Magyar Debilitás Hete

2009.09.16. 20:00 baum

2009. Szeptember 16-án kezdődik Budapesten az Európai Mobilitási Hét, mely alkalomból a Pesti Est különszámmal jelentkezett. Meglepetésünkre a bevezetőt Demszky Gábor főpolgármester, és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes jegyezte. Két magabiztos, mosolygós arc tekint az olvasóra. Elolvasva a szöveget brutális energiával merül fel a kérdés: ez most valami vicc, vagy ezeknek az embereknek tényleg ennyire deformálódott a gátlásérzékük?!

A Mobilitási Hét a Fővárosi Önkormányzat rendezvénye, nézzük mivel invitálják a gyanútlan polgárokat. Kezdjük Hagyó mesterrel: "Amikor a budapesti városvezetés (...) a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében intézkedett, amikor buszsávokat, kerékpárutakat, sétálóutcákat hoz létre s parkosít - teszi a dolgát." Különösen hiteles ez Hagyó szájából, aki úgy verte át a kerékpáros érdekérvényesítő szervezeteket, hogy előzetesen ígéretet kaptak például, hogy a Margit-hidat az ő szakértőik által jóváhagyott tervek szerint újítják föl. Röviddel a munkálatok megkezdése előtt derült ki, hogy Hagyóék hazudtak nekik, mégsem veszik figyelembe az ötleteiket. Több évtizedre határozzák meg ezzel Budapest jövőjét, közlekedési struktúráját. Különösképp érdekes, vállalták, hogy 2015-ig a kerékpáros közlekedést a mai többszörösére tornázza föl a főváros - lépések nem történnek, szavakban erősek, hogy is mondta Miklós?: "teszi a dolgát".

Parkosítás? Kerékpárutak? - Hol? Valaki mondja már meg, hogy Budapesten merre találhatóak újonnan létrehozott zöld területek, merre történt parkosítás. A bringautak építése kimerült az Alkotmány utca néhányszáz méteres szakaszában, pedig, akár a Hagyó által felügyelt BKV nyilvánosságra került végkielégítési pénzeiből rengeteg bicikliutat lehetett volna építeni. De ő inkább tükröt mutat nekünk:

"Sajnos (...) nem vált általánossá a környezettudatos-magatartás. Nagyon is nagy szükség van tehát tükröt tartani a társadalom elé, megmutatni az egyéni és közösségi cselekvés lehetőségeit." - A társadalom tehát kap egy ici-pici taslit. Sajátos megközelítése egy politikus közéletbefolyásoló lehetőségeinek. Kicsit olyan mintha önnön ánuszát inzultálta volna önnön nemzőszervével. A cselekedet helyett, a szavakban mutat erőt ismét. Tükröt mutat az igaz, de egy más értelmezés szerint, arról, hogy egy gyenge, a tudatosságnak szűkében lévő társadalom milyen embereket választ a saját élére.

Demszky Gábor ennél is képes tovább menni: "Ezen a héten egy kicsit az elképzelt jövőbe is bepillanthatunk: vajon milyen lehet az, amikor a Belváros sétálóutcák szövevényévé alakul, az átmenő forgalom elkerüli  a városközpontot, zöldebb, tisztább és egészségesebb lesz Budapest." Az immár 19. éve főpolgármester Demszky elképzeli a jövőt. Mit lehet ehhez hozzáfűzni: a legletisztultabb Monty Python!

A konkrét 20 éves eredményeiről Demszky így beszél: "Ezért is építünk kétirányú kerékpárutat a Margit-hídra és ezért dolgozunk olyan alapvető fejlesztéseken, amelyeket az Európai Unió is támogat, és amelyek az elkövetkező években teljesednek ki: a 4-es metró megépítése..."

A rendszerváltás óta kevés olyan dolgot találhatunk, ami ennyire LENT lenne, mint a Fővárosi Önkormányzat működése. Az utóbbi 20 évben semmilyen újragondolása nem volt annak a 80-as évekbeli pártállami várostervezésnek, amely az élhető élettér kárára, szépen lassan átalakította a fővárost egy permanens autóversenypályává. Ebből fakadóan az alternatív közlekedési módok fokozatosan egyre alacsonyabb rangúnak bizonyulnak. Ezért alakult ki az, hogy nem lehet átmenni a zebrán, mert meg akarnak gyilkolni. Vajon milyen átfogó koncepció, milyen elhivatottság vezette Demszky-t 20 év alatt, ha semmit nem tett ennek megváltoztatására?


Végezetül mi is ajánljuk a programokon való részvételt, jó lesz, lesz néhány sátor, lehet beszélgetni, lesznek matiné koncertek és 22-án lezárják az Andrássy utat az autómentes nap keretében. Nemsokára pedig kiteljesedik a 4-es metró! Persze természetéből adódóan a 4. metró soha nem lehet FENT.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr241386420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Mobilitás Hete tényleg egy vicc, de hát kell valamit reprezentálni, ha már az EU ennyire nyomja, meg lóvé is van benne.

Szombathelyen például idén egyszerűen elmarad:
cmszombathely.blog.hu/2009/09/09/europai_mobilitasi_het_es_automentes_nap
süti beállítások módosítása