P+R: Pazarlás plusz rossz megoldás

2011.10.26. 08:00 Kuku

A P+R parkolók létesítésére mindenki a budapesti közlekedés javításának eszközeként tekint. Ezt az első hallásra evidens alapvetést szeretném megkérdőjelezni költségbecslésemmel és következtetéseimmel.

Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési csomópontban képzel el. Egy ilyen telek értéke nagyságrendileg 150 ezer forint négyzetméterenként. Egy parkoló autó úgy 12 négyzetméternyi helyet igényel, és ugyanennyi szükséges a ki- és beálláshoz illetve bekötőutakhoz. Összesen 24 m2, azaz 3,6 millió forint autóhelyenként. Költség még a dózerolás, sittszállítás, tervezés, aszfaltozás, csatornázás, szegélykövezés, elkerítés, fásítás, zöldítés, beléptető kapuk, őrház, útjelfestés, táblázás, jelzőlámpák, kukák, stb.. Legyen a vége 4 millió forint az átadás napjára. Erre jön az éves üzemeltetés, ami világításból, őrzésből, takarításból, kertészetből, hókotrásból, felújításból  és hasonlókból áll. Legyen az éves költség autóhelyenként 100.000 Ft. Egy P+R parkolóra tehát az első évben 4 milliót, az első tíz évben pedig 5 milliót költünk. Ebből egy friss diplomás a nyugdíjba vonulásáig vásárolhat bérletet. 50.000 autóférőhely árából pedig a naponta több mint 500.000 utast szállító, teljes budapesti buszpark újra cserélhető.

Biztos hogy a városi P+R valódi alternatívája a mindennapos, már az agglomerációs településekig érő dugóknak?  Az autóterhelésre válaszul nem az autóhasználatot kell dotálni. Csak újabb forrásokat vonnánk el az egyéni autózás térnyerése miatt is egyre gazdaságtalanabb agglomerációs tömegközlekedéstől (újabb rejtett költség). A végcélt tekintve ennek fejlesztésében sokkal jobban hasznosulna ez a sok milliárd forint. Rossz megoldás hőszigetként működő autó- és aszfalttengerré változtatni a legértékesebb városi csomópontokat. Pazarlás ingyen adni valamit egy autótulajdonosnak, aminek értéke az autója árának többszöröse (a fenti adatok alapján 10 évig havi 40.000 Ft az ajándék). A városig autózás kényelmessé tételével az elővárosi tömegközlekedés versenyhátrányát és veszteségét betonozzuk be. Öngól az adófizetőknek mérhetetlen anyagi, egészségi, életviteli károkat okozó város-szétfolyást adóforintokból erősíteni.

Ha mégis ragaszkodunk a P+R-hez, érdemesebb az agglomerációs települések közötti, vasút- és HÉV-menti olcsó telkeken kialakítani, minél jobban rövidítve a párhuzamos közlekedést. De azt javaslom, ne ragaszkodjunk az ingyenes P+R modelljéhez. Merjük megkérdőjelezni a szükségességét, vagy legalább költségalapúvá tenni. Merjük végre a mindenkori fontossági sorrend hátuljáról a sor elejére emelni a tömegközlekedés fejlesztését, csökkentve az autós ingázás iránt igényt. Ez az igazi megoldás, ettől valóban fellélegezne a város.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr743325283

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új Munka Törvénykönyve helyett: inkább az Aranybulla felélesztését támogatná a felső 10.000 2011.10.26. 11:55:38

Átdolgozott formájában elfogadta a kormány az új Munka Törvénykönyvét, így - ahogy azt mások már megírták - komolyabb változtatások már nem várhatóak a joganyagban. Az ország leggazdagabb embereit tömörítő Magyar Nemesek Érdekvédelmi Szövetsége (MaNÉSZ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A városközpont közeli P+R egy "sajátos" magyar találmány, aminek nincs igazából értelme. A P+R eredetileg azt jelenti, amit a szerző javasol: agglomerációban kialakított csomópontokban. A nm-ár az mondjuk 5-10 max 20e Ft. Innentől viszont az egész fenti cikk értelmetlen, vagy inkább arról szól, hogy a P+R értelmetlen magyar értelmezése értelmetlen... :)
"Egy ilyen telek értéke nagyságrendileg 150 ezer forint négyzetméterenként."

Ha több szinten használják ugyanazt a telket (parkolóház), akkor ez csökken.
Ráadásul vannak olyan helyek amiket nem is tudunk másra használni - pl. a föld alatti szintek nem igazán adhatók ki irodának.

"Rossz megoldás hőszigetként működő autó- és aszfalttengerré változtatni a legértékesebb városi csomópontokat."

Senki sem mondta hogy nem szabad közé fát ültetni... :)

"Ha mégis ragaszkodunk a P+R-hez, érdemesebb az agglomerációs települések közötti, vasút- és HÉV-menti olcsó telkeken kialakítani, minél jobban rövidítve a párhuzamos közlekedést."

Így van! Az agglomerációból induló, a várost átszelő, átszállás nélküli, kényelmes, gyakran járó tömegközlekedési vonalak kellenek - és a külső részeken kell a P+R-t kialakítani hogy az autó minél inkább csak a "last mile" eszköze legyen.

Az biztos hogy a városban megvalósított P+R csak mérsékelten segít, mert ahhoz már be kell küzdeni magát a városba és ott már a telek is drága (akárhány szintes is az a parkolóház).

Sajnos nálunk azért mindig ebben gondolkodnak mert a külső részeken hiányzik az a bizonyos tömegközlekedés amire át lehetne szállni (Demszki meg is mondta hogy ő nem az agglomeráció polgármestere, ezért nem törődik velük).
véleményem szerint azért vannak (már ha vannak, inkább egyelőre csak tervek vannak) ezek a parkolók központi helyen, mert nem az önkori és nem a főváros finanszírozza ezek építését, hanem a szomszédos bevásárlóközpont beruházója.

elég sok ilyen tervről hallani, bár eddig kevés valósult meg belőlük, de szeretik ezeket a beruházásokat olyan feltételekhez kötni, hogy parkosítás, parkolóépítés, infrastruktúra fejlesztés stb, cserébe olcsón jár az építési terület a beruházónak, esetleg kedvező beépíthetőségi feltételekkel. kár, hogy a kapcsolt dolgok rendre elfelejtenek (de most komolyan, tud valaki ingyenes p+r parkolót pláza mellett?) elkészülni, de nem ismerem az összes bevásárlóközpont szerződését.

ez annak az oka, hogy az összes p+r parkolót bevásárlóközpontok mellé, központi helyekre tervezik tenni, mert hogy még annyit se nagyon invesztálnának bele, amennyibe egy városszéli, sima felszíni p+r parkoló kerülne. sajnos.
röviden szólva, buta vagy. ostoba. zöldnáci.
javaslom neked a barlanglakást, a gyalog munkábajárást, töröld tengeri szivaccsal a segged, este max gyertyával világíts. használj textil pzs-t, de talán jobb ha rögtön a földhöz vágod, csomagolt élelmiszert ne vegyél.

vedd már észre pubikám, hogy az autózás épp ugy része az életnek ma, mint a villany, a vezetékes víz , a tv vagy az internet.
Ahogy elnézem ezt egy bringás írta, aki a belvárosban lakik.Munkahelye 10 percre van a lakásától.
Kockás inget hord, és sok kávét fogyaszt.
Az első egyetemi szerelmét vette el feleségül, és van két gyermekük, 3-5 évesek.
Idealista, és természetvédő.

Telis tele van hibás következtetésekkel az irománya, még kivesézni is felesleges.
demagógiáktól hemzseg...

1. hogy lopnak az nem csak garázs beruházásra igaz, minden államira, tehát a bkv ra is...
pl ok egy autóhely belvárosban ha az önkormányzat építi 8 milla ha magánember akkor harmada...

2.
de a P+R kifejezetten nem nagyértékű telkek nagyberuházásai... nagyságrendekkel olcsóbbb. pl. nyilván döbbenetesen nincs elővárosi vasúthálózat...

3.
milyen dugók? 500 forintos benzinárnál? 30% köteleződíj forgalmi (baleseti) adónál?

ezek már nem problémák...
@kpetya: 4. A szerzők lelki egészségük megőrzése érdekében néha szórakozásból is kitiltanak kommentelőket. Na most veled ez történt :)
Góg és demagóg fia vagyok én...oszt osztom az észt ész nélkül...ez jutott eszembe az írásról, csatlakoznék is Creatura véleményéhez.

Nem is vitatkozom a számokkal, inkább csak megemlítem, hogy érdemes lenne megnézni, hogy a közösségi közlekedés feneketlen zsákjába mennyi pénzt önt be az állam évente, és mennyi ebből az egy tényleges utasra jutó összeg. Nagyon meglepő szám jönne ki arra, hogy mennyibe is kerül 2 db bérlet, vagy 1 km vasúti utazás azon felül, amit az utas fizet.
@baum: folytathatod velem. asztalaviszta...
@b p: Jól mondod. Az igazi P+R nem frekventált csomópontokban (pl. Örs) van, hanem a városhatár közelében, vasúti megállónál, akár barnamezős beruházásként. Ha az autós nem frekventált helyen levő ingyen (P+R) parkolót kap, hanem behajtási díjat fizethet, ha nem rakja le az autóját a városhatáron, akkor elősegítettük az értelmesebb döntését.

@kpetya: Része az életnek, csak a mértékében nem értünk egyet. Azt pl. miért kelljen egy település lakóinak elviselni és finanszírozni, hogy te egy másik településről ide jársz be?
@yoda-jedi: Meg tudnád mondani, mennyiért lehetne eladni az Örsön levő P+R parkoló helyét akár irodaháznak, akár újabb bevásárlóközpontnak? Nem két fillérért (hacsak nem te vagy a megfelelő pártközeli haver).
Másrészt a Hungária körút mellett 5 percenként dübörögnek el az elővárosi zónázó vonatok. Miről beszélsz, hogy döbbenetesen nincsen elővárosi vasúthálózat? Jaaa, hogy mondjuk a budai hegyekben nem jár minden faluba intercity?
Ez mind szép és jó csak akkor kérnénk egy cikket arról is, hogy az agglomerációs - elővárosi - és a városi tömegközlekedés olyan mértékű fejlesztése és átalakítása, ami egyértelmű alternatívája lehet az autónak, vajon mennyibe kerülne?

Amúgy csak egyszer kéne egy nagy összeget elkölteni a lényeg viszont az, hogy a benzin, gázolja jövedéki adójából teljesen jól megél az állam, miért is akarná olcsó és gazdaságos tömegközlekedésre szoktatni az autósokat?

Te nem tudod, hogy ebben az országban a cél a lehúzás?
ha be lennének kamerázva és bizt.őr figyelné és azonnal lecsapnának az autót feltörőkre még jó is lenne ez a P+R de ma ez csak kicsi és drága (500/óra) parkolóhelyekre igaz. De inkább szakértőkre bíztnám mi a költséghatékony.
Attól is baromi boldog lennék, ha fizetős P+R parkoló lenne valami normális helyen, de az sincs.
Ha Győr felöl közelíted meg a fővárost és nem akarsz a városon belül autóval közlekedni, de azért normális tömegközlekedési kapcsolatot szeretnél, akkor leghamarabb a MOM Park mélygarázsában, vagy a Déli Pályaudvar melletti mélygarázsban tudod letenni az autót.
Tudom, hogy vannak olyan extrémsportolók, akik a budaörsi Tesco parkolót használják P+R-nek, de az számomra már egy kicsit túlzás.

Illeve bizonyos szempontból nem lenne hülyeség egy budaörsi nagy P+R parkoló, de akkor legyen onnan valami gyors, kényelmes, kulturált bejutási lehetőség a városközpontba.
Én fizetnék is érte, de nincs ilyen.
Jók az érvek, de egy szegényebb országban, mint Magyarország nincs pénz a tömegközlekedés fejlesztésére sem. Még a legolcsóbb, legelemibb dolgokat sem csinálják meg, hogy az agglomerációból vállalható legyen az ingázás tömegközlekedéssel. Persze 4-es metróra van 600 milliárd...
Nincs például összekötve a HÉV és a metró a Délinél. Nem hosszabbítják egyik metró és villamos vonalat sem kifelé a perem felé a felszínen. A HÉV-ek nincsenek összekötve. A MÁV vállalhatatlan szolgáltatást nyújt nagyon sok peremirányba. Például javaslom a Fót Veresegyház irányt tesztelésre.
A Volánbusz nem működik megfelelő logisztikával és simán kizár utasokat csúcsidőben menetrend szerint közbenső állomások esetében, mondván egy közelebbi településre van másik járat is.
Régebben busszal jártam a peremből a XIV. kerületbe. Már egy ideje kocsival.
@baum: Ugye azért a sajtószabadságért ezek után nem nagyon szólalsz már fel?
Mennyi ökörséget tudsz összehordani! Követelj adóemelést is a társadalmi igazságosság érdekében, és a végére kebelére ölel az LMP.
@kpetya: Kérdés hogy a te képleted hogy néz ki 500, 1000, 2000-Ftos benzinár mellett...
jogos a felvetés, tényleg botrányosan rossz a P+R gyakorlat kies hazánkban (sok minden mással egyetemben)

ugyanakkor teljesen irreális elvárás, hogy a népek ne használják az autóikat.

P+R kialakítása két helyen célszerű: (és szükséges) a városhatáron kívüli vasút vagy villamos állomások közelében, vagy a városi, fizetős-zóna határán kívül. Ez utóbbinál (mivel drágább is) nyilván lehet költség-hozzájárulást kérni. A külvárosi, vagy városszéli P+R helyszínek viszont logikusan lehetnek a már amúgy is kitelepült mall-ok mellett, vagy azok parkolóival együtt, így spórolva meg a csatlakozó infrastruktúra redundáns kiépítését.
Eléggé egyoldalú, leegyszerűsített képletet alkalmaz a posztoló. Nem baj, ez is egy vélemény, melyre oda kell figyelni, mert emberek vannak mögötte, és van igazság tartalma is, csak úgy egészében van megcsúszva kissé.
@OkoskaTo:rp: @Alikam: komolyan erről beszéljünk???

az örs nagyon jó példa... mi a lóf@sznak kéne ott építeni p+r t?

ha nem kéne átszállni a hévről metróra... akkor kint a pics@ba bárhol lehet p+r mert akkor csak 2-3 perccel hosszabb a metróval a belvárosba jutni... de átszállással ez gáz...

ezek a projektek hamvába holtak... a qva metrólobbi meg a balf@sz fides mindent elcsesz... mióta tervezik ezt is...

egyszerűen ezzel nem érdemes érdemben kiragadottan foglalkozni...

én azt mondom mivel ugyis lopnak inkább inkább ne csináljanak semmit
A városi személygépkocsi forgalom csökkentésének legjobb módja az 500 Ft-os benzinár.
Már a ki nem mondott alapfeltevéssel is gond van, amely szerint "elvileg" egy nagyváros, metropolisz teljes közlekedése megoldható tömegközlekedéssel, illetve alternatív (vö: kerékpár) közlekedési eszközökkel.
Ez az alapfelvetés egyelőre gyakorlatban, nyílván, egyáltalán nem igazolható tekintve, hogy a világon nincs ilyen metropolisz.
Sőt, inkább úgy tűnik, hogy az olyan metropoliszok pont azért tudtak kialakulni, mint pl. Budapest, mert az autós közlekedés létrehozta őket.
Ha tehát nincs autó (géppel hajtott egyéni, de kisebb közösség - pl. család - által is használható közlekedési eszköz), akkor nincsenek metropoliszok se, azaz nincs működőképes Budapest.
Lehet prüszkölni ez ellen, de minek?
Nézzük a közösségi közlekedést...
A MÁV pillanatnyi adóssága 300 milliárd - legalábbis ez az amit az állam bevall. 2009-es adat szerint az állam évi 165 milliárddal támogatja a személyszállítást. Tegyük fel hogy ezt a 300 milliárdot mondjuk 5 év alatt hozták össze(jóhiszemű vagyok). Vagyis ez évente 225 milliárd forint. Ez mind az általad fizetett jegy felett van a mi adóforintjainkból.

A fenti 2 számot elosztva gyorsan kiderül, hogy UTASONKÉNT számolva évente
Arról egy szót sem hallani,hogy mi történt azokkal a parkolós cégekkel akik évekig remekül megéltek a gyakorlatilag semmiért szedett pénzekből.
Itt volt csak igazán összefogás a politikusok részéről, mert senkiben ne legyen illuzió, ezeket a lóvékat szétdobták a pártok.

Na ebből a pénzből akár 100 emeletes parkolóházat is lehetett volna építeni, bár én azt is megértem,hogy inkább Ferrarit vettek belőle.Az stílusosabb.
@csoko20: Jaja, meg ugyanez a titka a 350 Ft/literes tejnek, a 500 Ft/kg-os kenyérnek, az 1.500 Ft/kg-os csirkecombnak, meg az összes közüzemi szolgáltatás áremelkedésének is többek között.
ember, miért írsz olyanról, amiről lövésed sincs? vagy élvezet a hülyeséget terjeszteni?
legalább az alapvető dolgoknak nézz utána. mert ez így nem fent és lent, hanem csak lent. nagyon mélyen, a béka alatt.
Az autósok önfinaszírozók, sőt, ők fizetik a tömegközlekedésnek a jegy- és bérletárakban nem szereplő részét is.

Mivel ezt nem vette figyelembe a szerző, nem is érdemes foglalkozni művével. Nem mintha nem lenne tele butasággal.
Vazzeg, nem lehet szerkeszteni...
Szóval a MÁV bevallott utaslétszáma 102,5 millió fő volt 2010-ben. Így utasonként évente minden adófizető 2000 Ft-al támogatja a MÁV-ot.

A te P+R parkolódból, ha csak a budapesti adózókat vesszük figyelembe és mondjuk 5 parkolóházat számolunk az fejenként 30 Ft-ot jelent.
Igen, a cikk nem teljesen korrekt, de abban mindenképpen igaza van, hogy a P+R-t nem a városba kellene telepíteni. Hanem mondjuk Vácra, ahonnan 20 perc a Nyugati, vagy Pomázra, ahonnan fél óra a Batthyány (stb). És igen, én örülnék az őrzött és fizetős parkolónak, ha ...
@vaki78: A következő 4 éves előirányzat 875 milliárd, ebből jövőre tuti teljesül ~210 milliárd, és akkor ebbe még nincs benne az a pénz, amit az unió forgat ide vissza járművásárlás támogatására, az is ~100 milliárd.
Ehhez jön, hogy ez az összeg jó esetben is csak arra elég, hogy az adósság ne növekedjen tovább, tehát nem beszéltünk még ennek rendezéséről.
Én azt mondom, hogy nyugodtan lehet azt mondani, hogy a tömegközlekedésbe a teljes árú jegyet/bérletet vásárlók minden forintja mellé az állam még odatesz egyet, tehát támogatás nélkül a mai tömegközlekedési árakat meg kellene duplázni. Ezt a pénzt dobja össze a társadalom, amiben persze a tömegközlekedő SZJA-ja is benne van.
Igaz ennek részben oka a féktelen pazarlás a tömegközlekedési vállalatoknál, de ez a mostani nyers számokon nem változtat.
@kpetya: Remélem tudod, kit szólítasz pubinak, és kit ostobázol le. A szerző többet tett ezért a városért, mint te egész életedben fogsz. Gratulálok a stílushoz, egyébként!

Az autózás valóban hozzá tartozik a modern élethez mint lehetőség. Nem tartozik hozzá viszont a mindennapi autóhasználat mindenki számára. Talán észrevetted már, hogy nincs annyi útfelület (szerencsére), hogy mindenki autóval járjon.

Egyébként nyilván Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia, Svájc mind rendkívül fejletlen visszamaradott ország, csakúgy mint a London meg Párizs nevű porfészkek, mert mindenhol kisebb a mindennapi autózás aránya mint nálunk.
Itt hivnam fel a figyelmet ugyanakkor arra, hogy hamarosan megszuletik a "dugodij". Mar megint a farkanal kezdjuk vagdosni a meg elo joszagot... Raadasul lattatok, mekkora darabon fizethetsz majd dugodijat? Kb a fel varos...!

Megis hol tegyem le a kocsimat, hogy ne kelljen bemennem vele a belvarosba?! Bocsi, de egy kulso keruletbol 2 karonulo gyerekkel es osszes cokmokjukkal egyedul kocsi nelkul bejutni horror! Arrol mar ne is almodj, hogy meg be is vasarolsz 1 kg kenyeret, mert mar a fuledre se fer a csomag.

Nem mondom, hogy nem latok abban is ertelmet, amit a szerzo mond, de en is hive vagyok a fold alatti (ha nem is ingyenes, de megfizetheto) parkolohelyek kialakitasanak es a tomegkozlekedes megteremtesenek. Es ha ez mar rendelkezesre all, akkor lehet "buntetni" a dugodijjal a varosba autozokat.
Szerintem is a városközponttól távolabb kell ezeket forszírozni. Az viszont ebből a szempontból lényegtelen, hogy ez városhatáron kívül vagy belül van, sokkal inkább az a lényeg, hogy olyan helyen legyen, ahol a közlekedési gerincálózatra át lehet szállni. Ebből a szempontból a külső metró- és Hévszakaszok mentén mindenütt jól jönnének ezek, főleg ott, ahol kertvárosok vannak (=ritkább buszjáratok + magasabb autóarány), mert szerintem nemcsak az fontos, hogy mondjuk Gödöllőről ne autóval jöjjenek be, hanem az is, hogy mondjuk Zuglóból se.

Egyébként szerintem a probléma "közpénzből ne" része jelenleg ténylegesen nem létezik, mert igazi, közpénzből épült P+R parkoló alig van ;s azok is régiek. Amik mostanában épülnek, azok bevásárló központok parkolói, amik mindenképp megépülnének, mert az építtetőnek érdeke, hogy elég parkolóhelye legyen.

Továbbá az is egy tévhit, hogy a P+R P része ingyenes kell legyen, ez máshol egyáltalán nincs így. Egyet is értek azzal, hogy kelljen fizetni értük, kérdés a "helyes" ráta belövése.

Mellesleg gazdagabb agglomerációs településeken a helyi központok telekárai szerintem semmivel sem alacsonyabbak, mint a városban...
"Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési csomópontban képzel el."

Nem is olvastam el ezt a marhaságot.
Nézd, én az M3 mellett, még a Budapest tábla előtt képzelek el egy P+R parkolót! Esetleg a felszínen közlekedő, később a föld alá beballagó metró kiválóan megfelelne a céljaimnak.

De, ha már beballagok a városba (néha fél-1 óra!!), akkor mi fr@ncért menjek P+R parkolóba, miért ne menjek mindjárt az utazási célomhoz?

Te, posztíró, biztos pesti vagy... de autód nincs, az biztos!
@yoda-jedi: Írhattam volna a Mexikói úton a kismetró végállomását is. Vagy a Kelenföldi pályaudvar környékét.
Az okos ország- vagy városvezető, ha (elsősorban) nem a saját zsebét, hanem az országa vagy városa érdekeit nézi, az egyéni közlekedést kell hogy erőltesse, elősegítse: csökkennek vele a központi (állami vagy önkormányzati) kiadások, nőnek vele a bevételek.

A BKV vagy MÁV szintű pénznyelők fenntartása nem a nép, hanem a korrupt politikusok érdeke.
Tisztelt posztoló nem ebben a világban él.

1. A P+R parkolás nem a belvárosi csomópontok "jellemzője"

2. A világ jelenleg autózik, tetszik nem tetszik, így van.

3. Azon területek amelyek nem megközelíthetőek autóval, illetve nem biztosítható a környékükön parkolóhely, elvesztik használati értéküket, azután jöhet horror(köz)pénzekből a "városközpont mint a közösségi élet színtere".

4. Ha lehetetlenné tesszük a távolabb élők munkába járását nagyvárosi környezetben --márpedig a forgalom nagy részét ez generálja-- a nagyváros mint olyan elveszíti azt a szerepet, amiért létrejött.

5. A tömegközlekedés, legyen bármilyen magas szintű, a munkaidőbeosztások különbözősége miatt nem ad teljes megoldást.

6. Őszintén szólva azoknak akik napi több órát töltenek utazással azért hogy egyáltalán dolgozhassanak, talán nem kéne a fejükre szarni, és nem kéne ezt az időkeretet még jobban megnyújtani. Aki napi 4+ órát utazik autóval, azt rá lehet venni hogy ezt néhány perccel megnyújtsa, de értelmetlen azt forszírozni, hogy órákkal többet legyen úton, ugyanakkora vagy nagyobb költséggel.

Konklúzió:
Posztoló akkora állatságokat ír, melyek tipikusan jellemzőek egy "középosztálybeli" jól szituált emberkére, aki a büdös életben nem szembesült megélhetési gondokkal.
Huh, demagógia az van, a köbön:
"ingyen adni valamit egy autótulajdonosnak, aminek értéke az autója árának többszöröse (a fenti adatok alapján 10 évig havi 40.000 Ft az ajándék)."

Tudod én mennyi "ajándékot" adok az államnak évente?
Az itt kommentelők jelentős része: agglomerációba kiköltözött, középosztálybeli, aki autóval jár (mivel járjon, persze), és aki már kezdi kapiskálni, hogy nem egészen ilyen lovat akart, de ahelyett, hogy belátná, (valamennyire) rossz döntést hozott anno, inkább rí, hogy oldják meg helyette a problémáit.
@gondok: Miért nem Nyíregyházára akarod telepíteni a budapesti P+R parkolókat?
Addig, amíg Budapesten tömegközlekedéssel még a legjobb esetben is dupla idő eljutni a célhelyre, hogy a 4-6x-os menetidőkről ne is beszéljek az autóhoz képest, addig nincs miről beszélni. És ehhez nem az autóközlekedést kell lassítani.

Budapestet elszúrták. Ez visszafordíthatatlan. Soha nem fogja a tömegközlekedés még csak megközelíteni sem a magánautóforgalom sebességét.

Hogy mi olcsóbb, az relatív. Napi 2-3 órával több szabadidő a mai világban magát a szabadidőt jelenti. És ezt egy családjával törődő ember nem fogja tömegközlekedésen tölteni.

Sokkal többet ér egy drága P+R parkoló, mint toldozás-foltozás egy elbaltázott közlekedésű városban. 10 metróvonal is kevés volna egy ekkora településen a tisztességes tömegközlekedéshez. A földfelszíni tömegközlekedés minden normális városban csak a külvárosi területeket fedi le. De azt is csak annyira, hogy az közlekedhessen vele, akinek nincs autója. Mert egy autós nem fog buszra szállni, legfeljebb, ha szervizben van az összes autó.

Én még nem láttam tömegközlekedés-párti autótulajdonost. Biztosan van, mikroszkóp alatt kimutatható mennyiségben.

Az Örs vezér tere és más hasonló külvárosi csomópontok igenis igénylik a P+R építését. Nem mindenki lakik a Hév mellett, és nem fog 125 átszállással, de még egyetlen busszal sem oda menni! BEül a kocsiba, bemegy a metróvégállomásig, mert ott helyből 40 percet spórol, ha nem a buszra vár, ami majd kiviszi a Hév-hez, azalatt benn van a P+R parkolóban kocsival! IDŐ, IDŐ, IDŐ! Nem 2-3 perc, hanem napi 2-3 óra is lehet a különbség! És ez nem mindegy!
@hehe64: basszus ne is idegesícs

"városközpont mint a közösségi élet színtere".

ja ja. az ötmilliárdos főtér burkolások minden városban... SZÁMLAMELLÉKLETEK... LOPÁS-RABLÁS-MAFFIA
@OkoskaTo:rp:
Sajnos, a BKV és a MÁV szolgáltatása kritikán aluli (én még ezeket veszem igénybe, elővárosból, de egyre billen az autó felé az inga). Kocsival kényelmesebb, gyorsabb, tisztább környezetben és kiszámíthatóbb a közlekedés. Több mint tíz éve ingázom, hidd el, van tapasztalatom. 30-50 perc késés a MÁV vonalain, hetente legalább egyszer, kosz, zsúfoltság (hajléktalanok), fűtés hiánya vagy hűtőszekrény. BKV-nál késések, kosz, zsúfoltság (hajléktalanok). Ezzel szemben az autó ugye... Napi 2*másfél óra minimum a MÁV-BKV együtt. Ugyanez csúcsban is tartható kocsival is, csak kellemesebb körülmények között. Várom az érveid a tömegközlekedés mellett... Amíg nem javul a tömegközlekedés (és nem járnak a MÁV, BKV vezetők a saját szar járataikon 3-6 hónapot, naponta) addíg NEM LESZ PERSPEKTÍVÁJA a közösségi közlekedésnak!
@movhu: Nekünk van a legzöldebb kormányunk, tee zöldfülüekkel. De mndegy, mert minden marha a zöldre megy.
@Nagyon_Komoly: ne si mond.... METRO megy a családiházas etele térre, vagy a szintén családiházas Bosnyákra... VICC

csak pár hetes buszt kellett volna venni a 40éves ikaruszok helyett. elQrnak mindent (tarlóshagyódemszki stb)
@T mint T: A belvárosban lakó magasabb rendű állampolgár? Ha nem, akkor mi a retekért van az, hogy ő ingyen jöhet majd hozzám, míg én csak dugódíj ellenében mehetek be hozzá, parkolódíjjal megspékelve, vagy vehetek méregdrága vonaljegyet?
1. A Rózsadombon – ahol valóban 150.000 Ft. egy m2 telek – viszonylag kevés P+R parkolót találni…:-)
2. Ahol meg vannak – a vérvörös rákban, az ötvennyolcadik kerületben – ott max. tízezres, egyébként meg még vagy 200 évig senkinek se kellő telkeken.
3. Aszfaltozás? Téli hókotrás? Fenét: max. murvaszórás – a hó meg elolvad.
4. „Ingyen adni”? Aha! napi többszáz Ft parkolási díj!

Úgy tapasztalom, a Fentéslentnek kifejezett hajlama van álproblémákat hamisan tálalni, vagy valódi problémáknál már eleve a kérdést úgy feltenni, hogy arra csak hülye választ lehessen adni!

Nagy-nagy gratula!:-)
@hehe64: Autóval a melóhelyem oda-vissza (!) 40 perc. Tömegközlekedéssel csak oda (!) 60 perc, de csak akkor, ha pont minden járatot elérek, és azok egyből indulnak is tovább. Ha nem, akkor a 80-90 perc is összejön. Csak oda. Vissza ugyanennyi.

Érdekelne, hogy pl. Tarlós Pesta tömegközlekedve jár-e a melóhelyére. Vagy a Vitézy gyerek...
Hát ez az.
Aztán urambátyámék még közellenségnek tekintenek.
Meg a TB befizetéseidet is lenyúlják. (baleseti adó)
A szerzo nincs tisztaban a P+R-t hasznalok motivacioival. En peldaul azert hasznalok P+R-t, mert a varosban jobban szeretek tomegkozlekedni, mint a dugoban ulni. Es azert hasznalok autot mert a varoson kivul jobban szeretek autozni, mint a vasutallomasra baktatni meg ossze-vissza jaro, szakadt vonatokra varni. (es ha mar beinditom az automat nem fogok csak a helyi allomasra gurulni vele) Ezert kell a P+R csomopontokat legalabb a metro vegallomasok kozelebe tenni. Mert a metro jon, es nem csak majd valamikor a menetrendhez kepest (ahogy a vonat meg a tobbi szerencsetlenseg), hanem 2-3 percen belul.
@milliliteratura: Ez aztán a velős kritika!

@Creatura: Nem nyert.
Barom. A gond nem a P+R, hanem az, hogy a belváros fizetős.
@Adrian Mole: Bírom az ilyen "én tudok biciklivel menni a Kodály köröndről a Liszt Ferenc térre kávéházazni, tessék csak szépen biciklivel bejárni melóba, meg az oviba a gyerekért, meg bevásárolni" jellegű arcokat.
@Samott: a legfontosabbat kihagytam: az atszallas a kulcsszo, ezzel nem szamol senki. Az auto (jo esetben :)) akkor indul amikor odaerek hozza, nem kell menetrendhez igazodni. Na ezert nincs ertelme videki vasutallomasokhoz P+R-t epiteni.
@Samott: Azzal sincs tisztába, hogy nagyon sokan használnák a P+R parkolókat, ha lennének, értelmes helyeken.

Eleve azzal kellene kezdeni a dolgot, hogy aki pl. forgalmi engedélyt mutat fel a BKV-n, az ingyen utazhatna, elvégre bőven kifizette a jegy árát.
talán ha lenne tiszta, kultúrált és megbízható tömegközlekedés akkor megfontolnám, de amíg ilyen állapotok vannak addig marad a kocsi.
Javaslom az ellendugódíj bevezetését: én nem mehetek be ingyen a belvárosba, a belvárosi ne jöhessen ki ingyen onnan.
@hehe64: "Ha lehetetlenné tesszük a távolabb élők munkába járását nagyvárosi környezetben --márpedig a forgalom nagy részét ez generálja-- a nagyváros mint olyan elveszíti azt a szerepet, amiért létrejött."

Nem lesz lehetetlen. Legfeljebb nem fél óra lesz az út, hanem a duplája. Munkaerő meg mindig lesz.
@Garbai Sándor:
Elevenedbe talált? Tényleg azzal törődsz, hogy más hogyan szervezi az életét, de ha a tiéd megszervezéséről van szó, akkor igazából nem vállalsz felelősséget?
A vonat büdös, koszos, és lassú, mit a tetű. Minél újabb, annál kényelmetlenebb. Az utitársak rondák, és mindig mellém akarnak ülni a 40centi széles ülésre. A vonattól a buszig cirka 1 kilómétert kell gyalogolnom, ahol is nincs tető, és nincs kiírva, mikor jön a busz. (25 éve ki volt.) Autóval az utam 35 perc. Vonattal 1 órával több. Inkább motorral járok. Ma is.
Ebédidő, 1 komment... :)

Úgy írtam, hogy:
- egyáltalán nem vagyok autóellenes, még zöldnek sem tartom magam
- autótulajdonos vagyok
- budapesti vagyok (érdemes lenne ha a reakciók végére odaírná mindenki, hogy használja a várost, vagy él benne)
- külvárosi vagyok (BP táblánál lakom)
- nagycsaládos vagyok
- belvárosban dolgozom
- iskolába/oviba hordásra nem használok autót, csak BKV-t és biciklit

Még a telekárakról:
A 20 ezer/nm komolytalan. Budapesten szinte háztelek sincs ennyiért, de a komolyabb közlekedési csomópontok telekárai 100-200 ezer között vannak. Nézzetek utána, én a cikk írásakor ingatlanportálokon megtettem.

Este örömmel válaszolok amíg bírok. Köszönöm minden érintettnek, aki az (akár erős) ellenvéleményét emberi hangon fogalmazza meg. Őket nagyon tisztelem, hiszen a kényelmükről, vagy pénzükről is szó van.
Valaki kiszámíthatná a kerékpártárolók által elfoglalt hely/kerékpárosok által fizetett úthasználati hozzájárulások arányát is.
Europaban a benya mar tullepte az 1.6eu valahol mar 1.7eu
Igaz van meg 1.49ert is par helyen...
szoval Europaban mar most 500ft! (1.7x300)

Mo-on meg csak 400ft!
olcso janosok vagyunk!

Tisztelt autosok!
- gyorsan amig occsoert van benya gyerunk a volan melle!
:):):)
Azt nem értem mi a rákért kell bannolgatni. Aki írta, vállalja a véleményét és fogadja el a kritikát, vagy azt, hogy más véleményen van. Hogy az miként van megfogalmazva, az más kérdés, de nem kell mindenen besértődni. A bannolás kb. ugyanolyan demagóg részéről, mint ez az írás.
A poszt számolása egy picit sántít. Ha megnézzük a 8,9,11, 13, és 14 kerület új építésű házaiban a a garázs árakat 1,5 és 2,5 millió közötti árakat fogunk látni, sőt néha akár 1 millió forintos garázsokkal is lehet találkozni! A 4 millió forintos ár, tehát erős túlzás.
A város közeli P+R-eknek pedig abból a szempontból is van értelme, hogy jelenleg sok irányban egyszerűen nincs jó elővárosi közlekedés.
Azzal viszont egyetértek a posztolóval, hogy ahol van jó elővárosi közlekedés inkább kijjebb kell a P+R építeni.
@Tímár Mihály:
Oké, akkor hasonlítsuk össze Párizst Budapesttel:

Párizs: 16 metróvonal, 214 km
Budapest: 3 metróvonal, 32 km

Metróépítés költségei Bp-n: 500 mrd HUF / 7 km, vagyis 71 mrd HUF / km.

Bp-i metróhálózat párizsi szintre fejlesztésének költsége: (214 km -32 km) * 71 mrd/km HUF = 13000 mrd HUF. És akkor ez csak a metró, mert Párizsban ott van még a sűrű és az agglomerációba messze szétágazó HÉV hálózat meg a többi is.

Na, így tessék hasonlítgatni Budapestet Párizshoz.
@Kivancsi: Nézd meg a tömegközlekedés jegyárait is!
@Adrian Mole: Engem nem érdekel, hogy más hogyan szervezi az életét, engem az érdekel, ha az enyémet akarják helyettem megszervezni.

Ha akar, járjon biciklivel, de ha akar, járhat ugródeszkával is, de ettől még nekem ne legyen kötelező hasonló módon közlekednem.
@kpetya: "az autózás épp ugy része az életnek ma, mint a villany, a vezetékes víz , a tv vagy az internet."

