48 tanulsága: nem áll meg a történelem

2011.03.15. 08:00 baum

Milyen érvényes üzenete lehet március 15-nek, ami az utóbbi 163 év alatt nem vált elcsépeltté? Talán ha abban az összefüggéseiben vizsgáljuk, hogy bizony a történelem nem áll meg soha, akkor tudunk újat mondani.

Ha csak a 48 után eltelt időt vizsgáljuk, akkor láthatjuk, mivé vált az emlék, és mire használta a napi politikai érdek azt az energiát, ami azon az esős napon felszabadult. Felrémlik a Lebstück Mária úttörőraj ünnepsége a Kádár-rendszerből, ahol a kis kék nyakkendőinkben álltunk, és az volt a legnagyobb töréspont számunkra, hogy ez egy nemzeti ünnep, de nem kapunk az őseink dicsőségéért egy iskolamentes napot sem. A rendszerváltás utáni tizenötödikék, amik másról sem szóltak, mint hogy Demszky a Petőfi-szobornál aggódjon a szélsőségek ellen, vagy az éppen aktuális kormány képviselője igyekezett ráhúzni a negyvennyolcas eseményeket saját hatalmának a legitimálására. Az volt a gyönyörű, hogy ez politikai oldaltól függetlenül megtörtént minden évben reggel 10-kor a Múzeum-kertben. Némi változatosságot talán Ferenc hozott, először a szlovák terrorista parájával, meg azzal, hogy kicsit később már nem is mert a nép elé állni.

Vagy szólhatnánk a 48-as/67-es megosztottságról, mely alapjaiban szelte ketté a magyar közéletet. A nem felejtők és a kompromisszumra hajlamosak ellentétéről. Ez a mai napig indulatos vitákat gerjeszt, ahogy az is, hogy koccintsunk-e sörrel, avagy ne.

Bennünk él az a nap, Petőfistül, Pilvaxostul, mindazzal együtt, amit az éppen az egymást váltó rendszerek, az aktuális hatalom, vagy családi hátterünk meghatároz. A legtisztább érzései a mostani fiatalabb generációnak talán a rendszerváltozás előtti március tizenötödikék megítélésében van. Az akkori ellenzéki erők bátor kiállása, amit az államdiktatúra rendőrsége erőszakkal reagált le. A demokratikus gondolatokat alapvetésként magukévá tevő fiatalok megjelenése, akik később vagy az SZDSZ-ben, vagy a Fideszben vállaltak szerepet. Abban az SZDSZ-ben, amelyről tudjuk, elég hamar eladta a lelkét, mikor összeállt egy diktatúra utódpártjával. És abban a Fideszben, amely az imént említett utódpárt végtelen töketlenkedése miatt kapott óriási felhatalmazást alig 10 hónapja.

Úgy tűnik, hogy ez a nagy reményekkel indult rendszerváltó párt is azt hiszi, vagy elhiteti önmagával, hogy megállt a történelem. Rossz hírem van: nem állt meg. Ha nem lesz meg a kellő alázat a demokrácia és az emberek szabadságvágyának tisztelete iránt, akkor néhány éven belül el fog illanni a nagynak tűnő előny, amit most oly magabiztosan magukénak éreznek.

Fotó: dyslex.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr672739913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elhatalmasodik a „forradalmi” téboly! 2011.03.16. 07:05:03

  Kezdetben egy kicsit furcsa, de inkább megmosolyogtató kiszólásnak véltem a forradalmi jelzőt a 2010-es választási győzelemre. Úgy gondoltam, hogy majd szépen alábbhagy a hév, és elkezdenek kormányozni, a napi teendőkkel foglalkozni, és maj...

Trackback: Hozzászólás a médiatüntetéshez 2011.03.15. 12:55:24

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!   Ennek a tüntetéssorozatnak komoly jelentősége van. Az utóbbi évtizedek közbeszédét – a valóságshow-kon és a celebvilágon túl, a valóban jelentős társadalmi kérdésekben – a politikai pártok határozták ...

Trackback: Petőfi Sándor - FÖLTÁMADOTT A TENGER… 2011.03.15. 09:58:55

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMFöltámadott a tenger,A népek tengere;Ijesztve eget-földet,Szilaj hullámokat vetRémítő ereje.Látjátok ezt a táncot?Halljátok e zenét?Akik még nem tudtátok,Most megtanulhatjátok,Hogyan mulat a nép.Reng és üvölt a tenger,Hánykódnak...

Trackback: Nem akarok nyertes lenni! 2011.03.15. 09:57:52

  Ezért:  További százmillió forintot vonnak el az Országos Mentőszolgálattól. Ez azt jelenti, hogy már nemcsak a gépkocsik beszerzésére szolgáló pénzkeretet, hanem a működési költségeket is csökkentik. Tavaly még azt mondta az egés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása