Szakítottak az LMP-vel - Interjú Várady Tiborral, a Humanista Párt elnökével

2010.03.01. 08:12 Fent és Lent

A Humanista Párt tavaly az EP-választáson még az LMP szövetségese volt, ahol az ötödik legerősebb politikai erőként végeztek, megelőzve az SZDSZ-t. A 2010-es parlamenti választások előtt mégis szakítottak, sőt önállóan sem indulnak. A Humanista Párt elnöke, Várady Tibor mesél az okokról és a párt jövőre vonatkozó terveiről.


Alapelveitek között szerepel, idézem: „A Humanista Párt nem törekszik mindenáron hatalomra, ezért általában nem köt politikai alkukat, nem lép szövetségre más pártokkal”. Mégis az LMP-vel együtt indultatok az EP-választáson, miért?

Ez a szöveg viszonylag régi. Azon a részén, hogy nem lépünk szövetségre más pártokkal, túlléptünk. Nagyon sok volt a kapcsolódási pont még a Védegyletből, ezen túl a régi aktivista múlt is szerepet játszott, sőt, több LMP-s megfordult régebben a Humanista Mozgalomban is. Evidenciának számított a közös indulás, bár az elejétől kezdve nem láttuk, hogy mi lesz ebből.  

A viszonylag sikeres EP-választás után mi volt a törés, hogy mégis szakítottatok?

Volt egy belső ok, amiért nem folytattuk, az, hogy újjászervezzük a Humanista Pártot. A másik, hogy azt látjuk, hogy az LMP egyre inkább egy mainstreamebb vonalat képvisel, amiben a rendszerkritika csak egy vissza-visszatérő fűszer. Időről-időre mondanak szimpatikus dolgokat, de az alapvető irány nem ez. Ehhez nem tudtunk csatlakozni.

Kaptatok ajánlatot? A gyakorlatban hogy nézett volna ki az együttműködés?

A választási rendszer miatt a közös lista kizárt lett volna. De nem ez volt a lényeg, az együttműködést úgymond az általános vitában leszavaztuk, így a részletekről nem volt érdemi párbeszéd.

Szerinted mi történt az LMP-ben, elfogytak a radikálisabb gondolkodók, vagy a szavazatmaximálásra törekszenek?

Úgy fogalmaznék, hogy széles közönségnek próbálnak megfelelni, és valóban, szakpolitikai szinten könnyebb mainstream szakértőket találni, mint forradalmárokat.   

Szavaznál az LMP-re?

Azért gondolkodom azon, hogy mégis szavazzak rájuk, mert biztos vagyok benne, hogy Schiffer András, Scheiring Gábor vagy mások, időnként kellemes meglepetéseket okoznának a parlamentben. Nem hiszem, hogy megváltozna az ország sorsa, de időről-időre hasznos lenne a jelenlétük.
 

„Más az, amikor tiltakozni kell valami ellen, és más az, amikor meg kell változtatni”

Létezik most a Humanista Párt?


Tény, hogy most egy asztaltársaság vagyunk, és éppen újraszerveződünk. De azt nem mondanám, hogy nem létezünk, sokszor voltunk már asztaltársaság, de amikor úgy döntöttünk, hogy valaminek nekivágunk, akkor tudtunk eredményeket elérni, vagy megjelenni a politikai palettán. Ilyen volt, mikor 2006-ban fővárosi listát állítottunk, vagy a tavalyi Európa Parlamenti választás.  

Mi a különbség a Humanista Párt és a Humanista mozgalom között?

A Humanista Mozgalom egy gondolkodási áramlat, ami 1969-ben indult el Argentínából, világszerte közel száz országban létezik. Ez egy nemzetközi önkéntes mozgalom, központi irányítás nélkül. Magyarországon is több leágazása van, az egyik a Humanista Párt.

Létezhet egy politikai mozgalom nemzetközi franchise-rendszerben?

Szerintem létezhet. Kontinenstől függetlenül létezhet egy olyan közös érzékenység, amiben tudnak kapcsolódni emberek, persze a lokális problémák különbözőek, ez inkább egyfajta mentális kapocs.

Működőképes volt ez a struktúra a Humanista Párt szempontjából, hogy gyakorlatilag csak a kampányban mutatja meg magát, egyébként meg a Humanista Mozgalom diktálta a tempót?

Ez részben szándékos volt. A mozgalom különböző szervezetei évközben dolgoznak, és ennek időnként megjelenik egy választható verziója, hogy az aktivisták eldönthessék, vállalnak-e a politikai megjelenést, avagy sem. Az tény, hogy szervezettségben nem igazán tudtunk túllépni bizonyos szintet, szerintem a határai az Európai Parlamenti választások voltak.

Mi volt ennek a háttere?

Más az, amikor tiltakozni kell valami ellen, és más az, amikor meg kell változtatni. Egyébként az utóbbira jó példa az LMP eltökéltsége, inspiráló, azt gondolom, bizonyos dolgokban megleckézteti a civil-szférát.
 

„Megtalálni a fogást a rendszeren”

Alapvetően elvetitek a direkt pártpolitikát, helyette a közösséget kívánjátok bevonni a közéletbe, akciókkal, népszavazási kezdeményezésekkel, mégis talán a közvélemény számára ezek a törekvések nem tűnnek túl átütőnek.

Egyetértek, illetve a kilencvenes évek végén azért volt egy felfutása a helyi, közösségi terveinknek. Sajnos a teljesen grassroots kezdeményezéseink egy idő után elhaltak. Az alulról szerveződést mégis semmi sem helyettesíti, csak meg kell találnunk a módját.

Nem hisztek abban, hogy mentális átformálásához meg kell baszni a társadalmat?


Bizonyos értelemben igen, számomra az egyik fő kérdés, hogy hol talál az ember olyan konfliktust, amiben ugyan részt vesz, de azt sugározza, és kommunikálja, hogy többről van szó. Ez viszonylag nehéz feladat. Jó példa erre Martin Luther King és a Montgomery buszbojkott, ahol az első követelés például egy hatodrendű dolog volt, de arra alkalmas volt, hogy erőre kapjon az ellenállás, az új mentalitás, és az erőszakmentes harcmodor. Meg kell találni azokat a pontokat, ahol be lehet hatolni.

Ez várható  az újjáalakult Humanista Párttól?

Igen, egy olyan szervezetet akarunk, ami hatást tud kifejteni a társadalomra. Ezzel együtt jár a hangsúlyosabb médiajelenlét, vagy szélesebb rétegeket elérő akciók. Most még előttünk áll ezeknek a technikáknak a megbeszélése, kidolgozása.

Mik a személyes politikai ambícióid?

Megtalálni a fogást a rendszeren, hogy lehet az elveinket átvinni a köztudatba. A személyes pályafutásomról pedig: szeretnék parlamenti vagy önkormányzati képviselő lenni, de kompromisszumok nélkül.
 

Névjegy: Várady Tibor


A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr331779546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a mainstreamet ragozni
overhelming:)
süti beállítások módosítása