Buda nem kér a bunkó jobboldaliságból

2010.09.08. 08:00 volankombi

Tavasszal már rácsodálkozhatott a radikális jobboldal, hogy nem megy nekik a hagyományosan jobboldali budai kerületekben.

Ezen a környéken az ide betelepített elvtársak és a kilencvenes években feltörekvő újgazdagok leszármazottai mellett, a kettéosztott nagypolgári villákban tartja magát egy olyan réteg, amelynek tagjai még mindig valamiféle keresztény-nemzeti bűvöletben élnek. Ők a Horthy-korszakra nosztalgiával gondolnak vissza: szüleik-nagyszüleik ennek középosztályát alkották; nem riadnak vissza némi szalonzsidózástól, és például kedvenc szerzőik közé tartozik Szabó Magda.

Ezek a szavazók segítették országgyűlési képviselői pozícióba 1990-ben és 1994-ben az MDF, 1998-ban és 2002-ben a Fidesz és az MDF, 2006-ban és 2010-ben pedig a Fidesz-KDNP jelöltjeit az I., II., és a XII. kerületben, ahol példányaik a legnagyobb sűrűségben fordulnak elő. 1998-ban, az egyetlen alkalommal, amikor bekerült, de még 2002-ben is keményen 10% körüli eredményt ért el itt a MIÉP, az akkori náciveszély. Talán ennek a rétegnek a különböző reakciója is igazolja, mekkora különbség van a két párt között: míg tavasszal a Jobbik képviselőjelöltjei a nevezett kerületekben alig lépték át az öt százalékot, az önkormányzati választásokon a II. és XII. kerületekben polgármesterjelöltet sem tudtak állítani - szemben az LMP-vel. Úgy tűnik, a budai polgárok nem kérnek a Jobbikból: valószínűleg túlságosan harsány és primitív a számukra.

ps. Jól ismerem ezt a társadalmi réteget, belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága. Nagyanyám, aki az államosítás előtt volt a református leánygimnázium növendéke, és a büdös életben nem szavazott volna egy SZDSZ-re, áprilisban, egy családi ebéden, mikor Vona Gáboron viccelődtünk, rémült tekintettel azt mondta: lehet, hogy mi nevetünk ezen, de ő még látott egy Szálasi Ferenc nevű embert, és Vona viselkedése, kinézete és gesztusai rá emlékeztetnek, és nem szeretné, ha a történelem megismételné önmagát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr312277472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az én nagypapám is kis Szálasinak nevezte nemrég.
Gondoljunk akármit is Buda lakosságának modern kori, khm, felhigulásáról, két évszázad alatt azért nem süllyed Ofenből kuruc fészekké!
@szalas: hát, az érvük enyhén szólva átlátszó, miszerint azért nem indítanak jobbikos jelöltet, mert különben a jobboldal megosztásával esélyessé válik az mszp-s győzelem 2010-ben a II. kerületben :))))))))))))))

nyilván igen borúlátóak lettek a tavaszi 7%-os II. kerületi eredményük miatt.
süti beállítások módosítása