Nincs alternatívája a fidesznek?

2011.08.02. 08:11 napon tamas

 

Ugy lett. A sok ugrándozás alatt
Kifolyt a tinta; foltja megmaradt.
Megyeri elbusúl – kedvét szegi
Neki
A folt,
Mivel csak egy kabátja volt,
Amint mondom, csak egy kabátja volt.

Mi több: kabátja épen sárga volt,
És igy annál jobban látszott a folt.
„Eldobnám – szólt – de mással nem birok;”
Ez ok
Miatt
Hordá, mig széjjel nem szakadt,
Amint mondom, mig széjjel nem szakadt.

(Petőfi Sándor: A tintásüveg)

 

Az alternatívátlanság mítosza tartós és irritáló mítosz. Politikai kurzusokon ível át, magáévá teszi a hegemónia ellensége és barátja is. Magának a hegemóniának a retorikai lényege az alternatívátlanság blöffje.

A fordulat manapság úgy hangzik: nincs más a fideszen túl. Amely fidesz persze a változó szempontú, de egyöntetűen lényegtelen kritikákban maga is balkáni vagy éppenséggel neolib és/vagy tőkebarát vagy nyugatellenes vagy bankellenes vagy rasszista (keresők szülésére buzdít) vagy szociálisan érzéketlen – egyszóval a fidesz ellentmondásos kritikákkal megfogalmazva, de maga a szörnyűség netovábbja. A heterogén irányú kormányzás és heterogén kritikusaik szépen feltételezik egymást. Foltos a kabát, de nincs más. Már megint.

Az ellenzék imitálása

2011 politikai és gazdasági szerkezetének és lehetőségeinek feltárása helyett sokan beérik elbíbelődni a rendszer kommunikációs, felszíni abszurdizálódásának taglalásával – innen olvassák ki a „leválthatatlan” szörnyűséget. Emlékezetes, hogy a médiatörvény kapcsán véghezvitt legjelentősebb nekifutásukra éppen semmi joguk nem volt a kiadók vagy a közszolgálat zsebének elkötelezett megélhetési sajtópropagandistáknak. A sajtószabadságot kellő hitellel csak az olyan ingyenes szerzőséggel működő blogoknak volt joga védenie, mint amilyen szerény felületünk is. A rutinkritika mellett a kormány kommunikációs abszurditásait kommentáló, meddőn termelt írásokkal házaló álsajtót úgy is hívják Index (hívhatják éppen Hírszerzőnek is) – de ez most lényegtelen. A politikai kommunikáció abszurd jelenség, én nem vitatom, ez az abszurditás azonban „begyűrűző” nyugatos cucc, jön mint az óceáni levegő - első fuvallata maga a méltán elfeledett Ron Werber volt.

Drukkolni a fiúknak

Ha nincs más a fideszen túl, azt ám jól kell érteni: mert elmondja ezt az egykori Mancs főszerk. Vágvölgyi Bé a rádióban, csurkásan belegabalyodva az őzésbe, és elmondja ezt Török Gábor is, sőt sokan közülünk is elcsábulnak a „reálpolitika” szirénhangjával álcázott alternatívátlanság mítosznak és hiszik úgy: a fidesz sikere az ország sikere. Na és ha a fidesznek sem sikerül? (Micsoda is? A nagy nyugatos jóléti álom, amit húsz éve minden „alternatíva nélküli” beígér, majd cinikusan a realitásokra figyelmeztet? Vagy éppen most a rendteremtés? – itt jegyezve meg, hogy a „valami”, aminek sikerülni kellene a várakozások szerint, az éppúgy politikai oldalaktól független, mint az erre vállalkozó, kizárólagos kánaáni last minuttel házaló Mózesek alternatívátlansága.) Szóval, ha ez az egész BIGYÓ a fidesznek sem sikerül, akkor Isten vele fakereszt.

A mi felelősségünk

Az alternatívátlanság hamis illúziója persze magát az alternatívátlanságot teremti meg, míg pszichológiailag az azt hangoztatókat az egyéni munka felelőssége helyett valamilyen készen kapott determinizmusba való beletörődéssel nyugtatja.

A fidesz kormányzását szükségképpen valami más fogja követni – és a mi generációnk vállalja, hogy a szabadság politikai kultúrájával, az ország erkölcsi és anyagi forrásaira támaszkodva Magyarország új kabátját elkészítse. Eldobjuk a régit, mert bírunk mással. Ez a felelősség nem valami heroikus vállalás: a mi generációnk sorsát senki nem érzi helyettünk magáénak. Élni fogjuk az életünket. A semmi helyett, nekünk ez a minden az alternatíva.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr853114650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huha
ez nagyon jó írás lenne ?
Ez inkább olyan mint a focidrukkerek hozzáállása:
ha nyer a csapat : akkor nyertünk. Ha kikap : akkor kikaptak - ezek a kutyák
hát ilyenek vagyunk, mi magyarok
irigy népség.
Ha jól emlékszem a szocializmusnak sem volt alternatívája, de szerencsére jöttek a mindennap másként gondolkodók és áldásos tevékenységüknek köszönhetően lassan már a piacgazdaságot is sikerül csődbe vinni.
Az a baj , hogy nagy várakozással várta mindenki a Fidesz hatalomra kerülését, de a nyolc évnyi "minél rosszabb annál jobb " hatalmasat visszaütött ,és most azt kell csinálni amit 8éven át hevesen elleneztek.Párt érdekek előre tolása,háttérbe szorítja a hozzáértést , amit a piac azonnal jelez, miközben harsogjuk az államadósság csökkentését, sőt harcolunk ellene , sikerült hozzátenni 150 mrd-ot.Magyarán h.re vesznek.
Azért az, hogy mindenki várta, enyhe túlzás, az ország 70%-ának 53,7%-a, ami a felnőtt lakosság 37%-a várta. Alig több mint a harmada. Akinek félelmei voltak ezzel(fidesz kormány-2/3adot felejtsük el) kapcsolatban, azok inkább érzik azt beigazolódni, mint akik igazolást kaptak volna a reményeikre.
de van alternatíva!!

a csodálatos MesePárt, ami tökéletes emberekből áll

akik hibátlanok, akár gyferenc

ebben hisz minden értelmiségi index olvasó, hisz ugyanolyan létező dolog ez, mint az evolúció, meg az ősrobbanás

addig pedig szavazzunk az mszp/szdsz-re elvtársak
süti beállítások módosítása