Láttál már tejautomatát?

2009.10.17. 10:00 gorbacsov

A magyar mezőgazdaság szarban van. Lenyomja az olcsó import, nem tudunk pályázni, nem jön meg a pénz, strukturális gondok vannak, alacsony a felvásárlási ár. A tejesek különösen nagy szarban vannak.

A szokásos pesszimista forgatókönyv szerint az ágazat halálát kellene vizionálnom, de szerencsére járnak mezőgazdasági szakemberek is a határainkon kívül, és feltűnt nekik, hogy például Ausztriában, Olaszországban és Svájcban megélnek a tejesgazdák, noha feltehetőleg nem túl olcsó a tej előállítása és a szlovák UHT is ott figyel a boltban. Az egyik mód, ahogy ezek a módos nyugati gazdák eladják a tejet, a tejautomata.


Hasonlóan működik, mint bármilyen italautomata: bedobod a pénzt, kiadja a hűtött, jellemzően nem pasztőrözött termelői tejet. Ha viszel üveget, abba, ha nem, akkor akár azt is ad. De arra is jó, hogy csak egy pohárral töltess magadnak, mert annyit ad, amennyire befizetsz.
Országosan egyre több helyen megtalálhatóak az automaták, 120-180 forintos literenkénti áron mérik a termelői tejet. Az átvételi ár, amennyiért a gazdáktól felvásárolják a nyers tejet ehhez képest 52-60 forint körül mozog, az önköltség viszont eléri 75-87 forintot, így a 8,30 forintos kvótatámogatás sem segít, veszteséges a termelés. A boltban 200 forint fölötti árat fizetünk, ez esetben a kereskedőnél landol a legalább 140 forintnyi különbözet. A mezőgazdaságban is általánosan igaz, hogy sosem a termelő jár jól, hanem a kereskedő – ha többtagú az ellátási lánc a termelő és a fogyasztó között, mindenki leveszi a maga részét. Logikus lépés tehát a termelőktől, ha kikerülik a láncot, és közvetlenül a fogyasztót célozzák. Márpedig a termelők bőven ellátnák egész Magyarországot: 2008-ban a tejfogyasztás mintegy 691 millió liter volt, a feldolgozott tej mennyisége kb. 1,33 milliárd liter. A Tej Terméktanács (amit vicces módon rengeteg helyen Tejtermék Tanácsként emlegetnek) 2008 végén végzett egy elemzést az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs szolgálatának jelentése alapján, amiből kiderül, hogy kilogrammra vetítve az úgynevezett fogyasztói tejnél az árrés átlagosan 110 forint, a trappista sajtnál 450 forint, a félzsíros túrónál 430 forint, a tejfölnél 300 forint volt, ÁFÁ-val együtt. Az elemzés arra is rámutat, hogy az áremelkedések hatásai a kereskedőknél csapódtak le, az átvételi ár ugyanis nem változott vagy éppenséggel csökkent.

„A tejválságot természetesen nem az automaták oldják meg, de mindenképpen kielégíthetnek egy fogyasztói igényt és ellenőrzött, bevizsgált tejhez juthatnak a vásárlók” (Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szóvivője.)

Márpedig én úgy látom, és nem csak a tej esetében, hogy ez lehet a mezőgazdaság megmentésének az egyik útja. Minden évben megtörténik, hogy a gazdák nem tudják eladni a terményeiket, ezért demonstrálnak, ide-oda borítják a fölösleget: dinnyét, meggyet, almát. Pedig sokan vannak, akik szívesen vennék a jó minőségű, olcsóbb zöldséget, gyümölcsöt, tejet, egyszerűen nem találkozik a kereslet és a kínálat. Piacot kell teremteni, akár a szó szoros értelmében. Termelői piac termelőkkel, nem felbérelt fejkendős nénikkel, akik órabérben árulnak bizonytalan eredetű árut. A szociális boltok megjelenése is jó példa a piacteremtésre. Az már csak külön jó, ha a termelés helyéhez közel adják el az árut, és nem utazik több ezer kilométert, mint a kínai fokhagyma.

Sokrétű a probléma, termelői lehetőségek, fogyasztói szokások, gazdasági feltételek egyaránt közrejátszanak a jelenlegi helyzet kialakulásában, de visszakanyarodnék a kimért áru témájához.
Én nem szeretek előrecsomagolt árut venni, szerintem sokan vagyunk így vele. Ha tehetem, a csemegepultból választok. Nekem nem feltétlenül tíz deka, vagy a legújabb trend szerint 7-8 deka felvágott kell. Hanem 8 szelet. Vagy „az a nagyobb darab májas”. Vagy „annak a tömb sajtnak a fele”. Csomagolás? Köszönöm, azért nem szeretnék fizetni. Márpedig nem véletlenül kerül többe az előrecsomagolt áru. Szép, színes grafika, az áru tömegének jelentős hányadát kitevő csomagolóanyag, védőgáz - ez mind benne foglaltatik. Ráadásul azokat a szerencsétlen szalámikat mindig fordítva teszik bele ahhoz képest, hogy hol nyílik. A csomagolás pedig nem újrahasznosítható, zsíros, lisztes, koszos.

Nem lenne jobb, ha eldönthetném, miből mennyit akarok venni? A saját dobozaimban vagy üvegeimben szépen hazavinni? Nem csak tejből vagy szalámiból? Jöhetne minden, amit kimérve el tudok képzelni: só, cukor, liszt, kávé, rizs, tészta, ásványvíz, bor, sör, szörp, lekvár, müzli, fűszerek, akár vegyiáru. Nem légből kapott ötlet, Olaszországban működik, ráadásul országos üzlethálózatokban. Környezetvédelmi szempontból is kétségkívül jobb megoldás, mert nem az újrahasznosítás, hanem a hulladékmegelőzés a legjobb módszer szemétkérdés kordában tartására.

A tejes megoldást a kényszer szülte, és kiderült, hogy van rá igény. Miért ne működhetne hát más áruval is? Utcai borautomatákkal a kerületi szesztilalmak ellen! 3 deci tejet a 7 deka müzlire!

És ti merre láttatok automatát? Kimért árut? Most akkor ez tényleg fent?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr461451788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes, összetett téma. Én két dolgot emelnék ki. Egyrészt jó lenne megtanítani a termelőket arra, hogy meglegyen a képességük, tudásuk a termékek eladásához. Nem elég kivinni a piacra, és várni, hogy majd vki megveszi. A másik pedig az elvárt minőség. Sokszor bizony nincs azon a nívón a termelői áru, ami már alapelvárásként fogalmazódik meg. Egyszóval jó lenne, ha akarás és tudás is lenne a piaci igények kielégítésére....szvsz a felvásárlók ezt a rést használják ki, és fizettetik meg a termelőkkel (és természetesen a fogyasztókkal is)
én a teszkóban szeretek venni szlovák tejet, meg mindent, lényeg hogy olcsó legyen

mivel IMF hitel mindig lesz, mindig lesz pénze a magyarnak hogy vegye a külföldi árut
Egyre több helyen látok tejautomatát, ami örvendetes.
Viszont nem hiszem, hogy ez megmentené magát a tejipart, hisz azért a tej legnagyobb hányada a boltokból, dobozolt formában kerül megvételre, s itt tűnik el a pénz a termelő elöl.
Ha már tejautomata: konkrétan az Index címlapján most kint van Ada a kétgyermekes celeb.
Győrben kenyérboltokban is van pár automata,a tej 120 ft/l áron.
én már utánanéztem ennek, 1 éve. a legolcsóbb olasz tejautomata amit a MAGYAR ÁNTSZ elfogad!!! 4,5 millió forint. + Áfa. De mondjuk azt visszaigényled.
helyszínbérlet piacon: 50-90e Ft / hó, áram kb. 20e.

Egy automatába 2 x 200l tej fér. itt max. 2-3 napig tartható. ha nem fogy el kuka, de egyébként is 10% a biztos veszteség.

Tehát. Ha 150 Ft-ért adsz egy liter tejet (általában 180 a friss tej zacskóban), de kb. 70 Ft-ért veszed, mert a hülye gazda neked nem adja oda 52-ért mert te nem 10 000 litert veszel egyszerre, csak 200-400 l-t. Vagyis.
Van egy literen 80 Ft (bt!!) árrésed.
200 l tej = 200 x 80 = 16.000.- azaz nt. 12.800.-
2 x 200 l = nt. 25.600.- - 10% veszteség = ~ nt.23e Ft

Ha nem adsz el naponta 400 l tejet, akkor nem éru meg disztribúciót, sofőrt, hűtő autót fenttartanai, ja és ha nincs legalább 5 db naponta 400 l -t eladó helyed.

5 x nt. 23e Ft = nt. 138e Ft / nap
6 x 138 e = nt. 828e Ft (H-SZ) / hét
4 x 828 = nt. 3.312e.- Ft / hó

1 sofőr(mindenes) járulékkal 400e, de egy nem elég, kell kettő ha valaki szabira megy, azaz 800e Ft / hó
1 autó havi lízing+biztosítás+casco = 250e
a tej mondjuk bpesthez képest vidéken van azaz napi 150-180 km / nap. Km költség szervízdíjjal kb. 50 Ft azaz naponta 9-10 e Ft. Havonta (24 nap) 216e.

Ügyvezetsz (járulékkel 600e), könyveltetsz (150e), irodád van (150e), rezsid, autód(250e), telefon-net-mobil (80-100e), minimum havi 1,25 M Ft.

marketing, szórólap, stb, havi 1-200e, mondjuk 150e

Piaci helybérlet + áram = havi 100e / hely, az 500e / 5 hely.

Na ez eddig 800+216+1250+150+500 = ~2.900e Ft / hó, mint költség

vagyis van durván 400e Ft profitod, adózás előtt.

Tehát 400e Ft / hó, 4,8 M Ft / év

Elővettél 5 x 4,5 M Ft + Áfat = ez kb. 28 M.
Ennek a finanszírozási költsége (lízing) kb. évi 3 M Ft.
(de az áfát visszaigényelted)

Hányszor van meg a 4,8 M Ft a nt. 22,5 M Ft + évi 3 M Ft lízingdíjban?
Kb. 6 x. Azaz 6 év.

Azaz 6 évig nem keresel csak fizetést.
A gép nem hibásodik meg.
Az olasztól nem kell garanciát majmolnod.
A tejet odaadják 70-ért és eladot 150-ért.
HA.HA.HA.

Ez most akkor jó biznisz?

Szerintem nem. De kéjelegni a gondolattal jó volt. Mert hátha teszünk az emberekért, meg a gazdákért. Meg a mindenkiért. De mi nem keresünk csak havi nt. 300e-t és befektettünk, finanszírozunk 30-40M-t ami csak romlik, rohad. Az ÁNTSZ szívat.
Nem jelentenek fel. És boldogan élhetsz, amíg meg nem halhatsz.

De ha a 6 év csak 3, Ez akkor sem jó üzlet.
Tatán is van telajutomata. Nyáron voltam ott, nagyon meglepődtem, de örültem is neki.
A 90-es évek elején az akkor idetelepült Plus-ban is volt tejautomata, de valamiért megszüntették (azt hiszem ÁNTSZ).

A házi tejet nem kéne a zacskóshoz hasonlítani, mert 1 liter háziból 2 liter zacskóst csinálhatsz...
Ha leszeded a "fölét" akkor már tejszíned is van.:)

Én háztól veszem a zacskós áráért, de olyan családtól akikhez kihalásos alapon lehet bejutni. Mert hogy egészséges, tiszta állatok, nincs higított tej, semmi keverés.
3 tehénke otthon pedig egész tűrhető havi kereset.:)

Egyébként láttam már mozgó tejárus autót, nincs bérleti díj a piacon, van amelyik a boltnak jattol, ahol megáll, de árulnak már úgy is mint a "fagyis kocsi".
A tejautomata jó dolog, gazduraméknak azonban már rá kéne jönniük arra: attól, hogy valaki drágán termel eladhatatlant, még nem kéne demonstrálgatni meg borogatni. Ha lesz a környékemen tejautomata, nyilván én is onnan veszek - ha megéri, és nincs pénzem osztrák alpesi tejre. Mert azt itthon úgyse tudják reprodukálni.
@Vissszaaa! mennyééé!:

Mert pont a disztribucit kell kivenni a témából, ez itt az üzenet szerintem. Te most pont azt írtad le, hogy miért 52-ért veszi a tecso a termelőtől a tejet és miért adja 200-ért. Pont azért, mert a disztribútor nettó 3 kilót keres, meg a sofőr, meg a mindenki is levesz még. Csak ők dobozban adják a tejet, de ez már lényegtelen különbség.

Ne szállítsd a tejet, hanem a gazda minden reggel vigye be a sajátját a legközelebbi automatába (előtte sms-ben kapjon automata infót, hogy melyikbe lehet vinni magától az automatától). A vevő vigyen saját palackot. Lehessen venni 1,27 litert. Lehessen venni egy pohárral a pékségben a kifli mellé.

Erről szól a dolog. Pont te, a disztribútor nem kellesz a sorba.

Én konkrétan nagyon durván megadóztatnám a külföldről behozott, de egyébként itthon megtermelt azonos terményeket. Kiürülnének az autópályák, újra lehetne közlekedni magyarországon. A kamionosok elmennének újra valami normális állásba, mondjuk vájárnak.
@Rebegő ajkak: Nem érthet mindenki mindenhez, tehát azért nem hibáztatható senki, ha ugyan keni-vágja a tehén témát, de az értékesítésben nem profi.

A profi értékesítő sem tudna tejet eladni, ha nem lenne, aki a tehenekhez értene...
Ez véletlenül nem egy külön szakma...?

Inkább a sok okostojás, aki szépen eléldegél a mezőgazdák és állattartók farvizén mindenféle előadásokon osztva az észt kicsit összeszedhetné magát és a kezébe vehetné az irányítást.
Néhány jó ötlet -kellő támogatással- sokat segítene.
@mokkaczuka: Szerintem rögtön egy alpesi házat kéne venned.:)
@averylittlewarrior: te egy nagyon hülye ember lehetsz,igen,IMF hitel mindig lesz és azt ki fizeti szerinted?vagyis ugyanazon cuccért kétszer fizetsz.
@Rosa Rugosa: Pedig szerintem teljesen igaza van Rebegő ajkaknak. Meg kell tanulniuk, vagy foglalkoztatniuk valakit, vagy többen összeállva megoldani valahogy.
Én pl mérnök vagyok, saját kisvállalkozással, én értek a szakmámhoz, de az nem az értékesítés, de ettől függetlenül nekem is el kell tudnom adni a "portékámat", mert anélkül csődbe megyek. Akármilyen jó terméket is állítok elő ha kutyához sem jut el, vagy nyomott áron, nem élek meg belőle.

Egyébként én ráálltam a piacra járásra nem feltétlenül olcsóbban, de az esetek legnagyobb részében jobb árut kapok mint akármelyik nagyboltban. Itt a Bosnyák téri piacon konkrétan házi tejet is lehet kapni. Palackot kell vinni szintén. Húst, zöldséget, gyümölcsöt, mézet jobbára már csak innen veszek.

Ja kimért áruk, a franciáéknál (madaras tuskó) pár hónapja láttam először ilyen kimérős sort, amit csak írtál, n féle műzli, édes/sós rágcsálnivaló, száraztészta, tökömtudjami van amit "csapolhatsz" magadnak amennyi pont kell.
@Rwindx:
Azért ott ám nem a szívjóság miatt indították el ezt a rendszert. Én megfigyeltem magamon, hogy minden érintett dologból sokkal többet vettem ösztönösen, mint zacskós kiszerelésben. Éppen csokigolyót, müzlit, mogyorót vettünk, már ott volt a kosárban, amikor a kimérősökhöz jutottunk és azokra cseréltem. Furcsa dolog a súlyérzék...
@Accordion: Üzletben ritka a szívjóság... :) Viszont lehet venni 6.5dkg műzlit. Én még nem mértem magamnak semmit, csak láttam, szóval ezt a részét még nem tapasztaltam meg :)
Hát igen, ha így olvassuk a híreket, akkor tényleg elég furcsa, de azért ide írnék egy-két érdekes információt a való világból.
Szóval nem pontosan tudom, hogy a tej átlagára hol 200 forint, de mi elég sokat fogyasztunk, de ennyiért még sosem vettünk. Általában 100 Ft körül vesszük literjét. 150-ért már magyar is van, bár az is inkább 140.

A másik, hogy természetesen nagyon sajnáljuk a szegény gazdákat akik 50 forintért adják a tejet, és a gonosz kereskedők meg 200-ért árulják, de akkor hogy van az, hogy a piacon közvetlenül az őstermelő 200-ért adja? Akkor most ő a gonosz, mert az előállítási költség háromszorosát kéri érte? Vagy szüleimnél a faluban, ahol tényleg még szállítási költség sincs és 150-180-és adják saját üvegbe a kimért tejet? Akkor most azokat a termelőket nagyon kellene utálnunk?

Meg kellene tanulni végre azt a szót, hogy "piac". Meg az, hogy az mit jelent.

Bár nem ez a szakmám, de vmilyen tárgyból egyszer egy okos ember azt mondta, hogy egy terméket nem annyiért lehet eladni, amennyiért megtermelik, hanem annyiért amennyit a piacon adnak érte.

Nem gazdaságos? Akkor két út van:
- Költséget kell csökkenteni
- Át kell állni olyan termék előállítására, amin van haszon, amit megvesznek.

Ez szemétség? Lehet. Én is egy termelő vállalatnál dolgozom, és nálunk nincs állami támogatás, meg a minisztérium elég öntjük a cuccot. Nálunk folyamatos, komoly munka van azon, hogy hogyan lehetnénk még, még és még egy kicsit költség hatékonyabbak, hogy tőlünk vegyék meg az árut és ne a szomszéd boltban.
Püspökhatvan, helyi tehenészet (olasz tulajdonos)... A fél falu ott veszi a tejet, olcsó, jobb, mint a zacskós fehér víz, bármikor friss tejet vehetsz...
@Jozsó_: Vicces emberke vagy Te!:) Összehasonlítasz egy ipari vállalatot egy mezőgazdasági vállalattal! Hasonlítsuk össze ilyen alapon a körtét meg a szilvát is és döntsük el melyikük a gyümölcsebb!
Ember a mezőgazdaságtól lehet sajnálni a támogatást, de vegyük már észre azt, hogy a mezőgazdaság sokkal rizikósabb buli, mint egy ipari vállalat. Hiszen mennyire befolyásolhatja egy ipari vállalat termelését az időjárás vagy a biológia? Valszeg messze nem annyira mint a mezőgazdaságban. A mezőgazdaságban egy jobban sikerült aszályos év egyszerre idézi elő a költségek drasztikus növekedését és a bevételek hasonló csökkenését.
Az a 100 Ftos izé, amiről elhiszed hogy az tej, na az garantálom, hogy évekkel ezelőtt látott utoljára tehenet, ha egyáltalán látott.
@Vissszaaa! mennyééé!:

OK, elhiszem a számításaidat; ne csinálj semmit, jobb ha főbelövöd magad.
@Accordion:

A kolléga azt akarja sugallni, hogy a magyar ember ne foglalkozzon semmivel, mert nem ért hozzá, és úgysem éri meg (matematikailag bebizonyította!), ezért hagyjuk inkább, hogy a multik, meg a külföldiek, meg ... vagy bárki más ... szenvedje el ... azokat a bazi nagy ... veszteségeket. Úgy sajnálom szegényeket, mert csak A6-ra futja nekik, nem A8-ra.
@Vissszaaa! mennyééé!: A számításaid nagyjából helytállóak, de a napi 150-180 kmnyi utaztatás szerintem fölösleges. A közvetlen értékesítés akkor igazán eredményes, ha kb. napi max 70-90 km-t mész átlagosan. Továbbá nem teheted meg hogy csak heti 5 alkalommal menjél, már csak amiatt is, mert abból az "Idióta Tehénből" minden nap csurog a tej!:)
Tejautomata? Hol éltek Tik?
Kocsiról árulják mindenfele a környéken. APEH? KÖJÁL? Azt se tudják mi fán terem.
@Ebcsont: Ejj! Levágod oszt nem csurog.
"A másik, hogy természetesen nagyon sajnáljuk a szegény gazdákat akik 50 forintért adják a tejet, és a gonosz kereskedők meg 200-ért árulják, de akkor hogy van az, hogy a piacon közvetlenül az őstermelő 200-ért adja?"

Ácsi! Mit ad az őstermelő? 2,8%-os lefölözött zacskós tejet, vagy teljes zsírtaltalmú, fölözetlen tejet, ami a boltban 3-400 Ft is lenne?

Apropó: A magyar lobbinak köszönhetően idehaza még mindig csak 2,8%-as tejet árulnak, ami nyugaton nem szabványos, mert ott 3,5%-os van, és lefogadom, ugyanannyiért, mint itt a 2,8%-os!
Ha tej kell, lemész a boltba. Ezt a tejautómata dolgot munkahelyeken tudnák értékelni talán egyes emberkék. Szerintem.
Ha már szóbajött a csemegepult az elején: Nekem a város másik végére kell elmennem, pedig megyeszékhelyen lakom, hogy helyben szelt sajtot vehessek 1000-1500/kg áron, és ne előrecsomagoltan ugyanazt 2-3000 forint/kg közötti áron.
Meg a hajdan jobb napokat megért boltunkban a trappistának csúfolt élelmiszerhulladék is 1500-ba kerül minimum (darabosan), holott az említett másik üzletben ennyiért tényleg trappisát adnak, és nem hulladékot, kimérve.
@Vissszaaa! mennyééé!: nem véletlen nem vagy vállalkozó. Egyrészt a költségeket kb havi 450.000-el túlbecsülted. Másrészt ha 1 autóra két sofőrt tartasz, meg is érdemled. Harmadrészt lehet, hogy bruttó 450-es fizetést és 150 ezres irodát nem 5 automata kiszolgálására kéne kifizetni (meg ugyanerre autót fenntartani, stb). Számold ki ugyanezt 50 automatára, máris egész más számok jönnek ki.

Egyébként meg ha lízingelsz, akkor ne a saját 22,5 milliódra számolj tőkeköltséget. Ezt a bizniszt (a te számaiddal) kb. 7 millióból el lehet indítani, arra az éves 4,8M megtérülés (a te hibás számaiddal) egyáltalán nem rossz. Ha pedig rendesen számolsz, úgy lehet akár kifejezetten jó is.

De persze nyilván inkább ki kell önteni a tejet a Parlament előtt, hiszen az egész csak az alulfizetett osztrák és olasz gazdáknak éri meg, kizsigerelt osztrák és olasz sofőrjeikkel és a hazainál jóval olcsóbb bérleti díjakkal.
szuper
igyátok csak a friss kezeletlen tejet
itt az ideje, hogy újra elterjedjen például a tbc

a legújabb kutatások összefüggést találtak a tehéntej fogyasztása és a szerzett cukorbetegség (inzulinrezisztencia) között
@CtrlAltDelMedicoImre: jaja, rendesen költségbe verte magát

ellenben nem is hangzik olyan rossz üzletnek
csak nem kell szórni két kézzel a pénzt
pár megjegyzés

1 sofőr(mindenes) járulékkal inkább 350e, ha szabira megy, vezeted te, 5 automata nem a világvége
1 autó havi lízing+biztosítás+casco = 250e
- ezt nem tudom, fogajuk el, hogy ennyi
a tej mondjuk bpesthez képest vidéken van azaz napi inkább 50-100 km / nap. Km költség szervízdíjjal kb. 50 Ft azaz naponta 9-10 e Ft. Havonta (24 nap) legyen 216, ok
tehát autó kijön 400-450-ből per hó

Ügyvezetsz (járulékkel 600e) ne keress 600-at, elég havi 2xes minimálbér, tehát az is csak 350, könyveltetsz (150e)- rengeteget kell, tehát 50k, irodád van (150e)- ekkora iroda ekkora cégnek minek, akár mehet otthonról is ergo 0, rezsid, autód(250e) is kijön 150-ből, telefon-net-mobil (80-100e) maradjunk inkább havi 30-50, minimum havi 1,25 M Ft.- vagyis 500

marketing, szórólap, stb, havi 1-200e, mondjuk 150e - legyen, bár szerintem enyni nem mindig kell, de szánj erre évi 1,5 milliót

Piaci helybérlet + áram = havi 100e / hely, az 500e / 5 hely. - passz, legyen ennyi

Na ez eddig 800+216+1250+150+500 = ~2.900e Ft / hó, mint költség

350+450 (autó lizing, cascot, stb hozzá sem adtad)+500+125+500=1925

havi 1.4 misi azért nem rossz
és biztoos lehetne még faragni a költségekből

nem úgy indítunk egy vállakozást, hogy kell 150 ezres iroda, meg 600k-s fizu (járulékokkal) meg 250 ezret költünk személyautóra
Hazai gyártó is van már, és nem 4,5 milla a hűtő ára! tchungary.com/?base=products&cat=305
@Mike36: Senki nem mondta, hogy nyersen kell inni a tejet (az igyunk a pékségben 3 deci tejet a kiflihez szerintem is hülyeség, érdemes felforralni előtte). Amit Szendi Gábor mond az egészségtelen tejről, azt se kell feltétel nélkül elhinni.
Azért szerencsére nem csak a mocsok és szemét jön be hozzánk, ez az ötlet is beszivárgott MAygarországra. Egyre több boltban van tej-automata. Minden hétvégén a piacon és környékén több termelőt látok, aki saját hűtőkocsijából adagolja a tejet a vásárlóknak. Hétközben meg járják a falvakat és az utcán árulnak. Mivel ugye faluban már nem divat az állattartás...
De nem csak a tejjel van ez, ugyanígy árulják a kenyeret a pékek, a húst a kisvágóhidak. De egy haverom pl. bort terít ilyen módon. Szóval megy ez... Talán egyszer változik a lakosság gondolkodása és jobban elterjed, de abban biztos vagyok, hogy ettől nem fog egy hipermarket sem bezárni...
@CtrlAltDelMedicoImre:

nem véletlen, hogy jobban végig gondoltam, mint 'accorditon'. Több fizibilitistádit csináltam, talán ez a baj. Talán az a baj, hogy a saját bőrömön tudom, hogy a lúzer garázsvállalkozást csinálni a legdrágább. Vagy azt, hogy neked elővenni 30M Ft-ot az pont annyi, mint a lízing cégnek, hiszen ha bent hagyod a bankban a jelenlegi akciós kamattal 9,5%-ot keresel (mondja pinokkió). Vagyis nem keresel, ha vállalkozásba rakod. Tehát van tőkeköltséged, vagy nincs??
Van persze, de a parasztromantikát félretéve, meg a hülyeségekeket, hogy én nem kellek, mert én vagyok a disztributor. Ja.Ja.
Melyik gazda telepít automatát? Semelyik. Mert nincs tőkéje és a szubvenciót várja.
Melyik tejgazdaság van Budapesttől - 25 km-re, hogy csak napi 50 km üzemanyagod legyen? - Semelyik.
Azt pedig, hogy a gazda odaviszi a te tejautomatádba, eltisztítja a tartályt, faszán fertőtleníti, faszán visszatesze, faszán becsövezi, szerintem a legéletképesebb dolog a világon. Olyan, mint BB Évi és a rendezett élet.

Sok a ha, ami miatt rizikós a vállalkozás. De nyugodtan lehet gondolkodni, apránként megcáfolni. Nem kell 150e-ért iroda. Ja.nem.
Az ma egy 80 nm-es lakás albérleti díja meg némi rezsi. Ebből hasznos terület kb. 50 nm.

De semmi akadálya, elő lehet rántani 500 automatára a lét (tudod neked nincs tőkeköltséged) biztos kapsz nagy kedvezményt (félár) és a szerény 1,5 Milliárd forint - amit ma egyetlen bank sem hitelez - meg a 200 000 liter napi kapacitás teszi rentábilissá az üzletet.

Annak, aki olyan vállalkozó akar lenni, hogy teremtsen magának munkahelyet, annak persze ez is jó dolog. Feltéve ha van 6-7 M Ft-ra az induláshoz 2-3 automatára.

Annak, aki életében látott már közelről tejet, tejgazdaságot, gazdát, ÁNTSZ-t, HACCP-t, Piacfelügyelőséget, aranyos nem feljelentzős madaras tescot, normál tescot, spart, stb. esetleg ezek mindegyikét ismeri, annak ez nem üzlet.
Mert tudjátok az a barom kapzsi állat, aki 9,5% helyett (pinokkio) többet akar keresni, hogy utána más vállalkozást indítson, az esetleg leül és számol.

