Terézváros előtt a 4K! követelései

2009.10.20. 14:47 baum

A Negyedik Köztársaság (4K!) mozgalom tegnap este hitet tett a Terézvárosi Csendrendelet szigorítása mellett. Petíciójukat átvette a VI. kerületi jegyző.

 

A 4K! hétfő esti akcióján népszerűsítette követeléseit, minek lényege az, hogy a Verók István fémjelezte VI. kerületi Önkormányzat csendrendelete nem a végső megoldás, a kerületi lakosok nyugalma érdekében radikálisabb megoldások szükségszerűek. Az akcióval a 4K! a sorsdöntő, október 22-i terézvárosi képviselőtestületi ülést akarta felvezetni. Sajtos Csilla VI. kerületi jegyző átvette a petíciót, és elmondása szerint beterjeszti azt a képviselőtestületnek.

A 4K! egy nyolcpontos petícióban fogalmazta meg elvárásait:

  1. Követeljük az utcai világítás lekapcsolását este 10-kor, hogy ne zavarja a pihenni vágyókat.
  2. Követeljük a kijárási tilalom bevezetését este 10 után.
  3. Autók, villamosok és buszok nem hajthatnak be a Terézvárosba este 10 után. Az áthaladó forgalom kerülje meg a kerületet.
  4. A vonatok este 10 után nem hajthatnak be a Nyugati pályaudvarra. Az érintett járatok végállomása ilyenkor a Rákosrendező és Ferencváros pályaudvarok.
  5. A Kisföldalatti este 10 után a Deák tér és Széchenyi fürdő közti állomásokon nem áll meg.
  6. Háziállatoknak és madaraknak teljes csend este 10 után. A hangoskodó állatok humános elaltatásáról a polgárőrség gondoskodjon.
  7. A templomi harangozás megtiltása este 10 után.
  8. Mobiltelefonok kötelező kikapcsolása vagy rezgő jelzésre állítása este 10 után.                                        

Az akció főbb helyszínei a Nyugati pályaudvar, a VI. kerületi Önkormányzat, az Oktogon, és a kerületi szórakozóhelyek voltak. Az aktivisták szórólapokon, plakátokon és személyes ráhatással próbálták meggyőzni az állampolgárokat. A fogadtatás nem volt egyértelmű, többen ellentétes véleményt fogalmaztak meg. A Hunyadi téren egy 61 éves terézvárosi polgár véleménye szerint az Önkormányzatnak nem csendrendeletekkel kéne megoldania a felmerülő problémákat, hiszen a hatályos törvények alapot adnak arra, hogy a lakók nyugalmát biztosítsák. Őt az egyik szórakozóhelyről a másikra vonuló fiatalok egyáltalán nem zavarják, viszont van úgy, hogy hajnal 4-ig nem tud aludni, mert felhallatszik a karaoke, ezért a minőségi zajszűrésben és annak önkormányzati betartatásában látja a megoldást. Az Oktogonnál több fiatal adta vissza a petíciót azzal, hogy nem értenek vele egyet. A Terézvárosi Önkormányzat 3. emeletén egy köztisztviselő-asszony viszont jó ötletnek tartotta a fények lekapcsolását este 10 óra után, mivel szerinte ezzel energiát spórolna meg a kerület.

 

A Fent és Lent azon kérdésére, hogy mi volt a céljuk az akcióval, a 4K! szervezői azt válaszolták, hogy abszurd módon akartak reagálni egy szerintük abszurd rendeletre. Nagy sikerként értékelik, hogy a kerületi jegyző átvette a követeléseiket és szóban ígéretet tett, hogy beterjeszti azt az október 22.-i ülésen. A szervezők nagyon kíváncsiak, hogy ez tényleg meg fog-e történni. Ha igen, akkor az tükröt állít a testület elé. Továbbá elmondták, hogy azért is fontos, hogy ilyen módon szólítják meg a társadalmat, mert mára kiderült, hogy a tömegrendezvények nem érnek célt, át kell pozicionálni a civil nyomásgyakorlást. Ez egy kísérlet volt, és egy olyan önszerveződő mozgalom, mint a 4K!  megengedheti magának, hogy akár pofára is essen, amit egy komoly szervezet nem, és ha úgy teszi ezt, hogy közben jól érzik magukat a köztereken és tehetnek azért, hogy még jobbá teszik, akkor már megéri – tették hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr511463152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ihijj. az első kép a legjobb!
süti beállítások módosítása