Vallásszabadságot az egyházi iskolákba!

2011.07.11. 08:26 napon tamas

Málnás Édesség!

Mindenkinek joga van világnézetileg irányult, vallásos, akármilyen oktatáshoz. Én magam katkó suliból jöttem, hátrányát sohasem érzékeltem, köszönni is köszönhetek neki sokat. Legkésőbb 19 évesen úgyis mindenkinek kezébe akad Nietzsche. 25 éves korára pedig megőrül, vagy elhallgat, vagy újra megtér. Vagy megőrül aztán megtér.

Amikor közfeladatot nem képes ellátni az állam, mert nincsenek meg rá az anyagi forrásai, jelen esetben tehát települési önkormányzati fenntartású iskolákat a bezárás helyett átadja valamilyen egyháznak, azzal semmi baj nincsen.

Virágozzék az ezredik gaz. A világnézetileg semleges oktatás amúgy is csak egy felvilágosodáskori illúzió, és ez az illúzió maga egy makacs világnézet. Szóval legyenek alapítványi, egyházi, AKG, EKG stb. sulik. Ez a szülő és a gyermek választása, áttételesen pedig az állam kötelessége, hogy világnézet szerinti nevelést kapjon bárki, akinek erre igénye van.

De könyörgöm, ott, ahol a településen EGYETLEN áltisi van, miközben a magyar lakosság általános mintája szerint többféle világnézetű szülő meg gyermek éldegél, ott a gazvirágzás ilyen-olyan állami permetezési kötelezettséggel mégiscsak jár. Azonnal tessék módosítani az oktatási törvényt! Ha egy településen az egyetlen iskola válik egyházi fenntartásúvá, akkor kötelezze az állam az ilyen intézményeket minden településen élő gyermek megkülönböztetés nélküli oktatására, a szülők által nyilatkozott világnézet szerint. Semmilyen hátratétel nem érhet senkit azért, mert nem a vallásos oktatási elvek szerint szeretne tanulni. Az egyház – ott is, ahol van választási lehetőség iskolák között – azért veszi föl a fejpénzt és egyéb állami juttatásokat, mert oktatási intézményével közfeladatot lát el.

Nos, az egyiskolás településen a közfeladat egyéb kötelezettséget is ró rá. Ezt kellene törvényben kimondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr783025104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása