Budapest, faszaság!

2010.05.27. 08:00 nurker

Elnézést kérünk, hogy a közös nemzeti felelősségvállalás pillanataiban/itt az orbáni diktatúra árnyékában az életmódcikkek bulvármocsarába ereszkedünk, de az a helyzet, hogy egyébként 2010 májusában Budapesten élni jó.

Mi több, napsütés ide, záporok oda: társasági életet élni jó. A kocsmáról kocsmára kavargás, programszervezés és részvétel szerkezete olyan szinten megváltozott az utóbbi években, hogy az akár némi politikai optimizmusra is okot adhat.

Emlékszünk, 90 után nagyjából mindig világos volt, hogy melyik A hely a városban. Tilos az Á, Almássy Téri Szabadidőközpont, Liszt Ferenc tér, Romkert, Kultiplex. A hely mindig alternatív volt. Úgy volt budapesti hely, hogy mintegy kiemelkedett a környezetből, fennen hirdetve annak alkoholba és társasági belterjbe fojtott kritikáját. Úgy volt ott, mint ellenpont és menedék a szürke, koszos és ciki Budapesttel szemben, s ha külföldi vetődött arra, neki is pontosan ezt magyarázták el róla. A helyen ott ültek Az arcok, akiket mindenki ismer, akik nagyjából mind ismerik egymást, akik együtt néznek intelligens kritikával a külvilágra, és együtt tudják, hogy itt semmit nem érdemes csinálni. A többi arc meg, hát ők ugye nem tudjuk, hol voltak, mielőtt az a sok új hely meg nem nyitott, és tele nem lett.

Az utolsó hely, ami még ilyen bástyaként volt számon tartva, s emiatt jelentősebb szupportot tudott mobilizálni a bezárása ellen, talán a Kultiplex volt. Mik is voltak ott az érvek? Hogy mert ez az egyetlen hely, ahol… De ez már akkor sem volt igaz. Már akkor sokasodtak a helyek, s a mindenféle, azóta már létrejött projektek, amikben mindazt lehetett, amit a Kultiban, és még azon kívül is mi minden mást.
 
Nemrég végighallgattam, ahogy a kulturális szembenállás egykori kelet-európai zászlóvivői, az első szabad rádiók, kultúrházak, klubhelységek és együttesek működtetői a kiemelt pozíciójuk elvesztését siratják el egy konferencián. Az ő idejükben az elnyomással szemben a kultúra alternatív tereit létrehozni menő volt. Meg fontos. Olyan dolog, amitől az országon belül centrumává válsz egy a közélet többi részétől elválasztott kis világnak, azonkívül elismerést és legitimációt zsebelsz be Nyugatról, mint a szabadság, kultúra és civil kurázsi helyi letéteményese.
 
Csakhogy ezekkel a letéteményesekkel az történt, hogy miközben a saját túlélésükért a piaci környezetben a maguk részéről ilyen-olyan kompromisszumok sorozatát hozták meg, a levegő körülöttük tele lett az övékénél ütősebb piaci kulturális projektekkel, mindenféle civil és félpiaci kezdeményezésekkel, új helyekkel, ahol ezeket csinálni lehet, és emberekkel, akiknek ez természetes. Ők ott maradtak el, hogy alternatív állításokat tenni politikai fegyvertény. Ehelyett most mindenki mondja a hülyeségeit, azt viszont nehéz átlátni, hogy lesz a mondásból politika. Pedig úgy tűnik, lehet, csak másképp.

 

A Magyar Narancs-Budapest vége

Akik ma Budapesten az immár követhetetlen mennyiségű klubot, kocsmát, kerthelységet, színházat, bicikliműhelyet, alternatív városnézést, beszélgetést, kertészkedést, köztéri pikniket, sajátdivatboltot, kisfesztivált stb. stb. szervezik, már nem aszerint határozzák meg magukat, hogy kulturálisan alternatívok-e egy egységesen szar környezettel szemben. Hanem aszerint, hogy ők most akkor ezt és ezt akarják hozzátenni ahhoz az élettérhez, ami épp a hozzájuk hasonlók miatt nőtt immár véglegesen túl az önmagába záródó alternatív szubkultúra (legutolsó nevén: romkocsmák közönsége) határain.
 
Egy példát mondok: biciklizés. Öt éve úgy tudtuk, Budapesten biciklizni lehetetlen, rádhajt az autós, megöl a szmog, csak az egyébként kattant harcos brigád, a futárok, meg pár elszállt zöld haverjuk jár bringával. Aztán itt lettek a világ legnagyobb CM-jei. Aztán a CM is konszolidálódott. A Kerékpárosklub ma civil szervezetként nyomja át a bringás tömeg befolyását az átalakítási projekteken, a demóra meg már nem is mennek ki annyian, mert harc helyett természetes lett, hogy „bringázz minden nap”.
 
Mindehhez a városvezetésnek, tisztelt politikusainknak, bármelyik oldalról, semmi köze nincs. A biciklizés az egyik legkeményebb példa a városhoz való viszony tömeges átalakulására – ahol az átalakulás hordozója csak maga a tömeg. Néhány éve az volt a fejekben, hogy nem lehet biciklizni, most meg az van, hogy lehet. És akkor lehet.
 
Minderre lehet azt mondani, hogy ez csak a kulturális fogyasztás rétegződése a budapesti középosztály körében, mi köze ennek az ország sorskérdéseihez. De lehet azt is mondani, hogy Budapesten ma a normális, építő interakciónak egy iszonyú erős kultúrája van terjedőben, ami már szabad szemmel láthatóan túllépte az alternatív elitkultúra nagyságrendjét, s esély van rá, hogy túlterjedjen az életmód-tevékenységek keretein is. Ezek a fiúk és lányok már nem az ellenkultúra szigetét építik, hanem a saját városukat. Ahelyett, hogy a közvetlen környezettől undorral elfordulva valami másra vetnék vigyázó szemüket, ők elsősorban itt kívánnak elszöszmötölni a dolgaikkal. És igen, a közös szöszmötölés világa olyan világ, amiben jó otthon lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr482033178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Romkocsmák népe - az egyenlőbbek 2010.11.30. 20:48:27

 Kedvenc társadalmi rétegem kritikája következik, visszatérő elemekkel, és néhol általánosításokkal, mert ez egy vélemény. A címben megjelöltnél talán szélesebb körre is vonatkozik az írás, de ez tűnt a legárulkodóbbnak. Néhány kulcsszó az írás...

Trackback: Végigjátszás: 7197 Venice Canal Chase 2010.05.30. 10:34:01

A Shanghai Chase beszerzését követően nem számítottam rá, hogy szinte azonnal lesz egy újabb Indy-készletem, de a sors, meg a jószerencsém úgy hozta, hogy nem hagyhattam a boltban a velencei üldözéses jelenetet. I. Alapadatok Neve: Venice Canal Chase S...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végül is nem baj ha becsapod magad.
mert pl. attól, hogy van cm, még nem bicajpárti a város. nem élhető, inkább csak túlélhető.
nem vagy te kocsmáros? :)
@Pável: nem a városvezetés bicajpárti, ez evidens.

az meg már rajtad múlik, hogy csak túlélsz-e Budapesten, vagy észreveszed azt, ami az orrod előtt van:

"Budapesten ma a normális, építő interakciónak egy iszonyú erős kultúrája van terjedőben"
Budapest szerintem is kezd kivirulni, pl. egyre több a városközpontban az életteli, közösségi központként funkcionáló tér:
Az Erzsébet tér mellé szerintem gyorsan fel fog jönni a Szabadság tér és az Egyetem tér (a Szent István tér is rendben van, de valahogy mégsem él igazán).
Remélem, a sok-sok üres üzlethelyiség is megtelik lassan, szerencsére egész sok új kisboltot látni (a dizájntermékektől a fodrászatig).
nem hittem volna, hogy ilyen enthuziazmussal telít ez az írás. Évek óta a legjobb poszt.

Szerintem nurker ebben minden benne van amit eddig is éreztünk, de dadogtunk kimondani. Igen mondjuk ki együtt és hangosan, hogy a Gellérthegyi savanyújóskák is meghallják: jó itt élni!
jönnek majd a befordult, magyarosch kommentek, de érdekeljen, totálisan igazad van. szeretem ezt a posztot.
@napon tamás: Tavasszal és nyáron nagyon nagy tehetség kell elbaszni egy várost, szerintem még Krasznojarszk is egész élhető ilyenkor.
Valamint és viszont: javallanám az ingyenpia.blog.hu megújítását. Őrjítő, hogy az ember bizonytalanul kóvályog ebben a nagyon_fasza_városban.
@SeppiSchluiferer:

dehisz a K. galeri üzenőfalán mindíg updatelem amit a portról meg barétoktól összeszedek, csak te Seppi nembírod a karcos homoki nedűket. Ja Budapest azér is fasza, mert a Bortársaságnak hála széltében lehet Frittman Irsait vagy 1/2 Olaszrizlinget inni szinte mindenhol 150-200 HUFér

Seppi persze a Krasznojarszki BALTICA sörre esküszik de ő egy matróz egy atomtengeralattjárón. bázeg Sepukkú lelepleztelek.
@napon tamás: Majd a folyosón megbeszéljük.
ha kevesebbet kocsmáznál, talán nem írkálnál ennyi sületlenséget :)

bringázni meg jó, és persze, hogy lehet a városban is, mindig is lehetett, csak éppen nem érdemes.
@SeppiSchluiferer:
Már bocs, de attól hogy nyár van. még nem mindenhol jó élni. Legalábbis kinek mi. Például tiszaújvárosban jó élni? Biztos ott is vannak szórakozási lehetőségek. De korántsem annyi és olyan mennyiségű és minőségű mint Budapesten, vagy akár Pécsett vagy Debrecenben ^^
Élni jó, a tavasz jó, de ennek mi köze van BP-hez?
Ha majd baj van ebben a nagyon_fasza_városban, majd megvéd az unió. www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Die-Laender-koennten-ihre-Probleme-in-die-ganze-EU-exportieren/story/15706575

@Vikusz: Túúúúúloztam, na. De azért nem tudok, mennyivel faszább Budapest mint ilyen időben bármely más, közepesnél nagyobb európai város... Debrecent nem ismizem.
Egyszer azért látogassatok el egy (nyugat)európai fővárosba.. Igaz, hogy most kinőtt a gaz és zöldebb a szemétdomb, de az élhetőtől nagyon-nagyon messze van sajnos :(

Persze nyilván kinek-mi.. ha neked annyi élettér kell, hogy legyenek kiülős kocsmák, ki lehessen ülni a térre, biciklizni a szmogban, akkor ja.. tényleg, igazad van, valami megmozdult.. de a városnak egy nagyon kis szelete ahol mocorognak ezek a dolgok és a "faszaságtól" fényévnyire van.
A több bringást aláírom, de az kevés..
Szerintem meg Bp nemcsak a belvárosból áll, attól,hogy a belvárosban megszaporodtak a normálisabb/fiatalosabb kocsmák, Csepelen még nem. Attól, hogy többen bicikliznek, a szmog és a dugó nem csökkent, és nem mindenki tudja megoldani a biciklivel való közlekedést - mivel nem mindenki a belvárosban lakik. Attól, hogy több a kocsma, a kutyaszar nem lett kevesebb az utcákon, a babakocsival/kerekesszékkel való közlekedés továbbra is nehézkes, gyakran veszélyes, a játszóterek száma és minősége szintén nem az igazi - szóval maradjunk annyiban: Belvárosi, egészséges fiatalként Budapesten élni jó. És a többiek?
A szó, amit keresel, a klub-, illetve kerthelyIség. Bár végül is a bejegyzés egyik mondanivalója az, hogy Budapest egy nagy klubhelység...
Most akkor élhető Budapest = éjszakai élet?

Azért virágzik az éjszakai élet, mert a "nincs jövő" életérzés miatt mindenki iszik mint az állat.

És persze, ha egy egyetemista feljön Szabolcsból, rögtön azt hiszi, hogy ez a világ közepe, de aki Londonból vagy Amszterdamból jött vissza, az rögvest öngyilkos lesz. Te melyik vagy?
Győrben például megállt az élet. Szórakozóhely szinte nincs, meg amúgy is, a sétálóutcákon is csak lézengenek az emberek. A múltkor este 10 órakor szerettünk volna egy beülős helyet találni, de semmi. Úgyhogy innen nézve élhető a főváros, ha a szórakozásról van szó :)
A városvezetésnek valóban nincs semmi köze ahhoz, hogy többen bicikliznek. Ha lenne, akkor talán már nemcsak öt BKV-s viszonylatra (négy HÉV, fogas) lehetne felpakolni a cangát... miután ugye a BKV is alájuk tartoznak.

Az meg a másik fele, hogy a rakás tahó autóst senki nem tájékoztatta a bringázás előretöréséről, ők pedig a sok biciklistával is ugyanúgy viselkednek, mint a kevéssel. Ráadásul belőlük is jóval több lett az utóbbi időkben.
Csak annyit töltök Bp-n, amennyit okvetlen szükséges, aztán húzás. Mert elég nagy tré hely, élni bármely másik városban jó, csak nem Bp-n.
"...de az a helyzet, hogy egyébként 2010 májusában Budapesten élni jó."
A posztíró szerint. Szerintem meg Budapest élhetetlen romhalmaz, büdös, mocskos, magától esik szét, csövesek, tolvajok, agresszív emberek mindenhol. A BKV-sok, utasok, autósok, kerékpárosok, gyalogosok hihetetlenül nagy százaléka bunkó, nemtörődöm ember. Szívből gyűlölöm az első pillanattól kezdve, amióta felköltöztem, de sajnos a szakmámban máshol Magyarországon ma nem tudnak normális munkát ajánlani :P Éltem már pár városban, Budapest messze a legutolsó helyen van mind közül.

