#metoo: Hollywood szerint a nő

2017.11.05. 08:00 Döry L.

 4561ca8c00000578-4983810-image-a-66_1508132166934.jpg

Míg Hollywood legyártja a hivatalos nőideált, az e mögött meghúzódó hatalmi viszonyok kritikája olyan új elvárásokat hoz létre, amelyek ismét csak a globális hatalmi és szimbolikus renden keresztül hatnak. Az így megszülető új női szerep már nem csak a Gwyneth Paltrow-ság „színe”, (csinos, humoros, szőke), hanem annak "visszája" is (zaklatva volt). A metoo ugyanolyan parancs a nőknek, mint a globális szórakoztatóipar által legyártott többi norma, magatartás, szerep.

Újszerű volna a kiinduló történet? Új dologról számolt be a Weinstein ügy? A hollywoodi szórakoztatóipar szexuális szimbolikáját a kezdetektől meghatározza, a kelet európai hátterű, zsidó férfiak asszimilációs vonzódása a jellegzetesen nem zsidó kinézetű nők iránt. (lásd minderről: Leibovitz: Gentlemen prefer blondes, Spencer: If in doubt cast a gentile, Gabler: Empire of their own).

Az iparág kulisszái mögött zajló szexuális gyakorlatokról, állítólag már maga az isteni Marylin is beszámolt.  És mindennek persze ott van a transzzsidói magasságokban járó filoszemita ellenoldala is.

elizabeth-taylor-jewish-marilyn-monroe-jewish.jpg

Ám a nők, 2017-ben, a metoo tag alatt nem antiszemita történeteket posztolnak, hanem az őket ért zaklatásokról számolnak be.

Miért posztolnak, hol megrázó, hol nevetséges történeteket? Mi indított arra számos férfit, hogy maguk zaklatóként tegyenek vallomást? A tömeges nyilvánosság elé lépés valóban olyan felhajtóerőt teremt, amely korábban nem ismert jelenségeket mutat meg? Soha nem lesz már olyan a világ, mint előtte volt?

Leleplezés?

Érdemes emlékezni arra, ahogyan ugyanezek a kérdések, korábbi nagy leleplezések kapcsán már fölmerültek. Föltárt-e bármit, amit korábban ne tudtunk volna, a Wikileaks, Assange, vagy Manning? Tőlük tudtuk volna meg, hogyan működik egy imperialista hatalom?

És most, senki nem is sejtette, hogy nagy hatalmú emberek (szexuálisan is) kizsákmányolják a kiszolgáltatottakat? És mi történik a leleplezéseket követően? Másképpen működik az USA a Wikileaks után, mint előtte? Vagy csak a beletörődés cinikusabb: a hatalom, hát az így működik.

A fenti párhuzam azért fontos, mert rávilágít arra, hogy mivel a késő kapitalista társadalmi rendet igazoló szimbolikus szférában, már máshol húzódik a titok, és a rendszer által nyíltan képviselt ideológia közötti határvonal, ezért a leleplező gesztusok jelentősége is más lesz.

Könnyen lehet, hogy a „leleplezés”, csupán egy újabb, a rendszert igazoló ideologémát vezet be. Ahogyan a késő kapitalista nyilvánosság virális kampányai esetén várható: semmi sem az, aminek látszik. És - mint általában - sokkal érdekesebb az, amit elrejt és elhallgat a föltárás, mint, amiről beszámol.

A metoo lélektana

A metoo tag hatásos lélektani konstrukció: Sok egyéb valóban érdekes jellegzetesség mellett elsősorban kívánatos és átélhető azonosulási lehetőséget kínál. A metoo segítségével nők, akiknek utánafüttyentettek Gwyneth Paltrowhoz hasonlóvá válhatnak. Erősebb azonosulási lehetőséget kínál az idollal, mint bármi: egy hollywoodi sztárral közös történettel rendelkező áldozatként jelenhetnek meg. Mit mutat meg mindez?

Hollywood legyártja a „hivatalos” nőideált. És az e mögött meghúzódó hatalmi viszonyok kritikája olyan új szerepeket hoz létre, amelyek ismét csak a globális hatalmi és szimbolikus renden keresztül hatnak. Az új női szerep már nem csak a Gwyneth Paltrow-ság „színe”, (csinos humoros, szőke), hanem annak visszája is (zaklatva volt). A zaklatott nőt, a zaklatást bátran megvalló nőt, mint új ideáltípust gyártotta le a globális szórakoztatóipar. A hashtag tehát megerősíti a kelet-európai (nők) alárendelődését a kapitalista centrumban legyártott nőről szóló ideának, és ez ugyanannak a manővernek a visszája, mint amelyet Hollywood csinál.

Sőt, arra is látni példát, mintha a metoo alkalom lehetne a szemérmes kérkedésre is: A tag alatt megosztott történetek azt is képesek sugallani, hogy valaki épp most számol be nőiességéről. Úgy tűnhet, mintha a női csinossággal, vagy kívánatossággal kapcsolatos minimum elvárásnak feleltek volna meg azzal, hogy a történetek szerint szexuális prédaként is számba jöttek. Mondani sem kell, hogy ez nem más, mint a szexuális ragadozók elvárásának való megfelelés, és mint ilyen nem a nőt felszabadító gesztus. Mindezzel természetesen nem azt állítom, hogy akiket szexuálisan kizsákmányolnak, azok nem érdemelnek támogatást, mert titokban élvezik azt. Ellenkezőleg, itt szó sincs élvezetről: új társadalmi szerepelvárásként nehezedik a nőkre, hogy az eszményi nő szükséges kelléke immár az abuzálás is.

A metoo, mint kampány

Érdemes a globális zaklatásellenes kereszteshadjáratot, mint kampányt is szemügyre venni. Túl azon, hogy mi a lélektana a metoo tagnek, rögtön szembeötlik, hogy egy jellegzetesen amerikai, morális nyelven beszélő és a megbotránkozás testtartását kikényszerítő kampánnyal állunk szemben. Tudható, hogy az ilyen kampányok fölépítése a teljes és azonnali behódolást kívánja meg, ellenkező esetben a civilizált emberek közösségéből való kizárás következményét vonja maga után. A vallomás ritualizált, és előre meghatározott regisztereken szólalhat meg. Mint minden ilyen ritualizált, jellegzetesen amerikai és érzelmi elbeszélés esetén, itt is le kell győzni az őszintétlenség és ízléstelenség miatt érzett tartózkodást.

A hatalom

Az egyik leglényegesebb hatás azonban az, ahogyan a metoo tag meghamisítja a társadalmi pozíciókat, és ahogyan összemossa az áldozatok közötti különbségeket.  A filmiparban dolgozó producer azért szexuális bűnöző, mert hatalmi helyzetben van, amelyet arra használ, hogy nőkkel szexuálisan visszaéljen. Itt a férfi konkrétan és a társadalmi rendbe ágyazottan is hatalmat gyakorol a nő fölött. Az a magyar középosztálybeli nő viszont, aki „#metoo” a kilences buszon azzal szembesül, hogy a társadalom peremén tengődő férfi kihívóan, mohón, valóban viszolyogtató módon megbámulja, értelemszerűen egy másik eset. Nem csak azért mert nem kerül sor aktusra. Hanem főként azért, mert a férfi ebben a szituációban nem bír hatalommal a nő fölött, és a szélesebb társadalmi rendben, általában sem rendelkezik hatalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr8113114082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A homoklobbi és a feminináci lobbi koordinált akciója a családok ellen az egész hisztikampány.
Le se kell szarni.

Akinek negyedszázad, vagy 3-5-10 év kell egy metooooooo-hoz az nem érdemel még egy szánakozó mosolyt sem.
Nem is beszélve arról a szépszámú mocskos ribancról, akik anno komoly versenyben jutottak az oly áhított szereposztó díványra a weinstein félék blankolt farkához.
"A metoo ugyanolyan parancs a nőknek, mint a globális szórakoztatóipar által legyártott többi norma, magatartás, szerep."

Mit jelent az, hogy ugyanolyan? Azért, mert a burzsoá ikon Gwyneth Paltrow-t is molesztálták, ez akkor nők százmillióinak az élettapasztalatát törli, mert az egész a burzsoá feminizmusról szól? Ez olyan mint amikor a vénhülye Soros György felkarolja a menekültek ügyét, és erre az a válasz hogy ja, akkor menekültnek lenni ilyen felső középosztály beli/zsidó játszma, hülye szíriaiak akiknek szétbombázták a lakóhelyét nem értik csak, hogy játékszerek az uralkodó osztály szórakozására.

