Egy másik baloldal felé

2010.03.17. 08:00 Fent és Lent

A baloldal elvileg egy populáris (népi, populista, értsd ahogy akarod), a széles tömegekkel szót értő, társadalmi igazságosságra törekvő mozgalom.

Ez most nem jelent semmit Magyarországon.

A hazai kommunisták 89 előtt a szovjet imperializmust szolgálták ki, a rendszerváltás után pedig a neoliberális világrendbe való minél gyorsabb és kritikátlanabb betagozódás ügynökeivé és haszonélvezőivé váltak. Politikai projektjeiknek már nagyon rég nincs semmi köze Magyarországhoz, mint közösséghez.

Azok, akik manapság baloldali értelmiséginek nevezik magukat Magyarországon, szinte kivétel nélkül a politikai liberalizmustól és szabadpiactól várják, hogy Magyarország automatikusan nyugati országgá váljon. És amikor ez nem működik, és egyre több anomália látszik, azzal paráztatnak, hogy az ország, mint közösség érdekével foglalkozni náci gondolat.

A közösség baloldali értelme ma Magyarországon nem létezik. Ezt még meg kell csinálni.

Magyarország, mint közösség ugyanis nem fog tudni talpra állni sem a közösséget megtagadó liberalizmus, sem az ennek hatásai elől menekülő, romanticizált nemzeteszme alapján. Ehhez éppen arra a baloldali gondolatra van szükség, hogy a politikai jogokat a gazdasági erőviszonyokról leválasztó liberális gondolat hazugság, s az egyéni jólét elválaszthatatlan a közösség jólététől.

Egy populáris baloldal, vagyis egy jó kis balpop letagadás helyett elfogadná azt a helyzetet, hogy a rendszerváltással Magyarország szovjet gyarmatból a globális neoliberális kapitalizmus félperifériás szereplőjévé vált, és nem egy képzeletbeli egyenes vonalon halad a centrum-országok jóléte felé. A balpop a Nyugat utolérésének ábrándja helyett az ország valós helyzetéhez mérné magát, és az ország létező erőforrásainak a közjó érdekében való, ellenőrzött felhasználását tűzné ki célul.

Egy ilyen baloldalnak nem lehet köze az önmagát átmentő kommunista pártelithez, ami a piaci fundamentalizmus, a gátlástalan korrupció, és a klientúrának való osztogatás szürreális egyvelegét tette kormányzási alapelvé. A balpop amúgy sem felejti el nekik az 56-os forradalom leverését.

Egy ilyen baloldalnak nem lehet köze ahhoz a liberális-européer értelmiségi baloldalisághoz sem, ami a Nyugathoz való felemelkedést úgy képzeli el, hogy sürgősen elfelejtjük a helyi, közös magyar történetünket. A magyar balliberálisok a jelenlegi világrendbe való betagozódást a liberalizmus elvi értékeihez való felemelkedésként élik meg, a betagozódásból fakadó összes problémától pedig mint szégyenletes provincializmustól fordulnak el.

A balpopnak nem lehet köze a liberális-européer baloldaliság kisöccséhez, a 68-as radikális baloldalhoz sem, amely egy internacionális (értsd nyugati) tudatosság nevében határolódik el megvetően attól a rétegtől, amely az egyetlen bázisa lehetne, a magyar középosztálytól. Ők az ország valós helyzete helyett kizárólag az ország provincializmusának ostorozásával képesek foglalkozni. Ha nem tartaná fenn őket a nyugati baloldali infrastruktúra és a magyar ballib klientúra orrbefogva elfogadott támogatása, ez az irányzat Magyarországon már rég kipusztult volna.

