Számoljunk el, Döbrögi uram!

2010.05.31. 08:00 dugovics titusz
Az oligarchák korának vége. Elszámoltatás jön. Bár egyelőre még csak Orbán Viktor fejében tiszta az oligarchák köre, de ha a szó eddig használt jelentéséből indulunk ki, olyanokat jelölhet, akik a rendszerváltás zavaros évetizedeiben pártállami kapcsolataikat tőkére konvertálták, majd ezzel újabb tőkét és azon keresztül újabb politikai kapcsolatokat csináltak. Ideig-óráig megakadályozták egy egészséges szellemi-gazdasági-politikai elit kialakulását. Később elfoglaltak kétes hírű pártokat, amiket aztán kétes céljaik szolgálatába állítottak. Ezek lehetnek az oligarchák, meg a társaságuk, kapják csak el őket. Bár még semmi jelét nem látom annak, hogy ez miként lesz, ha bekövetkezik tapsolunk majd.
 
De mi van a mindennapi kiskirályokkal, akik a különböző állami szervek feudális piramisának alsóbb régióiban fosztogatnak, akik nem ravasz „oligarchák”, hanem gőgös kis Döbrögik? Csak egy gusztustalan fintora a sorsnak, hogy ostoba kapzsiságukban Döbrögivé zabálják magukat párizsiból, két kézzel. Van ennél egy jóval fájdalmasabb közös pont a mesebeli antihőssel: lehúzzák rólunk a jószágot, aztán kiröhögnek. Mindezt csak azért mert megtehetik; a törvény keze nem éri utol őket, a saját kis terükben ők a törvény, hűbéruraik megvédik őket, mi pedig már úgy megszoktuk, hogy átcsúsztatjuk azt a kétezret vagy kétmilliót, csak a többit megtarthassuk!
 
Mert felénk a pozíció hatalmat jelent, azt jelenti, hogy ha én ezt veled megtehetem, édes öcsém, akkor én meg is teszem. A máig kísértő urambátyám viszonyok nem tűntek el a második világháborúig, a Kádár-rendszer meg csak újraosztotta a szerepeket, és ha lehet, még jobban belénk verte a „majd okosba elintézzük” létjogosultságát. Az eddigi nómenklatúra-kapitalizmus működőképtelensége pedig megszilárdította a panamázás struktúráit.
 
Ezt a jelenséget intézhetjük el végre, ha kihasználjuk a közhangulatban lévő lehetőségeket, és észrevesszük azokat a jeleket, amelyek a ’89 után felnőtt generáció totális szembefordulását mutatják a XX. század Magyarországával, pártpolitikától függetlenül. A pöcs másik oldaláról mi egy kicsit már meguntuk a Döbrögiket és az általuk teremtett ügyintézési rendszert. Ma már nem attól vállalkozó valaki, mert a Keresztapa, vagy a Sebhelyesarcú a kedvenc filmje, így az ilyen rutinszerű zsarolásoknak sem teszi ki magát mindenki a benfentesség perverz élvezetével.
 
Ha megértjük, miért kifizetődő inkább az egészséges versengésre alapozni, kiszabadulhatunk a mutyizás évszázados balsorsából. Mert most félnek a videófelvételtől, hangfelvételtől, a webkettőtől, az öntudatos vállalkozóktól. Már Csemege ajándékkosarat sem vihetünk a pultos néninek a hivatalba csak úgy.
 
A Fidesz úgy tudná bizonyítani ilyen irányú elkötelezettségét, ha a nem is kézivezérlésű, de mindenképpen hatalmas pénzügyi nyomás alatt tartott bíróságokat, ügyészségeket, rendőrséget levegőhöz juttatja; megfelelő feltételeket teremt a független, szakszerű munkavégzéshez. Mást nem kell, és egy demokratikus jogállamban nem is szabad tennie, ezt viszont követelnünk kell tőlük.
 
Az „oligarchákkal” el lehet parádézni a Parlament falai között mindenféle vizsgálóbizottságok vakufényes meghallgatásain, szükség is van erre, de mélyreható változást így lehet elérni. A többi rajtunk múlik. A döbrögiket meg nem is kell háromszor elverni, ha a harácsoláson kívül úgysem értenek semmihez, majd szépen koldusbotra jutnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr112038213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"ha a Fidesz komolyan elszánta magát a gyakorlat felszámolására - Magyarországon is 180 fokos fordulat várható az offshore-os"adótervezések" megítélésében, mivel az offshore a pénzmosás legfőbb eszköze a világon, s legális adótervezés lényegében nem valósítható meg vele,mert akkor már nem éri meg, csak az illegális használata eredményez adóelőnyt" - lássuk.
www.hirszerzo.hu/cikk.offshore_ceghalo_a_fideszes_allamtitkar_irodaja_korul.152903.html
Rohadt jó párhuzam! :D

Tényleg egyértelmű a hasonlóság. A többi dologgal kapcsolatban pedig... nem igazán hiszek én már semmiben.
Jó, jó, de mi lesz a "mi" oligarcháinkkal? Széles, Csányi, Fellegi, Pintér (ja, kettőjükkel tudjuk mi lesz), Demján stb. Az ellenségét nyilván koldusbotra kell juttatni, de akkor a mieink offshore-olhatnak tovább, és tömhetik a pártkasszát, vagy ők is mennek a levesbe? Fogas kérdések ezek.
Ja persze, ha viszont Döbrögi többgenerációra megszívta magát az adózók véréből, akkor várhatod a verés nélküli elszámolást....
Bizonyára az anyagi szorongatottság miatt szabadult az előzetesből Kulcsár, kapott 3 Mio Ft pénzbüntetést Princz, ítélték el tévesen Kaiser Edét... és valószínűleg ez lehetett annak az oka, hogy Zuschlag többet kapott, mint egy gyilkos - 25 millás kárértékre.

Gondolod, hogy ez tényleg pénz kérdése?
@RAMBO: ...az egész Kunosékkal kezdődött... www.hetek.hu/uzlet/199904/vege_az_agrobank_sztorinak

Vajon az eltüntetett ötmilliárdból ki tudta köhögni azt a súlyos másfélmilliót?
"..kifizetődő inkább az egészséges versengésre alapozni, kiszabadulhatunk a mutyizás évszázados balsorsából..."

kapcsolódó - mai - hír:
"Az új miniszter (Navracsics) egyik első intézkedésével a Magyar Közlöny és a Határozatok Tára felelős szerkesztőjévé nevezte ki a Heti Válasz főszerkesztőjének feleségét, Borókainé Vajdovits Évát."

Véletlenek márpedig vannak (?!)
@RAMBO: "lehet, hogy apukával példát fognak statuálni, és akkor felkötik... A statuáláson van a lényeg." :) Csak a szereplők változnak, a lényeg sosem.
@RAMBO: kaisert tényleg tévesen ítélték el, bár a közvélemény közvetett nyomására. a princz ügy mögött tényleg direkt politikai vezérlés van de azért nem ez a jellemző, zuschlag meg szerintem ok, ha következetesen mindenkivel így járnak el.

általában véve pénz kérdése, keveset lehet keresni: egy 10 éve gyakorló bíró (előtte még 8 évet tanult rá) annyit keres mint egy kezdő informatikus. így jön a szokásos kontraszelekció, pedig ez a jogász szakma egyik csúcsa, önálló hatalmi ág. vagy pl.: a bíróságokon sok helyen nincs papír fénymásolni. önmagában ezt megoldani nem elég, de alapfeltétel. egyébként meg más út nincs.
azok az iratlan magatartasi szabalyok, informalis rendszerek amik fenntartjak az uram-batyam rendszert sokkal melyebben gyokereznek a magyar kulturaban (kisbetus, nem haute) mintsemhogy egy felhordulessel el lehessen intezni

az uram-batyam, a kez kezet mos a paraszolvenciatol a bakter uzemanyagot lopig tobb szaz eve velunk van, gyakorlatilag a feudalizmus felbomlasa ota

ehhez eleg elolvasni szechenyit, moriczot, adyt

az elmult szaz evben itt volt felvilagosult abszolutizmus, ket vilaghaboru, ket diktatura meg az elmult 20 ev; volt laissez-faire kapitalizmus, kommunizmus es most vegyes gazdasag. van olyan magyar ember, aki mindez vegigelte es ma is el tudja meselni
ezekutan nincs min meglepodni: itt az emberek tulnyomo tobbsege se nem vallasos, se nem ideologia-fuggo, hanem messzemenokig pragmatikus

