Belvárosi Fesztivál apró törvénytelenséggel

2011.06.02. 08:00 baum

Évek óta nagy sikerrel tartja meg az V. Kerületi Önkormányzat a Belvárosi Fesztivált. Nem lesz ez idén sem másként, most hétvégén igen nívós zenei kínálat várja a látogatókat. Mint ismeretes, maga a fesztivál ötlete Rogán Antaltól származik, aki fel akarta oldani a Szabadság térre rávetülő, 2006 októberi TV-székház elleni támadás árnyait egy olyan közösségi eseménnyel, ami bizonyítja, hogy igenis lehet a köztereket normálisan használni.

Mindent összevetve a rendezvény beleillik az öntudatra ébredő Budapest koncepciójába, a Jövő Városa városépítészeti újításainak hangulatába, és úgy egyáltalán faszaság. Egy dolog miatt kénytelenek vagyunk most szólni mégis.

A programfüzetben a következőbe futottunk bele:
Az utolsó mondat: "A fejhallgatóért letétbe feltétlenül legyen nálad személyi okmány!"

Az a helyzet, hogy ez így törvénytelen, mégpedig a következő, 168/1999. (XI. 24.) Korm. Rendelet miatt.

a személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról
31. § (2) A személyazonosító igazolványt másra átruházni, letétbe helyezni vagy biztosítékul adni, illetőleg átvenni nem szabad.

Felszólítjuk a rendező V. Kerületi Önkormányzatot, hogy ne kövessen el a jogsértést! Persze, ha mondjuk a videotéka-bérletet vagy az uszoda-igazolványt elfogadják, akkor nem szóltunk. De sajnos évek óta valós probléma hazánkban, hogy úton-útszélen elkérik személyi okmányainkat letétbe, pedig ehhez senkinek sincs joga, hiába szólnak a jogvédők folyton. Jobban hangzana, ha kérnének fejhallgatónként 1-2000 forintot, és kész. Szerencsés lenne, ha legalább a törvényes hatalom által rendezett esemény példát mutatna ebben (is)!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr562945735

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Belvárosi fesztivál 2011 2011.06.17. 09:13:06

Helyszín: 1054 Bp., Szabadság tér Látogatás: 2011. június 4. 16:00-22:00 > Újra itt a nyár, a fesztiválok egymást érik. Ilyenkor úgy érezzük, mindenki kicsit rokonlélek,...

Trackback: Zrínyi pusztulása 2011.06.08. 16:52:33

Van a Bajcsy-Zsilinszky úton (vajon mikor nevezik át szegény Endrét is…) egy régi nyomda. Azt hiszem, a költő, politikus és hadvezérről lett elnevezve Zrínyinek, nem pedig az dédapáról, a hadvezér Zrínyi Miklósról. Ez a nyomda – vagyis, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Szerencsés lenne, ha legalább a törvényes hatalom által rendezett esemény példát mutatna ebben"
:)))
ha már a pártfinanszírozás nevű eseményben nem sikerül :)
a Titanic Fesztiválon is kérnek valamit letétbe, bár ott kulcsot is hagyhatsz letétben.

mi lenne az ideális megoldás? egy szabadtéri program esetében hogy kerülnének elő az eltűnt fejhallgatók, ha azt sem tudják kinél lehet?

mondjuk chip minden fejhallgatóban?

a kölcsönös bizalom itthon még nem igazán működik.
@Reggaesun: esetleg belátni, hogy ilyen (nyitott) rendezvényre nem kivitelezhető a silent disco?
a letéti díjjal az a baj, hogy az máris lekorlátozza a felhasználókat, mert egyrészt eleve több pénz kell, másrészt azt a pénzt - gondolom - mindenki el akarja inni.
vannak programok amiket lehet nyitott rendezvényen csinálni és vannak amiket nem. ez ilyen szakma.
(egyébként szerintem is tök jó dolog a szabadtéri silent disco.)
Sajnos egy ilyen fejhallgató esetén valószínűleg nem 1-2 ezer forintos, hanem 10-20 ezer forintos letét lenne. Az meg a célközönség jelentős része számára nem áll rendelkezésre.
Ez a poszt fasz(a)ság...
tökfejek, a személyi talán arra, kell, hogy fénymásolják, és ne bemondásra mondják, és így 1 papír szerződés 1 fénymásolat aláír, és ha nem viszed vissza, akkor megy a számla
édes fiam, olvasd el rendesen: "személyi okmány". Ez közel sem feltétlenül azonos egy személyazonosító (személyi) igazolvánnyal, amelyre vonatkozó jogszabályhelyet előkapartad.
Személyi okmány lehet egy fényképes BKV bérlet is, hiszen azon is rajta van a név (állítólag - az enyémen még helye sincs). Valahol pl. robogót béreltünk így, én a bérletemet adtam le, haverom meg a fényképes bankkártyáját - ezek voltak a személyi okmányok.
Minden személyazonosító igazolvány személyi okmány, de nem minden személyi okmány személyazonosító igazolvány.
@bolondgza: "A fejhallgatóért letétbe feltétlenül legyen nálad személyi okmány!" - a letétbe számomra azt jelzi, hogy nem adatokat akarnak felírni róla. Mindenesetre este megnézzük, hogy megy ez a gyakorlatban, és ha úgy, ahogy írtad, akkor természetesen up-date-eljük a posztot.
kedves posztíró, két kérdés:
1. szerinted azért szervezték az egész belvárosi fesztivált, hogy jó faszán adatokat gyűjtsenek a fülhallgatót használó tinikről (mert ezt sugallja remek színvonalú írásod, amihez még egy jogszabályt is megkerestél a google-ban)
2. szerinted, hogyan kéne megoldani, h a kiosztásra kerülő fülhallgatók fele ne tűnjön el?
+ 1
továbbá nem érzed úgy, hogy a kákán keresed a csomót ahelyett, h kimennél a PASO-ra?
@i.g.: kedves i.g. két válasz:
1. Ez nincs benne a posztban, az zavar, hogy a vízibiciklistől kezdve a billiárd-teremig mindenhol személyi okmányokat kérnek letétbe, ami nem szabályos. Elvárható lenne, hogy egy Önkormányzat által szervezett eseményen ne így legyen.
2. Semmiképpen nem szabályellenesen. Ha kell, másolják le az adatokat a személyiről, de ne tartsák maguknál.
+1
Nem érzem úgy, és most indulok PASO-ra :)
A posztiro szandeka teljesen rendben van, menjen mindenki a retekbe, aki a szemelyimet akarja jogosulatlanul. Nem az az erdekes, hogy visszael-e vele, hanem, hogy akar vissza is elhetne.

uff
@baum: helyes!
a csenddiszkót meg hagyd ki és minden rendben lesz :)
Hogyhogy nem lesz idén Quimby? :-(
Nem is másolhatja le, mert az jogosulatlan adatkezelés.
mondjuk lehetne normalis `disco`, es nem kene benazni ilyen idiota hulyeseggel:) Es ahozz szemelyi sem kell
süti beállítások módosítása