Miért nem bírják a liberálisok a zöldeket?

2010.10.26. 08:00 ferisegitenikell
"Az LMP az új SZDSZ" - úgy magoltatták velünk ezt a politika új vastörvényeként, mintha a nemzeti együttműködési alaptanterv sikere múlna rajta. Már sikerülne is bebifláznod, amikor rájössz, hogy valami nem stimmel: ha ez igaz, akkor miért nem bírják a liberálisok a zöldeket?
 
Adható erre éppenséggel tömör válasz is: mert magukat mégiscsak jobban szeretik, mint a konkrét másságot. Az LMP-sek meg mégse tisztára olyanok, mint amennyire tiszták vagyunk mi magunk, olvashatjuk a magvas gondolatokat mérvadó szerzőtől.
 
Lapos karakterekből azonban semmi igazán ütős nem származott még, se mély dráma, se megrázó bejegyzés, legfeljebb néhány közepes irányregény. A megoldást ezért inkább máshol keressük.
 
Az itt már csak megszokott demagóg módon utalhatnánk a fránya érdekek szerepére, de még ez is csak félmagyarázat lenne, mivel a kérdésünk: mi bosszantja a liberálisokat annyira a zöldekben? Ahogy Havel írta egykoron, aki mellesleg tisztességben is megöregedhetett volna: a hatalom nélküliek hatalma.
 
Mijük volt a liberálisoknak? Kulturális tőkéjük? Értelmiségi elitjük? Ezek például megvoltak. Hogy a hegemónia formájában vagy sem, ezt a perdöntő kérdést talán inkább hagyjuk meg érdekfeszítő disszertációs témának a jövő reményteljes TEK-esei számára. Léteztek továbbá szimpatizáló hagyományos médiák, garmadával. Kuruckodó, értsd: minimum diszkréten fröcsögő közegben ez alighanem az elérhető maximum. Nemzetközi kapcsolati háló és támogatottság terén meg óriási fórban voltak a mélyeurópaiak (vigyázat: jól burkolt enyhe akárkizés!) – ennek utórezgései most rázzák meg egyes jól informált németek deformált lelkivilágát. A kapitalista elithez fűződő libero szálakat pedig aki lazának szeretné nevezni, az ezt lentebb bátorkodhatja – csak jelzem, hogy hazugságszűrönket már működésbe hoztuk.
 
Pénz, tudás és csatornák a hátszélben. Micsoda egy harmadrangú Western lehetett volna ebből – lett is, egy soha meg nem született Esterházy-darabban, a valóságban.
Lerágott csont, kiáltják a türelmetlenek, pedig most jön a lényeg!
 
Összevetésül: mivel is rendelkeznek Lehet Másék? Kulturális hegemóniájuk a kapitalista elit fantáziáját enyhén szólva nem mozgatja meg. Nemzetközi támogatottságuk, hogy végre a meggyőző statisztikai adatok terepére tévedjünk, nem mérhető. Bibó István idézésétől a megátalkodott jóindulat esélyeiről, a hitelesség realista utópiájáról meg hasonló vágyképekről most eltekintenék. A laudáció elmarad.
 
Csak az derül ki, mi oly bosszantó az egykor hatalmasok számára: a hatalom nélküliek hatalma. A hagyományos hatalmi források nélkül űzött sikeres politikai cselekvés.
 
 
A liberálisozás és a zöldezés nem tükrözi a szerkesztőség véleményét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr142385797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(bocs az elözőért, de amit imént IDE küldtem, az a SAJÁT(!) blogom alatt jelent meg - a blogmotor útjai kifürkészhetetlenek:(((
Tehát akkor (talán) most már IDE:

"mivel is rendelkeznek Lehet Másék?"

Először is rendelkeznek egy megválasztott elnökjelölttel... Ja, hogy az a Védegyleté volt?
Hát nem!: www.vedegylet.hu/kepek/ucsosolyomsajtaj.jpg
( lkv. felirat a 2005-ös! képről: "LEHET MÁS A POLITIKA" )
Ekkor még nem is voltak olyan ZÖLD-ek, mint amilyen szivárványosak...
(-mellesleg az én pártom 2004. áprilisától használta a szivárványos logóját: ide-ide.hu/images/2/idelogo.jpg :)
Még annyira sem voltak zöldek, hogy 2006-ban támogassák az ELSŐ magyar ÖKO-pártot (Élőlánc) az akkori parlamenti választáson... (akkor még korainak találták az indulását - ja, 3 év nagy idő!)
süti beállítások módosítása