Ja, hogy jó sok kocsma, meg buli van, ahol hányásig lehet inni. Hurrá... Ebben az esetben javaslom a posztolónak Győrszentivánt, ha jól tudom, ott van az országban az egy lakosra jutó legtöbb italmérés... Hmm... Ami azt illeti az tényleg jobb hely, mint Bp. :)
Több biciklizés=több bringalopás. Anno belvárosban élő egészséges fiatalként én is élveztem a kiülős helyeket meg a mindenhova bringával érzést. De védhettük akárhogyan a bicikliket,mindet ellopták.A közbiztosnásg állapota pedig nagyban befolyásolja, hogy mennyire is élhető egy település...
@Axum: Tartok tőle, hogy egyik se, hanem őslakos.
Itt egy felmérés eredménye, ha már a szemünknek sem hiszünk. Kolozsváron meg Kassán jó élni, Budapesten meg nem.

www.pestiside.hu/20100505/on-the-bright-side-our-streets-are-even-cleaner-than-palermos/
@Axum: "Mindehhez a városvezetésnek, tisztelt politikusainknak, bármelyik oldalról, semmi köze nincs." - írta a posztoló. Az egy józan belátás a budapesti lakosok részéről, hogy a vezetés nem osztja el az erőforrásokat felelősen, dehát erre azért nem is olyan nehéz rájönni olyan vezetőkkel, akik börtönben ülnek :))
nem ez volt a téma.
Teljesen egyetértek a poszttal...
Nagyon egyetértek a cikkel, én is ezt tapasztalom.

Plusz, ami fontos, hogy a különböző rétegek között sincs már meg az az erős fújás, ami régen jellemző volt. Elég a gödörben körülnézni vagy tényleg egy csomó helyen (csendes, garzon, kk, kuplung, stb...), ahol nem hogy megfér de tényleg jól elvan egymással az öltönyös, a raszta, mindenféle réteg... Egyértelmű nyitás egymás felé, nagyon faszaság.

Ami még ehhez kapcsolódik és meglepő, hogy így tapasztalom, de ma igenis lehet politikáról beszélgetni. Pár éve még mennyire nem lehetett...
Budapest a legkúlabb magyar város, és egyre jobb nyáron. Lehetne persze sokkal jobb is, de az nem nyafogásal lesz, szal hajrá!
Istenem, ezt a sok faszt aki itt kommentel.

Budapest az ország legjobb és legéhetőbb városa, ez teljesen egyértelmű. Európai összehasonlításban bizonyos szempontokból van mit fejlődni, de a helyzet alapvetően jó, és egyre jobb irányba halad!

Szóval Budapest faszaság:)
This is why we CAN have nice things.
Szerintem is jó poszt. Vidéki volnék, 8 éve élek Budapesten, de az utóbbi pár évben határozottan megszerettem a fővárost, bár nyilván van még mindig jónéhány árnyoldala.
jó, akkor maradjunk annyiban, hogy minden rossz, minden vacak, koszos, sőt a legrosszabb és legkoszosabb, legfertelmesebb, stb.. - így most jobb?
Van néhány park, van néhány hely, ami rendben van.

Ezen kívül van egy raklap szar dolog a városban, ami miatt élhetetlen. Egyetlen példa:

Ahol lakom, ott kizavarhatom az 5 éves fiamat a játszótérre, semmi veszély nem fenyegeti. Van egy lakásom a Nagymező utcában - fogalmam sincs, hogy hol van játszótér a környéken, de biztos ki nem engedném a lakásból a gyereket egyedül.

Egy város nem csak a gimisek/egyetemisták/yuppiek számára kell élhető legyen. Budapest egy kimondottan gyerekellenes, szar hely. Még Zugló, meg a többi zöldövezetinek csúfolt cigánytanya is.
Ja, a rengeteg tanyasi fasznak, aki mielőtt Pestre költözött azt hitte, hogy a repülőt csúzliból lövik ki, tényleg mozgalmas, pezsgő metropolisz lehet.
Mondjuk ne Berlinhez, Londonhoz viszonyítsuk ahova öntik a pénzt, a csóringer keleti ligában Bp. a legjobb város.
@Axum: Ennek a felmérésnek semmi köze ahhoz, hogy hol jó élni és hol nem. Egyszerűen az volt a kérdés, hogy a megkérdezettek szerint a városvezetés helyesen költi-e el a pénzt. A magyar nyilván azt mondja, hogy nem, mert marhára bízunk a politikusainkban. Van valami relevánsabb felmérésed is?
nem igazán értettem az elején ezt az orbáni diktatúrázást, de azért mégis van egy fontos vetülete ennek a dolognak a cikkhez kapcsolódóan.

mégpedig az, hogy a fidesz éppen azt a tarlós piftát akarja ennek az éppen felébredő városnak az élére állítani, aki büszke rá, hogy nem tud angolul, nem használ számítógépet, egy ordenáré tapló, akinek a sziget ellen kell minden évben ágálnia, miközben a hajógyárin az ő polgármestersége alatt létrejött diszkók kilométerekre bömbölnek minden nap. pista közben mást sem tud hajtogatni, csak hogy rend meg kuss.

szóval egy őskövületet akarnak a város élére pakolni, és amilyen hülyék vagyunk, meg is fogjuk szavazni...
Azért annyira nem jó, hogy itt legyen a Kánaán.

Országosan a legjobbtól és alegélhetőbbtől fényévekre van, világvárosnak fasza, 20-40 éves kor között a legélvezhetőbb.