De van az a srác, aki a sörcsapokból lett milliárdos, kérdezzétek meg, hogy gyárt-e magyar tejautomatát, ami sms modemmel is fel van szerelve.
Állítólag az itthoni mezőgazdaság 40-60%-ában olyan emberek termelnek akiknek fingjuk sincs a modern termelésről. Szar a hozam, szar a minőség.
Emiatt rossz a felvásárlási ár is.

Pár napja néztem egy rövidfilmet valamelyik dokumentum tv adón. Egy svájci figurának 5000 tehene adta naponta a tejet. Számtalan módszer mellett a legegyszerűbb hozamnövelő az volt hogy fejés közben klasszikus zene szólt a teheneknek. Több liter tejjel többet adtak így naponta! Mennyi pénz kell szinte semmi. Egy őskori magnó + pár hangszóró.
Le merem fogadni, hogy azt itthon egész nap gumicsizmában a kocsmában ülő termelők az életben nem hallottak még ilyenről...
Gyerekkoromban a 60-as években volt ilyen, pléhtehénnek hivták.
egyre több tejautomata lesz az országban, mindenfelé beruházások indultak meg az idén, hol EU-s támogatással, hol anélkül. van aki anélkül is belevágott... ha jól tudom magyar automatát használnak.

a Jászain egyébként szinte minden nap ott van egy fehér kis furgon, onnan árulják a tejet. minden teljesen szabályos, hűtőautó, pult, tiszta kötény, flakonok, miegymás. és amit én láttam az olyan tiszta volt, hogy az ÁNTSZ is csak megdicsérheti őket. a tejük pedig isteni volt!!
@Mike36:

1 sofőr(mindenes) járulékkal inkább 350e, ha szabira megy, vezeted te, 5 automata nem a világvége
OK VEZETEM ÉN

1 autó havi lízing+biztosítás+casco = 250e
- ezt nem tudom, fogajuk el, hogy ennyi

VIGYÁZZ, HOGY HŰTŐMOTOROS LEGYEN (+ FOGYASZTÁS)ÉS ÁNTSZ LEELLENŐRIZZE, MERT ELSŐRE 100E-ÉRT BÜNTIZNEK, UTÁNA 300E

a tej mondjuk bpesthez képest vidéken van azaz napi inkább 50-100 km / nap. Km költség szervízdíjjal kb. 50 Ft azaz naponta 9-10 e Ft. Havonta (24 nap) legyen 216, ok
tehát autó kijön 400-450-ből per hó

EGY AUTÓ NEM EGY AUTOMATÁHOZ MEGY, HANEM 5 HELYRE. A DUGÓBAN KÖZLEKEDNI NEM VÁROSON KÍVÜLI FOGYASZTÁS, HANEM 2X ANNYI.

Ügyvezetsz (járulékkel 600e) ne keress 600-at, elég havi 2xes minimálbér, tehát az is csak 350,

A BT. 600E-S FIZU, NT. 330 KÖRÜL VAN. NEM TUDOM NEKED MEKKORA A CSALÁDOD, NEKEM 2 GYEREKEM VAN, VAN EGY LAKÁS TÖRLESZTŐM, EGY KOCSI LÍZINGEM. RENDES MAGYAR CSALÁDKÉNT. AZ ÉN FIZUM (NT. 350) ERRE MEGY. A FELESÉGEMÉ A REZSIRE, ÉLELMISZERRE.
HA A NT. 330 MA A NAGY FIZETÉS, AKKOR HAJRÁ. MINIMÁLBÉR 2X-ESÉÉRT PEDIG SZERINTEM DOLGOZZÁL TE, AKI BELE IS TESZEL NT. 22,5 M FT-OT.

könyveltetsz (150e)- rengeteget kell,

KERESD MEG JÁSDI ISTVÁN: MI VAN EGY PALACK BORBAN ÍRÁSÁT AZ INDEXEN. NA EGY LITER TEJBEN SINCS KEVESEBB. KÖNYVELJEN A KURVA ANYJA.

tehát 50k, irodád van (150e)- ekkora iroda ekkora cégnek minek, akár mehet otthonról is

EZ MA EGY 80 NM LAKÁS, PÖSTÖN.

ergo 0, rezsid, autód(250e) is kijön 150-ből, telefon-net-mobil (80-100e) maradjunk inkább havi 30-50,

30-50?? SZERINTEM FEL KELLENE ÉBREDED. 20 RUGÓ A VEZETÉKES TELEFON+NET. 20-30 A MIBOL SZÁMLA. A TIÉD. SOFŐRÖK? TÁVFELÜGYELET? STB?

minimum havi 1,25 M Ft.- vagyis 500

marketing, szórólap, stb, havi 1-200e, mondjuk 150e - legyen, bár szerintem enyni nem mindig kell, de szánj erre évi 1,5 milliót

Piaci helybérlet + áram = havi 100e / hely, az 500e / 5 hely. - passz, legyen ennyi

Na ez eddig 800+216+1250+150+500 = ~2.900e Ft / hó, mint költség

350+450 (autó lizing, cascot, stb hozzá sem adtad)+500+125+500=1925

havi 1.4 misi azért nem rossz
és biztoos lehetne még faragni a költségekből

PERSZE BIZTOS, DE TÖK MINDEGY, MERT MINT ÍRTAM HA 3 ÉV ALATT VISSZAJÖN A PÉNZED ÉS NEM 6 ÉV ALATT, EZ AKKOR SEM NAGY MUTATVÁNY.

nem úgy indítunk egy vállakozást, hogy kell 150 ezres iroda, meg 600k-s fizu (járulékokkal) meg 250 ezret költünk személyautóra.

