Új gyarmatosító, régi lemez

2011.06.26. 14:00 baum

„Kopasz emberek telefonálnak a pénz miatt, fiatal lények mozognak rajtad a pénz miatt” – dúdolgatom magamban ennek a dalnak a szövegét, mióta olvastam a híreket Ven Csia-pao kínai miniszterelnök magyarországi látogatásáról.

Új idők, új gyarmatosítók, új segg. Mindig új. Be kell vallanom nem értem Orbán Viktort. Illetve ha érteni vélem, akkor meg ijesztő. Rendszerváltó fiatalként, 1989. június 16-án mondta el híressé vált beszédét Nagy Imre újratemetésén, amivel berobbant a politikába, és amely beszéd rengeteg, még akkor is kételkedő ember számára hozta el a bizonyosságot, hogy igenis lesz erőnk ledobni magunkról azt a terhet, hogy mi egy totalitárius állam gyarmata vagyunk. Felcsillant a remény, hogy megtaláljuk a saját identitásunkat vagy inkább visszatalálunk önmagunkhoz.


Közismert, hogy mi történt 1989, június 5-én, tehát 11 nappal Viktor beszéde a Tienanmen téren. A Kínai Népköztársaság államapparátusa megmutatta valódi arcát, hogyan értelmezi a demokráciát, ha az népi.


Orbán Viktor úgy kezdte második kormányfőségét, hogy markánsan nekiment az Európai Uniónak, a multiknak, az IMF-nek, meg nagyjából mindenkinek, hogy aztán velünk ezentúl senki nem fog szórakozni. Mi aztán úgy meg fogunk állni a saját lábunkon, ahogy eddig is mindig kellett volna. Aztán kiderült, hogy szó sincs itt elvekről, szó sincs önálló nemzeti önrendelkezésről, annyi történt, hogy a 89-ig tartó szovjet függést, és az utána jövő EU-s romantikát lecseréljük kínaira. Ugyanazt a viszonyt látja Orbán követendőnek, ami eddig is volt, csak a gyarmatosítót cserélné le.

2011. június 25-én képes volt szemrebbenés nélkül ezeket a szavakat kiejteni a száján:

"...A Kínai Népköztársaság és Magyarország szövetségesei lettek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség, de ezek az alapok már léteznek a két ország közt. Az elmúlt hatvan év és az, hogy hasonlóan gondolkodunk a jövőről, csak megerősítette ezeket."

Az elmúlt hatvan évben benne volt 1956 leverése, és benne volt Tibet kínai megszállása is. Benne volt mindaz, ami ellen küzdött, amiért politikai pályára adta a fejét, hogy soha ne fordulhasson elő többet, amiben a rendszerváltozásig éltünk.

„Csőrös kamionokkal megyünk a pénz miatt, az út szélén egyeztetünk a pénz miatt”


 

Ha hozzávesszük, hogy tibeti aktivistákat inzultáltak a magyar rendőrök Budapesten (!!!), és hogy megakadályozták a kínai önkény elleni tüntetéseket, akkor jogunk van kimondani: akkora hitelvesztés történt a kormány morális megítélésében, hogy nincs az a Balogh Zoltán, aki ezt ki tudná magyarázni. Gyurcsány Ferenc saját Facebook-bejegyzésében üdvözölte a kormányt és Orbán Viktort, ő meg van elégedve.

Fotó: choegyaltenzin.com

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr643015863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt a mocskot ajánlom a figyelmetekbe:

reaganbudapest.postr.hu/

Baranyi Márton, Békés Márton, Böszörményi Nagy Gergely, Mándi Tibor, Maráczi Tamás, Megadja Gábor, Molnár Attila Károly, Nyitrai Zsolt, Rétvári Bence, Stumpf Anna, Szabó Eszter, Szabó Márk, Szentmihályi Gergely, Szilvay Gergely, Varga Gergely

Hogy megnevezzem a "független" értelmiségieket, akik jegyzik a blogot.

Orbán nemrég kötött szövetséget a "Gonosz Birodalmá"-val, Kínával. (Gonosz Birodalma - egy fantasy regényben még elmegy, de ezt alkalmazni a politikára... A "tehetséges" Reagan is csak ennyit tudott.) A reaganista, neokonzervatív értelmiségieknek nem az lenne a feladata, hogy bírálják a miniszterelnököt a külpolitikai lépéséért? Ímádni Reagen Nagyúrat, aki szembeszállt a Szovjetuinóval - asszisztálni Orbán Nagyúrhoz, aki szövetséget kötött Kínával - hogy lehet ezt egy közös nézetben integrálni? Nem híteltelenek? Valójában nem a siker, a pénz, a hatalom, a zsíros poziciók számítanak, s amit valójában intellektuális köntösben idehánynak, az valójában "kenyőcs" (Hamvas), másnéven maszlag?

Ronald Reagan, Orbán Viktor, Nicolas Sarközy - a nyugati civilizáció MEGASZTÁR-jai, akik nem érnek az igazán egyetlen keménykezű, művelt konzervatív elnök, de Gaulle árnyékába. Jellemző, hogy de Gaulle-nak nincs szobra - Ronald Reagan szoborállítása egy seggnyalás az USA irányába. (Tudom, voltak de Gaulle-nak is hibái, de azért mégsem hozható egy szintre a celeb Reagennel.)

Konzervatívnak nevezik magukat, miközben a hítelüket rég eljátszották. "Független"-nek nevezik magukat, miközben a FIDESZ-kormánytól kapják a fizetésüket. Igazából semmitől sem különbek az MSZP csicskáinál (Ágh Attila, Lengyel László, Babarczy Eszter). Ugyanaz a szar, csak más csomagolásban! Eszembe jut Szekfű Gyula, aki a szovjet "felszabadulás" után a Szovjetunió egyik értelmiségi támogatója lett - na persze őket, a jelentéktelen kiskatonákat, nem hasonlítanák össze egy Szekfűvel.

Magyarországon nincsen konzervativizmus. Csak szemét. Amit már rég el kellett volna takarítani.
süti beállítások módosítása