Az nem konteó-gyanús, amikor egy község polgármesterét akarja a kormány kicsinálni, mert nem abban a szellemben vezeti a falut, ahogy ő szeretné, hoznak egy törvényt, s visszamenőleges hatállyal e törvényre hivatkozva leváltják a polgármestert, az új választásokon meg hipp-hopp a miniszterelnök jóbarátja nyer?

Felcsútnak hívják ezt a községet.
@káeurópaibankoló: A sógoromék falujában a tisztelendő atya(?) húgyfoltos gombhiányos reverendájáról, méterekre terjedő szar- és pia szagáról, a parókián uralkodó állapotokról is mesélhetnék. A szemüvegéről száradt cérnametéltdarabok lógtak, amikor utoljára láttam.

Talán az egyetlen templom az övék, ahol az első sorok üresen maradnak, mert az öregasszonyoknak is van még szaglása.
@Ándi bácsi: Ándi bá, el vagy tévedve, magánszámlákra kerültek az összegek, nem külföldi tulajdonú cégek vitték ki, hanem jó magyar állampolgárok privatizálták ki ezeket az összegeket.
A poszt a közmunkáról szól, és arról, hogy a munkavégzésnek van-e köze ahhoz, kinek milyen a portája. Ha portája gazos, fizessen büntetést, de Magyarországon hatalmas területek vannak ugaron, azok gazdája nem fizet egy petákot sem, pedig tenyészik rajta a parlagfű. A közmunka legyen munka, a munkáért legyen fizetés, a kirúgás alapja pedig a munkavállaló munkában tanúsított magatartása kell legyen. Ugyanis, ha nem így van, akkor a közmunka nem éri el a célját, és nem a munkába vezet vissza, hanem a kiszolgáltatottságot növeli.
@Ándi bácsi: De van. Nem írogatni kéne, hanem olvasni és akkor tudnád.
@Ándi bácsi: Nem szívesen szolgállak ki, de ha már kenyéradó gazdáid ukázait sem figyeled, miként kérheted számon?

nol.hu/belfold/fokozott_rendori_ellenorzes_pesten

"Március végén egyébként – legkésőbb július 31-ig terjedő időszakra – az országos főkapitány az egész ország területére fokozott ellenőrzést rendelt el"

" fokozott ellenőrzés idején a rendőr a szokásosnál valóban sokkal több mindent megtehet. (...) átvizsgálhatják az igazoltatatott személyek ruházatát, a gépkocsijukat, illetve a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközök és anyagok után kutathatnak."
A rettenetes állapotért sajnos mi, a szavazópolgárok vagyunk a felelősek. Úgy látom, a történelemoktatás manapság kihagyja az az anyagot, miszerint: az elnyomó rendszerek hogyan is dőltek meg.
Csak emlékeztetőül: jövőre tessék elmenni választani! Egyébként meg nyugodtan tüntessenek csak a közmunkások, ha emberi méltóságukban megsértette őket a rabszolgaságot fenntartó hatalom őket. A média, esetlegesen a nemzetközi nyomás változtathat a dolgon.
@Ándi bácsi: te agyhalott, hova az anyádba kapaszkodjanak vissza, nincs munkahely. a meglévők is szűnnek meg.9 millió közmunkás országa leszünk
" Ezek az emberek napi 8 órát dolgoznak, mégpedig havi 49 ezer forintért. "
Nálunk ez így megy:
-Tóth úr, tegnapra ígérte, hogy jön.
-Igen, sajnos nem tudtam jönni. De holnap után már jövök.
-Akkor most nem marad? Sajnos nem tudok, más dolgom van....

Nem tudom, te honnan veszed, hogy a közmunkást semmibe veszik. Az a 49 ezer forint egy fokkal jobb, mint huszonezerért otthon lábat lógatni, és mentálisan úgy leépülni, hogy ha lehetősége lenne egy bejelentett melóra, már azt sem tudná elvégezni.

Az egy másik poszt tárgya lenne, hogy mire elég az a 49 ezer forint.
Ajánlom figyelmedbe:www.facebook.com/FNA.hu
@Ándi bácsi: "engem mint cégvezetőt érdekelne ez a számítás"

1. Nem annyira cégvezetőként, mint inkább felelős állampolgárként kellene hogy érdekeljen. Kifejezetten cégvezetőként R. Coase-t ajánlom olvasni társ. költség ügyben, de kissé zavarban vagyok, hogy én ajánljak neked szakirodalmat, aki sem gazdasági vezető, sem közgazdász nem vagyok. Talán kevesebbet kéne írnod és többet olvasnod.
2. Ami a szegénység és kirekesztés társadalmi költségeit illeti, azok nyilvánvalóak és tetemesek, annál meglepőbb viszont a szegények közgazdasági és társadalmi haszna (ld. Herbert J. Gans: The Poor Pay All). Egy másik klasszikus a témában, amiben akár olyat is találhatsz, ami téged igazol: M. Katz The Undeserving Poor.
Azért elég ravasz dolog, zárjuk el a közkutakat, majd kérjük számon a tisztaságot, rendet. Ez az igazi fidesz.
@Ándi bácsi: Tartok tőle,hogy nem sokáig fogsz te jogállamban élni, ecsém!
Vagy úgy gondolod,hogy minden közmuki belenyugszik abba,hogy éhen kell halnia?
Mikor fogja már fel a magadfajta,mások hátán felkapaszkodott, jómódú szarzsák azt,hogy a saját biztonsága a tétje annak,hogy a nyomorultak mennyire vannak el a minimálbérükből és a segélyeikből?
Vagy talán van saját hadsereged a 4,5 millió, lecsúszott tömeg ellen?
@Ándi bácsi: "HONK határozat(gazos a kert) ellen fel lehet lebbezni és bíróságon is megtámadható."

Akkor kapaszkodjon meg a tisztelt jogász-közgazdász menedzser úr.

Mostanság olvastam egy HÖNK. határozatot, melyben fellebbezésnek nem volt helye.
Indokolás: amennyiben a tényállás tisztázott (tetszik érteni?, fellebbezésnek nincs helye.
Utána elolvastam a jogszabályt, és valóban. Képesek voltak egy jogszabályba ilyen hülyeséget beleírni. A rendes jogorvoslati lehetőséget zárták ki törvényben. És ezek jogászok.
Ezzel mi a gond? Rendes tiszta porták, csökken a cigányhalandóság.

Vagy a liberálisok a cigányok halálát akarják?
Az a 4 (négy) közmunkás, akikről igen megbízható forrásból tudok, napi 8 (nyolc) órában 4, azaz négy négyzetméternyi árokpartot kaszál le. Ez nekem kicsit kevés munkának tűnik 49 ezer forintért.
@hot-spot: Van egy rossz hírem. Ha így lenne, annak áldozatai legfőképpen nem Orbánék lennének, ugyanis a Rózsadombon és a balcsi közvetlen vízparti üdülőiben legfőképpen nem fideszesek laknak.

Szóval ügyelnek arra a megfelelő ballibsik és támogatóik, ne legyen itt semmi ilyesmi.
@hot-spot:A közmunkások többsége nem úgy éli meg, hogy a közmunka rabszolgaság lenne, vagy ha igen, akkor azt a dologtalan, munkakerülő sokaságot megint lássuk el ingyen pénzekkel, hogy az adófizetők pénzén élősködhessenek, piálhassanak, játékgépezhessenek és a megvásárolt szavazataikkal a bolsi tolvajbanda megint ezermilliárdokat lophasson el a dolgos többségtől, ahogy ez a "demokrata" kordonos, viperás, szemkilövetős, cigánygyilkosságokat szervező 8 éves bolsi rémuralom idején történt. Lehet választani.
@CSENDES: Te nem szeretnél rendes cigányportákat nézni?
@azbesztos: A ballibsik annak idején szórták a segélyeket, miközben az ország elmerült a koszban.

Az a gond, hogy egy kommunista szerint a fizikai munka kényszermunka, egy liberális ezt teljes mértékben osztja.
Rossz szemlélet uralkodott el kormányzásuk alatt.
@azbesztos: Honnan tudod te azt,hogy mit és hogy él meg egy közmuki?
Ha egy egyszerű közalkalmazott már úgy érzi,hogy ingyen dolgozik,akkor mit érezhet a közmunkás szerinted?
Sem a tömeget sem a tolvajt nem fogja érdekelni hogy ballibsi vagy fideszes spájzát rámolja e ki.
Pont le fogja szarni!
Hova költöznek a fehérgallérosok a bűnözés elől majd?
Beássák magukat a föld alá?
@regress: Te ostoba, épp Gyurcsányos és Bajnaid miatt kényszerül a kormány arra, hogy legalább közmunka legyen.
@hot-spot: A közmunka lényege, hogy a cigány szokja a munkát és a rendet.

A közmunkás cigányok ugyanis nem csak fizetést kapnak, hanem támogatásokat, segélyeket is.
@♔batyu♔: Én nem rendes cigány portákat szeretnék nézegetni,hanem inkább nyugodt cigányokat,akik elvannak a seggükön békében,bazdmeg!
Ennek pedig ára van,méghozzá az,hogy belenyúlsz a zsebedbe és fizetsz nekik egy kis segélyt!
És akkor békén hagynak, talán!
@azbesztos:
Neked is lehet választani:
Megmeradsz korlátolt, előítéletes, pártpropagandában hívő ostobának, vagy tájékozódsz, művelődsz, önismeretre és társadalomismeretre teszel szert, ezáltal pedig felfogod végre, hogyan is működik egy normális állam.
@♔batyu♔: Batyu, 8 óra 7 perckor kezdtél, 7 percet késtél. Már annyira sem vagy megbízható, mint egy rendetlen közmunkás?
@♔batyu♔: A cigány szokja a munkát....persze nem úgy,hogy meg is van érte fizetve,hanem INGYEN!
Szokja meg,hogy ÉHBÉRÉRT dolgozik,mi?
És persze nem csak a cigánynak kell szoknia ezt a gondolatot,hanem mind a 4,5 millió lecsúszott csórónak is!
Anyád menyit fut százon?!
@hot-spot: Bazd meg te, én inkább dolgoztatom őket egy kis segélyért. Életerős embereket akarsz te segélyezni, miközben elsüllyednek a mocsokban? Ennyire nem vagyunk gazdagok.

A munka különben is nemesít.
@little troll: Nekik meg nyilván a 49 ezer ft tűnik baszott kevésnek.
De ha te úgy gondolod,hogy az jó fizetés a kaszálásért 8 órában a tűző napon,akkor talán menj és jelentkezz te is árokkaszáló közmunkásnak!
@♔batyu♔: Csak vigyázz,hogy miket ugatsz nekik,mert a csóróság és a méreg együtt véve már igen robbanékony koktélt képes alkotni!
@hot-spot: És a te anyád? A saját szarát ingyen kellene eltakarítania, ehhez képest fizetek neki az adómból.

Mellőzd a liberális hazugságokat, tartogasd a haverjaidnak, hol van 4.5 millió munkanélküli.
@hot-spot: Te b+, azt hiszed ezek a cigányok Orbán idején lettek csórók?
@káeurópaibankoló: Számon tartasz mindenkit? A régi rutinok? Csak ma már liberálisként?
@♔batyu♔: Te a csoffadt adódból,egy kurva tetűbe baszott fillért sem fizetsz sem anyámnak,sem a csóró cigánynak!
Ellenben fizeted az adódból a vezíred megalomán álmait!
@♔batyu♔:
Áruld már el, mire veri a nyálát a magadfajta? Arra, hogy három év alatt felél 5 000 milliárdot úgy, hogy közben nőtt a szegénység, szétesett a gazdaság, a lopás törvényessé vált? Miért veri a nyálát a magadfajta, hogy a cigánynak közmunka kell, ha a világon sehol se vált be a közmunka? Tényleg azt képzeled, hogy kurva okos vagy, kurva okosak vagytok, okosabbak az egész világnál, amikor három év után csak a csupasz seggeteket tudjátok felmutatni eredményként?
Ti igazmagyarok soha nem szégyellitek magatokat? Tönkretettétek ezt az országot, de nektek, igazmagyaroknak alanyi jogotok a gazdasági és politikai ámokfutás?
@Ándi bácsi: Végzett közgazdászként illene árnyaltabban gondolkoznod az un. eladósodásról. Nyilván tudod, hogy vannak nálunk sokkal gazdagabb nyugati országok hasonló vagy akár magasabb adósságrátával. (Ez az adósság-fétis a fidesz kommunikáció egyik kitüntetett eleme, messze nem olyan súlyú, ahogy azt beállítják, kivált ebben a formában, kontextusból kiemelve, más tényezőkről leválasztva.)
A 10% Antallék sara, 90% komcsiké - '89 előtt és után, összeadva - ez már egyenesen röhejes, nem méltó hozzád. Mégegyszer mondom: semmi gondom nincs azzal, hogy Fidesz-szavazó vagy, legitim párt, közel 2 millióan támogatják, ami már önmagában is tiszteletet érdemel (ennyi embert lehülyézni, lebirkázni egyfelől oktalan, másfelől tisztességtelen), DE... ha te nem éred be érzelmi elkötelezettséggel és az egyszeri hívő szerepével, hanem önként és dalolva értelmes vitára vállalkozol a fórumokon, akkor tessék becsületesen és racionálisan érvelni, önálló gondolatokat képviselni, nem primitív lózungokkal kifizetni a vitapartnereket.
@hot-spot: Nem a faszomat nem. El is várom érte a rendet.
@1001nappal: Tévedésben vagy haver.

Épp tegnap írta egy angol lap, hogy svájci benkszámlákon a magyar államadósság kétszeres e van kint, amit most Orbánék megpróbálnak felderíteni.

Ezt tuti nem Orbánék lopták el, balliberális pénzek.
@♔batyu♔: Rendet.Mert ki vagy te,talán a jóisten,hogy megmondd azt,hogy mi a rend?!

Aztán majd egyszer csak azt olvasom a hírekben,hogy a batyu nevű,nagyon vidéki polgármestert,lekaszálták a cigányok és a közmukik, a nagy rendrakás közben.
És valamiért kurvára nem foglak sajnálni.
@♔batyu♔: Csak feltűnő, hogy késve kezdted a műszakot, ráadásul az első félórában alig pörögtek a hozzászólásaid. Ha ilyen tetű mód dolgozol, akkor nem lesz hiteles a közmunkás meg cigány szapulásod.
Keresztény vagyok, konzervatív, és jól felfogott érdekemben még liberális is.
Kicsit tele a tököm már a bűnbak képzéssel meg a gyűlölködéssel. Ennyi.
Most hogy elment Ándi bá, és te vagy a délelőtti műszakos, válaszolj te nekem, ha 242 milliárd dollár nem került volna Magyarországról magán offshore számlákra, ami a teljes államadósság 2,5 szerese, itt tartanánk-e?
@♔batyu♔: hát nálatok, fideszcigányoknál szemforgatóbb, sunyibb, hazudósabb népséget nehéz elképzelni. ráadásul még lopni is szerettek. füvet kaszálni az árokparton persze baszik az úrhatnám kivakaródzott proli fajtátok, akár társadalmi munkában is, hétvégenként, tudod, a HAZÁért!!! helyette eléneklitek a székely himnuszt csöpögő orral, attól majd eltűnik a parlagfű meg a szemét.
@wmіkі: Tényleg felsírt anyám, de csak azért, mert meglátta a szomszéd ágyon a te anyádat. Karjában azzal a kismajommal, ami mostanra megtanult valamennyire beszélni, de ettől azért nem kell, hogy nagy arcod legyen.
@♔batyu♔:
Nagyon helyes, hogy megpróbálják felderíteni az offshore pénzeket. Derítsék csak fel, szerezzék vissza, és végre lesz pénz szociálpolitikára is.
bazdmeg!
Elolvastátok egyáltalán a törvény módosítást?

"Az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha
(..) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet (kert, udvar, jogszabályban meghatározott, az ingatlanhoz kapcsolódó közterület) tisztántartására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti."

Ember az eddig rád is vonatkozott mint helyi lakos, hogy megbasznak ha teleszemeteled "lakókörnyezeted", annyi történt, hogy a közmunkást azért -amiért eddig megbüntethettek BÁRKIT- most ki is baszhatják a munkahelyéről.

Idióta fogyatékos kommentelők, ha valamihez segg hülyék vagyok talán nem kellene egyből teli torokból jajveszékelni hanem mondjuk megkérdezi egy jogászt (ENGEM), hogy ez mit is jelent pontosan. De minden lúzer ért mindenhez manapság.

Megint nem történt "semmi" a jogállammal (mint ahogy már 23 éve folyamatosan nincs veszélyben), csak pár proli ordibál állandóan, hogy nem azok lopnak éppen akikre ő szavazott. Ennyike.
@xvxvxv: Szeretem, ha az adómból segélyezett életerős cigány dolgozik. Baj?

Ahogy azt is, hogy az adómból segélyezett életerős balliberális dolgozik. Ha más nincs, kaszáljon füvet, tegye rendbe a portáját, a munka nem szégyen és nagyon hasznos.

Úgy látom, tényleg szükség van Pintérre, mert túl sokan tartják a munkát lealázónak.
@g281529: Ebben a kibaszott országban annyi a jogász,hogy gátat lehetne belőlük építeni a Dunán.
Még is kiforgatják az embereket mindenükből a közműcégek hiénái.
Vajon hogy van ez?
@wmіkі: Gyenge vagy, hiába, aki az általános sulit az Állatkertben járta ki, eleve hátrányban van.
@♔batyu♔:Pontosítsunk kicsit!
Az ingyenmunkát tartják lealázónak!
Jogosan.
@hot-spot: Épp azért kell a közmunka, hogy mindenki fizesse és ne lopja az áramot, gázt.

Így olcsóbb lehet a rezsi is.
@g281529: A közmunkást kibaszhatják az állásásból és még meg is büntethetik, ha úgy ítéli meg Valaki, hogy nem elég rendezett a portája. Kedves jogász úr, az ügyvédi irodából hányszor fáradnak ki Önhöz, leellenőrizni, hogy rendben levágta-e a gyöpöt, ha pedig nem, akkor kibasszák Önt a jó kis jogászi állásából. Vajon a jogászi munka fokmérője, hogy milyen lelkesen kap sarlóra vagy kaszára? Nagy baj, ha én elsősorban azt várom egy jogásztól, hogy a joghoz értsen, és kevésbé zavar, ha nem nyírja a füvet. Azért majd megbünteti az önkormányzat.
@♔batyu♔: Ő legalább tanult némi történelmet,veled ellentétben.
Ha te is tanultál volna,akkor most nem irkálnál bődületes baromságokat,hogy kurva jó dolog éhbérekért meg ingyen dolgozni.
@g281529: " csak pár proli ordibál állandóan,"- Neked sem kéne....
@♔batyu♔: Aha.
Hűűű bazzeg!
Menthetetlenül ostoba kretén vagy.
Én pedig nem pazarlok már több energiát rád,mert semmi értelme.
A továbbiakat pedig eldönti maga az élet.
@g281529: Ezeknek magyarázhatod. A munka nekik Aushwitz, akkor is, ha saját portájukról van szó.

Lennének ezek pld. Ausztriában, ahol a szűk lakókörnyezet rendje olyan aprólékosan van szabályozva, hogy az ottani demokráciából sírva menekülnének vissza Orbán diktatúrájába.

Itt kurva nagy liberálisok, miközben basztatják a kormányt, hogy itt minden koszos, bezzeg Ausztriában.

Pedig ott sem a kormány takarít.
@komplikato: Kezdésnek jó ez, és sokkal jobb, mint a segély. A pénzt akar, akkor dolgozzon is meg érte. Egyelőre ennyit tudunk adni. Ha majd még többen adóznak rendesen, majd lesz több is.

Az alanyi jogon JÁRÓ segély az tetszene, mi?
@wmіkі: Még csak 2%?
Akkor még egészen jól állunk.
Majd ha 52% lesz...:)
@hot-spot: Te nagyon el vagy szállva.

Sok ember dolgozik éhbérért, a saját portáját pedig mindenki ingyen teszi rendbe.

A cigányok ezek alól fel vannak mentve, vagy mi a lófasz?
@wmіkі: MVM mekkora tolvaj geci egy cég ?
És ha tolvaj tolvajt etet,Isten nevet.
Tehát semmi probléma!
@♔batyu♔: Bezzeg Ausztria! Mennyi a minimálbér? Milyen időtartamra jár a munkanélküli ellátás? Mekkora a munkanélküli segély minimális összege? Mennyi a segély? Mennyi a gyerektámogatás? Milyen erős a munkajog? Közmunka van?
@♔batyu♔:
Ja, és mennyi Ausztriában az átlagbér?
@wmіkі: Kismajom, előbb megtanulod azt, amit sajnos amit a majomketrecben anyuka nem tanított meg neked, udvariasan hosszászólni, bocsánatot kérni.

Ha ez megvan, vitatkozhatunk. Ha nem, húzz a vérbe.
@káeurópaibankoló: Ott még a cigány putri is csacsog-ragyog,de hát nem is értem miért.
Nyilván nem mindegy,hogy egy falat kenyérrel motiválnak egy embert a jóra,vagy egy köteg lovettával?:)
@káeurópaibankoló: A lakókörnyezet aprólékos szabályozásának betartása számodra akkor is kötelező, ha semmiféle jövedelmed nincs.

Azaz nem hivatkozhatsz arra, hogy az udvarod azért mocskos, mert nincs jövedelmed.
@♔batyu♔: Az már tisztán látszik,hogy te egy kaszával a fejedben fogod bevégezni,ha a közmukikkal is ilyen magas lóról beszélsz.
De hát Isten valóban rendet és igazságot tesz.
Ámen!
@♔batyu♔:
Ha itt mindenki akkora rend mániás, akkor mi az a sok szemét az utcákon? Ahol lakom, nincs egy roma se, de akkor ki a fasz dobálja el a csokis papírt, az üdítős dobozokat, a csikkeket stb?
@♔batyu♔: De.
És ha tanultál volna,akkor ismernéd Móricz írásait,amik pont a mélyszegénységről szóltak.
És nem írnál bődületes baromságokat!
@♔batyu♔: A gond már az aprólékos szabályozásnál kezdődik, mert ez egy kibaszottul agyonszabályozott ország, és még sem működik rendesen lófasz sem.
@káeurópaibankoló: A saját lakókörnyezetről beszélek.

Hagyjuk már ezt, nézz már be a faluszéli cigánysorra.
@káeurópaibankoló: Nem ez, Ausztria egy agyonszabályozott ország. Ez csak megy afelé.
@káeurópaibankoló:
"Ezeket a munkákat sokan elvégeznék, ha meg lenne fizetve."

Meg van fizetve! Többet kap jóval, mint egy közmunkás. Sőt. De nehéz és nem akarják csinálni.

"Ahogy a 48 ezres közmunkáért is sorban állnak az emberek. Az alulfizetettség egy idő után azonban kontraproduktív, mert ha az emberek nap mint nap a nyomorúságra kelnek fel, kiveszik belőlük a motiváció."

Az tényleg túlzás, hogy ilyen drágák az alapélelmiszerek és esélye sincs senkinek, hogy félre tudjon tenni. Ez igaz.

"Egyébként mi a baj azzal, hogy elviszi a tévé a légkondis munkahelyek hírét ezekre a helyekre, talán lesz 1-2 olyan bátor legényke/leányka aki azért fog tanulni, hogy ilyen helyen dolgozhasson. Vagy az bűn."

Nem bűn. Csak probléma, ha valaki ezt gondolja alapértelmezettnek.

"Saját tapasztalatom szerint mindig azok szólják meg az embereket, hogy nem akarnak kapálni-kaszálni, akik még életükben nem vettek kapanyelet a kezükbe."

Miért vennék a kezembe kapanyelet, ha már itt tartunk? :D
Aszfalt és beton vesz körbe. A városban élek, a fővárosban. Azt látom, hogy vidékiek, akik nem itt születtek, sorra jönnek fel és betöltik a munkahelyeket, lassan tényleg a fővárosiaknak kell majd kapálni a végén. Mert most a vidékiek, akik ott élnek, nem hajlandóak csinálni.
Nekem, a városi embernek a dolgom, hogy a városban találjak munkát, de túlzásnak tartom, hogy sokszor olyan vidékiekkel kell versenyeznem, aki nem jobb képességű, de legalább messzebbről jön. No mindegy :)

"Aki végzett ilyen munkát ötször is meggondolja, hogy megszóljon másokat, hogy nem elég motivált a nyomorra elegendő összegért még a tűző napon megszakadni."

Nem szólok meg senkit. Főleg nem ok nélkül.

"Másrészt van eke, traktor, gép, azt hiszem túl vagyunk már a kapa korszakon."

Nem. Nem vagyunk túl. Sőt. A gépeken leszünk túl hamarosan, mert nincs pénz. A géphez pénz kell. Megvenni, üzemeltetni, javítani. Nincs pénz az országban, akármilyen szépen beszélgetünk itt róla. Nincs gép, az van, amit az ember valahogy megcsinál. Kézzel.
@hot-spot: Én azt akarom, hogy a segélyekért életerős emberek munkával fizessenek. Sajnos ez egy szegény ország - csak Gyurcsány 30%-al növelte az államadósságot - , így sokat az állam nem tud fizetni.
@Csii: Ez így van.
Már mindent megszüntettek minden munkahelyen,de érdekes,hogy az utazási költségtérítést még mindig nem szüntették meg.
Nekem is van munkatársam,aki nagyon vidéki paraszt,nagy földjeik vannak,állatok miegymás.
És feljár Bp-re dolgozni.
Tehát nem halna éhen,ha nem járna dolgozni,ellenben én a fővárosi éhen fog halni,ha leépítések lesznek és engem küldenek el és nem őt.
Meredek dolgok ezek.
@♔batyu♔: A rend pedig itt kezdődik, nem ott, hogy a magam portáját rendben tartom, meg ne szóljanak, a szemetet, sittet meg suttyomban kihajítom a természetvédelmi terület kelős közepén. Otthon rendet tartok, az utcán meg lazán eldobálom a szemetet, mert az nem az enyém. Te pedig mentegeted ezt a farizeus magatartást.
Olyan ez mint az egyszeri egyház tagnő esete volt felénk. Ő volt a legájtatosabb asszony szerte a környéken, megszólt mindenkit, senki sem lehetett nála szentebb. Olyan ájtatos volt, hogy még a papot is meghívta minden vasárnap ebédre. Egy napon meg az ura gutaütést kapott, ugyanis ebéd utáni szunyókálásból felriadva rányitott szent asszonykára meg a papra a másik szobában félreérthetetlen helyzetben.
Hello!

Nem az döbbentett meg amit a posztban olvastam.
Nem azért mert nem találom bicskanyitogatónak, vagy aljasnak.
Ezek ilyen ennyit tudnak, egy maffiózó és egy harmadosztályú focista idegbeteg - mit várjak tőlük? Már a választások előtt tisztán látszott, hogy lesz itt minden csak jó világ és felemelkedés az nem..

De.
Ami viszont tényleg megdöbbentett az a sok agyhalott kommentelő aki ilyen vagy olyan okoknál fogva helyesli a tervezetet.
Ez nem a cigányokról szól, nem a rendről szól, hanem pontosan arról amit a blogger megfogalmazott.
Nem mellesleg voltak már diktátorok akik hasonlóan kezdték.
Az egyiket hogyishívják na megvan asszem pont hitlernek hívták. A nemzetszocializmussal kezdte.

Idióták először a cigányok, aztán a nagyon csórók aztán szépen sorban azok akiknek egyszerűen nem tetszik a pofája.
Ennek is vannak már jelei.
Ez ilyen kurva egyszerű.

"Frigyes"
@g281529:
"Idióta fogyatékos kommentelők, ha valamihez segg hülyék vagyok talán nem kellene egyből teli torokból jajveszékelni hanem mondjuk megkérdezi egy jogászt (ENGEM), hogy ez mit is jelent pontosan. De minden lúzer ért mindenhez manapság."

Ott a pont :D

Tényleg ez van. Iszonyú hiszti, ha arról van szó, hogy kötelezettség is van a világon, nem csak segílyke.
Hehe pár sort elfogalmaztam, de a lényeg biztos megvan.
Fideszdroid bérkommentelők ne fárasszátok magatokat, mert simán leszarom a reakciókat.

"Frigyes"
@Mercel: Para, ha a közmunkástól ugyanazt elvárják, amit tőled, mint helyi lakostól? Gond neked, ha valaki a munkájával felel azért, hogy ne szarjon maga alá?

Nyilván te is tudod, hogy ez nem arról szól, hogy vonalzóval megméri a polgármesteri hivatal alkalmazottja Gazsi kertjében, vajon a 3 és fél centis fű nem lett-e időközben már 5 centinél is nagyobb...

Te is tudod, mert nyilván érzed, még, ha nem is élsz Borsodban, hogy azok miatt a kertek miatt kell erre odafigyelni, ahol iszonyú méretű szemét, mocsok, sitt van.
@♔batyu♔: Már megint hazudsz, haver. Az államadósság Orbánék alatt ugyanúgy nőtt mint előtte, miközben elloptak 3000 milliárdot.
@Mercel:
"Fideszdroid bérkommentelők ne fárasszátok magatokat, mert simán leszarom a reakciókat."

Én aztán akkor se szavaznék a fideszre, ha a karomat vágnák le emiatt.
Ettől függetlenül nem örülök, hogy miért kell kampányolni a mocsok, szemét meg parlagfű MELLETT.
Semmi értelme. Amúgy is kötelessége a lakosoknak, hogy rendben tartsák a környezetüket.
@hot-spot: Az a legszebb, hogy azzal van a legnagyobb környezeti ártalom, ha ezt a trendet fenntartjuk.
Hétvégén meg lehet nézni a fővárost, mennyire megváltozik: a sok vidéki elment péntek délután és rögtön lehet levegőt venni, parkolni, meg ilyenek...
@Csii: "Ezeket a munkákat sokan elvégeznék, ha meg lenne fizetve."

Meg van fizetve! Többet kap jóval, mint egy közmunkás. Sőt. De nehéz és nem akarják csinálni.

ha annyira jól meg van fizetve, miért nem mész oda, nem kell nyavalyogni, hogy kevés a fizud.

"Ahogy a 48 ezres közmunkáért is sorban állnak az emberek. Az alulfizetettség egy idő után azonban kontraproduktív, mert ha az emberek nap mint nap a nyomorúságra kelnek fel, kiveszik belőlük a motiváció."

Az tényleg túlzás, hogy ilyen drágák az alapélelmiszerek és esélye sincs senkinek, hogy félre tudjon tenni. Ez igaz.

Bizony igaz, és a helyzet még rosszabb lesz. mert a közmunkásbér a te béredet is csökkenti, egy nap meg téged kihajítanak, és helyetted felvesznek egy közmunkást 49 ezerét. Akkor viszont már nem kommentelsz majd, mert nem telik rá.

"Egyébként mi a baj azzal, hogy elviszi a tévé a légkondis munkahelyek hírét ezekre a helyekre, talán lesz 1-2 olyan bátor legényke/leányka aki azért fog tanulni, hogy ilyen helyen dolgozhasson. Vagy az bűn."

Nem bűn. Csak probléma, ha valaki ezt gondolja alapértelmezettnek.
Ahogy te is alapértelmezettnek látod, hogy neked márpedig irodai munka jár. majd ha te is közmunkás leszel, majd neked sem fog járni.

"Saját tapasztalatom szerint mindig azok szólják meg az embereket, hogy nem akarnak kapálni-kaszálni, akik még életükben nem vettek kapanyelet a kezükbe."

Miért vennék a kezembe kapanyelet, ha már itt tartunk? :D
Aszfalt és beton vesz körbe. A városban élek, a fővárosban. Azt látom, hogy vidékiek, akik nem itt születtek, sorra jönnek fel és betöltik a munkahelyeket, lassan tényleg a fővárosiaknak kell majd kapálni a végén. Mert most a vidékiek, akik ott élnek, nem hajlandóak csinálni.
Nekem, a városi embernek a dolgom, hogy a városban találjak munkát, de túlzásnak tartom, hogy sokszor olyan vidékiekkel kell versenyeznem, aki nem jobb képességű, de legalább messzebbről jön. No mindegy :)

Ha jó vagy, senki sem vesz fel vidékit, hogy még bérletet is keljen fizetni neki. Ha meg nem vagy jó, kirúgnak, és lehetsz te is közmunkás. Aztán te is megfoghatod a sarló és kapanyelet, mert valóban az önkormányzatoknak nincs pénzük parkápoló gépekre. Aztán ha nem tetszik a fejed, elmennek hozzád, és megnézik van-e rend a portádon. Ha pedig, úgy találják, hogy nincs, megvonják a közmunkát, te pedig éhezni fogsz.

"Aki végzett ilyen munkát ötször is meggondolja, hogy megszóljon másokat, hogy nem elég motivált a nyomorra elegendő összegért még a tűző napon megszakadni."

Nem szólok meg senkit. Főleg nem ok nélkül.

Nagyon helyes, sosem tudhatjuk ránk mi vár.

"Másrészt van eke, traktor, gép, azt hiszem túl vagyunk már a kapa korszakon."

Nem. Nem vagyunk túl. Sőt. A gépeken leszünk túl hamarosan, mert nincs pénz. A géphez pénz kell. Megvenni, üzemeltetni, javítani. Nincs pénz az országban, akármilyen szépen beszélgetünk itt róla. Nincs gép, az van, amit az ember valahogy megcsinál. Kézzel.

Lásd fentebb. Az élet rendje pedig, hogy egyre kevesebb pénz, egyre kevesebb gép. Megszűnnek a közszolgáltatások, a villany, a víz a csapból, nem lesz se internet, se tévé, megszűnik a civilizáció, és Magyarországon beköszönt az Armagedon. Szépen felmászunk a fára, és ugrálunk rajta, mint majmok.:D
@Csii:

"Ettől függetlenül nem örülök, hogy miért kell kampányolni a mocsok, szemét meg parlagfű MELLETT."

Eszem ágában sincs a leírtak mellett kampányolni, én sem bírom a mocskot és szemetet.
De szerintem ez nem erről szól, ahogyan a közmunkások jó része sem abból a rétegből származik akik mocsokban és szemétben élnek.

"Frigyes"
@Csii: A közmunka a legdrágább munka. Ha vállalkozók hadakozznának a parlagfűvel, töredékébe kerülne a ritkítása.
Fel kellene már fogni végre a cigánygyűlölőknek, szegénygyűlölőknek, hogy a világ egyetlen sikeres országában sincs a magyarhoz hasonló rendszerű közmunka.
Persze, inkább tartozzunk a lecsúszott, sikertelen, elszegényedő országok közé, csak tegyen igazságot a hatalom! A tehetségtelen, frusztrált embereknek meg kell adni a gyűlölködés lehetőségét.
@káeurópaibankoló:

"ha annyira jól meg van fizetve, miért nem mész oda, nem kell nyavalyogni, hogy kevés a fizud.

Ja, megoldottam, hogy a fővárosban legyen akkora fizum, mint nekik. Emiatt nem megyek a faluba. Megígérem, hogy nem veszem el a helyét senkinek, cserébe a falusiak is maradjanak otthon....

"egy nap meg téged kihajítanak, és helyetted felvesznek egy közmunkást 49 ezerét. Akkor viszont már nem kommentelsz majd, mert nem telik rá.

Dehogynem :D

"Ahogy te is alapértelmezettnek látod, hogy neked márpedig irodai munka jár. majd ha te is közmunkás leszel, majd neked sem fog járni.

Meglátjuk, mi lesz. Én megoldottam az életem...

"Ha jó vagy, senki sem vesz fel vidékit, hogy még bérletet is keljen fizetni neki. Ha meg nem vagy jó, kirúgnak, és lehetsz te is közmunkás."

Könnyebben, mint gondolnád :)

"Aztán te is megfoghatod a sarló és kapanyelet, mert valóban az önkormányzatoknak nincs pénzük parkápoló gépekre. Aztán ha nem tetszik a fejed, elmennek hozzád, és megnézik van-e rend a portádon. Ha pedig, úgy találják, hogy nincs, megvonják a közmunkát, te pedig éhezni fogsz."

Tehát erről szól az egész: te azt gondolod, hogy valaki ellen elindul egy koncepciós eljárás... aki 48 ezerért dolgozik... jól értem?
Szóval, ettől kell rettegnie egy közmukinak, hogy megnézik a kertjét és ott a fű másfélszer hosszabb lett, amióta utoljára látta a gastapo-tiszt? Te miket vizionálsz ember? :D
@Mercel: Na ez az. Akkor meg nem értem, mire a felháborodás?
Ez a nagy tömeg elvárása. Vannak olyan elvárások, amiket meg lehet csinálni, mert van értelme és tényleg a jót szolgálja (pl ez, amikor a tisztaságra figyelünk) és van, amikor a nem jót (halálbüntetés) és ezért nem csinálják...
@1001nappal: Én ezt nem tudtam eddig, hogy ez csúnyán ráfizetéses. Van valami linked?
@$pi$:

Amint látom egy elíráson kívül nem igazán tudtál érdemi választ adni és megcáfolni amit írtam.

A történelem bebizonyította párszor, hogy minél erősebb az állam (és te meg az elvbarátaid ezt akarják), annál több mindent el tud venni az állampolgároktól.
Ugye micsoda paradoxon?
Erős államot akarunk?
Ja csakhogy az erős állam nem csak adni tud hanem elvenni is.
Minél erősebb az állam annál több dologban képes arra, hogy belepofázzon az állampolgár (később pedig alattvaló) hétköznapi életébe.

Nem kell messze utazni térben is időben, csak kérdezd meg azokat akik éltek az 50-es években.
Mondjuk azt egyébként én sem értem, hogy általában egy faluban mindig azoknak a telke van rendben tartva, akik amúgy dolgoznak. Akik meg egész nap otthon hizlalják a seggüket, azoknak a telkük is egy szemétkupac. És ez nem pénz kérdése - az, hogy Gipsz Jakabka ne hagyja a telek közepén széthányva a különböző dolgait, hogy ne hagyja másfél méteresre nőni a gazt a telkén, és ne szarjon az udvar közepére, nem pénzkérdés.
@Csii: Ember, nem vizionálok én semmit, de amíg tehozzád sem mennek el megnézni elég rendet tartasz-e paneledben, addig miért gondolod jogosnak, hogy más munkáját az alapján ítéljék meg, hogy hány rozsdafolt van a kerítésen. Ha nálad csótányok rohangálnak, rád hívják az ÁNTSZ-t max, de emiatt azért nem rúgnak ki.
Az meg még fárasztóbb, hogy lenézed a vidékieket. Vajon te mi a szart eszel, azt ami a betonon termett meg, meg a kutyaszarnyi teraszodon? Te megoldottad, hogy ne kelljen kapálnod, szerintem más miért kapáljon, hogy neked kenyér kerüljön a szádba?
@midnight coder: Bizony igazad van. Valami oknál fogva meg az a gyanúm, hogy akiknek eddig is egy fertőtanya volt a portájuk, azokat aztán nem rémiszti meg, hogy nem kap közmunkát.
@Csii: Azért azt ne feledd,hogy a némely polgármester,nem tetszik a pofád alapon is megvonja a pénzeket és a közmunka lehetőségét.
Sok ilyen van.Visszaélnek a helyzettel.
Agyhalott ballibek!

A közmunka egyfajta emelt szintű segély! Nem kötelező! El lehet menni dolgozni jobb helyre is!

Aki viszont segélyt kap, annak tennie is kell valamit! Nekem a 70 éves szüleim megművelik a kertjüket, megtermelik a zöldséget, gyümölcsöt, nekünk is jut belőle. Segélyt sosem kértek semmire!

Akiket védtek, azoknak nagyrészt koszos, mocskos, szemetes a portája, pedig kelhetne rajta krumpli, káposzta, stb.

A kormány igenis megválogathatja, hogy ki érdemes a segélyre!

Ti viszon ismét ütöttetek egy szeget saját koporsótokba az ostoba stílusotokkal!
@Csii:
Már miért kellene, hogy legyen linkem? A cseléded vagyok talán? De, ha nehézséget okoz a google-kereső haszálata, tessék kettő:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_szamok_draga_es_pazarlo_a_kormany_kozmunkaprogramja.560771.html
privatbankar.hu/karrier/jo-uzlet-e-a-kozmunka-az-allamnak-250736
Az olvasásban is segítsek, vagy az megy egyedül is?
@Soványka: Krumpli és káposzta...hát persze...hogy ellopja azt a szintén halál csóró szomszéd....

És itt a kör, be is zárult.
Vagy jön a tyúkért félkezet levágunk szakasz?
Már azon sem csodálkoznék.
Nem nyal eléggé a narancsos keresztcsontig a nyuszi?
Van sapkája nincs sapkája.........mehet!
@Soványka:
Félreérted a helyzetet. Az okos más kárán tanul, az ostoba a magáén sem. A közmunka, kényszermunkaként egyszerűen a világon mindenhol a legdárgább és leghatástalanabb népnevelési módszernek bizonyult. Ezért nem alkalmazák a sikeres országokban. Nem csak a ballibek vetik el, hanem minden gondolkodni képes politikus.
Orbán és társai: mocskos hazug tolvaj banda.
Nagyon sok fél- illetve téves információ van a fejetekben közmunka-ügyben. Sokan még mindig azt gondolják, hogy közmunkás az csak és kizárólag a nyolc osztályt vagy kevesebbet végzett, link és semmirekellő emberekből lehet.
Tény, hogy a közmunkások nagyobb része nem agysebész, de bőven akad köztük diplomás is, rendezett háttérrel, (udvarral :P,) stb...

Azok, akik az udvarukat, akármilyüket nem tartják rendben, azok a közmunkát sem nagyon szokták elvállalni, vagy ha elvállalják, akkor kb. a második héten már vagy be se járnak dolgozni, vagy felmondanak. (A munkaügyi központ pedig kiközvetíti őket megint, és minden újra kezdődik)

A közmunka azokra nézve igazán szívás, akik amúgy tisztességesen végig szokták dolgozni az általában három hónapos/ napi 6 órás (ritkábban 8-9 hónapos/8 órás) közfoglalkoztatási programokat. Mert a csökkentett éves szabadság, a gyerekek után járó szabadság hiánya, a minimálbért sem elérő fizetés ellenére még mindig nagyon sokan vannak, akiknek ez az egyetlen megélhetési forrás.

Az, hogy sok helyen "csicskáztatják" őket nem a rendszer hibája, szimplán csak ilyen ostobák az emberek, nem nagyon hiszik el, hogy igen könnyen át lehet kerülni az asztal másik oldalára. (még azokból is, akik most felháborodnak, hogy "hööö, belőlem biztos nem"... szólok: de)

6 órás programoknál (ami legtöbbször 37 ezer ft-os nettó fizetést jelent havonta) elő szokott fordulni a lelkesedés hiánya...

8 órás programoknál pedig legtöbbször az a helyzet, hogy ugyanaz az ember sokszor már évek óta (!) (még ha elvileg ezt nem lenne szabad, mindent meg lehet oldani) dolgozik ugyanannál az intézménynél közmunkában, tulajdonképpen egy főállású dolgozót kiváltva.
@káeurópaibankoló:
"Ember, nem vizionálok én semmit, de amíg tehozzád sem mennek el megnézni elég rendet tartasz-e paneledben, addig miért gondolod jogosnak, hogy más munkáját az alapján ítéljék meg, hogy hány rozsdafolt van a kerítésen."

Ez olcsó szutyok demagógia. Te is tudod, hogy ez nem állja meg a helyét. Nevetséges vagy. Rozsdafolt.... hagyjál már.... hülyegyerek... szánalmas a hisztid. Amikor már akkora nagy mocsok van valakinek az udvarán, hogy emiatt ki akarják rúgni, akkor azt NÉZD MÁR MEG! Tudod te nagyon jól, miről szól ez, érzed te nagyon jól, hogy mi az a szint, ami már megengedhetetlen. Csak játszod itt a hülyét. Azért ezt nem bírom egy idő után.
Egyébként az önkormányzat a családi nyaralónkkal kapcsolatban levelezett velünk, többezer Ft-ra akartak büntetni parlagfű miatt. Rám is figyelnek. De ha ugyanez az önkormányzat nekem fizetne közmunkáért, akkor még inkább égő lenne, hogy levélben kell FELSZÓLÍTANI. De hát akkor az nem nyaraló lenne, hanem a lakóházam, ugyebár. És akkor tényleg égő, hogy méteres gaz van ott.

"Ha nálad csótányok rohangálnak, rád hívják az ÁNTSZ-t max, de emiatt azért nem rúgnak ki."

Hát, milyen jó is, ha csótányok vannak, meg mocsok, meg szemét. Meg sitt. Az nagyon jó.

"Az meg még fárasztóbb, hogy lenézed a vidékieket."

Nem nézek le senkit.

"Vajon te mi a szart eszel, azt ami a betonon termett meg, meg a kutyaszarnyi teraszodon?"

Tudod kis proli barátom, azt eszem, amit megveszek a pénzért, amiért megdolgoztam. És amúgy igen, igyekszem a magyar parasztok által csinált kajákat enni, még, ha drágábban is adják, mint mások. De sok esetben nem jutok hozzá. Mondjuk úgy, hogy kb 80-90%-ban külföldi kajákat eszem. Ahogy még sokan mások is. Mi is a jelentősége ennek itt?

"Te megoldottad, hogy ne kelljen kapálnod, szerintem más miért kapáljon, hogy neked kenyér kerüljön a szádba?"

Azért kapáljon, hogy legyen pénze. Ha meg nem akar kapálni, akkor ne kapáljon. Ha viszont nincs pénze emiatt és az államot szopja, akkor meg érezze, hogy az állam alkalmazottjaként őrá még jobban vonatkozik ugyanaz a törvény, amit föntebb már megemlítettek, csak te figyelmen kívül hagyod, hogy fröcsögjél hülyeségeket.
És propagáld a szart, mocskot, szó szerint.

Ezt amúgy trollkodásnak hívják.
@pisztácia fagyi: Így igaz. Ha pedig valaki erre a sorsra jut, és hónapok telnek el normális munka, normális fizetés nélkül egyszer csak észreveszi, hogy egyre és egyre lejjebb csúszik anyagilag. Majd rájön, hogy minden olyan megtörténhet vele, ami szerinte csak "azokkal" történhet meg.
@hot-spot: Jó, de ha ezt meg akarják lépni, hidd el, nem emiatt fogják megtenni.
@Csii: Trollkodásnak azt hívják, amit te csinálsz. Számos hozzászóló elmondta a szalonnácikon kívül, hogy azokra, akik miatt ezt bevezetni tervezik, semmi hatással nem lesz, de lehetővé teszi, hogy egy csomó normális közmunkást vegzáljanak.
Bizony kapsz felszólítást a parlagfű miatt vidéken, de rengeteg termőföld van ugaron, ahol aztán nő a parlagfű rendesen. Nem a szabolcsi gazos porták miatt leszel allergiás.
Ez az ország tele van iszonyattal.
Már a minimálbért is sokallja az állam az emberektől.
Elég a közmuki bérezés nekik.
Jogfosztott mindenki és kiszolgáltatott maximálisan.
Undorodom ettől az országtól.
Én mindenemet eladom,mert itt kurvára arra hajtanak,hogy elszedjék tőled az összes javadat.
Bárhogy.
Büntetésekkel,kitalált marhaságokkal,vagy munkanélküliséggel akármivel.
Elszedjenek mindenedet,ez a célja a bankoknak és az államnak is.
@káeurópaibankoló: Csomó normális közmunkást dobnak majd ki, akik tök jó közmunkások, csak otthon rumli van? Tényleg? Ne már :D
ostoba cikk.
először is nem közmunkás...az az mszp kormány alatt volt.
közfoglalkoztatott.
másodszor, a közfoglalkoztatás nem rabszolgaság, hanem átmeneti segítség az állam részéről a munka megtalálásáig. a bér azért annyi amennyi, hogy ösztönözzön normális munkát kapni, és a rendszer pedig arra, hogy ne otthon várja a postást a semmire.
harmadszor. igen aki a saját kikebaszott portájára szarik, oda hordja a szemetét, ne akarjon állami forintokból lni. minimális civilizációs szintet mutassunk már fel ha lehet..
ha nem lehet, akkor menjenek vissza a fára majomcsordának.
Hát elég lassan esik le a 20 fillér, hogy mire megy ki az egész...

A kulcs egyébként a ti kezetekben van. Ti vagytok nemzeti, konzervatív (bármit is jelentsen az) fanok. Ti segítettétek hatalomra ezeket.

Most legalább tudjátok milyen 'rosszabul élni mint 4 éve'.
De ha még mindig hinni akartok töretlenül - hajrá...
@béla a görög: Arra megy ki a játék,hogy mindenedet elszedjék.
Ehhez pedig asszisztál a sok retkes, közpénzen tanult jogész.
És akkor csodálkoznak,hogy rühellik őket is mint a szart.
@Csii: Tudom. Nem is vártam mást. A számok egy igazmagyarnak csak liberálbolsevik összeesküvést jelentenek.
@hot-spot: érdekes, én akkor érezetem ezt a mindenedem elszedik érzést amikor 38% adót fizettem és az összes lusta geci a segélyt szipogatta fel a semmire, sőt még ugattak is mellé hogy dolgozz magyar, kevés a segély.
de hergeljétek magatokat nyugodtan...a vidék nagyban leszarja. ezek a szegény elnyomott közfoglalkoztatottak örülnek, hogy dolgozhatnak.
aki meg veleket visít, az az a fajta aki visszamenne ismét segélyre, hogy mellette feketén melózzon még valahol, vagy épp ne csináljon semmit.
ez van.
@Csii: Nálad, gondolhatjuk rend van, maximálisan alkalmazkodsz a közösség szokásrendszeréhez, például kutyaevéssel. Aztán meg ha a karmád úgy tartja, majd a pénztelen közmunkások éhes kutyaserege legfeljebb a te husidból lakmározva fog azon mélázni, vajon minden trollembernek ilyen az íze, mert legszívesebben visszahánynák.
Azért van pár nyugati ország, ahol büntetnek, ha koszos az autód, rendezetlen a ház, villogsz az autópályán, etc. Sorrendben USA, Svájc, Németország.
Jó persze, ezek nem diktatúrák. Csak a jogok mellett kötelességek is vannak.

2010ben a legtöbb Fidesz szavazó rendet akart az országban, a rendbe pedig számomra a telek és a ház rendbentartása is beletartozik. Persze ha valaki szerint az rendben van, hogy a szomszédja egy hulladékudvar...

A jogvédőket kérdem, hogy a parlagfű jogai mellett ki emeli fel a szavát?
@1001nappal: Miért is lennék én "igazmagyar"?
Ja, hogy nem egyezik a véleményünk és akkor én vagy komcsi vagyok, vagy náci? Sok eszed van, haver.

Gondolnád, hogy nem mindent lehet - főleg azonnal - pénzben kifejezni?
Ismered azt, amikor fogászatra költendő pénzt megspórolnak valahol és aztán ez később sokkal nagyobb kárként jelentkezik?

Vajon az milyen, amikor emberek jó nagy, lusta csoportját nem segítik meg annyival, hogy nem csak pénzzel, de munkával is nemesítik őket? Mondván, hogy nem éri meg?
Amikor bemész és dolgozol, igazodsz egy munkahelyhez, kollégákhoz, az ad valamicske pluszt. Ha úgy töltesz el 5 évet, hogy nem dolgoztál semmit, csak kapod a segélyt és hagyják, hogy szarjál magad alá a kertben, akkor milyen munkafegyelem lesz rád jellemző vajon?

A számok tök jól néznek ki, de egy munka, aminek a megszervezése eleve szolidaritás-alapú, azt hogy lehet úgy kezelni, mint valami profitorientált dolgot? Nem érzed a különbséget?
@FILTOL: Bizony a 38 százalékos szja nekem is nagyon fájt, ahogy a kurva magas fűtéskedvezmény a "rászorulóknak", meg az ingyen ebéd és ingyen könyv az audis vállalkozóknak, meg a halom ilyen-olyan rohadt magas fizetésű állami funkci, meg a túlszámlázott beruházások, meg az elprivatizált vagyon, és még sorolhatnám.
@FILTOL: Ne dőlj hátra nyugodtan,hogy most kevesebb adót fizetsz és most nem lopnak meg.
Többet fizetsz mint a 38% adód alatt,csak most áfa és más formájában.
Továbbá még ki is vagy téve a veszélynek,hogy a csórók bemásznak hozzád és meglopnak.
Tehát a közbiztonság nulla/nulla,továbbá előbb utóbb téged is le fognak húzni majd valami jogi csavarral.
Ebben biztos lehetsz.
@FILTOL: Ennyire fontos téma ez a pártközpontban? Vasárnap ellenére tucatnyi bérkommentelőt küldenek? Legalább jól fizetnek? Vagy csak közmunkabért?
@káeurópaibankoló: Az a közösség, amelyik eszik kutyát és tisztességesen elkészíti, alkalmas lehet arra, hogy én ott kutyát egyek, ha azt tartom jónak. Nem tetszik kisember? :D
Te is szereted a kis ugató rohadékokat? Vagy ez hogy jutott eszedbe?
Hidd el, ebben az országban nem fogyasztok kutyát. Itt rendben tartom a kertemet, mert különben megbüntetnek.
Remélem, te is rendben tartod a kertedet, ahelyett, hogy személyeskedsz ilyen szánalmas, ócska szutyok módon.
@Csii: Tudod az a baj,hogy te kizárólag a cigányokról pofázol,míg én mindazokról,akik csórók és éhbérért dolgoznak.
Ezért nem egyről beszélünk és nem értjük meg egymást.
@Csii: Ha jól emlékszem eddig betonrengetegben laktál, kert nélkül.:). Másrészt civilizált magyar ember sem itthon, sem másutt nem eszik kutyát, sehol se, semmilyen módon elkészítve sem.
@Csii: Azért beszarnék a röhögéstől,ha kapnál a közterülettől egy szerelmes levelet,miszerint a kerted ótvar és koszos és fizessél be egy szép kerek büntetést.
Csak mert kell a pénz,.. a stadionra (persze ez nincs oda írva).
Azt mehetsz a jogaidért az ügyvédedhez,aki talán hajlandó téged fogadni egy szintén szép kerek összegért,sőt még rá is fog beszélni a perre,mert neki olyan mindegy,hogy nyersz vagy sem,ő a pénzét akkor is meg fogja kapni.:)
@hot-spot: Nem beszélek cigányokról. Ismerek olyan cigányokat, akik szép rendet tartanak maguknál és tisztaságot. (Sőt, ha már itt tartunk sokkal több ilyen cigányt ismerek, aki így él és nem máshogy.)
Aki csóró, az lehet, hogy olcsó és nem divatos ruhákban jár, lehet, hogy nincs szép kerti törpéje, meg nem mindig 3 és fél centi a fű nála. De az nem pénz kérdése, hogy azt fenn tudd tartani, ami a minimális elvárás. Az hozzáállás kérdése. TUdod. A csöves is tud normális lenni és tud büdös is lenni, csak akarni kell fürödni.
Meg akarni kell elpakolni a szemetet az udvarról.
@káeurópaibankoló: Na és a kínaiak nem civilizáltak tán?
Mellesleg szerintem eszik a kutyát itthon is bőszen,a varjakat is és a galambokat is a vadakat is.
De addig örüljünk,míg van mit enniük.
Szir-szar multi gyárakban(ami az okos bloggerek, politikusok, újságírók, szakértők szerint kurva jó nyugati kánaán helyek) is 60-70 között keresnek a melósok, több műszakban, sok ingázással, közmunkásoknak is jár gyerekkedvezmény(+10k), szóval nem eszik olyan forrón a kását, bonyolult probléma ez.
@káeurópaibankoló: Tényleg?
Na mesélj, hol van ez leírva haver? Érdekel, hogy hol van ez az etikai kódex, vagy mi a rosseb, amire hivatkozol. Kezdesz mulattatni :D
@hot-spot: De nem, nem kapok, mert nincs gond.
@hot-spot: Hát azért előfordulhat egy kis kultúrsokk némely kínai életformája láttán, de nyilván az nem szúrja a szemét egyeseknek. Pedig itt, Pest közepén élnek így, nem vidéken, ahol Pestről nem is látszanak.:)
Igen, addig örüljünk, míg feltalálják magukat.
@Csii: Sajnos ez nem rajtad múlik,hanem az önkormányzat és az állam kapzsiságán.
És ha ők azt fogják mondani hogy márpedig egy lusta dög vagy és a kerted ótvaros és rontja a faluképet,akkor meg fognak büntetni,ha beszarsz kínodban,akkor is.
És mehetsz pörlekedni az atya úr Istenhez is!:)
Ez ebben az országban így működik,hogy ezt még nem tapasztaltad az pusztán a te saját szerencséd.
Azért rendet lehet tartani a ház körül,bármennyire utálom ezeket a tetveket....
@káeurópaibankoló: A bérkommentelőknek időnként személyiségzavara van. Te észben tudnád tartani, hogy a 10 rádbízott nick közül melyiknek van kertje?
@hot-spot: Hiába pattogsz, 20 fokban is 4 nm-t szokott lekaszálni az a 4 közmunkás 8 óra alatt, ehhez a teljesítményhez túl vannak fizetve.
@Csii: Magyarországon kutyát fogyasztani, illetve eljuttatni abba az állapotba, amíg fogyasztható lesz, állatkínzás, és büntetendő.
@FILTOL: így van, most éppen "közfoglalkoztatott" a pontos megnevezés. (Mert a fogalom a lényeg, ugye... ;-)

Az ösztönzés, mint elmélet szép... csak nem működik sajnos. Nem is olyan extrém és ritka példa az ötvenen felüli, diplomás tanár, akinél nem az ösztönzés hiányzik, hanem a lehetőség, hogy valaki egyáltalán állásinterjúra behívja. De tudok jogi egyetemet végzett közfoglalkoztatottról is, ahol valószínűleg a pályaválasztáskor csúszott hiba a képletbe. Igazi jogásznak kevés, egyebekhez túlképzett.

A többivel egyetértek. Ahol szeméthegyek állnak a portán, ott legtöbbször nincs rend a fejben sem, sajnos.
@little troll: Dehogy.
A munkát igazítják a bérhez.
Teljesen jogosan és okosan.
De mondtam,ha te úgy gondolod,miért is nem vállalod az árokkaszálást 40 fokban annyiért?
@káeurópaibankoló: Vajon akkor is az lesz e,ha az egyén túlélése lesz a tét majd?
Csak mert közel vagyunk ehhez,véleményem szerint.
Nagy dilemmák ezek....
@hot-spot: Sajnos egyre közelebb.:(
Emiatt értem én, hogy tenni szeretne a kormány valamit, és dicséretes is, hogy próbálkoznak. Mi meg itt vagyunk kommentelők, és felhívjuk a figyelmet arra, ha az eszköz nem a legjobb. Akkor reméljük változtatnak rajta, mert mindannyiunk érdeke a siker. Kormánytól függetlenül értelmes állampolgár azért drukkol, hogy a kormány jól tudjon kormányozni, nekünk egyszerű kommentelőknek meg ne kelljen tudni, ki kormányoz.
@káeurópaibankoló: Egyetértek.
Tudom hogy olvassák kormányék is a kommenteket.
Sajnos így sincsenek tisztában a valós helyzettel,csak felületesen érzékelik a problémákat.
Hogy tesznek e ellene...nem tudom,nem látom hogy tennének.
És tartok tőle,hogy mire észbe kapnak,addigra bepánikol a 4,5 millió csóró és késő lesz...
@hot-spot: Van más munkám. És nem a béremhez igazítom.
@little troll: Még lehetsz te is közmuki,Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Még lehet hogy eljő az idő,hogy kipróbálhatod te is a kaszálást.))
Hú vaze, munkával kínálod az állibsiket, 500 kommentet hoznak össze seperc alatt.

Hajajj. Ha nincs munkahely akkor azon pörögnek.
@hot-spot: Nyilván igyekeznek tenni, mert ha nem igyekeznének egyáltalán nem lenne közmunka. Meg persze a kedélyeket is higgasztani kell a magyar lakosság körében, mert bizonyos csóringer vidékeken tényleg nagy a gáz romaügyileg. Pénz meg alig-alig. Őszintén szólva nem irigyelem őket. Mármint sem azokat, akik ilyen nagyon gáz vidéken kénytelenek élni, sem a kormányt. Nagy hiba volt annak idején megduplázni a családi pótlékot.Szerintem senki sem volt tisztában azzal, hogy ez lesz a következménye.
A 4,5 milla csóró meg iszonyat. Ekkora szegénységgel nehezen lábal ki az ország.
@hot-spot:

"Hova költöznek a fehérgallérosok a bűnözés elől majd?"

Az fog történni egész országokkal, ami történt kisebb régiókkal. A képzet, dolgozni hajlandó réteg elvándorol, a rablók meg maradnak a pöcegödörben.
@káeurópaibankoló:
Nem a családi pótlék megduplázása volt a hiba. Az a hiba, hogy 15 év óta az egymás utáni impotens kormányok képtelenek bármit is kezdeni a gazdasággal.
@1001nappal: Igen, a valódi probléma az, amit mondasz.
@káeurópaibankoló: Lerohasztja az unió mesterségesen,hogy ne itt,hanem Németországban és Angliában pörögjön a gazdaság.
Már magyarázat nincs a jelenségre.
@Ándi bácsi: Nem lehet. Annyira nem, hogy Solyom Laszlo TB csalo orvosoknak adott kegyelmet!

Mentsegere legyen mondva a helyi nep kerte. Az a nep ami 300 ft miatt orjongott, de a millios TB csalo orvoskert sirt...
@hot-spot: Igen, elég sanszos a dolog. Ettől függetlenül csak szükségünk van az EUra, úgyhogy meg kell nézni, hogy csinálják azok, akik valahogy mégis hasznot tudnak húzni belőle. Mondjuk mi is húzunk hasznot, mert uniós programok nélkül most épp semmi alig lenne itt valami.
@hot-spot:
Már hogyne lenne más magyarázat.
A haveri tőkefelhalmozás gyenge gazdaságot igényel. Egyátalán nem mindegy, hogy fillérekért lehet-e felvásárolni cégeket, médiát, vagy aranyáron.
@káeurópaibankoló: Sehogy.
Egy mezőgazdasági országból sosem lesz ipari nagyhatalom.
Az unió segélyén éldegélünk.
Előbb utóbb kapunk élelmiszercsomagot is helikopterről tőlük.
Most még csak egy kis pénzt adnak a segélyekre és a minimálbérekre.Aztán majd az is sok lesz nekik és eljő Szomália hozzánk.
Próbálna meg valaki cukorgyárat csinálni itt.
Cukorrépa nagyhatalom vagyunk,még sem lehet cukorgyárunk.
És így van ez minden mással.
@hot-spot: Szeretnék látni egy ilyen esetet, amikor EMIATT ez lesz és közben vitatható, hogy nem volt annyira durva...
@hot-spot: Biztos vagy benne, hogy küldenek kajahelikoptert?:) Mostanában mintha kicsit alábbhagyott volna a fejlett világ segélyezési kedve a harmadik világbéliek felé.
@hot-spot: " Arra megy ki a játék,hogy mindenedet elszedjék."
Igen, sajnos tudom és már tettem és jelenleg is teszek az ellen, hogy ezt ne tehessék meg.
Nem öröm ez, soha nem gondoltam, hogy erre kényszerülök.
@káeurópaibankoló: Magyarországon a disznó nevű haszonállatot pedig megeszik. Amelyik több trükköt tud megtanulni, mint a kutya, sőt, tovább is tudja megjegyezni.
Génállománya jóval közelebb áll az emberéhez, mint a kutyáé.
Hozzáállás kérdése mindez, itt ezt tudomásul kell venni. Ahogy pl Oroszországban nem megy a buzulás. Ott erre nem vevők az emberek és senki. Ilyen ez. Nem eszem kutyát Magyarországon, ne aggasszon a téma.
@Ándi bácsi: ugye eletedben nem voltal ott? Nem, hogy a kertjeben, de meg berelt lakasaban is azt csinal valaki amit akar!

Csak amikor elkoltozik kell rendben visszaadni.

Ha nem hiszed nezd a Historyn a vilag legrosszabb berloi sorozatot.
@béla a görög: Nem vagy egyedül és örüljél,hogy még időben ért a felismerés.
Így tudsz tenni valamit még,talán.
@$pi$: Rakosi allami kitunetest adna neked.

Majd ha Petofivel szolva a "Tenger arja" ugy dont, hogy bayer zsolti nagypapi modra kanizsaig logataja fara a politikusokat, mert akkor lesz itt jo vilag, akkor majd hangoztasd ezt mellettuk...
@káeurópaibankoló: "Ahol lakom, nincs egy roma se"

akkor minek ugatsz bele ilyen kérdésekbe?

előbb talán tájékozódj...
@1001nappal: :)) ez kurvagyenge...LOL

@hot-spot: szerintem az áfa az egyetlen igazságos adó...mindenki fizeti aki fogyaszt, aki többet fogyaszt, többet fizet. a zsebbe kapott fizu után is ha vesz kenyeret, fizet. mi ezzel a baj?
a bűnözés...nem tudom mitől is volt jobb. az utolsó 15 évben FOLYAMATOSAN romlik a helyzet. ez az oka a jobbik felemelkedésének. de a közfoglalkoztatáshoz nem sok köze van ám, meg a tiszta kertek-portákhoz sem.
@pisztácia fagyi: nagyon sajnálatos, de köztudott, egy 50 felettninek a kapcsolati hálóján keresztül kell állást találni. ha eddig nem tudod megfelelő szociális hálót maga köré építeni, kapcsolatokkal...akkor nem túl talpraesett..
Azt, hogy itt ölre mennek az emberek és egymást nyírják az igazi gazemberek helyett, ez a legnagyobb húzása Viktorunk és csapatának. Zseniális, meg kell hagyni. Ellopják a pénzünk, a munkánk, a földünk, a szabadságunk és röhögve nézik, hogy a sok marha egymás torkát szorongatja. Pedig nincs olyan, hogy libsi, komcsi, balos, jobbos, demokrata, stb. Ezek szemellenzők, hogy ne lásd az igazi hazug, tolvaj gonoszt, hogy arra haragudj, aki ugyanúgy csak élni szeretne, nélkülözés nélkül, tisztességben. Ideje lenne felébredni...
@Kék az ég: "Nem, hogy a kertjeben, de meg berelt lakasaban is azt csinal valaki amit akar!"

ebben is nagyon tévedsz

sajátjában mindenki mindazt megtehet, amivel másokat nem zavar

tudod, ez a társadalmi normák, a békés egymás mellett élés minimuma

ide csak két példát hozok miskolcról

1, fészekrakó-ügy, ahol cigányokkal árasztották el az avas bérházait, és hetek alatt lepusztíották a lakásokat úgy, hogy neked arról fogalmad sincs

2, selyemréti strand, pár hete adták át, de cigány családok valahogy szereztek jegyeket és bejutottak nagy számban.
onnan kezdve vége volt az idilli strandolásnak, a legenyhébb az volt, hogy karóval verték az úszómestert...

a szabályok mindenkire vonatkoznak, azokat be kell tartani, egyébként megszűnik a jogrend
@bigthereal: te minek ugatsz, kutya? Mert ez nem jelenti azt, hogy ettől függetlenül nem értek atrocitások részükről, és nem találkoztam soha az életformájukkal. Elég kevés hely van Budapesten, ami nem tsizta szemét, és nem mindeütt élnek romák. Azt a szemetet ki dobja el? Ez a hozzászólásom erre vonatkozott. És baszd meg felfogtam, ha egy harmadországrésznyi embert leszarunk, akkor olyanok leszünk, mint Kolumbia. Fogják a kölyköd, oszt elrabolják pár 10 ezer forintért, mert meg majd megéri. Nem kéne idáig eljutni.
@káeurópaibankoló: hát nem....sokkal komolyabb rendőrség és kemény börtönök kellenek. nem ez a libsi picsogás ami ma megy.
@little troll: Nem kell azt hazudni, hogy tudnak adni több százezer embernek közmunkát, ezért miért a közmunkás a hibás?
Így is kb. harmaduknak jut pár hétig 4 órás közmunka akemény 25 rongyért.
Jobban meggondolva a "fiettség" arányos azzal a munkavégzéssel amit írsz. Csak van ahol meg olyan munkát végeznek ténylegesen amit nem lehet megfizetni.
@FILTOL: Kemény börtönök és kemény rendőrség van Kolumbiában is, mégsem tűnik jó helynek.
@FILTOL: "de köztudott, egy 50 felettninek a kapcsolati hálóján keresztül kell állást találni."

Ehhez képest a munkaügyisek azzal kezdik új arcoknak, hogy az állások 87%-át CSAK ismeretség útján lehet megszerezni, mert aT. cégek kötelességeiket megkerülve meg sem hiredtik az állásokat. Ehhez nem kell 50 év felettinek lennie.
@Kék az ég: "Rakosi allami kitunetest adna neked."

Ó, nem tudtam, hogy a frappáns visszavágások nagymestere is itt van. Fejet hajtok előtted mester!

"Majd ha Petofivel szolva a "Tenger arja" ugy dont,"

Nem értem, hogy ki is a "tenger árja" ebben a kontextusban. A közmunkás, akivel ki van szúrva, mert ki kell takarítania a kertet vagy a kispénzű adófizető, akitől bevasalják a közmunkásra fordított pénzeket? Te most akkor kinek az érdekeit is képviseled mester?
@Ándi bácsi:

Mondják azok akik TELEHUGYOZTAK A KOSSUTH TERET Orbán 72 orás tuntessunk ultimátumára.

Csak ugy polgári rend lesz alapján.
@Soványka: Konkrétan amit leírtál az úgy baromság soronként ahogy van, tehát vagy provokálni jöttél vagy megkockáztatom, hogy hülye vagy.
Van még a C verzió, miszerint valamilyen módszerrel te már Tündérországban laksz, akár egy Magyarországtól igen messze lévő helyen, akár vicces gyógynövények által ...
@komplikato: semmilyen cégvezető nem köteles meghirdetni semmit. tudod...magáncég, magándöntése..kapitalizmus, ilyesmi .. ismerős?
@$pi$: " ... vagy a kispénzű adófizető, akitől bevasalják a közmunkásra fordított pénzeket?"

Okostojás mennyit is vonnak a még dolgozók béréből munkaügyi kiadásokra? Hány évig fizette akinek most nincs melója? Vagy ilyenek nem számítanak, mert elrontanák a nemlétező öszképet?
@FILTOL:
Nem az a lényeg, hogy te mit tartasz gyengének, hanem az, hogy hogyan működik a fideszes propagandagépezet. A bérkommentelők bevetése a blogok befolyásolására pedig nyílt titok.
@hot-spot: "Cukorrépa nagyhatalom vagyunk,még sem lehet cukorgyárunk."
Hát egész biztosan nem vagyunk, amikor a túltermelési balhé kitört, akkor ha jól tévedek a felvásárlási ára már kisebb volt, mint amibe a termelőnek kerűlt. A termelők örültek is a kvótának, mint majom a farkának, mindek termeltek volna cukorrépát ingyen?
@1001nappal: az a gyenge, hogy ha valaki neked nem tetsző dolgot ír, akkor nagy dérrel dúrral kijelented bérkommentelő. na ez a kurvagyenge. de rugózhatsz még ezen vita helyett, ahogy tetszik.
@FILTOL:
Nagyon meglep, ha azt mondom, hogy a "kapcsolati háló" max. arra elegendő, hogy közfoglalkoztatottként ne utcai segédmunkára hanem udvari munkásnak (ez kicsivel jobb, mint az utcaseprés) jobb kapcsolati háló esetén meg adminisztratív munkát kapjon az ember?
1-1 közfoglalkoztatási programban nagyobb városokban van mondjuk 200-300 hely, ebből jobb esetben 20 admin. munka, a többi mindenféle kisegítő és segédmunka. A 20 admin. helyre pedig a városvezetők rögtön kiadják a napiparancsot, hogy kiket _kell_ felvenni. Ez így működik.

Igazi főálláshoz nem szimpla kapcsolati háló kell, hanem rokonság. Nem csak most, hanem négy évvel ezelőtt is így volt ez. Vannak olyan intézmények, ahol komplett családfákat lehet(ett) felrajzolni. :)
Jó ötlet a porta rendberakása.

Én speciel bevenném az alkotmányba egy olyan hivatal létrehozását, amelyik hatósági ellenőrzési és fényképezési joggal rajtaütésszerűen megjelenhet a törvényhozó és politikai irányító testület bármelyik aktuális tagjánál, és a pillanatnyi állapotot kiposztolhatja egy web oldalra.
Érdekes lenne, de mivel a képviselők tisztában vannak azzal, hogy pontosan ugyanolyan mocsokban él némelyikük, mint amit a külvilág felé nagy dérrel-dúrral elítél, így nem sok esély van egy ilyen törvény létrehozására.
@pisztácia fagyi: Hát, nem tudom. Nekem pl a nővérem minden kapcsolat nélkül került közmunkásként(kiutalták) a rendőrségi postázóba. Ő kicsit tovább bírta, mint az átlag 1 hónap, mert 5 hétig maradt. Mondták neki, hogy fölvennék főállásba is, csak hát nem lehet, mert a közmunkás csak 47e. De nem jó, hogy havonta más ember megy oda. És elég sok ilyen van.
Nem beszélve arról, hogy megfelelő kapcsolati háló kell, ez igaz, így tudnak közmunkások dolgozni a magánkézben levő Gyermelyi tésztagyárba, meg még pár apróbb helyen.
@bigthereal: A két felhozott ügy EGYIKE sem arról szól amire válaszoltál.
Az első esetben MÁS valaki lakásának rongálásáról van szó és szétlopásáról.
A strandos eset még kevésbé helytálló.
@FILTOL: Ne nekem mond, a munkaügyisek szerint DE.
@komplikato: max állami szférában, na ne mond már, hogy pityipalkó kft ügyvezetőjének kötelessége meghirdetnie az állást...nem hinném.
meghirdeti, ha akarja. a nagy cégek meg 99%ban hirdetik.
@FILTOL:
Nekem teljesen mindegy, hogy valaki ténylegesen bérkommentelő-e, vagy csak nincs saját gondolata, valahova azonban tartozni akar, és azért nyomja a pártpropagandát. Az eredmény ugyanaz.
@FILTOL:"először is nem közmunkás...az az mszp kormány alatt volt.
közfoglalkoztatott."

Akkor felvilágosítalak okostojás, a közfoglalkoztatott az a KÖZSZFÉRÁBAN dolgozó MINIMÁLBÉRES-t jelent.
A közmunkás meg nem kap minimálbért.

A kettő két teljesen különböző dolog, attól nem lesz egy, hogy pár tufa poltikikus keveri a szövegkörnyezetben mert ő sem tudja.
@1001nappal: Mindkét esetben felelősséggel tartozik azon dolgok következményeiért amit védeni próbál.
@komplikato: "Okostojás mennyit is vonnak a még dolgozók béréből munkaügyi kiadásokra? Hány évig fizette akinek most nincs melója? Vagy ilyenek nem számítanak, mert elrontanák a nemlétező öszképet?"

Mondjuk szerintem anyukádat okostojásozd vagy apukádat, ha megengedik. A kérdésed viszont könnyen megválaszolható, szívesen segítek.

A munkaerőpiaci járulék 1,5%. Ha tehát valaki egy évet dolgozik mondjuk 100000 forintért, akkor 18 000 forint munkaerőpiaci járulékot fizet. Ez azt jelenti, hogy kábé 2,6 év alatt fizet be 47000 forintot, azaz 31,3 évet kell dolgoznia ahhoz, hogy befizesse amit egy év közmunkával visszakap.

Ez persze csak egy közelítő számítás, de azért a nagyságrendeket jól mutatja. Ami nyilvánvaló az az, hogy kábé 30 ember járuléka tart el egy közmunkást.
@anyadmajma:
A rendőrségi postázóba az alacsonyabb vagy a magasabb bérért tudták kiközvetíteni? (nem mondom, hogy nincsenek kivételek, de hidd el, nem ez az általános)

A Gyermelyi Tgy. példa - bár nem vonom kétségbe - ott fura picit, hogy elvileg közfoglalkoztatott csak közfeladatra közvetíthető ki. (ej, de szépen alliterálok ma :-)) A tésztagyártás az nem közfeladat. Pályázhatnak TÁMOP-os meg egyéb foglalkoztatásra, de kíváncsi volnék, hogy ha valóban közfoglalkoztatott dolgozik ott, az hogy került oda :)
@$pi$: Mondjuk konkrétan leírtad miért fentarthatatlan és sz*r a rendszer.
@komplikato: "Mondjuk konkrétan leírtad miért fentarthatatlan és sz*r a rendszer. "

Nem egészen. Vedd figyelembe azt, hogy 100 000 forintos fizetéssel számoltam. Ez jó becslés lehet azokra, akik most közmunkán vannak, hiszen a legtöbbjük nyilván nem magas fizetésű állásból került közmunkára, sőt igen sokan soha nem fizettek adót.

Ha viszont az összes adófizetőt vesszük figyelembe, vagyis azokat, akik valójában befizetik a munkaerőpiaci járulékot jelen pillanatban, azok átlagfizetése magasabb. Akkor az jön ki, hogy 10-15 ember tart el egy közmunkást, ami már egész fenntarthatónak tűnik.
@komplikato: elég buta vagy, de elmagyarázom:P

első esetben a SAJÁT lakásaikat tették tönkre, amit csalással szereztek meg állami támogatás felhasználásával. igaz, hogy a lakókörnyezetet is tönrketették, pl. elvitték a lépcsőház ajtaját a MÉH-be, csak úgy:P de alapvetően a saját lakásaikat pusztítotték el. ez azonban jelentős hatással volt és van lakótársaikra és azok lakásaira is.

második eset pedig a társadalmi normák nyílt megszegése, ami az elsőben is megvalósul. ilyet nem lehet
vannak társadalmi érdekek, mint pl. a porta, a kert, a járda rendben tartása, és igenis, a kormány követelje meg, hogy a közérdek érvényesüljön, azoktól, is, akik ezt egyébként nyilvánosan és nyugodtan leszarják (akár szó szerint is)

magyarul: aki nem tartja be a szabályokat, azokkal minden eszköz felhasználásával tartassák be!
@bigthereal: "elég buta vagy"
Te már csak tudhatod.

"második eset pedig a társadalmi normák nyílt megszegése, ami az elsőben is megvalósul. ilyet nem lehet"

Jaj ne, a strand belépő szerzése? :D
Pontosan tudom miről írtad, csak direkt megpróbálod körül írni, egyeseknek nem tetszik, hogy kisebbségiek vannak sokan a strandon. És az sem, hogy hangosan beszélnek meg csoportosan mászkálnak. És akkor ebből társadalmi normák megszegése lesz. :D

A lakás eset meg megint két dolog szándékos keverése. Ha Gipsz jakab el akarja égetni a parkettát és az ajtót a lakásából, megteheti mert az övé. Kivétel ha megszegi a tűzrendészeti előírásokat. Akár leverheti a vakolatot is belül vagy akármi. Viszont a teljes épület külső és közös részeinek épségéért ő maga is felel, erre vannak törvények és a lakóközösség szabályai.
@$pi$: Nem győztél meg. A problémát nem eldugni kéne, hanem megoldani.
@Soványka: te rühes náci gazember! A közmunka a XXI. századi rabszolgatartás magyar változata. Kötelezik rá az egyébként is bajban lévő embereket. A szarházi fajtád hagyna éhen-szomjan dögleni bárkit, aki nem eléggé párthű.
Nagyon remélem, hogy meglesz a jutalmatok és sitten fogtok élve elrohadni!
@komplikato: "Nem győztél meg."

Miről nem győztelek meg? Még most is azt hiszed, hogy a közmunkásoknak több járna abból amit befizettek? Akkor gratulálok!

"A problémát nem eldugni kéne, hanem megoldani. "

Nosza! Én neked szurkolok!
@álfirkász: "Kötelezik rá az egyébként is bajban lévő embereket."

Senkit nem köteleznek közmunkára!
@$pi$: ja, csak akkor segélyt sem kap. Vagy ez már változott?
www.penzcentrum.hu/karrier/figyelem_igy_te_is_konnyen_elveszitheted_az_allasod.1037344.html

Ajánlom elolvasni!
A "nép nagy barátja" már azt is megengedi a munkáltatóknak, hogy az ember magánéletében turkáljanak és erre hivatkozva rúgjanak ki valakit a munkahelyéről!
Orbánkám! Hogy rohadna le a kezetek tövig!
@$pi$: Áááá dehogy. Átlagsugarú polgár elveszti a melóját, a megélhetését majd X hónap után választhat, hogy elvállalja mondjuk derékig a csatornavízben való szemét szedést vagy csendben éhen döglik Kötelezőnek tényleg nem kötelező.
Aki meg nem vállalja, egyből eltüntetik a csúnya csúnya munkanélküli statisztikákból, volt nincs.

Csak azért ne kelljen már egy percet se dolgozni verejtékező homlokkal jövőnket formáló politikusainknak, hogy ne meneküljenek a munkaadók (nem csak a külföldiek!!!), hanem ide jöjjenek, mert megszakadnának a nagy gondolkodásban vagy megrepedne pár ér az agyukban tőle.
A közmunka megfelelője, a kapun belüli munkanélküliség...
És erre is lenne megoldás, ami felszámolná a szegénységet, a nincstelenséget, és a pénzért való szaporodást is.
www.facebook.com/FNA.hu?hc_location=stream
@álfirkász: Se TB-t nem fizetik helyette, tehát ha beteg mer lenni ...
@álfirkász: megvolt a gyűlöletfélórád?
akkor oké.
@komplikato: nem az a baj, hogy standrajr...legalább fürdik. az a baj, hogy kimennék a gyerekemmel és a tomboló csimotáik és a verekedő apukák közé nincs kedvem...
így lesz magyarország romagyarország.
@komplikato: És az sem, hogy hangosan beszélnek "
a prolik mindig ordítanak...nem csak a cigányok. a prolik már csak ilyenek. hadarnak és ordítanak. senki sem mondta hogy nincsenek fehér cigányok.
@apanna: Mondjuk nem látom, hogy ez miben oldaná meg a "pénzért való szaporodást", mivel ösztönözne bárkit munkára és leginkább azt, hogy ahol segélyre sem futja ott ezt mi a halálból finanszíroznánk? Vagy történt valami tegnap óta és Dubai szintjén állunk gazdaságilag?
@komplikato: Nem értelek. Itt a net, végtelenek a határok, olvass utána mit jelent a feltétel nélküli alapjövedelem, és mi a célja. El sem olvastad, csak csípőből visszakérdezel.
Regény mikor volt utoljára a kezedben? Ez csak költői volt...
@álfirkász: "ja, csak akkor segélyt sem kap. Vagy ez már változott? "

Segélyt kapni sem kötelező.

@komplikato: "elvállalja mondjuk derékig a csatornavízben való szemét szedést"

Hol szednek derékig érő csatornavízben szemetet?

Őszintén szólva perverznek tartom, hogy itt sírtok a munka miatt. Igen sok ember van magyarországon, aki egész életében melózott a földeken, gyakorlatilag gyerekkora óta 70-80 éves koráig. Beteg dolognak tartom, hogy most egy csomó ember úgy próbálja meg beállítani, mintha a munka valami embertelen kínzás, kibírhatatlan szenvedés és aljas büntetés lenne.

Négy általánossal, szakma, tapasztalat nélkül marad az ásó, a kapa, meg a vasvilla, azokat lehet forgatni. Ha megnézed a youtube-ot, egy halom ilyen képzetlen, nincstelen ember nyavajog, hogy "adjanak munkát". Amikor meg kapnak egy kis munkát, akkor a fél ország acsarkodni kezd, hogy ezt akkor most hogyan?

Hát csak nem képzelik, csak nem gondolják, hogy ilyen melegben egészen konkrétan, a maga fizikai valóságában dolgozni fogunk? A két kezünkkkel? Mint az állatok? Munkáért adják a pénzt? Ez már fasizmus, a jogaink sárba tiprása, rasszizmus! Miért pont mi dolgozzunk, miért nem dolgozik más helyettünk? Különben is meleg van, esik az eső, fúj a szél, messze van, télen meg plána, télen meg hideg van! És különben is nincs értelme, kinek jó ez, mire jó ez? Velünk akarják javítani a statisztikát, mi meg menjünk ki szemetet szedni? Ez roppant megalázó, elfogadhatatlan és lealacsonyító. Hát kik vagyunk mi, hogy dolgozzunk?
@apanna: érdekes...az olaj országokban van ilyen.
@$pi$: előtte meg a suliban..
hát minek tanuljunk. eltart majd a faszom.
@apanna: "Regény mikor volt utoljára a kezedben? Ez csak költői volt..."

Tegnap. Amúgy kapom a hírleveleiket, de én abban értelmes leírást erről egyszer nem találtam. Csak arról van szó, hogy ez egy megoldás, e a mikéntjéről, igazi részleteket én sehol nem láttam.
@$pi$: A Közmunka, ha megszakadsz se lesz MUNKA. Éhenhalási segélyért folytatott alibi meló, jó részt valódi értékteremtés nélkül.

Kicsit utána kéne olvasnod miféle "nem fehér embernek való" munkákat végeztetnek velük. Nem csak fűkaszálás, meg bokor ritkítás van. Bár azokból is van horror sztori tűző napon ivóvíz nélkül ...
Fenn van a youtube-on egy riport: szedik az önkéntesek a cigánysoron a szemetet az utcán. A családfő kiteszi a műanyagszéket az utcára és ülve nézi őket.

Amikor a riporter megkérdezi, hogy ő fog -e szemetet szedni, akkor azt mondja, hogy ő ugyan nem, kisujját sem fogja megmozdítani. Miért? Mert nem csináltak köves utat az utcába, majd ha csinálnak köves utat, akkor ő is hajlandó lesz megmozdulni.

Mi azonban tudjuk, hogy ez nem így van. Ha lenne köves út, akkor lenne más kifogás is. Mindig van.
@komplikato: "Bár azokból is van horror sztori tűző napon ivóvíz nélkül ... "

Jah, horror sztori az mindig van. Például az, hogy nekik mínusz húsz fokban zuhogó esőben kellett kapálni.

Egyébként a magyar parasztság évszázadokon keresztül dolgozott a tűző napon. Tudod honnan volt nekik vizük? Hát vittek magukkal.

Erről beszélek barátom: kimenni nyáron a földekre melózni az neked "horror sztori" másoknak meg "munka". Csak a lumpen elemek meg az elborult ballibek merik horror sztorinak nevezni a munkát.
@$pi$: a magadfajta undorító, tetves férgeknek szoktam kívánni, hogy dögöljenek éhen, szép lassan, mert állás már nincs, segélyt meg nem kap!
@$pi$: mondd te rühes féreg! Ismered azt a szót, hogy emberség? Nem hiszem... anyád is jobban tette volna, ha nem fekszik össze apáddal!
@FILTOL: meg a tetves nácik is, igaz te kis fostömlő? Főleg ti szoktatok óbégatni, ha valami bajotok van.
@Mojzes Pál:
Itt győrben a szirszar multi AUDI gyárban a sori melós olyan NETTÓ 180 körül szokott keresni + Cafeteria.
@álfirkász: "mondd te rühes féreg! Ismered azt a szót, hogy emberség?"

Jah, erről beszélek. Ha a kapálást, kaszálást meg szemétszedést embertelennek tartod, akkor miért nem acsarkodsz azokért, akik egy zokszó nélkül csinálják egy életen keresztül?

"a magadfajta undorító, tetves férgeknek szoktam kívánni, hogy dögöljenek éhen, szép lassan, mert állás már nincs, segélyt meg nem kap! "

Látod, ez a különbség kettőnk között. Bennem nincs gyűlölet irántad. Mester, taníts még minket az emberségről!
@$pi$: Nem vagyok a barátod, se elvtársad.
Amikor a paraszt kiment a földre dolgozni vitt magával megfelelő ételt, ivóvizet és ruházatot. Ezek azok a dolgok, amik a kihajtott vagy kocsiból kipakolt közmunkásnak nincsen. És nem a kisujjamból szoptam a víz problémát. Ott hagytak egy csomó embert fél napra annyi vízzel ami a negyedének sem lett volna elég, persze megkapták ukázba ha bárki megpróbálja a területet elhagyni (akár vízért) azt kivágják a közmunkából ...

Látom pont úgy gondolkodol mint akiket védesz és ezerrel állítanák vissza a KÖZÉPKORI feudális viszonyokat.

Másrészt mindenki tudja, hogy olcsóbb két embert kiküldeni fűkaszával, egy vagy jobb önjáró fűnyíróval, mint 20 közmunkást kivezényelni gagyi eszközökkel.
@$pi$: Te vagy az a fajta hang ember aki 3 nap után sírva omolna magában ha kivezényelnék.
@komplikato: "Amikor a paraszt kiment a földre dolgozni vitt magával megfelelő ételt, ivóvizet és ruházatot. Ezek azok a dolgok, amik a kihajtott vagy kocsiból kipakolt közmunkásnak nincsen."

Nemakarásnak nyögés a vége. Ha valaki nem képes a csapról engedni magának egy pillepalackba vizet és kivinni a földekre, akkor azzal senki sem tud semmit kezdeni.

"Másrészt mindenki tudja, hogy olcsóbb két embert kiküldeni fűkaszával, egy vagy jobb önjáró fűnyíróval, mint 20 közmunkást kivezényelni gagyi eszközökkel."

Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy
(1) Ne adjunk a 20 embernek havi 47 000 forintot,
(2) viszont vegyünk két fűkaszát és benzint hozzá
(3) alkalmazzunk két hozzáértőt, akik kezelik a fűkaszát.

Viszont akkor nagy lesz a hörögetés, hogy a 20 embernek nincsen pénze. Nem? Ha viszont a 20 ember otthon húsöl havi 47 ezerből a két fűkaszás meg melózik, akkor hol is olcsóbb?
@$pi$: Legyél már kint negyven fokban egy palack vízzel egy műszakot ...

Most hiába beszélsz mellé, nem arról volt szó, hogy ne kapjon 20 ember pénzt, hanem arról, hogy még a látszatja SINCS meg annak, hogy a közmunkának értelme, súlya, haszna volna.

A 47/49.000-ből (ami a valóságban 90%-ban a fele a 4 órás leosztás miatt) még az olyan nap és szárazság álló mindent bíró emberek mint TE sem tudnak ám megélni.
@$pi$:
A külföldi bankszámlához és ahhoz hogy mit vehet el az állam még egy aprócska gondolat.

A Kádár rendszer a Rákosi rezsimhez és a többi szocialista országhoz képest maga volt a megtestesült hedonizmus és a szabadság. Ennek ellenére azért a követkő dolgok mentek a Kádár rendszer alatt:

Az országot körbevette egy szép nagy szögesdrót kerítés már ahhoz külön engedély kellett ha meg akartad közelíteni (Határsáv engedélyt kellett kérni ha a határ KÖZELÉBE akartál menni)**. Még a baráti szocialista országokba sem lehetett csak úgy átmenni nemhogy a kapitalistába, ezt csak azért mondom, hogy nem nagyon ruccantak át az emberek ausztriába bankszámlát nyitni.
Itthon egy darab bank volt összesen meg talán takarékszövetkezetek. Külföldi bank nuku, annyira így volt, hogy a közbeszédbe is beépült, ha valamit hitelre vettél, akkor azt úgy mondták régen hogy OTP-re vettem.
Azonfelül az állampolgár nem birtokolhatott korlátlan mennyiségű idegen fizetőeszközt. Ha az államrendőrség (mert mondjuk egy jóakaród felnyomott és házkutatást tartottak nálad) a megengedettnél több valutát talált nálad, azzal megvalósítottad a deviza bűncselekményt.
Ha a szomszéd felnyomott, hogy hallgatod a szabad európa rádiót azért is megütötted a bokád.

Ezeket csak azért írom, hogy lássad az állam mi mindent megtehet az állampolgárokkal és te ráadásul nem is demokráciában gondolkodsz.

**
Saját élmények:
1. Valamikor 70 -es évek közepe vége, osztálykirándulás a Fertő tóhoz (mármint a magyar oldalon) az iskolának határsáv engedélyt kellett kérni a kiránduláshoz, mert a fertő tó partjához közel akartunk menni.

2. Valamikor 80-évek eleje.
Leveleztem egy lánnyal aki szombathelyen lakott.
Megbeszéltük hogy nyáron meglátogatom.
Felültem a szombathelyi vonatra és még Csorna környékén igazoltattak a vonaton a határőrök, hogy mégis hová és kihez akarok menni?
Az volt a szerencsém, hogy nálam volt a lány levele amit megnéztek a határőrök és elhitték, hogy szombathelyen valóban lehet egy ilyen személy akihez megyek.
@$pi$: Nem, adjunk már nekik annyi pénzt, amennyiből meg tud élni. A KSH és a NAV szerint ez kb 70nettó.
És ne ugráljunk már, hogy feltaláltuk a spanyolviaszt, mert emlékszem, amikor az elmúlt átkos 8 évben a végén volt egy (talán zalai) polgármester, aki közölte, hogy akinek nincs rendben a portája, az ne akarjon tőle pénzt, akkor ez a senkiházi hazaáruló fidesz sírt, mint a fürdőskurva.
Aztán most meg nincs szoc. háló mer a közmunka van helyette. Ez alapvetően nem baj, csak hát a körülmények, meg az elintézés az, ami szar. A 300 ezer közmunkás valójában kb a fele a valóságban, ha tényeket nézzük, nem a hazugságot, amit pofáznak róla.
Na, ez a baj az egésszel, hogy látványba csinálnak valamit, de az egész megvalósítás kimeríti a nemzetárulás fogalmát.
@Baldrick68: OFF: Ruszkiknál nem cicóztak, ott bárhova mentél ÚTVONAL ENGEDÉLYT kellett kérned, akár ország közepén is.
@$pi$:
"Ha jól értem, akkor azt mondod, hogy
(1) Ne adjunk a 20 embernek havi 47 000 forintot,
(2) viszont vegyünk két fűkaszát és benzint hozzá
(3) alkalmazzunk két hozzáértőt, akik kezelik a fűkaszát."

Tudod erről az alábbi vicc jutott az eszembe:

A nyugati mérnök ellátogat egy szegény országba és látja, hogy emberek százai lapáttal és talicskával építik a gátat.

Kérdezi a helybeli munkavezetőt:
- Hé ember nem lenne egyszerűbb egy markoló, azzal két alatt megcsinálná egy ember.
- Az nem jó, mert mi így küzdünk a munkanélküliség ellen. Ha markolót használnánk, akkor ennek a sok embernek nem tudnánk munkát adni.
- Aha. Akkor ásó helyett miért nem kanalat használnak?
@komplikato:
Igen erről hallottam a ruszkiknál volt valami belső útlevél féleség.

Ezt csak azért írtam az előbb, mert @$pi$:
nem akarta nekem elhinni, hogy az állam bizony mármint megtehet az állampolgáraival. Pedig a nem is olyan távoli múltban van erre példa nem is olyan kevés. És @$pi$: félék megint ezt igénylik.
@$pi$: arról beszélek, hogy nagyon remélem, lesz alkalmad kipróbálni mindazt, te szarházi gazember, amit most oly lelkesen helyeselsz!
@Baldrick68: na a szabad európás témáról ki merem jelenteni, hogy urban legend, alias hazugság!
Apám olyan hangosan hallgatta, hogy két sarokkal odébb is hallani lehetett. Egyik szomszédunk lelkes munkásőr volt.
Apámnak ebből soha, semmi baja nem lett.
@Ándi bácsi: Nem kell nekik szakszervezet. Nekem sem kéne. Ahogy az utcák is elvannak takarítás nélkül, meg a szemét is lebomlik pár év alatt magától.
@komplikato: A múlt században az ezredfordulóra vonatkozó jövőkutatások egyik előrejelzése az volt, hogy egyre kevesebb emberre lesz szükség a termelésben, és probléma lesz, hogy mivel töltsék ki azoknak a szabad idejét, akiknek nem jut munka. Ez bekövetkezett.
napi fél órát dolgoznak maradjunk annyiban...
@$pi$: "Vannak, akiket nem lehet megbüntetni, vannak akiktől csak a közmunkát meg a családi pótlékot lehet elvenni."

na ott a pont!!!
hozzatennem hogy az altalanos harmadikat vegzo 14 evest is valahogy csak be kell szuszakolni hogy legalabb kozossegben legyen a nap egy reszeben
amint az igen tisztelt jogvedok meg tudjak oldani ezt a ket kinzo kerdest abban az esetben nem lesz retorzio, addig meg van meg egy bambi
jut eszembe az miert is gond, hogy csinal a kertben elol a kozmunkas egy vetemenyest?
azon kivul hogy egyszerubb ellopni mastol, azon tul van meg mas indok hogy egy kicsit erezze is milyen a konyhakert?

a jogvedok meg menjenek oda es tanitsak meg milyen a kapat megfogni, es ne ilyen kamu posztokat irogassanak
azt nem értem, kinek mi köze van ahhoz, hogy a szerencsétlen rabszolga elmosogatott-e este, vagy vetetlenül hagyja az ágyát egész nap... szoba-és tisztasági felelősök ellenőriznek, mint az építőtáborokban anno, és pontozzák, hogy milyen szépen vannak élére hajtogatva a ruhák a szekrényemben, vagy mi a lófasz???? neofeudalizmus, kis kizsákmányoló kapitalizmussal és gyógypedagógiai atyáskodással fűszerezve és
@Zsuzsi Málnási Suzi Ferrari: "szoba-és tisztasági felelősök ellenőriznek, mint az építőtáborokban anno, és pontozzák, hogy milyen szépen vannak élére hajtogatva a ruhák a szekrényemben, vagy mi a lófasz????"

nalunk volt ilyen kint, hivatali vegzalotiszt, megnezte hogy rendes-e a kornyezet, oszt le kellett huzni a gatyeszt hogy megnezze nem-e piros a segge a gyereknek

jelen pillanatban is ilyen szemet naci torvenyek vannak, pedig milyen egyszeru lenne rajtahagyni a pelust napokig...
de a franya hatalom nem engedi, nem hisz az anyukanak hanem odatolja a tartotisztet hogy o nezze meg!
micsoda SZKANDALUM!!!

jut eszembe ez a megnezik elmosogatott-e erre te tudsz valamilyen torvenyt? vagy a lakas belsejere? orommel venne az ember a konkret szoveget...
Tudok iskoláról, ahonnan kirúgják a takarítónők háromnegyedét. Vélhetően szeptembertől már közmunkások takarítanak. Őket még egyszerűbb sakkban tartani.
@komplikato: Miért nem vittek magukkat elemózsiát, meg vizet?
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Ha piros a gyerek seggem, ekkor téged kéne valagba rugni.
@azbesztos: aha, szoval az altalad egyik esetben alkalmazott modszert ki lehet szerinted is terjeszteni a kozmunkasokra?
hogyha nincsen a haz elott konyhakert akkor jol valagba kellene rugni a delikvenst? felteve hogy segelyen/kozmunkan el
@káeurópaibankoló: Van egy szint - a totál kilátástalan mélyszegénység -, ahol nem érvényesek a mi normáink. A polgár nem érti, hogy ott az udvar, miért nem termel zöldséget vagy tart baromfit; nincs munkája, ráér, miért nem csinosítja, tartja rendben a portát; ha kevés a pénze, miért szül annyi gyereket, miért vesz lapostévét stb. stb.
Hülyén fog hangzani, de a szegénységnek van egy saját kultúrája teljesen más magatartási szabályokkal, és ez országtól, etnikumtól független. Nehéz, szinte lehetetlen megérteni kívülről, részben azért, mert számunkra irracionális és a mi mércénk szerint erkölcstelen, elítélendő. Az un. tisztes szegényeket értjük, ők ugyanolyanok, csak átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek, de még van reményük arra, hogy ha ők nem is, talán majd a gyerekeik kikapaszkodnak. Ha ez a helyzet tartósul, a következő és az utána következő nemzedék már ebbe nő bele, és gyakorlatilag születéskor eldől a gyerekek sorsa.
A segélyek, ilyen-olyan támogatások ezen nem tudnak változtatni, max. arra jók, hogy valamelyest pacifikálják, a társadalmon belül tartsák ezt a réteget.
@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Azért mert valaki szegény nem kell koszban hemperegni. A munka nélkül osztogatott segély csak arra jó, hogy belefulladjanak a trágyába. Aki dolgozik, előbb-utóbb rászokik a rendre, főleg, ha ez a feltétele.
@5perc: Tudok megyei jogú város tűzoltó parancsnokságát, ahonnan elbocsátottak 3 takarítónőt, 7 közmunkás 4-4 órában végzi a munkájukat. Ugyan a 3 volt munkás munkanélküli lett, de a statisztika szerint 7-nek jutott munka, tehát 4-gyel kevesebb a munkanélküli. Meg így olcsóbb is, a rabszolgabér lényegesen alacsonyabb.
@magánügy: Fidesz-város így teremtett 4 munkahelyet.
De, pontosan ilyen dolgokat szerettem volna. Egyetlen módon lehet sikeres, gazdag országot létrehozni, ha az emberek motivációja, erkölcsi mentalitása megváltozik - ha nem a szerzésben és a fogyasztásban keresik az élet örömét, hanem a jól végzett munka felett érzett büszkeségben, ami természetesen otthon kezdődik. Más szavakkal, ha az ember el tud jutni oda, hogy azt élvezi, hogy tőkét hoz létre, nem tőkét él fel. Érdemes lenni egy kis Max Webert olvasni a szerzőnek a sikeres kapitalizmus kialakulásáról. Pontosan így történt, csak nem politikai, hanem vallásl oldalon, a protestáns parasztokból, akik iszonyú cikinek tartották volna, ha a szomséd megszólja a rendetlen udvar miatt, indult el az egész.

Nagyon sajnálom, hogy az "értelmiség" ezt nem érti, mert hiányzik a tapasztalata hozzá. Az az egyetlen szerencse, hogy az ilyen ötletek népszerűek, legalábbis vidéken. Utána majd ha kiderül, hogy ez tényleg működik, mert hosszú távon fog ez működni, mert a vállalkozó is annak ad munkát, aki a közmunkában meg a háza körül bizonyítja, hogy rendes ember, akkor majd gondolom csak hagyják magukat a tények által meggyőzni...
@Shenpen:
Nem értem a kommentet.

Ezt szereted volna?

Mit?

Ha jól értem, most Max Weberrel és a protestáns etikával legitimálod a kormány közmunka-programját, miközben a közmunka-program messze távol van mind a weberi gondolatkörtől, mind a protestáns etikától.

A közmunka nem megszeretettni fogja az emberekkel a munkát, hanem éppen ellenkezőleg.

Egy weberiánus már rég konstruktív kritika alá vette volna a kormány közmunka-programját.

Az pedig, hogy a kormánynak az oligarchákkal jelentősen meggyengített kapitalizmus-modellje miért "sikeres kapitalizmus", szintén rejtély. Bár persze az oligarchiák számára sikeres, valószínűleg az ő tevékenységük a fokmérő, a mérce.

Gondolom, te is csak a rendszer egyik haszonélvezője vagy!
@Ahasverus: én aztán annyira élvezem a hasznot, alig látok ki belőle... ezt inkább hagyjuk.

Igazság szerint ehhez még Weber sem kell. Az már egy magasabb szint, ez ennél alapfokúbb szinten is felfogható. Tudjuk, hogy olyan emberek teremtettek működő gazdaságokat, akik szerettek dolgozni és rendben tartottuk az otthonukat. Innen kezdve csak annyi a kérdés, hogy ez a korreláció egyben ok-okozatiságot is jelent-e, vagy sem? Ezen a ponton lehetne támadható a dolog esetleg.

Ugyanakkor. Ez legalább egy próbálkozás, a semminél több. Sem a magyar ellenzéknek, sem a nemzetközi baloldalnak nincs használható alternatívája. Gyakorlatilag az az egy - tökéletesen abszurd - feltételezés van csak mint baloldali alternatíva, hogy az ember valahogy gyárilag arra van programozva, hogy szorgos polgár legyen (ami nyilvánvalóan röhej, a törzsfejlődés az embert arra programozta hogy vadakat kergessen), és kizárólag a társadalmi elnyomás tartja vissza ettől. Mivel ez nyilvánvaló abszurd, mi más lehetőség van?

Mellette szól az is, hogy az szerencsére az emberi és élettani világban működik a korrelációalapú gondolkodás, tehát hogy kölcsönös ok-okozatiság van, nem kell mindig megállapítani az okot. Ez a következőt jelenti: mondjuk látunk egy szép nagydarab embert, aki éppen felemel 100 kilót. Kérdés: azért nagydarab, mert 100 kilót emel, vagy azért tud felemelni 100 kilót, mert nagydarab. A nyilvánvaló válasz: mindkét irányba igaz a dolog. Az ok-okozatiság kölcsönös, ezt kb. úgy hívjuk, hogy megszokás és alkalmazkodás.

Emiatt van jelentős esély rá, hogy a gazdag társadalmak kulturális vonásait akár mesterségesen benevelve is végül olyan megszokások alakulnak ki, amelyek a gazdasági fejlődés irányába hatnak.
@Shenpen: Lehet itt elméleteket fabrikálni, én jelen pillanatban benne állok a realitásban. Hívhatjuk ezt magyar munkaerőpiacnak is. Felváltva voltam hol az építőiparban, hol a vendéglátásban, most pedig a pedagógiában - és a helyzet több, mint elkeserítő.

Legtöbb ismerősömnek, aki kimegy külföldre dolgozni, nem csak az az érve, hogy "jobban megfizetik", hanem az is, hogy "jobban megbecsülik ott a munkát". Igaz, a kettő érv találkozik, mert pont a jobb fizetésben mutatkozik meg a munka jobb megbecsülése. Vagyis abban is. Ugyanakkor az is igaz, hogy külföldön (pl. Ausztria, Németország) dolgozni is kell - jobban, mint Magyarországon.

Van egy segédmunkás ismerősöm. Valaha dolgozott egyszer hol kőművesek mellett segédként, hol a balatoni hajózásnál matrózként. Ezért megkapta a havi 90 000 Ft-ját. 90 000-ből nem könnyű megélni, de nem panaszkodott, ki jött belőle. Egyszer úgy adódott, hogy nem talált munkát. Jött a közmunka, először ezzel a 49 000-cel, aztán lejjebb ment 32 000-re. Ugyanúgy segédmunka, mondhatni, kemény fizikai munka - CSAK KEVESEBBÉRT!

Most ez az ismerősöm ugyancsak ki akar menni külföldre dolgozni. Mikor nem akart, de rákényszerül...

És rengeteg az olyan munkás, aki szeret dolgozni, de számára a közmunka a maga kevés összegével nem megfelelő a túléléshez (phúhú, ha még család is van!), emellett megalázó, ezért pedig kimegy dolgozni külföldre. DOLGOZNI, nem a hasát süttetni a napon!

Az ellenzék általánosítása pedig felesleges. A kormány ellenzéke kétségkívül gyenge, de tarka. A közmunka kérdésében sincs egység.

Az LMP például jó ötletnek tartja a közmunkát, de a kormány közmunka-programját élesen kritizálja. Konstruktívan. Szerintük olyan közmunka-programra van szükség, ami visszaintegrálja az embereket a munka világába, nem ami látszat-megoldásokat nyújt.

És ami van, látszat-megoldás.

Ha úgy érted a "valami elkezdődött", hogy lehet jobban csinálni, még akár egyet is érthetek veled (erre még lenne is jelentkező). Viszont ha úgy, hogy majd a kormány megoldja... akkor valamit nagyon rosszul látsz!
@Ahasverus: tulajdonképpen ezzel nagyjából még egyet is tudnék érteni, én is inkább "legalább valami mozog az állóvízben, köbö talán még jó irányba is" szinten látom a dolgot, nem pedig "a kormány majd remekül megoldja" szinten.

Nyilván az alapvető probléma a nemzetközi verseny, a közmondásos egytálrizsért ájfónt gyártó kínai (ez persze súlyos leegyszerűsítés és sokszor nem igaz, mindegy), amivel nem lehet versenyezni, maximum súlyos EU szintű védővámokkal lehetne, ehhez viszont túl sok pénzzel tartozunk.

Egészen egyszerűen a jelen helyzetben a világgazdaságnak nagyon sok magyar ember munkájára semmiféle szüksége nincs, a cigány emberére meg még annyira sem. De a magyar gazdaságnak sem - az átlag magyar autószerelőműhelynek a második generációs munkanélküli roma ingyen sem kellene rabszolgának: Bástya elvtársat már ki sem akarják zsákmányolni. Egyszerűen semmiféle olyan kereslet nem létezik a piacon, amit ki lehetne a munkájával elégíteni.

Megoldani ezt nem lehet. De ha esetleg valahol mégis akadna egy nemzetközi tőkés, aki mégis Szabolcsba vinne egy gyárat, akkor talán valamit segít, ha azt lehet neki mondani, hogy "látod, az a hatszáz munkanélküli, akit neked oda fogunk tolni az adókedvezményért cserébe, nem a tökét vakarja egész nap, utat kapar meg ganajozza kifele az udvarát, nézd meg" és akkor ez talán egy kicsit javítja az esélyt. Ennél többet nemigen lehet.

Más. Legyünk őszinték. A te segédmunkás ismerőseid nem a putrisoron nőttek fel, annál egy-két szinttel feljebb. Még csak nem is az a kérdés, hogy ki cigány. Mert cigányból is van rendes segédmunkás, de az nem a putrisoron nőtt fel, és szerintem lassan kezdünk ott tartani, hogy van vagy lesz olyan magyar ember is, aki putrikultúrájú, slum, gettó kultúrájú. És ott azért segíthet valamiféle munkára szoktatás - a te már munkához szokott barátodnak persze erre már nincs szüksége.

Abszurd valahol az egész világ persze, lassan már nyulat sem éri meg tartani háztájiban saját fogyasztásra, mert drágább a táp, mint az ipari nyúl. Tehát nyilván egy csomó minden máshoz is hozzá kellene nyúlni, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy lehet-e egyáltalán, és ha igen, akkor az EUn belül biztos nem, mert majdnem minden hozzányúlás úgy kezdődne, hogy vám, azt meg nem lehet.
@$pi$: De mi lenne, ha nem az én adómból és a kollégáim adójából fizetnék a közmunkás bért, hanem tisztességes munkahelyeket teremtenének,ahol ők is adó és járulékfizetők lehetnének? Én valahogy ennek jobban örülnék!Nem azért dolgozunk 3-4 műszakban, hogy másokat is eltartsunk! Elég a saját családunkat! Egyébként is, nem egymillió munkahelyet ígért ez a csutitörp? A közmunka nem munkahely!!! Az meg, hogy bejöjjön a lakásomba és körülnézzen bárki is....na, hogy törött lábbal vonszolná ki magát, az tuti!
süti beállítások módosítása