2014 a Charta éve lesz

2010.11.04. 08:00 napon tamás

Orbán Viktor 2014-től nem fog kormányozni. Az Országgyűlésben nem lesz többsége a Fidesznek, így végtelen koalíciós tárgyalásokba szorul az újjászervezett centrista baloldal erőivel. Az LMP-t és a három felé szakadt MSZP-t is tömörítő Olajfa választási koalíció eléri, hogy a Fidesz koalícióra lépjen vele - Orbán nélkül.

Na, ez egy jóslat.

De miért nem működik a hegemón hatalomgyakorlás bethlenista logikája: a nem csupán parlamenti, de egyéb társadalmi pozíciók elfoglalásával megerősített, hosszútávú és alternatíva nélküli kormányzás?

Elsősorban azért, mert a magyar párttörténet újkori szabályai erősebbek a dualizmus és háború előtti parlamentarizmus szabályainál.

Az első ilyen felismerés a cikluson belüli egyirányú mozgás dinamikája. Az egy cikluson belül lezabált bizalom, a ciklus végére akármennyi erőfeszítéssel vagy tételes sikerrel sem építhető vissza. Akiket a kormányzás erodált és a kormányzásnak a hitelességi és a - magyar választó fejében ezzel szorosan együtt értett kompetencia – teljesítményében egyszer csalódtak, azoknak onnan nincs visszaút. Az MDF nem létezik, az MSZP hajdani anyagi és szellemi tartalékait éli föl. Ha a Fidesz nem artikulál tartalmi értelemben új politikát (jelenlegi újszerűsége csak reakciók sorozata az IMF-re vagy az iszapömlésre) akkor a választók nem nézik el neki, hogy félelemből bástyákat foglal el, s amit nem foglalhat el, azt szarrá lövi.

Orbán nem a teljesítményre támaszkodva akar bizalmat szerezni 2014-ben, hanem népképviseleten kívüli struktúrákba szivárogtatná át hatalmát és regenerálná onnan.

A magyar választó számára, ha egyébként kormányzati teljesítményhiányt érzékel (nem él jobban), a pozíciófoglalás és jogállamrombolás lesz az az erkölcsi töltöttségű hívószó, ami 2014-re ellenzékbe fordítja.

November másodikán a maroknyinál azért jelentősen többen, de semmiképpen sem a politikai mainstreambe tartozók artikuláltak jogállamféltő szólamokat a Nagy Imre-szobornál. Mondandójuk marginális, sőt gyűlölködő, tök antipatikusak. Olyan, amelyet a társadalom jelen állapotában éppen úgy szélsőségként észlel, mint a hídfoglaló széljobbereket 2002-ben. De láss csodát: 2010-re nem a nyilas esztétika és kérlelhetetlen szociellenesség (hazaárulózás) szelídült meg, hanem a társadalom széles rétegei által osztott közmegegyezéssé, kiindulóponttá szilárdult meg. Ismerem ezt a népet. Tudom, hogy ha a kormánnyal szemben egyetlen erőként a chartás, jogállamféltő (egyébként rossz képességű) értelmiség fogalmaz meg politikát és belőle sarjadva lesz választható ellenzék, akkor bizony a magyar protestszavazó is jogállamféltó szólamokkal fog kerepelni, síppal, dobbal, nádihegedűvel.

Ahogy a toroczkais szubkultúrának volt esélye magát elfogadtatni, úgy az is igen lehetséges, hogy a kurvaanyázó Ungváry és hívei lesznek a kérlelhetetlenség és kormányellenes attitűd dagasztó kovásza 2014-re.

2014-ben Orbán Viktor nem fog tudni kormányt alakítani.

Ez egy jóslat.

A magyar nép alternatíva híján az aktuálisan leghangosabb ellenerőt jutalmazza. És ha csak ennyit tesz, éppolyan rosszul cselekszik mint 2010-ben: nem küzd ki magának igazi alternatívát.

A történelemnek ismét nincs vége. Ellenben nem is ciklikus. Magyarország Orbán után már sohasem lesz ugyanolyan, mint előtte volt. Terepet nyitott, lendületet adott a tehetetlen sárgolyónak, föltett egy új mércét. „Félre ne értsd a dalom testvér”, nem értékelem mindezt, csak érzékelem. Hogy is kell az ilyent befejezni?

„Szegény, szerencsétlen Magyarország.”

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr212420530

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szeretném, ha felnőttként kezelnének! 2010.11.05. 12:09:21

 El a kezekkel tőlem, vegyék már észre: 45 évesen, két felsőfokú végzettséggel talán már nagykorúnak számítok! A szüleim ezt már 19 évesen tudomásul vették (mármint hogy önálló személyiség, nagykorú felnőtt vagyok), itt az ideje, hogy az állam is ...

Trackback: Gyurcsány, az Alkotmány őre 2010.11.05. 11:31:57

 Folytatjuk sorozatunkat, melyben az AB jogkörét érintő javaslat verte hullámok hatásairól értekezünk. Szóltunk már a Fidesz kommunikációs baklövéséről; feltettük a kérdést, fontosabb-e az egyébként is változtatásra ítélt Alkotmány védelme, mint a...

Trackback: Az AB-ügy anomáliái 2010.11.05. 11:31:30

 Egyelőre töretlenül népszerűnek tűnik a második Orbán-kormány és a Fidesz megítélése. Ugyanakkor erősödnek a kormányzati teljesítményt és döntéseket bíráló, azokat szkepticizmussal fogadó hangok, ezzel párhuzamosan az ellenzéki erők tetszhalott, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@nexialista:

"és mi van, ha az emberek ennél sokkal értelmesebbek?"

Abban az orszagban, amiben Archenemy es fajtaja szazezrevel vannak?
Na mi van, balliberális bloggolók, akkor mégis lesz választás 2014-ben?

Most már nem az a lemez van, hogy "jön a diktatúra, nem lesz több választás"???

Nem tudok eligazodni... egyszer diktatúráztok, egyszer meg demokráciáztok (szabad választások).

Ez így követhetetlen!
@rockjano_:
"Igen az az erő lesz hatalmon amelyik a leghangosabban utálja a mostani kormányt és az a Charta meg az mszp-lesz. Nincs más."

He-he-he.
MSZP? Hol lesz 4 év múlva az MSZP? Ott, ahol az SZDSZ van ma. Azaz: jó helyen.
@rockjano_: A charta minél többet gyűlésezik annál nagyobbak orbán esélyei...
Olyan szinten lejáratódott emberek "olbán viktol"-oznak (bauer, gyurcsány) néhány száz partizán előtt, akikkel még a patás ördög ellenében sem lehetne választást nyerni.
Lejárt a lemez gyerekek! Pár száz antifasiszta-antiorbánista-kommunista nyugdíjas előtt még tapsot lehet kapni ezzel a dumával, a választásokon 1-2 ciklus múlva ez már lehet hogy az 5%-hoz is kevés lesz.
Majd amikor Orbánt akasztják az ellopott magánnyugdíjpénzekért...hihihi--az lesz a jó világ!
Őt is számon kérik majd !!!!!! - s a bűnössége már most van bizonyítva!!!!
A Diktatúrát 2014 ig megdöntik a klasszikus módon---amire megvan a recept és az jól bevált a történelemben..... Kicsit zajos, kicsit véres, de megdöntik! hihi
@SiKom:

Kerd el Archenemy telefonszamat. "I think this is the beginning of a beautiful friendship." Casablanca

www.youtube.com/watch?v=8vY-4zWKsJM
a Fiataloknak is elegük van ...az átbaszott szavazóknak is...és a 3millió fiatalabb magánnyugdíjat fizetőknek is....meg a nyugdíjasoknak is...és minden Demokráciát védő embernek....Ez már magában már most 5 milló ember !!!
@bierkamp: Baszki, igazad van!
Akkor lehet, hogy azért nyeri ilyen arányban a választásokat a fidesz mert a zemberek félre értik a szitut...
Azt hiszik, hogy azt kell megjelölni akiből elegük van!
Hogy ez eddig nem jutott eszembe!
@SiKom:

"Ez így követhetetlen!"

Ezen nem csodalkozom. Tul sokat logsz a Kuruc.info-n, HirTV. Az agyad mar biztos teljesen elsorvadt. En a multkor fel orat olvastam csak a "javat". A vegen erosen megfajdult a fejem, ennyi ostobasagot mar csak a Fidesz.hu lehet olvasni. Tiszta agymosas. Nem csoda, hogy ilyen Fidesz zombi vagy.
@SiKom:

igyekeztünk mindíg demagóg szociáldemokraták lenni ez a ballib hazaárulás most így becsúszott.

Arra gondoltam szellemesen válaszolok, de ez nem fog sikerülni. Az ilyen esetben alkalmazott demagóg szocdem kommunikációs panel szerint azt kell írnom, hogy "nem választás lesz, csak szavazás"
@ca2: Ez az! Le kell váltani a választókat is! :)
@gyvy: Igen, igen! Vesszenek a választók is!
Éljenek a chartás partizánok!
A "jó kurva anyját aki ez megkérdőjelezi!"
Hm... épp ma olvasom a Sanda ipsos adatait: a fidesz nyögdíj ide, alkotmány oda, tovább erősödött. Ez nem a Századvég, nem a Nézőpont, hanem a Sanda ipsos legfrissebb kutatási adata. Kasszandrát megszégyenítő jóslat a Charta pár ezer nyögdíjasától választási győzelmet remélni. A fidesz mellett szó sem esik akár a jobbikról, akár az lmp-ről... De ez a mi kis jósunk előbb az mszp három részre esését, majd összefogását vízionálja. Ez is egy meglátás felebarátaim. Van olyan tartalmas, mint Szanyi eeetárs erősen pálinkaízű beszédei. Főképp legutóbbi aranyköpése: "Gyurcsány folyamatosan qrogatja a szocialista pártot".
@napon tamás: 2022-ben Csurka 88 eves lesz. Mar most, 76 evesen is eleg trotyli...
@Várúr: Meg nem erti (plane nem erzi) a szegenyebbje, hogy neki az "adocsokkentes" adoemelest fog jelenteni. (Kivezetik az adojovairast.)
@bierkamp:

Egy nyugati demokraciaban igy lenne, ahogy mondod. Ez Franciaorszagban, Spanyolorszagban, Nagy-Britanniaban, stb... mindenhol igy lenne.
Lasd a Labour party most veszitette el a valasztasokat es a Conservative Party-t mar most megelozik egy par honap regnalas utan a kozvelemeny kutatasokban a nepszerutlen intezkedeseik hatasai miatt.
Sarkozy most nagyon nepszerutlen Franciaorszagban mert 60-rol 62-re emeltek a nyugdij korhatart. Parizsban utcai lazadasok tortek ki, mert baloldali emberek nem hagyjak ott magukat.

De egy olyan orszagban ahol SiKom es Archenemy-i felekbol rengetegen vannak. Beszoptak a sok Fidesz/Jobbik maszlagot (komunista, gyurcsanyista, antikapitalista). Ez csak azert lehet, mert a mi szellemi es politikai kulturank rendkivul alacsony (sajnos).
@SiKom: Rakosi alatt is voltak "valasztasok"...
@Megfigyelo: A szegényebbnek erre esélye sem volt, mert nem volt mit jóvá írnia.
Komolyan azt hiszik a balosok hogy hiteltelen emberek tudnak majd győzni 2014-ben? Na ne má...
@Lacdelo: tehát te vagy a nép új géniusza? :D
@Megfigyelo: Azt szeretnétek vissza, talán úgy majd győzhetek...
@napon tamás: Loál, azért mekkora szánalom, hogy egy értelemszerűen teljesen ironikus kommentet kikaptok azonnal (tekintve hogy én legalább elolvastam a moderálási feltételeket), de az "elsorvadt agyú fideszzombi" az maradhat...

Lacdelonak külön gratulálok a habzó szájú frusztrált sírásához, élvezet olvasni, hogy retteg és nyíg. Vonyíts még, kicsipajtás, hadd röhögjek :p
Én meg azt mondom, hogy Orbán 2014-be fog lelépni. Ha koalíció is lenne, akkor se lépne hátra, mert úgy fegyelmezi a pártot, hogy senki nem mer neki ellent mondani, azt valami zsíros pozícióba tenné magát.

Na ez is egy jóslat.
Jó lenne inkább azt jósolgatni, hogy mikor lesz valóban új magyar baloldal.

Ez a vergődés, ami most megy, Szanyi, Mesterházy, Gyurcsány, Bauer, nagyon szánalmas.

Akkor inkább kukába minddel, és jöjjön valami normális baloldal!

Vagy az LMP (he-he-he).
@NewWay: LMP? Normális? Ha-ha-ha Szadesz báránybőrben.
Én a blogíróval szemben egyáltalán nem tudok jóslásokba bocsátkozni. Magyarra lefordítva a blogírót, csupán azt mondja, hogy ő biztosan nem szavaz egy Orbán Viktor által vezetett párta. vele ellentétben én nem tudom, mire szavazok majd 2014-ben, ha megélem. Egy biztos, annak örülnék nagyon, ha a jelenlegi kormány végre sikeresen kezelné a magyar társadalom legtöbb problémáit.

"Orbán nem a teljesítményre támaszkodva akar bizalmat szerezni 2014-ben, hanem népképviseleten kívüli struktúrákba szivárogtatná át hatalmát és regenerálná onnan."
Ez tévedés. Orbán tudja, hogy a társadalom megváltozásához 4 év nem elég. Azt is tudja, hogy az emberek nem képesek objektívan felmérni a saját helyzetüket sem, nemhogy az ország helyzetét, ezért nagy részben érzelmek alapján döntenek. Lásd Obama esetét, akit megválasztása után 2 évvel leszavazták a világ állítólag legprogresszívabb demokráciájában. Másrészt a komcsiknak csak kb. 1960-as évekre sikerült teljesen átmosni az agyakat, azaz akkorra lett véglegesen Kádár népe, vagyis kb. 15 évre volt szükségük 1945-től kezdve.
@SiKom: Tévedsz.

Nagyon sok érdeket sért már most a kormány és kénytelen lesz sérteni az évek múltával. Új párt nemigen tud belépni a palettára, pláne hogy a fidesz ezt eléggé megnehezítette.

Az önkormányzati választások megmutatták hogy az mszp lesz az egyetlen lehetséges (nem állítom hogy sikeres) kihívó.

Az emberek meg nagyon feledékenyek.

Ki emlékszik már milyen undorító disznóságokat követtek Orbánék 98-02 közt pedig volt dögivel én még emlékszem.

AZ emberek emlékezete 2-3 év és nem több.

Igazán meg csak az anyagi jóléte érdekel midenkit és egy biztos a mostani költségvetéstől a azdaság az nem fog nőni. és ebből lesz a gond...
@samer:

Ezeknel a pancsereknel (ertem ezt jobb es baloldalra) mar lassan en magam is elhiszem, hogy en is ertelmesebb vagyok naluk. Habar parasztvakitasban Orban es Vona utolerhetetlen. Es en nem is akarnam megprobalni. Sajnos, amint irtam az emberek politikai es szellemi kulturalatlansaga miatt tart az orszag ott ahol.

A magyar nepnek demagogia kell, meg egy eros vezer. Ahol a nep politikai szofisztikaltsaga alacsony lasd Kazahsztan, szamtalan afrikai, del-amerikai, azsiai orszag ott egy diktator, fel-diktator. Nazarbajev peldaul halalaig megvalasztott koztarsasagi elnok es Kazahsztan allamformaja is elnoki koztarsasag, nem kiralysag. Meg alkotmanyuk is van.

Ami a politikaban folyik az mind a mi hibank, mert mi nem tudunk alternativakban gondolkozni. Nem szavazunk uj partokra. A kicsiknek semmi eselyuk sincs, hogy kinojenek a nagyok elnyomjak oket (lasd Fidesz kopogtato cedulagyujtes szamanak novelese).

Az egyebkent nem lenne baj, ha nagy partok megtudnanak ujulni, ami az Mszp-nel tobbe-kevesbe sikerulhet. De a Fidesznel peldaul 20 eve ugyanazok az arcok vannak es gorcsosen ragaszkodnak a hatalomhoz. Orban a halalaig Fidesznek a miniszterelnoki nevezetje lesz=Nazarbajev, hacsak egy belso puccs el nem tavolitja. Elegge valuszinutlen annyira be van agyazva.
@KG2000: "Egy biztos, annak örülnék nagyon, ha a jelenlegi kormány végre sikeresen kezelné a magyar társadalom legtöbb problémáit."

Már eltelt egy jó idő. Kérlek mond jeleket amelyek arra utalnak hogy akármit is sikeresen tudnak kezelni...
@Lacdelo: Az gondolom nem zavar, hogy Gyurcsány miniszterelnökként többször is élesen kirohant az Alkotmánybíróság ellen, és ha meglett volna a parlamenti aránya hozzá, PONTOSAN UGYANÚGY JÁRT VOLNA EL, mint ahogy most Orbán akar. Aki ezt nem érti, az elsősorban saját magát csapja be.
@NewWay: amíg a szemkilövető judeobolsevik felvásárlók és a kutyáik kisajátítják a baloldalt, addig nem lesz normális baloldal. Akkor lenne, ha létezne magyar emberekből álló, magyar érdekeket előtérbe helyező nemzeti liberális párt. A közel-keleti kettős állampolgároktól és ávh-s leszármazottaktól kár ilyesmit elvárni, ők csak szennyezik itt a levegőt.
@KG2000: "Másrészt a komcsiknak csak kb. 1960-as évekre sikerült teljesen átmosni az agyakat, azaz akkorra lett véglegesen Kádár népe, vagyis kb. 15 évre volt szükségük 1945-től kezdve."

Ugyanmár voltunk mi Horty népe is!!! A náciknak is volt idejük agyat mosni elég sokáig (sokkal tovább valójában) (Kádár annyira volt komcsi mint Horty náci hogyjuk ezt a buta minősítgetlést.

Nállunk soha nem volt kommunizmus és soha nem voltak kommunisták, ma sincsenek. Kádár sokkal inkább volt konzervatív kispolgár mint kommunista, az egész rendszerére ez a prűd kispolgári konzervativizmus, antiliberalizmus volt jellemző. AKi élt akkor mint én az tudja.
@KG2000: És akkor Hornék miért nem használták ki a 72%-ukat??????????

(simán megtehették volna csak volt némi izlésük, meg volt szdsz aki nem hagyta volna)
@sírjatok:

Rolad beszelek. Miattad es magadfajtad miatt tart ez az orszag ott ahol.
@rockjano_:
Két példa: az országgyűlés 200 fős lesz 2014-ben és a választott önkormányzati képviselők számát ORSZÁGOSAN, MINDEN ÖNKORMÁNYZATBAN kb. 40%-kal csökkentették. Folyik a takarítás is, nemcsak a vörösiszapot.
Ha a magyar választók többségének az kell, amit a gyurcsányisták nyújtani tudnak és akarnak, akkor azt fogja kapni. De itt azért még nem tartunk. Egyelőre ott tartunk, hogy Gyurcsány és kedves barátai büntetőjogi felelősségükkel kénytelenek szembesülni, egyesek már a gyakorlatban, másokra meg még várakozik ez a szerep.

A Fidesz felhatalmazást kapott arra, hogy 20 év után megváltoztassa Magyarországnak azt az arculatát, amelyet az utolsó kommunista országgyűlés szabott meg, és amelyen az utolsó plasztikai műtéteket a Horn-Kuncze kormányzat 72 %-os parlamenti többsége idejében alakítottak ki.

Kényelmes is volt, szabatos is volt, megfelelő is volt. Tehát ami most van ezek számára az előbbiek ellentéte. Csakhogy ilyen emberekből áll Magyarország? Ez a magyar nemzet? Kurvaanyázók gyülekezete?

Szerintem nem. Ez egy maroknyi, szélsőséges társaság, ami kizárólag a sors kegyeinek köszönheti politikai létezését. Semmiféle társadalmi támogatottságuk nincsen, és attól, hogy hatalmuk elfolyt, mint a lehúzott klozetban a víz (és egyéb dolgok), még nem lettek rokonszenvesebbek.

A tatár attól nem lesz rokonszenvesebb, ha a török is kirabol.

Gyurcsány és baráti köréből Magyarországon csak akkor lesz újból hatalmi tényező, ha azt a fegyverek erejének köszönheti.

Ez a társaság jelenkorunk viszonyai között pontosan úgy viselkedik, mint egykoron politikai elődei 1956 után.

Tagadták, hogy itt történelmi léptékű események következtek be, gúnyolták, gyalázták, köpdösték, megverték és meggyilkolták ellenfeleiket. Aztán az idegen fegyveres erők támogatása mellett berendezkedtek évtizedekre, dagonyázó disznókká váltak, és disznódagonyává változtatták Magyarországot. Ez okozta az öreg disznók bukását, mert a fiatalabbak, akik lelkületükben, mentalitásukban és gondolkodásukban egy szarral nem voltak különbek elődeiknél, már rajtuk kívül nem tudtak senki se gúnyolni, gyalázni, köpdösni, megverni, és meggyilkolni. Így aztán leszúrták anyjukat, a kommunista Magyarországot, és maguk váltak dagonyázó disznóvá.

Most, amikor a dagonyán kívüliek farkon ragadták őket, visítoznak erősen, hogy velük ilyen hogy történhet, de tudják jól, hogy nem eszik meg őket, mint egykoron. Mert ez nem a böllér, csak a szomszéd, aki megunta a szarszagot.

Ezen aztán úgy felbátorodtak, hogy pont úgy viselkednek, mint 1956 után. Nem volt itt forradalom, nem volt itt változás, és ha mégis az ellenforradalom volt, XXI századi nyelvezetben a jogállam felszámolása.

Pedig ez csak az utánuk végzett szarlapátolás, semmi több.
@rockjano_: Horthy nem volt náci sem saját maga hitvallásában, sem pedig a szövetségesek ítéletében. Kádár magát nyilvánvalóan kommunistának tartotta, de mindenképpen létező szocialistának, és valójában az országot is úgy kezelték. Különben is, te kezdtél el lovagolni a szavakon ahelyett, hogy a beírásom gondolatait kommentáltad volna.
@Lacdelo: Igen, miattam és a magamfajták miatt. És mindezt két hozzászólásomból le tudtad szűrni! Zseniális, mester, zseniális, szórakoztass még :)
LMP-n nem igazodok el, a fidesz meg marad 2014-ben is a legnagyobb támogatottsággal bíró párt, Fletó most lázad több dolog miatt is, a saját pártjának nagy része is szívesebben látná börtönben mint, hogy konkurenciát állítson a most vezető szerepet betöltő mszp-s vezetőknek, a másik dolog meg, hogy pont ő és a haveri köre juttatta a fideszt ilyen mértékű győzelemhez, és a harmadik, hogy a közvélemény kutatások alapján az embereknek a többsége egyetért az intézkedésekkel, nincs olyan támadási pont ami komolyabb mennyiségű szavazatokat hozna
@KG2000:

Ezt senki nem tudhatja biztosra. Egyebkent az aki Viktor ellen beszel az mar = gyurcsanyista, kommunista?

Kivaloan mukodik a Fidesz propaganda gepezete.

En nem kivanom vedeni Gyurcsanyt mert szerintem nem volt alkalmas miniszterelnoknek a megoszto szemelyisege miatt. De ha csak a ketto kozul lehetne valasztani, akkor Gyurcsany sokkal demokratikusabb es racionalisabb gazdasag politikat folytatna, mint Orban.

Ha lehetne egy harmadikat is valasztani es ha az nem Vona, akkor elegge jo eselye lenne nalam.
@sírjatok:

A harmadik raerositett. Akarhany megszolalasod lenne csak meg jobban megerositened az elkepzelesemet rolad. Bar en is szoktam tevedni, de ritkan. Cafoljal ram kis baratom:D
Azt hiszem, hogy ami itt pár hónapja zajlik, leszámítva az első hónapok szimbolikus törvényeinek megalkotását, arról máris kiderült, hogy folyamatos ötletelés, tesztelés folyik. Nagyon érdekes látni, hogy a Fidesz ismét nem tud megállni olyan helyzetekben, amikor már lehet tudni, hogy mondjuk az első lépés még nagyon bejön (bankadó, stb.), a második már nem biztos (mnypt.-k). És főleg azért, mert ők is tudják, mi is tudjuk, hogy ezek egyszeri bevételek a költségvetésbe, a jelenlegi haszonhoz képest hosszú távon a kormányzatba vetett bizalmat ingatja meg. Tehát több a kára, mint a haszna. És a mnypt.-tagok kb. annyian vannak, mint a Fidesz-választók, ráadásul még átfedés is van bőven közöttük.
Ilyen lépés az AB jogkörének korlátozása, amiről -nagyon lenézve saját népüket- úgy gondolták, hogy ez nem az a téma, ami érdekelni fogja az embereket és a százmilliós végkielégítéseket csalinak bedobva simán lenyelik. Még azt sem tudták kalkulálni, hogy érinteni fog ez olyan embereket is, akiknek semmi közük a százmilliós végkielégítésekhez. Másrészt nem kalkulálták, hogy azért nagyon sok ember felfogja, megérti, hogy jogbiztonság esetén nem egy kalap alá véve kezelünk ügyeket, hanem külön-külön, lehetőleg bíróság előtt megvizsgálva a tényeket. Azzal sem számoltak, hogy lesznek, akik emlékeznek, emlékeztetnek a Fidesz-kormány végkielégítéseire is.
Szerintem egyelőre túlélési és hatalomtechnikai játékok folynak, a király már eléggé meztelen.
Hogy a Charta lesz-e tényező, nem hiszem. Gyurcsány negatív figura, ahol jelen van, ott árt az ügynek.
Bízni kell abban, hogy lesznek új pártszerveződések, a régiek is meg tudnak újulni (pl. egy Botka-féle MSZP) és tanulnak az elkövetett súlyos hibákból, az LMP is meg tud erősödni.
Károgás, nyomorult érzés lehet - ez nem jóslat.
@Aerion:

Melyik allamtitkarsagbol irtal be? Remelem nem te leszel a kovetkezo fougyesz, habar a partallas rendben, irni, olvasni tudsz, lelkes vagy utalod a szocikat. Nalad alkalmasabb embert nem is lehetne talalni:D
@Lacdelo: Mit cáfoljak, cicukám? Hittételeket harsogsz, zombizol, csökevényesagyúzol, rettegsz a fasisztáktól. Kopipészteled a kommentjeidet a blogok közt. Te akarsz vitázni? Ne röhögtess, ember, komolytalan vagy te bármiféle érdemi vitához. Sírjál még, azon legalább lehet szórakozni.
@KG2000: Horthy sajnos egy nagyon buta, ám snájdig úriember volt, a reálpolitikához biztosan nem volt semmi köze. Még a románok is ügyesebbek voltak.
@rockjano_:

Először is kihasználták a 72 %-os többségüket minden olyan kérdésben, amiben meg tudtak egyezni. A Horn-Kuncze kormány ugyanúgy alkotmánymódosítással kezdte a regnálását, mint a Fidesz kormányzat, ugyanúgy hozzányúltak a kétharmados törvényekhez, ezen belül elsősorban a választási és az önkormányzati törvényhez, mint a Fidesz, és ugyanúgy nem kérdezték meg erről az ellenzéket, mint ahogy azt a Fidesz sem tette. A különbség az, hogy az MSZP-SZDSZ esetében erre senki nem adott felhatalmazást, ugyanis az MSZP és az SZDSZ nem együtt, egy listán, hanem külön-külön indult a választáson, mi több, az SZDSZ a választások utolsó napjáig azt hangsúlyozta, hogy nem köt koalíciót az MSZP-vel. Aztán meg mégis összeröffentek a disznók, ahogy kell, ami után nem sokkal meg rájöttek, hogy neked foltjaid vannak, nekem meg csíkjaim, te belefeküdtél a szarba, én meg csak a szélén álltam. Erre mindegyik azt kiabálta (stílszerűen röfögte), hogy hazudsz.
Még később aztán mégis megegyeztek, mert fontosabb az azonosság, mint a különbözőség. És hasznosabb is.
@Aerion: igen de a fidesz meg FASISZTA, hát nem érted?!?!?!? OMG
Sztem előbb lép át Kövér László az MSZP-be, minthogy a Fidesz Orbán nélkül bármit is lépne
@Aerion: Valami hasonlóra emlékszem 1998-nál is, akkor történetesen Fidesz-Kisgazda koalíció jött létre. A szükség nagy úr.
@AnnaKarenina:

Valóban? És mégis, mi köze van az MSZP-nek az LMP-hez, és vice versa?

Megnyugtatásul közlöm, mi is emlékezünk néhány dologra, nagyon is jól. Talán túlságosan is. Tudod ki vetette fel elsőként Magyarországona magánnyugdíjpénztárak totális államosítását? Az MSZP politikusai, élükön Szanyi Tiborral. Sajna nem lehet letagadni, ugyanis ostoba mivoltában elég nagy teret szakított a gondolatainak. Gyurcsány lemondását követően a Fidesszel kötött nagykoalícióról ábrándozott, de visszatért az ötletéhez idén áprilisban is, mikor kijelentette, hogy őszre elevenen nyúznak meg minden Fidesz vezetőt, mert akkora lesz majd a baj, és csak ők, ők egyedül lehetnek azok, akik majd megmentik a szomszédot a nyúzástól. Aztán eljött a nyár, és a nagy melegben elmondta, hogy Budapest lesz a Fidesz Sztálingárdja, aztán meg mégis az MSZP Berlinje lett. Nyúzás sehol, csak disznóvisítás, de nem azért mert ölik őket, hanem éppen azért, mert nem.
@Aerion: Jézusom, felfogtuk szerelmes vagy a Fideszbe és minden rosszat és csúfat más pártok csináltak / találtak ki, és minden jót ők. Your argument is invalid.
@AnnaKarenina: a fidesznek ott azért kellett koala, hogy egyáltalán tudjon kormányozni (50%+-a legyen), nem pedig a kétharmad miatt
@weirds: 1. "elfogultsággal vádolom a vitapartneremet, hogy az érveivel ne kelljen foglalkoznom"
2. "vitapartnerem állításait eltúlozva adom elő, majd ezen eltúlzott állításokat megcáfolva úgy teszek, mintha vitapartnerem eredeti állítását is megcáfoltam volna"
@AnnaKarenina:
2010-et írunk és nem 1998-at. Ma minden más, mint 1998-ban volt. Az a szükség, amiről te beszélsz, az ma nincsen, és nem is lesz még évekig, bizonyosan. Egyszer, nagyjából 1000 nap múlva majd eljön az az idő, amikor is a mai naptól eltelt 1000 nap eseményei alapján majd döntést kell hozni a hogyan továbbról. Ezt a döntést akkor kell meghozni, nem most. Ki tudja 2014 elején milyen támogatottsággal bír majd az LMP, hol tartanak majd a gyurcsányisták. Senki. Három év igen hosszú idő, és a kormányzat sem fog tétlenkedni, abban biztos lehetsz.
2014-re egy egész más Magyarország lesz majd, mint ami az elmúlt 8 éves szocialista-liberális kormányzat után maradt ránk. Magyarország soha többé nem lesz a gyurcsányok martaléka.
@weirds:
That will not be invalid, because you believe this.
@Aerion: bakker vedd már észre, csak be akar húzni egy védhetetlen álláspontba egy retorikai trükkel
és ne is angolozz, ne játszd az ő játékát, eddig olyan jól érveltél, ne szúrd el flameléssel
@Aerion: A felvetette és a meg is csinálja között van különbség. Szanyi sok mindenfélét mond, afféle csintalani szerepe van. Ezt nem tartom érvnek, Szanyinak ez volt a magánvéleménye, de ettől még nem történt semmi a mnypt.-akkal.
Egyébként ezzel most sem az a bajom, hogy a kormányzat nem helyesli a létezésüket, gyakorlatukat, hanem az a kifogásom, hogy nem hajlandó a tényekkel foglalkozni. A demográfiai helyzet és a munkanélküliség igen csak indokolná az egyéni megtakarításokon alapuló nyugdíjrendszer további fenntartását, mert csak így van arra remény, hogy hosszabb távon (20-30-40 év) valamennyi teher lekerüljön az állam (azaz a mi) vállunkról nyugdíjügyben. Mert amíg állami nyugdíjrendszer van, az embereknek azzal kell megelégedniük, hogy annyi nyugdíjat kapnak, amennyit adott pillanatban az állam fizetni tud és annak terhét mindannyian (értsd akkor aktív dolgozók)viseljük. (Jelentős hatása van ennek már most is, mert az állami rendszerben nem érdekli a dolgozót mennyi járuléka kerül befizetésre, tehát marad a fekete bérezés a gazdaság sok területén, és így folyamatosan generálódik nyugdíjkassza hiány.)
Az állami megoldás akkor lenne jó, ha az elvet fel nem adva, egyéni számlák, befektetések és elszámolások léteznének továbbra is.

Az LMP-t nem az MSZP-vel említettem együtt, felsorolás volt, a politika 2014-es szereplőivel.
@sírjatok:

Orulok hogy jol szorakozol azon hogy Magyarorszag megindult a lejton fekek nelkul (AB kiiktatasa es stb...) En igazad van csak sirni tudok, meg bankodni. Valoszinuleg te nagyon gazdag vagy es azert rohogsz mert eltoroltek a luxus adot es az szja-t lefeleztek neked. Ha nem vagy gazdag, akkor meg ostoba vagy. Szerintem az utobbi a valoszinubb.

En egyebkent elegge jo modu vagyok es meg sem orulok, de lehet hogy en vagyok a hulye. Habar nem hiszem, hogy minden jomodu, gazdag ember tamogatja az Szja felezest a gazdagoknak es 16%os emelest a minimalbereseknek. Habar a jovairas intezmenyet en is kivezetnem, de szerintem egy 8-os kulcs sokkal jobb lett volna. A felso kulcsot en maghagytam volna 32-nek, ez nem kirivoan magas.

En hiszek egy igazsagosabb, egyenlobb tarsadalomban es nem banom ha tobbet kell hogy adozzak, ha az azt jelenti hogy nem egy tarsadalmilag ketteszakitott orszagban kell, hogy eljek, ahol a minimalberbol elok, alig birjak kifizetni a lakberuket. Ebbol csak nyomor es meg tobb feszultseg keletkezik.

Aki ert kozgazdasagtanhoz (en uzleti menedzsment szakon vegeztem Londonban) az tudja jol hogy ez a nem konzekvens gazdasagpolitika nem fogja felporgetni a magyar gazdasagot. Semmifele szakertot, szakszervezeteket a Fidesz nem kerdezett meg, amikor kialakitotta az egeszsegugyi, oktatasi, rendeszeti koncepciojat. Nem volt tarsadalmi, szakmai egyeztetes az adott terulethez kompetens szakertokkel. Nem akarok tul melyen belemenni a kozgazdasagi dolgokba, mert valoszinuleg ugy sem ertened.

De te csak nevessel tovabbra is, csak nehogy pofara essel, amikor mar a Fidesz annyira nepszerutlen lesz hogy utcan kergetnek teged, mert a Fideszre szavaztal :).

UI: Legkozelebb irjal 2 mondatnal tobbet, hogy eltudjam donteni, hogy van-e szokincsed, kelloen tajekozott vagy-e, van-e vajon valamifele intelektualis hattered, avagy te is csak copy-paste-lni tudsz mint en :D

Szep napot!
@sírjatok: Világos, hogy azért kellett. Az MSZP-nek viszont mondhatjuk, természetes szövetségese volt az SZDSZ, míg a Fidesznek a Kisgazdák nem. Le is nyelték őket.
Jóslat:
Le fogom szarni a 2014-es választásokat. Inkább elmegyek kirándulni egyet, mint idén :)
@Aerion: Annyiban biztosan igazad van, hogy az "Orbánok" martaléka lesz.
Az is igaz, nem tudhatjuk, hogy mi lesz 2014-ben, még az is lehet, hogy a külső gazdasági környezet olyan javulást mutat, ami Mo.-ra is jó hatással lesz, tehát maradhat a Fidesz. Az is lehet, hogy közjogilag úgy bebetonozza magát a Fidesz, hogy ismét csak maradhat. És lesznek, akik ennek fognak örülni.
Azt azért szívesen elolvasnám, milyennek gondolod azt az új Mo.-ot.
@Lacdelo: "Legkozelebb irjal 2 mondatnal tobbet, hogy eltudjam donteni, hogy van-e szokincsed, kelloen tajekozott vagy-e, van-e vajon valamifele intelektualis hattered"

De hát már tudod! Természetesen egy földbuta proli vagyok, aki éjszakánként zsidókat mészárol, és veri a feleségét. Miattam tart itt ez az ország!
@AnnaKarenina:

Lehet, hogy o lesz a fougyesz es politikai ellenfelektol mentes szep, uj Kazahsztan mintara berendezkedett elnoki koztarsasag lesz, ahol Orban Viktor az atyauristen es o valasztja meg kepeslapra irva minden fontosabb kozjogi meltosagot. :D

Minek ide valasztasok? OV ugyis mindent mindenkinel jobban tud.
@sírjatok: Inkább az a baj, hogy nem érveltek, Lacdelo és én is konkrétumokat fogalmazunk meg, amire nem válaszokat adtok, hanem elfogult minősítést.
@Lacdelo: A szándékuk világos, remélem, hogy sem itthon, sem az EU-ban nem lesz ez elfogadható.
@Lacdelo: Igen, itt már akkora diktatúra van, hogy csak mint egy hónapja minden nap, ma is csak egy tucatnyi kormány-kritizáló cikk van az index főlapon a korábban megszokott negyven-ötven darabbal szemben! Skandallum!
@sírjatok:

Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar beismered. :D
Gratulalok, eljutottal 3 mondatig, habar nagyon kurtak. Legkozelebb majd talan 4 mondat is le tudsz majd irni. Latod fejlodsz, te ha akarsz. Lehet, hogy Magyarorszag meg sincs teljesen elveszve? Meg lehet menteni, csak muvelodnod kell, olvasnod, meg egy kicsit vilagot latnod.
@sírjatok: Még érvényben van az a rossz, csúnya Alkotmány, amiben szerepel a vélemény- és szólásszabadság.
Egyébként ez is érdekelne a Fidesz-hívők részéről: mi az, amit helytelennek, vagy hiányzónak ítélnek meg a jelenlegi Alkotmányból?
@Lacdelo: Az biztos, hogy Gyurcsány többször is élesen kirohant miniszterelnöksége alatt az Alkotmánybíróság ellen. Ez tény. Az is tény, hogy pontosan adóügyekben. Bajnaiék is ugyancsak adó ügyekben. Ez már önmagában bizonyítja, hogy valójában a politikusok között csaknem 100% az egyetértés, hogy bizonyos ügyekben az Abnak túl nagy a befolyása. Az más kérdés, hogy Gyurcsány a héten letagadta ezt az állsápontját, nadeht azt már megszoktuk, hogy ő gyakran hazudik.

Szerintem Gy. nem folytatott sem demokrtatkus, sem racionális gazdaságpolitikát. Az egészségbiztosítót megyei és bp-i biztosítókra akarta szétszabdalni és privatizálni úgy, hogy azok területi alapon szerezzék be a betegeket. Magyarul nulla verseny, az adminisztráció meghússzorozása és az egészségbiztosítási befizetések lenyúlása. Az tényleg egyszerre volt antidemokratikus és versenyellenes, kiskirályképző- és betonozó monopóliumterv.
@AnnaKarenina: Szerintem valamelyest tévedsz. Én valóban csak fröcsögök, nem érvelek, ez így van. Majdnem tizenöt éve fórumozok, és nagyjából felismerem, hol számíthatok értelmes vitára, hol pedig nem.

Lacdelo-val nem fogok vitázni, mivel túlságosan elfogultnak tartom ahhoz, hogy el tudja fogadni az álláspontomat. A vitának így nem lehet értelme, max. szórakoztatnak a sötét látomásai és sommás okosságai. Most komolyan, szerinted EU-tagországként pl. reális lehetősége van OV-nek eltörölni a választást, vagy komoly vitaalapnak tartod, hogy Lacdeo két hozzászólás után megállapítja, hogy miattam tart itt az ország? Nonszensz.

Veled más a helyzet, valószínűleg sokban egyetértünk, más dolgokban meg nem. Viszont ide flamelni jöttem, nem vitatkozni, tehát veled ezért nem társalgok. De a hozzászólásaidat szívesen olvasom, ha ez megnyugtat :)
@AnnaKarenina:
Például:
- A veszélyes üzemek tulajdonosai teljeskörű anyagi felelősséggel tartoznak, ha az üzemük katasztrófát okoz. Függetlenül a büntetőjogi felelősségtól illetve függetlenül attól, hogy milyen hiányosságok vannak a hatósági ellenőrzésben.
- Az állami költségvetés hiánya ne haladhasson meg egy bizonyos nagyon alacsony százalékot, mondjuk (hasraütve) 0.5%-ot. Kivétel csak súlyos katasztrófaesetek vagy világgazdasági válság esetén. A német és a svájci alkotmányok már tartalmaznak ilyen fékeket.
@sírjatok/@Aerion

Kedves baratom. Magyarazd el, a Fidesz gazdasag politikajat nekem ugy, hogy en is meg tudjam erteni. Kerlek fogalmaz vilagosan, bo tagmondatokban. Szeretnem mar egy Fideszes kommentelotol hallani valamilyen esszeru, epkezlab ervelest anelkul, hogy komunistaznal, gyurcsanyoznal, vissza-vissza revednel a multba.

A jovovel foglalkozzal, esetleg a jelennel. Tudom, hogy ez szinte lehetetlennek tuno feladat. Vazold fel a Fidesz gazdasagi strategiajat (beleertve a Mnyp allamositasat, bankok, stb megadoztatasat, egy-kulcsos ado bevezeteset, egyeb javasolt allami szerkezeti "reformok" avagy tisztogatasok pozitiv hatasat a magyarorszagi konjunktura beinditasahoz. Ha nem tudjatok megirni, kerjetek meg nalatok ertelmesebb Fideszesek segitseget.

Segitsegeteket elore is koszonom,

Sok sikert!

UI: Nyitott vagyok, meg lehet gyozni. Lehet, hogy csak en nem ertem az OV koncepciojat. Nekem csak ossze-vissza kapkodasnak, akciotervezgetesnek tunik. De lehet, hogy mindez egy resze egy nagyon jol atgondolt gazdasagi reformnak.
@sírjatok:
én nem moderálok, soha. bízz a garantórius jogállami útban, írj a főszerknek. A beadványod: max 200 leütés 11-es Arial 3-as margó, 1-es sorköz. megszólítás: kompányerósz
Azért ez mégis szörnyű... A Fidesz-kormány hozzá nem értése és dilettantizmusa teljesen lenullázza a Gyurcsány és Bajnai-kormányok által elindított konjunktúrát. és lenullázza annak eredményeit... Rettenetes.... :)
@KG2000: A veszélyes üzemekkel kapcsolatos szükséges szabályozással kapcsolatban igazad van, bár mondjuk a hatóság felelősségét az ellenőrzéssel kapcsolatban nem kisebbíteném, mert az állami szerv és akkor minek tartjuk, de nyilván övé a kisebb felelősségrész. De ezt nem muszáj az Alkotmányban rögzíteni, ehhez elegendő egy törvény, akár a környezetvédelmi törvény is.
Az állami költségvetés hiány mértékét már az EU is megszabja, ez mellesleg magasabb az általad javasoltnál. Ami érdekelne, hogy mi történne akkor, ha mégis magasabb szintet ér el a költségvetés hiánya? Automatikusan új választások lennének? (Nem ismerem a német és svájci alkotmányt.)
@Lacdelo: A magánnyugdíjak:
miattuk az állam az elmúlt 10valahány évben havonto több tíz millárd Ft hitelt volt kénytelen felvenni. Ha nincs változtatás, akkor az elkövetkezendő 10 évben is ez lesz a helyzet. Ez nem kis összeg, 20 évre számolva, ez iszonyú adósság. Olyan adósság, amely kárt okoz az országnak. Ha ezt megváltoztatják, akkor az ország egy nagy tehertől szabadul meg. Azt ne gondolja senki, hogy ha már csak magánnyugdíjak lennének, akkor minden tökélettes lnne. Ez súlyos naivitás.

Bankadó: nemrégiben (két hete) lehetett olvasni, hogy Ausztria is bevezet egy bankadót, ugyancsak a válság miatt megduzzadt költségvetés szanálására. Megértük, hogy minket koppint a "Nyugat", és nem fordítva. Érdekes, nem?
@sírjatok:

Kis baratom. Te azert nem vitazol velem, mert te ahhoz keves vagy. Barmikor felmosnam veled a padlot.
@AnnaKarenina: Pontosan így van, a svájci és német alkotmányok kisebb hiányt írnak elő, mint amit az EU előír (svájc nem EU tag). A svájcit 2003-ban vezették be, a németet csak 2009-ben az alkotmányukba. Nem tudom, mik a szankciók. Nem nehéz azonban összefüggést látni a svájci frank vagy az Euro erőssége és a pénzügyi szigor között.
@Lacdelo: Igen, valóban nagy igazság és könnyen tartható állítás, hogy a fideszesek mind sorvadt agyú zombik, hogy OV eltörli a választást, hogy Kazahsztán leszünk négy év alatt, ezek mind nagy okosságok.
Visszatérve a bloghoz, jó a kép, Gyurcsány, mint Dart Vader.
@KG2000:

Miert kell felvenni az allamnak havonta tobb 10 milliard hitelt a magannyugdijak finanszirozasara?

Kerlek fejtsd ki bovebben es ha tudsz akkor linkel-jel mar, ahol el tudom olvasni. Kerlek Fidesz.hu-rol, vagy HirTv-bol ne, annal meg a Wikipedia is megbizhatobb.

@sírjatok:

Na latod, KG2000 mindjart ertelmesebb mint te. Egyebkent a magadfajtaval csak igy van ertelme beszelni. Vele nem fogok frocsogni, mar latom. Veled se tettem volna ezt ha nem igy inditasz.

"Lacdelonak külön gratulálok a habzó szájú frusztrált sírásához, élvezet olvasni, hogy retteg és nyíg. Vonyíts még, kicsipajtás, hadd röhögjek :p"
@KG2000: Ne haragudj, hogy én is reagálok, de a mnypt. a kedvenc témám. Amit leírsz igaz, de ha állami marad a nyugdíj, akkor mindig is ez lesz. Vagy miben látod a megoldást?
Ha szigorúan a kirovó-felosztó rendszer marad, az azt jelenti, hogy csak annyi nyugdíj fizethető ki, amennyi a járulékfizetésekből bejön. Mit fog ez jelenteni? A svéd modellt, ahol a már megállapított nyugdíjat is lehet csökkenteni, illetve az új nyugdíjak megállapításakor egyre alacsonyabb nyugdíjalapot fognak figyelembe venni és folyton növelik a korhatárt. És ez azért van, mert a befizetések csökkenő tendenciát mutatnak, miközben a nyugdíjasok száma még növekszik. Az állami rendszer a fekete bérezést támogatja, mert a dolgozó a borítékban valóságos pénzt visz haza, a nyugdíja meg a távoli jövőben van. Támogatja az indokolatlan minimálbért is, mert a befizetett járulék nem lesz befolyással a valamikori nyugdíjra.
A mnypt. működési elve (ami akár lehet állami is, ha az elkülönített, más célra nem használható állami nyugdíjalap) egyszer valamikor már terhet is le tud venni az állam válláról.
Bankadó: Igen, igazad van, de akkor itt miért nem áll meg a Fidesz? Lesz abból elég pénz. Miért akar a nyugdíjalapból már jövőre is költeni?
@sírjatok:

Azert irtam igy, hogy a magad fajtad is megertse. Tarthattam volna neked kiseloadast, dehat te azt ugy sem ertened es frusztraltsagodban csak elkezdenel gyurcsanyozni, komcsizni, stb...

Meg mindig nem vagyok veled megelegedve. Csak nem akarsz bovebben irni a Fidesz gazdasag es tarsadalom politikajarol es hogy az miert is jo nekunk. Gyurcsanyt mar ismerjuk es lejart lemez, meg egy kicsit poros is :D.
@Lacdelo: "Veled se tettem volna ezt ha nem igy inditasz."

MWUHÁHÁ :PPP Most komolyan elröhögtem magam, ez annyira jópofa volt :)

Te cicukám, hadd figyelmeztesselek már, hogy ehhez a poszthoz te előbb szóltál hozzá ám, mint én, tehát triviális, hogy nem miattam fröcsögtél. Az első hozzászólásod már tartalmazza a vesszőparipádat, miszerint OV majd eltörli a választásokat és Kazahsztán leszünk. Ráadásul ez egy kopipésztelt poszt, amit bespammelsz mindenhova, és ezek után van pofád rajtam számon kérni a kulturált hangnemet? Kérlek kegyelmezz, sírok! :p
@AnnaKarenina:

"Amit leírsz igaz, de ha állami marad a nyugdíj, akkor mindig is ez lesz."

Neked is feltennem a kerdest:
"Miert kell felvenni az allamnak havonta tobb 10 milliard hitelt a magannyugdijak finanszirozasara? Kerlek fejtsd ki bovebben es ha tudsz akkor linkel-jel mar, ahol el tudom olvasni. "

Rolad nem hinnem hogy a Fidesz.hu-rol linkelnel.

UI: Te egy ude folt vagy a sok zagyva kommentelok kozott. Kommentjeidet mindig szivesen olvasom.
@Lacdelo: Ha kedvenc témám is a mnypt., szakértő nem vagyok. Valószínűleg azért kell hiteleket felvenni (nagyságrendről ne kérdezz), mert az államnak nyugdíjfizetési kötelezettségeit teljesíteni kell, ugyanakkor a mnypt.-i tagok járulékának nagyobb része értelemszerűen a mnypt.-akhoz megy, tehát ez a rész kiesik a járulékbevételekből. Én úgy gondolnám helyesnek, hogy ha az szerepelne, hogy a mnypt.-k miatt kell felvenni hitelt a nyugdíjakra, és nem a mnypt.-k finanszírozására.
Találtam egy 2009-es tanulmányt, ennek 261. oldalán írnak is erről, megemlítve azt, hogy nem volt szükségszerű, hogy ezt így finanszírozza az állam, de ez történt. (Egyébként ugyanúgy foglalkozik a mnypt.-k megoldásra váró problémáival is.)
www.bankszovetseg.hu/anyag/feltoltott/HSZ4_matits_259_277.pdf
@sírjatok:

"Majdnem tizenöt éve fórumozok, és nagyjából felismerem, hol számíthatok értelmes vitára, hol pedig nem." Na hat most nem sikerult. En nem regen forumozgatok, de mar latom hogy idopocsekolas. Az ilyen embereket csak akkor lehet meggyozni ha a Fidesz majd nagyot bukik.

Latszik hogy honnan kulturalodtal, elegge siralmas. Valoszinuleg innen jott a neved is "sirjatok". Ez a 15 ev teljesen elfecserelt volt, ahelyett hogy konyveket, napilapokat olvastal volna. A szokincsed siralmas, 3 mondatnal valoszinuleg nem sokkal irtal tobbet egyszerre. Politikahoz, kozgazdasaghoz nem ertesz, adtam rengeteg lehetoseget arra, hogy ram cafoljal.

Amig te kommentezgettel en lediplomaztam Londonban, utaztam minden kontinensen. Az anyagi hatterem jo. Orulnom kellene a luxusado es a szja felezesnek is.
@sírjatok

Bocs, Ausztraliaban meg nem voltam.
@Lacdelo: te szegény! kazahsztán megvolt?
@AnnaKarenina:

Kosz a linket. Elolvastam. Ebbol is csak azt tudom leszurni, hogy meg mindig jobb a mnyp-ba most befizetni, minthogy en abban bizzak, hogy az allam majd 30-40 ev mulva (amikor nyugdijas leszek majd) az akkori adobevetelekbol, hatalmas kolcsonokbol finanszirozza majd azt a rengeteg nyugdijast.

Csak néhány tényszámot nézzünk!
A 62 éven felüli népesség várható számának aránya a teljes népességen belül1:
2007: 18%; 2025: 24%; 2050: 33%.
A 62 éven felüliek várható számának aránya az aktív korú népesség számához képest:
2007: 34%; 2025: 47%; 2050: 74%.

www.bankszovetseg.hu/anyag/feltoltott/HSZ4_matits_259_277.

Habar szerintem ennyire sulyos demografiai mutatok csak akkor alakulhatnanak ki, ha a folyamatok igy folytatodnak a jovoben.

Nem hiszem, hogy a bevandorlast belekalkulaltak a demografiai adatok alakulasaban. Egyebkent nem lehet kiszamitani elore, hogy mi lesz 40 ev mulva biztosra, csak pusztan a mult tendenciait figyelembe venni. A kovetkezo 5 evre lehet max. nagyobb statisztikai biztonsaggal elorelatni.
@septem:

:D

Lehet, hogy turat kellene oda szerveznem Fidesz ertelmisegieknek, hogy lassak merre tart az orszag. Hatha magukhoz ternek. Csak attol felek, hogy a visszajara sulne. Annyit jegyzetelnenek es tanulnanak, hogy az alapjan alitanak ossze a 3. es 4. OV akciocsomagjat. :D
@Lacdelo:
Ha megtiszteltél azzal, hogy leírtad, mit gondolsz rólam, hát hadd jellemezzelek kicsit én is.
A húszas éveid közepén-végén jársz. Szüleid a rendszerváltás körül jól megszedték magukat, kinyomták egyetlen csemetéjüket egy londoni elit egyetemre, neked meg megtetszett hogy ott anyád nem terrorizál, és maradtál. Szeretethiányodat felsőbbrendűségi komplexusoddal és anyagi javakkal próbálod ellensúlyozni.

Bár nem Magyarországon élsz, és ezt tudat alatt sajnálod, elnyomod magadban ezt az érzést azzal, hogy mucsai bunkóknak, maradiaknak fested le őket, akikért nem kár. Nem vagy tisztában a magyar helyi viszonyokkal, sőt az internetes fórumozás sajátosságaival sem, de meggyőződésed, hogy mindent jobban tudsz, és megsértődsz, ha kinevetnek a hülyeségeid miatt.

Magad számára megbocsájtod a minősíthetetlen hangnemet, netán észre sem veszed, mennyire szalonképtelen módon indítod beszélgetéseidet, és a provokációdra jövő, annak megfelelő válaszokat betudod a másik oldal vitaképtelenségének.

Összességében jó példája vagy annak az önnön nagyságától megrészegült, elefántcsonttoronyban lakó embertípusnak, akikből a magyar baloldali értelmiség egy jelentős része áll(t), és akik miatt az ország a változásra szavazott. Mivel semmit nem tudsz kezdeni azzal a ténnyel, hogy a fidesz egyszer már sikeresen kormányzott (bár ott is minden magadfajta főállásban rettegett a fasiszta diktatúrától), ellenben a progresszív-haladó-européer ballib tábor az utóbbi nyolc évben a tönk szélére sodorta az országot, homályos jóslatokkal, durva túlzásokkal és személyeskedéssel támasztod alá mondandódat, hogy hitelességed legalább saját magad előtt megmaradjon.

Na, eltaláltam? :)
@sírjatok:

Nem. Baromi gyenge a logikad. Mindent sajat erombol ertem el, ugy hogy vegig dolgoztam az egyetemi eveket. Ha ugy lett volna ahogy irod akkor val'szeg nem erdekelne a tarsadalmi igazsagossag es vagy Fideszes lennek vagy abszolut nem erdekelne a politika jobb esetben (habar ettol lehet meg valaki baloldali).

De legalabb fejlodtel, rabirtalak. A mai napom nem volt teljesen elpocsekolt. Pont most bosszankodtam magamban, hogy teljesen ertelmetlen volt irni neked, ugy se fejlodsz.:( De ezzel a kommenteddel megmentetted a napomat. Koszonom.:)

Sikerult kerek, tagmodatokat hasznalnod, bar sokaig tartott megirni neked (kozel masfel ora:( ). Segitett valakid a helyesirasban es a szavak osszeallitasaban, hogy egy kerek, "ertelmes(?)", bovitett tagmondatott letudtal irni?

Na eleg a frocsogesbol, kosz a kommentjeidet:).

Ne izguljal a Fidesz bukasa evidens, csak egyet remelhetunk hogy a fiuk nem huzzak sokaig es nem amortizaljak az orszagot le teljesen moralisan es anyagilag. Habar jo uton haladnak. :(
@Lacdelo: Na de ezt nem hiszem el... ha bebizonyosodik, hogy nem volt igazad mondjuk a stílusom megítélésében, akkor nem azt a következtetést vonod le, hogy te tévedtél, hanem hogy én fejlődtem az utóbbi másfél órában? Jé-é-é-zusom, pontosan ezt magyaráztam. Te semmiképp nem látod be, ha tévedsz valamiben, tehát vitára alkalmatlan vagy. De nyilván ezt sem fogod belátni, tehát végül is teljesen parttalan ez az egész.
Na latod valamiben meg is csak egyet tudunk erteni:).

Veled en sose akartam vitazni ertelmesen, mert te nem olyan ember vagy. De te ezt nem latod be mert nincsen onkritikad, de az ironiat sem ismered.

Ne izguljal miattam, en nem szoktam szemelyeskedni es kioktatni masokat altalaban, csak ma tul sok idom volt es kieltem magam egy kicsit.

Remelem az ido mulasaval majd te is kinovod a szuklatokorusegedet. Kommenteles helyet olvassal, utazzal, esetleg tanuljal.
@Lacdelo: "Veled en sose akartam vitazni ertelmesen, mert te nem olyan ember vagy. De te ezt nem latod be mert nincsen onkritikad, de az ironiat sem ismered."

Aszittem ezt már lebeszéltük egyszer, mikor gyakorlatilag arra hivatkozol, hogy jaj-jaj ilyen emberrel nem lehet értelmesen vitatkozni, akkor jusson már eszedbe, hogy te kezdtél spammelni olyan demagóg hülyeségeket nekifutásból (pl. ebben a topikban is), ami gyakorlatilag provokáció, trollkodás, csak még annak is béna. Itt is, máshol is. Szánalmas, hogy ezek után meg itt nyüszítesz azon, hogy jaj milyen bunkó emberek vannak.

"Ne izguljal miattam, en nem szoktam szemelyeskedni es kioktatni masokat altalaban, csak ma tul sok idom volt es kieltem magam egy kicsit."

Jó tehát belátod, hogy nem normális, amit csinálsz, király. Ezt is megéltük, ennél többet nem is várok el.
@sírjatok:

Menjel es olvass Fidesz.hu, hatha van valami Gyurcsanyt fikazo cikk:)
süti beállítások módosítása