A régi és az új baloldal együttműködése

2011.11.08. 08:02 napon tamas

  

A politikában (is) a legértékesebb, legtöbb versenyzőt csalogató "kitűző" - sok ok miatt - az újdonságé. Boldog- boldogtalan új akar lenni. Az új bűvszava néhány esetben mégiscsak bír tartalommal. Az ellenzék térfelén ugyanis 2014-et is meghatározó változások zajlottak a forradalom évfordulójának októberi hétvégéjén. A sunyi, kádári típusú média elhallgatása mellett a szabad sajtó tereiben erről beszéltek. És lám mire kíváncsi mindenki?, hogy ki hogyan áll hozzá Gyurcsány Ferenchez, „A” vonatkozási ponthoz, (mint amikor az MDF-nek kellett Orbánt ütnie, mint a répát). Mintha az ellenzéki politika egyetlen kérdése lenne a Gyurcsányhoz való viszony. Ha egyáltalán van kérdés vele kapcsolatban az inkább az, hogy Gyurcsány hogyan viszonyul majd egy új, megteremtendő köztársaság rendjéhez. Mert az ellenzék fő kérdése jóval túl van Gyurcsány személyén. Az ellenzék szétaprózott, világok választják el egymástól tagjait és mégis összefogásra szorított. Hogyan is nézhet ki együttműködése?

Restauráció vagy progresszió

Míg a régi ellenzék erői, a fidesz rendszerét, a 89-es köztársaság szempontjai szerint értékelik, addig az új baloldal pártja, új köztársaságot akar és bizalmatlanul tekint a rendszerváltás "teljesítményeire" is. Míg a régi baloldal ma úgy látszik, csupán restaurációs szempontból képes magát megfogalmazni, addig az új baloldal mindkét rendtől elütő politikai és gazdasági berendezkedéssel IV. Köztársaságot akar közösen létrehozni. Történelmileg két minőségű baloldalnak kellene összefognia, a „régi” baloldal a rendszerváltás rendszerének restaurációját kívánja az „új” pedig jövőorientált, egy új köztársaságot hozna létre. Ebből az következik, hogy a posztkommunista baloldal restaurációs erőivel legfeljebb egy választásra képes együttműködni.

Az ellenzéki együttműködés kockázata

De mit jelent egy ilyen együttműködés? Történelmileg számtalan távlatos megállapítás következhet az ellenzéket alakító októberi eseményekből. Megállapíthatjuk, hogy vége a sztálinista örökségű 1947-ben elkezdődött egypárti baloldalnak. Történetében nem először, a régi baloldal újra hasad (MSZMP, Munkáspárt, MSZP, DK), míg anti-establishment új baloldali pártok jelenhetnek meg. (4K!, Szolidaritás). A kormány teljesítményhiánya ellenére a régi ellenzék, az MSZP és a DK a társadalom nagy része számára nem választható, politikai gettóban van, csakúgy mint az MSZP 1990 után. Ne legyenek illúzióink: a régi és új baloldal együttműködése során - mint hajdan a demokratikus charta esetében - a régi baloldal csupán annyit vár el egy összefogástól, hogy az új balodal ártatlanságának segítségével a posztkommunista talajon tenyésző neoliberális/szocibb pártjait kihozza a politikai gettóból.  A hegemón orbán-párt és választási rendszere miatt együtt kell működni a régi baloldallal – ezt egyedül eddig egyedül a 4K! pártalakító felhívása meri kimondani. De a régi baloldal társadalmi víziója(?), korrupt szervezetisége, restaurációs attitűdje ennek egyértelmű és végleges határt szab.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr803359565

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokráciamackó: ne piszkáld! 2011.11.08. 10:53:38

A demokráciatréning elvileg (szótagszámilag, magyarhelyesírásszabályilag) egy szó. Gyakorlatilag meg egy olyan összetétel, amit életben egybe még egyszer nem fogunk látni, azaz jobb, ha nem írjuk egybe, mert a végén még valaki úgy érti, hogy „rögzült s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a kedves posztolónak kellene egy kis Tokfalvit olvasgatnia, amikor a restaurációról értekezik. az ugyanis pontosan 2010-ben következett be a FIDESZ Pozsgais holdudvarának, a teljes régi MSZMP-káderállománynak a hatalomba kerülésével.

valamint az újdonság azt is jelenti, hogy kedves posztoló szakít a jobb-bal előző generációk által súlykolt, semmire sem alapozott, csak és kizárólag hangulatkeltő címkézésével. amíg a régi címkék használatban vannak, addig nincs újdonság. ezt nézte be az LMP is, ezért nem látszik belőlük sem semmi új, és ha a 4K! is ezeket a címkéket használja, akkor ő is pillanatok alatt válik a régi rendszer elemévé. a megújulás nem további pártmachinációk, hanem az ebből az inerciarendszerből történő kilépés útján valósulhat csak meg. ez a poszt sajnos kevés reményt nyújt ezirányban.
- A nagy hatalom - imígy Pangloss - igen veszélyes a filozófusok szerint. Mert ugye, Aod megölte Eglont, a moabiták királyát; Absalont három dárda járta át, s hajánál fogva is felakasztották; Nadabot, Jeroboam fiát, mint tudjuk, Baasa ölte meg; Ela királyt egy bizonyos Zambri, Ochosiast pedig Jehu, Athaliát viszont Joiada; Joachim, Jechonias és Sedecias király volt, és rabszolga lett. Azt is tudjuk, ugyebár, miként pusztult el Krőzus, Astyages, Dárius, Szürakuszai Dionüszosz, Pürrhosz, Perszeusz, Hannibal, Jugurtha, Ariovistus, Caesar, Pompeius, Néro, Otho, Vitellius, Dominitianus a rómaiaknál, II. Richárd, II. Edvárd, VI. Henrik, III. Richárd, Stuart Mária, I. Károly, mindezek csak az angoloknál, a három Henrik a franciáknál, meg IV. Henrik király. Ugye, tudjuk, hogy...

- Igen, de én azt is tudom - szakította félbe Candide -, hogy vár ám a munka a kertben.

- Igaza van - mondta Pangloss -, mert mikor az Úr Ádámot Éden kertjébe helyezte, azért helyezte őt oda, ut operaretur eum, vagyis hogy ott dolgozzék; ez pedig azt bizonyítja, hogy az ember nem pihenésre termett.

- Dolgozzunk, ne okoskodjunk - mondta Martin -, ez az egyetlen módja annak, hogy tűrhetővé tegyük az életünket.

Az egész kis társaság e szerint az elv szerint kezdett élni; s mindenki próbálta gyakorolni a maga tudását és képességeit. A kis major szépen gyümölcsözött. Kunigunda, miért tagadjuk, határozottan csúnya volt; viszont idővel nagyszerű süteményeket készített; Paquette hímezni tanult; a vénasszony pedig a fehérneművel vesződött. Mindnyájan dolgoztak; még fráter Giroflée is szorgoskodott; igen jó asztalos lett belőle, sőt becsületes ember is; mondta is olykor Pangloss Candide-nak:

- Minden esemény egyetlen láncsort alkot ezen a legeslegjobb világon; mert hisz ha nem rúgják fenéken, s nem ebrudalják ki egy szép kastélyból Kunigunda kisasszonyért, illetve szerelme miatt; ha nem gyötri meg az inkvizíció; ha nem járja be gyalog Amerikát; ha nem döfi le az ifjú bárót, és ha nem veszíti el száz eldorádói juhocskáját, bizony nem ehetne itt befőtt cédrátot és pisztáciát.

- Igaz, úgy van - felelte Candide. - De vár ám a munka a kertben.
@lyia:
Az idézet kiváló, még akkor is, ha nem jöttem rá, hogy mit akartál ezzel sugallni.
@is: Pozsgai hol került "hatalomra" te géniusz? Meg ez a fidesz mszmp hasonlat... komolyan még mindig te írod a legelvakultabb marhaságokat.
Nos, valójában kétség nem fér az egységhez:

Milyen viszonyt akarnak kialakítani a formálódó új pártokkal, a civilekből álló, sok ezer embert megmozgatni képes csoportokkal?

Segíteni és támogatni kell ezeket a mozgalmakat, nem pedig rájuk telepedni. A Milla és a Szolidaritás demonstrációin részt vettünk és mozgósítottunk, sőt, vidékről buszokkal hoztuk fel az embereket. Támogattuk őket, de csak csendben. Ha jól megy ezeknek a civil szerveződéseknek, az mindenkinek jó.

(Molnár Csaba, nol.hu, ma.)

Gyk.: a Szolidaritás (muhaha) és a már megalakulása előtt csupasz fenékkel Gyurcsányhoz faroló chavezista 4K! pont annyira "új", mint a DK...
Nem rossz, de én azért hozzátenném, hogy az új baloldalhoz kell még legalább 20 év, a régi korrumpálódott ex mszmp káderállomány leépüléséig.
Kissé muris, hogy a jelenlegi baloldal széttagozódik, de tulajdonképpen a lényeg nem változik, a káderállomány döntően a régi.
Ajánlom mindenkinek megnézésre Móricz: Rokonok című művét. A magyar társadalom az elmúlt legalább 150 évben semmit sem változott! Ez azért elég siralmas. Ehhez képes, hogy milyen színekben versenyez pillanatnyilag valaki, senkit sem érdekel... Majd átülnek, ha az érdek úgy kívánja.
"A hegemón orbán-párt és választási rendszere miatt együtt kell működni a régi baloldallal – ezt egyedül eddig egyedül a 4K! pártalakító felhívása meri kimondani. De a régi baloldal társadalmi víziója(?), korrupt szervezetisége, restaurációs attitűdje ennek egyértelmű és végleges határt szab."

Aki Á-t mond, mondjon B-t is. Akik együtt akarják megbuktatni a Fideszt, azok arra kényszerülnek majd, hogy együtt kormányozzanak. Ebben benne foglaltatik az is, hogy napi kompromisszumot kell kötni az MSZP, DK, LMP érdekköreivel is. A nemzetközi bank és ipari tőkéről már nem is beszélve.

Ez itt a lényeg, és nem az, hogy az illatos a pinám Lévai Katalin, vagy a szuper disztingvált Karátson Gergely helyett ki induljon a 4k, szolidaritás, akármi színeiben.

Ebbe a struktúrába nekifutásból fejest ugrani, és azt várni, hogy egy fejlesztő államot lehet majd megvalósítani esetlegesen egy esetleges koalíciós kormányzás után, több mint hurráoptimizmus (mert az első ciklus jó esetben a romeltakarítás jegyében fog folyni).

A fejlesztő állam Nyugat Európában egy energia, és nyersanyag gazdag időszakban jött létre, amikor a szocdem-kereszténydemokrata vircsaft elő volt írva a Szovjetunió, az USA, és a második világháború árnyékában. Más tényezőkről nem is beszélve.

Amikor a 4k fejlesztő államról beszél, az kb. ugyanaz a tévedés, amikor Antal József az NSZK szociális piacgazdaságáról mint mintáról beszél 1989-ben.

Ez a valóságtál való teljes elrugaszkodás.

Az már más kérdés, hogy ha lenne esélye egy szociáldemokrata fejlesztő államnak, akkor sem támogatnám, de ez már egy másik legendárium.
süti beállítások módosítása