10 jel, hogy aktivizmusfüggő lettél

2010.12.20. 07:07 istvanffy

A posztért köszönet azoknak a tapasztalt aktivistáknak, akik segítettek a tünetek összegyűjtésében javaslataikkal, ne adj Isten az életük példájával.

 

 

Az aktivizmus nélkülözhetetlen része egy jól működő társadalomnak, de ha nem vigyázol, könnyen függőséghez vezethet. 10 jele annak, ha az állandó szervezkedés közben valahol elhagytad a lelked, és miközben el akarod érni a fenntarthatóságot a világban, a te életed fenntarthatatlanná vált:

 

1. Ha végiggondolod az életedet, tulajdonképpen nincs olyan időszak benne, amikor nem szervezel éppen valamit.

2. A heted annyira be van táblázva előre, mint egy vezérigazgatóé. Csak te még nála is több emailt kapsz.

3. Többet dolgozol, mint valaha, de visszaemlékezni sem tudsz, mikor voltál ennyire leégve utoljára.

4. Már nem tudod különválasztani az aktivizmust a saját életedtől. Amikor egy rég nem látott barátod megkérdi, hogy vagy, a mozgalmi sikerekről és kudarcokról mesélsz neki. Amikor megkérdi, hogy jó, de egyébként hogy vagy, nem igazán érted, mire gondolhat.

5. Új ismerősöket már csak aktivista-közegből szerzel. A nem aktivista kapcsolataid lassan elhalnak.

6. A hétköznapi élet egyre kevesebb elemét tudod átérezni. Nem látod, mi értelme van különösebb cél nélkül bulizni, utazgatni, ismerkedni. A normális beszélgetéseket vagy közéleti témára tereled, vagy feszengeni kezdesz, hogy nem vezetnek sehová.

7. Egyre idegesítőbbnek találod, hogy a nem-aktivista ismerőseid még a legapróbb ügyeket sem képesek hatékonyan megszervezni.

8. Rendszeresen vállalsz el olyan feladatokat, amiket tulajdonképpen egyáltalán nem a te dolgod lenne megcsinálni. Ha felvetődik egy probléma, nem azt nézed meg, van-e időd és energiád rá, hanem azonnal arra gondolsz, milyen jól meg tudnád oldani.

9. Mindig mozgalmi kérdéseken jár az agyad. Mindig. Amikor egy ismerősöd, akit frissen neveztek ki döntéshozó pozícióba egy cégnél, elpanaszolja, hogy a felelősség miatt otthon sem tudja kikapcsolni az agyát, meglepődsz, hogy ezt miért nem találja normális állapotnak.

10. Ha időt szánsz önmagadra, bűntudatod lesz. Úgy érzed, elárulod az ügyet, a barátaidat, a csoportodat és a forradalmat.

+ 1: Nem érted, hogy életednek ezeket az evidens jellemzőit egyáltalán miért írta össze valaki.


A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr662527171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hehe
ejjóóó
Hál Istennek jelenleg nem mutatok tüneteket.
süti beállítások módosítása