A sajtószabadság-tüntetés titokzatos táblái nyomában

2011.01.29. 15:00 napon tamás

Nem én vagyok, aki valamitől fél.

Énekli Bárdos Deák Ági, és elgondolkozom, hogy fél-e egyáltalán bárki is itt. Sőt, a tünti a sajtószabadságért végre nem egy komolykodó, direkt és sulykolós politikai jelszavakkal operáló giccs, mert van benne irónia. Kardos azt énekli, hogy Feri segíteni kell: ez csupán tükör azoknak akik tényleg azt várják, hogy térjen vissza a sith-nagyúr. Bárdos Deák önfeledt gondolatkísérletet ad elő a ’48-as, ’56-os, ’89-es Orbánról, ami nem a kormánypártokkal szembeni ellenszenvet játssza ki.

Játékos. Kedves. Huncut. Szexi.

Itt tényleg nem kell röcögtető hordószónokokat hallgatni, és metálosra kiabálni a torkot valami bornírt jelszóval.

Aki még itt is képes félni, az egyedül a saját hirtelen jött fontosságától megrészegült „szervező” kártyácskát nyakában hordó rendcsináló.

Szerinte ugyanis a Sirályban – elismerem, rétegpoénként – jeles kortárs költőnktől megfogant ötletként elkészült táblák alkalmasak arra, hogy a róluk tudósító sajtótermékekben zavart okozzanak, azokat félremagyarázzák, a tüntetők ellen játsszák ki.

A táblákon az alábbi gegek szerepeltek:

„Vidékről hoztak busszal”

„Úgysem éred el” (magas rúd tetején)

„Ellenzékinek lenni szexi”

A hírszerző képaláírása szerint ezt provokációnak vélték sokan, de a „fiatalok” a sajtószabadság fontosságára akarták a fölhívni a figyelmet. Nos ugye egyik sem. Ezek a gegek csupán egyszerre reflektálnak a tüntetés fő agendájára, a tüntetéseket általában kísérő kontextusra, egyáltalán a transzparenseket magasbaemelő kultúrára. És a „szervezői” reakciót értékelve kijelenthető, arra is ráirányítják a figyelmet, hogy egy ilyen könnyed akció ebbe a tüntetés-kultúrába még nem fér bele.

A Kossuth-tér tüntetésektől megszentelt földjén muszáj mindig, mindenkinek helyesen gondolni valamiről valamit. Ez a  nagy gondolás, ez ne lenne. És akkor nem kellett volna azt hallgatni, hogy : „vedd le  a táblát” „azok mindent tematizálnak” „azt akarod nekem megmagyarázni” „de nem az számít, hogy én hogy értem”

A tábla hordozója végül nem vette le. Egy kérdés a végére a szervező bácsihoz: MIÉRT MAGA MIT LÁT BELE?

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr762620831

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor, gyere velünk! 2011.01.30. 02:39:32

Orbán Viktor huszonkét éve olyan szabadságeszmék mellett állt ki, amik most sokak szerint csorbultak. Ezért volt oly botor e sorok írója időnként azt kiabálni: Viktor, gyere velünk! Nyilván nem fog, de a szembesítés legalább némi elégtétel egy ilyen cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása