Az LMP-sek az MDF-re szavaznak?

2010.02.19. 08:00 Fent és Lent

Van egy blog, a Lokális Klímaváltozás, ami öndefiníció szerint "Az LMP tagjainak és szimpatizánsainak blogja". Gondolom az a pár ember, aki publikál a blogon, ha nem is párttag, de nem egy távoli szimpatizáns, hanem közel van a tűzhöz.

Ott publikált igen csak sokat, összesen 18 poszot Surko is, aki éppen ezt mondja Török Gábor blogján:

„Bárcsak összepárosítható lenne a Bokros programja, az LMP lelkesedésével, tisztakezűségével és elszántságával. Verhetetlen páros lenne.

Ha a szívemre hallgatnék, az LMP-re voksolnék. Ha viszont az eszemre hallgatok, nem választhatok mást, mint Bokrost. Márpedig én racionális ember vagyok. De abban biztos vagyok, hogy az emberek többsége velem ellentétben viszont emocionális alapon választ.”

Az LMP prominens tagjai az MDF-re fognak szavazni?

És ez az LMP katasztrófájának az előszele vagy magányos őrültről van szó?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr981767994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MDF: Lezárul egy korszak 2010.03.04. 23:06:38

Országos választmányi ülést tart az MDF. Dávid Ibolya szerint pártja „saját belső demokráciája” okozta nehézségeinek kezelése érdekében ül össze.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha az LMP-nek egy kis esze van, olyan messze tartja magát az MDF-től, amennyire csak lehet. Így nem "lesz más a politika".

Nem értem ezt a Bokros-mítoszt. Mindenki gyűlölte 15 éve. Következetes, azt elismerem, neki lett MDF-je és nem az MDF-nek miniszterelnök-jelöltje, de azt a neoliberális elvet követi folyamatosan, ami tavaly a válságot idézte és látványosan megbukott.
Mivel mindkét pártot ma már az SZDSZ mögött állók gründolják, ezért nem mindegy hogy hova szavaz?
@leila iron: Bokros az egyszerű, képzetlen emberek gazdasági Che Guevarája.
Aki az mdf-re szavaz vagy tudatlan, vagy nem normális.
LMP, lol.
Aki még hisz az Adam Smith-féle "láthatatlan kéz" önszabályozó piacában, az álomvilágban él. Bokros is ezt mondja, csak kicsit korszerűsített formában. Ebben kétségtelenül szakértő, de ez egy akkora tévút mint pl. a kommunizmus. Attól még vannak jó gondolatai, de mint tudjuk hibás premisszákból is lehet helyes következtetésre jutni. Surko kétségtelenül hisz a dologban, mert nem látja át a tágabb, anyagiakban nem, vagy nem könnyen kifejezhető következményeit egy ilyen gazdaságpolitikának.
Édes Istenem! Hadd kérdezzem már meg, LMP-nek miből van pénze óriásplakátokra? Mi, jobbikosok elvileg minimum ötször nagyobb szavazó, támogató, és tag táborral rendelkezünk. A kampány nagy részét helyi szinten a tagok, szimpatizánsok pénzelik. Központból nem kapunk vagy csak minimális mennyiségben forrást.
Ezek után, nektek még a kopogtatocédula gyűjtés is kemény meló: lásd indexes lmp-s eszteres cikk, nem tudom honnan a francból van pénzetek brüsszeli irodát fenntartani+ óriásplakátok ( egy plakát min. 55ezer ft)?
Pazarlásnak érzem Bokrost az MDF-ben. Önmagához képest is minimálisra zsugorodott támogatással rendelkező, ezer sebtől vérző párt színeiben indul az egyik leghasznosabb jelölt.
Pedig az országnak szüksége volna rá, ha nem is mint miniszterelnökre.
Ezért nem lehet kommentelni a kettős mércén NEM az LMP-t dicsőítő szózatok után. Marhára demokratikusok vagytok. :D
@NoMojito: Politikailag hasznos egy pártnak, gazdaságilag káros az országnak. Ez a Bokros mítosz nagyon gáz, kétségkívül egyszerű az üzenet, válság van ő majd megoldja mert szakember. Szánalmas hogy mennyien benyelik jobb híján.
Kiszivárogtatták, hogy Bokros ultimátumot intézett az MDF felső vezetéséhez, ami szerint visszalép, ha a teljes MDF nem sorakozik fel egyöntetűen mögé és nem sikerül elhallgattatni a párton belüli vitákat.

A „szivárgás” azért volt lehetséges, mert az ellenség keze betette a lábát már az MDF legfelső szférájába is.

Ha Bokros nem adta fel politikai ambícióit és komolyan veszi ultimátumát valószínűleg keres egy másik liberális pártot magának.

Kézenfekvőnek látszik erre az LMP.

A cikkben említett szirénhangok is ezt próbálják előkészíteni: „Ha a szívemre hallgatnék, az LMP-re voksolnék. Ha viszont az eszemre hallgatok, nem választhatok mást, mint Bokrost.”

Sensimilla ezt írja: „csak az LMP-ben van helye véleménynek, meg vitának, nem kell birkaként vonulni a vezetés, vagy adott esetben vezető után befogott szájjal.”

Kérdéses, hogy ez összhangban van e a Bokros ultimátumban megfogalmazott elvekkel, vagy kiderülhet, hogy az LMP a gyakorlatban nem is veszi komolyan azokat az elveket amelyeket szensimilla állított.
@stulquec: Mint az LMP brüsszeli csoportjának koordinátora szeretném tudni, hogy milyen itteni irodánkról tudsz, mert nekem még nem szólt senki, hogy ilyenünk is van…
@stulquec: médiavásárlóként úgy tudom, hogy 25, sőt akár 15 ezerért is lehet óriásplakátot venni, csak akkor az nem 1.es, hanem 5-ös besorolású, tehát nem a budai rakparton van, hanem a ferihegyi úton, meg vidéken, kis városok szélén, stb. ez meg azért már 10 db esetén is jelentős árkülönbség. amúgy pedig az LMP kampányköltéseit itt láthatod:

lehetmas.hu/kampanyszamla
Nem igaz, hogy mindenki gyűlölte Bokrost 15 éve. Azok gyűlölték, akik állami pénzből élnek, azoknak tényleg rossz volt, hogy visszavett a költekezésből. De ez az ország csak akkor fog felemelkedni, ha a többség a piacról fog megélni, és csak egy kisebbség az államból. Az nem tartható, ami ma van, hogy egy ország TÖBBSÉGE az állam kifizetéseiből akar élni, abból a pénzből, amit egy kisebbség fizet be. Bokros a befizető kisebbség embere, ők azok, akik támogatják, ha gondolkodnak.
@hunor76: Schiffer András nyilatkozta a médiában, hogy kint Brüsszelben az ottani irodában tárgyalt. Kedves hunor76. Az óriásplakátok tényleg milyen pénzekből vannak? Mekkora a pártotoknak a támogató köre?

Mert ha minket ugye "Oroszország pénzel":), akkor biztos titeket is pénzel valaki. Tényleg nem olcsók ezek a plakátok.
@sensimilla: És a nyugati pályaudvari metróállomás? Az kimondottan félreeső hely:. De végülis tényleg, honnan van erre pénzetek?
Mszp-s gazdaság politika ,Bokros vezérletével,LMP-s színekben,Jobbikos büntető törvénnyekkel.Na ez már tetszene!!!!!!

Lehet megkővezni.Én csak egy választó vagyok.Semmilyen párt tagja.
@stulquec: Brüsszelben mióta van irodánk?
Van ott 2-3 párttag, oszt' jónapot.
Nyílt kampányszámlánk: lehetmas.hu/kampanyszamla

Amúgy meg jobb lenne ha nem a mi seggünket néznéd, mert az a párt, amelyik évi 2 milliós pénzforgalmat vall be... Hát szerintem hazudik.
Kíváncsi lennék, mint mondtok majd, mennyiből kampányoltatok az EP alatt, amikor még TV-s hirdetés is volt. Tuti nem 19 misiből, mint az LMP.
Na mind1. Maradjunk annyiban, hogy mi legalább elszámolunk a költéseinkkel.
@Vidéki: Inkább Dávid Ibolya küldte tovább a sajtónak. Médiahack, Bokroson keresztül üzent a szervezeteknek, hogy most vagy befejezik a lázadozást, vagy nem marad semmi.

Ha meg Bokros ráül az LMP-re, nekik is végük. Lesznek egyszemélyes Bokros-párt, méltó pár százalék szavazóra.
@sensimilla:
Mi tagadás, tényleg korrekten elszámoltok a kampányköltségeitekkel. Ennek ellenére akkor sem értem, hogy vidéken hogy léteztek. A falvakba, ahol a lakosság ma is bő fele él, hogy juttok el? -gondolom üdítő kivétel Ivád-
@stulquec: Elég képmutató dolog, hogy pont egy Jobbikos szeretne az LMP pénzügyeiben kutakodni. Előszőr is nekünk nyílt kampányszámlánk van, mindenki mással ellentétben. Másodszor ne gondold azt hogy az LMP-ben nem tesz be mindenki a lehetőségeinek megfelelő pénzt a kampányba. Harmadszor pedig van egy kis fogalmam arról mennyibe kerül egy-egy plakát vagy szórólap nyomtatása, és pl. az EP kampány során csak Mohácson több Jobbikos plakát volt, mint LMP-s egész Baranyában.
@kamasuka: A Kettős Mérce nem az LMP blogja.
@Vidéki: Kisebb rejtély az hogy miért gondolod az LMP-t liberális pártnak, bizonyára még egy szót sem olvastál a programunkból. De az hogy mi köze Bokrosnak az LMP elveihez, az már tényleg teljesen értelmezhetetlen "gondolat".
@sertésmájkrém: Tényleg nem szeretném megkérdőjelezni a szakértelmed /mert az lehet nagy is/ de nem nagyon értem Bokros miért káros gazdaságilag. Különösen egy olyan mezőnyben ahol a Jobbik gazdasági programjának jelentős építőeleme az Isteni csoda , a Fidesz pedig jellemzően a céljait hangoztatja, ami ugyan csábító, de az oda vezető út tartogatja majd az igazi meglepetéseket.
Bokros gazdaságpolitikája gyökeres ellentéte az LMP elképzeléseinek, nem is értem hogy lehet egy lapon említeni őket. Bokros iránya egy neoliberális, globalista nemzetromboló elképzelés.
@Kaa:
Bokros a betelepedő befektetők és spekulánsok embere.

Ezért ajánlgatja nekünk a nadrágszíjmeghúzás egyedül üdvözítő receptjét, mert ez a magyarországi alacsony bérekből már most is hatalmas extraprofitot realizálók profitját még tovább növelné.

A nadrágszíj meghúzási ötletét addig forszírozná, amikor életszínvonalunk Iván Gyenyiszovics színvonalára csökkenne.

(Olvasd el Szolzsenyicin: „Iván Gyenyiszovics egy napja” című kisregényét.)
Na, leírom én is, mit gondolok, mert megtehetem. :-) Az LMP-ben sokféle, elég különböző alapállású ember van, nagyon színes a csapat. Emiatt vannak komoly belső viták, amik más pártokban a szigor vagy az évek sora alatti leforgácsolódás miatt nincsenek. Nem személyi viták ezek, mint a nagy pártokban, hanem elvi jellegűek.

Például amikor mondjuk az érdeklődők hiányolják az LMP álláspontot atomenergia ügyben, akkor jó, ha tudják, azért nincs olyan, mert az LMP-ben megférnek egymás mellett az atompárti (vagy minimum a fosszilis energiát nagyobb bajnak tartó) és az atomellenes tagok, csoportok. És a vezetőségnek van annyi esze, hogy ahol nagy a szakadék, ott nem erőlteti az egységes álláspontot.

Gazdasági témáknál is vannak ilyen törésvonalak, bár itt azért tisztább a kép: a Bokros féle "le az állammal" típusú gazdaságpolitikát a nagy többség nem tartja nyerőnek. Ettől még többen elismerik, hogy vannak értelmes meglátásai neki, de mondjuk Surkó (aki nem párttag) Bokrost kételyek nélkül magasztaló hozzáállása egy extrém szélsőségnek mondható.
@Baracska Péter: A mi alapszervezetünk felülről nem kap pénzt. A költségek túlnyomó részét helyi szinten "termeljük ki". Tagdíj, szimpatizánsok felajánlásai stb,. Ezért előfordulhat, hogy Baranyában-ahol nagyobb a támogatói kör mint pl. Vasban több jut a kampányra. Meg aztán egy helyi a nyomda szinte ingyen papíráron nyomja a szórólapjainkat, mi is természetesen ingyen dolgozunk. Emiatt nem kell sokat költeni. Hálisten sok nemzeti érzelmű kis és középvállalkozó van, aki ahogy tud segít.
@marcipán2: katt itt lehetmas.hu/kampanyszamla a táblázat alján a bevételek gombra, és látható. esetleg nézegesd át a számlakivonatot, ott van feketén-fehéren, hogy honnan van...
"Nincs köze egymáshoz Bokrosnak és az LMP-nek"
www.hirszerzo.hu/cikk.nincs_koze_egymashoz_bokrosnak_es_az_lmp-nek.140810.html

Vidéken úgy létezünk, hogy - számodra akármennyire is elképzelhetetlen - vidéken is laknak értelmes emberek, akik tájékozódnak a politikai viszonyokról, és képesek kiválasztani a számukra szimpatikus, támogatandó pártot. Az LMP-t kezdeményező 15 alapító között is számos vidéki volt.
Most 176 választókerületben van jelöltünk és egy hozzá tartozó, kisebb-nagyobb csapat. Igen, van olyan, hogy 5-10 embernek kell bejárnia egy 20-30 faluból álló körzetet, de megcsinálják, és egyre többen csatlakoznak hozzánk a kampányban, faluról is.

Magyarországon szerencsére nem csak a Jobbik-féle uszításra van kereslet, hanem az okos, békés megoldásokra is.
Bocs, de surko minden, csak nem "prominens tag".

Egy blogger, aki politikai változást akar és bár sok kérdésben homlokegyenest mást gondol, mint az LMP azért szimpatizál velünk és beállt közén tolni a szekeret.

Szerintem ez jó dolog. Attól is lehet más a politika, hogy nem kergetünk el mindenkit, akinek nem egyezik 100 százalékosan a világnézete az LMP által meghirdetett programmal. Mondjuk azon én is sokat és erősen pislogtam, hogy a szabadpiaci fundamentalista ideáival miért éppen a lokálklímára akar írni :)
@NoMojito: Bokros Laja olyan mint a foghúzás kézigránáttal. Megteszi a hatását, csak hát azok a fránya járulékos veszteségek...
@bnct: Majd április közepén kiderül, hogy kire mennyi kereslet van. :) Azért az szánalom ami pl. Gyulán történt. Egy Szalma nevezetű úriember egyszerre ajánlkozott fel nektek, a civil mozgalomnak és a torgyán szörnyszülött szervezetének. Mindhárman bekomáltátok volna a vén csalót. Most néztem a honlapotokon. Sietni kéne. Gyulán még jelöltetek sincsen. Aztán így nem marad kopogtató. Vagy ilyenkor, hogy gyűjtötök ott?
@pgeri: Mindez a sokszínűség akkor lesz a pártnak a vége, ha hatalomhoz jut. Lásd MDF, 1990. Mindez a kezdeti harcos időkben nagyon hasznos, mert sokan érzik a pártot magukénak, de később visszájára fordul.
nah, én mint lmp-szimpatizáns, kb 1 hónapja azt terveztem, hogy mivel a közvélemény-kutatások szerint az mdf bejut a parlamentbe, így listán az lmp-t támogatnám, egyéniben az első fordulóban pedig az mdf-es jelöltet. surkoval számos témában én is egyetértek, de ez nem hinném, hogy kibékíthetetlen ellentétről szólna az mdf-re és lmp-re szavazás között. az elmúlt egy hónap azonban meggyőzött, hogy ne szavazzak az mdf-re, mert azt, amivel kampányoltak/kampányolnak, mint felnőttség, mérsékeltség, józanság, demokratizmus, azt mind eljátszották a belső csatározásaikban. a program is csalódást keltett bennem a hiányosságával. summa summarum: nem fogok az mdf-re szavazni egyéniben, hanem ott is az lmp-t támogatom, a második forduló pedig már csak alternatív választás. remélem, tudtam árnyalni a képet. üdv! :)
@Logan Grimnar: "Bokros az egyszerű, képzetlen emberek gazdasági Che Guevarája."

@sertésmájkrém: "Aki az mdf-re szavaz vagy tudatlan, vagy nem normális."

@Vidéki: "Bokros a betelepedő befektetők és spekulánsok embere."

Mielőtt hasonlóan sommásan ledorongolnám eme megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatásokat, mint MDF-SZDSZ & Bokros szimpatizáns, szerényen megkérdezném: Oszt mér' is?
Nem értem Surkot. Bokros Lajos és az LMP gazdaságfilozófiája úgy nagyjából tűz és víz.
Bokros egyszerűen rossz lóra tett: egy parttalan belvitáktól és politikai gengszterizmustól fertőzött pártban látta a politikai jövőjét. Brüsszelig ez működött is.
Persze, lehet Bokrost bajusz-, népnyúzás- és jelszó-szintű ismeretek alapján is minősíteni, csak ne nevezze magát az ilyen nick tájékozottnak, főleg szakértőnek.

Ez kábé a "Márinéni pletykái a tornácról" - színvonalú vulgár-politizálás.
@nem1rem1:
"Bokros életútja nem a bukások sorozata."

Akik legendáját éltetik, azok számára az sem számít bukásnak, amit a Budapest Bank vezéreként sikerült elérnie: A hatalmas ingatlan vagyonnal is rendelkező bankot, állami forrásokból kistaffírozva bagóért passzolták át a GE csoport kezére.

A Budapest Bank vezetőjeként annakidején egyáltalán nem volt képes villogtatni hatalmasnak mondott képességeit.

A számunkra siralmas (de számára lehet, hogy kedvező) eredményhez az is hozzájárulhatott, hogy önéletrajza szerint Panamában is tanult közgazdász ismereteket.
@nem1rem1: Bokrossal a legnagyobb gond az, hogy 10 éve még prófétainak gondolt gazdaságfilozófiájába a válság beleverte a koporsószeget.
Még ha be is kerül a Bokros, meg esetleg Ibolyka, semmibe sem lesz beleszólásuk. Az LMPből semkiről sem feltételezem, hogy bejutna.
@leila iron: hát akkor te ennyit értettél meg belőle. segítek egy egészen rövidet: a válságot a hitelből jólét okozta mindenütt, Mo-n is, meg az USA-ban is (mindkettőben lakásépítés, fizetésemelések). Bokros alatt az államadósság 86%-ról 61%-ra csökkent, és aszolút ellene van a hitelből keresletélénkítésnek, ami a válságot okozta. aki ma is ezt a hitelből keresletélénkítést nyomja, az a FIDESZ.

és ez három mondat. ennyit kellene megérteni, meg 1995-ben is ennyit kellett volna megérteni.
@is: errata - 86%-ról 61%-ra csökkent; - ami a válságot okozta

@Az évek meg a rutin: neked is az előző kommentem.
@Vidéki: Értem. Tehát Bokros rövid, sikeres politikusi tevékenysége, gazdasági elképzelései szóra sem érdemesek, mert a Budapest Bank vezetőjeként végrehajtott tranzakcióit te kétes értékűnek értékeled.

Szerencse, hogy annak Magyarországon még olyan politikusok, akiket semmi hasonló vád nem érhet, mert életükben még semmi mást nem csináltak, csak betették a feneküket valamilyen székbe, és azóta lelkesn bólogatnak, szavaznak, ugatnak, szajkóznak - amit elvárnak tőlük. Soha sem hibáztak.

Van közöttük egy kiemelkedő alak, aki nyolc éve sírós hangon könyörgött a Néphez, hogy hadd legyen ő a miniszterelnök, mert semmi máshoz nem ért.

Ez a Panama-izé viszont tök jó vicc! :-) Persze, ha annak szántad...

@Az évek meg a rutin: Az ilyen kinylatkoztatásokra szokták mondani, hogy még az ellenkezője sem igaz.

(Igyekszem követni a műfajt, tömörséget és érvtelenséget.)
@is: Nem az volt az alapvető baj, hogy hitelből folyt a keresletélénkítés (ez közkeletű tévedés), hanem hogy a hitel mögött nem volt valós gazdasági teljesítmény és a kihelyezések virtualizálódtak.
@Az évek meg a rutin: És Bokrostól erről te speciel mit hallottál?
ISTEN ÉLTESSE B. ZOLTÁNT A 34. SZÜLINAPJÁN!
@nem1rem1: Ugyanezt. Nem is ez a problémám vele, hanem a szociális ellátórendszer piaci szemléletű kezelése irritál. Pl. nem lehet a nyugdíjakat időskori biztosításként felfogni.
@stulquec: Az EP választás idején hány plakátja volt a jobbiknak? Nézz utána! És annak is honnan volt rá pénz...
Az LMP költségvetését pedig a nyílt számlán követheted:
lehetmas.hu/kampanyszamla
És hagyjuk már ezt az szdsz-ezést mert már réges rég lejárt lemez...
Nem értem én ezt. Valaki, aki magát mérsékeltnek és intelligensnek tartja, képes egy olyan pártra szavazni, ahol Lengyel Zsóti a pártigazgató? Akit azért rúgtak ki a Fidesztől, mert elfogadhatatlanul viselkedett? S ez az alak az MDF-ben pártigazgató lehet?
Hát, azért a téma felvetőjének azon érdemes lenne elgondolkodnia, hogy az eddigi legnagyobb felhajtással járó magyar "reformista" történetben, a Molnár-Horváth féle EÜ deform kérdésében a Bokros és köre meg az LMP pont a kötél két oldalán állt.
Sziasztok!
Jó lenne,ha fiatal és idősebb emberek is belátnák,hogy a Magyar nép kizsákmányolása vége.
Nem tudunk már miről lemondani csak a vérünket tudjuk adni a kizsákmányolók eltüntetésére.Mi idősebbek már sokszor megfizetünk a kormányaiknak jó lenne már egy kicsit élni is.A sok kommunista műszak,felajánlások,az óvoda,iskola udvarok rendbetétele amiért a helyi párt vezető kapott jutalmat.Remélem most nem úgy lesz,hogy fogjuk meg és vigyétek.Veszekedni se kellene már csak összefogni és csinálni a dolgunkat,vigyázni,hogy ki ne lopják az egész országot a fejük felől.Nem a nyugdíjasokon kéne spórólni,hanem a fiataloknak kéne munkát adni.Meg kéne tanulniuk dolgozni mert erre nincs lehetőségük.Mit vártok húsz-harminc év múlva,ki fog dolgozni,kifogja azt a sok szenvedély beteget ellátni.Gondoljatok a jövőre is ne csak mának éljetek,hiszen lesz gyereketek unokátok ők nem számítanak?.kérlek benneteket,ha politikával foglalkoztok csak becsületesen,másnak a méltóságát ne a porba taposva,de semmi lopást csalást ne tűrjetek meg!
@nem1rem1:
Írod: „Bokros rövid, sikeres politikusi tevékenysége”

Ez a Bokros legenda része, amit sokan benyelnek, mint kacsa nokedlit.

A Horn kormány alatt, a hozzá hasonlók hatalmas propagandája nyomására hozták létre a magán nyugdíj pénztárakat.

A rószaszín propaganda azt ígérte, hogy a magán banki vezetés hatalmas szakértelme (az állami kutyaütőkhöz képest) kiváló hozamokat fog biztosítani a járadékosok számára.

Azóta több, mint tíz év tapasztalata viszont azt mutatja, hogy a hozamok rendkívül satnyák. Ha a járadékosnak biztosították volna a lehetőséget, hogy járadékán bármely bankban állampapírokat vásároljon, toronymagasan jobb hozamokat érhetett volna el.

Ennek oka, hogy a járadék befizetések jelentős részét felemésztik a hatalmas „működési költségek”, másrészt a banki tevékenység, legalábbis a járulék befizetők szempontjából nem látszik szakszerűnek, sőt egyáltalán racionálisnak sem.

Ráadásul a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből hosszú évek óta hiányoznak a magán nyugdíj pénztárakba átutalt hatalmas összegek.

Ezt évről évre az államkincstárnak kell mélyen a zsebébe nyúlva pótolni.
@phaidros: okoskám, még a nevét sem tudod, inkább játssz a legoval...
kibulizottorszag.net

kicsit hosszú, de érdekes.
Ha neked a tolvaj-simlis-hazug-lejáratódott 4 parlamenti párt kell- FIDESZ-MDF-MSZP-SZDSZ- szavazz rájuk.
Biztos érdekelt vagy a simlikben, megértelek.

O. Viktor aki-20 éve semmit nem csinál csak élősködik a nép nyakán- lenne a megváltó?
Ő mondja, hogy elég volt meg megújulás?
Vele kéne kezdeni, mutasson jó példát lépjen hátra!

Igen elég volt ezekből a rendszerváltást is ellopó, hiteltelen emberekből, pártokból.

Friss levegőt, új pártokat, új embereket a Parlamentbe!

Csak így LEHET MÁS A POLITIKA!
@clownfish: értem, tehát a nevét nem tudom, de nyilván tudod, kiről van szó, ha tudod, hogy kinek a nevét írtam rosszul. :) Akkor megmagyarázod, hogy lehet egy ilyen ember a jövő és igazság egyetlen letéteményeseként tetszelgő, valódi liberálkonzervatív párt igazgatója? :)))) Mert gondolom, ha ilyen mélyen érintett, Te is MDF szavazó lehetsz. :)
@phaidros: ha vennéd a fáradságot, hogy kicsit visszascrollolj, akkor ott leírtam, én kit, mit, és hogyan igen és nem. egyébként nem volt szándékomban megvédeni lengyelt, de végképp azt ajánlom, hogy kettővel előbbi hozzászólásomat olvasgasd, megértenél mindent.
@leila iron: "azt a neoliberális elvet követi folyamatosan, ami tavaly a válságot idézte és látványosan megbukott."
@Baracska Péter: "Aki még hisz az Adam Smith-féle "láthatatlan kéz" önszabályozó piacában, az álomvilágban él."

Aki azt hiszi, hogy a gazdasági válság a neoliberális laissez-faire hibája, az él álomvilágban. A pénzügyi piacok, ahonnan a válság elindult a legszigorúbban szabályozott piacok közé tartoznak, ráadásul az ezek ellenőrzésére költött USA kormányzati összegek sosem voltak magasabbak, mint a válság előtti évtizedben, amikor a buborék kialakult és fújódott.

organizationsandmarkets.com/2010/01/28/the-era-of-laissez-faire/
A vicc tag még kellene ehhez a poszthoz.
Most néztem meg, Zoltán, és gazdasági igazgató, nem pártigazgató. Megyek, legózok egyet, aztán kérdezek megint.

Klack klack krack.

Itt vagyok. Szóval, vállalható ez az ember? S emelett elfogadható egy liberális/konzervatív egyesülés? Bokros, ahogy elnézem, még egy pedofil papot is legalizálna a pártban. :)
@clownfish: nem olvastam a hozzászólásodat, sőt egyiket sem. A posztra reagáltam.

Amúgy tök mindegy, remélem az MDF az SZDSZ-el együtt eltűnik a lefolyóban. Jó lenne, ha menne utána a többi is, de hát az ember nem akarhat mindent egyszerre, a kólát így is kérem. :)
@is: meg azt is érdemes lenne megérteni, hogy egy ország irányítása nem pusztán közgazdaságról szól, hanem társadalomról is.
Attól még, hogy az LMP elindul a választáson (mert remélem elindul), még a későbbiekben támogathat olyan gazdaságpolitikát, amit Bokroséktól jónak talál, úgy hogy közben saját magát is megtartja. Szerintemm amúgy simán elindulnak, sőt a SZDSZ-MDF "furcsa pár" szavazóinak egy részét is megnyerhetik. Szóval hajrá!
@LMP go' - www.lehetmas.hu - www.lmpbaranya.hu:

A Jobbik betűre ugyanígy érvel. Ha csak az a mérce, hogy mi nem vagyunk a parlamentben, és mindenki tolvaj csak mi nem, azzal nem ismertem meg közelebbről az új kezdeményezés lényegét.

A poszthoz meg annyit, hogy az LMP és az MDF összeborulása bejutást eredményezne, ami az egyik félnek mentelmi jogot, a másiknak váratlan sikert hozna.
Ráadásul mindkét alakulat kőbevésősen független, és minden alkalommal a Fidesz ellen szavazna.
Mi lenne ebben a meglepő?
@Avatar:
Írod: „buborék kialakult és fújódott.”

Ez így nagyon személytelen, voltak, akik fújták.

Egyrészt az USA törvényhozásában, másrészt tehetséges mágusoknak (a buborék fújás nagy haszonélvezőinek) sikerült az „őröket” is elaltatni.

A piaci automatizmus ezt nem volt képes megakadályozni.

A Nobel díjas neoliberális közgazdász szerint is:

„Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”
@Kaa:
így van, és ezért: Hajrá Bokros, hajrá MDF, adjatok nekik cédulát, minél többet, legyen végre parlamenti képviselete az ADÓFIZETŐKNEK is.
Mi családilag megosztjuk 2 szavazatunkat, 1 LMP, 1 MDF.
dávidibolyára és pártjára akkor sem szavaznék, ha egyetlen jelöltként indulna.... Egy diktátor, egyeduralkodó, kétszínű (emberszerű) lény...
Nem érdemes országgyűlési választáskor az LMP-re szavazni. Bizonyítsanak előbb az önkormányzatokban! Ahány jelölt, annyi LMP.
Mit tehetne pár jószándékú dilettáns egy pártelvű parlamentben?
Az LMP és a Bokros-féle MDF az ideológiai mező két legtávolabbi pontján helyezkedik el egymáshoz képest. Gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseikben, az állam szerepének megítélésében nemhogy semmi közük egymáshoz, de kifejezetten egymás antipólusai. Közöttük megosztani a szavazatokat ahhoz hasonló ideológiai skizofrénia, mint Morvai Krisztina és Ungár Klára között tépelődni. Látványosan bizonyítja a magyar szavazó programok iránti közömbösségét.
@Cionista Pista: Neked csak útban van a demokrácia? :)
Sziasztok!

1. Szerintem az LMP egy nagyon egészséges civil kezdeményezés. Remélem, sikerül bejutnia a Parlamentbe, mondom ezt úgy, hogy én a Fideszre fogok szavazni. Ha bejutnak, és 4 év alatt sikerül megőrizni a valódi tenniakarást, tartózkodni a megélhetési politikussá válástól, és kidolgozni egy teljes spektrumú programot, akkor 4 év múlva övék a szavazatom. (Kivéve, ha a Fidesz VALÓBAN jól kormányoz. Bár akkor talán közeledhet a két párt is.)

2. Jó lenne megérteni, hogy a pártszimpátia több, mint egy gazdaságpolitikai állásfoglalás. Vannak olyan emberek, akik valóban hisznek bizonyos VALÓDI értékekben, tehát zsigerből szocialisták (társadalmilag érzékenyek), liberálisak (az egyén szabadsága a legfontosabb), konzervatívak (Isten-Haza-Család), stb... AZ ilyen embereket nem lehet egy bokrosi vagy egyéb gazdasági elképzeléssel átállítani teljesen más értékrendre. Egy jó (vagy legalább jól átgondolt) gazdasági elképzelés kevés. Nyilván szükséges, de kevés.

Gondolatkísérlet: tegyétek Bokrost a MSZP/Fidesz/Jobbik/LMP/KDNP/... párt kormánykerekéhez. Megvan? Máshova szavaznál így? Ha igen, akkor nincs valódi értékrended (ez nem ítélet, a legtöbb embernek nincs). Ha nem, akkor vagy van valódi értékrended, vagy megszokásból/lojalitásból/érdekből szavazol a kedvenc pártodra.

Jó önértékelést!
@Cionista Pista: Ez az Pista! Politikai nézeteid nagyjából annyira kifinomultak mint V. Ferdinánd (1835-1848) osztrák császárnak, és magyar királynak. Akinek egyébként a leghosszabb feljegyzett értelmes mondata ez volt: "Császár vagyok és nudlit akarok".
@iqfighter: ez baromság. Mert konkrétan, ha a párt amelyikkel szimpatizálsz egyáltalán kormánykerék közelébe engedné Bokrost akkor az a párt vagy mozgalom lenne értékrend nélküli. Nem gondolod?
@iqfighter: "Jó lenne megérteni, hogy a pártszimpátia több, mint egy gazdaságpolitikai állásfoglalás." Valóban, de azt is, hogy egy gazdaságpolitikai program nem pusztán a gazdaságot érintő szakmai kérdés, hanem például társadalmi és társadalomfilozófiai kérdés is.

2. Bokros nem személyében érdekes, a neve jelképez egy elég világos gazdasági-társadalmi víziót. Ironikus, hogy amíg az ő specifikuma éppen az lehetne, hogy Magyarországon nagyjából egyedül van tartalmilag is leírható programja, a választók szavazatukat megosztanák a vele éppen ellentétes programirányú másik párttal. Programnak ez alapján elegendő lenne a 'van programom' szlogen, kereslet úgyis csak erre van, tartalmilag már nem érdekes a dolog.
Erősen gondolkodom, hogy az LMP-re szavazzak-e. Egy szimpatikus társaság, de elég amatőrök.
@Vidéki:
"Ez így nagyon személytelen, voltak, akik fújták.
...
A piaci automatizmus ezt nem volt képes megakadályozni."

A minden korábbinál nagyobb állami kontroll sem. Szóval az ellenőrzésekre évente elköltött többmilliárd USD pénzkidobásnak bizonyult.

@doktor Habil:
"ahhoz hasonló ideológiai skizofrénia, mint Morvai Krisztina és Ungár Klára között tépelődni."
Mókás hasonlat, mivel a 90es években Morvai még éppen a melegek mellett kiálló liberális jogvédő volt. Szóval Morvai jelenleg önmagában is ideológiai skizofrénia.
No, nem mintha Orbán nem liberálisként indult volna neki a pályafutásának.
Tegnap az index meginterjúvolta Bánki Eriket, a parlament sport és turisztikai bizottságának elnökét, Fideszes politikust. A Fidesz sportprogramja volt a téma, ami még nem meglepő egy sportokkal foglalkozó politikus esetében. Ahogy nem meglepő az sem, a Fidesz mindent rendezni szeretne Olimpiától foci VB, EB-n keresztül U20 VB-ig. Ásítozhatnánk az unalomtól, ezeket és a stadionépítési álmokat ismerjük már régen. De Bánki Erik egy új aspektusba helyezte az egészet. A helyszíneket piszkáló kérdésre képes volt ekkora kapitális baromságot válaszolni:

"Rio de Janeiro vagy Madrid GDP-je összevethető Budapest és hatszáz kilométeres vonzáskörzetének GDP-jével."

Próbáljuk meg elképzelni mekkora léptékben gondolkozik ez a felelős politikus. Vegyünk elő egy térképet, keressük meg rajta Budapestet, és méricskéljük le azt a vonzáskörzetnek számító 600 km-t. Északon Szlovákián és Csehországon keresztül egészen a lengyel Wroclawig mehetünk. Nyugaton nagyjából Salzburgig, Délen a szerbiai Nis városáig, Keleten a romániai Szovátáig.
Szép nagy kör, nemde? Nem tudom az feltűnt-e, hogy ezek a területek nem tartoznak hazánkhoz. Vagyis Bánki Erik akkora Magyarországot álmodott, amit még a legszélső jobbosok sem bátorkodnak.

Esetleg kurvára fingja sincs arról, hol is él valójában.
@doktor Habil: Az MDF programja ugyanolyan pártprogram, mint a többi, megvalósíthatatlan, nincsenek benne számok, határidők, stb.

Egyébként meg Bokros valóban jelképez egy világos társadalmi-gazdasági (bár inkább csak gazdasági, nem tudom, hogy mi lenne benne társadalmi) víziót, sajnos pont azt, ami 2008 őszén megbukott.
@doktor Habil: "Az LMP és a Bokros-féle MDF az ideológiai mező két legtávolabbi pontján helyezkedik el egymáshoz képest. Gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseikben, az állam szerepének megítélésében nemhogy semmi közük egymáshoz, de kifejezetten egymás antipólusai. Közöttük megosztani a szavazatokat ahhoz hasonló ideológiai skizofrénia, mint Morvai Krisztina és Ungár Klára között tépelődni. Látványosan bizonyítja a magyar szavazó programok iránti közömbösségét."

Köszönöm, hogy elondtad a véleményemet helyettem is! Egyszerűen hihetetlen számomra is a fent leírt jelenség!
A másik agyrém, mikor az LMP-t az szdsz utódpártjaként aposztrofálják. Kőkemény neolibek vs. modern, zöld baloldal. Agyrém! :)

Részemről addig vagyok LMP szimpatizás, míg az efféle bokros ill ex szadesz szagú neolib szellő meg se legyinti őket.
@Pomme: Igen, a leeszdéeszezés ugyanez (bár mindig meg lehet találni azt a távoli nézőpontot, ahonnan lényegileg minden ugyanaz; egyikük sem zsidózik, etc). Az összemosás jelzi, hogy - megalapozottan vagy tévesen ítélve - inkább szubkulturálisan azonosítunk politikai tömböket, mint tartalmilag.
@Avatar:
Igazad van: "Szóval az ellenőrzésekre évente elköltött többmilliárd USD pénzkidobásnak bizonyult."

Valóban a hitelminősítő intézmények ("őrök")alaposan leszerepeltek.

Tanulság őket is ellenőrízni kell.

Többlépcsős mélységi védelemre van szükség (mint a kurszki csatában.)
@Avatar:
Igazad van: „Szóval az ellenőrzésekre évente elköltött többmilliárd USD pénzkidobásnak bizonyult.”

Tanulság: az ellenőröket is ellenőrizni kell.
itt egy írás az LMP-ről szerintem kíválóan tükrőzi a párt politikáját és a kampány technikai ballépéseit:
polizis.blog.hu/2010/02/18/lehet_mas_a_politika_igy_biztosan_nem#comment-form
@Jobb híján MDF-es: "Mit tehetne pár jószándékú dilettáns egy pártelvű parlamentben?"

Mondjuk demonstrálhatná, hogy a "pártelvű" képviseleti demokrácia nem a legjobb...
@Friss levegőt, új pártokat, arcokat a parlamentbe!:

"új embereket a Parlamentbe!

Csak így LEHET MÁS A POLITIKA"-i elittunk...
Én magam is szívesen kritizálom az LMP-t, ha valami számomra nem tetsző dologgal áll elő, a saját blogomban is lehet rá példát találni, de ez a poszt nagyon nem tetszik.
A linkelt LMP-közeli blog leírásából, amely minden oldalon megjelenik, sikerült koncepciózusan az első mondatot kimásolni, miközben a dolog így folytatódik: "A leírtak nem az LMP állásfoglalását, csupán a bejegyzések szerzőinek véleményét tükrözik. A hivatalos közlemények a párt honlapján, a www.lehetmas.hu oldalon érhetők el. Ha írnál a blogra, küldj egy levelet a lehetmas.blog@gmail.com címre!"

Ebből elég egyértelműen kiderül mi a helyzet. Később persze ugyanezt tagok is leírták a kommentekben, de előre lehetett tudni, hogy ez NEM az LMP hivatalos nézőpontja. Én magam is saját kútfőből írok a blogomba, az nem releváns a HP hivatalos állásfoglalását tekintve, még akkor sem, ha hivatalos tisztségviselője vagyok, hát még ha csak szimpatizáns lennék.

Ha mindenképpen az LMP-vel akartok kötözködni - ami mint szándék számomra önmagában visszásnak tűnik - akkor a lehetmas.hu-n megjelenő közleményeket és híreket ajánlom, azok között is bőven találtok olyanokat, amik komoly kérdéseket vetnek föl...
@KA_Steve: "Ha mindenképpen az LMP-vel akartok kötözködni - ami mint szándék számomra önmagában visszásnak tűnik"
VS:
"Én magam is szívesen kritizálom az LMP-t, ha valami számomra nem tetsző dologgal áll elő"

Persze Te nyilván jószándékkal kritizálod...


Viszont most, hogy ezt a posztot így lehúztad, visszaolvastam, és igazat kell, hogy adjak ebben neked.

Ugyanis az írója igencsak "közvetett bizonyítékok" alapján állította azt, amit "kérdezett", hiszen az illető "nem egy távoli szimpatizáns" nem is ABBAN az "LMP-közeli" blogban írta le ezt a SAJÁT személyes (s)óhaját, hanem semleges terepen kommentelve.

Te viszont szvsz túlreagáltad, épp elég lett volna (félhivatalosan) azt felelned a poszt záró kérdésére: "... vagy magányos őrültről van szó?"
- hogy: IGEN! 8Đ
Én azért nem szavazok az MDF-re, mert a programjuk egy bokrosmítosz-mázba mártott kalap szar.

A kompetenciahiány és a szűk látókörűség szüleménye. Még egy évtizeddel ezelőtt hihető volt, hogy a gazdasági fűnyíró segít, ma már azért komplexebb tervet várnék el.
az biztos, hogy a sok egyszerű, tájékozatlan LMP szimpatizáns megnyilvánulása baromira rontja az alapvetően nem is annyira szar párt megítélését... de ez legyen az ő bajuk...
@hjzgjkhjkl:
megvan az első LMP evk, amely összegyűjtött több mint 800 kopicetlit: Kalocsa
:-))
mi van, ha mégis lesz kire szavazni? :-)

és különben is, miért gondoljuk azt valamennyi választóról, hogy agyatlan, és csak a politikai cirkusz hatására szavaz ide-vagy oda?
kopicetli gyűjtés közben azért még előítéletektől mentesen is meglehet hökkenni, hogy SOK! ember mennyire jól tájékozott, és mennyire világosan átlát lényegi problémákat ... ajánlok egy kis kc gyűjtést minden totál szkeptikusnak ...
@Rosenfeld Koppány:

Kiválóan megfogalmaztad:
"Én azért nem szavazok az MDF-re, mert a programjuk egy bokrosmítosz-mázba mártott kalap szar."
aki érdekel, lehet menni LMP-sektől érdeklődni, ma számos köztéren LMP standok várják a kopicetliket, pl. a 6-7-8. kerületekben is:
lmp678.blog.hu/
az evk jelöltek is kint lesznek, nem "magányos őrültek" belső dilemmáin kell a karosszékből agyalni :-))
Ennek alapján nyilván nem gondolom, hogy az elempések a madöffre szavaznának, ez elég gyenge bizonyíték. Bár végülis mnidegy, ugyanazok gründolják őket, akik az mdf-et és a szadeszt...

@Pollack: A Jobbik tévés hirdetését sehol sem adták le, és elnézve nem volt nagy dolog összedobni :) Mellesleg nem 19 millió volt a kampány, hanem 32 millió. (A Jobbiknak volt a legkevesebb óriásplakátja)
@levvente:
> az LMP és az MDF összeborulása bejutást eredményezne, ami az egyik félnek mentelmi jogot, a másiknak váratlan sikert hozna.
> Ráadásul mindkét alakulat kőbevésősen független, és minden alkalommal a Fidesz ellen szavazna.

mindennek pont az ellenkezője igaz:
- ha az LMP bárkivel összeborul, a támogatóinak nagy része otthagyja
- aki az MDFSZDSZ-szel összeborul, sokmindent kaphat (paradicsomot, szifiliszt), de váratlan sikert biztos nem
- az LMP nem fog minden alkalommal a Fidesz ellen szavazni, csak olyan ügyekben, amelyekben eltér a (szak)politikai álláspontjuk; többször is deklarálták, h általában nem szövetkeznek senkivel, de egy-egy konkrét jó ügyért bármikor bárkivel együttműködnek

te vagy túl keveset tudsz az LMP-ről, vagy provokátor vagy. előbbi esetben ajánlom a lehetmas.hu olvasgatását; utóbbi esetben [ilyen szót nem illik papírra/képernyőre vetni]
@iqfighter:
> Remélem, sikerül bejutnia a Parlamentbe, mondom ezt úgy, hogy én a Fideszre fogok szavazni.

a focit gólra játsszák, a politikát meg szavazatokra. ha csak reménykedsz, attól nem lesz más. (a Fidesz meg úgyis megnyeri; most inkább ellenzéket választunk)
@FaTraktor:
> Bár végülis mnidegy, ugyanazok gründolják őket
ennek a baromságnak a terjesztéséért fizet a Jobbik? vagy legalább bögrét adnak? ;)
(töritanárom mondta mindig: ingyen senki sem hülye)
süti beállítások módosítása