Nemzetközileg elismert magyar civil szervezetet szívat szét az állam

2010.07.30. 08:00 volankombi

Hogyan fizess hárommilió forintot egy megnyert pályázatodért? Például csinálj egy olyan szervezetet, amely nemzetközileg is elismert, jól működik, rentábilis, nemzetközi pályázatokon rendszeresen nyer, és hasznos tevékenységet folytat több, mint egy évtizede. Majd pályázz az Országos Foglalkoztatási Alapnál (OFA) egy programra, vidd végig sikeresen, és aztán már csak napok kérdése, hogy megkapd az államkincstártól az érvényes szerződésmódosításod semmibevételével a számlát hárommillió forintról. Te is megteheted - a Retextilnek sikerült! Aki nem akar hosszú történeteket olvasni, annak irány a lényeg az utolsó előtti bekezdéstől.

A Retextil Alapítvány megváltozott munkaképességű embereknek igyekszik munkalehetőséget és terápiás lehetőséget adni azzal, hogy adományként kapott és használatlan ruhákat felhasználva speciális technikákkal iparművészeti termékeket hozzon létre - az elkészült műalkotások értékesítése (a poszt képei között, illetve részletesebben itt láthatjátok őket) adja az Alapítvány egyik bevételi forrását. Azok az emberek, akik egy ilyen helyen dolgoznak, életük ritka lehetőségei közül az egyiket kapják meg arra, hogy munkájukkal integrálódjanak a társadalomba. Na, egy ilyen helyet sikerülhet most egy pályázati támogatás kapcsán elkaszálni örökre.

A Retextilnek ugyanis volt mersze pályázni egy OFA-s programon. Meg is kapták a pénzt, sikeresen is zárták a pályázatot, ám az elszámolásba némi hiba csúszott. Többek között csúszott a kifizetés, úgyhogy kénytelenek voltak másfél millió forint kölcsönt felvenni. Aztán meg kiderült, hogy a mentort, akit a pályázat alapján kötelező foglalkoztatniuk alig 1.200.000 forintért, minden józan ész ellenére nem tudják elszámolni a pályázat költségei között.

Annak ellenére, hogy úgy tűnt, ezt sikerül megváltoztatni, most az erről és más hasonló tételekről szóló szerződésmódosítást figyelmen kívül hagyva, a Magyar Államkincstár már 3.000.000 forintot követel a Retextilen teljesen jogtalanul, inkasszóval, úgy, hogy közben a projektet a szervezet túlteljesítette.

Alig valami emellé, hogy az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézetet, amely együtt pályázott a forrásért a Retextillel, mindeközben sikerült bezárni. Az már egy kicsit erősebb zamatot ad a sztorinak, hogy a Retextil mindezenközben többször egyeztetett az OFA-val (akiknek a mentort fizették, ugye) és az Államkincstárral a kifizetésekről és a határidőkről, ők pedig  végig teljesen inadekvát információkkal látták el őket, ami nyilvánvalóan megnehezítette a projekt rendszerszerű lebonyolítását.

Az események kapcsán Pataki Erika programvezető interneten is elérhető tanulmányokra hivatkozva fő problémaként azt emelte ki, hogy a civil szervezetek nem támogatottként, hanem kötelezettségvállalóként vannak kezelve az állam részéről, ami végeredményben az elvállalt munka végzését teszi lehetetlenné - nem csak a Retextil kerül hasonló helyzetbe állami pályázatok elnyerésével. Azt várjuk mindazon civil szerveződésektől, akik hasonló cipőben járnak, hogy szólaljanak meg, és lépjenek fel együtt a nyilvánosság segítségével a támogatások megváltoztatásáért; mindamellett, hogy a reménytelennek tűnő küzdelmet továbbra is folytatják a jogorvoslatért, addig is az alábbi bankszámlaszámon lehet segíteni a Retextil Alapítványon, akik voltak elég bátrak, hogy sajtóközleményt adjanak ki a helyzetükről.

CIB Bank
10700055-65597224-51100005

Ami pedig az Országos Foglalkoztatási Alapot illeti: eddig is nyilvánvaló volt, hogy ezek az emberek, akik egy jól bejáratott irodai székből próbálják meg növelni a foglalkoztatást úgy, hogy közben azért az ismerős mentoroknak is jusson egy-két misi, teljesen alkalmatlanok arra, hogy megoldják azt, ami elvileg a feladatuk lenne (tudniilik, hogy növeljék a foglalkoztatást), de az már egyenesen vérlázító, hogy adminisztratív ügyetlenkedéssel és inkompetenciával bedöntenek addig jól működő alapítványokat pusztán azzal, hogy azok megpróbálnak hozzájutni a kizárólag rajtuk keresztül elérhető forrásokhoz.

Csak remélni tudjuk, hogy a Nemzeti Együttműködés Kormánya a KKV-szektor megerősítése közben nem feledkezik meg a jól működő non-profit szervezetekről és a szövetkezetekről sem, amelyeknek védelmét tartalmazza az alkotmány is... egyelőre legalábbis.

(Az eredeti sajtóközlemény többek között itt olvasható)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr102185903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egymillió muka helyet teremtünk (Orbán Viktor).
hülye magyarok,magyar hülyék...
stratez elvtárs! Új front nyílt, hol teccik lenni? Éberség!
Nem egy rendkívüli eset, az biztos. Mi 4 millióval jártunk pórul, és mi is túlteljesítettük a vállalásainkat. Az utófinanszírozásra felvettünk 20M Forintot, de elhúzódott másfél évig a kifizetés különféle ürügyekkel, majd fillérre pontosan megkaptunk mindent, mert szabálytalanságot azt nem követtünk el, de a hitel kamata rajtunk maradt, és azóta is rendesen dagad, ahogy illik. Nálunk egy 2004-es HEFOP pályázat volt a kis huncut...
Na és!? Magyarisztánban vagyunk, nemdebár!? Az eljárás a teljesen szokásos - jogsértés nem történt. Ámen.
@Nagy_Máté: igen, de ennek nyilvánosságot kell adni, mert nem kéne és nem muszáj, hogy így menjenek a dolgok.
@NIL7: szerintem önmagában jogsértő ilyen helyzetbe hozni civil szervezeteket. És szimplán jogsértő egy olyan követelés, ami nem veszi figyelembe az aktuális szerződést a követelés kirovásakor.
És majd lesz itt egy poszt arról is, hogy "el a kezekkel az OFA vezetőitől", amikor sorra kerülnek a kirúgásoknál ... Mert ugye azért értjük, hogy ezek a szabályok még egy korábbi szemléletben születtek (és az újak közt is nyilván lesznek, amik elsőre nem sülnek el jól ...).
@drkovax: áldásom az elszámoltatásra az OFA-nál :)
"Naponta 275 új munkahelyet teremtünk (1m - 10 év alatt)" - Viktátor the First
Sokat változtak azóta a dolgok, a mi kárunkon sokat tanult az intézményrendszer is. Lettek hibák javítva kétségtelen. Van még mit javítani, az is kétségtelen. Amiben szerintem a legnagyobb változásra lenne szükség, az az összetartás. Az elszámolást ellenőrző szerveknek, ott dolgozó embereknek is tudomásul kellene venni, hogy egy oldalon állunk. A cél, hogy le tudjuk hívni az európai uniós támogatásokat, ne kelljen visszafizetni. Ez közös érdek kellene, hogy legyen. De ameddig egy túl nagy hatalmat kapott irodista azt látja, hogy egy civil szervezet százmillió pénzt nyert, ő meg havi x ezer forintból él, felböffen belőle az irigység. Van ez így. Ez a legnagyobb baj. Nemhogy örülne, hogy hány embernek lett munkahelye, ehelyett csak a nagy pénzt látja, ami keresztül megy a papírjain, amit szerinte nem érdemel meg egy egyszerű civil szervezet... Ha nem egymás ellenségei lennének a résztvevők, hanem egy oldalon állnának, ilyenek nem fordulhatnának elő. De ugye nehogy már olyan jó legyen a másiknak. Ilyenek vagyunk, mi magyarok. ???
@BushDoctor: @Roy: azért az korrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy ez a történet még az előző kurzus lelkét terheli. Reménykedjünk, hogy sikeresebb és hatékonyabb lesz a mostani.
@BushDoctor: Egy kérdés, mert nem tudok nemzeti összefogott fejjel gondolkodni.
Ha van Mo-n 2,5M munkaképes lakos, amiből most 12% (300.000) munkanélküli, akkor miért kell 1 millió munkahely? A maradékot feltöltjük kínaiakkal, vagy ebbe már bele van kalkulálva a 20 éve esedékes közszféra leépítése?
Egy dolgot nem értek: gondolom, mint minden ügyletnél itt is született megállapodás, ami minden fél számára leírja a jogokat és kötelezettségeket. Szerződésellenesen egyik fél sem cselekedhet, vagy ha igen, akkor annak jogi következményei vannak. (Így nem értem pl. a mentorral kapcsolatos problémákat, vagy rendezte a szerződés, vagy nem vették észre, hogy nem rendezi?)
@Kilo166: Szerintem azért az úgy van, hogy a hivatalos munkanélküliségi adat az mindig csak az adott időpontban munkanélküli (álláskereső) ellátásban részesítettek számát tartalmazza, és nem az összeset. Így nincsenek benne az ellátási rendszerből már kihullott, még mindig munkanélküliek.
Azt a 3 misit szvsz elfelejtették zsebbe adni, azért van ez a szívózás.

