A Fidesz nem a jogállamiságot, hanem a jogbiztonságot pusztította el

2010.12.16. 07:50 dugovics titusz

Egyre szaporodnak a kormányt támadó hangok, és csak fél évet kellett várni arra, hogy ismét legyenek kisebb-nagyobb kormányellenes tüntetések. Magánnyugdíjpénztárak „államosítása”, AB hatásköreinek megnyirbálása, médiatörvény; csak a fő indokok, amelyek miatt sokan úgy gondolják, hogy a Fidesz lyukat ütött a jogállam testén. A fideszes tollnokok érvelésében annyi igazság viszont van, hogy az alkotmányozó többség ámokfutása önmagában még így sem megy túl a jogállamiság határain.

Ha viszont tényleg a jog szempontjából közelítjük meg a kérdést, felfedezhetünk egy súlyos hiányosságot a parlamenti többség törvényhozásában, ami valóban meglékeli a jogállamiságot, és valóban az önkény felé mutat. Ez pedig a jogbiztonság hiánya.

 

A jogbiztonság elve a jogállamiság egyik alapvető feltétele, és elsősorban a törvényhozóval szemben támaszt követelményeket. A jogrend kiszámíthatóságát, előreláthatóságát jelenti, azt, hogy a társadalomban a biztonság, a bizalom, a következetes, ésszerűen felépített rend érvényesüljön úgy, hogy a normakövetők minél nagyobb mértékben szóljanak bele a normaalkotásba.

Ez pedig kicsit sem érvényesül.

Fogalmunk sincs, mit akar a parlamenti többség, ugyanis sem a kampányban nem mondták el pontosan, hogy mi az „új rendszer” és mik az „új célok”, sem amióta kormányon vannak. Látszólag (vagy tényleg) ad hoc intézkedések követik egymást, mi csak kapkodjuk a fejünket. Semmi interakció.

Magyarországon jelenleg a kormányzó hatalom és a kormányzottak között a szakadék óriási. A bizalom teljesen hiányzik, úgy tekintünk az államra, mint szükséges rosszra és igyekszünk kibújni a látóköréből. Ez olyan abszurd helyzetet eredményez, hogy a többség úgy érzi: jobb helyen van a nyugdíjmegtakarítása befektetők által választott, profitorientált szervezetek kezében, mint saját választott képviselőinél. Holott – a konkrét példánál maradva –, ha például elmagyarázták volna, mi az implicit és explicit államadósság, miért akarja a kormány megszüntetni a jelenlegi rendszert, ha jó előre tudnánk, mi lesz a sorsa az egyéni számlán lévő megtakarításnak és ezek mentén kialakulhatott volna egy értelmes társadalmi vita, gyanítom, nem lenne így. Eddig nem úgy tűnt, hogy az ország nagy része az öngondoskodást a szociális hálóval szemben előnyben részesítő, Tóta W. Bush féle, IMF-labanc vadkapitalista lenne.

A Fidesznek, ahogy azt a választási győzelem óráiban mondták, történelmi lehetősége van (vagy csak volt) az államba és a képviseleti demokráciába vetett hit helyreállítására. Mindannyiunk közös érdeke (lett volna), hogy éljen vele. Ezzel szemben a Gyurcsány-éra legszebb hagyományait folytatva egy szűk csoport tudja csak – már ha tudja –,  hogy mi várható, a mi arcunkba meg beletolják a botrányosan fogalmatlan Selmeczi Gabriellákat vagy a cinikus és pofátlan Szijjártókat. Sőt, úgy néz ki, hogy ajándékba új, meglepetés-alkotmányt is kapunk. Hülyének néznek.

Ez a fajta kormányzati gyakorlat jelenleg a legsúlyosabb demokráciadeficit, itt sérül a jogállamiság; ezt tartotta korábban a Fidesz, teljesen jogosan, az elmúlt nyolc év legnagyobb hibájának. Mielőtt azonban hátradőlnének a tisztelt urak azzal, hogy erőforrás hiányában senki nem veszi el tőlük a kormányrudat, és majd elég lesz egy kis kenyeret odadobni a cirkusz után, a választások előtt, szeretném őket emlékeztetni arra: azért a víz az úr.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr62518897

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kísérleti terep 2010.12.17. 18:10:49

Orbán Viktor az utolsó demokraták egyike ebben az országban. Ez abból is látszik, hogy a kormányverzió helyett az eredetit, a frakciójavaslatot támogatja.  A dolgot csupán némileg árnyalja, hogy a kormány csekély önkorlátozást is tartalmazó verzió...

Trackback: 10 dolog amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel 2010.12.16. 13:47:17

A többség elégedetlen a kormány munkájával, és ez már a netes humorban is tetten érhető. Ezt találtam a drótpostaládámban: 10 dolog amit a kormány tenni fog a magánnyugdíj pénzekkel 1. Megveszi az összes Tesco-t meg Auchan-t, most úgyis olcsón lesznek...

Trackback: A 3000 milliárdos játszma 2010.12.16. 12:22:57

meseAtyafiak, úgy néz ki, hogy mikor játékostársat választottunk az elkövetkező évekre, nem gondoltuk végig, hogy ha átadjuk az irányítást az érzelmeinkre hallgatva, olyan pénzünk is a süllyesztőbe megy amiről azt hittük, hogy kemény marokkal fogjuk.Me...

Trackback: Országos politikai operettbál 2010.12.16. 09:31:12

A Fidesz ugyan élvezheti kétharmada áldásait, de lassan szocialista mértékű karanténba zárja magát. Nem maradt iránta semleges párt a porondon. Mára a szélsőséges, magát radikálisnak nevező párt a legkevésbé ellenséges, de az is alig vállalja az együtt...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.12.16. 09:29:58

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Trackback: Jogállam lejtmenetben 2010.12.16. 09:07:38

Ténytár Az Országgyűlés egyes döntései komoly aggályokat vetnek fel a jogállam jövőjét illetően. Különösen aggasztó, hog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@ColT:
Mesélj, mit vártál el tőlük.
Tényleg érdekel.
Szoc-libek!
A java csak most jön,ebben az országban rendnek kell lenni.Végre van egy miniszterelnök,aki megfogja lépni!
"Fogalmunk sincs, mit akar a parlamenti többség, ugyanis sem a kampányban nem mondták el pontosan, hogy mi az „új rendszer” és mik az „új célok”, sem amióta kormányon vannak."
bocs de ezt 98-02 között már megmondták,"cél" a kommunisták teljes eltüntetése. A "rendszer" meg a teljes hatalmuk bebetonozása 20 évre ( Mikola)
és 2010ben valóban a víz az úr, érdemes megnézni az index videókat: új tó, elárasztott Auchan, átvágott gát, felhőszakadás miatt átszakadt vörösiszap tároló, egyre inkább a víz lesz az úr. értem ezt úgy is, hogy egyre inkább az elégedetlen embertömeg. ezt tényleg jó, ha eszébe vési "a mélyen tisztelt" fidess!
@Ppix: Szerintem azt amire te szavaztál.

