A BKV privatizálására készül az LMP (Frissítve!)

2010.02.04. 08:00 istvanffy

Szép napot kívánunk, épp ott tartunk, hogy az LMP, a magyar zöld párt privatizálni akarja a BKV-t. Vagyis leépítené párezer fővel, hogy egy húsz fős iroda maradjon, ami majd versenyezteti az alvállalkozókat.

 

Az LMP a születése óta küzd az identitásnélküliséggel, és ez mostanra kezd aggasztó tüneteket produkálni.

 

A párt gyökerei a Védegyletben keresendők, ami ökopolitikai civil szervezetként határozza meg magát. A Védegylet szült már egy pártot 2005-ben, az Élőláncot, ami szintén ökopolitikai (zöld) pártként határozta meg magát. Miután az Élőlánc elvérzett a 2006-os választásokon és civil protest-mozgalommá változott vissza, a Védegylet szült egy újabb pártot, az LMP-t.

 

Az LMP szervezetileg, ideológiailag, szociológiailag sokkal inkább megfelel a 68-as gyökerű nyugati zöld pártoknak, mint az Élőlánc, mégis hozott egy merész döntést a kezdet kezdetén. Ő bizony nem zöldnek pozícionálja magát, mert az egy kicsi piac, hanem…

 

Hanem.

 

Hanem ezt a második lépést már nem sikerült megtenni.

 

Ahogy azt a Jobbklikken felvetették, lehetett volna az LMP az új (igazi) baloldal is. Az ökopolitikai filozófia, a 68-as szellemiség tulajdonképpen predesztinálták is volna erre. De ezt valami miatt nem vállalta be.

 

Maradt a hivatalos frázis, miszerint az LMP egyszerre konzervatív, liberális és baloldali. Szóval minden egyszerre. Ami azt jelenti, hogy semmi sem. És ha te nem pozícionálod magadat, megteszik mások helyetted.

 

Meg is tették jobbszélről: az LMP = SZDSZ 2, az új liberális párt. Ami nagy baromság, mégis meglepően elterjedt. Így jár, aki nem mer dönteni.

 

Az LMP szociális igazságosság tekintetében baloldalinak vallja magát, de a 2008 őszén bemutatott programjuk gazdaságpolitikájához képest még a Jobbik is szélsőbaloldalinak tűnik. Itt is sikerült két szék között a pad alá esni: balra nem mertek menni, de közben olyan gesztusokat tettek, hogy liberális körökben „gyanúsan tőkeellenesnek” tűnnek.

 

És ez az identitáshiány most már a programalakításon is egyre inkább átüt.

 

A legfrissebb állás szerint a hazai zöld párt a közösségi közlekedést nem fejleszteni, hanem privatizálni akarja. Gratulálunk!

 

Magyarország az a vicces ország, ahol a társadalmi igazságossággal kampányoló LMP írja bele a programjába, hogy BKV-sztrájk itten többet nem lesz.

 

(Ha LMP-sek is olvassák: az ott fent egy karikatúra)

* * *

UPDATE!!!

Az általunk kavart vihar hatására az LMP az oldalán különösebb jelzés nélkül módosította tegnapi sajtóközleményét: az eredeti szöveg ("Az ökopárt a BKV radikális átalakításában látja az átláthatóan működő, színvonalas szolgáltatást nyújtó közösségi közlekedés megteremtésének lehetőségét.") erre módosult: "Az ökopárt a BKV radikális átalakításában, de nem a privatizálásában látja az átláthatóan működő..."

Ez nem túl elegáns megoldás. Mindenesetre felhívjuk a kommunikációs szakosztály figyelmét a wiki privatizáció definíciójára:

In a broader sense, privatization refers to transfer of any government function to the private sector.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr291728356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki marad a BKV-nál? 2010.02.04. 09:57:33

Többórás kihallgatás és a főpolgármesteri hivatalban tartott házkutatás után a rendőrség tegnap őrizetbe vette Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadóját, Regőczi Miklóst, a BKV korábbi vezérigazgató-helyettesét és Zelenák Tibor volt k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a BKV privatizalas nem rossz otlet. Valahogyan esszerusiteni kellene.
Mi mást lehetne tenni azzal a szarhalommal amit BKV-nak neveznek...
"A legfrissebb állás szerint a hazai zöld párt a közösségi közlekedést nem fejleszteni, hanem privatizálni akarja. Gratulálunk!

Magyarország az a vicces ország, ahol a társadalmi igazságossággal kampányoló LMP írja bele a programjába, hogy BKV-sztrájk itten többet nem lesz."

Miért, a BKV most fejlődik? Ne vicceljünk már. És bocs, de egy normálisan működő, nem szétlopott BKV kicsit több ember érdekét szolgálja, mint a sztrájkjog.
A vasutat is kéne!
Miért lett volna jó, ha baloldali pártként pozicionálják maguk? Jelenleg az összes párt is baloldali, vagy populista.

A BKV-t pedig privatizálni, de azonnal. Aztán jöhet a MÁV, aztán a Posta.
"Ahogy azt a Jobbklikken felvetették, lehetett volna az LMP az új (igazi) baloldal is."

Lehetett volna, csak hát nem az.

"A legfrissebb állás szerint a hazai zöld párt a közösségi közlekedést nem fejleszteni, hanem privatizálni akarja. Gratulálunk!"

A privatizáció kizárja a fejlődést?
Eladni, kidobni, elfelejteni, besózni utána a földet. BKV, MÁV mindkettő.
@istvanffy: Most az LMP-vel kapcsolatos politikai vetületeket félretéve. Mégis, TE mit csinálnál a BKV-val (és a Mávval, ha már itt tartunk) a teljes beszántás, és sóval történő beszórás helyett? Jaaa, hogy sokaknak nem a lopás fáj a BKV-nál, hanem hogy nem ők kapják?
Én kerületenként privatizálnám a pecsába.Ezzel megszűnne korrupció.A MÁV-ot is ugyanígy privatizálni kéne sos-ben mert az is egy pénznyelő.
Az ötlet - hogy a közösségi közlekedést privatizálják - nem újkeletű. Azonban ez csak akkor éri meg, ha jutányos árat kap érte a főváros és az állambácsi. A BKV-nak 90 milliárd forintos külső, és majdnem 900 milliárd eurónyi belső adóssága van. Ezek mellett nem hogy jutányos, esetleg Budapest felújítására, inrastruktúrára költhető összeget kapnánk érte, hanem valami jelképes zsebpénzt, ráadásul azt a minimális jogot is elvesztenénk, hogy a főváros tényleges kontroll alatt tartsa a vállalatot. És akkor még nem beszéltünk arról a tömeges korrupcióról, ami az eladásból származó összegek elosztásából keletkezne. Elég csak megnézni a MALÉV példáját, hogy mi lett vele. Eladtuk szinte semmiért, most pedig az oroszok vissza akarják adni, méregdrágáért, sok-sok adósággal.

A buszközlekedést amúgy ki lehetne szervezni (ahogy sok helyütt így is van), de a metró, villamos, HÉV - ezek stratégiai jelentőségű vonalak, és például HÉV-re ugyan szükség van, mégis deficites.
A BKV-t valahogy mindenképpen át kell szervezni, az nyilvánvaló. Máshol miért megy rendesen a tömegközlekedés?

(Mondjuk máshol nem épül rá egy egész politikai elit, s lapátolja ki belőle a dellát...)
@realcarlos: Postát nem kihagyni... :)
Az, hogy az LMP tesze-tosza, egy dolog. Csak magának okoz kárt vele.
Viszont a BKV/MÁV és társai megértek a privatizációra.
Az az igazán hülye, aki nem látja be, hogy a privatizálás lenne a legjobb megoldás a BKV-ra, és a MÁV-ra is.
Sajnos nem sok esély van rá...
Ez jó ötlet... még a végén az LMP-re szavazok.
komolyan, eddig nem vettem számításba ezt a pártot, de ha egy ilyen lépést, ami végre az emberek érdekeit szolgálná meglépne, mostantól másra nem szavaznék, csak rájuk...sőt ha a máv privatizálását is elérnék, be is lépnék hozzájuk. Magyarországon állami kézben lévő cégek nem működhetnek veszteség nélkül, ez tény.
alapból nem baj az, ha vki átírja az uralkodó "pozicionálásokat" és mindenhonnan tud meríteni, összehozni, együtt gondolkodni
@levee: nem az a legfontosabb, hogy mit kapsz érte, hanem az, hogy mennyivel lesz olcsóbb, amellett, hogy jobb is lesz. (Illetve az egész csak feltételes módban.)
A tisztánlátás végett ez olvasható az LMP honlapján:

Az LMP olyan programot alkotott, amelynek megvalósításával a fővárosi közlekedési vállalat vezetői és annak felügyelői egyszerre lehetnek tisztességesek és látszódhatnak is annak. Ezzel az utasbarát megoldással természetesen nemcsak ők, hanem a fővárosiak is nyernének.

•A BKV Zrt. helyett létre kell hozni egy maximum húsz főből álló megrendelő szervezetet, amely elkészíti a menetrendet, megrendeli a szolgáltatást és ellenőrzi annak teljesítését.

•A szolgáltatókat versenyeztetnék egymással, hogy a kívánt minőségű szolgáltatás költségei leszoríthatók legyenek.

•A szolgáltatókkal kötött szerződésekben pontosan rögzítenék a koncesszió időtartamát, meghosszabbításának feltételeit, az elvárt szolgáltatás pontos leírását és annak ellenértékét.

•Budapest közlekedési problémáinak zöme az elővárosi közlekedés megoldatlanságából fakad. A szolgáltatás-megrendelés során ezért kiemelt figyelmet szentelnének az agglomeráció tömegközlekedési ellátásának.

•Emellett meg kell végre alkotni a személyszállítási törvényt, mely tisztázza az alapellátás fogalmát, az adott viszonylatokban preferált személyszállítási módokat, valamint az állam és az önkormányzatok finanszírozási szerepét rögzítő feltételeket.

•A finanszírozásban nem növelhető tovább a jegyárbevétel aránya, amely Budapesten már most is jelentősen meghaladja a szakmailag indokolt szintet. Megfelelő hatékonyságnöveléssel a tömegközlekedési tarifák csökkentésére is sor kerülhet, ami fokozná a közösségi közlekedés vonzerejét, és visszacsábítaná a lakosságot a környezetkímélőbb közlekedéshez.

•A tömegközlekedés fejlesztése mellett egységes fővárosi parkolási rendszert kell kialakítani, illetve belvárosi dugódíjat kell bevezetni, amelyek támogatják a fenntartható közlekedés célkitűzését, bevételeik pedig hozzájárulnak a minőségi tömegközlekedés finanszírozásához.
@levee: ezt most nem értem...basszus vigyék ingyen, és kész....a főváros megspórolna évi 50 milliárdot, amivel állandóan tömi ennek a debil cégnek a zsebét... már azzal is előrébb lennénk
Ami azt fogja jelenteni, hogy a költségvetés megspórol többszáz milliárdot évente, cserébe viszont több millió ember mindennapja lényegesen nehezebbé válik. Megkockáztatom, hogy a pluszban elvesztett idő nem lenne arányos a megtakarított pénzzel. Legalábbis a legtöbb országban, ahol tömegközlekedést privatizáltak, ez lett belőle. És ha már a fegyelmezettebb és sokkal jogbiztonságosabb nyugatiaknak se ment, akkor mit akarunk mi?!
"A legfrissebb állás szerint a hazai zöld párt a közösségi közlekedést nem fejleszteni, hanem privatizálni akarja. Gratulálunk!"

Pedig már régen privatizálni kellett volna az összes közlekedési céget, és akkor kénytelenek lennének normális szinten szolgáltatni, mert különben nem lenne utas, tehát csődbe mennének (ettől még kaphatnának állami támogatást, csak nem úgy ahogy most, hanem fix előre meghatározott értéket). Most kurvára nem fontos nekik az utas, mert ha nincs utas, az állam akkor is fizeti őket, és ezt nagyon rövid távon meg kell szüntetni!
"Ahogy azt a Jobbklikken felvetették, lehetett volna az LMP az új (igazi) baloldal is."

Válaszában az LMP felvetette, hogy a Fidesz lehetett volna az új (igazi) konzervatív oldal. Ehhez képest...
@J.G.: De épp ez az, hogy ugyan hirtelenjében mitől lenne olcsóbb vagy jobb? Ez nem feltétlenül igaz. Példaként fel tudom hozni a British Rail 1993-mas privatizációját (kb. a brit MÁV). Ott majdnem száz cégre bontották fel, végül teljesen kivonva az államot az üzletből, a korábbi állami cég csupán lebonyolítóvá vált, 1996 óta nem is közlekedési társaság. Ez egy pozitív példa, de a jegyárak itt sem mérséklődtek - sőt.
"Az LMP a születése óta küzd az identitásnélküliséggel, és ez mostanra kezd aggasztó tüneteket produkálni."

Az az aggasztó, hogy az index egyre fröcsögőbb blogokat tesz fel..

Ha az LMP-nek nincs identitása, akkor az MDF, a Fidesz, az MSZP mi? Ja, hogy nekik "populista identitásuk" van? Vagy identitás alatt azt a 22 évvel ezelőtti önmeghatározást érted, aminek annyi köze van a mai pártokhoz, mint a választási ígéreteiknek a valódi gazdaságpolitikájukhoz?

Btw, az LMP tudtommal nem marxista párt, szóval mi a felháborító ebben a BKV privatizálásban?
@smtm:

Mindenhol deficites a tömegközlekedés a nemzetgazdaság egyéb ágazataiban jelentkezik az oda befektetett pénz pl. eljutsz a munkahelyedre, a gyerek az iskolába, és íygy jó munkásember válhat belőle stb.
Az más kérdés mennyire deficites. Egyrészről persze itt van a korrupció kérdése ez könnyen megoldható lenne ugyebár van a felügyelőbizottság, amelynek a dolga lenne felügyelni. Nos nem tették meg ezt ergo mindet kellene bevinni hűsölni egy időre teljes vagyonelkobzás mellett a következő felügyelőbizottság mindjárt figyelmesebb lenne.
A másik probléma az infrastruktúra elég lepukkant. Ne álmodozon senki olyasmibe, hogy jön Joe bácsi a felesleges milliárdjaival, és vesz a budapestiek két szép szeméért új buszokat ...
A helyzet az itt eü. reform címszóval elpasszoltak anno pár kórházat nem nagyon vált be az sem, mert nincsenek Joe bácsik.

A BKV-nál gyökeres szerkezeti reformok kellenének. A magántőkét bekell vonni, de pl. a villamoshálózat, metrók, HÉV üzemeltetését nem lehet kiadni. Szakemberekre kellene ezt bízni szerintem jól működő céget létre lehetne hozni, ha nem a politika csoportok hűbérbirtokaként működne.
bocs, mi az az lmp?
ne hulyeskedjunk mar....
be sem fog jutni.

csak szolok.
Ebben az országban komolyan ennyi hülye van?!

Mindig csak ezt tudja mindenki ordítani, ha valami probléma van, vagy valami nem működik jól, hogy "privatizáljunk, privatizáljunk!"? Utána meg ugyanezek az emberek verik a mellüket, hogy a túlzott privatizáció milyen kárt okozott az országnak.

Normálisak vagytok? Szerintetek az a megoldás minden problémára, hogy külföldi vagy magánkézbe adjuk?

Egyrészt, ha magánkézbe adjuk, az sem jelenti azt, hogy valami jól fog működni. Ez nem valami varázslat. Ahogy állami kézben, úgy magánkézben lévő vállalatnál is mindig attól függ egy vállalat működése, hogy mennyire irányítják jól. Higgyétek el, állami szinten is lehet jól irányítani valamit.

Más kérdés, hogy a jelenlegi vezetése az államnak nem túl alkalmas erre a feladatra. De akkor nem az a válasz, hogy egy még nagyobb hülyeségbe megyünk bele. Ezeket a kérdéseket állami szinten kellene rendezni. Már így is rengeteg minden van külföldi és magánkézben. Túl sok stratégiai vállalat.

Mondok egy példát: Privatizáltuk a malévot. Tessék. Jobb lett? Most akarják visszadobni nekünk az oroszok.

Egyébként ha a privatizáció lenne a megoldás mindenre, ennyi erővel adjuk el az egész országot a fejünk felett! És akkor majd minden rendben lesz... Ahelyett, hogy megráznánk magunkat, és saját magunk próbálnánk meg talpraállni.

Érdekes, másutt jól tud működni az állam gazdaként. Jól tud működni Németországban, Ausztriában, Svédországban, Norvégiában, Finnországbn, Franciaországban stb... Az tudtátok, hogy a vezető "magyar" távközlési szolgáltató cég a Pannon nagyrészt norvég ÁLLAMI tulajdonban van? Nem? Akkor most elárultam.
Ja privatizáljátok okosok, aztán majd ha 1500 Ft (Londonban 4 Font) lesz egy vonaljegy akkor mi a fenét fogtok csinálni? Gondolkozzatok.
Miért van hogy Külföldi tulajdonosi háttérrel versenyképes egy cég? Talán nem kéne kilopni a buszkerekeit kedves vezetőség.
Közlekedést privatizálni nagyon veszélyes és költséges mulatság és nem az állam szívja meg. Nézzetek szét más országokban aztán okoskodhattok.
Persze, privatizáljunk mindent. A Hospinvest is milyen jó gazda volt.

Ez a "állam rossz gazda" duma csak egy szar duma. Ebben az országban az állam rossz gazda, mert ha maga üzemelteti, akkor szétlopja, ha privatizálja, akkor meg a haverok veszik meg bagóért és közösen lopják szét.
@levee: a privatizálás nem eladást jelent, hanem, hogy a jövő érdekében a működtetést magánkézbe adják, és így kivonják a mindenkori politikai osztályok hatása alól. Még mindig nem érted, mi folyik évtizedek óta az állami vállalatoknál? Csak az fél a privatizációtól, aki nem mer versenyezni, teljesítményt vállalni.
@hjzgjkhjkl: @gpek: nocsak, nem csak én vagyok renitens... :)
@grésa:

Te álomvilágban élsz? :D Na igen elhangzott a HospInvest példa :D jól kivonták ...
Xevax Tavax 2010.02.04. 09:37:18

Levezetem neked!

LMP = Hogy lehet más a politika (mint az a korrupt, tolvaj, belterjes, ami 20 éve nálunk van)

A BKV folyamatos züllesztése az SZDSZ/MSZP ötlete volt, hogy olcsón adhassák el a haveroknak!

Privatizálás = Valami közvagyon korrupt módon, haveroknak, érdekcsoportoknak történő átjátszása, ELLOPÁSA!

Ha tehát az LMP privatizálni akarja a BKV-t akkor

LMP = SZDSZ
LPM = támogatja a korrupciót
LPM = jól jönne neki is a zsebpénz

azaz

LMP # lehet más a politikai!

Ez a poszt erről szól és sajnos IGAZ!

A magyar "társadalmi" szervezetek mögött gennyes pártérdekek rejtőznek! Lásd levegő munkacsoport, VEKE, kerékpáros szervezetek.
Csak a ostobák hiszik, hogy azok az érdekeiket képviselik!
@Viktus: Abban nagyjából biztos vagyok, hogy nem csak nemzetgazdasági összesítésben tud jól teljesíteni egy városi tömegközlekedési cég.

Nem gondoltam, hogy Joe bácsi jön, aztán mindent megold. Viszont látom néha a BKV által üzemeltetett buszokat, meg látom a Nógrád volán által üzemeltetett szerződéses járatokat. Van különbség. A hálózatüzemeltetést és fenntartást lehet, hogy nem lehet kiadni, viszont a vonalakat biztosan. Egy tőkeerős, megbízható befektetőnek. Nem havernak, ugye.
Ne bohóckodjatok már.

Az LMP-nek nincs arca... ez nem vita kérdés. Az összes "párt" vagy így vagy úgy, de látszólag színt vall. Még ha populista is.

Az LMP meg csak annyit jelentett be.. megelégednének 8 % al. Nade mire?

Egy karizmatikus ember, vagy használható ötlet nem sok, annyi se bukkant fel ezidáig náluk.

:)

A BKV privatizálása mi?

Ne legyetek már ennyire sötétek. Mindennek profitorientált szempontok alapján kéne működjön?

Nem.

Inkább elszámoltatható és korrupció esetén azonnal börtönbe baszandó vezetőség kellene... mindjárt menne minden rendesen.

De most a tisztulási folyamatnak kell jönnie... ugyanis a szar már kicsordult a butykorból
@gpek: Mire 1500Ft lenne egy vonaljegy, akkor már rég csődbe menne a cég, mert senki nem utazna velük. Igenis privatizálni kell a közlekedést, és meg kell nyitni a piacot, hogy legyen normális verseny!
@gpek: London a legrosszabb példa volt, nézd meg hogyan működik az Oyster Card rendszer.
Lógni szinte lehetetlen, az ár arányos a szolgáltatással, a kiépítettségről nem is beszélve.
metal@metal: Attól hogy megveszi valami orosz vagy francia 1ft névleges értékért attól hogy lesz verseny? Viszont neki hol érdeke hogy felmenjen a busz Békásmegyer utolsó utcájába is ha ott nem lakik olyan (versenyképes kereslet) aki kifizetné a 1500 ft-ot? Tényleg ilyen naivak vagytok? Majd arra nem megy busz, ahol nem fizetik azt meg. Ja és szerinted a nyugdíjas miért utazna ingyen? ugyan is nem érdeke, vicc.
@grésa: én nem állítottam ezeket, amiket az előbb írtál, jó lenne ha inkább elolvasnád, mire reagálsz. Én pontosan tudom mit jelent a privatizáció: az állam tulajdonát magánkézbe adják. Akárhogyan is nézem, ez formális logikával is eladás, de jogilag is az, mivel a tulajdonosi helyzet megváltozik; egy jogelődtől jugutódhoz kerül pénzért az állami tulajdon. Lehet apport, tőkeemelős vagy szerződéses privatizáció, történhet sok lépcsőben, de a végeredmény ugyanaz, hogy márpedig eladjuk az állami tulajdont. Egyáltalán nem mondtam hogy ez rossz vagy jó dolog lenne, én a magyar specifikumra vetítettem rá a kérdést, nevezetesen hogy a BKV adósságállománya és a potenciális befektetők hiánya nem jó előjel egy esetleges privatizációhoz. Felhoztam Angliát, ahol volt privatizáció, a vasúté, és ott sem ment zökkenőmentesen, pedig kevésbé korrupt ország, mint a mienk. A vasút itt-ott fejlődött, de összességében csak az állam jutott pluszpénzhez, a fogyasztók ebből sokat nem éreztek. Ezek mellett kell végiggondolni a lehetőségeket.
@vacsad: Csak nem 60K a minimálbér apróság ugyan de lehet lényeges infó nem?
@freddyreal:
"sőt ha a máv privatizálását is elérnék, be is lépnék hozzájuk."

Hát elérni nehéz lesz, mert ha be is kerül, nem lesz túl nagy; de szándék van rá (hasonlóan, mint a BKV-nál: nem teljes privatizáció, hanem egy megrendelő állami szervezet és koncresszikók)
www.lehetmas.hu/sajto/735
@gpek: Viszont a tömegközlekedés működik. Kell vagy sem? Lehet olcsón szart meg drágábban normális szolgáltatást kapni.
Látható, h. milyen pusztító a marxizmus-leninizmus, az itt posztoló priv.ellenes kollégák csak az anyatejjel szívhatták magukba...
Azért van némi különbség a privatizáció, és a fenti, az én értelmezésemben alvállalkozói rendszer között.
Sztrájk idején látszott is, hogy mennyi.
Minden alvállalkozói busz menetrend szerint közlekedett.

Tényleg szükségünk van nekünk sok százmilliós végkielégítésű semmittevőre az Akácfában, vagy egy kicsi, de hatékony szervezőcsoport, és a vonalakat üzemeltető alvállalkozók hatékony munkavégzése a kívánatosabb?

A jelenlegi rendszer tarthatatlan.
Látható, h. milyen pusztító a marxizmus-leninizmus, az itt posztoló priv.ellenes kollégák csak az anyatejjel szívhatták magukba...
@vacsad: Te milyen kocsival jársz? Ja szart vettél? oh bmeg BMW 7 tudod lehet jó kocsival járni de hát szart vettél miért?
Mi a baj ezzel az ötlettel? Szerintem nagyon jó!

Viszont ez az értelmes ötlet megnehezítette a döntésemet. Ugyanis és az LMP és az MDF közt ingadozó szavazó vagyok, az LMP múltkori MDF elleni támadása óriási fekete pont volt az LMP-nek, ezzel viszont meginet egálban vannak nálam.
@grésa: ideológiai síkon kicsit el vagy veszve... A minimális állam koncepciója tipikus liberális ideálmodell. És épp a magukat liberálisnak vallók irányítják a fővárost 20 éve. Most akkor ez hogy is van?
@smtm:

Tehát a korrupciód preferálod? :D a most letartóztatott volt bkv vezér volt a Nógrád Volán előző vezetője :P a Nógrád Volán pedig elárulom szintén egy állami cég.

Különböző vonalak üzemeltetésébe belehet vonni külső cégeket ez nem kérdés, de magát a BKV-t eladni roppant dőreség. Mondjuk az is az ami most van, hogy öntik bele ész nélkül a pénzt ... A Hagyó Miki féléket kellene csak elzavarni a környékéről, és rendesen megfizetni szakembereket a BKV reformjára, irányítására szerintem simán működhetne kisebb deficittel.
@gpek: Nem releváns a példa.
Akkor lenne az ha ha mindenkinek Trabanttal kellene járnia mert mást nem lehet kapni (jé, volt is valami hasonló...).
Egyébként nincsen autóm, volánnal és mávval közlekedem.
@levee: olcsóbb attól lenne, hogy nem kellene annyi embert fizetni a semmiért, jobb pedig attól, hogy a mostani buszok már azért sem jöhetnének ki a garázsból, hogy a bontóba menjenek. Tehát egy újabb járműpark lenne. Még a kínai kinglong-ok is fényévekkel jobbak lennének, mint a mostani.
@Pentvalley:
Ez a német modell.
A mostani modell jobb?
@grésa:

Tapasztalatokkal szívták leginkább pl. az állami kórház, ha csúszik is fizet max. adósságot körget maga előtt. A nagyszerű csoda privatizációd meg arra volt elég, hogy egy rakás KKV milliókat bukott el, amikor fogta magát, és csődöt jelentett a HospInvest.
A privatizáció nem egy szent v.mi vannak olyan ágazatok, ahol jó pl. felesleges állami kenyérgyár, vagy vaskohó, de vannak nemzetstartégiai ágazatok , amelyet nem tanácsos elpasszolni, és amelyeket kis erőfeszítéssel lehetne nullszaadósan, vagy nyereséggel is működtetni.
@hjzgjkhjkl: Veled értek egyet, nagyon is. A korrupciót kell megszüntetni, mert ha az marad, mit sem ér a privatizáció, lásd közbeszerzéseket: felára van szinte mindennek. Így hiába versenyeztetnének a "20 fős" irodában, pláne a magánvállalkozás nyereségérdekelt, és a megmaradó támogatás miatt meg fogják magyarázni, hogy miért kell mégis többet és többet támogatni... Hja, hogy most a politika viszi a dellát...
@vacsad: Pontosan csak ha nem apu veszi a jegyet más lesz a helyzet, nem azt mondom hogy járj szarral hanem hogy meg is tudd fizetni amivel jársz, ha nincs az államnak konrolja az árakon a profit dönt. Jelen vezetés is profit alapú önösérdekekkel túl fűszerezve. Én miattam igazán lehetnének Merci buszok is, és 5000 a jegyrá nem zavarna de szerintem pár embert igen. Aztán te meg elmondhatod hogy ez legalább jó busz. Meg mond meg a mamádnak is mit javasolsz aztán figyeld az arcát.
Mondhatom óriási ötlet. Persze ha a privatizáció után két évvel kiderül, hogy az egyik alvállalkozó lamborghinit vett a felelségének a névnapjára, akkor megint kezdődik majd minden előről és majd jön valaki aki azt mondja, hogy egy kézbe kell venni az egészet mert úgy hatékonyabb.

Szerintem mára eljutottunk oda, hogy nem a szisztéma a rossz, amit ha lecserélünk akkor minden megoldódik. A baj az állam minden szintjén tapasztalható korrupcióval, a pártfinanszírozással, a lassú és érthetetlenül működő bíróságokkal, az értelmezhetetlen és túlbonyolított törvényekkel, az ostoba adórendszerrel van.
A BKV csak egy szemléltető eszköz, ami megmutatja hogy magyarország hogyan működik.
@levee: ahhoz mit szólsz, amikor úgy privatizálnak, h. az eszközök (járműpark, rep.gépek, kikötők, közművek köz(állami) tulajdonban maradnak, és a működtetés jogát adják el húsz-harminc évre?
@gpek: honnan veszel ilyen marhaságot? 2 font a jegy kápéval, 1.20 oysterrel.... lósas. előbb tájkozódj mielőtt hülyeségeket irogatsz
@gpek: London igen rossz példa volt, főleg a négy fontos vonaljegy, ami gyakorlatilag értelmezhetetlen manapság arrafelé az oyster miatt...
@smtm: Lehet én 2 éve voltam akkor annyi volt.
Ha privatizálás nem megoldás. Mivel a tulajdonos nyereséget szeretne, ezért a kihasználatlan, veszteséges járatok megszűnnének. Nem tudom egyes peremkerületek lakói mit szólnának, ha egyszer csak arra ébrednek, hogy az a busz amivel eddig reggelente munkába jártak egyik pillanatról a másikra megszűnne?
@Comandante en Jefe: Köszi. Sajnos nem vagyok otthon a közlekedés-politikában, ezért néztem meg a párt honlapján a javaslatot. Szóval akkor Németországban is koncesszióban működtetik a közösségi közlekedést? Mik a tapasztalatok?
@grésa:

Itt Magyarlandba elmondom mit szólok. Mivel állami felügyelet így állami kézben sem működik, mert egy következmények nélküli ország. AZ üzemeltetésnél az lenne , hogy a cim-cim cimbora megkapja a zsíros vonalakat azt mindjárt fillérekért továbbadja egy csóri alvállalkozónak akinek meg, hogy legyen egy kis haszna is nem fogja fizetni a karbantartást elinte aztán az üzemanyagot sem, majd összeomlik az egész. A fővállalkozó, aki üzemeltetésbe kapta szépen felszívódik mindenki csődöt jelent, majd az egész visszaszáll az államra, és egy rakás pénz lesz újra életet lehelni a rendszerbe. Ez van nálunk privatizáció címszóval.
"nem fejleszteni, hanem privatizálni akarja."

He???

A privatizálás nem járhat együtt fejlesztéssel?
A privatizáció csak lopást jelenthet?

ha jól látom, az egész post erre a megállapításra épült (bár leginkább érzésem szerint csak a kommentek miatt kellett valamit írni a postba, amiből természetesen nem hiányozhat az obligát jobbik szó komment-mágnes használata sem)
ami viszont egy teljesen fals érvelési valami...

FAIL
@Viktus: Én nem mondtam olyat, hogy a korrupciót támogatom. Azt mondtam, hogy azok a buszok, amik a Nógrád alatt mennek, valahogy jobb állapotúnak tűnnek.

És azt is mondtam, hogy ki kell adni vállalkozónak a vonalakat. Vállalkozónak, nem havernak.
Nekem az LMP ezen programja jobban tetszik, mint a sima privatizálás
De nehezen képzelem el hogy sokszereplős legyen a piacra belépők száma.
Ami viszont tetszik a rendőrség hozzáállása, úgy tűnik elértük azt a kritikus tömeg effektust, hogy minden borul, és elkezdődik egy tisztulási folyamat. (BKV, MÁV, önkormányzatok, stb) A többség ezt akarja visszaállítani a morált, erkölcsön alapuló jobb jogrendszert, arányos szankciókat és annak mindenki által való betartatási törekvését ezzel segítve a rendőrséget
Úgy érzem elindult valami, és ennek nagyon örülők. Lehet még a Bajnai kormány kellene 4 évig?! De komolyan várom, mikor veszik elő GyF-t, OV-t, MP-t és a parlamentben ülők jó részét, mert az elmúlt 10 év katasztrófa volt kis hazánknak. HŰTLEN KEZELÉS a legkevesebb, amit tettek.
Nem tudom merjek-e hinni az LMP.-nek, annak idején a Fidesz is így került hatalomra, és a legfontosabb az volt, hogy hosszútávon biztosítsa a hatalmát (nép megosztással) és rövidtávon megtömje a zsebét.
Persze mielőtt a politikusokat szapuljuk, nézzünk magunkba is egy kicsit, ugyanazt csináljuk csak kicsiben (feketemunka, bliccelés, számla nélküli adás-vétel, rokkant kártya, bliccelés, passzív táppénz, állami alkalmazotti zsarolás, autózási morál stb) Mindig mástól várjuk a példát, feltételhez kötjük a saját szabálykövető viselkedésünket. Ezt jó lenne megváltoztatni.
(akinek nem ingje ne vegye magára, általánosságban írtam)
Szóval remélem, hogy az elkezdett folyamatok (BKV, MÁV vizsgálat) kiterjesztődnek és folyamatosan, mint egy lavina erkölcsileg megtisztítják a társadalmat. Még ha nem is élünk majd jobban, jobban fogjuk érezni magunkat, vagy nem?
@gpek: Látom kicsit sem vagy képben, hogyan működik a közlekedés. A közösségi közlekedés megrendelője az adott önkormányzat(főváros), és a cég ott indít buszokat, ahol megrendelik, viszont a bevételek hozzá folynak be. Tehát ahol kihasználatlan a vonal, ott nem 32 személyes buszt fog indítani, hanem csak 10 személyest, és mindjárt gazdaságos is.

Jó páran vagytok, akik demagóg módon ismételgetik, hogy a tőke, és a magántulajdon rossz dolog, nevetségesek vagytok!
@bertie.wooster: ember, privatizálni nem csak úgy lehet, hogy a legértékesebb vagyontárgyat eladják olcsóért. a tömegkozlekedés nyilván egy rendszer, amiben ki lehet számolni, hogy hova mi kell, aztán ez alapján beárazni a dolgokat, hogy a nyereségesebb fedezze a veszteségesebbet (most is ez van egyébként, csak a nyereséges azt jelenti, hogy az állam, vagyis az adófizetők fizetnek).
Ezáltal nincs mazsolázgatás, hanem vannak adott tenderek amiken vagy elindulnak, vagy nem.

Ennek van pár előfeltétele, mint pl a korrupció visszaszorítása, transzparencia, és strukturálisan, hosszú távú koncepcióval rendelkező fejlesztési-üzemeltetési politika.

Egy amerikai mondás szerint "amilyen sötéten látjuk a jövőnket, a jövőnk olyan sötét lesz."
@smtm:

Ja csak ott az egyik zsebéből teszi a másikban az állam a pénzt, és az egész drágábbra jön ki, mintha a BKV üzemeltetné, mert pl. azokat a buszokat szervízelni Budapestről Salgótarjánba hordják. Gazdaságos? :D

@metal:

Inkább te nem élsz ebben az országban. A kórházasdinal a sztori ugyanígy volt először felszámoltak több osztályt, kirúgtak egy rakás orvost, majd magánkézben tovább zuhant az egészségügyi ellátás színvonala legvégül meg csődöt jelentettek, és visszaszálltak az önkormányzatokra.
Annyira szeretem az LMP -t! Saját kútfőből is ezt mondtam. Simán pályáztatni kellene a BKV járatait. És bérbe adni a járműveket...
Még a végén nyereséges lenne :)

@gauche caviar: magyar beidegződés, sajnos jogosan. Én bízom az LMP -ben, szerintem együtt járna a fejlesztés a privatizálással.
@gpek: És azzal mi a probléma? Mármint, hogy arra nem megy busz, ahol nem fizetik meg.
Vége már a kommunista szemléletű társadalomszervezésnek egy ideje, fel kéne ébredni.
Ahogy a vízért fizetni kell, ahogy a kenyérért fizetni kell, úgy az utazásért is.
Ha Békás utolsó utcájában mindenki csak bliccelve hajlandó utazni, akkor oda ne menjen busz, ennyi...
@nezet: választási év van. ilyenkor mindig hullanak fejek, ez a cirkusz része.
tocsik-ügy, stb.
most nem lett igazságosabba rendszer, csak az eddigi 4 évenkénti váltógazdálkodás 2006-ban borult, és most 8 évet kell leverniük a másikaknak emezeken.
de a status quo ugyanúgy fenn marad, nem lesz ebben különösebb változás.
Tegyünk tisztába valamit. Az LMP nem privatizálni akar abban az értelemben, hogy eladjuk, oszt csá (lásd malév, cukorgyárak, erőművek). A szolgáltatásokat pályáztatja meg, és meghatározza, hogy aki szolgáltatni akar, annak fel kell mennie csillaghegyre is meg ki kell menni Rákosborzasztóra is.

Ez sem csodaszer, de vállalat mai erkölcsi szintjén nincs más megoldás. Ráadásul a szakembergárda is olyan mértékben kontraszelektálódott már az utóbbi években, hogy lassan működésképtelen lesz a vállalat.

Hogy az LMP a BKV eladásából szeretne mutyizni, röhej, mit lopna el, a sok tízmilliárdos adósságot? :)

@Ukulele: nagyon igazad van. De szerintme az LMP is így gondolja:
www.lehetmas.hu/hirek/54
Jé, nincsen új a nap alatt. Ezt már egyszer eljátszották. Tessék beirni a felső sorba: www.e-cegjegyzek.hu majd a név kezdete rovatba budapesti közlekedési és csodák csodájára vagy száz BKV-s megszünt cégecske nevére derül eközben közben meg milliárdok váltak láthatatlanná.
@gauche caviar: hogy a nyereségesebb fedezze a veszteségesebbet . =0 LOL!

Ki az a hülye a 0 nyereségért fektet be???
Az, hogy a BKV privatizálására készül az LMP, jelzi, hogy őt is megfertőzte az a neoliberális dogma, miszerint a kötulajdon rossz, a magántulajdon jó.

Orwell állatfarmjának egyik alaptörvénye ez volt: "Négy láb jó, két láb rossz".

Nyugat-európában vannak köztulajdonban lévő jól működő közlekedési vállalatok, sőt a magánkézbe adott, de rosszul működő londoni elővárosi vasutakat nemrég "visszaállamosították".

Minden megosztott tulajdonosi szerkezetű vállalat szemben áll a feladatra alkalmas menedzserek kiválasztásának és ellenőrzésének problémájával.

A valóság (például közlekedési vállalatok esetében)azt bizonyítja, hogy ez köz-, vagy magántulajdonú vállalatoknál egyaránt lehetséges.
Hát ha már párt akkor legyen a monoki polgi pártja! Mert legyen egy párt aki senkit sem fenyeget hanem teszi a dolgát és európai értelemben vett rendet akar.
@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: ehhez azért persze kéne még ez-az: átlátható pénzügyek, egyenlő feltételekkel való pályázás, minőségellenőrzés, kontrolling, hosszú távú koncepció.
Persze erre lehet mondani, hogy igen, meg világbéke, de baszki, ha nem kezdünk neki ezeknek, sosem lesz itt semmi, csak évtizedenként egy-egy hőbörgés.
@gpek: Nagyon nagy a különbség a két rendszer között, szóval össze sem lehet hasonlítani a dolgot. Utazhatsz egy-egy utat fizetve, de akkor is vannak összeghatárok, aminél akármennyit utazol egy nap, nem fizetsz többet. És még sorolhatnám.

Ez a BKV-nak sci-fi.
@metal: félreértés... én azt mondom, hogy a privatizáció MAGYARORSZÁGON nem jelent mást, mint az állami vagyon baráti kézbe történő elherdálása. Ennyi. Ezzel viszont csak mi járunk rosszul.

A privatizáció egy normális országban egy teljesen egészséges és jól működő folyamat.
@blacklord: Légy szíves, hasonlítsd össze a (lényegében már privatizált) dél-budai, vállalkozók által üzemeltetett járatokat a többi peremkerülettel, és döntsd el, neked melyik a szimpatikusabb! Ha egy vállalkozó nem teljesíti a szerződés feltételeit, ki lehet rúgni, kártérítést lehet tőle kérni. És a BKV-tól?...
@Viktus: Bizonyára ki lehetne találni valami jobb megoldást is.

De ha már nemzetgazdaság, akkor nem tudom, melyik a jobb - ha Salgótarjánba hordják szervizelni, vagy ha egyáltalán nem szervizelik?
A privatizálás az egyetlen megoldás a BKV helyzetére. Eddig is szimpatikus volt az LMP, így még egy piros pont nekik!
@efhábé:

Hülye vagy az a gond. Tudod van olyasmi, hogy nemzetstartégia , és oda is elmegy a busz ahol nem fizetik meg, hogy Pistikét meg Julcsikát bevigye az isibe, hogy aztán mikor felnő államunk jómunkásembere legyen akit tud az APEH cseszegetni.
@bertie.wooster: látom nem nagyon akarod te ezt érteni... a nyereséges fizeti a veszteségest nem azt jelenti, hogy a nyereséges MINDEN forintját a veszteségesbe fordítja. ezt jó eséllyel előre lehet kalkulálni hogy egyik helyen ennyi profit várható mert ilyen meg ilyen szinten kihasználtak a buszok, a másik üzemeletetése meg ennyibe fog kerülni, akkor úgy árazod be a nyereségest, hogy abba már belekalkulálod azt a részt amit a veszteségesbe tolsz át. Mintha magasabb lenne a rezsije.

De ha ebből sem akarod megérteni, akkor: igen, igazad van, a privatizáció ördögtől való, nem lehet megcsinálni, szar az egész, megdöglünk majd mind.
Annak aki a privatizálást látja az egyedüli megoldásnak, itt egy érdekes cikk:

www.fn.hu/penzugy/20100115/nezzunk_bele_bkv_penzugyeibe/

"Nem lenne érdemes privatizálni az állami céget?

Korrupció előfordul magáncégnél is, különösen, ha részben állami pénzekre támaszkodik. Ráadásul aligha lenne olyan komoly befektető, amely elvállalná, hogy teljesíti a paraméterkönyv előírásait, a jelenlegi támogatási szinttel és járműparkkal, s mindezt hosszú távon.

Ha pediglen a befektetőre bíznánk, merre járjanak a buszok, nagyot néznének a fővárosiak, mekkora területek maradnának ellátatlanul, s miféle követési időközök lennének. A tömegközlekedés közszolgáltatás. Arra is járnak ma autóbuszok, amerre gazdaságossági szempontok alapján nem lenne érdemes járatot indítani – ha nem járnának, akkor az ilyen környéken lakók nem kapnának esélyt a munkába, iskolába járásra, ha nem rendelkeznek autóval."
Arra még senki sem hozott fel számszerű példát, hogy mennyibe kerül pl. 1 buszjárat üzemeltetése és mennyi akkor ha azt kiadom koncesszióba?

Nem hiszem, hogy az utóbbi jobban megérné!
ÁÁáááááh nem privatizáció, a BKV megtartja az eszközeit a buszokat a telephelyeit azbértékálományát, marad a főváros válalata, csak vele párhuzamosan beléphetnek más piaci versenyzők a tömegközlekedésbe. Akikegyrészt bérelhetik az eszközparkot a BKV-tól ha megtudják olcsoban oldani a szolgáltatást, másrészt pedig ha van saját eszközük akkor azzal is pályázhatnak.
Srácok létszi ne írjatok már marhaságot.
@Viktus: Tehát azért, mert az eddigi vezetésnek nem sikerült (nem akarta) jól levezényelni a privatizációt, azért minden maradjon a régiben. Elmés felvetés, üljünk a langyos vízben, azt kész, csak az a probléma, hogy a víz kihűl, mi meg belefagyunk!
@AdamT: Ez igaz, és ha az lenne a felkiáltás, hogy privatizáljunk, csak szabályosan, azzal egyet is értek, de azzal, hogy akkor ne csináljunk semmit, azzal nem. Az elit így is kiveszi a pénzt a BKV-ból, meg úgy is, de úgy van egy kis esély ara, hogy egy idő után a piac rendbe teszi a dolgokat, és a szolgáltatás jobb, olcsóbb lesz. A jelenlegi helyzetben ennek semmi esélye, mert senkinek nem érdeke (vagyis az utasoknak az érdeke, de ez senkit nem érdekel).
@smtm:

Az államnak kellene az asztalra csapni, és nem a mostani lyukas vödörbe önteni a vízet (pénzt). Egy jól működő szép nagy logisztikai bázist kellene felrántani megfelelő szervízhátteret biztosítani mindjárt kezdetnekaztán lehet lecserélni a buszokat stb.

Csak, akkor miből lesz a kampányra pénz?
Állami pénz, önkormányzati pénz, saját bevételek. Egyenlő arányban, azután kőkemény ellenőrzés. Így megy ez európa fejlett részén és működik. Nem kéne nagy felfedezés, csak lemásolni!
@AdamT: egy normális országban nem hiszik azt, hogy a privatizáció csakis a haverok kezébe való pénzkiadást jelenthet, és pláne nem ebből indulnak ki, valami irgalmatlan búval baszott depresszióval.
A privatizációt lehet jól is csinálni.
Az LMP programjának alapvetése, hogy a privatizáció tisztaságához szükséges feltételeket megteremtse (korrupció visszaszorítása, stb).
Önmagában annyit kiragadni, hogy el akarják adni az állami vagyont... Meglehetősen ostoba egy dolog.
@weisz manfréd huba:

Ebben mi a jó? Az egész háttérbázis is lepukkant az továbbra is nyelné a milliárdokat miközben a befektetőnek is kellene nyereséget biztosítani
...
@Herr Flick: asszem Veled értek egyet, nem a privatizáció a jó megoldás, hanem a kemény szankcionálás. Sokan imádják ezt az "állam nem jó gazda" szöveget, pedig a megoldás mindössze annyi, hogy olyan vezetőket kell oda ültetni, akik a seggükkel felelnek a "mi" cégünkért, pénzünkért.

Az LMP-ről meg annyit, hogy nagyon nem mindegy, milyen kormányfő-jelöltet indítanak. Ez színtiszta PR: nem lehet ilyen ellenszenves fejű, megjelenésű faszival kampányolni, ha akarnak valamit, ahogy a nyomorult szadesznál egy "retkes" nevűvel sem. De ezeknek láthatóan fingjuk sincs ilyesmiről.

Az lmp a kezdetek kezdetén még szimpatikus volt, még a gödörben is ott voltam a megalakulásukkor, de az én izlésemnek ezek puhapöcsűek, tingli-tangli az egész.

Azon kevesek közé tartozom, akik elolvasták a jobbik 88 oldalas programját, és komolyan mondom 60-70 százaléka teljesen jó - csakhogy képtelen lennék ilyen figurákra szavazni. Úgyhogy most épp seres mari civil mozgalmának a tanulmányozásánál járok.
Soha nem adnám a szavazatom olyanoknak, akik az elmúlt 20 év velejéig korrupt rezsimjeiben bármilyen szinten is részt vettek, úgyhogy muszáj kizárólag a parlamenten kívüli pártok között keresgélni, ha egyáltalán részt akarok venni a voksoláson.
A poszt írójának komoly szövegértési problémái lehetnek. Most hagyjuk is azt, hogy az LMP hova, hogyan és miért pozicionálja magát, mert annak se vége, se hossza nem lenne.

Gyanítom, hogy a szerző nem budapesti. Ha az volna, akkor mindenképp egyetértene az LMP javaslatával. Ha vidéki, akkor abba gondoljon bele, hogy az Ő adójának egy jókora szeletét sosem az Ő önkormányzata alá tartozó iskolák és más közintézmények kapják meg, hanem egy hájfejű, retkes, büdös, mocskos _budapesti_ cég, szintúgy hájfejű, nem különben korrupt hagyómiklósai, antalattilái, szalaynészilágyieleonórái!

Aki ezt az állapotot védeni próbálja, az minimum idióta, legrosszabb esetben pedig anyagilag érdekelt ebben!
Kedves szerző, Te hova sorolod magadat?
@bertie.wooster: Arra még senki sem hozott fel számszerű példát, hogy mennyibe kerül pl. 1 gőzborotvás szőnyegtisztítás otthoni megoldása ha ehhez nekem kell megvenni a gépet, hogy egyszer kipucoljam a szőnyegem és mennyi akkor ha azt bérlem egy kisgépkölcsönzőtől?

Nem hiszem, hogy az utóbbi jobban megérné?
@bertie.wooster: És akkor mi van? Ha kihasználatlan, nincs rá szükség.
Mindenki sír, hogy veszteséges a HÉV-üzletág, közben pl. a gödöllői vonalon iszonyatos pazarlás folyik.
Naponta utazom rajta, látom, mi folyik. A vonatok sosem mennek teljes kihasználtsággal, mert túl sűrűn járnak.
Csak a példa kedvéért:
16:58, 17:08, 17:28, 17:38, 17:58, 18:08, 18:28

Mi a jó francnak indul el két szerelvény 10 perces különbséggel Gödöllőre? Ez nem belvárosi busz, hogy 5 percente járjon, simán mehetne minden fél órában. Nem mondom, hogy rossz, hogy még sosem kellett állnom hazafelé, mert mindig van ülőhely, de iszonyatos pazarlás ez.
Rádásul a kalauz Cinkotán kezd el dolgozni, Örstől Cinkotáig bárki lóghat rajta, Cinkotánál elkezd dolgozni egyedül, a fél agglomeráció leszállt már a HÉV-ről, mire eljutna hozzájuk, ráadásul minden ellenőrre jut 3 biztonsági, aki csak arra jó, hogy elállja az utat, úgy kell könyörögni, hogy le tudjon szállni az ember.
Atomot oda, aztán csináljuk meg az egészet elölről, az alapoktól.
A privatizáció "áldásos hatását" láthatjuk a magánkézbe került energiaszolgáltatóknál (víz, villany, gáz, távfűtés) is. Tarthatatlan árak, amiket egyre többen nem bírnak megfizetni. A BKV privatizációjánál is az egekbe szöknének a jegy- és bérletárak.
@gauche caviar: Te nem akarod megérteni. A befektetőnek a nyereség realizálása a cél. Az eleve veszteséges ügyletek felszámolása. Nem tudom mit szólnál, ha befektetel egy cégbe és az ügyvezető év végén közli, hogy azért lett kevesebb a nyereség mert ez meg az veszteséges.Gondolom te is elvárnád, a minuszt termelő tevékenység felszámolását?
@Timyyy!: ja, az állam tök jó gazda. Pl a Magyar Posta is milyen klasszul működik, ott se lenne semmi értelme privatizálni.
Szidjátok csak a még kialakulatlan identitáskereső új erőket, persze, aztán károgjatok amikor megint kétpárti lesz a Parlamentünk. Ócska faszfejek!
1. az lmp az a fajta liberális párt, amiben igazán meg lehet gyűlölni a liberális eszméket

2. a bk-val kapcsolatos véleménye a világon semmiben nem befolyásolja az identitását

3. a klasszikus besorolások (bal-jobb) nálunk nem alkalmazhatóak, mert amíg gazdasági szempontból a jobbik és a kommunisták ugyanazon az állásponton vannak, amíg a jobboldal legerősebb pártja baloldali paternalista gazdaságpolitikát hirdet, a baloldal pedig liberálisat, addig ezeknek semmi értelme

4. a bkv privatizálása az egyetlen módja lenne annak, hogy belátható időn belül normálisan működő közszolgáltatás legyen BP-n és megszűnjön a garázdálkodás
@metal: Én nem arra szavazok, hogy azért, mert korrupot kupleráj az egész magyar közélet, ezért inkább privatizáljunk, mert akkor hátha nem lesz az. Én arra szavazok, hogy pisztolyokat elő, Duna partjára sorakozó és tarkólövés.

Szóval ha holnap az MTV1-en élőben közvetítenék, ahogy tarkónlövik a Cusit meg a Hunvaldot, akkor egy jó darabig nem lenne korrupció és még csak privatizálni se kéne a BKV-t.
@gauche caviar: tetszik az idealizmusod. Azt a mondatot meg 100 éve hallgatjuk minden politikai erőtől, hogy a korrupció visszaszorítása. Talán Szálasinak ment egyedül.
@gauche caviar:

Én nem tudom a hozzád hasonlók értelmi fogyatékosok-é vagy mi. Miért kellene privatizálni? annyi pénzért , amennyit a Posta vezetői keresnek elvárható lenne, hogy egy világszínvonalú szolgáltatást szervezzenek, ha erre nem képesek elbocsátani őket, vagy börtön, és felvenni olyat aki képes rá. Ennyiből tartana az egész nem kell mindjárt elkótyavetyélni.
@gauche caviar: Csak te nem egyszer pucolod ki!
@bertie.wooster: jó, hagyjuk ezt kisbarátom, láthatóan életedben még egy cikket nem olvastál el cégek, koncessziók működését illetően, csak nyomod a rettegést a fujj-fujj profitorientált cégek, fujj.
Melyik éri meg szerinted? Állományban tartani egy csomó munkást, akiket akkor is fizetned kell amikor éppen nincsen meló, vagy egy munkaerő kölcsönzőtől bérelni munkaerőt arra az időre amikorra ELŐRE terveztétek, hogy lesz munka? Kb ilyen és sok ehhez hasonló dologban különbözik az állami és koncessziós üzemeltetés (mert továbbra is üzemeltetésről van szó, nem eladásról).
(csak egy példa: melyikkel küldenéd el a létfontosságú küldeményedet külföldre: az állami tulajdonú és kezelésben lévő Magyar Postával, vagy a fujjfujj profitorientált DHL/FEDx-el?)

na, én több bitet nem pazarolok rád, a helyzetből kihoztuk a maximumot.
@gpek: Nem kell a lekicsinylő hangnem, magamnak fizetem az utazásaim, dolgozom, tanulok és nem 12 vagyok...
Eljutottál a személyeskedésig, én itt kiszállok...
@városjáró:

Már minimum három párt ott lesz a nagy házban Fidesz, Jobbik, MSZP ...meg kettő erősen erőlködik MDF/SZDSZ, LMP mondjuk szerény esélyekkel.
@gauche caviar: Te meg életedben nem láttál magáncéget belülről :) Csak olvastál róluk.
Miért, ti eddig azt gondoltátok, hogy az lmp-ben összegyűlt, mindenféle libsi szerveződésekből összeverbuvált képesek bármi értelmeset alkotni? Annyira képesek, mint az szdsz...vagy még annyira se!
@IárifIári: @silverwol: @vacsad: @Dike: @Szokol: @realcarlos:
meg a többiek

Elég együgyű gondolatmenet azt remélni, hogy a privatizáció mindent megold.
Szoclibéknek alighanem részben ez volt a célja.

A MALÉV-et privatizálták. Ugye milyen frankó lett? Most vásároljuk vissza tömérdek bukta után

Privatizált a Hospinvest is. Mekkora sikersztori mi? Nem győzik visszavenni az önkormányzatok.

De lám, Debrecenben működik a "közösségi" közlekedés, pedig nem privatizált, továbbá Pécsett is jobban megérte visszavenni a vizművet, mint magánkézben hagyni.

Megaztán arról sem érdemes megfeletkezni, hogy ausztriában, franszia honban, stb. állami tulajonban is remekül működik a közöségi közlekedés.

Baromi nagy félreértés a káoszt az állami tulajdon mivoltában keresni. Privatizálva még nagyobbat cumiznánk vele.

Egyszerűen életveszélyessé kell tenni a közvagyonnal történő szemétségeket, súlyos letöltendőket kiosztani a korrupt trógereknek és működni fog szépen, ahogy születése óta is működik, állami tulajdonban, közszolgáltatásként.

A közszolgálatban semmi keresnivalója a magántőkének.
LMP elmész a francba, most buktad a kopogtatócédulámat!

A szavazatomra ezek után ne is számíts!

Nem privatizálni kell, hanem felelősen kezelni! Lopni lehet privatizálva is!
@Kangörény_:
"4. a bkv privatizálása az egyetlen módja lenne annak, hogy belátható időn belül normálisan működő közszolgáltatás legyen BP-n és megszűnjön a garázdálkodás "

Ja, a MÁV milyen jól eladta a nyereséges MÁV Cargo-t. Mondhatnánk, privatizálta.
Csak egy bibi van: az osztrák állam a jelenlegi tulajdonos!

Most akkor privát kézben van a MÁV Cargo, vagy államiban?
Ha az osztrák állam állami kéz, akkor abban van!
@gauche caviar:

Nem hinném, hogy az LMP éppen ezt a nálunk elvadult kapitalizmusosdit kezdené el támogatni amit te preferálsz. A munkaerő kölcsönzősdik kis hazánkban , úgy működnek, hogy a multi szezonra felveszi az embereket a szalag mellé jobb esetben a kölcsönző cég aztán bekeni a járulékaikat, vagy nem. A szezon végén kirúgnak mindenkit jaj, de szép világ. Az meg, hogy januártól - augusztusig miből él a paraszt mit számít ...
Az adókat kellene csökkenteni, hogy ne kelljen kirugdosni emberek százait év elején a maradékot meg elhúzott műszakokban meg hétvégén dolgoztatni.
@Vadászkés: "Ráadásul aligha lenne olyan komoly befektető, amely elvállalná, hogy teljesíti a paraméterkönyv előírásait,"

Miért is nem? Európa több tucat országában megoldható, nálunk nem? Jobbat mondog, Bogotában, Kolumbiában megoldható, nálunk nem?

@Vidéki: az LMP-t nem fertőzte meg semmilyen dogma. Különösen nem a privatizációé. A számos negatív példa (pl. a brit vasutak, ahol a pályát is eladták) óvatosságra int mindenképpen.

Csakhogy valamit tenni kell BKV ügyben, és a verseny, ha jól van szabályozva, hasznos eszköz lehet.

A BKV már privatizálva van! Ezernyi ellenőrizetlen haveri kft javít-takarít-szolgáltat, az állam meg fizet, mint a katonatiszt.

Azt írod: "Minden megosztott tulajdonosi szerkezetű vállalat szemben áll a feladatra alkalmas menedzserek kiválasztásának és ellenőrzésének problémájával."
Ez igaz, csakhogy ma a BKV-nál igen megritkultak az alkalmas menedzserek, az ellenőrzésről meg ugye ne beszéljünk.

"A valóság (például közlekedési vállalatok esetében)azt bizonyítja, hogy ez köz-, vagy magántulajdonú vállalatoknál egyaránt lehetséges."
Ez pontosan így van, ezért nem szabad dogmákban gondolkozni (piac vs állam), hanem meg kell nézni, a konkrét helyzetben mi lehet a jó, mi az alkalmas a helyi viszonyokhoz (ökológiai szemlélet! :))
** SZDSZ ALERT ** SZDSZ ALERT ** SZDSZ ALERT **

Felhívjuk minden LMP-s támogató figyelmét, hogy a vad SZDSZ-es elvek ("az állam a legrosszabb gazda") felbukkantak az LMP-ben!

VIGYÁZAT!
@Viktus: Kedves édesanyád hogy van? No ennyit egymás sértegetéséről.

Nemzetstratégia, hogyne. Az is nemzetstratégia, hogy az a gyerek felnőjön és ne haljon közben éhen, úgyhogy adjuk ingyen az élelmiszert is, nem?
Megjegyzem, általános iskola városon belül mindig gyalogtávolságra van, de középiskola is akad általában. Tehát?
Van a közlekedésnek több módja is, szabadon választható.
Lehet gyalogolni, kerékpározni, stoppolni, saját autót tartani, taxizni, tömegközlekedni. Van, ami ingyenes és van, aminek költsége van. A tömegközlekedésnek költsége van, amit ki kell fizetni.
Ha Pistike meg Julcsika utazni akar, akkor fizesse ki. Ha nem megfelelő egy járat kihasználtsága, akkor módosítani kell. Nem mondom azt, hogy ne járjon, de nem kell feltétlenül midibusznak mennie mindenhová. A kihasználatlan járatokat lehetne üzemeltetni akár mikrobusszal is. Van rá példa külföldön és jól működik.
Ahogy egyébként arra is van példa, hogy egy vonalon versenyez a tömegközlekedési szolgáltató kisebb szolgáltatókkal. Jár adott vonalon a busz, és két busz között végigmegy egy taxi is, kirakja a járatszámot és ugyanannyiért viszi az embereket, mint amibe a buszjegy kerül. Aki bérlettel utazik, megvárja a buszt, aki a sofőrnél váltja a jegyet, annak meg mindegy.
Teljesen agyatlan dolog, hogy kihasználatlan járatokat üzemeltetünk állítólagos nemzetstratégia jegyében.
Mennyi embert nem zavar, hogy a saját baromságát fikázza, fel kellene előbb fogni, hogy miről szól a terv és utána "véleményt" mondani, nem pedig gondolni valamit róla és azt fikázni.
Micsoda olvashatatlan zagyvaság ez az egész!

Ráadásul annak kapcsán ,hogy bebizonyosodott,hogy a BKV-t a MÁV-ot Privatizálni kell!
MÉGEGSZER AKKOR MERT PÁRAN NEM ÉRTIK, NEM PRIVATIZÁCIÓ, SEMILYEN ESZKÖZT, TÁRGYAT ENM ADNA AZ LMP MAGÁN KÉZBE AMI MOST A BKV TULAJDONA!!!!!

Az adott szolgáltatásra versenyeztetné a cégeket köztük a BKV-t aminek megmarad az eszközparkja. Most is látszik, hogy ezzel az eszközparakal álományal a BKV nem képes elátni egyedül a feladatátt és ezért vannak a BKV-nak alválakozói.
De mért a BKV-nak vannak? Mért nem Budapestnek? Azért mert a BKV-ban könyebb elfusizni ezeket a pénzeket is.
@Viktus:
"elvárható lenne, hogy egy világszínvonalú szolgáltatást szervezzenek, ha erre nem képesek elbocsátani őket, vagy börtön, és felvenni olyat aki képes rá."

Nem tűnik fel, hogy ez a privatizáció amiről beszélsz? Ugyanarról beszélünk, csak te félsz a rettegett és rémséges, gonosz magántulajdontól. Hidd el, nem feltétlenül rossz az.
@Sir Kommentor: Igen ! Nem kell ahhoz SZDSZ -esnek lenni,hogy végre felfogd,bizony az állam rossz gazda volt, rossz gazda,és mindig is rossz gazda lesz!
@efhábé:

Igen az is a nemzetstratégia része, és nem akarlak elkeseríteni adunk ingyen élelmiszert pl. iskolai étkeztetés formájában a szociálisan rászorulóknak. Sőt segélyeket is csak sajnos azt nem élelmiszerre költötték, ezért találták ki a szociális kártyát.
Most meg végképpen nagyon szomi leszel, de a világ boldogabbik felén nemhogy tömegközlekedés szedi össze a gyerekeket, hanem külön iskolabuszokat szponzorálnak, hogy a 6-7-8-9 ... éves gyerek üldögéljen biztonságosan a székecskében, és ne egy tömött buszon kapaszkodjon a széktámlában. Na erre varjál gombot.

Nem sértegetlek egyértelműen lejön, hogy hülye vagy ezekhez nem tudok rajta mit szépíteni.
@Sir Kommentor: -nak külön:MÉGEGSZER AKKOR MERT PÁRAN NEM ÉRTIK, NEM PRIVATIZÁCIÓ, SEMILYEN ESZKÖZT, TÁRGYAT ENM ADNA AZ LMP MAGÁN KÉZBE AMI MOST A BKV TULAJDONA!!!!!

Tényleg most egy blogbejegyzés mondja meg az LMP programját vagy az ami az LMP honlapján van? Mert az úgye nem bonyolúlt szöveg egyébként...
@Alt3r3g0:

Nem arról beszélünk. Az állam tudna magának nyereséget termelni megfelelő szakemberekkel fizesse meg az állam, és maradjon ott nála a haszon. Ne a maradék dolgozó rétegek kiszipolyázásából akarja csak finanszírozni magát.

Nem rosz a magántulajdon pl. kenyérgyár helyett jó a pék, de vannak olyan ágazatok, amelyeket nem ildomos privatizálni, mikor az állam is tudná őket működtetni megfelelően.
@Viktus: Bérbeadni az állományparkot a piacon részt venni akaró arcoknak, akik válalják a javitásokat is. Emelett úgye ha kevesebb járatott üzemeltetnek akkor nem kell görcsösen 457 kocsit az utcára küldeni amikor 300 képes közlekedni. STB
Az egész probléma ott kezdődik, hogy a sok gyengeelméjű nem képes megérteni mit jelent a magyar nyelvben a MÁS szó. Erre tökéletes példa a blog írója és jó néhány kommentelő, mert nem képesek túl tenni magukat a jól megszokott bal-jobb-liberális szentháromságon... Ezek képviselik a múltat és ők felelősek azért, ami ma Magyarországon van!
Aki meg képes ésszerűen és logikusan gondolkodni az meg jövőt jelenti remélhetőleg! Bízom benne sokan ezek közül az LMP-re szavaznak!
@weisz manfréd huba:

Te nem érted ez még rosszabb ... ez a lehető leghülyébb megoldás. Ki a fene fektetne be pénzt, hogy üzemeltessen egy lepukkant pénznyelő ikarust, múltszázadból származó szervízbázisokat ...
@weisz manfréd huba: Ugye milyen rossz érzés, ha egy blogbejegyzés félreértelmezi, amit a pártod mondani akar? ;) A blog.hu-s blogok 90%-a ezt csinálja a Jobbikkal, legalább mostmár el tudod képzelni...
Nem privatizáció, hanem verseny lenne a lényeg. Ha közlekedési vállalatok versenyeznének.

Vagy egyszerűen szigorúbb felügyelet is elég lenne, pontos elszámolás mindenről.

LMP programját nem ismerem, senkinek a programját sem. Azt tudom, hogy az arctalanságot kitűzték maguknak, tehát nem akarnak sztárpolitikusokat gyártani vagy ilyesmi.
@Viktus: ....."maradék dolgozó rétegek kiszipolyozásából"(sic!)
Hajrá Magyarország ! Hajrá Rákosi !
@gauche caviar: így van, az mdf óta tudjuk: privatizáció=lopás
@HalivudEstevez: ...igen és függetlenül a tulajdonosi szerkezettől !
Éljen a liberalizmus.

Adjuk el a BKV-t.
Persze nem adják el, csak privatizálják, ez nagy különbség. Láttunk már ilyet a kórházaknál, azokat sem adták el, csak privatizálták, más működtette. Nagyon jó rendszer volt, lehetett lopni és még jobban csődbe mentek a kórházak.
@werno:

Mi köze ehez Rákosinak? vagy te az élősködő rétegeket képviseled? itt bizony egy milka dolgozó jómunkásrabszolga tart el másik kilencet itt van minden probléma gyökere. Főleg, hogy még az egy milka által megtermelt értékből is szépen nyúl lefele az elit.
@Timyyy!: mi ez a marhaság ,nem az állami tulajdon egyenlő a folyamatos lopással ?
@Lastres:

"Jobbat mondog, Bogotában, Kolumbiában megoldható..."

Na, Kolumbia pont a legjobb példa, ahol amúgy is eléggé anarchisztikus állapotok vannak drogkartellek és gerillák tekintetében.

"Európa több tucat országában megoldható..."

Mint például?
Éljen a liberalizmus.

Adjuk el a BKV-t.
Persze nem adják el, csak privatizálják, ez nagy különbség. Láttunk már ilyet a kórházaknál, azokat sem adták el, csak privatizálták, más működtette. Nagyon jó rendszer volt, lehetett lopni és még jobban csődbe mentek a kórházak.
@Vadászkés: Jó, ha tudsz róla, hogy az energia hatósági áras termék. Az állam meghatározza, mennyiért lehet adni a gázt, aztán csókolom. Tök mindegy, hogy Főgáz, Tigáz, E.on, az állam által szabott áron adhatják át a gázt.
@Viktus: ... a retorikátok egyező !
Az LMP arra jó, hogy segítsen fönntartani a jelenlegi áldemokráciát.

Iszonyatosan nagy a kiábrándultság a már húsz éves áldemokratikus rendszerből.

Iszonyatosan nagy az igény a változásra.

De nagyon nehezen esik le az átlagválasztónak a kissé bonyolult gondolat, hogy – forradalmat leszámítva – az egyetlen út amivel a rendszert egy nála jobbal, lentről fölfelé építkező valódi demokráciával lehet helyettesíteni az, hogy megtagadja a hazug rendszer legitimációját, mégpedig a szavazata tudatos visszatartásával.

Ezzel együtt ilyesmi sokaknak mégis dereng. Kétségetlen, hogy nagyon alacsony részvétel ösztönzően hatna a politikai megújulás irányában.

A folyamat már-már megindul, erre belép a körbe a hamis reményeket keltő Jobbik és LMP és eléri, hogy nagyobb a részvétel, de közben függetlenül attól, hogy melyikről mit gondolunk a lekisebb esélyük sincs, hogy ők maguk intézkedő helyzetbe lerüljenek így szerepük kimerül a fönnálló viszonyok konzerválásához nyújtott segítségben.

Új pártok alapításának csak és kizárólag a jelenlegi tűrhetetlen állapot megszűnése, a rendszer összeomlása utűán van, volna értelme. De ők mennek és csinálják, elsősorban mert helyet keresnek maguknak a tűz körül. Másra, világos, hogy nincs esélyük, a változás keresés konjunktúráját kihasználva viszont erre van.

Így segítik az ország tönkretételét. Legjobb esetben jószándékú politikailag ostobák.
@Viktus: .. és nyelvtanilag hibás MAGYARTALAN !
@werno: a jelenlegi magyar gyakorlat szerint mindkettő az, éppen ez a baj, mindenképpen ezek járnak jól: ha eladják azért, ha megtartják azért...
@A Nép Te vagy: Akkor maradj otthon, aztán ha valami bajod van a következő négy évben, akkor kuss.
@Viktus: nem válaszoltál a kérdésre: Magyar Posta vagy DHL? És te csak M1 nézel ugye? Vagy most igazából egy állami internetszolgáltató hálózatáról nyomod? Olyan gépről amit az állami Videotonban szereltek össze?
Na?
Az állam mo-n rossz gazda, különösen ha szolgáltatásról van szó.
De mint ahogy az LMP eredeti javaslata is mondja: nem eladás, hanem kiadás. Apró, de fontos különbség. Persze láthatóan vannak akik pont emiatt nem értik...

Munkaerő kölcsönzés:
Egy régebbi helyen megpróbáltuk, főállásban tartani a felszolgálókat. Január-február-márciusban ott malmoztak mert no munka. De mindent fizettünk értük. Ez a cég be is offolt, összement 1 fős céggé, leírva.
Cégcsoport másik cégénél úgy csináltuk tanulva a hibákból, hogy keretszerződést kötöttünk egy kölcsönzővel, így mindig csak arra az időre jöttek a srácok amikorra volt meló, így a kevesebb arcnak több lóvét tudtunk fizetni, valamint január-február-márciusra tervezhetően tudtak elmenni hajóra dolgozni.
azt hiszem mindenki jól járt.
Nem mondom, hogy ez minden létező munkánál működhet, hanem azt mondom ezzel, hogy a profitorientált szemlélet nem feltétlenül jelent kizsákmányolást. Hosszú távon úgyis csak a humánus bánásmód éri meg.
A gond inkább ott van mo-n hogy nem tudsz évekre előre tervezni, csak reménykedsz, hogy valami majd csak lesz, valahogy...

@bertie.wooster: saját cégem van speciel. (és igen, mi is használunk munkaerő kölcsönzést)
@Joe84:

A probléma az, hogy az üzemeltetés kevés. Az tény, hogy lopnak, de azért reálisan belátható pl. az 50 milliárdból max. kilopnak 5 milliárdot az összes többit az elavult infrastrukturális szerkezet emészti fel.

Itt jön be az állami szerepvállalás. Az államnak kellene egy vonalat húznia, hogy itt van száz milliárd felhúzni mondjuk két modern szervízbázist, logisztikai központot lecserélni a széteső buszokat aztán üzemeltetheti a főváros.

A kórházaknál éppen az LMP elmélete bukott el hiába adták ki üzemeltetésbe a magántőkének a magántőke nem tudott felhajtani pénzt olyan beruházásokra, amelyek évtizedek alatt térülnek meg. Az elavult egészségügyi szerkezetből pedig a magántőke kezében is folyt mindenfelé a pénz, és még mellette hasznot is akartak így bukott az egész.

A nagy befektetők meg nem fogják betenni a BKV-ba a fejlesztéshez szükséges pénzt, mikor azt pl. a forint cseszegetésével két nap alatt megkeresik nem kell két évtizedet várniuk rá, hogy hasznot termeljen.
@efhábé:

A távhő esetében viszont nem is olyan rég nagy vitatkozások e kérdésben.
Villany: a fogyasztásom télen kb. 10 000 ft/hó, mégis kijön ilyen-olyan - fogyasztásomtól független - díjak miatt, vagy 20 000. No ennyit az állami ármeghatározásról.
Ez egyébként nem a BKV privatizálását jelentené... A BKV megmarad, mindent ő határoz meg (menetrend, szolgáltatási szint stb..) csak a járatok üzemeltetését adja ki. És akkor talán nem kell dacoló buszsofőrökkel küzdenie, piaci alapon ki lehet majd rúgni azokat akik hazahordják az üzemanyagot (nem lesz érdekük egymásnak falazni) stb stb. Mi ez ha nem fejlődés a mostanihoz képest??
pont a nejegyzőnél. a genezis környékén én is eljárkáltam az EP-kampány szegedi gyűléseire, ennél kicsit többet vártam a társaságtól. baloldali light protekcionizmus, vagy pszeudojobbos "kihipózott" liberalizmus?
kár értük, nagy dobás lett volna.
@Vadászkés: Bogota speciel a világ egyik legjobban fejlődő városa-térsége... Szerintem kicsit update-eld a 80-as években felszívott információidat Kolumbiával kapcsolatban, a FARC beoffolt, vezetői java része halott, rács mögött, stb.
Nem egy leányálom még ma se, ez tény, de hogy anarchisztikus meg miegymás, az erős túlzás.
@Timyyy!: ..ez igaz lehet,viszont nem árt különbséget tenni az egyszeri lopás,és a folyamatos között !!!
@werno:

Próbáld ki a munkát meg adózást érted aztán a retorikát ... mikor 100 forintból lassan már nem marad az ember zsebében csak 20-30 minden mást elvisz az állam, és közben nem működik semmi megfelelően.

@gauche caviar:

Az üzemeltetésről meg ennyit:
Viktus 2010.02.04. 11:07:01
@Viktus: "a magántőke nem tudott felhajtani pénzt olyan beruházásokra, amelyek évtizedek alatt térülnek meg"

...miközben az épp kormányzásra készülő ellenzéki párt mindenhol elmondta, hogy ők bizony vissza fognak csinálni mindent, nem lesz itt kórházprivatizáció meg miegymás.
Roppant konstruktív volt.
Csodálkozunk, hogy a tőke nem ömlött?
Te megvennél egy házat amire azt mondják, hogy akármi van, mi le fogjuk bontani?
@werno: és szerinted lehetetlen egy állami vállalatot nyereségesen üzemeltetni, hogy az egész mérleg inkább folyamatosan pozitív legyen?
Annak örülök ,hogy e szerencsétlen ,és mélyen színvonal alatti blog hatására felmentem az LMP,honlapjára és ennek nyomán már át is utaltam számukra a támogatásom :)
@Viktus: "nem marad az ember zsebében csak 20-30 minden mást elvisz az állam"

mindezt az egymillió minimálbéres országában...
zsarnok az állam....

komolyrafordítva: túl kevesen fizetnek túl sokat. viszont milyen biztosíték van arra, hogy ha csökkentik az adókat, akkor majd a most szlovákrendszámozós arcok nekiállnak itthon adót fizetni?
erre csak a hatékonyabb behajtás lehet a biztosíték. az viszont pénzbe kerül, fejlesztésbe.
de persze hosszú távon megéri.
csak megint itt vagyunk, hogy hosszabb táv...
Néha az az érzésem, hogy ebben az országban kizárólag fundamentalista neoliberálisok és nem kevésbé hülye ösztönös komcsik élnek, aki meg mégsem egyik vagy másik, az meg úgy gondolja, hogy a politikai kínálat az viszont vagy ez, vagy az*. Abból gondolom, hogy a két szélsőség közötti megannyi árnyalatot látszólag se a publicisták, se a bloggerek, se a kommentelők nem fogják fel ésszel.

Szerencsétlen LMP pont ezen fog elvérezni. Az SZDSZ-ből, mint pártból kiábrándult, de az állam rossz gazda mantrát kétely nélkül ismételgető neoliberálisok folyamatosan komcsizzák az LMP-t, mert az "gyanúsan tőkeellenes". A zsidózó komcsik, (karvaly-)tőkeellenesek meg folyton neoliberálisozzák, a többiek meg (mint jelen blogbejegyzés írója) meg identitászavarról értekezik, mert sehogy sem tudja egyik vagy másik skatulyába belegyömöszölni az LMP-t.

Nekem ez a javaslat pont tetszik, mert sem az állami tulajdonú vízfejet nem akarja fenntartani, sem nem privatizálna (a privatizáció az én szótáramaban az eladás tokkal vonóval, egy vagy több részben). A privatizáció azért lenne gáz, mert onnantól csak akkor szólhatnál bele, hogy mit csinál a BKV, ha részvényes vagy. Viszont a gigászi pénznyelő, ami most van az se jó. Csak olyan "vezetőből" aki nem csinált semmit mégis talicskával hordta haza a pénzt mert jól feküdt az önkormányzati választásokon nyertes pártoknál több van, mint amennyi alkalmazottat az LMP javasol. Ez az ötlet, hogy az önkormányzat legyen pusztán megrendelő nagyon fasza. Megmaradna a demokratikus kontroll, viszont beengedné a piaci versenyt a rendszerbe. Nem neoliberális, privatizáció-fétisiszta, de nem is a dédelgetné tovább a kommunizmusból itt maradt, megkövült mammutot.

*Meg vagy jobboldali vagy baloldali. Kívülállás, meg olyan, hogy én a jelenről és a jövőről szeretnék szavazni, nem pedig arról, hogy a két világháború között vagy a komenizmusban volt-e a jobb a családomnak, mintha nem is létezne...
Vagyis leépítené párezer fővel, hogy egy húsz fős iroda maradjon, ami majd versenyezteti az alvállalkozókat.

Hol itt a probléma? Hogy kirúgják a szegény buszsofőrt? Ha ő olyan jó buszsofőr, akkor meg tud majd élni a versenyszférában is. Értsd: másnap felvételizik valamelyik alvállalkozó buszos céghez, amelyik éépen buszsofőrt keres, mivel szeretne az új húsz fős BKV iroda által kiírt versenybe beszállni.
@Viktus: Hülye a kedves nénikéd.
Szerinted a szociálisan rászoruló ingyenes élelmiszere analóg a buszjárattal? Elárulok egy apró különbséget, amit fene nagy eszeddel nem voltál képes észrevenni. Az egyik szociális helyzet alapján, külön elbírálás alapján jár, a másik mindenki számára hozzáférhető mérlegelés nélkül.
A busznak az analógiája a közértben 0 Ft-ért árult kenyér. Te nagyon művelt.
Az iskolabusz más téma, van, ahol működik, van, ahol nem, de nem erről beszéltünk, hanem a tömegközlekedésről.
Iskolabuszok jellemzően ott működnek, ahol nagyok a távolságok, viszont a tanulók nagyjából egy helyről járnak be, mint pl. az USA kertvárosai. Sok gyerek koncentráltan, nagy területről, egy iskolába szállítandó el.
Megjegyzem, annyira hülye vagyok, hogy még Bp.-n is tudok iskolajáratról...
De a téma nem erről szól, hiába erőlködsz.
A nem megfelelően kihasznált járatok problémát okoznak, amit meg kell oldani.
Az első és legnagyobb probléma az utazás igénybevételi jogosultságának nem megfelelő ellenőrzése. Magyarán csak az nem lóg, aki nem akar. Elsősorban ezt kellene megoldani, aztán, ha ez már kész, akkor meg kell vizsgálni az utasforgalmat és változtatni az eszközállományon. Nyilván nem árulok el újdonságot, ha azt mondom, hogy egy Ford Transit (vagy bármely hasonló méretű utasszállító mikrobusz) mikrobusz beszerzése és üzemeltetése töredéke egy autóbuszénak és vannak olyan vonalak, ahol bőven elég lenne ilyeneket járatni.
Persze nyilván hülye vagyok, mert nem gondolom, hogy a szociálisan rászoruló gyerekek étkeztetése az analóg a tömegközlekedés hozzáférhetőségének kérdésével...
@Viktus: ..ennek azért fuss neki mégegyszer mert ismét érthetetlenre ,vagy nehezen érhetőre sikerült. Tökéletesen tisztában vagyok a Magyar adórendszerrel, de ennek semmi köze a privatizációhoz!
@drótostót: ...én itt kevés fundamentalista neoliberálissal találkoztam, viszont annál több ösztönkomcsival akik népi nemzeti jobboldalinak vallják magukat !
@Viktus:
Azért a kórházakkal ne vonjunk párhuzamot.
Mindenki ott tett keresztbe ahol tudott.
Az önkormányzatok akkor is nyomatták a kórházakat amikor már látszott, hogy működésképtelen a dolog, de nekik akkor is erőltetni kellett.
Mindenki a másikat csesztette munka helyett.

Normális esetben, ha valami nem megy, akkor vissza a feladóhoz, és talál rá mást.

Ha egy vonal nem jár rendesen, akkor jöhet a következő cég, ettől meg elbúcsúzunk.
Kicsit egyszerűbb, mint egy komplett kórház esetén.
@gauche caviar:

Ha ennyire világszintű ott a fejlődés, akkor mi a jófrancért nem költözöl oda?
@Vadászkés:
Röhögni fogsz, Bogota tényleg a legjobb példa, hogyan kell fenntartható közösségi közlekedést csinálni, és éppen azért, mert nem egy gazdag nyugati országban csinálták, hanem egy hozzánk hasonlóan szegényben.
www.zoldjogsi.hu/autonelkuel/26-bogota-a-koezoessegi-koezlekedes-csodajanak-varosa-.html

Példa? Németország, Svájc, Nagy-Britannia, Csehország, Lengyelország, Ausztria. Hamburg, Bréma, Dortmund, Prága, ....
@Transylvanianmixedgrill: legfelljebb nem lenne piaca a fénymásolófelmérési tanulmányoknak milliókért ! :)
@Vadászkés: opsz, ne haragudj, kicsit tul szofisztikaltam szamodra a valaszt, tessek, egy egyszerubb, amit bizonyara jobban megertesz:
hulye vagy.
@Vadászkés: Egy szót sem írtam távhőről. Sőt, az áram is szabadáras termék, a gázról írtam.
Megjegyzem, olyan nincs, hogy a fogasztásod 10ezer, mégis 20-at fizetsz.
Kretén a mai rendszer meg áttekinthetetlen, de régen is arányaiban ugyanekkora díjat fizettél, csak nem részletezték, hogy miből áll össze, hanem bele volt építve a kWh-árba, most meg szétszedik és külön tüntetik fel a rendszerhasználati díjat meg szénipari átalakítás díját meg még a franc se tudja, mi mindent.
Lehetséges, hogy tényleg az LMP lesz az új baloldal (ennek tényleg örülnék, hisz legalább nek akkora erkölcsi nullák, mint az MSZP)... Ezek szerint a magyarországi baloldal egyenlő a gazdasági dilettantizmussal:
Ki a fene venne meg egy totál veszteséges, eladósodott céget??? Vagy tényleg a BKV-t is feldarabolnák??? Aztán privatizálnák a nyereséget (hisz csakazt lehet eladni normális embernek), a veszteséget hozó üzletágak meg maradnának fővárosi tulajdonban, ezzel is növelve a veszteséget... Bravo! Ugyanezt csináltáka szocik a MÁV-val!
@Lastres: "Példa? Németország, Svájc, Nagy-Britannia, Csehország, Lengyelország, Ausztria."

Ez csak féltucat. De ezzel együtt vesd össze az ottani politikai vezetők hozzáállását a dolgokhoz, az itteniekével. Ha Európában egy politikus csak a tizedét próbálná megtenni annak, amit az itteniek művelnek, akkor máris vehetné kalapját és távoznia kéne a posztjáról.
@blokkos: Te nagyon sötét!
Pont ez a probléma, hogy már évekkel ezelőtt megtették! A nyereséges üzletágakat eladták, a csődtömeg maradt az adózók nyakán (hisz a veszteséget valahonnan pótolni kell).
@Timyyy!:

Örülök a közös gondolatoknak kedves Timyyy.
Sok itt a láma...akit minden szirszarral meg lehet etetni.

Pláne a hangzatos "majd a piac megoldja" szöveggel.

Lófaszt se old meg a piac. Ugyanis nem azért fekteti be valaki a pénzét, hogy aztán hagyja elúszni.

De vannak olyan dolgok amiket nem kellene piaci szemmel nézni, mert vétek piaci alapra helyezni.
Vagy emberiesség elleni bűncselekmény ...nézőpont kérdése

-egészségügy
-tömegközlekedés
-energiapolitika
-fegyveres szervek

Hamár az én és a többi járulék és adófizető lecsapolt "zsírjából" tartják - tartják fenn és fejlesztik ezeket...ugyan ne adják már át holmi piaci szereplőnek csak azért hogy utána az még le is húzhasson rendesen... évtizedekig akár.

Ez már mindennek a teteje.

Ha valaki azt meri mondani, mint felelős állami akárki... hogy "az állam rossz gazda"... azonnali hatállyal le kéne váltani, mert akkor rossz ember van jó helyen.

Szerintem :)
@efhábé:

Nem szociális helyzettől függetlenül minden gyereket a civilizált országokban az állam eljuttat az iskolába.
Sőt máshol az állam okosan számolgat. Ausztriában pl. nincsen minden kis faluban iskola, hanem van több falunak egy jól felszerelt oktatási központ reggel pedig kimegy az iskolabusz , és házanként felszedi a kölköket, majd beviszi a suliba délután meg haza.
Pedig ugyanaz a gyereknek enni kell tehát kap enni a gyereknek iskolába kell menni, ezért elmegy arra is a busz.

Ami sokkalta inkább problémás az a 65 éven felüliek szituáció. Jövedelmük van ráadásul állandó, és manapság már nem is kevés. Többet keres két nyugdíjas , aki mondjuk pár éve ment el nyugdíjba, mint egy fiatal pár, aki egy gyárba gürcöl mellette fizeti a lakást meg nevel egy gyereket.

@gauche caviar:
@maxt:

Az elején, ha sikerült volna tökre mindegy mit beszél az ellenzék, mikor bukott a téma, akkor kezdtek el igazából hangoskodni.

Az önkormányzatok kénytelenek voltak húzni amíg tudták, mert a finanszírozási rendszer szar az eü. esetében is , és iszonyat veszteségeket termel ami most az önkormányzati kasszából megy ki.

A kórházaknál hasonló infrastruktúrális gondok vannak, mint a BKV-nál.
A hatvani kórházban pl. van egy 8 emeletes nagy szocka tömb amit üzemeltetni kell miközben elég lenne 3-4 emelet az ellátáshoz ... így viszont veszteséget termel az egészet elkéne dózerolni, és felhúzni egy kisebb-modern intézményt. Na erre nem volt pénze sem az államnak, sem az önkormányzatnak, sem a magántőkének befektetési szándéka ... így, aki belenyúl bukik.

A BKV-nál ugyanaz a probléma drága fenntartani az elavult infrastruktúrát új kiépítése sok pénz , és soká térül meg. Miközben a finanszírozási háttér is elég kérdőjeles.
Mondjon valaki legalább egy olyan ideológiai irányzatot, amiben nincsenek túlzások, sarkítások, és amit az emberek legalább 2/3 minden további nélkül támogatna. Én nem csodálom, hogy az LMP ilyen szintű identitást nem akar választani. Az is egy csapda lenne, hogy azt kell mondja magáról, hogy ő olyanista, közben a világ azt igényelni, hogy kicsit ilyenista is legyen.

Inkább legyenek pragmatikusak. Nem ideológiának, de valami azonosítható dolognak megfelel ez a szó is.
Pedig aki a BKV, MÁV és hasonló dinoszauruszok privatizálását ellenzi, az túl okos nem lehet.
@gauche caviar:

Látom a személyeskedésben - ha másban nem is - profi vagy kis libsi.
@Viktus: Te szerencsétlen, VÁROSI TÖMEGKÖZLEKEDÉSRŐL van szó, erre példálózol a falusi iskolákkal és a települések közötti szállítás megoldásával.
Megjegyzem, ebben a témában nem kell Ausztriáig szaladni, nálunk is működnek a településgondnokságok járművei, amivel megoldják a szállítást, többek között összevont iskolák tanulóinak szállítását az iskoláig majd vissza. Igen, nálunk Magyarországon.
De a téma még mindig a városi közlekedés,azon belül is a budapesti...
@Viktus:
Azért ennyire nem szörnyű a helyzet, csak ki kell dolgozni a feltételeket.
Egyébként ha kicsit körülnézel a neten, hogy hány magánklinika működik az országban rájössz, hogy messze nem elképzelhetetlen a rendszer működése, működtetése.
Megfelelő alaptőkével egy-egy vonal üzemeltetése még kisvállalkozásoknak is megérné, hiszen a buszt nem kell megvenni. Nagyobb tőkével, esetleg új járművet vásárolva, a szerződés bizonyos pontjainak könnyítésével ösztönözni lehetne a befektetéseket is.

Sok feltételes mód, és mind munkából és felelős gondolkodásból és szolgáltatásból indul ki.
Sarkalatos pont... ebben az országban meg főleg ... sajnos... :\
@efhábé: Ideges vagy? tökre mindegy milyen tömegközlekedés a te alapelméleted, hogy a gyereket, ha nem éri meg ne vigye el a tömegközlekedés az iskolába. Kapise? ennek az ellenkezőjének a jogosságára hívtam fel a figyelmed. A tömegközelekdés üzemeltetői mindenhol eljutattják a gyereket az iskoláig , mert azért nemzetstratégiai ágazat , és nem utazási iroda.
@Herr Flick: ...már pedig sok sok tény bizonyítja:az állam rossz gazda!
A fegyveres testületeket idekeverni nyilván csúsztatás!
A másik három általad felsorolt területet évtizedek óta működésképtelen korrupt és velejéig rothadt!
A poszt címe teljesen félrevezető, de a posztolók fejében is teljes a zűrzavar!

Az LMP nem privatizációt akar, hanem a működtetés magánkézbe adását! Ez a rendszer jelenleg is működik nagyon sikeresen a a BKV-nál!

A működtetés magánkézbe adása azt jelenti, hogy a főváros megrendel egy bizonyos szolgáltatást (pl 15 100 fős busz működtetése a 7 busz vonalán egy pontosan meghatározott menetrend szerint és erre pályázhatnak a magáncégek. Az nyeri el a működtetés jogát, aki a legalacsonyabb áron vállalja ezt a szolgáltatást. A magáncéget nem érdekli hány ember veszi igénybe a szolgáltatást, mert ő bevétele nem a jegyárbevételtöl függ.

Ezzel a rendszerrel le lehet szorítani a költségeket a minimálisra, mert egy versenyben elnyert működtetés nyeresége jóval alacsonyabb, mint egy állami cég mérhetetlenre dagadt korrupciója. (Nemrég megjelent egy nemzetközi tanulmány, ahol a magyarországi önkormányzati korrupciót a költések 50-70%-ában határozza meg, mig egy vállalkozó profitja max 10% ilyen biztos piacnál.Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a BKV költségeit le lehetne szorítani a felére a jelenlegi szolgáltatási színvonal megtartása mellett.

A rendszer további előnye lenne, hogy a busz és egyéb járművek beszerzése és karbantartása a magáncégek dolga lenne, amivel egyszerre egy nagyarányú magántőkebevonás is lehetségessé válna és a járműpark is hamar megújulna korszerű és üzemanyagtakarékos járművekkel.

A Fidesz jelenleg nem beszél erről a kérdésről, de Tarlós úr is jelezte az elmúlt években, hogy ők is valami hasonló rendszerben gondolkodnak!
@efhábé:

Plusz most a fogyasztóknak kell megfizetni a tulajdonos nyereségét is. Csak azt mégsem írhatják rá a számlára. Inkább kreálnak egy - a fogyasztót nem sokban érintő tételt helyette.
@werno: nézz rá más blogokra meg az LMP-fikázó, poszt-SZDSZ-es publicisztikákra. Ott Kóka Jánost megszégyenítő komcsizás és populistázás megy a hippizés meg ördgbotozás mellett. Most nyilván felszívódtak, nem tudják beleilleszteni az LMP-ről kialakult sematikus képükbe ezt az ötletet.

A (karvaly-)tőke ellenes népi, nemzeti ösztönkomcsik viszont alapból annyian vannak a kommentelők között, hogy ha csak a kommentelők szavazhatnának, akkor a Jobbik lenne a következő kormánypárt. Ha valahol leiírják, hogy LMP, sőt nem is, már az LM-nél megjelennek és odaszarják, hogy új SZDSZ, meg hogy zsidó van a pakliban (meg a pártlistán).
Miért baj a privatizálás? A mostani mutyi helyzetnél nemtudom, hogy létezik-e rosszabb...rengeteg a kétes kifizetés, a deficit az egeket rugdossa, ahogy a jegy és bérletárak is.

Az LMP oldalán is olvasható ez, de már előttem valaki ide belinkelte (najó bevallom, tőle loptam)

•A BKV Zrt. helyett létre kell hozni egy maximum húsz főből álló megrendelő szervezetet, amely elkészíti a menetrendet, megrendeli a szolgáltatást és ellenőrzi annak teljesítését.

Az nekem ebben a büdös, hogy megint elkezdünk kismillió alvállalkozót felvenni, akik vagy haverok és 3x annyiért csinálják meg, vagy ki se fizetik őket (ugye-ugye Megyeri híd)

lehet valami olyasmit csinálni, aminek nem lopás lesz a vége?
@Viktus: Na jó, én feladom, mint egy papagáj hajtogatod ugyanazt, miközben én teljesen másról beszélek.

Volt egy megállapításom az elején a kihasználatlan járatokról, valóban sommás és félreérthető volt. Kifejtettem bővebben is, de azt már képtelen vagy felfogni, hajtogatod ugyanazt és közben engem hülyézel.

Egyetlen szóval sem mondtam, hogy ha nem éri meg. A kihasználtságról beszéltem és nem a jövedelmezőségről, a kettő nagyon nem ugyanaz, még az olyan művelt és másokat csak hülyézni tudók számára sem, mint te.
De rendben, én vagyok a hülye, mert te nem vagy tisztában a kihasználtság fogalmával.
@Vadászkés: Mert eddig, gondolod, nem termelt nyereséget az áramszolgáltató?
Szerinted az előző rendszerben, amikor nem adóztatták a magánszemélyeket, miből élt az állam? Csak nem az állami vállalatok nyereségéből?
Az áramszolgáltató mindig is termelt nyereséget, akkor is, amikor állami kézben volt. A kérdés csak az, hogy mekkora ráfordítással mekkora nyereséget volt képes termelni. No itt valóban van szignifikáns különbség a két rendszer között.
@Vadászkés:

Mert te nem azzal kezdted? (Válaszod gauche caviar-nak).

Szerintem érdemi válasz volt, hogy lehülyézett (miközben semmi más bajom nincs veled) ha az összes amit tudtál mondani az észrevételére az volt, hogy költözzön el.

Ha más nem volt, ezt sok értelme lett volna nem mondani. Így nem érdemes.
Véletlenül ez pont nem tűnik hülye ötletnek az LMP-től. Kérdés, a Fidesz-kormány megcsinálná-e, ahelyett, hogy az ügyészség segítségével ennek ürügyén előbb leszámolna a balliboldallal, azután a maga klienseinek a zsebébe csorgatná tovább a pénzeket.
@Pentvalley:

Igazából nem csak német, hanem európában sok helyen jellemző. A tapasztalatok jók, de persze arrafelé nagy hagyománya van ezeknek. A lényeg, hogy hagynak teret a versenynek, de nem úgy, hogy ki tud több utast elvinni a 7-es busz vonalán (az lenne a posztszovjet modell), hanem úgy, hogy ki vállalja el olcsóbban a 14-87-114-es vonalcsoportot, a minőségi követelményeknek megfelelve. Igy lesz hatékonyságra törekvés, de emellett a közlekedésszervezés és minőségi kontroll megmarad a városnál.

Ha a szolgáltatást ténylegesen nyújtó cég elkülönül a szolgáltatást megszervező cégtől, annak - azon kívül, hogy a gazdálkodás szükségszerűen átláthatóbbá válik - az is nagy előnye, hogy létre tud jönni a tisztességes, megfelelő elszámoláson alapuló munkamegosztás, a különböző közlekedési ágak (vasút, elővárosi buszok, városi buszok) megfelelően együtt tudnak dolgozni - ehhez persze régiós szinten kell ezt megvalósítani.
@werno:

Igazad van... de nem azért nem működik jobban, mert az állam rossz gazda... hanem mert akikre rábízták..az a jó gazda.

A Hospinvest vagy a szá,zalan bedőlt magáncég (KFT, RT ZRT ) kik milliárdos összegekkel csődölnek be... tán jó gazdája a tulajdonának ?

Ugyan. A szar mindenhol szar ....

Ja..és szerintem nem is kell mindenképp nyereségesnek lennie az egészségügynek... de még a közlekedés is vidáman elég ...ha eléri a 0-t.

Ugyanis közfeladat.... az én pénzemből...amiért +ba fizetek is ha igénybe veszem.... elég a 0. Csak működjön.

Nem hiszem hogy hülye gondolat
Nem privatizálni, hanem meg kell teremteni a feltételeket, hogy ne kelljen állandóan állami pénzből kisegíteni. Meg kell szüntetni az ingyenes utazásokat 50%-nál nagyobb engedményt nem adnék. Állami támogatást csak új korszerű buszok, villamosok stb. vásárlására adnék.
@werno: de éppen azért, mert egyszerű köztörvényes bűnözők és bűnsegédek intézték az ügyeket a parlamentben az elmúlt évtizedekben. nem törvényszerű, hogy veszteséges legyen egy állami vállalat. kizárólag a vezetésen múlik.

ha változást akarsz, elsőként az apeh-ot kell rászabadítani az állami vállalatokra és az önkormányzatokra, az az utolsó szögig végigmegy rajtuk, az oldalra fésült hajú, barna zakós ellenőr pedig simán rámutat a tolvajra. Aztán jöhet a pénzbehajtás.
@zéka: szerintem nincs olymegan rendszer, amiben nem lehetne lopni, legfeljebb olyan ahol a lopást legalizálják (tudod, mint Gyurcsány által megvett üdülő, amit drágán bérbeadott annak az államnak, amelyiktől olcsón megvette, erkölcsileg kifogásolható, de legális), meg olyan, ahol nagyobb a lebukás veszélye, ezért olyan szinten marad, ami elviselhető, gyakorlatilag olyan, mint a buszok amamortizációja.

A jelenlegi rendszer viszont maga a lopás. Vagy 20-féle szinten ellenőrzik a BKV működését, és az a vége, hogy mindenki lecsíp valamennyit. A vezérigazgató, az alopolgármester, a felügyelőbizottsági tag...

Az MSZP, az SZDSZ (és Mesterházy Ernő miatt most már az MDF is) lapít, mint szar a fűben. A Fidesz örül, mint majom a farkának, mert jobban nem is lehetett volna időzíteni a lebukásokat, mint kampányidőre, és csak az LMP tett le valamit az asztalra. Ami, elsőre, nekem jónak tűnik. + egy pont srácok, csak nehogy elszálljatok! :)
Az LMP nem akarja privatizálni a BKV-t, hanem jól működővé akarja tenni. Oly módon, hogy kettéválasztja, egy kislétszámú megrendelő szervezetre és egy szolgáltató szervezetre. Ez utóbbinak viszont versengenie kell más szolgáltatókkal, áltlátható pályázati kiírások alapján.
Tehát NEM AKARJUK ELADNI A BKV-T, csak működőképessé akarjuk tenni. Ez talán csak nem baj? :)
Az remélem mindenkinek megvan, hogy az SZDSZ MDF-bőrbe bújását az a Mesterházy Ernő pénzelte és vezényelte, akit tegnap bekasztliztak BKV-ügyek miatt :) Azaz a BKV szétkúrásából (és feltételezem más SZDSZ-es önkormányzati mutyikból) pénzelik az MDF kampányát. Fasza. Lassan tényleg csak az LMP marad...
A BKV privatizáció marhaság volna. Igaz, hogy nálunk az se működik, amit privatizálnak, meg az se, amit nem, de ez nem módja a rendrakásnak. Rendet kell tenni ezeknél a cégeknél és a privatizálás csak a probléma tologatása nem megoldása. Itt húsz éven keresztül a szándék se volt meg, hogy normális körülményeket teremtsenek ezeknél a cégeknél. Lehet egyébként példát találni működőképes privatizált és önkormányzati tömegközlekedésre is, de azért én mégis csak az utóbbira szavaznék, csak normális vezetők kellenek.
@Timyyy!:

Vitáznék... az ügyészséget kell rászabadítani...könyvvizsgálók hadát kell rászabadítani

Az apeh is vérebként viselkedett az elmúlt években...ott is hullatnék pár fejet simán.

A kicsiket szétszedték..és a legkisebb faszségra is büntették...a nagyok meg semmit se kaptak / kapnak érdekes módon.

Így megy ez...
@drótostót: tökéletes kórkép Magyarországról (és ez egész kapitalista rendszerről??), hogy olyat nem lehet csinálni, ahol valaki nem lop. Természetesen ez minden országban van, de itthon előszeretettel esnek át a ló tulsó oldalára, és nem annyit lopnak, hogy az ne legyen feltűnő, hanem annyit, amennyit a zsebük elbír.

Csak hát a mostaniban az-az undorító, hogy az adóforintokból is folyik a bkv-nak nem csak jegyárakból és mégis csúsznak azok a baszott nagy végkielégítések...
@bnct: "Ez talán csak nem baj? :)"

Nektek nem. Sőt, nekünk pesteiknek sem. A politikusoknak viszont ez beláthatatlan baj. Hova jut így a világ, ha a leszolgált idő után nem lesznek kényelmes állások ahova be lehet ülni jó fizetésért? Mi lesz, ha már nem lesz üdülési célzatokból állás lista, ahova az adott garnitúra emberei beülhetnek? Nem lesz ez így jó, el fognak apadni a pártadományok...
Ez kivételesen egy jó ötlet az LMP részéről.
@A Nép Te vagy:
Olvasom amit irtál a kibulizotton. Kiváncsi vagyok.
Egyenlőre látatlanban kérdem, hallottál már a kultúrális kreativokról?
Az LMP-nél elmentek a háztól:-) Azaz nincs ki mind a négy kerekük. Igen lehetne más politika, de nem lesznek mások.
@Herr Flick: ha te választod meg az apeh vezetését, akkor az azt fogja csinálni, amit mondasz neki, a többi rutinmunka. És igen, ahogy írod, nyilván ügyészségi munka is van jó bőven, csak győzzék
szanalmas ez az iras. nem ertem miert ne lehetne privatizalni egy olyan ceget ahol milliardok folynak el az adofizetok penzebol, es egy privatizacioval/atszervezessel ezt a kiadast minimalizani lehetne. talan a cikkiro is erintett...? nem vagyok lmp szavazo, de emiatt nem kellene oket bantani.
Papa, rossz címet adtál a cikkednek. Te nem a BKV-val kapcsolatos LMP-s törekvésekről írsz, hanem erről egy mondatot, aztán meg anyázol. Persze ez a munkád, én nem vállalnám, sok pénzért se.
Kedves LMP-sek ha olvassátok! Mi van Katona Kálmánnal? Még amikor kibaszták az MDF-ből, mert nem akarta, hogy az SZDSZ-es mutyimilliomosok trójai falova legyen a pártjából, olvastam, hogy átmegy az LMP-be, de nem látom sehol a jelöltek között! Meg aztán ez is: lehetmas.hu/hirek/1050
Szerintem a Lóf*szt Más a Politika pártban is ugyanazok az arcok fognak felbukkanni, akiket már unásig láttunk a többi pártban... Nem változik itt semmi.
Szerintem mindenkit jellemez, hogy kinek a hibáit figyeli első sorban. Mit tart leginkább fontosnak közölni a világgal. Nyugodtan lépj be az LMP-be és csinyájá neki identitást, ha hiányolod. Vannak olyan lelkes barmok, akik az MSZP belső megreformálásáért küzdenek titokban, de ők legalább megpróbálják, meg úgy érzik, hogy rajtuk is múlik. Te meg úgy beszélsz, mint aki anélkül veszi semmibe mások munkáját, hogy segítene. Ha egy új párt, mondjuk az LMP szar, akkor az azok hibája is, akik nem szánták rá a maguk munkáját. Bocsi, kicsit felbasztad az agyhelyem. De ha az Indexen veled szivatják az LMP-t, akkor a többi még csodásabb párt malmára hajtják, hajtod a vizet. Ha ez a célod, akkor jó, de nem értelek. Na mindegy.
Istvanffy, hülye vagy. mint a legtöbb kommentező. talán én is.
@zéka:
"Miért baj a privatizálás? "

Talán nézd meg, hogy hogyan működnek Budapesten a parkolómaffia Kft-k.

A pénzt beszedik a parkolóhelyekért, az önkormányzatok nem kapnak csak aprópénzt, részesedés helyett, a havat meg nem takarítják.

De azért csak mantrázzátok, kedves LMP, hogy "a privatizáció jó"!
De abban egyébként egyetértek a Nép Te vaggyal, hogy maga a rendszer elcseszett, és így az LMP-től sem lehet túl sokat várni. De talán hosszú távon mégis kinevelődik egy olyan politikus generáció, amely kicsit műveltebb, és tisztességesebb, mint az eddigiek.
@drótostót:
Katona Kálmán nem lett LMP-s. Leginkább. Viszont eseti alapon, egy-egy ügy mentén együtt tudunk dolgozni, mint az általad említett példa is bizonyítja.
@ata843: Én is vártam a nagy meglepit, de nem, egyetlen régi arc sincsen a jelöltjeik között. Pedig a Katona Kálmánnal semmi bajom nem lenne. Mégiscsak azért baszták ki a Dávid Ibolyáék, mert nem kurvult velük...

A rendszerváltáskor azért még a lelkiismeretes politikusok voltak többségben, bár néhány korrupt, karrierista maffiózó biztos volt már akkor is. Ami miatt ide jutottunk, hogy nagyon erős volt a kontraszelekció, csak a vastagbőrűek maradhattak a politikában. Ha nem így lenne, az MDF-SZDSZ nyalomaszád sem jött volna létre :)

Bevallom én arra vártam, hogy ilyen kiutált, lelkiismeretes politikusokkal lesz tele az LMP listája és ezzel semmi bajom nem lenne. Néhány másovonalbeli MDF-esről tudok, akik támogatják az LMP-t, de ők pont olyanok akik kritizálják a Fideszt és a jelenlegi MDF manővert még jobban. Bevallom, engem volt SZDSZ-esek sem zavarnának, ha azok közül kerültek volna ki, akik legalább 10 éve ostorozzák a volt pártjukat (de még inkább 1994 óta).
Eddig se nagyon rokonszenveztem velük, az Amerikaellenes kijelentés miatt amit az egyik vezetőjük engedett meg magának, ami ráadásul rossz fényben tüntette fel Magyarországot és a magyarokat( szerintem a magyarok örültek a szept 11 es merényletnek és ugy gondolják az USA megérdemli)
. De most hogy olvasom ezt a baromságukat, hogy privatizálnák a bkv-t nekem is az szdsz2 ugrott be, ugyebár azok akartak mindent kiprivatizálni a nép alól, egészségügy például.
azt mondják, az állam rossz tulajdonos...nos, választópolgárként én is része vagyok ennek az államnak, de nem érzem magam rossz tulajdonosnak. Még azt se láttam, hogy az "Állam" rosszul vezetett volna egy céget..

Olyat viszont sokat láttam, hogy XY és ZR (vagy FG) alkalmatlan vezető volt egy cég élén...
Nem kellene összekeverni két dolgot:
az alkalmatlan vezető nem egyenlő az alkalmatlan tulajdonossal!

az LMP meg valóban SZDSZ 2.0...nem kell ezt tagadni, legfeljebb nem célszerű most erről beszélni (lásd Mádi László és Fidesz)
Bocs, lemaradt. leginkább szerintem azért, mert hiába szimpatikus, mégiscsak egy előző garnitúra tagja.
@Sir Kommentor:
1. Az LMP egységes parkolórendszert akar. A mostani maffiákat fel kell számolni.

2. A parkolócégek között nem volt verseny, nem voltak szigoró minőségi követelmények, és főleg nem volt ellenőrzés (persze hogy nem, a haveri mutyit nem kell ellenőrizni). Ez már oda vezet, hogy az önkormányzatok átláthatatlanul gazdálkodnak, ezért is van az LMP programjában az önkormányzati zárt ülések megtiltása.
@Sir Kommentor: pontosan ezért kérdeztem, hogy lehet-e valami olyasmit alkotni, amiben valaki nem lop.

Egyébként a parkolásmaffiák simán törvényellenesek, csak senki nem gondol bele. Csak gondoljatok bele. Fizetnek kell óránként x forintot. Ezért cserébe se terméket se szolgáltatást nem kapsz. Egyszerűen annyit kapsz cserébe, hogy bűntetést nem rónak ki rád. Márpedig ha jól emlékszem (ami egyáltalán nem biztos) akkor pénzt csak termékért vagy szolgáltatásért lehet adni hivatalosan.
Parkolóbizbasz mit is csinál? Mert a kocsikat nem védik a feltöréstől...
@Lastres: nem kell beszarni az előző garnitúrától. Csak el kell tudni választani a szart a májtól. Az MDF-től például pont mostanában jönnek el olyanok, akik kritikusai voltak az MSZP-SZDSZ kormánynak, de Orbán Viktor sem kellett nekik, most meg inkább nem politizálnak továb, mint hogy eladják magukat az SZDSZ nevű politikai maffia részvényeseinek. Ez azért elég jó szelekció. A szar alakok már rég a Fideszben ülnek vagy most magyarázzák, hogy miért Bokros, meg miért kínáljuk fel a seggünket az SZDSZ-nek.
@Lastres: Írod:
„Csakhogy valamit tenni kell BKV ügyben, és a verseny, ha jól van szabályozva, hasznos eszköz lehet.

A BKV már privatizálva van! Ezernyi ellenőrizetlen haveri kft javít-takarít-szolgáltat, az állam meg fizet, mint a katonatiszt.”

Lehet, hogy ez most így van, de ebből nem következik, hogy egyedüli megoldás a privatizáció.

A BKV menedzserei elég vastagon meg vannak fizetve. Ezért a pénzért elvárható lenne, hogy színvonalasan dolgozzanak és a tulajdonos (a Fővárosi Önkormányzat) érdekében tevékenykedve letörjék a fosztogatók próbálkozásait.

A Fővárosi Önkormányzatnak pedig ténylegesen gyakorolni kellene tulajdonosi, ellenőrzési jogkörét és azoknak a menedzsereknek akik nem jól, vagy netán a tulajdonos érdekei ellen tevékenykednek, azonnal utilaput kellene kötni a talpára.

Ehhez persze ésszerű menedzseri szerződéseket kellene kötni, nem olyanokat, hogy ha esik, ha fúj a menedzser mindenképpen jól jár. Akkor is hatalmas végkielégítéssel távozhat, ha a vállalat érdekei ellenében tevékenykedett.

Ha mégsem tapasztaljuk a Fővárosi Önkormányzatnál ezt a racionális viselkedést, akkor azt kell mondani, hogy akik szabad választásokon nyerve elvállalták a választói érdekek képviseletét és erre talán meg is esküdtek, hamisan esküdtek és mi választók is hibáztunk, mert hagytuk magunkat megtéveszteni alaptalan propaganda szövegeik által.

József Atilla írta régen:

„Ha ma a tyúkszemedre léptek,
Hogy lábad a cipőbe dagadt,
Rajtad is múlt, lásd harc az élet,
Ne tékozold bizalamadat.”
LMP? zöldbe öltöztetett szabad madarak...
@szobatars: ha meg akarom tudni, hogy mi köze van az LMP-nek az SZDSZ-hez, akkor erről nem a jobboldalt fogom megkérdezni, hanem az SZDSZ-eseket, akik lassan jobban utálják az LMP-t a Jobbiknál és orrbaszájba komcsizzák, meg populistázzák azt, miközben vagy sorra felesküsznek Bokros Lajosra és már cuccolnak át az MDF székházba, vagy nem megy le a torkukon Dávid Ibolya, meg az MDF tagsága és most a sarokban zokognak, hogy milyen szörnyű náci ország ez, ahol ők nem kellenek, miközben eszükbe sem jut, hogy nem ők szarták a demokráciát.
nem tudom miért ellenzi ezt mindenki, hiszen egy agyar nagyvárosban már működik az lmp szisztémája... debrecenben!
ja! hogy az fideszes település és nekik lehet?
értem...
Nos, hogy értsétek!
Van egy cég, a BKV Zrt. melynek tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat.
A tulajdonos és a BKV közötti un. üzemeltetési szerződés van, melynek fő pilléreit a "Paraméter könyv" határozza meg. Ebben szabják meg, hogy merre menjenek a járatok, milyen követési idővel, milyen jármű típussal, hol legyenek megállók, stb. Ezért cserébe az Önkormányzat fizet a szolgáltatásért, sőt meghatározza, hogy mekkora legyen a viteldij mértéke. Mivel azonban a viteldíj meghatározása Mo.-on mindíg politikai kérdés is volt, ezért azokat nem lehet gazdaságos, vagy legalább nullszaldós értékre meghatározni, emiatt a tulajdonos is "betol" egy jelentős summát az üzemeltetésbe.
Mivel a jegyvásárlási hajlandóság kicsinyke hazánkban hagy némi kívánnivalót maga után, ez az összeg (cca. néhány milliárd/év) hiányként jelentkezik. Ezt a hiányt kéne pótolnia az államnak, illetve az Önkormányzatnak.
A kiszervezett járatok díját is a BKV költségvetéséből finanszírozzák, amit akkor is megkap az alvállalkozó, ha egy utas sincs a járművén. (Ergo, emiatt lehet gazdaságos)
Mivel a Főváros évek óta nem fizeti a teljes üzemeltetési költség ráeső részét, (tehát ugyanúgy bliccel, mint a nem fizető utasok), a BKV hatalmasra duzzadt adósság állományt görget maga elött. Nincs pénz javításokra, új járművek beszerzésére, stb. A cégnél kialakult káosz pedig azt eredményezte, hogy Hagyó és társai lerabolták a céget.
Ha a budapesti közösségi közlekedést privatizálnák, az odáig vezetne, hogy mivel az önkormányzat nem lenne tulajdonos, így nem lenne beleszólása a viteldíjak kialakításába, ezért azt a piac határozná meg. Az új tulajdonos lehetetlenné tenné a bliccelést, és mivel a fizető utas egyre kevesebb lenne, racionizálás okán csökkentené a járatokat, sűrűséget, stb.
Szerintem az lenne a megoldás, ha szigorúan elszámoltatnák a BKV-t, nőne a jegyvásárlási hajlandóság, nem rongálnánk meg a járműveket, műtárgyakat, és akkor talán néhány év alatt szinvonalasabb közlekedése lehetne Budapestnek.
@Timyyy!: Ez szép gondolat.

Csak.. Az APEH vezetését nem közvetlenül választjuk ugye ...

Hanem az adott kormány pénzügyminiszterének a kinevezettje az a jófej ember ...aki irányítja ezt a csodálatos hivatalt.

Ez a baj
@Vidéki: "de ebből nem következik, hogy egyedüli megoldás a privatizáció"

teljesen egyetértek, de hányszor kell leírni, hogy az LMP nem beszélt privatizációról?!!!
Ez csak a blogger ferdítése.
Arról meg tényleg nem beszéltünk, hogy ez lenne az egyedüli megoldás. Ez a mi javaslatunk, tessék vitatni. ha valami nagy hülyeség benne, azt kell ekézni, de ne már idióta ideológiai árnyékbox menjen.
@Kangörény_: Utaztál te már kiszervezett járaton?
Én igen.
-A menetrendnek semmi köze a valósághoz
-Amikor megkérdezed a buszvezetőt, miért 10 perccel később indul, elküld a halál faszára.
-Felgyorsít 30 km/h-ra, kiteszi üresbe a váltót, és elgurul a köv megállóig, te meg rájössz, hogy gyalog gyorsabb lettél volna.
-Török MAN-okat vettek, amiben kapogós műanyag az üles. Lehet, hogy mediterrán országban nincs -10 fok, de itt bizony felfáztak már egy páran azon a buszon.

Mintha csak Kunczét hallanám, Az állam ROSSZ tulajdonos, adjunk el mindent a picsába már végre!
@Lastres: Már bocs, de nem ez van leírva az LMP belinkelt oldalán?
@drótostót: nyilván utálják őket, elszívják a szavazóbázist...:_)
@Herr Flick: nyilván, hiszen ezért virágozhat az üzlet, mindenkinek kanyarintanak, ezen alapul a rendszer.
@Közöd??: talan segit ha elolvasod az eredeti elkepzeles es nem a post iroja alapvetoen hibas interpretaciojabol indulsz ki: nem eladni, uzemeltetni.

@szobatars: te egyenlo vagy az allamal? mi ez a hulyeseg? akkor vidd haza a jatszoterrol a padot, hiszen az is az allame, az allam meg te vagy. A nep vagyona...

Szdsz2.0 Bakker, nem hiszem el, hogy az MDF-SZDSZ koalicio utan meg vannak olyan tajekozatlan hulyek akik ezt batran le merik irni.
nem tunt fel, hogy az altalad fikkantott szdsz-esek EGYERTELMUEN es NYILVANOSAN az mdf-be tomorultek? Tenyleg nem zavarnaka tenyek? Vagy a valosag terhe nyomja vallaid?
"...programjuk gazdaságpolitikájához képest még a Jobbik is szélsőbaloldalinak tűnik."

Ez valszeg azért van, mert gazdaságpolitikai szempontból a Jobbik erősen balos.
Társadalmi szempontból meg a két szélsőség úgyis egyre megy, a másképp gondolkodókat egyik oldal sem szereti, születési jogon kiközösítetteket meg szinte mindegy, hogy bőrszín vagy a társadalmi osztály alapján rakják feketelistára.
@dübörgő gazdagság: Nem.

A BKV-t két felé kell vágni: egy megrendelő és egy szolgáltató vállalatrra.
Előbbinél lenne a hosszútávú tervezés, az infra tulajdonjoga, ide folynának a jegybevételek, az állami támogatás meg minden.
A mai eszközállomány kimenne a szolgáltató vállalatba, ez folytatná a szolgáltatást. Majd egyes vonalakat meghirdetnének koncesszióba, amin ez az önkorm. cég és mások indulhatnak. Lehet, hogy a régi nyer, lehet, hogy az újak.
Az újak bérelhetik az eszözöket a régitől, vagy hozhatnak mújat, ha azok megfelelnek.
Nem biztos, hogy rossz ötlet. Itt ahol én lakom, pár éve a volán eladta a személyszállítást egy vállalkozónak, mert nem érte meg neki a vonalakat működtetni. Na azóta nemhogy bezárt volna ez a pár vonal, hanem szép új buszok vannak amin van klíma, fűtés. Ezt akárhonnan is nézem valószínűleg lehet nyereséggel csinálni, mert a vállalkozó -mint minden vállakozó- szereti a zsebét, mégsem 20-30 éves buszokkal szopatja a népet, hanem vesz zsír újat, vagyis van miből költeni ergo csak a volán baszott el valamit anno, ha nekik nem ment.
@zéka: hat ebbe te is jol belegondoltal.
parkolasi dijat a kozeterulet hasznalaert fizetsz az onkormanyzatnak(amit az onkormi betonozott le, tart karban, stb), aki ennek a dijnak a beszedesere biz meg valakit. tehat a szolgaltatas amit kapsz erte az az, hogy foglalhatod a kozossegi ter egy darabjat az autoddal X ideig.
legkozelebb is jo belegondolast kivanok. talan sikerul...
A privatizáció ellenesek válaszolják meg a kérdést: melyikkel utaznának szívesebben Hegyeshalomtól Battonyáig: cca 18 átlagéletkorú Volán buszokkal, műbőr üléseken, vagy Orangeways buszokkal, bőrrel, dvd-vel?

És amikor az Orangeways még olcsóbb is...

MÁV-al mész szívesebben vagy GYSeV-el?
És a sor végtelen hosszú.
Van ám a privatizációnak előnyös oldala is, csak jól kell csinálni és kell mögé a megfelelő rendszer (transzpaerncia, stb).
De ezek már bonyolult dolgok, a fekete-fehér-ben gondolkodó polgártársaimnak megértem, hogy nehéz befogadni.
@gauche caviar: látom nem értetted meg a közvagyon fogalmát, de sokan vannak így..ők viszik haza a padokat és vezetnek úgy köztulajdonban lévő cégeket, mintha az a sajátjuk lenne...

nem hiszem el, hogy (a szavaiddal élve) vannak olyan tájékozatlan hülyék, akik az MDF-el frigyre lépő SZDSZ-t azonosnak tartanák azzal, ami az SZDSZ valójában volt...

Amikor azt írom, hogy az LMP az új SZDSZ az nem a jelenlegi társulatot jelenti, hanem azt, amit az SZDSZ régen jelentett..

csak ciki ezt elismerni, mert mára a "liberális" szitokszóvá vált, s nyilván nem célszerű ezen a választáson (itt és most, 2010-ben, ebben a Magyarországban) ezt hangoztatni! Az ugyan is éppen olyan baklövés lenne, mint Mádi László ingatlanadós kijelentése..

Nem mellesleg, az LMP éppen azért tűnik ennyire "töketlennek" mert nem definiálhatja magát annak, ami, azaz liberális pártnak. Ennek beismerése -itt és most- egyenlő lenne a politikai öngyilkosággal.

érted???
HELLO, OLVASSÁTOK MÁR EL A BELINKELT CIKKET! (meg a kommenteket) Egyértelműen kimondják, h nem privatizálni kell, de radikálisan átalakítani, azt igen.

lehetmas.hu/hirek/1115
@szobatars: na de mikori szavazóbázisét? Azokat akik, kiálltak Gyurcsány Ferenc mellett az MDF viszi Bokros Lajossal és az SZDSZ-től átigazolt politikusokkal együtt. Vigyék is bazmeg, remélem nem jutnak be. A többiről az SZDSZ csak szerette volna, hogy rá szavazzanak, de már egy ideje nem így volt. Ha nem lenne igazam, még mindig lenne SZDSZ :)

Azt, hogy mindenki, aki egy picit is érzékeny az emberi jogok tiszteletben tartására, az SZDSZ-szavazó csak kétféle ember veheti komolyan. Az elvakult SZDSZ-es, aki szerint mindenki náci, aki nem rájuk szavaz, meg az elvakult szélsőjobboldali, aki szerint mindenki SZDSZ-es (de legalábbis zsidó), aki csúnya dolognak tartja a rasszizmust :)
@Lastres:
Az egyes tevékenységek koncesszióba adása különböző lehet. A metrót és a villamost nyilván nehéz. Az autóbuszt, vagy a karbantartást könnyebb.

De a lényeg tényleg nem a tulajdon, hanem hogy úgy alakítsuk át a strukturát, hogy a tevékenységek és a költségek világosan láthatóak legyenek.
Szeretettel üdvözlöm a Centrum-BKV Zrt-t!
Éljen és virágozzék a parlagfű!
@drótostót: szerintem az országban a szavazók kb. 30 %-a liberális nézeteket val. Az, hogy az aktuális "pártkínálatból" ezt hol találta meg (részben, vagy egészben) egyénfüggő. Ezért fontos és hasznos az LMP megalakulása.

DE

...de nem lehet más, ha önmagával nincs tisztában, ha nem rendezi ezt a kérdést a választók felé. Mitől lenne más, ha hazugsággal indítaná a létét???? Vagy ennyire szentesítené a cél (a parlamentbe jutás) az eszközt (saját magunk liberális voltának tagadása)???

Egyetértünk, ha az SZDSZ marad az 1989-90-es elvek mentén, s nem adja fel ezeket a hatalomért, akkor ma is lenne SZDSZ (s nekem is lenne kire szavaznom), de nem ez történt. Az SZDSZ egyszerűen cserbenhagyta saját szavazóit, meg is érdemli a sorsát. Kár lenne, ha az LMP ugyanezt a pályát futná be... Ki kellene állni és azt mondani, igen, liberálisak vagyunk és értékek mentén szeretnénk politizálni. Hiszem, hogy az emberek nem hülyék, s "vevők" lennének az őszinteségre, arra, ami legkevesebb 1994 óta hiányzik a magyar politikai életből.

a rasszizmus csúnya dolog, miként rasszizmust látni ott, ahol az nincs, szintén. Önmagunknak vindikálni a jogot arra, hogy "csak mi vagyunk érzékenyek az emberi jogokra" pedig elitista magatartás és nem is igaz.

Szűk a mezsgye, de az őszinteség segíthet végigmenni rajta, s ki tudja, talán még követők is akadnának...
@Lastres: Fasza!
Bonyolítsuk tovább! :D
Tisztában vagy vele, hogy egy ilyen bonyolult rendszerhez mennyivel több aktatologató kell?
És mennyi járatot szerveznek ki? kettőt, százötvenet?

"Majd egyes vonalakat meghirdetnének koncesszióba, amin ez az önkorm. cég és mások indulhatnak."

Baszki, ez nem privatizáció?
Ez tudod hogy néz ki? Odajön a vállakozó egy köteg pénzzel, megadja a legjobb árajánlatot amit később majd kiegészít "váratlan költségekkel" és övé a munka.
Szted nyugaton ez hogy működik?
Állami kézben van a tömegközlekedés, tehetséges vezetőket alkalmaznak, akik lehet, hogy eltesznek időnként kenőpénzeket, de ha nem működik a dolog, vezetőcsere a következménye.
És nincs járattendereztetés.
@szobatars: tehat oda akarsz kilyukadni, hogy az lmp liberalis lenne? (bar ekkora meg az szdsz=liberalis kijelentes nem allja meg a helyet).
ahogy en latom, az lmp leginkabb emberi jogi kerdesekben liberalis, gazdasagiakban leginkabb patriota. meg persze kornyezettudatos, zold, stb.
@gauche caviar:
Gysev:
"A Magyar Állam mellett (65,6%), az Osztrák Állam (28,2%), és a Strabag SE (6,2%) tulajdonolják társaságunkat." (gysev honlap)
93,8 %ban állami.
Mi köze ennek a privatizációhoz?
Max annyi, hogy részben az osztrák államnak fizet az utas. :D Gratulálok!
@szobatars: az LMP még egy tök friss képződmény, logikus, hogy ki kell alakulnia egy letisztultabb arcvonalnak a mostani mindenféle kavargásából.
amiért én rájuk adnám a voksomat az az, hogy látszik bennünk annak a lehetősége, hogy ez egyszer összejön (jópár civil szerveződét néztem meg belülről, hogy lássam milyen rohadt nehéz mindenkinek tetsző dolgokban kiegyezni. ezernyi vita, nüansznyi különbségeken való vérremenő vitatkozás. ehhez képest az lmp még istenesen egységes. ami persze nem jelenti azt, hogy tökéletes. de bizalomkeltő, hogy ilyen arcok egész összeszedetten és ennyi ideje együtt tudtak munkálkodni. ez nem egy rosz know how.)
@gauche caviar: el kellen szakadnod ezektől a címkéktől és a dolgok elnevezése helyett a dolgot magát kellene vizsgálnod.

akkor leírom:

LMP= liberális párt = SDZSZ (1989- kb.1992)

SZDSZ (1994-2010)= hatalomtechnikai képződmény, "a farok a kutya csóválására"
@dübörgő gazdagság: hallgatom az orangewaysre adott válaszodat...
@gauche caviar: kár a szövegen lovagolni hiszen ügyanazt jelenti a két szó. Nyilván a Hospinvest is csak üzemeltetett, ennek az üzemeltetésnek a levét most megissza a megye, de főleg a betegek. Tudomásul kell venni ebben az országban 20 év alatt az emberek már hánynak a privatizáció, eladni meg az üzemeltetés szavakra. Most már el kell jöjjön a közösség újraépítésének az ideje. Evvel a tervel nálam az LMP végleg leszerepelt, nem nem ők lesznek a más politika ami jobb időket hoz.
@szobatars: "el kellen szakadnod ezektől a címkéktől – akkor leírom:

LMP= liberális párt = SDZSZ (1989- kb.1992)"

erre te leírsz ugyanolyan címkéket.

egyáltálán, mi most miről is beszélgetünk? miről is akarjuk meggyőzni a másikat?
@Lastres:

Ember, két mondatod tökéletesen ellentmond egymásnak.
Ha magáncégnek kiadják, akkor honnan tudod meg a pénzmozgásokat? Max annyit tudsz meg, hogy mennyiért szolgáltatnak. Miből tudod, hogy az sok vagy kevés?
Ha állami kézben marad, akkor van jogod a gazdálkodás megtekintésére.
@szobatars: szerintem ne használjuk a liberális szót önkényesen, pláne ne magyarázat nélkül, hogy mit is értünk liberális alatt. Nagyon tágan kell értelmezni a liberlaizmust ahhoz, hogy az LMP is beleférjen. Nagyjából az iciripicirit sem náci értelemben használva valóban, az LMP is liberális. Ez a a definició valószínűleg a Jobbikosoknak is megfelelne, hiszen az ő gondolkodásuk is hasonló. Mivel az LMP egy iciripicirit sem náci, így hát liberális, így hát SZDSZ, de ez azért eléggé egybites gondolkodásmód :)
@szobatars: Ez az LMP SZDSZ -esítése egy nagyon-nagyon gyenge Jobbikos.
A legszorosabb kötődés egy 1992ig SZDSZ -es képviselő kelölt. A Jobbikban van olyan aki 1993ig SZDSZ -es volt. Sőt Vona Gábort Orbán Viktor patronálta. Akkor Te miről beszélsz?
Fantáziálsz, mellé beszélsz.
Ráadásul az LMP nem liberálisként, hanem öko-szociálisként jellemzi magát.
Tessék már néha egy picit gondolkozni is ott a szélsőjobbon..
Azért fél a Jobbik az LMP -től, mert ugyanazt a célt tűzték ki maguk el. Csak az LMP- é illik a XXI. századba, illik a magyarokhoz, illik a békés emberekhez, illik Európába. Szembe a Jobbik 1800 előtti nézeteivel...
@gauche caviar: Távolsági buszt lehet nyereségesen üzemeltetni. Városi és vasúti tömegközlekedést nem. (ezek áttételesen válnak csak nyereségessé)
Sokkal egyszerűbb az egész, egyszerűbb a karbantartás, kisebb az eszközállomány, pont az adott útért, távért fizetsz.
@gauche caviar: tévedsz, nem címkéket írok..én nem ráragszztok valamire valamit, aminek vagy van köze hozzá vagy nincs..és megkisérlem magát a dolgot definiálni...a tévedés lehetőségét fenntartva magamnak (akik ismernek IRL, tudják,nem nagyon szoktam tévedni)

Miről beszélgetünk? Részemről kb. arról szeretnélek meggyőzni, amit Kéri Laci mondott a Bibó Szakkollégium megalakuló gyűlésén:
"A zászló már szépen lobog, de most már jöhetne a tartalom is."

Az LMP tartalom-kezdeményeket már mutatott, fel kellene emelni azt a kurva zászlót (egyí kurva országban...:_))) és kiállni: EZEK vagyunk mi!
Ez a maszatolás piszok sokba fog kerülni, az LMP-nak is, az országnak is...

de mennem kell, majd folytatjuk, máshol, más alkalommal..

Béke
:-)
@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

mindig somolygok, ha szélsőjobosnak titulálnak...ez ugyanolyan kirekesztő címkézés mint a mnácizás, zsidózás, cigányozás...

de hogy megnyugodjon a lelked:

A Jobbik egy fel nem tett kérdésre született rossz válasz.

Béke
:-)
@szobatars: sztem tobbet er ha az lmop, mint szervezet organikusan kifejlodik amgatol (ebben persze benne van a megbukas leehtosege is) mintha most hirtelenjeben, mestersegesen felporgetve a torteneseket gyorsan sztendernizalnanak es tolnak ahogy a csovon kifer, ezzel siman elveszitve olyanokat akik benne lettek volna, csak az o elkepzeleseik nem fernek bele a temposan osszerakott kepbe.

az is benne van, hogy az lmp nem jut be a parlamentbe (bar ha ra tud kerulni a cetlire, akkor nagy valoszinuseggel be is jut legalabb egy-ket orcaval). de akkor jon az igazi probatetel: 2014-re osszekapjak-e magukat, vagy szetszeled a nyaj. ezen esetben meg lesz beloluk politikai humusz - hogy plasztikus legyek.
Egy adalék, hogy miért drága a BKV.
Jelenleg a BKV 23 járatát a VT-Transman Kft üzemelteti. A kb. 250 fős vállalati létszámból csak kb. 15-20 fő az adminisztráció.
A BKV-nál az arány 1:2-höz és nem a buszvezetők javára.
Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém személyesen megtapasztalni a BKV szervezési potenciálját. Egy budapesti rendezvény kapcsán tárgyaltam a BKV-val, hogy egy menetrendszerinti járatukat 8 plusz körrel megtoldják. A 8 kör kb. 50 ezer forintba került volna, míg forgalomszervezésért plusz 30 ezer + ÁFA költséget akartak legombolni.
Ez egy magáncégnél 5 perc és két telefon (Józsi, ráhúznál egy fél műszakot szombaton?)
Nem kérdés, hogy a jelenlegi BKV-t alapjaitól kellene újjászervezni.
@aum: Egyetértek.
Szerintem se kéne kidobni azért, mert most rosszul működik. Direkt baszarintották el egyébként, pont azért, hogy betolhassák a magáncégeiket ebbe a bizniszbe is a szokásos séma alapján.
@aum: Az alapjaitól újraszervezés nem biztos, hogy a haveroknak és rokonoknak történő kimutyizást jeleni. Máshol.
Hazudik a posztoló.
Az LMP éppen az ellenkezőjét mondja:

"Az ökopárt a BKV radikális átalakításában, de nem a privatizálásában látja az átláthatóan működő, színvonalas szolgáltatást nyújtó közösségi közlekedés megteremtésének lehetőségét."

Lukra vetődtél.
@dübörgő gazdagság:
a bevételek a központba folynak. Világos lesz, hoyg mennyi pénzért milyen szolgáltatást kapunk.

"Majd egyes vonalakat meghirdetnének koncesszióba, amin ez az önkorm. cég és mások indulhatnak."

"Baszki, ez nem privatizáció?"

Nem. A privatizáció az, amikor eladjuk az eszközt és az ingatlant, a vevő meg bármit csinálhat, fel is számolhatja, megváltoztathatja a funkciót, a terméket, stb.

"Szted nyugaton ez hogy működik?
Állami kézben van a tömegközlekedés, tehetséges vezetőket alkalmaznak, akik lehet, hogy eltesznek időnként kenőpénzeket, de ha nem működik a dolog, vezetőcsere a következménye.
És nincs járattendereztetés."

Óriási tévedés. Rengeteg helyen van tendereztetés. És valóban, sok helyen vannak hatékony állami vállalatok is. A lényeg az, hogy az irányítás a közösség kezében maradjon.
@mikénehavóna:
"A szolgáltatókat versenyeztetnék egymással, hogy a kívánt minőségű szolgáltatás költségei leszoríthatók legyenek."

Milyen szolgáltatókat? Nem magáncégeket? Több állami cég versenyezne? :D
Mi vaaan?
Ez a párt akar bekerülni a parlamentbe?
Egy zavarodott ember írhat csak ilyen baromságot, az egésznek semmi értelme.
A BKV struktúrája a klasszikus szocialista nagyvállalati modelt követi. Az újjászervezésre nem volt se külső politikai akarat (túl sok érdeket sértene), se belső kényszer (jó nekünk a melegbe és még lopni is lehet). Megjegyzem, már a mostani vezér, Kocsis is pedzegette az átszervezést. Ő a holding szerkezet híve, vagyis a BKV maradna önkormányzati, de több részre szedve, mint a MÁV. Ennek elvileg az az előnye, hogy a költségek jobban kontrollálhatóak és jobban érvényesülhet a versenyeztetés. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy mindenféle változtatás előfeltevése a csókos rendszer kiiktatása kell hogy legyen.
@Lastres: Óriási tévedés. Rengeteg helyen van tendereztetés. És valóban, sok helyen vannak hatékony állami vállalatok is. A lényeg az, hogy az irányítás a közösség kezében maradjon.

