Nincsen fölösleges karácsonyi ajándék

2010.12.30. 07:34 gorbacsov

 

 

Már a karácsonyt követő első nyitvatartási napon, hétfőn is tele voltak az üzletek parkolói, mintha az emberek rosszul lennének attól, hogy két és fél napig nem vásárolhattak. Miután már a távoli rokonok ajándékait is begyűjtötte mindenki, és a kereskedők is fújhattak egyet, kezdetét veheti az adventi vásárlási rohamokat is megszégyenítő visszaváltási hullám.

Túlságosan elcsépelt lenne, ha az elüzletiesedett karácsony miatt sóhajtoznék, én távol tartottam magam a vásárlási láztól és pont. Most egy adott szituáció szerintem legjobb megoldásáról írok.

A helyzet az, hogy a karácsonnyal együtt jár az ajándékozás, és mivel ezt sok esetben az alkalom diktálja, az ajándékok néha félremennek. A stand-uposok ilyenkor hónapokig a rénszarvasos kötött pulcsi - teszkós üléshuzat - zokni témakörből táplálkoznak, ami nem is csoda. Ezek a rosszul eltalált ajándékok néha haszontalan apróságok, csúnya dísztárgyak, sokszor viszont egyszerűen nincs rá szükségünk. Hasznos tárgyak, de nem tetszenek, vagy már úgyis van nyolc váltás törülközőnk.

Ezeket az ajándékokat hosszabb-rövidebb ideig hagyjuk porosodni, mielőtt kidobnánk vagy továbbajándékoznánk. Itt jön az én javaslatom: kicserélés, kidobás helyett adományozzunk. Persze ésszel, a műanyag mikulásfigura kevésbé létfontosságú, mint a pulóver vagy a törülköző. Karácsony előtt az adománygyűjtés a vásárláshoz hasonlóan felpörög, az ünnep elmúltával aztán a vásárlás megmarad, az adományok elmaradoznak. Pedig ilyenkor lenne igazán értelme. A civil szervezetek egész évben várják a felajánlásokat, a hajléktalanok egész télen fáznak, a belvíz sem tűnt el a Jézuska egy intésére. Most adjunk, amikor szó szerint semmibe sem kerül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr122542951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "A LIDL eládtá magát az ördögnek!" - Gianni tiltakozik az ezotéra és diszkórobbanás ellen 2010.12.30. 12:22:24

- Na, rágádzi, rohádt életbe, nem hiszem el, hoj hívő kátolikusként ennek a cégnek votam reklámacca idájig! Ezek mind sátánista okkultisták vaj erköltstelen diszkos partiacok! - fakadt ki Gianni Annoni , Pannonföld olasz sztárszakácsa a LIDL áruházlánc...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szia!

Nekem tök tetszik ez az ötlet:) Simán elgondolkoztam. Igaz idén karácsonyra amit nem sikerült eltalálni a családnak, azt már továbbajándékoztam egy olyan ismerősnek, akinek amúgy nem telne rá. Viszont még tavaly karácsonyról legalább 3! olyan felső van a szekrényben amiben még a cimke is benne van, és tudom, hogy soha nem fogom felvenni. Terveztem, hogy igan majd elajándékozom, majd elviszem a barátom tesójánák, mert neki tetszene, de eddig nem tettem meg. Szóval most épp gondolkozom, hogy kinek tudnám adományozni, egyelőre több lehetőség is az eszembe jutott.
Az adományozásnak, csere-berének van egy igen egyszerű módja: vidd el a cuccot a szabadboltba! A szabadbolt (azaz freeshop) egy olyan hely, ahol bármilyen használható, tiszta tárgyat ott lehet hagyni, és bármit el lehet vinni. Akkor is lehet hozni, ha nem viszel semmit, és akkor is lehet vinni, ha nem hozol semmit. Mennyiségi korlátok sincsenek. Az eddigi tapasztalatok szerint a szabadboltban idővel növekszik a tárgyak mennyisége. Pedig sokan at gondolnák, hogy az emberek széthordják feleslegesen a cuccokat. Ha már túl sok gyűlt össze, akkor egy nagy akció keretében önként vállalkozók szétosztogatják.

Fontos, hogy ez nem a rászorultságról szól, érdemes körülnézni, ha hajléktalan vagy, de ha jól menő állásod van, akkor is. A cucok között akad nagyon szuper, meg egyszerűbb is, mikor milyet hoznak be.

A szabadbolt karbantartásáról többnyire mindenki gondoskodik, aki épp arra jár. Mégsincs rendetlenség, mert néhány ember különösen szívügyének érzi, és pár percet rendszeresen eltölt a rendrakással.

Budapesten tudomásom szerint egy szabadbolt van, a VII. Nyár u. 29-ben, hétköznapoknént 16-18h szokott nyitva lenni. 80 %-ban ruhákból áll a kínálat, de bármi mást is ott lehet hagyni. Ha ez túl messze van neked, fontold meg, hogy lehetne --e csinálni egy szabadboltot a környékeden. Csak egy helyiség kell hozzá, egészen kicsi is megteszi.
süti beállítások módosítása