@öcsi55: Ja,ja. Volt ilyen politikus aki már a kampányban megmondta, hogy rendet tesz, még ha kell a demokrácia lebontásának árán is és erős államot teremt.
Olvasgass egy kis történelmet!
Úgy hívták Adolf Hitler.
@döncike1:
"bocs de ezt 98-02 között már megmondták,"cél" a kommunisták teljes eltüntetése."

Akkor igazán elkezdhetnék a munkát és legelőször eltüntethetnék magukat. Olcsón kaphatnak kötelet az Andrássy úton pedig van elég lámpavas.
@döncike1: "A "rendszer" meg a teljes hatalmuk bebetonozása 20 évre ( Mikola) " - Az 2006-ban volt, de részletkérdés, egyébként egyetértek.
A Fidesz lényegesen jobb körülmények között, sokkal kisebb hülyeségekért simán vesztett választást 2002-ben. A választók szeme előtt 2014-ben az fog lebegni, hogy csak kétharmada ne legyen senkinek. Ez érdekes meglepetéseket hozhat.
@röhögő:
pont egy olyan kemény valaki kéne ebbe az országba, hogy s*ggbe rúgja a sok naplopót...
@MAGYAR KATONA: Nincs mit elolvasni rajta. Tarlós ezerszer jobb mint Demszki, ezt már a III. kerületben bebizonyította.
@Kivlov: Ez igaz, csakhogy ennek általában sírás a vége. Kevesek vagyunk mi itt Európa közepén, néhány pénzügyi tranzakcióval kicsinálnak minket, akik meg mellénk állhatnának, az oroszok, azok nem felejtették el a grúz helyzethez hozzáállását Orbánnak és ehhez tapsolni fognak.
Meg is látszik, Orbán semmilyen eredményt nem ért el Putyinnál, Fellegit aki meg utána menteni akarta a menthetőt nem is fogadták.
Észre kellene venned hogy Orbánt már senki sem veszi komolyan, ti meg megválasztottátok.
"az alkotmányozó többség ámokfutása még így sem megy túl a jogállamiság határain"

Nem meglepő. Magyarország lerablása és tönkretétele sem ütközik semmilyen paragrafussal. A börtönök nem politikusbűnözőkkel van tele, pedig hány ezer milliárdnak kelt már lába... de mindig van mentőjogszabály.
@röhögő:
Én nem szavaztam rá, de nem bánom a 2/3ot.
Csak ha tavasszal nem lesz reform, nem lesznek s*ggbe rúgva a C-k, meg a nyuggerek, akkor fogom bánni…

Amúgy kit választottunk volna??? Gittegylet elempét?
@röhögő: reggel sok vodkát ittál!
Holnap vigyázz,ne ,hogy Gyurcsánt Sztálinnal mérd össze.
@Kivlov: Ez a gyurcsányi banda legnagyobb bűne, hogy nem volt kit választani. gittegylet elempére én sem szavaztam. A szocikra voksoltam, de csak azért hogy ne legyen kétharmad. Lett volna bármilyen normális alternatíva, arra tettem volna. De nem volt.
@öcsi55: Gyurcsányt felesleges Sztálinnal összehasonlítani, mert lemondott.
Orbánt már inkább, mert a személyi politikája kisértetiesen hasonlít Sztálinhoz.
Bárki, aki potenciálisan népszerű, veszélyes rá, vagy ellentmond, az sürgősen süllyesztő.
Akkor gulág, meg golyó, ma polgármesteri vagy brüsszeli számüzetés.
@röhögő: ha neked Brüszel számüzetés,akkor még nem jártál ott.Legyen egy szép napod.
@Pacsker: "értem ezt úgy is, hogy egyre inkább az elégedetlen embertömeg"

Már legalább 20 éve elégedetlenkedünk. Ennyi idő alatt nyilvánvalóvá vált a mélyen tisztelt vezetésünknek, hogy ebben az országban rendkívül sok beszari, lusta ember él, akivel meg lehet gyakorlatilag bármit tenni. Tehát a prognózis egyszerű: Nincs veszély, néhány hőbörgőtől eltekinve akit a rendszer randalírozó náci focihuligánnak hív, és média által megutáltat a közzel.
@Kivlov: "Amúgy kit választottunk volna??? Gittegylet elempét?"

Például a jobbikot. Csak a finnyás polgári tévén csüngő középrétegnek túlságosan nácik. Mentsük az országot úgy, hogy közben ne kelljen felállni a tévé mellől, és ne változzon semmi. Nos a fidesz erre a legjobb választás volt.
Egyetértek azzal, hogy a jogbiztonság megrendült, ld. kormányzó hatalom kontroll nélkülisége, visszamenőleges hatályú törvénykezés, az érdekképviseletekkel való előzetes egyeztetés hiánya, a manyup-okkal kapcsolatos kapkodó intézkedések, ugyanezzel kapcsolatban a magántulajdon megkérdőjelezése, a törekvés, hogy az új Alkotmány megerősítő népszavazás nélkül lépjen hatályba, egyáltalán az Alkotmány mindennapos módosításának gyakorlata, stb.
De azzal vitatkoznék, hogy ez nem a jogállamiság megrendülése is egyben, hiszen a diktatúrák is hoznak törvényeket, ilyen alapon azok is jogállamok, vagy idehozhatnánk példának a magyar zsidótörvényeket, hiszen azok is jogszabályok voltak.
A jogállamiság tartalmi, nem formai kérdés. Ha polgári demokráciában akarunk élni semmilyen "magasabb szempont" érdekében nem mondhatunk le a hatalom kontrolljáról, a társadalmi közmegegyezés szükségességéről és főleg nem mondhatunk le a szabadságjogok teljességéről (máris érintett a sajtószabadság és a magántulajdon tisztelete).
Sajna az a helyzet, hogy, ahogyan egyénileg, úgy nemzeti szinten is van lehetőség önsorsrontásra. Lásd például délszláv háborúk alig néhány éve.

A politika olyan erővel kontraszelektált (a politikában / hatalomban csak mániás/pszihotikus őrültek kapnak szerepet, mert az ő szövegükre és nüanszaikra reagál a nép), és a rendszer olyan mértékben pszeudocélokat követ (a politikai pártok valós célja nem a közjó építése, hanem a közpénzek szervezett magánosítása), hogy könnyen lehet, hogy a rendszer magától nem jut ki ebből a kelepcéből.

Hogy mindez 40 év komcsi idiotizmusának köszönhető, vagy régebbre nyúlik vissza, tudja fene...
@ColT: miattad van ? teee ...

leírni százszor: nem töltünk ki biankó csekket, nem töltünk ki biankó csekket ...
Nagyon fontos lenne, ha egy grafológus megtekintené, elemezné Orbán Viktor aláírását. Van erre alkalmas valaki itt? Nyugdíjas levélről leszedhető az aláírás.
Senkinek ne legyenek illúziói. Eljön annak is az ideje, amikor a jogállamiságot rúgják szét a narancskomcsik. Amint veszélyben fogják érezni magukat, a hatalmukat. Lesz itt még cifra dolog, talán nem is sejtjük.
@igényes: Találtam aláírást, de ez eltér egy kissé a nyugdíjasoknak írt levél végén található firkától.

okospista.blog.hu/2010/07/24/a_nagy_politikus_alairas_elemzes

És végül, de nem utolsósorban Orbán Viktor. Népvezér, kancellár, népatya, NER megálmodó és a Nemzeti Centrum apukája. Minthogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere ez az aláírás sem egyértelmű. Gyakorlatilag ez Ritter Zoltán aláírása is lehetne. Mindenesetre rövid és tömör, nem kertelő, egyből a lényegre törő személyiségre utal. A középen a v kiemelkedik, tehát nyertes típus, aki utál veszteni. Ha veszt, akkor az a mások hibája miatt történhetett csak úgy. Ugyanakkor a v át is van húzva, ez a paranoia és a bizonytalanság jele. Az aláírás továbbá azt mutatja, hogy Orbán kedvenc gyümölcse mindig is a narancs volt, a Fidesz csak átvette. Megfejtettük, hogy olyan emberről beszélünk, aki nem hátrál meg az ágyban, ezt bizonyítja is az öt gyerek. Szereti a focit és az egyetem alatt szívott már marihuánát.
@AnnaKarenina: egyetértek.

Megjegyezném, hogy a poszt két félmondata között olyan lényegi ellentmondás van, ami nem kelti az igazi átgondoltság látszatát:

"...annyi igazság viszont van, hogy az alkotmányozó többség ámokfutása még így sem megy túl a jogállamiság határain."

vs.

"Ez a fajta kormányzati gyakorlat jelenleg a legsúlyosabb demokráciadeficit, itt sérül a jogállamiság..."
Ezt a cikket olvasva a régi kommunista röplapok jutottak eszembe. Tele van az index ezekkel, minden nap.

Tényleg úgy gondoljátok, hogy rajtatok kívül ez olvassa annyi ember, hogy ezzel tényleg bármilyen nyomást lehet gyakorolni bárkire, mi értelme ennek?
Annak ellenér, hogy órákon át címlapon van nincs összesen 20 ember, aki arra vetemedne, hogy egyáltalán hozzászóljon...
Kérdéseim:
1. A nyugdíjas háztartások száma 1,7 millió, valóban?
2. A nyugdíjasok "tudtuk nélkül" megkérdezték Orbántól "tudtuk nélkül", hogy átjátszották a nyugdíjfedezetet, miközben a nyugdíjasok nem fizetnek, csak ÁFA vonzatot, előzőleg pedig az Államnak nyugdíj járulékot. A fedezetet a nyugdíjasok már befizették!!!!!!!
3. Riasztó, hogy a fedezet a szakadék szélén van, alatta persze Matolcsy és Orbán áll nagy ponyvával.
4. Orbán azt is írja, hogy a nyugdíjakat biztonságba helyezte. Mekkora szemétség? Nem emeli még inflációt követően sem.
5. A rezsi említése több, mint bosszantó. A kis ember ragaszkodni fog valamihez! Cinikus nagyon.
Levélben, írásba adja, hogy nem lehetünk veszélyben, de hová fordulhatok? Ki hárítja el a veszélyt, ki fizeti ki helyettem a számlát?

2010.09.08.
A nyugdíjasokkal folytatja Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultációt szóvivőjének szerdai bejelentése szerint. Orbán 1,7 millió nyugdíjasnak küld levelet, arra kérve őket, hogy osszák meg vele gondjaikat.
Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében levelet küld minden nyugdíjasnak, arra kérve őket, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében - közölte a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter szerdán. A szóvivő szerint a kormány minden eddigi kormánynál nagyobb és több figyelmet kíván fordítani a nyugdíjasokra és problémáik megoldására. A kormány ezt nem csak szavakban, hanem tettekben vállalja, ezért kérdezi meg a nyugdíjasokat most arról, hogy jelenlegi helyzetükön milyen intézkedések javítanának a legjobban - tette hozzá Szíjjártó. A miniszterelnök szóvivője közölte azt is, hogy a kérdőíves levelet 1,7 millió nyugdíjas háztartásba küldik el, a költségeket pedig a Fidesz fizeti.
@flort: Jogos, de mutatja azt is, hogy a jogbiztonság megrendülése egyben a jogállamiságot is megkérdőjelezi.
Azt most már tényleg nagyon unom, hogy pl. jelen a posztoló szerint is megmagyarázható, hogy miért lenne nekem jó a fenntarthatatlan felosztókiróvó, mint az öngondoskodás. A szocializmus bukása után 20 évvel. Beszarás.

Ja: eszerint én egy imflabanc vadkapitalista vagyok. Ide lőjetek!
"miért lenne jobb": bocs, ezt akartam írni.
@okostojáska:
"Tényleg úgy gondoljátok, hogy rajtatok kívül ez olvassa annyi ember, hogy ezzel tényleg bármilyen nyomást lehet gyakorolni bárkire, mi értelme ennek? "

Értelme mindig van, amúgy meg úgy néz ki hogy nem csak 20 ember hőbörög.
index.hu/belfold/2010/12/16/a_tobbseg_mar_elegedetlen_a_kormannyal/

index.hu/belfold/2010/12/16/csokkent_a_kormanypartok_folenye/
@Dracon:

index.hu/belfold/2010/12/16/a_tobbseg_mar_elegedetlen_a_kormannyal/

A biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada, 64 százaléka még mindig a Fideszre szavazna...

Erre a mondatra gondoltál?
@AnnaKarenina: nyilván.

Én egyébként azon (a kissé elsikkadt, de árulkodó módon faragatlan) mondaton akadtam fent először, mely szerint

"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja tartalmazza a választási programot teljes egészében"

(O.V. összes művei, idézve: mti.hu/cikk/501396/)

Ezek után jogbiztonságról beszélni?

Pláne, hogy a választási program egy tartalom nélküli betűhalmaz, avagy frázisgyűjtemény, konkrétumok nélkül.
Most ne beszéljünk arról sem, hogy pl. választói akarat lenne minden bizonnyal a halálbüntetés visszaállítása is.

Szóval, most miről beszélünk itt, mi húszan? Ezt eddig is sejtettük, nem?
@okostojáska: Formailag neked is igazad van. De összevetheted a blogbejegyzések és kommentek tartalmának változását a kormányra kerülés első időszaka és a jelen között, láthatod, hogy már alig van, aki védelmezi ezt a fajta kormányzást, és ezek között már a konzervatív beállítottságú blogírók is ott vannak szép számmal. És még csak pár hónap telt el.
És melléolvashatod a közvéleménykutatások újabb eredményeit és láthatod a közelítést.
És vannak, akik nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az emberek közötti beszélgetéseknek, vitáknak, mint a szervezett tüntetések egyszerű jelszavainak.
@okostojáska:

neked Észak-Korea való. Ott el lehet süppedni a jóságos állam édes, pihe-puha hitében anélkül, hogy megzavarná ezt az idilli állapotot bármilyen ellenvélemény, ellenséges bloggerek vagy sajtótermékek.
Az orbáni gyávaság újabb ékes bizonyítéka, amit a héten a Népszabadság újságírójával műveltek. A napilap tudósítója részt kívánt venni Orbán (egyébként sajtónyilvános) londoni programján, de a kormányzati kommunikációs központ ezt megtiltotta. Azt tanácsolták, inkább olvassa el az MTI beszámolóját, a miniszterelnök ugyanis csak a HírTV-nek és a TV2-nek hajlandó nyilatkozni.

Na, a miniszterelnök elmegy a picsába. Az én adómból utazott ki, hogy (egyebek mellett) hazám soros uniós elnökségéről tárgyaljon. Milyen jogon tiltja meg (bocsánat: tiltatja meg a táskahordóival) az egyik legnagyobb magyarországi napilap tudósítójának, hogy részt vegyen egy nyilvános rendezvényen?

Persze ez csak költői kérdés. A félelem jogán. Orbán Viktor és a Fidesz retteg a nyilvánosságtól, a szabadságtól és a demokráciától. Míg az előző kormányokat a Szabadság téri kordonok miatt támadták reggel, éjjel és este, addig ők saját félelmükből építenek kordonokat, melyekkel pillanatnyi hatalmukat próbálják kétségbeesetten védeni. Azt felejtik el ilyenkor, hogy az Alkotmány, a hírek, a rendeletek, a közlemények és minden leírt vagy kimondott szavuk üres, erőtlen és átlátszó, ha ebből a rettegésből táplálkozik.
@Jankove:
azt kellett volna. csak ahol b*zifelvonulni sikk + VV-t nézni, az az ország még nem érett rá. még...
@Nemzeti Gonosz Törpe:

el is tűnnek a picsába 2014-ben. Nem lehet gátlástalanul bármit megtenni és azzal a nyomorult két és fél milló szavazattal takarózni, hogy minden, amit a saját hatalmuk bebetonozásáért tesznek, az a zenberek forradalmi akarata. Előbb-utóbb elég náluk nagyobb erő és akarat tyúkszemére lépnek ahhoz, hogy a spirituális vezetőt elkapjon egy eltévedt golyó, vagy elkezdjenek irgalmatlan pénzeket nyomni a fidesz 2014-es bukásába.
BOLIVIA SZINTEN VAGYUNK.. Éljen RÁKOSI VIKTOR!
Bolívia is azon országok sorába lépett, amelyek államosítják a tőkefedezeti nyugdíjrendszert. A lakosság nagy része ünnepli Evo Morales elnök bejelentését, amely az államosításért cserébe a nyugdíjazás jelentős kiterjesztését ígéri, és csökkentenék a nyugdíjkorhatárt is. A hivatalos állami nyugdíjrendszer 13 éve már egyszer már összeomlott a dél-amerikai országban, ekkor hozták létre a tőkefedezeti rendszert.
Ha kifut a nyugdíjpénzek államosítása (ellopása) miatti rekordbevétel hatása, 4-5 százalék lesz a hiány. Köszönjük Rákosi Viktor!
@öcsi55: Sírsz te is majd ott ahol senki se lát.
Ennyire nem lehetsz elvakult fideszes.
Sok Fideszre szavazó még nem hiszi el (v. egyszerűen nem fogja fel), hogy kedvenc kormánya rendelkezései negatívan fogják őt is érinteni.
Most csak szimpla rosszindulatnak fogják fel a balosok "károgását".
De eljön a február, és rengetegen akkor majd szembesülni fognak az "adócsökkentés" igaz valójával.
@Erika Zangolna: "el is tűnnek a picsába 2014-ben."

Dehogy tűnnek. 2014-es választás megint a fidesz, és mszp között fog eldőlni. Sajnos ez a nemzet önsanyargatásra és szenvedésre van kárhoztatva, így lopták el az egész országot, miközben az emberek egymás torkának esve védik kedvencüket. Itt józan és és nemzeti érzelem kicsukva, makacsság van.
@AnnaKarenina: Én csak fröcsögést látok, egyre kétségbeesettebbet.
Persze értem én, apuka, anyuka, nagybácsi, rokonok esnek ki jól fizető minisztériumi állásokból, egyetemi tanácsokból, stb. Nincs több saját cégnek kiírt állami pályázat, közbeszerzés alatt kiírt pályázat, pár rokon ellen nyomoz a rendőrség/APEH. Gyereket már nem lehet benyomni ide-oda. Lassan képességeknek és végzettségnek megfelelő állást kell betölteni, képességeknek és végzettségnek megfelelő pénzért.

Az elmúlt 60 évben elkényelmesedtetek, a kocka pedig fordul. Ilyen a világ. Most próbáltok úgy csinálni, mintha mindenki, de legalább a többség úgy látná, mint ti és nem veszitek észre, vagy nem akarjátok észrevenni, hogy már rég senki nem áll mögöttetek, nemhogy tömegek. 10.000 embert nem tudtok még szervezett buszokkal sem összeszedni.

Egyszer 1 hétig ne olvass netet és ne kapcsold be a tévéd és rögtön rájössz, hogy ezek a kérdések hány embert foglalkoztatnak :)

Olyan ez mint az említett tüntetés. Ha Csurka kivisz 100 ezer embert (persze már rég nem tud ennyit), az le sem hozza/hozta a sajtó jelentős része, még 1 mondat erejéig sem, ha az LMP/SZDSZ kimegy jó esetben 30-50 emberrel, akkor pár médiában címlapsztori 1 hétig. És akkor az az 50 jön azzal, hogy nézd a trendet :) Ugyan már.
Ennél már csak az jobb, amikor íratnak egy cikket egy külföldi lapban, majd erre írnak egy hazai cikket, hogy a külföld is ezzel foglalkozik és miket írnak :) Ugyan már :)
@Nemzeti Gonosz Törpe: "Bárkivel beszélek , kinyitja a bicskáját a Nemzeti Szar Bandára és a Törpére!"

Csak sajnos pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs.
@Naneee: Szerintem ehhez még balosnak kell sem lenni, némi józan ész is elegendő. Annak, aki erről lemond, és elvakultan hisz valaki, vagy valamilyen erő tévedhetetlenségében, idő és tapasztalás kell, hogy megértse, mennyire átverték. És lesznek olyanok, akik ezzel nem is mernek szembenézni.
Úgy csináltok mintha most lett volna vége a jogállamnak. Valójában csak annyi történt hogy a Fidesz kimondta hogy ez nem jogállam.
@Jankove:

akkor marad az első poció: egy ennyire egyszemélyes párt fejreáll, ha kiesik a spirituális vezető. Nincsenek karizmatikus, erős emberek, csak hűséges szürke katonák. Egyikük sem tud választást nyerni, ha épkézláb ellenfélre akadnak. Ehhez persze Mesterházi Cucut is ki kell vonni a forgalomból. Ostoba, tehetségtelen törtető bunkó. Hiányzik belőle minden, amire egy pártvezetőnek szüksége van: Az ész, az elegancia, a karizma, és legfőképpen a széles körű kapcsolati tőke. Vele akkor sem nyernek 2014-ben, ha a fidesz egy svábbogarat jelöl miniszterelnöknek.
@öcsi55:
Nem lehetséges, hogy te egy külön országban lennél szeretett vezéreddel, ahol k. nagy rend van, mi meg inkább egy kicsit kaotikusabb országban külön, ahol nem mondják meg nekünk, hogy mikor szabad wc. menni, meg stb.
@AnnaKarenina:
Józan ész??? Mo-on??? Én egyre kevésbé látom, hogy ez irányítaná az embereket.
Népszerű itt a struccpolitika, a szemellenző effektus, a vezérürü követése .... Csak egyet ne kelljen, saját magának gondolkodni, használni a berozsdásodott agytekervényeit! A szellemi lustaság nálunk nemzeti "sport".
Ezeknek lesz nagy döbbenet az amikor a januári fizetésük összegét megpillantják. Ebből talán leesik nekik a húszfillér. Talán.....
@okostojáska: "a régi kommunista röplapok jutottak eszembe." Csak nem a NENYIről? NEGYERE!
@okostojáska: A kétségbe esés max. arra vonatkozik, hogy hova és meddig fajulnak el a dolgok. Intenélek attól, hogy azt hidd, hogy itt mindenkinek volt a szoc. garnitúrához fűződő kapcsolata, érdeke.
Egyszerűen nem mennek jó irányba a dolgok, amit a kormány csinál, csak túlélési technika. Zavaró, hogy eközben már az oly szeretett emberek érdekei sem zavarják, véleményük sem olyan fontos. A pillanatnyi érdek a legfontosabb, hosszú távon nem gondolkodnak, egyszerű összefüggésekre sem figyelnek (ld. nyugdíjrendszer).
De nagyon jó példa a bűnügyi hírek korlátozása, ha már 2 hét alatt nem lehetett "rendet tenni", ami hát nyilvánvaló volt, akkor csináljunk úgy, mintha tényleg javult volna valami. Csak akarni kell, ahogy OV mondta mindenre.
Ennek a politikának a hatásai egyre több embert fognak foglalkoztatni, mert látni fogják (vagy látják is már), hogy kiknek kedvez az adócsökkentés, kik miatt kell lemondaniuk a munkával megszerzett jövedelmük nyugdíj-megtakarítási részéről, hogy fognak elszaladni az árak, hogy nem lesznek új munkahelyek. A valóság mindig felülírja a szavakat.
A tüntetésekhez annyit, hogy mindig nehezebb összeszedni olyan embereket, akiknek nem ez a lételemük, akik nem heccelhetők, viszont gondolkoznak. Gy.F. esetében is láthattuk, hogy semmire sem vezetett a permanens tüntetés, akkor mondott le, amikor a pártja is jobbnak látta.
@okostojáska: "Nincs több saját cégnek kiírt állami pályázat, közbeszerzés alatt kiírt pályázat, pár rokon ellen nyomoz a rendőrség/APEH. Gyereket már nem lehet benyomni ide-oda."

