Ciao Kispál, ciao vernyogás!

2010.08.09. 08:00 volankombi

A Kispál és a Borz búcsúkoncertje nem véletlenül mozgatja meg a közvéleményt: aki szereti, aki nem, elismeri, hogy egy kultikus zenekar búcsúzik, amely nagy hatással volt a magyar könnyűzene több, mint másfél évtizedére. Volt olyan ismert, mint az Illés vagy az Omega, tinilányok ezrei őrültek meg értük – búcsúzásuk Magyarországon korszakhatár, és az új korszak remélhetőleg mihamarabb diszkreditálja azt a magatartást, amit elterjesztettek.

Énekelni, azt nem nagyon kellett tudni ehhez a produkcióhoz – különösebben zenélni sem. Ez nem negatív kritika: egy könnyűzenei formáció három akkorddal és ordibálással is lehet világhírű. Jelen esetben elég volt egy szemüveg, egy kis bölcsészkinézet, gitárok és dobok, és máris indulhatott a vállvonogatós-szájbiggyesztős lazaság, amihez hozzáadagoltak még egy kis meg-nem-értettségből fakadó spleent: a koncertek jellegzetes momentuma volt, ahogy a koncertek vége felé az őrjöngő tömeget azzal hergelték, hogy „menjetek már haza a francba, elég volt” – amivel azt üzenték a rajongóknak, hogy igazából minket még ti sem, akkor sem értetek; bármi is volna a mondanivaló igazából.

Merthogy mondanivaló, az nem nagyon volt. Mit is lehetett volna állítani a 90-es évek bizonytalan, értékrelatív világában, ahol a hirtelen ölünkbe hulló szabadságban semmiféle biztos fogódzónk nem volt? Egy olyan országban, ahova a rózsadombi gazdaggyerekek hozták be a punkot Nyugatról? Korai albumaiban a Kispál a legelemibb, egyszerű érzéseket szólaltatta meg úgy, hogy mégis volt benne valami a „mi azért mégiscsak jobban tudjuk, fölötte állunk az egésznek” attitűdjéből. És ez jólesett, és nem kellett érteni, csak átszellemült tekintettel bólogatni rá.


Az évek során ez a magatartás és a belekódolt megszólalási mód egészen addig csiszolódott, amíg a mainstreamet is átértelmezték a saját nyekergésre. Van ebben a számban valami összekacsintós letargia, nem?

Az pedig, hogy a Kispál-szöveg mindent jobban tudott, és mindent egy flegma, mindenről lemondó legyintéssel utasított vissza, természetszerűen vezetett oda, hogy a támadhatatlanságig, ezáltal az értelmezhetetlenségig visszavont szövegek jöttek létre a kimondás feszültsége helyett. Ha mindenről lemondasz, mert jobban tudod, azt körbe kell bástyáznod, hogy téged ne lehessen kinevetni. Bunkerköltészet.


A dalszövegek, melyeket a rajongók oly igen tisztelnek, önmagukban, a hozzájuk adott gitáros-dobos ritmus nélkül ostobán, szinte nevetségesen hatnak, egyetlen hozzáadott értékük a prozódia szétütése, de hát akinek ez bejön, az tényleg inkább szerezzen be egy Petri György-kötetet. És ez rendben is van így, elvégre a Beatles sem azért olyan nagy szám, mert tőlük hallottuk először azt, hogy „szeress, szeress engem kérlek” – de lehet-e vajon csupán a szövegekre fogni azt, hogy semmiféle nemzetközi visszhangot nem ért el az amúgy Magyarországon kultikus, Kossuth-díjig jutó társaság? Bizonyosan nem, hiszen ha ugyanezen időszakból az Anima Sound System, Sebestyén Márta, vagy a Parno Graszt sikereit nézzük, látható, hogy magyarul is fel lehet kelteni a tágabb figyelmet; csak éppen a megszólalásban is kellene legyen valami izgalmas.

A Kispál és a Borz valahol egy olyan közeg bezártságának zenéje, amelyik még nem ocsúdott fel arra, hogy kinyílt a világ, és nem is akartak rá nyitni – elvégre sokkal kényelmesebb jellegzetesen magyarnak gondolni valamit, amit nem értenek mások.



Az, hogy többé nem ad koncertet a Kispál, nem jelenti azt, hogy végleg megszabadultunk ettől a stílustól és attitűdtől. Túl azon, hogy még hosszú ideig fog szólni rádiókban és házibulik hajnali vége felé az originál, a Kispál és a Borz súlyos nyomot hagyott a magyar könnyűzenében, amit az jó néhány évig biztosan nem fog kiheverni. A Kispál hatásának köszönhető, hogy ebből:



az egy évtizeddel későbbi lemezen (melyen a szövegekért külön köszönetet mondanak Lovasi Andrásnak) ez lett:



Egyszerűen ez volt az irány. Lovasiék szöveg- és imidzsépítési módszere szuggesztíven húzta be a fiatalabb „alternatív” zenekarokat is, mert egyszerűen nem volt alternatívájuk rá. Az énekesekre rátelepült a jellegzetes, elnyújtott, nyekergős Lovasi-hang is – mintha máshogy nem is lehetne nagyon nagyon mondani:








Nem azt mondom, hogy tudtam volna jobbat: nem tudtam volna, sőt, a kilencvenes években, tizenévesként, valamennyire magam is része voltam ennek a szubkultúrának, és remekül éreztem magam koncerteken – egy Bachhal nyilván nem pendültek volna egy húron tömegek. Az, hogy ez a zene ebben a korszakban (természetesen nem egymagában: mások mellett, úgymint Lagzi Lajcsi, Zámbó Jimmy, Republic, Tankcsapda, Ákos stb.) ilyen szintű tiszteletet és rajongást váltott ki, azt mutatja, hogy adott ponton mire volt igénye, mivel lehetett meggyőzni, és mit tudott befogadni a közönség. A búcsúkoncert jó alkalmat ad arra, hogy szembenézzünk ezzel a zenével, és ismerjük fel benne magunkat és ezt az egész korszakot.

A Kispál a kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya: a 80-as évek langyos lábvizében gyökerező világlátást ötvözték hangzatos, ámde semmi gyakorlatit nem jelentő „modern” közhelyek puffogtatásával, egy újrakezdés illúziójával, amivel elodázták az őszinte építkezés lehetőségét. De ne gondoljunk most erre, elvégre a fiatalság mindig szép, és sokunk számára ez is a fiatalság része volt: emlékezzünk vissza az Almássy téren, batikolt pólós tömegek előtt adott csendesülős koncertekre, és próbáljunk meg tisztelettel fejet hajtani egy elmúlt korszak előtt. Jó mulatást, jó nosztalgiázást kívánunk ma este!

 

(Ez a poszt nem tükrözi az egész szerkesztőség véleményét, mert van aki nagyon nem ért vele egyet, és van aki csak titokban mer bólogatni, mert nem akarja, hogy megverjék a barátai.)

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr562207632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kispál és a borzalmas 2010.08.09. 20:33:58

Van úgy, hogy készül egy poszt nagyon, és sokáig, aztán egyszercsak behal keményen a púderezésbe. Most is így van, mert annyira beletalált a fentéslent Kispál és a borzról szóló posztja, hogy sokat nem is tudod hozzátenni, mert annyira e...

Trackback: ELHUNYT LOVASI ANDRÁS 2010.08.09. 12:26:21

Lovasi András(1967-2010)Kossuth-díjas könnyűzenészA Kossuth-díjas dalszövegíró-énekes, képzőművész, színész, könnyűzenei szervező-érdekérvényesítő, a PANKKK (Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért) mozgalom egyik szellemi atyja, az egykori Ki...

Trackback: Itt van az életem ezen a mérlegen; elegánsan fogadom a hírt 2010.08.09. 09:26:44

Nem, nem ment el az eszem. Dehogy nem! – mondja Gyík Egyszerűen csak búcsúzok a Kispál és a Borztól. Nah, nem mintha akkora kedvenceim lettek volna (mint ahogy a Fent és lent-nek sem), inkább csak temetgetek valamit velük. Még a ’90-es elej...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden zenekar életciklusát 10 évben maximum 20ban kellene maximalizálni. Utánna kötelező jelleggel vissza kellene vonulniuk mindennemű szerepléstől, se búcsúkoncert, se újra alakulás, se tévészereplés, semmi.
Ezek voltak
azok akik úgy hagyták
abba a sorvége
ket
hogy az ember
azt se tudta
melyik mondat
nak hol és mi
kor van vége?

Nem kár értük.
basszus mennyit lehet még ezen gyalulni? unalmas a téma, lépjünk már tovább...
Ebbő baj lösz.

Émmondom ezt, Buga Jóska. (TM Indul a bakterház)

Ez is egy megközelítés, de nem merném meglengetni nyilvánosan. Mindamellett, hogy maximálisan nem értek vele egyet. Csak kiragadott részletek: Három akkord, ha az a megfelelő három akkord, akkor teljesen rendben van. Széteső prozódia: Ha a dallam és a ritmus egyben tartja, az anjambmant sehol sem tilos, sőt, az unalmas, egyforma szövegszerkezetekbe kiváló fűszer. Homályos szöveg: mondhatnám, hogy aki konkrétságot szeretne, hallgassa azt: vannak így egypáran. Míg ugyancsak vannak egypáran, akik szeretik, ha az értelmezhetőség határa nem áll meg a "Van nekem egy csíkos gatyám" kezdetű örökbecsű dal kettő darab értelmezési síkjánál.
Bölcsészkinézet, szemüveg:

Szerintem ez a cikk könnyen lehet, hogy provokáció. Nem biztos, hogy az, aminek látszik. Miért linkelne be egy alapvetően kritikai hangvételű írás ennyi videót?...

Gyanús vagy nekem, te rigó.
"...a kilencvenes években, tizenévesként, valamennyire magam is része voltam ennek a szubkultúrának..." ezzel elmondtad a lényeget: a Kispál alakulásakor még szinte a seggeden volt a tojáshéj, ezért írsz ennyi baromságot.
Hat azert nem rossz hogy becsuktak a boltot, legalabb lesz hely uj zenekaroknak. Mert az is teny hogy oket es a republicot na meg a tankcsapdat nyomjak mindenutt es ez kicsit unalmas foleg hogy az emlitett 3 zenekar messze nem akkora, de hat a nep ennek is orul.
:D:D:D

Mért írsz arról amihez nem értesz? Volt egy kispálos csajod aki kidobott koncert után, mer máshogy értelmezted a zár az égboltot vagy mi a baj? Ennek a posztnak kb egy szava sem igaz.
Azért az vicces, hogy az állításaidat egyetlen idézettel, sorral nem támasztod alá. Nem?
Magyarországon a zenekarok tagjai ritkán tanulnak meg jól játszani a hangszereiken, ezt pótolják a stílusukkal, amit nem ők találnak ki, hanem a zenészek korlátainak egyvelege hozza össze.
Azon viszont kár rágódni, hogy egy zenekar meghatározó vagy sem - játszhat bár 500 zenekar egy stílusban, ha az silány, silány is marad, ha pedig jó tanítványok, akkor úgyis továbblépnek. A Kispál tagjai saját maguk epigonjai lettek, ezért vicces számomra ez a zenekar ha nagy ritkán hallom őket.
"A Kispál a kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya:" Ilyen ökörséget blogban még nem írtak. Barátom, te egy fasz vagy.
Azért, mert te nem érted pl. a Gázdalt, még nem jelenti azt, hogy nincs értelme... :-/

---------
Gázdal

Márványszínű betonhenger, csatornavíz átadó,
sarki fényben, mézes madzag, szabad szemmel látható!
Gangos házban körfolyosó, pislog mint a lajhár,
Holnapután, két órakor a hajszálerem rám vár!

(refrén 2x)

Ne vidd le a szemetet, lássam még a látványt,
kinek kell egy hajszárító, ha mérges gázzal táplál?

Sosem voltam áramszedő, és már nem is leszek,
vödör mélyén kisrádió váltja meg a lelket!
Lila réten, lepusztult csend, városlakók álma,
Párducmintás örömlányok leselkednek rája!

(refrén 2x)

Ne vidd le a szemetet, lássam még a látványt,
kinek kell egy hajszárító, ha mérges gázzal táplál?

Levesbetét, bús magányban, párolog a kénben,
minek legyek testhezálló, ha nincsen már reményem!
Nyitott ablak, szenvtelenül, tiporja étvágyát,
pár éve még láttam én is, varangyos kabátját!

(refrén 2x)

Ne vidd le a szemetet, lássam még a látványt,
kinek kell egy hajszárító, ha mérges gázzal táplál?
--------
@mikhail: De mekkora? Az ilyet már ki szokták állítani valahol, tartósítva.
"Bujtogató bujtogass tovább..."

"Kispál és a Borz súlyos nyomot hagyott a magyar könnyűzenében, amit az jó néhány évig biztosan nem fog kiheverni"

Ha ezt az irományt vitaindítónak szántad, akkor nagyon jól meg lett írva.

Ha ezt valóban így gondolod, akkor te voltál az, aki nem érti ezt a zenét és sértődöttségében megfogalmazta a fentieket.

Téged bántott ez a zene. Bántott, hogy nem érted. Bach a te istened. Ámen.
1-2 szama tetszett, sajnos(?) semmi tobb.
anyád nem tud zenélni az...

ezek a srácok annyit fejlődtek hangszerhasználatban amennyit te sosem fogsz, semmiben...

kaccsojjaki
@mikhail: ez volt a legjobb... sosem gondoltam volna, hogy gyurcsányozás és a Kispál egy lapon említhető. :) De hát egyszer minden jónak vége lesz.
"Az pedig, hogy a Kispál-szöveg mindent jobban tudott, és mindent egy flegma, mindenről lemondó legyintéssel utasított vissza, természetszerűen vezetett oda, hogy a támadhatatlanságig, ezáltal az értelmezhetetlenségig visszavont szövegek jöttek létre a kimondás feszültsége helyett." - Pont azért szeretem Lovasi szövegeit, mert ilyen önleleplező reakciókat váltanak ki néhány emberből :) Támadhatatlanságig visszavont szöveg, ez meg külön nagyon tetszik, wáhháháhááá :)))
@volankombi: Hát akkor ez nagyon nem sikerült. Ehhhez kellene egy minimális értelem, de te nagyon buta vagy, neked a Kárpátia való. :-)
Tízpontos.
Tarisznyarákok ne sírjatok. Ott van még a pufharmincipszilonkaukázus. Bőven elég.
Jövőre lehetne még egy Ákos/Tankcsapda/Republic közös búcsúkoncert.
FrankoNéro - az a szép a kommentekben, hogy véleményed lehet, de nem tudod kivel beszélsz...
Hát, sok mindennel egyetértek a posztolóval, bár talán egy kicsit erősnek tartom a fogalmazást. Ha nem tetszik a Kispál, attól még nem kell rá beszólni -- más szereti. Viszont azért az is tényleg jó lenne, ha a rajongói egy icipicit kritikusabban állnának a zenekarukhoz. Ez a "mindenki-műveletlen-zsírosparaszt-aki-nemérti-akispált" attitűd több mint irritáló.
Csak a Kaukázust neeeeeeeeeeeeeeeee
még jó, hogy van a kiscsillag, így kurvára nem igaz, amit írtál
Hát ez elég dilettánsra sikerül, egyszerűen egy buta ember aki ezt írta.
Én nem szeretném körbebástyázni bunkerhozzászólással a véleményem, így az általad elvárt kimondás feszültségével élek: nagyon rég olvastam ennyi faszságot erről a zenekarról. Nem tudom, van-e értelme energiát, időt tenni abba, hogy tételesen cáfoljam minden egyes hülyeségét ennek a posztnak, szerintem nincs. Két dologhoz viszont látványosan nem értesz: 1. zene 2. dalszövegírás. Viszont ebben a posztban - sajnos - mindkettőről megnyilvánulsz.
A hátamon állt a szőr, akárhányszor meghallottam ezt a nettó nulla zene köré épített nyávogós nagyonnagyonentellektüellekvagyunk műmájer híg fost. Dehát van akinek ez van akinek az, igazság szerint én nem azt mondom, hogy tiszta röhej volt ez a felhajtás körülöttük, csak azt, hogy szerintem az volt.
"Merthogy mondanivaló, az nem nagyon volt. "
Hát. Szerintem azért gondolj bele, melyik más zenekar írt volna számot József Attiláról.
@Nagypéter és a Görény:
Hehe! Látszik, hogy nem csak érted a viccet, de próbálkozol te magad is ilyesmivel.
@Mizantrop:
"regression 2010.08.09. 09:45:58
HEz a "mindenki-műveletlen-zsírosparaszt-aki-nemérti-akispált" attitűd több mint irritáló."
ez az, így kell kommentetgyárat csinálni! gyönyörű provokáció.

harcra fel, trollok!
Le kellene szállni a kispál drogról, aztán kijózanodtok.
@Diablo XR: Ennél irritálóbb már csak az, aki úgy beszél dolgokról nyilvánosan, hogy fingja sincs semmiről. Nekem sem jut eszembe posztot írni a barokk építészetről, mert nem értek hozzá. Persze a "nettó nulla zenéddel" te is hatalmas szakértő lehetsz.
@ellenszenvesfigura: Az én szememben is ez az egyetlen mentség egyébként, és elsőre ez is jutott eszembe. Ennél többet nem ér az ügy, valóban.
Teljes mértékben egyetértek a poszttal.
Úgysem szabadultunk meg tőlük,még lesz évenként 2 búcsúkoncertjük. Én sosem voltam rajongójuk, hallottam jó pár számukat, de nem tudott megragadni. Kicsit unalmas, de majd összeállnak úgy 5 év múlva megint, amint elfogy a lóvé.
én 15 éve is imádtam a kispált, meg az újabb dolgaikat is (etetés, gemenc, stb).
de ez a kiscsillag, csík zenekar féle dolog már a könyökömön jön ki. ha meghallom hogy csík zenekar fejvesztve menekülök.
@supracoger:

Azok ilyen *kispál light* zenekarok. :) Ugyanaz az unalmas pocsolyazene :(
@ellenszenvesfigura: Ja, itt van mégegy poszt ehhez a trollbloghoz.
Faszságokat írsz kombi, de jó stílusban ....
francba mért nem nekem jutott előbb eszembe hogy ha van egy mindenki-szereti esemény akkor arról leírom h meztelen a király.
na majd karácsonykor posztolok a keresztes háborúkról.
ja nem, már azt is ellőtték. nehéz kenyér ez a címlapharc.
Kuúuvára imádtam őket az első 4 lemez erejéig. Na, nem annyira mint a PUF-at, de meglehetősen. Aztán elfelejtették, hogy ez a műfaj nyugdíjkorhatáros valamint átmentek mainstream-be. Hiba volt, ehhez már énekhang valamint zenészek is kellettek volna. Az első 10 év után jelentősen kicserélődött a rajongói tábor, persze voltak akik kitartottak a sírig. Én nem voltam rá képes, bocsánat :(
1. Szerintem 30 év alatti ne mondjon véleményt róluk. Soha nem voltam Kispál fan, de elnézve a 20 év magyar popiparát, leborulok előttük. Az első 3 lemezért ma bármelyik zenekar odaadná a félkarját.
2. Az más dolog hogy az elmúlt 6-8 év nem olyan lett mint kellett volna, őket is megcsapta a népszerűség szele, akkor születtek az egymásba borulós jajongós számaik. (ld még Quimby legutolsó dalai).
3. Az is hiba volt, hogy Mo-on minden fesztiválon Tankcsapda-Quimby-Kispál volt a magyar headliner hármas. Ilyenkor elfárad a sztori (nem mintha a másik kettő nem fáradt volna el).
Másrészről, ki fogja őket pótolni, akkor majd hiányoljuk őket.
4. Szöveg: Bizottság-URH-Kiadó szövegei akkor most jobbak vagy rosszabbak voltak? Én mai napig Európa Kiadó-t tartom az etalonnak, de a Kispál egy kicsit kárpótolt.
Ebben az az érdekes, hogy sok számomra a legkevésbé sem kedves zenekar esett szét búcsúkoncert nélkül, vagy tartott, vagy tarthatna búcsúkoncertet. Egy dolog nem jutott erről soha eszembe: odamenni és ráhugyozni a hantra. Ez ilyen speciális magyar attitűd, különösen elbaszott bölcséz és "Én is érek hozzá" mérnök körökben, de szerintem a Miért szar Vajda lírája címmel szakdolgozatot sem lehet írni, arról nem is beszélve, hogy nem is nagyon érdemes.
Szóval, a virágozzon minden virág jegyében, mi a fasz értelme van ennek? Ha a csalhatatlan esztétikai érzéked nem fér el benned és mindenképpen írnod kell, elemezz olyat, amit elemzésre érdemesnek tartasz.
Ha ilyen lesújtó a véleményed, miért töltöd azzal az időt, hogy írj róla? A politikai publicisztikában ennek van értelme, de ez csak popzene, még csak nem is művészet, bakker. Showbusiness. Ettől nem fog megzuhanni a forint.
Hát, én pedig egyszerű lélek vagyok és ugatós metált szoktam hallgatni főleg, ráadásul bölcsész se vagyok, de aki szerint értelmezhetetlenek Lovasi szövegei, az valószínűleg nem vette a fáradtságot rá, hogy megpróbálja, ennyi. (Ha vette és nem ment, akkor a hiba abban a bizonyos készülékben van.)

Világmegváltás nincs benne, de hogy most miért baj, ha kicsit meg kell erőltetni az agyat? Vagy ha baj, akkor tovább kell állni. Vagy legalábbis nem kárörvendő posztot írni. Keselyű tempó ez.
"Az pedig, hogy a Kispál-szöveg mindent jobban tudott, és mindent egy flegma, mindenről lemondó legyintéssel utasított vissza, természetszerűen vezetett oda, hogy a támadhatatlanságig, ezáltal az értelmezhetetlenségig visszavont szövegek jöttek létre a kimondás feszültsége helyett. Ha mindenről lemondasz, mert jobban tudod, azt körbe kell bástyáznod, hogy téged ne lehessen kinevetni. Bunkerköltészet."

kérlek magyarázd meg, hogy ez mit jelent. Egyáltalán a téma, az együttes szempontjából releváns ez a mondat?
sztem ők csak zenei kisiparosok, géemkások, nem művészek (ez is egy vélemény)
Ámen, testvér, ideje volt már leírni ezt is a sok faszszopás mellett.
nem ezér mer szeretem, de töki vagy. valszeg sosem fogom szeretni a komolyzenét, se érteni és így valószínűleg sosem fogok Mozart hiányáról posztot írni. itten, hogy ennyi betűt összevéstél, nekem úgy tűnik benned van a hiba. neme? :I
volankombi: pl mi a mondanivaló?
Kényszer, érdek, ösztönélet
Három nagy fekete fabábu
Döntsd le őket, menj el délnek..

na ezt még nem sikerült pontosabban megfogalmazni

abszolúte nem értesz hozzá, az látszik
@misbelief: na, már itt is ezzel jössz?
csak jelezni akartam, hogy az alterzenés (és kissebb részben a steak-es) poszt után hagytam ott végleg a blogodat, tudatosult bennem, hogy egy félművelt nagyarcú önjelölt megmondóember ömlengéseit olvasom. Na, rólad ennyit.

@volankombi: vitaindítónak valóban jó, bár elég provokatív.
Arra, hogy zeneileg nulla lenne, csak egy külsős hivatkoztást tudok említeni, hivatásos komolyzenész (mondják ezt így?) barátom egy koncertet végighallgatva jelentette ki, hogy sok szokatban akkordot használnak, egyéni a zenéjük.

Én szeretem a Kispált, úgy 10-12 éve lettem a rajongójuk, már erősen túl a kamaszkoron (akkor még Queent, Roxette-et meg Cranberriest hallgattam, sok más mellett) és igazság szerint nem értem, miért vált ki ilyen szélsőséges indulatot emberekből.

Amúgy nem érzem, hogy annyira a kora zenéje lenne, aktuális témákat nem nagyon találok a dalaikban, inkább általánosabb dolgok kerülnek elő; nő, férfi, ego, szex, élet, halál.

Nekem nagyon sokat adtak, és nem hiszem, hogy ki fog kopni a zenéjük az életemből, soha nem a slágerlistákhoz igazítottam a playlistemet.
csak gratulálni tudok a poszt írójának. ekkora gyökérnek lenni nem kis teljesítmény...
@Diablo XR: köszönöm, hogy megfogalmaztad helyettem.
Érdekes látni egyébként a poszt higgadt stílusát összevetve a tarisznyás entellektüel fensőbbségből kivetkőzött fanboyok trágár fröcsögésével.
sixx,
sztem maradj a hülye sorozataidnál, ez kicsit bonyolultabb.
@Mr.Treeger: 2. Kispálék 2004 óta nem adtak ki lemezt, csak a a régi dolgaikkal koncerteztek. Én nem tudom, melyek az egymásba borulós, jajongós számaik, kb. 3-5 dalukkal jöttek ki azóta (I like Gemenc, Dobog, A többiektől szép, Űrbemarkoló, Van-e nálatok), egyikre sem igaz, amit írsz. Talán arra gondolsz, hogy pl. vonósokra áthangszerelt dalokkal adtak több koncertet is?
4. Szerintem a Lovasi-szövegek képi világukban, hangvételükben bárkivel versenyképesek, de Menyhárt Jenő, Pajor Tamás, Bereményi, Bérczesi Robi vagy épp a Bizottság aktuális szövegírói is teljesen egyedi karakterű szövegeket alkottak. Ebben a műfajban ők mind nagyon jelentős állomások.
Hallgass EDDA-t,az őszinte,nincs benne kiheverhetetlenség,és szövegileg is kellemes kikapcsolódás,az Alapi meg úgy szólózik öcsém,hogy csak a Jack dugó kézhezvétele már több,mint 4 modális skála,kitüntetés sincs,bár UFÓ van itt is ott is,csak kicsit másképp.................
Tényleg baromságokat irsz öreg. Azért mert egy-egy számnak nem tudod megfejteni az értelmét, még nem jelenti azt, hogy nincs. Legfeljebb számodra nincs. Egyébként meg mi bajod van a Kárpátiával? ÉS miért gondolod, hogy kispáléknak köszönhető a népszerűségük? Normális vagy, hogy ilyeneket képes vagy leirni? Már ne is haragudj... A Kárpátiát meg a Hungaricát azért szeretik sokan, (többnyire csak a jobboldali fiatalok), mert viszonylag korrekt zeneiséggel épitő jellegű szövegeik vannak, nem úgy, mint szinte az összes többi hozzájuk hasonló beállitottságú zenekarnak (egészséges fejbőr, magozott cseresznye, vádló bitófák, stb.). Szóval ezzel összemosni a kispált, kérlek szépen orditó baromság!
@Yarner: "Én szeretem a Kispált, úgy 10-12 éve lettem a rajongójuk, már erősen túl a kamaszkoron"
"és igazság szerint nem értem, miért vált ki ilyen szélsőséges indulatot emberekből"

Pontosan azért, mert volt előtte is 10 évük ami kicsit más volt. Számomra az volt a Kispál, a következő 12 év meg a "csináljunk mán pénzt is ezzel, bammeg ha má' ennyi időt/energiát beleőltünk"
@Rékuc: már a cikk címe sem a higgadt stílust vetíti előre. :) ennyit a kommentelő objektivitásáról, ugye :D
Nem hinném, hogy Kispál és a Borz lenne a magyar zenei élet legalja. Gondoljunk csak a megaikszcsillagszületettekre, vagy a mosógépzenére...

Szemét poszt.
Ugye lehet veled nem egyet érteni?

Hendrix is hárman volt, meg a Police is, hogy mást ne mondjak. A U2 ugyan nem hárman volt, de azért a három akkordról anno jól elmondták:

"All I've got is a red guitar
Three chords and the truth"
Szóval a PUF eljutott oda, hogy URH epigonból, Kispál epigon legyen.
Akkor már inkább ezt a PUF-ot kellene siratni.
www.youtube.com/watch?v=dnx8STRXLXY
www.youtube.com/watch?v=J1l1CqGTkzQ

A Kowalski kommercializálódását meg inkább a krisnásokra fognám, mint a Kispálra. Nem is értem, hogy került ide. Hiperkarma dettó.
@Rékuc:
Puszkány. :D

Tudod, vannak ilyen, és olyan emberek. Én fanboy vagyok, de soha az életben nem volt tarisznyám, nem felsőbbrendűsködtem, és, úgy általában, nem szokásom sommás ítéleteket mondani senkiről. Ja, és igyekszem ritkán általánosítani, hiszen minden általánosító hülye. :)
Szerintem te se tedd, mert esetleg többen butának fognak nézni.
@dr poljakov:

De U2-t Police-t és Hendrixet egy lapon említeni ezzel a pocsolyazenével? :) Ugyanmár, túlzás és szegény Jimi forog a sírjában!
@Rékuc: Drága Rékuc, neked is ki fog nyílni az összecsukott bicsek a zsebedben, ha telehányom műértő marhaságokkal a blogodat. Rögvest eltűnik majd az érző lelkű entellektuel, aki kacagja a magasból a tarisznyarákok párviadalát. És joggal.
@dr poljakov: Közben eszembe jutott, hogy a U2 egy olyan nótában énekelte ezt, amit Hendrixtől ismertem, közbe' meg Bob Dylan szöveg. ;)
@Kedves Nard: Ez is egy vélemény, meg az enyém is. Nekem nagyon is jól megférnek ezek a CD-k egymás mellett.
Annyi igazság szorult a cikkbe, hogy a Kispál valóban a klasszikus magyar sírva mulatós életérzés jellgezetes popzenei, bölcsésztáskás-batikoltpólós megnyilvánulása.

Ezt az életérzést lehet rühellni, megvetni, stb., de aki itt nőtt fel, és azt mondja hogy sosem érezte igazán bele magát, az hazudik.

A Kispál valóban nem lett világhírű. Nem azért, mert egy jelentéktelen, gyenge formációról lenne szó, hanem azért, mert túlságosan is ide kapcsolódik. Itt mond valamit igazán.
A poszt teljesen butaság, de nem az a baj, hogy ez a véleménye, hanem hogy közben úgy tesz, mintha minden értelmes embernek ez kellene lennie a véleményének... Egyébként:

1) 20 évesen nekem is hasonlókat gondoltom. Szőkített nő, mijez a hülyeség?! Semmi értelme, idióta alteres bagázs! Aztán 30 évesen meg már nem nagyon tudtam elképzelni, hogy mit nem szerettem rajta 10 éve. Lehet, fel kell nőni hozzájuk?

2) Értelmetlen szövegek: pl. a Csillag vagy fecske kokrétan egy vers is lehetne. Büszke volnék magamra, ha tudnék írni olyat. Az, hogy a posztoló nem érti a verseket, nem baj, csak ne tegye közszemlére hozzá nem értését.

3) A zenéhez nem értek. De tetszik az a "3 akkord". Baj?

Erről ennyit.
Mindenesetre kiderült, hogy a Kispál az igazi Gyurcsány. A Kispál tehet mindenről.
Utcai harcosok: Irány Pécs! Elő a Molotovokkal!
Kispál a bölcsészek zenekara, kell ennél többet mondani róluk? :)
@Serio: kimondtad a másik lényeget. A "klasszikus magyar sírva mulatós életérzés" miatt (sem) lett világhírű a Borz. Mint ahogy József Attila, Móricz, Babits, haddnesoroljam se.
Hehe, jó kis provokatív poszt, többszáz kommentet vagyok bátor jósolni, nagy részét a tarisznyás humánértelmiség felháborodott képviselőitől.
"A Kispál a kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya: a 80-as évek langyos lábvizében gyökerező világlátást ötvözték hangzatos, ámde semmi gyakorlatit nem jelentő „modern” közhelyek puffogtatásával, egy újrakezdés illúziójával, amivel elodázták az őszinte építkezés lehetőségét."

Ez, ugye, tételesen nem igaz, bár amikor elkezdődött, még Halász Juditot hallgattál, úgyhogy elnézhető. De a Kárpátia sokkal erősebben gyökerezik a Budapesti székhelyű revizionista romantikában és a semmitmondó "nemzetközileg is értelmezhető" gótmetálos giccsben, mint a Kispálban, amit, felteszem, ugyanúgy nem is értenek, ahogy te sem érted.

Abban pedig, hogy lehet "Kárpátia-jelenség", a MAHASZOS-Danubius-Juventus-Sláger rádiós (akiket illik elsiratni)-Lemezkidaós mutyinak sokkal nagyobb szerepe van, mint bármi másnak: addig-addig oktrojálták a piacra az értelmetlen, űres sramlipopt, amíg valaki meg nem lovagolta a nagy kotrollált piacba beleszaró fiatalokat.
Ebben az értelemben Lovasi sokkal inkább ellenpontja az egész Kárpátiás történetnek, semmit katalizátora, mert a saját lehetőségei között megpróbálja szélesíteni ezt a piacot.

Meg a 16 éves egyébként veszélyes állatfajta. Mindenben képes mély mondanivalót találni, ami kicsit is bonyolultabb, mint egy marék szög. Szóval, nem mindegy, hogy a 16 évesek mivel találkoznak először, mivel kezdenek lázadni, Kispállal vagy Kárpátiával. Kispál már nem lesz, Kárpátia meg lesz, nesze neked szép új világ.
@Rékuc: Majd ha minimálisan is értek hozzá és érdemben hozzá tudok szólni. Én ehhez azért tartanám magam. De az megnyugtat, hogy te viszont valódi polihisztor vagy.
Gyerekek! Mér nem mentek augusztusban nyaralni, ahelyett hogy a neten lógtok a koliban?
@flimo13: Schoppenhauer meg a bölcsészek filozófusa, Beethoven a lisztferencesek zeneszerzője... Aztamindenit, dögöljön meg az összes.
@Humperdickk: jaj, ne ez kész, atyaúristen, Babits mint a mulatós magyar életérzés képviselője. Te honnan szabadultál?
@Mizantrop: ilyet sose mondtam. Csupán véleményem van, mint - úgy látom - itt sok más embernek is. A Kispált hallgatni ritka kín volt számomra, gondoltam, talán nem főbenjáró bűn, ha leírom.
Egy ritka sz.r zenekarral kevesebb. Az odáig rendben van, hogy valaki nem tud énekelni egy zenekarban, de hogy gitározni sem? Az már húzós.
@dr poljakov: A U2 is jóval tovább húzza mint kellett volna (Igen, U2 rajongó is voltam, de elmúlt 2000 környékén)
Hendrixről nem tudhatjuk meg, hogy lett volna pofája a haknizásig kihúzni, a Police tudta mikor kell lehúzni a rolót. A Kispál sajnos nem tudta.
@supracoger: @Kedves Nard: Aki a Csík zenekart a Kispállal hasonlítja össze, az egy eszement nagy barom.
Lovasi sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hajlandó és képes egy olyan - a maga nemében profi - zenekarral is együtt játszani, mint a Csík zenekar.
@A.W.: "Téged bántott ez a zene. Bántott, hogy nem érted. Bach a te istened. Ámen."
Mar egy mondatban emliteni oket sem vall tul sok ertelemre, de az, hogy leszolod azokat, akik Bach (tehat minden idok legnagyobb zeneszerzoje) zenejet hallgatjak, mert szerinted "nem ertik" a te harom akkordos rockzenekarodat, szanalmasnak tunne, ha nem zavarna benne az elkepeszto pokhendiseg es onelegultseg.
Amugy boven megfer egymas mellett a ketto, csak ahhoz nalad ertelmesebbnek kell lenni.
@Humperdickk:

És, ne feledjük, Beethoven a zene Mozartja. Megmondta Fábry úr is. :)
@Mizantrop: mitbeszélsz? Óvassá néha. Ezt arra írtam, hogy ő sem lett híres, mert a magyar életérzést nem értin külföldön. De mondjuk ebből a szempontból a Jónás imája és az Akácos út ugyanaz a fíling, csak az előbbi kicsit mélyeb, igazabb, költőibb... Nem kicsit, nagyon...
Na ne már ilyen névvel, hogy Kis Pál.
A borzot azt még mindenki tudja, hogy egy lompos farkú állat, de ezt így...?
Akkor már inkább Kovács, vagy Nagy, vagy talán inkább Szabó.
@Mizantrop: egyébként meg kurvára nincs közöd hozzá, honna szabadultam. Óvasni nem tucc, csak írod a faszságaidat, mint egy tipikus troll. Menjél, verd ki gyorsan, attól lenyugszol.
Az írás eléggé rendben van, leszámítva a
" kinyílt a világ " kitételt. " Nemzetközi
visszhangról " pedig legfeljebb Batu Kán
vonatkozásában lenne szabad értekezni ugyebár.
@Rékuc: orvos látott már ma? Ha nem, sürgősen nézesd meg magad. Szerintem valami gáz lehet nálad, különben nem írnál olyan baromságot, mint a "poszt higgadt stílusa"...
@Rékuc: felmerül a kérdés, amit te is feltettél a nekedtámadó névtelen levélírónak: ha nem bírtad, miért hallgatod?
Még egyszer mondom, azért nem értem ezt az attitűdöt, mert ez csak popzene. Semmi értelme ízlésekről vitatkozni, gondolom, te is azért csinálod a HDR-t, mert élvezed, mert szerinted ez valami, vagy megy valahová. És ha valaki azzal tölti az időt, hogy arról futtasson eszmét, hogy ennek mennyire nincs értelme, akkor te is azt mondanád neki: akkor ne nézze, és fordísa az energiáit olyan dolgokra, amiben örömét leli.
Szaroktól szar szaroknak -ez a kispál
"Azt nem értem, hogy a Kispál nyekerészésből fakadó könnyűzenei deficitből hogyan jön létre a Kárpátia életérzés. Ez már-már olyan homályos, mint maga egy Lovasi dalszöveg." - írta tegnap baum (aki nagyon nem ért egyet a poszttal) és joggal, mert ez nem túl pontos; valami olyasmit gondoltam ott, hogy a túlbonyolítás és többszörös összetettség magával hozza az ellenpontját, a túlegyszerűsített menetelős zenét. Ez persze inkább csak hangulati asszociáció, dehát ha a Kispál megengedhet magának ilyet...

@Mitya Ivanov: szerintem releváns, megpróbálom máshogy megfogalmazni. Arról van szó, hogy egy olyan kort, vagy egy koron belül egy olyan réteget reprezentál a Kispál, amelyik nem tudott vagy nem akart másról tudni, mint saját magáról, minden másra kellemesebb volt azt mondania, hogy az irreleváns. Azért, hogy saját maga számára releváns maradjon, önmagába záródó (szöveg)világot alkotott, miáltal ezoterikussá vált. Aki nem érti, hülye, aki érti, jófej.

Egyébként nem gondolom, hogy a Kispál könnyűzenei deficitet jelentene. Ez egy jelenség, ami nagyon meghatározó volt és lesz is, ez a kommentekből is látszik.
@Gryllus Villamos: Ez most a klasszikus Csinibabás sellout-kiábrándulás?

Azért annyira nem adták el a seggüket, akkor most nem itt lennének, hanem valahol a RTL Klub műsoraiban. A Ha az életben sikere után végképp megcsinálhatták volna...

Azt meg valahol meg lehet érteni, hogy pénzt is akartak látni, éhes volt otthon a gyerek, vagy mi.

Azon érdekes lenne elfilozofálni, hogy miért ők lettek az etalon a rendszerváltás utáni magyar alterszcénában, de nem hiszem, hogy Lovasi felelősségre vonható lenne ezért: ezt bizony a közönség csinálta, és feltehetőleg a zene, ami valamit kellett hogy adjon, hogy így elszaladjon az együttes híre (Akor még nem volt PR-gépezet).

(Pl. Ákosnak is kaialakult a maga fanatizált tömege, mégsem tekinti senki kikerülhetetlennek a magyar könnyűzene történetében. )

Elkezdtem vitázni, de rájöttem, hogy nincs sok teteje, főleg itt, úgyhogy kitöröltem a fél kommentemet (bár inkább itt dicsérem a zenekart, mint rajongói kommentek között...).

Mindenesetre:
Szerintem jó zenekar volt, nagy lélekkel, óriás egyéniséggel. Nem volt tökéletes, senki-semmi nem az, és elfogadom, ha valakinek nem tetszik, nekem is sok kult-dolog nem jön be.
Azt nem bírom felfogni viszont, miért tekinti annyi ember antikriszutusnak őket, miért szidják a zenéjüket (attól, hogy elismerem, hogy kimunkált, rendesen összerakott számok, még nem kell szeretni is őket), és miért okoz fizikai fájdalmat embereknek, ha az, ahogy és amit énekel Lovasi nem olyan, mint amit a többi ezer csinál az Aradszkytól Ákosig?
@Humperdickk: Köszi, én másképp oldom meg. Te figyu, ne vedd már komolyan, amit nem kell, ment utána a szmájli csak magamnak. Ekkora f** vagyok, na. mindenben egyetértek veled. :)))
Mindenesetre, ezen azóta sem tudok túllépni: "amivel elodázták az őszinte építkezés lehetőségét" - azon túl, hogy ilyenekt évtizedes távlatokból SZOKÁS leírni, már most is látszik, hogy nem igaz. Egyrész túl kis szeletét jelentették a piacnak ahhoz, hogy igaz legyen, sosem voltak dominánsak. Másrésztm a kertévék-kerrádiók-lemezkiadók-bulvárlapok maffia által meghatározott endékás sramlipop (a Manhattantól az UFO-n, a Baby Sistersen át Ádok Zoliig) permanensen jelen van és valóban levegőt és energiát szív el mindenhonnan, tehát még csak nem is fair a kijelentés.
@Yarner: Ezt mondom én is, jó zenekar volt. De az utóbbi 10-12 évben számomra már nem azt jelentették mint az első 10 évükben. Igaz akkor még huszonéves voltam, lehet, hogy ez a bajom :)

(Gondolom az első bekezdéseden túl már nem nekem szólt a szöveged :))
@Rékuc: na a multkori "osszeborulas" utan ugy latom, ujta helyre allt a "rend" koztunk
@Szódás Lova: Ja,a volán meg az ész kombájnja.
micsoda frusztrált gyökér írhatta ezt a posztot. ennél jobban nem is árnyalnám a hozzászólásomat.

igen, címlapról jöttem, trollkodni

ja, rékuc, te is micsoda egy nyomi lehetsz. kövér vagy, nem?
@Mizantrop: én nem látok szmájlit, de egyébként kettészarom. :)
@Új Nick: néha muszáj volt, tudod, társaság, meg ilyenek.
Ez a poszt pedig vitaindító, ergo lehet nem csak egyfajta véleménynek van itt létjogosultsága.
pont leszarom, de kovalszki? az hogy kerül ide? az nem is olyan ilyen.
@volankombi: A gondolatmeneted logikus, és talán el is fogadható. Az egyetlen pont, ahol bele tudok kötni, hogy összemosod a zenekart a harcos rajongókkal. Tény, hogy engem soha nem hülyéztek még le azért, mert nem vayg másképp értettem kispál-szöveget, ha ilyesmi megtörténik, biztos bennem is nyomot hagy :-)

A közönség lesajnálását soha nem éreztem se a szövegekből, se Lovasi megnyilvánulásaiból (nem vagyok fanatikus, de olyan 8-10 koncertjülön biztosan voltam).

Ja, és a vernyogás valószínűleg nem megy el, de ehhez a Kispálon túl olyan játékosok is hozzájárulhatnak, mint a Coldplay meg a Radiohead. valamiért mostanában világszerte divat lett nyávogni.
A nyolcvanas években épp az a bizonyos, általad "langyos lábvíz"-nek nevezett zene volt az egyetlen értékelhető, és előremutató dolog.
Lefogadom, te inkább Neotonért, meg Dolly Roll-ért lelkesedtél akkoriban.
Írásodnak van egy csomó pozitív része, de szerintem még éretlen vagy egy ilyen súlyú zenei téma megírására, mint a Kispál nekrológja....
szvsz jó a poszt, két kikötéssel:
1. ők nem próbálták magukat többnek mutatni annál, mint ami. kellemes zene jó szövegekkel és kész. aki ennél többet magyaráz bele...
2. miért kellene nemzetköziség felé terjeszkedni? ugyanmár. ezt nem értem, hogy kerül a "cikkbe".
jameg a Kossuth díjat csak úgy dobálják.
@volankombi: "önmagába záródott világ", "ezoterikus", ugyan. Ezek csak üres szavak így. Lovasié is néha ilyenek, csakhogy neki ez jól áll, mert neki ez a melója. Neked meg az lenne, hogy megírd az okosságot róla, ne alá nem támasztott szóvirágokat. :) Addig ez 'comment harvesting', annak mondjuk elismerem, sikeres.
@volankombi: szerintem a kapcsolat ennél közelebbi, amint fent is írtam: nem mindegy, mi csapja pofán az embert 16 évesen. (engem a kispál csapott, mondjuk) ez lehet EMO is, meg Kárpátia is... és ami tapad...
@Yarner: "hivatásos komolyzenész (mondják ezt így?) barátom egy koncertet végighallgatva jelentette ki, hogy sok szokatban akkordot használnak" LOOL :)
Nem tunt fel, hogy a komoylzenesz baratod ilyen finoman fejezte ki, hogy teljesen kepzetlen zeneszek? :D
@Hypofx:
"Hat azert nem rossz hogy becsuktak a boltot, legalabb lesz hely uj zenekaroknak."

Hely eddig is volt, ha nem tudtak érvényesülni, az azért volt, mert nem érték el azt a színvonalat. Nem gondolod?

Ha az kell, hogy a kis sz@rok szóhoz jussanak, hogy a jó zenekarok lelépjenek, az elég nagy baj. Lovasi is azt mondta, hogy nem érti, hogy mért nem nyomta már le őket valami új zenekar. Hát azért mert nincs...
@vlacko: ja hát megpróbáltam. A nyolcvanas években emigrációban voltam, úgyhogy nem nagyon vágtam, hogy mi zajlik itthon, csak utólag rekonstruáltam az eseményeket, de akkor már inkább Bizottság meg Európa Kiadó.

@h_zolee: nem kötelező a nemzetköziség felé terjeszkedni, ezt sem negatív kritikaként írtam, hanem jellemzőként.
Lovasi egészen elképesztően jó szövegíró, mondom ezt úgy, hogy sosem voltam kispálos.

Egy-két dalszövegét nyugodtan nevezhetjük a kortárs magyar költészet darabjának.
Elidegenedés, világvége, értékvesztés, a 90-es évek sajátos magyar valósága.