Viszont bringázni tényleg lehet :)!
@RAMBO: Elég érdekes egy 1,5 milliós nagyvárostól falusi körülményeket követelni...
En 15 evig eltem Parizs es London kozt, nem a lepattant kulvarosokban hanem benn a surujeben es csak azt latom, hogy Budapest igenis az egyik jo hely Europaban fiatalnak lenni. Peldaul izgalmasabb mint Parizs, olcsobb mint London. Dolgok tortennek, kozterek jonnek letre, a fiatalok felfedeztek az Erzsebet ter ota, hogy ha mar vannak terek, akkor ki is lehet hasznalni oket es az idosebb generacioval szemben pontosan tudjak, miert jo csak ugy ucsorogni egy teraszon baratokkal, vagy a fuben hevereszve ezt vagy azt csinalni. A kulturalis elet (megint csak a 20-45 korosztaly szemponyjabol) meg nem erte el egy eros Europai kozepes varos szintjet, de temposan halad. Igazabol nagy erofeszites kene ezt az impulzust elbaszni, de sajnos ez sem kizart. Azt remelem, nem csak Budapest viragzik fel, hanem a tobbi varosunk is idovel magara talal. Addig is Budapesten jo fiatalnak lenni (ha a felso kozeposztalyhoz tartozol - de ez kerem mindenhol igy van).
a cikk eleje egy kicsit kusza, de összességében igaza van:) így tovább...
@mocc: Jelentosen kevesebb kutyaszar van a pesti utcan most, mint mondjuk 5 eve, az Uj-Lipotban peldaul mar szinte keresni kell a parkban is.
@autista haramia: Ugy van-ugy van! Budapest sokkal kenyelmesebb varos, mint akar London, akar Parizs es messze nem olyan zsufolt, mint mondjuk Amszterdam. Budapest kituno varos, ezt azok ertik a leginkabb, akik nehany evet eltek kulfoldon.
szerintem szeged :)
@RAMBO: Mikor lattad utoljara a kulonbozo europai nagyvarosok bunozesi statisztikait? Engem probaltak lebeszelni Londonban is a feljelentesrol.
@Uzsinyó: jó lesz az 3 milliósnak is.

(Ugyebár a városnak nem a közigazgatás szab határt, Párizs sem 2 milliós.)
@Spike: jaja, egyértelmű, hogy Szeged lenne a következő választásom, második legjobb hely :D
Szomorúan tapasztalom, hogy a kommentek között megtalálható a KÚL szó, viszont örömmel, hogy magában a bejegyzésben nem.

Az első, meglehetősen megalapozatlan és rosszindulatú gondolatom az írással kapcsolatban az volt, hogy bizonyára a szerző valami tudatmódosító szert fogyasztott, esetleg gyanúsan jól telt az elmúlt néhány napja, hogy ki mer mondani másfélmilliónál több ember által lakott nagyváros kapcsán olyat, hogy itt élni jó.

Igen, én is látom a lányokat, akik a nadrágjuk és a bringájuk színét reggeli indulás előtt kínosan ügyelve összeegyeztetik; azt is tudom, hogy rengeteg "rajtunk kívül mindenki paraszt" alapon szerveződő, fiatalokból álló szubkultúra fejlődött és fejlődik ki Budapesten, de ez megint nem más, mint tolószékesek közti ugrándozás, persze képletesen.

Visszatérve a városhoz, én kizárólag a külső kerületekben tudom elviselni az itteni életet, ott viszont nagyon. Eddig a 18-17-16; amit konkrétan próbáltam, és jó, hogy közel vannak a fontos dolgok-intézmények, ugyanakkor az is tetszik, hogy idekint finom a levegő, és nem kell összehugyozott kiegyezéskori kapualjak, BMW x5-ösök, és valami titokzatos kényszerből a legjobb formájukat erőltetetten hozni akaró, "KÚL" fiatalok között mászkálni.

Szóval Budapest valóban jó, de a belváros NEM az.
Mondjuk jót tenne Bp.-nek, az országnak ha lenne még legalább egy konkurens város határon belül. Pécsnek most megvolt a sansza amit kitűnően el is b@sztak, talán Szeged, Debrecen?
Én annyira változtatnám, hogy Budapesten lenni jó, élni már kevésbé. bringázást meg hagyjuk. Mi innen kedvtelésből nem járunk be, amiért hajlandóak vagyunk bemenni pestre, azok a fenti indokok. De azok nem magyarázzák, hogy "élni" miért "jó" pesten/budán(ez se mindegy).
Egy elővárosi
Ezt a sok faszkalap gecit aki itt kommentel!! Mindíg csak a siránkozás meg kesergés, ahelyett, hogy észrevennék, hogy igen, ez a város sokkal jobb, mint akár 5 éve is volt. Ez egy nagyon hosszú folyamat, de már érezhetően egy trend a javulás. érezhetően jobb a közlekedési morál, valamivel szerintem tisztább lett, (ez szubjektív). De összehasonlítani Londonnal, vagy Amszterdammal butaság. Én is éltem Londonban több mint egy évig, de nem ájultam el tőle. Gazdagabb város. Ennyi.
Igen, Budapest nagyon jó hely, mert

- Tiszta, rendezett és dugómentes
- Kitűnő a tömegközlekedése
- Az emberek kedvesek, a közbiztonság jó
- Ha elesel, többszázan rohannak segíteni
- A szórakozóhelyek egyik felén NEM keresik a krokodilt az ingeden, a másik felén NEM mérnek végig, hogy hordozod e magadon az alter-inde-bölcsész-britpop vonal jegyeit

És végül, ha mindezt átgondoltad, szippants egy jó nagyot a levegőbe a Nyugatinál, mondjuk péntek 17.30 tájékán, vihar előtt.
Aki ilyet ír, az vagy szex után két perccel teszi, vagy 5-ös lett egy vizsgája, amiről azt hitte, megbukik rajta...

Budapest jó hely. Rendben. Szerzőnek javasolt egy jót cangázni Erzsébeten, szombat délután (a hátrányos helyzetűek közt); aztán sétálgasson picit az angyalföldi Frangepán utca környékén, aztán próbálja ki, hányan segítenek, ha rátámadnak mondjuk pl. a Lehel térnél, majd mindezt megkoronázandó, tekerjen el a Szent Gödör Térhez, ahol többnyire jósorsú, szerencsés fiatalok gyülekeznek, mintegy rózsaszín búra alatt, és ha nem jön a rendőr, még egy másik menőség, egy Olyan Cigi is befigyelhet.

Tényleg rohadt menő, hogy most már a csajok is bringáznak, és hogy felújítottak pár állomást a kettes metró vonalán; na meg a park a Móriczon, az is isteni. ;)
@skovalsky: Pécsett elbaszták a beruházásokat, de hála az égnek a programokat nem. Debrecent nem ismerem ilyen szempontból, Szegedet meg felületesen, Pécset viszont jól: kicsit provinciális, ezzel együtt elég színes éjszakai élete van, minden napra jut egy-két ez-az. A nyár persze más, egyetemisták el, velük együtt a programok is. Talán idén nem így lesz.
aki nem ért egyet a címbeli állítással és
1. itt lakik, annak azt tudom tanácsolni, hogy ne kínozza magát tovább, lehet máshol is lakni.
2. nem itt lakik, annak meg azt, hogy "akkó' meg mit érdekel milyen? te csinálod jól ecsém, köszönjük, lehet menni haza."
@Messzi Vetek: Ez most komoly? És ha valaki amúgy rendes ember, csak pénzbeli okok miatt rossz környéken lakik, és nem élvezi, az menjen a francba, mert nem illik az itt generált idilli összképhez, aminek annyi köze van a valósághoz, mint választási ígéreteknek a betartásukhoz?
"Azért virágzik az éjszakai élet, mert a "nincs jövő" életérzés miatt mindenki iszik mint az állat."

Ez a mondat nagyon tetszik, ugyanis félelmetesen igaz. Lépten-nyomon kilátástalansággal (nem feltétlen gazdaságival) lehet találkozni.

Az éjszakai élet és kultúra: ezen a téren látványosan javult a helyzet az elmúlt 20 évben, azonban a századforduló színvonalát meg sem közelíti, ugyanúgy ahogy a legtöbb európai nagyváros szintjét sem. Egyszerűen nincs még meg az a pezsgés, sokszínűség ami Londonban, vagy akár a kontinens másik felén Szentpéterváron, viszont a térségben egész jó helyen áll. Budapest nagyon szerethető, barátságos, ízig-vérig magyar, le se lehetne tagadni.
@Broner: Ez tényleg nagyon nagy mondat; viszont szerintem nem annyira barátságos hely. Nézd, ahogy bemegyek egy szórakozóhelyre, jó magyarosan lecheckolnak (ruhamárka, hajviselet, stb), beillesztenek egy skatulyába, és aztán az alapján ítélnek meg. Érted, ha 10cm nél rövidebb a hajam, biztos külvárosi paraszt vagyok. Vagy ha nem POLO pólóban vagyok, akkor tuti csóró. Szóval tényleg magyaros a város.

Viszont akadt egy olyan érzésem, hogy olyat, hogy Budapest jó, csakis valami budai arc állíthat, aki hírből sem ismeri Újpalotát, Csepelt, vagy a Bosnyák tér környékét este.
@Broner: "Azért virágzik az éjszakai élet, mert a "nincs jövő" életérzés miatt mindenki iszik mint az állat."

nyilván Írországban, Spanyolországban, Norvégiában stb. is azért issza le magát mindenki a sárga földig gyakorlatilag minden nap, mert ott "sincs" jövő.

ennyi masszívan képzett önjelölt szociológust se láttam még. Ilyneket az mond, akinek tényleg nincs jövője.
@daniferi: Na pont ezt akartam írni.
Ha egy V. kerületben élő, jó anyagi helyzetű, mondjuk ELTÉS, normális családi hátterű fiatal volnék, akinek van egy drága bicaja és azzal mászkál inni-szívni-tételekért-könyvtárba, valamint a tanulás-pina-alkohol háromszögben mozogna az életem; hát egy ilyen dobozból én is szépnek és jónak látnám a várost. Csak hogy lakunk még itt néhányan (szia!), és attól még, mert beismerjük, hogy nem fenékig tejfel itt az élet, még nem biztos, hogy nyomorult pesszimisták vagyunk, akik csak kritizálni tudnak.
Valamelyik nagyonokos, hippikre hajazó túlzott optimizmustól fűtött forma árulja már el nekem, melyik kerületből tűnik ennyire jónak ez a hely?

Szerintem a messzeföldön híres magyar rosszkedv-fáradtság-pofavágás kombó (norvég haverom is mondta!) Budapesten a legdurvább. Indulj el valamerre, nézd már meg, milyen fejek jönnek szembe! Mindenkinek van valami baja, vagy épp gyűlölködik, vagy elfordul a másik irányba, mert rá merészeltél nézni (ez utóbbi inkább 17-25 lánykákra jellemző).
@kilobike: Egyébként pont az ilyenek miatt van, hogy inkább néha eljárunk a fővárosba. 4 ember esetén csak 2k körül van az útiköltség, és legalább nem úgy megyünk haza reggel, hogy "na, ma se volt valami emlékezetes este". Csak hát nincs sűrűn ilyen, mert ugye 2ezer benzin, 2-3ezer belépő, aztán a fogyasztás se áll meg kevésben, s hát hiába van nyugatabbra Győr, a fizetés jóval kevesebb, mint a fővárosban :) Az az egy gondunk Bp-vel, amit @G_P is írt, hogy jó előre lecsekkolják az embert és kb el is vagyunk könyvelve, mint vidéki paraszt, aki talán szekérrel is érkezett :)
@G_P: Attól függ milyen szórakozóhelyre mész be. A belépés előtti ellenőrizgetésekért én sem rajongom, viszont megvan a maga haszna. Újpalota, Kispest vagy Békás semmivel sem rosszabb mint egy átlagos európai külváros, annak idején úgy tervezték, hogy reggel bemennek az emberek a városba, este meg hazajönnek aludni, nem építettek különösebb kulturális létesítményeket. Szerintem Budapest a maga esetlenségével, hibáival is szerethető, ugyanúgy ahogy egy ember:).
@Wallstreetbull: Ez persze nem minden éjszakai életet élő személyre igaz, de egyértelműen felfedezhető, nem elszigetelt jelenségről van szó.
@Broner: Nem az ellenőrizgetés, hanem a többi bulizó, amikor végigmér! A többiben egyetértünk!
@G_P: Méricskéljenek csak nyugodtan, azokkal akik valamilyen burkoltabb úton-módon (mondjuk pofát vágnak) kifejezik antipátiájukat (kultúrember szerintem ilyet nem tesz) egyszerűen nem kell barátkozni/foglalkozni oszt' jó napot:). Van néhány ilyen, a többi lehet mind jó fej, ki tudja.

Más, de kapcsolódó:

Ha utazik az ember a metrón és végignézi a vele szemben ülők arcát, olyan sok boldogtalan, morcos arcot lát, ez csak a felszín, ebből szerintem nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Mikor az ember tömeghez, zsúfoltsághoz van szokva sok esetben kizárja a külvilágot (mondjuk a metrón, buszon stb. utazás közben ennek formája az olvasás vagy zenehallgatás), így arc alapján nem mindig lehet megállapítani valójában milyen a lelkiállapota.
Először azt akartam írni, hogy milyen egy marhaság ez. De nem így van. Budapest tényleg jó hely. Jó hely, mert a szolgáltatások széles köre elérhető. Mármint azoknak, akik meg tudják őket fizetni. Az meg már nem érdekel különösebben, hogy a másik 1,9 millió embernek milyen, mert hogy nekik élhetetlen, az biztos.

Az hogy jó hely, csak a magánberuházásoknak köszönhető, és nem a városvezetésnek. Az ő teljesítményük ugyanis csapnivaló. Aki szerint azonban ez így jó, az valószínűen benne van az előbb említett 1,9 millióban. Ők pedig csak főjenek saját levükben, ha Demszkít 20 évig megszavazták.
Én paraszt vagyok, szabolcsból. Felköltöztem jól, mert itt nincs mit tenni, csak a szarvakarás van meló nincs. Jött ez a deszép budapest. Kispest közelebbről. Meló is lett, de szaros ez a pite kérem. Mert okés, hogy van ez a belvárosi szubkulti, meg pár tér, de nekem kurvadrága, méga sör is. Mondjuk az akácfa, az okés, de olyan hely Nyíretházán is van tirpákiában, szóval, ha lenne vidéken élhető meló, nem nyomorognánk itt majd két millióan.