NEM??? HANEM HOGYAN? ÚGY, HOGY ÜLSZ A GYEREK NYAKÁN LAKÁSODBAN, A FELESÉGED FŐZ? TE TALICSKÁN TOLOD A TEJES TARTÁLYT ÉS FÜSTJELEKKEL ÜZENSZ A GAZDÁKNAK? 250E-ÉRT NEM SZEMÉLYAUTÓT LIZINGELSZ, HANEM HŰTŐS KISTEHERAUTÓT. MERT A GEDVADÉK LÍZINGCÉG MA FORINTALAPON GONDOLKODIK. AZ PEDIG ENNYI.

HÁLLÓ!!! WELCOME TO HUNGARY.

CSINÁLJ EGY SZOCIOGRÁF FELMÉRÉST, HOGY MA KI, HOGYAN VÁLLALKOZIK. ÉS HA KIJÖN NEKED AZ 1,4 M / HÓ ADÓZÁS ELŐTT, AMIT LEADÓZÓL LESZ 1 M, AMIT 36 HÓNAPIG KELESZTESZ, HOGY VISSZAJÖJJÖN A TŐKÉD ÉS A HOZAMA, ÉS EZ A NAGY VÁLLALKOZÓ ÜZLET, MERT KURVA JÓ DOLOG DUPLA MINIMÁLBÉRREL VILLANTANI, TEJESKOCSIVAL BEÁLLNI AZ ÓVODA ELÉ, DE CSAK AZ EGYIK GYEREKKEL, MERT A MÁSIKAT A FELESÉGED BUSSZAL HOZZA, MERT VICCES LENNE A TARTÁLYOK KÖZÉ BESZÁLLÍTANI A FÉL CSALÁDOD NEM?
@az aki: Ismersz azok közül személyesen egyet is, akikről beszélsz?
@Rwindx: Én pont arról írtam, hogy hol van ilyenkor az a rengeteg okostojás, aki szépen elméletben éldegél a mezőgazdaságból és az állattenyésztésből?
Nem ők lennének az ilyen szakemberek?
Kicsit olyan ez, mint a magyar foci.
Marha szar, meg sehol nincs, mégis honnan az a rengeteg pénz, ami a sok élősködő okost eltartja?
Nem a focistákat.
Itt inkább azt kéne észrevenni, hogy a hazai termelő támogatása biztosítaná azt, hogy pár év múlva ne legyünk rászorulva más ország ihatatlan vackára. Ráadásul észre kéne venni, hogy nem mindegy, mit eszel és iszol.
Magyarországnak kivételes a flórája, rengeteg a gyógynövény, -mégis mindenki Aloe Vera-val kenegeti magát (biztos mert az nem hazai meg drága is), a gyümölcsök íze pedig semmi mással nem hasonlítható össze. Ezt kéne észrevenni és támogatni, nem pedig mindenre fanyalogni.

Nálunk "vidéken" Bp.-től 20 km-re kialakulóban van ismét a cserekereskedelem.:)
És valahogy mindenki a pénzénél marad.:)
A dolgok jelenlegi állása szerint még nem vágom le a tehenem. Továbbá nagyjából, bő 20 éve ezen a szörnyű "egészségtelen" nyers tejen élek. A vevőimnek az ÁNTSZ kérésére kiírom azért, hogy "Nyers tej forralva fogyasztható!". Továbbá ez nem az ÁNTSZ hatásköre hanem az állategészségügyé (elsősorban). Valahogy eddig soha nem fordult meg a fejemben hogy valami látványos helyre öntsem az árumat. Valahogy a kedves vevőim mindig hamarabb szétkapkodták azt.:)
A tejautomata nem rossz üzlet, de nem a legjobb módja a közvetlen értékesítésnek.
@v2peti: kicsit tévedésben vagy, itt nyugaton (Belgium) a 3,5%-os tejet hívják teljes tejnek (otthon 3,6%), a 1,5%-osat pedig félzsírosnak (otthon 2,8%)
és mind2 jóval drágább, mint otthon (diszkontáruházban 1,19€ ill 1,29€, ennél olcsóbb csak az UHT, ami pedig ihatatlan)
a minap ilyet találtam: www.gazdapiac.com/ sztem az internet korában ilyesmi módon lehet megkerülni a „disztribútorokat”
süti beállítások módosítása