Mi a tétje a kormány gazdaságpolitikai kudarcainak?

2011.09.20. 08:00 Fent és Lent

A Matolcsy György által irányított gazdasági adminisztrációról kiderült, ugyanazokkal az attitűdökkel operál, mint a választói akaratból a történelem szemétdobjára dobott szoci-brigád. Márpedig Magyarországon tény, hogy mindenféle ideológiát le lehet nyomni a nép torkán abban az esetben, ha nem romlanak az életkörülményei. Lehetett miniszterelnök a pufajkás Horn Gyula, buzdíthatott a kettős állampolgárság ellen Gyurcsány, amíg gazdaságilag úgy, ahogy mentek a dolgok, megtűrtük őket. Hornnak a Bokros-csomag, Ferencnek az általánosan romló anyagi helyzet tett be (Az őszödi beszéd ennek csupán okozata volt).

A Fidesz nagyrészt annak köszönheti a 2/3-os többséget, hogy a pokolba kívánta az ország az MSZP-t, kisebb részt annak, hogy magabiztosan állította: van megoldása a gazdasági kilábalásra. A forradalmi hevületen (nyugdíjpénzek államosítása, multi-adó) és az ideológiai hadjáraton (kettős állampolgárság, Trianon-emléknap és Gyurcsány általunk is támogatott a börtönbe zárása) túl az egykulcsos adót sikerült bevezetni, ami valljuk meg, nem hozta azt az eredményt, amit a több millió rájuk szavazó elvárt. Néhány tízezer kétségtelenül jól járt. 

Azt kell látnunk, hogy ugyanaz a méltatlan ötletelés folyik, amiért Ferencéket elzavartuk. Nincs koncepció, nincs átfogó gazdasági program, csak egyfajta lázárjánosi értelemben vett gőgös tökösség.

A politikai elit két zászlóshajójáról, az utóbbi 17 év meghatározó erejéről, a Fideszről és az MSZP-ről kiderült: meztelenek. Franchise-pártok. Nyakó István szerepében Szijjártó, Veress János szerepében Matolcsy (tegyük hozzá: ő legalább nem oligarcha), a kulturkampfot folytató Hiller István szerepében Hoffman Rózsa, Feri szerepében Viki. Betlen János szerepében Betlen János a köztévén – ő képviseli az állandóságot. A Fidesz annyiban profibb, hogy simán le meri bontani az ország alkotmányos alapjait, amit az MSZP vélhetően tehetség hiányában soha nem tett meg. 


Az egyszerű állampolgár számára nincs túl jó üzenete ennek. Eljuthatunk oda 2014-re, hogy elveszik a hit. Eddig az összes felálló kormány mögött volt legitimáció, széles társadalmi támogatottságot tudhattak maguk mögött, amíg kormányzásuk okozataként el nem vesztették azt. Ha a gazdasági vezetés kormányokon átívelően, politikai oldaltól függetlenül impotens fasznak bizonyul, akkor felsejlődhet az emberekben, hogy nincs az országban olyan szakértőgárda, amely méltó lehet a kormányzásra. Nagyjából úgy képzeljük el, mint bármely nb1-es mérkőzés megtekintését, ahol persze a végén azért mindig avatnak bajnokot. Ebben az esetben vékony lesz a jég. Elképzelhető - főleg, ha nem is stagnál az életszínvonal, hanem csökken -, hogy népünk a szélsőséges radikalizmusban látja a jövőt. A szélsőséges radikálisok pedig ugrásra készen csak erre várnak. A tét igen komoly.

Hogy ne lehessen rám fogni a posztszdsz-es bélyeget, hogy riogatni akarnék, mert mi sem áll tőlem távolabb, ezért azt mondom: van három egész éve az országnak, hogy kitermelje magából az alternatívát. Jó munkát!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr603238093

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Veszélyesnek tartják a költségvetést, de jóváhagyták 2011.09.24. 10:52:19

A Költségvetési Tanács átengedte a jövő évi büdzsé tervét, bár nagyon kockázatosnak tartja. Járai Zsigmond, a háromtagú testület elnöke is elismerte, hogy szükség lehet további adóemelésekre, a strukturális reformokat pedig fel kellene gyorsítani. A kö...

Trackback: Veszélyesnek tartják a költségvetést, de jóváhagyták 2011.09.24. 10:52:19

A Költségvetési Tanács átengedte a jövő évi büdzsé tervét, bár nagyon kockázatosnak tartja. Járai Zsigmond, a háromtagú testület elnöke is elismerte, hogy szükség lehet további adóemelésekre, a strukturális reformokat pedig fel kellene gyorsítani. A kö...

Trackback: A hisztis picsák természetrajzához 2011.09.21. 17:43:34

Az alábbi cikk szélsőségesen nem korrekt politikailag, aminek csak részben oka, hogy politikusokról szól: éppen ezért feministák, jobboldaliak, illetve hisztis picsák számára elolvasása csak felügyelet mellett javasolt!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"van három egész éve az országnak, hogy kitermelje magából az alternatívát."

Nem fogja.

Éppen tegnap hallgattam Feldmár András előadását, volt benne egy ideillő gondolat, amellyel könnyen azonosulni tudok: a legtöbben közülünk (nem a magyarok, hanem általában az emberek közül) nem szeretnek gondolkodni. Egyszerűen lusták hozzá. Ezért szívesen bízzák másra a megoldást: majd valaki megmondja, megmutatja a tutit. Pedig tuti nem létezik. Senki nem tud semmit. Utólag magyarázni a dolgokat lehet, meg önigazolni is, de a tutit senki sem tudja. Namost, az ilyen, nem gondolkodó embereket könnyen meg lehet győzni a demagóg dumákkal. És mivel ők vannak többségben, örökre biztosított a demagógok uralma. Esetleg berágnak az egyikre, azt mondják: elég! És akkor jön egy másik ugyanolyan demagóg, és elhiteti velük, hogy rá kell szavazni, akkor majd minden megoldódik. A kör bezárult. Ennyi.

Persze, reménykedni lehet. Sőt, kell is. Csak ne vegyük túl komolyan.
Nincs három éve az országnak. Hihetetlen sebességgel sodródunk a totális káosz felé.
süti beállítások módosítása