Mindehhez jó lenne már, ha a XXI. században nem ökrösszekér sebességével kellene araszolni a belvárosban...
A 3. mondat: "Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési csomópontban képzel el."

Innentől baromság az egész, P+R parkolót rajtad kívül mindenki a metró/hév/buszok végállomásánál képzel el, közel a városhatárhoz.
"Ha én el tudok menni az Oktogonról a Liszt Ferenc térre biciklivel kávéházazni a proff művészettörténeti előadása után, akkor a napi 9 órában dolgozó is járjon be Rákosborzasztóról biciklivel".
@Kivancsi: Inkább 1.3-1.6 az, a görögök 1.74-ét leszámítva, de ott is ez a csúcs ár, mert vannak olcsóbb kutak. Nyáron dízelt vettem Görögországban 1.3-ért. Macedóniában meg 1-ért :)
@Samott: Autóval csak vidéken és a külvárosban van előnyöd, a belvárosban viszont megfordulnak a dolgok. Az állandó dugó és a parkolási helyzet miatt általában rá kell számolni 30-40 percet az utazásra a BKV-hoz képest. Az autózás költsége is sokkal drágább, mert a dugóban sokat zabál az autó és fizetni kell a parkolásért is, a nemsokára bevezetendő dugódíjról meg nem is beszélve.

Ezt a problémát hivatott megoldani a P+R!
@Garbai Sándor: a forgalmi nem jó, mert akkor minden autós mehetne ingyen. (az is, aki egyébként rendelkezik autóval, de fizetne a tömegközlekedésért.)
helyette pl vonatjegy = p+r jegy = bkv napijegy
(a napijegy amúgy is aránytalanul drága, 1550 most, bécsben €5,70, ami olyan 1700 körül van. nálunk egy ezresnél többe nem szabadna, hogy kerüljön. a 72 órás meg majdnem annyi mint egy hetijegy, vicc.)
@Cook kapitány: Ezért gagyi a cikk: hülyeséget vesz alapul, majd arra építi fel a világát.

Olyan, mintha azt írnám: minden ember három- vagy négylábú, így minden kétlábú ember szégyenlős, gátlásos, testi fogyatékosságát nadrággal takarja el.
@Blog.hu-s nickname: 12 EUR egy 10-es füzetjegy, a jegy 1.5 órán át érvényes bármire, akárhány átszállással...Az a jegy majdnem annyi mint itt, csak adott esetben nem kell egy irányba 3-4 darabot elhasználni.
A fényképes bérlet totál zónafüggő, azt nem lehet összehasonlítani annyira, de tény, hogy eleve drágábbról indul, mint itt.
Indulatok már megvoltak, lássuk kicsit a tényeket, más szemszögből. Csak a Köki P+R-t használom és ismerem, de egy olyan telek, ahol 2-3 percenként mennek el metrók tőled 20 m-re és percenként buszok 10 m-re, nem igazán érhet 150 ezret per m2. A P+R nagyon olcsó a napi 320 Ft-ért, de azért az üzemeltetést még fedezi. Tehát ezt nem illene beleszámolni a költségekbe. A kiépítés költségeiről nem tudok, de biztos, hogy amennyi parkolót kint használnak, annyira nincs szükség a belvárosban. Ez nem elhanyagolható nyereség. Valószínűleg sokkal értékesebb egy parkolóhely az V. kerületben, mint ott kint, ez meglátszik a parkolás árában is.
Szerintem rosszul látod!

A P+R parkoló nem a megoldás, hanem egy eszköz. Olyan eszköz, ami létezésével lehetőséget biztosít a dugódíj bevezetéséhez. Amíg reggel a negyed óránként járó elővárosi vonalakon is egymás aurájában vannak az emberek, úgy, hogy mindeközben dugó is van az utakon, addig ne mondja nekem senki, hogy simán szép szóra visszaülne tömegközlekedni a vidékről bejáró munkás. Jöhessen be mondjuk a Hungáriáig, ha már autózni akar. Tehesse le az autót a bérlet felmutatásával ingyen. A körúton belüli utakon pedig az autópályákéhoz hasonló kamerarendszer ellenőrizze a behajtó autósokat, és legyen dugódíj, aminek értéke a mindenkori BKV jegy/bérlet függvényében van meghatározva.
@nemecsek ernő áruló: Jelenleg még a teherautó forgalom korlátozása miatt bevezetett behajtási díjnak is humán interface-es ellenőrzési rendszere van. Azaz kiállnak a közterületesek és büntetnek, mert a díjat bizony szinte alig fizetik meg. A dugódíj ötletelés is szerintem csak addig jutott az illetékes fejekben, hogy kinek a cége építeni ki milliárdokért a rendszert.
@F173: Tegyük hozzá, hogy egy parkolóház kivitelezési költségei jóval alacsonyabbak egy társasházénál. Ráadásul egy 5 emeletes parkolóháznál a posztoló által hallucinált 150 000 Ft/m2 már rögtön csak 30 000 ezer.

Hír a múltból: index.hu/belfold/budapest/1025m414/

"18 milliárddal csökkentik a 4-es metró beruházásának költségeit, hogy javuljon a monstreberuházás megtérülési mutatója. A többi között repül a kelenföldi P+R parkoló és autópálya-csomópont, a Thököly út felújítása és a Fővám téri szökőkút, tudta meg az Infó rádió."
@Garbai Sándor: Ok, akkor egyetértünk. Csak arra akartam utalni, hogy az agglomerációba költözés, mint döntés, sokaknál megállt annak a körülménynek a mérlegelésében, hogy zöld, meg kert. Hogy közlekedés is van a világon, az csak sokadlagos szempont, mégis, a legnagyobb sikoltozás akkor van, ha P+R-ről, dugódíjról, tömegközlekedésről, közlekedésszervezésről van szó. Akkor itt valami nem stimmel.
@F173: Es en mit irtam? Nem pont ugyanezt? Videken auto, varosban tomegkozlekedes. Errol szol a P+R.
@kpetya: "vedd már észre pubikám, hogy az autózás épp ugy része az életnek ma, mint a villany, a vezetékes víz , a tv vagy az internet."

Jártál te valaha külföldön vagy csak Budapesten tapasztaltad meg mi az a város! A gazdag nyugat polgárai már régen rájöttek, hogy az autózás nem feltétlenül része a városi életnek. Most nem Amszterdamról meg Koppenhágáról beszélek, ahol a lakosság nagy része biciklivel közlekedik, hanem például Bécsről, Münchenről vagy Frankfurtról! Mind a három városban elég jól megszervezett elővárosi közlekedés van és az autósok többsége az elővárosi közlekedés mentén megépített P+R parkolókban parkol!
Nem véletlen hogy olyan kellemes Bécs, München vagy Frankfurt belvárosában sétálni!
P+R parkoló a város szélén kell, ahonnan tömegközlekedve be lehet már jutni a munkahelyre és a parkolóba vissza. :)
(Pl. Liszt Ferihegy vasúti megálló mellett, ahonnan kb. 5 perc KöKi, 20 perc a Nyugati vonattal)
eloszor is a europarol beszeljunk ne keverjuk ide a balkant, macedoniat, no meg a masik rablo hazug tolvaj banda testvereinket: a gorogoket :):)

tapasztalataim szerint az uzemanyag legolcsobb Luxemburgban.
Legdragabb Hollandiaban (lattam mar 1.8hoz kozelit is:):)
vagy a nemet autopalya alulrol nyaldossa az 1.7et..
eszakabbra nem jartam...
UK ban is meguti ezt a merteket par helyen.
sot UK-ban a dizel mar dragabb mint a benya.
Belgiumban a benya atlagosan 20centtel dragabb mint a dizel

Osszegezve:
teny es valo 1.4-1.5 ert is vasarolhato MEG uzemanyag...
de mar nem sokaig :):)

a tomegkozlekedes jegy arak:
Francia/Belga kb 1-1.30eu kozott van..
Szinte magyarorszagi ar!
Nemet/Holland sac/kb 2eu
termeszetesen van ennel dragabban is: Anglia, (3-4eu)
@milliliteratura: de hogy kerul egyaltalan a kepbe a vasut? Meg a vonatjegy? Hiszen pont azert vett autot, hogy a mavtol/volnatol megszabaduljon.
@Adrian Mole: Sokaknál meg ott áll meg a közlekedés szervezése, hogy Bunkó paraszt vidéki/autós, fizess, ha a területemre tévedsz.
@newtehen: Hol itt a hiba? Vagy te a kertedet közparknak nyitottad ki?
A sok lusta dögnek üzenem, hogy bammeg akkor utazzatok kocsival még a wc-re is, komolyan nevetséges, a nagy lószart gyorsabb az autó reggel/este a belvárosban a csúcsban mint a BKV... menjetek már el Kőbánya-Kispestről autóval Újpest központig a sebességhatárokat és a szabályokat BETARTVA (nincs buszsávozás, piroson 'narancssárgán' áthajtás meg ilyenek), mérem az időt a metróról, jó? :P Nem este 11-kor kell összehasonlítani, hanem reggel a csúcsban.

Nagyon helyes a dugódíj, vezessék csak be, a kocsiban pöffeszkedők 60-70%-a lusta dög és csak azért ül EGYEDÜL az autójában mert olyan kényelmes, hogy képtelen kiszállni belőle és közben semmi az ég világon nem indokolja, hogy ő ott kocsiban üljön. Egyszerűen lusta. Magyarázkodhattok itt jobbra-balra, úgyis így lesz. Fizessetek csak, minimum 1000Ft/napot határoznék meg + parkolási díj a belvárosban 600/óra. Aztán lehet indokolni, hogy neked miért fontos ott pöfögni a kocsiddal.... de hadd találjam ki :P

Ja és:
- van autóm, mindig is volt, nem valami szakadt roncs, hanem új autó és nem Suzuki
- agglomerációban lakom
- az első kötött pályás csatlakozási pontnál megállok az autóval és felülök a BKV-ra, mert így HELYES.

Leszarom a kifogásokat, ezt mindenki megtehetné, csak hát ugye... a lustaság. lehet fikázni :P
@Kivancsi: Oszd el légyszi az átlagkeresettel ezeket a számokat, ás az arányokat hasonlítsd össze. Úgy igazságos.
A P+R költségvetést azért húznám le, mert javarészt olyan állapotban vannak, hogy nyilván nem olyan költségvetéssel mukodnek. Ha fel is veszik rájuk a zsetont, az menet közben szublimál...

Jelenleg a tömegközlekedés nem tudja megfelelően kiszolgálni az utasigényeket, de ha a P+R parkolók eltüntetésével még egy vagyont eltüntetnek (mert azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy valóban a tömegközlekedés színvonalának/kapacitásának a javítására fordítják), akkor még nagyobb szopás lesz tömegközlekedni.

Veszettül jó lenne az agglomerációt rendezni. Biztosan sokan vannak, akik a reális alternatíva hiánya miatt járnak kocsival. Időt biztosan spórolnak a legtöbb esetben.
Felül lehetne vizsgálni a dugódíjat, mert nem hülyeség. Sokan járnak keresztül a városon, nem csoda, ha bedugul. Persze lehet mondani, hogy nem kerül (a nulláson), mert egy vagyon az üzemanyag. Ezer felé ágazik a probléma, egyikből adódik a másik.

Lehet itt a részleteket boncolgatni, csak ha kicsit állítunk a nagyításon, akkor látni hogy az egész rohad.
@Garbai Sándor: ha dugódíj is lesz az az üzenet... hogy NE MENJ BE:..

mi a lóf@sznak mész be? helyedben hagynám dögöljenek bent éhen. kiéheztetjük őket. vagy a kenyérárban kifizetik a dugódíjat...

de akkor az sok nekik és kijönnek vásárolni... ekkor kell az ellendugódíj...
@Adrian Mole: Ez a baj, hogy a belvárosiak a belvárosi közterületekről azt hiszik, hogy az az ő magánterületük, csak mert van ott egy 17 négyzetméteres lakásuk. Hát nem.
KÖZTERÜLETRŐL beszélünk.
Én a kis kertemet kifizettem, elkerítem. Te kifizetted a kiskörutat, hogy ki akarsz onnan tiltani?
@T mint T: Minek naponta bemenni a belvárosba? Két gyerekkel (1 és 2,5) csak akkor megyek be, ha nagyon szükséges. Oviba, bölcsibe, orvoshoz a saját kerületedbe lehet vinni, ott is van mind. Ami indokolt, a gyerekorvos, de nem mondd, hogy havonta néhány alkalom megfizethetetlen lenne, főleg, ha cserébe tudnál haladni is, nem órákat állni a dugóban, és találnál parkolót is. Most egy 13-Csepel minimum másfél óra, mikor a tényleges táv szabályosan 40 perc alatt megtehető lenne.
Valamit viszont csinálni kell és a P+R még mindig jobb, mintha a kocsiáradatnak be kell mennie a belvárosba.

A másik gond, hogy az agglomerációban sem nagyon van olyan hely, ahol ki lehetne alakítani vasútállomás + nagy parkoló kombót, mert általában a falu vagy város közepén megy át a vasút, ahol szintén nincs hely.
Át kéne az egész rendszert gondolni, de addig nem érdemes miről beszélni, amig mondjuk Veresegyházról 50 percig megy a vonat a Nyugatiig, ha nem késik, de általában késik.
@sterimar: Ha ajándékot adsz, hülye vagy. Én adót fizetek, amiért cserébe szolgáltatásokat kapok. Ha meg nem vagy megelégedve az ár/érték viszonnyal, gondold át, jó helyre szavaztál-e.
@Garbai Sándor: "Eleve azzal kellene kezdeni a dolgot, hogy aki pl. forgalmi engedélyt mutat fel a BKV-n, az ingyen utazhatna, elvégre bőven kifizette a jegy árát."

Értem én a viccet, csak nem szeretem. Már miért fizette volna ki?
@newtehen: Ha elkezdenék dragrace-elni a házad melletti közúton, szaladnál-e az önkormányzathoz fekvőrendőrért, vernéd-e az asztalt elkerülő útért?
Egyébként helyben fizetek adót, szűkebb pátriámat, annak közvagyonát had tekintsem kicsit sajátoménak is. Mint ahogy remélem, néha te is kilátsz a kerítésed mögül.
Mellesleg érdekelne, és kérem,hogy ha valaki tudja a választ akkor ossza meg velem, hogy van joga ahhoz egy lakóközösségnek, utcának,hogy 30-as táblát, behajtani tilost, fekvőrendőrt telepítsen?

Csak azért kérdezem, mert pl Diósdon nagy hagyománya van most ennek, és számomra ez kissé önhatalmúnak tünik egy bizonyos szint után.
Mintha én sorompót tennék az utca elejére.
@Cnere: "az agglomerációban sem nagyon van olyan hely, ahol ki lehetne alakítani vasútállomás + nagy parkoló kombót"

Jó példa erre mondjuk Gödöllő. Sokan mentek a Gödöllői állomásra kocsival, majd be vonat. Most az értelmes városvezetés lezáratta, kitiltotta az állomásról a parkoló autókat. Gratulálok.
@newtehen: Több országban már megtették, és ezért még akár adókedvezménnyel vagy egyéb juttatással csábítják erre az embereket. Tuti önmaguk ellenségei. Inkább égetnék el azt a pénzt!
@Adrian Mole: Én is helyben fizetek adót. Vidéken. Mégis marhaságokat építenek belőle Pesten (4-es metró, BKV).
Miközben egy pesti sír az 5-10 percenként közlekedő járatokra, sűrű megállókra, addig vidéken a napi 1-2 közlekedő járat sem ritka.
Ugyan, miért ne lenne nekem is jogom ahhoz, amit az én adóforintjaimból is építenek?
@yoda-jedi:

Jogos. :) Ha mi nem mehetünk be, akkor legyen ennek ára visszafelé is.

Amikor nyáron a 4 céges autónk nem tud majd bemenni csak arany árban dolgozni, akkor ennek az árát is ki fizeti majd valaki.De nem én, az egyszer biztos.
@Garbai Sándor: A bécsi minta nekem jobban tetszik. Leraktam az autót a metró végállomáson, és vettem 2 napijegyet. Amikor délután visszamentem, számolgattam, mennyit fogok fizetni, erre csak a felét kellett. Mint kiderül több, mint 8 órát parkoltam, erre kedvezményt kaptam. Minden célom elérhető volt metróval, használható utastájékoztatás van. Minden megállóban lift van, ami működik is. Babakocsival nem egy elhanyagolható szempont. Ja a múzeumban előre szóltak a páromnak, hogy jöjjön, mutatják az utat a lifthez.

Szóval van minta, csak le kéne másolni.
@vaki78: Minden adófizető évente 2000 forinttal támogatja a vasutat utasonként, ebből pedig rendes parkolási szisztéma is lehetne. Ez eddig oké. Most akkor gondolkodjunk tovább egy lépéssel.

Ha hagyjuk a mávot megrohadni, ahol van, akkor az utasoknak át kell állniuk személyautóra (vagy buszra, ha tudnak, de most ne bonyolítsunk fölöslegesen). Honnan lesz erre pénzük? Egy olyan autó, ami üzembiztos (márkától és fogyasztástól most teljesen függetlenül), tehát nem hagy az út szélén munkába menet, közelebb van az egy millió forinthoz, mint a félhez. Ez egyszeri kiadás: vételár, papírmunka + hibák kijavítása szervizben. És még egy métert sem közlekedtél vele hasznosan, csak azt intézted el, hogy legyen egy autód.

Ennyi pénzből + havi üzemanyagköltségből sok évig lehet vonatozni.

Tömegközlekedésre szükség van, szükség lesz. Csak a társaságokban kellene rendet rakni.
@Samott: nem akar a vasúttól megszabadulni, és a dugóban ülni feltétlenül, csak ma nincs más lehetősége. érdről szép vonat jön be, talán takarítják is. ha mondjuk a kelenföld után ment volna tovább a szép tiszta vonat a parlament meg a nyugati felé (azaz vasúti alagutat építünk a négyes metró helyett) akkor ez vonzó alternatíva lenne.
de ha tiszta, pontos lenne a tömegközlekedés, ma is sokakat át lehetne rá ültetni.
@Adrian Mole: "Egyébként helyben fizetek adót" Mindenki fizet helyben adót. És attól, hogy adót fizetsz, nem válik a tieddé.

"Mint ahogy remélem, néha te is kilátsz a kerítésed mögül. "

Te milyen gyakran nyírod az utcán a füvet, tartod karban a fát, vagy lapátolod el a havat? Igazítod meg a félrement járólapot? Vagy ültetsz kis virágokat az út szélére mondjuk a deákon?
Gyanítom soha. Ez mind közpénzből (többek közt az én adómból is) megy Pesten, a belvárosban meg főleg..

Tehát ezt a kicsit magamnak érzem dumát itt vidéken talán jobban valljuk..
mom park kornyeke - lehel csarnok du 4-5 fele:

bkv-val 10 p seta + 2 metro + 5 p seta, kocsival 28-30 perc es telen nem fazok meg azert, mert az utcan -10 fok van, a metroban meg +30 .

ez nagyon belvarosi ut, megsem eri meg a bkv. amig ilyen alapveto problemak vannak, sosem lesz alternativa a tomegkozlekedes. arrol nem is beszelve h mit csinaljak akkor, mikor ejfelkor kell hazajutni.
@newtehen: bp termeli meg a gdp 20-25%-at ugy hogy a lakossagnak csak 17-18%-a lakik itt. Nem olyan egyertelmu, hogy a videk-bp viszonylatban ki kit tart el.
@Son of UDT: Ezek a számolgatások mindig abból - az időnként hamis - tényből indulnak ki, hogy mindenki a vasútállomáson lakik.

Pedig nem. Sokan már oda is autóval mennek. Hamár beszállok (télen bemelegítem), akkor már kiszámolom azt a lehetőséget is, hogy kihagyom a tömegközlekedést. És láss csodát, gyakran 1 emberre is közel ott az ár! Kényelem-időt figyelembe véve pedig verhetetlen!
Veresegyház-Budapest Nyugati 25 km.
Vonattal 40-50 perc állomástól állomásig. Ráadásul nem is a Nyugatinál van dolgom, hanem a Hungáriánál.
Autóval 30-40 perc, háztól házig.
Nagyon meg kell indokolni, miért ne autóval jöjjek...főleg ha van autóm, és szeretem is használni, és még van is pénzem benzinre.

Ami jó lenne: vonatút legyen 25 perc, átszállás Nyugatiban Zugló felé 5 perc. A vonatút legyen 500 forint.
És legyen a benzin is 500...literenként. Ekkor elgondolkozok. Ja és csinálják meg a Veres-Fenyvesliget között az erdőn át az utat, hogy ne legyen hullámvasút :D
@F173: A 13-ban valóban 1,5- 2 milla közötti egy garázs. Csakhogy tőlünk a metró 10 perc séta. Az autós meg olyan, hogy ha az autóból kiszállva egyből a metró szerelvénybe száll be, az is fárasztó neki. Úgyhogy ne az átlagárakkal számolj, hanem a forgalmi csomópontok áraival. Mondjuk a Váci úti metró megállók max 500 méteres körzetében. Ennél messzebbre már nem megy el a többség az autóját lerakni, csak ha nincs más alternatíva (nincs parkoló, fizetni kell a behajtásért).
Nem értek egyet.
1. Nincs, vagy alig van külvárosi tömegközlekedés. Az még drágább lenne.
2. A külvárosban a népsűrűség alacsony, ergo nem érdemes sűrű tömegközlekedési hálózatot üzemeltetni. Ennek eredményeként viszont a távolságok nagyok két megálló között, illetve a járatok ritkák. Ergo a külvárosi tömegközlekedés nem alternatívája az egyéni autózásnak, max. szükségmegoldás.
3. A P+R tipikusan végállomásoknál szokás megvalósítani. Ha belvárosban létrehozott parkolóház nem P+R, még ha az önkormányzat esetleg azt is mondja.
@milliliteratura: "vonatjegy = p+r jegy = bkv napijegy"

Ezt pontosítanád? Aki vesz jegyet vonatra, az ingyenesen BKV-zhat?
@Creatura: Dömös község az egész települést lezárta sorompóval. Lehet itt mindent.
@Mayday: "bp termeli meg a gdp 20-25%-at"
Tehát arányaiban annyit, mint bármely más város...

Ám itt a közlekedésről van most szó:
Bemehet-e az ember vidékről Pestre GDP-t termelni , vagy költözzenek ki a cégek, és hagyjuk Pestet megrohadni a fene nagy gőgjében.
Mert hidd el, nem a romkocsmák hozzák a GDP-t.
@Mayday: Jól írtad: "lakik itt". A kommentekből látszik, többen dolgoznak ott, mint laknak.
@Thule: "menjetek már el Kőbánya-Kispestről autóval Újpest központig"

Rettenetes nagy idióta vagy, csak mosolyogni tudok :) Demszky nagymestertől tanultál. Kiválasztod a két legtávolabbi metróállomást, és virgonckodsz itt, hogy ott bizony legyőzöd az autót.
Szerintem az itt olvasó budapestiek mindegyike tud olyan viszonylatot mondani, ahol a bkv minimum a dupla ideő alatt teszi meg a távot úgy, hogy az autóval is szabályosan közlekedsz.
(A munkatársam a múltkor egyszer metróval jött, amikor a Határ út volt a végállomás, és úgy kezdődött, hogy a már bent álló metróra nem fért fel. Ugye ezt is hozzászámolhatom azért?)
@Thule: ne a metrótól mérd az időt, hanem ajtótól ajtóig. Így pontosabb. Bár csúcsidőben így is a tömegközlekedés nyer.
@toreki: számomra - mint 'vidéki' 'autósnak' mókás az okfejtésed! Nekem meg az az érdekes, hogy egy 'pesti' képes 1-2 megállóért beállni a sorba a tömegközlekedésre! Majdnem annyi idő alatt ott van gyalog!
@newtehen: nem, mert csak a lakossag 18%-a el (1.8 mill alatt van mar) itt, azaz aranyaiban ugy 20%-al tobber per lakos.

@Blog.hu-s nickname: mert szukseg van rajuk. A bpiek meg dontsek vegre el, hogy hajlandok-e az orszag legmagasabb eletszinvonalaert (Sopron, Szbhely kiveve talan) cserebe beengedni a varosba azokat, akik megtermelik nekik.

Mi lesz ha Paks vagy Visonta azt mondja majd, hogy "miert nekem kell viselni a kockazatot annak az aramnak a megtermeleseert, amit bp fogyaszt el?" ... a bpiek veszettul nyomjak ezt a "minden videki el innen" dumat, de azt elfelejtik hogy a videk nelkul se aram, se kaja nem lenne nekik.
Kedves kuku, nem vagy tagja véletlenül a levegő munkacsoportnak :-) ?

Több tömegközlekedés - több dotáció a BKVnak -még több ráfizetés :-)

Kevesebb autós - kevesebb biztos adóbevétel -érdekes lenne ha utánanéznél az adóbevételek hány %-át nyúzzák manapság le az autósokról.
Valamikor volt egy normális méretű P+R parkoló az Őrs Vezér Terén, ami működött is.
Mi is lett vele?
@slowMotion: A LevegőMP már bebizonyította azt is papíron, hogy az autósok csak veszteséget okoznak így is az államnak. És ez sajnos nem vicc.
@movhu: Papíron bármit, és annak ellenkezőjét is be lehet bizonyítani.
@Thule: Nézzünk esetleg egy Maglód, Rózsaszál utca - Bp. Szőlőkert utca útvonalon egy "versenyt".
Hogy mekkora csúsztatás van ebben a cikkben...
Már jó pár éve Németországban élek. Itt bőségesen akad P+R parkoló.
DE:
1. nem a belvárosban, ahol drágák a telkek, hanem az aglomerációs körzetben, ott is elsősorban a városok szélén. Igaz, innen általában gyorsvasút vezet a városközpontba. Vagyis nem Budapest belsejében kellene kiépíteni a P+R parkolókat, hanem pl: Érd, Budaörs, Fót,Vác peremén és onnan gyorsvasút (Budapesten kívül hév, Budapesten belül metró) kellene bevigyen a városba.
2. ki mondta, hogy csak földön álló parkolót lehet építeni? Miért nem lehet több szintest? És itt nem kell bonyulult építészeti megoldásokban (és dizájnokban) gondolkodni, pár betonoszlop, és néhány betonszint megteszi. Így 24m2-re akár 3-4-5 autó is tud parkolni. Itt Németországban is ilyenek vannak, és senkinek nem bántja a szemét, hogy rondák, mert általában ipari telepeken helyezkednek el.
az elso ponttal van a gond...
a P+R az az agglomeracios vasutallomasok mellett kell hogy legyenek
akkor legalabb az is epiti ki es tartja fent akinek a puruttyaja hasznalja...
felolem akar pl. Veresegyhazan meg is szabhatjak hogy csak veresegyhazi illetosegu auto hasznalhassa ingyen
Az európai városokkal meg nem nagyon van értelme jönni mint a fejlődés útmutatóival. 20 év múlva ezek a városok többnyire nyomortanyák lesznek, sok-sok észak-afrikai és hazai bűnözővel. Nem mellesleg Pest is. A világ most Kínában fejlődik. És mit ad Isten, arrafelé a bicikliről szállanak á a népek autóba, és nem fordítva.
@yoda-jedi: "a kenyérárban kifizetik a dugódíjat"

Bullshit. A (bel)városban is van pékség. Nem feltétlenül kell Velencéről hozni.
@Mayday: "nem, mert csak a lakossag 18%-a el (1.8 mill alatt van mar)"

Magyarország sem 10 millió már..

És elfelejtkeztél az ingázókról, akikről ez a cikk szól. Nagyrész pont dolgozni (GDP-t termelni) járnak Pestre.

Szóval ha a dugódíjak, meg egyéb nagyszerű ötletek miatt kivonulnak a cégek Székesfehérvárra vagy Százhalombattára, akkor itt marad Pesten 1,2 millió nyugdíjas meg diák, zéró adóbefizetéssel viszont max elvárásokkal, ahogy megszokták. Mi lesz akkor?
@Blog.hu-s nickname: Félreértések elkerülés végett szerintem is hülyeség a tanulmány. Pont azért írtam, hogy nem vicc, ők komolyan gondolják hogy az autózásból negatív egyenlege van az államnak.
@Perillustris: "Bullshit. A (bel)városban is van pékség."

Az van, de a gabonaföldek ritkák. Azt be kell hozni. Meg a péknek is be kell járni...
@Perillustris: :))))) bruhhahhhahahhahaaaa...

és zöldségtermesztés, meg búza táblák... meg tehenek és birkák...

merre láthatom? Kecskeméti? vagy Váci utca ?

vagy mindent porból esztek? a pékésgben szerinted miből sütik. te agyatlan zombi fid eszes...
@Mayday: "bp termeli meg a gdp 20-25%-at ugy hogy a lakossagnak csak 17-18%-a lakik itt. Nem olyan egyertelmu, hogy a videk-bp viszonylatban ki kit tart el."

És mennyien járnak Budapestre dolgozni? Mennyit költenek ott, csak közlekedésre? Ez mennyivel növeli Budapest DGP-jét? Mennyi állami támogatást kap a főváros a BKV fenntartására, metróépítésre?
@newtehen: ezen már túl vagyunk. már értelmes cég nincs bent se... csak nyuggerek... bevásárlás sincs. mert megállni nem lehet...

CSAK TÚRISTÁK... majd azok fizetik a dugódíjat

de ha jól felemeljük akkor még a túristabuszok is otthon maradnak
@newtehen: 20másodperccel megelőztél. bár mencségemre én más vonalat is vittem:)
@Perillustris: A pékségbe a lisztet meg majd befújja a szél ugye? Amúgy én sem tudom, hogy a pesti boltban miért van egri kenyér, de ilyen ez a fene nagy szabad piac.
A dugódíjat meg igenis mindenki fizetni fogja, mert akkor az majd szépen beépül az árba. Mert ne gondoljátok, hogy aki céges autóval jár be, annak majd nem fogja az eddig is nagy adóteher mellett ezt is megfizetni a cég, vagy nem dobják össze a benne utazók, netalán nem fizeti ki a magánszemély. Csak ez majd szép lassan beépül az árba. Azaz a dugódíjat megfizeti a bank a vezért autójára, neked meg 20 Ft-tal több lesz a számlavezetés, esetleg 1 Ft-tal nő a mobilpercdíjat, vagy ennyivel többért jön kis a mosógépszerelő.
@newtehen: Nem gond, az üzemanyagár ezt is megoldja. Nem jár be a pék, ha nem kap lisztet.
@Creatura: S ez így is van/lesz jól. A használó/igénybe vevő fizesse meg a költségeket.
@Perillustris: vagyis a BELVÁROSI NYUGGEREK... ja ja ez van

@movhu: közismert esetek, hogy egy étteremben a lezárt területekre MINDEN BESZÁLLÍTÓ furgonjára 500-600 ezret kell legombolni behajtási díjat...

opciók:
1. tönkremegy az étterem mert magas a költség
2. tovább tudja hárítani, árat emel, nyugger és túrista csengeti ki...
3. vesz egy kamu lakást bagóért... és ingyen megy 1 SAJÁT furgonnal ki a város határra ahol átrakodnak benzinkutak árnyékában...

agyatlan fid eszes komcsi zombik. szar hivatalok
Érdekes lesz az a dugódíj ha bevezetik mert a hülye is látja ha ránéz szerencsétlen sorsú BUDAPESTünk térképére,hogy az érintett területen 5-azaz öt híd van! Ha tehát én mint Zuglói nem akarok 70(!)km-t kerülni M1-M7 felé a nulláson akkor pl átmennék az Erzsébet hídon...tehát az autópályadíjon felül még fizessek dugódíjat is mint átmenő forgalom,amit egy szerencsésebb budai vagy dél-pesti autósnak nem kell???Ezt a várost struktúrálisan nem ekkora személyautós forgalomra tervezték de éppen a "belváros" és a hidak fizikai helyzete teszi nagyon problémássá a dugódíjat. Ha az 5 "belvárosi híd elesik/kiesik a dugódíj miatt akkor a Megyeri,Árpád és a Lagymányosi híd marad mint ingyenes alternatíva...el lehet képzelni akkor a várost...Már csak ez hiányozna tArlÓs bizonyítványába az újszínházas "dolog" után! Csuklana a mamája...
Nálunk van P + R parkoló, de sem sorompó, se bódé, se hókotrás (max. a főcsapáson a főútvonalak letakarítása után) nincs. Saját maga ássa ki a a kocsiját mindenki. Túlzó a felvázolt költségvetés. Mindig tele van (II. kerület Hűvösvölgyi út elje) reggel 7- és délután 6 között. (sajnos ezért én nehezen tudok parkolni, ha hazaérek a munkából:)
@Blog.hu-s nickname:
@newtehen:
Azt hiszem, félreértetek: egyetértek, hogy a 4-es metró, a BKV, általában a tömegközlekedés színvonala, korrupciója felháborító. Szűkebb pátriámba beletartozik az egész ország is. És mondanivalóm lényege:
- nem mindegy, hogy mire megy el a közösből (lásd az indító posztot)
- az egyéni döntéseknél (agglomerációba kiköltözés) talán figyelembe kellene venni, hogy milyen következmények lesznek, pont az előző pont miatt.
Teljesen igaza van annak, aki szerint lényegesen kényelmesebb a gépkocsi, mint a tömegközlekedés.

Kényelmesebb az 5 csillagos szálloda, mint a sátor.

Kényelmesebb az étteremben, mint a szatyorból enni az utcán.

S még rengeteg kényelmesebb dolog van, aminél az itt beírók többsége képes felfogni, hogy a kényelem többe kerül, csak valamiért az elsőnél ez nekik nem evidens.

A többségének még arról sincs lövése sem, hogy a jövedelemadója egy jelentős részét a lakhelye kapja meg, így ha kiköltözik egy alvóvárosba, majd onnan jár be, úgy olyan infrastruktúrát vesz igénybe, mely más adójából származik, olyanéból, aki szeretne hozzá hasonlóan kényelmesen, zsúfoltság, dugó nélkül élni.

Na az az igazi pofátlanság, ha az, aki más által fenntartottban leugatja azt, aki fizeti.
...no ezért kell dugódíj. Ha én a városba kocsival akarok bemenni, kinyögöm azt a havi 1-2 alkalmat, és nem keringenék tízperceket parkolót keresve, akinek meg megéri a kényelem, az meg tehetné minden nap.

...és ha úgy gondolja, hogy fatornyos kisfalujába ha megyek, fizessek én is dugódíjat, igaza van: ha ebben az évtizedben eljutok oda, úgy én is a kölcsönösség alapján kifizetném azt az alkalmanként 600-1000 forintot, üsse kő!;))
Hogyan jött ki a 150 000 Ft/nm telekár?

A többi meg az ebből következő hülyeség.
Azért itt volna pár dolog, amit meg kéne jegyezni.
Aki autózik az nem élősködő a nem autózó társadalom testén:
- valaki eleve kényszerből teszi
- anyagilag nem nagyon éri meg, hiszen drága megvenni, drága üzemeltetni, és még az értékét is veszti.
- viszont akinek munkaeszköz az hatékony is tud lenni vele (nagyobb hasznosság, nagyobb GDP, több adó)
- akinek személyes célra kell, az a használatával szabadidőt vásárol, igaz, elég drágán

Szóval lehet itt sötétzöld módon arcoskodni az egyéni közlekedés ellen. De 2011-ben ne kelljen busszal, villamossal, vonattal, és sétálva eljutni 2-3 óra alatt a 80 km-re lakó nagymamához, és ne kézben kelljen hazahozni a tálca bejglit ugyanennyi idő alatt.

Kíváncsi lennék, hogy mennyire esne vissza a élelmiszer kereskedelem, ha mindenki gyalog menne a boltba. Húzoskocsit mindenkinek?

Biztos sokan kedvelnék azt festő-mázolót, aki létrával és vödrökkel próbál felszállni a Földalattira.

Senki nem kért senkit, hogy épüljenek városközponti drága telkeken ingyenes parkolók. Cserébe egy épülő metrónak nem csak a belváros 2 széle között kellene elkészülni.
Talán van az az EU támogatás, amivel létre lehet hozni autópályák mellett külön lehajtóval, óriási parkolóházakat, amit BKV bérlettel lehet használni. Ezeket az M0 mentén kell felépíteni, ott, ahol vasútvonalak metszik az utat (Dunakeszi, Kistarcsa HÉV, Pécel, Vecsés, Csepel HÉV, Érd, Biatorbágy, Üröm/Solymár)

Kezdetben, csak 1000 autós parkoló kell, meg egy állomás. Menjen arra egy Flirt vagy Desiro legalább csúcsidőben 15 percenként. Legyen pár ipari kamera, egy őrbódé 0-24 órában 1 fővel. Ez kijön párszáz millióból, a használata pedig legyen vonaljegy/bérlet.

Ha ez megvan, akkor lehet bővíteni a kapacitást, és javítani az autópályás kapcsolatot. Talán még olyanok is lennének, akik itt tárolnák(!!!) az autójukat, hisz csak vidékre mennek vele.

Szerintem ez nem az én fejemből pattant ki.
@konrada: Aki bejár, annak a munkahelye az adott kerület önkormijához csengeti a lóvét.
@Turbék:
Mi a baj Tarlós döntésével az Új színház kapcsán?
A Nemzetinél még pályázat sem volt, akkor nem kukorékoltak a libsik.
@Turbék: lesz megoldás... akkor leesnek az ingatlanárak... és ott álnak meg hogy behajtási bérlet áron vehecc kérót... és akkor "ingyé" lesz... bár ha a zingatlanadót is bevezetik...

@konrada: én tudom hogy az kapja meg az adó egy (kis)részét ahova be vagyok jelentve.. ezért is nem jelentem be magam pesten hogy anynival kevesebbet tudjanak lopni...

vidéken kicsit jobb a helyzet mint a fides városokban
@newtehen: 9.95, ettol meg aranyaiban bp kicsit tobbet termel.

@Alterix: es mennyi videki jar bpi korhazakba kezeltetni magat?

lenyeg, hogy elvakult mindenki. tessek megerteni hogy a nagyvaros sok autot jelent es ez sosem fog valtozni.

aki ezt nem kepes elfogadni, az koltozzon mashova.

a dugodij: londonban lehet hogy eltorlik, mert a hangzatos szovegekkel ellentetben nem hogy tisztabb hanem majdnemhogy szennyezettebb lett a levego, miota fizetni kell.

nem jo otlet a dugodij sem, csak most epp erre van hype, az autos a kozellenseg, pedig minden megtett km utan ugy 15 HUF ado + afat fizet be. Lehet szamolgatni...
@hogylehet: "Hogyan jött ki a 150 000 Ft/nm telekár?"

összeadta az évben lévő napom számát az összes kilométerrel és megszorozta a benzinárral...
@Mayday: "es mennyi videki jar bpi korhazakba kezeltetni magat? "

ja... és meynni fővárosi jár vidéki welnessbe, vagy csak kirándulni és friss levegőn dugni...

vezesssük be a friss levegődíjat és a vidéken dugásdíjat...
@konrada: "Na az az igazi pofátlanság, ha az, aki más által fenntartottban leugatja azt, aki fizeti."

Majd, ha a 4-es metrót a pesti bevételekből finanszírozzák, akkor igazad lesz. Meg ha azt eszed, amit megtermelsz. De eddig az ész már nem ér el, pedig többen leírták már.

Csak a saját kommenteden kéne elgondolkodni...
@Mayday: A 8-as busz/M3, vagy a 61-es villamos/p7/M3 kombó elég jól teljesít, persze az éjfél utáni időpontokat leszámítva.

Ezer indok és magyarázat van arra, hogy miért autózik éppen valaki, s ezek egy része valószínűleg érthető is, de az jól látszik, hogy a "kényelmi autózásnak" súlyos ára van, s nem igazán fenntartható.

Én egyébként nem feltétlenül a tiltásban hiszek, hanem abban, hogy egy egészséges alternatíva önmagától ráébreszti a többséget erre. Sajnos azonban az olyan - elrugaszkodott - igények, hogy pl. "legyen a BKV olyan kényelmes mint a saját kocsi" nem vehetők komolyan. Meg az sem, hogy ha minden feltétel megvan, akkor lehet dugódíj, stb.
A szerzőnek fogalma sincs arról, hogy működik a közlekedés, csak böffentett egy ritka nagy baromságot!
A P+R-t senki nem akarja a város közepébe tenni. Pont az a lényege, hogy a város határán (ahonnan már jó tömegközlekedés van) le tudják tenni az autósok az autót, és nem terhelik a belvárost. Lehet álmodozni olyan elővárosi tömegközlekedésről, ami mellett nem akarnak az emberek autóval közlekedni, de ez csak álom marad!
nehany seggecske erdeklodott hogy a lisztet hogyan lehet a belvarosi peksegbe behozni....
hat teherautoval ti idiotak...

azon is lesz amugy koltseg ha bevezetik a dugodijat vegre, viszont a szallitmanyozok meg a pekek nem akkora seggek mint ti vagytok, ok ugy fogjak megoldani hogy kb a 10% -a lesz a az a beszallitasi koltseg mintha minden nap furikaznanank a kesz kenyerrel

nem artana nehany alapfogalommal tisztaba lenni, esetunkben azt hogy a kenyeret minden nap be kell hurcolaszni a lisztet meg oda tudsz vinni akar 2 honapnyi mennyiseget
IQ szinthez kellene kotni a kommentelest...
Hihetetlen ez a pesti arrogancia, hogy oda más nem teheti be a lábát! Fizessen! Vicc...
@SvenH.: Érdekes, ha ilyen okosak a pestiek, akkor miért visznek vidékről fel kenyeret. Felfoghatatlan!
@SvenH.: remélem cipő és autógyárat is tervezel a belvárosba...

de szerintem nagyon hüje vagy... nem vagy fid eszes polgármester?

de lehetnél...
@Mayday: Nem a város termeli, hanem az ott dlgozók. Többek közt az ott dolgozó vidékiek is.

@konrada: És mennyi adót fizet a vidéki alkalmazottat munkáltató cég Pesten az alkalmazottra vetítve? Bőven többet, mint egy egész életében 120%-on a semmit gyártó nyugdíjas, vagy egy romkocsmától romkocsmáig rókázó diák, aki a friss diplomájával már parttan is külföldre. Az ő kényelmük érdekében kár korlátozni azt, aki megkeresi a kenyerüket. Ez olyan, mintha az autóból kidobnád a motort, mert hangos, és mennyivel kényelmesebb nélküle...
@Blog.hu-s nickname: :))) ez ott fog gyártani mindent, biztos föld alatt robotizálva... és utána mindenki gyalog besétál érte... és akkkor nincs szállítás...

logi(szti)kus...
Tudja valaki, hogy a pesti központtal (de sok vidéki telephellyel, alkalmazottal) rendelkező cégek GDP-jét hogy számolják (benzinkutak, áruházláncok, cégek, stb...)?
Az én munkáltatóm is pesti, de csak relatíve ritkán megyek fel Pestre, tehát nem vagyok ingázó. Gondolom az én GDP-m is Pestre van számolva.
.
Nem értem ezt a fene nagy büszeséget, hogy ott több GDP-t termelnek. Többet is lopnak! Ezt a vitát le lehetne zárni.
@newtehen: csak a termelő ágazatokat tudják tovább adóztatni...

egyre több adót kell kivetni mert nagy államot el kell tartani
minél több a léhűtő és az adó annál kevesebben termelnek (nem éri meg)
minél kevesebben termelnek annál jobban kell adót emelni...
goto 1

negatív spirál...

de a kormány unortodox gazdpolja: ILLETÉKEK és BÍRSÁGOK... mivel nincs termelés és forgalom...
@Mayday: http://www.elemzeskozpont.hu/content/bruttó-hazai-termék-gdp-területi-megoszlása-2009-ben-előzetes-adatok
@SvenH.: Oszt a két hónapnyi lisztet meg is tudja venni a pékség, semmi gondot nem jelent neki raktározni sem a belvárosban...
Nézzél szét légyszi, hogy a belvárosban forgalmazott termékek mekkora része nem ott állítódik elő, és rájössz, hogy elég nagy gáz lenne, ha a dugódíjat beraknák a termékek árába. De megint csak hozzáteszem: a bankvezér, a szobafestő, az informatikus, a pék autójában keletkező dugódíjat is a végfelhasználó fogja megfizetni.
Maga a poszt felvetése jó. Az más kérdés, hogy nem értek vele egyet, több okból sem.

Az, hogy mi a P+R, mi a lényeges és ebből nálunk mi valósul meg, az egy dolog.
Azt tessék elképzelni, hogy mi lenne akkor, ha a ma autóval közlekedők fele tartósan átszokna a tömegközlekedésre?
Katasztrófa. Hozzáteszem, a reggel 7-9 és délután 15-18 óra közötti állapotok idehaza már így is ezt súrolják néha napján.

Valaki feljebb leírta, hogy Budapest és a tömegközlekedése el van szúrva, nagyon. Tudom, hogy könnyen szólok bele, mert ma már főleg autóval járok, de a kedvenc témám a megállók száma. Kimondottan a buszoknál jön elő, de villamosoknál, troliknál sem ritka, sőt, metróknál. Egyszerűen Budapestet így tervezik és képzelik el az emberek.

Miről is van szó? A fő probléma az, hogy a tömegközlekedés LASSÚ. Félelmetesen.
Ezenkívül még koszos, túlzsúfolt, büdös, néhány helyre fel nem szállnék a hajléktalanok, cigók, tolvajok miatt; de alapvetően az a bajom, hogy LASSÚ.
Nem arra gondolok, hogy a metró, vagy a 4-6-os hogy teszi meg a távot Buda és a Nyugati között; ugyanis a közlekedők többsége nem a fő csomópontok és vonalak mentén él - hanem oda vagy onnan még el is kell jutniuk valahogy.

A metróknál is van ez a faramuci helyzet: mekkora a Deák és a Ferenciek távolsága? Ferenciek - Kálvin? Deák - Arany? És az új metrónál ezt fokozzák, a Rákóczi - Népszínház - Keleti megállókkal.
Aztán ott a 4-6-os villamos, halálba idegesít a 100m-es megállókkal (Boráros, Wesselényi, Mammut).
És minél inkább kimész az agglomerációba, annál gyakrabban futsz bele olyan járatokba, amelyek minden bokornál megállnak. Kint Budaörsön a 87-es busz olyan, hogy egy szakaszán 400 m alatt van 4 v. 5 megállója; felénk a pesti külvárosban is volt és van ilyen. És halál; mert a pesti külvárosba az út legjobb esetben 40 perc tömegközlekedéssel, de inkább 1-1,5 óra. Csak oda, és ekkor még nem volt különösen nagy probléma. A leggyorsabbat úgy értem el, ha a MÁV-val jártam, de ott volt időszak, amikor MINDEN nap volt felső-vezeték szakadás, volt olyan, hogy felszálltam a Keletinél a vonatra, és álltunk bent 55 percet; volt olyan, hogy a nyílt terepen állt le minden, tűző napon rohadt mindenki a vagonokban, és számtalan állatság.
A BKV megbízhatóbb volt, de jóval lassabb, velük már inkább a 1,5 óra jött össze, néha, jobb napokon 1 óra. Ott kevesebb volt a baj, de ha volt, ott is felcsúszott az út 2 órára. És az a baj, hogy csúcsidőben bár gyakrabban megy a busz, de az is a dugóban ácsorog, mint a kocsi, csak még full tele van emberrel; és akkor azért érsz haza lassan. Csúcsidőn kívül meg ritkábban jár, ha lekésed amihez indultál, akkor lehet, hogy 20 percet is vársz a megállóban. Gyk. csúcsidőben és azon kívül ugyanannyi a menetidő nekem tömegközlekedési eszközökkel. Autóval csúcsidőben halál; de azon kívül meg jelentősen gyorsabb, 25-35 perc.

Azt gondolom, hogy nem vagyok extrém példa, hiszen nem Buda másik végére járok, csak a Duna partján lévő irodaházba. Ha ide és innen az út 1,5 óra, ami nap 3 óra - 2x20km távolságra: akkor nagy baj van. És ennyi. Azért ilyen sok, mert többször kell átszállni, és mert el van aprózva a közlekedés. És ez 1-1,5m utassal együtt halálos.

S akkor valahol tök mindegy, hogy van-e és mennyibe kerül a P+R. Maga a P+R nem betonoz be semmit, semmi sem írja elő kötelezően, hogy csak a KöKi mellett lehet ilyen; egyszerűen így épült ki a város; ma valahol 5-10 km-re kijjebb kellene az ilyeneket - tömegközlekedési "indító" állomásokat és P+R parkolókat építeni. De ehhez MEGBÍZHATÓ tömegközlekedésre volna szükség - ma egyszerűen erre a metrón kívül más nem képes. És ez a szomorú.
@Blog.hu-s nickname: Van területi megosztás is, mint pl. az iparűzési adónál. De egyébként megfordítani is lehet, mert nézzük csak meg, hogy Budaörsnek pl. mekkora a rá eső GDP-je, holott oda nagyon sok budapesti jár ki dolgozni.
@movhu: hagyd nagyon buta... már nem fog kommentelni, nem engedi be a rencer...

"@SvenH.: ...IQ szinthez kellene kotni a kommentelest... "
@SvenH.: Az bizony. Aztán tárolod a lisztet a 150.000 négyzetméteráron, szemben az olcsó vidéki raktárakkal, mi? :-D Illetve nagyon sok pékárúhoz nem elég a liszt meg a víz.
@Kuku: Szerintem nézz ennek jobban utána. Ezek szerint Pesten egy 1000 nm-es telek 100-200 millió? Kétlem. Egyébként meg arról is volt szó, hogy nem Bp-en belül kellenek a P+R-ek.
@Mayday: Mondjuk a paksiak nem vállanak lényegesen nagyobb kockázatot. Ha ott durranás van, a budapestieknek is annyi.
@newtehen: +az üzemek bűze füstje... a kocsik helyett... finnyás pestiek
@movhu: "De megint csak hozzáteszem: a bankvezér, a szobafestő, az informatikus, a pék autójában keletkező dugódíjat is a végfelhasználó fogja megfizetni."
Ezek kerékpárral megoldható dolgok.
Egyesek szerint.
@cso zsi: ??? a szobafestő karikázik a létrával??? vagy visszamegy a fekete munkás szobafestő borsodba bicajjal? hát kevés létrás embert látok... pedig a FŐKÉTŰSZ is járhatna bicajjal mint a logójukon... a kerékpáros kéményseprő...

millen romantikus.
mi a cikk apropopója, valaki elkezdett p+r-t építeni a budai várban vagy csak a szokásos egymásdolgábabelepofázás megy?
@daito: Az utóbbi években kétszer szálltam vonatra. Ebből az egyik esetben Ceglédig késett a vonat 40 percet, májusi napos időről beszélünk. A másik esetben Székesfehérvárig 20 percet, nyár közepe volt, és a peronon is csak állva fértem el, elborulni már nem sikerült volna, mert még a szerelvények közti átjáróban is álltak. Egyébként mindkettő hétköznap volt. Azt mondanám szerencsétlen vagyok, ha nem várnék az időnként felutazó rokonokra rendszeresen 15-20 percet a késő vonatnál. Nyilván ha mindig ezzel utaznék, akkor volna olyan, hogy tök pontos és nem zsúfolt vonatra is fel tudnék szállni, a tisztát már kevésbé merném mondani.
@midnight coder: "ezek a városok többnyire nyomortanyák lesznek"

Magyarul megismétlődik majd az európai felívelés és hanyatlás. De gyorsabban zajlik.
@Blog.hu-s nickname: "Érdekes, ha ilyen okosak a pestiek, akkor miért visznek vidékről fel kenyeret. Felfoghatatlan!"

nagyon egyszeru az indok, mert jelenleg meg nem fizettetik meg a dugositas koltseget
igy inkabb a belvarosi peksegekben galeriat meg borozot nyitnak es elarasztjak a varost a sok kis autokaval ami a midnennapi betevo kenyiiirket viszi

ezert kell a dugodij hogy esszerubbek legyenek
Ugy szeretem az ilyen hangulatkelto cikkeket. Speciel nekem otthon autom volt. De mikor dolgozni mentem belvarosba leraktam az autot es metroval mentem. De P+R kozelbe nem volt igy szarabbnal szarabb helyeken haghytam az automat es egesz nap rettegtem, hogy meg e lesz meg mire este visszamegyek. Tehat szerintem igenis szukseg lenne jo P+R parkolokra, De viszont olyan tomegkozlekedesre is szukseg lenne. Nalunk az a harom metrovonal a leharcolt budos koszos buszokkal nevetseges.
Aki ilyen cikket ir, annak igazan egyszer meg kene mutatni, hogy egy hetig mondjuk az autosok lerakjak az autot es mindenki bkv val megy es akkor kiderulne, hogy a budapesti tomegkozlekedes egyszeruen nem kepes jelen allapotaban kiszolgalni teljes budapestet es vonzaskorzetet. Majd ha olyan tomegkozlekedest teremtenek mint mondjuk londoban vagy parizsban akkor lehet gecizni az autosokkal hogy tegyek le. Egy eve kint elek londonba es eszembe nem jut auto kozelebe menni mindenhova el birok jutni metroval. (nem tomegkozlekedessel, metroval) buszra csak akkor ulok ha mar nagyon unom a vakondeletet es latni is akarok valamit vagy ha eppen valami gebasz van a metroval. Hol lehet ezt BKV val otthon. Plusz nemcsak a kintrol a bentre kozlekedok vannak en pl 16 ba laktam es jo ideig budaorson dolgoztam ez meg autoval is tobb mint egy ora volt bkv val egyszer kiserleteztem 2 es fel ora volt egy iranyba. egyszeruen vicc nem alternativaja az autos kozlekedesnek viszont a rossz varoszerkezet miatt kenytelen vagy atmenni a varoson mivel az m0 sal addig vartak hogy hiaba epitettek meg 16.ker budaors a 0 son 72 kilometer mig ha keresztulmegyek a varoson akkor 28. es akor meg nem beszeltunk rola hogy ugye elfelejtettek leallosavot epiteni es emiat tha baleset van orakat csucsulhetsz a pajan menekulesi lehetoseg nelkul. egyszeruen nem alternativa az ingazashoz. Szoval eloszor rendbe kene rakni a bkv t aztan kellenenk a p+r parkolok es akkor lehet az autosokat gecizni. De addig szerintem seemi jogalapja az ilyen rosszindulatu hangulatkelto cikkeknek.
@newtehen: Támogatom. Szuper lenne, ha csökkenne a Budapest-központúság.
@newtehen: Minden be fog jutni, és igen, mint írtam, a szolgáltatást igénybe vevő (kenyeret vásárló) ki fogja fizetni (ha kell neki a kenyér).

@yoda-jedi: Nem tudom, ki az agyatlan, ha te pártszimpátiára következtetsz a hivatkozott hozzászólásomból. De nincs baj, így is élhetsz majdnem teljes életet.
Nagyon jó írás, 100%-ban osztom a leírtakat.
P+R parkolót a városhatár táblán kívül kell csinálni a vasútvonalak mellett - akár új vasúti + buszmegálló építése árán is.... ott 1 m2 kijön 10-20 ezer Ft-ból.....

Ahol müxik a vasút, ott amúgy már megvan a dolog magától..... Nézzétek meg Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom, Bicske pályaudvarait, tele vannak autóval a parkolók..... az emberek nem hülyék....

A BKV-t azért kellene minőségileg is fejleszteni, hogy sokan elkezdjék használni, akiket egyszerűen taszít ez a lepukkantság...

Illetve a metróvonalak meghosszabbítása önmagában sokat segítene... (kék metró mindkét végén , piros metró akár budaörsig.....)
@newtehen: @movhu: kedveskeim
belvarosi pekseg lete az a legfontosabb

most mirol vitaztok amugy? a tarolokapacitasrol? belegodnoltatok, hogyha alapanyagkent viszel 5 tonnanyi croissant -ot, azt te kb harmad vagy otod akkora szallitasi kapacitassal meg tudod oldani?

amugy a belvarosi eletvitelhez hozzatartozik a dragabb elelmiszer no es?
mondok nektek jobbat...
kint a tirpakba lent Mucsabivalyrocsogen odavagsz sittet 3 evre a birka-baszo ret fele vezeto uton ahol eppen laksz es senki nem fog cseszegetni, hogy hat miert foglal el egy autonyi helyet
ha ezt megteszed a belvarosban EVENTE kell fel millat fizetni

ebreszto ez a belvaros! ott minden dragabb
Kedves Posztíró,

Egy kardinális tévedéssel kezded.
"Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési csomópontban képzel el."

Én nem. És mint ahogy kiderül a végén, Te sem.

Tehát akkor mégiscsak jó az a P+R, akár ingyenes, akár nem.
Így jó félrevezető lett a posztod...
@Perillustris: igaz, Bp az orszag gdpjenek 39%-at termeli meg, azaz mindenki aki bp-en termel, pont 2x annyit termel mint barki mas (2009-ben pl 10654 vs 26000 mrd huf bp -mo viszonylatban)

paks helyett akkor mondjuk a varoson kivuli szemettelepeket, a tobbi eromuvet, a duna bp alatti reszeit, stb

@yoda-jedi: ezert mind kulon fizetsz, ellenben az orvosi ellatassal, ami perpill ingyenes tobbe-kevesbe

@newtehen: igen, ok is termelik, ezert nem kellene minden eszkozzel harcolni a kozlekedes ellen
@SvenH.: Ha generálják, akkor igen. 50 éve még malom volt az Újlipótvárosban.
Most lakócitrom (nem paradicsom), és irodaházak. Mindkettő tömegvonzó hely.
@Bartoki: "Ha mégis ragaszkodunk a P+R-hez, érdemesebb az agglomerációs települések közötti, vasút- és HÉV-menti olcsó telkeken kialakítani, minél jobban rövidítve a párhuzamos közlekedést."
Az alábbiakat egy, a metróépítés ellen régebben írt hozzászólásomból ollóztam:

"Így van! Az agglomerációból induló, a várost átszelő, átszállás nélküli, kényelmes, gyakran járó tömegközlekedési vonalak kellenek - és a külső részeken kell a P+R-t kialakítani hogy az autó minél inkább csak a "last mile" eszköze legyen.
Szerintem megfelelő metróhálózatra belátható időn belül nem lesz lehetőség (pénz), de nincs is rá szükség.

20-50 méter mélyre levinni a közlekedést iszonyúan drága (fúrópajzs, stb) és különben is fölösleges atombunkert építeni. Tehát a kéregvasút is megfelelne - lásd Lehel tér-Újpest vonalszakasz – bár/de akkor a költség csak a töredéke lenne az eddig tervezettnek.

A valódi megoldás mégsem ez lehetne.

Jelenleg 150-200 km vasútvonal van Budapest területén. Teljesen zárt pályák felüljárókkal, sorompókkal.

Ha jól számolom, akkor tíz helyen lép be a város területére a vasútvonal. Nem kellene. Ha az adott helyeken nem lép be a városba a vasút, hanem egy körgyűrűs összeköttetés épül Rákospalota-Rákoscsaba-Rákoskert-Szemeretelep-Pestszentimre-Soroksár-Nagytétény- Diósd-Budaőrs vonalon, akkor megmaradna a vonalak közötti összeköttetés. Egy jelentős pályaudvar (pl. a Liszt reptér mellett) biztosíthatná az átszállásokat a nemzetközi vonalakon.

A helyi járatok csak a jelzett állomásokig közlekednének, onnan a már meglévő zárt pályákon gyorsvillamosok szállítanák az utasokat a városlakókkal egyetemben. Azokon a vonalakon, melyeken a MÁV csak a szükséges igények töredékét sem elégítette ki.

Évekig a Nyugati közelében dolgoztam. Ha Zugló megállónál felszálltam a vonatra, akkor 5 percen belül beértem a Nyugatiba, ha trolival mentem, akkor 20-30 perc alatt.

A körvasútsor például teljesen kihasználatlan, jó, ha 20-30 percenként elzötyög egy tehervonat, vagy egy mozdony, pedig némi szervezéssel és beruházással megoldódna akár négy kerület valóban gyorsvillamos-összeköttetése.

Tudomásom szerint évekkel ezelőtt már felvetődött annak a lehetősége, hogy Kelenföldig hosszabbítsák meg a Metró vonalát (Délit becsukni), de politikai viták miatt az ötlet elsikkadt

Nem vagyok közlekedési szakember, csak egy városlakó a sok közül, aki nap mint nap szenvedi Budapest szervezetlen közlekedését. Úgy gondolom, hogy ez egy remek és eddig ki nem használt lehetőség. És, hogy mi hátránya származik ebből a vasúton utazónak? Gyakorlatilag semmi, mert ugyan előbb száll le a vonatról, de több irányba utazhat tovább hasonló sebességgel; gyorsvillamossal.

Persze metrót építeni jobb üzlet. Nagy költségvetés, nagy költségelúszás, nagy lenyúlás."
@konrada: és ha úgy gondolja, hogy fatornyos kisfalujába ha megyek, fizessek én is dugódíjat, igaza van: ha ebben az évtizedben eljutok oda, úgy én is a kölcsönösség alapján kifizetném azt az alkalmanként 600-1000 forintot, üsse kő!;))

Én Martonvásáron lakom. Ha nyáron minden átmenő autó ennyit fizetne, a 4-es metróval mehetnék a vasútállomásra:-)
@movhu: "a pesti boltban miért van egri kenyér"

Én erről beszéltem.

S mint írtam, helyes, hogy beépül az árba. Jelenleg ugyanis mindenki fizet, de aránytalanul.
@newtehen: @cso zsi: azt a hozzaszolasomat toroltek mert egy kicsit nyersen fogalmaztam :)

azt mondtam nagy vonalakban hogy milyen bolcs es hatalmas tudasu aki cipogyarat akar a belvarosba vagy a budai Varba felvinni es ne alljon le a nagy otletekkel, rogton egy okostelefongyarat csinaljanak meg egy kis paksi atomeromuvet hogy ott legyen minden helyben...

a pekseg az olyan hogy hetente leszallitod egy nagy nagy autoval a cuccot es ott helyben csinalsz sok kis cuccot
Gyerekek, vegyétek észre, hogy tiszta demagógia a szolgáltatók, beszállítókkal érvelni azért, miért kell kényelmesúrnak kocsival bejárni dolgozni a belvárosba.

Mert hogy a liszt a kenyérbe.. behoz egy 5 tonnás autó 5000 kg-mot, 1000 ft-os dugódíj esetén 20 fillér*0,7, azaz egy 250 Ft-os kenyér árát megdobja 0,15 Ft-tal. No az aztán földhöz vágja ám a pestieket!;)
Mert hogy a szobafestő a metróval... az meg nincs tisztában azzal, mibe kerül manapság egy festés. a napi minimum 40 ezres munkadíjat nem fogja horrárá tenni az sem.
...viszont lehet hogy a liszt szállítási díja, ha nem sokszáz méterről kell odabékázni, a festés elkészülése, ha nem több utcával arébbról kell odacipekedni...pont fedezi is.

...attól meg nem kell megijedni, hogy nem találnak helyette pesten embert, ha beint valaki, hogy inkább fatornyosában disznót nevelget, mint hogy bkv-val járjon a belvárosba, vagy hogy többet fizessen.
(S a bankigazgatót sem kell félteni, hogy a szolgálati autója...ugyanis bármely önkormányzat megteheti, hogy helyi lakosnak, vagy helyi iparűzésiadót fizető cégnek elengedje a díjat azon a címen, hogy ők más jogcímen már fedezték.)
@histar007: "Biztos sokan kedvelnék azt festő-mázolót, aki létrával és vödrökkel próbál felszállni a Földalattira."

Lejött a lényeg.

1000 parkoló? Az lófütty. Annyi embert egyetlen metrószerelvény lazán elvisz. A Desiróból sem kell sokkal több. Érzed az arányokat?
@effike: Hát inkább végigálló, mert az lámpa csak 5-6 autót enged át, aztán 2 perc szünet.;)

...de egyébként: nem volna neked mint Martonvásárinak jobb az, ha az sor a pályán menne, vagy kerülne másfelé?;))
@konrada: Te meg annyira ne légy naív, hogy egy ilyen intézkedés nem hoz azonnali áremelkedést Magyarországon. Itt minden gazdasági változás áremelkedéssel jár. Aztán az ellenkezője is.
@dez01: "Ahol müxik a vasút, ott amúgy már megvan a dolog magától..... Nézzétek meg Budaörs, Biatorbágy, Herceghalom, Bicske pályaudvarait, tele vannak autóval a parkolók..... az emberek nem hülyék...."

Hát a bicskei pályaudvaron elfér kb. 15 autó. Az nem csoda, hogy tele van, ismerve a környék buszközlekedését.

De igazad van, meg kellene csinálni rendesen a vasútat /Hév-t. És azokhoz az állomásokhoz kitenni a P+R-t. Annyival azonban ezt még meg kellene fejelni, hogy Bp. külvárosába is meg kellene oldani a tömegközlekedést, ugyanis az ingázók nagyrészét teszik ki az onnan befelétörekvők is!
Teljesen igazad van, dugódíjat mindehova...
De akkor ne csak Budapesten legyen, hanem mindenhol, ahol zavaró a nagy forgalom ( Záhony, Siófok, Debrecen, Miskolc, sorolhatnám)
@newtehen: ezt irtad:
"ilyen intézkedés nem hoz azonnali áremelkedést Magyarországon"
es ez volt amire valaszoltal:
"egy 250 Ft-os kenyér árát megdobja 0,15 Ft-tal. "

tenyleg legyen aremelkedes!!!
en akarom!
jojjon ez a total brutal midnenkit agyonvago kenyeraremelkedes!!!
@SvenH.: Remek. Vállald át légyszi az enyémet is, mert egy pékség működéséhez nem elég egy teherautó liszt.
@kpetya: "vedd már észre pubikám, hogy az autózás épp ugy része az életnek ma, mint a villany, a vezetékes víz , a tv vagy az internet."

LOL. Nézz körül pár foknyit élhetőbb nagyvárosban, és utána újra fuss neki ennek az állításnak, jó? :-)

Része hát, de nem egy nagyváros közepén, virágszálam.
@SvenH.: Csak akkor lepődsz meg, amikor kiderül, hogy a hibás számításokkal ellentétben a pék úgy gondolja, hogy 15 forint az a 0.15, vagy több, és ő dönti el mennyi az annyi.
De a kérdés ennél komplexebb, mint hogy a kenyéren vitatkozzunk. Szerintem kijelenthetjük, hogy ha normális lenne a tömegközlekedés az emberek egy jelentős része nem ülne autóba. Mindent az ár/érték arány dönt el, és bizony még a dugódíj sem lenne képes ezt úgy megborítani, hogy jelentős eredményt hozzon.
@yoda-jedi: A mai cipőárakon aztán rohadt sokat fog dobni egy dugódíj.
@cso zsi: "bankvezér, a szobafestő, az informatikus, a pék"

Mondjuk négyből három tényleg. :)
@movhu: "a dugódíjat megfizeti a bank a vezért autójára, neked meg 20 Ft-tal több lesz a számlavezetés, esetleg 1 Ft-tal nő a mobilpercdíjat, vagy ennyivel többért jön kis a mosógépszerelő."

Nekem ennyit bőven megérne az, ha nagy ritkán autóval kényszerülök közlekedni a városban, akkor nem a dugóban kell araszolni.

Én komolyan várom az 500 Ft-os benzint. Negyedével többet fizetek egy tankért, viszont másfélszer többet megyek el vele, ha nem lépésben pöfögöm el a dugóban ülve a benyát. Végső soron a drágább benzin akár olcsóbb is lehet :)
@metal: Szerencsére a torbágyin nagyon sok autó elfér:) meg a herceghalmin is. A budaörsin nem olyan sok, ez tény, de ott a Tesco sincs messzebb gyalog sem 5 percnél.... akár ott is lehet hagyni a kocsit.... Bicskén nincs hely bővítésre???
@Perillustris: Tudunk olyan bankvezérről, aki évekkel ezelőtt bekerekezett a munkahelyére. Onnan tovább vajon mivel ment? Bringóhintóval?
@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Ó, dehogy nem. Mindig lesz előtted akkor is egy kalapos szuzukis, aki 50 helyett 30 al, 90 helyett 65-el megy, mert így 0,5 decivel kevesebbet eszik az autó, kimérte feles pohárral.
@movhu: "a bankvezér, a szobafestő, az informatikus, a pék autójában keletkező dugódíjat is a végfelhasználó fogja megfizetni."

Mert a pék talán naponta hurcolássza otthonról a kemencét, a bankvezető a páncélszekrényt, az informatikus pedig egy komplett szerverparkot, ami miatt nem tudja autó nélkül megoldani a dolgot?

A szobafestő még érthető, bár amikor nálunk festettek, első nap kihozták kisteherautóval a szerszámokat, és amikor végeztek, elvitték - a köztes időszakban a festő metróval járt.
@baum: Hülyeség volt kitiltani K.Petyát. Ő az átlagember, aki szerint "az autózás épp ugy része az életnek ma, mint a villany, a vezetékes víz, a tv vagy az internet". Ha az ilyen csókákat kitiltod, akkor előbb-utóbb azt fogod hinni, hogy ilyen csókák nincsenek is. Pedig vannak.

Namost épp őket kellene meggyőzni, hogy az élet ma részben azért is olyan amilyen, mert vannak olyanok, akik úgy gondolkodnak, mint ő.

Szóval ne tiltsd ki. Mementónak szükség van rá. És talán ha sokat olvas ilyen cikkeket, mint ez a mai itt, akkor talán elgondolkodik egyszer azon, amiről különben nem :)
Szsrintem ostoba rosszindulató és manipulatív poszt. Normális országokban ez jól működik, Budapesten egy sor olyan várasrész van ahol nagyon kellene a P+R, nem csak azért mert tehermentesítené a városi forgalmat, de kipótolná az amúgy igencsak foghíjas városzséli tömegközléekedést. Aki már várt 3 külvárosi buszt hogy felférjen végre, tudja mire gondolok.
@histar007: "Kíváncsi lennék, hogy mennyire esne vissza a élelmiszer kereskedelem, ha mindenki gyalog menne a boltba. Húzoskocsit mindenkinek?"

Nyilvánvalóan, ha gyalog kellene menni, inkább bevállalnák az emberek hogy éhen halnak... Hasonló értelmes kérdésed van még? :)
@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: Nem. Egyszerűen a sz*r tömegközlekedés miatt akkor is autóval megy, ha 500 lesz a benzin és lesz dugódíj, cserébe majd ez megjelenik az árakban.
De elárulom, hogy ennél is rosszabb, ha átszáll a buszra vagy metróra, mert akkor ott lesz akkora dugó,hogy egy nagyobb tömegközlekedési csomópontban 15 perc sorban állás után érsz oda, ahol verekedni kell majd a bejutásért az ajtón.
@dez01: Ne felejtsük el, hogy az agglomerációs települések zöme nem igazán akaródzik fizetni a közlekedéssel kapcsolatos fejlesztésekért, azt "oldja meg Budapest" felkiáltással rázzák le magukról. Márpedig a városhatárban lévő P+R, valamint az onnan - remélhetőleg egyszer csak - induló tömegközlekedés költségeiből részt kell vállalniuk.
@dez01: De helye lenne, csak pénz nincs rá. Jelenleg arra sincs, hogy a vasútállomásra vezető utat legalább elfogadhatóra megcsinálják. Az utolsó 1 km-t, kb. 5km/h-s tempóval kell megtenni, mert akkor kátyúk vannak, hogy egy tank is megakadna bennük:)
Bár belegondolva, a vasútállomás mögött van egy elég nagy aszfaltozott plac, valamilyen rakodótér lehetett a hőskorban, ha azt megnyitnák, fillérekből lenne egy elég nagy parkoló.
Felhívnám a figyelmüket azoknak, akik szerint a dugódíj beépül az áruk árában, hogy az áruszállítás nagy része manapság is munkaidőn kívül és éjszaka történik, amikor viszont nem lesz dugódíj, így ez az érv elég gyenge lábakon áll!
Konklúzió: mindenki szeretne kisebb forgalmat, de főleg úgy, hogy a másik hagyja otthon a kocsit. :)

A megszokás nagy úr, de előbb-utóbb muszáj lesz leadni a kényelemből. P+R ide vagy oda.
@Demis Castro: "És talán ha sokat olvas ilyen cikkeket, mint ez a mai itt, akkor talán elgondolkodik egyszer azon, amiről különben nem :) "

Tehát, ha ritka nagy f**ágokat olvass, akkor attól majd okosabb lesz? Mert amit ebben a leírásban összehordott a szerző, azt máshogy nem lehet nevezni, mint hülyeség. Egy téves kiindulópontból, hibás következtetéssel ritka nagy baromságra jutott a végére.
Demagógia, tájékozatlanság, populizmus a köbön. Gratulálok, jelentkezz a levegő munkacsoportba, biztosan kelleni fogsz, szükség van az ilyen "széles látókörű" überokosokra, Kedves Szerző!
"Egy P+R parkolót mindenki értékes budapesti közlekedési csomópontban képzel el" én nem. a P+R-nek az a lényege, hogy az ember a város széléig megy az autójával, és ott átszáll a tömegközlekedésre. Lásd például a Campona parkolóháza is lényegében P+R (asszem ki is van rá írva) mert ott egy buszvégállomás, meg egy vasútállomás. Innentől kicsit sántít az, hogy autónként 3,6 millió lenne, az meg eleve érdekes, hogy ennek ellenére 4 millióból kijött az egész.
Ismét egy sötétzöld poszt arról, hogy hogyan lehet (és miért kell) tovább akadályozni a közlekedést ahelyett, hogy gördülékenyebbé és gazdaságosabbá formálnánk azt.

Még mindig az egyéni közlekedés az, ami rugalmasabb a környezetvédelmi törekvések megvalósításában és az új követelményekhez való alkalmazkodásban, és amióta emberiség létezik, az élet mozgatórugója a közlekedés. Aki ilyen szinten gyűlöli a közlekedést és a közlekedőket, költözzön zsákfaluba. Ha pedig a városközpont szolgáltatásait szereti, tudjon róla, hogy azt is a közlekedés hozta létre (ahogy egész Pestet), ha megöli a közlekedést, megöli a város lényegét, vérkeringését.

A mi tömegközlekedésünk a határtalan utasszopatás és pénzlenyúlás rendszere, az egyéni közlekedés léte és működése az egyetlen, ami határt szab az elszemtelenedésüknek. Ezért szabályokkal és sötétzöld szervezetekkel próbálják ellehetetleníteni a tolvaj és ignoráns tömegközlekedési cégek alternatíváját.
@SomyTomy: szoljal a cser palkonak meg a tobbi idotanak
hogy mi is az igazi P+R :)
mert ok Budapesten jo bent kepzelik el, szinte csak hogy egy villamossal elerheto legyen a Parlament
ja es termeszetesen Bp penzen kepzelik el
@blacklord: "Nézz körül pár foknyit élhetőbb nagyvárosban"

Mondj egy olyan nagyvárost, melynek nem része az autózás
@Perillustris: Nem biztos, hogy a kényelemből kell visszavenni, elég lenne a szopatásból és a rosszindulatból. Egy város életét meg lehet oldani jól is, úgy, hogy a bruttó összes kényelem növekedjen.

Mondjuk úgy, hogy nem újabb és újabb kényelmetlenségek kiagyalásán, hanem működőképes közlekedési rendszerek megvalósításán agyalnának.

Érdekes lenne, ha egyszer valaki megnézné, mennyi energiahordozó és mennyi emberi lélek elégetése, és szükséges ma ahhoz, hogy A pontból B-be eljussunk, és mennyi lenne a fizika és geometria szerint indokolt mérték. Ha minden évben lefaragnánk a különbség egy huszadát, már jobban járna a többség.

Ja, meg azt kellene még megnézni, hogy miért kell embereknek A-ból B-be eljutnia. Mert hogy nem kedvtelésből teszik, az biztos.
@Amatőr: 1 szóval nem kértem metróépítést. :O

Csak átszállás nélküli, kényelmes kapcsolatot az agglomerációból egyenesen a városközpontba, sőt, a városközpontot átszelve.

Pl. a HÉV átszállás nélküli összekötését a metróval, mint Stockholmban van.

De tőlem aztán zónázó hibrid troli is lehet buszsávban meg villamossínen, nem a kötött pálya a lényeg hanem a kényelmes, gyors, gyakran járó, nem túl szennyező, nem túl drága megoldás.
@Bartoki: Már az is elég lenne, ha az ország egyik feléből a másikba el lehetne jutni Budapest kihagyásával. De még a Déli pályaudvarról a Nyugatiba sem lehet eljutni szopatás nélkül, így aki Tárnokról menne Vácra, azt is bekényszerítik a városba.

Annak dacára, hogy száz éve építettek Pesten egy körvasutat.
Na, mégegy magasröptű erkölcsiségű népnevelő blog. Az autó is bűnös dolog, büntessük meg (lásd még kávé, cigaretta, élettársi jogviszony és még a fene tudja).

Az a helyzet meg van büntetve. Annyi pénzt szed be rajta az állam, hogy abból egész jó dolgokat is csinálhatna, ha nem népnyúzásban merülne ki minden tudománya. A gépjármű sokaknak szükséges. Az olyan tömegközlekedést pedig még nem találták fel, hogy mondjuk egy isten háta mögötti faluból is kellő időben, úgy hogy ne kelljen másfél napot zötyögni tíz átszállással nehezítve, felérjen valaki a megnemnevezett városba, ami nyilván Budapest.
Szóval ezt egy budapesti írta, aki megszokta, hogy minden helyben van, vidékre csak nyaralni jár, azaz semmit tenni. Egy vidékinek, a látszat ellenére van belőle vagy nyolcmillió, létszükséglet hogy legyen P+R parkoló, amit lehetőleg dugódíjmentesen megközelíthet, hogy átszálljon a minden igényt kielégítő tömegközlekedési eszközre. Én mint vidéki nem is sajnálom azt a pénzt, amit például metróra költenek, pedig itthon nem igazán tudom használni. És talán pont ezért a blogíró se sajnálja tőlünk a P+R parkolókat, amelyek sajnos elég szerény számban találhatók pedig fenntartásuk töredéke a metrónak.

A P+R parkolók szükségtelenségére akkor térjünk majd vissza, ha végre feltalálták a teleportálást.
@kpetya:
Nem vagyok zöldnáci. Autótulajdonos vagyok. Nem illek bele a rendszeredbe, tágítanod kell rajta. :)
@Creatura:
"Ahogy elnézem ezt egy bringás írta, aki a belvárosban lakik.Munkahelye 10 percre van a lakásától.
Kockás inget hord, és sok kávét fogyaszt.
Az első egyetemi szerelmét vette el feleségül, és van két gyermekük, 3-5 évesek.
Idealista, és természetvédő."

Külvárosban lakik. Munkahelye 12 km-re van, de a gyerekek miatt 40-et közlekedik /nap. Kockás inge is van. Még sosem ivott kávét. Nagycsaládos. Racionalista.
@nu pagagyí: Az autózásból annyi pénzt (több mint 600 mrd) szed be az állam, ami majdnem elég az autós infrastruktúrára, de csak majdnem. A járulékos költségekre nem.
@Kuku: Hagyd, sosem fogják megérteni, hogy 10 km-en túlról is lehet (sőt érdemes) bringával munkába járni.
@hogylehet:

A 150 ezer pár hónapja (akkor írtam) tanulmányozott ingatlanhirdetések alapján jött ki. 100-200 között szórtak. Csak tömegközlekedési csomópontok közelében lévő, kellően nagy telkeket néztem. Ne keverd az átlagos ipari övezeti, vagy lakóövezet kisebb telkek áraival, mert azokon nem lehet nagy profitot termelni, így az áruk is ahhoz igazodik. Viszont átszállási helyeken nagyon jól lehet kereskedni, ami felveri az árakat.
@metal:
Pont azt írtam amit te számonkérsz. Annyival árnyaltabban, hogy a külvárosban is drágák azok a telkek, ha tömegközlekedési csomópontban vannak. Ha 500 méterrel arrébb nézünk, már meredeken zuhan az ár, de az meg P+R-nek nem alkalmas.
A szolgáltatók dugódíj miatti áremeléséről:
Ez egy tévhit. Abból indul ki, hogy lesz egy plusz költség, de nincs a mérleg másik serpenyőjében semmi. Pedig van. A közlekedésre fordított idő. Ha egy furgon ma áll a dugóban, vagy mellékutcákon kettesben kerülgeti azt, az egy költség. Már most be van épülve a kenyér árába.
Ha nincs dugó, mert dugódíj van, akkor ugyanazt a fuvarmennyiséget kevesebb munkaerő, kevesebb eszközzel tudja megoldani, ami a dugódíjnál egy nagyságrenddel nagyobb haszonnal jár. Tehát a lisztet egy sofőr nem 20, hanem 25 pékhez tudja eljuttatni, ezért a lisztes cég minden ötödik furgont eladhatja, és minden ötödik munkabért megspórolja. Ennyire egyszerű.
@Kuku: basszus. te nagyon hüje vagy... ezt komolyan gondolod????

hogy forgalom szabályozási eszköz????? mint a parkolódíj... azta... ez sima lehuzás ami megy a csipak villa 2. be.. és ferrárira

én sosem ülök dugóban pedig rengeteget járok a városban kocsival. mutass má nekem dugót amiben ülnöm kéne... időben térben lehet úgy szervezni hogy szinte nulla legyen a dugó esélye...

az a kör aki dugóban kénytelen ülni az 7-9h között kénytelen iskolába-munkahelyre ingázni... azokról is csak pénzt gombolnak le...

mi a fenét gondolsz???? hogy szórakozásból járnak emberek a városban? akik majd elmaradnak? vagy átülnek a bkv ra?

ollan hüje vagy
A rossz tömegközlekedésről:
A tömegközlekedés két dolog miatt rossz.
1. Méretgazdaságossági problémái vannak, mióta az utasainak harmada elhagyta.
2. Az utasai közül a tehetősebbek szálltak le, akik egyben a véleményformálók. Így azok már nem a tömegközlekedés, hanem az egyéni közlekedés fejlesztésében érdekeltek.

A kettő együtt egy negatív spirált okozott. Ebben vagyunk most.

Kijönni a véleményformálók érdeksérelme nélkül lehetetlen. Az érdeksérelem tapintható a hozzászólásokban is. Meg is értem. Ennek ellenére egy felelős városvezetőnek meg kell fordítania a szuburbanizációt, mert annak ára messze túlhaladja a tömegközlekedés teljes költségvetését is. Csak ezek a költségek rejtettek, és ezer pici-nagy költséghelyen errodálják a város, annak lakói, és a szuburbiában lakók költségvetését.
@yoda-jedi:
Örülnék, ha hülyézés nélkül érvelnél.
Tehát 7-9 között dugó van. Az ekkor szállítók tehát benne vannak. és tudom hogy 15% körül csökkent a válság miatt az autóhasználat, de ha vége lesz pár év múlva, újra jön az egyenletes növekedés.
A mondandód másik felében egyetértek. Borzasztó, hogy sarcnak használják a parkolási bevételeket, és nem az alternatívára költik, ahogy azt az üzemanyag extra adóival is tenni kellene. Ugyanis ha az üzemanyagfogyasztás érdemben csökken, az csökkenti az energiafüggőséget (ami egyben geopolitikai függőséggel is jár), javítja a külker egyenleget (ami forint erősödéssel, és jobb ország ratinggel, azaz alacsonyabb kamatokkal jár), plusz (tényleg csak egyfajta bónuszként) jobb levegőt is hoz.
Sajnálom, hogy itthon mindent ellopnak. Az olajár csúcson a cseh miniszterelnök bejelentette, hogy nem csökkentik az üzemanyagadókat, hanem a többlet adót visszanyomják a tömegközlekedésbe. Ha minden ország ezt csinálná, az már az olajkeresletre is visszahatna, és érdemben csökkentené az olajárat is. De messze mentem...
Légyszi ne hülyézz, és tök jól elbeszélgethetünk ezekről.
@b p:
Sajnos a P+R-eket még nagyon kevesen képzelik az agglomerációba, és akkor is a faluközpontba. Pedig ott nem lesz hely, és szintén nem olcsó.

A telekár ennyi. Ingatlan adatbázisból gyűjtögettem tavasszal. Ne feledd, ezek speciális telkek, nem mérhetőek össze az átlagos ipari, vagy lakóövezeti kis telkekkel. Olyanra gondolok, mint az Örs, vagy Újpest Városkapu, vagy Aquincum, vagy Kelenföld, stb... Ezek iszonyat drágák, mert plázát, tescót, stb. építve sok pénz kereshető rajtuk.
@Kuku: Ha az egész P+R létrehozást egy koncepció szerint csinálnák, az 500m nem lenne akadály, mivel át lehet alakítani a tömegközlekedési végállomásokat is (sőt át is kell, meg az egész hálózatot). Ahol kialakítanak(nának) P+R-t, onnan gyorsjáratokat (max. 3-4 megálló) kellene létrehozni a belváros több pontjára, esetleg úgy, hogy a végállomása egy másik P+R lenne a város másik felén.
@ecodrive:
"Még mindig az egyéni közlekedés az, ami rugalmasabb a környezetvédelmi törekvések megvalósításában és az új követelményekhez való alkalmazkodásban, és amióta emberiség létezik, az élet mozgatórugója a közlekedés. Aki ilyen szinten gyűlöli a közlekedést és a közlekedőket, költözzön zsákfaluba. Ha pedig a városközpont szolgáltatásait szereti, tudjon róla, hogy azt is a közlekedés hozta létre (ahogy egész Pestet), ha megöli a közlekedést, megöli a város lényegét, vérkeringését."

Nem gyűlölöm az autózást, van nekem is, és használom is mikor indokolt. A városközpont akkoriban lett ilyen, mikor még alig volt autó, és a szuburbanizáció óta, azaz a több autó megjelenése óta szlömösödik. A város vérkeringését a szuburbanizáció szorítja el. Ez tudományos tény, olvass utána. A marchetti állandó szerint az emberek az egész világon jellemzően 1 órát szánnak maximum ingázásra. A város határait az szabja meg, hogy ennyi idő alatt milyen messze juthatsz el. Ha az egyéni utazást gördülékennyé teszed, akkor 50 km-re is kiterjedhet a város, annak brutális infrastrukturális következményeivel együtt (iskola, ovi, csatorna, áram, aszfaltút, stb. mind méretgazdaságossági felárral). Ráadásul egyre inkább autóval oldható csak meg az ingázás, hiszen az új parcellák a településközpontoktól legtávolabb kerülnek, ezzel a vasúttól, busszal elérhető főutaktól is. Emiatt autótulajdonosok költöznek ki, és beautóznak. Ennek hatása a növekvő dugó, és kényszer az agglomerációs gyerekfelnevelésre, stb. Ördögi kör. És minden ilyenből fájdalmas a kitörés, hiszen egész egzisztenciák alapozódnak a szuburbanizáció egyedi hasznaira, a társadalmi kára ellenében.
@metal:
Nekem több ilyen javaslatom is volt. Pl. az egyik, a káposztásmegyeri vasútállomás, egy másik pedig rákosrendező áttelepítése a Róbert K. felüljáró alá. Ilyenekből kell még sok. Vagy a VEKE javaslata a Gödöllő-M2 összekötésére az Őrsön.
@Kuku: nem akarok tök jol elbeszélgetni... kikérem magamnak

1. nem lesz vége a válságnak még 4év kb... tehát ne ugrálj a dugódíjjal, még ráér 10-15 évet

2. a válság azért van, és azért nem is indul be itthon SOHA növekedés, mert a hivatalok-intézmények a hozzádhasonló "szakemberekkel" van tele...

döglött ország és így is marad...
@yoda-jedi:
Nem hülyéztél, és már ennyi elég.
Ha ma döntenek a dugódíj mellett, az lesz vagy 3-4 év. De ma nem döntenek, bár ma épp olvastam egy közlekedési adóról... :O

Szerintem a tömegközlekedés térnyerésével összességében pénz marad az embereknél, amit elköltve másra, mint csövön ideérkező olajra, jobban pörgetik a gazdaságot. Ezen kívül még azt is megnézzük, hogy beindul e valaha, akár nyugaton is. Most épp az derül ki, hogy már évek óta nincs növekedés, csak annak látszó tartozás felhalmozás.
@Kuku:
Ha azonban tartós lesz a válság, és mégis olajcsúcs van, akkor meg azért kell fejleszteni a tömegközlekedést, hogy legyen az embereknek tömegesen is B lehetőségük az autó mellett.
@Kuku: Az áram meg a konnektorból jön, ugye?
Itt a buszok egyelőre még ugyanolyan dízellel járnak, mint a "gyűlölt" autók egy része.
Ja, az áruszállítók is.
Meg a dízelmozdonyok is.
@Amatőr: "20-50 méter mélyre levinni a közlekedést iszonyúan drága (fúrópajzs, stb) és különben is fölösleges atombunkert építeni. Tehát a kéregvasút is megfelelne - lásd Lehel tér-Újpest vonalszakasz – bár/de akkor a költség csak a töredéke lenne az eddig tervezettnek."

Mennyi idős voltál, amikor az épült?
Gyakorlatilag a szakaszon minden közművet át kellett építeni, mert kéreg alatt bizony azok vannak elföldelve. Mit gondolsz, a csatornafedők miért az úttestre nyílnak?
De már megvan a megoldás: hircsarda.blog.hu/2011/10/26/swietelsky_a_2_milliardbol_6_uj_alagutat_furtunk
@Perillustris: igen. aki befarol p+r-be, az mondjuk vonatjegy+300 hufért kapja a vonatjegy+parkolódíj+bkv napijegy kombót. nyilván havi konstrukciót is ki lehet alakítani, ahol mondjuk +2-3000 huf lenne a bkv havibérlet.
a p+r-nek az a lényege elsősorban, hogy a város belső zónáiba ne jusson be az autó az agglomerációból és a legkülső kerületekből. cserébe pedig olcsón kapja a közlekedés lehetőségét. meg kell, hogy érje neki.
@yoda-jedi: engem idegesit amikor hetente egyszer akarnam hasznalni es akkor a magadfajta hugyosjoska olcsojanosok elfoglaljak az utat
vezessek csak be a dugodijat aki meg nem kepes kifizetni mert csoringer az meg oldja meg mashogy, pl. a fatornyos kis falubol nem kell a büdös kutyaszaros pestre feljarni hanem lehet elvezni egesz nap a gyesznyo tarsasagat
@cso zsi: ne zavarjon hogy a poszt most nem a dizel BKV buszokrol szol hanem arrol, hogy hol legyenek a P+R -ek, es onnan ugyebar villanyos vonat megy
@cso zsi:
Tudom mi hajtja a buszokat. De azt is, hogy nem egyedül ülnek benne, hanem 40-en. Meg azt is, hogy amíg áll a dugóban pl. a Külső Váci úton, addig az autókban és a buszban együtt többszörös mennyiségű üzemanyag ég el. Ráadásul a már amúgy is járó busz meg vonat többletfogyasztása + utasonként decikben mérhető, míg az autókban emiatt el nem használt literekben.
@Kuku: szo mi szo...
vezessek csak be a dugodijat es abbol ami penz befolyik abbol kezdjek el korszerusieni a dizel buszokat hogy gazosok legyenek...
igy legalabb egy ervvel kevesebb :)))
@SvenH.:
Beszélhetünk a dízel buszról is.
Leállítani úgysem fogják, mert kell. Ha már megy, akkor az is megóv a több koromtól, ha nem üresen megy. Persze mehetne sűrűbben is, és jobb állapotú is, de ahhoz hiányzik a több fizető utas. Mondjuk a Volán ha jól tudom az agglós járatokon nem veszteséges.
@SvenH.:
Mindent el lehet rontani. A dugódíjat is. Az lenne a fontos, hogy minden autózást érintő intézkedés egyben az alternatívát fejlessze. Enélkül igaza lesz azoknak akik itt csak egy sarcnak nevezik ezeket. Úgy én leszek az első aki veri az asztalt miattuk, és a büdös vonatokra vagy BKV-ra hivatkoznak. Európában azt láttam, hogy ugyan tolják a tömegközlekedés felé a népet, de az nem egy taszító valami.
@SvenH.: "vezessek csak be a dugodijat es abbol ami penz befolyik abbol kezdjek el korszerusieni a dizel buszokat"

Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak tetteted? Ha előbb vezetik be a dugódíjat, mint megreformálják a BKV-t. Akkor a dugódíj első napján az autót letevő utasok mire fognak felszállni? Már most sem bírja a BKV teljesíteni a paraméterkönyvet, folyamatosan maradnak ki buszok azért, mert nincs elég hadrafogható!

"a fatornyos kis falubol nem kell a büdös kutyaszaros pestre feljarni hanem lehet elvezni egesz nap a gyesznyo tarsasagat "

Mondjuk ezzel be is mutattad az értelmi képességeidet:)
@metal: ha jol ertem a seggfejkedese kivul azt ohajtottad sugallni hogy le fogjak rakni a dugodij hatasara az autot?

EMBER!!! ez tok jo hir!!!
boldogga tettel, mert egy csomoan itt azt irjak hogy ugyse fogjak lerakni de te most megerositettel, hogy lesz hatasa a dugodijnak
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20111026-kozossegi-kozlekedesi-adot-javasol-a-fidesz.html

"A francia mintára bevezetni tervezett központi adónemet évente kétszer szednék be, alapja a vállalkozási tevékenységből származó árbevétel lenne, amelyet a vállalkozóknak kell befizetni 2012. január 1-től. Az adó mértéke Budapesten és agglomerációjában az általános helyi iparűzési adókulcs fele, 1 százalék, míg vidéken 0,5 százalék lenne. Levonhatók lennének azok a kiadások, amelyeket a munkavállalók helyi közlekedési bérletére fordítottak a közlekedési adó fizetésére kötelezettek."
@SvenH.: Úgy gondolod, hogy az elektromos energia kinyerésére alkalmas készletek végtelenek?
@Bartoki: Totális félreértés!
Azzal kezdtem mondandómat, hogy egy, a metróépítés ellen írt hozzászólásomat idézem.
Az írásom lényege: a budapesti vasúti vonalakat át kell adni a BKV-nak gyorsvillamosok közlekedtetésére, valamint a városhatárnál kellene P+R parkolókat építeni.
@metal: "a dugódíj első napján az autót letevő utasok" ... rohadt kevesen lesznek. A kényelemről nehéz lemondani. Először lemond az a réteg, akinek pont az a napi párszáz forint számít. Nem lesznek sokan, akinek tényleg számít, az már letette a benzinár miatt. A maradék több százezer autó egy része keres egy köztes megoldást, leteszi az autót valahol a Hungária gyűrűn kívül, de még tűrhető BKV közelségben. Metró/HÉV/villamos előnyben, de pár busz (7-es) is szóba jön. A többség fizet. Amit befizetnek, azt elnyeli a feneketlen kassza, de talán jut belőle közlekedésfejlesztésre. Ha javul a BKV minősége, akkor talán többen szállnak át, de legalább a fele semmiképpen sem fog kiszállni az autóból, vagy a munkához kell, vagy csak egyszerűen hozzánőtt.
@cso zsi: Dehogy végtelenek, 4 milliárd év és elfogy a napfény is.
@igazi hős: "de még tűrhető BKV közelségben. Metró/HÉV/villamos előnyben, de pár busz (7-es) is szóba jön"

en egy csomoszor rongyosra pofaztam a szajamat ezzel... (itt meg nem)
az ujpesti uszoda mogott pl. van parkolo, igaz onnan 8-10 perc a metro
ugyanigy Ujpalotan a 173e vegallomasatol 10 percre van, mondjuk ott mar az Azsia center melygarazsa is ott van :)

szoval lenni van P+R amugy csak hat a 10 perc seta az sok...
@SvenH.: "az ujpesti uszoda mogott pl. van parkolo"
Lebontották a lakótelepet?
Vele szemben is csak 200 körüli autó fér(t) el. Nem tudom, hogy a guglimapson látszó terület nincs e már beépítve. g.co/maps/g7gm7
Pólus - Asia? Na, pont oda nem fog kimenni a metró egyhamar. Közeli busz? A közel az 4-500 méteren belül van szerintem.
@cso zsi: koszike a kepet!!!
mint lathato NINCSEN TELE
szoval lenne ott parkolo autonak hely, pont mint mondtam...

ja ez a 400 - 500 meter pont a poszt temaja, hogy az mar lobaszo draga lenne azon belul

na de szoval ne szorakozzunk mar...
ott van a HELY!!! miert nem hasznaljak ember?
most komolyan egy autora legyen havi 40e fenntartva csak hogy a valagat ne vonszolja napi 20 percig?
na neeeeeeeeeeeee mar, kicsit sincsenek az igen tisztelt kommenter agglobunkok elszallva?
@milliliteratura: " igen (...) meg kell, hogy érje neki."

Abszurd ötlet. Ebben a formában, a jelenlegi árakat figyelembe véve mindenképpen. Ugyanis nem járhat rosszabbul az, aki autó nélkül érkezik (az teljesen mindegy, hogy miért). Akinek nincs kocsija, az fizessen több mint háromszor-ötször annyit a havi BKV-bérletért? Ne már!
@Perillustris: mi ezzel a rossz? szerintem amit beirt a csavo az tok korrekt
ott van Telki meg Paty elit budai agglomeracios penzzsakok, hat koltsek a penzuket a sajat pogaraikra akik P+R -ezni akarnanak
vagy felolem barmelyik agglomeracios telepules megvalosithatja sajat finanszirozassal, most pl. van jo kis ingatlanado hat szedjek be es oldjak meg
@Kuku: Ez egy totálisan elbaszott Budapest-központú gondolatmenet, amivel azt próbálod magyarázni, miért nem szabad tovább nagyítani Budapest határait.

Ideje lenne észrevenni: Budapest <> Magyarország

Budapest bekebelezte a központi funkciókat, magára vonta az ország forgalmát. Az ország megkönnyebbülne, ha megszabadulna Budapesttől, vagy legalábbis elkerülhetné azt. De nem lehet, az összes vasutak, autópályák Budapestre vezetnek, szinte az összes Duna-hidak Budapesten vannak, ott vannak a középiskolák, egyetemek, és egy csomó ügyet még mindig csak Budapesten lehet elintézni. Talán azt kellene megérteni, hogyan fojtogatja Budapest az országot, decentralizálni az országos funkciókat, kihagyni Budapestet a vasúti és közúti fővonalakból, ellenben létrehozni az országrészek kapcsolatát Budapest kihagyásával, és akkor akár le is zárhatnád Budapestet a Hungária gyűrűnél vagy akár a nemlétező M0-nál.

Jelen helyzetben még gondolni sincs jogod azt, hogy az emberek mozgásának mesterséges korlátozásával véded meg Budapestet a számodra nem kívánatos forgalomtól.

Ezen kívül valószínűleg soha nem volt tapasztalatod olyan családdal, ahol minden felnőtt dolgozni kénytelen, és gyerek is van, akit iskolába-óvodába-orvoshoz kell hordani - a munka mellett. Bele kellene kicsit szagolnod a valós életbe, a körúton kívüli világba, hogy megértsd, mit miért csinálnak az emberek.
@Kuku: Valószínűleg halvány segédfogalmad sincs arról, hogyan él Budapest külső kerületeiben egy kétdolgozós, három generációs család, mit kell megtenniük életük során, ami kényszerűen mozgással jár, ami elkerülhetetlen. Lakóhelytől függően valószínűleg nem is tudnak létezni autó nélkül, hiszen például az állam ontja a tértivevényes leveleket, amiket ugye nem tudnak átvenni, mert nincsenek otthon, amikor a postás jön. Az állam beszüntette a helyi postákat, és a központi (kerületi) posták nyitva tartását is lecsökkentette. Egyszerűen autó nélkül a hivatalos leveleit nem tudnák átvenni. Most akkor képzeld el, ha nagymamát vagy az egyik gyereket Budapest átellenes kerületébe kell vinni egy kivizsgálásra, erre most kiváló az egészségügyi rendszerünk. Ha négy BKV járattal jutnak oda, az valószínűleg másfél óra, és ha csak ketten mennek és négyszáz forinttal számolunk jegyenként, az tizenhat villamosjegy, vagyis hatezernégyszáz forint. Ha több kivizsgálás van, vagy nagyi befekszik, akkor ezek a számok növekszenek, de ettől függetlenül a gyereket el kell hozni az oviból, mert kiteszik az utcára. Valamikor dolgozni is kellene.

Basszus, értések már meg, hogy nem kényelemből, nem fényűzésből, hanem kényszerből ülnek autóba az emberek, és egyszer nagyon be fognak rágni azokra, akik ellehetetlenítik az életüket. Talán nem az ő végtelen szivatásukban kellene keresni az egyetlen megoldást.
@Kuku: Valószínűleg fogalmad sincs arról, milyen az, amikor valaki nem a nagykörúton belül lakik, és mégis szeretné, ha a gyerek zongoraórára, úszásra vagy kóruspróbára járna, mert tehetséges, vagy egyszerűen, mert emberi életet szeretnének élni.

Képzeld el Budapestet úgy, hogy a kórházait, klinikáit, egyetemeit, elit középiskoláit, minisztériumait, az ORFK-t nagysjából egységesen szétterítenék az országban. Ezek hűlt helyén építhetnétek magatoknal parkokat. Bezárnák az M0-t a budai hegyeken keresztül, megállítanák a vasúti vonalakat a város külső határánál (onnan lehet békávézni). Egy-egy vasúti híddal összekötni az ország két felét Budapest felett és alatt. Mindjárt lenne egy élhető Budapestetek, ahonnan azt zárhatnátok ki, akit akartok, az országnak meg lenne egy élhető országa.
@Kuku: "A városközpont akkoriban lett ilyen, mikor még alig volt autó, és a szuburbanizáció óta, azaz a több autó megjelenése óta szlömösödik."

Összekevered az okot az okozattal. Miért költözne ki valaki a külvárosba, ha egyébként olyan jó a belvárosban? A szuburbanizáció nyilvánvalóan a szlömösödés következménye, és nem fordítva.
@igazi hős: Az első nap elég sokan próbálnak majd átszállni BKV-ra, ami összeomlik, ha akkor is olyan minőségű lesz, mint most. Másnap már tényleg szinte ugyanannyi autó lesz, mint előtte. De ha ez így lesz, akkor ez nem közlekedésfejlesztés, hanem pénzbeszedés.
@SvenH.: Értelmes emberek fel tudják fogni, hogy ha a BKV valódi alternatívát nyújt, és lesz hol lerakni az autót, akkor az autósok egy jelentős része átül a BKV-ra, dugódíj nélkül is!
@SvenH.: Félreérted. Az autót otthon hagyó, avagy azzal nem rendelkező nem fizethet többet a helyi bérletért.
@SvenH.: Szívesen. Az, hogy nincs tele, azt is jelentheti, hogy elmentek a Rózsa utcai lakók hétvégézni. Ezek általában két-három éves képek.
@ecodrive: "ahol minden felnőtt dolgozni kénytelen, és gyerek is van, akit iskolába-óvodába-orvoshoz kell hordani - a munka mellett."

Azért ne essünk már túlzásba, ez nem sci-fi. 10-20-30 éve ez több százezer családnak nem volt probléma.
@ecodrive: Először is ne számolj 400 forinttal, másrészt ha a jegyekkel számolsz, akkor a másik oldalon a taxi legyen költségként.

(BTW a - jó eséllyel nyugdíjas - nagymama ingyen utazik, mint a 6 éven aluli gyerek.)

Az meg új nekem, hogy Budapest külső kerületeiben autó nélkül nem lehet eljutni a postára.

A többség márpedig kényelemből ül kocsiba, ezt szinte mindenki elismeri (még azok is, akik autóznak). Nyugi, én is.
@Perillustris: Melyik részére gondolsz?
A Budapest-központúság 50 éve probléma, a gyerek ide-oda hordása meg bő 30 éve lett általános.
Apám nem volt burzsuj, de amikor kocsija lett, akkor bizony elvitt engem is a suliba, mert csak kisebb kerülőt jelentett a munkábamenetkor. 1976-ban. A különórák nem voltak lényegesek, mert a bérlet- és jegyárak a 2000-4000 forintos fizetések mellett elfogadhatóak voltak. (a 3-6 forintos benzinről nem is beszélve)
10 évvel később én hordtam bölcsibe a gyerekeimet kocsival, mert már akkor voltak olyan gondok, hogy a házhoz közeli, de más körzetbe tartozóba nem lehetett vinni, viszont választható volt a munkahelyhez közeli. Addigra ugyan "hálistennek" elkészült a metró is a Váci út alatt, ami azt eredményezte, hogy aki addig villamossal-busszal járt ugyanott, az azóta lejárhatja a lábát a köztes megállók hiánya miatt.
@Perillustris: Te kényelemből ülsz kocsiba,mert a napi munkádhoz megfelel a bringa is.
Azok is, akik leruccannak a Rózsadombról plázázni, vagy kaszinózni, esetleg nagy üzleteket kötni.
Mások meg nem. A közép, és alatti rétegnek egyszerre kényelmi, és munkaeszköz a gépjármű.
@cso zsi: Én is a saját tapasztalatomból indulok ki. Szüleim dolgoztak, jártam bölcsibe, oviba, suliba, napközis táborba, zongoraórákra, úszni. Úgy emlékszem, megoldották. S nyilván nem egyedüliként.

Az általad leírtak valós problémák, de mára már látjuk, a válasz nem biztos, hogy jó.
@cso zsi: Ezt már letárgyaltuk párszor. A vízszerelőmre én sem támadtam rá nyáron, hogy a hérom bazi nagy szerszámos ládáját, meg a csöveket és egyéb szir-szarokat miért nem kerékpárral vagy busszal hozta.
@cso zsi: "Az, hogy nincs tele, azt is jelentheti, hogy elmentek a Rózsa utcai lakók hétvégézni. Ezek általában két-három éves képek."

miert van az hogy meg mindig szivoskodsz?
na kineztem az ablakon, a 40% hely ures
lenne P+R csak a 10 perces seta az budos az aggloknak
Tegnap volt szó valami BKV vs autó versenyről. Pesterzsébetről járok Törökbálintra dolgozni mindennap. Autóval, mivel egyrészt tömegközlekedés nem oda jár, ahova nekem kéne, másrészt iszonyat többletidő.
Ma reggel lemértem, jó nagy dugó volt az Illatos úttól a Lágymányosiig. Ennek ellenére Pesterzsébet-Boráros volt 17 perc. Busszal ez a végig levő buszsáv ellenére 16, azaz gyakorlatilag nincs különbség. És mindezt dugóban!!! Ha nincs dugó, akkor ez a 17 perc nagyjából 6-7, vagyis feleannyi idő alatt ott vagy mint BKV-val. Átlagban a 20 km út a munkahelyig 25-40 perc, nagyon extrém esetben volt már másfél óra is. Tömegközlekedéssel esélytelen... Át kéne szállni Borároson, Móriczon, Kosztolányin és Budaörsön. Szerintem másfél óra alatt nem úsznám meg.
Vidéken meg tényleg lehetetlen megélni autó nélkül. Laktam vidéki kisvárosban amikor még normális bevásárlási lehetőség nem volt. Hétköznap du 5 után, hétvégén 12 után nem volt bolt nyitva. Arról nem is beszélve hogy nem mindent tudtál helyben megvenni. Ráadásul ez még kiépített hely volt volt rendes vasút és buszközlekedés. Anyáméknál 2 éve nincs vasút...
@SvenH.: 40%, a belinkelt placcon? Az 30-40 autó.
De, mivel saját autóm évek óta nincs, a kölcsönautót majd ide hordom a XIII-ból.
Vagy nem.
@ecodrive: Lehet, hogy érthetetlen számodra, de az autó birtoklása nem jelent kényszeres autóhasználatot. Képzeld, hazajövök (közelebb vagyok a városhatárhoz mint a Hungáriához) bringával, majd este autóval megyünk srácokkal edzésre. Egyrészt, mert este egész jól lehet autóval közlekedni, gyors, kényelmes, másrészt a BKV este kimondottan vacak. De reggel fél nyolckor nem muszáj a dugóban aszalódnom.
A BKV árakról: bérlet?
@metal: Miért szállnának át azonnal, ráadásul tömegesen? Legfeljebb hó végén számolná meg a többség, hogy mennyibe került végig autózni az utat, sokan itt elakadnak (nem is olyan sok, ennyit megengedhet magának), a maradék megnézi a bérlet árát, itt szintén csökken a szám, hisz a havi dugódíj összemérhető a havi bérlet árával, tehát sokan legyintenek és maradnak autósok. Aki nem legyint, az megkérdezi a szomszédot, aki busszal jár dolgozni, a másik szomszédot, aki már 2 éve csak a metróig autózik. Végül dönt.
Egyesek ugy kezelik az agglomeracioban lakast (es annak hatranyait) mint ha az valami istentol kapott, megvaltozhatatlan dolog lenne, es emiatt igenis jar az auto mert anelkul az agglomeracioban lakni szivas. Ezt meg el is ismerem (ezert is nalem laknek soha agglomeracioban) de kerdem en: pisztolyt tartottak barki fejehez, hogy marpedig te most szepen kikoltozol az agglomeracioba szopni?

Olyanok vagytok, mint a nyugdijas aki sir a Nagymezo utcaban, hogy ott pentek ese 9-kor egyesek meg ebren mereszelnek lenni es szorakozohelyre jarni. Hat basszus, mindenki lakjon ott, ami az o eletvitelenek leginkabb megfelel, a nyugdijas koltozzon ki videkre a csalad pedig valami kulso (de nem perem-)keruletbe.

Engem se kotoztek vaslanccal a kisvarosba, szabad valasztasom volt hogy ott lakok, ahol nekem jo (persze, nyilvan mindenhol nemi kompromisszumot kell kotni: innen 5 perc a metro es bringaval negyed ora a belvaros, bolt es pekseg is van, sot meg posta is bar 2011-ben nem tudom mi keresnivaloja ott az embernek evente 2-nel tobbszor... Cserebe szar a parkolas es egy minimalis zajt el kell viselni, de valamit valamiert. Olyan lakhely ugysincs, hogy csend is van, metro is, szorakozas es munkahely 10 percen belul...
@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön: " Olyan lakhely ugysincs, hogy csend is van, metro is, szorakozas es munkahely 10 percen belul..."

ilyen volt meg anno 15 eve...
amikor meg az elso madarak megjelentek az agglomeracioban
csak hat a tobbi utanament hogy mijjen nagy pojen :)))
oszt jol agyonvagtak mind az eredeti agglosokat mind a korai agglomereket :)
@igazi hős: "Miért szállnának át azonnal, ráadásul tömegesen? "

egy igazi utdijas rendszerben ugy kellene megallapitani az utdijat hogy pont ne legyenek dugok

tehat atszallni at fognak csak az a kerdes hogy ezt a havi 20e vagy havi 50e -nel teszik meg
@SvenH.: "egy igazi utdijas rendszerben ugy kellene megallapitani az utdijat hogy pont ne legyenek dugok"
Jelenleg pont nincsenek dugók, akkor most mennyit kellene megállapítani?

@metal: "Értelmes emberek fel tudják fogni, hogy ha a BKV valódi alternatívát nyújt, és lesz hol lerakni az autót, akkor az autósok egy jelentős része átül a BKV-ra, dugódíj nélkül is! "

Erre nem sikerült reagálnod. Csak fújod az idióta "tiltsunk, meg köcsög autósok, köcsög aglosok" szlogent.
@metal: hat szerintem vannak

ja reagaljak ra?
melyik reszet nem fogod fel a mondandomnak?
en nem akarom betiltani
csak celzottan megadoztatni, hogy EN AMIKOR hasznalnam az automat akkor ne varjak feleslegesen

ez a "nincsen dugo" dumad meg faraszt...
menjel ejjel vegig egy uton es menjel csucsidoben
lehetoleg a belvaros is legyen benne
ha egy fel oras uton van +10 perc az lehet neked nem dugo de nekem igen

jo megertem en kint Bivalybasznádbánátpusztán nem jar a vonat csak ket orankent(atlagos varakozasi ido 1 ora) igy szamodra a dugo az a +1 oratol kezdodik
az a te egyeni szoc problemad...
@metal: "Értelmes emberek fel tudják fogni, hogy ha a BKV valódi alternatívát nyújt, és lesz hol lerakni az autót"

milyen ertelmes alternativat nyujtson? menjen el Bivalybasznádbánátpusztára 5 percenkent a metro?

szamomra ertelmes alternativat nyujt amikor tudom hasznalom

lerakni meg le lehet en eszak pesten 2 helyet is megemlitettem...
@Perillustris:
"A többség márpedig kényelemből ül kocsiba, ezt szinte mindenki elismeri (még azok is, akik autóznak). Nyugi, én is. "

Nos, Barátom, az élet túl rövid ahhoz, hogy egy külső kerületben 3-4 megálló kedvéért 20-20 percet várakozz a megritkított BKV viszonylatra. Maradt tehát az autó. Ami a XXI. század Magyarországán luxuscikk? A' hát. És ha mégsem, akkor majd azzá válik.
@SvenH.: Akkor valódi alternatíva a tömegközlekedés, ha a 3 paraméterből legalább 2-ben megközelíti az autót, 1-ben meg felénél nincs jobban elmaradva. A 3 paraméter: ár/gyorsaság/kényelem. Jelenleg mind 3-ban elég jelentős lemaradásban van a BKV. És az értelmes emberi megoldás a tömegközlekedés megfelelő szintre fejlesztése lenne, és nem az autózás paramétereinek lerontása.
@SvenH.: "csak celzottan megadoztatni, hogy EN AMIKOR hasznalnam az automat akkor ne varjak feleslegesen"

Tehát te bármikor mehess az autóddal, más meg takarodjon a p***ba. Mégis ki a francnak képzeled magad?
@Amatőr: Értem én. De egyesek eszement könnyen mondják, hogy a (bel)város = zaj, szmog, dzsuva, parkolási káosz, stb. Míg azt, hogy a külső kerület, agglomeráció = ritkább járatok, hosszabb menetidő, azt nem szeretik tudomásul venni.

Sőt nem is hajlandóak, hanem beautóznak, ezzel szélesebbre nyitva a különbséget.

Ez vajon korrekt?
@metal: te meg azt akarod hogy jo 2 oras dugok legyenek, megis ki a pöcs vagy te hogy ilyeneket kivansz?
@metal: "Tehát te bármikor mehess az autóddal, más meg takarodjon a p***ba."

en csak azt ohajtom hogy az a hugyosjoska aki miatt nekem napjaba 20 percet varnom kell az megfeleloen indokolja meg hogy a segge alatt levo gurulo esernyo az szamara nagyon fontos
pl. ugy hogy belok valamennyi penzt, amit utdijnak hivnak... (mielott meg megint belemagyaraznal valamit en is fizetnem az utdijat)
@metal: Ha a bringás minden hétköznap (!) gyorsabb az autósnál, akkor kijelenthetjük, hogy az adott útvonalon dugó van? Reggel fél nyolckor az Üllőin befelé vagy a Lágymányosin (akár hogy is nevezik most) mindkét irányban, délután ötkor a Hungárián. Soroljuk?
Ár: napi 400 Ft-ból mennyit autózol?
Gyorsaság: ezt viccnek szántad, ugye? Amikor a Hungárián állsz, akkor nem szeretnél az egyes villamoson lenni inkább?
Kényelem: itt valódi a hátrány, zsúfolt, ülőhely sincs mindig, de legalább tudsz menet közben könyvet olvasni.

@Amatőr: Az, hogy ott kint (írhatom, hogy itt kint) ritka a tömegközlekedés, az azt jelenti, hogy be kell menned autóval oda, ahol sűrű? Vagy azt, hogy kint használd az autót, bent meg a tömegközlekedést?
Kispestről Cinkotára több mint 2 óra a BKV, a kertek alatt 25 perc autóval, nem is jön szóba a BKV. Tőlem 25 perc busszal a metró, autóval 10, ha a metróig használom az autót, nyerek fél órát. De onnan már a metró a gyorsabb és kint jóval olcsóbb a parkolás (napi 320 Ft óránkénti 400 helyett). Benzinben is többet költenék, mint jegyre/bérletre. Nem hiszem, hogy csak én vagyok ilyen szerencsés helyzetben.
@SvenH.: Látom nem sikerül felfogni! Amíg nincs valós alternatíva, addig az emberek autózni fognak, tehát lesz dugó. Addig a dugódíj, csak egy újabb sarc, amiből már így is van elég.

"hugyosjoska aki miatt nekem napjaba 20 percet varnom kell az megfeleloen indokolja meg hogy a segge alatt levo gurulo esernyo az szamara nagyon fontos pl. ugy hogy belok valamennyi penzt,"

Jelenleg az autózás költségeinek elég nagy része, (legalább fele) adó, szerintem elég sok pénzt löknek már bele abba a perselybe most is az autósok.
@SvenH.: "en csak azt ohajtom hogy az a hugyosjoska aki miatt nekem napjaba 20 percet "
elnezest nem gondoltam komolyan... nincsen bajom az autosokkal, az agglomerekkel sem

amit en mondok az az, hogy van egy piac, amit jelenleg a DUGO szabalyoz
azaz a sok kis ágens megrohamozza a bevezeto utakat es ezaltal +20 perces idot general, es e miatt a plusz ido miatt kezdenek el atszallni vonatra

ez total rossz, mert igy mindenkinek azt a dugot vegig kell varnia, ennel -szerintem- sokkal jobb lenne ha az utdij lenne az az eszkoz ami belovi a megfelelo forgalmat

viszont felidegel az hogy nehany olcsojanos csak szavakban ragaszkodik a gurulo esernyojehez de azt a rongyos 20e -t mar kepes kifizetni, aztan legtobb occojanosrol kiderul hogy 20e -nel occobban meg tudja oldani siman vonattal csak inkabb rinyal pl. a belvarosi peksegekrol mert az konnyebb

es egyertelmuen lesz olyan reteg akinek NEM JO A BKV, ez nem gond, viszont o ezzel a dugodij/utdij befizetesevel lehetove teszi masoknak hogy nekik jobb legyen
@igazi hős: Persze ki lehet választani olyan útvonalakat, amin gyorsabbra jön ki a BKV (ha a belvárosban kell valahova elrohannom, úgy, hogy már ott vagyok, soha nem autóval megyek, hanem metróval), de átlagban óriási különbség van az autó, és a BKV gyorsasága között. Azt se felejtsd el, hogy az út időbe számítsd bele a megálló ki gyaloglást, a várakozást, a másik megállóból a be gyaloglást is.
Sajnos mindenki téved. A posztoló, a VEKE, a Belvárosba parkolót akarók, a P+R-t favorizálók. A helyzet az, hogy a P+R-en már túllépett az idő, korszerűtlen koncepció. Amerikában bontják már őket.

@metal:
"Jelenleg az autózás költségeinek elég nagy része, (legalább fele) adó, szerintem elég sok pénzt löknek már bele abba a perselybe most is az autósok."
- A cél az autózás VALÓS költségeinek (tehát okozott károk, extren hatások) megtérítése. Így tehát ezt fizetik adó formájában.
"Amíg nincs valós alternatíva, addig az emberek autózni fognak, tehát lesz dugó. Addig a dugódíj, csak egy újabb sarc, amiből már így is van elég."
- Szerintem te nem érted. Az autózás rugalmatlan az árra nézve. Egyszerűen nem reagálnak. 400-ért is veszik a benzint, meg 300-ért is. Épp ezért, egyrészt kihúzni belőlük a valós költségeket épp így lehet, másrészt, az állam is nyugodtan lehúzhatja őket, a mai államadóssággal terhelt időkben.

@Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön:
"Egyesek ugy kezelik az agglomeracioban lakast (es annak hatranyait) mint ha az valami istentol kapott, megvaltozhatatlan dolog lenne, es emiatt igenis jar az auto mert anelkul az agglomeracioban lakni szivas. Ezt meg el is ismerem (ezert is nalem laknek soha agglomeracioban) de kerdem en: pisztolyt tartottak barki fejehez, hogy marpedig te most szepen kikoltozol az agglomeracioba szopni?"
Tételmondat! Soha nem helyez Magyarországon senki arra hangsúlyt, hogy kommunikálja, hogy a lakóhely megfelelő megválasztásával az utazási problémák mérséklődnek. Pedig józan ésszel beláthatóan így van.
@Perillustris: Mint azt már mondtam, az élet igen rövid, tehát ahogy öregszem, úgy leszek egyre inkább egoista és realista! Nem hiszem, hogy a hátralévő életem során BP közlekedése szemernyit is javulna. Ezt a várost és ezt az országot nálam nagyobb gazemberek uralják, akik legfeljebb nem kilenckor, hanem 10-kor csorognak elő Nagykovácsiból. Tehát megértem azokat, akik a 15 éves roncsukban 400 forintos benyát tüzelnek és azt képzelik, hogy Európában vannak.
@ecodrive:
"Valószínűleg halvány segédfogalmad sincs arról, hogyan él Budapest külső kerületeiben egy kétdolgozós, három generációs család, mit kell megtenniük életük során, ami kényszerűen mozgással jár, ami elkerülhetetlen."

Mármint azt akartad mondani, hogy te nem tudod? Mert ebből ez derül ki:

"Ha négy BKV járattal jutnak oda, az valószínűleg másfél óra, és ha csak ketten mennek és négyszáz forinttal számolunk jegyenként, az tizenhat villamosjegy, vagyis hatezernégyszáz forint. "
- Egyrészt a jegyek 320 Ft-ba kerülnek. Ez legalább 1280 Forinttal kevesebb, már itt, pedig a gyűjtőjegy még olcsóbb. Másrészt a diákok, nyugdíjasok kedvezménnyel utaznak. Harmadrészt, két ember utazása a BKV-n napi 3100 Forintban van maximalizálva (6400 helyett!!! - kevesebb, mint a fele. Erős volt a csúsztatásod egy picit.), ugyanis ennyiért lehet venni két 24h-s jegyet.

"Ha több kivizsgálás van, vagy nagyi befekszik, akkor ezek a számok növekszenek"
- Az autónál is...

"Az állam beszüntette a helyi postákat, és a központi (kerületi) posták nyitva tartását is lecsökkentette. Egyszerűen autó nélkül a hivatalos leveleit nem tudnák átvenni."
- Nálunk pont van egy helyi posta (mégsem szűnt meg mind?!). És bár ez van hozzánk a legközelebb, mindig, mióta világ a világ, a kerületi postára jártunk a tértivevényes levélért. Aminek egyébként nem olyan kétségbeejtő a nyitvatartása, este 8-ig van. És a levél megvár, nem kell érte pont aznap menni. Tehát aki egyik nap korábban végez esetleg, mert olyan a munkarendje, el tud érte menni. Vagy akár reggel is bemehet érte meló előtt. A Posták általában frekventált helyen vannak, adott esetben nem jelent akkora kitérőt.
@Amatőr: Így van, ez mindenkire igaz, persze eltérő mértékben. Épp ezért kell a plusz díjjal a józan észre hatni. Vagy a pénztárcára.

Sajnos ez van. Ez lesz.
@igazi hős: "Tőlem 25 perc busszal a metró, autóval 10, ha a metróig használom az autót, nyerek fél órát."
És előtte mennyit vársz a buszra? Mert ha 20 percenként jön egy, akkor az a 25 már 45! Nézz rá BP térképére; egyik külső kerületből a másikba: egynapos kirándulás! Ezért bátorkodtam javasolni, hogy a MÁV-ot ki kell zárni Budapestről és a felszabaduló kb 170-200km (!) zárt vasúti pályán gyorsvillamosokat kellene üzemeltetni. Akkor az összes külső kerület elérhető közelségbe kerülne egymással és a centrummal. És még metrólyukat sem kellene fúrni.
@Perillustris: Szerintem tévedsz. Egy határ felett hiába emelik az adókat, díjakat, stb; mert a polgár megmakacsolja magát és nem fizet, hanem csal. És nem ma kezdte, hanem mindenkor ezt tette. Mert ez az ésszerű. Mert én, aki nap mint nap látom a határt; tudom, hogy hol húzódik. Aki meg rajzolgatja azt, annak fogalma nincs arról, hogy az hol van. Ezért aztán annyit is ér.
@Kuku:
Érdekes gondolatok, egyet is értek velük. De kiegészíteném:
a tömegközlekedés negatív spiráljának általános elmélete létező fogalom, de kibővül még néhány hatással.
Gyerekek iskolába hordása (kicsit kicsi a kép, de annál igazabb sajnos):
www.leics.gov.uk/vicious_circle

Útépítések, közúti kapacitásbővítés spirálja:
people.hofstra.edu/geotrans/eng/ch6en/conc6en/img/viciouscircl.jpg

A tömegközlekedés ördögi körére sajnos nem találtam ábrát, de itt a folyamat:
1. Az emberek autóba ülnek át.
2. A buszok lassulnak és megbízhatatlanná, kiszámíthatatlanná válnak a megnövekedett közúti forgalom hatásása, ezért növekvő költségek jelentkeznek az üzemeltetőnél.
3. A költségek kiegyenlítése érdekében áremelés.
4. További emberek ülnek át az autóba, mert ennyi pénzért nem tetszik a lassabb, rosszabb busz.
5. Áremelés szükséges lesz, vissza az egyes pontra.
@igazi hős: Bérlet?

Meg lennél lepődve, ha tudnád, mennyi embernek nincs bérlete, mert nem engedheti meg magának a család. Egy külvárosi család több tagja megpróbálja úgy élni az életét, hogy ne legyen szüksége a békávéra, bérletre. Arra mutattam már példákat, hogy egy külső kerületben élőnek miért van szüksége autóra (van ezer más példa), aki pedig autót tart, az lehet, hogy az autót még éppen fenn tudja tartani, de arra már nem telik, hogy mindenkinek bérleteket is vegyenek a családban.

Igen, akinek nincs szüksége autóra, annak a havi tízezer forint talán elfogadható bérletköltség (bár ha már több emberét kell kifizetni, az már húzós). Ezért nem szabad a bérlet-árat szembeállítani az autózási költségekkel. Aki beleül az autóba, de nem engedik továbbmenni a kényszerintézkedések, mesterséges dugók, lehúzások, annak ki kell csöngetnie a jegyárakat, és az több, mint brutális. Számold már ki, hogy egy papíron százezer forintot kereső (na jó, legyen százötven) embernek mennyit kell dolgozni ahhoz, hogy egy felnőtt és két gyerek buszjegyét kifizesse, ha négy jeggyel jut el otthonról a diagnosztikai laborba. Segítek. Mondjuk spórolni akar, ezért hitelez a BKV-nak, és füzetjegyeket tart otthon. Az jelenleg 280 Ft per jegy, négy buszjegy oda-vissza az nyolc buszjegy, szorozva három személlyel a huszonnégy jegy (vagyis három és fél füzetjegy), azaz hatezerhétszázhúsz forint. Budapesten belül, egy alkalom, egy anyuka, két gyerek. Noooooooooooormális? Mielőtt a mindenféle családi jegyekkel jönnél, gondold végig, hogy hol a bánatba', és mikor venné meg az anyuka a kedvezményes jegyet, mikor a háziorvos átküldi a város túlsó felébe?

Könyörgöm, a radikális közlekedésblokkoló urak és hölgyek szagoljanak már bele egy kicsit a valódi életbe, mielőtt azon agyalnának, hogy miként keseríthetik tovább mások életét. Azok meg, akik a városházán ülnek, és a város üzemeltetése lenne a dolguk, mozduljanak meg végre, és tegyék a dolgukat, ne merüljön ki a "munkájuk" abban, hogy gondolkodás nélkül aláírják a sötétzöldek által készre megírt lebénító-kitiltó-lesarcoló rendelettervezeteket.

Ami meg az autóklubot illeti, csókoltatom a jó édes anyjukat. Más országokban az autóklubok valós érdekvédelemmel foglalkoznak, ők is gondolkodnak, számolnak, javasolnak, sajtójuk van, élet van bennük. Tulajdonképpen meg is érdemli a magyar autós társadalom ezt az eszelős szivatást, ha nem képes az ezer éves béna szervezet helyett egy valódi érdekvédelmi szervezetet létrehozni azoknak, akiknek az életéhez, munkájához muszáj közlekedni. A mély zöldek azért eredményesek, mert összefognak, beépülnek, szorgalmasan pályázatokat írnak, törvényeket készítenek elő, amivel a képviselő uraknak nincs más dolguk - el se kell olvasni, nemhogy gondolkodni rajta-, hogy megszavazzák.
@ZBR: "Tételmondat! Soha nem helyez Magyarországon senki arra hangsúlyt, hogy kommunikálja, hogy a lakóhely megfelelő megválasztásával az utazási problémák mérséklődnek. Pedig józan ésszel beláthatóan így van."
Bp-n belül sem működik, hogy költözzünk közel munkahelyhez, az agglomerációsok meg azért járnak be 40-50 éve, mert ott nincs semmi, csak a kiskert, meg az ágyuk.

"a kerületi postára jártunk a tértivevényes levélért. Aminek egyébként nem olyan kétségbeejtő a nyitvatartása, este 8-ig van."

Apáméknál a házzal szemközt volt a kis posta. Most egyik irányban másfél, másik irányban két és fél metrómegálló, a hivatalos iratok egy további megállónyira vehetők át. (Nyugati) Anyám nem tud metrózni egy ideje, ezért világkörüli túrákat tart, hogy ilyen pontokra eljusson.
@Amatőr:
"Ezért bátorkodtam javasolni, hogy a MÁV-ot ki kell zárni Budapestről és a felszabaduló kb 170-200km (!)"

Csak a ceglédi irányból, miután arrafelé nincs autópálya nagyjából 600 utas jön egy vonattal. Ha kirakod a MÁV-ot, ők hogyan jutnak be a városba?
@ZBR: Fentebb írtad, hogy Amerikában bontják a P+R-t, de a miért az nem látható. Szükségtelen, mert úgyis bemegy a nép a városba? Azért ott a tömegközlekedés nem pont olyan, mint Európában.

Emitt írod a töm.közl. ördögi körét.
Akkor Amszterdam most éppen hol tarthat, ha 1 euróval drágább az egyórás jegy, mint két és fél éve?
@cso zsi:
"Bp-n belül sem működik, hogy költözzünk közel munkahelyhez, az agglomerációsok meg azért járnak be 40-50 éve, mert ott nincs semmi, csak a kiskert, meg az ágyuk."

Addig jó, amíg nem lesz ott semmi (mármint munkahelyek, meg ilyenek). Akkor lesz csak igazi suburban sprawl. Akkor aztán tényleg eljutunk az autófüggő városig. Egyelőre nem tartunk ott szerencsére. És az agglóból városba költözésen miért nem gondolkodott soha senki? Bp-n belül miért is lehetetlen költözni? Nagyszüleimnek sikerült érdekes módon.

Amit mondani akarok az a költözés, mint LEHETŐSÉG-re való FIGYELEMFELKELTÉS hiánya. Ha legalább az benne lenne a köztudatban, hogy össze is lehet pakolni (mert lehet), akkor ezt már csomó minden követhetné. Például a várostervezés, ingatlanfejlesztések... Ott van az agglo várostervezése is, mint probléma. Csömör HÉV állomás. Kötöttpályás kapcsolat! Mégis, kevesen használják. A település nem a HÉV felé terjeszkedett, hanem richtig a másik irányba. Ez azért egy viszonylag könnyű szabályozási, településrendezési kérdés lenne. Az olyan proaktív intézkedésekről, mint helyi ráhordó buszjárat már ne is beszéljünk. Van olyan hely (ez nem Csömör, de közel van), ahol a HÉV állomástól 700 méterre szántóföld van. Nem használjuk ki azt az erőforrást, lehetőséget sem, ami ott van az orrunk előtt.

"Anyám nem tud metrózni egy ideje"
Félre ne érts, világos, hogy ez is probléma! Az akadálymentesítés hiánya. Világos, hogy a Posták bezárása nehezebb helyzetet teremt. De nem lehetetlent, mint ahogy azt ecodrive ki akara hozni.
@cso zsi:
"Fentebb írtad, hogy Amerikában bontják a P+R-t, de a miért az nem látható."

Mert rájöttek, hogy tulajdonképpen a vasúttársaság (mint a P+R) fenntartója dotálja az autózást. Egyenlőtlen is a dolog, hiszen az autós utas a pénzéért tkp. többet kap, mitn a mellette lévő, ugyanolyan fizető utas.
Rájöttek továbbá, hogy a parkoló nagyon nagy, és még értékesebb állomás melletti területet vesz el. Ezen a területen építkezve - megfelelő elvek mentén - sokkal jobban növelhetik az utasszámukat. Ugyanis a rágyaloglási távolság limitált, ha egy parkolóval vesszük körbe az állomást, rengeteg embernek már túl távolra kerül a vasút.

Egyébként nyilvánvalóan vannak különbségek amcsik és Mo. között, pl. távolságok tekintetében. De ettől még a gondolatmenet érvényes.
@cso zsi:
Átlagosan 1,5 az egy főre jutó kerékpárok száma Amszterdamban, kicsit más így a leányzó fekvés. A 2,6 EUR nem is számít soknak ottani viszonylatban, így sem. Angliában egy egyútra szóló buszjegy simán ennyi, de Fontban. Bár elég drámai áremelés lehetett ez ennek ellenére. Hogy konkrétan mit okozott, ahhoz ott kéne laknom. Egy biztos, nem hiszem, hogy megrohanták a közlekedési járműveket, mert annyira akartak vásárolni a drágább jegyekből.
@ZBR: "Csak a ceglédi irányból, miután arrafelé nincs autópálya nagyjából 600 utas jön egy vonattal. Ha kirakod a MÁV-ot, ők hogyan jutnak be a városba?"

Azokkal a gyorsvillamosokkal, amelyek akár 2-3 percenként követhetik egymást (mint a metrószerelvények)és még az átszállás is igen egyszerű, hiszen ugyanarra a sínre áll rá mindkettő. 600 utast két szerelvény elnyel, a környék lakói meg a következővel utazhatnak.
Könnyen belátható, hogy az utaztatás lényegesen olcsóbb villamossal, mint vonattal ( könnyebb szerelvény , fajlagosan több utas, kisebb áramfelvétel, stb),tehát a városon belüli vasúti szállítás gazdaságtalan! Ezért kellene a pályát átengedni a BKV-nak.
@Perillustris: Na valószínűleg te sem abból a többszázezer családból való vagy.
@ZBR: Nem lehetetlen, nem lehetetlen....

Van egy maréknyi budapesti belvárosi lakó, valamint egy magát elitnek hazudó politikus bagázs, ezek úgy képzelik a világ problémáinak megoldását, hogy aki nem itt lakik, az szopjon. Budapestet se kikerülni, se lenyelni nem lehet, nekik legyen szép az élet, az utak helyén csicseregjen a búzatábla, aztán hogy a többi hogy végzi a munkáját, éli az életét, az le van szarva. Persze, nem lehetetlen a postára meló után bebuszozni (mondjuk mellesleg van, amikor lehetetlen...), de a kedves ötödik kerületinek sem lehetetlen kiköltözni Soltvadkertre, Gyékényesre vagy Csanádpalotára. Aztán oldja meg az életét, ahogy tudja. Amíg Budapest az ország közlekedési, közlekedési és kulturális középpontja, addig nem lehet a problémákat kirekesztéssel, kizárással, lehúzással kezelni.

Nem lehetetlen...

Persze, nem volt lehetetlen mosónőként a kékítőt oldani az üstben, nem volt lehetetlen felnevelni a gyereket úgy, hogy max a helyi összevont elemi iskolát végezhette el. Lehetett élni úgy is, de képzeld, ma a peremkerületiek is akarnak tanulni, dolgozni, kapcsolatokat teremteni, munka után mászkálni, és ha már van miből, koncertre, színházba menni. Közönségként, vagy előadóként. És közbe a durvábbak még gyereket is akarnak. Nem olyan egyszerű ez a játék, mint a Körúton belülről gondolják egyesek.
@Amatőr:
Ugyanakkor távolsági forgalomban megjelenik viszont az átszállási kényszer...

"600 utast két szerelvény elnyel, a környék lakói meg a következővel utazhatnak."
Ezzel van némi gond. Tegyük fel, hogy 3 perc a követési idő. Így 9 percet várnak a helyi utasok a villamosukra...

"Könnyen belátható, hogy az utaztatás lényegesen olcsóbb villamossal, mint vonattal ( könnyebb szerelvény , fajlagosan több utas, kisebb áramfelvétel, stb),tehát a városon belüli vasúti szállítás gazdaságtalan! Ezért kellene a pályát átengedni a BKV-nak."
A megtakarítás igazából a biztonsági szint különbségeinél jelentkezne. A vasút biztosítottságához képest a villamos nudli. Nagyon komoly pénzek ebben lennének. Viszont a nagyon gyors (70 km/h) villamosnál, pláne ha sűrűn jár, már ezt sem lehet megkerülni.

A korszerű vasútnál a járművek nem feltétlenül nehezek és gazdaságtalanok. FLIRT, hogy mást ne mondjak. Egy emeletes vonat pedig férőhelyben sem kismiska.

Való igaz, hogy van valami különbség a városon belüli és kívüli, vasúttal szemben támaszott igények között. De egyrészt ez csak a klasszikus vasútnál (pre-FLIRT korszak) látványos igazán, és emellett erre már van létező, bevált megoldás. Ha a vasúti pályákon besűríted a közlekedést a városon belül és több megállót helyezel el, létrehozhatsz S-Bahnt. Ez pedig már egy nagyon régóta dédelgetett álom... Viszont a felsővezeték, a biztosítóberendezések, stb. nem igényelnének átalakítást, egy-két pályabővítés, felújítás (váltók, harmadik vágány itt-ott) és a peronépítések után mehetne a banzáj. Így leírva nagyon egyszerűnek hangzik, de a valóság még mindig a Nyugati pályaudvar kézzel, izomerővel állított váltóit jelenti, tehát nagy lépésről beszélünk.
csak kapkodom a fejem, volt a belvarosi pekseg mint a korlatlan hatarok nelkuli autos eletforma kikenyszeritoje most meg a kulvarosi posta van soron...
van meg nehany tippem, pl. a kutyaiskola is elerhetetlen auto nelkul meg a fodraszt is csakis autoval lehet megkozeliteni
@ZBR: --"Egyrészt a jegyek 320 Ft-ba kerülnek.
--Ez legalább 1280 Forinttal kevesebb, már itt, --pedig a gyűjtőjegy még olcsóbb. "

Oké, számold ki, hány százalékot csaltam, amikor felfelé kerekítettem a vonaljegy árát, és becsüld meg, mennyivel kerül többe villamossal/busszal menni, ruhában, mosásban difejezve. Mennyit is csaltam? Mellesleg későbbi példámban már vonaljeggyel számoltam.

--"Másrészt a diákok, nyugdíjasok kedvezménnyel --utaznak. "

Nem találom a diákok kedvezményét a vonaljegyre. Segíts, hol írnak ilyenről?

--"Harmadrészt, két ember utazása a BKV-n napi
--3100 Forintban van maximalizálva (6400
--helyett!!!

Nem tudom, hol van maximalizálva, és ezt a limitet hogyan lehet realizálni.

-- kevesebb, mint a fele. Erős volt a
--csúsztatásod egy picit.), ugyanis ennyiért
--lehet venni két 24h-s jegyet."

Elárulnád, hol vegye meg anyuka azt a jegyet Rákosborzasztó külsőn sürgős szükségében? Elárulom: sehol. Ez is csak a körútiak kiváltsága.

--"Ha több kivizsgálás van, vagy nagyi
--befekszik, akkor ezek a számok növekszenek"
-- Az autónál is...

Igen, de ha az egyéb okok miatt az autót már amúgyis fenntartja, inkább menne ilyen esetben autóval. Jó tudom, te azt szeretnéd, ha nem menne, de valószínűleg nem voltál még külvárosi szülő, akinek a város túlsó végébe kellett vinnie a gyerekét kórházba.

--"Az állam beszüntette a helyi postákat, és a
--központi (kerületi) posták nyitva tartását is
--lecsökkentette. Egyszerűen autó nélkül a
--hivatalos leveleit nem tudnák átvenni."
--Nálunk pont van egy helyi posta (mégsem
--szűnt meg mind?!). És bár ez van hozzánk a
--legközelebb, mindig, mióta világ a világ, a
--kerületi postára jártunk a tértivevényes
--levélért. Aminek egyébként nem olyan
--kétségbeejtő a nyitvatartása, este 8-ig van.
--És a levél megvár, nem kell érte pont aznap
--menni. Tehát aki egyik nap korábban végez
--esetleg, mert olyan a munkarendje, el tud
--érte menni. Vagy akár reggel is bemehet érte
--meló előtt. A Posták általában frekventált
--helyen vannak, adott esetben nem jelent
--akkora kitérőt. "

Nem tudod megmagyarázni ezt a posta dolgot. Lehet, hogy neked mázlid van, és este 8-ig nyitva a postátok, de egy átlag főposta 8:00-tól 19:00-ig tart nyitva, és egy külső kerületben rohadt messze lehet a lakóhelytől, a posta pedig nem hajlandó a közelebbi fiókba vinni a postán maradót. Tömegesen szüntették meg a szombati nyitvatartást is, így aki 8 órát dolgozik, és utazik még oda-vissza másfél-két órát, annak idenis probléma a postán maradó átvétele. Nem kevésbé probléma az óvodában maradó gyerek átvétele... Hol éltek ti? Hogy éltek ti? Hogy képzelitek egy külső kerületi család életét?
@ecodrive:
Így van. Mocsok kirekesztés. Mindenki autózzon be Budapestre, azonnal. Már aszfaltozom is a Budai-hegységet nekik. Nem lehetek szemét diszkriminatív. Csóró budakesziek, solymáriak, nagykovácsi lakosok...

Ugyanmár. Nem kell a demagógia. Gazdagok a körúton belül és kívül is egyaránt laknak. Hogy a Posták bezárása nem könnyítette meg az életüket? Elhiszem. De csak ezzel érvelni az autók mellett, hát gyenge, na.
@ZBR: "És az agglóból városba költözésen miért nem gondolkodott soha senki?"

Amiért egyáltalán a bárhonnan bárhova költözködésen nem gondolkodunk. Magyarországon a jobbágyok Werbőczy óta röghözkötöttek.

Kérem, valami hozzáértő blogtárs írja már' le, hogy mennyibe kerül Magyarországon egy ingatlan adás-vétel, és ha már itt van, azt is írja le, mennyi pénzbe kerül az, hogy egy gépkocsi tulajdonost cseréljen.

Az állam a sarcokkal a röghözkötést erősíti, elvárja, hogy a munkaerő mobilis legyen, alkalmazkodjon a munkaerő kereslethez, de megbénítja mind a lakások, mind a közlekedési eszközök piaci mozgását.
@ecodrive: szar helyen laksz ember...
pedig en 10 percet setalok es ott mar a szantofoldek vannak :)
@ZBR: Az is gyenge, hogy nem veszed észre: nem csak ezzel érveltem, és nem feltétlenül az autózás mellett.

Hanem a dugósítók, a sarcolók, a közlekedést mesterségesen gátlók ELLEN. Mégpdig azért, mert őket tartom felelősnek a fejlődés akadályozásáért, és a durván környezet- és emberellenes megoldások kialakulásáért.

Ami a budakeszizést-solymározást illeti, ezt a lokáció alapú feszkó-keltést szerintem hanyagolni kellene, helyette meg kellene viszgálni, hogy ki, honnan, hová és miért utazik, és miért úgy. Aztán vagy az értelmetlen kiváltó okot kell megszüntetni, vagy segíteni kell a közlekedést annak ellehetetlenítése helyett.
@SvenH.: Na ezek előtt a bölcs érvek előtt már nekem is meg kell hajlanom. Gratulálok.
@ecodrive:
"mennyivel kerül többe villamossal/busszal menni, ruhában, mosásban difejezve."
Ne komolytalankodj légyszíves. Nem mosod ki a ruhádat, ha nem BKV-ztál?

"Nem találom a diákok kedvezményét a vonaljegyre. Segíts, hol írnak ilyenről?"
Kedvezményes környéki jegy van (agglóból bejönni). A gyűjtőjegy is kedvezményes, csak az midnenkinek jár, nemcsak diákoknak. De azért a horror árért, amit te találtál ki, már majdnem két gyerek, vagy két nyugdíjas havibérlete kijön. Ja, ha a gyerekkel gyakrabban kell kórházba járni, mert olyan betegsége van, vagy emelt összegű CSP-ra jogosult, akkor kap szépen MÁK-kártyát és ingyenes neki is és egy fő kísérőjének is. A benzin mikor is lesz ingyenes a tartósan beteg gyerekeknek és kísérőiknek? Talán soha?

"Nem tudom, hol van maximalizálva, és ezt a limitet hogyan lehet realizálni."
A 24 órás, 72 órás, heti jegyekkel és a bérletekkel lehet realizálni. De persze lehet szórni a pénzt, ha akarod.

"Elárulnád, hol vegye meg anyuka azt a jegyet Rákosborzasztó külsőn sürgős szükségében? Elárulom: sehol. Ez is csak a körútiak kiváltsága."
Ugyanott ahol a vonaljegyét megvette. Apropó, közel 100%-os a mobiltelefon ellátottság. Lehet írni SMS-t a szomszéd Krisztának, vegye meg hazafelé jövet...

"Igen, de ha az egyéb okok miatt az autót már amúgyis fenntartja"
Jahogy a történet arról szól, hogy akkor is van autója, ha nem is kell, de ha már van, akkor használja? Én kérek elnézést.

"Lehet, hogy neked mázlid van, és este 8-ig nyitva a postátok, de egy átlag főposta 8:00-tól 19:00-ig tart nyitva"..."Tömegesen szüntették meg a szombati nyitvatartást is"
Budapest - Rákoskeresztúr 1 posta, Nyitva: H-P 8.00-20.00, Szo: 8.00-12.00. Vagy ez a körúton belül van? Én kérek elnézést. Esetleg a Fogarasi úti TESCO 24h-s postája, az is a körúton belül van? Este 8 után én vándorlok oda ki... Úgy tűnik, nem tudod megmagyarázni ezt a Posta dolgot. Hagyjuk ennyiben, jó? Nekem nem fáj, ha te úgy halsz meg, hogy a Postára járást "mission impossible"-ként éled meg.
@ecodrive: ja bocsi... varos szelen lakom, es az egyik posta van gyalog 5 percre a nagyposta gyalog 10 percre
orvoshoz a gyereket a gyongyosire termesztesen autoval, az nem kerdes...
es nem probalom a gyerekemet a del-csepeli mokusfigyelo csoportba jaratni
Blaha olyan 35 perc

autora mint irtam RITKAN van szuksegem
@ZBR: "Ne komolytalankodj légyszíves. Nem mosod ki a ruhádat, ha nem BKV-ztál?"

ki vagy mi tiltja az egy szal himtagban valo vezetest?
@ecodrive:
"Ami a budakeszizést-solymározást illeti, ezt a lokáció alapú feszkó-keltést szerintem hanyagolni kellene"

Perszehogy, de ezt ne Mr. Körútonbelüliek és Belvárosiak mondja lehetőleg!

"Hanem a dugósítók, a sarcolók, a közlekedést mesterségesen gátlók ELLEN. Mégpdig azért, mert őket tartom felelősnek a fejlődés akadályozásáért, és a durván környezet- és emberellenes megoldások kialakulásáért."
Na jó. Látom nem fogod fel a mondaton belüli ellentmondásaidat. Most utoljára megkísérlem ezen kereszült illusztrálni.

Ha nem "gátlod" a közlekedést, nem "dugósítasz", azt hogyan éred el? Utak szélesítésével. A szélesítéssel nő a kapacitás. Ahol eddig 1800 pcu/h volt, most lesz 2400 pcu/h. Vajon a környezet zaj- rezgés- károsanyag terhelése csökkenni fog-e? Na, akkor mi a környezet és ezáltal emberellenes megoldás? Na mi? Na? Na?
@SvenH.:
Közszeméremsértés, bevihetnek érte, nem? Ugyanis az autó szélvédőjét és első oldalablakait nem lehet nem átlátszóra fóliáztatni. :D
@ZBR: "És az agglóból városba költözésen miért nem gondolkodott soha senki? Bp-n belül miért is lehetetlen költözni? Nagyszüleimnek sikerült érdekes módon."
Ezt hívják ma lakótelepnek. Ugyanis tényleg behordták a lakosságot.
Véletlenül pösti lennék, és már apám is itt született úgy 73 éve. Nagyanyám nem tudom, hol kezdte, de 100 éve már itt volt.
Aki házasság révén bekerült a családba, az vidékről/aggloból járt be dolgozni. Van, aki azóta már agglo-s.
Jelenlegi társam/párom kb egy megállónyira dolgozik, igaz, használni nem tudja a metrót, mert mindkét hely félúton van két megálló között. Én átutazom a várost, amiből a túlvégen 15 perc séta van a busztól.
Melyikünk költözzön, vagy keressen új társat magának?
@cso zsi:
"Melyikünk költözzön, vagy keressen új társat magának?"
Semelyikőtök. Teljesen jók vagytok, ahol vagytok. A társadnak egy metrómegállónyira, azaz kb. gyaloglásnyira van a munkahelye. Mondjuk az nem derült ki, hogy mennyit utazol konkrétan. De ha nagyon sokat, költözhettek félútra. A túlvégen a cég kicsit messze van a busztól.

Viszont az még nem derült ki, hogy Bp-n belül miért is nem lehet kölzöni? Igen, volt a nagy lakótelepezés, de azóta már fordult párat a világ. Létrejött az agglo, mint olyan. Vannak üres helyek a városon belül. Hogy ezeket törvényileg, lakáspiacilag, stb. hogyan (nem) sikerül kihasználni, az viszont nem közlekedési szakkérdés már...
@ZBR: Ha gátolsz, dugósítasz, akkor nagyobb lesz a környezetterhelés.
Azt kellene felfognia a sok "dugódíj idiótának", hogy ha van két azonos célú rendszered (tömegközlekedés, autó), amiben az egyik nagyon szar, a másik viszonylag jó, és meg akarod fordítani a használati arányt, akkor nem a jót kell elrontani! A fejlődés akkor következik be, ha a szart javítod fel, de egyes sötét felfogású emberek csak az autózás elrontását képesek elfogadni. Igaz, más faszával könnyebb a csalánt verni!
@cso zsi: ok szoval elojott a massziv gepkocsihasznalat indokakent a kenyer ara es a kulvarosi posta utan a hancur...

ecodrive kulvarosi kommenter irta:
"helyette meg kellene viszgálni, hogy ki, honnan, hová és miért utazik, és miért úgy. Aztán vagy az értelmetlen kiváltó okot kell megszüntetni, vagy segíteni kell a közlekedést annak ellehetetlenítése helyett."

na hat cso zsi kedves en csak tolmacsolok!!!
"helyette meg kellene viszgálni, hogy ki, honnan, hová és miért utazik, és miért úgy."
tarsas szocializacio miatt utaztok? miert kell olyan gyakran tarsas szocializaciodni specifikusan az egyik helyen? miert nem jo pl. feluton talalkozni egy kis tarsas szocializaciora?

"Aztán vagy az értelmetlen kiváltó okot kell megszüntetni"
keressel magadnak masik tarsat

"vagy segíteni kell a közlekedést annak ellehetetlenítése helyett"
adjal be egy pecsetes iratot a szakminiszterium kozlekedesi hatosaganal hogy teged nagyon meg kell tamogatni mivel mas tarsat ott helyben nem tudsz/akarsz talalni

ugye milyen naci ostobasag ez a vizsgaljuk meg duma?
@ZBR: Ahogy az agglomerációsok sem az állomáson laknak, ugyanúgy van az, hogy Bp-n belül sem mindegy, hol laksz. Hiába kezdtem 30+ éve a munkámat úgy, hogy besétáltam a munkahelyre, ha az többször költözött, először kerületen belül, majd Kőbányára, aztán a XII-be, most épp megint a XIII-ban van a központja. Időközben én váltottam, Lőrinc-Soroksár környékére.
@ZBR: Figyelj, annyit mondok: próbáld meg az érszűkületet úgy gyógyítani, hogy elszorítod a fő ütőereket.
@SvenH.: Az emberi érrendszerben vannak fő szállító csatornák. Ezek akár közvetlenül a szívtől elviszik akadály nélkül a vért a lábfejbe, vagy a kisujjból a legrovidebb úton vissza a szív-tüdő kornyékére. Ugyanakkor a szív közelében is vannak mellék- és hajszálerek. Van, ahol a vérnek akadály nélkül döngetnie kell, van, ahol le kell lassulnia, hogy anyagcserélhessen. Van példa, el lehetne tanulni, hogyan lehet közlekedni, szállítani. Fel kellene fogni, hogy a fő ütőerekre is szükség van, és a hajszálerek nyugalmas, de szakadatlan forgalmára IS. A vérkör nem keres jó vért, rossz vért, lustadög vért, kényelmes vért, hanem biztosítja a forgalmat, a lehető leghatékonyabb módon.
na akkor probaljak meg a seggem-hozzanott-az-otohoz meg a gurulo-esernyom-van emberkek az en problemamat meggyogyitani...
ha csucsidoben megyek akkor 15 perccel tovabb tart az utam... ido + benzin
miert kell nekem ezt turnom hogy engem igy pofan vagjanak?
aznap fel ora az eletembol plusz a benzin csak mert az ujpesti mokusfigyelo szakkort a Telkiben levo ujgazdag anyuka olyan jajjj de jo poennak tartja? vagy mert egyesek a postara is a segguk alatt autoval jarnak?
@ecodrive: nezd...
en nem mondtam hogy ne autozzanak a belvarosban...
magamat hazudtolnam meg, menjel te is oda autoval,
csak fizessel erte extra utdijat ennyi

most tenyleg leirtad hogy milyen horror ar lenne egy BKV utazas, akkor most sajnalod azt a cca 1e -t plusz utdijkent befizetni? nem erted meg hogy azaltal te idoelonyhoz jutsz? nem eri meg neked a dugot igy elkerulni?

azt az ervet nem kerem hogy amugy is sokat fizetnek az autosok mert az hazugsag, azt se kerem hogy hasznalnad a BKVt ha jo lenne, mert bevallottad hogy akkor se hasznalnad
@ZBR: A lényeg elsiklik!
1. A vasutat helyközi forgalomra méretezték mind ülőhely, mind biztonság, mind sebesség tekintetében és ezért MINDEN paraméterében drágább.

2. A vasút szerelvényei a villamoshoz képest nagyságrenddel ritkábban járnak (ennyire van igény), és mivel azonos pályán vasutat és villamost nem lehet üzemeltetni, a városon belüli sínpályák kihasználatlanok, annak ellenére, hogy a villamosokra ott és akkor igen nagy szükség lenne.

3.Az a 10-15 km, ami a város széle és a centrum között van, 50 km-es sebesség esetén is - 2km-enkénti megállókkal igen jó menetidőt produkálhat!

4.Az erőlködésnek beszarás a vége; van kb 180-200 km többé-kevésbé zárt vasúti pálya, ami a villamosközlekedéshez amúgy túl is van biztosítva, tehát plusz költséget nem jelent.
Ugyanazokat a városi villamosokat lehet rajta közlekedtetni, mint a város egyéb területein, csak nem zavarná a haladást a rengeteg közlekedési lámpa, a sínre tévedt autó és más egyebek. Nem kell S-Bahn-nak nevezni, csak prolisan villamosnak és attól lesz gyors, hogy nem áll meg minden görbe fánál, mint az épülő legújabb metró.

5. Ja, és ez már kész is van!

6. A Kelenföldi pu és a Déli pu között a távolság vonattal pár perc, de ha az a sok hülye panelproli metróra akar szállni, utazhat jó ideig. Méregdrágán építenek nekik metrót, amikor ott volt a kész pálya csak a vonatokat nem kellene Kelenföldnél tovább engedni. Metrót túrni meg lehetett volna a Bosnyák felé.
@SvenH.: Megint eljutottunk oda, hogy, ha te akarsz csúcsidőben autózni, akkor azzal semmi probléma, ha más is, akkor mindenki más köcsög! Ezzel szerintem be is mutattad (újfent), hogy miért nem vagy vitaképes!
@metal: A véleményeddel maradéktalanul egyetértek.
@metal: "Azt kellene felfognia a sok "dugódíj idiótának", hogy ha van két azonos célú rendszered (tömegközlekedés, autó), amiben az egyik nagyon szar, a másik viszonylag jó, és meg akarod fordítani a használati arányt, akkor nem a jót kell elrontani! A fejlődés akkor következik be, ha a szart javítod fel, de egyes sötét felfogású emberek csak az autózás elrontását képesek elfogadni. Igaz, más faszával könnyebb a csalánt verni! "

Maradéktalanul egyetértek.
@Amatőr: "és mivel azonos pályán vasutat és villamost nem lehet üzemeltetni"

Na erre épp van példa ott, amivel példálózni szoktak. De nekünk még a HÉV, és metró összeházasítása sem megy.
@SvenH.: "menjel te is oda autoval,
csak fizessel erte extra utdijat ennyi"

Extra útdíjat fizessen Budapest a közlekedőknek azért, mert a puszta létével akadályozza, drágítja a közlekedést.
@SvenH.: Azt sehol nem írtam, hogy sajnálnám az extra díjakat az extra szolgáltatásért. Viszont kikérem magamnak azt, hogy megszivatnak, ellehetetlenítik a közlekedésemet, és még én fizessek dugódíjat. A főpolgármester fizessen nekem dugódíjat azért, mert nem tudok közlekedni, és ezért veszteség ér.

Az egyre több fórumon megszólaló nagyonsötétzöldek úgy képzelik a közlekedést, mintha egy emberből minden artériát és vénát kioperálnának.
@SvenH.:

"mert bevallottad hogy akkor se hasznalnad "

Na ezt megnézném, hogy hol írtam ilyet. Linket plíz.
@ZBR: "Perszehogy, de ezt ne Mr. Körútonbelüliek és Belvárosiak mondja lehetőleg!"

Azért ha megnézed a fórumokat és a blogokat, a kitiltósak-megsarcolósak szinte kivétel nélkül arról szólnak, hogy Budapestről hogyan kell kiszorítani mindenkit, aki közlekedni kénytelen. Ez tehát nem egy mesterséges, kitalált halmaz, hanem egy nagyon is valóságos, egy olyan halmaz, melynek jól azonosítható képviselői sajtószerte a többiek közlekedési lehetőségeinek megakadályozásáért kampányolnak.
@metal: amugy te koveted amiket irtam ugye? es leirtam meg rongyosra jarattam a pofam hogy NEM NEM JAROK AUTOVAL, csak egyszer egy heten
raadasul csucsidoben autozastol rettegek, ugy cca felevente egyszer vallalom be, akkor hadd essen mar egyszer rosszul a Telki ujgazdagnak a nap mint napos atcsapatasa a varoson legyszi...
@ecodrive: valahogy nalam ugy esett le hogy ide te csak hőzöngeni jarsz, es hiaba lenne jo a BKV az csak arra lenne jo neked hogy a sok sutyerak tobbiek akik mesterseges dugot csinalnak(hiszen neked tuttira az otoban kell ulnod) azok letakarodnak eloled...

"Igen, de ha az egyéb okok miatt az autót már amúgyis fenntartja, inkább menne ilyen esetben autóval."
tudod ez olyan mint a latens homar... ez egy tipikus seggemalaazotot mondat

"Nem kevésbé probléma az óvodában maradó gyerek átvétele..."
+ mashol irod hogy 4 jegy kell neki...
ovis gyereknek? kicsi husom!!! ki se probaltad mi? hogy meg a 8 evesre is rahazudja az ember hogy ovodas???

te csak a kifogasokat keresed, es ne vard el tolem hasznald az autot!!!
te vagy a legjobb pelda hogy hiaba nem kellene az auto te belemagyarazod, es nem lehet ep esszel hatni rad

akkor talan a penztarcadon lehet...

es vegezetul maradjon ez a tipikus sutyerak autos duma: "mennyivel kerül többe villamossal/busszal menni, ruhában, mosásban difejezve."
@metal: "ha van két azonos célú rendszered (tömegközlekedés, autó), amiben az egyik nagyon szar, a másik viszonylag jó"

nalad gondolom azert kulonosen jo az auto mert utkozben telefinghatod es senki nem vag le
tudod ez is egy erv az auto hasznalata mellett(szerintem jobb mint a "posta bezar" erv), en el is fogadom am, akinek tartasi problemai vannak az legyen boldog az autojaban...

csak fizesse meg az altala okozott dugot

es mivel annyiszor idiota segg voltal, ideirom, hogy EN IS meg akarom fizetni az altalam generalt dugot!!!
es en nem jarok naponta autoval mert amikor lakast vettem akkor ott vettem ahol van rendes BKV
es elismerem hogy normalis embernek kell neha az auto, es hogy nagyon jo eszkoz, meg minden
@SvenH.: orvos látott már a héten? Elég komoly személyiség problémáid vannak. Na én itt lezártam ezt a "vitát"! Egy bizonyos IQ szint alatt teljesen felesleges, úgyse érti meg a másik:)
@ecodrive: "ruhában, mosásban difejezve"

De most komolyan, ha autóval mész, másnap is jó a trikó vagy a póló?
@ecodrive:
"Igen, de ha az egyéb okok miatt az autót már amúgyis fenntartja, inkább menne ilyen esetben autóval. Jó tudom, te azt szeretnéd, ha nem menne, de valószínűleg nem voltál még külvárosi szülő, akinek a város túlsó végébe kellett vinnie a gyerekét kórházba."

Már sokadszor hozod fel ezt a prekoncepciót, így eloszlatnám.
Én, e poszt szerzője Budapest külvárosában lakom, 500 méterre a Budapest táblától (Újpest). 3 gyerekem van. Az ovi 5, a suli 15 kilométerre van. Van autóm. Van bérletem. Van biciklim, és van egy gyerekszállító biciklim. Előfordul, hogy autóval is bemegyünk a városba, de ez ritka. Legjobban bringával szeretem hordani őket, és ők is ezt szeretik legjobban, de mínuszban BKV-t használunk. Teljes értékű, normális életet élek, nem illek bele a sztereotipikus elképzeléseidbe. Szerintem ne egy elképzelt életstílus ellen vívj szélmalomharcot.
@ecodrive:
"de valószínűleg nem voltál még külvárosi szülő, akinek a város túlsó végébe kellett vinnie a gyerekét kórházba."

A megoldás, amit keresel: TAXI
@metal: Beleszámolom, ahogy az autózás idejébe a parkolókeresést, mert ahol ingyenes ott rendszerint nem tudok a cél közelében leparkolni. Konkrétan a munkahelyemtől 5 percre tudok ingyen parkolni ha fél 7 előtt érek oda, ha fél nyolckor, akkor több perc alatt találok helyet, rendszerint legalább 10 percnyi gyaloglásra a cégtől. Vagy fizetek 400 Ft-ot óránként. Ezért fizetek szívesen egy kis(!) összeget a metróközeli parkolóért.
@Amatőr: Te olvasod is amire válaszolsz? Pont az általad idézett mondatom előtt írtam egy olyan példát, ahol nem szabad BKV-ra ülni, ha megteheted, hogy autóval menj.
@ecodrive: Logikus amit írsz. Akinek nincs pénze bérletre, annak telik autóra. (Ismerek én is olyat, aki autót tart, de a metrón, buszon bliccel, de ő legalább más kamu érveket hoz a bliccelés mellett, nem azt hogy nem telik rá.) "Ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot?" Előfordulhat, hogy az egész család egy időben és egy környékre megy, de nem tűnik valószínűnek. Inkább az "apa reggel elvisz mindenkit, aztán hazamennek busszal" a jellemző. Szóval csak egy bérlet áráról beszélünk. Egy bérlet egy fél tank benzin, autótól függően 250-400 km. Napi 12-20 km.
@SvenH.: Szar helyen laksz, ha én sétálok 10 percet, akkor már erdőben vagyok. Oda meg traktorok sem járnak, legfeljebb kutyasétáltatók. (Az is büdös, de másként.)
@metal: Az kéne felfogni sok autóidiótának, hogy az autózás költségei nem csak a benzinben testesülnek meg. Az autópályáért is fizetünk nem? Akkor miért vélik alapvetésnek, hogy a belvárosért nem kell? Persze kicsit igazságtalan, hogy egy lipótvárosi ingyen furikázik, míg egy angyalföldinek pénzbe kerül ugyanoda eljutni, de nincs igazságos rendszer. Az autópályán is ugyanannyit fizetek BP-Tata útért, mint a román vendégmunkás Hegyeshalom-Makó útért.
@metal: hat eddig mindig seggfej modon belemkotottel ezt en sosem neveztem volna vitanak...
nem tudom itthagyni ezt a szep kis blogot...

nivo.blog.hu/2011/10/27/magyarorszag_bovli_fraszt
"És mások is így csinálják, hiszen reggelente mindig nagy a dugó, alig van parkoló a városban, este szintén mindenki siet haza az utakon."

persze nincsen dugo...
@igazi hős: Elmondom még egyszer, mert nem értetted meg. Csomó embernek az autó létszükséglet, mert mennie kell olyan helyekre, amit nem tud megoldani tömegközlekedéssel. Nem azért használ autót, mert olyan gazdag, hanem mert muszáj.

Ez a fonal onnan indult ki, hogy azt állítottam: abnormálian drága a békávé annak, aki vonaljeggyel használja. Alkalmi igény esetén nem lehet családi meg napi meg egyéb hasonló jegyet venni, mert ahol szükség lenne rá, ott nem kapható.

Na mindegy, ha elsőre nem értetted, most sem fogod...
@Perillustris: A trikó nem, de a kabátot és a farmert még felvehetem.
@Kuku: Taxi? Soha. Ahány taxis megpróbált már átvágni, egy részüknek sikerült is.
@Kuku: Oké, számoljunk. Az öt kilométer meg a tizenöt kilométer bringával, utánfutóval (két gyereket hogy szállítasz másként?), gyerekek leadásával az egy óra kábé. Elindulsz mondjuk fél hétkor, fél nyolcra végzel a gyerekekkel, elindulsz mondjuk az Őrmezőre dolgozni a bringával. Ezt nem tudom megbecsülni, számoljunk fél órát, tehát ott vagy a munkahelyeden nyolckor, szereztél parkolót az utánfutós bringádnak, azt letárolod, átöltözöl, fél kilenckor elkezdesz dolgozni.Végzel fél ötkor, mert kibuliztad, hogy nem ebédelsz, nem kell ebédidőt tartanod. Mikor érsz az oviba a gyerekért, mikor érsz haza, és ezek után hogyan jutsz be a tértivevényes leveledért?

Egyébként a példád olyan értelemben nem tipikus, hogy autó ÉS bérlet nem telik mindenkinek. Meg az sem tipikus, hogy valaki Budapesten két gyereket bringával hordjon oviba-iskolába. Ellenben így már érthető a bringás mentalitás: ha én megtudom oldani, oldja meg más is.

------------------------------------

A személyes vonaltól függetlenül álláspontom lényege az, hogy a város vezetőinek, üzemeltetőinek nem az lenne a feladatuk, hogy a közlekedést fojtogassák, hanem az, hogy lehetővé tegyék. És nem értem, miért nem zavarjuk el őket azért, mert nem értünk dolgoznak, hanem ellenünk.
@SvenH.: Valahogy neked nem jól esett le. Nem hőzöngeni járok ide, és nem tapasztalat nélkül írom, amit írok. Mindent kipróbáltam, huzamos ideig.
@ecodrive:
Ha minden taxis átver, mikor kórházba viszed a gyereket, akkor is olcsóbban jöttél ki. Addig is te vered át magadat ezzel az ellenérvvel.
@ecodrive:
BKV+autó egy ingázónak olcsóbb, mint csak az autó. Vagy ha már minden gyerek bérletes, max. ugyanannyi. Nekem 26 ezer lenne csak a benzin, és még jönne rá a kopás. Vagy 2 ovist viszek, vagy egy sulist. Nem utánfutóval, hanem cargo bike-kal. De ma pl. BKV-val mentünk, mert ma az volt praktikusabb. Autó otthon áll. Pedig van benne benzin. :)

"Ellenben így már érthető a bringás mentalitás: ha én megtudom oldani, oldja meg más is."

Jól látod. Ha ennyit is meg lehet oldani biciklivel plusz BKV-val, akkor napi 2x10 km-t a metró felett felesleges autózni. Akinek kell, annak kell, de neki is gyorsabb lesz, ha az intelligens, eszközfüggetlen közlekedő, akinek nem muszáj autózni. Hollandiában a legnagyobb az autópenetráció, mégis ott bringáznak legtöbben. Ez elgondolkodtató.

"a város vezetőinek, üzemeltetőinek nem az lenne a feladatuk, hogy a közlekedést fojtogassák"

Már csak az a kérdés, ki mit ért fojtogatás alatt. Én a szmogot pl. beleértem, és akkor máris másért zavarnád el te meg én azt a városvezetőt.

Na most meló, este benézek.
@ecodrive: Az alkalmi használatot most írod először. Nos alkalmi használatban a dugódíj sem magas, miért zavar? Berakod a családot az autóba és fizettek a Hungáriánál. Ilyen egyszerű.
Vagy mindennap be akarsz járni autóval egyedül, néha meg családostul? Akkor pont az a helyzet, amit írtam, attól teljesen függetlenül, hogy mennyit autózol a külvárosban. A tervezett dugódíj 20 napra már több, mint a bérlet ára. Innen kezdve anyagilag csak nyersz, cserébe várhatóan tovább tart az utad. Te döntöd el, mi mekkora érték számodra.
"Lehet, hogy érthetetlen számodra, de az autó birtoklása nem jelent kényszeres autóhasználatot."
"Na mindegy, ha elsőre nem értetted, most sem fogod... "
@Kuku: "Már csak az a kérdés, ki mit ért fojtogatás alatt. Én a szmogot pl. beleértem, és akkor máris másért zavarnád el te meg én azt a városvezetőt. "

Én is beleértem a szmogot. Amit szerintem nem az az ember okoz, akinek a munkájához el kell jutnia A pontból B pontba, hanem az, aki úgy alakítja az infrastruktúrát és a szabályokat, hogy ez az eljutás egy vagy két nagyságrenddel több környezetszennyezést (és több emberkínzást) okozzon, mint amennyi fizikailag szükséges lenne.
@igazi hős: Nem a dugódíjról beszélek, hanem a mesterségesen generált dugóról, a közlekedés elakasztásáról, és a közlekedés résztvevőinek kizsigereléséről.

Magyarország érrendszeréből egyszerűen elspórolták az artériákat és a vénákat, és az ez által okozott bajokat most úgy próbálják orvosolni, hogy a még meglévő kapcsolatokat is ellehetetlenítik.

Vannak helyek, ahol az ilyen orvost meghempergetnék szurokban és tollban.
@ecodrive: "a mesterségesen generált dugóról"

ember!!!

ne szorakozz mar!!! tudod ki az aki generalja? a magadfajtak!!! akiknek el kell jutniuk a munkaba es kozben otthon szeretnek a csicsergest hallgatni
miert nem oket cseszegeted pl. metalt ?
@Perillustris: Hát, aki szeret sáros-hugyos-olajos ruhában járni, az persze hordhatja sokáig a nadrágját, kabátját mosás nélkül is. Nem tudom, te melyik békávéval jársz, az enyémnek a buszmegállóiban esős időben nyakig beterítenek sáros lével, a buszokon maguk alá piszkító hajléktalanok dekorálják az üléseket, a régi típusú vonatokon pedig büdösre izzadnak a kabátos emberek, mert nyolcvan fokra fűtik a kocsikat. Nem összemérhető a ruhafogyás, van ruha, amivel egyszerűen fel sem lehet szállni békávéra, hacsak nem vagy olyan kőgazdag, hogy minden napra ott figyel a gardróbodban egy öltöny.
@SvenH.: Az emberek azért utaznak, mert az ország létezéséhez, működéséhez szükség van az emberek és az anyagok mozgására. A magas vérnyomásért okolhatod a vért, és kitilthatod mondjuk a bal kézből, azt úgy hívják, hogy trombózis. Ha mondjuk a szív környékén okozol megfelelő szűkületet, az például halál.

Nem a vér, hanem az érszűkület a magas vérnyomás okozója. Az ütőerek vagy a vénák elszorítása nem oldja meg a problémát akkor sem, ha személy szerint a vért hibáztatod a problémáért, és legszívesebben leengednéd a csatornába.
@ecodrive: bla bla bla

ne legyel mar idiota ember mintha nem itt elnel...

nem az volt hogy a magafajtak "reggel akarom hallgatni a madarcsicsergest de azert nem akarom a rendes valodi falusi eletformat(=reggelente a gyesznyoval iszom meg a kavet) mert ahhoz mar proli vagyok" kikoltozgettek a faszba?
aztan a kolykot csak nem jaratod a melletted levo falusi kiskocaneveldebe mert hat hogy nezne ki hogy a sok kis parasztpurgyeval nojon fel? meg amugy is ottazoto

az agglomeracios telepulesek nem robbantak az utobbi 15 evben?
tudod amikor en kicsi voltam az erdi paraszt kepes volt sarga busszal bejarni...
most nem csak az M1en hanem az M0n es a andoron csapatnak be
persze egyikojuk sem volt hibas vagy felelos a jelenlegi helyzetert hogy megduplazodott onnan az autoforgalom... ne jatsszuk mar a kis primitiv agyunkat legyszi...
@ecodrive: Mivel én és tapasztalatból beszélek, azt kell mondjam, hogy ez így nem igaz (általánosan).
@SvenH.: Komolyan ember! Menj el orvoshoz, mert ezzel a kisebbségi komplexussal veszélyezteted a családodat (ha van egyáltalán, aki képes egy ilyen barommal együtt élni)! Akiben ekkora felgyülemlett düh van, az előbb utóbb kiírtja a közelében levő embereket.
@igazi hős: "A tervezett dugódíj 20 napra már több, mint a bérlet ára. Innen kezdve anyagilag csak nyersz, cserébe várhatóan tovább tart az utad. Te döntöd el, mi mekkora érték számodra."

Idézem saját magamat:

"hogy ha van két azonos célú rendszered (tömegközlekedés, autó), amiben az egyik nagyon szar, a másik viszonylag jó, és meg akarod fordítani a használati arányt, akkor nem a jót kell elrontani! A fejlődés akkor következik be, ha a szart javítod fel,"
Azzal, ha pénzt szedsz be az autósoktól, hogy összemérhető legyen a költsége a BKV-val, nem a szart javítod, hanem a jót rontod lefelé!
@metal: elegge frusztralt pöcs lehetsz ha allandoan belem kotsz...

de varj megprobalom hatha az agyadig eljut valami is...
indokold mar meg nagyfeju hogy ki a felelos azert hogy dugok vannak
eloszor is tudom hogy szerinted nincsenek, azaz te nem erzed oket dugonak
@Perillustris: Nyilván más utakon járunk, a te buszaid ülései nem szennyesek, a te buszmegállóidban nincs nyomvájú, amiből nem fröccsen a sáros lé. A te elővárosi (nempiros) vonataidat nem fűtik vörösizzásig, és neked sikerül átjutnod egyik pályaudvarról a másikra a városon keresztül, mikor a budai oldalról az Alföldre utazol tömegközlekedéssel a nyolc órai megbeszélésre.

Tök jó a te Budapested, szívesen átjelentkeznék.
@ecodrive: Sajnos nem árulhatom el, hogy van a dimenziókapu.
@Perillustris: Múltkor mentem haza egy hosszú külvárosi buszjárattal, amit csuklós Ikarusz teljesített. Esett az eső, a buszban az ülések felén tocsogott a mély víz. Nem az ablakon jött be, mert a plafonon az összes világítótestben lötyögött az esővíz, és ami megtelt, abban ki-kihúnyt a fény. A hátsó ajtó mellett próbáltam védelmet keresni a belső eső ellen, a pneumatikus ajtónyitó a fél városon keresztül minden megállóban lesüvöltötte a fejem, mint amikor a hőerőművekben vészleálláskor kiengedik a gőzt.

Tegnap az elővárosi közlekedés jegyében megpróbáltam egy agglomerációs vonattal eljutni egy külső kerület buszmegállójába, hogy elkerüljem a dugót. Ott néztem, hogy mivan? Mire gondolt a költő, hogyan kellene átjutnom az elővárosi vonatról a közeli busmegállóba? Végülis feltaláltam magam, keresztülmásztam egy ott dekkoló, mozdony nélküli tehervonat fékezőperonján, és egy sötét rakodórámpán át bejutottam a városba. Csak egy szalagkorláton kellett még átugranom, hogy egy úttesten átszaladva eljussak a kapcsolódó buszjáratra.

Egyébként a vonatok amúgy sem barátai sem a galambszürke gyapjúnadrágnak, sem a hosszú kabátnak.

Keresni fogom a te párhuzamos valóságodat, mert az enyém úgy ésszerűtlen, ahogy van. Mert lehetne jó is, mégsem az.
@SvenH.: "indokold mar meg nagyfeju hogy ki a felelos azert hogy dugok vannak"

Dugók (torlódások, mert igazi dugók mostanában tényleg nincsenek) azért vannak, mert azok akiknek az lenne a dolguk, hogy a közlekedést szervezzék, kurvára nem végzik el a dolgukat:
-a tömegközlekedés menetrendje / szerkezete szar,
-a tömegközlekedési járművek koszosak, hidegek (nyáron melegek),..
-a tömegközlekedési dolgozók elég nagy része bunkó,
-a tömegközlekedés drága,
-a parkolási díjakat, nem a tömegközlekedés fejlesztésére fordítják,

Az eddigi pontok okozzák a sok autót, a többi pont okozza a torlódásokat:
-a közlekedési lámpákat egyes csomópontokon 20 éve nem vizsgálta felül senki,
-amelyik lámpát felülvizsgálták, azok általában nem jobbak lettek, hanem még rosszabbak,
-az elmúlt egy évben több lámpát direkt úgy hangoltak át, hogy az autósokat szívassa (ezzel nem is lenne baj, ha lenne alternatíva),
-kb. 15 évig nem újítottak fel semmit a város úthálózatán, ezért az elmúlt pár évben a kívánatosnak sokszorosa a lezárt útszakasz,
-az útfelújítások a tényleges munkaidőnek a sokszorosáig tartanak, ezzel is generálva a dugókat,
-Az M0-t még mindig nem sikerült körbevezetni Bp. körül, és ami meg van, annak nagy része is szűk, lassú, balesetveszélyes,
-egy balesetnél a rendőrség órákkal (átlag egy óra) később kezdi meg a helyszínelést, ami legalább 1 órát tart, addig áll, vagy lassul az adott szakaszon a forgalom.

Soroljam még? Ha ezeken a pontokon az illetékesek javítanának, akkor az sokkal jobb eredményeket hozna a közlekedésben, mint a dugódíj. És, ezzel csökkenne a légszennyezés is.
@metal:
- Nem építtettek megfelelő számú parkolóhelyet, ellenben engedtek lakó- iroda- és kereskedelmi épületeket építeni parkolási lehetőség nélkül

- Ahol a szabályok miatt meg is építették a parkolókat, azokat ott sem nyitják meg a forgalomnak, üresen állnak.

- Nem nyitottak csatornákat a kerületeket összekötő, és a várost elkerülő utaknak. Bekényszerítik a hajszálerekbe azt a forgalmat, aminek az artériában lenne a helye.

- Nem fejezték be a Baross Gábor által elkezdett, és majdnem befejezett pesti körvasutat.

- Nem létesítettek működő vasúti kapcsolatot Pest és Buda közt.

- Még mindig személyes megjelenésre kényszerítenek embbereket olyan ügyekben, amikhez valójában nem indokolt begyötrődni a belvárosba.

- Kiváltságos közlekedési módokat tartanak fenn a "politikusok"-nak, amivel ők egyrészt akadályozzák a forgalmat, másrészt gőzük nincs arról, hogyan közlekednek azok, akiknek dolgozniuk kell.

folytathatnám
@metal: ja igen
erdekes en amikor hetvegen megyek nincsen torlodas, vagy hetkoznap este 8kor

talan kihagytunk volna valamilyen aprocska kis hozzatevot a felsorolasbol???
@SvenH.: Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak csinálod? Teljesen egyértelmű, hogy hétvégén kisebb a forgalom. Képzeld hétvégén kevesebben vannak a buszokon is (pedig akik azzal közlekednek, azok a jó fejek, szerinted), sőt kevesebb busz jár csak. Tényleg befejeztem, kár veled vitatkozni!
@metal: Hiába idézed magad, én nem ismétlem meg a válaszomat, elolvashatod. Az autózás még egyéni érdek szerint sem egyértelműen jobb, mit a tömegközlekedés. Ha netán az összes várost használó ember érdekeit nézed (tulajdonképpen ez a városvezetés feladat), akkor nyilvánvalóan az autózás a rosszabb megoldás.
@metal: A sok autót az okozza, hogy 40 évig nem nagyon lehetett autónk, ezért sokan túlbecsülik azt, hogy most már lehet. (Lásd a bedőlt autóhitelek számát.) A torlódások-csomópontok-lámpák viszonyáról meg gondolom közlekedésmérnökként írsz, különben nem lehetne ilyen megalapozott, mély véleményed.
Azt is minősítsem, amit a felújításokról és az M0-ról írtál? Inkább nem.
@ecodrive: "Nem nyitottak csatornákat a kerületeket összekötő, és a várost elkerülő utaknak." Ez teljesen igaz, de ennek nem a városvezetés az oka, hanem a kerületi rendszer. A főváros bármilyen jó utat tervezhet, ha azt bármelyik kerület szabotálhatja. Így lehetséges, hogy a Lőrincre menő autókat és a BKV buszt Kispest 30-as övezettel és forgalomlassító szigetekkel szívatja. Ugyanezért nincs átvezetés az Üllőiről a Pesti útra.
@igazi hős: szentgyörgyi lehajto? eger-andor? szeremi?
ja vagy az elkerulo korkoros?
hat jo poen lesz elore varom amikor a korvasutsoron megcsinaljak a 2*2 savot... igaz van a vegibe a Dunanal nehany haztomb
@igazi hős: "Az autózás még egyéni érdek szerint sem egyértelműen jobb, mit a tömegközlekedés."

Nem tudom te hol élsz, de jelenleg nekem, és a gyakorlat azt mutatja, hogy még elég sok embernek az autózás nagyságrendekkel jobb, mint a tömegközlekedés. Olcsóbb, gyorsabb, kényelmesebb. És ezt még elég sokaknak van így, nem véletlenül van annyi autó.
"A torlódások-csomópontok-lámpák viszonyáról meg gondolom közlekedésmérnökként írsz, különben nem lehetne ilyen megalapozott, mély véleményed."
Nem vagyok közlekedés mérnök (helyette villamosmérnök), de az egyértelmű, hogy rengeteg csomópontnak van iszonyatosan szarul behangolva a ritmusa. Tudok olyan lámpát mondani, ami egy zöldhullám közepén teljesen ritmustalanul lesz piros egy olyan szakaszon, ahol már kifelé megy a városból a forgalom, és nincs egyetlen keresztező utca se (Szilágyi Erzsébet fasor, Budagyöngye előtt), itt konkrétan azért van délután torlódás, mert a Szilágyi Erzsébet fsr-n zöldhullám, az autók haladhatnak, de a Budagyöngye előtt piros a lámpa, majd a Hüvösvölgyi út-Budakeszi út kereszteződésben akkor piros, amikor a Budagyöngyénél átengedi végre az autókat.

"Azt is minősítsem, amit a felújításokról és az M0-ról írtál? Inkább nem."

Mit lehet ezen minősíteni? Befejeződnek határidőre a felújítások? Van körbe M0? A meglevő M0-nak az első M1-M6 közötti része megfelelően lett kiépítve? Ugye, hogy nem!
@igazi hős: Sajnálom, hogy nem fogalmaztam szabatosan, de csak arra próbáltam célozni, hogy a rossz közlekedésszervezés miatt a 25 perces út 45 perc is lehet, tehát ne csodálkozzanak a kompetensek, ha a proli az autóját merészeli használni. Ha pedig a metró közelében telítettek a parkolók, akkor bizony át sem száll!
@metal: Azért azt próbáljuk már meg elfelejteni, hogy autózni olcsóbb, mint BKV-zni.
@igazi hős:"A sok autót az okozza, hogy 40 évig nem nagyon lehetett autónk, ezért sokan túlbecsülik azt, hogy most már lehet."

Tudomásom szerint Bécs területileg lényegesen kisebb BP-nél, de a gk-k száma magasabb! A közlekedés csúcsforgalom idején is működik, a Ringen percek alatt meg lehet tenni egy kört, mert a közlekedés MEG VAN SZERVEZVE!
(belső infó szerint a BP-i Műszaki Egyetemen a mindenre alkalmatlanok a Közlekedési karon végeznek)
@Perillustris: Én nem egyedül autózom, hanem a párom is jön velem nap mint nap. Olcsóbbra jön ki autóval, mint Volánbusz+BKV kombóval, ráadásul spórolok napi kb. 2 órát, és amióta autóval járok, nem voltam influenzás, sőt szinte semmilyen beteg nem voltam azóta.
@metal: Ne keverjünk ide mást. A Volánbusz-bérlet 86%-át fizetnie kell a cégnek. Az autók kihasználtsága amúgy alacsony, "1,4-en" ülnek egy kocsiban.
@Amatőr: "Ha pedig a metró közelében telítettek a parkolók, akkor bizony át sem száll!"

en leirtam hogy nem telitettek azok a parkolok csak az agglok nem kepesek gyalogolni 10 percet...
es pont a poszt temajaba vag hogy azert viszont az asztalra csapnak es hörögve kovetelik a P+R -t
@Perillustris: Vagy fizet helyette 9Ft/km benzinpénzt, a kettő között nincs nagy különbség. Ha nem keverjük bele a Volánt, akkor meg abszolút az autó nyer, mivel azon a pár km-s szakaszon a havi benzin költségem csak pár százaléka megy el, míg a BKV bérlet a tömegközlekedési bérletek árában elég nagy százalékot visz el.
@metal:
"amióta autóval járok, nem voltam influenzás, sőt szinte semmilyen beteg nem voltam azóta."

Húúú, gyógyító kocsid van? Aztaaaaaa... Nekem is kell ilyen. Milyen típus?
@metal: Magyarul a költségek kb. ötödét fizeti a cég.

Mert ugyebár nem csak a benzinköltséget használjuk.
@Perillustris: Igen, nem csak benzin költség van, de a többi nagyrészt fennáll BKV-al is, mivel autóm van.
@metal: Azért van, mert vettél, nyilván pénzért.

Éppen ezért mondom, hogy az a kijelentés, hogy autózni olcsóbb, mint BKV-val közlekedni, szélsőséges eseteket kivéve nem igaz.
@ZBR: mondom...
ecodrive es metal tipikus autohoz ragaszkodo egyedek...
nem lehet oket feszitovassal se elvalasztani az otokajuktol, tokre szeretik, elvezik a belsejet(metal meg tartozik egy valasszal hogy a metannak milyen gyogyito ereje van)

en szemely szerint nem akarom oket levalasztani az autojukrol, olyan jol elvannak...

viszont amikor ok azzal hogy a segguk hozza van nove az autohoz a magamfajta alkalmi atohasznalot agyonvagjak amikor havonta vagy 3 havonta RACIONALISAN SZERETNEM HASZNALNI az automat csucsidoben na az mar bant...
mivel az utakat az en adombol is epitettek
@Amatőr:
Bécs: autó tulajdonolás nem egyenlő autóhasználattal. Bécs a második helyen áll a tömegközlekedéssel megtett kilométerek tekintetében, mintegy 2910 km/fős értékkel. Az EU átlag 2010 km. Apropó Bécs, a tömegkölzekedést akadályozóan megálló autókat a tűzoltókkal odébbtetetik és szarrábüntetik (bünti, a tömköz dolgozók túlórája, tűzoltók óradíja adódik össze).

"(belső infó szerint a BP-i Műszaki Egyetemen a mindenre alkalmatlanok a Közlekedési karon végeznek)"
Hát azért ez kicsit erős. Nincs több alkalmatlan közöttük, mint bárhol, bármilyen állásban. Annál több önjelölt szakértő van viszont, akik ezen túlmenően a focihoz és a politikához is értenek. Meg úgy általában mindenhez.
@SvenH.: "A Megbízott az általa üzemeltetett KH rendszerben a következő határidőkkel vállalja a rendszerhibák kijavítását:"

Ember, ha nem éri meg autóval menni valahova, most se azzal megyek, a belvárosban rendszerint metróval megyek, mert azzal célszerű.

"metal meg tartozik egy valasszal hogy a metannak milyen gyogyito ereje van"

A metánnak nincs gyógyító hatása, az autóval való közlekedésnek viszont van egy olyan hatása a tömegközlekedéssel, hogy olyan hőmérsékletben utazom, amilyenben szeretnék (és nem -7fokban, amire bizony volt példa abban az időben, amikor még tömegközlekedtem, igaz az Volánbuszon volt), plusz nem érintkezem 1millió emberel, akik adják-veszik a rengeteg fertőzést.
Mint már párszor leírtam, ha lenne rendes tömegközlekedés, akkor én nagyon szívesen átülnék arra, rohadtul nem hiányzik a napi 2 óra folyamatos koncentráció vezetés közben, de az még jobban fáj, ha naponta elbaszok plusz 1, másfél órát. Még mielőtt előjössz megint a "miért ment ki a hülye az agloba" dumáddal, közlöm veled, hogy ott születtem, és azóta is ott élek:)

"viszont amikor ok azzal hogy a segguk hozza van nove az autohoz a magamfajta alkalmi atohasznalot agyonvagjak amikor havonta vagy 3 havonta RACIONALISAN SZERETNEM HASZNALNI az automat csucsidoben na az mar bant...
mivel az utakat az en adombol is epitettek"

Ebből még mindig az következik, hogy ha más autókázik, az hülye, de ha te, akkor mindenki takarodjon a fenébe előled!

A te adódból? Dolgozol egyáltalán?
@SvenH.:
Majd ha a "dugócsinálók" jól dolgoznak, lesz rá esély, hogy ez változzon. A lényegük nekik az, hogy nem hagyják ott az autót semmi pénzért...
@metal: "Ebből még mindig az következik, hogy ha más autókázik, az hülye, de ha te, akkor mindenki takarodjon a fenébe előled!"

nem
ebbol az kovetkezik hogy egy hazai korlatos eroforrast nemely egyed tulhasznal igy azzal aki optimalisabban ohajtana felhasznalni azzal kibasz
@SvenH.: Veled nem kívánom folytatni a vitát, csak jelzem: nagyon tévedsz, amikor autóhoz ragaszkodónak gondolsz.

Azért vagyok bátor megszólalni a témában, mert mindegyik életmódot, mindegyik közlekedési műfajt, mindegyik stratégiát gyakorlom attól függően, hogy mit hoz az élet. Még olyan munkákat is kipróbáltam tömegközlekedéssel, amiről az a közfelfogás, hogy olyat csak autóval lehet. Mondjuk a gerincem meg is rokkant bele, de legalább senki nem mondhatja, hogy a levegőbe beszélek.
@metal: Szerencsés helyzetben vagy, hogy egy helyen és egyszerre dolgoztok, ez legkésőbb az első gyerekkel meg fog változni. De szándékosan csúsztatsz: ha már Volánbusszal is utazol, az elég nagy távot jelent, érthető az időnyereség. Végig csak a városi autóhasználatról volt szó. Akkor is sokkal gyorsabb és olcsóbb lenne, ha valahol a metrónál raknád el az autót?
@igazi hős: Az a helyzet, hogy a metrónk is tetű, rég nem alkalmas egy ekkora város kiszolgálására. Tessenek megnézni, mit csináltak a négyes metróval: ez az ország úgy ahogy van, alkalmatlan metró vagy vasút létesítésére, fenntartására. Egyetlen ponton kellett volna átalakítani a körvasutat, hogy összeérjen a déli összekötő vonala a váci vonallal, száz év nem volt rá elég. Ami meg épül, azt meg lehet nézni. Hány éve tartja blokád alatt a várost az állítólagos négyesmetró-építkezés?

Ehhez képest egy egyén napok alatt döntéseket hoz, és azokat végre is hajtja. És még rugalmasabb lenne az egyén, ha a tohonya, tolvaj állam nem kötné gúzsba. Az milyenmá, hogy egy autó eladásakor kábé egy teljes havi bruttó fizetést kell leperkálni sarcként a semmiért?

Szabadítsák fel az egyéni kreativitást, öngondoskodást, és szabadítsanak fel a működésképtelen, pénznyelő mamutok uralma alól.
Meg a metró és külváros dolgában még a következő kis gyakorlatot szíveskedjetek elvégezni: képzeletben menjetek végig a peremkerületeken, közel Budapest határához. Majd számoljátok össze, hogy a megtett út mekkora hányadán volt metró normálisan elérhető közelségben.

A metró ebben a formában, ahogy Budapesten van, két keskeny, pesti csíkot szolgál ki.
@ZBR: "Hát azért ez kicsit erős. Nincs több alkalmatlan közöttük, mint bárhol, bármilyen állásban. Annál több önjelölt szakértő van viszont, akik ezen túlmenően a focihoz és a politikához is értenek. Meg úgy általában mindenhez."

Nos, én is csak ilyen önjelölt szakértő vagyok és bizony vindikálom magamnak a jogot, hogy csak a szememnek higgyek. Tehát azt látom, hogy BP közlekedése igen rosszul van megszervezve, a lehetőségek messze nincsenek kihasználva, a pénzek rosszul vannak elköltve.
Igen, a focihoz is értek; 1978-ban voltam utoljára meccsen, amikor is úgy döntöttem, hogy ezért a sz..ért nem fizetek és ha lesz újra foci, akkor ismét jövök. Nem is tévedtem, pedig a számtalan papírral rendelkező és ebből élő "kompetens" az ellenkezőjéről győzködött a sajtóban.

Bizony, Barátom, nem kell ahhoz tojni tudni, hogy meg tudd állapítani, hogy az illető tojás büdös. Elég, ha működik az orrod és a józan eszed.
@ZBR:" Bécs: autó tulajdonolás nem egyenlő autóhasználattal. Bécs a második helyen áll a tömegközlekedéssel megtett kilométerek tekintetében, mintegy 2910 km/fős értékkel. Az EU átlag 2010 km. Apropó Bécs, a tömegkölzekedést akadályozóan megálló autókat a tűzoltókkal odébbtetetik és szarrábüntetik (bünti, a tömköz dolgozók túlórája, tűzoltók óradíja adódik össze). "

Nekem is volt szerencsém Bécsben tömegközlekedni. Komfortos érzés; tiszta, kényelmes, korszerű, nem zsúfolt szerelvények, azaz cserealapnak kiváló! Tehát érdemes a személyautóból átszállni.
Bp-n is sz...rá kellene büntetni a forgalmat akadályozó szabálytalanul parkoló gk-k tulajdonosait. És a palacsintázó előtt nap mint nap a második sorban parkoló rendőröket is. És a .... minek folytassam, tudod Te is.
@ecodrive: Egyszerűen nem lehetsz ennyire korlátolt. Autózz tetszőlegesen sokat a peremkerületekben vagy vidéken. De kényelemből ne gyere be a belső részbe autóval. Azért mert itt laknak dolgoznak emberek. Azért, hogy ne úgy válasszak gimnáziumot, hogy a Papnövelde utca el van zárva a forgalomtól, ezért kicsit jobb, mint ha a Baross utcát szagolná. Azért, hogy ne a te önzésed/finnyásságod határozza meg az én lehetőségeimet. Nem azt mondom, hogy ne autózz bárhol, hanem hogy ha valahol autózni akarsz, akkor azt fizesd meg. Ahogy az autópályán is kifizeted a kényelmet és a gyorsaságot. Ha megér X forintot, hogy háztól házig menj autóval, akkor azzal fogsz menni és nagyon örülhetsz, hogy másoknak nem éri meg és ezért kisebb a forgalom. Ha 40 feletti átlagot tudok menni a városon keresztül, akkor én is autózom, mert már jelentős az idő amit nyerek. Ha ez +500 Ft-ba kerülne, akkor is autóval mennék (és kifizettetném az ügyféllel, de ez más kérdés).
A két keskeny csík meg akkora ostobaság amiből látszik, hogy soha nem jársz BKV-val.
@igazi hős: Nem egy helyen dolgozunk, de nagyjából egy időben, ezért reggel elviszem a munkahelyére (igazából szinte pont útba esik, ez tényleg szerencse), majd hazafelé felveszem. Annyi a kellemetlenség, hogy egy picit várnom kell munkaidő után. Nem lenne gyorsabb, akkor se, ha metrónál leraknám, mivel nyugatról járunk, se a Moszkva térnél, se a délinél nem lehet igazából parkolni, ott már minden fizetős. De, ha lenne mondjuk Budaörsön (akár Budakeszin), egy rendes P+R, ahonnan gyorsjáratok (végig buszsávban) járnának be a belvárosba, akkor nagyon szívesen letenném a gépet. Jelenleg, ha letenném, mondjuk Budakeszin a 22-s végállomáson, vagy Budaörsön az Auchannél, akkor buknék kb. fél órát a BKVval az autóhoz képest.
@Amatőr: Zseniális szemed lehet, hogy nemcsak az összes tényt, hanem az összes lehetőséget ilyen széles spektrumon átlátja...
@ecodrive: ott a 173e jelu metro az nem eleg neked? es az a nagy zöd az sem eleg neked? igaz annak nem metro a neve hanem HÉV
@igazi hős: Szerintem az átlagembereknek ilyen a szemük. Nem zseniális, csak működőképes. Lehet, hogy a Tiéd is ilyen, csak hagyod magad manipulálni.
@metal: kedves metan
atlatom en a problemadat hogy egyszeruen szamodra az a fel ora tul ertekes... erre a félóra egysegre meg kesobb visszaternek...
en nem mondom azt hogy mindenkeppen szalljal at masra, en csak jot akarok neked...

atlag autoval 7 lityivel szamolva a benya az 100 kilcsire 3e, egy kilcsi igy 30 Ft
en mint Budapest-fan en maximalisan budapesti utdij parti vagyok, mert ...(szemelyeskedni a kovetkezoben fogok...)

gyakorlatilag ami szerintem egyeduli es udvozito az az ha az M0 -tol befele levo minden szakaszon km -kent lenne 15 Ft mindig, viszont csucsfogalomban 30 Ft, belvarosban meg 25 Ft illetve 50 Ft

nezzunk egy atlag esetet:
bejon az agglomer/külvárosi a 12km -nel oszt bemegy a belvaros szeleig, az lenne 20 km naponta csucsforgalomban azaz 600 Ft, ez 20 napra 12e

a kerdesem nem az lenne hogy miert nem neked adnak havonta 40e kedvezmenyt csak mert olyan kis cuki agglomer vagy es amugy se a zemberekkel fizettessek meg azt amit bezabalnak hanem a kovetkezo lenne:
ez az osszeg nehany embert atszoktatna-e a BKV -ra?
ha atszoktat masokat azzal te nyersz fel orat? neked nem lesz jobb napi fel orat nyerni 12e -t befizetve?

mivel elofordult hogy ramtamadtal sokszor feleslegesen leirnam hogy nekem a hetvegi kiruccanasom milyen plussz koltseggel jarna: 30 km kulvaros + 8 km belvaros = 550 Ft
igaz en nem a legnagyobb dugoban zabalom az eroforrast ket pofara önző modon

es mielott meg valami igazi paraszt beteved ide es szamonker hogy debrekenikent miert kellene fizetnie, uzenem hogy az utdijjal egyutt a benya arat is le kellene vinni 200 vagy 300 -ra mert sulyosan igazsagtalan a mostani rendszer hogy Bivalypörcökpusztabögyörőn ahol a katyuk miatt csak 20al lehet menni ok is ugyanazt az autozasi adot fizetik
@Amatőr: Értem, az átlagember szeme simán átlátja, hogy ha egy adott útvonalon csinálok egy szűkítést, az 2 km-rel arrébb mennyivel csökkenti a dugót. Hány éves vagy királyfi? 14 évesen még én is mindenkinél okosabb voltam...
@SvenH.: "a benya arat is le kellene vinni 200 vagy 300 -ra"

Ha a bivalypörcökpusztabögyörői kevesebbet autózik, esetleg olcsóbb autóval, akkor kevesebbet is fizet be (de ha mégis felkúszik Budapest felé, használhatja a jobb utat is). Ráadásul nincs az üzemanyagárnak "autózási adó" eleme.
@Amatőr:
"Nos, én is csak ilyen önjelölt szakértő vagyok és bizony vindikálom magamnak a jogot, hogy csak a szememnek higgyek. Tehát azt látom, hogy BP közlekedése igen rosszul van megszervezve, a lehetőségek messze nincsenek kihasználva, a pénzek rosszul vannak elköltve."

Én meg azt látom, hogy akárhogy szervezed, akármilyen forgalomtechnikai kialakításokba mész bele... Egy dolog sosem változik. És ezt most akkor neked, mint önjelölt szakértőnek, elmondom.

A DUGÓT AZ AUTÓK OKOZZÁK.-

Na, ez az a probléma, amiről szó van, nem pedig ködös "nincsenek kihasználva a lehetőségek" és "pénzek rosszul vannak elköltve". Megmondom miért: minden intézkedés, változtatás csak kullog az események után. Sok a beparkolás? adjuk ukázba a tűzoltóknak, hogy intézzék el és hajtsuk be az autó tulajdonosán. Na de miért kell ezt? Mert sok a beparkolás. Miért sok a beparkolás? Mert az emberek, akik ebből mellékesen vizsgáztak képtelenek tartani magukat a szabályokhoz. Ők maguk akadályozzák önmagukat. Csak az egyik pillantban ők nyomják meg a vészvillogót és basszák le a verdát ott, ahol jólesik, a másikban meg ők állnak a dugóban anyázva.
@SvenH.: "De, ha lenne mondjuk Budaörsön (akár Budakeszin), egy rendes P+R, ahonnan gyorsjáratok (végig buszsávban) járnának be a belvárosba, akkor nagyon szívesen letenném a gépet. Jelenleg, ha letenném, mondjuk Budakeszin a 22-s végállomáson, vagy Budaörsön az Auchannél, akkor buknék kb. fél órát a BKVval az autóhoz képest. "

Ezt én írtam, de úgy látom, nem csak kóros kisebbségi komplexusod van, hanem szövegértési problémád is, nem mellesleg fogalmazási is.
@ZBR: "
Én meg azt látom, hogy akárhogy szervezed, akármilyen forgalomtechnikai kialakításokba mész bele... Egy dolog sosem változik. És ezt most akkor neked, mint önjelölt szakértőnek, elmondom.

A DUGÓT AZ AUTÓK OKOZZÁK.-"

Nagyon rosszul látod. Az autók egy ok, egy másik ok, meg a piszkosul rosszul szervezett közlekedés.

@igazi hős: "Értem, az átlagember szeme simán átlátja, hogy ha egy adott útvonalon csinálok egy szűkítést, az 2 km-rel arrébb mennyivel csökkenti a dugót. "

Az átlagembernek is van józan paraszti esze, ami bizony jó néhány közlekedési "fejlesztésből" hiányzott az elmúlt pár évben. Pedig azokat olyan emberek tervezték, akik közlekedésmérnöknek hívják magukat!
@metal: na hat akkor ugyanaz a velemenyunk, nagyon jo!
amugy hozzatennem en nem a kisebbseg vagyok hanem a tobbseg...
ugyanis Bp -en van 300e napi autozo es 1400e tobbi... azt nem kisebbsegnek hivjak hanem tobbsegnek
(aggloban is 300e vs 400e az arany)
@ZBR: nem hiszik el es nem fogjak fel, hogy a fizetesek meg csak noni fognak igy egyre tobb auto lesz...
ami videki viszonylatban szerintem pozitiv hiszen az auto az egy hatalmas nagy kenyelmi tenyezo viszont Budapesten sajna korlatosak a kapacitasok...
ugymint kepesek voltak egy lakotelepet epiteni olyan helyre ahol lehetett volna 2*8 savos autopalya!!!
raadasul a belvarosiak meg kepesek es ragaszkodnak a Varosligethez!!!
pedig oda megy be az M3as, hat ott kellene egyenesen 3 db 2*1 -es savon ravezetni a forgalmat a kis utcakra es mellesleg mekkora hatalmas nagy P+R lenne a maradek Varosliget!!!
csak utban van nehany zöld idiota, es nehany facska

hozzatennem hogy azokat a belvarosi utakat is akadalymentesse kellene tenni... elvegre milyen dolog az hogy csak ugy atjar az egyik ember a masik oldalra? hat hogy kepzeli? hat draga lesz a kenyere!!! meg amugy is KOZTUDOMASU!!! hogyha atsuhannak az autok akkor kisebb a szennyezes, nota bene hat valasszuk le a zavaro gyalog elemeket a belvarosi szupersztradakrol!!!
@metal: Mondanál egy párat, amiről az átlagember is látja, hogy ostobaság? Az átlagember minél több autót engedne be a városközpontba, aztán anyázna, hogy milyen sokan vannak az utakon.
@metal:
"Nagyon rosszul látod. Az autók egy ok, egy másik ok, meg a piszkosul rosszul szervezett közlekedés."

Mi van a dugóban? Miből áll a dugó? Was gibt es im Stau? What are the main components of a traffic jam? Vaccpáör? Válasz: AUTÓKBÓL. Tehát a dugót CSAK AUTÓK képesek okozni. Bár extrém szűk bicikliúton, járdán nagyon nagy koncentráció esetén beszélhetünk valamiféle dugóról, de a világ legforgalmasabb helyein sem jellemző ez, talán csak átmenetileg. A Times square-en is nagy a tömeg, de folyamatos haladás van.

Továbbá, ha véletlenül igazad lenne, mit kezdenél azzal az ellentmondással, hogy vannak országok, ahol NAGYON JÓL SZERVEZETT a közlekedés. Például külön járőrök vannak az autópályán arra, hogy biztosítsák a forgalom zavartalanságát. Rengeteg forgalomtechnikai eszközt bevetnek a ramp metering-től egészen a VAS/VMS alkalmazásáig (ezeket azért írtam angolul, mert így tanultam, nem szeretnék szakszerűtlen lenni). És, most jön a meglepetés... Szóval ezekben a közlekedésszervezési paradicsomokban, nagyon nem ritka jelenség, hogy: ÁLL A DUGÓ. El tudod mondani, hogy ez vajon miért van, ha egyszer jól szervezett a közlekedés? Vagy sehol a világon nem képesek jól szervezni?

Vajon az ilyen képek: 2.bp.blogspot.com/-n2fMcUao9zs/Tb7xtWgqMHI/AAAAAAAAABY/R0suCsd-TQk/s1600/traffic-jam.jpg
Hogyan készülnek? Külön ezért odairányítanak autókat? Ez volt a felüljáró terhelési próbája esetleg? rosszul szervezett a közlekedés? Nem elég széles az út? Mi itt a probléma? Mitől lehet ilyen képeket csinálni?
@ZBR: Mond te miről beszélsz? Persze, attól, hogy egy közlekedés jól szervezett, még lehetnek dugók, de jóval több autó kell hozzá. BP-n jelenleg nincs annyi autó a forgalomban, ami indokolná a jelenlegi torlódásokat (igazi dugók nincsenek mostanában, ezt akkor is fenn tartom).
@metal: Napi útvonalam egy részén, a Kolozsvári úton nem ritka, hogy lépésben halad-masszívan áll a sor. (Megtöbbszörözve az adott szakasz megtételéhez szükséges időm. Ami valószínűleg még így is töredéke az övéknek.)
@metal: nekem a Szoborpark - Leanyfalu csucsidom volt fel oracska...
te feleakkora viszonylatban 1 orarol regelsz...

becezgesd csak hogy nem dugo hanem torlodas, sot nem is torlodas hanem csak pici torlodasocska...

ha a Budaorsi buszsavot lezarjak/lezarjak akkor lesz/volt ott dugo? az a par m2 festek volt az oka mi?
@metal:
"Mond te miről beszélsz? Persze, attól, hogy egy közlekedés jól szervezett, még lehetnek dugók, de jóval több autó kell hozzá. BP-n jelenleg nincs annyi autó a forgalomban, ami indokolná a jelenlegi torlódásokat (igazi dugók nincsenek mostanában, ezt akkor is fenn tartom)."

Mondd, TE miről beszélsz? Először azt állítod, hogy nem csak az autók okozzák a dugót. Mostanra kiderült, hogy mégis "jóval több autó kell hozzá". Tehát mégis az autók okozzák, ahogy én mondtam. Köszönöm, bravó, vastaps.

Utána mondod, hogy BP-n nincs annyi autó, ami miatt ennyi dugó lenne, majd kijelented zárójelben, hogy egyébként nincsenek is dugók. Ha nincs sok autó, nincs nagy dugó, csak dugócska, akkor miért kéne változtatni bármin is? Nem ez maga a Kánaán? Laissez faire, laissez passer.
Teljesen inkozisztens vagy...
@igazi hős: Nagyon szívesen mondok néhányat:
1.Nem tudnak parkolóhelyek híján megállni az autókkal, növelve ezzel a zsúfoltságot. A város területén rengeteg az üres telek, melyet a beépítésig lezárva tartanak. Nem kellene minden talpalatnyi földet beépíteni. Az Engels téri mega parkoló helyén évekig veszekedett a politika, majd építettek horror pénzért egy semmire sem jó gödröt, megszüntetve a sok száz parkolóhelyet és többek között a turistabuszok is állhatnak a Bazilika mögé akadályozva a Bajcsy forgalmát. Az Felvonulási térre is születtek már tervek! Nagyon hiányzik oda emlékmű és/vagy templom.

2. Ú.n. új városközpontok létesítése. Zuglóban a Nagy l.-Thököly (Bosnyák tér)csomópont jelenleg működőképes. Sajnos új városközpontot építenek, plázával, irodaházzal, piaccal; összpontosítva a forgalmat. Garantált a dugó a nap bármely szakában, hiszen ide legalább ezres nagyságrendű parkoló szükséges, ami nem lesz.

3.A közelmúltban Írországban jártam. A szállásom előtt a főútra este 8 körül felvonultak az útjavítók és lezártak egy kb 200 méteres szakaszt, az út egyik oldalán (két sávot). 9-kor marták az utat, reggel pedig azt láttam, hogy eltűntek és az út kész. Házigazdám szerint errefelé így javítják az utakat.

4.Állítólag jobb helyeken úgy szervezik a közlekedést, hogy a KIFELÉ irányuló forgalmat preferálják, így előbb teremtődik hely a befelé igyekvőknek. Állítólag működik.

5.Rákosrendező pályaudvarnál a sorompóra kiírták, hogy 10 percen túl is zárva tartható. Be is tartja a bakter. Tőle kb 1 km-re a Szerencs utcai sorompónál ugyanazok a vonatok járnak, de minden elhaladó után felemelik a sorompót. Gondolom azért, mert ha nem jutnak át az autók és az ablakok alatt pöfögnének a bakter lustasága miatt, akkor az ottlakók meglincselnék. A baktert. Rákosrendezőnél meg nincsenek lakóházak. Meg van kihasználatlan út.

6. Pécs felé az autópályára a teljesen sík terepen (Duna völgye) sikerült fölöslegesen alagutakat építeni. Rajtunk röhög a világ. Budapest számtalan neuralgikus pontjára meg valahogy nem telik egy -egy felüljáró. A költségek töredékéért.
...és még folytathatnám a sort a városon áthúzó kamiontengerrel, a rosszul szervezett forgalmi renddel, stb.
@Amatőr: "a Szerencs utcai sorompónál ugyanazok a vonatok járnak, de minden elhaladó után felemelik a sorompót"

Ez nem így van, s én az utóbbi hetekben nem egyszer álltam ott 10-19 perceket is.
@SvenH.: Egyszer se írtam még ide, hogy honnan megyek be Bp-re. Honnan veszed a fele akkora utat? Nekem a csúcsom, eddig 45 perc volt (éjszaka, gyakorlatilag egyetlen megállás nélkül), most csúcsidőben is megcsinálom 55-60 perc alatt. Az a 10 perc, nem a dugók miatt jön össze, hanem azért mert nappal működnek a lámpák, és azoknál veszít az ember pár percet.
@ZBR: Szerintem jelenleg teljesen jól lehet közlekedni Bp-n. Csúcsidőben alakulnak ki félórás torlódások, azokon lehetne jó szervezéssel javítani. Plusz, aki nem akar csúcsidőben kicsit torlódni, az elindul fél órával hamarabb, és meg is van oldva.
@Perillustris: A Szerencs utcával kapcsolatban nekem csak jó tapasztalataim vannak, de ez nem zárja ki az igazadat.
@Amatőr: szep szep...
csak sugarzik rola a tobbi dogoljon meg mentalitas...

tudod en a Szerencs utcanal szoktam felhajtani az M3-ra, es nagyon pipa vagyok ha arrol filozofal valaki hogy ne arra menjek...
csak mert akkor tobb agglomer tudja segge ala vagni az autot... mert ugymond az az optimalisabb... szerintem meg az az optimalis hogy o kint felszall a vonatra :)))
ezt elosegitendo en ugy szerveznem hogy csucsidoben a befele meno sav az M3on legyen 1 savos, igy sokkal tobben fogjak a reggeli egeszseges setat valasztani es a vonatozast, en csak joooooooooooot akarok nekik!!!

ugyanaz a Bosnyak terrel detto... ha akarnak odaepiteni egy kozpontot az az o dolguk, ha idegesiti oket a sok atmeno majd beraknak egy kis forgalomlassitot, na puff neki... te csak azt latod belole, hogy miert is van olyan sokaig zold a gyalognak... es hogy milyen logikatlan meg a kozlekedesmernokok milyen gyengek :)

a belvarossal meg egyetertek veled totalisan...
hulljon a fergese, mit kepzelnek hogy azt a szep nagy szabadteri parkolot a Felvonulasin fel akarjak szamolni? inkabb betonozzak le az egesz Varosligetet, hiszen az igaz P+R az a Varosliget lenne, fokent hogy meg vannak ott fak, igy arnyek is lenne
@metal:
"Csúcsidőben alakulnak ki félórás torlódások, azokon lehetne jó szervezéssel javítani. Plusz, aki nem akar csúcsidőben kicsit torlódni, az elindul fél órával hamarabb, és meg is van oldva."

Aham. Na jó, evezzünk konkrétabb vizekre. Mit szerveznél és hogyan?
@SvenH.: "ha a Budaorsi buszsavot lezarjak/lezarjak akkor lesz/volt ott dugo? az a par m2 festek volt az oka mi?"
Nem. Épp a fent említett agyatlan "forgalomszervezés".
Egy üres sáv gyártotta a dugót. Amit elvettek az addig is kevésből. Mitől volt üres? Mert a dugóban állt az odaigyekvő busz is.
Most elkészült némi szakaszbővítés az 1-es úton, majd kiderül, mire jó.
@cso zsi: Igaz, a híres buszsáv, az iskolapéldája, az elcseszett forgalomszervezésnek. Ugyanis a tömegközlekedés segítése volt a célja, a gyakorlatban, meg a buszok is álltak a dugóban pár km-el előrébb:)
@ZBR: A Budagyöngye előtti lámpát már fentebb említettem. Egy másik pedig pl. a Clark Ádám téri körforgalom. Ez okozza a torlódást a Lánc hídon, és az egész József A. úton. Két dologgal is lehetne javítani a hatékonyságát:
- a zebrák teljesen a körforgalom torkában vannak, így, ha egy autós megáll (ahogy kell), és még egy ott akar kimenni, akkor az egész körforgalom áll, mert nem férnek el. Ha a zebrák pár méterrel hátrébb kerülnének, akkor két azonos irányba menő autó, nem blokkolná az egész körforgalmat. Ez kimondottan nyáron zavaró, mert egy turisztikai csomópont, ezért igen sok a gyalogos, nem ritka, hogy fél, egy percig is áll a forgalom, ezért.
-a körforgalomban jelentős forgalmat generálnak, a délről érkezők, akik a körforgalom után le szeretnének hajtani a rakpartra, egy rakparti torlódás esetén a teljes körforgalmat megbénítják. Ha lenne a körforgalomtól délre is lehajtó a rakpartra, akkor ez nem lenne probléma. Persze, ez elég sok pénzel járna.
@Amatőr: No sorban:
1. A városban több, szinte üres parkolóház van. Nem használják több okból.
2. A pláza építés nem közlekedésszervezési gond. Sajnos a plázáknak célja forgalmas helyen épülni, lásd a legújabb lenyúlást a Fradi telken. A plázák által megnövelt forgalomra kell a közlekedésszervezésnek reagálni, már ha van esélye. Pl az Üllői-Hungária kereszteződésben nincs.
3. Így kéne. De ez sem közlekedésszervezés.
4. Itthon is ezt próbálják, lásd Budaörsi úti buszsáv. Talán emlékszel a reakciókra.
5. Nem ismerem a helyet, neked is hiszek meg Perillustrisnak is.
6. Nem tudom ki röhög az M6-on, de a szakma nem. A konkurencia belső lapjában olvastam egy elemzést, hogy ott speciel ez volt a jobb és olcsóbb megoldás. Konkrét számokra nem emlékszem, de a rézsűs bevágás több millió m3 földmunkával járt volna és nemcsak nagyobb környezetrombolással járt volna, hanem többe is került volna. De biztos jól nézne ki egy 120 m széles bevágás, ami több száz ha parlagot eredményez, amit persze karban is kell tartani. Látod ennyit ér a "józan paraszti ész" meg a "szakértő szem"...
@metal: "- a zebrák teljesen a körforgalom torkában vannak, így, ha egy autós megáll (ahogy kell), és még egy ott akar kimenni, akkor az egész körforgalom ál"

na persze...
meg kellene tiltani a rühes gyalogoknak hogy at mereszeljenek menni barhol
maris szebb jobb vilag lenne!!! marmint az autobol kitekintven
@metal: Tudod azt nem kéne elfelejtened, hogy nem jókedvében autózik a többség a reggeli és délutáni csúcsban. Egyszerre kezdenek az iskolák, a hivatalok, stb. Az a fél órás torlódás kicsit sok, ha egy 20-25 perces úthoz adódik hozzá fél óra.
Amikor bölcsis volt a nagyobbik fiam, 6-ra mentem dolgozni és 3-kor már a bölcsiben voltam érte. Autóval villámgyorsan keresztül lehetett menni a városon. Most már más a menetrendem, 6 helyett fél nyolckor vagyok úton, ahogy több százezer más ember is BP-en. Ez van.
Volt egy kollégám, aki nem értette milyen dugóról beszélünk az Őrsön. 11-re jött és este 8 körül ment haza, úgy könnyű.
@igazi hős: 6: Igazából józan paraszti ésszel is készséggel elhiszem azt amit mondasz, mint ahogy pl. azt is, hogy a balatoni völgyhíd is szükséges megoldás volt pont azon a helyen. Viszont az az igazi kérdés, hogy pont ott kellett-e vezetni azokat a pályákat, nem máshol...
@cso zsi: ha pl. a nagyfalusi erdi parasztoknak megmondanak hogy jarjanak tomegkozlekedessel, akkor szerintem nem lett volna dugo a buszsavval sem
igy akkor miert is nem azt mondjuk, hogy az autos erdi parasztok miatt volt? szerintem sokkal egyszerubb lenne...
tudod igy olyan rossz, egy kicsit jobban most hozzaszoknak az emberek a dragabb benzinhez, es leesik az eso, akkor meg az lesz a dugogeneralo?
utana meg veletlenul lesz felujitas akkor meg az lesz a dugo oka ugye?

de sose az auto?

es arra a tipikus esetre emlekszel amikor az Arpad hidnal lezartak egy savot? beallt a fel varos? az sem a sok autotol volt hanem a felujitastol... mert pl. koccanni sem szabad ugye? mert akkor az megint dugot csinal?
@promontor: A nyomvonal inkább politikai, mint szakmai kérdés (lásd az M3-ast). Amíg bármelyik érintett önkormányzat elszabotálhat egy országos utat (lásd a soha-el-nem-készülő nyugati M0-t), addig nem a technikai optimum fog megvalósulni.
Amíg egy nyomvonal mellett a legerősebb érv, hogy inkább MSZP-s mint Fideszes város közelében menjen (vagy épp fordítva), vagy hogy ott menjen, ahol én vásároltam fel a földeket és ne ott, ahol te, addig nem érdemes ilyen kérdéseket a mérnökökön számon kérni.
Az adott nyomvonalra kell a mérnököknek sok szempont szerint optimális megoldást adni.
@igazi hős: Ez világos és én nem is akartam a mérnököket kipécézni, magam is az volnék. Csak arra akartam utalni, hogy egy ilyen vitában felesleges az adott nyomvonal legjobb megoldását magyarázni, ha maga a nyomvonal rossz.
@igazi hős: Rendben, vegyük sorban!
1. Én azért utálom a parkolóházakat, mert nagyon drágák.

2. Szerintem meg az. A közlekedés szervezése komplex feladat, bármi építését ennek függvényében kellene tervezni. Sajnos nem ez történik, az önkormányzatok a plázaépítéskor szerintem kilóra vannak megvéve.

3.De ez is a közlekedés része. amikor egy rövid útszakaszt egy hónapig javítgatnak szigorúan reggel 8-tól 18-ig, akkor az a szervezetlenség.

4.Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy kifelé több sáv legyen és a lámpák összehangolása is ezt a célt szolgálja. A buszsáv így egy csődtömeg! Mitől szolgálja a tömegközlekedést az üres taxi? Ha a családomat fuvarozom, akkor többet teszek a tömegközlekedésért, mint az üres, vagy egy embert utaztató taxi. Pazarlás.

5.Végül is csak az a lényeg, hogy a két kerület között a forgalmat a bakter munkakedve szabályozza. Csak ez az egy sorompós átkelő annyi kárt okozott az elmúlt 40 évben ( elpöfögött benzin és milliárdnyi elveszett munkaóra), amennyiből tucatnyi felüljáró épülhetne. (lásd; Moldova:Az eltört csavar)

6. A kisgyerek a homokozóban előbb-utóbb rájön arra, hogyha a homokdombocskája nem elég magas, akkor bizony az alagútja beomlik. A mi bölcs "szakértőin" ezt sajnos nem tudták, tehát be is omlott az alagút.Egyébként mi a rossebnek kell a 120 méteres bevágás, egy lejtős szakasz leküzdhetetlen feladatot jelentett volna a magyar autópark számára? Miért nem épült akkor számtalan alagút az M1-re vagy az M7-re? Lehet, hogy fúrunk a Tisza alá is alagutat? Hosszában?
Ja, és a parlag kezelése! Az alagutat fennállásáig évente horror költségen lehet csak üzemeltetni; napi 24 órás felügyelet, szellőzés, világítás, biztonsági berendezések, menekülő utak és még a fene tudja, hogy mi, szemben egy közönséges lejtővel. Szóval ezek az alagutak a sík terepen a pofátlan pazarlás ékkövei. Szerintem.
@Amatőr: 6.,
az UJ autopalyanak vannak bizonyos kovetelmenyei...
lehet hogy 50 kilcsivel odebb epitve nem kellett volna az alagutfuros, vagy lehet hogy nem autopalyat epitve ugyanugy lehetett volna egy kanyargos ut, most mint a pelda is mutatja semmi forgalom nincsen rajta es vagy 20 evig nem lesz tehat tok folosleges volt a 2*2 sav, egy gyorsforgalmi is eleg lett volna
amugy csak hogy tudd az osztrak mernokok hibaztak, hiaba ok nem szoktak a terepet :)

a homokozos peldad meg tipikusan idiota
LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ

a miert nem epult anno mashova alagut lasd korabban, valtoznak a szabalyok, a palyaivek az emelkedesek, ez mind a szakma resze... ami regen jo volt az egy uj epitesunel megengedhetetlen
@Amatőr:

Az autópálya egy száz méter széles sáv, tripla kerítéssel. Áthatolhatatlan akadályt jelent embernek, állatnak, természetes vízfolyásnak. Áthatolhatatlanabb akadály a helyi mozgásoknak, mint annak idején a vasfüggöny volt.

Előbb-utóbb minden autópályát fel kell emelni a felszín fölé, vagy le kell süllyeszteni alá. Ahol az alagutak vannak, ott legalább nem választja el az autópálya két világra az egykor egységes természetet.

Más kérdés, hogy autópálya helyett elég lett volna egy tisztességesen karbantartott főútvonal - mindaddig, amíg nem kívánunk hídország szerepben tetszelegni. Most éppen az a szlogen, hogy mindenki maradjon távol, ne akarjon átmenni rajtunk.
@ecodrive: "Áthatolhatatlan akadályt jelent embernek, állatnak, természetes vízfolyásnak."
Vízfolyásra, és kisállatra már elég régóta alkalmaznak pálya alatti vezetést.
Vaddisznó, meg szarvas már okozott bajt a pályáinkon.
@SvenH.: Én vagyok a hülye, mert egy idiótával leálltam vitázni. További jó trollkodást!
@metal: neeeeem ugyan mar... te lennel hüle?

az egy tök racionalis hozzaallas hogy a gyalogosoknak megtiltjak az atmenetelt
egy csomo autonaci hörög es prüszköl, hogy a Ferenciek terenel akarnak egy zebrat...

vagy nalunk is az M3as Szerencs utcanal hallanad mennyien filoznak meg pofaznak arrol hogy minek oda az atjaro hat a palotai kulvarosi az menjen csak fel a feluljarora...

az meg hogy görbe tükröt tartok igy azon tenyleg hulyezned kellene sajat magadat es pl. egyeterteni azzal, hogy az Osztapenkohoz allitsak vissza a 30 evvel ezelotti zebrat, elvegre aki ott lakik annak is van joga vagy nem?

ja hogy akkor neked rossz lenne, hat ki a f.szt erdekel?
@SvenH.: Te barom, hol írtam én olyat, hogy a gyalogosoknak meg kell tiltani az átkelést? Na tényleg befejeztem. Amúgy te erre élvezel? Hogy kiforgatod másnak az írását? Nagyon beteg elme vagy!
@Amatőr: 1. Legyen az utcai parkolás is ugyanolyan drága?
2. Arról volt szó, hogy a közlekedést értő emberek szervezik-e, nem arról, hogy Budapestet megfelelően vezetik-e. Innen kezdve ez terelés.
3. Mint fent, megint terelsz. A közlekedésmérnök választja ki azt a pályázatot, amiben 2 hónap kötbérmentes határidővel vállalja a felújítást, vagy egy politikus?
6. Látszik, hogy szakértő vagy, ennek ellenére akár a guglit is megtanulhatnád kezelni. 4% a szabvány, nem véletlenül. Ugyanis a nagyobb meredekséggel üzemanyagot és időt veszítenek az utazók. (Érdi tetőn jártál már, gondolom.) Könnyen kiszámolható, hogy olcsóbb egy völgyhidat/alagutat építeni, mint 50 évig autónként +x grammal szennyezni a környezetet.
A 120 m bevágás pedig a laza talaj és a kis (talán 30 fok vagy 30% a fene sem emlékszik) rézsűszög miatt kellett volna.
@igazi hős: " olcsóbb egy völgyhidat/alagutat építeni, mint 50 évig autónként +x grammal szennyezni a környezetet."

az M6oson levo alagut belathato idon belul nem fogja behozni
ha csak megkozelitene a megsporolt uzemanyag az alagut epitesenek a koltseget, akkor szerintem a tatatbanyai hegybe furnanak egy alagutat hiszen ott kb 5szor akkora a forgalom mint az M6on

erre volt EUs penz ott meg nem szamit
@SvenH.: A tervezett és valós forgalmi adatokat nem ismerem, ahogy azt sem, hogy ha netán valaha (szerintem soha, de mindegy) elkészül a 8-as és a 9-es, akkor mennyivel csökken az M1 forgalma.
Válasszuk külön: az M1 és M7 más szabványok szerint készültek (az Ede felmenjen 30-cal), kész vannak, "működnek". Bármilyen fejlesztés pénzbe kerülne, hosszú felfordulást, azaz kényelmetlenséget okozna látható eredmény nélkül. Ráadásul az adóbevételeket is csökkentené, tehát nem képzelhető el olyan magyar kormány, ami erre költene.
@metal:
30 eve az Osztapenkonal volt zebra, most nincsen mert a magadfajtak minden nap a segguk ala dobjak az autot
az ottlakoknak vagy a visszameno 53ast vagy a lepcsozest kell valasztaniuk
mivel te ebben a forgalom fenntartasban nap mint nap resztveszel hat batorkodtam ezt valahogy jelezni...
(amugy segg modon böfögtél valamit a buszsavval kapcsolatban... mondom "pusztuljon az ottlako csak en atcsapassak mentalitas")

amugy probaltam eletet vinni es elmozdulni arrol a pontrol amikor csak szemforgato modon fogalmazza meg mindegyik erdekcsoport azt ami eppen neki lenne jo...
igaz ezt ugy tettem hogy en a sajat elvarasaimat fogalmaztam meg :)
@igazi hős: en ugy tudtam az M6os az tok ures...

inkabb a Budapestet elkerulo M8 -t kellene epiteni gozerovel, mielott meg az M1 -es beall
Sok kommentnek sok a vége: lehet, sőt, biztos, hogy lehetett volna jobban csinálni az elmúlt években, és most is, de az is biztos, hogy a budapesti lakosságnak nem lehet a képébe vágni, hogy majd akkor kapnak levegőt, s kisebb zajártalmat, ha, meg ha, meg ha...

A budapesti lakosok többsége kényszerűen vagy saját döntése következtében lemondott a kisebb-nagyobb kertecskéről, a csicsergő madarakról, a hegyi levegőről, stb, azért, hogy jobb ellátottsága, infrastruktúrája legyen.

Az agglomerációban lakók (sajnos immár nincs jelentősége annak, hogy tősgyökeresről vagy kiköltözőről beszélünk) ellenben semmiről nem szeretnének lemondani: legyen meg a kert, a jó levegő, de legyen meg a jó infrastruktúra és az ellátottság is.

Ez semmiképpen sem fair.
@Perillustris: Nem az a baj, hogy nem fair. Aki kiköltözik, az tudja mit veszít, érthető, hogy megpróbálja csökkenteni a hátrányokat. Két baj van. Egyrészt fel van háborodva, ha a belváros meg az ő kárára próbálja csökkenteni a saját hátrányait, parkolódíjjal, korlátozott behajtással, dugódíjjal. Másrészt nem hajlandó megérteni, hogy az általa elképzelt állapot elérhetetlen. Nem lesz olyan jól járható a Szentendrei út, mint 30 éve. Sőt minden perccel rosszabb lesz, amíg az egyéni közlekedést favorizálják.
@SvenH.: Ezért kellett volna az egész kivezetőt emelt pályával megcsinálni. Igaz, akkor a kisajátításokból nem lehetett volna olyan jó üzletet csinálni.

Az M6 azért "tök üres", mert nincs hová menni rajta. Abban a pillanatban, ahogy elér a határig, ahol már várja az addigra talán elkészülő horvát A5-ös, már valamire lehet majd használni. De szerintem a mi turistáink az M7-A4-et választják, ha nem kívánnak Boszniába menni.
@igazi hős: SZVSZ nagyon sokan nem gondoltak bele eléggé, de persze ez nem számít különösebben.
@igazi hős:" Legyen az utcai parkolás is ugyanolyan drága?"
Arra próbáltam célozni, hogy hogy vannak a város minden területén önkormányzati tulajdonban üres telkek. Talán nem kellene beépíteni őket, hanem meg kellene hagyni közterületnek; fákkal, parkolóhelyekkel. Arra kicsit nagyobb lakossági igény mutatkozik, mint irodaházra, vagy zsírboltra.

." Arról volt szó, hogy a közlekedést értő emberek szervezik-e, nem arról, hogy Budapestet megfelelően vezetik-e. Innen kezdve ez terelés.
3. Mint fent, megint terelsz. A közlekedésmérnök választja ki azt a pályázatot, amiben 2 hónap kötbérmentes határidővel vállalja a felújítást, vagy egy politikus?"
Bocsánat, de nekem, mint hozzá nem értő Laikus Pistikének egyáltalán nem tisztem eldönteni, hogy kinek a felelőssége a legújabb közlekedési torlasz létesítése. Hogy ki volt a hülye és ki a korrupt, vagy ki az alkalmatlan. Csak látom és szenvedem a végeredményt. És nem hiszem, hogy ez a Jóisten kiszabta ELKERÜLHETETLEN büntetés, kizárólag Magyarország számára.
"Langyos a sör, ha nekünk így is jó..."

"Látszik, hogy szakértő vagy, ennek ellenére akár a guglit is megtanulhatnád kezelni. 4% a szabvány, nem véletlenül. Ugyanis a nagyobb meredekséggel üzemanyagot és időt veszítenek az utazók. (Érdi tetőn jártál már, gondolom.) Könnyen kiszámolható, hogy olcsóbb egy völgyhidat/alagutat építeni, mint 50 évig autónként +x grammal szennyezni a környezetet.
A 120 m bevágás pedig a laza talaj és a kis (talán 30 fok vagy 30% a fene sem emlékszik) rézsűszög miatt kellett volna."

Mint azt már hangsúlyoztam, nem vagyok szakértő, csak laikus elszenvedő. De elég sokat autóztam a világban, de ilyent még nem láttam.Ha jól értelek, akkor a sógoréknál, vagy más hegyes vidéken azért nem szükséges minden hegybe alagút,mert nem túl meredek, a hollandoknál meg nincs sehol egy minimum 120 méteres emelkedés.
@SvenH.: "az UJ autopalyanak vannak bizonyos kovetelmenyei...
lehet hogy 50 kilcsivel odebb epitve nem kellett volna az alagutfuros,..."

Az M6-os a Duna völgyében halad, nem a Kárpátokban! A 120 méteres HEGYET volt fellelni volt nehéz, nem elkerülni.

"a homokozos peldad meg tipikusan idiota
LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ LÖSZ"
Szerintem pedig az az idióta, aki a löszbe alagutat fúr.
@ecodrive: "Előbb-utóbb minden autópályát fel kell emelni a felszín fölé, vagy le kell süllyeszteni alá. Ahol az alagutak vannak, ott legalább nem választja el az autópálya két világra az egykor egységes természetet."

Ez egy jól fejlett utópia. Hogy Svájctól, vagy az USA-tól hány évtizedre vagyunk lemaradva, azon lehet vitatkozni, de ismereteim szerint ez a projekt ott sem létezik. És Te sem fogod megélni a kezdést. (Mellesleg a rengeteg furkálás, illetve pilon több kárt okozna...)
@Amatőr: 1. Ez a poszt az elején egy számítással kezdődik, ahol 150,000 Ft/nm-rel számolja a telket, azaz egy autóra 1,2-1,8 millió forint áll egy üres telken levő parkolóban. Namost vagy kifizeted ezt 3-400 forintos óradíjban, vagy helyetted az önkormányzat, azaz az ott lakók együtt fizetik. Finoman fogalmazva: nem tűnik reálisnak az igény. (A zöld terület más, az valóban az ott lakóknak szolgálna.)
3. Nem, határozottan a közlekedésmérnökök ekézésével kezdődött ez az eszmecsere. Ha arról beszélünk, hogy nálunk mennyire szakmaiatlanul és korruptan folynak a közlekedési beruházások, akkor nem írogatunk ennyit, mert már az elején egyet értünk.
Autópálya: hegyen néha olcsóbb autópályát építeni, mert ott legalább szikla van alattad. Bár nekem úgy tűnik, hogy Ausztriában és Horvátországban is van alagút bőven. Az osztrák pályák ráadásul régebben épültek, más szabványok szerint, ma már nem lehetne olyan részt építeni, mint az A21: túl meredek, túl éles kanyarok vannak.
1. "Ez a poszt az elején egy számítással kezdődik, ahol 150,000 Ft/nm-rel számolja a telket, azaz egy autóra 1,2-1,8 millió forint áll egy üres telken levő parkolóban. Namost vagy kifizeted ezt 3-400 forintos óradíjban, vagy helyetted az önkormányzat, azaz az ott lakók együtt fizetik."

Olvasom az Indexen, hogy porban fuldoklik az ország. Ez azért elég fogós érv arra, hogy NEM kellene minden négyzetmétert beépíteni, lett légyen bármilyen magas a telekár. Ritka ocsmányak a lakótelepek, de az épületek között jókora helyet hagytak a gk-knak parkolásra, és még fákat is ültettek jócskán. az ilyen parkolók a belső városrészben is elkelnének, de az Engels térit is el...ták. Köszönet érte.

"Nem, határozottan a közlekedésmérnökök ekézésével kezdődött ez az eszmecsere. Ha arról beszélünk, hogy nálunk mennyire szakmaiatlanul és korruptan folynak a közlekedési beruházások, akkor nem írogatunk ennyit, mert már az elején egyet értünk."

A mérleg egyik serpenyőjében ülnek az u.n. szakemberek, de nem egyedül, így aztán a felelősség nevű sz@rt szépen szét lehet kenni. Mindenkire jut belőle valamennyi, de még így is megéri. A másik serpenyőben meg ott az eredmény;BP közlekedése. Ha ez neked tetszik...?

"Autópálya: hegyen néha olcsóbb autópályát építeni, mert ott legalább szikla van alattad. Bár nekem úgy tűnik, hogy Ausztriában és Horvátországban is van alagút bőven. Az osztrák pályák ráadásul régebben épültek, más szabványok szerint, ma már nem lehetne olyan részt építeni, mint az A21: túl meredek, túl éles kanyarok vannak."
Szóval várható, hogy M.o-n kívül máshol is épül(t) 120 méter magas löszhegységbe alagút? Netán alagutak? Netán tudsz is ilyenről?
Egyébként nekünk, magyaroknak nem tök mindegy, hogy autóútnak vagy autópályának nevezik az M6-ost? Vagy üsse kő, azon a pár száz méteren megszűnik az autópálya és csak országútként funkcionál? Vagy ezért kizárnak az EU-ból?
@igazi hős: A fenti iromány készült a számodra!
@Amatőr: Ez már nagyon erőltetett. Azzal kezdted, hogy a laikus is látja, hogy hol kellene (kellett volna) a szakembereknek belenyúlnia a közlekedés irányításába, most mát ott tartsz, hogy mindenki hibás. Kivéve a gyevi bírót és az autósokat.

Löszhegységbe biztos nem épült még alagút, mivel olyan nincs. Egyébként miért fáj neked az alagút, ha egyszer ez volt a technikailag jobb és olcsóbb megoldás? Megjegyzem, ha nagyobb lenne az emelkedés, akkor kapaszkodósáv is kéne, gondolom ezt te sem kérdőjelezed meg. Az sem olcsó, szóval nem csak annyi a megoldás, hogy "akkor legyen meredekebb és nem nem kerül többe", hanem néhány száz m alagút költsége áll szemben több km kapaszkodósavval.
Nem arra kellett volna vinni? Lehet, de azt nem tudjuk, hogy hányan izmoztak azon, hogy hol NE menjen az út és milyen kompromisszum lett a jelenlegi nyomvonal. Összeesküvés elmélet hívők akár abban is hihetnek, hogy azért lett alagút, hogy az építőnek legyen referenciája, amikor a budai M0-ra kell vállalkozó, mivel ott lesz alagút bőven.
@igazi hős: Magyarország, és benne BP forgalma rosszul szervezett. És ha ez neked lefér a torkodon, hát egészségedre. Én érveket soroltam, amikre nem voltak érveid.
A "löszhegység" csak fricska, de az alagút a homokban unikum.ilyen nincs még egy a világban, mert ezt csak itt nyelik le! Maaaargit....!
@Perillustris: hat pontosan ez van...
megkapjak az agglomeraciosok jo levegot csicsergest de a vonatozast mar nem vallalnak be...
megemlitenem a kulfoldi nagyvarosokat ahol valahogyan kepesek bevallalni...

en mint kulvarosi amugy szepen elkepzelnem hogy tenyleg zarjak le az M3ast az aggloknak, hogy ne zuduljanak ra az EN UTAMRA, es 2 utat meg nyissanak a Varosligetben NEKEM, mert ha megtennek ennekem jo lenne :)
pont ugy gondolkodom mint a tipikus autoval belvarost elaraszto agglomeracios...
(az van amugy hogy busszal megyek mert ugy ugyanannyi ideig tart atlagos forgalomnal)

amugy meg az agglomeraciosoknal ott bukik a dolog hogy nagyon sokan minden aldott nap autoval mennek, es ha tenyleg ugy kozremukodoek lennenek akkor legalabb egy honapbol 3 napot mennenek tomegkozlekedessel...
ugyebar itt bejon a tyuk - tojas kerdes is, hogy most egy massziv utazokozonseg kepes lenne jobba tenni a tomegkozlekedest... es valahol tenyleg el kellene kezdeni
@Amatőr: nezd tenyleg amator vagy ha nem tudod a homok es losz kozti kulonbseget :)

de mondom az M6os helyett inkabb az M8 kellett volna, mert az legalabb az M0 -t tehermentesitette volna, es en Budapestikent nem vagyok Bp centrikus, csinaljak csak meg az igazi Bp -t elkerulo utat, ne kelljen mar egy Debreceninek ide feljonnie, mondom FEL...

tipikus presztizsberuhazas volt amugy az az M6...
@SvenH.: "hat pontosan ez van...
megkapjak az agglomeraciosok jo levegot csicsergest de a vonatozast mar nem vallalnak be...
megemlitenem a kulfoldi nagyvarosokat ahol valahogyan kepesek bevallalni..."

Na erre szoktam belinkelni az ominózus "20080922 Amszterdam autómentes nap" című képeim valamelyikét: img9.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/2654549_b71ef7043a03dbd9d0d45ae43a7d7d7d_l.jpg

img1.indafoto.hu/10/9/19729_1fa94bd27600d8fc326e8c9cc285847e/2654547_4a162a305f79762d773951ecbf5ddb3f_l.jpg

Reggel 7-8 környéke. Utrechtől Amsterdamig.
@SvenH.: Igazad van abban, hogy nekem mindkettő csak homok egy sík vidéken, a Duna völgyében.
De csak egy példát mutass a világban, ahol ilyen körülmények között építettek alagutat!
Mint azt már fentebb írtam, egy alagút fenntartási költségei iszonyúan magasak; szellőzés, világítás, biztonsági berendezések és folyosók, évi 365 napon keresztül 24 órás ügyeleti szolgálat és még a jófene tudja, hogy mi (amatőr vagyok, nem értek hozzá).És baleset esetén garantált a tragédia.

Autópályát építeni egy velejéig korrupt országban igen jó üzlet (Olaszország-Maffia), tehát nálunk is épülgetnek ilyenek. Kellenek?
A 10 millió magyarnak nem. Tiszta ráfizetés.
Az építés drága, a fenntartás drága, a matrica drága. Kinek kell akkor? Elsősorban a nyugat-európai gyártóknak és kereskedelemnek. Az otthon már eladhatatlan, hulladéknak minősülő termékeikre, amire a megsemmisítés költséges eljárása várna, a balkáni és kelet-európai piacon még mindig talál vevőt! Az árut el kell juttatni Ukrajnába, vagy Romániába, vagy stb, kell tehát az út. Bármi áron.Én meg fizetem a költségeket.
Mi egy kis ország vagyunk, ennyi autópálya sok is. A jól megépített autóutak - egy -egy irányban 5 km-enként és emelkedőnként teherjárműveknek kötelező letérősávval- megoldanák a közlekedést. Persze jó lenne - baromi magas útdijjal - a külhoni kamionokat felkényszeríteni a vasútra (határtól határig)- de ez már utópia, és nem engedné az Unió.
Igen, a 6-os út presztízsberuházás volt, épült egy fölösleges pálya egy elk..rt rendezvényhez. Az amatőrök véleményére meg akkor is tojtak, mert ugye a profik jobban értenek hozzá.

Igen, befejezhetnék már a körgyűrűt, sőt bővíthetnék is 2x3 sávra. És végre kitilthatnák (nem csak virtuálisan) az átmenő kamionforgalmat Budapestről.

Végül, de nem utolsó sorban; a fentiek nem csak pénzkérdés, hanem sokszor csak elhatározás (szervezés) kérdése. Sajnálom, hogy két malomban őrölünk.
@Amatőr: Végre megértettek: városban laksz, nem szoktál utazni/nyaralni, idegesít, hogy van egy drága infrastruktúra, amit te nem használsz, tehát felesleges. Akkor talán gondolj bele, hogy hány nagyobb gyár épül olyan helyre, ahol nincs jó közúti közlekedés? Szerintem is túl sokat szállítanak közúton vasút és víz helyett, de az nem megoldás, hogy ne legyen autópálya, mert akkor üzem és munkahely sem lesz.
@igazi hős: Tévedsz, mert (szerintem) gyakran autózom (évi 14-16 ezer km), de nem a drága, hanem az indokolatlanul drága infrastruktúra idegesít.Mint fentebb írtam, a jól megépített autóutak (kötelező letérőkkel) tökéletesen megoldhatnák Magyarország forgalmát.
@igazi hős: kellenek a draga mutargyak, csak pl. az M6 helyett az M8 -ba kellett volna a penzt beleolni hamarabb

a Volgyhid az mas... az szep, vegre valami szepet csinaltak is a mernokok
@cso zsi: erdekes Amszterdamot ugy is elo szoktak citalni hogy ott aztan tenyleg nagyon jol megvalosult az autos alom P+R (= varos szelen orzott ingyenes parkolo, gyakorlatilag olcsobb tomegkozlekedesi napijegy mint nalunk az auto osszes utasara)

akkor most azt jelentene hogy tenyleg nem erdemes ebbe az autos alom P+R -be beleolni a penzt?

nagyon, jo haladunk az egyetertes fele!!!
@SvenH.: Ott láttam városszéli(???) P+R-t, vagy egy jegy áráért őriztek, vagy jegyet adtak oda-vissza útra, nem tudom, mert nem használtuk. (a szomszédos kempingben szállásoltunk, parkolással)

Ne feledjük, Amszterdam nem túl nagy város. Az ominózus P+R-től 6-7 villamosmegállónyira van a főpályaudvar.
@SvenH.: :D
Kinőttem én abból, és nem 35, hanem 25 évesen.
Azóta meg eltelt még ugyanannyi.
35 lassacskán a hivatásos jogsim lesz.
@SvenH.: Ha az M1-en nyomuló román és szerb tömeget nézem, akkor egyetértek veled. Ha pécsi lennék, akkor nem biztos. Az M8 fejlődési üteme meg tényleg tragédia.
@igazi hős: vastagbor.blog.hu/2011/11/08/az_asz_jelentese_m6

Szóval az azért eléggé látszik, hogy az M6-os kapcsán az alagútépítés nem csak "józan paraszti ésszel" védhetetlen, hanem szakértői ésszel (avagy "ÁSSZel" ;-) is...
@promontor: Elolvastad a reakciókat is? Elég üres az a jelentés, a PPP konstrukción kívül valójában semmit nem kifogásol.
@igazi hős: Na ne!

"A NIF Zrt. az alagútépítési technológia választását alapvetően az elutasító határozatra építve, a környezetvédelmi szempontokkal, továbbá 7-8 millió m3 kitermelt föld elhelyezési többletköltségével indokolta. A környezetvédelmi szempontokon túl az alagút megépítése melletti érvek között 2007. évben már az időkorlát vált meghatározóvá, amelynek alárendelték a költségszempontokat. (Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010. január 1-től.) A költségeket összehasonlító szakértői dokumentum szerint az alagút nélküli változatnál figyelembe vették az 50 km-es átlagos szállítási távolság miatti földelhelyezési többletköltséget, valamint az ilyen hatósugarú térségben a jogszabályok szerinti kötelezettséget az úthelyreállításokra 10 milliárd Ft-ot meghaladó értékben. Ugyanakkor nem vették számításba az alagutak üzemeltetési költségeit, sebességi és forgalombiztonsági jellemzőkre gyakorolt csökkentő hatását. A bevágások és töltések építésére maradt idő a talajmechanikai szakvélemény alapján az előkészítés és döntések késedelme miatt az alagútépítés szükségszerűségét mutatta. (Vagyis nem volt elég idő, hogy az alagút nélküli megoldást kivitelezzék 2010. január 1-ig.) A nyomvonalváltozatok kidolgozása és összehasonlítása nem volt teljes körű. Nemzetgazdasági szintű hasznosítási megoldásokat (például hulladéklerakók rekultivációja révén) nem alkalmaztak. Az alagútépítés szükségessége nem volt teljes körűen bizonyított, kiemelten a nyomvonal változatok építéstechnológiát és költségeket figyelembe vevő keresése és a költség összehasonlítások vonatkozásában. A nyomvonal és azzal összefüggő építéstechnológiára vonatkozó döntések meghozatalakor, a gazdaságossági összehasonlításkor megalapozatlanul mutatták ki az alagútépítési technológia és a vonatkozó nyomvonal előnyösségét más korábbi időszakban lehetséges műszaki megoldásokkal szemben."

Szóval szerinted a fenti szöveg nem kifogásol semmit?
@promontor: Milyen elmarasztaló konkrétumot(!) látsz te ebben az idézetben? Lefordítom neked magyarra: "Nem tudjuk, de azt gondoljuk, hogy másutt olcsóbb is lehetett volna, ha olyan dolgokat is figyelembe vesznek, amiket mi sem tudunk kiszámítani. Valamint mi még többet pöcsöltünk volna az előkészítéssel, hogy véletlenül se lehessen időre kész." + Plusz még némi halvány (de nem alaptalan) kritika a környezetvédők felé. Azért egy SZÁMvevőszéktől több adatot várna az ember. Hogy miért nincs benne, azt a belátásodra bízom.
@igazi hős: Ez egy kiragadott bekezdés, ami valószínűleg egy összegzésből van, ehhez képest elég sok konkrétum van benne és gyanítom, hogy a teljes jelentésben még több konkrétum van. Csak Te most azt a szokásos fogást játszod el, hogy az elhangzott kifogást nem lényegében próbálod cáfolni (mert azt nem tudod), hanem bagatelizálni és ferdíteni próbálod.

Vegyünk csak egy példát. Azt mondja a szöveg, hogy a költségek összehasonlításakor nem vették figyelembe az alagút fenntartási költségeit. Te komolyan azt állítod, hogy ez rendben van és nem konkrét kifogás? Bár nem világos, hogy erre utaltál-e, de sem azt az esetleges ellenvetést nem hiszem el, hogy ezeket a költségeket nem lehetne kiszámolni, sem azt, hogy a Számvevőszék jelentését bármiben gyengítené az, hogy ők nem számolták ki ezeket, lévén ez nem feladatuk.

Ami meg az időbeni elkészülést illeti, halvány emlékeim szerint az alagutas változat is jócskán késett, nem lepne meg, ha az ezzel kapcsolatos kockázatokkal ezen változat támogatói már akkor tisztában lettek volna, csak persze a papír minden szép igéretet elbír...

Az egyébként elképzelhető, hogy ez a jelentés messze nem tár fel minden visszásságot, de én ezt nem is állítottam. Amit viszont feltár, az pontosan alátámasztja azt, hogy ez az alagútépítés műszaki szempontból egy eszement ötlet volt. Ahogy azt itt többen állítottuk.
@promontor: Bizony, akár milyen fura, a konkrét érv ilyen lenne: 5 mrd-dal olcsóbbnak számoltátok, de kihagytatok egy 8 mrd-os tételt, ezért valójában nem +5, hanem -3 mrd a szaldó.

Te aztán tudsz olvasni a sorok között, nem mondom. Avagy bődületesen csúsztatsz. Hol látsz műszaki érveket? Mutass egyetlen sort, amely műszakilag kritizálja a megoldást. A nyomvonalról is csak homályosan fogalmaz, nem áraz be olyat, amit nem lehet forintosítani (környezetvédelem), ez még rendjén is lenne, de még egy objektív összehasonlítást sem ad, amit szubjektíven értékelhetnénk: a feltöltéses változat X milliárddal olcsóbb lett volna, cserébe 2 évvel később készül el és tönkretesz egy 20 km-es területet. Akkor lenne miről beszélni, de így csak puffogás.
@igazi hős:
"a konkrét érv ilyen lenne..."

Értem, tehát az nem gond, hogy felépítették - és kifizették az adónkból - anélkül, hogy bizonyos tételeket kiszámoltak volna, de az már nem kóser, hogy az ÁSZ nem számolja ki ugyanezt a tételt helyettük.

"amely műszakilag kritizálja a megoldást"

Ó bocsánat, lehet, hogy kicsit tágan értelmeztem a "műszaki szempontból" kifejezést: szerintem ebbe benne van az, hogy egy drágább megoldást választok egy olcsóbb helyett érzekelhető előnyök nélkül.

De elfogadom, hogy lehet azt is mondani, hogy ez tulajdonképp pénzügyi szempont. Ha csak ez a bajod, készséggel elismerem, hogy az ÁSZ nem műszaki, hanem pénzügyi szempontból kifogásolta az alagutakat, mint ahogy én is.
@promontor: Az ÁSZ pénzügyi szempontokat sorol tények nélkül. Úgy tűnik neked ez elég, de valószínűleg az is elég lett volna, ha a jó fideszes csak annyit ír le: Gyurcsány a hibás, és már örülsz is.
Ha egyes tételeket nem vett figyelembe az építtető, az hiba, de a bírálathoz illene kiszámolni ezeket a tételeket. (A "nem volt teljes mértékben megalapozott" pont olyan fal szöveg, amivel a Magyar Nemzetben szokás sarazni az aktuális ellenséget.)
Nagyon nem mindegy, hogy 5 millió vagy 5 mrd, amiről szó van. Ha pedig valamiről tudott az építtető, még a nagyságrendet is ismerte, de szándékosan nem vette figyelembe, az nem hiba, hanem bűntény, hűtlen kezelés. Feljelentés van?
@igazi hős: "de valószínűleg az is elég lett volna, ha a jó fideszes csak annyit ír le: Gyurcsány a hibás, és már örülsz is."

Látom most jön a személyeskedés, ráadásul mellé is lősz vele. Ez volt az igazi MN színvonal, ha már őket emlegeted.

"a bírálathoz illene kiszámolni ezeket a tételeket"

Ezt már sokadszor mondod, de ilyen formában hülyeség. Az ÁSZ ellenőrző szerv, értékeli mások munkáját, de nem feladata, hogy helyettük elvégezze azt.

Ami meg az 5 millió vagy 5 milliárd kérdését illeti, ez tényleg nem mindegy (mondjuk én adottnak vettem, hogy ha az összefoglalóban az ÁSZ kiemeli, akkor az utóbbi nagyságrendről van szó), de talán próbáljunk akkor a konkrétumok nélküli érvelésen túllépni: szerinted az adott tétel (alagútkarbantartás) vajon melyik nagyságrendbe esik?
@promontor: "Ezt már sokadszor mondod, de ilyen formában hülyeség. Az ÁSZ ellenőrző szerv, értékeli mások munkáját, de nem feladata, hogy helyettük elvégezze azt." Álljunk meg egy pillanatra:
1. Ahhoz, hogy kijelentsék, hogy a nem volt elég alapos a felmérés, elég ennyi.
2. Ahhoz, hogy kijelentsék, az államot kár érte (vagy legalább erősen utaljanak rá), már nem elég ennyi, ahhoz a pontos számítások kellenének.
Szerintem te is érted a különbséget. Ha a pontatlan számítások szerint x mrddal jobb az egyik megoldás, akkor nem lesz automatikusan a másik a jobb, mert megtalálod a hiányosságát. Csak akkor ha te kiszámolod a valós eltérést. Szerintem (szigorúan magánvélemény) kiszámolták ők, csak nem publikálták. Vagy azért, mert nem támasztja alá a végkövetkeztetést, vagy nem biztosak a saját módszereikben, vagy egyszerűen félnek a nyilvánvaló demagóg válaszoktól ("Hát nem ér meg a környék háborítatlansága vacak 12 mrd-ot?").
@igazi hős: Ők az 1-et jelentik ki, a 2-t nem. A 2-re annyiban "utalnak", hogy rögzítik azokat az eseteket, melyekben az egyik változat költségeit felül, a másikét alulbecsülték.

Ebből mindenki levonhatja a következtetést a saját kedvére. Te azt, hogy ők csak puffognak, én meg azt, hogy az 1) önmagában is felháborító, meg azt, hogy a 2) is nagy valószínúséggel megtörtént.

Ez utóbbit már csak azért is fenntartom, mert emlékeim szerint annak idején, amikor arról volt szó, hogy a két nyomvonalat összevetve kihozták, hogy az alagutas olcsóbb, a különbség nagyon kicsi volt. Már akkor sem elsősorban a különbséggel próbálták leszerelni a kritikákat, hanem azzal, hogy az alagút kész lesz időre, a bevágásos megoldás meg nem lenne, és akkor jajmilenne a csodás kulturfővárosisággal.

Ebből számomra elég egyértelmű, hogy ha az eredeti számításban az ÁSZ által emlegetett hibák is benne voltak, akkor ezek kijavításával az eredmény is megfordul, szemben azzal, amit Te vélelmezel.

Szerintem (szigorúan magánvélemény) itt az történt, hogy építési lobbi kihasználta, hogy az EKF miatt politikai hátszél és szoros határidő van és most el lehet sütni ezeket a csodás műtárgyakat.
@promontor: Kezdjük azzal, hogy az utolsó mondattal egyetértek, kiegészítve azzal, hogy egy teljesen beárazhatatlan érték, a tájvédelem is erősítette az alagutas megoldást.
Igen, valóban nincs de facto véleménynyilvánítás az ÁSZ jelentésben. De ha annyit mondok, hogy nem egyértelmű a jelen adatokból, hogy A megoldás a jobb és nem teszem hozzá, hogy arra sem utalnak számítások, hogy a B a jobb, akkor bizony véleményt formálok. Másrészt, ha én hibát keresek egy főkönyvben, akkor az nem elég, hogy egy millió helyett ezer forint lesz az eltérés, csak a pontos eredményt fogadják el. Ettől leszek én szakmailag hiteles. Szerintem (szintén szigorúan magánvélemény) ennyit az ÁSZ-tól elvárhatnánk, különösen akkor, ha pártpolitikus vezeti, hogy a gyanú se vetülhessen a jelentés hitelességére. (Ha meg szakember vezetné, akkor az ő szakmai hitelessége követelné meg az egzakt eredményt.)
"és nem teszem hozzá, hogy arra sem utalnak számítások, hogy a B a jobb"

Ezt azért nem tették hozzá, mert éppen hogy utaltak rá a számítások: ha minden felismert tévedés tendenciózusan egyik irányba mutat, akkor az szerintem igenis "utal".

Ami az általad hiányolt konkrét számításokat illeti, elvileg igazat adnék (bár mejegyzem, hogy áfutottam azóta a teljes jelentés M6-os részeit és azért a nagyságrendeket ki lehet hámozni), de igazából szerintem itt nem az a legfontosabb baj, hogy nincs A és B vari között minden fillérre kiszámolva, hanem az, hogy A és B bármelyike együtt is távol áll egy kötséghatékony megoldástól.

Ahogy valaki fentebb írta, nyugodtan lehetett volna pl. pár kilométeren autópálya helyett egy kétsávos utat építeni. Vagy lehetett volna egy jóval távolabbi nyomvonalat vizsgálni. Feltéve, hogy a közpnzek hatékony elköltése szempont. De láthatólag nem volt az.
@promontor: "ha minden felismert tévedés tendenciózusan egyik irányba mutat" Nem így van. Minden megemlített hiányosság mutat egy irányba. Ami nem az ÁSZ (előre megírt) véleményét támasztja alá, azt nem írták meg. Én már írtam egy-kettőt.
Kell-e autópálya végig? Kell egyáltalán autópálya vagy belenyugszunk abba, hogy 240 km 4 órás út? A "részben autópálya" nagyon rossz megoldás, lásd a 8-as utat: ahol 110 helyett 90 a megengedett, ott egyesek lassítanak, mások tovább mennek ugyanazzal a 120-130-as tempóval, mint addig, ez pedig rendkívül növeli a balesetveszélyt.
@promontor: en az M6ost nem ismerem csak a Volgyhidrol volt szo hogy hat volt vagy 40 onkormanyzati ules es egyeztetes meg minden es ez volt a legelfogadottabb

amugy meg itt az M3 mellett lakok szerint elfogadhato hogy barhova felhuzzanak egy 2*3 savos autopalyat es kartalanitsak a megfeleelo osszeggel a mellette eloket...

persze csak akkor ha azt megkerulven irrealisan magas lenne a ktg, na most 700 haz darabjaval 7 milkaval kisajatitva az 5 Mrd es nem 70 Mrd...
süti beállítások módosítása