Karácsonyi ajándék a Vodafone-tól: adatlopó program

2010.12.08. 08:00 volankombi

"Kedves Ügyfelünk! Fogadja szeretettel karácsonyi ajándékunkat, mellyel egy gombnyomással biztonságban tudhatja telefonkönyvét akkor is, ha készülékét szervízbe kell adni, vagy ellopják. Így bármikor lementheti és lekérheti az adatait. Küldje válaszban az OK szót. Info: www.vodafone.hu/pakk. Vodafone" - szól a kedves sms, amit vélhetően sokan megkaptak a napokban. Az ajándék egy AdatŐr nevű program, ami, mint a leírásból megtudhatjuk, titkos, biztonságos helyre tárolja el az ügyfél telefonkönyvét - túl azon, hogy nem tudjuk meg, pontosan kinek a tulajdonát is képezi a szerver, a programot leíró oldalon szemérmesen megfeledkeznek értesíteni arról is, hogy vajon felhasználják-e az eltárolt adatokat és mire, ami már eleve elég aggályos. De vajon mire lehet jó az ember telefonkönyve egy telefonszolgáltatónak?

Sokmindenre. A Facebook és az ahhoz hasonló közösségi hálók robbanásszerű növekedésére alapozó, mostanában divatba jött, úgymond személyre szabott hirdetési stratégiákkal párhuzamosan az utóbbi időben a telekommunikációs szektorban is a szociális hálók letapogatása vált az egyik elsőrendű kihívássá: a vírusmarketingekhez például szükség van az ügyfelek baráti és családi körének minél mélyebb feltérképezésére. Ehhez ma már kiváló szociális hálózat-analizáló szoftverek állnak rendelkezésre.

A profit szempontjából még lényegesebb azonban, hogy a cég likvidálja az úgynevezett "rotational churn"-t (nem találtam magyar fordítást, nevezzük most körbeforgó lemorzsolódásnak), azaz az olyan felhasználókat, akik egy-egy akciós telefont vagy szolgáltatást újra és újra, más néven használnak fel, ezáltal veszteségeket okozva a cégnek. Van olyan cég, aki kifejezetten a telekom-cégek számára készít közösségi hálózat-analizáló programokat, köztük olyanokat, amelyek a híváslisták alapján tapogatják le a felhasználók szociális köreit: a körből kilépők helyén keletkezett űrhöz próbálnak olyan új számot találni, aki ugyanazokat hívja, és akit ugyanazok hívnak, így azonosítva a rotáló felhasználókat. Kubatovnak van még mit tanulnia a nagyoktól. A Vodafone-nak pedig ölébe pottyannak a telefonkönyveiket az ajándék programmal ajándékba adó ügyfelek egymás társítható, összehasonlítható hálózatai. Na, vajon mire fogja használni az információt?

--- UPDATE ---

a Vodafone reakciója:

Kedves Blogger!

A http://fenteslent.blog.hu/2010/12/08/karacsonyi_ajandek_vodafone oldalon olvastuk bejegyzésedet, melyben Vodafone PAKK szolgáltatásunkról osztod meg véleményed.

Szeretnénk biztosítani Téged afelől, hogy ügyfeleink adatait a lehető legkörültekintőbben kezeljük, természetesen a hatályos, az elektronikus hírközlési szolgáltatások adatbiztonságáról szóló kormányrendeletnek is megfelelően. Cégünk személyes adatok kezeléséről szóló irányelveit Általános Szerződési Feltételeinkben, az alábbi oldalon olvashatod részletesen.
http://www.vodafone.hu/egyeni/common/segithetunk/ugyfelszolgalat/letoltes/aszf/2010_11_08/aszf_10_11_08_6.pdf

A Vodafone PAKK szolgáltatáshoz tartozó AdatŐr opcióval ügyfeleinknek egy kényelmes és biztonságos adatmentési lehetőséget nyújtunk, hiszen az AdatŐr titkosított csatornát használ, az adatokat titkosítva tárolja, védett szerveren, akár jelszóval is védetten. A szolgáltatást előfizetőink visszajelzéseit figyelembe véve alkottuk meg, többek között egy újabb lehetőséget kínálva a szervizeléskor leadott készüléken lévő tartalmak átmeneti tárolására is.

A szolgáltatásra való regisztráció előtt minden ügyfelünk elfogadja külön, ehhez a szolgáltatáshoz készített Felhasználási Feltételek-et, amely elsősorban a felhasználók érdekeit tartja szem előtt és amelyből látható, hogy a Vodafone semmilyen formában nem tud hozzáférni a felhasználók telefonkönyvéhez, mentett adataihoz.

Reméljük, a fentiekkel számodra is megnyugtató választ adtunk kérdéseiddel kapcsolatban! Amennyiben további kérdésed van, a szolgáltatás termékmenedzsere felajánlotta, hogy személyes megbeszélés keretében a szolgáltatás működését megismerteti Veled.

Üdvözlettel,
Vodafone

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr102499621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ne legyetek ennyire fogalmatlanok, "közismert", hogy ezt csinálják, több éves történet.

vodafone360.com/ (korábban www.zyb.com)
Mit kell ezen problemazni?
Kotelezo? Nem. Akkormeg?
Nem látom, hogy mi szükségük lenne erre, amikor egyébként is ismerik az összes bejövő és kimenő hívásodat. Ehhez nem kell a telefonkönyv.
Itt legalább nem kell sorba állni Salgótarjánban, ha meg akarod akadályozni, hogy lenyúlják a dolgaidat. És ha mégsem adod, akkor is ugyanazon a percdíjon fogsz beszélni, mint mindenki más.
"túl azon, hogy nem tudjuk meg, pontosan kinek a tulajdonát is képezi a szerver, a programot leíró oldalon szemérmesen megfeledkeznek értesíteni arról is, hogy vajon felhasználják-e az eltárolt adatokat és mire, ami már eleve elég aggályos."

Olvasni kellene...
vodafone.hu/c/document_library/get_file?uuid=1c62b305-6d43-4b6f-bb5f-e196304947f4&groupId=85928
@pietro: hm, ez jól elbújt, mindenesetre nem lett tőle kecsegtetőbb az ajánlat :)

örvendek, hogy ilyen önérzetes, tudatos fogyasztók a kedves kommenterek.
@volankombi: Szerintem teljesen korrekt:

"A felhasználó által kiválasztott adatok mentése a Vodafone szerzodött partnere, a Diovis Kft. (1111
Budapest, Hosszúréti u. 21., diovis@diovis.hu) által üzemeltetett, az EU-ban található szerverre
történik. Az adatok eros titkosítással, 256 bites https-csatornán érik el a szervert, ahol AES
algoritmussal titkosítva tárolódnak. A felhasználó az adatmentéshez jelszót is beállíthat. A jelszó
használata a maximális adatbiztonság érdekében javasolt. Az adatokhoz sem a Diovis Kft., sem a
Vodafone, illetve más személyek sem férhetnek hozzá."
@posztoló: ahogy levettem, pietro valóban utána nézett a dolgokna, és nem csak elso ránéze´sre böffentett valamit :) Nem baj, a célodat elérted, kint voltál az index.hu címlapján, gratulálok! Különben a büdös életben nem akadtam volna rá a blogodra.
További minden jót!
Ilyen szolgáltatások mindig is voltak különböző felületeken.
a legalapabb anno az volt, amikor egy hardver eszközre mentetted ki egy sim kártya másolóval a számaidat.

külföldi szolgáltatók jó ideje kínálnak hasonlót.

sőt, aki androidot használ az gmail contactsba, vagy htcsense.com-ba, aki meg windows phone-t az live-ba mentheti ki a számokat, smseket képeket.

és mindez miért?

a legtöbb ember elhagyja néha a telefonját és bukja a számokat, aki pedig telefont cserél, néha kézzel írja át azokat. sokkal egyszerűbb.
a szolgáltatónak nem kellenek a szaros kontaktjaid, pontosan tudja egyébként is, hogy mikor hol vagy és kiket hívsz.

idióta, fos, olcsó, pánikkeltő poszt. ráadásul felületes is. szalai annamária tiltson le téged az internetről!
@pietro: "Ezért az alkalmazás letöltésével a felhasználó vállalja
(legalább) a lentebb felsorolt esetekben a szolgáltatás lemondását, illetve elfogadja, hogy a
szolgáltatás lemondásának elmaradása esetén a Vodafone semminemű felelosségét nem vállal a
felhasználó személyes adatainak más felhasználó általi visszatöltéséért (restore):
1. Telefonszámcsere
2. Elofizetoi jogviszony átírása
3. Elofizetoi szerzodés megszüntetése"
aki meg azzal jön, hogy ilyen mindig volt, annak jelentem, hogy hát igen, nem én találtam fel a spanyolviaszt :)

Valamint: xkcd.com/792/
nagy durranás.....szinte mindegyik gyártónak is van ugyanilyenje, továbbá az androidosok jól tudják, hogy a gugli is nyomatja ezt és még megannyi cég szolgáltat ilyképp....
Jól dolgozik a Vodafone komm csapata szép munka!
Eszre kellene venni ezt:

"A felhasznalo az adatmenteshez jelszot is beallithat. A jelszo hasznalata javasolt. Az adatokhoz sem a Diovis kft, sem a Vodafone, es mas szemelyek sem ferhetnek hozza."

Epeszu ember semmilyen mentest nem csinal titkositas nelkul, olyan mentest, ami idegenek kezebe kerul meg plane nem csinal titkositas nelkul.

Raadasul a hivaslistak jogszeruen a szolgaltato birtokaban vannak, abbol mindent meg lehet tudni. A telefonkonyvedben a hivaslistahoz kepest annyi plusz info van, hogy te Nyunyusnak hivod az asszonyt, a szeretoje meg Mezecskenek. De ez a vodafone-t marhara nem erdekli.

vajk
Egyébként ha a Facebookot mobilról használod automatikusan lementi a telefonkönyved...
@Csaggasz: Ott a pont.

Én is a gmail accommal szinkronizálom a kontaktjaimat, már WinMo alatt is... És de jó hogy így tettem, két okból: egyrészt teljesen fájdalommentes móka volt WinMo-ról Androidra váltani, az összes kontakt a helyén az új telefon első bekapcsolása utáni harmadik percben. Ugyanez, amikor ellopták szegény Desirét, legalább a telefonkönyvem nem veszett el vele.

Hogy a Google tudja, hogy nekem megvan a Bélának, meg a Gizinek, meg a Józsinak a telefonszáma? Mégis, miafaszt kezd ezzel az információval, mi olyat tud csinálni amiből nekem károm származhatna?
Ennyi, mindenki teszi a dolgát, a Vodafone is, a fogyasztók is.
@Gery.Greyhound: hogy mit tud csinálni a google?
a facebook pl tud olyat, hogy a netes vásárlásaid listáját elküldi az ismerőseidnek, hátha azok is megveszik azt amit Te. Mert ugye felmérések szerint az emberek leginkább azt veszik meg, amit ismerőseik ajánlanak neki.
A Te károd az lehet, ha olyat veszel a neten, amit nem szeretnéd hogy az ismerőseid megtudják.
@pietro: "Az adatokhoz sem a Diovis Kft., sem a
Vodafone, illetve más személyek sem férhetnek hozzá."

Szerintem téged gyámság alá kellene vonni, mert autista vagy.

Az autista olyan ember, aki nem tud a szavak mögé nézni, azt gondolja igaznak amit mondanak neki, naív. Pl. ha vendégségben van és este 11-kor a házigazda udvariasan azt mondja nyugodtan maradjál még, azt is komolyan veszi és nyugodtan marad még...
Akármit gondol a posztoló, ez egy okos szolgáltatás.
Nem a voda találta ki, a világon több hasonló alkalmazás is van,többmilliós ügyfélkörrel.
Ha a fikázást elfelejtjük, rájövünk, hogy nem ördögtől való dolog ez.
Amit én használok, az folyamatosan szinkronizálja a kontaktlistám a szerverrel, illetve a telefon elhagyása/lopása esetén lehetőségem van a készüléket lezárni, így más nem férhet hozzá semmiféle tartalomhoz (emailek, sms-k, híváslista, stb.) majd a tartalom mentése után az mindent tudok törölni a készülékről.
Számomra ez inkább megnyugtató, mint félelem keltő.
Igaziból félelemkeltő számomra az lenne, ha egy lopás esetén ezt nem tudnám megtenni.
Persze tudom, kinek a pap, kinek a papné...
@iszkiri: persze, senki nem mondta, hogy ne lehetne így hozzáállni.
@bnyuszi: "A Te károd az lehet, ha olyat veszel a neten, amit nem szeretnéd hogy az ismerőseid megtudják."

Persze, majd ha veszek a neten egy 25 centis félelmetes vibrátort a 'zasszonynak, akkor majd a gonosz gugli ezt automatikusan kiteszi a fészre, hogy a haverok hadd' röhögjenek... Hihető.
@Gery.Greyhound: "...majd ha veszek a neten egy 25 centis félelmetes vibrátort a 'zasszonynak..."

Gondold át, mielőtt cselekszel, mert ez öngól is lehet: az asszonyt hozzászoktatod a 25 centis félelmetes szerszámhoz, aztán röhögőgörcsöt kap, ha meglátja a tiédet! :)

Ne haragudj, ez egyszerűen magas labda volt... ;)
A telefon(ok), amit a zsebedben hordasz, egy online kapcsolatban lévő célszámítógép, ami folyamatosan kommunikál a központtal. Az az egyszerű feladat, hogy a központ lekérje tőle a telefonkönyvet, egyszerű és gyors utasítás. Nem kell hozzá sem az engedélyed, sem külön szoftver. Az is csak egy egyszerű utasítás, hogy bekapcsolják rajta a mikrofont, ami valami véletlen folytán azt is tök jól közvetíti, ha egy pók a hálóját szövi a másik szobában (ugyan téged, aki bele beszélsz, alig hallani).
Tök egyszerű program a PC-n, és máris lementetted az adatokat, minek ehhez külön szerver?:) Egyébként meg a böngészők is így szinkronizálnak, a gmail pedig olvassa a leveleket!:D
Én már láttam düh rohamot kapó és utánna tombolni kezdő embert mert elvesztek a számai,majd 100ezer Ft-os kárt okozva a környezetében,hülye aki ilyesmire gondol mint a kedves posz irója aki nem mellesleg dilettáns.
Minden telefon szolgáltató nyilvántartásában megvannak azok a telefonos kapcsolatok, számok, amelyeken már történt kommunikáció.
Ez természetesen szigorúan titkos. (Legalább is úgy néz ki.)

A telefonkönyv feltöltése csak legalizálná ezekhez a titkosan őrzött adatokhoz a szolgáltató (Vodafone) hozzáférését.
Én óvnék mindenkit az adatai feltöltésétől.
Egyébként a Vodafone nem csak ilyen adatokat gyűjtene, hanem gyűjt mást is.
Pl: Laptopokat árul a netten (de üzleteiben is) 9000 Ft-ért.
Netten mindenféle adatot bekér, aztán 2-3 nap múlva jön az SMS, vagy email, hogy a laptop csak akkor vehető meg, ha 35-40 ezer forintot befizet az illető.
Megjegyzem, hogy a laptop kb. 80ezer bolti áron, de a Vodafone 35-40 ezret kér és 2 év hűségnyilatkozatot. (Tudom. Megvannak Őrülve!)

Na már most. Hányan próbálkoznak ilyen és hasonló szerkezetet megvenni? Sokan.
Az ismeretségi körömben 1 év alatt 3-an akartak ilyen "nem megvehető" eszközt venni a Vodafone-tól és senkinek sem sikerült.

Vajon a Vodafone mit csinál ezekkel a bekért adatokkal? Ezen az adatlapon még azt is megkérdezi, (vagy felhívnak)hogy milyen alsónadrág van rajtad?

A Vodafone-nál kellene már egy jó kis adat- és fogyasztóvédelmi ellenőrzés!!

A Vodafone Magyarországon beépített CIA ? (Talán egy újabb Wikileaks-ből egyszer kiderűl.)
@ZWS: 2010.12.08. 13:25:35
Nem gondolod, hogy ez amit írtál egy borzasztóan nagy kitaláció? Ekkora marhaságot még te sem hihetsz el, annak ellenére, hogy téged sem lopnának el az eszed miatt.
Vettem egy android-os telefont, áttöltöttem az adataimat a régi készülékről bluetooth-on. A hülye telefon meg azonnal szinkronizált a már beállított gmail fiókommal, szépen átküldte oda is a számaimat.
Kicsit aggódom, vajon hogy kezeli a gmail a telefon számaimat?
@SzaGyu: Ha ismernéd a telefonhálózat működését, nem minősítenéd kitalációnak. Tudod bármivel cáfolni amit írtam, a személyeskedésen kívül?
Még annyit, hogy az összes elhangzott beszélgetés rögzítése sem jelent gondot manapság, a szűk keresztmetszet inkább a hangfelismerés, vagyis ha kedélyes beszélgetés közben elejted a haverodnak, hogy "alapítsunk egy Al-Queda sejtet és robbantsuk fel a Parlamentet", akkor, ha más módon nem exponáltad magad, nem fognak rád állni. Még.
Oly hiteles a Vodafone válaszlevele, annak ismeretében, hogy titokban megfigyelték alkalmazottaikat, és a jogerős bírósági ítéletek után sem változtattak a tényen, csak a megfigyelés módján.
Pont tegnap szerencsém volt részt venni egy ilyen előadáson: www.jovokepp.hu/blog_2010-11-7_December_7_en_ujabb_eloadas_a_BME_n.php
Itt hasonló dolgokkal foglalkoztak, mint amiről ez a bejegyzés ír.

Pár gondolat a kommentelők számára:
-Az h a gugli megtudja, h neked megvan Mari száma, az nekik igenis hordozhat információt. Az, h te ebből nem tudsz semmilyen következtetést levonni az még nem jelent semmit.
-Az, h tudják, h kit hívogatsz az egy dolog. De nem tudják, h hány tel. szám van beírva neked. Ezek arányából már lehet következtetni bizonyos viselkedés formákra stb. Gyors analízis és már tudnak vmit rólad, amit magad se tudsz talán. Ez most hatalmas félelem keltésként hangzik, de nem az. Egyszerűen ha nem szükséges, akkor ne adj meg feleslegesen mindent magadról, mert az összegyűlő adattömegből sok mindent ki lehet okoskodni, amit talán te se szeretnél.
-Nehogy azzal mentsük fel most a vodát, h a fácse meg a gugli meg a többi is, h ilyet más is csinál, meg volt ilyen korábban is. Ennyi erővel bele lehet nyugodni mindenbe. A levegőt is be fogja vki szennyezni stb. Legyen már öntudatunk!

további szép napot...
@ZWS: Az, hogy a GSM beszélgetés rögzítése nem jelent gondot, azért cáfolnám!!
Ameddig a két beszélgető a GSM hálózatban van, (tehát nincs kilépés vezetékesre) Addig lehallgatni nem lehet. Olyan nagy a titkosítási fokozat, hogy 50 év kellene míg megfejtenéd a kódot. De ekkor már régen aktualitását vesztette.
Erről ennyit...
Csak azért, hogy tudd:
Mobilszolgáltatóktól vannak "vonalak" a NBHivatal felé de ők is csak engedéllyel tehetik a lehallgatást.
Egyébként az a berendezés amit a NBH nyugatról vásárolt, az több milliárd forint volt...

Jó barátod a Google, de hogy könnyítsek a helyzeteden, itt van például egy link:

barikad.hu/node/4701
@SzaGyu: Nagy naivitásra vall, hogy az egyébként már elavult és nem feltörhetetlen (pcforum.hu/hirek/11496/Feltortek+a+GSM-titkositast-barki+lehallgathatja+a+mobilhivasokat.html) titkosítás gátja lenne a hívások rögzítésének, hiszen minimális hálózati topológia ismeretében tudható, hogy minden kommunikáció telefon-torony-központ-torony-telefon úton zajlik, és a rögzítés helye a központ(ba van kötve). Mivel eleve jelentősen tömörített digitális adatforgalomról van szó, ez is megkönnyíti a dolgot.
Az igen drága lehallgató berendezés terepi lehallgatásra kell, az pedig teljesen más tészta.
Könnyítettem a helyzeteden?
Ezt a portált még be akartam kommentelni ide, pet-portal.eu/ .

"A PET jelentése Privátszférát Erősítő Technológiák..."
süti beállítások módosítása