Az, hogy ez csak egy adott nyelven, egy adott korban működik semmit nem von le az értékéből. A legtöbb magyar irodalmi mű ilyen, attól még hihetetlenül értékes és egyedi.
@El Argentino: attól, hogy nem énekel/gitározik magas szinten, még lehet jó zenész... lásd még: Nagy Feró, Hobo, Mick Jagger...
@rantottmaj: Ez már csak így van, manapság aki Bachot érti, az még nem biztos, hogy felnőtt a Kispál által sugárzott kissé felszínes intellektuális sznobság átszellemült élvezetéhez. Bár az is igaz, hogy Bachra az utóbbi száz évben biztosan senki nem csajozott...
amúgy vannak jó számai a Kispálnak.
Szerintem érdekes a cikk, még akkor is, ha a rajongóknak nem tetszik,
Amúgy én nagyon szerettem régen:-)(90'), most már egyáltalán nem hallgatom, sőt, ingyen sem mennék el a búcsúkoncertre...Ők is változtak, én is változom...
Amikor a leginkább szerettem a zenéjüket akkor a koncertjeikre is gyakran jártam, a koliszobában is sokat szólt, mégis eljött az a pillanat, amikor elkezdett idegesíteni az egész. Már akkor sem tudtam pontosan mi, de van vlami baromira idegesítő a zenéjükben, a szövegben...
Mondjuk a legrégebbi dalok még most is tetszenek, de ennyi
Ja, acsarkodni azon, hogy mi ttszik mi ne, nem érdemes...
a könnyűzenében nagyot alkottak ( a többiekkel egyetemben)
néha iszonyatosan jól eltalálták az összhangot a szöveg/zene vonatkozásban, amin első hallásra borulni lehet.
hihetjük, hogy m.ószág szar hely stb., de hála égnek mindig van aki látleletet vesz ilyen vagy olyanformán az állapotokrul, osztán karistol vmit.
erre nem mindenki képes, nekik elég jól ment/megy
@Új Nick:
@volankombi:

lehet, hogy már beszűkültem, de abbó a választékból még mindig a legjobbat választottam, engedelmeddel, és tényleg szar érzés az öregedés. és én sem értem UP rajongását a trash-punk-metálért, és nem bánom, hogy nem annál maradtam, de biztos az is jó. nem fogom elemezni a szövegeiket. főleg, hogy nem is értem :D
A.W. nél a pont.
Annyira fárasztóak ezek a "bölcsész"-cuccal jövő szerencsétlen dumák.
Ez a nyavalygás, nem amiről írja.
Amikor valaki ezzel kezdi, már nincs értelme beszélgetni róla.
Tényleg az a kellemetlen, amikor valaki szeretne "ott" lenni, de mivel
nem jön rá, hogy nem kívülről kell, örökké frusztrálni fogja hogy sose megy neki,
na ilyenkor ír ilyen posztot, amiből úgy néz ki, mintha utalna valami konkrétra, de alapvetően az egészhez tökéletesen irreleváns a hozzáállása.
@Nagypéter és a Görény: kaukázus már SAJNOS nincs, akiket meg emlegettél, már rég vissza kellett volna vonulniuk.
@Rékuc: ha ez neked kín volt, hallgass egyszerűbb zenéket.
Valszeg többi exkomcsi országban is megvan ez a vonal. Én csak Szlovéniáról tudok beszélni, ahol láttam a helyi Müller Pétert meg a többi altert, és a közönség imádta, szöveget nem értettem, a zene egy fos volt önmagában (mint a magyar alter többsége), de mégis imádta a közönség. Szóval ilyen lehet a kispál meg puf egy külföldi szemében.
én az ilyesmi videóig olvastam onnan nem. Pont h van mondanivalójuk a legtöbb zenekar klisés szövegeivel ellentétben, csak egy picit gondolkozni kéne... FAILLL
btw és én sem voltam soha semmiféle bölcsész
egyébként meg elég jól énekel, a kispál meg remek gitáros, hatalmas szólói vannak..
A zene az egyfajta kapocs az ember és a világegyetem rezgései között, szerintem reménytelen próbálkozás megmagyarázni. A Kispál is és a PUF is eggyé fort fiatalkori agyhullámaimmal, szerelmeimmel, szenvedésemmel, mely érzések őket hallgatva szinte fájón előjönnek ma is, ezért nem is hallgatom már őket, nekem másra kell most koncentrálnom, öreg fejjel.
Na, én a dalszöveget kb leszartam akkor is, illetve belemagyaráztam saját világomat.
Szóval, jó ez így, ahogy van.
annyira de annyira szánalmasok valamennyien akik nem képesek a "tarisznyás bölcsész" szókapcsolat hülyeségét átlátni. a legtöbbet életemben ezeken röhögök, akik valami olyan eltorzult, elmondhatatlanul képtelen faszságot gondolnak a bölcsészekről, hogy az hihetetlen. van bennük valami konok bizonyosság, hogy szerintük a bölcsész az mindig arra gizdul hogy bölcsész, meg hogy a kispál az bölcsész zenekar. nem tudom, ez hol ragadt meg bennük.
végezetül pedig sajnálom azt, aki nem volt képes megérteni a kispált. sok mindent nem fogtok érteni.
Egyrészt nem kéne egy popzenekarba belelátni/kivánni a komplett világ értelmezését (pop alatt a beat-rock-pop-alter-miegymás "könnyűzenét" cakkpakk értem itt)

Másrészt nem kéne annyi pop (stbsb) zenét hallgatni, van pár másik univerzum is. Másik univerzumból nézve ezek nem olyan véresen komoly dolgok, sőt.

Harmadrészt a Kispállal az volt a személyes gondom, hogy egy szövegcentrikus zenekar érthetetlen szövegmondással... a zene meg mesze nem olyan jó, hogy meg akarjam fejteni, vagy lemezboritón/weben elolvasni, hogy mit is nem értek. Pl Tom Waitset elolvasom.
@liftman: végezetül kapjad be a medve véreres faszát a gőgös felsőbbrendűségeddel.
@volankombi: A cikkben azt írod, a kilencvenes években voltál tizenéves. Akkor a nyolcvanas években - még ha "emigrációban is voltál" - néhány évesen persze, hogy nem vághattad, mi van idehaza...
Tizenévesen Európa Kiadót hallgatni azért szép teljesítmény. Kár, hogy a 90-es évek EK-ja már nagyon más volt, mint az eredeti zenekar
Én attól vagyok rosszul, amikor magyar zenekarok kalifornából, Angliából, vagy Skandináviából importált zenéket vesznek egy-az-egyben le.

Amikor semmi köze a környezethez, a valósághoz a produkciónak, mert ők hip-hopot, brit-popot, vagy metált játszanak. A Kispál jellegzetesen magyar, jellegzetesen erre a korszakra jellemző.
a pop csinibabája egy kossuth-díjjal a zsebében kiköltözik csömörre
@rantottmaj: :-D
De, ahogy írtam, éreztem, hogy ez jön majd le. De komolyan mondta, arra hoztam fel példának, hogy a Kispál nem az a tipikus három akkordos banda, zeneileg is egyéni amit csinálnak.
@volankombi:
Azért a PUF ugyanazon az albumon a Tréfa mellett pl. lenyomta az Indiánt is, szóval nem buzultak el teljesen :-))
www.youtube.com/watch?v=fwj-umPvoEc

A belinkelt korai számukat nem ismertem, de az meg teljesen a 80-as évekbeli ordibálós szövegmondós alterstíl hatása alatt vannak.

@pajaro: Hát, azt Lovasi is elismerte, hogy kincepciós díj volt, és még nem korai volt odaadni neki.
@neeskens: +1

@kovacsguszti68: magnón hallgattam. Jaj de jó ezt leírni, hogy magnó.
Teljesen egyetértek a posztolóval.

A Kispál pedig maga volt a koncepciótlanság nimbusza, maga a MÁSSÁG.

Milyen? MÁS. - Csak ennyit lehetett róla mondani, se jót, se rosszat.

Talán csak annyival egészíteném ki, hogy nem csak a magyar, hanem a nemzetközi könnyűzene is egy kicsit kiürült az utóbbi 1-2 évben. Nincs egy jó szám, egy dögös stílusú zenekar. Remélem ennek már holnap vége.
@kovacsguszti68:

Vakok közt a félszemű a király. Azért sikeres a Kispál meg a Csík meg a tökömtudjamilyen tarisznyászenekar, mert nincs más. :)
meglehetősen gyorsan lett lekapva a provokációt felvető komment :D mindenesetre nem kérdés, hogy mi is ez az egész poszt, végülis egy ekkora múlttal bíró ekkora hatású zenekar már bőven megérdemel egy ilyen nagyobb volumenű poént. a cikk ahogy meg van írva azért mégiscsak értelmes emberre vall, értelmes embernek meg nem lehet ez a véleménye :D
Korrekt poszt. Egyre ritkábban hallgatom őket, de Kispál molyolós témáit még most is nagyon bírom. Lovasi projektmenedzser úr nyitott végű szövegeiről meg lehet vitatkozni, de minek? És ha Kispál elmélyült szöszölése és Lovasi szövegírói tehetsége tökéletes fedésben van, akkor születik meg pl. egy Zsákmányállat, ami galaxisunk összes naprendszerében rendesen odabaszna.
A rózsadombi gazdag punkoknál az eta-ra gondolsz?
Amúgy épp ideje volt, hogy abbahagyják, mármint a kispál, ez a szemüveges csóka néha érdekeseket mondott a zenén kívül, de a nyekergő kántálás kibaszott idegesítő volt. Sose értettem mér ugrálnak rá annyian, mondjuk már a fekete lyukban is, pedig az már nagyon régen volt.
egek, elnézést, persze hogy nem lett lekapva a komment, nem is tudom miért feltételeztem, ott van az, csak nem látok.
egyszer kolcsonkaptam tobb Kispal kazettat is, hadd tudjam meg, mire gerjed a nep
ugy porgott le, eszre se vettem, minden szam tokugyanolyan, az Emese tunt ki egyedul
azota se ertem, mit lehet enni a Kispalon

a PUF-ot viszont szeretem
A "tarisznyás-bölcsészre" csak annyi a válaszom, hogy jelenleg 16 ismerősöm jelezte vissza, hogy ott lesz a koncerten, és egyik sem bőcsész. Na most akkor mi van?
@Publius Decius Mus: Ez nem igaz. Ha minimálisan ismernéd a Kispál életművét, akkor nem írnál ilyeneket.

Rengeteg motívum, szimbólum végigvonul a Kispál dalszövegeken.Lovasinak gyakran sikerült egészen komoly mondanivalót 3 perces popszámokba sűríteni. Nekem a világvége dalok a kedvenceim, mert ironiával közelít a témához, nem pátosszal, ahogy mindenki más.
Posztiro elkepzelte, Lovasi milyen nyakatekert, semmitmondo, entellektul szoveggel szorakoztatta volna az egybegyulteket egy ilyen jeles alkalomkor, mint 23 eves zenekaranak feloszlasa. Aztan megprobalta utana csinalni, es nezve a kommenteket, sikerult is. Van, aki erti, van, aki tovabbra sem...
@Kedves Nard: aha. megnéztem a blogodat. kommentcenzura? remek. Nehogy valaki rosszat mondjon az írásaidra? hmm...
@Kedves Nard: hallgattál már egyáltalán Csík zenekart? tudod, hogy miről van szó? Nézd már meg a stílust legalább, utána kezdj el magyarázni.
Nagyon jó post, teljesen sikerült azt megfogalmaznod és leírnod, amit én is gondolok magamban a Kispálról, csak sosem sikerült rendesen megfogalmaznom magamnak. (első két albumukat én nagyon szeretem btw)

a legkeserédesebb amúgy az egészben az számomra, hogy valójában amit mutattak, amik ők voltak, az a magyar társadalom leképződése volt. és ha belegondolunk, hogy ilyen társadalomban nőttünk fel, azért az szerintem elég lehangoló.
A politikai tartalmú rovatokhoz, mint pl a bűnöző pintér sándor milliós üzleteihez miért nem lehet hozzászólni? Csámcsogjon a nép ilyen kispál és a bor féle seholsem jegyzett, kutyát nem érdekli "zenekarokhoz" ?
Nem értem miért kell a Kispál dalszövegeket érteni... Elég sokan bele tudják illeszteni a világukba, és szerintem mindenki másképpen magyarázná, hogy számára mit jelent. Ha a modern festészet művészet, akkor ez is teljes joggal az.

Számomra egyébként megkerülhetetlen a Kispál-Ákos párhuzam. Ákos is meghatározó akart lenni ebben a korban és érzésem szerint róla ez abszolút nem mondható el. Önkormányzati és felekezeti pénzekből ingyenkoncerteket adni nem nagy kunszt, lépten-nyomon elmagyarázni, hogy mi az igazi erkölcs pedig szerintem ottrombaság. Lehet, hogy neki jobb a hangja és bonyolultabb a zenéje mint Lovasiéknak, talán a szerénységből is kifolyólag a Kispál jobban szól.

Ezt csak azért írom le, mert ő is tehetett róla, hogy inkább a Kispálhoz húzott a szivem.
@volankombi: S Kharón vizébe mint lakmuszpapírt dobod be magad, mint Dosztojevszkij Raszkolnyikovot.
@S'hark: én sem vagyok "tarisznyás bőcsész", de én is ott leszek! hadd menjen a tingli-tangli...
@Nagypéter és a Görény: te a szerző vagy álnéven? 1 hozzászólás, mai reg?
Egyetértek. Sosem értettem egy ilyen zenekart mit bálványoznak annyit. Kossuth díj, megáll az ész...
Öh... szerintem a Kispál nem volt rossz (bár én sose kerestem mondanivalót a szövegeikben), a hiperkarma és társai viszont tragikusak.
@Új Nick: nem. Tuti, hogy nem.

Magnó.
@kovacsguszti68:

Hallottam már és 30 mp-nél tovább nem bírtam elviselni a nyüszögést. 12 egy tucat.

@S'hark:

Mivel jórészt zárt a blog, nem is vagyok kíváncsi az "utcáról" bejövő hozzászólásokra. :)
@mertcsak: most nem bántásból, de az Emese az egyik legszarabb kommersz tinglitangli számuk. imho, persze
"Berendeztem én már a világom
És kirándulok benne mint egy bölény
Akinek azér' van a rezervátom
Mert úgy szeret lakni, ahogy én

Elsétálok én a kerítésig
Nincs azon túl kedves a szememnek
Ha meg lenne, hát biztos hogy nem olyan
Amit egy ilyen kis világba beengednek"

Ja, bocs, neked ez értelmezhetetlen... Segítek:
Lovasi saját magát adja, azt zenéli, ami neki tetszik, nem másolja a külföldi divatirányzatokat. Ha neked is tetszik, váljék egészségedre, ha nem, nem muszáj bemenni a "rezervátomba". Akik benn voltunk/vagyunk (sok százezren), nekünk ez jó volt.
Egyetértek a cikkel.
azért azt nem lehet mondani, hogy a lovasinak nincs hangja.
viszont számomra érthetetlen, hogy tudnak 40-50 éves fejjel 16 éveseknek szóló számokat írni. 16 évesen imádtam őket, mert nekem szólt, most meg már unom, mert én felnőttem, ők meg nem. az egyetlen tippem, hogy csak eladni akarták magukat, mert jólment a tinibizniszszekér mindenfesztiválonkoncertezünk hakni.
@kovacsguszti68:

Jaggert ne említsd! A Hobo meg a többi magyar posványba való kuruttyoló rendben van, hogy azokhoz hasonlítod, de Jagger azért bőven felettük áll :)
szuper a taraj, nyeli a patront
@st_one: "Bár az is igaz, hogy Bachra az utóbbi száz évben biztosan senki nem csajozott..."
Ebben speciel tevedsz ;)
@Kedves Nard: úgy látom, te egy technopatkány vagy... se Kispál, se Hobo, se Csík zenekar...
nem baj barátom, Te tudod, hogy mi a nívó a számodra...
Egy olyan országban, ahova a rózsadombi gazdaggyerekek hozták be a punkot Nyugatról?

Hehe, ez nagyon ott van !
@banfitoto: Az o parhuzamuk nekem is eszembe jutott, meghozza abban a viszonylatban, hogy melyikuk hogyan lett magyar ikon. Akos mogott - maga mondta - profi stab, menedzsment tevekenykedett azon, hogy Kovacs Akosbol AKOS legyen. Minden lepese, tevekenysege, megjelenese mogott ott volt a pr-koncepcio. A Lovasit pedig a kozonseg tette ikonna. Na, ez a nem mindegy.
@Avatar:
Tízet találtam, tíz hibát,
Az életemben eddig
Nem hibáztak én előttem,
Még sohasem ennyit.
Ha meghalok, az angyalok
A dossziém láttán
Fejüket csóválják,
Hogy bizony ez csúnya látvány.

Egyszer még kiskoromban megmutattam,
Másodszor a ABC-ben csokit loptam,
Öltem bogarakat, három disznót,
Megcsaltam a nőmet, ez a negyedik volt.

Öt: vasárnap segítettem az apámnak
Felásni a kertet 'jaj bocsánat',
Hatodiknak Istent emlegettem,
Sajnos negatív értelemben.

És legalább hétszer megkívántam
Más kocsiját, házát, nőjét és még itt van
A nyolcadik bűnöm, ami hármat ér,
Bocsásson meg valaki mindezér'!

A nyolcadik hibámat csak nehezen mondom el.
Kaptam a központtól egy tojást,
És várni kellett, hogy kikel.
Kikelt és rögtön megvert,
Aztán bedobott egy kútba,
Azóta ő helyettesít, ő visz titeket tévútra.

Ennyi... nem kell ehhez magyarázat... akinek ez nem elég, az ma este nem jön ki a Szigetre.
@liftman: Pedig egyszeru. A bolcseszeknek van egy retege (jellemzoen leginkabb a filozofusok, esztetak, "szabad bolcseszek" jelentos resze) akiknel azt latom, hogy ha valamiben nem ertunk egyet, akkor a kovetkezo lepes, hogy en nem vagyok az o intellektualis es erzelmi szintjen, ugyhogy soha nem is erthetem meg, es azzal, hogy egyaltalan vitatom az igazat, a sajat szellemi sivarsagomat bizonyitom (persze a szemelyeskedesen kivul meggyozni egyetlen pillanatig sem probal). Ha valaki kritizalja a Kispalt, a rajongoktol kb. ugyanezt kapja, hogy o nem eleg intelligens ennek a csodalatos es mely zenenek es szovegvilagnak a megertesehez. Na, en ezert hivom bolcsesz zenenek.
"Ciao Kispál, ciao vernyogás!"

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
köszi,ezen felnyihogtam!
@pajaro: Kossuth-díja például nagyjából az egész Heti Hetesnek van már, meg úgy általában minden politikai kurzus kiosztja a saját embereinek, úgyhogy mára nagyjából teljesen jelentőségét vesztette.
A levezetés kicsit erős...és én a PUF-ot különválasztanám a KIspáltól, eléggé.
mert más volt a zenei képe is más volt, meg a mondanivalója is.Kár hogy Lecsónak nincs igazából hangterjedelme és képzett hangja. akart vmit.

A Kispál semmit nem akart, csak olyan flegmán kiröhögni a faszokat és rámutatni pár értelmes, értékes dologra, amikor még nem döngöl bele a földbe a mindennapi munkád, család, hajtás, élet...
De sokszor olyan volt ez, mint amikor a szobám közepén eljátszom a lázadó szabadságharcost, miközben harcosan dúdolom a Börtön ablakábant...hangulata volt, igenis jó volt..egy ideig.aztán az utóbbi 6-7-8 évben úgy volt szar, ahogy kellett. munkából nem lehet szívből jövő érzéseket kiborítani az utcára...nem is ment.
Inkább szégyen, hogy eddig még elment mint egy gyár, pedig már szart termelt..a logó megvolt, de a bezinmotor ugyanaz a vmikor lendületesnek tűnő 1.6-os 90 lovas, már épp injektoros autó, amiben már szétmállik a kasztni, meg recseg-ropog a futómű, óriási holtjátéka van, fék zéró, de egyenes úton fájdalmas kűzdés árán kihajtjuk belőle a 100-at és büszkén mosolygunk, hogy :na, tudott ez vmikor 200-at is..aha, persze.

A hiperkarma hasonlít, de ellenben Lovasi -talán valóban-bunkerköltészetével én azokat a szövegeket ngyon szívesen hallgattam koncerteken, mert nagyon jó összerakott, okos-kedves dalszövegek voltak.

A Kowalsky-t meg ne soroljuk ide, mert egészen más arca van. Sajna erre meg a sok marketinges divatmaca mozdult rá, mintha köze lenne hozzá...nagy életérzés, meg ilyesmi...persze karikatúra valahol az is.
nem mer a magyar zenei élet, z a baj. gyáva. a kiadó is, a zenekar is, fantázia sincsen meg kreativitás. olyanok, mint a majmok, a nyugati szart koppintják.
Na ebben viszont pont remek volt az előző pár zenekar.csak sehol máshol nem eladható.
Anyam akinek a kispal szovege ertelmezhetetlen valoszinuleg csak a villanyszamlat olvassa.
amúgy soxor gondolkoztam azon, hogy a Kispálnak mi lehetne a külföldi megfelelője, sztem anno volt egy kis grunge beütés aztan meg radiohead meg ilyesmi. régen még volt annyi karc Lovasi hangjában, mint Kurt Kobain-nek fénykorában :D
@FeroxX: Talán emiatt nem tudsz együtt élni Lovi szövegeivel. hisz még magad sem tudod kifejezni
@=Daniken=: Hiperkarma szövegeiben a többesén, a skizofrénia, azért nagyon áthallatszik. DE szeressük azért.
hát.. én a szövegeiken soha nem gondolkoztam sokat, de maga a számok hanghullámaiból, dallamaiból fakadó hangulatokat, érzéseket szerettem, más nem is nagyon érdekelt a zenekarral kapcsolatban, de az első pár album után már ez a hangulat megcsorbult számomra.

szal a régi cuccaik jó zenék, meg van a helye a szívemben, de az mindig is zavart, ahogy sokan kikiáltották magukban 'a nagy elvont, leszarom, művészzenekarnak' meg, hogy sokak számára ez a top és aki szerint nem az már egy szar. meg hát a kossuth díj is vicc.bár maga a díj is az, szal végül is mind1 már.

szal jah.. lehet abban valami, hogy a sok balfasz rajongó ferdítette el a bandát :D.. de azért nekik is megvolt rá a hajlamuk maradjunk annyiban.
En mondjuk konnyebben tudnek parhuzamot vonni a Kispal es mondjuk az Alvin es a mokusok kozt. Mindket zenekar kozonsegenek alapja egy korosztaly es miutan elmulsz mondjuk 18, illik rajonni ezeknek a zeneknek a kozhelyessegere. A Kispalban egyertelmuen a szovegvezetes az, ami miatt sokaknak tetszhet, a zene az pont olyan langyos, hogy ha agresszivitast is akar sugallni, pont annyira tegye, hogy anyut ne zavarja. Mindket zenekar egy kivalo kiugropontkent szolgal a zene vilagaba, a lenyeg, hogy nem szabad naluk leragadni. Masreszt optimalis esetben ennek meg kevesnek kene lennie egy Kossuth-dijhoz.
@rantottmaj: Van egy olyan réteg is, akik a számukra valamiért megközelíthetetlen zenéket/szövegeket értelmetlennek, szarnak titulálják, s nem győznek ebbéli vélekedésüknek hangot adni. Sőt még büszkék is rá. Nem foglalkozni kezdenek a dologgal, nem keresni, megérteni, hanem csípőből fikázni. Semmi gond, ez a trendi, szarnak nevezni dolgokat mindig sokkal népszerűbb, mint kiállni valami mellett. Tarisznyás bölcsésznek nevezni a világot tőled másképp látó, a világról másképp gondolkodó embereket az talán annyira korrekt magatartás, nincs benne a felsőbbrendűségnek picike szilánkja sem, igaz?
@stockar: Egyébként te merre ugrottál mondjuk a Lovasi-szövegek után?
@kovacsguszti68:

Szerintem ez a szám is az ilyen post-okra válaszol:

"Rajtakaptál nincs történet
Nem vár itt semmi téged
Egy film sem azért ér ősszel véget
Hogy hideg szél fújja a széked
Gyújts lámpát az idegen elment
Mi is megijeszthettük volna
Az ajándékodat, - miközben kint meg süt a nap
Egyedül egy szobában bontja (fel)
Nem műsor ez ne maradj végig
Ha szomorú meleged félted
Rajtakaptál nincs történet
Nem vár itt semmi téged"

Én ott leszek ma este, és néhány régi mozdulatra a hullámok is sorba állnak. :)

"Tisztelt nézők, és rádiót hallgatók
Itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót"
@FeroxX: Kispált hallgatni szövegek nélkül, az nem nagy móka, igaz. Mások másképp tették, talán ezért vannak jobb véleménnyel.
@Mizantrop: "a világot másképp látó, a világról másképp gondolkodó embereket" soha nem neztem le. Azt viszont ruhellem, ha masok ezt teszik.
En nem mondtam, hogy hulye, aki szereti a Kispalt. A rajnogoi viszont tobbnyire mindenkit lehulyeznek, aki nem szereti a kedvencuket, hiszen ez csak azert lehet, mert nem eleg mely es intelligens.
@stockar: Lovi nem a Kispál miatt kapta a Kossuth-díjat. Más dolog, hogy én nem adtam volna neki. És szerintem nekik sem lett volna igénye rá. Ő eléggé azon van, hogy megreformálja a zeneipart. Előszört csinált nyugati stílusú, akár számonként letölthető online zenevboltot. Ő kezdett el felkarolni kezdő együtteseket. Ő emelt szót, hogy ne csak az LGT-t, Illést...stb művészeit támogassák a befojt jogdíjakból és állami pénzekből. szvsz.
@Mizantrop: hát.. első két albumról, főleg a 2. ról egy csomó dalnak kb tudom kívülről a szövegét, de annyira elvont, hogy már igazából baromira nem érdekelt, hogy Lovasi vajon mit gondolt, hanem inkább teljesen rávetítettem az én saját érzéseim, gondoltaim oszt elvagyok vele :).. bár az összes ilyen nagyon 'megfejtős' dalszöveggel így vagyok más, kedvenc zenekaraimmal is (Deftones).. úgy vagyok vele, hogy ha már nincs annyi a szerzőben, hogy konkrétan leírja a gondolatait, akkor ne is várja el, hogy túl komolyan vegyem a ködösített tartalmat.
a hiperkarma "csak az kiabál, aki fél" c. száma fogalmazza meg legjobban, hogy mit rühellek leginkább az ún. alternatív zenében.
hátkéremszépen: a kiabálás buddhista légzőgyakorlat, és semmi félelem nincs benne.
death-metálon át newschool hc-ig

köszönöm, hogy leírhattam.

