Tobin-adó: hogyan alakul Merkel és Sarkozy szabadságharca?

2012.01.10. 07:50 napon tamas

 

 

Miközben Európa egyik arca a pénzvilággal együtt veri le a periféria parasztlázadását (Orbánt), eközben maga is vívja saját gazdasági harcait a pénzügyi világ szereplőivel szemben. 

A Tobin-adó egy olyan adónem, amely egy meghatározott, társadalmilag visszaszorítandónak ítélt célú pénzmozgásra kerül kivetésre. Egy meghatározott típusú tranzakció az, amit az állam megadóztat, nem a jövedelem vagy gazdasági társaság esetében a haszon, sőt, nem is a fogyasztás. Évtizedekig a nyugati baloldal vesszőparipája volt, de alapvetően fantasztaként kezelték azt, aki támogatta.  És valóban, nem sok realitása volt annak, hogy a pénzügyi világ mozgásait hűtő és ezért ellenzői szerint a gazdaságot fékező adó végre valósággá váljon. Most már más szelek fújnak, és maga a választási kampányát folytató francia elnök korteskedik érte.

Merkel óvatosabban, de támogatja. Mert a (jobboldali) francia elnök akár a Tobin-adót erősen ellenző brit, holland, ír, svéd álláspont ellenére is előrehaladna az adó európai bevezetése ügyében, míg szoros szövetségese, a német kancellárasszony szerint egy ilyen adó a huszonhetek ügye kell, hogy maradjon, azt elérni pedig konszenzussal kívánatos. A Tobin-adó természetéhez hozzátartozik, hogy eredeti modellje esetén csak globális léptékben működik jól, különben a pénz menekülőre fogja, ezért is lenne hasznos, hogy az európai gazdasági térség minél nagyobb részére kiterjedjen, és ne legyenek benne „lyukak”, adóoázisok a forró pénzeknek.  A City persze már most üvölt, mintha nyúznák (itt, itt, itt meg Frankfurt), a legvérmesebb opponens pedig Cameron lesz. Ha Sarkozy (és Merkel) nyomulása sikeres, azzal Európa - a pénzügyi világ és az állam viszonyában - balosabb karaktert kaphat.

Ezért is érdekes körbenéznünk. Európa egyik arca az IMF-el együtt veri le a periféria lázadásait, sőt erősebbként akár nemtelen eszközöket is bevet, eközben maga is vívja saját gazdasági szabadságharcát a pénzügyi világ mindenkire veszélyes szereplőivel szemben. Némileg alkalmasabb eszközökkel és jobb pozícióból. Európa ellenünk (magyarok, olaszok, görögök ellen) szövetségben mozdul a pénzvilággal, de közben küzd saját mozgásteréért. Az orbáni szabadságharc tragédiája éppen az, hogy lehetséges szövetségeseink körén belül is elszigetel.

A bejegyzés trackback címe:

https://fenteslent.blog.hu/api/trackback/id/tr283530852

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az idei költségvetést Leslie L. Lawrence egyik regényéből másolta ki Matolcsy 2012.01.11. 10:16:59

- Megdöbbentő volt a felismerés, mikor a 2012-es költségvetést olvasva, beugrott, hogy kedvenc szerzőm, Leslie L. Lawrence A Halál kisvasúton érkezik című művének sorai köszönnek vissza a törvényből, ráadásul mindenféle változtatás nélkül! - mondta el ...

Trackback: Hány euró Gyurcsány szabadsága? 2012.01.10. 22:37:04

 A Magyar Nemzet keddi címlapsztorija szerint az IMF hitel feltételei között az EU szerepeltetni kívánja a melegházasságokat kizáró alaptörvényi passzus eltörlését, valamint a Gyurcsány Ferenc elleni per megszüntetését. Őszintén remélem, hogy...

Trackback: Hiteles tájékoztatás Magyar Nemzet módra 2012.01.10. 09:58:25

A valóság: A jegybanki függetlenség visszaállítása; a Költségvetési Tanács megerősítése; szigorúbb költségvetési politika, főként a kiadási oldalon; a válságadók mértékének jelentős mérséklése, majd kivezetésük; az ad-hoc gazdaságpolitikai intézkedése...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarkozy-t és Merkelt az itt megadóztatott francia és német multik illetve bankok lobbija mozgatja ellenünk. Ennyi.
Mi ez ha nem kisstílű, aljas, szarháziság?

Fidesz seggnyalók mi a véleményetek?

Bár a főiskolai tanárok miniszterelnöki kinevezése formalitás, Orbán Viktor decemberben mégis megakasztott egy ilyen eljárást. A kivételes eset elszenvedője Majtényi György történész, a volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László fia. Évtizedek óta nem fordult elő, hogy formai indok nélkül hiúsuljon meg egy főiskolai tanár kinevezése.
@sivatagi n.: Pontosan. Itt az "ellenségem ellensége a barátom " nem működik, mert további érdekellentétek is vannak, a poszt felvetése tehát eleve értelmetlen.
attól, hogy a bankokra ráfér egy kis hűtés, nem jelenti azt, hogy a matematikát és a demokráciát egyszerre meg szabad tagadni, mint Orbán teszi.
@sivatagi n.:
Igazat írtál. Erre rég felhívtam a figyelmet.
Apropó, figyelem!

Csak úgy tudjuk elterelni magunkról a Brüsszelbe magukat szúként beevő gazfickók figyelmét, ha végre ott is megmozdulnak a kizsákmányolás-ellenes csoportok.
Ebben a harcban a Tobin-adó csak egy kis front. Sok minden van még, amivel a nagytökösök golyóit meg lehet szorongatni. Itt nem a melegek elleni harcról van szó, mert az tényleg mellékvágány.
A lényegre kell koncentrálni: pénzügyi spekuláció visszaszorítása, a bankrendszer megtisztítása a szúktól, akik kirobbanthatatlanul beették oda magukat.
A kulfoldi megitelesunk katasztrofalis. A BBC-n vasarnap reggel a gazdasagi hirekben jo 5 percen a magyar gazdasagi helyzet totalis kaoszat elemeztek. A Ft nagymerteku eseset a CHF es euroval szemben, raadasul egy olyan orszagban ahol az allamadossag es a privat szferajelentos resze devizaban van eladosodva. A helyzetertekelese minden kulfoldi lapnak es nyugati medianak katasztrofalisan lesujto Magyarorszagrol.

Az Indepent-ben a minap 2 oldalas vezercikk (a vilagrovatban)volt Magyarorszag kulturhaborujarol (Klub radio, Uj Szinhaz elnaciasodasa Dorner, neonaci Jobbik ternyerese, ami katasztrofa, Media Tanacs egyoldalusaga)es a Fidesz tovabbi antidemokratikus lepeseirol (AB es MNB, birosagok fuggetlensegenek a felszamolasarol es 9 eves kinevezesekrol).

"Investors are deeply unsure about the government's economic policies and whether it can agree upon a rescue loan with the International Monetary Fund.

Fitch Ratings' decision to cut Hungary's credit rating one notch, to BB+ from BBB-, was triggered partly "by further unorthodox economic policies which are undermining investor confidence and complicating the agreement of a new IMF-EU deal," said Matteo Napolitano, Director in Fitch's Sovereign Group. "

www.independent.co.uk/news/world/europe/ratings-agency-downgrades-hungary-to-junk-status-6286049.html?origin=internalSearch

www.zerohedge.com/news/hungarian-yields-soar-cds-hits-record-bill-auction-fails

"Less than a week after a fully failed 3 Year Hungarian bond auction (in which all bids were rejected by the government) sent Hungarian yields surging on December 29, things have gone from bad to worse culminating with today's 1 Year Bill auction which sold just HUF 35 billion ($140 million) in 1 year bills at a staggering 9.96%, a surge of over 2% compared to the yield for the same maturity debt sold just on December 22. To say that this is unsustainable is an understatement."

www.zerohedge.com/news/hungarian-yields-soar-cds-hits-record-bill-auction-fails

"FOR those wanting to find evidence of the headstrong and self-defeating approach of Hungary’s government and especially its prime minister, Viktor Orban, the decision to storm out of talks with the IMF in July 2010 was a prime example. So now is this month’s U-turn: the reopening of talks with the Washington-based institution on securing a precautionary credit line (a kind of overdraft for solvent but cash-strapped countries).

The move came after the Hungarian forint fell to a record low, successive bond auctions failed, and Standard & Poor’s, a ratings agency, said it was considering downgrading the country’s debt to junk status. The decision to go back to the IMF calmed the markets a little. But the effect was muffled by the clumsy way in which it was announced (neither the central bank nor even the IMF was consulted first)."
"But for all its talk of national renewal Fidesz has little to show for its 18 months in power. The forint has slid to record lows; two rating agencies have downgraded Hungary’s public debt to junk; bond yields have topped 10%. Unemployment is nudging 11% and the labour-force participation rate is among the lowest in Europe. Yet these are not realities the government recognises. Gyorgy Matolcsy, the economy minister, has declared war on the IMF even as Hungary seeks help. The secret services have been ordered to investigate attacks on the currency. Officials condemn the central bank’s calculation of Hungary’s national debt as against the country’s interest."

www.economist.com/node/21542422

Tobb mint 10 Fideszt biralo elemzes a FT-ben az utobbi 1 honapban.

search.ft.com/search?queryText=orban&ftsearchType=type_news

"Party loyalists are being given 9- to 12-year terms at the head of powerful institutions like the public prosecutor’s office and the state audit office. Judges are being forced from the bench with a drop in the mandatory retirement age to 62 from 70, even while the approval process is being altered to assure the speedy ascension of the government’s nominees. In late December 2011, Hungary’s media council announced that it intended to throw an independent, opposition-aligned radio station, Klubradio, off the air."

topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/hungary/index.html?scp=7&sq=fidesz&st=cse

A Washington Post a Fidesz altal kialakitott magyar rendszert egyenes Oroszorszaghoz es Feheroroszorszaghoz hasonlitja.

"But Hungary has another problem too: Its right-wing nationalist government has launched an assault on its democratic system of government. Using a two-thirds majority in parliament, it has pushed through a new constitution as well as a series of fundamental laws that give the ruling party sweeping powers over the judiciary, the media, churches and the central bank. With the new charter and laws taking effect Jan. 1, the government of Prime Minister Viktor Orban now more resembles the autocratic regimes of Russia and Belarus than fellow E.U. democracies."

www.washingtonpost.com/business/hungary-lacks-options-as-orban-bonds-routed-in-imf-row/2012/01/09/gIQAz9RukP_video.html

“Hungary’s problems are very country specific; there are problems in the region, but a lot of Hungary’s problems are of its own making,” Rawkins said in an interview on Bloomberg Television today. “As a result, they undermine confidence and it’s very hard to restore that confidence.”

www.bloomberg.com/news/2012-01-10/hungary-needs-imf-accord-in-first-half-to-restore-confidence-fitch-says.html
Emberek (mármint akik citálják a pénzvilág szócsöveit)

Ti komolyan azt veszitek komolyan, amiről a hitelüket (mármint a kihelyezettet)és kamatait féltő pénztulajdonosok ágensei óbégatnak?

Várom a Fidesz seggnyaló kommenteket, de itt most nagyobb játszma folyik mint Fidesz-MSZP, kis hazánk csak egy villámhárító vagy inkább tesztüzem, ha már képzavarokat alkalmazunk.
@peetmaster: Így van. Az orbáni "szabadságharc" tragédiája, hogy részben rossz célokért, teljesen rossz vezetővel, teljesen rossz eszközökkel folyt.
A droidok mellé belépő elitpíár most elegánsan úgy tesz, mintha a célok és módszerek maguktól értetődően helyesek lennének.
Nem értem, hogy miért probléma olyan nagy tőke áttételű termékek megadóztatása, ami fokozza a rendszer instabilitását. Másrészt Merkel egy kicsit a tükörbe is nézhetne, mert ők fúrták meg Németország büntipadra állítását, amikor túlzott deficit eljárást kellett volna indítani ellenük. Most persze ennek a puhaságnak meg is van a katasztrofális eredménye Görögo. és Olaszo.-nál.
Az, aki gazdasági szabadságharcot emleget ezzel az eszetlen ámokfutással kapcsolatban, amit ez a két barom művel itt már másfél éve, az egy idióta, vagy a Simicskáék kasszáján él. Ebből a kormányzásból egyedül a fideszközeli oligarchák húznak hasznot (pl. Nyerges Zsolti cégei már a papszenteléstől a hullamosásig mindent végeznek több tízmilliárdokért). Ezt a kurzust egy szám jelzi majd a történelemkönyvekben, a 20%.
Álszent, simlis, szarjankók!

1400 milliárdos megszorítás van, felszámolták a Gyermekszegénység Elleni Programirodát, az Esélyházak megyei hálózatát, egyes egyetemi képzéseken 95 százalékkal kevesebb diák tanulhat tandíjmentesen. Szóval elég kemény a helyzet. S mit hallunk a híradóban? Kormánybiztosok azért panaszkodnak, mert túl régi az Audijuk és össze van karcolva.

Budai Gyulának – aki elvileg a közpénzek szabálytalan elköltése után nyomoz – az a baja, hogy nem tud a kocsijával „reprezentálni". Mi a túrót kell reprezentálnia egy elszámoltatási kormánybiztosnak? Netán az egymillió munkahelyet hiába váró nyírségi választói előtt kéne „reprezentálnia"?
Ókovács panasza pedig külön szép azok után, hogy ma derült ki, úgy kapott év végén 3,3 milliós prémiumot a Duna TV-től, hogy szeptember óta már nem is dolgozik ott, koncepciója megbukott. Az opera café című hétvégi giccses, szar műsora is befuccsolt!

Szóval, kedves olvasóink, drámai képsorok következnek. Használt Audik, kissé karcolt, kopott belsővel!

Takarodjatok!
Kedves kara úr ! A szúk kirobbantása a bankrendszerből. Komoly megállapítás, komoly program. Gratulálok. Csakhogy még magad sem tudod, hogy ki, vagy mi a bankrendszerben a szú. A kapzsi bankár nem eleme a bankrendszernek. Az egyik bankár kapzsi, a másik nem. Ha mindegyik kapzsi akkor nincsenek bankok. Azok nélkül peniglen ugye nincs fejlődés. Széchenyi István írt erről. Hitel, világ, stádium. Vagy Széchenyi is ballibsikomcsi? Kara úr. Ülj le és gondold végig az egészet. Mégegyszer. Szerintem érdemes. Tudod annak idején a veszprémi Böbe majom is elképesztő dolgokat tudott megtanulni. Hajrá, csak bátran.
Arra azért kíváncsi lennék mit szólnának a itt jelen lévők, ha holnaptól az összes átutalást megadóztatnák mondjuk negyed %-al. Tehát átutalsz egymillió forintot és leszed belőle az állam 2500-at.
Akkor is így repesnének? A Tobin adó az valami ilyesmi csak a tőkepiacokon. Jó, hogy anyáznak mindenütt ellene.
Másik probléma, azzal hogy jelentősen lecsökkentenék a spekulánsok számát a devizapiacokon pont az ellenkezőjét váltanák ki mint amit szeretnének.
A spekulánsok alapvetően növelik a rendszer stabilitását mivel minél több szereplő van annál nagyobb a likviditás ebből kifolyólag annál kisebb egy-egy nagy szereplő mozgásának az egész piac mozgására való hatása.
Amikor bevezették az európai bankokra a short tilalmat akkor is néhány nap után(miután a shortosok kényszerből zártak) sokkal nagyobb és sokkal intenzívebb mozgások lettek mivel "kilőtték" a spekulánsok egy jelentős részét ezzel csökkentve a likviditást.
@Kard: Szívemből szóltál, király, hogy nincs mindenki belebolondulva az antikapitalista nemzeti populizmusba.
@Kard: @Szalai Ervin: Igen, tetszik, nem tetszik, a spekulánsok a láz a gazdaságnak, betegség esetén felszöknek. Stabil környezetben nem lehet spekulálni.
@Kara kán: Ideológiailag képzetlen vagy. Ja és anonim, te anonimusságban fetrengő, blognak szúja! Olvass Marxot, Engelst, Lenint, hogy jobban tudjál a kizsákmányolás ellen érvelni!
Közrendőrből milliárdos / 20 év alatt/ "becsületes" munkával, majd miniszter kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle "életpályamodellt" mindenkinek.

Különös tekintettel a rokkantnyugdíjasok fizetett fidesz bérenc orvosok által a nemlétező munka világába történő visszaterelésére.

Orbán van még egérút, most takarodj!
Én ott vagyok elakadva, hogy a "szabadságharc" tulképp milyen rabságot kíván megszüntetni.
7 éve még ünnepeltük, hogy az EU bevett minket, és volt is okunk rá, mert egy olyan társaság része lettünk, akik jórészt nálunk fejlettebbek, húzóerőt jelentenek, és ahonnan mi mindent összevéve pénzt kapunk, hogy fejlődjünk.

Ja, hogy cserébe úgy kell viselkedni, mintha egy közösség része lennénk, és adott esetben a saját érdekeinket háttérbe kellene szorítani a közösségi érdekekhez képest, azért, hogy a közösség egésze jobban prosperáljon és végső soron mi, magyarok is jobban járjunk?
Hát igen, ez nekünk, magyaroknak egyéni szinten is problémát okoz. Ebben sem ártana, ha az EU-tagállamok mentalitása ránkrgadna kicsit.

Egy szó, mint száz, innen üzenem OV-nak, hogy az én nevemben semmiféle bullshit szabadságharcos retorikát ne használjon, mert én AZT AKAROM, hogy az EU mindenféle dolgokat ránk kényszerítsen!!!
@kalandfereg:

"Egy szó, mint száz, innen üzenem OV-nak, hogy az én nevemben semmiféle bullshit szabadságharcos retorikát ne használjon, mert én AZT AKAROM, hogy az EU mindenféle dolgokat ránk kényszerítsen!!!"

Te es a csendes tobbseg! NE HAGYJUK, hogy az eszeveszett JOBBIK ES FIDESZ inkompetens, antidemokratikus, nyugat ellenes gazdasagpoiltika tonkre tegye Magyarorszagot es vegleg BOVLI kategoriaba taszitson minket!
Fel kell lepni minden jobbikos es fideszes hazaarulo, demagogia ellen!
@Lencsés lstván: Van egy másik dolog. Ez semmit nem oldana meg, kikerülnék azonnal. Az angoloknál van hasonló. Ha veszel részvényt a 0.5%-át be kell fizetned adóba. Ezért nincs erős részvény kereskedelem viszont kitaláltak erre egy CDS-nek nevezett eszköz osztályt. Gyakorlatilag arról szól, hogy a CDS ára megegyezik a termék árával, belőle származik de nem az. Így a CDS-re nem vonatkozik az adó :) viszont mindenki tud rá kereskedni.
süti beállítások módosítása