Mennyire kritikus a tömeg Budapesten kívül?

2009.09.24. 16:40 gorbacsov

Vidéken és az ország mindazon városaiban, ami nem Budapest, kevésbé furcsa állatfaj a bringás, mint a fővárosban volt a Critical Mass átütő hatása előtt. Ennek, és a méretbeli különbségeknek megfelelően az ellentétek sem annyira kiélezettek, a bringás nem érzi úgy az utcán, hogy mindenki őt akarja megölni.

Mennyi létjogosultsága van tehát a CM-nek egy nyugodtabb településen, például Szombathelyen?

Az elmúlt egy évben lezajlott három felvonulós-közlekedős megmozdulás során egyre nőtt a résztvevők száma, a kezdeti százhoz képest mostanra a 170-et is átléptük. Ez részben a marketingeszközök bővülésének köszönhető, részben annak, hogy az érintettek látták, érdemes részt venni, nem tíz ember vonulgat fel-alá. Ördögi kör és sajnos számos területen alkalmazható tétel: csak akkor lesz népszerű a rendezvény, ha látszik, hogy népszerű. Ha mindenki ott lesz, én is ott leszek. Ha nem, kétszer is meggondolom, hacsak nem vagyok igazán elkötelezett.

A szervezés nem megy olyan magától értetődő módon, mint a jól bejáratott budapesti bringás rendezvények során. Kevés az aktivista, kevés a kezdeményezőkészség. Az emberek elvárják, hogy valaki megszervezze a dolgokat, egyszerűen azért, mert így működik a rendszer. Így szokták meg. Pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem vezet eredményre semmilyen szinten.

 Az Autómentes Nap idén önkormányzati rendezvény nélkül zajlott, tehát még a szokásos látszatot sem próbálták megteremteni pénzhiányra hivatkozva, nem hogy lényegi lépésekkel segítették volna a valódi autómentességet. Nem is csökkent az autók száma. Bármilyen ügyben akkor történik érdemi előrelépés, ha valaki odaáll mellé és tesz érte. Mondjuk a nép, a pógárok.

A sajtóérdeklődést a CM iránt nem túl nehéz felkelteni, annak azonban vajmi kevés jelét láttam, hogy valaki nyomtatott volna 50 plakátot, hogy aztán kiragassza őket a város utcáin vagy akár bevigye egy üzletbe, és elérje, hogy kirakják.

A CM tehát a nyilvánvaló üzenete mellett, hogy a bringázás népszerűsítésére szolgál, annak is fokmérője, hogy mennyire aktivizálhatóak a helyiek az őket érintő társadalmi-közéleti kérdésekben. Az önszerveződő jelleg esetleges, de intenzív és önkéntes részvételt jelent. Ha sokan szervezzük, sokan leszünk. Ha sokan leszünk, legközelebb még többen jönnek el. Ebből a típusú szerveződésből (lsd. xerokrácia) sokat tanulhat bármilyen civil mozgalom. Egy kisebb városban pedig a civil élet motorja lehet a Critical Mass. Összehoz egy hasonló gondolkodású közösséget, akik más területeken is hasznosítani tudják az alkotó energiájukat, emellett példát is mutat a többieknek. Márpedig civil tudatosság terén van hova fejlődnünk, szervezeti kereteken kívül is.

Úgy tűnik, erre csapott le az LMP vasi szervezete is, akik előzetes egyeztetés után csatlakoztak, nem egyértelműen szervezetileg, de azért páran „céges” pólóban, majd a kötelező emelések után egy kisebb szórólapozással hirdették magukat. Ezzel együtt szimpatikus volt, hogy szóltak, mire készülnek és megfelelő kompromisszumokat tudtunk kötni. A blogjuk címéről önkéntelenül is a „lámpavas” jut az ember eszébe; lehet, hogy félreismertük őket és messze radikálisabbak, mint ami a felszínen látszik?

A változtatás lehetősége sok emberben ott lapul, de át is kellene érezni azt az attitűdöt, ami a problémák felismerésére és a változások meghozatalára sarkall. Külső példákra, útmutatásra van szükség, de nem azért, hogy azokat lemásolva elintézettnek tekintsük a problémákat, ó nem. Hanem hogy friss ötleteket adjanak és arra a fajta nyitott gondolkodásmódra késztessenek, ami átlátja a problémákat és saját megoldásokat szül az ismert eszközök alapján.

Elképzelhető, hogy eljön az a pont, ahol átbillen a mérleg és elkezd sok-sok embert vonzani. Már most tapasztaltam, hogy sokan „végre történik valami” felkiáltással ígéretet tettek az aktív részvételre, ötletek is akadnak bőven. Érdemes tehát szervezni, szerveződni, de az csak pár hónap múlva derül ki, mi maradt a lelkesedésből.

 A szerző volt szombathelyi lakos, Budapesten él, de gyakran visszalátogatva újra és újra rácsodálkozik szülővárosára. Most épp CM-et szervezett többedmagával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr961404415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem azért kisebb a lelkesedés, mert kisebb a konfliktus? a pesti CM-nek az elején meg volt a maga kereszteshadjárat-jellege, hogy itt most világmegváltás történik, és ettől pörögtek az aktivisták
@istvanffy: kétségtelenül érvényes ez a magyarázat, ugyanakkor a város még nagyjából a "mindenki ismer mindenkit" körbe tartozik, ennek pedig ellentmond a közösségi szerveződés alacsony intenzitása.
Yo, Szombathelyen azért lazán lehet biciklizni
süti beállítások módosítása