40 napból 24 - szmogban jók vagyunk

2010.02.18. 14:30 baum

Az Európai Bizottság figyelmeztette a magyar kormányt február elején, hogy kapjuk össze magunkat, mert nyomokban sem felelünk meg a 2005-től vállalt kötelezettségeinknek, ami a szmogot okozó szálló por visszaszorítására vonatkozik. 2011-ig kértünk halasztást, biztos, ami biztos, viszont az EU meghagyta magának a lehetőséget, hogy amennyiben nem lát előrelépést az ügyben akkor büntethessen. Na most ennek a szélén imbolygunk.

A szabály az, hogy egy évben maximum 35 napig lehet a szálló por koncentrációja 50 gramm/köbmétert meghaladó. Most ott tartunk, hogy a 2010-ből eltelt 40 nap alatt, 24 alkalommal haladta meg ezt az értéket, a Levegő Munkacsoport szerint.

Demszky Gábor is aggódik, leginkább Mesterházy Ernő egészsége miatt. BKV-sztrájk, vagy a BKV-val kapcsolatos korrupciós ügyek amúgy is óvatossá tették, gyáva módon nem mert a Fővárosi Önkormányzat szmogriadót elrendelni még akkor sem, amikor már az egészségügyileg káros mértékig megnőtt a légszennyezettség a fővárosban (lásd BKV-sztrájk idején januárban). Ahogy a kormány sem tett egyáltalán semmit. Válság van, válság van, válság van. Gordon ehhez méri magát. A Fidesz meg szavazatmaximálásra törekszik, nem megy bele semmibe.

Arra a mentális átnevelésre való igény, ami szükséges lenne ahhoz, hogy az egyén, a polgár is fontosnak érezze a környezettudatosságot, leginkább csak a civil szervezetek felől sugárzik a társadalom felé. Elismerve a munkájukat, ahhoz határozott kormányzati stratégia, és politikai iránymutatás kellene, hogy tényleg átfogó eredményeket lehessen elérni.

A megoldás a következő kormányra marad, ami nem is a büntetés veszélye miatt fontos, hanem mert, ha nem akarunk megdögleni a szmogban, akkor oda kell csapni, és drasztikusan visszaszorítani a légszennyezettséget. Teljesen komolyan, lát valaki olyan politikai erőt, amelyik ezt a problémát tényleg a helyén kezelné?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr351768624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Máté ombudsman szerint alapjogokat sért a sárgamatricás autók téli kitiltása a Hungárián belülről.

"Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy mindaddig, ameddig nem biztosít megfelelő alternatív közlekedési lehetőséget, az önkormányzat korlátozza az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, ami ellentmondásos helyzetet szül.

Az ombudsman épp ezért a korlátozások felfüggesztését javasolta, ameddig nem tudják biztosítani a megfelelő tömegközlekedési kapacitást a szmogriadók idejére."

totalcar.hu/magazin/hirek/2010/02/15/alapjogokat_sert_a_szmogriado-rendelet/
"Teljesen komolyan, lát valaki olyan politikai erőt, amelyik ezt a problémát tényleg a helyén kezelné?"
Én látok olyan erőt. :D Nem véletlenül választottam őket, mint természetvédelmi mérnök.
süti beállítások módosítása