Legalább pár forintot hagy keressek!

2011.01.26. 07:59 miket

A mondat egy hajléktalan ember könyörgése a Ligetben.

Mióta 2009-ben bezárt a Verseny utcai piac, és ezzel sok ember megélhetése szűnt meg, nincs Budapesten egy igazi bolha. Működik még az Ecseri, de sajnos rossz és messze van. Itt kereskedők árulják a még megmaradt, antiknak vélt darabokat. Van még a Pecsa, de az meg turistaszopató. Néha ki lehet ott fogni jó dolgokat, de drága a vevőnek és drága az eladónak. Az igazi piac az, ahol olcsón lehet vásárolni bármit, és tényleg reménykedhetsz, hogy kincset találsz. No, ilyen most épp nincs, se Pesten, se Budán.

Ez volt az én szemszögem, mint vevő. Vannak viszont, akiknek a napi létfenntartásuk függ a piactól. Állítólag hallgatólagos megállapodás köttetett: amint bezár a Pecsa kettőkor, akkor jöhetnek a szegények a parkba. Idős nyugdíjasok árulják az évek során összegyűjtögetett nippjeiket aprópénzért. Hajléktalanok a talált tárgyakat 20 forintokért. Egy idő után meg sem kérdezem a tárgyak árát, mert szégyellem otthagyni, annyira keveset kérnek. Nekik ez az élet, abból élnek, amit itt hétvégén árulnak.

Néha megjelenik közterületfelügyelet és elkobozza az első néhány ember összes holmiját. A többiek összepakolnak, majd nehéz és ismerős szatyraikkal állnak, mintha csak épp erre sétáltak volna. Most szombaton más módszert választott a szerv: kiálltak három mikrobusszal és folyamatosan jelen voltak. Az emberek pedig csak álltak és vártak. Két órát töltöttem velük, egyre elkeseredettebb és agresszívabb beszólások érkeztek a közteresek felé, majd fél öt tájban, amikor sötétedni kezdett, mindenki hazament. A közteresek pedig, miután jól végezték dolgukat, beszálltak autóikba, és kiálltak a tilosból.

Budapestnek nagy szüksége van egy igazán jó „Flohmarkt”-ra, mint például a berlini Mauerpark, ahová csak kávézni is simán kimennek. Ahol emberek között lehet levegőn eltölteni egy napot, szemben a bezárt plázával. Ahol megfér egymás mellett a fülbevalót kínáló designer és a csetreszeket árusító bácsika. Az emberek szeretnek piacozni, a rossz gazdasági és a szociális helyzet, az ökotudatos életmód és még ezernyi indok szól mellette. Természetesen fontos az ésszerű és betartható szabályozás, hogy ne áruljanak gyógyszert, élelmiszert, másolt DVD-t, vagy ne hagyjanak maguk után szemetet az árusok. Remélhetőleg ezen a téren is normalizálódik a helyzet és visszafordul a trend, amelyben a szabadtéri piacokat multik váltják a rövidlátó egyszeri haszonszerzés reményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr52613706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - TÖLTÖTT KÁPOSZTA HIDEGEN 2011.02.16. 09:08:08

HAGYMALEVELEKKedves Öcsémuram,régolta nem írtam Kednek, de hozzánk ugyan bejött a Tél, amivel még megvalánk, hanem itt is maradott, s volt véle annyi bajunk, hogy Kánikulában sincs több. Ha kinéztünk, tündérvilágot látánk: a köd puha takarója bebugyolá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"flohmarkt" németül bolhapiac.

Egyébként igazad van. Nálunk Bonnban havonta rendezik meg a nagy bolhapiac napot, amikor egész napra elfoglalják az árusok a Rajnapartot. Ha az ember korán kimegy, igazi kincsekre talál.
ilyesminek indult a wamp is, aztán valahol kicsit elkanyarodtak a dolgok :)

az van ezekkel, hogy ezek többnyire önkormányzati fenntartású bájzlikban tudnak csak működni, mivel abszolút nem nyereségesek.
az önkormiknak viszont eszük ágában nincs ilyen szarságokkal bajlódni, mert ez ezernyi apró kis nyűgöt jelentő tényező, miközben a leszanált ingatlanokat sokkal de sokkal egyszerűbb eladni egy "ingatlanfejlesztőnek". Mert ugye, ahhoz hogy meglegyen a flohmarkt feeling, ahhoz nem lehet a legcsoszkóbb helyre pakolni ezt, mert akkor tényleg csak a homelessek meg a nincstelenek járnak ki oda.
Ha viszont nem csoszkó a hely, akkor miért egy ilyen szinte szociális alapú baszra pazarolja az önkormányzat? Eladja okosba, lekövezi a főutcát, kibasz egy apró szökőkutat, helyi théma címlapon ott az átadásról készült fotó, készen vagyunk.

Egy ilyen cucc csak és kizárlólag úgy tud megvalósulni ha a lakosság megharcol érte. A fiatalok ülősztrájkkal, az árusok rafináltan, a polgárok levélkampányokkal, lakossági fórumokkal, a kurva sok urbanista, közgazdász, istenbarma meg kompetens, kreatív tervekkel és megvalósítható ötletekkel szerepelve a nyilvánosság és a sajtó előtt.

De ez már egy másik ország lenne.
Szomorú. Ezzel szemben, a lakosság nem harcol érte, hanem cédulákat tesznek ki az Erzsébet királyné útján lévő társasházakba: "Önt is zavarják a Városligetet ellepő, járókelőket zaklató zugárusok? Segítse a Rendőrség és Közterület Felügyelet munkját...stb".

Nekem nagyon hiányzik a Verseny utca. Ott vettem 5000 Ft-ért 50-es években gyártott tanyasi biciklit.
mauerpark, camden town, waterlooplein...
szar dolgok ezek, nem kellenek ide.
Még fiatalok árulnák ott a saját készítésű pólóikat, nagyobb gyerekesek a baba holmijaikat, lelkes művészpalánták a kézműves cuccaikat, ócskások az ócskaságaikat...
Akinek ilyesmire van igénye, az úgyis elmegy majd a nyugati városokban, ott élvezze ki, nem kell ez idehaza, pfejj.

egy másik műfaj, de nyugaton valamiért mégis működik, a lakókocsikból kiépülő ideiglenes piac, amikor este még csak egy nagy placc van ott, reggelre meg nyüzsgő piac, majd estére megint csak a placc. pl Hackescher Markt berlinben. De Bécsben is csomó ilyen müxik.

áh, itt megint csak az állami kontroll a lakosság felett érvényesül: képzeljük el, ha emberek szabadon adhatnák-vehetnék a saját dolgaikat, ebből önálló keresetre szert téve. Hogy nézne már az ki, hogy nem az államból élnek egyesek? Hogy nézne már ki az, hogy nem az állam dirigál minden létező cselekvésünkben? A 600 ezer rokkantnyugdíjastól kezdve a gázártámogatásig mindenhol tetten érhető ez a dolog: nem akar az állam önálló lakosságot.
Nagynéném szerintem Miskolcon van havonta egyszer.
A pécsi piacon is van bolhás rész, igaz az permanens.
Győrben van minden vasárnap reggel bolhapiac. Igaz többségében az Ausztriából behozott, ott a lomtalanításon összeszedett cuccok vannak, de sokszor találni benne hasznosat.
süti beállítások módosítása