ergo kez kezet mos

nem fog itt semmi se valtozni, csak a retorika

the more things change the more they stay the same
@gramercy: most akkor is van egy olyan pont, ami lehetőséget ad a kitörésre, élni kell vele. ez a pont nem (feltétlenül) a kormányváltás, inkább a középréteg urambátyámozáshoz való hozzáállásának változása.
És majd a fidesz elkapja az oligarchákat, mi? Mikor egy Kósa Lajos az egyik megmondóember, aki egy kis egyszemélyes diktatúrát épített ki Debrecenben, és baszik mindenféle törvényre meg a demokráciára. Várhatjátok a megváltást, de a fidesz nem fogja elhozni.
@dugovics titusz: azok az informalis, iratlan szabalyok amikrol itt szo van, sokkal melyebben gyokereznek, generaciorol generaciora atadodnak es ujratermelodnek

tradicionalisan ez ket modon szokott megvaltozni: vaskez (pl. istvan kiraly vagy kemal ataturk) vagy nepirtas/nepvandorlas aminek kovetkezteben megvaltozik a lakossag osszetetele es ezzel egy uj szabalyrendszer (iratlan!) szuletik (pl. a magyarok vagy a szlavok betelepulese a karpat medencebe)

szep gondolat azt hinni, hogy majd a zemberek raebrednek, csak nincs mire
az uram-batyam rendszert ugyanis pontosan azok tartjak fenn, akiknek "ra kene ebredni"
Nem idevonatkozik, de ha már meglett énekelve a Princz Gábor, megkérdezem, hogy nem az ő apukája volt az a Princz Gyula, aki az AVH. vezető Péter Gábor-Eisenberger Benjamin igen közeli spanja volt?
A posztra, ámen, igy legyen.
@gramercy: ebben segít a nyilvánosság és a közhangulat. most eléggé forró a téma ahhoz, hogy lehessen vele valamit kezdeni. nyilván nem a korrupció teljes megszüntetéséről van itt szó, hanem, hogy legalább próbáljunk ahhoz közelíteni. egyébként meg forradalom volt, nem tudtad? hol voltál eddig? ;)
@gramercy: Szerintem meg épp hogy ráébredtek, ezt bizonyítja a sok rejtett kamerás, diktafonos felvétel. Kapzsibb annál a pógár, hogy csak úgy adjon 10%-kat, amikor nem is kell...
"Az oligarchák korának vége"
Na ne röhögtessél:)Ugyanúgy megvannak - maradnak, csak másnak fogják őket hívni:)
"zuschlag meg szerintem ok, ha következetesen mindenkivel így járnak el."
Slecht Csaba esetében azthiszem nem történt semmi. (K.I. & J.T)
Zuschlag, Kulcsár, Gyuszi taxis... de ki az a Gyurcsányi...? :)
@gramercy: ez jogos. szakiparunk (meg céges kultúránk) is akkor lett, amikor tömegesen telepedtek le a svábok kies hazánkban.
"mi pedig már úgy megszoktuk, hogy átcsúsztatjuk azt a kétezret vagy kétmilliót, csak a többit megtarthassuk!"

Na itt a kulcsmondat!
Sajnos a korrupcióhoz két félre van szükség és ezért kételkedek benne, hogy lesz itt változás. :(
@kovi1970:
arra gondolsz, hogy az emberek szívesen tolják oda a 10%-ot ? :)
persze hol elsz te hulye...
koldusborta jutnak... na ja persze...
hat szeretnek en is arra rossz sorsra erdemes lenni ami ezekre var... tomott zsebbel :):)
Jó poszt. Nem hiszem, hogy bármi változna, ettől függetlenül. Vagyis egyetértek, de mégsem...
@dugovics titusz: "Általában véve pénz kérdése, keveset lehet keresni: egy 10 éve gyakorló bíró (előtte még 8 évet tanult rá) annyit keres mint egy kezdő informatikus."

Ezt hogyan kalkuláltad ki? Tizenöt éve még igaz lehetett, de most... Még akkor sem, ha egy mátészalkai gyakorló bíró és egy fővárosi kezdő informatikus fizetését hasonlítod össze.

Teljesen téves a megközelítésed, a bíróság fő baja nem a pénzhiány, hanem a kontraszelekció és az, hogy nem "a társadalomnak" hozzák az ítéleteiket, hanem a saját apparátusuknak.
@Dr. No: ezt onnan kalkuláltam ki, hogy mindkettőből van a családomban, és többet is ismerek. ezen nem érdemes vitatkozni.
@dugovics titusz: Pedig érdemes, hidd el, talán egyszer rájössz, hogy a világ nem annyiból áll, amennyit te látni vélsz belőle...
süti beállítások módosítása