Chávez eltűnt a kormánykerék mögül

2011.07.04. 08:01 camburpinton

Elkezdett recsegni Venezuela állam kézi vezérlésű gépezete. Chávez elnök 3 hete eltűnt a politikai közéletből, és egészen tegnap estig csak szűkszavú hivatalos jelentés szólt arról, hogy operáción esett át, valamint a pletyka, miszerint prosztatarákja van. Pár napja végre megszólalt személyesen is, és a sajátos és érzelmes mesemondó stílusában elregélte egy tévébeszédben, hogyan is beszélte rá az Öreg Fidel, hogy végre vizsgáltassa ki magát, és ha már Kubában volt, mindjárt meg is operálták, merthogy igen, daganata volt. Eléggé meggyötört volt a felvételen, de a végére szinte személy szerint mindenkit megszólítva a honfitársai közül köszönetet mondott nekik a támogatásért és hálát adott Istennek, és eldörögte, hogy a forradalom végül győzni fog. Elvileg jövő keddre, a Bicentenáriumi ünnepségekre már hazaérkezik. Most biztos izzadnak a jó kubai orvosok, hogy tényleg működőképessé tegyék addigra az elnököt.

Eddig sok találgatás volt arról, hogy miért is tűnt el. Nem nagyon hittük el, ami a hivatalos közleményben volt, miszerint egy tályogot távolítottak csak el. Valamint az is furcsa volt, miért pont Kubában? Talán csak nem fél otthon?

 

Nincs otthon a macska, cincognak az egerek

Mindeközben Venezuelában, amióta az addig mindenhol egyszerre jelen lévő Chávez eltűnt, az ellenzék össztüzet nyitott a chavizmusra. Valamint politikailag elég nehéz helyzetbe került a kormány, mivel egyszerre kezdődött általános sztrájk az állami kórházakban, folytatódik a sztrájk az UCV-n (Venezuelai Központi Egyetem, most éppen az adminisztrációban dolgozók bénítják meg a tanítást, és a sok előző sztrájk miatt, ha még egy hét kiesik a tanítási időszakból, akkor a diákok kollektíven elvesztik ezt a félévet) és kitört az ország eddigi legsúlyosabb börtönlázadása a Rodeo I és II börtönben.

Ez utóbbi miatt a Nemzeti Gárdában fejek hullanak, de a már két hete tartó krízisben még mindig nem látszik a megoldás. (A belügyminiszter hezitál, hogy próbáljon-e életeket óvni, vagy erővel kifüstölje a súlyosan fölfegyverzett nehézfiúkat, akiknek semmi vesztenivalójuk nincs.) Mindenki az elnökre vár, hogy oldja meg a dolgokat. Ez a probléma a rendszerrel, amit Chávez épített ki az országban. Teljesen központosított, önálló arcokat fölmutatni képtelen pártszervezet, és az egyetlen arc és tényleges döntéshozó Ő maga. A Mátyás király-szerű karakter, a nép Apukája hiányában pedig mindennapi problémák merülnek föl az ország működésében.

Nem lehet tudni mennyire vannak Chávez távollétéhez igazítva az előbb említett események, minden esetre az állami média előszedte azt a (még egy éves sincs) Wikileaks dokumentumot, amiben titkos diplomáciai levelezést adnak közzé. Ebben az akkori Venezuelába delegált amerikai nagykövet kritizálja a venezuelai ellenzéket, mert semmi érdemi munkát nem végeznek, viszont rendszeresen járnak hozzá, és a vállán sírnak anyagi és akármilyen más típusú segítségért, mivel szerintük ez az utolsó esély mielőtt Chávez teljesen fölszámolja a demokratikus intézményeket az országban. Semmi konkrét bizonyítéka nincs annak, hogy a mostani helyzetet az amerikai titkosszolgálat kihasználni igyekezne, de a múltból (a Chávez elleni puccsból, például) tudni lehet, hogy nem áll távol tőle a venezuelai belügyekbe való beavatkozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr543028590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy lap 2011.07.04. 10:16:09

Vannak országok és vannak pártok, ahol a centrális erőtér és annak megtestesítője 99,9%-os többséggel győzelmet arat. Az az egy ezrelék „ellenzéki erő” mindig jól mutat a demokráciának és a különböző érdekek és értékek artikulációjának a ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása