Bojkottáld az alkotmányos kérdőívet!

2011.03.01. 07:59 istvanffy

Érezve alkotmányozási kísérletének legitimációs problémáit, a kormány úgy próbálja letudni a társadalmi részvételt, hogy postázott egy 12 pontos, ikszelgetős kérdőívet, amely őt jogilag nem kötelezi semmire. A hazája sorsáért felelős állampolgár ikszelgetéssel vehet részt a Fidesz alkotmányozási folyamatában.

Mi ezzel a baj?

A választást úgy nyerte meg a Fidesz, hogy a kampány során mélyen hallgatott arról, hogy új alkotmányt készül írni. (Emlékszünk valami hasonló sztorira 2006-ból?) Egyetlen párt kampányolt egy új alkotmány ígéretével, és az a Jobbik volt.

A fideszes politikusok mantrája, hogy tavasszal a választók egy új alkotmány elkészítésére adtak felhatalmazást nekik, egész egyszerűen nem igaz. Ahhoz erre először kérniük kellett volna azt a felhatalmazást.

De tegyük fel, hogy ami történt, az nem tudatos elhallgatás és a választók félrevezetése volt, hanem Orbánnak a két évtizedes politikai tapasztalatával és híres stratégiai érzékével tényleg csak a választások után jutott váratlanul eszébe, hogy by the way ő bizony egy új alkotmányt akar. Ez esetben lenne lehetőség arra, hogy az alkotmányozási folyamat intézményesen biztosított társadalmi részvétellel folyjék, majd az új alaptörvényt egy népszavazás hitelesítse.

Erről azonban szó sincsen.

Az a Fidesz, amely nem tartotta túlzásnak, hogy a nép közvetlenül formáljon akaratot egy 300 forintos vizitdíjról, most fölösleges hiábavalóságnak ítéli, hogy köztársaságunk alaptörvényéről a magyar nép közvetlenül döntsön.

Amikor a Horn-kormány nem akarta népszavazásra bocsátani a NATO-csatlakozás kérdését, akkor épp Orbán volt az élharcosa a szavazás kikövetelésének. Teljesen igaza volt abban, hogy a nemzet sorsára döntő jelentőségű kérdésekről nyilvánítson közvetlenül akaratot a nép. Most ugyanez az Orbán azt mondja, hogy a magyar népnek nincs joga közvetlenül kimondani, hogy milyen alkotmány szerint kíván élni.

A kérdőívben feltett kérdések nagy része borzasztóan általános, vagy olyanokra kérdez rá, amelyekről nagyjából hasonlóan gondolkodik minden józan ember. Vállaljon-e az alkotmány felelősséget a jövő generációkért? Védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét? Védje a családot? A munkát? Az otthont? Fejezze ki a nemzeti összetartozás érzését a határon túli magyarsággal?

Kamu kérdések, melyek egyetlen célja, hogy egy egy irányba mutató népakaratot lehessen felmutatni, amibe utólag bármit be lehet magyarázni.

Az már csak egy külön poén, hogy az egyik kérdés a nemzeti sorskérdések helyett Gyurcsány Ferencre vonatkozik:

Vannak, akik azt javasolják, hogy Magyarország új alkotmánya büntetés terhe mellett tegye kötelezővé a megjelenést annak, akinek az Országgyűlés valamelyik vizsgálóbizottsága meghallgatásra idézést küld. Ön mit gondol?

A Fidesz erről szükségesnek tart 8 millió embert megkérdezni. Az a Fidesz, amely a hatalomra kerülése óta kilencszer módosította az alkotmányt, egytől-egyig súlyosabb kérdésekben. Vajon tényleg annyira tehetetlenek, hogy ha valóban érdekükben állna, ne tudnának bárkit a vizsgálóbizottság elé citálni, anélkül, hogy erről előzetes levelezésbe bonyolódnának 8 millió emberrel?

A kérdőív efféle kérdéseket kíván megtanácskozni az állampolgárokkal, miközben a valóban vitatott és fontos kérdések, mint hogy egykamarás vagy kétkamarás parlament legyen, mekkora legyen a köztársasági elnök mozgástere, vagy hogy milyen szerepet tulajdonítsunk a Szent Koronának, kimaradtak a kérdőívből.

Ez egy látszatkonzultáció, és az egyetlen célja az, hogy széles támogatottságot mutasson fel egy olyan alkotmányozási folyamat mögött, amelyből valójában ki van rekesztve a társadalom.

Amíg a kormány nem ad garanciát arra, hogy népszavazásra bocsátja az új alkotmányt, addig minden felelős magyar állampolgárnak bojkottálnia kell az efféle levelezést.

Vágd ki a kukába a kérdőívet, vagy tedd félre egy torz rendszer történelmi emlékeként. De ne küldd vissza.

Ne vegyél részt egy komédiában.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr252675103

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népi konzultáció – eszköz vagy szemfényvesztés? 2011.03.01. 12:50:17

Szerző:  Ténytár Az ellenzék népszavazást és/vagy az Országgyűlés négyötöde általi elfogadást és/vagy a kö

Trackback: Pániktünet a kriminál-hisztéria? 2011.03.01. 12:45:44

Vajon törvényszerű, hogy ahová pártunk és kormányunk beteszi a lábát, ott azonnal galád gazdasági bűntettekre derül fény? Mi a terv, mi a cél?Most éppen a Fradi háza táján pattant ki botrány: napokkal azután, hogy a Fidesz országos pártigazgatóját, Kub...

Trackback: Személyre szabott alkotmány 2011.03.01. 11:03:27

Mármint olyan is van néhány közép-ázsiai országban, ahol a pasi tudja, hogy az aktív sokgyerekesek, a határon túliak, a magasabb jövedelműek nagyobb arányban szavazói, ezért akár a társadalom alapszükségleteivel szemben is az ő szavazati jogaikat bővít...

Trackback: Orbán Viktor azt üzente... 2011.03.01. 09:35:24

   Egyelőre még nem azt, hogy elfogyott (bár egyre jobban csökken a talpasok száma) a regimentje, hanem csak annyit, mint Uri Geller szokott: MUKODJ!  Illetve kicsit cizellálta az üzenetet együttműködésre, valahogy így: „Mi mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Most ugyanez az Orbán azt mondja, hogy a magyar népnek nincs joga közvetlenül kimondani, hogy milyen alkotmány szerint kíván élni."

Szerintem kurva nagy meglepetések sorozatával kellene szembenézned, ha itt bármiféle népszavazást tartanának az alkotmánnyal kapcsolatosan. Nagyon kemény idők jönnének.

Egyébként amit a nép akar, az nem biztos, hogy jó is neki.

Pl. kérdezd meg azt, hogy visszaállítsák-e a halálbüntetést? Szerinted hogyan szavaznának?

Néhány további kérdés:

- Kíván ön adózni?

- Átvállalja-e a kormány a felelőtlen polgártársak hitelterheit?

- Egyetért azzal, hogy HM alkalmazottaknak harmadáron/negyedáron adja át az állam a tulajdonában lévő ingatlanokat?

stb.
azt megfigyeltetek a kerdoiveknel, hogy a "helyes" valaszok egy hangyafaxnyival nagyobb es vastagabb betuvel vannak szedve..?;-)
Egy mód arra, hogy ne kelljen 4 évente alkotmányozni. Van alternatíva:

www.gopetition.com/petition/43287.html
Eszemben sincs bojkottálni a kérdőívet. @az igazi Sipi: Lehet, hogy így van, akkor is azt ikszelsz be amit akarsz. Nem? Ezt egyébként csak az első kérdésnél lehet észlelni.
@főcsévészke: "Lehet, hogy így van, akkor is azt ikszelsz be amit akarsz"

igen, ahogy a mozifilmekbe bevagott ezredmasodperces reklamok ellenere is azt veszel a bufeben amit akarsz..;-)

megis betiltottak, mint tudatalatti befolyasolast..:-)
istvanffynak: a kötelező megjelenés kérdése miért vonatkozna Gyurcsányra? Túl azon, hogy országgyűlési bizottság idézését ignorálni, az megint az antidemokratikus szoci bunkók találmánya, számold már össze, hogy az utóbbi időben hány beszart szocialista politikus nem jelent meg ott? Legalább négy. Szilvásyval az élen, Laborccal folytatva és a Fapál lakásos ex honvédelmi miniszterrel bezárva.
@főcsévészke: Valóban azt ikszel be amit akarsz. ők meg azt mondanak amit akarnak. Úgy is azt fogják hazudni, hogy mindenki egyet értett az új alkotmánytervezettel. Miért most ne hazudnának, a választások előtt is azt tették.
www.origo.hu/itthon/20091018-fidesz-
@főcsévészke: jogaban all megtagadni a bizottsag elotti megjelenest?

igen

ebben az esetben te vagy antidemokrata, aki el akarja vitatni politikai ellenlabasanak szabadsagjogait:-)

mellesleg teljesen felesleges is elmenni az ilyen kamubizottsagok gittragasara. ugyis eltorli minden egyes hatarozatat a kovetkezo kabinett:-)
Az a kétmillió, amelyik visszaküldi (és VV-t néz), nem olvas blogot.

Ahhoz túl sötét.

Tehát tök mindegy, mit írsz, nem lesz eredménye. Sajnos.

Mondjuk az tuti, hogy én olvasás nélkül b@m a kukába - közvetlenül a manyupos hazugsáok mellé.
@az igazi Sipi: Jót röhögtem. Az igazi kétharmad az már megvolt, a mostani, ami jól álcázza "kétharmadosságát", az MSzP székházban összerittyentett gatyában nyüszít,siratja az elveszett lopnivalót, próbál rendet tenni a soraiban, és úgy tesz, mintha párt lenne. Pedig nem más, mint ifjoncok (Magának külön is elmondom, hogy megértse, ugye tudod kiről van szó?) idegbeteg pszichopaták (Ugye tudod, kikről van szó?) és jobb sorsra érdemes nyuggerek laza gyülekezete.
Amikor az ebédnél a kezembe vettem a kérdőívet, majd megláttam az aláírók közt Szili Katalin nevét, ijedtemben elejtettem a papírost, ami beleesett a chilisbabomba. Puff neki, most így küldjem vissza?
Az feltűnt valakinek, hogy visszaküldési határidő nincs rajta???
Csak mert mennyire fogják így figyelembe venni?
@főcsévészke: szeretem az ilyen higgadt, tárgyilagos, érvdús hozzászólásokat :-)
Én nemzeti büszkeségtől dagadó mellel visszaküldöm nekik...miután kitöröltem vele a hátsómat.
@főcsévészke: a hatalmat kapott maszatos képű ovisok "idézése" nem keverendő össze egy bírósági idézéssel.
@Fatal Error! System Halted!: Pedig az igazi tökös hozzáállás az lenne, ha a bírósági idézéseket is ignorálnák!Node félnek vezetőszíjtól meg a küblitől, így a "maszatos képű ovisokkal" hősködnek. Csak erre futja a bátor szociálista országszomorítóknak.
Én nem nézek VV-t, de kitöltöttem és visszaküldtem. Mert így akartam. Aki meg nem így akarja, az ne küldje vissza. De azért bízom minden laza emberben, hogy egyedül áll a vártán, nem vár meg nem termelt nyugdíjat, nem ül oep finanszírozta váróteremben,és egyedül aszfaltozza a magánóvodáig vezető utat. Mert egyébként pipafüst...
a nagyobb betűk és Szili Katalin szerepeltetése egyébként nekem sem jöttek be, különböző okokból! Ezt fikázni kedvemre való.
uff
"Vágd ki a kukába a kérdőívet, vagy tedd félre egy torz rendszer történelmi emlékeként. De ne küldd vissza."

Azt mondom, küld vissza!
Küld vissza úgy, hogy áthúzod a kérdőívet és vastag betükkel rá írod:
NÉPSZAVAZÁST!
visszaküldés előtt legszívesebben én is mögforgatnám híg fosban, lehugyoznám és végül ráhánynék. de nem teszem, mert sajnálom szegény nyugdíjas nénit, aki majd bontogatni fogja.

viktor! ha megígéred, hogy te nyitod ki..
megkaptuk, átfutottam, jót derültem, a megjegyzés rovatba beírtam hogy "elmentek a jó tetves kurva anyátokba" de az asszony nem engedte így visszakülden, ment a kukába....
Nekem ma jött a postával, itt van bontatlanul az asztalon.
Gondoltam előbb olvasgatom itt a reakciókat, hogy mit lehetne vele kezdeni.
Ja, ez most olyan felhívás, mint a "szavazz fasszal!" project? Annak is bődületesen sok értelme volt.
@derabitz: Népszavazásnak úgy lenne értelme, ha minden egyes paragrafus szó szerint fel lenne tüntetve a cédulán, majd alattuk a kérdés, hogy egyetért-e avagy nem. Bár szavazás előtt egy százkérdéses teszt 90%-os kitöltése sem lenne az ördögtől való. Magyarország egyre reménytelenebb helyzetbe "kormányozza" magát azzal, hogy állandóan hozzá-nem-értő emberek döntéseire hagyatkozik.
Szerintem nem vezet célra a bojkott. Válaszolni kell, mégpedig azt, amit gondolunk, akarunk. Semmiképp sem azt, amire a demagóg kérdéseikkel választ várnak.
12 kérdés lázán áthúzva, felírni a papírra, hogy így ne csináljanak új alkotmányt, erre nem kaptak felhatalmazást, aztán vissza a feladónak.
Ha bojkottálod, Orbán sikerként fogja feltüntetni. Az ellenzék orra alá dörgöli, hogy ők ellenállnak, bezzeg a nép nem, csak hallgat és a kormányra bízza a döntést.

Vissza kell küldeni. Ha mást nem írd rá, hogy "népszavazást."
Azt tudja valaki,hogy mit lehet nyerni ha 12+1-esem lesz?
Hajrá Viktor!
A többi csak hagy pofázzon.
8 évig kussoltatok, most nagyon nagy lett a pofátok.
Sebaj. Kétharmad az kétharmad.
A visszaküldési határidő hiánya nekem is feltűnt. (ma vagy jövőre, nekik ezek szerint teljesen mindegy)A "népszavazás" nekem is tetszik, de szerintem ők fogják egyenesen a kukába dobni az érkezett válaszokat, mert nem érdekli őket. Csak megint látszatintézkedés, és mossák kezüket,"ti akartátok" felkiáltással.
Csak egy féle képpen lehet valóban bojkottálni. Érvénytelenné teszed. Pl.:
1.) Áthúzod (savassal) a kérdést, majd kézírással odaírod a saját kérdésed. Aztán bejelölöd a saját kérdésedre a választ
2.) Az összes lehetőséget megjelölöd
3.) Az utolsó kérdést (vagy az elsőt) egyszerüen letéped. Ezzel a kérdőív hiányossá válik és statisztikailag nem értékelhető, bármit is jelölnél be
Én kitöltöttem, de nem küldtem még vissza. Ennek több oka van:
1. nem szeretném, ha erre hivatkozhatnának később (bár ezt így is megtehetik)
2. a kérdések egy része simán általános, ergó nem tudni, valójában mire húzod be az ikszet. a többi meg eredendő baromság, és leginkább nem alkotány szinten szabályozandó.
3. sem ezzel a kérdőívvel, sem a népszavazással nem értek egyet, ugyanis a legtöbb emberből sajnos nem nézem ki, hogy egyáltalán a kérdést értené, nemhogy a választ :(

Egy alkotmány megírása, megértése függetlenül az oldalaktól mély bölcsességet, élettapasztalatot, empátiát és korrektséget igényel. Ezt több szakértőben még látom is, csak őket nem nagyon veszik figyelembe. Ellenben a politikusainkban ezek nem nagyon fordulnak elő.
@kyanzes: Szembenéztünk az elmúlt pár év népszavazásaival. Mondvacsinált, kikényszerített népszavazások, amelyekkel mint egy fényes páncéllal rohangáltak az akkori ellenzéki politikusok és népakaratról hadováltak. Most, amikor tényleg egy sorsdöntően fontos törvényről, nagyon hosszú időre szóló, a gyerekeid, unokáid sorsáról tudnál érdemben dönteni, azt mondod, hogy felesleges?! Te tényleg megérdemled a sorsod, ha ezt gondolod. Erről kell népszavazás, nem a vizitdíjról.
Majd ha a média 90 % nem pár tucat cég kezében lesz, és felügyeletét nem a sorozott pártkatonák töltik be, akkor meg lehet beszélni össztársadalmi szinten a médiában miről kéne szavazgatni, és miről nem. Addig illúzió azt gondolni, hogy bármilyen népszavazás legitim lehet. Közélet mint olyan, a fősodrú médián kívül szinte alig létezik. Elég csak megnézni, hogy hányan neteznek Magyarországon, hány a slepptől független újság működik.
Én nem kaptam semmilyen kérdőívet. Lehet, hogy a Kubatov feketelistán vagyok?
Nem hiszem el, hogy még mindig van olyan agyhalott, aki védi őket...ezek inkább ne népszavazzanak szerintem.
Még nem kaptam meg a kérdőívet, gondolkodom, mit tegyek vele. Volt itt jónéhány ötlet, amelyek tetszettek, de hátha a posta vegyi fegyverként megsemmisítené...
Visszaküldöm majd - ugyanazért, amiért részt veszek a négyévenkénti kutyakomédiában -, de hogy mit írok rá, még megálmodom. Ikszelgetni nem fogok, az tuti.
Sokat nem kell várni tőle, azt hazudnak és csinálnak, amit akarnak.
A népszavazásnak akkor van értelme, ha általános jellegű és később mégis mindenkit érintő kérdésről van szó. Az alkotmány pontosan egy ilyen dolog és ha legitimalni akarja valaki az ország alaptörvényét akkor azt elég általánosan és egyszerűen megfogalmazva kell megírni, hogy "Jancsi néni a nyolcadikról" is megértse aztán szavazhasson arról, hogy tetszik-e vagy sem. Az adók is érintenek mindenkit (majdnem), de azok a mindennapi "működtetéssel" kapcsolatos nagyon konkrét dolgok közé tartoznak. Ezért nem értettem egyett azzal, hogy szavazni kellett a vizitdíjról. A választott vezetőink (összes parlamenti képviselő és más választott tisztségviselők) felelnek a mindennapi "működés" vezényléséért és azért is, hogy megfelelő alaptörvényt tegyenek le a "nép elé" megvitatásra. Ha olyan alaptörvényt akar valaki létrehozni, amit aztán nem igazán lehet toldozni-foldozni, javítgatni, stb, akkor azt úgy is kell megírni. Aztán javítgatni és vitázni róla akár évekig - ha tényleg alaptörvénynek szánják és nem simán a következő pár évre, valamiféle legitimáció forrásának.
Kyanzes hozzászólása a legteljesebb mértékben demokráciaellenes szemléletet tükrözi. A demokrácia lényege, hogy a folyó ügyekben demokratikusan választott emberek döntsenek, alapkérdésekben pedig a nép megtarthassa a választási jogát. Vannak olyan kérdések amiket igenis a többségnek kell eldöntenie és amelyekhez nem kell sokkal több mint a magyarul írni-olvasni tudás. Mit tekintünk Magyarországnak, hol vannak a határai? Milyen legyen Magyarország államformája? Legyen-e demokrácia? Mik legyenek azok az alapjogok amik minden állampolgárt alanyi jogon megilletnek? Mi kelljen ahhoz, hogy valaki állampolgár lehessen? Némelyik kérdés nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. Ha az alkotmányt úgy írják meg, hogy az érthetetlen lesz a többség számára az nekem elégséges indok lenne arra, hogy elvessem. Engem nem érdekel, hogy melyik párt, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, LMP vagy akármilyen kombinációja ezen pártoknak hozza össze az új alkotmány tervezetét feltéve, hogy az egy „munkaanyagnak“ tekintendő dolog amin azután lehet még dolgozni és mondjuk 3-5 év múlva a „köz“ elé vinni népszavazásra. A fontos az, hogy nem szabad hagyni egyetlen pártot sem (legyen az jobb vagy baloldali) egyedül „összedobni valamit gyorsan“. Ez az alkotmány és az alkotmányos demokrácia megcsúfolása lenne.
Totál nevetséges, hogy a XXI. században, amikor Orbán olyat mond, hogy "a Facebook-on nyertük meg a választást" képtelen arra, hogy nyisson egy fórumot, ahol szépen mindenki kifejthetné a nézetét az alkotmányról, szakértők meg összegeznék a javaslatokat.

Ha a fórum össze van kötve az ügyfélkapuval, akkor innentől kezdve minden magyar állampolgár online leadhatná a szavazatát.

Hihetetlenül nevetséges, hogy egy gagyi kérdőívet küldenek ki postán keresztül többszáz millió forintért 8 millió polgárnak, amikor online fillérekből meg lehetne oldani az egészet, és számos már kérdéshez is könnyen hozzá lehetne szólni / szavazni lehetne, csak lehetővé kellene tenni!!!!!
A HVG-n egyébként volt fórum az alkotmányról, szóval lenne mit összegezni, és értelmes kérdéseket is lehetne írni arról, hogy ki mit szeretne. De hogy papíron ikszelgessünk... hát kérem, nem vagyunk a középkorban!!!
NEM KIDOBNI!!!!
Nem kidobni!!!!
NEM KIDOBNI!!!!
Családi, baráti körből összegyűjteni, áthúzni, eltenni és a darabszámról később valamelyik ellenzéki pártot értesíteni.
Jellemző, hogy nem vállalták be az összegyűjtését, mert dolog lett volna a kezelésével.
@Moncsalaki: Azért nincs rajta valószínű a határidő, mert "köztudott", hogy az alkotmányt április 18-áig tervezik jóváhagyni.
És miután így sürget az idő, időhiány miatt nem lehet kiírni a népszavazást :>

hvg.hu/itthon/20110302_fidesz_alkotmanyozas_ellenzek
Mit oldotok meg azzal, hogy nem töltitek ki?
ha egyszer megkérdeztek minket, akkor töltsük ki, akkor is ha baromság némelyik kérdés.
Lehet, hogy én nem ezen a bolygón éltem, de én bizony tudtam arról, hogy a Fidesz új alkotmányt szeretne!
Már csak azért is, mert Sólyom László akkori köztársasági elnök nem értett egyet ezzel és azt mondta, a jelenlegi alkotmány tisztelhető és betartatható.

Mindenki fél, de vajon tudjátok hogy ha már kell, mitől is kell egyáltalán?
@zsuko: ha ingyen feladod postán ,az miért nem jó?

Én kitöltöttem, örültem, hogy megkérdeznek, még akkor is, ha épp nem az lesz a mérvadó, amit a megjegyzés rovatba írtam.

Ott ugyanis feltüntettem, hogy a különösen súlyos esetekben szeretném a halálbüntetés visszaállítását, a gyereket nevelőknek pedig azért nem jó plusz szavazati jogot adni, mert a szavazatok egyenlőségét sérti. Ja, és bátorkodtam műveltségi cenzust is javasolni!:D
ignorál...:D micsoda új és nehéz szavak a prolik szájából! :D
Gondolom az már megint mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy a világon Svájcot kivéve nem erősítették meg az Alkotmányt népszavazással. Vannak ún. rugalmas és rugalmatlan alkotmányok. A rugalmatlan alkotmány, amelyet egymás után több megalakuló országgyűlésnek is el kell fogadnia, ilyen pl.: a Belga.
A magyar egy rugalmas, amely 2/3-al változtatható. Hát változtatják. Az idő megérett rá. Nem ildomos elfelejteni, hogy mi is szerepel a preambulumában: "A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító
jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés – hazánk
új Alkotmányának elfogadásáig – Magyarország Alkotmányának szövegét a következők
szerint állapítja meg[...]" Az, hogy megkérdezik a választók véleményét egy gesztus, de sem a jelenlegi alaptörvény, sem a nyugat-európai modell nem kívánja ezt. És igen, nem kampányoltak ezzel, de mindenki tudta - nem sejtette, hanem tudta - hogy miért is akar 2/3-ot... Ennyi, most a ballibnek kicsit rosszabb, lehet hőbörögni nyugodtan :)
@Névtelen betelefonáló:
Ha Neked jó, tegyed. Nekem nem jó, mert nem szeretnék a Nemzeti Fügefalevél tagja lenni.
@E-Sz-A:
No, no, no!
Idézek Orbántól:"nincs szándékunkban a közjogi berendezkedés felforgatása"
Nagyon sok alkalommal kifejezetten tagadta, hogy új alkotmányt akarnának.
Sólyom egy külön cikkben magyarázta el, hogy az ideiglenességet hogyan értették. Az első választásig. Az utána megalkotott un. sarkallatos törvényekkel véglegesítették.
@Névtelen betelefonáló:
Persze, ezen az alapon a 06-os választás előtt is lehetett ismerni az ország gazdasági helyzetét. Én például ismertem, és mindazok, akik a gazdasági sajtót, meg a jobbost olvasták ismerték is.
"Most ugyanez az Orbán azt mondja, hogy a magyar népnek nincs joga közvetlenül kimondani, hogy milyen alkotmány szerint kíván élni."

Eddig tán volt? A '89-es, állampárti országgyűlés által elfogadott alkotmányról megkérdezték az "embereket"? Akár egy kérdőíven?

Nincs nevetségesebb, mint ahogyan a bukott posztkommunista rezsim szekértolói a "demokrácia" nevében védik a rendszerváltáskori mutyikat bebetonozó, a diktatúra által ránksózott "89-es alkotmányt". Kukába vele.
Mi azt gondoljuk, hogy a kukába dobni esztelenség lenne. Minden kukába került kérdőív az ő végelszámolásuknál pozitív véleményként fog jelentkezni. Gyűjtsük össze, és látványosan adjuk át vagy semmisítsük meg. Hadd szóljon:-))
www.facebook.com/event.php?eid=206198789396752&index=1
@zsuko: átküldenéd annak a cikknek a linkjét? Kíváncsi vagyok az ő véleményére, hogy miért ragaszkodik ennyire ehhez a tákolmányhoz, amely a magyar jogtörténeti folytonossághoz egyáltalán nem illeszkedik! (És jegyzem, minden egykori kelet-közép európai rabállamban új alkotmányt vezettek be a rendszerváltás óta)
@Attitude Adjuster: Igen, azért azt ne felejtsük el, hogy az új Alkotmány 1989-ben úgy jöhetett létre, hogy az állampárt még működött, kvázi "szemet hunyt felette". Olyan hangulatban, hogy javában tartott az alkotmányozási folyamat, miközben MSZMP-s képviselők fehér terrorral fenyegettek... Érzitek az ellentmondást?
@Névtelen betelefonáló: Én azt sem értem, hogy egy nemzetközileg elismert jogász szaktekintély, Sólyom László, hogyan védhet ennyire egy rossz szájízű alaptörvényt? Mondom ezt úgy, hogy minden elismerésem az övé, és a legtisztelhetőbb legkarakánabb elnöke volt eddig a köztársaságunknak!
@E-Sz-A: "Gondolom az már megint mindenkinek elkerülte a figyelmét, hogy a világon Svájcot kivéve nem erősítették meg az Alkotmányt népszavazással"

Ez vagy bődületes tárgyi tévedés, vagy egészen pofátlan kísérlet a hazudozásra.

Most csak hirtelen pár ország: Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Venezuela, Bolívia...
@istvanffy: Igazán megköszönném, hogyha ezeket linkekkel tudnád alátámasztani, mert mielőtt megírtam volna a megjegyzésemet, én csak Svájcról találtam. Mea culpa, lehet hogy nem voltam elég körültekintő ebben a kérdésben - de ez a véleményemen egyáltalán nem változtat, és a te vitastílusodon sem, a lehazudozásra...
a "alkotmányozó nemzeti konzultációs" kérdések elvárt válaszainak fele jelenleg szerepel az alkotmányban. a másik fele nem odavaló (hanem btk-ba, ptk-ba)... ergo nincs szükség új alkotmányra. miért is lenne?!

a kérdések zöme manipulatív, olyan témákra kérdez rá, amire természetesen mindenki igent mond. hogy mégis mi megtévesztő ebben? hogy nem alkotmányba való, akkor sem, ha helyes... ja, és: "zöme". azaz el van rejtve a sok helyeslős kérdés közé egy olyan baromság, amire a világon sehol nincs példa, nem véletlenül: szavazat a gyerekek után. ismeretes, hogy a fidesznek csak a mennyiség számít. leszarják, hogy életében nem töltött egy fél napot sem magyarországon, a kettős állampolgárnak is szavazati jogot akarnak adni (csupán azért, mert ők adták a jogot, cserébe elvárják hogy ők kapják a voksot). ugyanez a helyzet a gyerekek után járó szavazatokkal is (oké, erről állítólag már lemondtak, de akkor is). a népességnövekedés nem egyértelműen jelent minőségi változást, sőt. (aki "minőségi" módon fel tudja nevelni a gyerekeit, azok extra szavazati jog nélkül is vállalnak gyereket.) egyébként meg sokszor hangoztatják azt, hogy "nincs kétféle állampolgár". persze ezzel a kettős-állampolgárok jogegyenlőségét akarják természetesnek mutatni. na de ha nincs kétféle, akkor mégis hogyan lehetne valakinek 1, valakinek pedig 1+n szavazata? ha a gyerekszámot figyelembe lehet venni, akkor a lakóhelyet miért nem? vagy az intelligenciát? azt hogy mennyi adót fizet a magyar államnak? miért csak a szaporulat alapján lehet megkülönböztetni? mert csak a mennyiség számít, és nem a minőség, nem elég az eszetlenek jelenlegi létszáma... hajrá debilek országa!

egy másik megközelítésből a téma: felmérik az új alkotmány támogatottságát, aszongyák. egyrészt: olyan kérdéseket írnak, amikkel többnyire egyet lehet érteni. ebből következik, hogy egyetértés az lesz. továbbá a fidesz fanatikusoknak tökmindegy mire mondanak igent. a kevésbé fanatikusok meg úgy vannak vele, hogy a sok igen közt miért lenne olyan ami nem, szóval ami egy kicsit bizonytalanabb kérdés, az is igen... na de másrészt: nyilvánvalóan csak azok küldik vissza, akik vagy nagyon elhivatottan fideszesek, és támogatóak, vagy azok, akik nagyon ellene vannak. tudjuk hogy ebben a degenerált országban kik vannak többen e két csoportot figyelembevéve. (mert amúgy egy harmadik csoport, a leszarom, van többségben...) így nem lehet reális képet kapni. a felméréseket nem így végzik, mert ez kurvára torzít. lásd: secundum quid... hanem adott egy társadalomnak egy sok szempontból vizsgálható felépítése. pl életkorcsoportok szerint. vagy tanulmányi szint szerint. jövedelmi szint szerint. nagyjából tudják hogy bizonyos sávokban hány fő található. vegyük az egészet 10 milliónak, vizsgáljuk az 50-60 év közöttieket, és megtudjuk hogy egymillióan vannak. ezt az egymillió főt 100 alanyra lecsökentjük. figyelembevéve a lakóhelyet, jövedelmi viszonyokat, satöbbit. megkapjuk hogy x fő ilyen és x fő olyan személyt kell találnunk. ők adják a reprezentatív felmérés résztvevőit. aztán házhozmennek, hogy jónapot, keresek itt békés megyében egy 50-60 év közötti, nettó 100 ezer ft jövedelem alatt kereső férfit. oké, van. aztán lehet hogy 3 utcával arrébb mégegyet kérdeznek. meg a többi megyében. és ugyanezt megcsinálják minden típussal, és kapunk egy viszonylag reális képet... mégis a populista gecik ezt a módszert nevezik nem reprezentatívnak, mert 10 millióból lehet csak 1000-2000 embert kérdeznek meg... így inkább úgy tesznek mintha mindenkit kérdeznének, holott tudják, hogy a célzott kérdés miatt a válaszadók száma korlátozott. lehet kétmillió válasz több mint 2000 megkérdezett, de mégse jó semmire az eredménye... dehát így lehet elmondani hogy milyen sokan támogatják az új alkotmányt, mert annyira szükség van új alkotmányra hogy nagyon.
Tegnap a Független Hírügynökség hozta, hogy már tegnap megkezdték a postázást, akkor hogy kaphattuk mi itt Hevesben már kedden meg? Hogyan akarják ezt (mármint a feldolgozott válaszokat) a tervek szerint március 15-én benyújtandó tv.javaslatba beépíteni? Ezek az önjelölt alkotmányozók - ha lehet - még hülyébbnek nézik a népet (nemzetet), mint a Kádár korszakban!
Megalike! Amikor a napokban megláttam ezt a kérdőív-paródiát, szinte ugyanez jutott eszembe, amit eme blog tárgyal. Az, hogy ekkora óriási parasztvakításhoz igazán vastag bőr kell az arcukra. Ikszelhetsz te akármit, úgyis azt hoznak ki belőle, ami nekik tetszik, ami nekik kedvez. Majd valamelyik lefizetett sameszük készít egy kamu kimutatást az ikszelésekről, és ha valaki lenne olyan bátor, hogy szeretne betekinteni majd a kérdőívek összesítése utána az ívek tartalmába, mondjuk egy szaftos "számoljuk újra" erejéig, akkor borítékolom, hogy valami olyan jogászilag (osztjónapot) választ fog kapni, hogy ilyen vagy olyan törvényi kötelezettségnek eleget téve már megsemmisítették a lapokat. És ez a jobbik eset. A viccesebb az lenne, ha ezeket is 80 évre titkosítanák.

Ez egy giga parasztvakítás, és akinek van egy csöpp esze is, az tényleg nem vesz részt ebben a marhaságban. Így nem.
A kormány pedig kidobott ismét több száz milliót, amennyibe egy ilyen levelezés került.
@E-Sz-A:
Legközelebb jó lenne, ha magadat szolgálnád ki, ne másokat dolgoztass.Te sem szoktál minden mondatod mellé eredeti hivatkozást tenni. Íme:
Egyébként itt van Sólyom álláspontja a kérdésről:

1. Mivel jelenlegi alkotmány 1949. évi XX. tv. (1989. október 23.) preambulumában benne foglaltatik, hogy egy átmeneti alkotmány, nem merül-e fel az alkotmánybíróban konkrét esetekben, hogy talán nem az alkotmány nem felel meg a mai kor követelményeinek? (Wesely István)
- Az alkotmány preambuluma a Kerekasztal során kidolgozott és megállapodott szövegben nem szerepelt; azt az Országgyűlés jogi bizottsága javasolta később (október 17-én) beiktatni a szövegbe. Valóban kifejezi azt az akkori várakozást, hogy majd a szabad választások után új alkotmány fog készülni. Erre azonban az új országgyűlésnek nem maradt ideje és energiája, mert a rendszerváltás problémái teljesen lefoglalták. Közben az AB igyekezett az alkotmány rendelkezéseit úgy értelmezni, hogy azok elvi alapú rendszerré álljanak össze. Az átmenetiség tehát csak a keletkezési körülményeket jelzi, az alkotmány hatályát nem befolyásolja. "Ideiglenes" alkotmány ugyanis nincs. Tartalmilag sem volt az alkotmányban egyetlen olyan rendelkezés sem, amely egy speciális "átmeneti" időszakra szólt vagy értelemszerűen csak arra szólhatott volna. A köztársasági elnök megválasztásának szabályait még 1990 januárjában úgy változtatta meg a parlament, hogy a nép általi közvetlen választást mint végleges szabályt iktatta be; ezt - szintén véglegesnek szánva - 1990 nyarán visszaállították az országgyűlés általi választásra. Az 1989. október 23-án kihirdetett alkotmány tartalmilag végleges volt; s az 1990 nyarán elvégzett módosítások a még a Kerekasztal kényszerű kompromisszumainak nyomát is kitörölték belőle.

Nem határozott meg a preambulum határidőt sem az alkotmány hatályára nézve. Az a kitétel, hogy "hazánk új alkotmányának elfogadásáig" állapítja meg az Országgyűlés az alkotmány szövegét, magától értetődik: az alkotmány egy új alkotmány hatályba lépéséig érvényesül. (Például valódi időbeli korlátot szabott magának a német Alaptörvény 1949-ben elfogadott eredeti szövege, amely szerint a hatálya megszűnik azon a napon, amikor az újraegyesített Németország alkotmánya hatályba lép. Ennek ellenére az egyesített Németországban sem hoztak új alkotmányt, hanem fenntartották, illetve kiterjesztették a volt NDK tartományaira is a Grundgesetz hatályát.)

15 év alatt nem történt (nem is történhetett) olyan változás a társadalomban, amely miatt az alkotmány idejét múlttá vált volna. Az alkotmánybíróság feladat, hogy korszerű értelmezését nyújtsa az alkotmánynak. Az USA több mint 200 éves alkotmányszövege alapján a Legfelsőbb Bíróság megoldást tud adni a legújabb helyzetekre is.

www.mindentudas.hu/solyomlaszlo/20050605solyom.html
Nyilván ez is csak egy gumicsont. Senki nem gondolhatja komolyan, hogyha pár millióan visszaküldik a kérdőívet, majd valaki tényleg el is olvassa azokat. De ha el is olvasná, szarna rá, hogy ki mit mondott.
A fidesznek nem volt programja a választásokkor sem (mondjuk a többi pártnak se, kivéve MDF), és most sincs, csak össze-vissza kapkodnak, hogy miből is lehetne pénzhez jutni, meg előhoznak hülyébbnél hülyébb ötleteket - pl. gyerek utáni szavazati jog ugye, ami az egyik ostoba kérdése ennek a rendkívül komolytalan ikszelgetős kérdőívnek...
@Névtelen betelefonáló: Még egy ember az értelmi cenzus mellett...
Szerintem az a probléma hogy ha szavazás lesz akkor az ilyen "egyikpártamásik" értelmi színvonalú szavazók fognak dönteni az ország sorsáról. (aki nem tudja miről van szó nézze meg ezt a videót www.youtube.com/watch?v=Q0eziLLPwZQ ) Ugye senki se gondolja komolyan, hogy az emberek nagy százaléka nem pártszimpátia alapján fog szavazni, hanem mérlegel majd a régi és az új alkotmány adta jogok, kötelességek stb. alapján? Ez persze csak akkor kérdés, ha lesz egyáltalán szavazás...
Gratulálni tudok ehhez a nagyszerű cikkhez... szánalmas, mégis normális ismétlem NORMÁLIS az aki azt akarja h az alkotmány népszavazás tárgya legyen?, majd a szomszéd marika a 83 évével amiből 60 at komcsik dédelgettek döntse el a huszonéves fiatalok "életét" az alkotmány modositásával?!és mi menne népszavazásra ? Gyurcsány jöjjön vissza? orban menjen? kelle adozni? stb

Az alkotmány megirásához "szakemberek" kellenek akiket hiszik vagy sem mi az ország szavazoinak fele nevezett ki erre a feladatra,

Ha meg nem tudták akkor meg mien felelőtlen szavazok h elmennek és találomra a szebb logohoz ikszelnek és utana bármi lesz az ellenzék táborát erösítik

Ez a cikk majdenm egy szinten van a sajtoszabadságos fazszággal, komolyan ha nem lenne sajtoszabadság lehetne hirdetni meg reklámozni a tüntetést a médiában?!
@Roflmaozor:
És ezzel mit kezdesz?
"Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmány jogfolytonosságát, amely egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért
kinyilvánítjuk annak érvénytelenségét."
Ha ez nem csak lózung, márpedig bármikor véres valóság lehet, akkor ennek alapján érvénytelen minden akkori törvény? Vagy majd válogatnak közüle, amelyik nekik tetszik, az marad, amelyik nem, azt törlik. Az akkor kötött házasságok, szerződések is érvénytelenek? Mi a franc ez? Üres fecsegés, vagy mit értsünk alatta? Ezt a részét a történelmünknek vegyük úgy , hogy nem is volt?
süti beállítások módosítása