Hajléktalantranszport Bécsbe

2010.12.10. 08:00 miket
Apám lecsúszott.  Gyerekkoromban még karácsonyra mindig a legmenőbb legót kaptam, a bátyám meg már a rendszerváltás előtt C64-en tolta a wizard of wart. A fater nem hajléktalan, de munkája nincs, a nyugdíjából tartozást fizet a mindenféle köz- és szociális műnek. A Keletinél lakik, a közelben lévő kiskocsmába jár társaságért és az olcsó nagyföccsért (ezt issza gyerekkorom óta). Az új barátai már hajléktalanok. Így jutottam apám révén megdöbbentő információkhoz a magyar vérexportról:

Kedden és csütörtökön indul a Keletitől az ötven személyes lerobbant Ikarus. A cél Ausztria, az utasok hajléktalanok. Mennek vért adni Bécsbe. Egy leleményes vállalkozó meglátta a bizniszt és minden nap elindítja buszát a város valamely pontjáról. Egy adag vér 20 euró, ebből levonnak 5 eurót útiköltségnek, majd korrektül egyből forintra váltva (250-os árfolyamon) kézhez is adják a keresetet: 3750 ft. Ráadásként egy napig melegben vannak a buszon.

Itt nem szeretném taglalni az utazásszervező emberségét és hasznát, nem tudunk utánajárni, mennyit keres és hány ember későbbi halála szárad a lelkén. A kérdés az: hogyan lehet ennyire gyenge a magyar szociális ellátórendszer, hogy ilyen „vállalkozást” valaki üzleti alapon működtessen.

A választ meg is kapjuk egy metrómegállóval arrébb a Blahán. Itt is csak a pénz számít, vagy a vélt politikai haszon. Eltűnnek a hajléktalanok. Hová? Mindenhová, a kapualjak a városban végig tele mínuszokban a takaró alatt vacogó emberekkel. A mélyen vallásos és rendpárti Tarlós polgármester rendet tett az aluljárókban. Kipucolta a hajléktalanokat és elküldte őket a halálba. Könnyen gyilkost kiálthatnánk! Könnyebben, mint a transzporttal dolgozó üzletembernél, ő legalább fizet a lassú halálért, Tarlós a gyorsért nem. Sőt. A téren, a volt sajtószékház helyén csinos kis szálloda és pláza épült. A beruházó saját költségén magára vállalta a tér felújítását (a plázába vezető térformálásáról egy későbbi posztban szeretnék beszámolni). Cserébe a kérés: szűnjön meg ez a csúnya látvány, amikor több száz ember ételért áll sorban. Így idén télen(!) tizenegy év után megszűnt a Blahán az ételosztás. Így üt két legyet egy csapásra drága polgármesterünk. Egy új és hajléktalanmentes teret kapunk tőle. Mire számíthatnánk a jó üzletet meglátó vérexporttőrtől, mikor a főpolgármester átnéz a problémán és olyan megoldást talál, ami csak felületi kezelést nyújt? Reméljük, azért vasárnap a templomban elmond egy imát az utcára küldött emberekért. 

Tegnap a Corvin áruház előtt a Blahán egy hajléktalan apró reményében boldog karácsonyt kívánt a kijövő embereknek. Egy jól szituált ötvenes úr valamit odaszólt. Mire a kéregető:  fogadom, magának sincs munkája! Az úr megállt, és elkezdődött egy szomorú beszélgetés...

A Város Mindenkié csoport jövő hét szerdán (dec. 15.) este 6-tól tiltakozó akciót szervez a hajléktalanok zaklatása ellen a Blaha Lujza téren az aluljáróban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr232505525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez sérti az eü-tvt. persze érzékeny kérdés hiszen a hajléktalan is jól jár de legfőképp a "vállalkozó". Gyanítom osztrák viszonylatban sem szabályos, térítés ellenében vérhez jutni,kiszolgáltatott emberek helyzetének kihasználásával