Nagytakarítást.
Ezt a mentoros dolgot nem értem. Valaki homályosítson fel.
Ki lehet - Ki az a mentor?
Mit csinál?
Ki fizeti?
Miből fizeti?
@AnnaKarenina: félretájékoztatás okán folyamatosan derültek ki ezek a kis dolgok. Egy év könyörgés után aláírtak egy szerződésmódosítást, hogy belevehessék a mentort a pályázati költségbe, amelyet azóta sem sikerült érvényesíteniük (tehát azóta sem kapták meg erre az utólagos finanszírozást. Az egy dolog, hogy jogállamban élünk, de ezt a tényt állami szerveknek sem mindig sikerül feldolgoznia.

@Kow: a moderátor az, aki tapasztalatával segíti és felügyeli a civil szervezeteket, hogy a programot maradéktalanul teljesítsék és ne kerüljenek bajba :)) általában a pályáztató szerv küldi ki a nyertes szervezethez, ahol kötelező foglalkoztatni. Jó kis zsíros kádermeló, persze tisztelet a kivételnek és javítson ki, aki jobban tudja.
@volankombi: mármint a mentor. fraudi elszólás? :)
@istvanffy: viszont ha már, akkor Freud :)
Tudok olyan céget amit azzal döntöttek meg, hogy a foglalkoztatott csökkent munkaképességűeknek TÖBB pénzt fizettek mint amennyit kellett volna. Ezért a "hibáért" annyira büntették őket, hogy tönkrementek.
@Kilo166: Azert mert Mo.-on 6.9 millio munkakepes allampolgar van 10 milliobol. Ebbol a 6.9m-bol "dolgozik" 3,75 millio.

Mibol tevodik ossze a kulonbseg? (3,15 millio)
~300.000 munkanelkuli, ~800.000 feketemunkas, ~1,6 eltartott (nem dolgozik, nem is akar).

Ebbol latszik, hogy a gazdasag feheritesevel, a gazdasa elenkitesevel es az inaktivak megnyeresevel "konnyen" viszonylag konnyen osszejohet 10 ev alatt az 1 millio:)
Most én itt el leszek kaszálva, de azért leírom:

A Retextil NEM civil szervezet. A Retextil csupán állami megrendelést teljesítő non-pofit szervezet. Hasznos, amit tesz, de ugyanúgy vállalat, mint - mondjuk - a Microsoft, csak nincs nyeresége. A Retextil egy alapítvány, amelyben nincs demokrácia, a vezetői nem ingyen dolgoznak, stb.

Civil szervezet az,
- amelyikben demokrácia van;
- minden tag ingyen, önkéntesen dolgozik;
- államtól vagy más hatalmi szervtől pénzt vagy más juttatást nem fogad el.
@AnnaKarenina: helló. Nem tudom, hogy láttál-e már egy ilyen szerződést. Mert én igen. Több hibára, ellentmondásra (akár még helyesírási hibára is) hívtuk már fel a szerkesztőjének a figyelmét. Nem lettek kijavítva, korrigálva. Ugyanakkor, ezeket a szerződéskötéseket ne úgy képzeld el, hogy leül az ember és pontról-pontra megtárgyalja a szerződést. Ilyenkor a civil szervezetek torkán lenyomnak egy fost, amiben az állam úgy körülbástyázza magát, hogy hihetetlen, és semmilyen beleszólás nincs, a másik szerződő felet pedig semmi nem védi. És persze, lehet pereskedni az állammal, amiért pl. mindig csúsznak a kifizetések, de nem egy hónapot, hanem akár egy évet is! De egy-egy ilyen per évekig tarthat. És az évek alatt én itt most 10 évről beszélek.

Az uralkodó pártnak pedig ehhez semmi köze. Ugyanazok az emberek ülnek a hivatalokban, minisztériumokban, ugyanazok az emberek az államkincstárban, stb. Abban ugyanis egyik államnak sincs érdeke, hogy ütőképes, valóban, az államot akár kontrolláló civil szféra jöjjön létre. Ezért vannak az ilyen fos szerződések, ezért vannak a pórázon tartott szervezetek, stb.
@Strici: szia Strici!
Nem tudom, hogy hány civil szervezetben dolgoztál már eddig életedben. Én dolgoztam már néhányban és négynek vagyok az önkéntese is.
A helyzet sajnos nem annyira egyszerű, mint ahogy Te írod.
Mert már nagy a munkanélküliség, a dolgozó emberek többsége mégis, inkább napi 10 órát dolgozik, mint 8at. Így a fullönkéntességre Magyarországon egyszerűen nem nagyon van idő. Ez azokban a nyugati jóléti társadalmakban lehetséges, ahol vannak unatkozó háziasszonyok.
Ezen kívül pedig civil szervezetekből is többféle van. Vannak az olyanok, akik egy ügy mentén, hirtelen jönnek, mert pl. nem akarják, hogy a védett lápjukból hulladékégető legyen, vagy az évek óta bioméhészetből élő település mellett katonai gumiabroncsokat égessenek illegálisan, és ez ellen harcolnak. még ilyenkor is elkél a pénzügyi segítség, mert az ügyvédek viszont tényleg soha nem dolgoznak önkéntesen, de ha mégis, akkor is van mindenféle illeték, amit ki kell fizetni. De mivel a termékedet nem tudod eladni, hiszen éppen már nem tud bio lenni, bevételed nincs....
És aztán vannak az olyan szervezetek, amik hosszú évekig küzednenek egy-egy célért, hogy pl. a rákos betegeket ne hányják le, hogy a kidobott kutyákat ne üssék agyon, stb.
És ezek közül egy csomó olyan tevékenység van, amit hossútvon nem lehet önkéntesen végezni, mert pl. egy kétéves törvénymódosítási folyamatot, ami napi 8 órát vesz igénybe munkában, nem fogsz önkéntesen végezni, mert addig ki tartja el a családodat, magadat???