20% királyság 80% szívás ez Budapest szerintem
Sokadik alkalom, hogy az alter szubkultúrák magukat futtatják, ami szerintem ellentétes az ars poeticájukkal, de ők tudják. Valójában ez egy rakás szar. Most vannak ezek az indiepicsák meg BTK arcok, felpattannak a bringára, és ettől rettentő haladónak, környezettudatosnak, és értelmiséginek szeretnének tűnni, holott a felsoroltak önmagukban kevesek a dologhoz. Úgy, ahogy az is, ha kiülök a Gödörhöz néha, kortárs divat- és design boltok-blogok látogatója vagyok, meg verem a mellem, hogy a Körúton kívül az vidék és ott mindenki paraszt.
@Rick Carton: ugye ezt nem a posztból szűrted le?
Tényleg, egyébként a kétkezes kétlábas bringások közül gondolt itt valaki azokra, akiket mondjuk épp egy szétivott bringázás közben csaptak el, és mára tolókocsis, vagy gondolt e valaki azokra a Maradi Senkikre, akik még gyereket vállalnak, és babakocsival szeretnének a híresen jó Budapesten mászkálni?

Szerintetek egy mozgássérültnek, egy babakocsisnak, vagy simán egy idősödő embernek mennyire kellemes a város?

És egy kis politika:

A biciklit és a fát az LMP találta fel.
egyszerűen csak polgárosodunk. mondhatnám, divat lett polgárrá válni, aki éli, és nem használja a várost. a szubkulturából kultura lesz. a trendiból cél, s (remélem) életmód, majd létforma.
@Floyd: az gáz, hogy vidéken sok helyen egyszerűen nincs miből megélni. de ha nekem el kellene mennem Nyíregyházára, mert csak ott tudnám magam fenntartani, biztos haragudnék a világra, de azt mondanám, Nyegyháza for evör. mert hogy akkor az a város lenne, ami eltart, és ugye ahonnan eszünk, oda nem szarunk.
@pendragon: szerintem ne. Megtehetném, hogy itt éljek, sőt, yuppie gyerekként éltem is itt, és most megtehetem, hogy nem itt élek.
@Uzsinyó: Egy nagyvárosban is lehetnének olyan zöld lakóövezeti részek, amelyek normális kisközösségeket alkotnak. Budapesten a Wekerle telep kivételével ilyen nincs.

A peremkerületekben paneldzsungelek vannak, és a helyiek ugyanannyit utaznak egy programért, mint mondjuk aki Érden, Szentendrén, Gödöllőn lakik. A "belső zöldövezet", Zugló, egy olyan hely, amit 3 db 2*3 sávos út határol, két helyen szel át a vasút, és három, állandóan főútja van. Ezt a környéket cigánybarokk palotácskák szegélyezik, és a fogarasi Esso kútnál le lehetne forgatni a "Nyócker 2"-t.

Buda a túlértékelt ingatlanokat, a parkolási lehetőségek hiányát, a téli gyalogosközlekedést kedvelők környéke, az ott lakók számára olyan csudálatos helyek nyújtanak méltó szórakozást, mint pl. a Mockba tér. Van szépen füvesített gyárudvaruk is, a Millenáris Park.

Szóval a normális lakókörnyezet meg a falusi környezet (tyúk-disznó-veteményeskert) között vannak fokozatok. Ezek közül csak a paneldzsunget (peremkerületek), a szar műmájer környéket (Belbuda), a belvárosi kutyaszarövezetek romlakásait (klasszikus Belváros) és a cigótanyát (Zugló és tsai) tudja Budapest felmutatni.
@Roa: Budapest tényleg jó hely. Jó hely, mert a szolgáltatások széles köre elérhető.

A pizza házhozszállitásra gondolsz? Az tényleg széles körü.
@Floyd: Mondjuk az akácfa, az okés, de olyan hely Nyíretházán is van tirpákiában

Megvan még a Jereván?
@Messzi Vetek: aki nem ért egyet a címbeli állítással és
1. itt lakik, annak azt tudom tanácsolni, hogy ne kínozza magát tovább, lehet máshol is lakni.

Sajnos, itt van jól fizető munkahely, ha az nem lenne, mennék a nyugisabb vidékre EMBEREK közé. Másik lehetőség a külföld.
na csak most akadtam erre a posztra.

Egy megjegyzés: lehet, hogy a Tilos Á (bár még amellett is ott volt a Fika) még tényleg a Hely volt a városban. A kilencvenesek végén vagy a 2000-es évek elején viszont már csak erős túlzással vagy elfogultsággal lehet ilyen helyre rámutatni. Azért a Kulti mellett ott volt a Darshan, a Süss fel Nap, majd a WB, de mondhatnám a Kálvin téri Cha-Chát is, sőt a Kulti időszak végébe már az A38 is beleúszott az éjszakába.

És hogy honnan jött a tömeg, amelyik megtölti az elszaporodott helyeket? - olyan helyekről szivárgott át, ahova egy átlagos kulti lakó, köztük én sem tettem volna a lábamat.
süti beállítások módosítása