És végül a balpop nem azonos a globalizációkritikus mozgalommal sem, ami a neoliberális globalizációval egy nemzetközi mozgalmi hálózat létrehozásával próbált szembeszegülni, ami aztán belebukott a hatalommentesség alapelvébe. A balpop tudomásul veszi, hogy ha az erőviszonyok megváltoztatására törekszik, akkor bizony hozzá kell nyúlnia a hatalom mocskos témájához. S mivel mi itt élünk, a vonatkoztatási pont Magyarország a világrend kontextusában, és nem fordítva. Bár külső szövetségekre ehhez szükség van, a balpop nem egy nemzetközi underground mozgalmi hálózatot akar, hanem valódi átalakulást Magyarországon.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr201844244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki legyen a baloldal? 2010.03.17. 13:05:42

Miközben a (magyar nemzeti szokásjog szerint besorolt) jobboldal kevés meglepetést tartogat, egy erős jobbközép Fidesz és egy erős kispárt/gyenge középpárt méretű, szélsőjobb retorikát szélsőbaloldali gondolatokkal ötvöző Jobbik már a 2010-es parlament...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát ebben sok igazság van.

"a Nyugathoz való felemelkedést úgy képzeli el, hogy sürgősen elfelejtjük a helyi, közös magyar történetünket"

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy baloldalibbnak, autentikusabbnak és korszerűbbnek érezném ezt a balpop-ot, ha nem hagyná figyelmen kívül a "közös magyar történetünk" korszerű interpretációit, ami felismeri a szomszédos népek szerepét, fontosságát ebben a "közös magyar történetben".
hát ebben a posztban van néhány keveredés.

- a cikk úgy állítja be, hogy a 'közösség', meg a 'piacgazdaság', az egymásnak ellentmondó, kizáró dolog. pedig nem. Magyarországon pontosan ez a probléma, hogy ma bizony a választók többsége ezt elhiszi, pedig ez egy egészen zavaros tévképzet, persze a FIDESZ és Jobbik által folyamatosan súlykolva.

- a cikk szerint a közösségi embereket nácizzák le. ez természetesen nincs így. mondjuk most már ott tartunk, hogy a FIDESZes blogolók is NSDAP-znak. ez úgy van, hogy ha valaki a közösséget úgy képzeli, hogy az valami védekezési mód, mert 'minket támadnak', pedig 'mi vagyunk többen, csak minket elnyomnak', azaz paranoia-alapú az a közösség, ÉS még a védekezéshez erőszakos/nem demokratikus eszközöket is használna, de legalábbis ezt propagálja ('majd jól börtönbe csukunk mindenkit, mert mindegyik bűnöző'), na ez az alapállás megegyezik a náci németekével. tessék másképp viselkedni, ne legyen ennyire nyilvánvaló a párhuzam, nem is fog senki nácizni. minden közösségépítőt biztosan nem náciznak le.

- 'az ország létező erőforrásainak a közjó érdekében való, ellenőrzött felhasználását'

ezt minek csak az egyik oldaltól követelni? ezt én minden párttól megkövetelném, és így semmi köze nem lenne semelyik oldalhoz sem. ma (az eddigi tapasztalatok alapján) ezt kb. egyik párt sem hozza. remélem azonban, hogy itt nem arról a szocialista alapú termelési eszközök állami tulajdonba maradása/vevése/ellenőrzése dologra gondolsz, amit 1989-ben odahagytunk, 40 év konkrét tapasztalata alapján, mert az igen-igen szomorú lenne. az konkrétan a szocializmust ejelenti, és akkor nyílegyenes vonal lenne, de nem a centrum, hanem a periféria szélén lévő szakadék felé.

- ez a magyar középosztályra épülő nem egészen látjuk, hogy micsoda, ez megint miért a baloldal dolga? ez nem minden párt dolga? a jobboldal ezzel szemben mit csinálna a magyar középosztályra épülve?

- az egészen nagy félreértés, hogy egyetlen, nagy, monolit baloldalt képzel el, amelyik nem ilyen, meg nem olyan, meg ez sem, meg az sem. a világon mindenütt a jobb és baloldal is több ágból áll, zöldek-liberálisok-szocdemek-konzervatívok-ker.demek-ker.szocok, és ezek csak a fő áramlatok. itt valami egyetlen balpopról vizionálni a csökött magyar, Hazafias Népfrontos jobboldali elképzelés miatt lehet csak (amit hála istennek, megtört a Jobbik, és remélhetőleg sosem lehet úgy felállítani, ahogy az Kádár alatt volt, meg Orbán szeretné).

szóval mindannyian jobban járnánk, ha ezek a rejtett axiomák a szerző fejében is kicsit tisztázásra kerülnének.
Ritkán lehet olvasni ilyen pártatlan és elfogulatlan bejegyzést. Talán épp ez az oka a kevés kommentnek. :)
Szerencsésebb lett volna a baloldaliság hangsúlyozását kihagyni. Bár értem, hogy most ott támad hamarosan űr, de attól még egy igazán jó kezdeményezés ne viszonylagosan akarja magát elhelyezni, hanem rögzített értékek mentén.
@is: a jobbik talán sulykolja, a fidesz nem. ja, és rejtett úton-módon a szadesz is belénk verte, csak ők nem a közösség mellett téve le a garast (a piac és a verseny kifejezésekkel pedig a maguk állami megrendeléses bulijaikat takargatták ügyesen, lebunkózva az érvényesülni - mellettük érthetően - nem tudó társadalom nagy részét).
@is:most már azt sem tudom, hogy balos-e vagy vagy jobbos-e.Mindenesetre jól beszélsz
"Míg megemlékezéseit tekintve az összes konkurens párt a Duna bal partján keresett helyet magának, a Fidesz a jobb partján."
www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=861&tema_id=29
Csontos János főszerkesztő tollából
Óriási gondnak tartottam, a 90-es évek elején
(is!),hogy az alakuló politikai palettán, nem jelent meg egy vagy két baloldali párt.Sajnos ennek hiányában nevezte ki magát baloldalinak, a frissen alakult MSZP.A párt folyamatosan baloldali
propagandát folytatott, de folyamatosan liberális,
az utóbbi 8 évben "neokon", gazdaságpolitikát folytatott.Tehát a tettek, ellentétbe kerültek, a szavakkal.Bebizonyosodott, hogy Magyarországon,
nincs baloldal. Sajnos!
Végre valaki észrevette, hogy az MSZP a rendszerváltás óta nem a baloldali uirányvonalat tartja, hanem gyorsan áttolódott jobbra, közben lenyeleti velünk a hazugságait. Mindazonáltal ha liberalizmus. Ultrakonzervatív kollegegáim valóban azt szeretnék, hogy a vasárnapi mise után rohanjanak beszolgáltatni a tizedet a papoknak, hétfőtől pedig mehessenek robotolni a földesúrnak?
Az egyensúlyt nem árt betartani, mint mindenben.
Egy bizonyos ma Mon se baloldal se baloldali közösség.. Működnek még a volt pártapparátcsikok és klienseik között működik még valami halvány kapcsolat.. de az elit mohósága már ezt is felemésztette.Pedig a baloldalra szükség volna.. de ez az MSZP tájékán nem jöhet létre, mert ahhoz az MSZP mára túlságosan romlottá vált.
A baloldal Magyarországi történelme véres és sáros. Lassan lekopik róla az a kis kádári, majd Toni Blair-i zománcozás is amit ráhordtak.

Igazad van abban, hogy hordozhatott volna értéket, de nem hordozott. Vége.

Valami másnak kell jönnie, mert ez már nem fog megújulni. A történelem töb ezer évig kiírta baloldal nélkül, mégha hasonló dolgok mindig is léteztek. Most is ki fogja bírni.

A balpop amit itt körvonalazol lehetne, de már nem lehet mégegy bőrt lehúzni az egykor szinte mindenható eszmerendszerről. Pl. az utókor által megvetett tyrannoszok is baloldaliak voltak, a nép támogatta diktatúrájukat a gazdagokkal szemben. Ez sem jön már vissza és a dicstelen, mocskos 20-ik századi baloldal sem. Hallelúja.
@Publius Decius Mus: Remélem ezt mondod akkor is, ha majd eljön egyszer az idő, és 6 napon keresztül dolgozol napi 16 órát, éhbérért. Mert ugyebár felesleges a baloldal.
A Károjnak a jobboldala is baloldali, mer kétbalkezes.
"A közösség baloldali értelme ma Magyarországon nem létezik. Ezt még meg kell csinálni."
Minek? Értelme semmi ...
@Publius Decius Mus: jól mondod... illetve remélhetőleg.
@ZX: ez valami demagógia-lecke? :)
100-as IQ fölött az ember már úgy 5-6 éve látja, hogy Magyarországon a szociális háló megtartását már csak a hagyományos "jobboldal" erőlteti (vizitdíj? kórházak? adócsökkentés? gyermekvállalás támogatás? lakástámogatások? stb...), míg a régi baloldal könyörtelen piacgazdaságra törekszik, a tőkések seggét nyalva. Mi nem jött át ebből neked eddig?

Az meg egy más kérdés, hogy a kétharmaddal hogy fognak tudni ügyködni majd - meg kell tartani a bejövő tőkét is, sajnos, mert nélkülük egyelőre nem mászunk ki sehonnan, de a hazai értéktermelőknek (azaz privátszféra) is többet kell adni. Nehéz lesz, ez tény.
@ZX: Te semmit sem értettél a hozzászólásomból. De lemegyek a szintedre; baloldali értékek léteznek, ezeket minden normális ember vallja ma már. A politikai baloldal viszont éppen megsemmisül amiért keményen megdolgozott. Újáépítése, tuningolása, festegetése ár nem lehetséges.
@FlybyWire: Úgy látszik neked nem jött még át, hogy ha egy párt egykor jobb vagy baloldali volt, az változhat és megfordulhat idővel.
Vagy neked még mindig az a késnyszerképzeted van, hogy az MSZP a baloldalat képviseli? Ébresztő, az MSZP a rendszerváltás óta a baloldal álarca mögött folytatta a jobboldali politikáját.
@Publius Decius Mus: Értettem amit mondasz, mert az eszmét soha nem fogja nem fogja senki eltűntetni. Azt is tudom és látom, hogy ma egy baloldali párt sincs.
Azt viszont ostobaságnak tartom, hogy nem lesz soha új baloldali párt és, hogy nincs rá szükség.
Nagyon jó írás! Van mód reposztolásra? Gratulálunk!
Piroslap
"A balpopnak nem lehet köze a liberális-européer baloldaliság kisöccséhez, a 68-as radikális baloldalhoz sem, amely egy internacionális (értsd nyugati) tudatosság nevében határolódik el megvetően attól a rétegtől, amely az egyetlen bázisa lehetne, a magyar középosztálytól."

hmmm. ezen azért lehetne vitatkozni. a magyar középosztály a (szélső)jobboldal, esetleg a kisebb neoliberális pártok bázisát alkotja jelenleg, jórészt támogatja a szegényellenes politikákat.
nem tudom, szerintem amellett is lehetne érvelni, hogy ha lenne ilyen "balpop" az országban, annak természetes bázisát a munkások és a szegények kellene, hogy alkossák - a középosztály ellenében. az oly nagyra tartott latin-amerikai balpop kísérleteknél is mintha inkább így lenne, nem?
Én egyre jobban örülök annak hogy itt a blogokban vannak a jobb cikkek.
Komolyan mondom, az index többi "cikkét" nem is olvasom már....:):):)

sexhell.hu
anotherlife2time.qwqw.hu
A szerzonek tippre fogalma sincs mi az a liberalizmus, szamara azt jelenti, hogy "amit azok a kocsogok csinalnak, akik kocsogok".
Az is ordas nagy tevedes, hogy Mo.-on SEMMIKOR nem volt liberalizmus, neoliberalizmus meg plane nem, egy olyan orszagban, ahol az allami ujraelosztas merteke tobb mint 40% a liberalizmus mukodokeptelensegrol beszelni eleve... tajekozatlansag.
A tragédia már kilencvenben bekövetkezett, életképes baloldali párt nem jött létre a rendszerváltáskor, itt maradt ez a borzalom, amit ma MSZP-nek szokás nevezni, amiről azt biztosan lehet tudni, hogy nem baloldali, nem liberális és nem is párt a hagyományos értelemben, mert intellektuális háttere nincs. Amiről azt állítják, hogy értelmiségi holdudvar, az csak a kitartottak érdekszövetsége. Ha nem így lenne, aligha húzhatták volna ki ezt a 20 évet ezzel a teljesítménnyel. És még mindig fennáll a veszélye, hogy ezt az összeomlást is túlélik.
@ZX: Úgy mint balodal, szép lassan eltűnik.

Rabszolgaság ellenes párt sincsen ma már, mert evidens, hogy mindenki tagadja a rabsolgaságot. És mégis van rabszolgaság is.

Baloldali eszmék minden párt dumájában lesznek. Aztán, hogy mennyi valósul meg belőle, az más kérdés, de talán még így is több, mint amennyit a hivatásos magyar baloldal "vívott ki", mert az nem sok, erről szól a cikk is.
@miertnememlekszem: a 68-as baloldalnak jellegéből fakadóan az egyetlen bázisa a középosztály, nem a balpopnak. Ezért tudja Franciaországban is Sarkozy vagy Le Pen felsorakoztatni az öröksége ellen a munkásokat.

Amúgy Mo-n jelenleg a szélsőjobb bázisát nagyrészt a szegények és a munkások adják.
@Publius Decius Mus: Amondó vagyok, hogy baloldalra mindenképp szükség van. A szociális érzékenység nem újkeletű, a parasztok sem azért egyenesítettéka kaszát olykor, mert unatkoztak és bulizni akartak, csak épp nem volt aki az érdekeiket megvédje. Ezért ők védték meg, vérfürdő közepette.
A francia forradalom alatt jöttek létre az első igazán baloldali pártok, és szerintem van létalapjuk most is, mert jelenleg senki nem képviseli ezt a vonalat úgy istenigazából, és meg lehet nézni hová jutottunk.
@istvanffy: "Amúgy Mo-n jelenleg a szélsőjobb bázisát nagyrészt a szegények és a munkások adják."
kérek erre egy alapos szociológiai vizsgálatot (komolyan, mert nem tudok róla, hogy létezne ilyen). amiről tudok, abból spec az látszott hogy csalódott (ex) Fidesz-szavazók és fiatal középosztálybeliek szavaznak tömegesen a jobbikra, nem az "igazi" szegények. (ez utóbbiak már senkitől nem várnak semmit)
@miertnememlekszem: nem tudok neked erre szociológiai vizsgálatot mutatni, mert én se tudok a létezéséről, csak az EP választás eredményeit, olyan árulkodó számokkal, mint pl a Jobbik nagyságrendekkel erősebb Csepelen mint a budai dombokon stb., de ezeket a számokat nyilván ismered.
Ezen felül csak a benyomások vannak, mint a Jobbik mostani Bajcsys gyűléséről, ahol a többség sehogy sem tűnt "fiatal középosztálybelinek".

sztem a hazai balosok között van egy mély meggyőződés, hogy a magyar középosztály potenciálisan fasiszta. pedig a nyilas mozgalomról vannak rendes munkák, és az sem egy középosztálybeli mozgalom képét mutatja.
@miertnememlekszem: Én speciel csalódott ex-Fideszes vagyok, fiatal, és a középosztályba sorolom magam, mégsem szavazok a Jobbikra. Na akkor most mi van?
Akiket én láttam eddig videón, hogy kik alkotják a "keménymagot", azokra nem illett rá a "személyleírás".
@szocdemman: nyomjátok, jelölve hogy honnan
@istvanffy: 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban meg messze a budai elitkerületekben aratott a legnagyobbat a szélsőjobb. az egyetlen ellenpélda az EP-választás, de itt is csak aggregát területi számaink vannak, nem világos, hogy Csepelen, Borsodban kik szavaznak a jobbikra.
az, hogy a szélsőjobboldal vezetői, a "szellemi" életük megszervezői középosztálybeli* fiatalok, az tuti. az utcai kemény mag talán kevésbé, ok, de ez még mindig nem az egész szavazótábor.
sz'al nem tom.

nem a harmincas években élünk, a ny-európai szélsőjobb nem proli jelenség, de még mennyire nem.
(de a nyilasmozgalom sem volt tisztán az, a gerincét az államfüggő középrétegek adták, ehhez csapódtak időnként prolitömegek)

-

na mindegy, itt nem ez volt a téma sszem.