XIII. Fejezet
VÉRELLÁTÁS
224. § A vér és a vérkészítmények - ha jogszabály ettől eltérően nem rendelkezik - kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.
226. § (1) A véradások szervezése során a véradók toborzását az önkéntesség és - a külön jogszabályban meghatározott esetek kivételével - a térítésmentesség elvei alapján kell végrehajtani.
(2) A véradót - saját, illetve az általa adott vérből előállított vérkészítményt kapó beteg egészségének védelme érdekében - a véradásra való alkalmassága tekintetében ki kell vizsgálni. Ennek során a véradó köteles a saját egészségi állapotáról, valamint életviteléről - amennyiben az a vér útján átvihető fertőző betegségek szempontjából jelentős - a vizsgálatot végző orvos kérdésére felvilágosítást adni.
(3) A véradót a társadalom részéről - a külön jogszabályban meghatározottak szerint - kiemelt megbecsülés illeti meg.
(4) Amennyiben a szakmai szabályoknak megfelelően végzett véradás következtében a véradó kárt szenved vagy meghal, őt, illetve az általa eltartott hozzátartozóját az állam kártalanítja.
azt hiszem ha havat lapátolni vinnék ezeket az embereket bécsbe (hasonló pénzért) meglehetősen nehezen telnének meg azok a buszok.
biztosan lelketlen dolog ilyet mondani és sokkal egyszeűbb mindenért a politikusokat és 'vállalkozokat' okolni.sőt tovább megyek; egyetértek azzal hogy ne az aluljárók legyenek az első számú hajléktalanszállók (hozzá kell tennem nem sok éjszakat töltöttem szabad ég alatt télvíz idején).apropó tél,azért érdekes hogy nyáron ez a téma szinte elő sem jön.
ami pedig végképp bosszantó hogy minek annyi szociológus az orszagnak ha húsz év alatt a legnagyobb sikerük az ételosztás tudott lenni?..
a Zegésség nem üzlet!
@lumumba: tehát aki nem keresett elég pénzt, az dögöljön meg. sőt, kimondottan dögöljön meg, mert így csak a gond van vele.
Hogy hány halál szárad a lelkén? Esküszöm, nem értem mi az alapvető probléma ezzel a vállalkozással. És a bloggernek sem sikerült igazán érvelni. Nem inkább "hány életet megmentett"? A véradás sima ügy. A véradás, az nem egyenlő a szervkere...skedelemmel. Ha szabályozott keretek között lehetne némi pénzt kapni érte - simán lehet, hogy Ausztriában így van, mert sok okos országban így van - szóval, akkor sok hajléktalan is jól járna, és nem pangna a vérbank. Aktivista mondta nekem: rendszerint széjjelpiercingezett arcú fiatalok mondják neki, hogy azért nem adnak vért, mert félnek a tűtől. Mindenki tudja, hogy "egy csepp vér életet menthet", de a krisztusi szeretet önmagában nem fogja tökéletesen működtetni a rendszert.
@GaZe: ha erre gondoltam volna szó szerint ezt írom.ugyanakkor a hajléktalanság egy választott életmód sokuknál plusz a szegényes rehabilitációs lehetőségek miatt inkább a 'szabad' eget választják ami télen egyenlő az aluljárókkal, buszokkal amiket én elvileg európai szintű jegy- és bérletárak megfizetése mellett vehetnék igénybe.
közben készülnek a hiper új hajléktalanszállók (gondolom uniós pénzekből is) amik lassan modernebbek lesznek mint a budai albink, de nem fogják használni, mert erőszakoskodnak velük vagy kirámolják őket..
@lumumba: persze, azt írtad volna. ahogy most se azt írtad, hogy irigyled meg nem érzed igazságosnak, hogy épülnek szállók (??? talán ha utánanézel, hogy mennyi a férőhely-hajléktalan arány, akkor ezt talán fel sem hozod érvként...) meg hogy neked bérletet kell venni amíg ezek ingyen ott ülhetnek... akkor, tulajdonképpen milyen klassz dolog homelessnek lenni, hiszen épülnek neked a modern szállók, és ingyen utazhatsz a bkv-n.
Na, legyél hajléktalan, tökre jó az!
Néhányan azt hangsúlyozzák, hogy miért tűntették el az aluljárókban fetrengő hajléktalanokat?
Nem az a probléma, hogy bizonyos helyekről kiszorulnak, hanem az, hogy nem oldották meg a további sorsukat.
Jelentős részük magatehetetlen és beteg, de azzal, hogy lefekszenek a közlekedő utakra a város csomópontjain nem lesz nekik jobb, ellenben mindenki másnak is nagyon rossz lesz.
Azok közé tartozom, akik nem akarnak maguk alá vizelt, eszméletlen embereket átugrálni az aluljáróban. Nem azért nem akarok félhulla állapotú embereket látni ott, mert lelketlen vagyok és érzéketlen a szociális problémákra, hanem mert az, ha összegyűlnek a város legforgalmasabb pontjain ezek a szerencsétlen zombik, az nem oldja meg a problémát.
Azt sem hiszem, hogy ha nem a Blahán osztanak ételt a hontalanoknak, hanem máshol, akkor azáltal bárkinek a jogai/érdekei sérülnek.

Ha valamit számon lehet kérni az illetékes politikusokon, az az, hogy nem tudják biztosítani számukra a megélhetést és megoldani az elhelyezésüket.

Az alapprobléma ezeknek az embereknek a totális perifériára kerülése és az, hogy nem tudják őket visszasegíteni az életbe. De az pl. totálisan érdektelen, hogy hol osztanak ételt.

Azt kellene inkább erőltetni, hogy kiépüljön egy komplett szociális segítőrendszer, nem azt, hogy haldokolhassanak az aluljárókban.
@GaZe: )
biztosan az en gepemben a hiba mert nem azt irom hogy mennyire szeretem a hugy-, szar- es alkoholszag kevereket a bkv-n, a kilogo labakat az aluljarokban, szinhazak, mozik, hivatalok aljaban, a szemethalmokat abban a nehany parkban ami budapestnek jutott.az allando penz es cigi kunyeralast. de legyen, elhiszem hogy te szivesen utazol egyutt veluk es nezegeted oket ahogy nyaron az x even keresztul felujitott koztereken hevernek es koldulnak naphosszat, a gyermekeidnek pedig azt mondod hogy szegeny emberekkel egytol egyig a politikusok es vallalkozok szurtak\nak ki es persze el is hiszed mindezt mert nem vagy kepmutato..
@lumumba: mert nyilván aki nem kívánja a hajléktalanok kipusztulását az ugye csak is szeretheti a jelenséget. Nem kicsit egybites logika ez?
Bizonyára csak ez a két lehetőség létezik, ugye?
@GaZe:
nem kevesbe mint kiforgatni es belemagyarazni
eeeefogytak az érvek, marad a bebebebeee bibibbíííí.
Na, szerintem a helyzetből kihoztuk a maximumot, tiéd az utolsó szó joga.
@GaZe: kosz akkor csak annyit hogy ha ennyire sziveden viseled a sorsukat igazan foglalkozhatnal veluk tobbet annal hogy kommentek kozzot vadaszol az ilyen deformalt gondolkodasu alakokra mint en.pupi
Nem plazmát adtak véletlenül? Csak mert vért nem lehet ilyen gyakran adni. Úgy tudom 3 havonta. Én adtam Németországban plazmát régebben, amikor még Au-Pair-ként kint dolgoztam. Ugyanúgy leveszik az ember vérét, egy gép kicentrifugázza a plazmát, a vért pedig újra visszapumpálja. Ezt egy évben 42-szer lehet csinálni, és folyamatos orvosi vizsgálat mellett történik. Kint teljesen normális, hogy fizetnek is érte, a véradásért és a plazmáért is. A véradásért többet adnak, a plazmáért mostanában kb. 15-25 euró közöt fizetnek, de ez attól is függ mekkora az ember súlya, mert minél nehezebb annál többet vehetnek le tőle. Ehhez jött még minden 7. alkalom után 30 euró bónusz, plusz ha te beszervezel valakit, aki aztán szintén rendszeresen jár, akkor 50 eurót kaptál cserébe. Kint rengeteg diák is járt oda, és sokan munka mellett is, kiegészítésként. Szerintem inkább az a nem normális, hogy itt Magyarországon nem fizetnek annyit. Amikor én itthon vért adtam, akkor kaptam egy 500 FT-os vásárlási utalványt, és egy belépőt az ország szó szerint másik végén lévő termálfürdőjébe, amit persze nem tudtam felhasználni.
Mindig sírnak itthon hogy nincs elég vér. Sokkal többen elmennének pedig, és miért lenne baj, ha olyanok akiknek jól jön az a pénz? Így lenne a fair, valamit valamiért.
@Lenoine: hát nemtom, én nem azért szoktam vért adni, mert várok érte valamit, de biztos velem van a baj :P
Ne legyünk álszentek. Persze hogy nem azért adunk, de jól jön. És lefogadom itthon legutóbb én sem egyedül lettem volna éppen a helyi véradó állomáson, ha ez nem így lenne. Tudomásul kell venni, főleg ilyen csóró országban, hogy az embereknek fontos a pénz. Nem azért mert pénzéhesek. Hanem azért, mert sokan minden fillért kiszámolnak hó végéig.
A vérplazma rengeteg gyógyszer egyik összetevője, amit ugye aztán pénzért árulnak nekünk. Úgyhogy egyáltalán nem érzem azokat az embereket erkölcstelennek, akik pénzt fogadnak el ezért. Bocs.
süti beállítások módosítása