Mond egy ilyen nagyvárost kérlek.
Tok mindegy, hogy hogy hatarozza meg magat ez a szegeny LMP. Az a lenyeg, hogy vegre valami uj tarsasag es nem a regi ipari rablok.
Es nem a jobbik az ideggyenge figurakkal.

Ki masra szavazzak, azt mondja meg a posztolo....
KIKRE?
@mikénehavóna: köszi hogy felhívtad a figyelmet a sajtóközlemény utólagos módosítására. Frissítettük a posztot ;)
@gpek: Már ne haragudj de az olyan ember a vicc, aki úgy szól hozzá, hogy halvány lila gőze sincs a témáról?
Milyen felvásárlás? MIilyen 1 fto-ért?
A céget - mint más hasonlóan működő tömegközlekedési rendszerekben - felosztanák kerületek, vagy pár kerületet egybefogó városi régiókra. Mint ahogyan az LMP programjában szerepel - legalább elolvvashatnád mielőtt elkezded fikázni) meg lehet határozni a megkövetelt szolgáltatásokat, és azok színvonalát - majd versenyeznek, hogy kinek mennyiért éri meg szolgáltatni azt.

A külső kerületek és nyugdíjasok ügyében pedig ugyanúgy van dotáció/kompenzáció mint mint ha állami cég végezné a szolgáltatást. De ez is nagyságrendekkel lenne olcsóbb, mint a mostani megoldás, mert a vállalat üzemeltetését a verseny miatt a leghatékonyabban kell megszervezniük a győztes cégeknek.

Tök logikus és egyértelmű, csak éppen kicsit használni kéne az agyunkat is mielőtt vicceskedünk...:ű)
Tessék rákeresni arra, hogy Humanista Párt, Silo üzenete és hasonlókra (aki tud németül, annak "Humanistische Partei", "Neuer Humanismus"), akkor nem fogtok csodálkozni azon, hogy nincs identitásuk. Vagy itt: szekularisfigyelo.blog.hu/2009/03/30/mi_fan_termett_a_humanista_part
Egyre szimpatikusabb ez az lmp.
Szerintem is privatizálni kéne a bkv-t.
Megszünnének a lopások és vége lenne a sztrájkoknak is. Még úgy is jobban járna az ország, hogy a szolgáltatás talán drágulna. Ráadásul megszüntethetnék azt a röhejes rendelkezést is hogy a nyugdíjasok ingyen utaznak.
@istvanffy: "Az ökopárt a BKV radikális átalakításában látja az átláthatóan működő, színvonalas szolgáltatást nyújtó közösségi közlekedés megteremtésének lehetőségét."

Te, már alapvetően is faszságot írtatok a privatizációval (mivel az LMP nem ezt mondta) most meg felhúzni az orrot, amikor szólnak... hát a nem-elegáns itt kimondhatatlanul megengedő lenne.

szóval a post alapfelvetése hülyeség volt, most már le is lett írva.

akkor ezt meg is beszéltük...
Az LMP pontosan olyan párt, mint a többi. Érdekérvényesítő és lenyúlógép.
Pont a politika lényegéből következik, hogy nem lehet más s politika.
Az allam igenis lehet jo gazda es teljesen ertelmetlen minden erteket kiarusitani "sz*rer h*gyer".

Magyarorszagon miert nem jo gazda az allam?
1, korlatlan potbefizetes (finanszirozas)
2, hozza nem erto emberek pozicioba helyezese - nem piaci alapon valo toborzas
3, a cegek sajat celokra valo felhasznalasa (penz kimutyizasa)

Ha lenne is torveny a fenitekre, egy rendelettel barmikor felulbiralhatjak, tehat nem a torveny lenne a lenyeg, hanem az emberek gondolkodasanak kellene valtozni.

Az 1-es pont kifejtve:

Ha nekem van egy cegem, azt megalapitom x Ft tokevel (ez lehet akar ugy is hogy 500e a torzstoke, a x-500e meg hitelkent adom, ez lenyegtelen, a lenyeg hogy x osszeggel indul a ceg). Utana en nem szeretnek abba befizetni, maximum kritikus esetekben, vagy evi egy alkalommal a tarsasagi szerzodesben/alapito okiratban meghatarozott potbefizetes mertekevel. A ceg vegyen fel hitelt, ha finanszirozasi problemai vannak.

Allami tulajdonban levo vallalatoknal 90%-ban igy kellene mukodnie, hogy nincs eves tokeemeles, mert az azt jelenti, hogy eletkeptelen a ceg. Az infrastrukturanyujto (pl telefonhalozat, sinhalozat) cegnek _nyeresegesnek_ kell lennie.

A maradek 10% a kozszolgaltatasokat nyujto (pl egeszsegugy, tomegkozlekedes - BKV) ott megengedheto hogy eves x osszegu tamogatast kaphasson a ceg, de bizonyos keretek kozt, es nyilvan be kell latni egy ido utan hogy nincs ertelme tobb penzt bele pumpalni, a jelenlegi struktura fenntarthatatlan.

A BKV-nak is egyebkent jelenteklen vesztesget kellene termelnie, ha jol mukodne - nem lopnak szet, rendes fizetesi rendszer lenne: beleptetokapu a metroban, mukodo RFID leolvasok minden buszon, ill. aproval lehessen a sofornel fizetni, kamerak a buszon, elsoajtos felszallas, jogosulatlan utasok leszallitasa es nem csak a fintorgas. Igy nyilvanvaloan a tusko "ellenorok" letszamat is lehetne csokkenteni.

Nagyon sok orszagban van allami portfoliokezelo (Magyarorszagon ez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelo) es jelentos nyereseget tud elerni az allam az igy befektetett eszkozokbol. Nem kell feltetlenul tobbsegi tulajdonosnak lenni. Erre jo pelda a Richter Zrt amiben ha jol emlekszem 25%-os tulajdonos Magyar Allam es az elmult egy evben jelentos nyereseget lehetne realizalni.

Az mond csak olyat hogy a "legrosszabb gazda az allam", aki sajat malmara akarja hajtani a vizet.

A fenti elkepzeles nem a monopoliumokat tamogatja, annak semmi koze az allami tulajdonhoz. A monopolium a rossz szabalyozasbol johet letre, mondjuk ahol a GVH a Tervhivatal utodja, ott mindegy barmirol is beszelni.
@Terrier: A privatizációt én is felvetettem valahol, egy másik topikban. Kaptam is érte rendesen, mintha Istentől elrugaszkodott ötlet volna. Úgy éreztem, mintha a BKV erre ráállított volna egy netfigyelő, ellentopikoló csapatot.
Normális kultúrállamok persze tudnak viszonylag olcsó tömegközlekedést biztosítani, mert ez a feltétele a munkába járásnak, azaz a nemzetgazdaság működésének. Csak ez itt nem egy normális kultúrállam.
Egyébként pontosítanék: nem a nyugdíjasok, hanem a 65 éven felettiek utazhatnak ingyen. Végül ez is minősíthető röhejesnek, de nem hiszem, hogy bármelyik közlekedési vállalat ennek megszüntetésétől mindjárt hót nyereségessé válna. Az egész nemigen lenne több (vagy el sem érné) a "lelépő" nagyvezíreknek adott szép összegeket. (Egyébként nagyjából kiszámoltam: Egész életemben összesen nem kerestem annyit, mint amit ott egy embernek kiosztottak. Pedig felsőfokú végzettségem van.) Amúgy nagyon kérek mindenkit, hogy ne a nyugdíjasokon rugózzon. Azoktól már így is aránytalanul sokat elvettek. Kéretik kiszámolni.
@marklovassy: Nagyon naív vagy, ha elhiszed ezt az egész maszlagot, amit leírtál! Ha igaz lenne, hogy az állam jó tulajdonos, akkor győzött volna a kommunizmus, de nem így lett! Az állami tulajdonlásban be van kódolva a hatékonytalan működés, mert a megválasztott képviselők magánérdeke és a közérdek nem ugyanabban az irányban mutat!
A jó állam a kicsi és átláthatóan működő állam! Nem véletlen, hogy a világ leggazdagabb országaiban alig van állami tulajdon és ami van az is átláthatóan működik a választók és a média jóvoltábol.
M-gon a két nagy párt leosztotta maga között a két legnagyobb kereskedelmi rádiónak a frekvenciáját és senki nem szólt egy szót se. Szépen lassan meg fog szünni a maradék kicsi pártatlan média és csak hiteltelen pártmédiák fognak maradni!
@F173: Ki beszelt itt a kommunizmusrol? Arrol beszeltem hogy _minden_ allami tulajdonban legyen? Ha allami tulajdon, akkor is tozsdei ceg amirol beszelek es nem feltetlenul tobbsegi tulajdon. Ha tozsdei ceg es 40% kozkezhanyad, akkor jelentos nyereseget tud elerni az allam is.

Az a szomoru hogy Magyaroszagon ket fajta gondolkodas van:
1, Kommunizmust akarok a szabadsagjogokkal egyutt
2, Az allam szunjon meg, mert en okosabb vagyok mindenkinel (pl ez vagy Te)

Nyilvanvaloan amit irtam az Magyarorszagon _mukodeskeptelen_ mert a magyar ember egyszeruen taho, bunko, onzo es egymast is kiirtana ha nem buntetnek a gyilkossagot. Semmi osszetartas.
@F173: Arra mondjal mar meg valaszt, hogy miert faj az neked ha az Allam (es kozvetve te is, mert kevesebb adot fizetsz es tobbet kapsz) nyereseget er el egy penzugyi befektetesen (pl egy ceg)?

Miert jobb ha nem engeded hogy nyereseget erjen el, hanem csak maganszemelyek (abbol is zomevel kulfoldiek) erhessek el ezt?
A tisztanlatas vegett: en nem beszelek allami managementrol, csak allami befektetesrol.
@papillon: akkor nem erdemes elmenni szavazni?
@Hozzá Szóló:

Sőt, érdemes és helyes nem elmenni szavazni. Valahol följebb erről írtam bővebben.
@civilkontrol:

Hogy érted, hogy látatlanban? Hogy hallottál róla, de nem ismered? Én találkoztam ezzel és csöppet sem találtam rokonszenvesnek.

Kissé kerülő komment, de olyasmi ez is, mint a „politikailag korrekt”, amiről nekem az ugrik be, hogy az egyetlen politikai korrektség a politikailag inkorrektség. Hasonlóan aki kultúrálisan kreatív az az, és nem mozgalmazik vele. Ha azt csinálja, nem az, bűzlik.

Ez így rettentő utalásos csak, de remélem egybeáll, követhető.
@dübörgő gazdagság:

Írod: „Direkt baszarintották el egyébként, pont azért, hogy betolhassák a magáncégeiket ebbe a bizniszbe is.”

Valóban néha az az érzése az embernek, hogy szándékosan rohasztanak le vállalatokat annak érdekében, hogy reformnak álcázva privatizálhassanak valakik javára. A köztulajdonos által kinevezett jól fizetett menedzser pedig asszisztál ehhez a törekvéshez, talán azért, mert a közvagyonnak bagóért történő privatizációjából számára is leesik egy tekintélyes summa, amivel örökre megalapozhatja jólétét.

A MÁV CARGO privatizálásánál az ici-pici, 30000 forint törzstőkéjű, nem sokkal korábban alapított Geuronet Bt számláján váratlanul három milliárd forint landolt, noha a „nagyos alapos”-nak mondott Gazdasági Minisztériumi vizsgálat szerint az ügylet lebonyolításában semmiféle szerepük nem volt.
@gauche caviar: ezt tényleg csak az idő dönti el, meg a választók...én pusztán arra hívnám fel a figyelmet, hogy nem kellene egy "eredendő bűnnel" nekifutni a dolognak...

néhány kommentelő címkézése, már már gyűlölködése itt az MSZP-SZDSZ bérbloggerek 2006-os viselkedésére emlékezet...az LMP "módosított közleménmye" meg nevetséges, miként pl. az aktivista blogjukról eltűnt, a svájci minaretes népszavazást (s egyben a svájci embereket) bíráló írás...

az LMP olyan dolgokat tagad, amelyek a neten visszakereshetőek...ez a fajta "tüntessük el a nemkívánatos információkat" semmi jót nem ígér egy liberális gondolkodó számára...(ha már egy szer idéztem tőle..akkor ismét: "afféle bolsevik mentalitás")
Bravó! Remek neolib ötlet. Szerintem Bokros és Kóka is megirigyelhetné. Így még kevésbé lesz hatékony a munkavállalói érdekek képviselete, végre el lehet felejteni a kollektív szerződést, mert majd a vonallízingelő maszekok a versenyre hivatkozva felbomlasztják a szakszervezeteket, a szolidaritást magától is felbomlasztja a 200-féle járatspecifikus bérjuttatásbeli nivellálás, hiszen hogy versenyezhet majd egy kisebb forgalmú kültelki viszonylat a belvárosiakkal? Hogy versenyzik majd az ugyanazt a síneket használó 6-os villamos a 4-essel? Néha beelőzik egymást a Blahánál? :-) Klasszikus példa erre a brit vasutak privatizációja, aminek következményeiről gondolom az Lmp-sek is látták már a "Nagy kiárusítás" c. filmet.
Hehe :) Igazunk volt, hogy az lmp=szdsz 2. Kiváncsi vagyok, mi a következő új "ötlet"... :)
@marklovassy: engej meg néhány kérdést ?
Milyen KÖZGÁZT végeztél ?
Nem tartod cikinek a cégalapítást hitelből verziót mikor ez egy közgazdasági nonszensz ?
Nem gondolod .hogy alapvetően egy tisztességes tulajdonos törekszik a jegyzett tőke növelésére (ez a megbízhatóság alapja), ez pedig pótbefizetéssel,vagy kvázi pótbefizetéssel realizálható.Nagy gáz ha valaki a tagi kölcsönt keveri a pótbefizetéssel.
Amúgy pedig biztos ,hogy rád kellene bízni az összes állami cég felügyelő bizottságát és igazgató tanácsát mer csak ez volna a garaciája annak , hogy az állami jobb mint a magán. Előtte azonba ajánlanám olvasd el Lenin összes művét!
Látom a szerző UPDATE!!!-jét
Számora meglepó hogy neki a WIKIPEDIA magyarázata a mértékadó, és nem a szándék nem ahol pontosítják a tényleges célokat.
Sajátos önértékelési probléma az ha egy ilyen sz.r fikablog, hasonlatosan jelentéktelen szerzője azt feltélezi magáról,hogy tevékenysége nem pontosítást,hanem paradigmaváltást involvált.
Egyéként azt sem értem ha mégis az utóbbi változat lenne érvényes akkor e kiváló szerző miért fikáz ismét ,és miért nem ünnepel.

ps: az itt hozzászólók egy nagyon jelentéktelen számára a fentiek érthetetlenek ezért ha bármi érthetetlennek bizonyult nagyon szívesen részletesebben érvelek .
@werno: Azért, mert az lmp határozatlan és buta. Van valamire egy rossz megoldás javaslata, miután leleplezik, fogja magát és egyszerűen módosítja. Nemcsak nevetséges, de tisztességtelen is. Azért bokrostól biztos megy majd a dicséret... Illetve az is lehet, hogy az elempések nem tudnak rendesen fogalmazni. :))
@mologyec: Te tudod mi a maszek szó jelentése ,és honnan ered ? Ha tudod és használod nem tartod ezt gáznak ?
@werno: cegalapitas hitelbol? Ki mondott ilyet? Mukodo ceg kesobbi finanszirozasara mondtam azt.

Hitelt pedig akar a csoporton belul masik ceg/allam is adhat. A lenyeg hogy nem tokejuttatas es vissza kell fizetni.

Ugye azt te se gondolod komolyan, hogy a jegyzett toke merteke manapsag barmi biztonsagot is jelentene? Csak egy szam. Marhara nem jelenti mar azt, hogy tenyleg meg van meg a cegben az annak megfelelo ertek.

Nezz meg egy felszamolast.

Valoszinuleg az lenne ha legjobb, ha egyszemelyben lennek az igazgatosag, a felugyeli bizottsag, a konyvelo es a konyvvizsgalo. Nem igy gondoltad? Meg jo hogy ezek a szerepek egymast zarjak ki.

Biztosan ram kellene bizni, hiszen itt jelentkeztem hogy szeretnem a feladatot ugye! Ugye hogy nem.

El fogom olvasni Lenin, Marx es Engels osszes muvet, utana pedig Lenin majd Stalin nyomdokaba lepek hogy elhozzam a jot a vilagnak. Mit szolsz? Kar hogy nem rajongok az otleteikert.

Eleg szomoru, hogy pont az ilyenek miatt mint te, kell sok liberalis elvekkel is szimpatizalo embernek szegyellnie ezt. Egybol jon az esz nelkuli komcsizas meg nacizas mindenhol. Oviban meg elmegy hogy az en apukam erosebb, de felnott embereknek ezen tul kellene lepnie.
@werno: ja igen ezt nem tudom kihagyni. Te hol vegezted a "kozgazt"? A Marx Karoly K. Egyetemen? :)
@FaTraktor: ...és most én mondjam azt ,hogy te a NAGYMAGYARORSZÁGOS avataroddal sokkal butább vagy ?
@marklovassy: kérdezel vagy kijelentesz ?
@marklovassy: Nekem tettszik az a szerepkör ,hogy a liberálisok szégyene vagyok mert ez megtisztel !
Amúgy meg ha liberálisszégyen vagyok akkor végülis elvtársak vagyunk nem ?
@werno: ha lokalizalod melyik mondatomra vonatkozik a kerdesed, akkor tudok ra valaszt is adni.
@werno: a vilag nem ilyen fekete-feher hogy bal, jobb, liberalis, komcsi, naci.

Nem mondta senki hogy szegyen lennel, de ha onertekelesi gondjaid vannak, abban en nem tudok segiteni.
@marklovassy: egyébként még mindig jobb(ik) mint az ELTE történelem szak :)
@marklovassy: és szerited nekem segítség kell, főleg tőled kérném ?
De tenyleg a magyarok miert latnak ilyen fekete feheren?
@werno: az ELTE tortenelem szakara jartal? Akkor miert volt fontos az a kerdes, hogy ki milyen gazdasagi szakot vegzett?

Annak ellenere, hogy en nem az ELTE tortenelem szakara jartam, nem itelem el azt, aki oda jart es ott vegzett.
@werno: Hét ez bizony komoly érv volt, gratulálok hozzá! :)
@ggraor: "Ha egy új párt, mondjuk az LMP szar, akkor az azok hibája is, akik nem szánták rá a maguk munkáját."

Nagyon jól látod!
(-de azért lefordítom ómagyarra:))

Ha egy régi párt, mondjuk az ÉLŐLÁNC szar, akkor az azok(-nak a Védegyleteseknek a) hibája is, akik nem szánták rá a maguk munkáját, hanem inka alapítottak egy SAJÁT (mitadisten szintén) ÖKO-pártot maguknak...

((C.c.: ajánlószelvényeket várunk IDE mindegykitől
- megokolása itt: ide-ide.blog.hu/2010/2 ))
benn van a programjukban hogy többet nem lesz bkv sztrájk, vagy ez egy csak egy igénytelen, szenzációhajhász csúsztatás?
Kedves Kommentelök!
Testközeli elemzés az LMP-ről és a politikájukról az alábbi linken kiderül belöle mennyi esélye van a pártnak:)
polizis.blog.hu/2010/02/18/lehet_mas_a_politika_igy_biztosan_nem
süti beállítások módosítása