* asszem tisztázni kellene az osztályfogalmunkat is, ha értelmesen akarnánk beszélni erről.
ha jól értem az ajánlatod három érték fontosságát emeli ki: közösség, realizmus, középosztály.

csakhogy ez nem a balpopot adja ki, hanem a konzikat. csak szóltam ;)
@miertnememlekszem: Miép és Jobbik között épp az az egyik nagy különbség, hogy míg a miép bázisa főleg "történelmi jobboldali" volt, budapesti régi kispolgári, vagy államfüggő hivatalnokréteg, trianoni vármegyei hivatalnoki menekültek, olyan réteg, amely identitásának néhány elemét még a háború előttről örökölte, addig a jobbik megtalálta az utat a lecsúszott vidékhez, a kádári kisemberhez, és ezek gyermekeihez. Kádár népe egy olyan új, munkás/paraszt gyökereitől megfosztott osztály volt, ami a rendszerváltás után talajt vesztett. Ez történt a cigányokkal is, ők is része voltak valamelyest ennek a kádári népnek vagy osztálynak. A miépesek a zsidókat uttálták, a jobbikosok a cigányokat. Szerintem érzékelhető a különbség, a szélsőjobbosként általánosítás jelen esetben elfedi a dolgokat.
Egyébként nekem mindegy, hogy bal vagy jobb, ezek nem identitásom részei. A fontosak: Magyarország, szabadság, igazság.
@_andris: valóban úgy tűnik,mintha ez történt volna, csak azt mondom, hogy nem tudjuk biztosan, mert (tudtommal) még nem készült alapos vizsgálat a Jobbik-táborról. a másik az, hogy ha igaz is lenne, hogy a jobbik-tábor jelentős része szegény/munkás stb., ez nem feltétlenül fog sokáig tartani, a dolognak gyorsan is vége lehet (mivel őket a szélsőjobb úgyse tudja kielégíteni - és nem is akarja).
@miertnememlekszem: ágh attila tegnap fidesz-jobbik vándorlásról
inforadio.hu/hir/belfold/hir-340355 (második hanganyag)
@La Serenissima: szerintem te egy másik posztot olvastál. Közösség az van, középosztály csak a 68-as bal bázisaként van említve, "realizmus" meg fel sem merül. Milyen "realizmus"? Ahogy Tóta meg Bokros érti? az a balpop teljes ellentéte.
Hozok neked 5 idézetet a cikkből, melyek mindegyike a realizmus hiányát hánytorgatja fel, ill. több realizmust óhajt.

1.
Politikai projektjeiknek már nagyon rég nincs semmi köze Magyarországhoz, mint közösséghez.

azaz nem realisták

2.
Egy populáris baloldal, vagyis egy jó kis balpop letagadás helyett elfogadná azt a helyzetet, hogy a rendszerváltással Magyarország szovjet gyarmatból a globális neoliberális kapitalizmus félperifériás szereplőjévé vált, és nem egy képzeletbeli egyenes vonalon halad a centrum-országok jóléte felé.

azaz fogadjuk el reálisan a kialakult helyzetet, ebből induljunk ki

3.
a betagozódásból fakadó összes problémától pedig mint szégyenletes provincializmustól fordulnak el.

azaz a valós, reális problémákkal kell foglalkoznunk

4.
Ők az ország valós helyzete helyett kizárólag az ország provincializmusának ostorozásával képesek foglalkozni.

azaz az ország valós, reális helyzete az érdekes

5.
A balpop tudomásul veszi, hogy ha az erőviszonyok megváltoztatására törekszik, akkor bizony hozzá kell nyúlnia a hatalom mocskos témájához. S mivel mi itt élünk, a vonatkoztatási pont Magyarország a világrend kontextusában, és nem fordítva.

azaz a helyi realitások a lényegesek és a reális hatalmi tényezőket is figyelembe kell venni

ki nem olvasta? ;)
@La Serenissima: ilyen értelemben ez természetesen realizmus, de nem a konzik "realizmusa"
@istvanffy: ezt a megkülönböztetést hogy értsem?

a legkézenfekvőbb az lenne (de ez nyilván nem vetne túl jó fényt a balpopperre), hogy a balpopper idealizmusból realista, míg a konzi realizmusból az. erre gondoltál?
Figyelj: jó lenne beszélnünk!

Addig is, referenciaként: www.progressziv.blog.hu
Rendben. És mi az oka annak, hogy ez a vélemény hátul marad, a terem sarkában és oldalán?
"Egy ilyen baloldalnak nem lehet köze ahhoz a liberális-européer értelmiségi baloldalisághoz sem, ami a Nyugathoz való felemelkedést úgy képzeli el, hogy sürgősen elfelejtjük a helyi, közös magyar történetünket. A magyar balliberálisok a jelenlegi világrendbe való betagozódást a liberalizmus elvi értékeihez való felemelkedésként élik meg, a betagozódásból fakadó összes problémától pedig mint szégyenletes provincializmustól fordulnak el."

Amikor ilyen szövegeket olvasok, akkor mindig arra gondolok, hogy ha egyetlen konkrét példát tudna mondani a szerző erre, akkor már megnyugodnék, és talán közelebb kerülnénk egymás megértéséhez. Mikor tekintettek a liberálisok (bal?) szégyenletes provincializmusként a témára? Fogalmam sincs, hogy miről beszélsz.
@Zoltanius: Örvendetes tény, hogy soha nem vettél a kezedbe Magyar Narancsot, Élet és Irodalmat ésatöbbi.
@piefke: olvasgatom, olvasgatom
Ez a beirás elég laposra sikeredett, annak ellenére, hogy vannak benne jó meglátások is.
Vannak kijelentések melyeket nem támaszt alá a szerzö hanem teljes igazságként irja le.Pld: " közösséget megtagadó liberalizmus," hiszen ez így pusztán - bocsánat - hülyeség. Vagyis ezzel a szerzö manipulál, persze tudatlanul.
Kár érte.
Sajnálom, hogy itt is terjed az a városi legenda, amely szerint a 68-as baloldal = középosztály (értelmiség, "diákmozgalom"). 1968 lényege: a franciaországi általános sztrájk (munkások), az olaszországi FORRÓ ŐSZ (1969-1972; munkások), mexikói mozgalmak (munkások). Csakugyan: NÉMETORSZÁGBAN 68 csak diákmozgalom volt, de csak ott. A világ nemcsak Németországból áll, még ha ez Pestről néha így is látszik.
@TamasGM: 68-as baloldal alatt nem a konkrét májusi francia eseményekre gondolunk, hanem az abból kiépült irányzatra - ezért beszélünk róla jelen időben. Mi azon kevesek között vagyunk, akik nagyon is számon tartják, hogy azokban a hetekben a francia munkaerő kétharmada sztrájkolt ;) De az irányzat, ami a 68-as tapasztalatokra épült, középosztálybeli. Ez is, és nem csak az ellenpropaganda az oka annak, hogy 68 örökségéből eltűntek a munkások.
@Trebits: Még ha egészében sántít is így, "közösséget megtagadó", Magyarországon ez van egy ideje, illetve ezzé fajult.
Gratula a cikkben feldobott labdákhoz. Plussz egy.
én unom már az ilyen semmitmondó agymenéseket arról, hogy mi a bal.
nem lehetne konkrétumokat? mit gondol a fentéslent a devizahitel problémáról? hogy kívánja megoldani? milyen munkát kíván adni a kb 600 munkaerő szempontból értéktelen embernek? jogosnak tartja-e az mnyp-k kirablását? stb.
E heti egyik Narancs-vezércikk egyes részei tökéletesen illusztrálják ezt a részt: "egy internacionális (értsd nyugati) tudatosság nevében határolódik el megvetően attól a rétegtől, amely az egyetlen bázisa lehetne, a magyar középosztálytól".
@Voloka: teljes egészében egyetértek,veled,magával!!!
Okos ember jó írása. Elgondolkoztató. Igencsak elemezhető.
Addig is az első mondatról:
"A baloldal elvileg egy populáris (népi, populista, értsd ahogy akarod), a széles tömegekkel szót értő, társadalmi igazságosságra törekvő mozgalom."
1./Végre megjelent a tétel: A "baloldal" nem maga a tömeg. A munkájából napról-napra élő sokaság nem "oldali". A létfeltételek szempontjából ilyen-olyan - hihető - megígérések mellett ideig-óráig elköteleződő sokaság.
Ebből rengeteg meghatározó dolog következik.
2./ Amint a társadalmi igazságosság adekvát definíciója megszületik, a haza fényre derül.

"... az egyéni jólét elválaszthatatlan a közösség jólététől."

Szép gondolat, jó gondolat, igazi marxista látásmód. Egyelőre problémás
1./ az azonos szókép ("jólét") hordozta mély meghatározottságokkal eltérő tartalma,
2./ a mégoly helyesen definiált jólétben manifesztálódó érdekek sorrendjének ügye, ugye.

De egy színvonalas gondolkodó színvonalas gondolatai színvonalas gondolkodásra ösztönzőek.
@miertnememlekszem: Lám itt üt vissza a szavak eredeti jelentéséből való kiforgatása.
Te helyesen használod (illtve akarod használni) a fogalmat, de a posztíró sztem nem A KÖZÉPOSZTÁLYra, hanem a "középrétegekre" gondolt, ezáltal a megfogalmazás félreérthető lett :(
@istvanffy: Mert tőlük várják azt, amit a cikkíró baloldali politikának nevez.
@Sobrijóska: Amit tudni kéne!
Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.

Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket?
Amit a szerző leírt az a posztmodern szociáldemokrácia lehet! Elődje, a modern szociáldemokrácia a harmincas évek skandináv szociáldemokráciájával vette kezdetét és Bad Godesbergben kapott végső, elméleti megfogalmazást Németországban. ez ti. a modern szociáldemokrácia többek között abban különbözik a hagyományos szociáldemokráciától, hogy 1. megszűnt a marxista alapvetés, vagyis: a szociáldemokrata párt többé nem csak a munkásság pártja, hanem a népé mint olyané, a munkásosztálynak többé nem az emberiség messiása 2. a cél többé nem a társadalmi vagy állami tulajdon monopollá vagy hegemónná tétele, hanem "annyi piacot, amennyit csak lehet, és annyi állami beavatkozást, amennyi feltétlenül szükséges".
Nem tudom miért van szükség kitalálni egy gyökértelen mozgalmat, a balpopot, ami szükségképpen magával fogja hozni a gyökértelenség összes negatív hatását, amikor létezik egy mozgalom, a szociáldemokrácia, ami nyugat-európai országokban él és virágzik (gondolok itt elsősorban Németországra és Svédországra), és aminek olyan évszázados hagyományai és tapasztalatai, szentjei és hősei vannak, amire - mint kősziklára lehet - építeni egy posztmodern szociáldemokráciát.
@novákandris: b) Baloldali ellenforradalom az, amelyik azzal buktatja meg a forradalmat, hogy azt a szélsőséges elemekre támaszkodva túlhajszolja azzal, hogy a társadalom számára megemészthetetlen rendszert vezet be. Másként megfogalmazva: a baloldali ellenforradalom a forradalom túlhajszolása.
c) A jobboldali ellenforradalom a forradalom visszafordítása. Az idejét múlt rendszer híveire és a baloldali ellenforradalom okozta kiábrándulásra támaszkodva, a társadalmi viszonyok korábbinál is elmaradtabb restaurációját hajtja végre.
Kopátsy Sándor.
@novákandris:
Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. Mindegy melyik "ódal" közös gyökerű ugyanazok a szép magyar(?) emberek!
A szerzővel csak egyetérteni tudok. Ha tenni is akarsz ezért vedd fel velem a kapcsolatot. Megpróbáljuk összeszedni azokat akik szerint más kell másokkal és mindezt a baloldalnak nevezett téren, amit most érdemtelenek töltenek be.
@kalapacsos ember: a szociáldemokrácia jelen van Magyarországon csak nagyon nagyon széttöredezve és inkább a szivekben mint fejekben. Ha te is az vagy beszélnünk kellene
@1890: engem érdekelne, hogy mit gondolsz erről. Nem hiszem hogy lecsengett volna a téma :)
süti beállítások módosítása