"A hollywoodi szórakoztatóipar szexuális szimbolikáját a kezdetektől meghatározza, a kelet európai hátterű, zsidó férfiak asszimilációs vonzódása a jellegzetesen nem zsidó kinézetű nők iránt."

Ez eddig a fentéslent posztjainak legalja. Mi történet itt? Néhány éve ez a blog volt ahol A magyar neoliberalizmus kritikáját tisztán, világosan meg lehetett találni az interneten. Mi a fene történt azóta? Engem az nem érdekel, hogy a főszerkesztő bekattant, a valódi kérdés, hogy miért jutott a blog ebbe a vörösbarna ideológiai zsákutcába.

"Föltárt-e bármit, amit korábban ne tudtunk volna, a Wikileaks, Assange, vagy Manning? Tőlük tudtuk volna meg, hogyan működik egy imperialista hatalom?"

Igen, többek között ennek köszönhető a az USA-ban a demokrata párt összeomlása és Hillary Clinton választási veresége. Egy elképesztő erejű neoliberális hatalmi gépezetet kényszerítettek térdre az érintette.

"Könnyen lehet, hogy a „leleplezés”, csupán egy újabb, a rendszert igazoló ideologémát vezet be."

A jobboldalon. A baloldalnak egyelőre nem sierült a képmutatásra vádjára immunisnak lennie. A jobboldal valóban a cinizmussal ér el sikereket, elhitetve az emberekkel, hogy az igazság mindig hatalmi célok érdekében konstruált hazugság. A baloldal azonban nem tud a cinizmussal sikert aratni, vele szemben mások az elvárások. Az emberek várják az igazság és az igazságosság diskurzusának megfogalmazását, és aki baloldaliként ezt nem tudja megtenni, büntetik a választók. A baloldalnak igenis árt a leleplezés, szemben a jobboldalla, ahova azok szavaznak, akik feladták az igazságba és az igazságosságba való hitüket.

"A metoo segítségével nők, akiknek utánafüttyentettek Gwyneth Paltrowhoz hasonlóvá válhatnak. Erősebb azonosulási lehetőséget kínál az idollal, mint bármi: egy hollywoodi sztárral közös történettel rendelkező áldozatként jelenhetnek meg."

Ez pestisrácok színvonalú észjárás, teljesen figyelmen kívül hagyja a közösségi média horizontalitását, ami képes demokratikus dühöt megfogalmazni. Persze limitált formában, hiszen az abuzált nőket arra bíztatja a kampány, hogy higgyenek az online platform politikai (igazságosztó) erejében, és még véletlenül se kezdjenek el szervezkedni mondjuk az erőszaktevő férfiak kasztrálása érdekében, ami pedig teljesen érthető volna.

"Úgy tűnhet, mintha a női csinossággal, vagy kívánatossággal kapcsolatos minimum elvárásnak feleltek volna meg azzal, hogy a történetek szerint szexuális prédaként is számba jöttek."

Aha. Ez kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy az amerikai feketék, akiknek hátbalövéséről a média tudósít, valójában az autentikus (Hollywood által közvetített, meghamisított) fekete identitást keresték maguknak, amikor bajba kerültek, szóval ők tényleg a hibásak, szinte mágnesként vonzódtak ahhoz a rendőrpisztolyhoz.

"az eszményi nő szükséges kelléke immár az abuzálás is."

Már elnézést, nők százmilliói akiket abuzálás ért és egész életüket poszttraumatikus stresszben élik, soha az életben nem fognak a kapitalizmus által fetisizált eszményi nővé válni. Az, hogy néhány a incidenst szerencsésen megúszó áldozat, osztályhelyzetéből fakadóan tőkét kovácsol a történetéből, egyáltalán nem jelent strukturális változást, még a metoo hashtag-et megosztók számára sem.

"Tudható, hogy az ilyen kampányok fölépítése a teljes és azonnali behódolást kívánja meg, ellenkező esetben a civilizált emberek közösségéből való kizárás következményét vonja maga után."

Ez egyáltalán nem igaz. A legminimálisabb utánanézés a közösségi médiákon nyilvánvalóvá teszi, hogy a kampányban résztvevők jelentős részének komoly fenntartásai vannak a platformmal kapcsolatban, és a formátummal szembeni ellenállást rendszerint megfogalmazzák a kampányban való részvétel során.

"Az a magyar középosztálybeli nő viszont, aki „#metoo” a kilences buszon azzal szembesül, hogy a társadalom peremén tengődő férfi kihívóan, mohón, valóban viszolyogtató módon megbámulja, értelemszerűen egy másik eset. [...[ főként azért, mert a férfi ebben a szituációban nem bír hatalommal..."

Na itt van szerintem ennek az újmagyar vörösbarna szocdem vonulatnak a logikus határa. Proli férfiak talán nem állhatnak össze a burzsoá patriarchátussal materiális hatalmi előnyökért a nők ellen kollektíve? A biopolitikát évszázadok óta használják az osztálypolitika semlegesítésére, ebben a posztban is erről van szó sajnos.
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Aha. A szexuális zaklatást szóvá tenni családellenes. Rendes családokban erről nem beszélünk, ugye?
Van neked családod egyébként?
@Jude:

Ne azzal vitázz, amit nem írtam, úgy túl könnyű, ballibám.
@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ballibád a nénikéd.
"A homoklobbi és a feminináci lobbi koordinált akciója a családok ellen az egész hisztikampány. "
Miért hisztikampány és mit árt a családoknak? Köszönöm a válsazt.
@Tamás Nagypál:

"A metoo ugyanolyan parancs a nőknek, mint a globális szórakoztatóipar által legyártott többi norma, magatartás, szerep." Mit jelent az, hogy ugyanolyan? Azért, mert a burzsoá ikon Gwyneth Paltrow-t is molesztálták, ez akkor nők százmillióinak az élettapasztalatát törli, mert az egész a burzsoá feminizmusról szól?

Nem az élettapasztalatát törli, mert arról a metoo-zás nyomán mit sem tudunk meg, hanem az erről szóló, a virális kampányban elvárt reprezentációját határozza meg.

"A hollywoodi szórakoztatóipar szexuális szimbolikáját a kezdetektől meghatározza, a kelet európai hátterű, zsidó férfiak asszimilációs vonzódása a jellegzetesen nem zsidó kinézetű nők iránt." "Ez eddig a fentéslent posztjainak legalja. Mi történet itt?"

Nézz utána, ez így van. Tájékozódj az ajánlott linkeken.

"Föltárt-e bármit, amit korábban ne tudtunk volna, a Wikileaks, Assange, vagy Manning? Tőlük tudtuk volna meg, hogyan működik egy imperialista hatalom?" „Igen, többek között ennek köszönhető a az USA-ban a demokrata párt összeomlása és Hillary Clinton választási veresége. Egy elképesztő erejű neoliberális hatalmi gépezetet kényszerítettek térdre az érintette. „

Ezek szerint Assange-nak köszönhetjük Trumpot. Progresszív eredmény. De a viccet félretéve, azt gondolni, hogy globális és helyi társadalmi változások nélkül zajlott le a neolib nómenklatúra trónfosztása (és az autoriter kapitalista modell trónraültetése) naivság.

"Könnyen lehet, hogy a „leleplezés”, csupán egy újabb, a rendszert igazoló ideologémát vezet be."„A jobboldalon. A baloldalnak egyelőre nem sierült a képmutatásra vádjára immunisnak lennie."

Ez így van, de az állításon ez mit sem változtat, legfeljebb a rendszer igazolása tovább decimálja a baloldalt.

"A metoo segítségével nők, akiknek utánafüttyentettek Gwyneth Paltrowhoz hasonlóvá válhatnak. Erősebb azonosulási lehetőséget kínál az idollal, mint bármi: egy hollywoodi sztárral közös történettel rendelkező áldozatként jelenhetnek meg." „Ez pestisrácok színvonalú észjárás, teljesen figyelmen kívül hagyja a közösségi média horizontalitását, ami képes demokratikus dühöt megfogalmazni. Persze limitált formában, hiszen az abuzált nőket arra bíztatja a kampány, hogy higgyenek az online platform politikai (igazságosztó) erejében, és még véletlenül se kezdjenek el szervezkedni mondjuk az erőszaktevő férfiak kasztrálása érdekében, ami pedig teljesen érthető volna. „

Közösségi média horizontalitása? 2001-es Newsweeket olvasok? A társadalmi ideológiai kontroll legmonopolisztikusabb eszköze, jó hogy limitált. A kasztrálós felvetés barbár, középkorias butaságát vö. még halálbüntetés stb. nem kommentálnám

"Úgy tűnhet, mintha a női csinossággal, vagy kívánatossággal kapcsolatos minimum elvárásnak feleltek volna meg azzal, hogy a történetek szerint szexuális prédaként is számba jöttek." "Aha. Ez kicsit olyan, mintha azt mondanád, hogy az amerikai feketék, akiknek hátbalövéséről a média tudósít, valójában az autentikus (Hollywood által közvetített, meghamisított) fekete identitást keresték maguknak, amikor bajba kerültek, szóval ők tényleg a hibásak, szinte mágnesként vonzódtak ahhoz a rendőrpisztolyhoz."

Megint emlékeztetlek arra, hogy nem arról szól a történet, hogy mi történhetett nőkkel, hanem hogy az #metoo hogyan kanonizál egy erről szóló beszédet. A te példádban tehát, hogy pl milyen selfiet posztol egy fehér egyetemista a rendőri igazoltatásáról #BLM alatt.

"az eszményi nő szükséges kelléke immár az abuzálás is." "Már elnézést, nők százmilliói akiket abuzálás ért és egész életüket poszttraumatikus stresszben élik, soha az életben nem fognak a kapitalizmus által fetisizált eszményi nővé válni. Az, hogy néhány a incidenst szerencsésen megúszó áldozat, osztályhelyzetéből fakadóan tőkét kovácsol a történetéből, egyáltalán nem jelent strukturális változást, még a metoo hashtag-et megosztók számára sem."

Pont ezért visszás, ahogy a hashtag diskurzusa kialakítja az új normát. Nem illeszkedik sem a zaklatottakhoz, sem a zaklatási norma szerint a mindennapi érintkezéseiket újraíró nőkhöz, egyszerűen hamis.

"Tudható, hogy az ilyen kampányok fölépítése a teljes és azonnali behódolást kívánja meg, ellenkező esetben a civilizált emberek közösségéből való kizárás következményét vonja maga után." "Ez egyáltalán nem igaz. A legminimálisabb utánanézés a közösségi médiákon nyilvánvalóvá teszi, hogy a kampányban résztvevők jelentős részének komoly fenntartásai vannak a platformmal kapcsolatban, és a formátummal szembeni ellenállást rendszerint megfogalmazzák a kampányban való részvétel során."

De látod mégis, aki meg magát a kampányt kritizálja, azt ledorongolja a progresszív Tamás Nagypál. Azt, hogy téves premisszákon épül föl egy rendszerkonform baromság azt mégis védelmükbe veszik mert olyan erős a morális kötelességérzet (nők+erőszak), amely hitelesíti.
@Tamás Nagypál:

"Az a magyar középosztálybeli nő viszont, aki „#metoo” a kilences buszon azzal szembesül, hogy a társadalom peremén tengődő férfi kihívóan, mohón, valóban viszolyogtató módon megbámulja, értelemszerűen egy másik eset. [...[ főként azért, mert a férfi ebben a szituációban nem bír hatalommal..." Na itt van szerintem ennek az újmagyar vörösbarna szocdem vonulatnak a logikus határa. Proli férfiak talán nem állhatnak össze a burzsoá patriarchátussal materiális hatalmi előnyökért a nők ellen kollektíve? A biopolitikát évszázadok óta használják az osztálypolitika semlegesítésére, ebben a posztban is erről van szó sajnos.”

Biztos összeállhatnak, ahogy a nők is a neolib kapitalizmussal az újfeminista ideológiai karikatúra zászlója alatt.

Az „újmagyar (?!) vörösbarna szocdem vonulat” miatti séretettségre csak azt tudom mondani, hogy aki a nyugati akadémiai intézményrendszerben előállított tudás szerint aktuálisan progresszívnek meg jóságosnak kitalált ideologémákat egy az egyben szeretné viszontlátni a perifériákon, az nem csak az önkolonizáló perifériás értelmiség archetípusa, hanem igazából még a nyugati akadémiai intézményrendszerben előállított tudást sem ismeri jól. Pedig ismerhetné. Innentől ez a patológiás ragaszkodás a magyargyűlölet perspektivájához igazán magyarrá (értsd a locus és az ebben sajátos társ. szerkezet értékeinek hurcolása) teszi ezt a sértettséget, akárhány év nyugati akadémiai beállása ellenére.
süti beállítások módosítása