Jó vicc volt!.Jót röhögtem rajta!Te kis humorista!
NEGYERE!
@Humperdickk: Nyilván téged nem érdekel, ha a mai nyugdíjasok éhen halnak, amíg a számládon dagobert bácsiként gyűjtögeted a "biztos" nyugdíjadat (igazából csak egy részét gyűjtötted volna ott eleve). Ja és a felosztó-kirovó redszert Bismarck találta ki, nem a komcsik. De nyilván ő is etatista volt egy imflabanc Tóta W. Bush szemében. ;)
Pont ezt a fajta rendszert amit 1997-ben kitaláltak, nyugaton nem ismerik (persze magánnyugdíjpénztárak vannak, de azok önkéntesek, vagy vállalati pénztárak, ahova a munkáltató fizet be az alkalmazottainak), tudtommal. Kelet-európai és dél-amerikai országokban vezették be a Világbank nyomására.
@AnnaKarenina: Tudnál mondani konkrétumokat?

Miért sérülnek az emberek érdekei, a te életedben mi változott, ami miatt sérültnek érzed magad?

Az adócsökkentéssel valaki kevesebbet fog kapni? Vagy csak az fáj, hogy van aki többet?

Milyen bűnügyi hírek vannak elhallgatva? Párat leírnál?

Kifejtenéd, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával miért járnak rosszul az emberek? (Leszámítva a nyugdíjpénztárak vezetőit és pár brókert)

Hogyan fognak elszaladni az árak? Érdekelne.

Tüntetéssel kapcsolatban kár magyarázni a bizonyítványt. Fikciók.
@magyar ember teli szájjal: A náci Németország is jogállam volt egyébként, bizony. Carl Schmitt, a nagy jogtudós azt is levezette, hogy a hosszú kések éjszakája a jog legmagasabb rendű megnyilvánulása volt. :]
@campobaszo: Mármint a szoci- és (volt) szadesz közelieknek nincs, gondolom úgy értette :D
Bár vannak akik mindkét oldalon rendelkeznek kapcsolatokkal, és mindkét "rezsimben" jól élnek állami csecseken...
@csi szi: ami a nyugdíjrendszert illeti, úgy tudom, ha a Ratkó-korszak gyermekei elkezdenek nyugdíjba menni (néhány éven belül), fel fog borulni az eltartó/eltartott arány, amely a léha járulék-fizetési hajlandóság miatt most sem ideális, hogy finom legyek.

És akkor belerokkan a rendszer. És mi is, akik még évtizedekig aktívak leszünk.

Ezért találták ki egy tucat éve, hogy milyen jó lesz, ha legalább részben mentesül az állam a nyugdíjkifizetés terhei alól, és bevonta az üzleti széfát. Vsz. azért lett kötelező, mert a magyar ember fogalmai szerint az előre gondolkodás a tegnapelőttet jelenti, nem a harminc évvel ezutáni időszakot.

Visszatérve a már elmúlt helyzethez, a magánnyugdíj-rész folyamatosan növekvő arányban tehermentesítette volna a kasszát. Tehát ha az eredeti célokat agyilag felfogva, évtizedes léptékben gondolkozol, irreleváns a mai nyugdíjasok éhenhalása, amiről delirálsz, mivel ennek kockázata a magánszektor részarányának növekedésével csökken. Aki meg elsöprő részben, vagy egész életében minimálbérre volt bejelentve, az kapja csak a minimálnyugdíjat. (mellesleg: politikus nem hagyna egy ilyen jelentős szavazói csoportot éhenhalni, mint ahogy eddig is infláció feletti mértékben emelkedtek a nyugdíjak. Ja, hogy akkor nem lehet adócsökkentés miatt lemondani az állami bevételekről?).

Most várjuk a rendszer összeomlását.
@csi szi: nem halnak éhen, a magyar nyugdíjrendszer bajnai óta egyensúlyban van, egyébként pedig világrekord a 130 ezres átlagbérhez társuló 100 ezres államilag garantált átlagnyugdíj. Amire nincs pénz, az a rokantnyugdíj, és ezt is ebből finanszírozzák.

Az, hogy bismarck találta ki, nem jelenti, hogy maga az intézkedés nem szocialista egyrészt (ez nem úgy megy normális helyeken, hogy kereszténydemokrata csak kereszténydemokrata alakút bír fingani), másrészt éppen azt jelenti, hogy elavult. Akkor még minden rendes németember okosan meghalt átlag hatvanévesen és nem "tartotta a markát" gonoszul 20-30 évig, mint ma.

De legyen. A nyugdíjkassza hiánya kábé évi 650-700 mrd. Az mnyp ebből 360 mrd. A többit a legyek szarják ide nyaranta? Vagy honnan lesz? Ezeken a dolgokon már gondolkodtál? Hogy ezek szerint már most sem tartható az állami? Hm?
@okostojáska: Először a legfontosabbat: Alkotmánybíróság korlátozása, amelynek révén bármilyen jogszabály elfogadtatható, hiszen az Alkotmány naponta módosítható. Nincs jogorvoslati lehetőség.
Az adócsökkentés megbontja az igazságosabb közteherviselést és bevételt von el az állami költségvetésből, amit pótolni kell. (Hogy lesz, aki rosszul jár, az biztos, de ezt már máshol kiszámolták, én csak a kormányszóvivőt idézem: Az is jól jár, aki nem jár jól, mert kevesebb időt kell foglalkoznia az adóbevallásával.)
A kiesés pótlására jól jön a magán-nyugdíjpénztárakból kivett pénz, ami a tagok tulajdona (ld. vonatkozó törvény 5. par.). Ezzel az a baj, hogy a kormány nem számol a népesedési és munkanélküliségi helyzetből következő nyugdíjjárulék bevételi oldal folyamatos csökkenésével és a kifizetési oldal növekedésével. A magán-nyugdíjpénztárak fenntartásával, amelyek működés korrigálható, vagy egy azonos elveken működő állami magán-nyugdíj létrehozásával legalább esély lenne arra, hogy a jövőben ez a teher már ne teljes egészében a társadalomra háruljon. Így maradni fog a folyamatos hitelfelvétel, a fekete bérezés preferálása, ami ismét csak adó- és járulékbevétel csökkenéssel fog járni, vagy a nyugdíjasok az éhhalál küszöbére lesznek szorítva.
A bűnügyi hírekről megjelent, hogy max. a híradások 25 %-a szólhat erről, amiről jelezték, hogy az kb. 5 perc, így akármi is történik az országban, ennyit lehet róla beszélni. És miért? Mert a rend látszatát akarják kelteni, nem ám depressziót, meg kételyt, hogy azért a bűnözést mégsem olyan könnyű visszaszorítani. (Ha eszük lesz a TV-nek, be fogják mondani az aznapra jutó bűnesetek számát, és kiemelik azt, amiről beszélni akarnak.)
Az árak emelkedése csak jót tesz az állami költségvetésnek, hiszen az ÁFA-bevétel is nő, és így ami az adócsökkentéssel kiment, legalább részben visszaszedhető. Jó példa a benzinár emelkedés, a jövedéki adó nem csökken, pedig 2009-ben Szíjjártó nyilatkozott a Fidesz ezzel kapcsolatos szándékáról is, amely egy jelentős jövedéki adócsökkenésről szólt.
@okostojáska: "Kifejtenéd, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával miért járnak rosszul az emberek?"
A nyugdíjpénztárak voltak az állampapírok legnagyobb felvevőpiaca. Az államosítással istentelen mennyiségű állampapír válik eladóvá -mert az államnak nem a saját papírja kell, hanem a pénz!. Ezzel túlkínálat jön létre, ami leviszi az árakat (értsd: csak magasabb kamat ígéretével lehet eladni őket). Igen ám, de a magyar állampapírokat egy paraszthajszál választja el a bóvli kategóriától. Ezért a befektetők óvatosak, tehát nem vesznek, vagy csak keveset, azt is magas kamatra.
Ettől kevesebb pénz lesz a kasszában (értéktelen papír viszont bőven). Helló költségvetési hiány, helló 270Ft-os Euró és 200Ft-os CHF.
Nos, csak ezért szívunk mindannyian a pénztárak megszűnése miatt. Elhiheted, ez nagyobb ár lesz, mint a pénztárak vezetőinek fizetése.
@ColT:
"ad hoc intézkedések követik egymást"

Ha elolvasnád az "öszödi beszédet", fehéren-feketén benne van az ok. Mármint hogy képtelenség a teljes rendszert konzekvens módon, mindent mindenkivel egyeztetve, logikus lépésekkel rendbeszedni, viszont valamit muszáj lépni. Fletónak volt egy próbálkozása, speciel háromszáz forint verte ki végleg a biztosítékot a plebsznél...

Orbán pont ugyanúgy nem tud mit kezdeni a nagy egésszel, viszont van egy nagyívű elképzelése, hogy lehetne az országot nyílegyenesen a szakadékba vezetni...

Persze a cél nem ez, a cél az, hogy ne fordulhasson elő meg egyszer, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök (amennyiben ez o.v.) és belső baráti köre cégeladási, vállalkozási, lakás-, stb. ügyeit holmi jöttment bizottságok vizsgálgatni kezdjék.
@okostojáska:
"Nincs több saját cégnek kiírt állami pályázat, közbeszerzés alatt kiírt pályázat, pár rokon ellen nyomoz a rendőrség/APEH. Gyereket már nem lehet benyomni ide-oda."

Ha a szemellenzőt levennéd, nem írnál hülyeségeket... :)
@AnnaKarenina: Most Te vagy én? (Már gyanús vagyok magamnak).

Vagy közhelyekről, evidenciáról beszélünk? Ez szomorú lenne. Ugyanazt mondjuk, ugyanazoknak.
@flort: Te is, én is. :) (Meg lettem szólítva okostojáska által.)
És igen, ezek evidenciák, lassan valóban közhellyé is válnak, de hát még mindig van, aki nem akarja érteni.
A mai nap híre : " A lakosság nagyobbik része ELÉGEDETLEN a kormánnyal"......lehet rajta rugózni....
Erre mondom én azt, hogy a jogbiztonság a fidesszel szemben már 4 éve sem volt meg, sőt!
Persze ez személyes tapasztalat, viszont egészen nyilvánvaló (és nem is egyedi eset).
2014-ben nem lesz választás attól félek...
@gitáros: Alig léptek kormányra, már a közvélemény nyomására vontak vissza egy gyanús térképezési tendert..... és pofátlanul azt hazudni , hogy a szocik uralmával megszűnik a korrupció is ?.....és a tájékoztatás , a sajtó bekebelezésével még kisebb lesz az esély....hogy megtudjuk , mi folyik a felszín alatt...
@Makuta: Majd lesz forradalom......valódi....
@AnnaKarenina: Melyik jogszabály módosítása miatt érzed magad korlátozva? Konkrétan.

Szerintem eddig nem volt igazságos a közteher viselés. Most alakul, de még nem az igazi.

A nyugdíjpénztárak semmilyen módon nem csökkentik az állam terheit sem most, sem később, mert minden kifizetett forintra állami hitelt kell felvenni. Ajánlom figyelmedbe Kun János makroközgazdászt, aki egyébként gyurcsánynak dolgozott: www.mno.hu/upload/docfiles/1012/kunjanos.mp3 (vagy mno.hu/portal/753558)

25% miért korlátozza? Egy híradó nem bűnügyi krónika. 25% is sok, szerintem egyik híradó sem használta ki eddig. Amúgy meg nem csak a TV-ből lehet értesülni ezekről. Van írott sajtó és intenet is. Ez gyenge érv.

Mint már mindenki tudja, a benzinárat alapvetően a kőolaj ára és a dollár árfolyama mozgatja. Ennek semmi köze a kormányhoz, hacsak a jövedéki adón nem emel, amit nem tett meg.

Továbbra is várom a valós érveket és konkrétumokat, hogy a mindennapi életetek miben korlátozódott az elmúlt fél évben.
@kíváncsivagyok: Ne csak a címet olvasd. Rögtön rájössz, hogy hazug a cím :)
@AnnaKarenina: ez azért nem triviális: az árak emelkedésével az ÁFA ugyan nő, de a vásárlóerő nem, vagyis az emberek ettől nem fognak [tudni] többet költeni, nem lesz nagyobb az adótartalom. Csak kevesebbet kapnak a pénzükért, hamarabb elfogy. Persze a benzint pl. van, aki kénytelen kifizetni, stb....
@okostojáska:

Ja de arra is hogy igaz hogy fideszre szavazna mert nincs más vállalható alternativa, de NEM erre a kormányra. Ez pedig viktornak sokkal szarabb mert lehet hogy jól elboldogul a hitgyülekezetének az irányításával de mint kormányfő kevesebb mint fél év alatt megbukott a saját választóinak szemében is.
@Labancz: Neked is javaslom Kun Jánost. A nyugdíjpénztárak abból az állampapírból vásároltak egy rész vissza, amit miattuk kellett kibocsájtani. Egy olyan problémára adtak némi megoldást, ami nélkülük nem is létezett volna.
@kíváncsivagyok: Az a baj, hogy akiktől várná az ember az ellen-reakciót, most mélyen hallgatnak, sőt: megszavazzák a törvényjavaslatokat:(
Mielőtt az SZDSZ elpusztult kirajzott belőle a sok döglégy-szerű troll és tovább gyártják a rettegést mindentől ami nem extrém kapitalista és nem kisebbségmarketing. Miközben ők véresre szopták az állam csecseit és kiváltságokat osztogattak. Dehát ez egy életforma.
@Dracon: 64% szavazna a fidszre most, tehát az ismert intézkedések után. Nem értem a logikát, hogy ez miért bukás. Amúgy van alternatíva. Sok párt van, akár te is csinálhatsz, ha egyik sem tetszik.
@gitáros: OV lett volna a legalkalmasabb arra, hogy kitaláljon valamit, hiszen volt is kormányon, látta is a bajokat és biztos befutó is volt. Vajon miért nincs semmi stratégia, semmi elképzelés, vajon miért logikus, hogy ad-hoc módon mennek a dolgok?
@kíváncsivagyok: Sajtó bekebelezése? Hasonlítsd már össze, akár az írott, akár a tv/rádió/internet arányában, hogy milyen arányú a sajtó.

Tudnál mondani országos jobboldali internetes hírportált? Értem alatta: ahol nem mindig a jobboldal ellen uszító/lejárató cikkek vannak címlapon. Pedig itt még a piaci elvek is sérülnek, hiszen borzaszóan kevés embert érdekel ,amit mi itt folytatunk, komoly reklámbevétel kiesés.
@okostojáska: Miért is kellett a nyugdíjpénztárak miatt állampapírt kibocsátani??? Ugye ezt csak viccnek szántad?!
@okostojáska: Ez elég gyenge próbálkozás, amit leírtam, mind korlátozás az egyén tekintetében, egyiknek azonnali, másiknak késleltetett hatása van.
A magán-nyugdíjpénztári döntés pl. nagyon is sürgető.
Benzin jövedéki adó: Ez látod, nem függ a kőolaj külpiaci árától. Szíjjártó 2009: (Fidesz) A másik javaslat szerint a benzin árát terhelő jövedéki adó az uniós minimumszintre csökkenne, a jelenlegi 103,5 forintról 87 forint/literre, szemben a kormány javaslatával, amely 109 forintra emelné az adót.
adozona.hu/aktualis/20090312_adocsokkentes_afa_benzin_2009.aspx
Most tehetné, de nem teszi. :) A pénz mindig jól jön, ha kormányon vagyunk.
Az állami nyugdíjrendszer is csak hitelből tartható fenn; persze ha bevezetjük az anyagi okokból kivitelezhető eutanáziát, akkor nem.
@gondok: Igazad van, én is csak annyit írtam, hogy részben tud visszaszedni az állam az ÁFA révén az adócsökkentésből. Ám az az indok, amire alapozták az adócsökkentést, hogy ez majd a gazdaság motorja lesz, nem igaz. A fogyasztásbővülés nem lesz olyan mértékű, munkahelyteremtés meg nem várható magasabb keresetű köztisztviselőktől, közalkalmazottaktól, vagy multi-alkalmazottaktól. A vállalkozók többsége sem erre fog tendálni, hisz a piac nem bővül olyan mértékben.
@Labancz: Meghallgattad a palit, amit belinkeltem korábban? Ő majd részeltes kifejti.
"A félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet pedig kínt és szenvedést." - Yoda :)
Bocs, rossz helyre küldtem, de attól még igaz :)
@AnnaKarenina: Bűnügyekkel kapcsolatban. Alapvetően a személyes tapasztalat számít. Ahol lakom ott fél évvel ezelőtt csak akkor láttam rendőrt, ha az őrs mellett elmentem. Ha kocsival megyek, átlag 8 km alatt 2-3 rendőrautót látok mostanában, folyamatosan járőröznek.
Érezhetően jobb lett a biztonság érzetem és a közbiztonság is, persze ez csak 1 kerület, lehet mondani, hogy máshol fordítva van.

Ennek ellenére sokkal kevesebb olyan bűntényről hallani mostanában, amit a lakosság ellen követnek el. Lopás, betörés, erőszakos bűncselekmények, késelés, lincselés. Bankrablás ,meg nagysúlyú (nem civilek ellen) bűncselekmények más tészta, de örülök, hogy végre visszalő a rendőr.

Összességében a személyes tapasztalatom és a médiában olvasott egybeesik.
@AnnaKarenina: Tehát akkor a bajnai kormány miatt szabadultak el a benzin árak (2009 március) :)
A fidesz kormány pedig nem növelte az adóját. Örülök, hogy ebben egyetértünk :)
@röhögő: biztos okod van rá,hogy ennyire meg vagy riadva!Java most kezdődik,Polt Péter vezetésével.Most én mondom,nem Gyurcsány akinek nem tetszik,el lehet menni.
@Roy: látom számodra, az élet nem egy győzelmi menet!
Az ember fiának - úgy is mint a politikai osztály tagja és úgy is mint egyszerű állampolgár - joga van egyenesen járni és joga van össze-vissza lépni, dűlöngélni.
Ám egy részegnek, ha józan ember benyomását kívánja kelteni, kötelessége egyenesen járni.

Így válik az önazonosság joga tulajdon hiányában kötelességgé...

:)
@Zsola777:

És:
"Az erőszak a gyengék végső menedéke." (Asimov)
"Magyarországon jelenleg a kormányzó hatalom és a kormányzottak között a szakadék óriási. A bizalom teljesen hiányzik, úgy tekintünk az államra, mint szükséges rosszra..."
kiknek is köszönhetően? könnyű most a másikra mutogatni hogy nem tudnak változtatni, de valahogy eljutottunk erre a szintre.
Hát igen, a víz az úr. Csakhát te és elvtársaid nem a víz vagytok, hanem inkább az, ami víz tetején szokott úszni.

A jogbiztonság nagyon fontos dolog, de az igazságosság szintén. Ez utóbbi még fontosabb az előbbinél. Mert igazságosság nélkül a jog jogtalansággá válik...nézd például a hatalmas végkielégítések ügyét...
süti beállítások módosítása