Na és akkor már csak azt a tévedést szeretném eloszlatni, amit itt a civil szervezetekről mint definíciót megadtál. Mert hogy nem igaz, hogy erről ismerszik meg a civil szervezet. Az, hogy demokrácia van-e egy civil szervezetben, az értelmezés kérdése. A szervezet kulturája egészen sokféle lehet, ahogy egy cégnek is.
Egész sok civil szervezetet tudnék sorolni Magyarországon és külföldön is, amiben a tagok nem ingyen dolgoznak,kezdve a green peactol, friends of the eart, wwf, pps, Hospice, Rex, Bátor Tábor, Nane, stb. Az egy más kérdés, hogy dologoznak benne önéntesek IS, ingyen IS. De várom én azt a könyvelőt, aki pl. ingyen könyvel egy wwf nagyságú szervezetnek, vagy egy olyannak, ami már 25 főt alkalmaz és bérköltségei vannak. No, én ilyet még nem láttam. Ha neked van ilyen könyvelő ismerősöd, irányítsd hozzám kérlek, mert én pl. az egyik civil szervezetemben ingyen dolgozom és pont ilyet keresünk.
Államtól elfogadás: vannak olyan országok, ahol külön alapokat hoznak létre a civil szervezetek támogatására. Az más kérdés, hogy nem egy államkincstár szerű mamuthányadék kezeli ezeket, hanem egy sokkal rugalmasabb, az államtól független civil szervezetnek adják oda a pénzt (ilyen pl. Csehország).
Amúgy honnan kellene elfogadni pénzt vagy juttatás, ha Magyarországon az emberek többsége még az 1 százalékáról is lusta rendelkezni (arról az egy százalékról, ami tegyük hozzá, bekerül az állam kasszájában és NCA néven osztódik szét, hát, mit ne mondjak, egész furin és nehézkesen...)
Vannak országok, ahol pl. működik egy jótékonysági lottó rendszer (post code lotterei), ami az államtól függetlenül működik, de Magyarországon a pénzügyminisztérium elkaszálta, mert nálunk állami monopólium a szerencsejáték.
Vannak próbálkozások a független adományozás megteremtésére, de jellemzően nem a civileknél bukik el a kezdeményezés. És akkor még olyanokról nem is beszéltünk, hogy vannak országok, ahol az egyetemi felvételinél kemény pontszámokat ér az, ha valaki önkéntesként dolgozott. Ezt úgy hívják, hogy ösztönző rendsze. Na, nálunk ilyen sincs. Aki ma Magyarországon önkénteskedik, azt hülye csodabogárnak tartják, aki nem ért az üzlethez, az élethez, mert ingyééér dolgozik.

A Retextilt történetesen tökre ismerem, és bár szerintem vannak hibáik, az viszont nem igaz, hogy állami megrendelést teljesítő non-profit szervezet lenne. Egész sor fantasztikus tevékenységük van, amiket nem pusztán állami forrásokból finanszíroztak.

Akiket én megkapirgálnék, azok a cégek által létrehozott álszervezetek, amiknek az a céljuk, hogy a cégeket továbbmarketingeljék, illetve, hogy 1 százalék formájában még vissza tudjanak csöpögtetni a cégnek, és hogy ezen kívül az adomány után adókedvezményük legyen (ez persze mára nagyon lecsökkent). Ilyen számomra pl. a FINE.

Na most hirtelen csak ennyi jutott eszembe.
Idézve a linkelt cikkbôl (mert itt hiába kerestem idôpontokat az események mögött):

"Az Alapítvány levélben kérte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől a már lezárt eljárás felülvizsgálatát (erre 2010. január 01-től van jogi lehetőség), és a részletfizetés lehetőségét a vitatott követelés kapcsán."

Ez az elôzô kormány sara.

Továbbá megnéztem az "iparmûvészeti mûremekekként" beállított retextil termékeket. Hááát, mondjuk, hogy ízlés dolga... Az árakat is megnéztem. Gyakorlatilag gyufás skatulyákat is hajtogathatnának. A termékek ára valójában adomány, az adományozónak/vevônek igazából tök mindegy, hogy mit kap a pénzéért, vagy kap-e egyáltalán vmit.

Az sem mindegy, hogy mennyi is az a pénz, amit megkaphattak volna! Mindenhol csak a hárommilliót említik, de mekkora voilt az a bizonyos pénz, amit úgy tûnt, hogy megkapnak?????? Én úgy érzem nem mindegy. Eltudok képzelni akkora összeget, ami mellet jogos lehet egy mentor.
@robza: igen, csak akkor a mentornak valami haszna is kéne legyen, nem?

Amúgy tökmindegy, mekkora a pénz, ha utána azon túl is követelnek 3 millió forintot, amit már saját zsebből kéne kifizetni.

Az iparművészeti műremekeket közelítsd meg a terápiás, nem pedig az esztétikai oldalról, ha úgy jobban tetszik.
süti beállítások módosítása