A király?! Éljen a köztársaság!

2010.11.12. 08:00 Fent és Lent

Jászi Oszkár visszaemlékezései 1918. október 31-éről, az Őszirózsás forradalom győzelmének napjáról

Teljesen megvirradt. A hihetetlen bekövetkezett. Lukachich nem jött: neki még kevesebb hadserege volt, mint nekünk! A budapesti helyőrség éppoly teljesen fölmorzsolódott, mint a Monarchia frontja...  Órási tömegek lepték el a Kossuth Lajos utcát a Rákóczi utat, a körutakat. ... Autókon fölfegyverzett katonák érkeznek szüntelenül ... Századok századok után vonulnak föl. A szemek szikráznak és a fehér őszirózsa minden gomblyukban. A tömegen leírhatatlan mámor vesz erőt. Nemzeti zászlók és vörös zászlók lobognak mindenfelé ... Éljen Károlyi! Éljen a forradalom! ... kiáltják mindenfelé, de már sűrűn szólal meg egy addig ismeretlen kiáltás: Éljen a köztársaság! ...Egész Budapest örömmámorban úszik. Soha nem volt ilyen nemzeti egység és osztályközi szolidaritás.

Tehát győztünk... Igen: kora reggel megszólal a telefon, József főherceg Károlyit kéreti magához, aki Kunfival s velem azonnal Budára ment. Hadik fekete ferencjózsef kabátjában sápadtan és izgatottan várt bennünket, s a főherceghez vezetett, aki szokott, meleg, meghatott könnyezésre hajló hangján közölte Károlyival, hogy a király miniszterelnökké nevezte ki, s felhívja, hogy haladéktalanul alakítsa meg kormányát. Károlyi telefonösszeköttetést keres Béccsel, s Kunfit és engem kért meg, hogy a Nemzeti Tanácsal és Budapest népével közöljük az eseményeket. És amint az autón lerobogtunk, kábult, mámoros fejjel kiáltottuk ide-oda a hullámzó tömegnek: Károlyi miniszterelnök ... a király kinevezte a Károlyi-kormányt.

Azt hittük, hogy ez a hír gyújtó lelkesedést fog kelteni, s a király népszerűsége gyorsan helyre lesz állítva. Az ellenkező történt. A tömeg az éjszakai forradalom után a Károlyi-kormányt úgyis megalakultnak tekintette. Erősen éljenzik Károlyit de egyetlen éljent sem hallottunk a vártól a Kossuth Lajos utcáig a király mellett. Sőt, amikor az Astoria erkélyére mentem, hogy a királyi elhatározást a tömeggel közöljem, sűrűn halottam ilyenféle közbekiáltásokat: A király! Ki most a király? ... Károlyit nem a király nevezte ki... Károlyi a forradalom akaratából miniszterelnök! ... Éljen a köztársaság! ...  

 

Jászi Oszkár: Magyar kálvária, magyar feltámadás. Magyar Hírlap könyvek, 1989. 49-50.oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr212429650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éljen az őszirózsás forradalom! Éljen a köztársaság!
süti beállítások módosítása