(nem! nem gondolom, hogy a hiperkarmáék dupla, esetleg tripla csavart raktak volna bele)
szerintem az ilyen alteresebb, "megfejtős", művészies(kedő) dalszövegekben az a legjobb, hogy frankón tudnak atmoszférát-hangulatot kelteni, én ezért szeretem őket, de legalább nem próbálok belemagyarázni olyan dolgokat, amik nincsenek ott.
@hujeakikommentel: a Kicsit szomorkas a hangulatom-nal is kommerszebb?

az Emese volt az egyetlen megkulonboztetheto szam az osszes kozul, a tobbi egykaptafa, egysiku, bealvos zene
(mint a Coldplay, azt se ertem, mi a jo benne :)

de mint mondottam, nem vagyok/voltam fan, igy a kazettak vegighallgatasa utan visszaadtam a tulajnak, nem tartottam meg, mindenki oromere :-D
@kovacsguszti68: akkor, ha én ezek közül nem hallgatok egyet sem, akkor technopatkány vagyok? (Kispál, se Hobo, se Csík zenekar... )
@Mizantrop: Oszinten szolva nekem sose tetszett a Kispal, viszont a fentebb emlitett okok vegett megertem, ha valakinek igen. Ha Alvin helyett Kispalt hallgattam volna, talan a Radiohead-Muse vonalon jutok el oda, ahol most vagyok. Igy vegigsetaltam a rockzene egyes sarkait, most meg nem tudnek mondani konkret stilust. A legujabb felfedezettem Tim Exile :P
Félig-harmadig hallottam a számaikat (addig bírtam elviselni). Eredetinek álcázott szar, primitív nyekergés. Szellemes hasonlat: a pop gyurcsányai. Nem kevesen szavaztak arra a bohócra is.
én is írtam már olyan dalszöveget saját számunknak, hogy saját magam találtam ki rá röhögve megfejtéseket, annyira több értelmű lehetett, holott csak kb leírtam az angolul legjobban a dallamra eső szavakat..
Gratula!

A kárpátia az az igazi haladás a magyar zenében! 100 % politika, + mindent vissza, és hasonlók! Gyucsányista a Kispál? Ennyire elvitte az agyatokat a Magyar Hírlap (v. Nemzet)? Amúgy a PUF régebbi mint a Kispál, ha tudnál bármit is arról, amiről beszélsz...
Régen sokszor PUF előzenekara voltak.
odabasz - minden mondat tök igaz - nincs mit hozzátenni - a legnagyobb magyar "popzenei" lufi végre-valahára kipukkasztja önmagát - földet rá
@mertcsak: A kicsit szomorkás, nem Kispál...vazze...

biopszia: Európai....sőt mi több, magyar környezetben meg nem. És még mi vagyunk itt többen, nem a budhisták. Azért megnézném, mit szólnának, ha fehérben mennék egy temetésre. Hiszen a világ több részén, sőt a régi Mországon is a fehér a gyász színe. DE ne izgullj, majd a tibeti koncerten nem adja ezt a számot elő a HK.
@stockar: ja, én meg megalapítom a "Novi és az üregi nyulak" bandát - lesz legalább még egy párhuzam :)
@r.mark: nem tudom, hogy jutottál arra a végkövetkeztetésre, hogy aki nem hallgat kispált az csakis kárpátiát hallgathat...
Azé' nem minden nyugat majmolás. Sok zenekar alkot egyénit MO-n. Általában a nép - népi jellegű és világzenékben jók vagyunk. Nem is majmolják a világot. Csak hát azt, szűkebb réteg ismeri, és még szűkebb kedveli nem százezrek mint a Kispált, mert ez annyira nagyon mély zene...lool. Ami ennyire népszerű, az sosem mély, max. annak akar tűnni.

Erről az unokaöcsém jut eszembe aki jött, hogy az Avatar a legjobb film a világon. Mikor mondtam, hogy szerintem szar, ő azt hozta fel példának, hogy az a film amit ennyien megnéztek és szerettek az nagyon is jó. Persze a McDonalds-ban is néha fél órát kell sorba állni,olyan sokan vannak, de attól nem biztos, hogy a legjobb kaja földön :)))
én sajnálom hogy vége. Igenis írtak jó dalokat habár vannak pl. Lovasinál jobb basszusgitárosok itthon is szép számmal. Akinek meg kimaradt az hallgassa a egynyári tucat szarokat mint Lola meg SP.
de amúgy tényleg érdekelne ős kispál fanoktól néhány szám "magyarázata" pl

Húsrágó hídverő ?
Halszív ?
Kényszer, érdek, ösztönélet ?

szal nem tom.. szerintem a Kispál hangulatot csinált a zenéjével, életérzést, de mondanivaló tényleg kurva kevés volt. más kérdés, hogy ettől még egyáltalán nem rossz amit csináltak, csak fölösleges túldimenzionálni :)
A Kispál meg az egész grunge dolog a világban úgy ment el mellettem a 90-es években, mintha sose lett volna. Persze az őrülettől nem lehetet szabadulni, ezért ma is kiütést kapok egy Nirvana számtól, mint ahogy akkor is, a Kispált meg mindig is hallgathatatlannak tartottam, így különösen nem hat meg, hogy eltűnnek.

De ez a saját véleményem, a saját izlésem.
@S'hark: Ha a Megado Kiadora gondolsz, kisse olyan erzesem van, hogy barcsak ne tette volna. Valahogy az uj Colorstar szamoknal is olyan erzesem van, hogy bekoszon ez a fajta "alternativ" zenei vonal, amugy meg gyakorlatilag rafekszik vele a Petofi Radiora, es szevasz. Szeretnem azt gondolni, hogy a Kossuth-Dijat olyan emberek kapjak, akiket, ha barhova leultetsz, azt tudja ra mondani az atlagember, hogy megerdemli.
Végre, végre kimondta valaki! A magyar undergroundot nekem soha nem az ő köpenyéből kibújt emberek (HS7, 30Y, Quimby) jelentették (Isten Háta Mögött rulez!)
Azt mondjuk csendben megjegyezném, hogy Lovasi megelőzte a korát; Ámerikában is csak cca. 2005-ben jelent meg az a marha irritáló szögletes szemüveges hipster generáció, akik az apjuk ingét hordják, és a szarást is csak "ironikusan" teszik, nem komolyan (vö: bunkerköltészet).
A Kispálnak ez már '90-ben sikerült.
@stockar: nem konkrétan egy előadóra gondoltam. De pl 30Y-t is biztatták, támogatták, és még sokan másokat. Én sme értek egyet a K-díjjal, és ha jól értettem a nyilatkozatot, Lovi sem.
Nem állítottam, hogy aki nem szereti csakis kárpátiát hallgat. De MIÉRT KELL a politikát ebbe az egészbe belekeverni? Ezekszerint a krumpli leves is kommunista, mert...??? Én pl. járok néha járok Beatrice és Pokolgép koncertre, pedig nem azonosak a nézeteim ezekkel a bandákkal... Pedig ők tényleg politizáló dalokat írnak néha, de szarok rá, ha jó a dal.
@Gee Halen: Grunge-nál ne már a fos "mindenkiscsaj-16évesvagánycsávó" szereti Nirvana legyen a mérvadó.

Esetleg hallottál olyanokat hogy Soundgarden, Pearl Jam, vagy ne is említsem: Temple of the dog, Mother Love Bone...stb.???
@orient: Igazad van, a Beatles is népszerű, ezért szar.
@halaszlo:

Hat van a gagyi meg van az all intelektuel zene ennyi de azert mind ketto a zenetol messze van.

De ez szubjektiv dolog hogy mi tetszik, ha pusztan zeneileg nezed akkor a kispal messze lefele stagnal
@r.mark: ajjaj. Ha már a metafora alakzatával problémák vannak, mi lesz a Kispál-szövegek értelmezésével?
Kedves posztíró, kívánom neked, legyen az összes gyereked EMÓ-s! :)
@mertcsak: az egy feldolgozás, és szerintem kb. pont annyit tud, mint a film, amiben volt: egyszer jót röhögsz rajta.
@Mizantrop: OK, nem mindenre igaz, azért túloztam. The Beatles az más... :)))

Mellesleg a népszerű Beatles a korai években azért annyira nem tette volna őket hallhatatlanná. A késői éveik emelték őket legendává, ami korántsem volt már az a kiscsajos pop zene, amiért milliók rajongtak. Bár valóban a Beatles mindig népszerű volt és valóban jók is. Ha ők 300 évvel korábban születnek akkor ma Beethoven és Mozart szinten lennének, legalább is Lennon-McCartney :)))
izlések és pofonok, persze van olyan hogy nem tudunk mit kezdeni egy zenekarral, amit sokan szeretnek, vagy iritál az énekes hangja, mások pedig pont ezt szeretik benne...stb. de ami a cikket illeti - megdöbbentett...a szövegekkel kapcsolatban minimum érdekes a felvetés hogy semmiről sem szólnak...hogy nem lehet érezni azt a kispolgári szerelmet, azt a pécsi szálon függő horgászdélutánt, a nagyapa kileste nagyvilágot? bocs hogy ezt mondom, de a magyar dalszövegek között nemhogy egyedi, de kuriózum is a színvonal...
A zenét pedig összehasonlítva a többi magyar zenekarral...nem is értem miről írsz.
@FeroxX: sokat számot nem is kell túldimenzionálni. és a szöveget sem kell mindig magyarázni. Lovasi írta egyszer egy a Disznók tánca kapcsán feltett hasonló kérdésre (x sornak mi az értelme?) hogy ...nincs értelme. Egyszerűen a rím miatt lett az a szöveg, ami...

Ennyi. Ennyire egyszerű és kerek. Persze lehet mindennek magyarázatot adni, illetve lehet mindennek értelmet keresni. Pl. mi értelme van annak, hogy itt írunk mindenféle hülyeségeket? Van aki ezt is meg tudja magyarázni, ideológiát tud köré gyártani. Sőt, két ember már két eltérő magyarázatot tud erre adni. De fölösleges...
Azért a fasisztoid Ákost nem kellett volna itt emlegetni. Aki nyervog a Kispál miatt, csinált volna helyette jobbat és jobbkor. Uff!
Először nem szerettem őket, aztán megszerettem, ma már inkább csak elviselem (nem hallgatom).
Mindenesetre aki a 90-es években volt tizenéves, az ne nagyon akarjon mélyenszántó dolgokat keresni a magyar zenei életben.Mármint amiben ő élt. Kicsit régebbre kell ahhoz menni.
Arról nem is beszélve, hogy sokan seggre ülnének, ha meghallanák, mikről énekelnek külföldi "ezek a dalok szólnak valamiről" formációk. Úgyhogy rossz duma ez.
szar zene, beszédhibás énekes, suttyó stílus
@volankombi: sokan úgy dekódolták a posztot, hogy fikázol, pedig nem mondanám.
Én értem mit mondasz (persze ettől nem tartom magam jófejnek), és látszik, hogy 200 km magasról lesed a Kispált. Így jobban lehet látni a részleteket.
nem szép dolog halottakat rugdalni szerintem.
"Jelen esetben elég volt egy szemüveg, egy kis bölcsészkinézet, gitárok és dobok, és máris indulhatott a vállvonogatós-szájbiggyesztős lazaság, amihez hozzáadagoltak még egy kis meg-nem-értettségből fakadó spleent" --> úgy gondolom ezzel megragadtad ennek a stílusirányzatnak a lényegét. Ez a legidegesítőbb az egészben, nameg az, hogy a sok buta rajongó azt hiszi, hogy ez vmi igényes, mélyértelmű zene, és erre szeretnek rohadtul felvágni!
Végre valahára vki nem csak dicséri ezt azt ostoba szart!
Azé' a Dandózolikának erre is van egy frappáns kis válasza - hallgassátok szeretettel :)

www.youtube.com/watch?v=VryliDwd6j4

Talánszép (Gödör-induló :)
én pár éve szerettem meg a zenéjüket, már nem tizenévesként, akkor értem fel ésszel - kezdtem el megérteni a mondani valójukat - nem vagyok bölcsész sem, de bölcsebb évről évre igen, sajnálom hogy abbahagyják, de erről ők elmondták a saját véleményüket korábban...
@S'hark: kit erdekel, hogy feldolgozas?! bevállalták, arcukat adták hozzá ... es sajat lemezukre is feltettek
még mindig nagyon szar zene és ULTRAFOS ének
A cikket elolvastam. Kispált egyet ismerek valami magyar filmből. Kicsit szomorkás a hangulatom máma, az viszont feldolgozás.:D A flash le van tiltva úgyhogy a klipeket se néztem meg, bár igényem sincs rá. Ki tudja, talán lemaradtam valamiről. Annyira nem sajnálom, hisz nem tudom miről is maradtam le, ha egyáltalán lemaradtam.
@Novi bácsi:
lekestel
Ok a Te korodban hagyjak abba
a lufik
muhhaha
@mertcsak:
az egy fil betetdala volt
abba a filmben ilyen zenek szoltak, mert arrol szolt
Ok meg felenekeltek
miert ne?
@Hypofx:
Kispált azért szeretek hallgatni, mert egyrészt bizonyos szöveget pont a mondatok rossz tördelése miatt csak sokadik meghallgatás után értek meg, másrészt a számokat hallgatva konkrét képek tárulnak elém. Olyan, mintha Lovasi azt írta volna le, amit éppen lát. Lehet, hogy valójában csak kitalálta, de amikor hallgatom, akkor én is ugyanazt a képet látom, és látom, hogy mit csinált, mi történt abban a pillanatban. Ettől zseniális.
A zene pedig csak rátesz egy lapáttal.
Egy zene akkor jó ha beindít az emberben bizonyos érzéseket (persze lehet ez ellenérzés is valaki esetében, ez szubjektív).
Nehéz volt az utóbbi albumokat megemészteni de ma már jobban szeretem ezeket hallgatni, mint a régieket.
Nagyon sajnálom, hogy vége, nem hiszem, hogy hamar lesz méltó utódja.
A poszt írójának nincs köze a Kispálhoz.
A poszt írója nincs még 30 éves.
A poszt írója nagyot fog csalódni, amikor csak az utódzenekarok (a mai zenei szcéna) marad-nak.
A poszt írója nem tisztel hagyományt.
A poszt írója nem ért semmit az avantgárdból.
Nem ismer sem klasszikusat, sem újat (neo-t); nincs tisztában a kultúrtörténettel.
A poszt írója nem érti Magyarország történetét.
A poszt írójának köze nincs bármilyen releváns filozófiához, politikai gondolkodáshoz, ideológiához.
A poszt írója nagyképű és tudatlan.
A poszt írója még nem hallott ezekről a fogalmakról: narráció, szereplíra, áthajlás, hommage, stb.
A poszt írója csak egy fokkal áll a kritika nélküli fogyasztói társadalom (csáva, katyvasz mastrancia) fölött.

A poszt értékelhetetlen.
Kedves cikkíró, az rendben vagy, hogy ostoba fasz vagy, de minek ezt hangoztatni is?
@Kedves @PiaDia: te milyen zenét kedvelsz, áruld már el
elképesztő ez a sok megmondóember meg bólogatójános, akik szerint több, mint 20 év így szar meg úgy szar..
az teljesen rendben, ha nem tetszik ne hallgasd, ne vedd a cd-t, de milyen suttyó dolog már véleményt alkotni arról, amit nem is ismersz..
menjetek haza szépen a meló után verjétek ki a kis törpét a retyóba.. nektek ennyi a sikerélmény
@Zenoni: Akkor miért érezted szükségét, hogy hozzászólj?
Vagy te mindenhez hozzászólsz, ahhoz is, amihez semmi közöd?
@German Shepard: Jesssssz!
Velős volt és igaz!
Mindegy, hogy a Kispált szereti-e valaki vagy sem. Ez egyéni, de hogy nem nyomtalanul mennek át az évtizedeken, az hétszentség!
Különben is! Hazudós zenekar! :-)
(Szidjátok akkor a Tankcsapdát, a Nyerset, a PUF-ot is. Úgy dukál.)
Tök hülyeség ízlésről vitatkozni. Még jó, hogy nem vagyunk egyformák és nem mindenkinek ugyanaz tetszik. Én pl. imádom a Kispált, a férjem meg utálja. Én pl. amit rühellek, az az opera (valszeg nem vagyok hozzá elég intelligens).
"A Kispál a kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya"

A legnagyobb sértés ever!
@German Shepard: Igazad van. Ha a Bandi meg majd elolvassa a posztot, biztos jót röhög rajta.
@German Shepard:

Viszont a poszt írója nagyon szorgalmas!
Sok munkája van ebben a szarfolyamban.:-)
@xenuka: Te Bridget Jones baresznője vagy? Tudod, akinek minden második szava szar? :)

Van igazság a cikkben, de kissé túlzásnak tartom a Gyurcsányi párhuzamot. Ha nem lett volna Kispál, mi lett volna? Én személy szerint örülök, hogy van egy ilyen zenekar Mo-on, aki ekkora tömeget megmozgat. Bölcsészek? Nekik nem szabad koncertre menni, vagy mi? Nyilván a körükben népszerűbb egy szövegcentrikus zenekar. És nem, nem vagyok rajongó, nem vagyok bölcsész, csupán diákkorom meghatározó zenekara. Az a jó, ha valami megosztja az emberek véleményét, nem vagyunk egyformák, csak az nem esik jól a lelkemnek, amikor valaki a múltam egy részét pocskondiázza, így, hogy konkrétan szar, meg fos. Hangsúlyozom, nem a blog írójáról beszélek. A kritika rendben van, de pusztán valamiről így kijelenteni, csak mert nem tetszik? Gyerekes. Szerintem.
És aztán nem jötté'
Átgyúrtuk életté
Idő komámmal
Ez üldögélést
...
Végül is mindegy is
Tudtam, hogy nem is jössz
Este csillag voltál
Nappal meg fecske

Minden föld bevetve
Minden nő rendbe
Na, ezt hagyom itt neked
Te csillag vagy fecske...
____

Ha valaki ezekből és a hasonló sorokból nem érzi/érti,hogy ez nem 1 átlagos popzene-szöveg,
ott nem biztos, hogy az előadóban van a hiba.

www.youtube.com/watch?v=xxVqDZcLSyY&feature=related
zeneileg: nyenyenyenyenyenye..nyenyenyenyneeenye!
mondanivaló: sikerült elolvasnom pár szövegét. Értelmet szeretne adni az értelmetlennek + jó, néha azért rímeljen is.
Korban engem is elkaphatott volna, de életvidám gyerek voltam:)

R.I.P - 4ever
@mertcsak:
@hagyma:
Hát, egy kislemezen kiadták, azért rendes LP-re nem tették fel. Tímár filmjében szerepelni az Egészséges erotika után nem hiszem, hogy annyira kommersz tettnek számított volna akkoriban.
Amúgy az überhiteles Alvin nem 2 albumnyi ilyen feldolgozással lett atommájer évekkel később?
@lega:

Bazmeg, manapság sokkal trendibb fikázni a jót (Kispál, Tankcsapda), mint például Gyuri bácsi retteneteit.
Kifordult világ: ha népszerű mersz lenni, rögtön lecsap rád néhány okoskodó fikagyáros.
Jó hír!
Aki lemaradt az első búcsúkoncertről, annak lesz még alkalma 5-6x elmenni olcsóbban megnézni! :P
>>Nem kéne itt undergroundot emlegetni, nem kéne a Kispálékat föld alá keverni, de valahogy mégis.

Talán mert még elcsípték a 80-as éveknek a végét, hogy aztán meg nagyon megcsípjék a 90-es éveket. És mert olyan helyekről jöttek fel, mint a Fekete Lyuk, ahonnan nem szokás mainstreambe feljutni. De leginkább mégis azért, mert...

...hadd legyek lusta megfogalmazni, megtette ezt helyettem, előre is -naná-, amikor megírta "Egy kis rakkendroll maradék" címmel a Kispálék Ágy Asztal TV albumáról, hogy:
"Van most nekünk ez a Kispál zenekar, ez valami tényleg komoly nekünk, azt hiszem. (...) Lehet értük rajongani, én rajongok is, nincs mese. Ez jó érzés, máskülönben, lelkesedni jó.(...) "

Ha van egy zenekar, amelyik ennyire szarik minden megszokásra és előfeltevésre. Ha van egy zenekar, amelyikben mind a három fiú ennyire és így bír muzsikálni. Ha van ez a Lovasi nevezetű; ez basszusozik, énekel és olyan szövegeket ír, mint senkise. Nem
avantgárd, nem experimentum, semmi ilyesmi, mégis. Aki egyetlen számot is hallott már tőlük, az tudja. Egyszerű a Kispálban minden, maguktól értetődnek a dalok, nem meg vannak írva, hanem csak úgy vannak. Kispálék nem reflektálják a helyzetet, hogy rakkzenekar ők egy kelet-európai izében, ahol minden olyan más, legfeljebb az itt a címben idézett tréfa vonatkozik erre, mindjárt az első számban; lehet, hogy becsapás, de ahogy hallgatom a Lovasi nemtörődöm énekét, ahogy oda-se-figyelve keni el a szavak végét, ahogy úgy énekel, mintha beszélne, nincs mit tenni, csak az jut eszembe, hogy ugye ezt hívjuk költészetnek. Ugye. Soha sehol egy közhely se. Azt nagyon nehéz. Azt
nem lehet megcsinálni, annak lennie kell.

Ugyhogy nagyon lehetett várni az előző (Föld kaland ilyesmi...) után ezt az új háromságot: mintha sötétedne a Lovasinak a világa, azt hiszem. A könnyednek mutatkozó dalokban mindig ott volt az akkordokból-énekhangból-szavakból előmászó irónia mellett valami kesernye, kis beletörődés a bajokba, tudomásulvétel talán. De ezek most: kifejezett dalok a világ végéről, a címadó a legkegyetlenebbül (és a Fűben alvó meg a Jó a világ végéig ugyanúgy). A világ végéről úgy, hogy nem az apokalipszisről: csak úgy vége, semmi hiszti, élünk tovább meg minden, csak éppen vége. Szóval mintha erről szólna most ez az egész lemez, de nem kell azt hinni, hogy szomorú. Épp hogy vidám:

Tisztelt nézők és rádióhallgatók
Itt a világ végén csinálnánk egy fotót
Jöjjön ki este hétre a nagyrétre
Várja önt a világ pont a végére, végére, végére

Ez a kép: ez a zene. Komoly és mély és vicces és költői és egyszerű. 1993 van és >bár már nem számítottunk rá<: van magyar rakkendroll. Elképesztő."

Ez állt a Magyar Narancs, 1993 október 14-i számában, a Kispálék harmadik nagylemezéről. Azóta még kettőt csináltak, és nemigen lehetne róluk mást mondani, nagyon érzik most ezt a dolgot. Nem tudni, meddig fog ez menni, de 1996-ban még tart. Kilencedik éve.

1987, Pécs. A budapesti underground legendás nagy korszaka már lecsengett, de kazettára karcolt nyomai és az éppen aktuális ügyek, Sziámi, Neurotic, ilyenek Pécsre is eljutottak, az még nem a világ vége, azért. És Pécsen is voltak zenekarok. 1984-ben Pesten alakult, de félig-meddig Pécshez kötődött a Millenniumi Földalatti Vasútvonal, 1987-ben született Pécsen az Öregek Otthona, és ugyanekkor, fiatalabb erőkből a Kispál és a Borz. A MillFav az avantgarde örök tagadó szellemében élt: "Leterhelő dolgokat csináltunk, ahol az elsődleges az volt, hogy mi jól érezzük magunkat" - nyilatkozta Szemétzene című kazettájuk megjelenésekor a gitáros, énekes Kiszeljov Andrej (Indie 16, 1991/3.). Aki a mikrofont a szája elé tartotta, az Koszits Attila volt, munkájára nézve zenei újságíró, amúgy az Öregek Otthonában énekelt, gitározott, szöveget írt és ápolta az art-wave/underground hagyományt.

A Kispálék nem hagyományt őrizgettek, nyomták a magukét, jó kis tiszta gitárzenét. "Egy kis húzós, beindulós tánczenekar voltunk némi kis plusszal, amit még mi is csak sejtettünk magunkban, és nem is nagyon akartunk ennek a végére járni" - nyilatkozta a kezdetről, megintcsak Koszits Attilának a Kispál énekese, basszusgitárosa, Lovasi András (Z Magazin, 1996 február).
Az a kis plusz leginkább a Lovasi - ma már könyvecskében is kiadott - szövegeiben rejlett, meg hogy talán az átlagnál valamivel több energiát fordítottak arra, hogy saját műsorukat normálisan végig tudják játszani. Kezdetben négyen voltak, Kispál András és Lovasi gitároztak, Ozdi Rezső, aki a Borz nevet kitalálta, basszusozott, Brautigam Gábor dobolt. Aztán Ozdinak elfogyott a türelme, meg - Lovasi elmondása szerint -
zeneszerzésnél kioltották egymás dolgait a Kispállal, és lelépett, Lovasi basszusgitárra váltott. Az első demókazettát, 1989-ben már trióban csinálták, gyengén szólt, de ahhoz épp megfelelően, hogy az ember megszavazzon nekik egy rendes lemezfelvételt. Tizenöt szám, azóta majdnem mindegyik meg is lett, rendesen.

Koncerteztek sokat, klubokat indítottak Pécsen, és betörtek Pestre is, a kutyát sem érdekelte, hogy vidékiek, a lényeg, hogy aurájuk volt. Nem voltak elborult punkok, de passzoltak a Fekete Lyukhoz - aztán kinőtték. Azok közé a kis bandák közé tartoztak - mint a Pál Utcai Fiúk vagy az F.O. System -, amelyeknek még jutott némi kevés az ellenzékiség izgalmából, de történetük már nem abban a dimenzióban játszódott. A rendszer váltott, a hatalomnak rockzenekartól többé tartania nem kellett, meg hát a Kispálék eleve nem aktuálpolitikában utaztak, egy-két korai daltól eltekintve, azok is teljesen másmilyenek voltak, mint a szokott.

A 90-es évekkel eljött az a kor, amikor már nem egyetlen intézmény kényén-kedvén múlt, lehet-e lemeze valakinek. A Kispálék végigmászták a lépcsőfokokat, kazettákkal kezdték, kis kiadóknál, egyiktől mentek a másikig, külön történet mind, a maga tanulságaival, le is vonták, biztos, de a lényeg, hogy ontották a dalokat, töltötték meg velük a kazettákat, majd CD-ket, már hetven fölött jár a számuk. Végül eljutottak egy világcég honi helytartójához, a Magyar PolyGramhoz, és 2000-ig odakötözték magukat. A PolyGram visszamenőleg kiadta CD-n a régi csak-kazettákat, és nézett nagyot, hogy fogy, akár a friss.
Amin azért nem százezres példányszám értendő, szolíd tizen-huszonezres inkább: 1992-ben például a Föld kaland ilyesmi a 95., 1995-ben, az előző év novemberében megjelent Sika, Kasza, Léc a 152. helyen végzett az eladások alapján számított éves listán.

Előállt az a helyzet, hogy miközben a periférián néhány független kiadó figyel a legkisebb - néhány száz, néhány ezer főben kifejezhető - közönségréteg által igényelt zenékre, a piacot uraló öt
multinacionális óriás is keresi a maga "alternatív" együtteseit: tehát Kispál és a Borz (Magyar PolyGram), Pál Utcai Fiúk (EMI-Quint), KimNowak (Sony), Nyers (BMG), Tankcsapda, Sexepil (Warner/Magneoton) - figyelemre méltó, közülük a Kispálékon kívül a Nyers és a Tankcsapda is vidékről, Szegedről, illetve Debrecenből vette be a fővárost.

A "független" - bármit jelentsen is ez, mondjuk, gondolkodásában független - zenekar és a mammutvállalat együttműködésében akadtak, és nyilván akadni is fognak konfliktusok (mi legyen a borítón, miből legyen klip, mi legyen a cím, effélék), de egyelőre úgy tűnik, működik. Miközben komolyan veszik, amit csinálnak, a Kispálék képesek maradtak kívülről is nézni önmagukat, amiből aztán olyan önironikus dolgok születnek, mint például az első PolyGram album címe (Sika, Kasza, Léc, ami a rockzenész-zsargonban azt jelenti: lezavarni a műsort, zsebre vágni a dohányt, és tűzni haza) vagy az "őszinte, kőkemény rock" közhelyét kifordító Hazudós Zenekarok turnéja 1995-ben, Kispálék mellett a Pál Utcai Fiúk és a Tankcsapda közös országjárása, amelyhez néha a Nyers is csatlakozott.
1996 is munkával indult: adtak, mint a nagy sztárok, egy unplugged-koncertet a Fővárosi Nagycirkuszban ("ezek a dalok így nagyon elkezdték élvezni, hogy életképesek egy másik világban is" - írta Marton László Távolodó a Magyar Narancsban), s országos turnén kezdték bejáratni a legújabb albumot. Csakhogy: közben, márciusban megváltak dobosuktól, Brautigam Gábortól. Már nem először, de valószínűleg végleg. Az első válás a Sika-album felvétele idején történt, túl bonyolult ritmusokat találtak ki, neki
meg nem ment, begörcsölt, maga ajánlott helyettest, az Andersen dobosát, Kiss Attilát, de aztán visszahívták: hiányzott. Ezúttal Tóth Zoltán lépett a helyére, a pécsi Coda együttesből.

Kilenc év és öt album után senkinek sem lehet könnyű a szakítás, a legodaadóbb rajongók biztos zokon veszik, de az a kegyetlen igazság, hogy ebben a műfajban a hátul ülőknél sokkal több figyelem jut az elől állókra. Elöl pedig, a színpad szélén ugyanúgy Kispál András művel durva vagy finom dolgokat a gitárján, ugyanúgy Lovasi András löki a - könyvben is kiadott (Lovasi András: Kispál és a Borz dalszövegek (DTPrint, 1995) - lehetetlen szövegét, mint mindig - s amit eddig odatettek, az ül.<<

www.artpool.hu/muzik/magkispa.html
...Mindentől messze, a szívhez közel
Csinálj csodát, én meg elhiszem
Hogy kell egy rendszer, ami nem mozog
És megígérte Anyu is, hogy megkapod
Mert a karod csak egy holt ág, vágd el és szaladj
Egy vonalban vannak most a szíved meg az agyad
Húsrágó, hídverő, ne sírj a versen
Én idáig jöttem, most dolgozzon a lelkem.

www.youtube.com/watch?v=W-HwfyViDxY&feature=related
@vkbonaparte:
Most, hogy a munkám megengedi én is írok egy kommentet.

A véleményem szerint az élet szar, magyarnak lenni meg a legszarabb. Mindegyik magyar együttes szar, szar a magyar underground, szar a magyar rock erről meg az EMO szarról a bűz miatt nem is tudok írni. Ezért a szigetre se megyek mert szar. Az összes magyar film szar, élén a csinibabával.

De higyjétek el, ha az élet nem lenne szar, talán a Kispál se lenne az, de így.... ááá SZAR!
@málnabarack: vagy nem hallottál még jót :)))
Én szeretem az operát nagyon, de vannak olyanok amiktől falra másznék és vannak olyanok amit bármikor tudnék hallgatni többször is. És sokszor pont a favorizált operák nem annyira jók (Verdi-Aida), hallasz pár ilyet és kiszaladsz a világból, mint én is és közben vannak gyönyörűek is ám...
Egyébként azon sem lennék meglepve, ha Lovasi írta volna a posztot és most röhögne, hogy gyerek Ti tényleg ennyire khülyék vagytok?
Egyszer azt hallottam, hogy még régebben azt nyilatkozta, hogy a szövegeket a WC-n írja, sz@rás közben, habár ez lehet hogy csak városi legenda. :)

Mindenesetre nem hinném, hogy Ő komolyan venné a postot és gondolom a post írójának is egyetlen célja volt: reakció vizsgálat.
@mrsbear: A kicsit fatalista sarkáról fogva meg a dolgot, szerintem nincs olyan kérdés, hogy "ha a Kispál nem lett volna, mi lett volna" - lett volna valami, ami majdnem ugyanaz. Nekem is diákkorom meghatározó zenekara, de az már csak nem baj, ha visszatekintünk egy lezáruló korszakra.
Lovasi szerintem is jót röhög a poszton, ha egyáltalán pont nem szarja le. Épp próbál, gondolom.
komolyan nem értem, miért kell ilyen posztokat gyártani.

ha nem tetszik, akkor kerüld, de miért fikázod ha nem érted?
@volankombi: én elsősorban a kommentekre reagáltam.. bár tudom, le kéne szarni :)
@halaszlo:
szerintem meg az volt a tipikus lovasis polgárpukkasztás... :)
de ha mögé nézel/hallgatsz, ilyenek nem lehet wcn írni (max sírni...)
__
Amúgy meg ez a cikk is illeszkedik a tipikus, felszínes indexes igénytelenségek sorába :
írjunk vmi nagyon "ütős" baromságot és címlapon leszünk.
Noname senkik osztják az észt zenéről, politikáról , értékekről:
a net arctalansága mögé bújva gátlástalanul mocskolnak be bármit, ha ettől pár óráig az indexen láthatók maradnak...

Ennyi az értéke az "írásaiknak".
úgy látom sok embernek "szar" az élete és szar folyik az ereiben..
pedig a gyűlölet még nem szült jót nyílván ezen nethuszárok anyukája vagy apukája is gyűlölte őket talán ez okozza ezt a mérhetetlen "szarfosást" :-)
ja, a három akkordos vinnyogós banda, akiből sztárt csináltak amerikában az a nirvána
Irónia és önirónia - nekem legfőképpen erről szólnak a dalok.

Amikor először kaptam kölcsön egy kispál-kazettát, elsőre nem tetszett (mondjuk LGT-féle zenéhez voltam szokva - amit azóta is szeretek). Másodikra megsejtettem benne valamit, és azt, hogy ezt máshogy kell hallgatni... minél szabálytalanabb, annál jobb, a meglepő lírai pillanatokat szeretem benne a legjobban, pl. "felköptem a garázstetőkig, s megcsillant szépen lefelé jövet".

Én a 2., 3. és 4. lemezüket szeretem igazán, a kicsit szomorkást meg az emesét nem. Szerintem ha valaki meg akarja érteni a Kispál lényegét, valahol a Föld, kaland, ilyesminél vagy az Ágy, asztal, tévénél érdemes keresgélni... persze kinek a pap, kinek a...

Én egy mély humánumot és a világ romlását nyugodtan néző rezignációt érzek a számok mögött, és mindennek a kinevetését. Kb. mint Vonnegut írásaiban.

"Szeretek, szeretek,
okosan szeretek,
először nem túl nagy
dolgokat szeretek,
hanem csak kicsiket
keresek szeretni,
ha megvan, eldobom,
szeretem keresni"

néhány nagyon erős szöveg esetében pedig nem érzem túlzásnak az Ady költészetéhez való hasonlítást.

Na de félre a komolysággal, ízlésben és értelmezésben is szabad a pálya...:)
@old_field:
"ilyenek nem lehet wcn írni"
Persze ez biztos nem igaz, arra írtam, hogy városi legenda, hogy ilyet mondott.
Ha csendben maradtál volna.... :-/
A lényeg, hogy egy alternatív zenekar a Kispál, és mint úgy általában ez a stílus a semmiről szól. Amolyan tipikus egyetemistáknak való stílus. Ezt persze nem rosszértelemben írtam.

Én is "kitaláltam" most egyet, hogy egy kicsit kedveskedjek az egyetemistáknak, szigeteseknek és egy kis tisztelgés is a Kispálnak.

Elment a citromosfagyi
a macskának hasmenése volt
de akkor 3-ast kaptam
mikor a rendőr igazolt.

Az étel foinom vold,
de a gömbcsukló nem gyári,
azt hiszem rubeolám van,
ez ez a szoknya idén nyári.

Ref (2x):
Ha nekem balalajkám lenne,
a ho sem mindig esne
pedig már bekötötték
mégsincs mindig este
Az írás szerzője dilettáns!
@admin1221: ez szar....látszólag ugyanolyan értelmetlen, de szar. Akinek ez ugynaolyan, az nem tud megkülönböztetni egy J.A.-t egy mondókáskönyvtől
Mikor lesz a második búcsúkoncert?
@admin1221: Köszönjük, majd értesítjük. Magas ez neked, mint tyúknak a pingpongasztal.
@EvilHedgehog: Amikor az elso bucsukoncertbol kikaszalt zseton elfogyott :)))
@halaszlo: Nincs ezzel semmi baj az a lenyeg hogy neked tetszik hisz Te hallgatod.

A megzenesitett vers kategoria nalam, en inkabb olvasok.

Ha meg zene akkor az ennyi

peace
Soha nem voltam a zenekar rajongója, sőt középiskolában kimondottan idegesített, hogy a koleszben minden délután Kispált kellett hallgatnom, ha akartam, ha nem, viszont mivel a rockzene minden vonulata iránt komoly szimpátiát érzek, pár évvel késöbb önszorgalomból meghallgattam az Ül és a Bálnák ki a partra lemezt (immár a szövegkönyvvel kiegészítve) és rájöttem, hogy bár zeneileg nincs sok átfedésük az ízlésemmel, viszont az tagadhatatlan, hogy Lovasi zseniális szövegíró.
A magyar könnyűzenében összefirkált 1 bites szövegeket mindenképpen sikerült néhány száz fényévvel megelőznie. Igyekszem mellőzni a sznobizmust, de ebben az esetben egyet kell, hogy értsek azzal a véleménnyel, hogy, ha nem érted a szövegeit, akkor benned van a hiba...
Nagyon nagy öngólnak érzem, ha valaki olyan szövegeket értelmetlenez le, amiket nagyon sokan pont azért szeretnek, mert sokkal értelmesebbek -vagy inkább tartalmasabbak-, mint bármi amit a magyar zeneipar 20 éve összeeszkábált. Jobb lett volna a "nem tetszik - nem értem" vonalon maradni és, akkor talán most nem néznének ennyien hülyének.
@S'hark:
Nem mondtam, hogy ugyanolyan, de abba a kategóriába esik.
De a műfajra jellemző lényeget nagyon jól leírtad: "értelmetlen, de szar"

De itt a szar jelző, az tulajdon képpen pozitív és nem fikázás akar lenni, hisz akkor nem szeretnétek ennyien.

A "kicsit szomorkás a hangulatom" szerintem kakukktojás, de hagsúlyozom szerintem. Az nekem nagyon bejön! Meg úgy a Csinibaba. :)
két bloggertől mászok a falra.
Az egyik Rékuc, a másik Sixx.
Ma végképp megnyugodtam, hogy nem bennem van a hiba. A korlátoltság, a tudálékosság, a szellemi nyomor mindig is a fekete listáim élén álltak.
@Mizantrop:
Én nem benevezni szerettem volna, csak kedveskedni.
@admin1221:
beírok én is egy ilyen lila értelmetlen alter-szöveget, nyammogjon rajta a sok tarisznáys bölcsész.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakát- magányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.
@admin1221: Csinibaba feldolgozás. Szerinted Ady, József Attila, Pilinszky is szar? mert érthetetlen.

Yarner: Miért kell Pilinszkyt idézni? Amúgy Lovinak vannak Pilinszky áthallásos szövegei.
@Yarner: kiváncsi vagyok hányan ugranak erre majd :)
Egyébként meg jó volt a Kispál úgy, ahogy volt, én ma megyek és jól megünneplem, pedig nem vagyok, se szemüveges, se bölcsész, se földön nyervákolós, se egy elvont fasz, csak Lovasi dalszövegei mindent ütöttek. Aki meg nem érti.. hmm, az írjon róla egy bejegyzést
@degerely:
A magyar zeneipar egy nagy sablonra, licenc-re, koppintásra épül. Nagyon kevés az eredeti ötlet, vagy újdonság, amire azt mondja az ember, hogy EZ IGEN!
Én elhiszem, hogy ebből a közegből felüdülést jelent mondjuk a Kispál és a borz zenéje/szövegei, de az összes többi belemagyarázás.
Egyszerűen Andrésék ezt szeretik/szerették csinálni, így vezették le a feszültséget. De "komoly mondanivalót" mögégondolni önmagad becsapása.
Yarner: elég szomorú amúgy, hogy Pilinszky egy lila értelmetlen alter....remélem Petőfit még sikerül ésszel felfogni.
@S'hark:
Azért ne keverd "Nagyjainkkal". Ady verseit sosem szerettem, József Attila költészete közelebb áll hozzám, Pilinszky-ről nem mondok véleményt, mert nem ismerem eléggi az alkotásait.

Egyébként ők komoly mondanivalót "rejtettek" munkáikba, verseik önmagában is értelmesek, de valójában sokkal több bújik meg a részletekben, mint ahogy a sorok azt lénk tárják.
@admin1221: nem mondtam, hogy Lovi felér a fent említettekkel. Ő megmondta, hogy nem költő, hanem dalszövegíró.
DE a komoly mondanivalóról csak a következő:
archivum.pergokepek.hu/hu/issuearticle.aspx?GUID=2dd63bb5-660c-4f94-a478-4232770fa4e3
@admin1221: nem arról szól hogy valami komoly vagy sem. Arról van szó, hogy értékes-e? Teljesen mindegy hogy sírás vagy hihihaha, a lényeg hogy egy kibaszott kívánságkosár országban van egy zenekar, aki olyat csinált amit itt korábban senki, kiadott egy rakás lemezt, 20 évig nyomja, mindenki utánozza őket, korábban kezdték mint a hasonló nyugati bandák ezt a stílust, ha meghallgatsz egy számukat elrepít, és minden újrahallgatásra új "képi" világ kerül eléd...nem sok ilyen zenekart tudok felsorolni, erre mikor elmennek, egy ilyen posztot olvas az ember, amiben a szöveget és a zenét fikázza a posztíró - e kettő valljuk be egy zenekar alapjai - bevallva hogy amúgy azért ok a banda, meg vannak jó számai? szerintem ez uétragáááz. még akkor is ha ebbe beleszarnának Lovasiék, és amúgy engem sem érdekel hogy kinek mi tetszik, vagy ki mivel eteti az izlését. De ez így, ultragáz, és kész...
@S'hark:
Ne érts félre én nem fikázom őket, mégcsak nem is utálom, egész egyszerűen csak nem szeretem ezt a stílust.
Ennek ellenére szimpatikus és többre becsülöm, mint a mai "könnyűzene krémjeit".
A lényeg, hogy szórakoztatnak és azért teszik ezt, mert szeretik csinálni. Nem is kell ezt túlmisztifikálni, jó szórakozást kívánok az esti koncerthez mindenkinek!
Nem hivalgó, cifra páva
Nem modern az én szivem.
Egyszerűség lakik benne
Mosolyogva szeliden.

Egyszerű, de tiszta nóták
Amiket én dalolok -
Mert a szívem súgja őket,
Nem is olyan nagy dolog.

Úgy csicsereg az én szívem
Egyszerűen, szabadon,
Mint a pintyőke madárka
Fönt a lombos ágakon.

Ami a szívemen fekszik
Azt dalolom, semmi mást:
Legelő, kicsiny birkáktól
Tanultam a versirást.

Egyszerű és tiszta nóta,
Gólyafészek, háztető -
Nincsen benne semmi, ámde
Az legalább érthető.

A jó Isten egyszerűnek
Alkotta az eszemet,
Nincsen abban nagy modernség
Csak szelídség, szeretet.

Kicsi kunyhó, szerető szív,
Messze égbolt, tiszta, kék -
Fulladjon meg Ady Endre
Lehetőleg máma még.
Csípem az ilyen korlátolt írásokat, fekete-fehér, szar-nem szar, meg a 'végre valaki megmondta' kommenteket. Ha nem tetszik ne nézd, ne hallgasd, ha meg véleményed van, ne várj 10 évig, hogy mások fogalmazzák meg amit gondolsz. Tetszik, nem tetszik , Kispál és Lovasi a 90'-es évek, illetve az elmúlt 20 év fontos zenekara és szövegírója volt. Sebestyén Márta, az Anima Sound, Szakcsi, Palya Bea meg a többi etno, jazz, világzenei előadónak mi köze van egy olyan zenekarhoz, amelyik ezer szállal az időszak magyar valóságához kapcsolódik, az említett előadók pedig nem, vagy alig? Egyébként pedig hol vannak a 'siralmasan gyenge, túlfuttatott' a Kispált kenterbe verő zenekarok, a szint ezek szerint nem túl nagy, jelentkezők tessék, tessék...
@Legelő Őse:
Az egész izlés dolga, de abban teljesen igazad van, hogy ez egy fikázós írás. Inkább egy véleménynek mondanám, mint egy cikknek, túl kell lépni ezen, elvégre nem vezércikk. Akik ismerték és szerették azoknak úgyis az atyaúristen lesz az együttes, aki meg nem szerette, az meg ilyen és ehhez hasonló véleményeket hoz le róluk.
Menyjetek csápolni, élvezzétek az életet!
@admin1221: Na most kezdesz saját logikád áldozata lenni. Ezek szerint egy kanonizált "Nagy Költő" ab ovo komoly mondanivalót rejt a műveibe, még akkor is, ha azt igazából nem látni, csak komoly pepecseléssel, értelmezgetéssel lehet felfedni.

Ellenben egy dalszövegíró ab ovo nem tehet "komoly mondanivalót" a verseibe, hiszen láthatóan semmi értelme nincs a leírt soroknak.

Nincs itt egy kis önellentmondás?

Nem akarom Lovasit Ady-Pilinszky-József-Petri szintjére emelni (bár néha elfog a kísértés, de elhessegetem), viszont ne csak azért sajnáljuk le, mert nincs benne az irodalomkönyvben.
@Mizantrop:
Ez korrekt. Az Ady-s sort átírhatnád, valami vidámabbra (mégha nem is szeretem Ady-t), de tetszik!
"A Kispál a kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya"
Atyaisten..
Felőlem utálhatod a Kispált, de ez a poszt ettől még egy erőltetett, izzadságszagú faszság..
@lupetto: S'hark már ugrott is, ezzel egy :-)

Megy a nap, fáradok, úgyhogy én is elkezdek idézeteket bedugdosni, aki akar láthat bennük "mondanivalót":

"Úgyse hiszi senki el magának
Hogy amit lát az tényleg van
Ha nem várja, hogy a valódi látványt
Jelző kürtszó felharsan"

"Irányítsatok, végre nincs bennem semmi,
Olyan, ami miatt ne tudnék én nektek megfelelni "

"Jó reggelt, szeretnék megmenekülni
Kérdezném, hogy mikor indul a gép, ami viszi
A házam a kertem fákkal, a kocsim meg a nôm
A kutyám, az nincs igazán, de most egy heverôn
Gyerekkel játszik csak a dal miatt
Hogy elképzelje és szimpatikusak
Legyünk magának és adjon egy jegyet "

"Tegyetek el befôttet had egyék a bátrak
Tegyetek el befôttet, lesz még a Világ jövôre
Te sem leszel halott és én sem látok elôre"

"Mire megtanultam a leckét
Már új lecke van
Mire elmentem a holdra
Már megjöttek onnan
Mire találtam egy álmot
Mér a kirakatban állt
Mire divatba jöttem volna
Nekem már derogált"

"Kapcsolj le mindent
Csak a készenléti fények égnek
A szemedbe sárgán,
Pirosan a többi készüléknek
A viccből kifogytunk
Nekiálltunk hát a szexnek
Szomorú lettem, hogy
Ezek a testek megint mibe kezdtek "

"Az emberek megértik, ha nem szeretik őket
Hogy most eléggé olyanok lettek a körülmények
A Nyuszi meg a Télapó is csak bólint, hogy hát ez van
A filmek meg a könyvek is, csak ők sokkal okosabban "
@admin1221: Korrekt bizony, de Karinthy az Így írtok ti-ből.
@A.W.: Az én istenem is Bach, de ettől még as Kispál bejön.. :)
posztíró
inkább nézz pornót
@Yarner:
Nem, én azt írtam, hogy az említett költők verseit, ha elolvasod, verszsakok értelmes, összefüggő témát adnak, de valójában az adott mű jóval mélyebb, több mondanivalót rejt magában, mint amit az első olvasáskor értessz belőle.

a "pepecselés" "értelmezgetés" már a mélység kutatására, a bővebb mondanivaló felfedésére irányul

Érted mint szeretnék mondani, a lényeg, hogy az a vers önmagában is értelmes, nem kesze-kusza, de valójában egy szép köntösbe bujtatott, komoly mondanivaló.

Nem mondom, hogy a Kispál nem mondanivaló, de én csak a "médiás" számaikat hallottam és nekem zagyvák. Igaz az alternatív stílus tőlem nagyon távol van.
@Yarner: A "Mire megtanultam a leckét..." kezdetű az a Bandi a hegyről albumon van, nem teljesen Kispál, viszont teljesen Lovasi :))

Kedvencem:
Megállt a nyelve a számban
A szíve össze-vissza vert
A hátam mögé néztem
Vajon ki fogott ránk fegyvert?
De mögöttem csak a lombok
Ijesztgették egymást
Egy buktából a kukánál
Hangyák hordták ki a lekvárt

Ne félj, hogyha félnél
Nagyon kinevetnek
Ha nem félsz, elmondom
Szerintem kik lehettek

Krisnások, mert nem vettél
Vastag könyvet tőlük
Ukránok, mert megvettél
Egy nagy diszkót előlük
Egy hajléktalanokat felgyújtó
Kis baráti társaság
Egy kukkoló, aki mások
Szerelmét nézve rá-rá ránt

Együtt leszünk, mint a gemenci szarvasok
Árvízkor, még sosem volt nagyobb
Esély, we are the world, give peace a chance
I like gemenc

Külföldi munkavállalók, akik
Ma még a parkban alszanak
Egy öreg bácsi, aki szerint itt
Folyt régen egy patak
Igazi magyarok jöttek
A bezárt Kossuth térről
És pár sérült, aki parádéra
Még elő jön a mélyből
Gimnazisták járnak ide inni, okosozni
És párok vadonat bőrülésen nyikorogva forogni

Óvodások zöldet látni
Egy sárkány, akit hoztak szállni
Sok román bácsi, a Horváth Charlie
Bárki lehetett, tényleg bárki
Mer' együtt leszünk, mint a gemenci szarvasok
Árvízkor még sosem volt nagyobb
Esély, we are the world, give peace a chance
I like gemenc
@Yarner:
Ebből is látszik, mennyira irodalom fan vagyok :)
Semennyire.
"próbáljunk meg tisztelettel fejet hajtani..."

na ezaz! meg kellett volna próbálni...
@kovacsguszti68: ez a szám nekem már kimaradt, az utolsó pár évben nem jutottam el koncertekre. Jó a szöveg, bár szokatlanul aktuális, nagymagyarvalóságos.

Egyszer régen volt egy hasonló, épp 16 éve:

"...és az élet kék
Vizét mások is szelik még
Tvinpiksz, Medmex, Dándog,
Betmen
Redbull, Pitbull, Plusz a
Testem
Más elemekkel tesztelget
engem
Mikor elvegyültem a lélek kivált"
ízlés dolga.
A szövegekben itt-ott felbukkan némi líra és értelem...de ez édeskevés.
Az "ajakbiggyesztős" feeling, pláne ha csak az van, de az aztán nagyon...meglehetősen irritáló egy idő után.
Zeneileg viszont a nullát pedzi.
A kezdeketben voltam a fekete lyukban egy kispálon, hülyén táncoló bölcsészeken röhögtünk, aztán 2 szám kábé tetszett. Egy kicsit túl volt hájpolva, az igaz, de azért tehetségteleneknek nem nevezném őket.
A posztolónak hülye majomnak tetszik lenni.
@Yarner: hát igen... ez egy kicsit talán cáfolat azok számára is, akik azt írták, hogy csak az első 3-4 lemez volt jó, a többi felejthető.
És ez csak egy kiragadott szám volt. Az Én, Szeretlek, Téged album szerintem nagyon jó lett, de nekem pl a Velőrózsák is nagyon tetszik...
Nem ismerem ezt a zenekart, de igazából nem is érdekelnek.
Ezért azt sem értem, hogy miért akarja most mindenki jól megmondani a véleményét róluk.
Mondjuk nekem mindegy...
És eztán a poszt írójának nagyságrendekkel teljesebb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb és tartalmasabb élete lesz, most, hogy e pattanás levakarta magát az úgymond zenei és kvázi irodalmi ízlésének a mintegy metaforikus arcáról.
Vagy inkább csak a tükör romlott el, mert talán nem pattanás volt, és talán a seggen.
@tak.: Folk, heavy, symphonic, power metált. És ezekben tényleg van némi zenei tudás.
Megnéztem, ugyanezen blogban két hete egy másik posztoló Európa kiadóval vezeti be a mondandóját. Ennek a posztnak az írója nyilván az Európa Kiadót is szarnak tartja, így hát megállapítom, hogy a fent és lent blog sokszínű és befogadó hely, igaz, a színvonalra ügyelhetne jobban.
Úgy látom, ma este felolvasóest lesz a Szigeten...
Akkor inkább hallgassatok Kalákát: szebb versek, igényesebb zene
@Nagypéter és a Görény: Az egy megzenésítő zenekar, mindenféle verseket zenésítettek meg. Hogy lehetne alternatívája a Kispálnak? olyan, mintha azt mondanám, hogy ne Kalákát kallgass, hanem operát, mert az jobb és igényesebb.
A poszt írója egyszerűen utálja a Kispált. Tényként leírni h ez csak vernyákolás meg értelmetlen hülyeség!? Na, ez a blog az! Értelmetlen hülyeség!
@Yarner:
A baj ott kezdődik, hogy Lovasi dalszöveg írói tevékenységét legfeljebb a dadaista költőkével lehet összehasonlítani. Azokat a helyükön tudjuk kezelni, ők bevallottan értelmetlen szövegeket alkotnak. Ezzel szemben Lovasi szövegeiről meg vannak győződve egyesek, hogy mély értelmük van. Igen ám, de ugyanígy bele lehet magyarázni teljesen semleges dolgokba is a mély értelmet, pl. egyetlen szóba is. Az a baj veletek, hogy túldimenzionáljátok a dolgot, ott is értelmet kerestek, ahol a szövegíró szándéka szerint nincs is. Tipikus bölcsész szokás. Egyébként máshonnan nézve a dolgot, Lovasi igencsak tehetséges, mert nagyon jól el tudja adni a semmit, de ehhez a birkacsorda is kell.
szívesen belefinganék a viharba, de most sajnos nem kell...
@Zabalint: olvastad ez idézetes posztomat? Igyekeztem olyan részleteket kivenni, amik megállnak magukban és lehetőleg valami mindenki számára érthető képet-érzést idéznek fel. Azt a pár idézetet kész vagyok betűre értelmezni, megmagyarázni, ha nagyon muszáj.

A "szövegíró szándékáról" úgy vitatkozni, hogy biztos vagy a magad igazában egy tipikus idegesítő bölcsész-szokás:-)

A korai szövegek egyébként jórészt sokkal értehetlenebbek voltak, ("bejött a szobába az őrjárat, láttam a hátukon a vödröket") azokat személy szerint annyira nem is szeretem.
@Andie:
"Ezek voltak
azok akik úgy hagyták
abba a sorvége
ket
hogy az ember
azt se tudta
melyik mondat
nak hol és mi
kor van vége?"

Tanulj még egy kis verstant. Ezt úgy hívják, hogy enjambement, vagy áthajlás.
@Zabalint: Képzeld, értelmes szövegeket szokott csinálni a Lovasi, de a legtöbbet még intelligens embereknek is nehéz megfejteni. Ha sikerül, az viszont annál nagyobb sikerélmény.

Itt van egy könnyebb szöveg neked, gyors sikerélményül, ha megy, akkor megpróbálkozhatsz nehezebbekkel - annyit súgok, hogy a konzumtársadalom szellemi igénytelenségéről rajzol képet, a stólbucira tapsoló, balázsmorningsón nevetgélő agyatlan senkikről, akik soha nem fognak érteni egy kispált:

Nem figyeltem, bocs, pedig mentél TV,
Épp' az érzéstelenítős műsorod volt
Sok szép lány tapsolt, amíg betyárok dobálták
A tágra nyílt ember szembe a port

Csak hang legyen és fény, sok szép halott állat
Mutassa neked, hogy mennyivel jobb nálad (2x)

Szeretem, ha visztek, mindegy is hová
Egy vetélkedőben nyertem ezt az álmom
Valami dal szól gyerekkoromból, örülök, hogy a refrén
Még megy és lassan a többit is kitalálom

Csak hang legyen és fény, sok szép halott állat
Mutassa neked, hogy mennyivel jobb nálad (2x)

Egyedül fekszem, álmomban nővel voltam
Aztán felkelek és nézem kicsit az éjszakát
Egy pár szaros csillag nézi, hogy a szívem
Hogy lökdösi a Holdat az égen át

Csak hang legyen és fény, sok szép halott állat
Mutassa neked, hogy mennyivel jobb nálad (3x)

És egy leszedált ország tapsolgat a szarnak
Boldogan élnek, amíg csak meg nem halnak

Csak hang legyen és fény, sok szép halott állat
Mutassa neked, hogy mennyivel jobb nálad

Mutassa meg neked, mennyivel jobb lehet
Ha ő mutatja meg neked

Milyen a hang, milyen a fény,
Milyen vagy te és milyen én
én elôször kb. 88-ban vagy 89-ben hallottam a "Barlangban dobolok" címû számot a Garázsban :)

Valahogy jól esett a hónaljszagú 80-as évek végén.

Amúgy meg akinek tetszik az hallgatja, akinek meg nem az nem. Ennyi a történet. Ez a mit is akart mondani ezzel a mûvész.
Jó poszt.:D Bár én ennyire nem ítélem el a Kispált, mintha a 90 utáni idők Gyurcsánya lenne. A megaszar, a mulatós szarok, azok súlyosabb nyomot hagytak. Az alterben viszont tényleg egyoldalú lett a stílus és a mondanivaló Kispálék miatt...Pedig volt és van 1-2 kivétel, akik nem úsznak az árral (Eleven Hold, Moon and the Nightspirit...) Tényleg túl népszerű volt a Kispál, reméljük most már más irányt is vesz a rockzene idehaza.
Elfelejtettem,de talán már írták: a szövegeket teljesen beszívva, betépve írták és ezzel mindent elmondtunk.:D Hallgatni is ilyen állapotban érdemes.XD
ja befejezem:

Ez a mit is akart mondani ezzel a mûvész címû rémdráma nem kéne. Inkább középiskolában lehetne elemezgetni a dalszövegeket, elég jó kor/kórtörténet.
@Zabalint: Kevés itt is az ész, örülök, hogy itt vagy.
Lovasi és a Kispál nem szar, de egyrészt évek óta döglődtek (Kiscsillag...hagyjuk), másrészt valahogy a magyar könnyűzene szent tehenévé váltak, ezért is örültem a fenti posztnak, mert végre valaki le merte írni azt, ami kvázi szentségtörésnek tűnik: igen, a Kispál sajnos felelős egy önreflexióba menekülő, "áteeztúgysemértedtúlmainstreamvagy" zenei irányzat kialakulásáért (a stílus a művészet más részeit is elérte; hasonlíts össze egy korai Jancsót a Kapa-Pepe marhaságokkal).
Ahogy a Radiohead is közvetetten felelős a brit alter rock némely borzalmáért (Radiohead + konteók = Muse, omájgád!), ahogy Björk is belepistult a saját különlegességébe és attól tartok, Péterffy Borit is ő ihlette, úgy Lovasi is tett azért (nem tudatosan, persze), hogy a nyafogós-brites pop-rockon kívül nincs semmilyen, a kommersztől eltérő irányzatnak létjogosultsága Magyarországon.
Ja, és a 30Y-ról és a Kaukázusról is ők tehetnek, amik a humán értelmiség által elkövetett legnagyobb emberiségellenes bűncselekmények.
@Mizantrop: Nem nem vagyok zenész, miért lennék az? Csak még jó a fülem és nem romlottak el a hallóidegeim.:)
Amúgy meg szegény Kossuth bácsi forogna a sírjában ha látná hogy osztogatják manapság a Kossuth-díjakat...
Én a poszt minden szavát aláírom, maximálisan egyet értek vele, csak nem tudtam volna így megfogalmazni. (Tudok fogalmazni, csak annyira nem vagyok képben Kispál-ügyben, hogy így kielemezzem, hogy nekem mi is a bajom velük.)
én a szövegeit nem értem, a korai lemezeken több a későbbieken egyre kevesebb tetszik

és akkor mi van ? ami tetszik az viszont nagyon, a zenekar meg ennyi idő után sincs elszállva magától. egy jó színfolt.

a posztoló mit hallgat ? ... na az egy fos.
@Mizantrop:
Te is csak azt igazolod, mennyire igazam van. Ugyanis te és a többi hozzád hasonló fanatikus alteros a zenei ízlésből próbáljátok levezetni intellektuális felsőbbrendűségeteket. Ha ez a mentalitás nem létezne, senki nem foglalkozna a Kispál és a Borz zenekarral, hiszen akkor mint rétegzenének, lenne az országban legfeljebb 1-2 ezer rajongója. Viszont nagyon ügyesek voltak, mert ma Magyarországon nagyon menő bizonygatni az intellektuális felsőbbrendűséget, mert mindenki marhára okosnak képzeli magát, így sikerült nagyon jól eladni ezt a zenét, hiszen elég az embernek azt állítani, hogy érti a szöveget, illetve a zenét, és bizonyos körökben máris okosnak tekintik, vagy legalább magát annak érezheti. Én veled ellentétben szembe megyek ezzel a divattal, én semmiben sem vagyok különlegesebb az átlagnál, csak egyben, a képmutatást próbálom kerülni.
2004-ben egy veszprémi DC-s koncerten főleg az első 4 albumukról játszottak, és valami brutálisan felpörögtek, na az volt az igazi rock! Azóta se láttam úgy játszani a Kispálékat, pláne nem nagyszínpadon. Az Ül-t én annyira már nem szerettem, és az utána érkező albumokkal sem voltam maradéktalanul elégedett, de szinte mindegyiken találtam valami jó (nekem való) számot. Az all time favourite pedig a "MACSKA" című szám nálam, amit méltatlanul ritkán játszottak, pedig jó kis pörgős nóta!
tegye fel a kezet, aki buszke arra, hogy pornot nez...na latjatok
Ma sokan elbúcsúztatjuk a fiatalkorunkat. 20 évesen hallottam őket először. 1990 tavaszán az első szabad választás előtti pillanatokban. Két gitár egy dob, mint a korai Police. De azért más. Egyedi, eredeti. Senki nem vádolta még meg őket, hogy ezt vagy azt koppintották, Kispálnak eredeti dallamvilága van. Már csak ezért is kiemelkednek a mai magyar zenei életből. Valami "forradalomról" (ma már ugye, tudom, de nem aktuálpolitika volt, ha ismeritek a dalt) énekelt Lovasi ott, a szövegre nem figyeltem annyira. Nagyon tetszett a gitáros, rockos, mégsem nemzetközi tucat hard-rock zene. De nem gondoltam, hogy ez kiemelkedő, magas színvonalú stb. Bejött és ennyi.Eredeti volt, természetes. Aztán az Almássy téren voltam néhányszor, a PUF előzenekara voltak. Ma ez fordítva lenne.

Nem volt nemzetközi visszhangja a Kispálnak?
Nem hiszem, hogy ez fokmérő, nem borulok le a külföldiek véleménye előtt. 100-szor is Kispált hallgatok az Anima Sound helyett. Ők Gábor Zsazsát is jobban ismerik, mint mondjuk Sinkovits Imrét. Nem is hiszem, hogy szükséges ez, s azt se hiszem, hogy nemzetközi szinten kiemelkedő zenét alkottak. De ettől még jó az. A szövegek pedig külön téma. Lehet megint bölcsészezni, meg sznobságot emlegetni, okostojásosozni, meg nem értettségre utazásról beszélni. Nem egyszer komoly fejtörést okoztak nekem is a szövegek. Hiszen hangulatokat, asszociációkat jelenítenek meg, amelyek önhibánkon kívül sem érthetőek meg mindig. Nekem is csak évek után ugrott be ez vagy az, valami majd lehet, hogy évek múlva vagy sose fog. De nem sablonok, igaz? S nem is csak zagyvaság. Az a legkönnyebb, ha nincs kedvünk erőlködni rajta, ráfogni, hülyeség. Néha az is. Szándékosan. De az ami miatt mégis megfogja az embert, főleg, ha itt él ebben az országban, az a földszag, az a hús-vér illat, ami árad belőle. Olyan dolgokról ír, ami az életünk részei. Nemcsak Pagp-pagó, Isztambul, Gammapolis, meg hasonló hangzatos, de egzotikus,idegen, megfoghatatlan dolgokról vagy a te szeretsz meg én is, vagy te mégsem jellegű problémakörről lehet dalokat írni. Melyik zenekar írt korábban a kádban úszó pontyról, az arcunkon elkent szúnyogtetemről, a nyári barackoskerten, a szilvamagon és a nápolyimorzsán át a lábosig, a kirakatban lévő szalámiig, a gangon történő borozásig? Olyan jelenetekről, mint ami az Emese c. számban van? Pedig szinte mind előfordult a legtöbbünk életében ebben az országban. Mindezt direkt politizálás nélkül, na, nem egy Kárpátia, ahol mindent elmondanak, sokat gondolkodni nem kell. Politikai hovatartozásuk, ha volt, korántsem volt egyértelmű a 20 év alatt. Na, ezért életszagú a Kispál, ezért lehet szeretni, mert főleg manapság nagy szó, ha valami nem mesterkélt, s ezzel a búcsúval is ezt bizonyítják, nem vernyákolnak haknizó, múltból élő zenekarként mint oly sokan világ- és országszerte. Lenyomatot hagytak a magyar életben, s 20 éven át, ami nem a tucatzenekarok sajátossága. Bármennyire is érthetetlen, talán ezért tudja szinte mindenki 40-50 alatt mi az a Kispál, s azt meg nem annyira mi az a Parno Graszt.
@PiaDia: Ja, csak mert annyira gusztán elmagyaráztad, hogy a Kispál milyen zene. Gondoltam, értesz is hozzá. Attól mert a kis fülecskéd nyitva van, nem biztos, hogy megfellebezhetetlenül meg is tudod ítélni, mi miért jó. Legfeljebb a te ízlésednek. És ha már kicsit öregebb leszel, akkor meg fogod érteni azt is, hogy pl. a gitártudást nem lejátszott hang/másodpercben mérik.
@Mizantrop:
Hol írta PiaDia, hogy szerinte miben mérik a gitártudást?
Meg szerintem ez nem kor függvénye, hanem ízlésé. Persze az más, ha valaki az intellektuális felsőbbrendűségét próbálja levezetni a zenével, saját ízlés híján...
@Zabalint: Mert az ilyen hisztérikus tarisznyásbölcsészezők, mint te, akiknek szeme vak a látásra, füle süket a hallásra, meg vannak győződve róla, hogy amit ők nem látnak, hallanak, az nincs. S ha valaki azt mondja a becses pofájukba, hogy van, csak nem látod, nem hallod, mert műveletlen, korlátolt, egybites vagy, akkor azt sértésnek veszik. És rohannak a világba zokogva, hogy "itten emberek felsőbbrendűnek hiszik magukat..." Ha csöndben lennél és nem vernéd a nyálad minden létező fórumon, hogy ez egy értelmetlen faszság, akkor nem mondanák a képedbe az igazságot. De neked ez kell. Te nem azt mondod, hogy "gyerekek, én nem értem, nem szeretem, biztos bennem van a hiba" (ilyen is van itt), hanem hogy ez az egész egy értelmetlen szar. És a te kultúrfölényed itt indul. A többi reakció.
@Bogyó 2: pontosan azt demonstráltam a nemzetközi visszhang hiányával, hogy jellegzetesen hazai fejleményről van szó, bár itt kommentben megjegyezték, hogy más posztkommunista országokban is létrejöttek hasonló alakulatok, de ennek még utána kéne nézni. Lenyomatot hagytak, abszolút aláírom, erről szól a poszt, bár sokan csak fikázásként olvassák. Olyan kedves volt, amit írtál, hogy még egyszer jó mulatást kívánok a rajongóknak ma estére!
@Zabalint: Én pl. nem gondolkodtam rajta, hogy fesőbbrendű lennék, hogy 20-21 évesen rajongójuk lettem. Egyszerűen jobban tetszett a Zoltán Erikánál meg az Ossiánnál is. Nem azért mert de jó, hogy más mint amit a többiek szerettek, hogy se nem diszkócicás se nem metálos, hanem mert torkig voltam azokkal, s mégsem úgy kellett hallgatni, mint egy egzotikumot. Nem a különlegessége miatt volt jó, hanem azért tért el, mert nem a bevált sablonokból építkezett. Nem csinált zenekar volt. HA csak az lett volna a lényeg, hogy eltérjen, akkor Bizottság rajongó lettem volna. Aki olyan nagyon különbözni akart, az is választhatott, ott voltak a Vágtázó halottkémeken túl az Európa Kiadóig olyan zenekarok, amelyek nem voltak mainstream-ek. A Kispál hangzása kifejezetten kommersz volt hozzájuk. A szövegek más tészta, de azt pedig leírtam már miért jó. Izgalmas új megoldásokkal tarkítot, szürreális volt, mégis, nem igaz, hogy valami nem csengett le belőle, hol van ez Kassákhoz képest?
Szar-nyafogós-kakofon zene.Koldulni való zene az utcasarkon. Hogy felkapottá vált, az a ti bajotok és művetek. Sajnos elhintették már a petéiket, amelyek kikeltek már. :(
Ja, és a 30Y-ról és a Kaukázusról is ők tehetnek, amik a humán értelmiség által elkövetett legnagyobb emberiségellenes bűncselekmények.

ezek valóban azok. áramütés járna értük.
de nem, wazeg
nem ők tehetnek, hanem azok az emberek akik minden érdekesből és egyéniből csak azt tudják felismerni ami _külsőleg_ koppintható és ettől _olyan_ lesz, és azt hiszik hogy akkor már _az_ is lett. (lásd harcosok klubja ha valaki vágja)

aki eredeti, és megtalálja azt amit kellett, ott belül, azt lehet fikázni, meg lehet nyavalyogni, emlékezni fognak rá.
aki meg nem, arra nem.
ami igazi,az mindig működik, amiből vallást csinálnak, az meg kamu lesz.
mindenben mindenhol mindig így volt ez.
@Mizantrop:
Aha, reakció...

Ehhez képest bárki bárhol krtizizálni merte a Kispál szövegeket, ment a szöveg, hogy mind egyszerűek vagytok, mert nem értitek. Te kicsit sem vágod, hogy én mit értek belőle. Csak mert te szereted, ezért hülyének tartasz, mert én zagyvaságnak tartom az egészet. Pedig én szoktam olvasni verseket, keresek és találok is rejtett értelmeket. És meg tudom különbeztetni a giccset a művészettől. A giccs az, ahol az értelem leple alá teszik a semmit, vagyis a giccsről is lehet ugyanúgy elemzést írni, és bele lehet magyarázni mély értelmet, amit valójában nem is talált ki a költő. Lovasi abban tehetséges, hogy ilyen giccset alkosson. Kivéve pár közhelyes értelmű szöveget.

Ami meg engem illett, mindig is irritáltak a magolós, nulla érdeklődésű bölcsésznövendékek, akik saját maguk képtelenek bármit is elemezni, helyette sodródnak az árral. Egy ilyen ár az alter szubkultúra is. Természetesen nem minden magyar-kommunikáció szakos hallgató ilyen, de azért a színvonal egyre csak romlik, nálunk ilyen szakosok még a Borat című film iróniáját sem voltak képesek fogni, ríttak, hogy a készítők mennyire lefikázzák a szerintük primitív kazah embereket, az fel sem merült bennük, hogy esetleg az amerikai társadalamat kritizálja elsősorban a film. Pedig az a nagy tömegeknek készült, ha ők magukat tartják elitnek a művészetek értelmezésében, akkor nehogy már az amerikai filmipar kifogjon rajtuk...
@volankombi: Csatlakozom, én is jó mulatást kívánok! Én csak a távolból, nem tudtam megoldani, hogy elmenjek, de vívódtam is rajta, kell-e. Nincs tőlük CD-m, de van egy bakelit, több kazetta, nem egy diktafonos régi koncertfelvétel. A negyedik lemeztől alig találtam olyan dalt, ami tetszik. De ami igen, az meg kifejezetten. A bálnás lemez még talán, abban az időben gyakran jártam Pécsre, s ezért is jutottak eszembe gyakran.Nem követtem nagyon a munkásságukat, de ha lehet, megnéztem őket a tv-ben, olvasgattam róluk a neten. Koncerten, szégyen talán, nem voltam '93 óta. Többször terveztem, nem jött össze, nem nagyvárosban lakom. Furcsa, persze, hogy közben voltam más koncerteken, háromszor külföldön is, de azok világsztárok voltak. Nem jutottam el most se, talán jó is, ha a korai kilencvenes évek koncertjei ragadnak meg bennem, bár a Youtube-on nyilván sok mindent megnéztem. Nagyjából egyidős vagyok velük, nemrég múltam negyven. Azzal rendeztem le magamban a dolgot, előre tekintsünk, s jövő héten megyek Kecskemétre, ott lesz Kiscsillag. A jövő. Bár Kispál dallamai nélkül, de hát, ahogy nem is tudom ki mondta, abból gazdálkodjunk, amiből tudunk, ez is valami, nem is kevés, ha a még létező PUF a másik kedvenc. Igaz, nekik is a korai dolgaik tetszenek, na majd meglátjuk mi is ez a Kiscsillag, még nem láttam őket.
@Zabalint: egyáltalán nem intellektuális felsőbbrendűségről szól ez a kérdés. Amikor Kispálék indultak, elég szar volt kis hazánkban a választék (megjegyzem, azóta sem javult a helyzet). Kiért kellett volna rajongani? Fenyő Mikiért, vagy az ostoba Pataki Attiláért? Vagy később a szedett-vedett marketing-együttesekért, a tátogó szépfiúkból és az ostoba ribancokból álló "zene"karokért, akiknek a hangszerhez semmi közük nem volt? Ezeket kellett volna kedvelni? Az Európa Kiadó jó volt, de aztán ők is eltűntek. Hobo jó volt, de az utóbbi évtizedben ő is eltűnt. Ákos? Voltak jó számai, de stílusa mindig távol állt tőlem...

OK, az utóbbi évtizedben feltűnt a Quimby, akik tényleg qrva jók, de rajtuk kívül mondj még valakit, aki meg tudott ragadni a hazai zenei élvonalban...
Azt azért magyarázd már meg, milyen komoly nemzetközi sikerei voltak az Anima Sound Systemnek vagy a Parno Grasztnak.
Na, megyek haza :-)

Jó volt itt veletek cívódni egész nap (ezt a főnököm másképp ítélné meg, de én élveztem)

Aki kimegy a koncertre este, annak jó mulatást, aki nem annak is.

Holnap még visszanézek, maradt-e valami a nagy vitából.
@Bogyó 2:
Nekem tizenéves koromban nem az Ossian volt az ami a csapból is folyt, hanem főleg a Kispál és a Borz. Kommerszé az válik, amit a rádiók és a TV-k nyomnak, mikor is adtak Ossian-t?

Egyébként az Ossian nekem is kommersz mondjuk a Dalriada-hoz vagy a Eluveitie-hez képest, csak engem kicsit sem érdekel az hogy mi mitől mennyire különbözik, csak egy fontos, hogy tetszen nekem, így néha napján Ossian-t is hallgatok, és még koncertre is elmegyek. Aztán az is jó ha tetszenek a szövegek, de olyan zenével mint a Kispál és a Borz zenéje, azt bánom csak hogy beleolvastam az ugyanúgy gyenge szövegeikbe is. Ma már ami nem tetszik zeneileg, annak a szövege sem érdekel, a szöveg akkor jó ha a zenével összhangban nyeri el értelmét.
@Bite Yer Legs: mondjuk nem tartozik szorosan a témához. Külföldi fellépések, közös felvételek más formációkkal, kritikák, ilyesmi.
@Zabalint:
Látom, igazi mérce lettél magadnak az idők során!
@kovacsguszti68:
Nem kell szeretni, de akkoriban mikor a Kispál elindult, nem csak mainstream popzene létezett, ha jobban körülnéztél volna, találtál volna ezt-azt. Pl. a Pokolgép is akkoriban indult, nem kell szeretni, de minden más stílusban ott voltak azok is, akiket nem nyomtak a rádiók.

Amúgy meg nyilván nem azokról beszélek akiknek anno tényleg megtetszett a stílus, mint mondtam biztos van pár ezer ember, akiknek ez jön be. Viszont ha elolvasol néhány kommentet, láthatod, hogy sokan tényleg úgy vannak vele, ahogy én azt leírtam, mikor engem hülyéznek le, akkor csak még inkább engem igazolnak vele.
Akkor azt is tedd hozzá, hogy az Animának csomó angol nyelvű száma van, a Parno Graszt úgyszintén nem magyarul énekel, teljesen más közönséget céloz meg, teljesen értelmetlen az összehasonlítás.
@Zabalint: szerintem már megérett egy poszt saját magadról a saját blogodban, ha csak a 2 napnyi hozzászólás-termésedet nézem, akkor feltétlenül. Az a hihetetlen akarat, ahogyan keresztes hadjáratot folytatsz az "alteros" szubkultúra ellen (az mi a szar?), az egyszerre szánalmas, nevetséges és persze: sznob. Úgy leszel közhelyes, semmitmondó, hogy közben másokat tartalmatlansággal, ürességgel vádolsz. Mert persze értelmes kifogásaid nincsenek. Oké, akkor mondd meg, hogy mi a tartalmatlanság ebben az idézetben? Mi az ami értelmetlen, és nem feldolgozható?

"Az erkélyen muskátlik ott eszünk szalámit
Magába/ meglátszik lehellet a légző rendszered
Ahogy csinálja/ az oxigénellátást fenntartó
Légmozgást/ jaj de szép ez a kis élet hogy ilyenbe
Nem téved és szép zenét/ rakok be és zenél a
Belseje is ám a hasadnak/ a fejemet ráhajtom
És hallgatom hallgatom ott bent hogy vagy"

(Már délután)

Idézz már nekem egyetlen egy, csak egy magyar nyelvű szerelmi témájú dalszöveget, ami mellett ez maga a tartalmatlan semmitmondás! Haver, ez költészet, a legjavából, egyszerre mosolyt és könnyet fakasztó. Ha te nem látod, azért nem a szöveg a hibás.
@kovacsguszti68:
És megjegyzem ma sok-sok ezer zenekar közül lehet csak itthon válogatni, az nem érv, hogy néhány nyávogós buziboys uralja a könnyűzenei piacot. Az internetnek hála, sokkal tágabbak a lehetőségek, mint egykor. Innentől kezdve leírni, hogy szar a választék, tájékozatlanságra utal.
ezt a cikket egy igazi diszkópatkány-ízlésű lény fogalmazhatta:
hol cáfolja, hol igazolja önmagát, de azt egyszerűen leírni, hogy szerinte szar, na az nem (zs)indexes-ezért hát köntörfalazzunk kicsit, forgolódjunk a meleg sz.r-ban, mintha logikus lenne: de majd a tömeg, ami ma megjelenik eldönti, mennyire szerették az emberek ezt a zenét.
Az mellesleg valóban röhej, hogy a nagy búcsú után még bizniszből lesz vagy 5.
látszik , mennyit is számít a pénz:
de a lényeg, az első albumok egyediek, és elemiek, a végére kiégtek, és ez így is van jól
Köszönjük Kispál és a Borz!

kedvenc idézet: Mégegyszer

"Köszönöm, hogy mikor királynak hittem magam
Nem szóltál és hagytál egy ideig az udvarodba' kóborolni
Hogy az alatvalóid is beavattad és õk is hódoltak nekem
Jó móka lehetett, de én is megtaláltam a számitásom

Kapudon kopogtatok, aztán meg dörömbölök,
Hogy engedj be éjjel, ma éjjel

Köszönöm, hogy hagytál engem a félelemes nagy kertben eltévedni
És ott könnyû titkoknak járni a végére.
Már régóta azt játszom, hogy az is van, amit akkor láttam,
Mikor még a kertedben éltem, hogy menjen a többi
Köszönöm, hogy megy

Csak még egyszer
Kapudon kopogtatok, aztán meg dörömbölök,
Hogy engedj be éjjel
Ma éjjel... "
@Bite Yer Legs: Parno Graszt leginkább magyarul énekel, legfeljebb nem érted az ákcentust :P Animának tény, hogy vannak nem magyar számai, de nem ezen múlott. Már leírtam feljebb, de nyilván a kommenttömegből nehéz kibogarászni, hogy azt demonstráltam a nemzetközi visszhang hiányával, hogy jellegzetesen hazai fejleményről van szó. Csak itt működik, mert ugyebár szövegcentrikus :))
@Zabalint: Ja, hogy te Paksi Endre szövegeinek talapzatáról beszélsz giccsről meg értelmetlenségről? Az más.
@Mizantrop:
Még mindig nem érted, hogy ami neked költészet, az nem feltétlenül nekem is költészet.

Számomra ez a szöveg részlet ugyan nem semmitmondó, de giccses. Azért az, mert egyetlen érzést fogalmaz meg minél hosszabban, a lehető legtöbb költői képet belerakva. Ha már szerelem, akkor hozhatom példának a Tankcsapda Lopott könyvek című számát, csak gondolom az neked beteges lenne. De az Alvin és a Mókusok Dilemma, valamint a Sziámi című számát is jónak tartom. Ezeket meg egyszerűnek mondanád, de én nem is komoly költészetnek tekintem, veled ellentétben, aki ezt amit idéztél, annak tekinted. Egyébként versben én azt szeretem, amikor a költő igen tömören, a vers hosszának sokszorosát mondja el.
Na, én a magam részéről elindulok a Szigetre :) "Mondom, hogy nem fáj"
Pl. a Dilemma refrénje, az költészet?

"Hisz olyan jó veled
Az idő úgy pereg
Melletted megtaláltam önmagam
Hiszem, hogy van szerelem"

Ok, nem kell, hogy lásd a különbséget, nem értesz hozzá, csak legalább ne akard az ízlésedet szubjektív mércének beállítani. Merthogy két napja azt fejtegeted nekünk, hogy a Kispál szar és semmitmondó.
Bocs, mondtad, hogy ezt nem tartod költészetnek, akkor maradjon csak az idézet, az magáért beszél.
@volankombi: És ezzel mit akarsz bizonyítani? Nem értem a felvetés lényegét. Kurva nagy ostobaság idekeverni a NEM MAGYARUL ÉNEKLŐ cigányzenét meg az Animát, az a lényeg.
amúgy a kukázus nagyon kispál epigon. ciki.
a szövegeik ua bénák mit a kispálé.
Lovasi költészetéről vitatkozni lehet, megkérdőjelezni nem nagyon:
www.lyricstime.com/kisp-l-s-a-borz-s-hogyha-m-shov-ker-l-lyrics.html
zenével:
www.youtube.com/watch?v=_szWRWlkxcA

Valóban direkte flegmán énekel, ellenben masszív tenor-kontratenorban, amire nem sokan képesek.

A zenéjük az első 4 lemezen zseniális.
Azok az ötletes-ízes basszus akkordbontogatások, ellenpontozva a Kispál nem kicsit kreatív, minden akkori sablont nélkülöző gitárjátékával, megspékelve Lovasi egyedi hangjával-énektémáival(milyen bass/ének függetlenítéseket csinált már a csávó!), és az a halom riff, aminek töredékéért világszerte zenészek ezrei lelküket adnák el az ördögnek..

A cikk írója vájkálhatna szakszerűbben is, ha már életművet elemez.
@tesz-vesz: az ciki, hogy minden kispálfób ezt írja.
Ezt a foshalmot véletlenül sem azért írtad, hogy kibaszott sokan idekattintsanak, ugye?
Ez a "vernyogás" dolog nálam "bekaphatod" kategória. Nem kell szeretni, még kevésbé minősíteni. Ha érdekel, elég ha tudomásul veszed, hogy sokan szeretik, és ennyi elég is.
@röntgenszeműlány:

"Ezt a foshalmot véletlenül sem azért írtad, hogy kibaszott sokan idekattintsanak, ugye?"

megint csak ezt kőő adnom neköd: DDDD
hovatartozásom: nem vagyok kispál fan/rajongó, bár bajom sincs velük, szeretem pár dalukat, ennyi.

de ez a cikk logikailag és levezetésügyileg (dedukció) kb egy három lábú sánta kutyára v egy mekk mester által tákolt "kártyavárra" emlékeztet
..azaz:
ezer sebből vérzik a levezetés.
szerintem egy ket segberugas kijarna neked ezert a posztert.
én egyetértek, pécsi vagyok, de ezt a nyekergő sötétlila tarisznyás förmedvényt ideje volt már eltemetni:)
Én eléggé utáltam őket, zeneileg nagyjából minden általam ismert számuk egyformának tűnt, és kicsit mesterkéltnek is éreztem az egészet. De attól ha valakinek bejön legyen boldog vele.
bejött a Kárpátia vonulat...ez mindent elárul a posztoló prosztóságáról... ha a Kispál szar akkor a Kárpátia überszar. lessz még lessz még... mi az anyátok virágos picsája lesz a trianoni határokon gyökerek? mellik székely medvebaszó van elnyomva itt? szerintem a magyarok vannak a székely román kintről bejöttekkel szemben elnyomva!de bejött ez a szőcs a kormányba és majd mégjobban az erdélyi szar fog nyomulni... ja akinek meg teccik az hallgassa a csík zenekar szar nyenyeréjét meg a sebestyén mártuska tinihangon való kántálását
ja és bassza meg a posztoló a jó édes szar ízlését amit fasztudja honnan hozott ,de mindenképp SZAR
Meg nem olvastam el az összes kommentet, söt, a feleig sem jutottam, es nem tudom, hogy irta-e mar valaki,
de szerintem ez mehetne a Gyulölt Ellensegeinkre vendegposztnak. :)
@Mizantrop:

Figyelj, lehet hogy vmi halvány értelmet fel lehet ebben fedezni, de lényegében összefüggéstelen ez is mint a többi szöveg. tehát, nem feldolgozhatatlan, csak értelmetlen.
Mi az hogy szerinted nem létezik alteros szubkultúra? Te nem jársz az utcán? Körbenézel és legalább 20 tinicsajt látsz nagy undorító ízléstelen napszemüvegben, színes cuccokban, színes converse cipőben mindezeket a legundorítóbb színkombinációkban, és csőnadrágban. Jó, nyilván nem Zabalint fogja a világot megváltani az alterosoktól, de amúgy én ismerem és na ő az akire nem mondhatja senki hogy sznob.
Kispál-rajongó haverjaimat rendszeresen megkértem, hogy értelmezzenek nekem egy-egy dalszöveget, de egyiküknek sem sikerült.
@Mizantrop:
Én nem állítottam, hogy Paksi Endre szövegei irodalmi igényességűek lennének, te állítod ezt a Kispál és a Borz szövegeiről. Mellesleg annál még mindig jobbak szerintem.

Egyébként meg vicces, hogy a Dilemma című Alvin számból, aminek egészében van értelme, kiragadod a refrént, aztán lefikázod. Persze nem baj, ha nem tetszik neked, nekem tetszik, és kicsit sem érzem, hogy ez hozzáértés kérdése lenne. Itt sem irodalmi műről van szó, hanem csupán egy punk-rock dalszövegről.

Ami a Kispál és a Borz zenekart illeti, igen, kijelentettem, hogy szar a zene, szar a szöveg. Ez az én véleményem. A tied meg az, hogy jó. A különbség köztünk, hogy te leírtad, hogy aki nem szereti, az nem érti, és ezért hülye. Én ugyanezt nem állítottam fordítva. Ha nem tetszik a Kispál és a Borz zenéje, hát leírom hogy szar, nem fogom azt írni, hogy nem tetszik, de elismerem, hogy jó, mert akkor mégis mi a francot ismernék el, mi más célja van a zenének(és a szövegnek), mint hogy élvezzem? A rajongók meg leírják, hogy ők imádják. Nyugodtan. Csak ez a kultusz ne alakult volna köré ki, és a mellé társult felsőbbrendűség érzetetek.

Tényleg mióta hozzáértés kérdése az ízlés?
Bocsánat, az előző hosszadalmas hozzászólást nem PiaDia írta, hanem én, ugyanis egy gépről írogattunk éppen, felváltva :-)
Nagyon osztod, nagyon nyomod, nagy arc vagy.

Én soha nem voltam kispál rajnogó, nincs is felvételem tőlük, inkább a 60-as 70 es évek progresszív & jazzes vonulta fogott meg.

DE

a bemutatott kettő felvétel a puftól csak azt mutatja, hogy hogy lett az Európa Kiadóból Kispál, és hát valljuk be, a kispál valamivel élvezhetőbb.

nyekergés, hát ja, és?

van pl ez a 30y nevű epigon.
Ja de ami igazán szar, az az ANIMA.
@Erick:

"szerintem a magyarok vannak a székely román kintről bejöttekkel szemben elnyomva!"

Senkiházi rasszista tahó!
Mar bocs,de szerintem Pal utcai fiuk hamarabb volt!Amugy meg mindig Lecso a legjobb szovegiro!
@Erick: Ha magadra gondoltál, mint elnyomottra, az stimmel. Ebből a szösszenetből is egyértelműen leszűrhető, hogy súlyosan deprimált, azaz halmozottan hátrányos helyzetű vagy, abból a legrosszabb fajtából, aki ezt fel sem ismeri. Ha jót akarsz a kedvenc zenekarodnak, szerintem titkold el a rajongásodat. Nagyon kínosan érezné magát minden normális ember, így a zenekar tagjai is, hogy pont egy ilyen agyhalott szellemi nyomorék találta meg őket, mint rajongása tárgyát. Nem lehet, hogy azért hagyják abba, mert most értesültek róla, hogy te a rajongójuk vagy?
Elsőosztályú írás. Gratula....Én a magam részéről lószarnak tartom a zenekart de a cikk szuper
Sose szerettem őket. Lovasi "énekétől" egyenesen a falramásztam, egyszerűen egy számot nem bírtam tőlük végighallgatni. Amúgy nekem, mint laikusnak minden számuk totál egyforma is volt...
nem is hallgattam ezért, az sem érdekelt, hogy léteztek, az sem érdekel, hogy megszűnnek...
Részemről ennyi.
szerintem ez ott van. találó. függetlenül attól hogy kispálék mennyire szimpik, a produktum az csak ilyen lila maszatolás. hogy ez itt kultusz, sőt vallás lett, magyarázható a szerencsétlen geopolitikai helyzettel. az idézett zenekarok citálását nem érzem jogosnak, az egy kaukázus kivételével, ami viszont klónozással készülhetett nyilván, valahol egy titkos gödöllői laboratóriumban.
csatlakoznék továbbá ahhoz a vélemény(em)hez hogy a felülértékelt kispállal szemben a puf bántóan alulértékelt.
Attól még, hogy a cikkíró nem érti a mondanivalót, van, szerintem a dalszövegek minden zene hallgatónak mást jelentenek. Számomra van mondani valójuk. A mai magyar zenei élethez képest, baromi színvonalas.
nyikorgás? nekem SP jut eszembe, aki nem tudom, hogy az év férfi előadója lett, egy zene tv jóvoltábból, amely műsora szerintem csak 16 éves kor alatt élvezhető, hiszen itt hasonló "színvonalas" muzsikák vannak, mint ez a nyávogó srác, de bezzeg Kispált és hozzás hasonló alter vagy egyszerűen jó zenéket nem játszanak le.
"Innovert kutyák! Mimétameg! Innovert kutyák! Gitár! Hó! Namehkuvá! Innovált kutyák! Vártam én! Innovált kutyák! Gyerünk!"
LOL

Az A.E.B.-től végtelen ciklusba kerülne az agyad.

ROTLF
Hagyjuk már ezt a hozsannázást... Pillanatok alatt mondhatnék fejből 10 olyan magyar zenekart, amelyik messze többet tett le az asztalra, mint ezek...
Jópofa szövegek, önismétlő zene. A "minden idők talán legjobb magyar zenekara" (by index) duma pedig egyszerűen nevetséges...
Flegma jóarcoskodó álintelligens álbölcsész álzenének tartottam, de az ízlés nem vita tárgya, sokan szerették őket, szóval bravó! (Szerencsére nekem nem fognak hiányozni.)
@Pista bá: Ez így igaz!

Frappáns!

köszönöm!
ezaz, moderáljátok ki, éljen a szólásszabadság. akkor is egy *****&@#& a posztíró.
faszi egyetlen nótát sem énekelt soha tisztán. tudott volna?
a falsetto magyar királya
Álértelmiségi sznob takonycikk :D Anima - énekelnek angolul. Sebestyén Márta - azért, mert elvernyákolt egy népdalt a Deep Forest klipjében, még nem lett világhírű.

A Kispál-dalok értelméről nem kell sokat beszélni, nyelvi játékok, érzések leírása, nem egész történeteket mesélnek el. Akár a Jabberwocky felnőttebb verziójának is fel lehet fogni.

A cikkírónak talán a Nyers és a Belmondo jön be, amely zenekarok értékét maximum Czutor konzervatóriumi képzettsége hozza...
tökéletesen egyetértek a cikkel.
A Kispál zenéje még a dícsérők szerint sem túl jó. A szöveg pedig HALANDZSA.
@Pista bá: Na, pont erről beszélek. Halandzsa. Úgy tesz, mintha valamiről szólna, aztán semmi. A fogyasztói társadalom szar: AZTA, micsoda mondanivaló!!! És milyen eredeti!!!!
Na a Karpatia hianyzott pont innen, mint anno a szorenyiek, nepi gunyaba oltoztetett ocskavas.
Na?
Senki sem volt scmittpálon?
Hogy miért nem lettek sikeresek külföldön? Pár éve felléptek a SZIN-en. Külföldiekkel beszélgettem, akik azt mondták, hogy a többi magyar zenekart még csak-csak elviselték, de a kispáltól menekültek, annyira szar.
A Kispál fénykorában azért elég széles volt a hazai "alternativ" paletta.
pl: Kontroll csoport, Sziámi,F.O.System. Kinopuskin, PUF, stb. stb.
Kispál nálam az utolsók közt volt.
Semmit mondó gagyi értelmetlen ovodás szövegek
Szerintem...

Üdv.
Zenéről és dalszövegekről vitatkozni kb. annyira érdemes mint arról, hogy melyik nő a legszebb :D
Van akinek ez tetszik, van akinek meg amaz...
Én azon nevetek amikor arról veszekedtek, hogy Kispál tud gitározni vagy nem :D
Maradjunk annyiban: tud és igencsak jó gitáros. Az más kérdés, hogy a zenéjükbe nem kellett a barokkos cizellálás - de ettől még tud gitározni.
Maradjunk annyiba: hype ide vagy oda - 23 évet a többékevésbé élvonalban nem a húsvéti nyuszi hozta nekik. Az utóbbi pár évben elfáradtak, kiégett a közös munka. Hát befejezték. Ennyi és nem több. A föld forog tovább...
A Kispált nem kívánnám minősíteni, nem az én zenei világom, így nem illdomos véleményt nyilvánítani.
De sajnos a kép nekem felrémlik: a hetvenes, nyolcvanas évek zenekarai után felnőtt a világon mindenhol egy komoly szandálos-flegma-okoskodó-bölcsész réteg, aki lassan lassan belopózott a zenei és kiadói szakmába. Ez nem volt neház, mert a bölcsész képzés tömegesen zajlik mindenhol így a magyar egyetemeken is.
Az Ő életérzésük és világlátásuk szivárgott be az alternatív zenei vonalba. Kispál és követői, Radiohead és követői...
Tény hogy a kilencvenes évek nem tudtak kitermelni egyetlen igazán maradandó stílust és előadót sem, a bölcsész világszemlélet azonban átemelete professzionális polcra az általuk kedvelt (és addig is létezett) szubkulturális műfajt. Ma ők irányítanak, ennyi.
Nincsen mélyebb értelem emögött, ez is profi üzlet, csak mikor ki irányít, így ma ebből jön a pénz.
Én nekem semmi kifogásom ez ellen a zenei stílus ellen, miért is lenne? Mindenki azt hallgat amelyik neki jól esik.
De aki azt mondja egy Kispál, Hiperkarma, Radiohead, Oasis, Muse dalra hogy sláger...
Na annak azért némi okítás elkelne, hogy vajon mitől is nevezünk egy dalt slágernek.
Nem attól hogy én szeretem, ez alaptétel.
A fenti előadók egyetlen dalt nem írtak munkásságuk folyamán amely megfelelne a'sláger' szónak vagy annak bármely kritériumának.
De ez nem baj, nekik nem is ez lenne a feladatuk.
Ez egy más műfaj, kezeljük is ott.
És ez nem von le egy grammnyit sem az esetleges zenei érdemeikből.
Most már, hogy van pénze, Lovasi elmehetne dolgozni, esetleg zenésszé, vagy szövegíróvá képezhetné magát.
@fahey: olvastam. Lackfi nem foglal állást arról, hogy költészet-e a Lovasi-szöveg, mivel (mint azt egyébként én is írtam) az a zenétől elválaszthatatlan - tekintve, hogy dalszövegről van szó. Ezután kiemel néhány metaforát, amelyek szerinte bravúrosak (ami egyébként nem zárja ki azt, amit én írtam, hogy a támadhatatlanságig, ezáltal az értelmezhetetetlenségig visszavont szövegek lennének).
Részben ehhez kapcsolódóan: megdöbbentő, hogy a sok Kispál-rajongó, akik itt arról értekeznek, hogy ki nem ért mit, mennyire nem tud olvasni.
Erőltetett zene-összehasonlítások, csúsztató, különbségtétel nélküli zenekar-összehasonlítások.

Tulajdonképpen a cikk butaságát az értelmesnek szánt előadásba próbáltad ültetni, de te is tudod, hogy nem nagyon sikerült.
@volankombi: Vagy esetleg te nem tudtad leírni a véleményedet épkézláb módon.
Amúgy 20 év után majdnem teljesen mindegy kit hallgatsz "egyfolytában", mert megunod, akár szeretted, akár nem. A zenéje szerethető volt (szerintem sajátos is), a dalszövegek meg simán kiadhatók lennének önmagukban egy verseskötetben.
Hmmm itt egy kicsit a jól odafikkantás hangnemét vélem felfedezni, a cikkíró görcsösen akar intelligensnek és néhol cinikusnak és humorosnak hatni, sajnos egyik sem jött össze neki.
Írom ezt úgy, hogy nem szeretnék Kispálék védelmére kelni.
Nem baj, talán legközelebb.
@Füredi 2.0: a művészet lényege nem az, hogy tök újat mond, hanem egy ismert dolgot úgy mutat meg, hogy azzal új minőséget állít elő.

Ha nem érted a művészetet, attól még lehetsz jó ember, csak hagyd meg másoknak az élvezetet.
gustibus non est disputandum...
Nem mellékesen sikeresen kiválogattál valóban nem túl jól sikerült számokat, köztük egy feldolgozást, ami ugye egy komplett filmet adott el.
"a támadhatatlanságig, ezáltal az értelmezhetetlenségig visszavont szövegek jöttek létre"

"Bikinibe' láttam meg őt kint a strandon.
Nem hiszem, hogy tíz centi volt az egész.
Egy zsebkendőből esküszöm,
Egy fürdőkosztüm pont kijön,
Még sose láttam ilyen takarékos nőt.

Rohan az idő, Már oly rég együtt járunk
Valamire mégiscsak rájöttem én
A nyár oly gyorsan múlik el
És télen bunda, csizma kell
Mostmár megtanított ő,
Hogy csak nyáron takarékos a nő

Rohan az idő, Már oly rég együtt járunk
Valamire mégiscsak rájöttem én
A nyár oly gyorsan múlik el
És télen bunda, csizma kell
Mostmár megtanított ő,
Hogy csak nyáron takarékos a nő"

Mi nem világos, vaze? :) :) :)
A Kispál szövegeket azért nem nehéz értelmezni, mert azt ért bele az ember, amit csak akar. Ez az a zenekar sosem akart semmit sem mondani. És ezt baromi jól is sikerült neki, több mint 20 éven át klasszul megélt a ködevésből.
Én sajnos pont nem vagyok értéksemleges. Ezért aztán szerintem ez több mint gáz. És aztán ott vannak a rajongók, akik pont ezt szeretik bennük. De gustibus on est disputandum.
Azon viszont disputálnék, hogy hogyan sikerült a Kispált nemzedéki ikonná pumpálni. Ez nem a Kispál bűne. Ez az egész magyar, baromi félművelt, de azért baromi öntelt ún. "médiaértelmiséget" minősíti, ami félájultan sztárolta Lovasiékat, elfelejtve, hogy egy alternatív banda, az mondjuk azért alternatív, mert valamiféle alternatívát próbál keresni, mutatni, feszegetni ld. Európa Kiadó, ami azért mégis csak odavert az akkori főgenyáknak és persze nekik is odavertek a főgenyák, csak hogy meglegyen benne az az adrenalin, és szellemi kihívás, ami azért a jobb bandák sajátja szokott lenni.
Szerintem nincs szánalmasabb, mint egy célját vesztett, ellenfelét nem találó (de nem is nagyon keresgélő), csupán a spleen-jét, no meg a lazatrendinek hitt, de valójában csupán gyáva cinizmusát kommunikáló "alternatív" bandánál, ami nem mellesleg a mainstream média támogatásával "alternatívkodik" és - basszus! - Kossuth díjat kap a rendszerkritikájáért(???). Sajnos ez nekem - próbálok finoman fogalmazni - jó ideje visszatetsző a Kispálban.
@Pantagruel: Nem tudom, mi a kifogásod Rákosi János szövege ellen? Kispálék csak feldolgozták. Ja, hogy nem tudtad? De véleményed az van, bele az éterbe.
@Exe Géza: Azt te miért gondolod, hogy a dalszövegírás, vagy bármely művészet egzakt célja kimondani bármit végérvényesen és megcáfolhatatlanul, meg "odaverni a főgenyáknak"? Legyél kedves pótolni súlyos művészettörténeti hiányosságaidat, pl. a posztmodern alaphelyzet megértésével nyugodtan kezdhetnéd (SZERZŐ - MŰ - BEFOGADÓ szerepváltozásai, hangsúlyeltolódásai a premoderntől a posztmodernig). Véleményed teljesen sablonos: semmiben sem különbözik a neten mostanában előszeretettel köröző habzószájúakétól, kismilliószor megcáfolt kliséhalmaz. Már az első két mondatod elárulja, hogy rosszindulatú vagy, hiszen nem azt mondod, hogy "te nem látod, mit szeretnek a népek ebben a zenekarban", hanem per definionem kijelented: 1. a szövegekbe mindenki azt érte bele, amit akar (nana, haver, nem oda Buda! - mondom én) 2. ez a zenekar soha semmit nem akart mondani. Legfeljebb nem neked, a te durvábban lyuggatott agyadnak, amely csak bizonyos erőteljes szimbolikát képes átereszteni magán. Lehet, hogy finomság, érzékenység, könnyedség szükségeltetne a dalokban való elmélyülés feltett igényével, de ahhoz te - úgy fest - lusta vagy. Hogy egy olvtársat idézzek: ha szellemi kapacitásodat meghaladja egy átlagos Kispál-szöveg megértése, akkor villanyszámlát olvass inkább. S ha azt mondod majd erre, hogy "na, látod, erről a felsőbbrendűségről beszéltem épp", akkor azt mondom én neked: nem abban vagyok felsőbbrendű nálad, hogy értek valamit, amit te nem, mert te is megértenéd, ha közelednél felé, egészen biztos lehetsz benne; hanem abban, hogy pl. nem járok okádni temetésekre (ha érted e finom metaforát), mert szorult belém ennyi ízlés (ellentétben veled és a hozzászólás-generátor posztíróval). Lovasi pedig nem azért kapott - megérdemelten - Kossuth-díjat, mert a te fogalmaid szerint rendszerkritikus, hanem gondolkodó, értő, érző, és zseniális életművet maga után hagyó ember. Egy olyan dimenzióban mozogva, amely független a szar politikai rendszerektől.
@Rob67: Nos, akkor mitől is sláger a sláger? És milyen az a bölcsész életérzés és világlátás, magyarázza már el nekem valaki, legyen szíves! Ahogy azt is, miért és honnan ered az a mérhetetlen ellenszenv iránta, ami itt és más fórumokon a kommentekből árad? De gustibus, basszus! Ízlésről vitázni? Minek, az istenért?
Avagy csak nem a szövegelemzés, -értelmezés és az arra való (ön)reflexió igénye és képessége lenne az a tipikus bölcsészvonás, ami annyira irritál egyeseket? Mert ha igen, akkor örülök neki!:)
Gondolkodni ugyanis nem tilos senkinek - vagyis mindenki előtt ott a lehetőség, hogy tovább lásson az orránál... És félreértés ne essék: nem az ilyen emberrel, hanem a gondolkodásmódjával van bajom.
@Mizantrop:
Szerintem bennetek van a hiba. A Kispál szövegekben én is először egyetlen értelmet találtam, aztán még egyet, meg még egyet, végül rájöttem tényleg nem akarnak semmit sem mondani, így bármit bele lehet magyarázni. Te csak az első lépésig jutottál, és nem vagy hajlandó tovább gondolkodni, inkább kiosztod a nálad okosabbakat.

(Ha nem értenéd ez a te álláspontod az én szemszögemből, ezzel szemben én azt mondom, ízlés kérdése a zene és a szöveg is, ezért kéne leszállnod a magas lóról.)
@Zabalint: Van egy rossz hírem. A szövegminőség értékítélete nem ízlés kérdése. Hanem tanultságé, olvasottságé. Az lehet, hogy a világ nem áll hozzám közel, na az az ízlés, de hogy látom és észreveszem működésének lényegét, súlyát, mechanikáját, az nem ízléskérdés. Nincs itt semmiféle magas ló (legfeljebb alattad), beszélsz valamiről, amihez láthatólag nem értesz, és kinyilatkoztatod, hogy értelmetlen. Tudjuk be ezt a fiatalságodnak, ha gondolkodó ember vagy; 10 év múlva nagyokat fogsz kacagni P. Endre meg az Alvin szövegein.
Kedves Mizantróp!
Ha jól észlelem, mintha te meg akarnál jól sérteni. Kérlek, ne erőlködj, nincs esélyed, bármennyi flame-et is versz bele a felületbe. Az, hogy valaki személyes integritásának oly mértékben a részévé váljon egy zenekar imádata, hogy ennyire vadföldműves stílusban essen neki valakinek, akinek nem tetszik, amit a zenekar művel, nos, ez nem éppen olyan, figyelemreméltó személyiségről árulkodik, akinek a szövegén marhára magamba kellene mélyednem. Pláne, hogy bár hermeneutikáról kívánod osztani az „eszet”, csupán annyira sikerül disztingválni a magyar nyelv gazdagon árnyalt kifejezéskészletében, hogy Lovasinak „zseniális” az életműve. Ember. Akkor Mozartnak milyen az életműve, ha már Lovasira is elpuffantod ezt a szöveget? Nem is remélem, hogy elmolyolsz a súlyos aránytévesztésen.
Hiszen, ahol az olyan az "underground", hogy simán be bír érte csúszni egy állami Kossuth-díj, ott nincsenek olyen bonyesz kérdések, hogy pölö, véletlenül egy Kossuth-díj és az underground nem egymást fogalmilag kizáró tényezők? Feltéve, hogy az ember őszintén csinálja az utóbbit, és nem csak valamely politikai kurzus megélhetési művésze, mint amivé Lovasiék váltak az elmúlt években. Lovasiról évek óta ordít a kiégettség, nem véletlen, hogy becsukták a Kispál shopot (Persze csak a legközelebbi in memoriam hakniig. Ennyit a „temetésről”.)
Sanszos, hogy ő pontosan tudja, amit te nem, hogy van az önmagunknak elővezetett élethazugságoknak egy olyan foka, amit már nem lehet se eljópofizni, se az asztal alá inni.
@Exe Géza: Drága Géza, ne mélyedj te el semmin, hanem lépj be egy blogba, és fejtsd ki megfellebezhetetlen kultúrfölénnyel a magyar dalszövegírás (természetesen nem csak általam) elismerten egyik legnagyobb teljesítményének láttán, hogy az életmű gyakorlatilag értéktelen, mert "nem akar semmit mondani" - ellentétben veled, Géza, aki nyilván a kőkemény világnézeti álláspont szükségszerű és határozott - valamint mindenkori - kifejtésének híve vagy. Hogy miért gondolod azt, hogy egy dalnak kötelező jelleggel be kell teljesíteni az általad felállított premisszát, az továbbra sem derül ki, mint ahogy azt sem, hogy innentől miért értelmetlen az, ami kívül esik ezeken a kritériumokon. Ja, hogy neked nem művészi, hanem politikai szempontjaid vannak,? Az más. Nyilván a zseniális szó alkalmazását is patikamérlegen méred; ha Mozart műve zseniális volt, Lovasié hogy lehetne az? Értelek. A zseni - Mozart. És ennyi. Jobb szót mégsem találok, szegényes a fogalmi készletem, na. Aztán: Kossuth-díj és underground tehát egymást kizáró tényezők, a bökkenő mindössze annyi, hogy a Kispál és a borz zenekar úgy legkésőbb 1993 óta nem a hazai underground része, hanem iskolateremtő, nagyon is "felszín feletti" intézmény, Lovasi András pedig teljes életművéért kapta ezt az elismerést nem a hazai underground érdekében kifejtett tevékenységéért. De a képleted nagyjából világos: senki nem kaphat díjat, aki rockzenél, vagy ha igen, csak bizonyos kezekből. András barátunk - pechjére - nem az általad szentesíthető kezekből vette át a díjat, így persona non grata becses szemeidben. Öreg hiba, vagy több is annál, nem mondom, hát ez nyalja a seggüket, gussssztustalan! És persze: Lovasiról évek óta ordít a kiégettség - Nyilván ezért jött létre a Kiscsillag, most már két - mások által igen elismert - lemezzel. Az élethazugságokról kifejtett remek elméletedről meg az jut eszembe: csak nehogy rád is igaz legyen, Géza, hogy egy szép napon a saját elveid meg azok képviselői jönnek majd szembe és köpnek kacagva a becses szemeid közé. És a legutolsó: végre, végre itt egy ember, akinek nincsenek élethazugságai (de kitűnően látja a másokéit) - nem mondom; jó látni fehérek közt egy európait - a költővel szólván.
Váá, ez borzalom. Halottról jót vagy semmit. Tényleg nem értette meg őket senki, ugyanabban a rohadt szarban élünk még mindig. Lovasinak tényleg érdekes hangja van. Ja és tényleg elmebeteg az összes zenekar manapság. Ja és a Anima Sound System-nek sincsenek normális szövegei. Ja meg a csak GetGlue-n vagy 1000 külföldi rajongója van a kispálnak, meg amúgy a Bálnák ki a partra, az klaszis album. Ja és a Kispál az nagyon tud gitározni (explotied...) És nem kell reagálni, mindenki nézett ki hülyén kiskorában, mégse csúfolódik saját magán.
Az amit irtál egyszerűen arról szól,mit nem értettél meg,semmi másról. Azt se nézted pl,hogy míg manapság majdnem minden zenekar playbackel(tisztelet a kivételnek!),ők JÁTSZOTTAK. És 23 éve így vagy úgy de fentmaradtak,volt benne minden rossz és jó,frissités,alkotói válság,stb. de akkor se váltak egyszámos zenekarrá. A három akkordrol annyit,hogy több számukat koncerteken teljesen más változatban adták elő,tehát még fantáziájuk is volt.Külföldi visszhangot vártál?Mire??Tobzódnak az egyszámos semmitmondó zenekarok,még angolul is nehéz betörni.De Kispálék nem oda indultak se a szövegeikkel,se zenéjükkel:ők magyarok,magyar kultúrának alkottak,játszottak.Azt hogy te nem értettted meg az egyéni szuverén,nincs rá se füled,se értelmed ennyi,erről szól a cikk semmi másról és nem is érdemel több figyelmett...Velük ellentétben. Még Életmű és Kossuth-dijat is kaptak. Ezidáig ők az egyetlen szürrealista szövegű zenekar akik egyáltalán eljutottak ide.Ja hogy nem érted a szövegüket? Hallgass barbee-t meg majkát(nem véletlen a kisbetű),azok a neked valók.Talán agyacskád felfogja és még a nem léteő értelmet és mondanivalót is megtalálja ott.
Hát Kispált nem lehet egy szinten emlegetni a Kaukázussal, Quimbyvel, Hiperkarmával vagy Kowalskyval. A kutya lényege a részletekben van eltemetve. Nem attól lesz valami alternatív művészet, mert modern a szövege, hanem attól, hogy a modern szöveg ellenére létezik egyfajta koherencia, tartalmi és formai plusz. Nem csak kreativitá kérdése. Szeretem azzal tölteni a Kispál hallgatásokat, hogy fejtegetem, hogy miről szólnak. Szerintem a Húsrágó, hídverő a kommunmizmusról szól: "Téged megesz, engem elás" a cenzúra, "én meg elhiszem / Hogy kell egy rendszer, ami nem mozog / És megígérte Anyu is, hogy megkapod": a rendszer állandósága a diktatúrából fakad, ugyanis minden szabályozatlan rendszer oszcillál. A jóléti kommunista parasztvakítás pedig az idézet második fele. "Én idáig jöttem, most dolgozzon a lelkem" a kommunista rendszer hibáinak felismerése, és abból való kiábrándulás. Vagy ott van a Csiga c. számuk. "Most az ujjam a szemedhez ér" Kosztolányi békaölős verse jut róla eszembe, s a szegény állat kiszolgáltatottsága az embernek. "Hátradőlni csak Istennek ér" itt az Isten maga az ember, aki basztatja a csigát, ergo két sorban leírja azt az istenkomplexust, mellyel a sci-fi irodalom nagyjai foglalkoztak évtizedekig. Az pedig, ahogy játszik a szavakkal, egyszerűen zseniáls. És a többi alter? Szerelm, buli, piálás, drogok... Semmi, amit egy mezei félművelt bölcsész ne tudna kiokádni "alkoholomadtán". A zenei részével kapcsolatban pedig fontos, hogy a zenét a dalszöveghez írták, úgy, hogy annak mondanivalóját színezzék, és nem egy dallamot találtak ki, és írtak hozzá valami kreálmányt, ahogy manapság a könnyűzenészek túlnyomó többsége csinájla. Ezért gyakran komolyzenei, komponált, hangulatfestő akordok követik egymást, nem pedig slágerszagú, sztenderd akkordok.

Amit te leírtál a cikkben, az a meg nem értettségből fakad. Érdemes kellő körültekintéssel lenned a világ felé, ha már kritikusi munkát végzel.

Mondjuk bajnak nem baj. Adyt sem értette meg a kora, József Attilát sem értette meg a kora, Esterházyt sem érti meg a kora. Talán a nagy művészek jellemzője, hogy úttörők, a többiek előtt járnak, ami azzal jár, hogy nem értik meg őket.
Várható volt, hogy a megélhetési celebek vissza fognak térni újra rontani a közízlést.
@djhambi:
"Mondjuk bajnak nem baj. Adyt sem értette meg a kora, József Attilát sem értette meg a kora, Esterházyt sem érti meg a kora. Talán a nagy művészek jellemzője, hogy úttörők, a többiek előtt járnak, ami azzal jár, hogy nem értik meg őket. "

A festők műveinél néha nagyon nehéz megkülönböztetni a giccset a valódi művészettől, mivel a laikus szemlélő számára sokszor az igazán mély mondanivalójú képek is csak olyanok, mint ha ráöntötték volna a vászonra a festéket. De fordítva is igaz a dolog, egy laikussal könnyen el lehet hitetni, hogy valami művészet, mivel nem érti, de nem akar butának tűnni, vagy mert érteni véli, amit belemagyaráznak.

Nos, hogy a Kispál és a Borz esetében melyik az igaz? Én azt gondolom, utóbbi, de persze lehetek én a hülye, ami viszont biztos, hogy volt annyira népszerű, hogy a meg nem értett művész elmélet másik oldala, a meg nem értettség megbukjon.
BEOZNYÁM valaki megfogta végre jól a dolgot'
A kultikus zenekar Magyarországon , egy rakás szar, mit lehetett akkor mondani?????
A kommunizmus utáni magyar könnyűzene Gyurcsánya.
Ezt tudja ez az ország, SZAR ORSZÁG SZAR ZENEKAR, de vele együtt te is egy darab szar vagy kedves blogíró
Én vagyok a legnagyobb szar amúgy, ne versenyezzen senki
süti beállítások módosítása