Az RMDSZ súlyos árulása Verespatak ügyében

2011.08.03. 08:14 napon tamas

Szegény RMDSZ a fidesz általános hegemón törekvéseinek elszenvedőjeként lehet, hogy tapintatot és méltányosságot érdemelne. Szegény Markó Béla RMDSZ-e nem csak Markó Béla RMDSZ-e, hanem az erdélyi szórvány és tömbmagyarság többé-kevésbé sikeres politikai érdekképviseleti eszköze, a méltányosság tehát az erdélyi magyarság politikai eszközének is szólna. A harmadik oka kellene, hogy legyen a visszafogottságnak, hogy soha nem tartottam értelmesnek azt az anyamagyar dölyföt, hogy a dunántúli magyar jobban tudja innen, hogy az erdélyi nemzetrésznek mire van szüksége. Eközben persze magyarok vagyunk mindannyian és köztünk a párbeszéd legyen természetes.

Ezzel a fölvezetéssel együtt kérdezem, a Romániában kormánykoalícióban kormányzó RMDSZ-t:

Mi a kurva életnek kell - két érintett minisztérium irányítójaként is - támogatnia, az engedélyek kiadásával lehetővé tennie a Verespatakon tervezett horrorbányát?

Mint ismeretes, Verespatakon egy (több)ezer éves település többszáz éves építészeti emlékeinek teljes lerombolásával, kitelepítéssel, erdőirtással teremtenének helyet egy ciántechnológiával működő, a Maros vizén keresztül a Tiszával összeköttetésben lévő aranybányának. A környezeti és kulturális kártétemény már elképzelhető, és hála az RMDSZ-nek, hamarosan mérhető is lesz. A beruházás számára fontos engedélyeket a két RMDSZ-vezetésű kulcstárca, a Borbély László miniszter irányította Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium és a Kelemen Hunor vezette Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium megadta. Pártjuk és Markó a beruházást korábban ellenezték - miközben az EP éppen a ciánechnológia betiltásának lehetőségét fontolgatja.

Ehhez a kártéteményhez képest kellene az RMDSZ politikusainak elmagyaráznia: milyen előnyöket kértek ők ezért cserébe az erdélyi magyarságnak? Ha van ilyen előny, az arányban van-e a beruházás élő és emberi világot regionális szinten is fenyegető hatásával? Nem csak Erdélyt de Magyarországot is érinti egy ilyen volumenű környezeti kisugárzású bányászkodás. Az érintetteknek milyen előnyöket tárgyalt ki a támogatásért cserébe az RMDSZ? Netán magyar többséget állandosítanak Székelyföldön a közigazgatási reformmal? Ennek nyoma sincs. Netán az autonómiatörekvéshez kapták meg a román kormányzó többség jóváhagyását? Erről sem hallottunk. Akkor netán az RMDSZ klientúra zsebeit hízlalta föl a beruházás érdekeltje?

Ha erre nincsenek válaszok, az olyan látlelet az RMDSZ-ről, aminek fényében az erdélyi magyarság is elgondolkozhat, vajon a jövőben is ezt a politikai eszközt kívánja-e forgatni. Ezt, amelyik amellett, hogy szavahihetetlen, fontos értékek pusztításának ellentételezés nélküli (esetleg korrupcióval ellentételezett) lényeges segítője.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr133116716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása