DSK ondója, mint morális injekció

2011.06.01. 07:50 napon tamás

Amikor posztmodern értékválságunkban azt hisszük, végleg kizökkent az idő, mindig jön egy-egy „botrány”, aminek az apropóján fellélegezhet mindenki: mégiscsak van itt morális rend!

Mert nem hiszünk már a rendszerben, nem hiszünk annak díszleteiben, nem hiszünk a „demokrácia” működésében, nem hiszünk abban, hogy nincsenek privilégiumok, és cinizmusunk már csak arra érdemesítene, hogy mint egy hanyatlásvégi Róma, önmagunkba essünk össze, vagy a szőke barbárhadak sodorjanak magukkal. A nyugat cinizmusát, isten-, majd egyházhalál utáni reménytelenségét használja ki a konzervatív nosztalgia. (Az értékkel teli múlttal kapcsolatban vagy igaza van, vagy nincsen, ez nem is érdekes). Ami érdekes lehet az az elveink agóniáját életté maszkírozó, moralizáló botox-injekciók.

A Nixon-, a Gyurcsány-, a Dominique-Strauss Kahn-botrányok csak arra jók, hogy a szimbolikus és materiális rendszerünk (posztindusztriális, fogyasztói kapitalizmus, posztmodern demokrácia) tömegei még mindig oszcillálni lássák az univerzális igazságosság törvényeinek EKG-diagramját. De a készülék már rég sípol.

Ezek a morális felháborodások és az azt követő jóleső megnyugvás általában mindig ugyanazt a hangszerelést kapják a tömegnyilvánosságban. Olyan eseményként tálalják a „leleplezést” amely a rendszer szempontjából aligha következhetett volna be (és itt elismerik, hogy átláthatatlan, privilégiumokra épülő hatalmi rendszer a miénk), majd megdicsérik a mégiscsak „következetes” demokráciát/igazságszolgáltatást, hogy „lecsapott”, teszi a dolgát. Milyen hihetetlen – és mégis teszi. Ezzel párhuzamosan minden mélyebb elemzés méregfogát kihúzzák már az elején elhintett különféle összesküvés-elméletek, találgatások tényadat nélküli elhintésével, megsejtetésével. Jó szórakozást mindenkinek, aki DSK szivárványos ondóján töri okos buksiját.

Nem mintha a kötényre ragadt sperma mellett érdekes lenne: mindez csak azért rossz, mert pont azzal a morális maszkkal altatja el a figyelmünket, amire éppen a moralitás teljes hiánya miatt a rendszernek égetően szüksége van.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr632929268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mégis milyen erkölcsöt kérnénk számon DSK-n? A nyugati-típusú multikulti demokrácia alapvetően erkölcs nélkül szerveződött. Erkölcs nélküli államnak miért ne lehetnének erkölcstelen vezetői?
@aeidennis:
Tömjénzsóti and co (incl. katholikosz egyház) szent meggyőződése ellenére _AZ_ erkölcs nem egyenlő a nemi erkölccsel!
És az a sokat szidott euroatlanti kultúra (elsősorban annak _PROTESTÁNS_ része) a világ bármely részének leckét adhatna _MUNKA_- és _PÉNZÜGYI_ (adózási) erkölcsből.
Tán az egy Japánt kivéve...
felesleges moralizálni, DSK törvénybe ütközőt tett, és megkapja, ami jár érte.

Ahogy tótawé is írta, ha már mindenképpen erkölcsi tanulságot keresünk a történetben, akkor az amerikai igazságszolgáltatás kapja a piros pontot. A new yorki rendőrök csupán egy szobalány szavára alapozva letartóztatták a világ egyik legfontosabb pénzügyi szervének vezetőjét - ez az USA-n kívül nem sok helyen történhetne meg.
@iron-member-neck: Nálunk már az óvodában sem volt vicces más nevén gúnyolódni. Elhiszem, hogy van aki azt gondolja, hogy a XIX. századbani Max Webernél (aki protestáns kapitalistaként dícséri a protestáns kapitalizmust) már nem lehet többet mondani a témában. Mindenesetre én erkölcsi kérdésekben biztosan sohasem fogok közgazdászokhoz fordulni önigazolásért.
süti beállítások módosítása